De Duitse energietransitie (Energiewende) ligt onder vuur. De reden: Duitsland heeft de hoogste elektriciteitsprijzen in Europa en toch is de energiezekerheid in gevaar. Bovendien drukken de hoge kosten niet alleen op consumenten en landbouwers, maar brengen zij ook het concurrentievermogen van de economie in gevaar. Een plan om de situatie te verbeteren ontbreekt echter – integendeel, de kosten zouden nog verder kunnen stijgen.
Auteur: Olaf Zinke, (Duitsland, agrarheute)
Vertaling: Martien de Wit.
De Duitse Rekenkamer heeft in een rapport scherpe kritiek geuit op de resultaten van de bondsregering op het gebied van energietransitie: die is te duur en bovendien komt de continuïteit van de stroomvoorziening in gevaar.
Duitsland heeft verreweg de hoogste elektriciteitsprijzen in Europa – voor consumenten en landbouwers. Onlangs zijn de prijzen weer gestegen, melden vergelijkingsportalen zoals Verivox – ook als gevolg van de nieuwe CO2-belasting – en de beloofde lastenverlichting is uitgebleven.
De federale Rekenkamer had zich in 2016 en 2018 al over de kwestie gebogen. Deze kwam toen tot de conclusie dat “de energietransitie onvoldoende wordt gecoördineerd en slecht wordt beheerd.”En dat de enorme inspanning en de grote lasten voor de burgers en de economie niet in verhouding stonden tot de “magere opbrengst” tot dan toe.
Daarom buigt de Rekenkamer zich na drie jaar opnieuw over de uitvoering van de ‘Energiewende’. Maar het resultaat is niet veel beter: “Een grote inspanning in combinatie met aanzienlijke uitgaven en kosten blijft een kernelement van de energietransitie.”
Ditmaal lag de nadruk van de studie op de continuïteit van de voorziening, de betaalbaarheid van elektriciteit en het effect op het concurrentievermogen van de economie.
Feit is in ieder geval dat Duitsland momenteel de hoogste elektriciteitsprijzen in Europa en de wereld heeft – en het ziet er niet naar uit dat dit in de afzienbare toekomst zal veranderen.
Concurrentiekracht in gevaar – elektriciteitsprijzen blijven stijgen
Tot voor kort zijn de elektriciteitsprijzen in Duitsland gestegen – tot iets minder dan 31 cent per KWh bij de laatste telling. Volgens het oordeel van de Rekenkamer ziet het er momenteel echter niet naar uit dat de prijzen zullen dalen, integendeel! Het resultaat van het onderzoek is “ontnuchterend”, aldus de Rekenkamer in zijn controleverslag.
De kern van de kritiek is dat “een betrouwbare en redelijk geprijsde levering van elektriciteit aan particuliere huishoudens en de industrie steeds twijfelachtiger wordt”. Bovendien is de voorzieningszekerheid onderhevig aan risico’s waarvan de Duitse regering niet volledig op de hoogte is.
Omdat: de controle op de continuïteit van de voorziening fragmentarisch is; en “betaalbaarheid” nog steeds niet meetbaar is. Het resultaat is: de op zich noodzakelijke energietransitie, de acceptatie ervan en het concurrentievermogen van Duitsland komen hierdoor in gevaar. De Rekenkamer is dan ook van oordeel dat het toezicht op de continuïteit van de elektriciteitsvoorziening moet worden uitgebreid.
Bovendien moeten dringend scenario’s worden ontwikkeld die een volledig en realistisch beeld geven van de huidige ontwikkelingen en de bestaande risico’s, zo luidt het verder. De elektriciteitsprijzen zouden kunnen blijven stijgen indien het huidige stelsel van heffingen en belastingen wordt gehandhaafd, benadrukt de Rekenkamer, die het nog steeds noodzakelijk acht het stelsel van door de overheid gereguleerde energieprijscomponenten fundamenteel te hervormen.
De Rekenkamer staat kritisch tegenover de geplande onttrekking van de EEG-heffing aan de inkomsten uit de certificatenhandel en aan de begrotingsmiddelen. Zij ziet dit als een extra last voor alle belastingbetalers. “Dit kan alleen maar de effecten van het niet-functionerende prijssysteem verhullen”, aldus de Rekenkamer.
Aannames te optimistisch – aanzienlijk leveringstekort
Hoewel de elektriciteitsprijzen voor de Duitse industrie slechts half zo hoog zijn als voor de consument, zijn zij ook veruit de hoogste in Europa. Dit brengt het concurrentievermogen van de Duitse industrie in gevaar – zo heeft de Rekenkamer vastgesteld.
Volgens de Rekenkamer moet de continuïteit van de elektriciteitsvoorziening worden gemeten en geëvalueerd aan de hand van indicatoren en drempelwaarden. Het toezicht is echter onvolledig ten aanzien van de criteria van betrouwbaarheid van de voorziening en veiligheid van het systeem, aldus de kritiek. De monitoring tot op heden zegt echter niets of nauwelijks iets over essentiële aspecten.
Daartoe behoren de aspecten uitbreiding van het net en energie-opslag, onderhoud van het net, stabiliteit van het net of storingen in de voorziening. Volgens de Rekenkamer moet hier dringend iets aan worden gedaan. Voor andere criteria is de beoordeling gebaseerd op onrealistische of achterhaalde veronderstellingen. Ze zijn deels te optimistisch en deels ongeloofwaardig, zo gaat het verder.
De bondsregering heeft bijvoorbeeld niet voldoende rekening gehouden met de geleidelijke afschaffing van steenkool. Hierdoor blijft er een capaciteitskloof over van 4,5 gigawatt – gelijk aan de output van vier grote conventionele elektriciteitscentrales. Daarbij komen nog de haperende uitbreiding van het net en de beperkte grensoverschrijdende uitwisselingscapaciteiten. Beide aspecten hebben een aanzienlijke invloed op de continuïteit van de voorziening.
Tot nu toe is er geen worst case scenario
De Rekenkamer staat ook kritisch tegenover de nieuwe plannen voor de productie van waterstof en de ‘elektrificatie’ van verwarming en vervoer. Dit komt doordat zij een aanzienlijke toename van de vraag naar elektriciteit veroorzaken. Tegelijkertijd kan echter aanzienlijk minder elektriciteit worden opgewekt uit wind en zon in jaren met extreem weer, vervolgt het rapport.
In het verslag wordt dan ook kritiek geuit op het feit dat “geen enkel scenario is onderzocht waarin verschillende factoren die reeds te voorzien zijn en een negatief effect op de voorzieningszekerheid kunnen hebben, samenkomen. Kortom, een “worst case” scenario – stresstest ontbreekt dus. Dit zou een mogelijke stroomstoring en de gevolgen daarvan omvatten. Het verantwoordelijke Bondsministerie van Economische Zaken moet daarom zijn toezicht op de leveringszekerneid van elektriciteit uitbreiden en aanpassen.
De Rekenkamer beveelt daarom nogmaals dringend aan om uitgebreide, actuele en realistische scenario’s te onderzoeken; dit omvat ook een worst case scenario waarin verschillende te voorziene risico’s samenkomen.
Hoge elektriciteitsprijzen brengen concurrentievermogen in gevaar
De energietransitie verandert de structuur van de elektriciteitsvoorziening fundamenteel, zo heeft de Rekenkamer vastgesteld. Hernieuwbare energiebronnen worden uitgebreid, terwijl het aandeel van beheersbare, conventionele energiecentrales afneemt. Tegelijkertijd zijn er knelpunten in het netwerk.
Al in 2018 had de Rekenkamer opgeroepen tot transparantie over wat de Bondsregering verstaat onder betaalbaarheid van de energietransitie. Op dit punt wordt in het verslag een zeer magere balans opgemaakt: het Ministerie van Economische Zaken heeft nog steeds niet bepaald wat zij onder een goedkope en efficiënte elektriciteitsvoorziening verstaat. Tot welk niveau elektriciteit als laaggeprijsd wordt beschouwd, is de vraag.
Verder staat er: “De hoge elektriciteitsprijzen voor particuliere huishoudens en voor het midden- en kleinbedrijf geven reden tot bezorgdheid. Dit brengt de aanvaarding van het opwekkingsproject in gevaar. En het brengt het concurrentievermogen van Duitsland in gevaar”. De energietransitie verandert de structuur van de elektriciteitsvoorziening fundamenteel, zo merkt de Rekenkamer op. Hernieuwbare energiebronnen worden uitgebreid, terwijl het aandeel van beheersbare, conventionele energiecentrales afneemt. Tegelijkertijd zijn er knelpunten in het netwerk. Deze ontwikkelingen stellen het elektriciteitssysteem voor grote uitdagingen.
Dit komt doordat de sterk fluctuerende stroomopwekking uit wind en zon leidt tot sterk wisselende belastingsstromen in de netten. Om de netten stabiel te houden, verlenen de netbeheerders systeemdiensten. De kosten hiervoor worden echter ook gedragen door de eindverbruikers via de netwerktarieven, zo merkt de Rekenkamer op.
***
Vandaag is een dag om te vieren in de klimaat strijd.
BRUSSEL – Afgevaardigden van de 27 landen van de Europese Unie hebben een akkoord gesloten over het opschroeven van de klimaatdoelstellingen. De doelstelling om in 2030 40 procent minder CO2-uitstoot te hebben ten opzichte van 1990 is verhoogd naar 55 procent.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/488968052/eu-is-het-eens-over-55-procent-minder-co2-uitstoot-in-2030
In het weer bericht was het ook al raak. Noordenwind brengt kou binnen. Trui aan op de fiets.
Hoge elektra prijzen zijn juist goed. Ze moedigen zuinigheid en efficiency aan. De verspillende industrie zal zo verdwijnen. Over blijft is de circulaire economie die de energie steeds hergebruikt. Veertig jaar geleden toen ik natuurkunde deed kon ik dit niet zo opschrijven. Jaren van energie verhalen brengen nu een ander verhaal. Komende jaren zien er voor de elektra juist goed uit. De laatste kern centrales eruit. De kolenstook er uit. De Belgische kern reactoren eruit. Een geweldige impuls om de hernieuwbare energie opnieuw te gebruiken. Voor de politiek geen enkel probleem. Ik denk dat ik nog niet helemaal wakker ben.
Eab, ik begrijp van de klimaathysterici altijd dat de energietransitie geweldige kansen oplevert en met name voor werkgelegenheid zal zorgen en een aanjager van de economie zal zijn.
Dus, waarom gaan ze niet meteen naar 100% reductie van CO2-uitstoot in 2030? Zijn we in één keer klaar en bovendien op tijd om onze ondergang te voorkomen, zie ook de klimaatklok in Amsterdam.
https://www.parool.nl/amsterdam/terugtellende-klimaatklok-moet-amsterdammers-bewust-maken-van-de-co2-uitstoot~bc3c7e56/
Het einde is nabij dus er moet een schepje bij hoor! Allemaal de schouders eronder.
Het land is nog niet reddeloos – nog niet – maar het volk is, zo niet helemaal dan toch wel in meerderheid – redeloos …
… en het bestuur is echt helemaal knettergek geworden!
Gelukkig gloort er een sprankje licht aan de horizon doordat er nu iets meer rechtszekerheid voor burgers en actiegroepen lijkt te ontstaan. De Raad van State heeft namelijk besloten om de wijziging per direct in te laten gaan en dus voor alle zaken waarin nog geen onomkeerbare besluiten zijn genomen.
https://fd.nl/economie-politiek/1380821/vertraging-woningbouw-dreigt-na-uitspraak-raad-van-state?utm_medium=email&utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_content=1352426_45665_20210421
Een paar citaten uit het FD-artikel:
Overheden, projectontwikkelaars en bouwers moeten vanaf nu rekenen op extra vertraging bij hun plannen voor windparken, wegen en woningen.
De Raad van State heeft namelijk de toegang tot de rechter verruimd voor onder meer omwonenden en milieuorganisaties. Zij mogen voortaan ook naar de rechter stappen als ze tijdens inspraakrondes geen bezwaar hebben gemaakt. Tot vorige week was dit niet mogelijk.
De uitspraak van de Raad van State vorige week volgt op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie begin dit jaar. Het Hof in Luxemburg tikte Nederland op de vingers in het zogenoemde Varkens in Nood-arrest. De Nederlandse werkwijze — artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht — houdt volgens het Hof een beperking van de rechtstoegang in, en is in strijd is met het Europese Verdrag van Aarhus, dat onder meer de toegang tot de rechter regelt in besluiten over milieu-aangelegenheden.
De Raad van State legt het oordeel van het Hof breed uit. De ruimere toegang tot de bestuursrechter ligt nu open in alle zaken met een uitgebreide openbare voorbereidingsprocedure in het omgevingsrecht, bij ruimtelijke ordening, infrastructuur, natuurbescherming en milieubeheer. En de wetgever zal artikel 6:13 moeten aanpassen.
Willem77,
Dan doen ze toch nog een klein beetje nuttig werk waar de burger wat aan heeft misschien, want Nederland is goed in toch maar even een nieuwe wet maken, of toch niet Europese regels volgen als het hun niet uitkomt.
Jaja Arjan … die Amsterdamse GL-ers toch.
“Het einde is nabij dus er moet een schepje bij hoor! Allemaal de schouders eronder.”
Ze willen vooral dat anderen (aan) de Amsterdamse klimaatplannen gaan (mee)betalen. Ze doen een beroep op “het Rijk en de EU”, dus ja … op belastinggeld dat alle burgers van Nederland zullen moeten ophoesten.
Ja dat klopt denk ik Willem. Maar velen zijn echt overtuigd dat we een planeet te redden hebben. Allemaal TV-kijkers die de bovenkamer in ruststand houden.
Dubbel feest!
Het Gawalo vakblad meldt dat het thans mogelijk is om tegelijkertijd waterstof en aardgas door dezelfde leiding te vervoeren.
Op het eindpunt worden de CH4 en de H2 gassen heel gemakkelijk gescheiden door een nanoachtig filter met koolstofcoating, dat het aardgas tegenhoudt en de kleine waterstofmoleculen doorlaat.
Mijn buurman kan dan op waterstof stoken en ik op aardgas, gewoon door het bestaande net. Zolang hij de rekening betaalt tenminste!
Die filters verzadigen snel. Hoe daarmee om te gaan? Weer zeker niet over nagedacht of nog niet mature genoeg.
Waterstof is moleculair zo klein dat het zelfs door staal, waarvan de gastransportleidingen gemaakt zijn, heen kruipt. Leidingen dan maar even coaten van binnen of nieuwe aanleggen? Firma Hak wil dat graag voor U doen en vriendelijk bedankt voor de opdracht.
Precies, de gekken gaan gewoon door. Onze eigen Vader Abraham of Grote Smurf voorop. Helaas bent u wel wakker en leeft u in een energetische nachtmerrie.
Antwoord op EAB. Al die bestuurders en politici die geloven dat het klimaat stuurbaar en beheersbaar zou zijn moeten terug naar school. Het is nogal arrogant om te geloven dat wij als mensen in staat zijn om de luchtlaag van zeg 10 km op te warmen. En dan ook nog het minst sterke broeikasgas CO2 daarvan de schuld te geven. Nooit een keer kennis nemen wat onze zon allemaal doet. De verschillende cycli van 11 en 22 jaar en de invloed daarvan op onze planeet. Weg met al die Alpha’s die alleen mooie woorden kunnen gebruiken waar ze zelf in geloven. Zelf woon ik in Zuid Duitsland. Zie zeer vaak die windmolens stil staan, dus rendement ho maar. Tegenwoordig neem ik als ik op bezoek ga als cadeautje een drietal stompkaarsen mee met de mededeling voor als de stroom uitvalt. Want dat gaat een keer gebeuren.
Al trekken de bestuurders en deskundigen elkaar over de klimaattafels en de haren uit elkaars hoofd, de door goede doelen gedrogeerde media blijven alle toekomstscenario’s richting zero CO2 gunstig en haalbaar spinnen .
Gewoon, omdat ze vinden dat het deugt .
Ze zullen zien dat na het sluiten van de laatste centrales het een puinhoop zal worden, maar zover zal het niet komen, bij de eerste tekens van instabiliteit zal burger en vooral bedrijfsleven hun monden openen.
Certificaten handel is ook al zo een rommeltje wat in het leven is geroepen, lijkt wel een aandelenbeurs.
De RES ook al zo iets, ieder gemeente krijgt een bepaalde macht over het volk, heel ondemocratisch wat uit kan groeien tot corupte zaken, deals met gemeenten die onder de tafel bekokstoofd worden, zal niet de eerste keer zijn.
Maar hoe je het ook draait of keert de gewone burger is altijd de klos.
De Duitsers hebben wel nog het geluk dat de brandstof prijzen laag zijn tegenover Nederland, maandag was dat 26,9 cent voor de E10, ik dacht nog kijk, het kwartje van Kok komt tevoorschijn.
Nu gaat het er maar net aan liggen wie Merkel gaat opvolgen, is het de 40 jarige groene Annalena, dan hebben ze nog een probleem er bij.
Eigenlijk is het gewoonweg niet te bevatten dat er een ongeplande koers gevaren word, Tennet heeft al eens gewaarschuwd dat de leveringszekerheid in gevaar komt in de toekomst als de koers ongewijzigd blijft.
Maar het vechten tegen windmolens gaat hier onverminderd door, en zal de democratie winnen, wie zal het zeggen.
Vechten tegen windmolens bij Tata Steel: “Wij zijn de klos, ze horen hier niet”
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/284248/vechten-tegen-windmolens-bij-tata-steel-wij-zijn-de-klos-ze-horen-hier-niet
“Ik ben niet naïef, maar kom in actie waar onze gezondheid in het geding is”
Ijmuidenaar Dirk Weidema, voert in het belang van een gezond Wijk aan Zee, strijd tegen nog meer molens in de nabije omgeving. Beseffen die lui wel dat diezelfde malle molens hun juist een lang en gezond leven gaan bezorgen, met bijna gratis energie voor iedereen behalve Wijk aan Zee?
Mocht Dirk zijn strijd vergeefs blijken, dan kunnen voorstanders altijd nog naar Wijk aan Zee verhuizen om van een lang en gezond leven te genieten, met vaag uitzicht op een idyllisch bos van grijs metalen staken waarvan de stilstaande koppen boven de mist uitsteken en op sommige dagen genieten van de slagschaduwen met zoemende achtergrondtoon soms verstoord door de doffe klappen van gehakte zeemeeuw.
In het artikel van nhnieuws staat ondermeer: “Bij de beoordeling van deze aanvraag hebben we onder andere gekeken naar de impact van de windturbines op de verspreiding van luchtverontreiniging. Erbrink Stacks Consult heeft hier op 25 oktober 2016 een rapport over opgesteld. Luchtspecialisten van de OD NZKG hebben dit rapport beoordeeld. Hieruit is gebleken dat de resultaten laten zien dat er overall geen grote verschillen tussen de concentraties zijn, berekend mét en zónder de windmolens. Gekeken is naar fijnstof PM10, SO2 (zwaveldioxide), NO2 (stikstofdioxide) en andere stoffen (zoals de zware metalen lood (Pb), kwik (Hg), cadmium (Cd), ammoniak en geur).”
Het probleem van dit soort onderzoeken is dat het gehalte aan bijvoorbeeld kwik dat door Tata in de lucht wordt uitgestoten helemaal niet kán worden gemeten. De verspreidingspatronen an sich kunnen wel gemeten worden, maar niet de hoeveelheden kwik die er op bepaalde momenten in de lucht zitten.
De realiteit van het naderende onheil begint ook in Duitsland door te dringen.
https://kaltesonne.de/8-januar-2021-knapp-am-blackout-vorbeigeschrammt/
ENTSO, de organisatie “European Network of Transmission System Operators for Electricity” heeft een onderzoek ingesteld.
https://eepublicdownloads.azureedge.net/clean-documents/Publications/Position%20papers%20and%20reports/entso-e_CESysSep_interim_report_210225.pdf
Brandstofprijs voor E10 in Duitsland ca. € 1,40 en voor super € 1,50.
Een extra tegenvaller is dat Duitsland inmiddels zijn ‘groene’ stroom veel minder kwijt kan aan zijn buurlanden en inmiddels zijn die nu concurrenten geworden. Zo heeft Nederland bij voldoende wind en zon ook een overschot, net als Denemarken dit al langer heeft. De kostprijs van de inmiddels verouderde Duitse windmolens ligt veel hoger en door minder wind (en zon) is het rendement lager dan in Denemarken en Nederland. Duitsland geeft nog steeds prijs garanties voor windstroom (20 jaar!) , maar zal hier steeds vaker verlies op maken, uiteindelijk moet de Duitse consument dat betalen. Meer wind en zonne-energie zal zorgen voor nog meer overschot en daarmee steeds hogere verliezen.
https://www.beleggeninwindenergie.nl/achtergrond/windmolens-in-duitsland-duurzaam-investeren-met-zo-min-mogelijk-risico#:~:text=Het%20land%20wil%20het%20aandeel,uitbreiden%20tot%202500%20megawatt%20wind.
Albert, dat van die stroom-garantie tot en met 20 jaar heb ik gezien op tv, er zijn nu een heel stel die deze leeftijd bereiken, en nu zitten ze dus met een probleem, laten ze de garantie vallen, dan heeft dit hele grote consequenties voor de toekomstige bouw van nieuwe molens.
Zelfde gelde trouwens voor zonnepanelen.
Je kunt dus zeggen het hele systeem draait op subsidie, en daarom zal de stroomprijs ook nooit gaan dalen maar alleen maar gaan stijgen voor hun.
Theo,
Die garantie vervalt. Duitse (semi-)overheidsorganen houden zich wel aan afspraken.
Als de kosten voor instandhouding lager zijn dan de opbrengst (wat mij waarschijnlijk lijkt), dan zullen ze wellicht blijven draaien.
Tenzij verkoop naar Afrika (lagere loonkosten) en vervanging door een nieuwe met hogere opbrengst en lagere kosten voor onderhoud en beheer meer geld opbrengt.
Voor nieuwe onshore windturbines is de gemiddelde garantieprijs bij de Duitse aanbestedingen ~6cent/KWh.
@ Theo, dit was natuurlijk ook wel het doel van de subsidies. De ontwikkelingen zijn zo snel gegaan dat de turbines van toen nu niet meer mee kunnen komen. Ze wekken te weinig op en vragen te veel onderhoud. De kostprijs per geproduceerde kWh is drastisch gedaald en dat lijkt me een goede ontwikkeling. Nu nog kijken of we ze op de juiste plek neer kunnen zetten en dan gaan we de goede kant op.
BmG
Dus gesubsidieerde Milieu- en landschapsvervuiling.
Anne Jan
Welke goede plek? Midden in de stad? Dicht bij de stedelijke NIMYers? Of op een drijvend vlot op de oceaan?
Het probleem zit hem niet in het vernieuwen van de huidige afgeschreven molens na de 20 jaar, maar de nieuwe.
De nieuwe moderne molens zijn direct aangedreven, kennen minder onderhoud en kunnen 10 jaar langer draaien, maar de aanschafprijs is vele malen hoger.
En daar knelt de kous, 10 jaar, en 10 jaar geen subsidie, dus wat kan de molenaar doen, meer voor zijn stroom gaan vragen, wat niet de bedoeling is, maar wel zou moeten doen om de resterende 10 jaar mee te overbruggen.
Geloof maar dat die jongens daar de benodigde berekeningen op los laten voor de kogel door de kerk gaat.
Tijdens het programma werd ook de prijs van zo een moderne molen benoemd, en dat waren behoorlijk hoge bedragen, oftewel de hoofdprijs van een goede loterij.
Die mensen die deze molens exploiteren zijn ook niet gek, het moet winstgevend zijn voor hun, en dat kan in Duitsland schijnbaar alleen met subsidie.
Hoelang geleden bedroeg de stroomprijs in Nederland € 0,14? Volgens mij al jaren rond 22 cent. In Hongarije betaal je als consument circa 12 eurocent.
Als ze in de berekening de korting op de energiebelasting meenemen, dan zou 14 cent kunnen kloppen.
Dat zie je goed.
De schrijver had niet de bedoeling objectieve, correcte informatie te geven.
Zo is wel de lage prijs van ver weg land Oekraïne opgenomen, maar niet de hoge prijs van België, 28 cent/KWh met ~50% door kernenergie.
Oekraïne krijgt goedkoop gas uit Rusland.
Dat klopt BmG. Dat rangschikken van feiten, en het weglaten van andere feiten, leidt in het begin van artikel tot een behoorlijk gekleurd beeld. De consumentenprijzen voor elektriciteit worden sterkt beïnvloed door de belastingen die per land verschillen. Slechts een deel van die belasting heeft te maken met de energietransitie. Als je daarvoor corrigeert ziet het plaatje er wel anders uit. Dan is nog steeds dat de huidige energiemix in Duitsland relatief duur is maar dat heeft te maken met het feit dat aan het begin van de Energiewende voor vele jaren (dacht 20 jaar) subsidies zijn toegekend aan relatief dure projecten. Deze extra kosten lopen er de komen de jaren uit.. Onderliggend is de trend heel duidelijk; de prijs van door zon -en wind opgewekte stroom daalt sterk en de prijs van fossiel van kernenergie daalt niet. Tot een bepaald niveau kunnen wind en zon zonder al te veel aanpassingen in de bestaande energiemix worden toegevoegd. Vanaf een bepaald niveau moeten er wel meer ingrijpender (zowel technisch als financieel) maatregelen volgen om de betrouwbaarheid op pijl te houden. De Duitsers rekenkamer legt daar de vinger bij. Ze vragen aandacht voor de betaalbaarheid en de betrouwbaarheid. Als daar inderdaad nog niet voldoende over is nagedacht, en dat lijkt me toch wel bijzonder, dan hebben ze een punt.
Wat dit betreft zijn Duitsland en ook Denemarken toch wel interessante landen om goed in gaten te houden. Zij lopen een aantal jaren op ons voor.
@ BmG
De hoge prijs voor België is niet te wijten aan de kernenergie, want dat is de goedkoopste component in de energieprijs , maar dat wordt verdoezeld door de zeer hoge netwerkkosten , heffingen en BTW ( 21%)
Anne Jan
Dat komt omdat je er gratis een heleboel afval en gratis leefmilieu- en landschapsvervuiling bij krijgt. Maar blinden zien en doven horen dat niet.
Zo krijgt de een gratis scheuren in zijn huis en de ander gratis lawaai- en zichtvervuiling en achteruitgang van de waarde van woning en perceel.
eric
En waar dienen die extra heffingen voor? Op al die renewables te bekostigen en daarnaast de subsidies of garantieprijzen op te hoesten.
@ Peter, scheuren in huis? Door windmolens of zonnepanelen? Scheuren in huis door gaswinning zijn mij wel bekend.
Wind op zee is vanuit economisch perspectief wel het beste. Hebben we er ook met elkaar niet zoveel last van. Met wind op land zouden we wat terughoudender moeten zijn. Zelf vindt ik windmolens niet lelijk. Vanuit m’n woonkamer zie ik er een paar draaien. Voor wat betreft de geluidsniveaus dienen de turbines te voldoen aan de geluidsnormen. Deze normen worden geacht de omwonenden voldoende te beschermen. Of je last hebt is echter ook per persoon verschillend dus die normen zijn niet voor iedereen voldoende. Dit geldt echter ook bij wegverkeerslawaai, spoor en industrielawaai.
Zoals je wel zult weten worden de Belgen gecompenseerd met goedkoop gas, voor vele Belgen is de totale energie rekening nog altijd een stuk goedkoper dan in Nederland, stroom en gas samen.
Trouwens stookolie ook, ligt aan de hoeveelheid die je in een keer afneemt, en vergeet niet een moderne ketel hiervoor is zuinig met stookolie.
De totale netto energie lasten daar draait het om.
Jazeker Anne Jan. Temperatuur onder de zonnepanelen kunnen giga hoog worden waardoor het onderliggende dak als resultante scheur(tjes) krijgt.
Ook de windmolens veroorzaken -niet alleen in de lucht trillingen- maar ook in de bodem. Resultaat is zwakke plekken in de bouwconstructies. Het kan allemaal gebeuren. (haha…)
Anne Jan
Sommigen zien verbanden, anderen niet. Die hebben altijd last van een tunnelvisie.
Maar als het allemaal zo voortreffelijk is, dan zie ik werkelijk niet in waarom je die windturbines niet midden in de stad zou zetten.
Kun je me dat uitleggen?
@ Peter van Beurden
Correct
Frankrijk staat wel in het plaatje met 18.99 cent/KWh. Kernstroom is nog niet zo gek voor de consument.
Dat zie je ook terug in de import/export van stroom tussen Frankrijk en Duitsland in 2019: Frk –> Dld: 14,8 TWh en Dld –> Frk: 1,7 TWh. Blijkbaar is men in Duitsland niet vies van wat kernstroom uit Frankrijk.
Zal er ook mee te maken hebben dat men in Duitsland kost wat kost twijfel over de leveringsbetrouwbaarheid wil voorkomen. Als er geen stroom meer uit het stopcontact komt, dan is het snel gedaan met de Energiewende.
Stroom uitwisseling tussen landen is gewoon handel, en heeft heel weinig van doen met je “twijfel over de leveringsbetrouwbaarheid … voorkomen”.
Als in land A de stroom op de beurs 2cent/KWh goedkoper dan kopen handelaren in land B die stroom totdat de interconnecties tussen die 2 landen vol zitten.
Vol zitten wil zeggen dat de prijzen om stroom over de interconnecties te transporteren zo hoog zijn opgelopen dat het niet meer zinvol is voor handelaren in land B om in land A te kopen (de interconnectie capaciteit wordt ook geveild).
Om de leveringsbetrouwbaarheid in stand te houden zijn er andere mechanismen.
Zoals bijv. de balancing services van Tennet waarop producenten (o.a. grote tuinders met WLK’s) kunnen bieden.
@ C. Schipper:
En dan vergeet je nog te vermelden dat de netwerkkosten niet zijn inbegrepen in de stroomprijs.
Die netwerkkosten gaan dit jaar al omhoog, maar zullen de komende jaren nog sterk verder stijgen als gevolg van de investeringen voor de noodzakelijke verzwaring van het netwerk om alle nieuwe turbines, windparken, zonnepanelen op daken en zonneparken te kunnen aansluiten, alsmede de miljarden kostende laadpaalinfrastructuur.
En wat staat daar tegenover?
Ik keek even bij the Guardian of, ondanks Brexit, Britain followed suit – op die 55%. Dat was wat ik verwachtte, dan wel dat de krant Johnson uit zou nodigen een beetje meer op onze Frans te gaan lijken.
En wat zag ik, als breaking news?
Ze hebben in Engeland warempel het verstand heruitgevonden, lijkt wel.
Zouden ze op CO2-gebied Europa misschien ook de weg gaan wijzen.
Ik ga nu zoet slapen, in de hoop dat er een mooie droom komt.
Even iet voor in gedachten te houden, ik plaats het even helemaal voor als iemand achter de betaalmuur vist.
Groene droom spat uiteen: energieagentschap IEA verwacht dit jaar recordgroei CO2-uitstoot
Dat de wereld na de covidpandemie klimaatvriendelijker zou worden, zoals sommigen voorspelden, lijkt te worden gelogenstraft. Dit jaar zal de wereldeconomie en daarmee de vraag naar energie zo sterk groeien dat sprake zal zijn van de op twee na snelste stijging van de CO2-uitstoot in de geschiedenis.
Het internationale energieagentschap IEA doet deze voorspelling in het dinsdag gepubliceerde vooruitzicht voor 2021. Door grootschalige vaccinatieprogramma’s en economische stimuleringspakketten zal de wereldeconomie dit jaar met 6 procent groeien, verwacht IEA. Door alle extra activiteiten in fabrieken stijgt de vraag naar energie met 4,6 procent. Daarmee wordt de krimp in coronajaar 2020 ruimschoots ‘gecompenseerd’; toen daalde de vraag naar energie wereldwijd met ongeveer 4 procent.
Doordat de opleving van de economische activiteiten voor een groot deel plaatsvindt in opkomende landen en China, zal ook het gebruik van kolen sterk stijgen, is de verwachting. Voor de opwekking van elektriciteit zijn kolen een van de zwaarste belastingen voor het klimaat en de landen die nu de grootste economische groei boeken, zijn voor hun stroomvoorziening afhankelijker van kolencentrales.
Hoewel wereldwijd steeds meer duurzame stroom wordt opgewekt, zal de toename van kolenstroom naar verwachting 60 procent groter dan zijn dan de groei van alle hernieuwbare bronnen bij elkaar, aldus IEA. Dit leidt mogelijk tot 5 procent meer CO2-uitstoot, een bijna-record. ‘Schokkend en zeer verontrustend’, reageert directeur Fatih Birol van het agentschap in de Britse krant The Guardian.
Luchtvaart
Overigens zal de totale uitstoot dit jaar vermoedelijk nog wel onder het niveau van 2019 blijven, mede doordat industrieën in veel westerse landen wel minder CO2 uitstoten. Dit is deels het gevolg van langzamer dan verwacht economisch herstel in onder meer Europa. In de Verenigde Staten groeit het gebruik van kolen ook, voor het eerst sinds 2013.
De vorige groeipiek van kooldioxide stamt uit 2010, het jaar nadat de wereld zich had ontworsteld aan de gevolgen van de financiële crisis van 2008. Toen groeide de wereldwijde CO2-uitstoot met 6 procent.
Voor volgend jaar ziet het er nog somberder uit, als naar verwachting de pandemie dankzij vaccinaties onder controle komt en ook de wereldwijde luchtvaart zal herstellen. Dan zal de vraag naar olie en daarmee de uitstoot van CO2 in totaal met nog eens 1,5 procent stijgen, verwacht het agentschap. Als de luchtvaart zich in 2021 al had hersteld, waren de emissies ‘flink boven het niveau van 2019 gekomen’.
Hoewel de groei van de uitstoot niet onverwacht is, is ze een ernstige waarschuwing aan het adres van wereldleiders, die op 22 en 23 april virtueel bijeenkomen tijdens de Amerikaanse klimaattop, waarin president Biden zijn plannen zal aankondigen. Tijdens de top zal Biden naar verwachting de veertig deelnemende landen aansporen meer werk te maken van het terugdringen van de uitstoot.
Hier nog even de link naar het rapport van IEA.
https://www.iea.org/news/global-carbon-dioxide-emissions-are-set-for-their-second-biggest-increase-in-history
Da feestje voor de portemonnee mag wat kosten. Dat is inmiddels wel duidelijk.
Eerst het zuur en dan komt het gal.
Je vergeet het zout…
… in open wonden …
Bij de deugredactie van de VK begint de pijn nu ook voelbaar te worden.
Gisteren een artikel van een of andere droeftoeter, Toine Heijmans, die een bezoekje heeft gebracht aan Dodewaard.
Primair gaat het artikel over wie uiteindelijk zal opdraaien voor de kosten van de geplande ontmanteling in 2048.
Zal me worst wezen want uiteindelijk is de belastingbetaler c.q de afnemer van de stroom van de 4 energieproducenten toch de sjaak.
Het venijn zit hem in de opmerkingen over de periode waarin de kerncentrale actief is geweest.
In werking gesteld in 1969 en daarna 28 jaar CO2 vrije stroom geleverd zonder enig ongeluk of stralingsdode.
En nu al weer 48 jaar stilstand. Dit is een buitengewoon tendentieuze voorstelling van zaken omdat die iets suggereert wat er niet is.
Als die centrale gewoon in gebruik zou zijn gebleven, dan had die tot op de dag van vandaag veilige, goedkope en CO2 vrije stroom geleverd.
De geplande ontmanteling is in 2048. Tot die tijd zou Dodewaard hebben kunnen blijven functioneren.
En dan even een vraag voor echte deskundigen. (Niet Bas dus)
Als een kerncentrale echt uit de tijd is, moet die dan werkelijk helemaal worden afgebroken of zijn er mogelijkheden om (grote) delen te hergebruiken.
Bijvoorbeeld de betonnen fundamenten. Zelfs de in der haast opgebouwde bunkers van slechte kwaliteit beton uit WOI staan er nog steeds.
Je hoeft bij de plaatsing van een warmtepomp je huis toch ook niet eerst tot de grond toe af te breken.
AnthonyF, de Duitse WO2 bunkers waren niet altijd van slechte kwaliteit, integendeel. De bouwers werden door de Duitsers gehouden aan de gestelde kwaliteitseisen. Er te veel van afwijken kon nare gevolgen hebben voor de bouwers. Voldoen aan de eisen leverde veel geld op voor de bunkerbouwers. Er is uiteraard wel sabotage gepleegd, maar dat kon je letterlijk de kop kosten. De meeste Duitse bunkers werden/worden niet gesloopt, omdat ze niet in de weg staan. Velen staan in de duinen en daar sheeft niemand last van ze. De bunkers die dat wel deden, zijn met veel moeite en kosten gesloopt. Het slopen van metersdik gewapend beton is een moeilijke, tijdrovende klus.
Ik ga er van uit dat de betonnen fundamenten van windturbines tot het einde der tijden in de Nederlandse bodem zullen verblijven. Wie gaat die betonklossen er na 20-30 jaar uit halen? Het energiebedrijf dat inmiddels 2 of 3 keer van naam en eigenaar is veranderd, of de inmiddels failliete aannemer die ze gebouwd heeft? En bankgaranties of reserveringsgelden zijn betekenisloos over zo een lange tijdsduur.
Johan, je hebt helemaal gelijk v.w.b. de bunkers uit WOII. Ik was in 2019 in Normandie voor de vering van 75 jaar D-day en heb me weer eens verbaasd over de kwaliteit van de Atlantikwall.
Maar…… ik had het over WOI, 1914-1918.
In de streek rondom Verdun zijn nog vele vestingwerken te vinden uit die oorlog, met grote haast gebouwd door gewone soldaten met slechte beton en die staan er ook nog steeds.
Verder dank voor je heldere antwoord. Het bevestigt mijn vermoeden over de ‘ontmanteling’ van kerncentrales. Heel veel kan dus gewoon blijven staan zoals regelkamers waarin alleen maar de apparatuur moet worden vervangen, kantoren, kantines enz.
Helemaal in lijn met de huidige milieuregels wordt ook van vergunninghouders van windparken op zee verwacht dat ze een plan hebben voor het herstellen van de oorspronkelijk situatie bij het beëindigen van de activiteiten. Zoals je zelf al opmerkt worden van windparken op zee bankgaranties gevraagd die kunnen worden ingeroepen als de exploitanten dit zelf niet meer kunnen doen. Ik begrijp niet waarom je twijfelt aan de opeisbaarheid daarvan. Dit is gewoon vastgelegd en daar is niets bijzonders aan. Net zoals de bank na 30 jaar het geleende bedrag voor een woning opeist.
Met een verschil, onroerendgoed houd zijn waarde, wat achter 20 30 jaar is weet niemand, misschien is de hele economie in Europa in elkaar gezakt, hoe hoger de kosten van het totaal plaatje hoe hoger de kans.
Europa is echt niet meer rotsvast, er komen steeds meer landen die het beter gaan doen dan hier, gewoon omdat het goedkoper is.
Ze draaien zich zelf de nek om hier met dat gehaast van hernieuwbare, en het brengt ook nog niets.
Waar dachten jullie dat al onze afgedankte auto’s en vrachtauto’s b.v blijven om even maar wat te noemen.
Waar gaat onze afgedankte machinerie naar toe?
Deze landen hebben straks de toekomst in handen.
En de gekken brengen ook nog al de opgedane kennis naar het buitenland omdat het goedkoper is.
Goedkoop is duurkoop.
Als het aan Nederland ligt verkopen ze je schoonmoeder nog.
Vele zullen er blij mee zijn trouwens.
Een kennis van me woont in een huis welke op een bunker is gebouwd . Aangezien die molens vrijstaand zijn geplaatst zal er ooit grof geld geboden gaan worden voor die reeds gefundeerde kavels..misschien moet je wel zelf de molen en wieken afvoeren..
@Anthony,
KC Dodewaard was een proefcentrale met een vermogen van 58MW, vgl KC Borssele 485MW. Daarom was Dodewaard erg verliesgevend in de exploitatie.
Immers bij KC Borssele zijn de exploitatiekosten al ~5,1cent/KWh, waardoor ze de laatste ~10jaar stevige verliezen hebben geboekt.
Dus zijn de eigenaren, de grote elektriciteitsbedrijven, in 1997 gestopt.
Dat de ontmanteling pas 50jaar na het stoppen zou beginnen is bij de bouw afgesproken. Toen werd dat als zinvol gezien omdat in die 50jaar de radio-activiteit van veel materialen in de centrale stevig afneemt, waardoor ontmanteling hanteerbaarder / goedkoper wordt.
Inmiddels is duidelijk dat het kostenverschil met directe ontmanteling niet erg groot is (zo’n mausoleum die moet worden bewaakt kost ook geld*). Dus wordt bij KC’s die stoppen nu binnen een paar jaar begonnen met ontmanteling en is bij de KCB afgesproken dat ontmanteling “direct” begint.
De voormalige eigenaren, onze grote elektriciteitsbedrijven, hebben inmiddels via slimme transacties het eigenaarschap doen belanden bij een partij die de ontmantelingskosten (~€800mln) niet kan ophoesten.
De staat probeert de voormalige eigenaren aansprakelijk te stellen.
Ik heb er een hard hoofd in of dat gaat lukken. Ze zullen dat juridisch wel goed dicht getimmerd hebben.
Dus moet de burger/belastingbetaler die €800mln gaan betalen
Hetzelfde gaat overigens deels ook gebeuren bij de KC Borssele als het beleid inzake het ontmantelingsfonds niet verandert.
Een aanzienlijke subsidie.
______
*) Niet alleen belasting::
Wat als een paar onverlaten radioactief materiaal meenemen, dat vermalen en dreigen om dat met een drone als stof te verstrooien op Schiphol…
@BmG
Elders heb je vandaag geschreven:
Voor nieuwe onshore windturbines is de gemiddelde garantieprijs bij de Duitse aanbestedingen ~6cent/KWh.
Indien KC Borssele diezelfde garantieprijs zou krijgen, was er dus 40 miljoen p/j winst geweest, maar omdat Borssele ook kan leveren als de zon niet schijnt en de wind niet waait, ligt het werkelijke resultaat nog een stuk hoger.
@Albert,
KC Borssele is ouder dan 20jaar en dus de garantieperiode voorbij.
Bovendien geniet KC Borssele van subsidies die meer waard zijn dan die 1cent/KWh. En dat niet de eerste 20jaar maar levenslang!
De levenslange vrijwaring van aansprakelijkheid bij ongelukken is al >2cent/KWh waard. Andere subsidies:
– de spotprijs waarvoor de KCB zijn kernafval bij de COVRA (tussenopslagplaats) mag opslaan.
– de vrijwaring van de kosten voor definitieve opslag van zijn kernafval.
Allemaal fake news. De Duitse rekenkamer zit in de zakken van Big Oil en Big Atom. De Nederlandse rekenkamer ook. De rapporten van deze rekenkamers staan vol met feiten en aannames die door Bas (BmG) sterk worden betwist. Óf Bas heeft gelijk, óf de rekenkamers. Ik gok dat Bas gelijk heeft. Hij heeft gestudeerd en is onafhankelijk, want werkt voor een energiebedrijf.
Volgens Bas en zijn soortgenoten wordt onze stroom binnenkort (wanneer weet niemand) bijna gratis. Onze energieprijzen zijn nu nog zo hoog, doordat er toch betaald moet worden voor de subsidies waardoor de stroomprijs zo laag is. De baeten gaan voor de cost uit, zeg maar.
Gelukkig heeft de EU in een lang en doordacht democratisch proces gekozen voor nog meer reductie van de CO2 uitstoot. Maar liefst 55 procent minder in 9 jaar tijd. Waar dat getal van 55 op gebaseerd is weet niemand. Het had ook 16, 43,9 of 52,1 procent kunnen zijn. Doe eens gek en maak er 75 procent van! Ergens moeten er studies zijn dat 55 procent wel haalbaar is, maar 56 procent niet meer. Ik kan die studies niet vinden (okay, ik geef toe dat ik er niet eens naar gezocht heb; dat zou toch zinloos zijn), maar we moeten vertrouwen op de kennis en inzichten van de Brusselse politici, beleidsmakers en hun wetenschappers.
Ik zie een mooie, groene toekomst aan de horizon verschijnen. Gemaakt van watermeloenen: Groen van buiten, rood van binnen.
Johan, eerlijk gezegd ben ik erg blij met de beslissing van Brussel. Van de onhaalbare 40% naar 55%. Des te sneller barst de bom.
Inderdaad jammer dat ze er niet meteen 75% of zelfs 100% van gemaakt hebben.
Volgens mij zijn ze daar zo ongelooflijk dom, dat je ze met een ‘goed’ verhaal zelfs had kunnen overhalen om er 128,427% van te maken.
Het zou pas een ramp zijn geweest als ze er 35% o.i.d. van hadden gemaakt.
Het wordt nog lachen de komende jaren, zeker nu het klimaat, sorry, ik bedoel natuurlijk het weer, ook al niet echt mee werkt.
Voor wat het waard is; de peiling van Ipsos/Een Vandaag van gisteren laat een verdere achteruitgang zien op extreem links.
De PvdA zal nu zeker niet meer verder willen met GL.
Jazeker AnthonyF, ze wilden nog hoger 60 tot 65% zou beter zijn geweest volgens sommigen.
Maar het wat al meer dan genoeg, ik hoorde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen steunen en kreunen tot hier, even later het geluid van Timmermans, hij was eindelijk ook zo ver.
Ja sommige doen het op een erg gekke manier, doen meer van die groene trouwens, zijn allemaal steikemerds, klap van een wiek gekregen.
De bedoeling was overigens ondermeer een wit voetje halen bij Biden.
Dat word nog lachen de komende jaren.
@Johan D. 21 apr 2021 om 10:11 En dan te bedenken dat al dat gedoe op een niet bestaand probleem berust. En wanneer de gemiddelde (wat is gemiddelde?) temperatuur boven 1,5 graad C is gestegen, sterft deze planeet volledig uit of zoiets. Wat een onzin allemaal.
Gisteren was het weeral een windstille dag in Europa. In Duitsland haalden de windmolens een geweldig rendement van 2%. Tja, hoeveel windmolens moet je dan zetten? Logisch dat als iemand dan een scheet laat je meteen overcapaciteit hebt.
Blijkbaar vinden de Duitsers het wel goed zo. https://www.hln.be/buitenland/duitse-groenen-met-afstand-grootste-partij-in-peiling-klap-in-het-gezicht-van-laschet~a12e6c10/
Voor de eerste keer in de geschiedenis kan een land als Rusland of China ons binnenvallen afhankelijk van het weer. Ons luchtafweer werkt ’s nachts niet, en als er geen wind is.
@Jeroen,
Met in eerste instantie peakers (gasturbines) & batterijen (goed voor een paar uur) , en later groene waterstof houden we genoeg elektriciteit tijdens Dunkelfläutes (langdurige windstiltes hartje winter). Ook aan het einde van de energie transitie wanneer alles 100% hernieuwbaar moet zijn.
Groene waterstof = waterstof gas gemaakt uit goedkope wind en zonnestroom (rendement ~90%) en opgeslagen in leeg aardgasveldje of zoutkoepels (doen ze al tijden in Texas).
Dat waterstofgas wordt met onbemande brandstofcellen (zoals in de Hyundai Nexo, waterstof treinen en bussen) met een rendement van 60% weer omgezet in elektriciteit.
Daar zijn Bas’ Wunderwaffen weer!
Hmm….hernieuwbaar. Leuk woord Bas. Maar.. uhh… knul… hernieuwbaar is een roze wolk begrip. Ik begrijp werkelijk niet waarom jij dat woord gebruikt? Definieer het eens? Wat bedoel je daarmee, of liever gezegd wat betekend het juist niet.
Er is geen enkele vorm van “energie” hernieuwbaar. Mocht dat wel zo zijn dan heb jij dat vast wel ontdekt. Toch? Maarja zoals Johan al aangaf “jij hebt gestudeerd”. Ik slechts Ambachtsschool.
Dieter, je kunt toch op je boerenklompen aanvoelen dat je een domme vraag stelt?
Je had toch eerst de definitie dan hernieuwbare energie kunnen opzoeken. En je had kunnen bedenken dat het systeem aarde geen gesloten energie systeem is. Er gaat zonnestraling in, en langgolvige straling. En dat zorgt er voor dat je zolang de aarde om de zon draait, je zonne-energie en windenergie kan oogsten.
“Er gaat zonnestraling in”. Ja, en die gaat er ’s nachts ook weer uit.
Groene waterstof zal er voorlopig nog niet zijn:
https://www.volkskrant.nl/economie/vattenfall-toch-geen-stroomcentrale-op-waterstof-in-groningen~b4394354/
@Albert,
Maar dat komt niet voor Vattenfall: “‘We willen heel graag’, zegt een woordvoerder van Vattenfall, ‘maar zonder subsidie is het niet rendabel te krijgen.’ De benodigde ‘blauwe’ waterstof op basis van aardgas en CO2-opslag is twee tot drie keer duurder dan stoken op gewoon aardgas. Groene waterstof is zelfs vier tot vijf keer zo duur.”
Wat moet je met een overheid die niet schoon, groen , reukloos, stofvrij klimaatgas wil subsidieren? Zouden ze dan toch kerncentrales willen bouwen in Brabant? Welke snode plannen worden er nu weer gesmeed?
John D.
Je bedoelt Wunderwaffel?
Ook zon en wind zijn niet hernieuwbaar omdat de productiemiddelen hiervoor (PV-panelen en windturbines) iedere 25 jaar vervangen moeten worden en voor de geleverde hoeveelheid energie relatief veel materiaal vergen.
Voorbijganger. Domme vragen bestaan, deze kunnen hoogstens merkwaardig zijn. Ook jij geeft geen bevredigd antwoord op de term “hernieuwbare energie”. Opzoeken? Huh…owja dat werkt zeg. Za ik het citeren Voorbijganger?
@Albert 21 apr 2021 om 15:26
“Groene waterstof zal er voorlopig nog niet zijn”
Vattenfall heeft gekozen om een 100MW PtG(H2) plant in Hamburg neer te zetten. Daar hebben ze ook al meer ervaring met groene waterstof produceren (ze hadden een pilot PtG(H2) plant mede t.b.v. hun waterstof bussen. :
@Johan D. 21 apr 2021 om 15:09
“Er gaat zonnestraling in”. Ja, en die gaat er ’s nachts ook weer uit.”
Er gaat iets minder uit dan erin. Wij danken onze fossiele brandstoffen aan dat verschil.
@Dieter von Bartsch 21 apr 2021 om 14:13
“….hernieuwbaar … Ik begrijp werkelijk niet waarom jij dat woord gebruikt? Definieer het eens?”
Het is een breed begrip maar in de context van deze discussies:
Hernieuwbare zijn opwekmethoden van elektriciteit (of bruikbare energie) die geen stoffen verbruiken die de natuur niet binnen 70jaar (i.v.m. klimaat en groei cyclus hout) aanvult.
– Hout is dus alleen hernieuwbaar als er nieuwe aanplant en groei gegarandeerd is.
– wind, zon, geo-thermie en golf energie komt in een voortdurende stroom die oneindig is (althans voor >1miljard jaar voor zover wij weten).
Kernenergie verbrandt uranium waarvan bovendien maar een beperkte voorraad bestaat en is dus niet hernieuwbaar….
Johan D.
Dat kan ik bevestigen. BHAG. Denkt ie.
F. Nietzsche :
“Gekte in een persoon is zeldzaam; gekte in groepen is de norm”.
H ter Beek
Dat is het laatste jaar wel gebleken!
H ter Beek
Linkje vergeten. https://www.youtube.com/watch?v=uJrNutFCuD8
Nergens zie ik de berekening van hoeveel extra CO2-uitstoot het verminderen van de CO2-uitstoot oplevert.
Het produceren, het transport, de plaatsing en het onderhoud van windturbines en zonnecellen kan niet zonder verbranding van fossiele brandstoffen plaatsvinden, althans nog lang niet. Hetzelfde geldt voor de netwerkverzwaringen, de warmtepompen, de laadpalen, de transitie van aardgas naar waterstofgas en het verduurzamen (isoleren) van gebouwen. Of is er iemand die denkt dat die isolatiematerialen, koperen leidingen, turbinebladen enzovoorts als vanzelf uit de grond groeien?
Hoe meer we proberen om de CO2-uitstoot te beperken, hoe meer CO2 we zullen produceren. Kunnen we 2 ton CO2-uitstoot besparen als we 1 ton extra produceren? Dat zou mooi zijn. Maar als het andersom is, boeren we erg achteruit. Dan spannen we het paard achter de wagen.
Dus transitionisten: Kom op met die berekeningen!
Ik wil die berekeningen niet zien. Al zolang er klimaatalarmisme is, zolang wordt CO2-uitstoot bepaald door schatten – estimate is het IPCC-woord. Best estimate – gebruiken ze ook wel.
Ik zei: schatten!
Dus, als ze zeggen: hier heb je het antwoord, Johan, dan heb je iets wat jijzelf evengoed op de achterkant van een sigarendoos kunt doen.
Ik wil die cijfers niet zien.
En ik wil ook niet horen dat iemand ze berekend heeft.
Ach ja, die Tesla toch… Vergeet de cijfers van Tesla zelf maar.
https://www.ad.nl/auto/zo-ver-komt-de-elektrische-tesla-model-3-in-de-praktijk~a38c169b/
Na 315 km sta je 4 uur bij de laadpaal of 2 uur bij het snellaadstation.
In de praktijk voor deze Tesla zo’n 100 kWh, dus in Duitsland zo’n 10 cent per km.
Een diesel die 1:18 rijdt voor E 1,34 per liter komt op 7 cent per km.
Nog even de verkoopcijfers er bij:
https://twitter.com/Vrijdenker4/status/1384866384031649793
Goh… Hoe zou dat toch komen???
De grafratten die in zo’n kar rijden zullen hun miskoop uiteraard nooit toegeven.
Tesla is zoiets als WordOnline, maar dan groter. Degenen die nog steeds niet begrijpen hoe zo iets werkt raad in aan eens stil te staan bij de Tulpenmanie.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tulpenmanie
Je kunt natuurlijk ook gewoon een avondje gezellig lachen bij ‘Wolf of Wallstreet’. Leonardo di Caprio… Alleen zijn naam doet al aan een snelle sportwagen denken…
Over Wolf of Wallstreet gesproken…
Lees dit artikel: “The WTF Charts of the EV SPAC Hype Boom Are Imploding Spectacularly.”
Erg interessant.
https://wolfstreet.com/2021/04/20/the-wtf-charts-of-the-ev-spac-hype-boom-are-imploding-spectacularly/
Prometheus. Ondertussen doen zo’n beetje alle zichzelf respecterend auto fabrikanten wel mee aan elektrische wagen rage. Over 8 jaar kan je in Nederland geen brandstof auto meer aanschaffen. Dus als je nog petrolheadje wil spelen? Snel zijn.
Zelfs mijn Zweedse schone- xc90 met V8- zal ik blijven koesteren al kost de super 5 euro per liter in Nederland. Tank ik gewoon Duitsland. Of België.
Deze is ook wel leuk:
https://www.msn.com/nl-nl/auto/nieuws/elektrische-racetruck-endurance-valt-uit-door-lege-accu/ar-BB1fTzEA?ocid=msedgntp
Wolfstreet over de aandelen Lordstown:
“EV startup Lordstown Motors [RIDE], which was acquired by a SPAC in the summer of 2020, is another WTF chart gone awry, with shares having collapsed by 71% from the peak in September, to $9.20 today, below the price at which the SPAC traded before it acquired Lordstwon.”
(Een WTF Chart is een grafiek van de aandelenkoersen waarin een plotselinge waardestijging te zien is, die niet gekoppeld is aan enige bedrijfsactiviteit. WotTeFak…?!)
Ach ja gaap.
De grootste kolencentrale van Nederland, die van RWE in de Eemshaven, mag in bedrijf blijven.
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/809872/Kolencentrale-RWE-mag-openblijven-provincie-moet-kijken-naar-bezwaren
@ Theo,
Dit gaat over stikstof. niet over CO2.
RWE heeft juridische procedures aangespannen tegen de Staat, 1) omdat ze hun productie moeten reduceren i.v.m. Urgenda, en 2) vanwege de kolenwet die ertoe moet leiden dat in 2030 kolenstook verboden zal worden.
De voorstanders van ‘duurzame’ (gratis) windenergie komen regelmatig met het verhaal dat de windturbine-exploitanten inmiddels hun investeringen rendabel kunnen maken op de vrije elektriciteitsmarkt zonder subsidie of steun van de overheid (lees: belastingbetaler).
Echter dat beeld strookt niet met de uitkomsten van een onderzoek dat het Ministerie van EZK vorig jaar liet uitvoeren. “Het business model moet robuuster gemaakt worden (lees: er moeten geld en garanties bij) om het doel te kunnen halen”.
Zou onze Bas nu teleurgesteld zijn en zijn ongelijk willen toegeven?
https://afry.com/en/newsroom/news/afry-evaluates-offshore-wind-business-case-dutch-ministry-economic-affairs-and
In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben we het onderzoek afgerond, waarvan het ontwerp is geleid door een stuurgroep waarin ook Invest NL , het Planbureau voor de Leefomgeving (Planbureau voor de Leefomgeving) en vertegenwoordigers van de Nederlandse offshore windindustrie waren betrokken. We hebben de business case voor offshore wind beoordeeld op basis van een reeks verschillende markt- en regelgevingsonzekerheden, rekening houdend met de impact op het verwachte investeringsrendement.
We concluderen dat er een materieel risico bestaat dat Nederland in de huidige marktomgeving de doelstelling van 11 GW offshore wind 2030 zonder subsidie niet haalt. Dus hoewel het denkbaar is dat de doelstellingen in 2030 zonder verdere tussenkomst kunnen worden gehaald, moet de mogelijkheid dat de businesscase niet levensvatbaar wordt als gevolg van veranderingen in de marktomstandigheden serieus worden genomen.
We identificeren ook een aantal interventies die kunnen worden uitgevoerd om de businesscase robuuster te maken voor verandering. Deze omvatten onder meer zorgen dat de groei van de vraag en de ontwikkeling van offshore windenergie op elkaar zijn afgestemd, flexibiliteit in tijdverschuivingen stimuleren en de allocatie van financieringsrisico’s verbeteren.
@Willem77 21 apr 2021 om 16:30
Sinds dat onderzoek heeft een consortium van Shell-Eneco de aanbesteding voor het 750MW offshore windpark “Hollandse Kust Noord” gewonnen zonder enige garantie te vragen.
Sterker ze hebben zelfs toegezegd om op zee tussen de windmolens een zonnepanelen park te installeren en te exploiteren; en om een PtG(H2) plant te bouwen en te exploiteren.
Natuurlijk is er altijd een risico dat de groothandelsprijzen van elektriciteit zover zakken (naar bijv. gem. 2 cent/KWh) dat inschrijvers op een aanbesteding zich genoodzaakt zien om garanties te vragen.
Vooralsnog is er geen reden om te denken dat dat op afzienbare termijn gaat gebeuren.
Overigens worden de offshore wind aanbestedingen afgestemd met die van Dld en DK;
is jaren van te voren bekend wanneer onze overheid welke offshore wind aanbesteding doet;
is er een lange termijn om windparken te bouwen (4 jaar vanaf contract ondertekening);
dekt de overheid financiële risico’s af door bankgaranties te eisen voor de bouw, exploitatie en vooral de ontmanteling van de aangeboden windparken.
Kortom het lijkt er op dat dat rapport eigenlijk niets toevoegt.
… keep on dreaming Bas …
De minister van EZK schreef:
De minister van EZK en het Planbureau voor de Leefomgeving kunnen nog geen bedragen voor de benodigde investeringen voor deze (indirecte) kostenposten noemen. Dat komt omdat de noodzakelijke technologie nog verder moet worden ontwikkeld.
Waarvan akte.
Maar jij weet het vast weer beter dan de deskundigen. … keep on dreaming …
Woordvoerder van Vattenfal over de ombouw van gasturbines naar waterstofgas: “We willen heel graag, maar zonder subsidie is het niet rendabel te krijgen.”
Hij zegt dus eigenlijk, dat het NIET rendabel is. Subsidies maken een project niet meer of minder rendabel. Wat met subsidies wel gebeurt is dat de verliezen cq. de risico’s door een andere partij -in geval van subsidies zijn dat de belastingbetalers- worden overgenomen. De subsidie-ontvanger kan dus redelijk risicoloos zijn ding doen. Eventuele verliezen worden door hem niet gedragen. Zo wil ik ook wel werken!
Die gasturbines ombouwen voor H2 lijkt me veel te duur te worden.
En dan nu off-topic over onze Tesla Wolf of Wallstreet Elon Musk:
Hij gaat binnenkort V2.15 van zijn Marslandraket testen.
https://www.youtube.com/watch?v=qCbgoqMcirI
De laatste keer dat ik u meenam naar Texas (vlakbij het hek van Trump) was voor de V2.12. De nummers 13 en 14 zijn overgeslagen.
Pogingen 1 t/m12 eindigden in een gigantische klimaat neutrale explosie.
Ter vergelijk:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wernher_von_Braun
Als ze je maar hard genoeg nodig hebben krijgt zelf een NAZI 24 eredoctoraten… Hoe ziek kan de mensheid zijn…
Hans Erren zei (op de vorige draad)
Gas is schoner dan steenkool, bruinkool en houtstook, dat wist heel Nederland al in 1973. Nu Brussel nog.
Prachtig, Hans! Daar ben ik het hartelijk mee eens. Als we nou net NL van het ‘geloof’ af kunnen krijgen dat meer CO2 slecht is? Want meer CO2 maakt het echt niks warmer.
Hier niet, tenminste.
https://www.dropbox.com/s/h7944heslj7gg7q/summary%20of%20climate%20change%20south%20africa.xlsx?dl=0
Klik op mijn naam en zeg mij even weer wat er daar precies verkeerd gezegd was?
Wat zit er wel en niet in de geciteerde elektriciteitsprijzen? De productiekosten? De distributiekosten? Andere heffingen of belastingen? Invedteringskosten? Subsidies? Aangezien dat niet duidelijk is in dit artikel, kun je eigenlijk niets concluderen.
Een voorbeeldje: Frankrijk en België produceren hoofdzakelijk kernenergie maar hebben nooit de kosten voor ontmanteling opgenomen in de factuur. Dat zal waarschijnlijk de volgende 30-50 jaar via belastingen wel ‘geregeld’ worden…. Eigenlijk zou de prijs voor Frankrijk dus al een stuk duurder moeten zijn dan wat hier wordt getoond.
Dat maak toch helemaal niet uit waar die prijs in zit, wie interseert die kale stroomprijs, mij in iedergeval niet, de prijs onder de streep is het enige wat telt.
Hoe meer molens hier, hoe meer je gaat betalen in de toekomst, niemand die jou zal sparen, netwerkkosten subsidies, extra belastingen, het zal allemaal straks op jou rekening komen, wat dacht je, 1 euro belasting op 1 liter benzine, en als straks die 1 euro vervalt krijg jij die in de vorm van belasting weer terug op je energie rekening, de overheid heeft nog nooit sinterklaas gespeeld.
Waar ga je liever tanken in Nederland of Duitsland?
Nou ik ga naar Duitsland, scheelt soms wel tot bijna 30 cent de liter.
Lekker tanken is dat, even gelijk samen met de boodschappen, want ook die zijn daar goedkoper, dan heb je weer goed zaken gedaan aan de overkant van de palen.
Theo, ik ben het met je eens: het is de totale kost die telt, inclusief belastingen, subsidies, uitgestelde ontmantelingskosten,…. Maar ik denk dat niet al die kosten in de figuur hierboven zijn opgenomen, waardoor het artikel niet echt relevant is.
Voor België zitten die kosten voor ontmanteling er wel in aangezien daarvoor een wettelijk voorzien fonds aangelegd is betaald via de producenten. Wat waarschijnlijk wel waar is dat dit fonds onvoldoende zal zijn door de verplichte vervroegde sluiting.
Die sluiting is niet vervroegd. Die centrales draaien al aanzienlijk langer dan indertijd gepland.
@ BmG
Als die sluiting niet vervroegd is ,waarom moest dan een wet gemaakt worden die dit regelt ? , in https://nl.wikipedia.org/wiki/Kernuitstap
“Op 31 januari 2003 is in België een wet aangenomen die een kalender vastlegt om het gebruik van kernenergie voor industriële elektriciteitsproductie af te bouwen.[1] Daarmee voerde de regering Verhofstadt I een maatregel uit die in het regeerakkoord van 1999 was opgenomen. Volgens de wet mogen er geen nieuwe kernreactoren worden gebouwd en moet de productie van de bestaande reactoren te Doel en Tihange gestopt worden 40 jaar na hun ingebruikname”
Hier is iets om over na te denken….
https://emea01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwattsupwiththat.com%2F2021%2F04%2F21%2Fthe-latest-co2-fantasy%2F&data=04%7C01%7C%7C58a667275d4247b11c5108d904e718ba%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637546212863250785%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=k4OJddNu7YjgBZffC2gWqyvq7K5oO0Hh%2BsT18qbWXQo%3D&reserved=0
Brainy
Weet jij
Het is helemaal niet moeilijk. De mens is verwaand als hij denkt het weer te kunnen verstaan en het in beheer te kunnen brengen. Er zijn een aantal schrift gedeelten in de Bijbel die aangeven dat alleen God in beheer is van het weer.
Bij een vd gedeeltes zeggen de mensen die erbij stonden: wie is Hij dat ook de wind naar Hem luistert?
Brainy, het leven is een groot wonder.
De wetenschappers denken het te kunnen doorgronden.
Voorlopig zijn ze nul komma nada in staat gebleken ook maar enig partje te duiden.
Wat een arrogantie, denk je ook niet?
Voorlopig moeten we het hebben van ir’s omdat zij weten wat wel en niet werkt.
Maar ir’s hebben niet de illusie te weten hoe de wereld werkt.
De rest en dus ook de wetenschappers hebben het nakijken.
Wetenschap is lachwekkend in handen verkeerde wetenschappers die menen te veronderstellen dat ze meer weten van het leven dan de oorsprong van het leven zelf.
Atheisme biedt daarvoor geen oplossing, eventuele religies ook niet.
De laatsten hebben eventueel wel meer ontzag voor het wonder van onze werkelijkheid.
Hoe het ook zei brainy, climaat is geld verdienen, heeeeeeeel veel geld verdienen, het onderste uit de kan halen.
Als klimaat werkelijk zo een probleem was, deed ieder land mee tegen kostprijs.
Corona is een probleem, daarom neemt de wereld een gratis beslissing, de klimaatheren is dat een doorn in het oog, daarom hebben ze de ziekte aangegrepen om mee te liften.
Zolang de wereld niet tegen kostprijs de wereld wil veranderen is het een verdienmodel, iedereen wil heel rijk worden over de ruggen van de burgers, iedereen wil dat jij koopt tegen absurde prijzen.
Zolang dat probleem niet opgelost is, is er voor mij niets aan het handje, er is maar een select groepje in de weer met deze materie, en de industrie aast op meer, hoe alarmistischer de boodschap, hoe blijder de industrie er van wordt.
Nou, Theo, vergis je niet hoor. Dat corona-gedoe levert best wel goed op voor de dames en heren inspuit-vloeistof-makers, mondkapjesverkopers en zo. Het is een hele industrie, die big-pharma, het gaat om miljarden. Dus een probleem voor de verdieners eraan is het niet. Plus het gegeven dat de mensen de richting eeuwige slavernij worden opgewerkt. Maar dat is natuurlijk een detail en een klein probleempje voor de geïntimideerde mensen. Maar das voor later.
De klimaatagenda en de vaccinatieagenda worden ons al jaren door de strot geduwd.
Dezelfde club zit hierachter; Hetzler heeft er meer dan genoeg artikelen over geschreven.
Intussen heeft de UK nog wildere plannen dan Duitsland en Nederland. Er waart een zelfvernietigingsvirus rond. Zie bijv. Paul Homewood: https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/
Verbazingwekkend, ik lees voor UK:
“The number of people who changed to 100% renewable energy almost doubled from 12% to 21%.” !!
Of zou die auteur fantaseren?
Inderdaad verbazingwekkend …
Er zijn in de UK overigens ook mensen met een gezond stel hersens. Ik lees:
“If he bothered to get his calculator out, he could work out that an average cost of £25000 per home amounts to £675 billion, all needing to be spent in the next ten years or so. Where on earth does he think this money will come from?”