Ik schreef er al twee vlammende blogs over (naar aanleiding van de peilingen en van de uitslag van TK2021), maar nu ook Arjen Lubach de oorlog verklaard heeft aan regeerakkoorden, zou er warempel écht iets kunnen gaan veranderen!
Hoe grondig de regeerakkoorden het debat kapotmaken illustreerde hij krachtig met fragmenten uit Kamerdebatten waarin de enige inhoudelijke verdediging van een standpunt was dat het in het regeerakkoord stond, en de uitslag van het debat dus toch al vaststond. De Kamerdebatten zijn tegenwoordig door de regeerakkoorden dus echt niet meer dan toneelstukjes voor de bühne.
Wat Lubach er niet bij zei, maar u uit mijn vorige blogs weet: dat is ook in strijd met de grondwet!
De Kaag-coalitie is ondemocratisch maar lijkt onvermijdelijk
Even terug naar de huidige werkelijkheid. Daarin speelt Kaag de rol van Grote Overwinnaar, en eist ze op grond van die fantastische overwinning de deelname van een of meer linkse partijen in plaats van de CU, en sowieso een linkser beleid van het nieuwe kabinet.
Dat Kaag, ondanks een voor Nederland ongekend hoog bedrag aan reclame-uitgaven en de onbeschaamde steun van het hele mediacircus in Hilversum, nog niet de helft van de op links weggelopen stemmers naar zich toe heeft weten te trekken, maakt deze claim nogal bespottelijk. Temeer daar haar voornaamste punt voor die linksere koers het toch al volledig ontspoorde klimaatbeleid betreft, juist het hoofdpunt van het gehalveerde Groen Links.
Daar komt bovenop dat de grootste winnaar in zetels, die verviervoudigde in omvang, de partij is die het meest nadrukkelijk tegen klimaatbeleid is, en op dat thema twee jaar geleden zelfs de grootste partij van Nederland werd.
Als de kiezer de laatste twee verkiezingen iets duidelijk gemaakt heeft dan is het wel dat hij geen voortzetting wil van het huidige klimaatbeleid, en zeker geen intensivering daarvan.
Dat Kaag toch heel sterk staat, komt door het uitsluiten van PVV en FvD voor regeringsdeelname door VVD en CDA. Voor een meerderheidskabinet moet Rutte dus met hangende pootjes doen wat Kaag zegt, want hij heeft geen alternatief. Hoe doorzichtig hij ook flirt met JA21.
Stoppen met regeerakkoorden maakt een minderheidskabinet mogelijk
Hoe anders wordt het coalitielandschap als we inderdaad stoppen met de ondemocratische dichtgetimmerde regeerakkoorden, en het beleid weer laten bepalen door het debat in de Kamer!
De regering hoeft dan immers geen meerderheid meer te hebben in de Kamer om toch zijn periode vol te kunnen maken. Zolang de regering netjes het beleid voorlegt aan de Kamer en de uitkomsten daarvan respecteert is er geen enkele reden om het kabinet naar huis te sturen. De voornaamste reden dat een kabinet valt wordt dan dat de Kamer iets wil besluiten waar het Kabinet geen verantwoordelijkheid voor wil nemen, en dus aftreedt. Ook dat is democratisch zeer gewenst: dan heeft iedereen weer de verantwoordelijkheid die de grondwet aan hem heeft gegeven.
Als onze democratie op deze wijze gerepareerd is, ontstaat er opeens een prachtig alternatief voor de ondemocratische Kaag coalitie over links!
Maar eerst nog even terug naar de verkiezingsuitslag.
Terug naar het gezonde verstand en het belang van Nederland
Ik interpreteer de uitslag als volgt: de meerderheid van de Nederlanders wil niet meer boeten voor de zon-, wind- en biomassa-utopieën van de linkse leiders, wil niet van het gas af, wil niet de wet voorgeschreven worden door Brusselse bureaucraten, wil al helemaal niet opgaan in een Federale Staten van Europa, en wil een zinnig immigratiebeleid, dat een einde maakt aan de ongecontroleerde toestroom van niet-westerse allochtonen.
Kortom, ze willen gewoon dat zij als Nederlanders weer de basis van het beleid worden: een regering die het belang van het eigen land en de eigen bevolking weer vooropstelt.
Politici die deze claims betwisten stel ik voor om er referenda over te houden, en met mij over de uitkomst te wedden om een 8-cylinder benzine-auto.
Dat zijn overigens helemaal geen rechtse standpunten: degenen die daar het meeste belang bij hebben zijn juist de sociaal zwakkeren, die voor de hoogstaande idealen van de linkse partijen bij uitstek de prijs betalen door een te hoge energierekening, te dure huizen, te lage koopkracht, en het verlies aan veiligheid en vertrouwdheid van hun woonbuurt. De traditionele achterban van PvdA en SP heeft in de loop der jaren dan ook voor een groot deel onderdak gevonden bij PVV en FvD. Waarbij de PVV in de economische betekenis niet eens rechts is.
In mijn ogen is de uitslag van de verkiezingen dan ook niet zozeer een ruk naar rechts, als een terugkeer naar gezond verstand, met een duidelijke nadruk op beleid in het belang van de Nederlanders, en niet langer in het belang van de groene industrie, een Verenigde Staten van Europa, of een Great Reset van de wereld gebaseerd op Groen-Links utopieën.
Als de SP zich op deze punten duidelijker had uitgesproken, had de partij denk ik veel beter gescoord.
Op naar een “Nederland op 1” kabinet Rutte IV: VVD, CDA en SP
Maar niet getreurd, Lilian, in een coalitie met VVD en CDA kan de draai richting een meer “Nederlands” beleid voorzichtig en zonder al te grote sprongen gemaakt worden.
Op deze thema’s is er grote overeenkomst tussen de wensen van grote delen van het electoraat van VVD, CDA en SP. Dat zijn samen 58 zetels, dus zijn er nog 18 te kort.
Maar als het beleid in deze richting omgebogen wordt, is er een zeer royale vijver van PVV, FvD, JA21, SGP en BBB, samen maar liefst 32 zetels, waaruit die 18 zetels kunnen komen. Een minderheidskabinet van VVD, CDA en SP, op de meeste programmapunten gesteund door zo’n grote groep partijen is met in totaal 90 zetels (nog zonder CU) minstens zo stabiel als een links meerderheidskabinet in een eigenlijk rechtse Kamer.
Maar belangrijker: die laatste coalitie kan alleen overleven door fractiediscipline en het krampachtig vasthouden aan een regeerakkoord, dus met uitschakeling van de democratie. Terwijl het voorgestelde minderheidskabinet de democratie juist zou herstellen.
Het lijkt me dat deze optie voor Rutte in ieder geval een goed alternatief is voor het nachtmerriekabinet met de linkse partijen, dat Kaag nu nog denkt hem door de strot te kunnen persen.
(In een volgend blog ga ik in op waarom deze keuze ook voor VVD en CDA een aantrekkelijke optie is.)
Het hebben van politiek is heeft ook voordelen: als Den Haag zegt / adviseert om links af te gaan, ga je rechts af.
Zou Rutte voor een dergelijk experiment durven en willen gaan?
Ik heb gisteren de video presentatie van Omtzigt bekeken en aan volgend zijn betoog voor de onderzoekscommissie van de 2de kamer.
Het punt dat hij onderstreept is de fout in de Nederlandse politiek de computermodellen van het PBL, SCP als enige echte waarheid in de politiek te hanteren.
De zogenaamde koopkrachtplaatjes, die de uitkomst zijn verhullen voor beleid en wetgeving, verbergen de onderliggende systeemfouten en de uitwassen in de uitvoering.
De toegepast parameters in de computermodellen zijn zo complex dat er bijna geen enkel volksvertegenwoordiger of minister begrijpt hoe de berekeningen plaatsvinden.
Erger, ambtenaren schrijven alarmerende rapporten over de slechte werking van de modellen, beleid en uitvoering die de volksvertegenwoordigers, rapporten worden onthouden in de ambtelijke pyramide of via de WOB beschikbaar gesteld volledig zijn zwart gelakt.
De externe kritische onafhankelijke adviesbureaus zijn bij alle ministeries de deur uit gedaan en de rijksadviseurs CPB, SCP, PBL en hun computermodellen zijn heilig verklaard door de blind geworden politiek.
Het is maar een klein stapje de paralellen te trekken over de slechts applaudiserende rapporten van het CPB, SCP, PBL over het al jarenlang ondemocratische, falende en zinloze klimaatbeleid door de Kabinetten Rutte.
Nog erger, de Algemene Rekenkamer waarschuwt ieder jaar de regering omtrent ineffectief en onjuist uitgevoerd beleid en over verdwenen en vergeefs bestede subsidies op basis van hun toegepaste onafhankelijke wetenschappelijke ratio’s.
https://m.youtube.com/watch?v=8lRj1znN0tA
Dus, alle kenmerken van een Oligarchie.
Kun je alleen wat aan doen door verandering van het bestel.
Als je democratie wilt dan moet je in Zwitserland gaan kijken.
Democratie is ten diepste cultureel. Zwitserland kan in andere culturen voor de grootste misstanden zorgen. Misschien niet waarschijnlijk maar wel mogelijk. Democratie als systeem ontwikkeld zich nog steeds. De ervaringen in Zwitserland kunnen daarin wel van groot belang zijn. Maar verabsolutering zoals jij doet is onzin. In Zwitserland werkt het goed. Dat is alles. We weten nog niet waardoor dus we kunnen er verder niets mee.
BmG,
De enige echte democratie in de wereld en in Europa en niet eens in de EU. Nederland is al jaren geen democratie meer. Wij worden geleid door een stelletje visieloze incompetente angsthazen, stemvee is het zonder verstand van zaken. Er zou eigenlijk meer dan de helft aan beta’s moeten zitten al die logen dat is helemaal niets, kijk maar naar Rutte die liegt ook de hele dag door hij heeft het zelf niet meer in de gaten zo ver heen is dit figuur een ramp voor Nederland. Hier A beloven in Brussel aangekomen is het B,C, of Z geworden de standaard mededeling helaas er zat niet meer in maar er worden wel iedere keer miljarden over de balk gesmeten terwijl hij demissionair is dwz alleen lopende zaken dus gaat hij zijn mandaat op een verschrikkelijke manier te buiten maar hij is wel de populaire boy en wij maar dokken wanneer gaan we met zijn allen een keer naar Den Haag om aan deze onzin een einde te maken.
Vellinga, schei toch uit man het funktioneert al honderdvijfenveertig jaar. Het heeft nog normen en waarden, goede infrastructuur, schoon in tegenstelling tot Nederland dat was vroeger ook schoon sinds de buitenlanders hier zijn is dat niet meer zo, lage belastingen mooie natuur en huizen kortom een perfekt land. Ik kwam er regelmatig, het is er uitstekend toefen. Het volk bepaalt wat er gebeurt en zo hoort het. De politici zijn bij ons in dienst en niet andersom, zij zijn er voor ons hoewel ze dat in Nederland niet zo zien daardoor hebben we hier al die nutteloze ellende en politieke spelletjes die alleen maar de boel vertragen en in de war schoppen daarbij viert de incompetentie hoogtij. De meeste kamerleden hebben nog nooit een behoorlijke job gehad in het bedrijfsleven, is ook duidelijk te merken.
Is dit een klimaatblog of een populistisch-rechtse blog?
Ik merk trouwens een tegenstrijdigheid op in het artikel: er wordt beweerd dat: ” dat de kiezer geen voortzetting wil van het huidige klimaatbeleid”. Maar D66 maakte wel een grote sprong vooruit, terwijl klimaatbeleid volgens het artikel het “voornaamste punt” van D66 was!
Je moet populist zijn om zo’n tegenstrijdigheden te kunnen aanvaarden…
Rechts is het antwoord op falend Links en zinloos “hernieuwbaar”. Kaag kreeg vooral personalty votes. Bij het midden is klimaatbeleid een religie wegens gebrek aan kritische klimaatfeiten of vanwege het commercieel gedreven klimaatverdienmodel. De poliek laat zich leiden door geparametriseerde computer modellen, waarvan de toegepate computer code nog steeds angstvallig geheim wordt gehouden.
Links is gelukkig niet populistisch. hahaha!
Ah, interpretatie, foute labeling en verdachtmaking. De bekende alpha-logica. Er zal wel overlap zijn. Nog wat?
“Ik interpreteer de uitslag als volgt: de meerderheid van de Nederlanders wil niet meer boeten voor de zon-, wind- en biomassa-utopieën van de linkse leiders”
Ik betwijfel sterk of die interpretatie overeenkomt met de werkelijkheid.
Uiteindelijk heeft het klimaat nauwelijks een rol gespeeld in de debatten.
Of die politieke partijen hadden het fout met het negeren van klimaat, of de veronderstelling klopt niet.
BmG
Mocht een deel van de Nederlanders de kant van wind en zon kiezen, dan komt het door onevenwichtige voorlichting, inhaligheid en gesmijt met subsidies en andere versierselen.
Alles onder het adagium houdt jij ze dom, dan houd ik ze arm.
Subsidie is géén gratis geld en het weglaten van feiten bevordert een goed afweging ook niet bepaald.
Weet je niet. Waarheid is een zwarte hoed in een zwarte kamer. Mensen weten het zelf ook niet. Stemgedrag is emotioneel en emoties zijn niet rationeel. D66 geeft om het klimaat maar hun voetafdruk is enorm. Zo rationeel is ieder mens. Ze lopen file in de duinen maar leggen geen verband met kinderbijslag. Democratie is omgaan met dieren, misdadigers, leugenaars en gekken. Mensen zijn hardlopende doodlopers.
Kaagje gaat het nog moeilijk krijgen.
Nota Bene de EU gaat gas als duurzaam bestempelen en het verduurzamen van huurhuizen gaat 100.000 euris kosten, die dan natuurlijk door de huurders moeten worden opgehoest. En gi geleuft dat?
De arrogante en agressieve houding van Kaagje is vooral ingegeven door het feit dat zij weet dat ze kwetsbaar is met haar Palestijnse echtgenoot (ik ken de man niet en heb dan ook geen enkel oordeel over hem) en de wetenschap, dat hoe je het ook wendt of keert er op dit moment absoluut geen linkse meerderheid in de TK te vinden is.
Laat haar maar even blaffen.
Laat ik er dit van zeggen: het is fascinerend dat de kiezer massaal de zittende macht niet heeft willen wegstemmen. Alle gevolgen van het beleid van de komende regering, die een voortzetting van het huidige beleid op tal van onderwerpen zal nastreven, zijn dus op conto van de goedgelovige burger. 17 maart is achter de rug…
Wat te denken van de volgende witwas-operatie. Over een tijdje heten velden met zonnepanelen ‘bijenparadijzen’. Goedgekeurd door WUR en compleet met certificaat. Weer een leuke campagne van GP eroverheen, betaald door de Postcodeloterij. En natuurlijk mogen alleen de partijleden hun bijenvolken daar neerzetten. https://weblog.wur.nl/uitgelicht/bloemen-bijen-en-zonnepanelen/?fbclid=IwAR2kVePjw95qFhB4B4X9fQdRuk4T-kLOhgh3dDKHyLre3vaTYnv1uHIjkMA