Auteur: Jason Crawford.
Vertaling: Martien de Wit.
Om het begrip vooruitgang volledig te doorgronden, moeten we het tegenover niet-vooruitgang of non–progressie zetten. Van bijzondere betekenis zijn de technologieën die er niet in geslaagd zijn de belofte waar te maken die ze decennia geleden wel leken te hebben. En er zijn maar weinig technologieën die een nog grotere belofte niet hebben kunnen waarmaken dan kernenergie.
In de jaren vijftig was kernenergie de energie van de toekomst. Twee generaties later levert kernenergie slechts ongeveer 10% van de elektriciteit in de wereld, en het reactorontwerp is in decennia niet fundamenteel veranderd. (Zelfs ‘geavanceerde reactorontwerpen’ zijn gebaseerd op concepten die voor het eerst werden getest in de jaren zestig.)
Dus zodra ik dit boek tegenkwam, dat vorig jaar is gepubliceerd door Jack Devanney: Why Nuclear Power Has Been a Flop, wist ik dat ik het moest lezen.
Wat nu volgt is mijn samenvatting van het boek, Devanney’s argumenten en conclusies, of ik het er nu volledig mee eens ben of niet. Aan het eind zal ik mijn eigen gedachten geven.
De Gordiaanse knoop
Er is een groot conflict tussen twee van de meest dringende problemen van onze tijd: armoede en klimaatverandering. Om de opwarming van de aarde te voorkomen, moet de wereld de CO2-uitstoot drastisch verminderen. Maar om een einde te maken aan de armoede, heeft de wereld enorme hoeveelheden energie nodig. In ontwikkelingslanden is elke kWh verbruikte energie ruwweg $5 van het BBP waard.
Hoeveel energie hebben we nodig? Alleen al om iedereen in de wereld het energieverbruik per hoofd van de bevolking van Europa te geven (dat slechts de helft van dat van de VS bedraagt), zouden we de wereldenergieproductie meer dan moeten verdrievoudigen, waardoor onze huidige 2,3 TW met meer dan 5 TW extra zou toenemen:
Devanney Fig 1.3: Regionale spreiding van het elektriciteitsverbruik
Als we rekening houden met de bevolkingsgroei en met het CO2-vrij maken van de hele economie (verwarming van gebouwen, industriële processen, elektrische voertuigen, synthetische brandstoffen, enzovoort), hebben we ongeveer 25 TW nodig:
Devanney Fig 1.4: Elektriciteitsverbruik in een CO2-arme wereld
Dit is de Gordiaanse knoop. Kernenergie is het zwaard dat de knoop kan doorhakken: een schaalbare bron van beschikbare (d.w.z. op aanvraag), vrijwel emissievrije energie. Het neemt zeer weinig land in beslag, verbruikt zeer weinig brandstof, en produceert zeer weinig afval. Het is de technologie die de wereld nodig heeft om zowel energiearmoede als klimaatverandering op te lossen.
Dus waarom is het niet veel groter? Waarom is het probleem er nog niet mee opgelost? Waarom is het “zo’n tragische flop?”
Kernenergie is duur, maar zou goedkoop moeten zijn
De hoofdoorzaak van het floppen van kernenergie is dat het duur is. Op de meeste plaatsen kan kernenergie niet concurreren met fossiele brandstoffen. Aardgas kan elektriciteit leveren voor 7-8 cent/kWh; steenkool voor 5 cent/kWh.
Waarom is kernenergie duur? Het economische model is wat wazig, maar het antwoord lijkt te zijn dat het zit in de ontwerp- en bouwkosten van de centrales zelf. Als je een kerncentrale kunt bouwen voor ongeveer $ 2,50/W, kun je elektriciteit goedkoop verkopen, tegen 3,5-4 cent/kWh. Maar de kosten in de VS zijn ongeveer 2-3x zo hoog. (Of dat waren ze – de kosten zijn nu zo hoog dat we niet eens meer centrales bouwen).
Waarom zijn de bouwkosten hoog? Nou, ze waren niet altijd hoog. In de jaren ’50 en ’60 daalden de kosten snel. Een economische wet zegt dat de kosten in een bedrijfstak de neiging hebben een machtswet te volgen als functie van het productievolume: dat wil zeggen, elke keer dat de productie verdubbelt, dalen de kosten met een constant percentage (meestal 10 tot 25%). Deze functie wordt de ervaringscurve of de leercurve genoemd. De kernenergiesector volgde de leercurve tot ongeveer 1970, toen deze omkeerde en de kosten begonnen te stijgen:
Devanney Figuur 7.11: USA Kosten per eenheid versus capaciteit. Uit P. Lang, “Nuclear Power Learning and Deployment Rates: Disruption and Global Benefits Forgone” (2017).
Uitgezet in de tijd, met een lineaire y-as, is het effect nog dramatischer. Devanney noemt het de ‘pluim’, omdat de kosten van nucleaire constructies in de VS de pan uit rezen:
Devanney Figuur 7.10: Overnight kosten van kerncentrales als functie van de start van de bouw. Uit J. Lovering, A. Yip, en T. Nordhaus, “Historical construction costs of global nuclear reactors” (2016).
Uit deze grafiek blijkt ook dat Zuid-Korea en India tot in de jaren 2000 nog steeds goedkoop bouwden. Elders in de tekst vermeldt Devanney dat Korea tot 2013 in staat was om voor ongeveer $ 2,50/W te bouwen.
Het standaardverhaal over nucleaire kosten is dat straling gevaarlijk is, en veiligheid dus duur. In het boek wordt betoogd dat dit onjuist is: kernenergie kan veilig en goedkoop worden gemaakt. Het zou 3 c/kWh goedkoper moeten zijn dan steenkool.
Veiligheid
In de veiligheidskwestie is de fundamentele vraag: welke hoeveelheid straling is schadelijk? Zeer hoge doses straling kunnen brandwonden en ziekte veroorzaken. Maar bij de veiligheid van kernenergie hebben we het meestal over veel lagere doses. Het probleem met lagere doses is het verhoogde risico op kanker op lange termijn. Straling kan het DNA beschadigen, waardoor kankercellen kunnen ontstaan.
Maar wacht: we worden voortdurend blootgesteld aan straling. Het komt van nature voor in het milieu – van zand en steen, vanuit de hoogte, zelfs van bananen (die radioactief kalium bevatten). Het kan dus niet zo zijn dat zelfs de kleinste hoeveelheid straling een dodelijke bedreiging vormt.
Hoe verhoudt het risico op kanker zich dan tot de ontvangen stralingsdosis? Maakt het verschil of de straling je in één keer treft, of over een langere periode wordt verspreid? En is er zoiets als een ‘veilige’ dosis, een drempel waaronder er geen risico is?
Linear No Threshold
Het officiële model dat het beleid van de Amerikaanse regering stuurt, zowel bij de EPA als bij de Nuclear Regulatory Commission (NRC), is het Linear No Threshold-model (LNT). LNT zegt dat het risico op kanker recht evenredig is met de dosis, dat doses cumulatief zijn in de tijd (snelheid doet er niet toe), en dat er geen drempel of veilige dosis is.
Het probleem met het LNT-model is dat het in strijd is met zowel bewijs als theorie.
Eerst de theorie. We weten dat cellen reparatiemechanismen hebben om gebroken DNA te repareren. DNA raakt de hele tijd beschadigd en niet alleen door straling. En vergeet niet, er is natuurlijke achtergrondstraling uit het milieu. Als cellen niet in staat waren DNA te repareren, zou het leven op deze planeet niet hebben overleefd en geëvolueerd zijn.
Wanneer DNA breekt, verplaatst het zich naar speciale ‘reparatiecentra’ in de cel, die de strengen binnen enkele uren weer aan elkaar zetten. Dit is echter een zeer niet-lineair proces: deze centra kunnen breuken met een bepaalde snelheid correct repareren, maar naarmate de breukfrequentie toeneemt, neemt de foutfrequentie van het reparatieproces drastisch toe. Dit impliceert ook dat het dosistempo van belang is: een bepaalde hoeveelheid straling is schadelijker als zij in één keer wordt toegediend, en minder als zij in de tijd wordt gespreid. (In beide details zie ik dit als een analogie met alcohol die door de lever uit de bloedbaan wordt verwerkt: een lage dosis kan worden verwerkt, maar als het systeem wordt overweldigd, wordt het snel giftig. Van één biertje per avond gedurende een maand word je misschien niet eens aangeschoten; van dezelfde hoeveelheid in één avond zou je doodgaan).
Radiotherapie maakt hier gebruik van. Wanneer radiotherapie wordt toegepast op tumoren, kunnen artsen door de niet-lineaire effecten veel meer schade toebrengen aan de tumor dan aan het omliggende weefsel. En de therapiedoses worden over meerdere dagen gespreid, zodat de patiënt tijd heeft om te herstellen.
Devanney verzamelt ook verschillende soorten bewijsmateriaal over stralingsschade uit verschillende bronnen. Zijn betoog tegen LNT is veruit het langste hoofdstuk in het boek, met meer dan 50 pagina’s (op een totaal van minder dan 200). Hij kijkt naar studies van:
– De overlevenden van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.
– De effecten van radongas.
– Dierproeven met beagles en muizen.
– Britse radiologen (meer dan 100 jaar gevolgd).
– Stralingswerkers in vijftien landen.
– Medewerkers van nucleaire scheepswerven (met gebruikmaking van een controlegroep van niet-nucleaire medewerkers op dezelfde werven).
– Gebieden met van nature hoge achtergrondstralingsniveaus uit bronnen zoals thoriumhoudend zand of radon: Finland; Ramsar, Iran; Guarapari, Brazilië; Yangjiang, China; en Kerala, India.
– De bevolking van Washington County, Utah, 200 mijl benedenwinds van een nucleair testterrein in Nevada dat in de jaren 1950 werd gebruikt.
– De schoonmaakploeg van Tsjernobyl, inclusief de jongens die brokken kerngrafiet van het dak van een van de gebouwen moesten scheppen en in het gapende gat van de explosie moesten gooien.
– Een incident in Taipei waarbij een appartement per ongeluk was gebouwd met betonijzer dat radioactief kobalt-60 bevatte.
– De vrouwen die in het begin van de 20e eeuw radium met de hand op wijzerplaten van horloges schilderden (sommigen likten aan de kwasten om een punt te vormen).
– Een proef uit 1950 waarbij elke denkbare norm van medische ethiek werd geschonden door onwetende en onwillige patiënten plutonium in te spuiten.
In het laatste geval, waren alle patiënten gediagnosticeerd met een terminale ziekte. Geen van hen stierf aan het plutonium – met inbegrip van één patiënt, Albert Stevens, bij wie ten onrechte terminale maagkanker was vastgesteld, maar die een opereerbare maagzweer bleek te hebben. Hij leefde nog meer dan twintig jaar na het experiment, gedurende welke tijd hij een cumulatieve dosis van 64 sievert ontving, waarvan een tiende hem zou hebben gedood als hij het in één keer had gekregen. Hij stierf aan hartfalen op de leeftijd van 79 jaar.
Het belang van al dit bewijsmateriaal is dat lage stralingsdoses geen aantoonbare schade veroorzaken. Weinig tot geen kanker, of tenminste veel minder dan voorspeld door de LNT, wordt gevonden bij de personen die lage doses ontvangen, zoals arbeiders die werken volgens moderne veiligheidsnormen, of bevolkingsgroepen in gebieden met een hoge achtergrondstraling (in feite zijn er aanwijzingen voor een gunstig effect van zeer lage doses, hoewel niets in Devanney’s algemene betoog hiervan afhangt, noch benadrukt hij dit). In populaties waar sommige proefpersonen wel hoge doses kregen, lijken de responscurven uitgesproken niet-lineair.
De andere bevinding van deze studies is dat het dosistempo van belang is. Dit was de expliciete bevinding van een MIT studie bij muizen, en het is de onmiskenbare conclusie van het geval van Albert Stevens, die meer dan twee decennia leefde met plutonium in zijn bloedbaan.
(Tenminste, dit alles is Devanney’s interpretatie – het is niet altijd de conclusie die in de kranten staat. Devanney betoogt overtuigend, dat in veel gevallen de conclusies van de onderzoekers niet worden ondersteund door hun eigen gegevens).
ALARA
De buitensporige bezorgdheid over lage stralingsniveaus heeft geleid tot een norm die bekend staat als ALARA: As Low As Reasonably Achievable (zo laag als redelijkerwijs haalbaar). Wat wordt verstaan onder ‘redelijkerwijs’? Het is een steeds strengere norm. Zolang de kosten van de bouw en exploitatie van kerncentrales in de buurt liggen van die van andere energievormen, zijn ze redelijk.
Dit lijkt misschien een verstandige benadering, totdat je je realiseert dat het per definitie elke kans wegneemt dat kernenergie goedkoper wordt dan de concurrentie. Kernenergie kan zich niet eens uit deze benarde situatie innoveren: onder ALARA geeft elke technologie, elke operationele verbetering, alles wat de kosten verlaagt, de regelgever alleen maar meer ruimte en meer excuus om aan te dringen op strengere veiligheidseisen, totdat de kosten weer zo hoog worden dat kernenergie net iets duurder wordt dan al het andere. Eigenlijk is het nog erger dan dat: in wezen wordt gezegd dat als kernenergie goedkoop wordt, de regelgevers hun werk niet hebben gedaan.
Wat voor inefficiënties zijn het gevolg?
Een voorbeeld was een verbod op multiplexing (een term uit de elektronica, waarbij diverse signalen via één medium, draad of kabel worden getransporteerd), met als gevolg dat duizenden sensorkabels naar een grote ruimte leidden, een zogenaamde ‘cable spreading room’. Multiplexing zou het aantal kabels dramatisch hebben verminderd en tegelijkertijd voor meer veiligheid hebben gezorgd door meerdere, redundante paden.
Een fabriek die in 1973 670.000 (≈ 612 km) kabel nodig had, had er in 1978 bijna het dubbele nodig, 1.267.000, terwijl “de behoefte aan bekabeling drastisch had moeten dalen” gezien de vooruitgang in die tijd op het gebied van digitale technologie.
Een ander voorbeeld was de aanvaarding in 1972 van de ‘Double-Ended-Guillotine-Break’ van de buizen in de primaire lus als een geloofwaardige fout. In dit scenario verdwijnt een deel van de leidingen ogenblikkelijk. Staal kan niet op deze manier falen. Zoals Ted Rockwell het het beste verwoordde: “We kunnen geen onmiddellijke dubbele breuk simuleren omdat dingen niet op die manier breken.” Het ontwerpen voor dit onmogelijke ongeval stelde zeer zware eisen aan pijpwervelbeveiligingen, sproeischilden, dimensionering van noodkoelsystemen, opstarttijden van nooddiesels, etc., eisen die zo streng waren dat ze de ontwerpers dwongen tot het gebruik van niet-robuuste ontwikkelingstechnologie. Een veel betrouwbaardere benadering is ‘Leak Before Break’, waarbij de ontwerper ervoor zorgt dat een stabiele scheur in de pijpleiding ontstaat voordat deze het op grotere schaal begeeft.
Of neem dit voorbeeld, geciteerd uit T. Rockwell, “What’s wrong with being cautious?” (Wat is er mis met voorzichtig zijn?):
Een vorkheftruck in het Idaho National Engineering Laboratory verplaatste een klein vat met gebruikte splijtstof van het opslagbassin naar de hete cel. Het vat was niet goed afgetapt en onderweg was er wat koelwater op het wegdek gedruppeld. Ondanks het feit dat sommige figuren in de tijd dat ik daar op bezoek was, een nachtelijke duik in zo’n zwembad hadden genomen en er niet slechter van waren geworden, wordt water uit opslagbassins gedefinieerd als een gevaarlijke verontreiniging. Daarom werd het nodig geacht het hele traject van de vorkheftruck af te graven, zodat er een geul ontstond van twee meter breed en een halve mijl lang, die Toomer’s Creek werd genoemd, naar de ongelukkige arbeider wiens taak het was ervoor te zorgen dat het vat volledig werd leeggepompt.
De Bannock Paving Company werd ingehuurd om de hele weg opnieuw te bestraten. Bannock gebruikte slakken van de plaatselijke fosfaatfabrieken als steenslag voor het asfalt, dat in veel wegen in de omgeving van Pocatello, Idaho, zeer bevredigend was gebleken. Toen het werk klaar was, kwam men erachter dat dit vulmateriaal van nature een hoog thoriumgehalte had en radioactiever was dan het materiaal dat was opgegraven, gemerkt met het gevreesde stralingssymbool, en afgevoerd voor een dure, langdurige ondergrondse opslag.
De Gouden Standaard
In het midden van de 20e eeuw was er een bijzondere wisselwerking tussen overbezorgde regelgeving en de economische geschiedenis, die zeer slecht uitpakte voor de nucleaire industrie. Nucleaire techniek was geboren bij het Manhattan Project tijdens WO2. Kernenergie werd aanvankelijk gebruikt door de marine. Tot de Atomic Energy Act van 1954 was alle nucleaire technologie het wettelijke monopolie van de Amerikaanse regering.
In de jaren ’50 en ’60 begon de nucleaire industrie te groeien. Maar zij concurreerde met extreem overvloedige en goedkope fossiele brandstoffen, een volwassen en gevestigde technologie. Verbazingwekkend genoeg werd de nucleaire industrie niet gedood door deze intense concurrentie – een bewijs van de extreme belofte van kernenergie.
Toen kwamen de oliecrises van de jaren ’70. Tussen 1969 en 1973 verdrievoudigden de olieprijzen tot 11 dollar per vat. Dit had het moment moeten zijn voor kernenergie! En inderdaad, er was een hausse in zowel kolen als kernenergie.
Maar als het aanbod toeneemt om aan de vraag te voldoen, stijgen de kosten om aan de prijzen te voldoen. De kosten van zowel steenkool als kernenergie stegen. In de steenkoolcentrales nam dit de vorm aan van duurdere steenkool uit marginale mijnen, hogere lonen voor arbeiders die nu meer onderhandelingsmacht hadden, enz. In de nucleaire industrie gebeurde dit in de vorm van steeds strengere regelgeving en de formele goedkeuring van ALARA. De prijzen waren hoog, dus de druk was groot om de bouw zo snel mogelijk goedgekeurd te krijgen, ongeacht de kosten. De nucleaire bedrijven drongen niet langer aan op tegenwerking van de regelgevers en begonnen met alles in te stemmen om het proces te bespoedigen. De regelgeving die daaruit is voortgevloeid, staat nu bekend als de Gouden Standaard.
Het verschil tussen de industrieën is dat de kostenstijgingen bij steenkool konden worden omgebogen naarmate de prijzen daalden, en dat gebeurde ook. Maar regelgeving is een ratel. Die gaat maar in één richting. Als een regeling eenmaal van kracht is, is het erg moeilijk die weer ongedaan te maken.
Nog erger was de praktijk van ‘backfitting’, het aanpassen aan nieuwe eisen.
De nieuwe regels zouden worden opgelegd aan centrales die al in aanbouw waren. Een onderzoek uit 1974 door het General Accountability Office van de Sequoyah-fabriek documenteerde 23 veranderingen “waarbij een structuur of onderdeel moest worden afgebroken en herbouwd of toegevoegd vanwege de vereiste veranderingen”. Met de bouw van de Sequoyah-centrale werd in 1968 begonnen, met als geplande opleveringsdatum 1973 en een kostprijs van $300 miljoen. De fabriek werd in 1981 in gebruik genomen en kostte toen $1700 miljoen. Dit was een typische ervaring.
Waar het op neerkomt: Sinds de jaren ’70 zit kernenergie opgescheept met drukkende regelgeving en hoge prijzen – tot het punt waarop het nu geaccepteerd is dat kernenergie inherent duur is.
Prikkels van de regelgever
De mensen die bij de Nuclear Regulatory Commission (NRC)werken zijn niet anti-nucleair. Ze zijn sterk pro-nucleair, dat is waarom ze in de eerste plaats voor een nucleair agentschap zijn gaan werken. Maar zij zijn gebonden aan institutionele logica en aan hun beloningsstructuur.
De NRC heeft geen mandaat om kernenergie uit te breiden, noch enige doelstellingen gebaseerd op de groei ervan. Ze worden niet beloond voor het goedkeuren van nieuwe centrales. Maar ze zijn wel eigenaar van eventuele problemen. Voor de regelgever is er geen voordeel, alleen nadeel. Geen wonder dat ze vertragen.
Verder heeft de NRC er geen baat bij als centrales in gebruik komen. Hun budget stijgt niet evenredig met de opgewekte hoeveelheid gigawatts. In plaats daarvan betalen de nucleaire bedrijven de NRC voor de tijd die ze besteden aan het beoordelen van de aanvragen, voor iets van 300 dollar per uur. Dit creëert een perverse stimulans: hoe meer overhead, hoe meer vertragingen, hoe meer inkomsten voor het agentschap.
Het resultaat: het goedkeuringsproces van de NRC duurt nu meerdere jaren en kost letterlijk honderden miljoenen dollars.
De grote leugen
Devanney legt een aanzienlijk deel van de schuld bij de regelgevende instanties, maar hij legt ook veel op het bordje van de industrie.
De irrationele angst voor zeer lage doses straling leidt tot het idee dat elke beschadiging van de reactorkern, die leidt tot welk niveau van vrijkomende straling dan ook, een groot gevaar voor de volksgezondheid zou zijn. Dit heeft ertoe geleid dat het gehele nucleaire complex het publiek een enorme leugen heeft voorgehouden: dat een dergelijke emissie vrijwel onmogelijk is en nooit zal plaatsvinden, of met een frequentie van minder dan één op een miljoen reactorjaren.
In werkelijkheid hebben we drie grote rampen gezien – Chernobyl, Three Mile Island en Fukushima – in minder dan 15.000 reactorjaren wereldwijd. In de toekomst moeten we rekenen op één ongeval per 3000 reactorjaren, niet één per miljoen. Als kernenergie het grootste deel van de elektriciteit in de wereld zou leveren, zou er om de paar jaar een ongeluk gebeuren.
In plaats van de leugen te verkopen dat het vrijkomen van straling onmogelijk is, zou de industrie de waarheid moeten vertellen: vrijkomen van straling is zeldzaam, maar het zal gebeuren; en het is erg, maar niet verschrikkelijk erg. De sterfgevallen in Tsjernobyl, 35 jaar geleden, waren te wijten aan een onvergeeflijk slecht reactorontwerp dat we nu ver achter ons hebben gelaten. Er waren nul doden door straling in Three Mile Island of in Fukushima. (De doden bij de ramp in Fukushima waren het gevolg van de onnodige evacuatie van 160.000 mensen, waaronder senioren in verzorgingstehuizen).
Neem daarentegen de luchtvaart: een vliegtuigcrash is een tragedie. Het doodt honderden mensen. Het publiek accepteert dit risico, niet alleen omdat vliegen zo waardevol is, maar ook omdat dergelijke ongelukken zeldzaam zijn. En verder, omdat de luchtvaartindustrie niet liegt over het risico van crashes. In plaats van te zeggen “een ongeluk zal nooit gebeuren”, plaatsen ze in elk vliegtuig apparatuur voor het verzamelen van gegevens, zodat ze, wanneer er toch een neerstort, ervan kunnen leren en verbeteringen kunnen aanbrengen. Dit is een gezonde houding ten opzichte van risico’s die de nucleaire industrie zou moeten overnemen.
Testen
Een ander punt van kritiek dat in het boek op de industrie wordt geuit, is haar benadering van kwaliteitsborging en het algemene gebrek aan testen.
Tijdens de beoordeling van het ontwerp door de NRC rijzen veel vragen: hoe zal een centrale omgaan met het falen van deze klep of die pomp, enz. Een natuurlijke manier om deze vragen te beantwoorden zou zijn een reactor te bouwen en te testen, en de ontwerptoepassing voor een groot deel te baseren op gegevens van feitelijke tests. Een geavanceerd reactorontwerp komt bijvoorbeeld van NuScale.
NuScale is niet echt een nieuwe technologie, het is gewoon een verkleinde drukwaterreactor; maar door de verkleining kunnen zij vertrouwen op natuurlijke circulatie om de afvalwarmte te verwerken. Er is geen elektrische stroom nodig om dit te doen. Het ontwerp maakt ook gebruik van borium, een neutronenabsorberend middel, in het koelwater om de reactiviteit te controleren. Het Advisory Committee on Reactor Safeguards (ACRS), een onafhankelijk overheidsorgaan, vreest dat in de noodkoeling een deel van het borium niet in de kern wordt gerecirculeerd, waardoor de kern opnieuw zou kunnen opstarten. NuScale biedt computeranalyses aan waaruit volgens hen blijkt dat dit niet zal gebeuren. ACRS en anderen zijn nog steeds niet overtuigd.
De oplossing is eenvoudig. Bouw er een en test hem. Maar volgens de regels van de NRC kun je zelfs geen testreactor bouwen zonder een vergunning, en je kunt geen vergunning krijgen voordat al deze vragen zijn beantwoord.
In plaats daarvan wordt veel analyse gedaan door computermodellen te bouwen. In het bijzonder vertrouwt NRC op een methode die Probabilistic Risk Assessment wordt genoemd: maak een lijst van alle mogelijke oorzaken van een meltdown, en van alle gebeurtenissen die daartoe kunnen leiden, en ken een waarschijnlijkheid toe aan elke tak van elk pad. In theorie kan zo de frequentie van meltdowns worden berekend. Deze methode heeft echter alle problemen van een zeer complex model dat op weinig empirische gegevens is gebaseerd: het is onmogelijk om alle dingen te voorspellen die mis kunnen gaan, of om ook maar iets van een accurate waarschijnlijkheid toe te kennen aan de scenario’s die je wel bedenkt.
In maart 1975 stak een medewerker per ongeluk de sensor- en besturingskabels in brand in de Browns Ferry Fabriek in Alabama. Hij gebruikte een kaars om de afdichting van polyurethaanschuim te controleren die hij had aangebracht op de opening waar de kabels de verspreidingsruimte binnenkwamen. Het schuim vatte vlam en dit verspreidde zich naar de isolatie. De hele zaak liep uit de hand en de fabriek werd een jaar stilgelegd voor reparaties. Moeten we de PRA-analisten verwijten dat ze deze gebeurtenis niet in hun foutenboom hebben opgenomen? (Als ze dat wel deden, wat moesten ze dan gebruiken voor de waarschijnlijkheid?)
In de praktijk komen verschillende teams die dezelfde methode gebruiken met antwoorden die mijlenver uiteen liggen en welk resultaat wordt aanvaard is een kwestie van onderhandelen. In het verleden werden probabilistische modellen gebruikt om te schatten dat reactoren een beschadigingsfrequentie in de kern zouden hebben van minder dan één op een miljoen jaar. Zij hadden ongelijk.
Later, tijdens de bouw, doet zich een soortgelijke kwestie voor. De norm in de industrie is het gebruik van ‘formele QA-processen’ die neerkomen op papierwerk en het aanvinken van vakjes, een focus op het volgen van bureaucratische regels in plaats van het produceren van betrouwbare resultaten.
Devanney zag dezelfde mentaliteit bij scheepswerven van de Amerikaanse marine, die schepen van miljarden dollars produceerden die niet eens werkten. In plaats daarvan zou de industrie meer moeten lijken op de Koreaanse scheepswerven, die in staat zijn op betrouwbare wijze volgens schema te leveren, met een hogere kwaliteit en lagere kosten. Zij doen dit door het werkproduct te inspecteren, in plaats van het proces dat wordt gebruikt om het tot stand te brengen: “test de las, niet de lasser.” En zij eisen formele garanties (zoals garanties) dat aan een rigoureuze specificatie wordt voldaan die van tevoren wordt gegeven.
Concurrentie
Tot slot betreurt Devanney het gebrek aan echte concurrentie op de markt. Hij schildert de industrie af als een geheel van opgeblazen gevestigde bedrijven en overheidslaboratoria, die allen “uit de publieke ruif eten”.
Een van de grootste labs is Argonne buiten Chicago. Bij Argonne controleren ze mensen die sommige gebouwen in- en uitgaan op stralingsbesmetting. De alarmen zijn zo laag ingesteld dat, als het regent, de mensen die binnenkomen hun schoenen moeten afdrogen als ze over de natte parkeerplaats hebben gelopen. En je kunt nog steeds het alarm af laten gaan, wat betekent dat alles tot stilstand komt terwijl je wacht tot de Health Physics monitor komt, je aftast, en verklaart dat je goedgekeurd bent om binnen te komen. Wat er gebeurd is, is dat de regen een deel van de natuurlijk voorkomende radondochters uit de lucht heeft gewassen, en een paar van deze voornamelijk alfa-artikelen zijn aan je schoenen blijven kleven. Met andere woorden: Argonne controleert het regenwater.
De gevestigde nucleaire bedrijven zijn niet boos dat miljarden dollars worden weggegooid aan afvalverwijdering en onnodige schoonmaakprojecten – zij krijgen die contracten. Er werken bijvoorbeeld 8.000 mensen aan de sanering van Hanford, Washington, die 2,5 miljard dollar per jaar kost, ook al is het stralingsniveau slechts een paar mSv/jaar, ruim binnen het bereik van normale achtergrondstraling.
Wat te doen?
Devanney heeft een praktisch alternatief voor alles wat hij bekritiseert. Hier zijn er een paar die er voor mij uitsprongen als de belangrijkste:
Vervang het LNT door een model dat beter overeenkomt met zowel theorie als bewijsmateriaal. Als een werkbaar alternatief stelt hij voor een sigmoïde, of S-curve, te gebruiken in plaats van een lineaire fit, in een model dat hij Sigmoid No Threshold noemt. In dit model is het risico monotoon voor de dosis (er zijn geen gunstige effecten bij lage doses) en is het niet-nul voor elke niet-nul dosis (er is geen ‘perfect veilige’ dosis). Maar het risico is ordes van grootte lager dan LNT bij lage doses. S-curven zijn standaard voor dosis-respons modellen op andere gebieden.
Laat ALARA vallen. Vervang het door strikte limieten: kies een stralingsdrempel die veilig wordt geacht; handhaaf die limiet en niets meer dan dat. Verder moeten deze limieten een evenwicht zien te vinden tussen risico en voordeel, waarbij wordt erkend dat kernenergie een alternatief is voor andere vormen van energie, waaronder fossiele brandstoffen, die hun eigen gezondheidseffecten hebben.
Moedig het melden van incidenten aan, naar het voorbeeld van het FAA Aviation Safety Reporting System. Dit systeem maakt anonieme meldingen mogelijk, en in geval van toevallige overtredingen van de regels worden werknemers milder behandeld als zij kunnen aantonen dat zij het incident proactief hebben gemeld.
Maak testen mogelijk. Regel testreactoren niet zoals productiereactoren. In plaats van vooraf een vergunning te eisen, moet een regelgever toezicht houden op de tests en de bevoegdheid hebben om onveilig geachte testreactoren te sluiten. Dan kan een ontwerp een vergunning voor productie krijgen op basis van echte gegevens van echte tests, in plaats van theoretische modellen.
We zouden zelfs een federaal nucleair testpark, het ‘Protopark’, kunnen aanwijzen in een onbevolkte regio. Het park zou worden gefinancierd door het te verhuren, zodat de markt, in plaats van de regering, zou beslissen wie het gebruikt. De huurders zouden een verzekering moeten afsluiten, wat een zekere veiligheidsdiscipline zou afdwingen.
De stimulansen voor de regelgever op één lijn brengen met de industrie. In plaats van een uurtarief voor regulerend toezicht, zou de NRC gefinancierd moeten worden door een belasting op elke kilowattuur nucleaire elektriciteit, zodat zij een aandeel krijgen in het resultaat en de groei van de industrie.
Sta arbitrage van regelgeving toe. Regelgevers hebben vandaag de dag absolute macht. Er zou een beroepsprocedure moeten komen waarbij geschillen kunnen worden voorgelegd aan een panel van scheidsrechters, om te beslissen of regelgeving in overeenstemming is met de wet. De stadspolitie wordt verantwoordelijk gehouden voor haar gebruik en misbruik van macht; de nucleaire politie zou dat ook moeten zijn.
Bekeert U
Maar wat uiteindelijk nodig is, zijn niet een paar hervormingen, maar ‘bekering’: een diep berouw, een verandering in de hele manier van denken van de industrie. Devanney is niet optimistisch dat dit in de VS of enig ander welvarend land zal gebeuren; ze zitten op rozen en te gemakkelijk in staat om fantasieën over ‘100% hernieuwbare energie’ te financieren. In plaats daarvan denkt hij dat het beste vooruitzicht voor kernenergie een arm land is met een sterke behoefte aan goedkope, schone energie. (Ik neem aan dat dat de reden is waarom zijn bedrijf, ThorCon, zijn met thorium gevoede gesmolten zout reactor bouwt in Indonesië).
Nogmaals, al het voorgaande is Devanney’s analyse en conclusies, niet noodzakelijkerwijs de mijne. Wat moeten we hieruit opmaken?
Ik ben nog maar net begonnen met mijn onderzoek naar dit onderwerp, dus ik weet nog niet genoeg om het volledig te evalueren. Maar de argumenten zijn overtuigend voor mij. Devanney kwantificeert zijn argumenten waar mogelijk en citeert bronnen voor zijn beweringen. Hij legt de schuld bij systemen en prikkels in plaats van bij slechte of domme individuen. En hij biedt redelijke, praktische alternatieven.
Ik had graag gezien dat het economische model van kernenergie explicieter was gemaakt. Hoeveel van de kostprijs van elektriciteit zijn de kapitaalkosten van de centrale, versus de exploitatiekosten, versus de brandstof? Hoeveel is financiering en hoe gevoelig is dat voor bouwtijd en rentetarieven? Enz.
Een paar belangrijke onderwerpen werden niet behandeld. Een daarvan is de proliferatie van wapens. Een ander is de rol van de nutsbedrijven en de structuur van de elektriciteitsindustrie. Elektriciteitsbedrijven zijn vaak gereguleerde monopolies. Tenminste enkele van hen hebben, geloof ik, een winstmarge die bij wet gegarandeerd is. (!) Dat lijkt een belangrijk element te zijn in het gebrek aan concurrentie en de perverse stimuleringsstructuur.
Ik ben benieuwd naar doordachte tegenargumenten voor de argumenten in het boek. Maar over het geheel genomen brengt Why Nuclear Power Has Been a Flop academisch onderzoek, anekdotes uit de industrie en persoonlijke ervaringen samen in een overtuigend verhaal dat geen blad voor de mond neemt. Zeker het lezen waard.
***
Bron hier.
Koop de paperback op Amazon, of download gratis een herziene en bijgewerkte PDF editie.
Koop de paperback bij AMAZON ! Die zijn nog niet rijk en machtig genoeg en worden nu nóg rijker omdat ze groene stroom afnemen van Shell die het weer koopt van Eneco, dat weer een paar miljard subsidie heeft binnengeharkt voor een windpark op zee, gebouwd door partner mitsibushi en geleverd via VPPA’s .
Hoe engeneering financial engineering werd kunt u lezen in mijn boekje. Gewoon te bestellen via de site.
Laten we wel wezen…
Als er ooit weer een grote oorlog komt en de vijand gaat kerncentrales bombarderen dan hebben we een groot probleem.
Dan zijn er natuurlijk ook nog Harrisburg, Tsjernobyl en Fukushima.
En dat de kosten. Ieder onderdeel is uniek. Er is op geen enkele manier sprake van serieproductie.
Als er van de auto die ik rij wereldwijd 5 zouden bestaan dat zouden ze miljoenen Euro’s per stuk gekost hebben.
Dan is er ook nog de stralingsangst. Dit antwoord krijgen we pas als het de mens zou lukken naar Mars te reizen. Iets wat ik nog niet verwacht gedurende mijn bestaan. Het ISS bevindt zich binnen het magnetisch veld van de aarde waardoor ze zijn beschermd tegen allerhande enge deeltjes die de zon uitspuwt. Het grootse gevaar van radioactiviteit is waarschijnlijk niet de straling zelf, maar de toxiciteit van de stoffen waar het om gaat als zodanig. Het laagje zonnestof dat op de maan ligt bevindt zich (ongeveer een kwart) ook op het oppervlak van Mars. Giftigheid extreem.
Dat angst een belangrijke rol speelt in de discussie over kernenergie is niet bijzonder. Opwarming van de aarde, racisme, gender en geaardheid, Corona. Onze ‘culturele’ leiders gebruiken angst om ons te dwingen. Van al die jonge jongens die tijdens WO1 in de loopgraven zaten, ongeacht Duits of Brits, was er niet één die zin had in de oorlog. Werkelijk iedereen wilde daar weg. In een oorlog wordt alles door angst bepaald. Aan het front alles door doodsangst.
En kernenergie? Ik ben er toch wel voorstander van. Alleen in Frankrijk en Canada is het op de juiste, gestructureerde wijze toegepast. Het kost me een beetje moeite om toe te geven omdat ik me in Frankrijk niet welkom voel, maar kernenergie dat hebben ze goed gedaan.
Oei Prometheus. Die laatste opmerking van je raakt me best wel; niet welkom voelen in Frankrijk.
Wat is er gebeurd?
De meeste Frankrijkhaters snappen de dubbele bodem van de Franse cultuur niet.
Het kostte ons ook twintig jaar als sociologen echtpaar maar uiteindelijk hadden we ze.
Nu is het kat in het bakkie met die vervelende Fransen.
Was in onze handen.
Verder is geen cultuur perfect.
Ach, die ongefundeerde angst voor straling, kijk deze video eens ter relativering: https://www.youtube.com/watch?v=ci52rH72ij8
Amerikanen maken zeer veel kernafval door het niet op te wekken en te scheiden. Alleen vanwege regelgeving.
Windmolens op zee zijn nu zo goed dat er een advies aan de regering is om alles wat gepland is nu al te verdubbelen voor de toekomstige datacenters die erbij gaan komen. Je zou een model van een land kunnen maken om het energie verbruik te verlagen als je vindt dat de co2 uitstoot omlaag moet. Politiek is de keuze gemaakt ( na veel discussie en consultatie in het land ) om het energieverbruik juist zeer fors te verhogen en dit klimaat neutraal op te wekken. Datacenters kiezen juist dit land vanwege het enorme aanbod van groene stroom en ze graag bereid zijn dit af te nemen. Ieder huishouden neemt nu al groene stroom af en dit mag de rest van de wereld niet onthouden worden. Gelukkig hebben we voor stroom de regel dat hoe meer je afneemt hoe lager de prijs is wat een stimulans is voor de leverancier omdat hij dan niet geconfronteerd wordt met wiebel afname zoals bij particulieren die niet constant de wasmachine laten draaien. De schatting is dat het stroom verbruik een factor 5 gaat toenemen waardoor we nog harder aan het klimaat gaan werken.
Voor de fysici onder ons is het goed te vermelden dat het klimaat opwarming komt doordat co2 infrarood straling terug kaatst. Nu hebben we de mogelijkheid om dit land een hotspot te maken van datacenters. Deze maken zoveel warmte wat dus infrarood straling is om de backradiatie van co2 de ruimte in terug te duwen. Als je dit rustig vertelt kan ik je garanderen dat de politicus die dit aanhoort, het gelooft en zich actief zal inzetten om meer datacenters in zijn gemeente binnen te halen om de opwarming te stoppen. Fysica en logica is tenslotte niet iedere politicus gegeven, daar zijn deskundigen voor en daar wil ik graag bij helpen.
“Een arm land, met een sterke behoefte aan goedkope, schone energie!”
Inderdaad daar moet je beginnen met de bouw van bijvoorbeeld de Thorium gevoede, gesmolten zout reactor.
Dat is het echte Built Back Better! Je omzeilt er bovendien een corrupte meute mee, die zijn weerga niet kent!
Biedt een goed inzicht, dit artikel. Dat boek zal ik aanschaffen.
Zeer veel stoffen zijn bij grote inname schadelijk, maar bij kleine doses bevorderend of onmisbaar voor de gezondheid.
Voorbeelden zijn sommige vitamines en sporenelementen en wat straling betreft: zonlicht.
Op het gebied van ioniserende straling heerst al enige decennia strijd tussen aanhangers van de LNT-hypothese en wetenschappers die argumenten aandragen voor stralingshormese. Het probleem is, dat de strijd zich afspeelt in het gebied van lage stralingsdoses, waar epidemiologisch (statistisch) onderzoek zeer moeilijk is. Toch is de zogenoemde stralingsparadox al zeer lang bekend.
Deze paradox houdt in dat onderzoek aan bevolkingsgroepen die blootstaan aan verhoogde straling (bijvoorbeeld in gebieden waar deze van nature heerst) stelselmatig als resultaat heeft dat deze gezonder zijn dan bevolkingsgroepen die in stralingsarme milieus leven.
Het uiteindelijke antwoord op de vraag of ook ioniserende stralingshormesisch is, is van groot belang omdat het tot nu toe gevoerde LNT-beleid grote consequenties heeft zowel voor economie en angstbeleving. Hormese zou betekenen dat men zich eerder zorgen moet maken over te weinig straling dan over de geringe doses waar men zich nu vaak over druk maakt.
https://www.kernvisie.com/actueel/recensies/stralingstekort-stel-dat-straling-goed-voor-je-is.html
Off-topic… Of niet off-topic…
Niet alleen de raketten van Elon doen klabam…
https://www.youtube.com/watch?v=nP_OO0xsk70
De kans dat deze raket op een kerncentrale valt is heel klein. Maar niet nul.
In mijn 40 jaar ingenieur zijn heb ik Murphey’s law veel te vaak werkelijkheid zien worden.
‘Alles wat fout kan gaan zal ook eens fout gaan’.
Tja,…taai stukje schrijfsel, en dat op 5 mei. Ook ik herdenk (4 mei) de gevallene en op 5 mei de Bevrijding van het land waar ik in woon, ongeacht mijn familiale afkomst. Dat geschreven hebbende.
@Prometheus. Mijn overgrootmoeder (Duitsche) vertelde altijd wanneer ik bang was voor “ iets” en wat ik niet begreep; “ Wanneer de hemel naar beneden komt hebben wij allemaal een blauwe hoed” .
De angst is vaak erger dan het gaat “gebeuren”.
Grappig dat zei mijn moeder ook vaak, weliswaar niet duits maar de buurvrouw wel.
8 miljard mensen op 500 miljoen km2 geeft 16 mensen per km2.
Dit is op het totale oppervlak. Op het landoppervlak zijn er 52 mensen per km2, dus pakweg 2 hectare per persoon.
Als de hele mensheid in een rasterpatroon op het landoppervlak zou staan dan staan de degenen het dichtst bij zijn op 140 m voor, achter, links en rechts van u.
De kans dat er iemand door deze Chinese raket wordt getroffen is dus niet denkbeeldig.
Bas, BMG, nog een voor je. Dit keer uit een andere bron:
Verrassend: straling is niet per se schadelijk voor gezondheid, integendeel
https://businessam.be/verrassend-straling-is-niet-per-se-schadelijk-voor-gezondheid-integendeel/
Een slimmere versie van viruswaanzin/-waarheid.
Vooruitgang komt gewoonlijk neer op verminderde afhankelijkheid van land en natuur.
(huizen, kleding, wegen,bruggen, tunnels,kanalen, transport- en communicatie systemen, machines, medische zorg, machines….)
Energie van wind en zon is achteruitgang in alle opzichten.
Als toekomst zie ik kleine modulaire reactoren die dicht bij de gebruiker staan opgesteld zodat hoogspanningskabels nauwelijks nodig zijn.
Ze draaien continue op maximaal vermogen en produceren synthetische motorbrandstoffen bij een energie overschot.
https://images.app.goo.gl/uVQVY9pTL6RE542r7
Mensen, dieren en planten worden sinds het ontstaan van leven blootgesteld aan natuurlijke straling. Interessant genoeg evolueerde het leven in een stralingsveld dat veel intenser was dan nu.
De jaarlijkse effectieve stralingsdosis van natuurlijke en door de mens gemaakte bronnen voor de wereldbevolking is ongeveer 3 mSv, inclusief blootstelling aan alfastraling van radon en zijn nageslachtnucliden.
Bijna 80% van deze dosis (2,4 mSv) is afkomstig van natuurlijke achtergrondstraling, hoewel de niveaus van natuurlijke straling sterk kunnen variëren.
Ramsar, een noordelijke kuststad in Iran, heeft gebieden met enkele van de hoogste niveaus van natuurlijke straling die tot nu toe zijn gemeten.
De effectieve dosis-equivalenten in gebieden met zeer hoge achtergrondstraling (VHBRA’s) van Ramsar, met name in Talesh Mahalleh, zijn een paar keer hoger dan de door de ICRP aanbevolen stralingsdosislimieten voor stralingswerkers.
Inwoners die in sommige huizen in dit gebied wonen, ontvangen jaarlijkse doses tot wel 132 mSv uit externe bronnen op het land. De radioactiviteit van de gebieden met hoge achtergrondstraling (HBRA’s) van Ramsar is te wijten aan Ra-226 en zijn vervalproducten, die naar de oppervlakte zijn gebracht door het water van warmwaterbronnen. Er zijn meer dan 9 warmwaterbronnen met verschillende concentraties radium in Ramsar die door zowel toeristen als bewoners als kuuroorden worden gebruikt.
In Guarapari, Brazilië, een stad met 80.000 inwoners gebouwd aan zee, waren de piekmetingen van EFN op het thoriumrijke strand zo hoog als 40 microSv / uur (ongeveer 200 keer hoger dan de gemiddelde natuurlijke achtergrondstraling in andere gebieden van de wereld).
Er zijn veel andere gebieden met hoge niveaus van achtergrondstraling over de hele wereld, en epidemiologische studies hebben aangetoond dat natuurlijke straling in deze gebieden niet schadelijk is voor de bewoners.
De resultaten die in ons onderzoek zijn verkregen, zijn consistent met de hypothese dat een drempelwaarde (treshold) mogelijk de gezondheidseffecten van natuurlijke straling scheidt van de schade van hoge doses. Deze drempel lijkt veel hoger te zijn dan het hoogste niveau van natuurlijke straling.
h ttp://ecolo.org/documents/documents_in_english/ramsar-natural-radioactivity/ramsar.html
Guarapari, Brazilië, de Praia da Areia Preta, een radiologisch kuuroord, is historisch belangrijk voor de stad Guarapari en Brazilië. (is een Brazilaanse hartekreet!)
Het Radium Hotel moet worden omgevormd tot een cultureel centrum met een permanente tentoonstelling over de “nucleaire geschiedenis” van Guarapari, op het monazitische zand van het strand dat er recht tegenover ligt: Praia da Areia Preta .
Monazite, een van de enorme hoeveelheden brandstoffen geschikt voor lage straling Thorium reactoren, ligt er zo voor het opscheppen!
https://en.wikipedia.org/wiki/Monazite
in Oostenrijk zijn er veel radon kuur grotten; ze worden druk bezocht.
De post bevat teveel verzinsels om op te reageren. Een van de belangrijkste:
“Het probleem met het LNT-model is dat het in strijd is met zowel bewijs als theorie.”
Beide stellingen (strijdig met theorie en bewijs) zijn uitgebreid onderzocht in de BEIR onderzoeken van de VS National Academy of Sciences waarna is geconcludeerd dat de Linear Non-Threshold theorie het best aansloot bij de meetgegevens.
https://www.nap.edu/read/11340/chapter/8
Het onderzoek van Scherb etal is rock-solid omdat alle geboorten in gebieden met veel en weinig achtergrondstraling werden onderzocht, en de geboorte registers in Beieren alle grotere geboorte afwijkingen registreren volgens een genormaliseerd systeem. Dankzij die unieke omstandigheden konden zij met hoge significantie aantonen dat de lichte Tsjernobyl fall-out (0,05 tot 0,8mSv/a) o.a. volgende gevolgen had (normale achtergrondstraling ~2mSv/a):
– 33% meer doodgeborenen per mSv/a verhoging van de achtergrondstraling (P=0,00003);
– 83% meer aangeboren hartafwijkingen per mSv/a verhoging van de achtergrondstraling (P=0,002)
– 229% meer aangeboren serieuze afwijkingen aan schedel, gezicht, wangbonen, nek, rug, heup, e.a. per mSv/a verhoging van de achtergrondstraling (P=0,00004)
https://www.helmholtz-muenchen.de/fileadmin/ICB/biostatistics_pdfs/scherb/CongenMalfStillb_2.pdf
Ook van verkeersvliegers en berggidsen (de straling is intenser op grote hoogte) is bekend dat zij significant verhoogde kans op kanker lopen.
In normale omstandigheden krijgt ruwweg 10%-40% van de mensen kanker vanwege de achtergrondstraling.
Je ziet dat in gebieden met verhoogde achtergrond straling (bij/ Talesh Mahallah in Ramsar, Iran) mensen meer DNA afwijkingen hebben dan normaal en dat dat leidt tot significant meer kankers en eerder sterven:
Een goed leesbaar overzicht:
https://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121113134224.htm
Voorspelbaar: daar is Bas weer met zijn Scherb texas sharpshooting science fiction.
Sciencedaily, 2012
These, and a few other geographic locations with natural background radiation that GREATLY EXCEEDS NORMAL AMOUNTS, have long drawn scientists intent on understanding the effects of radiation on life. Individual studies by themselves, however, HAVE OFTEN ONLY SHOWN SMALL EFFECTS on small populations from which CONCLUSIVE STATISTICAL CONCLUSIONS WERE DIFFICULT TO DRAW.
When you’re looking at such small effect sizes, the size of the population you need to study is huge,
“examining more than 5,000 papers involving natural background radiation that were narrowed to 46 for quantitative comparison”
Statistiek, over statistiek, over kleine effecten, maar door naar 46 van de 5000 studies te kijken kunnen ze iets creëren wat de onderzoekers zelf niet relevant vonden.
Kortom, niet relevant in de reële wereld.
“Tsjernobyl fall-out (0,05 tot 0,8mSv/a) o.a. volgende gevolgen had (normale achtergrondstraling ~2mSv/a):
– 33% meer doodgeborenen per mSv/a verhoging van de achtergrondstraling (P=0,00003);”
Bij een liniar verband geeft 33% per mSv/a bij de fall-out van 0,05 mSv/a een verschil van 1,65%
In Nederland zijn 2,9 per 1000 doodgeboren kinderen, dus deze studie heeft een verhoging tot 2,948 kunnen meten, en tevens andere oorzaken kunnen uitfilteren?
Wie dat geloofd kan beter gelijk onder de grond kruipen en daar verder gaan leven.
Helaas is de radioactieve straling door Radongas onder de grond in Zwitserland zo hoog dat voortplanting dan sterk ontraden wordt.
(niet peer revieuwde analyse)
@Lo 5 mei 2021 om 14:35,
“dus deze studie heeft een verhoging tot 2,948 kunnen meten”
Nee, zo is niet gemeten.
De studie heeft de regressielijn vastgesteld aan de aan de hand van alle 20 meetwaarden samengevat in table 1.
Uit die vaststelling volgt wel dat een verhoging van de straling met 0,05mSv leidt tot de door jou genoemde toename van het aantal doodgeborenen.
En dat een verhoging met 3mSv/a, zijnde ~verdubbeling van onze achtergrondstraling, leidt tot een verdubbeling van het aantal doodgeborenen.
@Lo 5 mei 2021 om 14:11
“Kortom, niet relevant in de reële wereld.”
Dat is een foute conclusie.
Het gegeven dat ze alle minder degelijke studies eruit gegooid hebben maakt hun studie betrouwbaarder.
Verder is het zo dat er grote aantallen meetpunten nodig zijn om tot een betrouwbare conclusie te komen. De aantallen mensen die in één gebied met verhoogde radioactiviteit wonen zijn te klein om tot significante resultaten te kunnen komen.*)
Bijv.
In de stad Ramsar, Iran wonen ~1200mensen in een district met een gemiddelde achtergrond straling van 6mSv/a (Talesh Mahallel). Dat is ~2x zo hoog als hier en elders in Iran**)
Ondanks dat lage aantal mensen dat er wonen en de grote doorstroom hebben verschillende studies daar toch significant verhoogde beschadigingen aan de genen bij de mensen die daar wonen gevonden.
Als je gezonde intelligente nakomelingen onbelangrijk vindt, dan hoef je je daar dus niets van aan te trekken.
Ik heb liever wel slimme gezonde nakomelingen.
______
*) Voor de benodigde aantallen mensen om tot een statistisch significant resultaat = betrouwbaar resultaat, te komen zie deze publicatie van de US National Academy of Science:
https://www.pnas.org/content/100/24/13761.long
**) Er zijn plekjes waar het veel meer is, maar daar kun je wetenschappelijk niets mee omdat daar maar weinig of geen mensen wonen. Zelfs als die allemaal voor hun 40ste levensjaar kanker krijgen dan zegt dat nog steeds niets omdat het toeval kan zijn.
Overigens wordt vaak foutief gedaan alsof die superhoge straling (bijv. 200mSv/a op een muur) in heel Ramsar zou zijn door pro-nuclear mensen die over lijken willen gaan om anderen mee te krijgen.
Er is een meet studie van de universiteit van Tehran die de heel Ramsar en speciaal die wijk doorgemeten heeft en tot die conclusie van 6mSv/a is gekomen.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0531513101005283
Overigens zijn er vanuit de universiteit aanbevelingen gedaan om van de wijk een park te maken.
Het blijft toch opvallend dat je wel blijft citeren maar kennelijk niet begrijpt waar de inhoud over gaat.
“De studie heeft de regressielijn vastgesteld aan de aan de hand van alle 20 meetwaarden samengevat in table 1.”
De kritiek op de NLT theorie is juist dat dit gedaan is door een regressielijn te tekenen en niet op onderzoek bij lage straling is gebaseerd.
Nu bevestig je dat dit hier ook gebeurt is en gebruikt dat als argument om de methode te verdedigen.
Dit kan alleen als je het concept regressielijn niet begrijpt, tov van waarneming bij een gecontroleerde testomstandigheid.
Natuurlijk kies ik de uiterste waarde, juist om aan te tonen dat dit niet een waarnemingspunt is maar een doortrekken van een lijn naar een niet te onderzoeken gebied, in dit geval ook nog statistiek van een statistiek van niet duidelijk waar te nemen “small effects.”
“Het gegeven dat ze alle minder degelijke studies eruit gegooid hebben maakt hun studie betrouwbaarder.”
Als je werkelijk denkt dat van de 5000 studies er 4954 niet degelijk waren en dat deze 99,08% nu “wetenschappelijk” als niet degelijk bekend staan ben je erg in de war.
Ze gaven aan dat alleen deze 46 “paste” in hun kwantitatieve analyse, alarmbel, alarmbel, alarmbel.
RIVM
“We zien dat de grootste bijdrage aan de gemiddelde jaardosis in Nederland afkomstig is van straling door medische diagnostiek en van natuurlijke straling in de woning (radon, thoron en externe straling). Industrie, consumentenproducten en fall-out dragen samen minder dan 1% bij.”
Dat ik dus een rekenvoorbeeld van 1,6% neem gebaseerd op jouw Tsjernobyl “citaat” is niet toevallig, RIVM zegt dat fall-out minder dan 1% van de totale straling is in Nederland.
Nu beweer jij dat je met behulp van “regressielijnen” dan toch eenextra aantal doodgeboren kan vast stellen.
Totaal ongeloofwaardige Voodoo redeneringen.
Dat ik nadrukkelijk refereer aan het door jou aangeprezen Zwitserland is niet voor niks.
Hieronder enkele citaten uit overheids documenten in Zwitserland over Radon risico.
“Fakten und Hinweise
– Radon ist nach dem Rauchen die zweithäufigste Ursache für Lungenkrebs”
“Strahlenbelastung durch Radon-222 und seine Folgeprodukte in Wohn- und Arbeitsräumen liefern den grössten Dosisbeitrag für die Bevölkerung”
“Die durchschnittliche «Radondosis» für die Schweizer Bevölkerung musste aufgrund neuer Einschätzungen der internationalen Strahlenschutzkommission ICRP nach oben korrigiert werden. Sie beträgt mit den neuen Risikofaktoren ETWA 3.2 MSV PRO JAHR statt der bisherigen 1.6 mSv.”
Volgens jouw “onderzoeken” kan er nauwelijks nog iemand in Zwitserland geboren zijn zonder “serieuze afwijkingen” n.l. 3,2 x 229% is dus 733% hoger risico.
“229% meer aangeboren serieuze afwijkingen aan schedel, gezicht, wangbonen, nek, rug, heup, e.a. PER MSV/A verhoging van de achtergrondstraling (P=0,00004)”
Je ziet dat de straling alleen door Radon in Zwitserland al hoger is dan de totale stralingsbelasting in Nederland.
Kortom, voor een ieder die gevaar ziet in straling, ga nooit bergbeklimmen in Zwitserland, ook niet skiën of kamperen.
Dit natuurlijk alleen voor stralings neuroten.
Eindconclusie:
Negeer alle “onderzoek” links van BmG
@Lo,
Je stelde dat de onderzoekers een conclusie hebben getrokken aan de hand van een uiterste meetwaarde. Nee. Dat is niet zo, en zou ook strijdig zijn met de basisregels van de statistiek.
“Natuurlijk kies ik de uiterste waarde, juist om aan te tonen dat dit niet een waarnemingspunt is”
Het is wel degelijk een waarnemingspunt zoals aangegeven in de tabel 1; een van de 20 waarnemingspunten. De regressie lijn volgt uit die 20 waarnemingen.
“De kritiek op de NLT theorie is juist dat dit gedaan is door een regressielijn te tekenen en niet op onderzoek bij lage straling is gebaseerd.”
Dit onderzoek laat zien dat die kritiek foutief is.
Ik heb overigens weinig onderzoeken gezien die dat zo degelijk aantonen voor dergelijk lage stralingswaarden.
“Nu beweer jij dat je met behulp van “regressielijnen” dan toch een extra aantal doodgeboren kan vast stellen.”
Het extra aantal doodgeborenen is in de studie vastgesteld
++++++++
“Ze gaven aan dat alleen deze 46 “paste” in hun kwantitatieve analyse”
Natuurlijk want voor een kwantitatief resultaat heb je een kwantitatieve analyses nodig.
Erg veel onderzoeken missen kwantitatieve vergelijkingen.
Als jouw alarmbellen enige grond hadden dan was het onderzoek niet door de peer review gekomen…
“Je ziet dat de straling alleen door Radon in Zwitserland al hoger is dan de totale stralingsbelasting in Nederland.”
Je demonstreert weer dat je niet kunt rekenen met statistische waarden en trekt weer foute conclusies.
Kennelijk is je doelstelling om alle onderzoek dat gezondheidsgevolgen van kernenergie laat zien, hoe dan ook te diskwalificeren.
Ook al kun je dat helemaal niet, dan doe je het met fantaseren (verkeerd gebruik van waarnemingen, enz.)
De kern van de zwitserse alpen is een granietmassief waar een grote natuurlijke radonemissie plaatsvindt
“Je stelde dat de onderzoekers een conclusie hebben getrokken aan de hand van een uiterste meetwaarde.”
Ik stel niet dat de onderzoekers aan de hand van uiterste meetwaarde hun conclusie getrokken hebben, je leest iets wat er niet staat.
Ik neem de uiterste waarde om te laten zien dat het onmogelijk is bij 1% hogere achtergrondstraling een verschil in babysterfte te aan te tonen.
Volgens jouw tekst is de verhoging in achtergrondstraling van o,o5mSv/a door Tsjernobyl “wetenschappelijk aangetoond” de oorzaak van hogere sterfte onder foetussen.
Dat je dat aanneemt als juist is erg ongeloofwaardig.
“Natuurlijk want voor een kwantitatief resultaat heb je een kwantitatieve analyses nodig.”
Niet ik vond de andere onderzoeken 4954 “niet degenlijk”, dat was jij die dat stelde.
Sterker je vond dat een “bewijs” van kwaliteit van deze analyse via slechts 46 studies.
Als ik “Radon” in tik in google krijg ik 24.800.000 resultaten, door er maar 2 te vermelden maakt ik niet daardoor een hoog kwalitatieve kwantitatieve selectie.
“Je ziet dat de straling alleen door Radon in Zwitserland al hoger is dan de totale stralingsbelasting in Nederland.” (mijn tekst)
“Je demonstreert weer dat je niet kunt rekenen met statistische waarden en trekt weer foute conclusies.” (jouw commentaar)
Volgens het Bundesamt für Gesundheit is de Radon belasting 3,2 mSv/a per persoon in Zwitserland.
Volgens het RIVM is de Stralingsbelasting in Nederland totaal 2,9 mSv/a per persoon.
Kennelijk reken je “statistisch” anders maar al jong heb ik op school geleerd dat 3,2 meer is dan 2,9.
“Kennelijk is je doelstelling om alle onderzoek dat gezondheidsgevolgen van kernenergie laat zien, hoe dan ook te diskwalificeren”
Ik diskwalificeer jouw conclusies, door te laten zien dat reële invloeden zoals Radon een werkelijk belangrijk iets is waardoor er ook strenge regels zijn in Zwitserland om dit gevaar van Radon te verkleinen.
Leven in een kelder is daar soms verboden.
Veel huizen hebben verplichte actieve lucht aanvoer in kelders om overdruk te creëren tegen Radon gas en verplicht gas en waterdichte vloeren afdichting van kieren bij pijp gaten etc. etc.
Ook in Nederland waar we nauwelijks Radon houdend gesteente hebben zegt het RIVM dat 30% van onze natuurlijke achtergrondstraling Radon gerelateerd is.
Dat je jouw feiten vrije conclusies verdedigde door de Zwitserse overheid als fantasten te beschouwen is geen verassing.
Er zijn veel risico’s bij zwangerschappen en straling door fall-out in Nederland is zeer klein, en zeker niet aantoonbaar in foetus sterfte.
Maakt niet uit hoe vaak je die onzin ook herhaald.
Beste Bas, nog een linkje voor je https://www.newscientist.nl/nieuws/natuurgebied-ontstaan-rond-tsjernobyl/
en de tip google eens op natuur+Chernobyl en Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest
De post bevat teveel verzinsels om op te reageren.”
Gevalletje pot en ketel….
Ha, Bas is ontwaakt en heeft de one-and-only rock-solid Scherb maar weer eens opgegraven. Bas kan zelf niet uitleggen hoe Scherb aan zijn resultaten komt, maar dit terzijde. Ik beperk me even tot de statements die ontsproten zijn uit His Master’s Voice himself.
– “ Ook van verkeersvliegers en berggidsen (de straling is intenser op grote hoogte) is bekend dat zij significant verhoogde kans op kanker lopen”.
NEE Bas, hoe vaak moet ik het nog zeggen, je verspreidt fake nieuws. Verhoogd risico op kanker bij berggidsen en piloten komt door de verhoogde intensiteit van UV straling, heeft NIETS te maken met radioactiviteit. https://res.mdpi.com/d_attachment/environments/environments-07-00010/article_deploy/environments-07-00010-v2.pdf
– Je schrijft dat in de BEIR studie de LNT “uitgebreid” is onderzocht. Dat is niet waar. In de BEIR studie is uitgebreid de kanker prevalentie onderzocht bij de overlevenden van Hiroshima en Nagasaki. Hun conclusie dat hun data in overeenstemming zijn met een LNT model is zeker niet “rock-solid”, zie bijv dit citaat uit “Linear no-threshold relationship is inconsistent with radiation biologic and experimental data, https://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/radiol.2511080671”:
“Japanese Atomic Bomb Survivors
Leukemia.—Little and Muirhead (99,100) have shown that the dose response is not linear at doses less than 150 mSv. In fact, a quasi-threshold, or even a hormetic effect, may exist below this dosis” .(.
Daarnaast is in talloze studies (bijvoorbeeld https://www.pnas.org/content/103/47/17874) gevonden dat blootstelling aan lage dosis radioactiviteit gunstige effecten heeft:
“We previously reported that the genetic effects (mutations) observed for exposure of both germ-line and somatic cells to IR are PARABOLICALLY related to the logarithm of the DRs, for a given dose, with minimal effects at DRs in the range of ≈0.03–1.0 cSv/min.”
Ofwel: als je (de logarithme) van de stralingsdosis uitzet tegen het mutagene effect krijg je U-vormige curve met een minimum tussen 0.03–1.0 cSv/min. Bij blootstelling aan 0 cSV/min ziet men evenveel mutaties optreden als bij blootstelling aan 1.0 cSv/min.
But wait, there is more! Ook in de echte wereld worden U-vormige dose-response curve gevonden. Uit hetzelfde artikel:
“Because radiation-induced leukemias, … frequently reveal chromosomal translocations, we estimated the incidence of induced leukemia as a function of DR. Data ( … ) for three different exposure groups (atomic bomb survivors, nuclear plant workers, and Chernobyl accident “clean-up” workers) enabled us to show again a PARABOLIC relationship …..” .
Andere studies waarin vergelijkbare effecten zijn gevonden:
10.2203/dose-response.06-115.Sakai; 10.2203/dose-response.08-016.Scott; Int J Radiat Biol 83:873; 10.1080/09553000701727523; Int J Low Radiat 1:142–146; 10.2203/dose-response.07-024; :10.2203/dose-response.06-002.Scott
Paarlen voor de zwijnen chemical, ik sla je post op dan kan ik er BmG mee om de oren slaan aks hij weer eens met Scherb op de proppen komt.
Chemical
Ik mag hopen dat je missie slaagt. Op een ander terrein heb ik het vele malen geprobeerd. Fake Bas is aan alle kanten lek gebleken. Wat erin gaat, gaat er ook meteen weer uit. Wat een ingang lijkt, blijkt een uitgang te zijn. Niet op reageren is me aanbevolen. Kapotte grammofoonplaten moet je gewoon weggooien.
@Chemical,
“… kan zelf niet uitleggen hoe Scherb aan zijn resultaten komt, maar dit terzijde.”
Voor de voor jou irritante Helmholtz studie waarnaar ik hierboven verwijs (“BmG 5 mei 2021 om 10:53”), heb ik het al aangegeven in dat comment van mij.
In iets ander woorden: alle data is van de typisch Duitse detaillistische bevolkingsadministraties. Het grote voordeel daarvan is dat er geen steekproef is, wat de studie extra betrouwbaar maakt.
Kennelijk heb je dus mijn commentaar niet eens serieus gelezen….
Overigens staan de bronnen bijna altijd vermeld in de publicaties in peer reviewed wetenschappelijke tijdschriften waarnaar ik verwijs.
Anders komen ze niet door de peer review van wetenschappelijke tijdschriften heen. Iedereen kan nonsense opschrijven en helaas doen al teveel mensen dat.
Ik heb ze een keer opgevraagd toen ik er niet uitkwam en kreeg toen alle details van de auteur.
“Ook van verkeersvliegers en berggidsen (de straling is intenser op grote hoogte) is bekend dat zij significant verhoogde kans op kanker lopen.”
Daar zijn we het dus over eens.
UV licht komt niet door de aluminium huid van vliegtuigen. Ook de ramen absorberen UV-licht grotendeels. Verder veroorzaakt UV licht alleen huidkanker voor zover mij bekend.
Radio-actieve straling, zoals gamma straling ook wel röntgen straling genoemd, heeft daar geen moeite mee.
Het gegeven dat er op grote hoogte meer UV licht is, geeft wel een verklaring voor het hoge percentage huidkankers bij berggidsen.
Er bestaan talloze studies die op cel niveau analyses doen en dan tot hormetische effecten komen.
Interessant, maar we hebben het over mensen waarbij cellen in een groter geheel functioneren. Mensen met een lichaam dat disfunctionerende cellen vervangt, enz.
En ik ken geen degelijke wetenschappelijke studie die hormetische effecten bij mensen aantonen.
Vandaar dar de US National Academic of Sciences de Lineair Non-Threshold Theorie opnieuw bevestigde.
Je PNAS gepubliceerde studie heeft het over stralingsniveaus van 0,03 – 1 cSv/min. Aannemende dat min. = minuut betekent, zijn dat heel hoge stralingsniveaus (>15.763Sv/a) waarbij wij mensen ruim binnen een uur dood zijn…
Dose-response is opgericht om dergelijke studies gepubliceerd te krijgen omdat dergelijke publicatie nergens door de peer review kwam.
“Bas, grappenmaker, begrijpend lezen was zeker niet je sterkste vak op school: ik heb het heel duidelijk over de RESULTATEN van Scherb (“…hoe Scherb aan zijn RESULTATEN komt…”). Jij begint over zijn DATA ( “…alle DATA is van de typisch Duitse detaillistische bevolkingsadministraties”). Om het nog eens simpel uit te leggen: ik vraag dus NIET naar de ingrediënten (DATA) waarvan Scherb zijn RESULTATENsoep heeft gekookt. Ik wil van jou weten HOE Scherb soep kookt van de data, dus wat zijn RECEPT is, het statistische model, de onzekerheden, de aannames, vertaling van correlatie naar causaliteit, van die dingen.
– “Dose-response is opgericht om dergelijke studies gepubliceerd te krijgen omdat dergelijke publicatie nergens door de peer review kwam”
Heb je ook nog inhoudelijke kritiek op deze peer-reviewed studies of blijft het bij dit armoedige gebrabbel? Dose Response is een peer-reviewed tijdschrift met impact factor 2,4 , heel behoorlijk voor het veld. Ook de andere tijdschriften die ik aanhaal (PNAS (IF 9.4!), Int J Radiat (IF 2,4), Radiology (IF 7,9), Int J Low Radiat (IF 0,3) zijn peer reviewed tijdschriften. Zijn die ook allemaal “opgericht omdat dergelijke publicatie nergens door de peer review kwam”? Schei toch een keer uit met deze stompzinnige non-argumenten.
– “En ik ken geen degelijke wetenschappelijke studie die hormetische effecten bij mensen aantonen. Vandaar dat de US National Academic of Sciences de Lineair Non-Threshold Theorie opnieuw bevestigde.”
Nee, die ken JIJ niet, omdat je alles weggoochelt wat niet in je anti-kern denkraam past. Om jou maar eens aan te halen: “Kennelijk heb je dus mijn eerdere post niet eens serieus gelezen….” Uit mijn eerdere post:
“…Ook in de echte wereld worden U-vormige dose-response curves gevonden. Uit hetzelfde artikel: “Because radiation-induced leukemias, … frequently reveal chromosomal translocations, we estimated the incidence of induced leukemia as a function of DR. Data ( … ) for three different exposure groups (atomic bomb survivors, nuclear plant workers, and Chernobyl accident “clean-up” workers) enabled us TO SHOW AGAIN A PARABOLIC RELATIONSHIP …..” .
Deze studie ( https://www.pnas.org/content/103/47/17874) is gepubliceerd in het zeer vooraanstaande tijdschrift PNAS. Om jouw woorden te gebruiken: “als jouw mening enige waarde had dan was het onderzoek niet door de peer review gekomen”.
Ook in deze zeer uitgebreide peer-reviewed studie naar de prevalentie van kanker onder de overlevenden van Hiroshima en Nagasaki wordt geconstateerd dat bij lage stralingsdosis de dose-response curve een upward curvature, een U vorm, vertoont. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22171960/ Lees je even mee?
“The linear dose–response relationship provided the best fit to the solid cancer data across the entire dose range, but significant UPWARD CURVATURE was observed over the truncated dose range of 0–2 Gy (Table 7), which had been hinted at in previous reports (4, 5).
“The apparent UPWARD CURVATURE appears to be related to relatively LOWER THAN EXPECTED risks in the dose range 0.3–0.7 Gy (Fig. 4), a finding without a current explanation.”
– “Vandaar dat de US National Academic of Sciences de Lineair Non-Threshold Theorie opnieuw bevestigde”
Daarop zeg ik: vandaar dat de Franse Académie des Sciences (Paris) en Académie Nationale de Médecine concluderen dat gebruik van het LNT model voor risico-bepaling van lage dosis niet gestoeld is op wetenschappelijk bewijs.”(http://health.phys.iit.edu/archives/attachments/20051006/bda42453/attachment.pdf). “
– “UV licht komt niet door de aluminium huid van vliegtuigen. Ook de ramen absorberen UV-licht grotendeels”.
Dit zijn de feiten:
Pilots flying for 56.6 minutes at 30 000 feet receive the same amount of UV-A carcinogenic effective radiation as that from a 20-minute tanning bed session. These levels could be significantly higher when flying over thick cloud layers and snow fields… Airplane windshields do NOT completely block UV-A radiation and therefore are not enough to protect pilots. UV-A transmission inside airplanes can play a role in pilots’ increased risk of melanoma. (https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2019958)
– “Verder veroorzaakt UV licht alleen huidkanker voor zover mij bekend”
Wil je hiermee suggereren dat de carcinogene effecten van UV straling alleen beperkt blijven tot de huid. Laat ik je uit de droom helpen: het gaat om melanoma, uiterst kwaadaardige huidtumoren dat berucht zijn omdat ze snel uitzaaien naar andere lichaamsweefsels en daar tumorvorming induceren. Er is trouwens geen verband gevonden met een verhoogde blootstelling aan kosmische straling: https://academic.oup.com/annweh/article/57/6/695/148797 (peer reviewed): “We evaluated whether the difference in risk factor prevalence between Finnish airline cabin crew and the general population could explain the increased incidence of skin cancers among cabin crew, and the possible contribution of estimated occupational cosmic radiation exposure.”……”Exposure to cosmic radiation did NOT explain the excess of skin cancer among the studied cabin crew in this study.”
Als dezelfde veiligheid op de vaccinaties zou worden toegepast als die van kernenergie, zou niemand worden gevaccineerd.
Omgekeerd. Dan zou iedereen worden gevaccineerd.
Als we fossiele energie willen uitbannen omdat we bang zijn voor natte voeten – of bevroren tenen, kan ook hoor …
Als we kernenergie uitbannen omdat we bang zijn voor van alles en nog wat …
tja …
Wie kan er dan nog met goed fatsoen zeggen dat ie tegen de renewables is?
Bovendien: zo schoon als wat en het kost helemaal niks … echtjes … nou dan?
[Voor hen die iets van de geschiedenis willen leren: ik weet nog goed, toen Slochteren ontdekt werd – ze zeiden ook dat dat daar zomaar gratis in de grond lag … de kurk waarop onze welvaart dreef (1959) … en we hadden ook nog genoeg om aan Rusland te verkopen … haha]
Klopt. Toen ik destijds op school zei tegen de leraar dat het ook ooit opraakte kreeg ik een klap.
Daarom zit ik hier.
Nu en dan te werken aan mijn boek:
“De verschrikkelijke gemiddelde mens”.
Je moet toch wat.
ophouden met dat boek, Christian, zou ik zeggen.
Er is een Amerikaanse journalist, die ik graag lees – hij schrijft stijlvol en bloemrijk … een beetje te veel klimaatbezorgd, want hij is democraat: Charles P. Pierce. Sportjournalist, maar hij bemoeit zich overal mee.
Heeft een mooi boek geschreven, zoiets als wat jij in gedachten hebt, denk ik: Idiot America: How Stupidity Became a Virtue in the Land of the Free.
We schrijven 2009.
Heeft niks geholpen.
Nou ja, ik zal je niet stimuleren om dat boek af te maken.
Ach Leonardo, ik weet wat niks helpt. Dit boek was een floddertje vanochtend. Je hebt helemaal gelijk en gewaarschuwd is altijd goed. Ik ben wel blij met deze groep onredelijke redelijken hier. Zelfs met Bas als tegentoon en de spokers in het weekend. Leuke mix om wat vrolijk te scherpslijpen. Vroeger had je alleen de buurvrouw. Simon Vestdijk sloeg er helemaal van naar binnen met zijn gebrek aan intelligente omgeving. Nee, hoe dan ook zijn deze fora, zoals vroeger de koffiehuizen in Boedapest en de terrassen in Parijs, een voedingsbodem voor democratisch denken.
Het LNT principe ligt makkelijk in het gevoel. Hoe meer, hoe gevaarlijker. Alleen 0 is veilig. Epidemiologen zijn er dol op. Het rekent makkelijk. Als de kans op doodgaan bij 50 g stof 50% is en en bij 100 g 100%, dan is die bij 0 g dus 0%. Niets mis mee, lijkt. Ook niet met de conclusie als je 100 mensen elk 1 g geeft, heb je dus 100% kans dat een ervan sterft (!). Leuk model-denken, al deugt de wiskunde niet. Maar bovendien voor alle stoffen die wij dagelijks tot ons nemen, geldt de redenering ook niet als je wel de goede wiskunde toepast, Je hebt zo’n 2 liter water per dag nodig om te leven. Bij inname 0 ben je in enkele dagen dood en wanneer je probeert 25 liter achter elkaar te drinken haal je die 25ste niet eens. Wat LNT?? Probeer het met andere stoffen, wortelsap (lekker veel vitamine A). Vet, suiker, zuurstof…. Eeuwen geleden wist Paracelsus al: er zijn geen giftige stoffen, alleen giftige doses. Maar tot atoomvrezers is dat niet doorgedrongen. Soms kan je zonder een stof, als het lichaam genoegen neemt met een vervanger. Voor alle stoffen geldt een optimum en een minimum dat minder leuk of dodelijk is en een maximum, dat ook dodelijk is.
Of de evolutie verlopen zou zijn, als ze is, zonder dat we voortdurend aan radioactiviteit waren blootgesteld? We weten het niet, maar vermoedelijk is het antwoord nee. Misschien waren we dan nog steeds geen mensen, maar anaerobe bacteriën, blij met uitsluitend uit CO2 bestaande lucht. En wachtend op een binnendringend molecuul dat eindelijk doet, wat een vlug atomair uitwerpsel in een milliseconde klaarspeelt.
LNT ligt niet alleen gemakkelijk in het gevoel.
LNT klopt met de dominante stralingstheorieën en wordt dus door de wetenschap geaccepteerd als de beste voorspeller van lichamelijke beschadigingen door straling.
Waarbij de beschadigingen aan zaadcellen tijdens de productie in je zaadballen een grote rol spelen omdat die productie plaatsvindt door het delen van de dubbele DNA helix.
Omdat een enkele helix betekent dat er bij beschadiging geen referentie is voor reparatie, kan dergelijke beschadiging in de zaadballen al snel leiden tot aangeboren afwijkingen en dood geborenen of vroegtijdige abortus of geen conceptie.
Omdat jongens DNA kleiner is loopt dat minder kans geraakt en dodelijk beschadigd te worden. Dus krijg je dat de m/v verhouding bij baby’s snel toeneemt bij toenemende straling
UNSCEAR heeft in zijn 1958 rapport aan de VN voorgesteld om die m/v verhouding te gebruiken om verhoogde straling te ontdekken (toen waren gevoelige stralingsmeters nog exceptioneel duur).
In Frankrijk waar ik woon (en me welkom voel) is alleen geothermie goedkoper dan nucleair. Na ingrijpende additionele veiligheidmaatregelen (na Fukushima) is de kostprijs opgelopen van 4,2 naar 4,9 cent per kWh. EdF denkt, ondanks de enorm hoge eisen, de EPR uiteindelijk voor 6-7 cent per kWh te kunnen realiseren. https://prix-elec.com/energie/production. Er staat een aardige link in waar met name zon en wind op zee niet best scoren. Rapport sur les Coûts des Energies renouvelables, ADEME 2016.
En natuurlijk hydro (witte steenkool), 1,5 – 2 cent per kWh.
Gewoon lezen.
https://www.energievergelijk.nl/nieuws/nederlandse-stroom-en-gasprijs-behoort-tot-hoogste-europa
En over Frankrijk… Ik spreek vloeiend Engels en Duits, maar voor Frans heb ik overduidelijk geen talent.
Als Frans net zo belangrijk zou zijn geweest als Nederlands dan zouden ze mij dyslectisch hebben genoemd.
En aangezien de Fransen niets anders spreken dan Frans….
“EdF denkt, ondanks de enorm hoge eisen, de EPR uiteindelijk voor 6-7 cent per kWh te kunnen realiseren.”
Dat is een interessante.
HPC, de dubbel reactor EPR in UK krijgt ondanks het schaalvoordeel van een dubbele reactor, voor alle stroom die het produceert 12,3cent/KWh, terwijl de bouw daarvan veel vlotter gaat dan de EPR die EdF in France (Flamanville) bouwt.
En die 12,7cent/KWh is inflatie gecorrigeerd totdat HPC 35jaar heeft gedraaid (vlgs huidige schatting 2063).
Bij 1,5% inflatie/jaar is die 12,7cent in 2035 al opgelopen naar 15,2cent/KWh, enz.
Is EDF is geweldige woekerwinst aan het maken in UK?
Waarom hebben ze dan China General Nuclear 30% van de aandelen gegund?
Een beetje OT maar toch. In die lieve, lieve stad sprak gisteravond Andre van Duin op de Dam.
Buitengewoon subtiel vertelde hij, dat hij in de 30 jaar dat hij, pure Rotterdammer, nu in Amsterdam woont nog nooit op 4 mei naar de Dam is geweest voor de herdenking.
Hij ging altijd naar het Homomonument. In your face Halsema, GL-burgemeester van de stad waar het homogeweld door de door jou zo geliefde kansenparels gruwelijk is. Om nog maar niet te spreken over het antisemitisme.
De stad ook waar men erg voor windmolens is, maar vooral NIET in de buurten met een hoog GL gehalte.
Anthony,…Welke droeftoeter geeft op jouw stukje duim naar benee? Man,…man…hij/zij snapt er niks van.
Helemaal mee eens.
oh ja,
Meer dan twee glazen wijn per dag is slecht voor de gezondheid … en, dat is het boosaardige van de wijndrinker: slecht voor ieders portemonnee, want dat levert een hoop zorgkosten, dus een hoge premie zorgverzekering.
Nou weten we toevallig waar dat vandaan komt: internisten zien nog wel eens een lever, of proeven nog wel eens niertjes van mensen die gedronken hebben.
Wat die artsen nog nooit in hun ziekenhuis gehad hebben: gezonde drinkers die geen onruststoker zijn.
Omdat het niet rijmt weet niemand daar van.
Kan dat gesodemieter, dat gezeur over dat leven risico inhoudt bedoel ik, nou eindelijk eens afgelopen zijn.
Gisteren nog gereageerd op Judith Curry (redelijk mens hoor).
Ze schreef, astonished at seeing how we have fooled ourselves into thinking that manmade climate change is the dominant cause of societal problems:
Ik heb haar geantwoord:
No that’s not the point. That’s not the quintessence!
The quintessence is: climate is an earth system that is triggered by two things:
– things that happen to the world
– things that happen in the world
Things that happen to the world: the sun is shining … there’s cosmic radiation … etc. etc.
Things that happen in the world: tectonics … volcanic activity … the tilt of the earth’s axis … etc. etc. … and: Life on earth.
So, the 7,7B of us can do two things: squat on our haunches and be silent – and (perhaps) nothing will happen to the climate – or we can be the living organism we are foreordained to be, and in doing so being a natural part of the things in heaven and earth.
Beste Leonardo in spreektaal heb je natuurlijk gelijk. Maar als fysicus weet je dat alles met alles te maken heeft. Wanneer een vlinder in Z.Amerika fladdert en daarmee hier of in Florida een storm veroorzaken kan, dan kan mijn kleindochter als ze touwtje springt de aarde ook opwarmen. Bij alles hoor echter: HOEVEEL, of hoe groot is de kans? En dan weet elke fysicus dat je geen vlinders moet gaan kweken om windmolens te laten draaien en dat mijn kleindochter, zonder dat haar ouders een boete moeten betalen, best mag blijven springen. Natuurlijk doet dat CO2 iets. Alleen is er niemand, die weet hoeveel. Naar wie zegt het te weten, hoef je niet te luisteren. Ik zeg het 0,2 C bij verdubbeling (!).
http://www.clepair.net/witteman-CO2+IR.html
Net de PDF bemachtigd. Wat bedoelt Devanney met een gebruik van b.v. 700 Watt per persoon. Of een wereldwijd gebruik van 2500 GWatt? Is dat kWh per jaar? Watt is vermogen, niet energie.
Inderdaad is figuur 1.3 niet elektriciteitverbruik maar geïnstalleerd vermogen (power) per hoofd.
Zie dit overzicht waar beide waarden vermeld staan.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_electricity_consumption
Nee het is een vreemde omrekeningsmethode:
1 kW·h/yr = 1,000 Wh/(365.25 x 24)h = 0.11408 Watt
Dus wel electriciteitsverbruik…
Verbruik per jaar heeft als eenheid vermogen. Maar ik zou voor een beter begrip kWu/jaar gebruiken.
De begrippen massa, gewicht, energie, arbeid en vermogen worden door de leken willekeuring door elkaar gebruikt.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurkundige_grootheden_en_eenheden
Het vermogen van een windturbine is een nietszeggend getal. Vermogen is zoiets als Max Verstappen die zijn gaspedaal aan de voorspoiler bindt.
Verbruik per jaar heeft als eenheid vermogen.??? Energie moet dat zijn. Ik begrijp je 2e toevoeging niet.
Klopt Henk: Energie (J) is vermogen maal tijd (Ws)
Maar energie per jaar is (vermogen maal tijd) gedeeld door tijd (Ws/s) en dat is… vermogen (W) !
Ik vindt het ook een vreemde omrekening, maar hij is wel begrijpelijk.
Simpel toch? gewoon 0,7 kW vermenigvuldigen met 8766 uur en je hebt het verbruik in kWh per jaar.
Bedankt Hans! En dan is elektriciteit nog maar een fractie van de totale hoeveelheid energie die we gebruiken.
Henk, dat klopt helemaal. Ik nam laatst wat 230 V elektriciteit tot mij via een kortsluiting in een oplader, maar het leverde mij géén energie op waar ik wat aan had.
Hallo Johan,
Als dat zo is kan het zomaar nog een keer gebeuren. Je hebt dan niets geleerd en er inderdaad niets aan gehad. Volgens de definitie ben je dan geen ezel.
Ja hahaha, als ergens geen verstand van heb dan is het elektriciteit. Maar slechts één keer in mijn leven dacht ik wel wat eenvoudigs te kunnen repareren, met als gevolg dat ik mijn hartspier voelde samenkrampen. Nou ja, ik weet nu wel dat m’n hart nog redelijk wat kan hebben.
Bovenstaand verhaal is enkel geldig voor de westerse wereld die zich in een verval heeft gestort.
China is slimmer en volgt nucleair 2 sporen
1 Een exponentiële groei in splijtreactoren vanaf 2000 met nu reeds een capaciteit van 45 000 MWe https://www.world-nuclear.org/information-library/country-profiles/countries-a-f/china-nuclear-power.aspx#ECSArticleLink5
2 Zware inzet op fusie , door enerzijds te participeren in ITER maar ook parallel in een eigen installatie ( artificiële zon genoemd) die reeds voor is op ITER https://phys.org/news/2020-12-china-nuclear-powered-artificial-sun.html
Ik zie het gebeuren dat Zuid Korea en China hier nog reactoren zullen bouwen , en waarschijnlijk nog vroeger dan we inschatten.
Van die exponentiële groei van kernenergie zijn ze sinds 2015 terug gekomen.
Kijk naar het aantal in aanbouw genomen KC’s sindsdien.
Waarom kernenergie voorlopig werkelijk zal blijven floppen kan ik op 5 vingers natellen:
Punt 1: Besmetting met natuurlijke radioactieve isotopen kan je niet simpelweg vergelijken met besmetting door kunstmatige isotopen, deskundigen die dit verzwijgen of bagatelliseren geven geen eerlijke voorlichting.
Nu ben ik helemaal geen badgast maar ik zit liever liever (een van nature licht radioactieve) Brazilliaanse banaan te eten op een Braziliaans strand waar 40 microSv/uur wordt gemeten vanwege van nature aanwezig thoriumzand dan dat ik een flesje Yakult zit weg te slurpen op een Japans strand op enige afstand van de doorgefikte centrale van Fukushima waar de te meten dosis van 40 microSv (of zelfs de helft) door kunstmatige radioactieve stoffen zoals pluisjes plutoniumoxide, cesiumoxide of radioactieve jodiumdamp, want het gaat om stoffen die veel makkelijker door het lichaam worden opgenomen en zich concentreren in bepaalde organen, zo is de opname van radioactief jodium door onze schildklier een berucht gevaar na menig kernongeval, dat is herhaaldelijk geconstateerd, helaas worden de medische lotgevallen van geëvacueerde besmette mensen niet altijd goed gevolgd en schuift men eventuele gezondheidsschade op de lichamelijke gevolgen van geestelijke stress, de werkelijke schaal van door radioactieve besmetting veroorzaakte kwalen zal wellicht groter zijn dan wat gedocumenteerd wordt, niet bewezen gezondheid schade kan makkelijk worden ontkend door overheden die baat hebben bij ontkenning, of het nu veroorzaakt is door Tsjernobyl, Fukushima, Sellafield, Majak of door de kleinere lekkages nabij de Rhone.
Punt 2: Ons overstromingsgevoelige landje is te dichtbevolkt voor een kerncentrale, stel dat er eentje in de fik gaat door een oorlogshandeling, terrorisme, door sabotage van een hacker, neerstortend vliegtuig met volle tanks, constructiefout, niet voorzien hoog water, niet nageleefde veilheidsvoorschriften door al te zuinig management of door een incompetente werknemer, dan is al gauw ’n kwart of ’n derde deel van ons land onbewoonbaar en zijn veel huis- en bedrijfseigenaren failliet en zijn nog meer mensen werkloos, de landbouw kan dan niks meer exporteren, eigenlijk is heel ons land dan failliet en kunnen we fluorescerende tulpenbollen gaan eten.
Zelfs een centrale waar men op grote schaal voor ziekhuizen radioactieve isotopen maakt, zou beter ergens in Noord-Zweden kunnen staan dan in Petten op een steenworp van Amsterdam.
Punt 3: Aangezien bestuurders, politici en ambtenaren er al niet in slagen om ten tijde van hoogconjunctuur enkele tienduizenden gedupeerden van het toeslagen schandaal en de Groninger gasbevingen op redelijke termijn te helpen, vraag ik me af hoe lang door een kernongeluk gedupeerde mensen moeten wachten op compensatie als een kwart van ons land plotseling besmet is, miljoenen mensen zullen als nucleaire zwervers eindeloos lang in noodtenten, sporthallen en bibliotheken moeten bivakkeren totdat ze verdeeld worden over reeds bewoonde huizen buiten het besmette gebied, ieder huishouden zal daartoe een zolder of logeerkamer verplicht moeten aanbieden aan een “kernvluchteling”, tot voor hen een vervangende woonruimte is gebouwd, we komen nu al woningen tekort, wachtlijsten voor zelfs een zeer basale woning zullen langer zijn dan de halfwaardetijd van menig kunstmatig isotoop.
Punt 4: Als een kerncentrale een voltreffer te verduren krijgt van een kernbom is het gevolg veel erger dan van een meltdown, als alle splijtstaven verpulverd in de atmosfeer worden geblazen komt er meer zooi vrij dan er tijdens vele Tsjernobyl’ s en Hiroshima ’s tegelijk is vrijgekomen en dan is ons land tot ver over de grenzen duizenden jaren onbewoonbaar.
Ook een nieuw te ontwerpen thorium reactor waarbinnen geen meltdown kan plaatsvinden, zal niet opgewassen zijn tegen een heel krachtige bom, de inhoud (in giftig zout opgeloste thorium) zal dan via de lucht en zeker via water zich verspreiden over grote gebeiden, ik denk niet dat binnen Europa de solidariteit zo groot is dat men de besmette overlevenden met open armen “nucleair” asiel gaat verlenen.
Punt 5: Kernenergie is hooguit iets voor zeer grote dunbevolkte landen waar men het kan hebben als af en toe een flink stuk land moet worden opgegeven als er een centrale opgeblazen wordt of een opslag van kernafval begint te lekken want hoe knap “onze” geleerden ook zijn, natuurwetten zoals Murphy’s Law en de halfwaardetijd van vrijgekomen isotopen kunnen zij niet veranderen, zelfs een groot land als Frankrijk waar meer ruimte is dan bij ons, is eigenlijk al te dichtbevolkt om zoveel op kernenergie te leunen, ook al hebben zij een flink deel van hun kerncentrales, afvalopslag en opwerkingsindustrie aan de rand van hun land gebouwd, de kans is dan groot dat niet al te veel van hun inwoners (maar die van de buurlanden des te meer) de dupe worden van een ongeluk.
Conclusie: Tijdens het atoomtijdperk van 65 jaar geleden droomden kern-utopisten nog van een stralende toekomst met veilige en schone energie met verwerkbaar afval en geen ongelukken, men heeft vroeger zelfs een vliegtuig ontworpen met een kleine nucleaire motor, de filosofie van de ontwerpers moet zijn geweest: “Vliegen is de veiligste vorm van vervoer en kernenergie de schoonste brandstof dus combineren we deze voordelen”.
Toch zal het de meeste mensen niet verbazen dat zoiets als een nucleair aangedreven vliegtuig nooit van de grond is gekomen…..en daar ben ik niet rouwig om!
Als het voorzorgsprincipe (“wat als”) dat gebruikt wordt als argument tegen kernenergie ook gebruikt was bij vliegtuigen, treinen en auto’s, had er nu geen trein of auto gereden en geen vliegtuig gevlogen.
Inclusief alle kernongelukken is kernenergie per kWu minder dodelijk dan windenergie.
Dodelijkheid is niet het enige criterium. In Japan zijn ze nog tot minstens 2050 bezig met het opruimen van de ellende. Kosten???
Frans Ik kan je angst die er in veertig jaar is ingepompt door de antikernbeweging niet wegnemen.
Je kunt wel meer niet Hans, zoals Kees Lepair overtuigen dat 0,2 C bij verdubbeling toch echt onzin is. Iedereen zo z’n eigen geloof, z’n eigen bijbeltje. Prima toch? De wereld draait wel door hoor.
Niet gaan preken Frans.
Iedereen predikt z’n eigen geloof. Voor de één is dat Salomon Kroonenberg, voor de ander AGW, voor weer een andere Curry&Lewis en voor nog weer een ander Witteman, enz., enz.
Dan heb je Curry en Kroonenberg dus nog nooit gelezen Frans, als je klokkenluiden preken noemt, succes met je waarheidsvinding.
Lees eens een boek.
Je hebt de boodschap niet begrepen Hans
“Inclusief alle kernongelukken is kernenergie per kWu minder dodelijk dan windenergie.”
Het omgekeerde is waar. De wereld heeft tenminste een miljoen stralingsdoden vanwege kernenergie. Stralingsdoden die bovendien vrijwel allemaal onschuldige burgers zijn.
Zie bijv: https://goo.gl/jBtBzb
Bij windenergie ken ik geen ongeluk waarbij onschuldige burgers zijn omgekomen, hoewel er wellicht wel een paar zijn.
Kees, ik wil hier nog enkele punten aan toevoegen:
Punt 6: zelfs na 60 jaar onderzoek, heeft men nog steeds geen oplossing gevonden voor het hoogradioactief afval. Het wordt heel die tijd al in vaten e.d. gestockeerd, maar dit is maar een tijdelijke oplossing. Er wordt al decennia onderzoek gedaan naar permanente ondergrondse opslag, maar er is nog nergens een echt goede, stabiele grondlaag daarvoor gevonden.
Punt 7: In Frankrijk (en in een aantal andere landen), heeft men geen of onvoldoende financiële reserve opgebouwd om de ontmanteling van de kerncentrales te financieren. Hoe dat dan zal bekostigd worden, dat is nog niet uitgeklaard, maar dat gaat ofwel door de staat betaald worden (en dus via de belastingen), ofwel door een verhoging van de electriciteits rekening. Dus straks betalen voor electriciteit uit het verleden!
@Linda,
Is er wel voldoende financiële reserve om alles op te ruimen van windmolens en zonnepanelen?
Deze dingen gaan tenslotte niet zo heel lang mee.
De eerste molens moeten alweer opgeruimd worden.
Wat te denken van miljoenen zonnepanelen met zware metalen?
In zee dumpen is een optie. :)
Beste Linda, niet het afval is het probleem. Dat is de overdreven veiligheidsnorm. Een hectare omgehakt bos (voor een biocentrale) met een zandwalletje van twee meter en vier bordjes “niet betreden, STRALING” is genoeg voor 10.000 jaar hoog actief kernafval. Alleen de lui die de bordjes negeren gaan er aan dood.. Ik woonde ooit op een boerderij met een paar ha grond. Toen heb ik nog eens onderzocht, of ik niet wat van dat afval kon bemachtigen. Een leven lang gratis verwarming voor mij en mijn kinderen en kleinkinderen. Het ketste op vergunningen.
Met het Franse afval is het net zo. Iets andere regels, maar tegenwoordig even hinderlijk (en dom).
In het begin van de zeventiger jaren liep ik weg van Green Peace. DIe wilde zwak radioactief afval dumpen over de rand van het continentaal plateau in de golf van Biskaje verhinderen. Toen ik vertelde dat water en diepe bodem daar radioactiever waren dan het afval, kreeg ik te horen dat het niet ging om het gevaar maar om het behoud van ‘actie-momentum’. Dat was voor mij genoeg. Jaren later tijdens een excursie zat ik samen te met de directeur van het ECN gezellig te keuvelen op een paar vaten zwak radioactief afval. Mijn medewerkers maakten gauw wat foto’s van ons. Toen ik later mijn secretaresse vroeg of ze zo’n foto voor me kon bemachtigen, twee directeuren zittend op een zo’n vat! Ik begreep wel dat ze dat leuk vonden. Ze begon te lachen: “Ben je gek? Het was voor het eerst dat ze je geloofden”.
@Kees,
De Duitsers deden die opslag veel beter (in grote dikwandige vaten, in groot gebouw met muren van 50cm) en hoge wal rond het terrein in een bos op 3km van Gorleben.
Toch werden er vervolgens in stadjes op afstanden van 10-30km, conform de theorie, maar liefst 14% meer jongetjes dan meisjes geboren!
Wat duidt op zware DNA beschadigingen.
Na een wetenschappelijke conferentie met voor- en tegenstanders is geconcludeerd dan Gorleben de oorzaak was.
Vervolgens heeft Berlijn de “Zwischenlager” voortijdig gesloten ook al was het grote gebouw nog voor 70% leeg.
Toelichting: https://www.helmholtz-muenchen.de/fileadmin/ICB/biostatistics_pdfs/scherb/Wendland_Gutachten_Praesentation_Teil_1_und_Teil_2.pdf
Ik hanteer een ander uitgangspunt: het ergste is gebrek aan energie.
Tzt kan alleen met kernenergie voldoende energie worden geleverd om ieders vrijheid en welvaart te handhaven.
Dat wordt dus de keuze: dramatisch welvaartsverlies of kernreactoren plaatsen.
Ik denk zeker te weten dat voor dat laatste zal worden gekozen.
Met de nadelen zal men leren leven, zoals ook nu miljoenen Nederlanders die beneden de zeespiegel wonen rustig slapen.
Ik zie geen daken waar roeibootjes op liggen.
Niets welvaartsverlies. Ik ga voor welvaartstoename mede dankzij goedkope energie die met wind en zon gaan produceren!
Met wind en zon alleen kunnen wij, dankzij ons deel van de Noordzee, al een veelvoud aan energie produceren dan wij verbruiken (we zouden ook half Dld kunnen voorzien).
Gewoon basisschool rekenen. Begin met bijv de 15MW offshore windmolen van Vestas geplaatst op 1,2km afstand onderling, CF >50%. Goed voor een productie >80GWh/km²
Leg daar zonnepanelen tussen. Die zijn goed voor een productie van 200GWh/KWh.
We hebben dan aan 10% van ons deel van de Noordzee genoeg.
Vanwege resilience moeten we ook e.e.a. op daken en op land neerzetten (anders worden we kwetsbaar, ofschoon nog altijd veel minder dan met kerncentrales).
Kees Hendriks,
Nucleaire vliegtuigen zijn wel van de grond gekomen.
In Rusland is (of was) er een project om kruisraketten jarenlang te laten vliegen op nucleaire brandstof. Na diverse crashes is er niet veel meer van vernomen.
Inderdaad Dirk , ook de Convair NB-36H was nucleair aangedreven. Een van de mooiste en indrukwekkendste planes ooit gebouwd.
Mocht er een kernbom op een kerncentrale vallen dan is de radioactieve fall-out het minste probleem.
Het beste kan je niet traplopen, bergbeklimmen, motor- en paardrijden, duiken, parachutespringen, klussen en wiintersporten. Allemaal zeer dodelijke bezigheden. Overigens gaan de meeste mensen in bed dood. Dus ga niet slapen!
De radio-actieve fall-out van de kerncentrale en de radio-activiteit in de centrale wordt dan het hoofdprobleem.
Kijk naar Fukushima.
Ze zijn daar na 10jaar en ~€400 miljard nog nergens met het opruimen, hebben de verspreiding van radioactief materiaal naar o.a. de zee niet onder controle, enz.
Kunnen net straling resistente robots naar de situatie onder het reactor vat laten kijken.
Het enige lijkt om daar, net als bij Tsjernobyl, for the time being (>100jaar), een sarcofaag te bouwen waarbij alle mogelijke kanalen van grondwater uit de bergen, enz. worden afgesloten.
Iets als een dubbele stalen damwand van >200m diep en in de ruimte tussen de damwanden verschillende wanden rondom en alles opvullen met iets als bewapening en beton.
Dan binnen de stalen damwand voortdurend dun cement poeder zodat alle lekkage omlaag zoveel mogelijk wordt belemmerd.
nog weer €500miljard of iets dergelijks?
Iets dergelijks moeten we ook gaan doen als de KCB ontploft om er voor te zorgen dat zuid-Beverland en aanverwante gebieden nog bewoonbaar blijft…
Ja. Ik zei het al. Gas is veel beter. Het maakt het leven veel groener.
Gek, eigenlijk, he. Dat de mens juist dat wat het leven en hemzelf gemaakt heeft (CO2), wil uitroeien. Dat alleen al wijst op een duivels plan.
Het is niet de bedoeling om CO2 uit te roeien. Als het al zou kunnen want zo ongeveer alle bomen, planten, e.d. hebben CO2 nodig om te groeien.
Niet voor niets pompen tuinders CO2 hun kassen in.
Zonder CO2 zou de aarde een woestijn worden waar wij niet willen en moeilijk kunnen leven.
Barst! Weer verloren van Duitsland; om wanhopig van te worden.
Het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe heeft vandaag bepaald dat de nieuwe eisen die Duitsland zichzelf heeft opgelegd op het gebied van het terugdringen van CO2 niet in strijd zijn met de grondwet.
In 2030 65% minder en in 2045 neutraal. Daar staan we dan weer voor Jan met de korte achternaam met onze 55% en 2050.
Toch zie ik nog wel een lichtpuntje hoor. Met deze eisen zal het in Duitsland nog sneller volledig in de soep lopen dan we eerder al dachten.
Wellicht dat Nederland als zeevarende natie nog eens kan denken aan de oude Zeemans wijsheid: ‘Een schip op het strand is een baken in zee’.
Samengevat:
Het was geen prettige dag voor Gresnigt, hij kreeg het van alle kanten om zijn oren, met bewijzen en tegenargumenten opgestapeld voor hem.
De LNG-hypothese als ideologie werkt helaas nog door bij de decennia lang gebrainwashte volksvertegenwoordigers, in de fysische wetenschap was / is de LNG-hypothese reeds af geserveerd.
De politiek in Nederland zou gesubsidieerde propaganda voor milieuvervuilend “hernieuwbaar’ moeten inwisselen voor propaganda tot R&D naar schone en lage straling Thorium-MSR-energie-centrales.
Thorium-MSR-energie-centrales, dat mag dan meer dan 20 jaar duren, maar dan heb je ook wat voor de rest van de 21ste eeuw i.p.v. verroest oerwoud van voormalige zwaaipalen op zee.
@SCheffer,
“maar dan heb je ook wat voor de rest van de 21ste eeuw i.p.v. verroest oerwoud van voormalige zwaaipalen op zee.”
Offshore windmolens mogen maar een beperkte tijd draaien (eerst 30jaar nu tot 40jaar).
Daarna is de eigenaar verplicht om ze netjes (incl. fundering) op te ruimen binnen een paar jaar.
Als de eigenaar dat niet doet dan kan de overheid dat doen en de kosten verhalen op de eigenaar. Als die eigenaar inmiddels geen geld meer heeft (zoals bij de oude al jaren stilstaande Dodewaard kerncentrale) dan kan de overheid een beroep doen op de bij de gunning afgegeven bankgaranties (afgegeven door meerdere banken zodat er een paar failliet kunnen gaan).
Helaas is de overheid dat soort maatregelen “vergeten” bij de kerncentrales Dodewaard, en Bossele en de kernreactor van Petten (waar isotopen worden gemaakt; ze hebben daar geen geld omdat er veel concurrentie is op dat gebied. O.a. van Mol in Begië, groter en goedkoper).
Voor dat radioactieve afval zou men Elon Musk kunnen vragen om dat aan de achterzijde van de zon te laten crashen. Of dat gevolgen heeft zien we dan wel maar dan hoeft iemand zich niet meer druk te maken over die gevaarlijke radioactieve straling en kan hij dan ook gerust 120 jaar worden.
Maar even iets anders. Hoeveel druk en warmte ontstaat bij steden door bouwwerken. Iemand daar al eens aandacht aan besteed?
Max
Wat bedoel je?
De warmte die vrijkomt als het cement van de gebouwen verstenen? Ik denk dat dat niet zo erg veel is. Maar ja. Je hebt wel veel CO2 nodig om het cement in steen te veranderen.
Gek, he. Dat de mens het gas wat hij nodig heeft om warm in een stenen huis te kunnen verblijven, wil wegdrijven.
Ja
Het lijkt echt wel naar een duivels plan om de mens in een (koude) hel te krijgen.
Haha Henry, de koude hel vind ik wel een mooie.
Maar je hebt gelijk, het is satanisme waar we hier mee te maken hebben.
De vraag is of men en in het bijzonder beta’s en wetenschappers dit durven te onderzoeken.
Satanisme is alles omkeren.
En dit is precies wat er gebeurd op veler fronten en met name in klimaatwetenschap.
Satanisme is geloven in Lucifer.
Geloven in Lucifer is ontkennen van God.
https://twitter.com/Maga77717/status/1389819893436936195
Hoe dan ook, geloven of niet geloven is voor mij een en hetzelfde.
De oorsprong kennen we niet en weten we niet.
Allerhande rare instituties die denken de wijsheid in pacht te hebben behoren tot een rariteitenkabinet.
Daartoe behoort ook de wetenschap.
Anne
Bij de meeste godsdiensten gaat er om wat je doet om die denkbeeldige ladder op te kruipen om nader aan God te komen. Maar bij het echte Christelijke geloof is het toch heel anders. God zelf is van de ladder af naar beneden gekomen en als je een keer bij het Kruis aangekomen, hebt opgekeken kun je je hoofd nooit meer afkeren.
https://breadonthewater.co.za/2020/12/29/letter-to-a-prisoner-prison-ministry/
Wat doe je dan?
Misschien bv. iets zoals wij hier doen?
https://breadonthewater.co.za/2021/05/05/please-help-heart-for-children/
Niet om ‘zelf’ goed te doen of te voelen, maar om echt iets te doen om terug te geven voor het geschenk van het eeuwige leven dat Hij ons reeds heeft gegeven.
(ik weet niet of je mijn commentaren over de Lijkwade op een vorige draad hebt gevolgd?)
Henry, ik heb je commentaren op de lijkwade gelezen; het is en blijft een mysterie.
Net als alles een mysterie blijft.
De wetenschap kan niet buiten zijn grenzen kijken omdat het het mysterie niet begrijpt en vat het in menselijke waarneembare feiten en van daaruit conclusies.
Ik ben geen Christen maar ook geen ander aanhangende religie.
Religie is voor mij een aangeboren beginsel in de mens om iets groter voor te stellen en dit ook vooral te gebruiken om met name slechte gedachten, gevoelens eea te wijten en dus te projecteren op iets buiten de mens. Zoiets van ik heb het niet geweten.
Geweten is voor mij de basis tot alles.
Geweten is voor mij de link met de oorsprong en ik noem dat maar God.
En dat is ook tekort door de bocht.
De grandioze schoonheid van de schepping is mijn belangrijkste drijfveer geweest in mijn leven.
Helemaal mee eens. God is in ons.
We doen alsof we veel weten, dat is oke.
We doen alsof we weten hoe het zit, dat is niet oke.
We weten als puntje bij paaltje komt helemaal niets.
en op basis hiervan hebben we vele wetten die gebaseerd zijn op helemaal niets…
Een voorbeeld
https://twitter.com/Windzeit3/status/1389828986595913728
CO2 is een cooling gas.
Zoek op CO2 in kader dit en dan weet je het….
Ik begrijp werkelijk waar niet waar klimaatwetenschappers deze feiten omkeren (satanisme) tot hun belief…
Henry Pool
En veel energie om kalksteen in cement te veranderen. Dan is de cirkel weer rond.
Henry,
Wat ik bedoel is het gegeven dat wij bouwstoffen verdeeld over de aarde ontginnen en vervolgens die bouwstoffen op bepaalde plaatsen samenvoegen en daar grote bouwwerken neerzetten. Hierdoor ontstaat druk en druk kan dus warmte genereren. Kijken we naar grote steden zoals New York, Parijs etc.. dan moet je je toch afvragen wat dat hele gewicht van een stad met de ondergrond doet. Hoeveel zakt de grond in en wat zijn de bijwerkingen hiervan. Ontstaat op die wijze warmte die ongemerkt meehelpen kan om wereldwijd de temperatuur te laten stijgen
Geen idee. Ik denk niet dat het gewicht een verschil maakt omdat het meeste van dat gewicht er toch wel al was?
Max,
Warmte wordt niet gegenereerd door de druk zelf maar door de dynamische compressie bij de opbouw van de druk dus zeg maar tijdens de bouwfase. Die opwarming is dus maar tijdelijk en volstrekt verwaarloosbaar.
Max,
In b.v. New York is heel goed te zien dat stress (druk) op de ondergrond zo veel mogelijk vermeden wordt door de ondergrond afgegraven gelijk aan het gewicht van het totale gebouw.
Vandaar de meerdere verdiepingen onder de grond.
Dit om stress op de grond t.o.v. de stress voor de bouw gelijk te houden waardoor omliggende funderingen van andere gebouwen niet beïnvloed worden.
Je kan dit zien aan de twee gebieden op Manhattan met hoge torens en het gebeid met lage torens er tussen in.
Onder de hoge torens zit graniet wat veel gewicht heeft en goed is uit te graven, er tussen in zit zachte lichtere bodem waardoor je heel veel zou moeten uitgraven en daarna de zijkanten van je gat moet verstevigen om horizontale stress te vermijden.
Dat kost te veel en daarom geen hoge torens in dat gebied.
Dit alles heeft niks met je temperatuur te maken.
Chemical
Ik mag hopen dat je missie slaagt. Op een ander terrein heb ik het vele malen geprobeerd. Fake Bas is aan alle kanten lek gebleken. Wat erin gaat, gaat er ook meteen weer uit. Wat een ingang lijkt, blijkt een uitgang te zijn. Niet op reageren is me aanbevolen. Kapotte grammofoonplaten moet je gewoon weggooien.
Henry Pool 7 mei 2021 om 15:55
Nou neen dan denk ik eigenlijk niet Henry. Daar waar in vroeger tijden de steden kleiner waren, heb je nu te maken met hoogbouw op een veel groter oppervlak en ergens ontstaat druk die werkzaam kan zijn op diepere bodemlagen waardoor mogelijk warmte zou kunnen optreden. Zie het als twee tectonische platen die tegen elkaar botsen waardoor aardbevingen etc. kunnen optreden. Maar hier heb ik iets te weinig kennis over in huis dus vandaar dat ik de vraagstelling doe of druk door steden op een bepaalde plaats warmte kan genereren. Zou wellicht de volgende onbekende kunnen zijn in de mogelijke opwarming.
Hier ben ik het eens met Ries.