Bron: Cascend Strategy.
Overgenomen en becommentarieerd door Hannibal (Veren of Lood). Zie hier.
(Gedeeltelijke) vertaling: Martien de Wit.
De klimaatproblemen in Texas vorige week, die tot gevolg het wegvallen van elektriciteit hadden, hadden een onverwachte achtergrond: het falen van de energievoorziening door windmolens was de oorzaak.
In de zomer van 2019 meldde CNN het nog triomfantelijk: windenergie was voor de Amerikaanse oliestaat Texas belangrijker dan energievoorziening via kolen.
Windenergie het aantal windenergie heeft voor de eerste keer dat van kolen gepasseerd, zo vermeld een recent rapport.
Maar niet vorige week:
Dat het uitvallen van het halve stroomnet in de staat vorige week mede te danken was aan vertrouwen in diezelfde windenergie, dat hoor je nog vrijwel nergens. Maar de eerste analyses wijzen zonder enig spoor van twijfel naar het falen van windenergie als schuldige voor de problemen met het elektriciteitsnet in de staat:
Nu het ergste van de stroomcrisis in Texas achter de rug is, begint het wijzen naar de schuldigen. Terwijl de jury er nog niet uit is wiens acties (of gebrek daaraan) hebben geleid tot de fatale en wijdverspreide black-outs die Texas deze week hebben geschokt, schrijft Cascend Strategy dat “voor het geval er nog enige twijfel mocht bestaan waardoor het Texaanse elektriciteitsnet is ingestort, de feiten glashelder zijn”.
Cascend Strategy constateert voorts:
Windenergie faalde terwijl “ijsstormen zondag bijna de helft van de windenergie-productiecapaciteit van Texas uit schakelden toen een intense vrieskou in de hele staat windturbines op slot zette, waardoor een crisis in de elektriciteitsproductie ontstond.”
Aardgas maakte het verschil een tijdje goed. Maar toen ging al het andere ook mis.
Meer bevindingen van Cascend vindt u hieronder:
Het grote probleem in Texas was dat alle bronnen van energie last hadden van winterweer waarmee geen rekening gehouden werd:
En dus gebeurde door dat gebrek aan voorbereiding op een calamiteit het onvermijdelijke:
Kolen en kernenergie presteerden beide onder de maat, dus niet veel, vanwege materieel dat niet bestand is tegen winterse omstandigheden.
Zonne-energie presteerde een paar dagen onder de maat, maar is weer terug, hoewel het veel te wisselend is om zonder opslag te helpen, behalve tijdens hittegolven
En het Texaanse net kon niet genoeg stroom van de buren kopen om het verschil goed te maken.
Ook zijn energieproducenten niet verplicht om een reserve aan elektriciteit aan te houden.
Vastgevroren windmolens zijn het meest lastig als het onverwacht een probleem wordt. De verwijzing naar zonne-energie tijdens deze crisis illustreert dat. Ook de aanbevelingen die Cascend doet hebben een onontkoombare logica, die voor de aanhangers van de klimaathoax moeilijk verteerbaar zal blijken. Speciaal de voorstanders van een gasverbod staan hier met de mond vol tanden:
De eenvoudige 5-stappen oplossing volgens Cascend:
– Maak apparatuur winterbestendig
– Stel een energiereserve verplicht
– Verbind het Texaanse elektriciteitsnet beter
– Voeg zonne-energie met opslag toe (opslag is essentieel)
– En voeg meer aardgas toe.
Ook de toegevoegde herinnering zal veel pijn doen:
De dwaasheid van het najagen van hernieuwbare energie als middel om ‘klimaatverandering’ tegen te gaan, wordt vandaag in Texas overduidelijk. Wanneer zullen politici wakker worden en beseffen dat hernieuwbare energie bijna altijd gelijk staat aan onbetrouwbare energie?
Tot grote verontwaardiging kregen de mensen die tijdens deze crisis wèl energie hadden daar achteraf een stevige rekening voor gepresenteerd:
De gevallen van totale stroomuitval die tijdens een historische koudegolf tot bijna 15 miljoen Texanen in het duister dompelden, nemen tegen het einde van de week af. Ongeveer 188.000 klanten zaten vrijdagochtend nog zonder stroom in de staat. Dagen nadat de stroomprijzen van $50 per Megawatt naar meer dan $9.000 stegen, stromen de horrorverhalen binnen van diegenen die deze week tijdens de chaos op het net stroom hadden, terwijl ze verbijsterd zagen hoe hun energierekeningen omhoogschoten.
En ook al was het op de keper geen verassing dat dit zo ging – voor veel afnemers gold dat ze: on variable or indexed plans zaten – toch waren velen onaangenaam verrast:
Geen van deze afschuwelijke verhalen over elektriciteitsrekeningen zou een verrassing moeten zijn, omdat we aan de lezers in het stuk met de titel “Power Bills To The Moon: Chaos, Shock As Electricity Prices Across US Explode,“ (Elektriciteitsrekeningen tot aan de maan: chaos, ontzetting over exploderende elektriciteitsrekeningen in de VS) hadden voorspeld dat dit zou gebeuren.
En dat deed het:
Amerika zou Amerika niet zijn als niet direct iemand een rechtszaak startte tegen de falende instanties:
Een man uit Corpus Christi heeft de Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), die het primaire elektriciteitsnet van de staat beheert, beschuldigd van het negeren van herhaalde waarschuwingen dat de elektriciteitsinfrastructuur van de staat zwakke plekken vertoonde, zo blijkt uit een nieuwe rechtszaak. In een verklaring van het advocatenkantoor in Dallas dat de aanklacht heeft ingediend, worden ERCOT en American Electric Power ook beschuldigd van het veroorzaken van materiële schade en bedrijfsonderbrekingen toen de koudegolf van vorige week waterleidingen verbrijzelde en wijdverspreide stroomonderbrekingen veroorzaakte voor miljoenen Texanen, aldus televisiestation NBCDFW.
“Dit koude weer en de effecten ervan op het Texaanse energienetwerk waren noch ongekend, noch onverwacht, noch onvoorzien,” stelt de aanklacht, die is aangespannen door Donald McCarley. “In feite hebben soortgelijke koude weersomstandigheden in 1989 en 2011 geleid tot precies hetzelfde soort herhaaldelijke black-outs die inwoners en bedrijven van Texas hebben getroffen en nog steeds treffen.”
Duidelijk is dat deze man een punt heeft:
“De door gedaagde ERCOT veroorzaakte herhaaldelijke black-outs hebben de eigendommen van eiser weggenomen, beschadigd of vernietigd zonder adequate compensatie,”
zo stelt de aanklacht.
De rechtszaak die vrijdag werd aangespannen in een rechtbank in Nueces County in Corpus Christi beweert dat de Electric Reliability Council of Texas, beheerder van het belangrijkste elektriciteitsnet van de staat, herhaalde waarschuwingen over zwakke plekken in de elektriciteitsinfrastructuur van de staat heeft genegeerd. – NBCDFW
“De daaruit voortvloeiende wijdverspreide materiële schade door black-outs werd veroorzaakt door hun onachtzaamheid en grove nalatigheid. Bovendien maakten de storingen privébezit onbruikbaar en kwam het neer op een illegale ‘inname’ van privébezit door de overheid,”
aldus het advocatenkantoor in een verklaring.
Wat weer de vraag oproept hoe de aansprakelijkheid van Nederlandse energiebedrijven is geregeld in een situatie als deze? Zoals vrijwel iedereen in de westerse wereld gaat ook de gemiddelde Nederlander er van uit dat de stroom uit het stopcontact altijd beschikbaar is. Voor een prijs die wij als redelijk beschouwen, natuurlijk ook dat. Want we willen wel dat alles altijd werkt. Ook de elektrische auto:
OilPrice.com rekende eerder deze week uit hoeveel het zou kosten om een Tesla in Texas op te laden. Terwijl een normale oplaadbeurt thuis ongeveer 18 dollar kost met een Level 1- of Level 2-lader, zouden de kosten door de plotselinge stijging van de energieprijzen volgens schattingen 900 dollar bedragen.
***
Bron hier.
Dit is toch waar we naar toe gaan. Van een lokale of regionale monopolistisch energie bedrijf die een centrale had met een aanbod voldoende om iedereen te voorzien gaan we naar vele aanbieders. Ook particulieren met hun zonnepanelen op dak. De leverancier aan de eindgebruiker koopt het voordeligste in. Geheel in de liberale traditie. En ik moet bas toegeven. Zon en wind zijn het goedkoopst om elektra van te maken. Een buffer is juist niet gewenst. Daar heb je als aanbieder geen voordeel aan. Het gaat juist ten kostte van het verdienmodel. Dank zij duurzame voorrang op het net prijs je kolen en gas eruit. Die turbine verbruikt ook brandstof om synchroon te blijven draaien zonder afname. Die kunnen in een vrije markt niet concurreren en zullen dus dichtgaan. Dat er wel eens problemen ontstaan is geen probleem voor de leverancier. Variabele prijzen houden de winst op peil.
We gaan toe naar steeds meer misinformatie.
De oorzaak van de Texas black-out was het plat gaan van gas- en kolencentrales en een enkele kerncentrale (ze hebben daar nauwelijks kernenergie).
https://www.spglobal.com/platts/en/market-insights/latest-news/electric-power/021821-texas-nuclear-unit-returns-to-service-after-outage-related-to-cold-weather
Het was natuurlijk beter geweest als ze in Texas de windmolens ook hadden uitgerust met verwarming in belangrijke delen zoals noordelijker VS staten standaard is.
Maar geheel passend bij de “pennywise, poundfoulish” mentaliteit aldaar hebben ze dat ook niet bij hun windmolens gedaan.
@Bmg, hoezo misinformatie en je refereer nota bene aan de vastgevroren windmolens:
Kolen en kernenergie presteerden beide onder de maat, dus niet veel, vanwege materieel dat niet bestand is tegen winterse omstandigheden.
En het Texaanse net kon niet genoeg stroom van de buren kopen om het verschil goed te maken.
Vastgevroren windmolens zijn het meest lastig als het onverwacht een probleem wordt.
In dichtbevolkte gebieden is er nog een bijkomend probleem (maar in Texas zou dat waarschijnlijk een mindere rol spelen): tijdens temperaturen onder nul, moeten windmolens vaak worden stilgelegd i.v.m afbrekende stukken ijs die 100e meters ver weg geslingerd kunnen worden. Verwarmingselementen helpen daar nauwelijks tegen.
@Albert,
De werkelijke reden is het op een andere manier omgaan met stroom. Ze vinden het daar “normaal” dat zoiets gebeurd en doen er ook niets aan.
Ook daar is het elektriciteitssysteem in staat om windstilten op te vangen. En wind produceert daar maar 20% van de stroom.
“Texaanse net kon niet genoeg stroom van de buren kopen”
Ze konden dat wel kopen maar niet vervoeren naar Texas.
Kijk eens naar de interconnecties van ERCOT met z’n buren. Dat heeft Tennet beter geregeld…
“Vastgevroren windmolens zijn het meest lastig als het onverwacht een probleem wordt.”
Ik denk dat ze dat hebben verwacht. Maar met de Texaanse zuinigheid besloten er niets aan te doen.
In de noordelijke VS staten hebben de windmolens verwarmingssystemen….
In 2014 en daarvoor hebben ze soortgelijke blackouts gehad.
Het is daar “a way of life” net zoals wij het hier normaal vinden dat:
– corona >15.000 doden eist en dat dat in de oost aziatische landen een factor >100 minder is
– er nauwelijks brood en contact onderzoek wordt gedaan. Daar wordt de recherche er massaal op gezet want het gaat om mensenlevens.
– wij lange beperkte lockdowns hebben (die we god betere het ook nog intelligent durven te noemen) over het hele land, terwijl ze daar de betrokken wijk/dorp hermetische afsluiten en iedereen dan zijn huis niet mag verlaten gedurende 2-4 weken, waarna alle beperkingen weer worden opgeheven.
Uiteindelijk economisch veel goedkoper en ook voor de mensen veel beter dan onze eindeloze halfzachte lockdowns.
Een groene zegening is een vloek.
Wen er maar aan.
Die outages hebben niets met wind van doen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/17/texas-zit-zonder-stroom-in-de-kou-rest-van-het-land-ruziet-over-de-oorzaak-a4032131
Laat je niet misleiden.
Teleurstellend stuk. Nergens wordt ingegaan op de details. Hoe kan een windturbine vastvriezen? Hoeveel elektrische energie slurpt een windturbine op wanneer die stand-by staat? (bediening remmen, bediening smeeroliepompen, bediening vaanstand, verwarming etc?) Bij welke frequentie onder of overschrijding van het net wordt de molen uitgeschakeld? Idem bij welke spanning?
Waar liggen de kritische grenzen? Bij welk aandeel van wind- en zonne-energie wordt de opschakeling van de eigen back-ups kritisch en zijn we afhankelijk van het aanbod van derden?
Hoe snel schakelen noodaggregaten eigenlijk op in ziekenhuizen? Hebben ze die nog wel? Idem voor het waterleiding bedrijf en de telefonie en data voorziening?
De geïnteresseerde techneut wordt slecht voorzien van informatie en vooral technische gegevens over molens lijken wel geheim te zijn! Nergens vind je ze.
Had ik maar een schoonzoon of zo die in de molens zat, desnoods als service-monteur. Dan kom je nog wel eens wat sappigs, eh… interessants te weten.
Je loopt te zeuren om het zeuren.
Hij zegt nergens dat hij loopt.
@Troubadour:
Hoe snel schakelen noodaggregaten eigenlijk op in ziekenhuizen?
Ongeveer 15 seconden, maar er wordt voor die korte tijd gebruik gemaakt van een UPS (zie onder).
Algemeen over noodstroomvoorziening:
Noodstrromvoeding
https://nl.wikipedia.org/wiki/Noodstroomvoeding
Dank voor de tip.
“Nergens wordt ingegaan op de details”
Natuurlijk want het verhaal is een grote misleiding.
Zie de links in mijn andere comments.
Ook gistermiddag,(28/2/2021) tijdens windstilte en mist, moeten de windmolens in het Wieringermeerpark stil gestaan, c.q. minimaal geproduceerd . hebben .Het zou de Nederlandse ERCOT (Liander? ) sieren eens te vertellen hoe zij met windstiltes en/of plotseling wegvallen van een stevige wind omgaan en waar dan de stroom vandaan komt en wat dat extra kost; Immers levering van ongeplande elektriciteit door derden is bijzonder duur, dat geldt ook bij ons. Bedenk dat het Wieringermeerpark een totaal OPGESTELD vermogen heeft van tussen de 300 – 400 MW? (gemiddeld praktisch intermitterend vermogen 130 MW) wat als het park volle kracht draait, hetgeen zeldzaam is, betekent dat in een keer zo’n 350 MW van het net valt.
Gasturbines doen hun werk bij windstilte.
Oldeboom,
Het Ercot netwerk bedient Texas en heeft weinig connecties met andere delen van de VS…
Liander is een “lokaal” distributienetwerk dat zijn stroom aftapt (of aanlevert) van het hoogspanningsnetwerk van TENNET.
Je moet met je vraag dus naar Tennet gaan. Wellicht geeft hun site daarover info.
“hoe zij met windstiltes en/of plotseling wegvallen van een stevige wind omgaan en waar dan de stroom vandaan komt en wat dat extra kost”
Qua kosten:
Hier worden de prijzen bepaalt door de markt; de stroombeurs. Kortom het is maar wat een gek er voor geeft (er zijn speculanten actief, goede zaak). Althans dat lijkt het, maar de beurs kent allerlei mechanismen om de zaak ook qua prijzen niet uit de hand te laten lopen.
Een overzicht: https://www.epexspot.com/en/about (zie ook andere pages van die site; met name onder “market data”)
Je kunt zien dat de stroom in UK weer eens buitengewoon duur is. Prijs voor Day-ahead 60minuten in UK £77/MWh en in NL €53/MWh (stroom wordt ook verhandeld in chunks van 30min en 15min).
Waar de stroom bij plotseling wegvallen van de wind vandaan komt, hangt dus af van waar de windexploitant aanvullende stroom koopt (er is ook handel in “intraday continuous”), daar heeft Tennet niets mee van doen.
Immers iedere leverancier en klant van Tennet moet ieder moment leveren en afnemen conform contract. Anders wordt het een janboel. Dus de boetes op verzaken zijn hoog (miljoenen).
Tennet onderhoudt wel een balancing service om de verliezen in de hoogspanningsleidingen te compenseren e.a.
“als het park volle kracht draait, hetgeen zeldzaam is, betekent dat in een keer zo’n 350 MW van het net valt.”
Met Borssele is het erger. Die stopt iedere paar jaar onverwacht in een paar secondes met de productie van 450MW.
Met een windpark zie je het vrij nauwkeurig aankomen. Je ziet immers de wind & productie daling bij andere windparken (o.a. op de Noordzee bij westenwind) en weet dus uren van tevoren wat gaat komen. Dus kun je als exploitant alvast bijkopen op de EPEX, of een deel van je leververplichting verkopen, enz.
Natuurlijk boek je dan verliezen maar een boete van Tennet is heel veel erger.
Het is een van de redenen dat moderne windparken nu vaak ook een batterij installeren. Dan kun je een onverwachte flauwte in de wind overleven zonder stroom te moeten inkopen op de 15minuten of de continuous markt markt,
gunstiger stroom verkopen op de die markten vanuit de voorraad in je batterij.
Hier een tekst in het Nederlands waarom het wegvallen van de wind de oorzaak was in Texas dat de stroom een aantal dagen uitviel tijdens de extreme kou, waardoor er 30 doden zijn gevallen.
Dit maakt het heel erg duidelijk dat je niet kan bouwen op weersafhankelijke elektrische energiebronnen.
Zonder voldoende back-up is de invoering van dergelijke groene stroom een enorme blunder en dat moet je niet willen, dus moeten deze systemen opgenomen worden in het totaal plaatje wat de energietransitie nu eigenlijk gaat kosten.
Dat is er helemaal niet en toch moeten alle gemeenten in Nederland in juli dit jaar aangeven in welke volgorde en tijd de wijken afgesloten zullen worden van het gas en hoe de hoe de huizen verwarmd , van welk soort stroom voorzien zullen worden terwijl er landelijk nog niets is geregeld en de uitkomsten van de proefprojecten met diverse vormen van energie nog niet afgerond zijn.
Hoe kun je nu een verantwoorde keuze maken terwijl de gevolgen voor de inwoners niet bekend zijn.
Nee, Nederland heeft de omgekeerde weg gekozen, eerst je oude schoenen weggooien en vastleggen dat je die nooit meer mag gebruiken en dan nieuwe schoenen kiezen die je niet altijd kan gebruiken terwijl je toch moet lopen, zonder die schoenen, dan weet je dat je blaren krijgt en wonden aan je voeten en dan kan je niet meer lopen en genezen kost heel veel tijd.
“Groen” is niet het probleem. Texas is het probleem.”
“In feite hebben soortgelijke koude weersomstandigheden in 1989 en 2011 geleid tot precies hetzelfde soort herhaaldelijke black-outs”. Toen “groen” nog niet of nauwelijks een rol speelde dus …….
Groen is wèl het probleem: waar maak je groene schoenen van?
Vlees mag niet van groen, dus is er ook geen leer.
Mensenhuid dan maar?
@Marines de Korte
Allemaal waar, maar heeft nauwelijks iets te maken met de “power failure” in Texas.
Dit was het “doekje voor het bloeden” van de Republikeinse overheid van Texas.
Greg Abbott, gouverneur van Texas, heeft inmiddels toegegeven, dat dit niet de oorzaak was!
We moeten wel realistisch blijven!
@Marinus,
Die tekst is pure misleiding. De oorzaak is het wegvallen van gas-, kolen- en een enkele kerncentrale (Texas heeft er niet veel).
Overigens hadden ze soortgelijke toestand ook in 2014 en volgens Annelies hierboven ook in 2011 en 1989…
De groene economie ontkennen is een achterhoede gevecht. Het is al volop aan de gang zonder weg terug. Fossiel loopt op z’n laatste benen. Grote investeerders zien toekomst in groen. De geldstromen gaan naar “groen”. Zie uitzending gisteravond
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2020-2021/groen-geld0.html#
Inderdaad groen is hip en happening. Die halen het geld op. Wat blijft is dat fossiel en kern volledig voor de back-up zorgt. En het gevaar is dat die back-up wordt verwaarloosd. Het is uitkijken dat alle landen in Europa gaan rekenen op de buurlanden voor de back-up.
Dat is nu deels nog zo omdat er zoveel fossiele capaciteit staat. Maar dat gaat geleidelijk veranderen omdat die bestaande fossiele capaciteit niet kan concurreren tegen onbemande peakers zoals bijv:
https://www.powerengineeringint.com/gas-oil-fired/ge-to-supply-rwe-generation-with-11-gas-turbines-for-grid-reliability-in-germany/
En wind & zon parken ook steeds vaker/grotere batterijen krijgen (dankzij de 10%/a kostendaling van batterijen) zodat ze kleinere leverproblemen kunnen overbruggen. Er is in NL al minstens een windpark met dergelijke batterijen (op Goeree-Overflakkee).
Met de opkomst van PtG(H2) worden die peakers zodanig aangepast dat ze kunnen werken met groene H2 of worden vervangen door brandstofcellen (zoals nu al in auto’s. treinen, e.a. (flexibeler en nog goedkoper om mee te werken).
Waarmee het probleem is opgelost
Kerncentrales missen de flexibiliteit om voor die back-up te zorgen en zijn bovendien zeker 5 keer duurder.
Op sheet 9 van deze presentatie kun je zien dat kerncentrales niet onder 70% van hun maximale vermogen gaan ook al moeten ze maar liefst 6cent/KWh betalen om de geproduceerde stroom kwijt te raken:
https://www.ise.fraunhofer.de/content/dam/ise/de/documents/publications/studies/daten-zu-erneuerbaren-energien/Energy_market_2014_12_31.pdf
Twee redenen:
– Risico op krimpscheurtjes in het staal als ze hun vermogen en dus temperatuur verder verlagen. Krimpscheurtjes kunnen uiterst dure reparaties worden in een radioactieve omgeving. De laatste jaren hebben tenminste een Franse en een Duitse centrale dat probleem gehad. Ze waren een paar maanden uit de running.
– Xenon vergiftiging in de splijtstof staven waardoor ze sneller moeten worden verwisseld waarbij de centrale ook al gauw weken plat ligt.
Het is ontelbare keren dat BmG met krimpscheurtjes en Xenonvergiftiging aan komt zetten. Waarschijnlijk met de gedachte dat, als het maar vaak genoeg herhaald wordt, iedereen het gaat geloven.
Deze site heeft meer last van BmG-vergiftiging dan kerncentrales van Xenonvergiftiging.
@Dirk,
Ja de realiteit is hard. Volgens eens een cursus atoomfysica o.i.d.
Als het niet waar is dan zie ik het graag (met relevante links).
@Dirk,
Het probleem is dat die rigiditeit van KC’s het ook onmogelijk duur maakt om ze toe te passen als aanvulling op wind en zon.
‘groene economie’ is een pleonasmepoging.
Groene subsidieslurper is wel een pleonasme.
“Fossiel loopt op zijn laatste benen”…
Laat iedereen die dat roept zich fossielvrij gaan douchen.
Laat dat een wilskrachttest zijn die de juiste intentie van de ‘fossielvrijroeper’ aantoont.
Als dat niet lukt, dan mag ook de hoofdzekering in de meterkast worden uitgeschakeld.
Dat gaat over 30 jaar zeker gebeuren, Leen. Nu nog niet hoor. Het heet niet voor niets: overgangsfase.
Annelies,
Over 30 jaar zijn alle windmolens afgebroken en is iedereen helemaal blij met de nieuwste en veiligste kernenergie.
Ene Julius C. had ook graag 1000 paardenkrachten in zijn strijdwagen gehad, maar niemand wist hoe dat toen moest.
Mijn oma is niet verder op vakantie geweest dan Katwijk aan Zee, 20km op de fiets (is niks mis mee).
We zitten in een ongekende technologische versnelling.
Kijk eens naar 100 jaar geleden en nu.
Had 100 geleden iemand verteld dat je in 1 dag overal ter wereld kunt zijn, of dat je met een apparaat in je broekzak alle landkaarten kon zien, je nooit kan verdwalen en met iedereen die zo’n ding heeft kunt praten en zien. Je zou voor wappie versleten worden.
Zou je dat in de middeleeuwen gezegd hebben, dan was je de biomassabrandstapel jouw lot.
Hoewel ik denk dat we soms weer in de middeleeuwen zijn beland.
Annelies doet wat iedere geestelijke zwakbegaafde met groot ego doet: een beweging bespringen en tegen ieder ander zeggen dat zij de nieuwe tijd zijn. Of we er maar aan willen wennen. Is in de psychologie bekend. Het was de grootste aantrekkende factor in zowel communisme als nazisme. Nou, daar zijn we aan gewend geraakt hoor.
“Over 30 jaar zijn alle windmolens afgebroken en is iedereen helemaal blij met de nieuwste en veiligste kernenergie.”
Lijkt me niet, Leen. Wind en zon zijn oneindig beschikbaar. Er vindt veel innovatie plaats in opslag voor perioden van Dunkelflaute. Er zijn ook al mooie toepassingen voor restanten van windmolens na vervanging. De circulaire economie staat op de rails en die trein rijdt al. Spring erop zou ik zeggen. Het is aanhaken of afhaken.
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2020-2021/groen-geld0.html#
Wind en zon zijn oneindig beschikbaar.
Heb je ooit gezeild?
Dan moet je toch weten dat je iemand de wind uit de zeilen kunt nemen?
Bovendien het grootscheeps afvangen van wind beïnvloed het weer en op langere termijn het klimaat.
Het omzetten van zonne-energie in elektricteit zorgt voor een lokale tempertuursverhoging tot 5 Celsius in de zomer.
Wel blijven nadenken.
De meeste daken zijn zwart Boels, dat geeft lokale opwarming als de zon erop schijnt, maar hoeveel scheelt dat aan uitstraling aan top-of-atmosphere?
Wel blijven nadenken.
Niet zij, maar hij.
Fossiel vrij douchen doen voornamelijk mensen die al schoon zijn..
Annelies. De meeste daken in Italië zijn rood. Dakpanrood.
Annelies heeft groot gelijk: “Grote investeerders zien toekomst in groen.” De vraag is echter waarom de grote investeerders dat doen. Zijn zij overtuigd van de groene ideologie, of zien ze het als het verdienmodel van de toekomst, of beide? Investeerders zijn gebaat bij zo veel, zo snel en zo gemakkelijk mogelijk winsten te maken. Wereldwijd hebben ‘woke’ regeringen, politici en kiezers de energietransitie ideologie omarmd. Koste wat het kost zullen zij hun doelen doorzetten. De vrije marktwerking heeft bewezen dat er geen markt voor hun geld- en energieverslindende ideeën is, dus wordt de vrije markt gecontroleerd en gemanipuleerd door de overheid met behulp van gratis leningen en oneindige subsidies. Inmiddels is er wereldwijd sprake van staatgeleide economieën. Als bedrijf moet je dan meebuigen met de wind, want anders barst je.
De grote investeerders weten alles van hysterisch beleggen, garanties door overheden en subsidie-kapitalisme. Kleinburgers en ambtenaren zijn bij hen “game”. Een reclame**ertje en wat linkse kleinburgerwensjes, wat ambtenaren met minderwaardigheidscomplex en hoppa. Vooral D66 en GL zijn de richtpunten. Roofkapitalisme in groen kleed.
Johan D.
Groene investeerders bestaan bij de gratie van het protest der onnozelen. Degenen die eerst gebrainwasht zijn door politieke ideologen en hun lobbyisten. Bang aandeelhouderswaarde te verliezen buigen zij mee. Als er een andere wind waait zijn ze weg, want het enige doel is rentabiliteit of plat gezegd, GELD.
“Fossiel loopt op z’n laatste benen.”
Niet overdrijven, he, anneliesje.
“Veruit de meeste energie die we gebruiken (circa 93 procent) komt van fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en kolen. Deze fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen, en bovendien veroorzaken ze de nodige vervuiling”
https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/kolen-olie-en-gas/
Nikos. Vraag. Waarom maak je gebruik van het verkleinwoord “ je”.
Nou, dietertje, dat doe ik bij de bekende trollen( waarvan anneliesje er 1 is) en bij leugenaars, zoals basje en jij, om te laten zien dat ik dat gedrag verafschuw.
Falend energiesysteem, waar ook “bevroren” windturbines een “steentje” aan hebben bijgedragen!
Oorzaak was gebrek aan onderhoud, voorraden en niet “winterklaar” zijn van het hele systeem, dus feitelijk een falende Republikeinse overheid!!
De Republikeinse governeur Abbott, veegt zijn straatje schoon en wijst voor oorzaak naar zon-windenergie! Klimaat alarmisten en sceptici zoeken een schuldige en verkopen beiden onzin!
We moeten wel bij de les blijven!
Stellen dat het de windmolens waren is niet juist, beter even een onderzoek afwachten.
https://www.texastribune.org/2021/02/16/texas-wind-turbines-frozen/
nikos
Windturbines blijven volatiel en hebben een even grote back-u nodig. Die back-up is niet gratis en spaart slechts gedeeltelijk brandstofkosten uit. Dubbele systemen verdienen niet de aanbeveling die zij krijgen door een groot deel van de kosten weg te laten. Dat is wat er steeds gebeurt door de aanbevelers ervan.
Laten die hun sommetjes nu eens eindelijk afmaken, i.p.v. als een louche verkoper op een automarkt, hun waanzinnige waar aan de man te brengen. Knollen voor citroenen zijn het en het verloederde landschap en leefmilieu krijg je er gratis bij.
Peter.
Ik heb er geen problemen mee dat wind (het liefst offshore)en zon een deel van de energiemix worden.
Wat dat met de prijs voor de consument doet kun je eenvoudig zien in Du en Dk, ondanks alle juichverhaaltjes over de kostprijs, dus dat is een probleem.
Ik heb ook geen probleem met waterstof, maar dat is nou eenmaal nog niet ver genoeg ontwikkeld, en het zou veel beter zijn als men voorlopig op gas blijft doorgaan tot dat wel zo is, zoals men overal doet.
Maar het ging hier over de oorzaak van de black-out, en die ligt, voor zover ik kan beoordelen , niet bij de windmolens.
Peter,
Je redeneringen gaat voorbij aan de vrije markt principes waarop de elektriciteitsvoorziening in de EU is, en wordt gebouwd sinds 1989 (Margeret Thatcher).
Probeer eerst eens te begrijpen hoe de beurs werkt:
https://www.epexspot.com/en/market-data
BmG
Waarom je nu ineens van naam bent veranderd is me een raadsel? Bang voor gezichtsverlies?
Na massa’s subsidie spreek je van een vrije markt principe? Mij hoef je niet te leren hoe de beurs werkt. Jou blijkbaar wel. Je sprak ooit over de prijs van 1 cent per kWh. Blijkbaar is die, na jouw laatste berichten, sinds kort stevig opgelopen met 300 tot 400 procent.
@ BmG, de redeneringen van Peter zijn correct. Dat de elektriciteirsvoorziening daarnaast is georganiseerd als vrije markt doet daar niets aan af.
Er moet backup capaciteit zijn voor hernieuwbaar. Als er onvoldoende backup beschikbaar is op enig moment in de tijd moet de netbeheerder verbruikers afschakelen. Dat wordt dan ‘gecontroleerd / gecontracteerd’ afschakelen van grootverbruikers of anders ‘blackout’. (Zie calamiteit 7 januari).
@ Herman
Besef dat het Democratische Californië met gemiddeld bijna 1,5 stroomonderbrekingen per dag over de laatste 10 jaar er veel slechter aan toe is dan Texas met ongeveer 2,5X minder stroomonderbrekingen voor een productie die 1,5X groter is.Maar eerlijk gezegd beiden doen het niet goed en de hoofdreden is de overschakeling van een capaciteitsmarkt naar een energiemarkt waar enkel betaald wordt voor geleverde stroom , back up is in dit geval een kost die niets opbrengt.
@eric
De VS is een land met slechte voorzieningen en ook stroomstoringen komen, ook zonder zon en windenergie, vaak voor en zowel in Republikeinse als Democratische staten!
Mijn punt is, dat de oorzaak van de de “power failure” in Texas niet is veroorzaakt door bevroren windturbines! Dat is onzin!
De Republikeinse gouverneur heeft natuurlijk de “bevroren winbturbines” de schuld gegeven, maar dat heeft hij inmiddels herroepen!
Geen misverstand, het klimaatbeleid cf. het akkoord van Parijs, vind ik dramatisch slecht, we moeten wel realistisch blijven!
Kijk Duitsland is ook hard op weg naar Texas.
Als ze geen stroom konden importeren zo rechts en links dan zaten ze al vaak met een kaarsje aan in de kou.
En het gekke van alles, ze importeren van bronnen die ze zelf niet willen, kun je nagaan, wie slaat zich nu zelf met een plank voor de kop.
Zulk gedrag is gewoon niet te bevatten.
Deutschland hat 2020 rund 17.400 Gigawattstunden Strom mehr ins Ausland exportiert als importiert. Der Ausfuhrüberschuss verringert sich somit weiterhin.
Stromimport steigt
2020 wurde in Deutschland weniger Strom exportiert als im Vorjahr.
Deutschland hat im letzten Jahr mehr Strom importiert als in den vergangenen Jahren. Bis zum 20. Dezember flossen laut Zahlen der Bundesnetzagentur im kommerziellen Stromhandel knapp 33.000 Gigawattstunden ins deutsche Stromnetz. Das sind rund 36 Prozent mehr als im Vorjahr. Hinzu kommt, dass weniger Strom ins Ausland verkauft wurde als 2019. Folglich ist der deutsche Strom-Exportüberschuss kräftig gesunken. Mit etwa 17.400 Gigawattstunden war er nur noch halb so hoch wie 2019 (35.100). Die Brutto-Stromerzeugung in Deutschland betrug 2020 nach vorläufigen Zahlen 564.000 Gigawattstunden. Grund für die wachsenden Stromimporte ist nach Angaben des Statistischen Bundesamtes unter anderem der sinkende Anteil von Kohle- und Kernkraftwerken an der deutschen Stromerzeugung. Am meisten Strom wurde aus Frankreich importiert. Hier wird nach wie vor auf Atomenergie gesetzt. Die Betreiber der größten Übertragungsnetzwerke gehen davon aus, dass Stromimporte für Deutschland immer wichtiger werden. Nur so kann in Extremsituationen die Stromversorgung gesichert werden.
https://www.check24.de/strom/news/strom-deutschland-importiert-mehr-strom-67866/#:~:text=Deutschland%20hat%20im%20letzten%20Jahr,Prozent%20mehr%20als%20im%20Vorjahr.
“Am meisten Strom wurde aus Frankreich importiert. Hier wird nach wie vor auf Atomenergie gesetzt. Die Betreiber der größten Übertragungsnetzwerke gehen davon aus, dass Stromimporte für Deutschland immer wichtiger werden. Nur so kann in Extremsituationen die Stromversorgung gesichert werden.”
Dus Du sluit kerncentrales om vervolgens stroom uit Fr te importeren, afkomstig van….kerncentrales.
Ja ja Nikos dat heb je goed gelezen, hoe dacht je dat ze anders aan de doelstellingen komen waar ze hun poot onder hebben gezet.
Ze houden zich zelf voor de gek.
Theo,
“Kijk Duitsland is ook hard op weg naar Texas.”
Dat is al zo vaak foutief voorspeld sinds ze met de Energiewende in 2000 begonnen (vooral in Angelsaksische landen). Er is geen enkel teken van.
Hun leverbetrouwbaarheid is superieur t.o.v. die van ons. Terwijl zij veel meer bovengrondse kabels hebben in hun distributie netwerk.
Overigens zal de import van atoomstroom wel meevallen omdat EDF de grote Fessenheim kerncentrale aan de Duitse grens, vorig voorjaar definitief heeft gesloten en het in die buurten stikt van de windmolens.
Bas Gresnigt 1 mrt 2021 om 14:50
“Overigens zal de import van atoomstroom wel meevallen”
Wat vreemd, Bas Gresnigt, pas geleden beweerde je nog dat David een fantast was toen hij zei dat Du atoomstroom uit Fr importeerde, maar nu is het ineens wel waar.
Bas Gresnigt 25 feb 2021 om 10:17
“Dan nog de import van Franse kernstroom voor oa de auto-industrie.”
Je fantaseert nog meer.
Nikos, heb je naast Bassologie ook nog andere hobbies? Wij weten wel dat Bas cherrypickt en dat jij dat meestal goed belicht. Maar je moet ook om jezelf denken. Of fileer eens alle uitspraken van een Rutte op een aparte stek. Ik bedoel, jee man, Bas. Bas is gedegen fantasie. Hij laat alles weg wat niet past. Bas is beeldhouwer. Jij bent speurneus. Stop het in echte personen met echte invloed.
Nikos
Bas verschiet net als zijn naam, wel vaker van kleur. Van wie zou hij die streken toch hebben?
@ Veilinga
Hier noemen we dat gewoon liegen.
Ach, kinderziektes van een omwenteling binnen een bestaande cultuur van overheidshaat en hysterisch windmolenwoke. Het.viel toch allemaal wel mee? This is American life. Een beetje doodvriezen hoort erbij. Het is daar net als met onze treinen hier in de winter: beter kan wel maar is niet rendabel. En dat is ten diepste een culturele afweging.
Of met onze lakse aanpak van Corona waardoor wij >15.000doden hebben en andere landen die het Chinese voorbeeld volgen een factor 100 minder….
Terwijl zij binnen de kortste keren uit lokale strakke lockdowns zijn (als zich een geval voordoet; waarna zorgvuldig bco volgt) en over het algemeen dus geen restricties meer hebben (behalve aan de grenzen),
volharden wij in onze onproductieve laissez-faire aanpak.
Die ons uiteindelijk ook nog vele malen meer (>10keer?) geld kost dan hun aanpak.
Wij hebben zoveel doden omdat de wetenschappers van het RIVM overdracht via aerosolen niet wilden aanvaarden waardoor de managers van verzorgingshuizen hun fatale ventilatiesystemen konden blijven gebruiken. En ook omdat dokters niet in de techniek van de ionisatoren geloofden. Dat was maar tien keer bewezen en het moest twintig keer zijn. Tandartsen wachtten niet op het RIVM. Dat zijn doeners. De beste mensen willen geen ambtenaar meer zijn. Dus een afgekeurde en een oostblok-u weet wel leiden nu het RIVM. Managers, politici en derderangsambtenaren. Dat zijn de killers. Verder voelde iedereen wel aan dat buitenlanders en obesitaslijders gevaar liepen maar dat dat taboe was om te zeggen. Zodat de onderklasse zijn eigen weg ging. Dat krijg je met taboes: doden.
Dat klopt als een bus Vellinga, tandartsen waren er als de kippen bij met hun ionisators, sommige hingen er nog meer op dan nodig was.
En velen geloven het nog steeds niet die in kleine ruimtes met mensen werken, fysiotherapeuten enz.
Ze wijzen dan naar hun gebrekkige ventilatie.
Maar de grootste ziekte komt nog, de broekriem weer aantrekken, het word nog erger dan de kredietcrises, maar dan subsidiëren ze maar een jaar of 10 geen groene zaken meer.
@BmG
Het “data debacle” van de GGD, is niet een incident, maar maakt deel uit van de
vele omissies a.g.v een “rammelend” beleid.
We zijn een rijk en goed georganiseerd land, maar presteren, verontrustend slecht.
-Nederland was, net als veel andere landen, niet voorbereid, terwijl epidemieën en pandemieën een reëel gevaar vormen!
-Onvoldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, “gehannes” met mondkapjes en een slecht voorbereid testbeleid! Men maakte aanvankelijk gebruik van “een fijnmazig netwerk van (vaak), aan ziekenhuizen verbonden, kleine laboratoria!” (citaat Hugo de Jonge), waardoor vertragingen ontstonden en “track&trace” mislukte!
-Het vaccineren komt niet van grond en er wordt geen gebruikt maken van de organisatorische, logistieke ervaring van leger en/of bedrijfsleven!
-Men is afhankelijk van leverantie’s, maar dat neemt niet weg, dat we (te) laat zijn begonnen en ook kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat andere landen, zoals Israël en het VK, slagvaardiger en “beter bij de les” waren!
-Het advies van de Gezondheidsraad, werd, o.b.v. “onzin argumenten” niet opgevolgd, waardoor een “zwabberend” beleid is ontstaan, met wisselende prioriteiten en over elkaar heen vallende “voordringers”!
-Huisartsen, die jaarlijks, binnen enkele weken, meer dan 3 miljoen griepvaccinatie’s plaatsen, worden niet of onvoldoende ingeschakeld! Dit is werkelijk ongelooflijk en ouderen moeten zich soms 40 km. verplaatsen naar een “priklocatie!”
Etc.
De veroorzakers van dit chaotische beleid missen competenties en zullen m.i. ook niet in staat zijn, om dit weer in goede banen te leiden, dus: “No more bandages, major surgery is needed”
Nederlanders voelen zich veilig. Althans de jongere generatie. Want: “ ik ben jong en wil feesten”. “Wat oorlog, wat hongeren, wat niet kunnen studeren, wat niet een telefoon, wat niet op vakantie, wat niet alles moet maar kunnen, etc.”
Nederlanders heeft helegaar niets zien aankomen, waanden zich onoverwinnelijk. Tsja zo is het de Romeinen ook vergaan.
@HermanQ
De grootste omissie vind ik dat wij niet serieus hebben geleerd van succesvolle landen hoe de bestrijding moet.
Geen missies op dat gebied naar China, Korea, Vietnam, e.a.
We gingen hier een eigen aanpak volgen met “uitvindingen” als de intelligente lockdown..
Nederland op z’n smalst.
Foutje in de vertaling?
Deze zin: De klimaatproblemen in Texas vorige week, ………….
Klimaatprobleem?
Nee: extreem weer.
Onverwacht? Was dit extreme weer niet voorspeld dan?
Ik heb hier een aantal malen gewezen op de winterse temperaturen in het ‘groene’ Scandinavië.
De stuwmeren dicht gevroren. De windturbines vol ijzel en de zon die er helemaal niet is.
Ondertussen zelf heel veel olie produceren. Natuurlijk een hekel aan Trump, want dank zij hem was de olieprijs zo laag.
Paniek zaaien over de opwarming van de aarde, maar in alle beschouwingen die gigantische vulkaan op de oceaanbodem vlak bij Jan Mayen ontkennen.
En Amerika? Het Wilde Westen en het land van de onbegrensde mogelijkheden. Ik ben blij dat ik Nederlander ben.
En aangezien het over Texas gaat, toevallig oefent Elon hier met zijn Mars land raket. Binnenkort poging SN10, ik noem het de
V tweeëneenhalf.
https://www.youtube.com/watch?v=sTA0GTgFn5E
De discussie of het nu wel of geen probleem was van windenergie of gebrek aan onderhoud is ondergeschikt.
Een goede elektriciteitsvoorziening is cruciaal voor een stabiele en veilige samenleving.
Dat blijkt maar weer uit de tragedies in Texas. En omdat te voorkomen mag dat best wat kosten.
De focus moet liggen op stabiliteit en beschikbaarheid.
Bestaande techniek, dus olie, gas, kolen en kernenergie, is het beste wat we nu hebben. Aan nog betere en veiligere kerntechnologie wordt hard gewerkt.
Experimenteren met wind en zon is prima, maar voordat je die techniek massaal kunt inzetten, moet het bewezen(!) even stabiel zijn als de bestaande techniek.
Wie niet horen wil, moet voelen, zegt het spreekwoord. Hopelijk gaan de ogen open bij de alarmisten en gaan ze inzien dat weersafhankelijke energievoorziening toch niet zo’n goed idee is.
Pieter
Ik heb zo’n vermoeden dat het nog wel enige tijd zal duren voor het tot de groene lobby is doorgedrongen dat aanbodgestuurde systemen niet deugen om een modern land te laten functioneren. Als ik het geblaat in het verkiezingsdebat van gisteren nog eens naloop, belooft het weinig goeds.
Waterstof, liefst gratis, moet de redding brengen. De landschaps- en leefmilieu-vervuiling krijg je er gratis bij.
Meer gezondheid ook!
Bmg
Dat zeggen degenen die het door hun strot gewrongen krijgen je kennelijk niet na. Kennelijk heb je erg veel moeite je in degenen die er de hinder van ondervinden niet na. Men hoopt erop dat omkoping gaat helpen. Hoe diep kun je gezonken zijn. Laat Den Haag eerst eens beginnen de crisis en herstelwet van tafel te halen. Als je dit soort constructies nodig hebt om degenen die er hinder van hebben monddood te maken deugt het niet.
Stroomuitval in Texas: hoe de grootste energie producerende staat in de VS faalde in de extreme vriestemperaturen om stroom te leveren aan de burgers van Texas.
Een systeem brede storing die van invloed is op het elektriciteitsnet in Texas, heeft geleid tot stroomuitval die miljoenen mensen in de hele staat heeft getroffen, aangezien de vraag naar stroompieken tijdens de koudste periode in decennia in de staat toeneemt.
De doden door bevriezing zijn gevolg van een selectief in regio’s Texas afsluiten van het powergrid, om de onstane onbalans door uitval van windenergie en fossiele energie centrales te corrigeren. De windturbines vielen stil door bevriezing van koelvloeistoffen in de elektromotoren en ijsvorming op de vleugels.
Maar volgens Reuters hun feiten controle zijn de oorzaken van de black-out en de doden in Texas veel ernstiger en gaan veel verder dan alleen windturbines!
Tijdens een historische koudegolf die miljoenen Texanen dagenlang zonder elektriciteit, water en warmte heeft achtergelaten, is beweerd dat het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, met name windenergie de enige oorzaak is, maar het is veel erger zeggen de commentaren.
De onverwachte extreme koude temperaturen in Texas die de opwekking en het transport beïnvloedden voor alle soorten fossiele brandstoffen (olie, gas en steenkool 85% in Texas), gecombineerd met het falen en onvermogen van toenemend windenergie en van het onafhankelijke en geïsoleerde elektriciteitsnet van de staat (beheerd door de Electric Reliability Council of Texas, of ERCOT).
Het blijkt dat noodzaak van voldoende fossielbrandstoffen en hun continu aanvoer en transport naar elektriciteitscentrales veel belangrijker is, dan de verouderde zwaaipalen (met hun dieselgeneratorparken als back-up) waarmee de ‘hernieuwbare’ klimaatalarmisten in de Texaanse politiek zo blij mee zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=rQ1M_OoGLWw
Vraag:
Al jaren geleden heb ik een aggregaat gekocht om in geval van een black-out in de stroomvoorziening in ieder geval de diepvriezer en cv (op gas) nog beperkt te kunnen gebruiken.
Maar nu las ik in de ‘black-out’ serie artikelen op Eike (laatste deel 5 februari 2021) dat ook het gas kort erna zal wegvallen, want dat moet met gebruik van elektrisch op druk blijven.
Ik heb geprobeerd bij Essent en Oxxio een antwoord te krijgen, maar kwam daar niet verder dan wat reclame.
Wie?
Zo zou het ongeveer moeten gaan, maar zorg ook maar voor een paar zibro of aanverwanten, en bij vorst laat het water ui de leidingen, anders word je niet blij van de ellende er na.
https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vi3alh3tofyd
Energiecentrales (vuilverbranding, hoogovens , zware industrie, haveninstallaties, vliegvelden etc). krijgen separaat (van de burgers) fossiele energie aangeleverd
Nederland beschikt naast het ‘Slochterense’ aardgas pijpleidingnet voor de steden en burgers over een separaat industrieel netwerk van ruim 1.500 kilometer pijpleidingen voor transport van natte bulk zoals ruwe olie, olieproducten, chemicaliën, en ook industriële gassen. Deze pijpleidingen verbinden de zware industrie met de voorraadopslag en aanvoer.
https://www.climategate.nl/2019/09/waterstof-de-ideale-opvolger-van-aardgas-nee-integendeel/
Ik heb een houtkacheltje en beperkte regenwateropvang. Als de stroom uitvalt is er hopelijk genoeg houtvoorraad om het warm te houden.; bij vorst en stroomuitval niet vergeten de cv af te tappen. Let wel; bij totale black out is er tevens geen water meer en valt alles stil – ook die geothermische warmte en warmtepompen. De handel ruikt zijn kans!
@Oldeboom,
Ik meen ooit ergens te hebben gelezen dat waterleveranciers verplicht zijn na een stroomstoring voor nog minstens 10 dagen reserve te hebben, water en noodaggregaat, etc.
Ga ik alsnog controleren.
Inderdaad, lijkt me wel logisch. Zou een onafhankelijke commissie, bijvoorbeeld bestaande uit technisch opgeleide bloggers van Climate gate, uit kunnen zoeken of deze reserve technieken/opslag wel voldoen aan de eisen? Zou mij niets verbazen dat dit niet het geval is.
Wat drinkwater betreft vond ik volgende link
https://www.h2owaternetwerk.nl/vakartikelen/drinkwaterverbruik-tijdens-een-grootschalige-en-langdurige-elektriciteitsuitval
waarin verdere doorverwijzingen en dit fragment:
“
Verder moet bij een grootschalige en langdurige elektriciteitsuitval de aanwezige noodstroomvoorziening ervoor zorgen dat gedurende stroomuitval de watervoorziening geen gevaar loopt.
“De eigenaar van een drinkwaterbedrijf beschikt over onafhankelijke voorzieningen, die een continue levering van deugdelijk drinkwater gedurende ten minste tien dagen waarborgen op basis van een gemiddeld dagverbruik, teneinde de gevolgen van uitval van externe leveranties zo veel mogelijk te beperken.” [3]
“
Als de infrastructuur er nog is dus minstens 10 dagen inderdaad
Dank. Nuttige informatie. Je kunt dus niet rekenen op gasdruk, en ook niet op benzine van de pomp voor een aggregaatje besef ik nu. Er moet dus voorraad zijn van een brandstof. Het kolenhok en de olietank zijn lang geleden verwijderd vanwege de ooit betrouwbare gasvoorziening. Tja.
Computercentra van grote banken en in de zware en chemische industrie, maar ook in datacentra staan forse dieselstroomaggregaten en ze hebben alle speciale preferente contracten met Shell / BP voor tankwagens op noodafroep, waardoor ze eerst 48 uur op eigen voorraadtanks kunnen stroom produceren en daarna aangevuld kunnen worden. Ik was bij diverse internationals / bedrijven destijds als risico-adviseur werkzaam bij dergelijke maatregelen.
Tja, wat doet de wind als hij niet waait?
Hou het simpel. Volatiele systemen zijn niet geschikt voor een vraaggestuurde samenleving. Daar zit het probleem. Leuk voor je achtertuintje en je dak als spielerei voor bevlogenen die de wereld zichtbaar willen redden.
Zijnde een reclamebord voor hun hoogst persoonlijke deugdelijk levensstijl.
Een huis gebouwd van afgedankte laagrenderende zonnepanelen waarvan de subsidie voor de buitenlandse investeerders is verstreken. Op deze wijze gerecycled en aan een deugdzaam 2e leven begonnen.
Peter, er zijn massa’s mensen die geloven dat als je maar genoeg wisselvallige componenten in een systeem stopt, het systeem vanzelf stabiel wordt. Hoe meer windturbines en zonnecellen (instabiele factoren) hoe stabieler het net wordt. Alfa’s willen dit graag geloven en het wordt ze wijsgemaakt door achterbakse bèta’s, want daar zit voor die laatste groep het verdienmodel in.
Windenergie maakt maar 20% uit van de elektriciteit in Texas. Door de koude was er een verlies van 16 GW via wind of zon, maar van 30 GW van fossiele centrales. Daarnaast was er ook nog een kerncentrale die stopgezet werd omwille van de koude. De oorzaak ligt dus bij de fossiele centrales, waarvan altijd beweerd werd dat ze zo stabiel zijn.
https://www.texastribune.org/2021/02/16/texas-wind-turbines-frozen/
De discussie is inderdaad dat de fossiele energiecentrales in de staat Texas ook plat gingen door extreme vrieskou, ondanks de eerdere waarschuwing daarvoor door de energieautoriteit in Texas. Windenergie is de ideologische idiotie, die het alleen erger en instabieler maakte en in haar essentie door weersafhankelijkheid ongeschikt is voor stroomnet-balancering.
Windmolens zijn het gevolg van een probleem: In verregaande staat van afbraak van een goed bestuur. Stem vooral weer op de oude kliek!
Het lijkt er toch echt op dat de problemen met windenergie in Texas niet alleen hadden kunnen worden voorkomen wanneer de investeerders een andere afweging hadden gemaakt, tevens lijkt het erop dat de problemen met windenergie gepaard gingen met soortgelijke problemen bij de rest van de energievoorziening, zie:
Texas weather: Are frozen wind turbines to blame for power cuts?
By Reality Check team
BBC News
https://www.bbc.com/news/world-56085733
Wat ik een beetje mis in deze tekst is het geplande onderhoud aan een aantal centrales waardoor er minder capaciteit inzetbaar is geweest. Dit onderhoud was juist nu gepland omdat in de zomermaanden meer electra gebruikt wordt dan in de wintermaanden (airconditioning). Daarbij zijn er ook geen contracten om energie in te kopen bij buurstatan. Wat ik daarvan vind laat ik in het midden. Maar het is niet alleen falende wind geweest die de boel heeft doen instorten
Ilse
Nee, het geeft alleen aan dat je niet moet bouwen op volatiele systemen. Het zijn en blijven speeltjes van bevlogenen. Alleen goed voor degenen die in de rij willen gaan staan om hun meel als het weer waait gemalen te krijgen. Wie het eerst komt die het eerst maalt is een gedachte voor bevlogenen en past slechts in een middeleeuws denkkader.
Wat een huilie-huilie verhaal. In Texas is eens in de zoveel jaar een koude uitbraak vanuit het noorden. Je kunt precies uitrekenen hoeveel stroom je daarvoor nodig hebt. En dan doe je daar nog een marge bovenop. Als je alle veiligheidsmarges weglaat kun je lekker goedkoop stroom leveren. Tot het misgaat, dan.
http://www.logboekweer.nl/International/America/WACO_Temp.pdf
krapte modelletje he! Net als Gommers zijn IC capaciteit.
Helemaal van deze tijd.
How to lie with statistics
How to fake with models
How to complaint with minorities
How to falsely rely on majorities
How to bash authentically
@ Bart
De voorwaarde is dat je een capaciteitsplanning maakt en dat kan enkel in een capaciteitsmarkt die verlaten is ten voordele van een energiemarkt ( waar we in de EU ook aan bezig zijn). Een energiemarkt betaalt voor geleverde energie , voor een back up wordt niet betaald want die levert het grootste deel van de tijd niet, In Texas hebben ze windmolens ingeruild voor kolencentrales , die er nu niet meer zijn ter compensatie bij een gebrek aan wind .
Hier een zelfde verhaal uit 2011. Misschien iets minder heftig. Kan zijn dat het stroomverbruik toen iets minder was, of de kou was minder hevig. “A chain reaction of problems involving the state’s coal and gas appeared to be the cause — and wind plants were having trouble, too”.
Op mijn temperatuuroverzicht kan ik precies opzoeken op welke momenten zulke problemen zich voordeden.
https://www.texastribune.org/2011/02/03/the-rolling-chain-of-events-behind-texas-blackouts/
“Op mijn temperatuuroverzicht kan ik precies opzoeken op welke momenten zulke problemen zich voordeden.”
Dat was wat teveel gezegd, het gaat niet altijd op. Dit artikel geeft wel meer duidelijkheid:
https://www.texasmonthly.com/politics/responsible-texas-blackouts/
Zoals altijd gaat het niet over wind maar over geld.
De nieuwe Amerikaanse overheid heeft de eigen Amerikaanse olieproductie verminderd. Het gevolg is dat de olieprijs de afgelopen maand zijn is gestegen van 45 naar 60 dollar per vat.
Het gaat dus om geld. De strijd tegen klimaatverandering is een drogreden.
Ik vind het triest dat mijn wijze linkse leraren van vroeger er niet meer zijn. De wisten op uitstekende wijze uit te leggen hoe multinationals en rijke mensen hun geld verdienen. De leraren van nu zijn dromers, wappies, luizenmoeder infantieltjes.
Alleen het woord verdienen hadden ze je moeten leren tussen aanhalingstekens te schrijven. Dat stamt nog uit de tijd dat de economie gebaseerd was op arbeid als meerwaardefactor. Maar goed, ook bedrog is arbeid natuurlijk.
Wat maalt en spookt er toch allemaal rond in die groene hoofden en houden ze nog wel rekening met een strenge winter in een catastrofaal opwarmend klimaat. Groen logisch gedacht ga je natuurlijk ook geen preventief onderhoud in de zomer plannen wanneer er vanwege extreme hitte levens op het spel staan. Volgens groen is extreme koude gewoon niet meer van deze tijd.
De huidige energietransitie is een draak van een oplossing waarvan velen denken “de wal zal het schip wel gaan keren” dit komt na Texas misschien wel eerder dan verwacht.
Nu VVD psychopaten beginnen te blaten dat er kerncentrales bij moeten komen, ben ik benieuwd wanneer Merkel om is gegaan.
Tot nu toe blijkt telkens weer eerst Merkel dan de VVD.
Merkel gaat niet om, die verdwijnt gewoon volgend jaar na de verkiezingen, dat heeft zij zelf al aangegeven, en dan zal ook in Duitsland het gezonde verstand weer boven komen drijven.
Alsof de DDR van Merkels jeugd zo’n succes was….
Haha. Duitsers laten hun gezonde verstand altijd bij de baas achter. Sorry, kon het niet laten.
Haha, veertig jaar naar onderbouwing vragen maar zelf bij Marxisme dat nalaten, is een bot gereedschap geworden. Daar trappen wij niet meer in klimavolkertje. Wij veronderstellen naar bevinden en rekenen er op dat als het onwaarschijnlijk is, dat het dan ons als steller beschadigt. Dat moet genoeg zijn toch? Zeker voor jullie soort die valse modellen nodig heeft als onderbouwing.
Waarom rijden er geen treinen in Nederland als het al een beetje sneeuwt, in Rusland rijden ze dwars door de sneeuw.
Waarom rijden voertuigen daar in extreme kou, omdat ze ze gewoon niet uitzetten maar laten draaien.
Waarom hebben ze stroom in extreme kou, omdat ze de boel goed laten draaien, de boel moet warm blijven.
Een pak sneeuw op panelen, geen wind, centrales die op een laag pitje draaien vriezen al vast voor dat ze op volle toeren komen.
Hier en ook in Texas hebben gewoon de boel verloedert, ze wisten dat het daar van tijd tot tijd extremen kunnen voorkomen.
Als ze al bij treinen en wissels geen rekening houden bij mogelijke extremen dan weet je al hoe het straks gaat met al hun aan elkaar geknoopte hernieuwbare energie.
Met de middelen wat ze nu hebben zal het niets worden, maar van mij mag de boel eens kompleet uitvallen, ik heb er geen moeite mee, sterker ik hoop dat het eens gebeurd.
Hier denken ze ook al weer zo kortzichtig.
https://www.tubantia.nl/enschede/waar-wil-enschede-windmolens-en-zonnepanelen-lees-over-de-plannen-in-de-energievisie~af91afc7/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Poetsen. trolalert.
Waar dan?
Nederlanders laf??
Hoe kom je er bij. Twee jaar na afloop van WOII hebben we een kleine 200.000 man (niet allemaal tegelijk natuurlijk) naar Indonesie gestuurd om die 150 miljoen bewoners daar eens even flink mores te leren. Allemaal jonge kerels die net 5 jaar bezetting achter de rug hadden en natuurlijk absoluut niet nodig waren om het eigen land, dat in puin lag, weer op te bouwen.
Jammer dat de VS dreigden de Marshallhulp stop te zetten, anders hadden we die Soekarno er echt wel onder gekregen.
Oogst: meer dan 5000 doden, vele lichamelijk en geestelijk getraumatiseerden.
Niet alle en niet altijd. Je snapt statistiek toch wel? En dat sociologische waarheden geen natuurkundige waarheden zijn?
Verschillende de andere reageerders hebben er al.op gewezen: de faling was niet de schuld van de windmolens, maar omdat Texas onvoldoende reserve capaciteit heeft. Dat is omdat de energiemarkt uiterst liberaal is. Geen enkel bedrijf bouwt centrales om de pieken op te vangen. Er zijn geen verbindingen met andere staten.
Een door de overheid gestuurd beleid past niet in de Amerikaanse visie. Verplichtingen ovetr piekcapaciteit wil men niet invoeren. Dat is te links. Het gevolg? Bedrijven denken enkel aan winst en niet aan problemen bij blackouts. Meer nog, dan kunnen ze zelfs nog meer aanrekenen, zoals in het artikel wordt aangetoond!
De grote verliezer van zo’n liberaal beleid is de gewone man die tijdens de blackout in de kou zit en daarna financieel wordt uitgekleed. En die gewone man wordt nu wijsgemaakt dat het niet de schuld is van de grote bedrijven, maar van de windmolens!
De gewone man heeft daar gewoon het systeem geïnternaliseerd hoor. Ze sterven daar echt liever aan corona dan verplicht verzekerd te zijn. Cultuur kan je echt tegen je belang in gaan en toch je er van overtuigen dat het goed is. Mens heeft evolutionair groepsinstinct.
Een beleid dat bedrijven verplicht voldoende piekkcapaciteit en interconnecties te hebben, zou de problemen hebben voorkomen. Een links beleid dat denkt aan de kleine man dus, ten nadele van big money.
“multicul,” heeft hier echt niets mee te maken. Dat je daarover begint, toont aan dat jij vastgeroest zit in een denkpiste die voorkomt dat jij rationeel kunt nadenken.
Een beleid dat bedrijven verplicht om voldoende piekkcapaciteit en interconnecties te hebben, zou de problemen hebben voorkomen. Een links beleid dat denkt aan de kleine man dus, ten nadele van big money.
“multicul,” heeft hier echt niets mee te maken. Dat je daarover begint, toont aan dat jij vastgeroest zit in een denkpiste die voorkomt dat jij rationeel kunt nadenken.
Ach mens, dat kun je van iedereen zeggen. Of heb jij een absoluut rationeel brein. Lijkt me niet want dan kun je niet leven.
Cultuur is dat je bier drinkt uit de schedels van je verslagen vijanden. Beschaving is dat je daarvoor in de gevangenis belandt.
Als je op beschaving vertrouwt leef je statistisch korter dan als je weet wat cultuur en instinct nog voor invloed hebben op die beschaving. Iedere ochtend gaan miljoenen mensen naar hun werk om daar te stuiten op groepsdwang, uitsluiting en haat. Beschaving is net als links en kerk: leuk als doel maar wie het dierlijke veronachtzaamt is gedwongen er onder te lijden.
Onvoldoende reserve capaciteit, geen systemen om pieken-dalen op te vangen, geen connectie met andere staten, geen verplichtingen etc. Dat hadden ze in Texas natuurlijk allemaal wel kunnen realiseren in de afgelopen jaren. Maar dat had geld, veel geld gekost. En dan was tegelijkertijd duidelijk geworden dat de stroom uit windmolens en pv’s helemaal niet zo goedkoop is, als dat de voorstanders voorrekenden. De rekening komt uiteindelijk bij de consument te liggen.
@Johan,
“dan was tegelijkertijd duidelijk geworden dat de stroom uit windmolens en pv’s helemaal niet zo goedkoop is, als dat de voorstanders voorrekenden.”
Ik denk eerder omgekeerd.
Het is gemakkelijk om windmolens te voorzien van adequate verwarmingssystemen. Dat doen ze all vele jaren in de noordelijke staten van de VS!
Dan nog die windmolens staan (on)regelmatig stil en dan vangen conventionele centrales het op.
Echter die centrales (kerncentrale, gas- & kolencentrales) vielen ook uit. Zij waren de echte oorzaak want daar had niemand officieel rekening mee gehouden.
Allen slachtoffer van dezelfde Laisse-faire mentaliteit die ons in NL nu 20.000 onnodige corona doden gaat kosten.
@ Isabel
Niet helemaal correct . Ook in Texas moet vanwege de federale regering een reserve capaciteit in back up aangehouden worden . Op 12 februari had ERCOT al ontheffing gevraagd maar niet gekregen , ze hebben deze pas gekregen op de 15 Feb om 1h15 toen de “rolling outage” is ingevoerd . Uiteraard was deze back up capaciteit onvoldoende want het totaal tekort was om 8h reeds opgelopen tot 46,7 GW op een totale vraag van 74,5 GW . Geen wonder dat men op veel plaatsen moest overgaan op 1/4 tot 1/2 uur stroomlevering en 3 uren niets ( dit is een “rolling outage” ) dat wij een roterend afschakel plan zouden noemen.
Ook de bos moet goed branden, dat is goed voor de bos.
De economie gaat onderuit en dat is goed nieuws
https://www.nporadio1.nl/economie/29955-de-economie-gaat-onderuit-en-dat-is-goed-nieuws
.hallo…sorry dat ik n tijdje niet meer gereageerd heb…volkomen opgeslokt door coronagate..daarom weet ik niet of advocaat Reiner Fuellmich al hier de revue gepasserd beeft…hij won grote processen tegen Volkswagen en de Deutdche Bank…en berridt met 1000en juristen..artsen..wetenschapper een soort Neurenbergtribunaal 2.0 voor tegrn de schuldigen van het coronaalschandaal…m.n. Big Pharma en Big Tech EN koppelt daar ook aan de Klimaatzwendel en andere zwendels om de middenstanders …agrariers en de gewone man uit te kleden…kijk daarvoor op CSTV…of google als t er nog opstaat….commonsense tv…enkele dagen geleden…voor mij sinds lang een sprank hoop om van al dit soort Misdaden tegen de Menselijkheid bevrijd te worden….ik ben niet zo hsndig met mn foontje masr zou iemand me kunnen zeggen hoe ik t statement dat Reiner Fuell in n filmpje van ca. 50 minuten uitspreekt van WhatsApp op deze site kan krijgen?…mvgb…opa bart.
Gisteren op een NPO was een linksgroen mannetje een afvalverbrandingsinstallatie meneer aan het ondervragen over waar de geleverde stroom naar toe ging. Die ging naar Shell. De NPO-figuur vond dat wel raar: Afval verbranden en dan ging de energie naar Shell die juist olie raffineerden voor al dat plastic dat dan weer in de afvalverbranding kwam. De ondertoon was dat plastic slecht is. De afvalverbrandmeneer reageerde gelukkig heel stoïcijns. En de interviewer had kennelijk niet door dat de veiligheidsbril en -helm op z’n hoofd, zijn jas, de apparatuur van de filmploeg, etc. etc. allemaal gemaakt zijn van door Shell geraffineeerde olie. Zou die interviewer nou echt zo dom zijn?
Ja!
Ja!
Ja!
Aan al die voorstanders van de uitrol van groene energie bronnen die ze ook nog duurzaam durven noemen:
Waar bestaat je back-up uit om voor een betrouwbare en continue energievoorziening te zorgen en wie gaat dat beheren en betalen?
Fossiele-brandstoffen worden uitgebannen:
Wie gaat er dan de grondstoffen produceren voor alle bestaande kunststoffen, kijk maar eens om je heen wat er allemaal gemaakt wordt van olieproducten.
Gaan oliemaatschappijen dit nog doen en zo ja tegen welke prijs.
Zijn de grondstoffen voor de accu’s wel in voldoende mate beschikbaar en op tijd leverbaar en dat op wereldschaal.
Wie gaat het staal maken voor al die nieuwe schepen, windmolens, treinen en de rails, zwaar verkeer enz. en hoe.
Dat moet je wel eerst oplossen voordat je maar wat roept zoals Obama: Yes we can.
Mijn vraag: wat dan?
:
@Marinus,
Maak je niet druk.
Daar is al tientallen jaren over nagedacht en gediscussieerd in wetenschappelijke kringen.
Zelfs de Franse overheidswetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat het geen probleem is.
http://www.ademe.fr/sites/default/files/assets/documents/renewable-electricity-mix-final-report-ademe-201601.pdf
Dan snap je toch niet dat we dit niet al tientallen jaren geleden hebben gedaan. Oh nee, dat werd natuurlijk tegengewerkt door Big Oil. En door Big Pharma, want zonder olie geen geneesmiddelen.
@Johan,
“Dan snap je toch niet dat we dit niet al tientallen jaren geleden hebben gedaan.”
Ruwweg 20 jaar geleden kostte wind nog ~25cent/KWh en zon ~50cent/KWh…
De Duitsers zijn er toen toch aan begonnen omdat hun wetenschappers hadden voorspeld dat die kosten bij massa produktie geleidelijk onder de kosten van kernenergie zouden dalen en wellicht zelfs onder die van kolen, olie en gas.
Zij betalen de dure investeringen van de eerste 10 jaar (2000-2010) van hun Energiewende nog steeds terug via een omslag van ~7cent/KWh.
Die omslag gaat komende jaren overigens geleidelijk dalen omdat de garantieprijzen voor een periode van maar 20jaar gelden.
Ik bewonder ze (vooral de Grünen) om hun moed en lange termijn visie.
Ook al omdat ze destijds al inzagen dat kernenergie iets van de vorige eeuw was en geen toekomst had.
Als je het al nog niet wist; hier het definitieve bewijs van de plaats waar je Bas in het politieke spectrum kan vinden.
‘Ik bewonder vooral de Grunen’.
I rest my case.
Ja, de massaproductie van zonnecellen in Duitsland was zo een groot succes, dat nu zo ongeveer alle fabrieken dicht zijn. Hadden die wetenschappers niet helemaal aan zien komen.
Logisch want als je de markt manipuleert met subsidies, ontstaan vanzelf ergens in het proces perverse prikkels die de meeste mensen niet hebben zien aan komen.
Een mooi ander voorbeeld van perverse marktprikkels is de huizenmarkt in Nederland. Er worden al dan niet bewust te weinig huizen gebouwd. Om de energie- en andere transities mogelijk te maken is de rente op ons geld negatief. Dat betekent dat lenen vrijwel gratis is (zodat subsidies niks aan renteaflossing kosten!). Betekent ook dat sparen zinloos is. Veel mensen met een paar ton op de bank gaan dat geld ergens in beleggen, vaak in stenen. Een paar spaarders komen bijeen en kopen zo nu en dan wat huizen. De huuropbrengsten maken het verlies aan spaarbankrente goed.
Dezelfde partijen die pro-Europa, dus pro ECB beleid zijn, en die dus verantwoordelijk zijn voor dit monetaire beleid inclusief gevolgen, willen nu de huisjesmelkers gaan aanpakken. Daarbij vergeten ze dat die politici zelf de voorwaarden hebben geschapen dat huisjesmelkers in stenen beleggen en niet in sparen. In ieder geval komen er weer wat nieuwe wetten om de burger te kunnen beteugelen.
@Johan,
“de massaproductie van zonnecellen in Duitsland was zo een groot succes, dat nu zo ongeveer alle fabrieken dicht zijn”
Natuurlijk. Wij produceren hier toch ook geen massa produkten meer die ook in lage lonen landen kunnen laten produceren?
Zou dom zijn.
En zonnepanelen maken is simpel als je eenmaal het trucje kent! Dus wordt dat nu gedaan in China, India, Philipijnen, e.d.
@Marinus.
Dat heeft deze studie onderzocht ( niet uit 2016, maar uit 2021) en die komen tot de conclusie:
Zoals deze studie aantoont, is er geen grond voor de bewering dat ‹kernenergie
buitengewoon duur is›, zoals commissaris Timmermans beweert. Maar bovenal bewijst
dit rapport dat het met wind- en zonneenergie onmogelijk is om Nederland van energie te voorzien. We zouden (letterlijk) heel Nederland moeten volbouwen om
ook maar in de buurt te komen van onze energiebehoefte, die door de verschuiving naar meer elektrisch alleen maar toe zal nemen.
Nederland en de EU doen er dus goed aan, in het licht van de ruimtelijke en economische
effecten van hernieuwbare energie ten opzichte van kernenergie, een programma voor ‘Nucleaire renaissance’ te overwegen. Met dit programma zou de EU een gelijk
speelveld creëren voor alle technologieën voor elektriciteitsopwekking
https://nucleairerenaissance.nl/Energiestudie_ECR_NL.pdf
Lukt prima hoor. Het is allemaal doorgerekend. Alleen de partijen die kencentrales willen redden het niet.
https://www.nu.nl/klimaat/6119174/alleen-d66-groenlinks-en-pvda-halen-eigen-klimaatdoelen.html
Prima toch dan weet je ook gelijk waar je niet op moet stemmen.
Ze hebben de burger al genoeg belast met hun onzin als ODE en transitie kosten.
Ja, Anneliesje, als ze de CO2 uitstoot van biomassa niet meetellen dan lijkt het idd of dat kan lukken.
Gelukkig is niet iedereen zo goedgelovig, vooral wetenschappers hebben daar een probleem mee, maarja, wat weten die nu?
https://www.euractiv.com/wp-content/uploads/sites/2/2018/01/Letter-of-Scientists-on-Use-of-Forest-Biomass-for-Bioenergy-January-12-2018.pdf
Zelfs je idool is het daarmee eens
https://twitter.com/GretaThunberg/status/1359919525727207427?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1359919525727207427%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.euronews.com%2Fliving%2F2021%2F02%2F12%2Fstop-burning-trees-for-energy-hundreds-of-scientists-tell-eu-leaders
En het paard achter de wagen spannen:
Het PBL waarschuwt in de analyse wel voor internationale “weglekeffecten”. Waar klimaatbeleid zou resulteren in lastenverhoging voor de industrie, kan dit ertoe leiden dat industriële activiteit naar het buitenland vertrekt om daar vervolgens de uitstoot te verhogen.
En anneliesje, van de VVD is het niet doorgerekend.
Gewoon PVV stemmen, laat kompleet anders denkende eens regeren, hij zegt ook er is een C-AGW, en dat klopt ook nog.
Ja Pimmetje, daar had de VVD niet veel trek in. Gek hè.
Annelies Hoogstraten
Nou China en India nog met het halen van de klimaatdoelen. Ken je die van de muis en de olifant op de brug? “Wat stampen we er samen toch lekker op los”.
nikos
En als ze (de bedrijven) blijven zullen ze de kosten doorberekenen in de prijzen. Net zoals de subsidies worden verrekend in de belastingen. Uiteindelijk komen alle kosten bij de burger terecht. In het “gunstigste” geval is het een vorm van inkomensherverdeling. Waar dat dan weer toe leidt? Zie het toeslagendebacle.
Was een inhoudelijke reactie zoals gewoonlijk te moeilijk voor je ,anneliesje?
@ nikos:
In de genoemde studie, waar je naar verwijst met een link staat dat alleen de EU verplicht is om broeikasgassen te reduceren en de andere landen die het Klimaatakkoord van Parijs 12 dec 2015 hebben getekend en geratificeerd niet verplicht zijn om dit te doen.
Dat is grote onzin, tot 2030 reduceren alleen de 48 rijke landen daarna zijn de andere landen verplicht zich aan hun beloften tot 2050 te houden, of ze dat ook zullen doen is een ander verhaal.
Zelf ben ik voor het in de toekomst plaatsen van de nieuwe generatie kerncentrales, met een mix van gasgestookte elektriciteitscentrales en de verdere bouw van windmolen- en zonneparken te bevriezen.
Verder onderzoek te doen naar nieuwe energievormen en de luchtverontreiniging die gevaarlijk is voor mens en dier uit te bannen
@ Marinus de Korte
“In de genoemde studie, waar je naar verwijst met een link staat dat alleen de EU verplicht is om broeikasgassen te reduceren en de andere landen die het Klimaatakkoord van Parijs 12 dec 2015 hebben getekend en geratificeerd niet verplicht zijn om dit te doen.”
Kun je even laten zien waar dat staat?
@nikos,
Dank voor het rapport.
Volgens mij een no-nonsense, goed onderbouwd verhaal.
Ik ben benieuwd naar andere reacties.
PS: ik zou graag willen weten wie en waarom jou een duimpje omlaag geeft. :)
Lidi, er zijn hier een aantal trollen die standaard ’thumbs down’ geven. Het maakt niet uit wat nikos, boels, ik-zei-de-gek of ieder andere scepticus hier beweren. Zelfs als wij zouden stellen dat twee plus twee vier is, krijgen we negatieve reacties.
Vertellen we dan de waarheid en zeggen dat het vijf is??
Wat dacht je van registreren met naam en email, dan kun je je zegje kwijt, kleine moeite weinig frustratie.
“Wat dacht je van registreren met naam en email:
Mag ik niet van HL, maar hij durft niet zo eerlijk te zijn om te zeggen waarom. Hij durft niet te zeggen dat propaganda-propaganda-leugens belangrijker zijn dan feiten.
Steven,
Nee, dat is het niet. HL verwijdert vele reacties van – vaak dezelfde – respondenten die hun identiteit verbergen, die onder verschillende namen, e-mailadressen en ip-adressen hier een reactie plaatsen. Het zijn mensen die in het papegaaien-circuit van de klimaatalarmisten ook hun stemmetje willen laten horen, vaak zonder gedegen kennis van de materie.
Climategate.nl heeft als missie de bestrijding van de klimaathysterie. Er zijn voldoende podia waar zij hun ei kwijt kunnen. Maar niet hier!
“Climategate.nl heeft als missie de bestrijding van de klimaathysterie.”
Hysterie zoals de propaganda dat windmolens de oorzaak zijn van de blackouts in Texas??? Waar is de bestrijding??
Steve,
‘Waar is de bestrijding?’
Je hebt toch wel de reacties gelezen? Daar vind je ook de bestrijding van die stelling.
@Lidi
Niet te druk maken om de duimpjes.
Ik heb HenkdJ hier een keer met 131 duimpjes naar beneden gezien.
Lidi,
Het is een reclame folder verhaal. Wel uitstekend opgemaakt maar de cijfers slaan nergens naar.
Daarom zie je ook dat kernenergie in westerse landen geleidelijk wordt afgedankt. In USA is het aantal kernreactoren al teruggelopen van ooit 104 naar 94 nu.
En dat de elektriciteitsmaatschappijen geen belangstelling hebben.
Lazard geldt wereldwijd als de standaard als het om de kosten van elektriciteit gaat:
https://www.lazard.com/media/451419/lazards-levelized-cost-of-energy-version-140.pdf
Je ziet dan dat de kosten voor elektriciteit per MWh voor:
kernenergie tussen $129 en $198 = gemiddeld $164
en utility scale solar tussen $31 en $42 = gemiddeld $37
en voor Wind tussen $26 en $54 = gemiddeld $ 40 is.
Dus dat kernenergie een factor >4 duurder is.
Merk op dat dat geflatteeerd is omdat bij kernenergie geen rekening wordt gehouden met de risico’s (0,5% kans op ontploffing, straling, opslag kernafval, e.d.
Verder in de Lazard presentatie zie je op sheet 9 en verder:
– de soms dramatische prijsdalingen van wind en zon en de prijsstijgingen bij kernenergie in de afgelopen 10 jaar:
– alternatieven en uitgangspunten
“Daarom zie je ook dat kernenergie in westerse landen geleidelijk wordt afgedankt. In USA is het aantal kernreactoren al teruggelopen van ooit 104 naar 94 nu.
En dat de elektriciteitsmaatschappijen geen belangstelling hebben.”
Helaas is Bas Gresnigt weer slecht op de hoogte.
“Besonders die Visegrád-Länder Polen, Tschechien, Slowakei und Ungarn setzen wegen der Abkehr von der Kohle auf eine Renaissance der Kernkraft. Auch Frankreich will seine Atomindustrie aufpäppeln.”
https://www.spiegel.de/wirtschaft/atomenergie-und-eu-gipfel-osteuropaeer-und-frankreich-wollen-zustimmung-a-c792eb25-e487-48df-90f2-c063c4868d4f
Zelfs Biden laat het onderzoeken:
https://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/atomkraft-joe-biden-plant-neue-kleine-kernkraftwerke-fuer-die-usa-a-228a84ff-363e-4151-bff4-f49304140753
In EW een overzicht van de standpunten van de partijen over kernenergie.
Het is opvallend, dat vrijwel alle partijen het hebben over de ontwikkeling van kerncentrales; te lang en te duur.
Mijn hemel, alsof het wiel nog moet worden uitgevonden. Kernenergie bestaat al 80 jaar en ja, ook kerncentrales zullen verouderen en vervangen moeten worden door nieuwere technieken.
Ik zie het al voor me: Klaver vraagt aan een technisch specialist om een iets te ontwerpen waarmee hij zich op eigen kracht kan voortbewegen. Iets met 2 wielen en bijvoorbeeld trappers of zo. Hij wil er goed voor betalen. Jaren later komt die kerel met een tekening; verrek, het lijkt wel een fiets. Ontwerp kost 2000 euro en het bouwen 5000.
Kortom, een paar betha’s in de TK zou toch zo gek niet zijn, als het dan maar niet Bas is natuurlijk.
@Anthony,
Kerncentrales zijn steeds duurder geworden omdat ze steeds veiliger moeten zijn en niet in serie kunnen worden gebouwd.
Terwijl in de laatste 10 jaar wind 70% en zon 90% goedkoper werden, nam de prijs van kernenergie met 30% toe. Zie:
https://www.lazard.com/media/451419/lazards-levelized-cost-of-energy-version-140.pdf
En die ontwikkeling gaat niet veranderen komende 10 jaar. Vandaar dat geen utility zich meld om een KC te bouwen.
Over 15 jaar is de kostprijs verhouding immers nog veel nadeliger voor KC’s.
Kernenergie is stervende en alle subsidies die we daar in steken is weggegooid geld.
“Kernenergie is stervende en alle subsidies die we daar in steken is weggegooid geld.”
Valt wel mee hoor,Basje
“Besonders die Visegrád-Länder Polen, Tschechien, Slowakei und Ungarn setzen wegen der Abkehr von der Kohle auf eine Renaissance der Kernkraft. Auch Frankreich will seine Atomindustrie aufpäppeln.”
https://www.spiegel.de/wirtschaft/atomenergie-und-eu-gipfel-osteuropaeer-und-frankreich-wollen-zustimmung-a-c792eb25-e487-48df-90f2-c063c4868d4f
Zelfs Biden laat het onderzoeken:
https://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/atomkraft-joe-biden-plant-neue-kleine-kernkraftwerke-fuer-die-usa-a-228a84ff-363e-4151-bff4-f49304140753
Iedereen hier blijkt het en nu wel mee eens te zijn: diegrote stroompannes in Texas waren niet echt een probleem was van de windmolens, maar een meer algemeen probleem rond een gebrek aan planning voor stroomvoorziening in extreme situaties.
De vrije markt in Texas hanteert zo’n beetje de 20/80 regel: stel dat 100% van een bedrag 99% van de problemen oplost. In Texas (en in vele andere situaties van de 20/80 regel) werkt men dan als volgt: met 20% van dat geld kunnen we 80% van de problemen voorkomen. De rest van het bedrag is winst. Als er dan onvermijdelijk problemen zijn, moeten we dat maar aanvaarden en/of proberen we te anderen de schuld te geven. Daarom was er onvoldoende capaciteit beschikbaar. Daarom waren er geen verbindingen met andere staten om elektriicteit in te kopen. Daarom dat het internet volstaat met onterechte vingerwijzingen naar de windmolens.
Wil je minder problemen, dan moet je aanvaarden dat een overheid regels en verplichtingen oplegt en/of zelf investeert/subsidieert. Onze verbindingen met andere landen om stroom te importeren (of exporteren) zijn er niet vanzelf gekomen. Velen op didt forum staan huiverig tegen eender welk energiebeleid, maar dat wij hier nooit zo’n grootse stroompannes hebben, is dankzij een sociaal-ingestelde overheid -iets wat men niet heeft in de VS
Frank
Volgens mij zit je er met je diagnose stevig naast. Vrijwel iedereen op deze site wil een betrouwbare en tevens goedkope energielevering met het accent op het eerste. Voor wat mij betreft komt daar nog bij dat je de moet doen met maximaal respect voor je leefomgeving. En dat is nu net wat er aan energie uit wind en zon ontbreekt. “Windparken en Zonneweiden” eufemismen voor landschaps- en milieuvervuiling.
Jaren geleden hadden organisaties als Greenpeace en het WNF en nog tal van andere milieuorganisaties het over het verkleinen van de voetstap van de moderne mens. In plaats van het geleidelijk verdwijnen van de stille fabrieksschoorstenen krijgen we er massa’s luidruchtige horizonvervuilers en zwarte landschapsvervuilers bij.