Auteur Daniel Wetzel (wetenschapsredacteur Welt, Duitsland).
Vertaling: Martien de Wit.
De recente sluiting van elf steenkoolcentrales blijkt voorbarig te zijn geweest. Eén grote elektriciteitscentrale moest sinds het begin van het jaar al zes keer opnieuw aan het net worden gekoppeld. Voor operator Uniper wordt leveringszekerheid een businessmodel.
De elektriciteitscentrale-exploitant Uniper werd ooit beschouwd als het afvalputje van de E.ON Groep. De voormalige marktleider E.ON heeft in 2016 alles wat niet paste in de energietransitie overgedragen aan het bedrijf uit Düsseldorf: met name fossiele energiecentrales, maar ook energiehandel en gaspijpleidingen, waaronder het Nord Stream 2-project.
Net zoals banken tijdens de financiële crisis hun slechte leningen aan ‘bad banks’ doorschoven om hun balans op te poetsen, werd Uniper, met zijn ruwweg 12.000 werknemers, de ‘bad bank’ van de energietransitie.
Vijf jaar later presenteert de onderneming zich echter verrassend groen en in topvorm: in tegenstelling tot de verwachtingen verkoopt het vermeende afvalputje geen fossiele rommel, maar een product waar vraag naar is en dat voortdurend in waarde stijgt: leveringszekerheid.
Het Finse energieconcern Fortum, dat inmiddels een meerderheidsbelang in Uniper heeft verworven, kan zich verheugen op een winstmachine in zijn portefeuille.
Hoe dan ook, Uniper’s CEO Andreas Schierenbeck sloot het uitzonderlijke jaar 2020 zelfs boven alle verwachtingen af: het aangepaste resultaat vóór rente en belastingen steeg met ongeveer 16% tot 998 miljoen euro. Uniper is voornemens een half miljard euro als dividend aan zijn aandeelhouders uit te keren.
Hoewel Uniper als ‘fossiele dinosaurus’ is geboren, zet het bedrijf zich ook al lang in voor de energietransitie, sluit het kolencentrales, investeert het in ‘hernieuwbare’ energie en waterstoftechnologie en streeft het ernaar om al in 2035 klimaatneutraal te zijn, eerder dan concurrent RWE.
“We hebben onszelf slanker gemaakt, onze operationele activiteiten geoptimaliseerd, de leveringszekerheid verbeterd, bestaande projecten veilig naar de eindstreep gebracht”, zegt Schierenbeck, CEO sinds 2019, bij het opmaken van de vijfjaarsbalans: “We hebben laten zien dat Uniper ‘levert’ in de ware zin van het woord.”
Dat energieproducenten leveren is in tijden van energietransitie niet langer vanzelfsprekend. Wind- en zonne-energiecentrales leverden niet tijdens enkele ‘Dunkelflauten’ in het begin van het jaar. Uniper moest zijn kolengestookte centrale in Heyden (Oost-Westfalen), die eigenlijk was stilgelegd, opnieuw op het net aansluiten om de Duitse elektriciteitsvoorziening te ondersteunen.
Dit voorval toont aan dat er vraag is naar het bedrijfsmodel van Uniper om de energietransitie veilig te stellen met behulp van betrouwbare noodstroomcentrales. In beginsel zet Uniper hiervoor zijn vloot van gasgestookte elektriciteitscentrales in, die in de loop der jaren zullen worden omgebouwd voor de verbranding van klimaatneutrale waterstof. Maar voorlopig zijn de kolengestookte centrales, die Uniper zelf wil opgeven, blijkbaar nog steeds onmisbaar.
Uniper heeft ook met succes deelgenomen aan de veiling voor ontmantelingssubsidies
Politiek gedreven door de Fridays For-Future protesten, had de Duitse federale regering zich laten meeslepen door een ambitieus plan voor het uitfaseren van steenkool: alleen al op 1 januari 2021 werden elf met steenkool gestookte elektriciteitscentrales met een totale capaciteit van 4,7 Gigawatt gesloten, en de exploitanten kregen een vergoeding voor het vervroegde stoppen.
Ook Uniper heeft met succes deelgenomen aan de veiling voor ontmantelingssubsidies en heeft, na de gunning van de opdracht door de Duitse Bundesnetzagentur, Heyden, de krachtigste steenkoolcentrale van Duitsland, op 1 januari 2021 stilgelegd – vijf jaar voor de eigenlijk geplande sluitingsdatum.
Te vroeg, zo blijkt nu. Volgens het Bundesnetzagentur is de kolengestookte centrale voorlopig wellicht onmisbaar om de elektriciteitsvoorziening te waarborgen. De centrale, die sinds de sluiting op nieuwjaarsdag continu in bedrijf is, moest sinds de jaarwisseling op verzoek van netbeheerder Tennet al zes keer opnieuw worden opgestart.
De eerste keer was op 8 januari, maar daarna ook tijdens de ‘Dunkelflauten’ op 30 januari en 27 februari. Tennet heeft de autoriteiten verzocht de grote elektriciteitscentrale als ‘systeemrelevant’ te classificeren.
De Uniper-groep, die al haar kolengestookte centrales in Duitsland wil sluiten met uitzondering van haar modernste eenheid, Datteln 4, moet de centrale in Heyden nolens volens stand-by houden. Hetzelfde geldt overigens voor een oude oliegestookte elektriciteitscentrale in de buurt van Ingolstadt, die Uniper kwijt wil, maar niet mag sluiten om redenen van netveiligheid.
Andere elektriciteitscentrales in de eerste sluitingsronde, waaronder de Moorburg-elektriciteitscentrale van Vattenfall in Hamburg en een centrale in Ibbenbüren, worden naar verluidt als ‘niet systeemrelevant’ beschouwd en zullen naar verwachting gesloten blijven.
Zoals echter door de Bundesnetzagentur wordt bevestigd, blijkt de uitstap uit de op steenkool gebaseerde elektriciteitsproductie ook elders moeilijk te zijn. Twee andere centrales die op 1 januari werden gesloten, zullen waarschijnlijk voor onbepaalde tijd in bedrijf moeten blijven: netbeheerder Amprion heeft de federale overheid verzocht de elektriciteitscentrale Walsum 9 van Steag en de elektriciteitscentrale Westfalen E van RWE als ‘systeemrelevant’ aan te merken en de eigenaars te verplichten ze te blijven exploiteren.
In deze gevallen gaat het echter niet om elektriciteitsproductie: de twee centrales beschikken met hun generatoren over grote, roterende vliegwielmassa’s die ‘reactief vermogen’ leveren om de frequentie in het elektriciteitsnet op peil te houden. Dit is een dienstverlening die in de loop van de energietransitie dringend nodig is als evenwichtsfactor in verband met de sterk fluctuerende levering van wind- en zonne-energie.
Afhankelijk van het testresultaat van de Bundesnetzagentur zou de centrale van Heyden kunnen worden overgeheveld naar de zogenaamde netreserve.
“Als een centrale nodig is om reactief vermogen te leveren, wordt deze, afhankelijk van de specifieke netwerksituatie op de locatie van de centrale, omgezet in een roterende faseverschuiver of wordt de centrale overgebracht naar de netwerkreserve voor spanningsgerelateerde redispatch,”
legde het agentschap uit, “De kosten voor het aanhouden van de centrale in de netwerkreserve en voor het omzetten in een roterende faseverschuiver worden gedragen door de afnemers van het netwerk, aangezien deze maatregelen dienen om een veilige en betrouwbare werking van het netwerk te waarborgen.”
Het Bundesnetzagentur benadrukt dat de betrokken elektriciteitscentrales in hun functie als netreserve – of reactieve stroomleverancier – nu nog slechts een kleine hoeveelheid steenkool verbranden:
“Bijgevolg daalt ook de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk voor systeemrelevante centrales en wordt het beoogde doel, namelijk de uitstoot verminderen, bereikt.”
Maar toch. Dat de uitfasering van steenkool zo snel zou beginnen te sputteren, hadden de plannenmakers van de energietransitie blijkbaar niet zien aankomen. De volgende grote test voor de veiligheid van het systeem komt eind dit jaar, wanneer Grohnde, Brokdorf en Gundremmingen C, drie van de zes resterende kerncentrales in Duitsland, in één klap worden gesloten – naast de verdere sluitingen van kolengestookte centrales. De Duitse regering heeft al aanbestedingen uitgeschreven voor subsidies ten behoeve van het stilleggen van nog eens 1,5 Gigawatt.
***
* Met ‘Dunkelflaute’ wordt in de energiesector een periode aangeduid waarin weinig tot geen energie kan worden opgewekt door middel van wind en zonlicht, wegens gelijktijdig optredende duisternis en windstilte. Dunkelflaute is een van oorsprong Duitse term, waarin de woorden ‘Dunkelheit’ (duisternis) en ‘Flaute’ (weinig wind) worden samengevoegd.
Netreserve is in Nederland het aantal de schone snelle-reactie-gascentrales, die politiek overwogen worden te sluiten voor dubbel CO2 vervuilende biomassa energiecentrales.
De uitslag van de 2de Kamerverkiezingen voorspeld weinig goeds voor “hernieuwbaar” en klimaat kritisch denken uit een overweldigende meerderheid van een “hernieuwbare” gebrainwashte EU-adepten-kongsi van VVD, D66, CDA, Volt, GL, PvdD en wellicht PvdA, al dan niet in een kabinet plaatsnemend.
Ja ja Scheffer, ik denk dat Kaag straks subsidie gaat geven op nieuwe broekriemen.
Hernieuwde of wat dat ook moge betekenen gaat nu hoogtij varen, maar goed dat Duitsland voorop loopt, dan kunnen ze van de zijlijn toezien hoe het hun vergaat.
Er is trouwens een tijd terug een klein stukje op het Duitse nieuws geweest over de stroom zekerheid in de toekomst, centrales werden te snel afgebouwd, en burgers moesten te snel naar het co2 neutrale, de conclusie was dat ze meer stroom gingen importeren, maar van wie, dat werd niet gezegd.
Bereid je voor op een kort en hard leven langs heldere rivieren onder schone luchten.
Terug naar het stenen tijdperk in emissie loze Flinstone wagens.
Het is om je gek te lachen als het allemaal niet zo treurig was.
De net reserve bestaat in NL voor een belangrijk deel uit WLK installaties zoals bij tuinders die een grote gasmotor laten draaien om:
– stroom op te wekken waarmee ze hun planten belichten; en
– met de uitlaatgassen hun kassen verwarmen; en
– met de afgekoelde uitlaatgassen het CO2 gehalte in hun kassen verhogen zodat de planten sneller groeien.
Als de stroom duur wordt (=tekort) dan stoppen ze dat belichten tijdelijk en gaan ze (nog meer) aan het elektriciteitsnet leveren omdat dat meer geld opbrengt.
Klopt, zo leveren de tuinders in de Wieringermeer polder stroom aan buurman Microsoft. En die Microsoft is zooo verschrikkelijk groen..
Maakt voor het klimaat niet uit aan wie ze de elektriciteit leveren!
De tuinders schakelen over op elektra omdat ze van het gas afmoeten.
We weten nu dat dat lokale energie gedoe niks is. De kiezer heeft gekozen voor Europese aanpak van de green deal en de economische reset. Het met anderhalf miljoen euro de vraag er in rammen “wat is er met het klimaat” heeft goed gewerkt. Ja wat is er mee. Niet veel eigenlijk. Het antwoord “do or die” is helemaal juist. Aan het einde van deze eeuw is bijna iedere kiezer uitgestorven. Meteen maar naar het andere tv net gezapt. Zie ik daar de slimme mensen van de Shell die kerosine maken uit water en lucht. Het is al een eeuw geleden bedacht alleen zit er nu een zonnepaneel op dak om met elektra de waterstof te maken. De brandstof druppelde de reactor uit. Nu alleen nog even opschalen. Nu rijdt ik in een moderne diesel auto. Daar kan het meteen in. Is natuurlijk veel beter om in een centrale te verbranden tijdens de dunkelflauwte zodat ik het in de nieuwe tesla kan stoppen. Over negen jaar zijn brandstof autos in mijn gemeente verboden. Nog even zien waar die ton vandaan moet komen om een Tesla X te kopen.
Koop een waterstof auto zoals de Toyota Mirai. Dan ben je voor 600km en kun je ook nog snel tanken onderweg naar de skigebieden.
Wat kost die auto ?
Die 600 km heb je wel nodig om een tankstation te vinden.
Wordt u betaald om heel de dag onzin te verkopen? Want ik daar anders ook wel interesse in.
Best verkopende modellen zijn, niet verrassend, onder de 20.000 euro. Het segment 10-16.000 is zeer populair, Yaris, Mazda 2, Corsa, Polo,…, omdat veel mensen niet duurder kunnen kopen. En dan hebben we het nog niet over de tweedehandse automarkt. Je hebt al een Dacia Sandero voor 9000 euro. Ik ben tevreden met mijn Toyota, 13.500 euro en rijdt al 14 jaar zonder kosten rond. Met mijn beperkte kilometers zou de elektrische wagen die ik niet kan kopen klimaatonvriendelijker zijn door de vervuilende productie.
Zelfs al kan men aan dezelfde prijs leveren is het niet mogelijk voor velen. In mijn straat staan 30 auto’s op straat, wie gaat om de 4 meter een laadpaal zetten? Of moet ik met een kabel van 100 meter rondlopen om een plekje te zoeken? Mobiliteit is een heel grote factor van onze economie, neem dit weg en het stort in. Het is dat soort elitair denken met armoede creëren. dat tot revoluties leidt en dan de koppen gaan rollen.
John,
Nog wat jaartjes wachten. In principe is een waterstof auto veel simpeler dan een benzine auto. Dus hij zou onder de prijs van een benzine auto moeten zakken als massaproductie en meer concurrentie van de grond komt (de Duitsers kunnen volgens mij nog steeds geen concurrerende brandstofcel maken).
Honda , Mercedes, en BMW zijn er al mee gestopt.
Waterstof is te duur en het kost drie keer zo veel energie t.o.v. de BEV.
https://chargedevs.com/newswire/vw-german-auto-industry-push-to-subsidize-hydrogen-is-nonsensical/
Volvo maakt na 2030 geen plofmotoren meer. Alles electries. Waterstof gaan zij niet aan beginnen. Daar is een heel goede reden voor.
Koop een waterstof auto zoals de Toyota Mirai. Dan ben je voor €39.000 klaar.
Die heeft een actieradius van 600km en bovendien kun je ook nog snel tanken onderweg naar de skigebieden e.a..
Een auto van 39.000 Euri. Lekker goedkoop. En waar kan je snel tanken? In welke ivoren toren leef jij?
@Johan,
Je kunt er een klein privé tankstationnetje dat H2 maakt uit je zonnestroom, bijkopen of huren/
Maar het aantal H2 tankstations breidt zich alsmaar uit.
Zeker nu openbaar vervoer daar op overgaat.
Bas weet voor elk duurzaam probleem een oplossing uit zijn hoge hoed te fantaseren.
Dat komt omdat Bas denk in oplossingen en niet in problemen.
Ik heb er nog eentje voor je. Een elektrische auto zal in 2030 wellicht iets duurder zijn dan een benzine auto nu. Maar als je 10 jaar lang 15.000 km per jaar rijdt met een verbruik van 1:15 en een benzineprijs van 1.80 euro, dan ben je 18.000 euro kwijt bij de pomp.
Met zonnepaneeltjes op je huis waarmee je de auto oplaadt bespaar je die kosten grotendeels.
Bas Gresnigt denkt in leugens, dagelijks te lezen over heel internet.
Wellicht een beter idee:
https://www.ad.nl/auto/prijsdoorbraak-elektrische-auto-voor-nog-geen-18-mille~ab064dc1/
Maar natuurlijk niet geschikt voor de wintersport.
Annelies Hoogstraten,
Natuurlijk is het beter bij de oplossing te beginnen voordat het probleem geanalyseerd is, zeg u?
Met zonnepaneeltjes op je huis bespaar je de kosten wat de auto betreft?
Per paneel, is de geleverde energie, wat was het, 6w/m2? Nou, ik weet niet hoeveel ampére er in de accu van zo een auto gaat, maar wat er uit moet komen aan energie moet er éérst in. En die is -in watt uitgedrukt- eerder kilowatt dan milliwatt, meen ik.
Ik denk wel dat de accu van de elektrische fiets misschien wél voldoende kans maakt opgeladen te worden door -zeg- 6 panelen.
Wie het beter weet mag het zeggen.
En uw voorbeeldje klopt niet zo heel erg. Is niet zo ‘logisch’.
Het verbruik van een electrische auto (KIA e-Niro) is ongeveer 16kWh per 100 km. 10 zonnepanelen geven een opbrengst van ongeveer 3000kWh, dus hiermee wordt ruim 18.000 km per jaar afgedekt. Het installeren van 10 zonnepanelen kost ongeveer 5000 Euro.
Er is wel een maar, zodra salderen wordt afgeschaft, is je voordeel (voor het grootste deel) weg.
Bas betaald het verschil bij:
Dit betekent dat je voor de nieuwe Mirai over de complete consumentenprijs – vanaf 65.995 euro – mag rekenen met 12 procent bijtelling.
Annelies,
Bezitters van elektrische auto’s zullen tegen die tijd hetzelfde circus aan belastingen gaan betalen als nu wordt opgehoest door de bezitters van benzine auto’s. Dus BPM en BRM betalen (tikt lekker aan voor deze zware karren) en natuurlijk komt er accijns op stroom. De 6 miljard die nu jaarlijks opgehaald wordt bij de automobilist om te spenderen aan allerlei zinnige en onzinnige zaken, kan Vadertje Staat echt niet missen
@BmG 18 mrt 2021 om 10:19 Hoera de planeet is dan eindelijk gered na een fantastische uitvinding met 70% rendementsverlies. Vooral doen. Denk jij heus dat jouw onzin blijven verkopen ertoe zal leiden dat men die ook als waar zal aanzien?
Albert is de enige die in kansen en mogelijkheden durft te denken. De rest denkt in problemen en komt geen steek verder. Met de verbeterde techniek de komende jaren worden de mogelijkheden voor elektrisch rijden alleen maar beter en goedkoper.
Annelies verwart realiteitszin met negativiteit.
Albert,
De nieuwe Mirai is met minder dan €39.000 fors lager geprijsd dan de oude Mirai. Bovendien is zijn actieradius groter.
@Hetzler,
Omdat ze bij bedrijven kunnen rekenen zie je dat ze daar steeds meer H2 auto’s en treinen laten rijden.
En dat het aantal H2 tankstations toeneemt.
“We mochten vast op pad met een pre-productiemodel, de echte Toyota Mirai staat in maart 2021 pas bij de Nederlandse dealers. De prijs is 65.995 euro, wat een stuk lager is dan de oude Toyota Mirai. Die kostte 81.095 euro.”
De prijs van de Toyota Mirai is 65.995 euro, waardoor je zou zeggen dat hij niet volledig in het lage bijtellingstarief voor elektrische auto’s valt (vanaf 2021 12 procent tot 40.000 euro). Maar de overheid toont zich van zijn gulle kant: bij waterstofauto’s als de Toyota Mirai bedraagt de bijtelling 12 procent over het volledige aanschafbedrag.
https://www.autowereld.com/autotests/id/29966/test-toyota-mirai-op-waterstof-2021
Eens kijken of anneliesje en voorbijganger nog iets te zeggen hebben
Geen idee waarom je mij aanspreekt. Ik heb niets gemeld over de Mirai en moest opzoeken wat het is. Toen vond ik dit.
https://www.ad.nl/auto/toyota-wil-waterstofauto-voor-40-000-euro-in-2020~ada52978/
Toyota was in 2018 blijkbaar iets te optimistisch qua prijs. Toen leek 40.000 euro in 2020 haalbaar, volgens Toyota! De hogere actieradius van nieuwere modellen klopt wel. Dat je vandaag de dag in Nederland een Mirai kunt kopen voor 39.000 euro heb ik niet kunnen vinden. Maar als de toekomstmuziek van de experts van Toyota klopt, dan zit dat er wel aan te komen.
In de US kun je er eentje kopen voor 49.500 dollar omgerekend zo’n 41.000 euro.
Ik spreek je aan omdat het weer de volgende leugen van Gresnigt is, waar je, zoals gewoonlijk niet op in gaat.
Hij kost 65.995 euro, geen €39.000 zoal gresnigt beweert, zelfs nadat hem dit al was verteld ,blijft hij gewoon z,n leugen volhouden.
Je zoekt spijkers op laag water met maar één doel. Je cherry-picked punten die op het eerste oog ver bezijden de waarheid lijken te liggen, maar bij nader inzien toch genuanceerder liggen. Dat heb ik je hierboven geprobeerd duidelijk te maken. Ik ben niet gecharmeerd van je werkwijze die slechts gericht is op persoonlijke aanvallen.
Het is een leugenaar en dat weiger je toe te geven, meer is er niet.
Je kunt het simpelweg niet uit je strot krijgen.
Door honderden mensen, waaronder veel experts, wordt hij voor leugenaar uitgemaakt, maar volgens jou ziet iedereen het verkeerd, behalve basje en jij, en die andere flapdrol
Ach nikos, je weet toch hoe dat gaat op blogjes. Iedereen cherry-picked de 10% waar wel iets op valt aan te merken en negeert de 90% van de rest van de reactie waar niet zoveel mee mis is. Ik neem dat allemaal niet al te serieus. Maatschappelijke discussies worden niet beslecht op blogjes. Gelukkig maar.
Het lukt je echt niet, he?
Net zoals die andere deugertjes kun je gewoon het simpele feit dat gresnigt een leugenaar is, niet uitspreken, misschien een blokkade ofzo.
Nikos, mag ik jou een persoonlijke vraag stellen? Waarom laat jij je zo opfokken door de reacties van Bas? Bas legt geen enkel gewicht in de schaal in de nationale discussie omtrent de klimaattransitie. In die zin zijn zijn bijdragen hier van nul en generlei waarde. Iedere aandacht die je daaraan besteedt is dus feitelijk verspilde moeite, verloren tijd. Of zie jij dat anders?
Je vraag zou eigenlijk moeten zijn: Bas Gresnigt, waarom blijf je honderden keren per jaar dezelfde, weerlegde, leugens en onzin herhalen?
Bas gresnigt, waarom blijf je al jaren dezelfde leugens over straling herhalen, terwijl je al in 2015 compleet voor schut bent gezet door experts, en ook nog meerdere keren daarna?
Ja, dat zou kunnen. Maar Bas zal dan antwoorden dat hij geen leugens verkoopt. Dat zie jij dan weer als leugen, dus dat schiet niet op. Daarom vind ik mijn vraag aan jou interessanter. Waarom reageer je zo opgefokt en emotioneel op iemand die geen enkele melk te brokkelen heeft in de discussie omtrent de klimaattransitie? Vind je dat geen verloren tijd?
“Annaliesje”,
En jij vindt het dus geen verloren tijd om nikos (proberen?) te overtuigen dat hij een “don quichotteke” doet?
Weer eens een doordenkertje zeker waarop je niet weet hoe te reageren…. Ja, dat kennen we…. wie weet is jouw (eventuele) reactie wel een wederwoord waard, maar – gezien ons verleden – heb ik zware twijfels………….
“Maar Bas zal dan antwoorden dat hij geen leugens verkoopt.”
Dat is toch heel eenvoudig na te gaan iedere keer!
Zoals hierboven,:
Hij kost 65.995 euro, geen €39.000 zoal gresnigt beweert, zelfs nadat hem dit al was verteld ,blijft hij gewoon z,n leugen volhouden.
Dit bevestigt Danny’s gelijk. Ik ga mijn tijd er verder niet aan verdoen. Zou jij ook niet moeten doen, nikos, tenzij je “don quichotteke” wilt spelen.
Het blijft wel spijtig dat nikos in herhaling blijft vallen.
Maar misschien lukt het hem om ooit eens te lezen wat mensen bedoelen.
O, heerlijk om te zien hoe de hypocriete deugkneusjes zich in allerlei bochten blijven wringen om maar niet toe te geven dat Gresnigt weer eens heeft gelogen
En als ze voelen dat ze toch wel heel erg voor schut staan volgt het gewoonlijke laffe wegrennen.
Als je het spijtig vind dat mensen in herhaling vallen, voorbijganger, moet je misschien de “koning van de herhaling”, Gresnigt daar een keer op aanspreken, of zit dan je hypocriete, laffe karakter weer in de weg.
Een op hout gestookte gasgenerator achterop de auto kan toch wel? Wanneer we hem ‘mobiele bio-centrale’ noemen, dan verbruikt hij nog geen CO2 ook! Zeker na de verkiezingsuitslag van gisteren, nu de wijsheid op tafel danst…
@Eab,
“De kiezer heeft gekozen voor Europese aanpak van de green deal en de economische reset.”
Net als in de gezondheidszorg
‘een beetje ziek maken door inentingen om erger te voorkomen’ (!),
zouden we bij een dreigende Dunkelflaute massaal de elektrische apparaten zoals kacheltjes, koffiemachines, sauna’s, etc. moeten aanzetten om zo met een niet al te grote black-out de politiek moeten ‘inenten‘; genezen noem ik dat dan….\
Zie ik bij vluchtig lezen tot mijn schrik in eens ‘Heyden’ opduiken in de tekst. Blijkt gelukkig een plaatsje in Duitsland te zijn.
Rutte, gefeliciteerd. Met deze uitslag kan je je bevrijden van het deug-juk van partijen die vanuit een strenge doctrine redeneren zoals GL, SP, PvdA, Denk, PvdD, maar ook de CU.
PVV en FvD stonden al aan de zijlijn.
Niets houdt je nu nog tegen om weer eens gewoon aan de belastingbetaler te gaan denken en de echte problemen aan te pakken (en daar hoort klimaat absoluut niet bij).
Nog een opsteker is, dat bij de jeugdverkiezingen de VVD veruit ook favoriet was.
Urgenda, Greenpies en Ext. Reb. kunnen gaan uithuilen.
“Niets houdt je nu nog tegen om weer eens gewoon aan de belastingbetaler te gaan denken en de echte problemen aan te pakken”
Nou ja, Kaag houdt hem tegen. Die gaat het land vol zetten met windmolens en zonneweides.
Ik wordt steeds banger, dat het voor Europa net zolang gaat duren om van de klimaatdwaling af te komen, als het geduurd heeft van het communisme af te komen.
Hopelijk keert de wal het schip – liefst een beetje snel.
Paul, op zich heb je gelijk, maar de winst D66 van 5 zetels valt in het niet bij het enorme verlies bij GL, SP en de stilstand van de PvdA.
Kaag kan krijsen wat ze wil, maar Rutte kan altijd terugvallen, als het om het afstoppen van de klidioterie gaat, op Ja21, PVV en FvD en die zullen hem graag aan een meerderheid helpen.
De kunst zal zijn om de VVD te laten inzien hoe catastrofaal het klimaatbeleid is.
Gelukkig is e de Corona pandemie, die nu heel veel aandacht en geld vraagt.
Paul Bouwmeester
En met een secondant als Jan Terlouw die met zijn gezicht naar het verleden op de kansel staat en in zijn eigen sprookjes ( Het Hebzuchtgas) gelooft en die van Kaag aandikt, kom je ook weinig verder.
Ik ben en blijf benieuwd of Rutte niet alsnog zijn ziel verkoopt aan linkse maar vooral dwaze idealen.
Merkwaardig dat toen Terlouw het had over het redden van de natuur, er niemand hem bevroeg over biomassacentrales, windturbines en Zonneakkers die het landschap en het leefmilieu verpesten om het “klimaatgevaar” af te wenden. Maar alleen verwees naar de “problemen” in de landbouw.
Zowel uit de mond van Kaag als Terlouw heb ik tot op heden alleen klidioterie ( geleend van Anthonie hierboven) gehoord.
Voor mij is het onbegrijpelijk dat wanneer de politiek (de door de Duitse bevolking gekozen regeerders) het besluit neemt om energiecentrales te sluiten, ze dan toch door blijven draaien. ‘Willen we meer of minder fossiele stroom?’ Het antwoord van de bevolking was duidelijk: minder. Leg de consequenties van het besluit om te sluiten dan ook bij die burger neer. Dan krijgt hij meteen waar voor zijn geld en worden de afgesproken democratische procedures gerespecteerd. Dat er dan bij tijd en wijle geen stroom uit zijn stopcontact komt, is dan zijn eigen probleem. Over een paar jaar kan die burger zijn stem uitbrengen en als hij wil kan hij dan de verantwoordelijke politici weg stemmen.
Zo zou het moeten werken in het systeem van parlementaire democratie waar we allemaal iedere 4 jaar voor warm lopen.
Ben ik het helemaal mee eens Johan. Ook in Nederland heeft de kiezer weer gesproken. Men moet gewoon apparaten uitzetten wanneer de parijsdoelen gediend moeten worden. En eventueel tankstations niet meer bevoorraden, enzovoort. Afspraak is afspraak; de burger wil graag van fossiel af. Dan moeten we dat ook gewoon doen!
Helemaal mee eens. Probleem is alleen dat op dit moment de burger, die ervan af wil, gespekt wordt door de burger die er niet vanaf wil (saldering).
Nee. De burger mag er terecht van uitgaan dat zijn wens wordt ingewilligd zolang dat redelijkerwijs kan.
Waarvoor betaalt de burger anders bestuurders?
BmG
Begin eens met het afschaffen van de crisis en herstelwet. Dat zou de eerste actie van de nieuwe regering behoren te zijn. Evenals de bepaling dat de windturbines vooral moeten komen staan in de backyard van degenen die er een fan van zijn. De groentjes in de steden.
Hier komt de paradox om de hoek kijken ; hoe meer je fossiel afschrijft , hoe meer je ze nodig hebt.
@Anthony,
Je hebt geheel foutief gesteld dat het ging om:
“… wettelijk vereiste onderhoud … geen sprake van grote problemen … Vergelijk het met de wettelijk verplichte APK voor je auto.”
Het ging om een noodactie omdat er echte problemen in een centrale waren, vanwege een geconstateerde breuk waarna men bij >20 andere centrales dezelfde verzwakte onderdelen vond (waarvan later de certificaten ook vervalst bleken).
Dus heeft de toezichthouder zoveel kernreactoren gesloten als mogelijk zonder een blackout te veroorzaken (=21 kernreactoren).
Niet raar want die onderdelen kwamen van de EDF smederij in Creuzot. Dezelfde smederij die:
– door de Finnen is afgekeurd om het EPR reactorvat te produceren voor hun nog in aanbouw zijnde EPR in Olkiluoto. Uiteindelijk is dat reactorvat door Mitsubishi in Japan geproduceerd en zijn zij de enige die een EPR reactorvat zonder scheurtjes hebben.
– alle 5 EPR reactorvaten die Creuzot heeft geproduceerd, heeft afgeleverd met scheurtjes in het staal. De Finnen hadden dus ruim gelijk.
“….gasgestookte elektriciteitscentrales in, die in de loop der jaren zullen worden omgebouwd voor de verbranding van klimaatneutrale waterstof……..”
Waar gaan ze die waterstof vandaan halen? O, die moet nog even klimaatvriendelijk gemaakt worden.
Ja, en waterstof verbrand heter dan aardgas dus er wordt meer stikstofoxide gevormd. Oeps, mag ook niet.
Waterstof gaat niet verbrand worden bij hoge temperaturen maar wordt in brandstofcellen verbonden met zuurstof en dus omgezet in water.
Rendement 60%, langzaam toenemend naar 70%.
Dus geen hoge temperaturen waardoor stikstofoxide ontstaat.
Die brandstofcellen zitten in H2 auto’s (Toyota Mirai, Hyundai Nexo), treinen, enz.
Dld is zijn regionale dieseltreinen aan het omschakelen naar waterstof (veel gezonder voor de omgeving).
Zelfs onze NS heeft al een waterstoftrein in gebruik (tussen Gn en Leeuwarden).
Nee, Bas Gresnigt, het zijn proefprojecten.
Gaat voorlopig niet door:
https://www.dvhn.nl/economie/Waterstof-te-duur-Magnum-centrale-draait-nog-jaren-op-gas-26654196.html
De Dunkelflaute in beeld
Het Duitse systeem kent de optie om een centrale te sluiten met de verplichting om het kritische personeel oproepbaar te houden. Dat kan dus bij hun nieuwe werkgever met een redelijke waarschuwingstermijn tijdelijk weggeroepen worden zoals hier met de vrijwillige brandweer. Aangevuld met wat uitzendkrachten moeten ze dan de centrale in “cold standby” brengen.
Als de centrale echt nodig lijkt te worden dan moeten ze de centrale in “hot standby” brengen: Ketels opgewarmd, draaiende stoomturbine/generator aangekoppeld aan het net, zonder elektriciteit te leveren.
Ze hebben dat systeem ook gebruikt in de 2011/2012 winter na Fukushima toen ze maar liefst 8 van de toen nog 17 kerncentrales sloten. Twee kolencentrales moesten in cold standby worden gebracht, een heeft een week in hot standby gedraaid zonder stroom te leveren.
En een paar jaar later toen in Frankrijk een groot aantal kernreactoren werden stilgelegd omdat een onderdeel in het nucleaire deel te zwak bleek, hebben ze op verzoek van RTE (de Franse Tennet) in Z.Dld 2 kolen centrales opgestart om Frankrijk uit z’n stroomtekort te helpen.
Overigens spelen dreigingen van stroom tekorten de laatste jaren vaker in Frankrijk en België:
https://www.iwr.de/news/stromausfall-droht-wegen-maroder-atomkraftwerke-in-frankreich-und-belgien-news35617
Bas Gresnigt,
Dat staat nergens in je artikel te lezen dat ze toen stroom van Deutchland hebben gekregen.
Nee ze moeten steeds meer stroom importeren, zoals ik hierboven al beschreven heb.
Afgelopen jaar zelfs al 36% meer als het jaar ervoor, en dat blijft voorlopig stijgen.
Zonder fossiel redden ze het nog lang niet, en dan breken de dommeriken ook nog kerncentrales af die juist neutraal zijn.
Als je de berichten hebt gevolgd had je juist kunnen zien dat ze zelfs bang zijn als de burgers massaal voor hernieuwbare gaan kiezen met warmtepompen en electrische auto’s.
Dan gaan ze het niet meer rukken.
https://www.rnd.de/wirtschaft/deutschland-importiert-36-prozent-mehr-strom-als-2019-V24XBPEKF5Y5DAAX6YPDOUZ5DA.html
Theo,
Hier vind je dat Frankrijk Oktober 2016 zoveel mogelijk kerncentrales moesten stilleggen vanwege de sterkte problemen in het nucleaire deel van hun centrales:
https://www.heise.de/tp/features/Droht-Frankreich-ein-Atomkraft-Blackout-3275565.html
Waardoor in Zuid-Dld op verzoek 2 kolencentrales weer werden opgestart.
Ik zat in die tijd in CH en heb het in een Zwitserse krant gelezen. Kan dat weer opstarten van de kolencentrales in Z.Dld niet zo snel terugvinden.
Bas, jouw obsessie voor het verspreiden van leugens begint angstwekkende vormen aan te nemen.
Frankrijk moest inderdaad enkele kerncentrales stilleggen om het wettelijk vereiste onderhoud, dat uitgesteld was, te kunnen doen.
Daarbij was geen sprake van grote problemen.
Vergelijk het met de wettelijk verplichte APK voor je auto. Datum overschrijden is strafbaar, ook als bij de keuring blijkt dat er niets aan de hand is en de auto gewoon wordt goedgekeurd.
Kortom, stop met je leugenachtige gezwets en geef nou eindelijk eens antwoord op mijn vraag.
Dat is bekend dat ze onderhoud problemen hebben gehad, en ook in België.
Vroeger werd al van tijd tot tijd licht verhoogde radioactiviteit in de Maas gemeten en gingen bekkens dicht die daar afhankelijk van waren, gelukkig hebben we hier altijd grondwater gehad met nadeel veel kalk.
Maar nog nooit gehoord dat er iemand ziek van is geworden, en vissen zitten er genoeg in.
Nu zijn ze zelfs verplicht direct door te geven als iets lekt, half Limburg heeft toen jodium pillen gekregen voor eventuele preventie, nooit nodig gehad overigens.
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0315-radioactiviteit-in-oppervlaktewater
@Anthony
Frankrijk heeft toen 21 kerncentrales van hun 58 moeten stilleggen. Dat kan ik geen paar noemen.
https://www.spiegel.de/spiegel/frankreich-sicherheitsproblem-legt-teile-der-atomindustrie-lahm-a-1121144.html
Had ook consequenties voor de prijs van stroom op de beurs (wellicht dat die Duitse centrales daarom weer zijn opgestart; snel geld verdienen).
@Theo,
Het ging om delen die niet sterk genoeg waren. Dat kon omdat hun smederij in Creuzot rapportages van de sterkte metingen had vervalst.
Fessenheim 1 ging 22.1.2020 dicht, Fessenheim 2 30.6.2020.
Dus zo dramatisch zal de situatie wel niet zijn geweest…
Het is niet de eerste keer dat de centrales onder vuur liggen vanuit Duitsland.
Kolere Bas, ben je nou echt zo stom.
Ja, die 21 moesten dicht vanwege een wettelijke verplichting. Heb ik net uitgelegd.
Overigens is er nergens een probleem geweest met het leveren van elektriciteit.
Bas heeft gewoon gelijk Anthony, zelfs Nikos reageert niet. Dat zou voldoende moeten zeggen en gewoon het Spiegel artikel even lezen, dan weet je het ook.
Annelies, ik zie nu dat het over 2 verschillende zaken gaat. Bas heeft het over een voorval dat in 2016 speelde. Uit voorzorg zijn toen inderdaad centrales stilgelegd omdat men dacht dat er scheurtjes in kritische onderdelen zaten. Later bleek dat heel normaal te zijn en werden de centrales weer opgestart.
Voor de goede orde; 2016 dus.
Mijn verhaal, en daar ging het even fout, gaat over een situatie in 2020 en daar betrof het inderdaad het inhalen van uitgesteld onderhoud omdat dat nu eenmaal wettelijk is vastgelegd.
Ik kan even zo snel niet meer vinden waarom dat onderhoud werd uitgesteld maar ik meen dat het iets te maken had met een onverwachte koude periode tijdens de eerste Coronagolf die het plegen van onderhoud naar de mening van de betrokkenen onverantwoord leek.
@Anthony,
“… een voorval dat in 2016 speelde. Uit voorzorg zijn toen inderdaad centrales stilgelegd omdat men dacht dat er scheurtjes in kritische onderdelen zaten. Later bleek dat heel normaal te zijn en werden de centrales weer opgestart.”
Er is toen een onderdeel gebroken waardoor een noodstop voor die kerncentrale waarna men bij de andere kerncentrales is gaan kijken en constateerde dat:
– die soortgelijke scheurtjes hadden in betrokken onderdeel.
– er meer onderdelen waren met scheurtes
– ze bij de fabrikant, de EDF smederij in Creuzot, de certificaat papieren hadden vervalst. Betrokken onderdelen waren te zwak maar ze hadden ingevuld dat ze aan de test voldeden.
Toen was er weinig keus. Alle soortgelijke centrales stilleggen voor zover dat kon zonder grote black-out te riskeren.
Daardoor steeg de stroomprijs op de beurs sterk. Waarop twee Duitse kolencentrales in Z.Dld zijn opgestart.
Uiteindelijk blijkt Duitsland toch weer eens een levensgevaarlijk land te zijn voor de stabiliteit zowel bij ons, als bij de overige landen op dit continent. De Merkel doctrine ‘wir schaffen dass’ gold niet allen in WO2, toen Hitler zijn troepen op de onmogelijke veldtocht naar Rusland stuurde (generale staf was tegen) maar nu ook weer met de ondoordachte en slecht voorbereide veldtocht tegen een imaginaire vijand CO2 – Wahn Wahn, überall Wahn.
Ik begin steeds meer sympathie en begrip te voelen voor de Britten die afscheid genomen hebben van die krankzinnige, autoritaire EU wat kennelijk nog niet is doorgedrongen bij de Nederlandse bevolking gezien de resultaten van de verkiezingen.
@h.oldeboom 18 mrt 2021 om 10:33 Helemaal mee eens en tijd voor een Nexit. Wat een verlossing zou dat zijn van die klimaatwaan van de antidemocraten. Met D66 in de regering is het helemaal gedaan met de democratie.
Mensen, laat Bas even een paar dagen met rust. Hij zal tijd nodig hebben om het verlies van van 12 zetels bij GL, SP te kunnen verwerken, een verlies dat niet gecompenseerd wordt door het winstje van D66.
Inkijkje in de mentaliteit op links. Renske Leyten van de SP noemt het verlies van haar partij ‘Een klap voor de rechtstaat’. Je moet maar durven.
Renkse en Piet O. zijn wel de luis in de pels van De Belastingdienst en Rutte en cs.
Wat ik betreur is dat de verkiezingen niet zijn gegaan over de indertijd plotsklaps na de vorige verkiezingen opgepopte klimaatplannen en wetten, die verregaande consequenties voor onze leefomgeving hebben.
Handig heeft men dit omzeilt door ‘klimaat’ alleen maar als containerbegrip naar voren te brengen. Daardoor is de discussie over de weerstand tegen windmolens en zonneparken, van het gas af en huizen dichtplakken en de vele slachtoffers hiervan, onbesproken gebleven.
Lady Do-or-Die heeft gewonnen. So be it.
@RP,
“Wat ik betreur is dat de verkiezingen niet zijn gegaan over de indertijd plotsklaps na de vorige verkiezingen opgepopte klimaatplannen en wetten”
Kan ik me voorstellen, maar die klimaatplannen zijn niet plots geklommen.
Het is de uitvoering van het energieakkoord dat in 2013 tussen 47 maatschappelijke organisaties is gesloten en door allen is getekend, waarna het aan regering en parlement is aangeboden.
De regering deed er daarna niet al teveel mee. Liet veel maatregelen als een te hete aardappel liggen tot na de verkiezingen van 2017.
Ze heeft er na die verkiezingen een jaar lang nog wat franjes veranderd (de naamsverandering in klimaat akkoord is wellicht de grootste verandering) en is toen tot serieuze uitvoering over gegaan.
Met het gevolg dat toen het aandeel van hernieuwbare energie echt begon te stijgen (van 15% in 2017 naar 26% in 2021).
Bas Gresnigt
“Met het gevolg dat toen het aandeel van hernieuwbare energie echt begon te stijgen (van 15% in 2017 naar 26% in 2021).”
26% hernieuwbare energie, Bas Gresnigt, echt waar? dat is geweldig en boven verwachting.
Maar vreemd dat het CBS daar iets ander over zegt:
Het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik is gestegen van 7,4 procent in 2018 naar 8,7 procent in 2019.(60% biomassa)
Hernieuwbare energie. Tuurlijk.
Welke maatschappelijke organisaties Bas?
Zaten daar ook gewone burgers bij?
Waar blijft het antwoord op mijn vraag Bas?
Nikos, zou Bas te maken hebben met datgene wat bij taal dyslexie wordt genoemd?
Cijfertjes niet begrijpen?
Ik weet niet of daar ook een woord voor is.
Dyscalculie. De cijfers niet begrijpen.
Bas Gresnigt begrijpt de cijfertjes heel goed, maar hij is aantoonbaar een pathologische leugenaar en een gestoorde kernenergiehater.
@AnthonyF,
Dat wl ik toch niet hopen zeg, ik heb een vorm van dyslexie met schrijven.
Jammer Vellinga is er niet die weet veel van geestelijke storingen.
Die 26% komt van Ap Cloosterman, Nikos, zie figuur 7, https://www.climategate.nl/2021/03/gesmolten-zout-reactor-met-thorium-of-uranium-als-brandstof/
@Annelies. Mijn dank.
ik heb het overigens niet helemaal correct geformuleerd.
Het CBS geeft over het jaar 2020 voorlopige cijfers waaruit blijkt dat de hernieuwbaar opgewekte stroom over dat jaar 26,2% van de netto geproduceerde stroom (119TWh) is.
Hetzelfde cijfer voor 2018 is 16,5% en dat is het definitieve cijfer.
Het verschil tussen “voorlopig” en “definitief” is bij het CBS over het algemeen minder dan 0,2%.
Het aandeel hernieuwbaar is dus afgelopen 3 jaar met gemiddeld 3,2% (4,3 TWh) van de netto stroom productie gestegen.
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/84575NED/table?ts=1583245297761
Een grote kerncentrale zoals HPC produceert in 2027 (als het niet 2030 wordt voordat hij klaar is) 25,1 TW/a. De bouw kost UK (incl. voorbereiding) ~20jaar. Dat is op jaarbasis een groei van niet-fossiele stroom van slechts 1,3TWh, oftewel 70% langzamer dan met hernieuwbare.
Merk op dat het 5e en 6e kernreactor van het EPR type is dat EDF bouwt. Weinig reden om te veronderstellen dat de volgende veel sneller gaat (zou 3x zo snel moeten worden).
Anneliesje, zoals gewoonlijk wil je het weer voor basje de leugenaar opnemen, maar je zit er net als hij compleet naast.
Bas Gresnigt haalt energie en stroom door elkaar, en niet voor de eerste keer.
Dan gaat hij hierboven vervolgens een hele verhandeling schrijven in een zielige poging om dat niet toe te hoeven geven.
En nu gaan zowel anneliesje als basje weer in de zwijgmodus.
Wat klopt er niet aan (Annelies Hoogstraten 18 mrt 2021 om 21:23), Nikos? Je haat jegens Bas verblind je blijkbaar, waardoor je verkeerde conclusies trekt. Overigens ben je zeer selectief. Als Bas een punt heeft (Der Spiegel artikel hierboven) ga je in de zwijgmodus.
“Wat klopt er niet aan?”
Ben je werkelijk zo dom?
Gaat er geen belletje rinkelen als Het CBS zegt 8,7 procent in 2019. en Bas Gresnigt beweert gewoon dat het al 15% in 2017 zou zijn?
Gaat er niet nog een belletje rinkelen als 60% biomassa wordt genoemd?
Wat begrijp je nou nog steeds niet?
Bas de Leugenaar heeft het over energie, maar bedoelt stroom.dat is iets anders.
En dan mij verwijten in de zwijgmodus te gaan, hoe krijg je het uit je hypocriete mond.
Al meer dan een jaar betrap ik Bas Gresnigt hier op honderden leugens en onzin, maar dan hoor ik jou in al je hoedanigheden niet,net als marc de hypocriet en voorbijganger, en als ze dan denken dat bas toch misschien wel gelijk heeft, springen ze er boven op, maar als het zoals gewoonlijk weer leugens van basje blijken te zijn, komt er geen woord meer uit.
Om te kotsen,zulke figuren.
Nikos, de vraag was toch echt heel simpel: wat klopt er niet aan (Annelies Hoogstraten 18 mrt 2021 om 21:23)?
Vervolgens schrijf je een hele verhandeling in een poging om niet toe te hoeven geven dat het gewoon klopt. Gewoon sec lezen wat er staat Nikos zonder er van alles bij te halen dat er niet staat.
Dit is wat Bas Gresnigt zegt:
“Met het gevolg dat toen het aandeel van hernieuwbare energie echt begon te stijgen (van 15% in 2017 naar 26% in 2021).”
Dat is een LEUGEN, een ordinaire LEUGEN, en dat is wat ik zeg.
En jouw link van Ap gaat ook over STROOM, niet over energie.
Dus Basje heeft weer eens gelogen en jij verdomt het om dat toe te geven, je blijft maar kronkelen en draaien om mij geen gelijk te hoeven geven, zoals iedere keer.
Nikos, als je zo begaan bent met de waarheid zou ik Climategate links laten liggen. In alle andere gevallen, doe eens rustig man. Wat heb je?
Nikos, ik heb het noch over energie noch over stroom. Ik zeg alleen waar de 26% vandaan komt. Wat klopt daaraan niet? Jij wilt mij dingen in de schoenen schuiven die ik niet gezegd hebt.
Die 26% komen daar niet vandaan, want dat gaat over STROOM, en Gresnigt heeft het over ENERGIE.
En wederom, zowel anneliesje als voorbijganger kunnen het niet opbrengen om gewoon de waarheid te zeggen:
Bas Gresnigt liegt als hij zegt dat: “Met het gevolg dat toen het aandeel van hernieuwbare energie echt begon te stijgen (van 15% in 2017 naar 26% in 2021).”
En dan zul je wel komen met: “ach dat was een foutje”
Ja ,dat is het inderdaad, tot het moment dat hij weigert dit toe te geven, dan wordt het een leugen.
Ja. Bas is niet onfeilbaar en foutloos. Ik ook niet.
En wat moet ik van jou vinden zolang je je onbeschoft gedraagt? Get a life.
Duidelijk nikos, jij probeert mij dingen in de schoenen te schuiven die ik niet gezegd heb. Welke kwalificatie je daaraan wilt verbinden mag je zelf bedenken. Punt.
En zoals verwacht van de 2 zielepootjes, nooit, nooit, nooit toegeven dat Gresnigt weer eens heeft gelogen, voor de zoveelste keer.
En jij Voorbijganger, dat jij je mond nog open durft te doen, hypocriete flapdrol, je durfde vorige keer, toen ik je vroeg om iets te zeggen over de leugen van gresnigt, zelfs een week niets meer te posten en ook nu begin je, bij gebrek aan argumenten weer maar te janken over de toon, maar daar heb ik schijt aan.
Je kunt hier met 10 van die slappe deugertjes komen, maar ik veeg de vloer met jullie aan, gewoon door het simpele feit dat jullie het op proberen te nemen voor een leugenaar en te hypocriet zijn om toe te geven dat ik gelijk heb.
Hier ,voorbijgangertje, speciaal voor jou en je uitspraak ” Bas is niet onfeilbaar en foutloos.”.
Hier een zeer kleine compilatie onder 1 artikel, maar ik kan er hier honderden van laten zien, want hij reageert werkelijk overal op internet, met immer dezelfde leugens en onzin.
– Bas, you’re a liar, everyone knows you’re a liar, so just go away
— Bas, the lying liar, lies some more.
– An increase of 8 nSv/hr neutron flux at 2 km would thus have to be AT LEAST 14 Sv/hr at 100 meters. In short, people would fall over and die after just a few minutes in the vicinity. This obviously did not happen. Therefore, everything you’ve told us is complete bullshit.
You’re a pathological liar, Bas
– More lies from Scherb, your favourite junk scientist
– -Sure enough, solar activity was shrinking from 2007 to 2010. In short, Bas is a liar.
– -You’re still lying your a** off, Bas. There’s no mechanism for neutrons to be absorbed and re-radiated at a distance of kilometers; both C-14 and your hyped Ar-41 are beta emitters
– -Linking to your favorite academic fraudster Scherb through a link-shortener to hide your provenenance.
You are shameless.
energycentral.com
Ook op deze site kun je zien wat voor een ziek figuur het is:
Robjoh, as you may have realised, Bas Gresnigt is an inexhaustible source of bullshit. He is active on many different websites, often with hit-and-run comments designed to maximise FUD and minimise truth. That’s how I first ran in to him years ago. I spent quite some time in personal correspondence with him before it became clear that his aim in life is to kill nuclear power by any means, which – in the case of nuclear power – means using lies.
I guess I really need to harden-up, because I notice that it still gets me to see how easy it is for contemptible and habitual liars like Bas Gresnigt to pollute the internet with their sickening bullshit freely. In my opinion, freedom of speech is not freedom to deceive. Yet deception is Bas Gresnigts primary tool. I hope he – lie all people – gets what he deserves.
atomicinsights.com
Nikos, bespaar je de moeite en agressie. Ik lees het niet.
Dat heb je al gedaan, intrigant.
Een wrakke technologie blijft ondanks alle fossiele oplappogingen een wrakke middeleeuwse “oplossing”.
In zijn basis deugt het al niet. Het is niet groen en evenmin duurzaam. Het is lapwerk en laagwaardige opgepoetste techniek uit de middeleeuwse mottenballen. Landschap-verpestend en milieuvervuilend.
Weg met de crisis en herstelwet. Democratische rechten van de burgers die er last van hebben in ere herstellen en landelijke procedures opstarten om de waardevemindering van woningen en leefklimaat te compenseren of de windturbines en zonneakkers per onmiddellijk af te breken.
Peter, cijfermatig zal het allemaal wel zo’n beetje kloppen. Maar waar door Bas en zijn vriendin Annelies nog nooit een betrouwbaar antwoord op is gegeven is de vraag wat te doen als het ’s nachts niet waait.
Ik zie een overeenkomst met de toeslagenaffaire. Cijfermatig zat de belastingdienst voor 100% goed. De fout zat in de uitgangspunten.
@Anthony,
“… nog nooit een betrouwbaar antwoord op is gegeven is de vraag wat te doen als het ’s nachts niet waait.”
Volgens mij heb ik die vraag allang beantwoord in mijn herhaalde toelichting over wat er gaat gebeuren bij Dunkelfläutes.
Kort:
1. de prijs van stroom op de beurs loopt op, waardoor:
– allerlei producenten hun opwek maximaliseren. Denk aan de privé kolencentrale van Hoogovens, de WLK installaties van onze tuinders die gemiddeld 25% van onze stroom produceren, enz.
– allerlei grootverbruikers, zoals de aluminium fabriek, stoppen want met dure stroom stijgt de kostprijs van hun product teveel
2. Handelaren gaan stroom importeren uit het buitenland zoals
– uit Noorwegen met zijn water krachtcentrales, e.a.
– Denemarken, Dld, enz.
Gebieden van windstilte verplaatsen zich immers geleidelijk met 20km/uur o.i.d. Overigens betekent de toenemende spreiding van windmolens verder uit de kust op de Noordzee dus ook meer gelijkmatige winning.
3. Activering aanvullende opwek
a – Na ~2030 activering van de onbemande waterstof units (brandstofcel assemblies, waterstof motor/generator combinaties). Die draaien op de voorraden waterstof opgeslagen in zoutkoepels, lege aardgasveldjes, e.d.
b – Personeel van stilgelegde fossiele centrales worden opgeroepen, zodat die (evt. geholpen door uitzendkrachten) de centrale in cold standby kunnen brengen, en als nodig in hot standby en kunnen gaan produceren.
(de gascentrale van Maasbracht heeft dat aangeboden toen een paar jaar terug 6 van de 7 Belgische kernreactoren vanwege storingen plat lagen; bleek niet nodig omdat het niet ging vriezen).
Ongetwijfeld heeft men bij Tennet simulatie oefeningen voor het geval dat dat in Dld en/of NL voorkomt (Tennet heeft en beheert ook een groot deel van het Duitse hoogspanningsnetwerk).
Voor alle duidelijkheid: Het gaat om het subsidie graaien. Waar die subsidie voor wordt gegeven is niet interessant. Toekomstige rampen bestrijden die nooit kunnen bestaan is dus een lucratieve bezigheid. Een oplossing die niet werkt is heel goed als het probleem niet bestaat.
De subsidies vallen door het product der nutteloosheid heen in het geldpakhuis der superrijken. Hoe dit systeem werkt wordt nog altijd iedere week uitgelegd in de Donald Duck.
Een oplossing die niet werkt is heel goed als het probleem niet bestaat.
Raar maar waar. Dit is precies hoe ik het ‘klimaat’ probleem zie.
Het is geen probleem. De mens is verwaand als hij zelfs denkt het weer te kunnen be-invloeden.
Het wordt warmer. Gewoon. Omdat het warmer wil worden.
https://www.climategate.nl/2021/03/de-duizend-jarige-eddy-cyclus/
Gelukkig zitten we nu weer niet in de donkere koude middeleeuwen, hè, Henry. We zitten nu in de warme periode. Nog 500 jaar en we (ze) zitten weer in de kou. Mooie cyclus hoor, die Eddy.
Het schijnt dat de schepper getallen heeft verborgen in de natuur om zo o.a. zijn aanwezigheid te laten zien, las ik uit verschillende bron.
Ook Milutin Milanković vind ik een leuke denker. https://nl.wikipedia.org/wiki/Milutin_Milanković
Die heeft ook wat getallen ontdekt en opgeschreven.
Henri Pool
Ik mag hopen dat Kaag gaat inzien dat het voorkomen van haar “klimaatramp” alleen maar te voorkomen is door het snel en efficiënt bouwen van een aantal kerncentrales. Liefst modulair en industrieel. En dan zo dat het hart van de centrale t.z.t. vervangen kan worden door een MSR.
Je kunt niet vrijblijvend blijven praten over het redden van natuur en milieu. De boeren zullen er graag een handje bij helpen, zeker als ze een betere prijs voor hun product krijgen. Altijd beter dan tuinkabouter Timmermans uit Brussel.
Peter, Kaag snapt helemaal niets van het klimaatprobleem.
Ze is opgeleid om een agenda door te drukken.
Die van The great reset en die van de onderliggende SDG’s.
Er is daar geen kennis, nul komma nada.
Er is slechts gekochte en gemanipuleerde invloed.’
https://www.youtube.com/watch?v=P-4avI64rxU
En die invloed is sinds eeuwen al voorgekookt.
https://www.youtube.com/watch?v=fyJI0nQ_Umw
@Peter,
“hopen dat Kaag gaat inzien dat het voorkomen van haar “klimaatramp” alleen maar te voorkomen is door het snel en efficiënt bouwen van een aantal kerncentrales.”
De klimaatramp gaat toch niet komen?
En dan nog, waarom dan een kerncentrale bouwen? Dat gaat veel te langzaam om het probleem, als zich dat toch voordoet, op te lossen.
Als het zich voordoet dan kunnen we veel goedkoper en sneller meer wind en zon en opslag installeren.
Mijn verwachting is dat Rutte bij de aanstaande formatie de R&D-kernenergie troefkaart speelt tegen verdere Linkse ideologische biomassa en “hernieuwbaar” doelstellingen, die feitelijk extra CO2-uitstoten, het milieu vervuilen en die sterk de natuur aantasten.
Ik hoor van aarde trillingen in Ijsland.
Daar komt vast weer een uitbarsting.
https://www.dw.com/en/iceland-bracing-for-volcanic-eruption-after-many-quakes/a-56893744
Ik had nogal pas gezegd dat ik denk dat Eddy een combinatie is van solar en vulkanic. Niet alleen solar.
Mooi man….
Met de toenemende honger naar electrische auto’s en warmtepompen zal de vraag alleen maar toenemen en betrouwbare levering cruciaal zijn.
Of sterven er straks mensen op de IC, omdat de apparatuur uitvalt?
In Californië is dat al gebeurd.
Ziekenhuizen, computer en telecom centra, e.a. hebben noodstroom generatoren. Zijnde over het algemeen diesel motoren in combinatie met batterijen zodat de stroomvoorziening in stand blijft in het ziekenhuis en de gebruiker niets merkt van het wegvallen van de publieke stroomvoorziening.