Een bijdrage van leonardo da gioiella.
[NB ik hanteer hier de oorspronkelijke, onvertaalde begrippen, omdat Kahneman, aan wiens denken deze post ten grondslag ligt, de bedoeling heeft noise als begrip te munten, en daarbij bias ook enigszins ijkt.]
Daniel Kahneman is een gerenommeerde wetenschapper. Psycholoog, maar een Nobelprijs voor economie. En nu, 87 lentes jong, een boek gepubliceerd, samen met een paar nog jongere honden, over zwakke plekken in het menselijk oordeel.
Dat laatste is een beetje een open deur: het menselijk tekort is al zo vaak beschreven, dat het niet die verwondering zou moeten wekken die dit boek in het publiciteitscircuit heeft gekregen: op zich ook een uiting van het menselijk tekort.
Ik kende Kahneman al langer. Van een boekje Conversations on Ethics: elf gesprekken met “denkers” – vnl. filosofen – over drie moral puzzles
- ons vermogen om tot morele oordelen te komen
- de objectiviteit van die oordelen
- de gave van redenering die we daaruit af mogen leiden: praat die op rede is gebaseerd
Ik heb dat boekje denker voor denker besproken, en ik vond Kahneman een positieve uitschieter in de groep.
Zijn laatste boek gaat ook over menselijke oordeelsvorming, maar die is volgens hem verre van objectief.
In dat laatste boek maakt hij onderscheid tussen bias en noise. Bias geeft aan dat een oordeel, dat je over een bepaald onderwerp hebt uitgesproken, gevoed is door vooroordelen. Noise geeft aan dat je oordeel, al dan niet gevoed door vooroordelen, afwijkt van wat een ander oordeelt over hetzelfde probleem.
Ik zou zeggen: bias gaat over de evaluatie van een persoonlijk oordeel, noise gaat over de statistische analyse van diverse oordelen over een zelfde probleem.
Voorbeeld (nog geen klimaat – ik kan nu wel over CO2 beginnen, maar dat zou niet objectief zijn – maar het gaat echt komen).
Bias. Een individuele rechter geeft voor een misdadiger, die schuldig is bevonden, als oordeel de doodstraf. Hij doet dat uiteraard gebaseerd op het lokaal geldende Wetboek van Strafrecht, waarbij voor bedoelde misdaad de doodstraf niet is uitgesloten. Maar zijn oordeel is gevoed door zijn vooroordeel dat de doodstraf soms toegepast moet worden, en in het voorliggende geval als passend mag worden gezien.
Noise. Een aantal rechters heeft vonnis gewezen in redelijk vergelijkbare zaken, waarvoor de doodstraf niet is uitgesloten. Een substantieel deel van de rechters geeft die doodstraf. Een ander deel, ook substantieel, volstaat met een (lange) gevangenisstraf.
Het gaat Kahneman niet zozeer om rechters, het gaat hem om iedereen die als specialist gezien wordt in zijn werkomgeving. Een kredietbeoordelaar, een verzekeringsagent, een rechercheur – ik weet, het woord klimaat valt maar niet, maar het gaat vallen; sterker, Kahneman gaat het C-woord laten vallen.
Maar nu nog even over experts, die werken in een zakelijke omgeving (geldt ook voor rechters) waar hun oordeel uiteindelijk zichtbaar wordt in de Verlies- en Winstrekening. Dat, verklap ik alvast, gaat natuurlijk ook op voor politici en gezagsdragers die budgetten moeten toewijzen aan zoiets als maatregelen om ernstige calamiteiten te voorkomen.
Volgens Kahneman is bias niet iets om ongemerkt te laten passeren, maar hij ziet nog grotere schade in noise. Bias is iets dat bekend is en dat herkend en na discussie ook wel erkend wordt. Noise wordt niet opgemerkt, omdat mensen zelden hun oordelen vergelijken met de oordelen van anderen.
Dat laatste, kan ik verzekeren, is niet waar, in ieder geval niet absoluut waar. In mijn werkzame leven heb ik te maken gehad met de beoordeling van kredietbeoordeling. Zolang er krediet gegeven wordt ontstaat er achterstand … die achterstand is heel hinderlijk voor een goede winst … analyse van die achterstand maakte duidelijk dat je wel kredietbeoordelingsaanwijzingen kon geven, maar dat zij die als feitelijke beoordelaars waren aangewezen meenden dat ze soms/vaak hun eigen inzichten moesten volgen. Dat werd niet zelden versterkt door het feit dat de kredietverlener graag zoveel mogelijk omzet zag, en dat ook taakstellend vastlegde in plannen.
Daar hadden we “een oplossing” voor, en Kahneman kent die oplossing ook: Credit Score – algemene benaming voor algoritmes die de computer een kredietaanvraag doen goedkeuren of afwijzen. Kahneman heeft kennelijk nog nooit gehoord van rechters waar je heen kunt om over discriminatie te klagen als zo’n algoritme jou te grazen wil nemen.
Kahneman wil ook een soort Credit Score voor strafzaken. Moet kunnen.
Nou is Kahneman niet gek. Zoals ik al zei, ik vond hem, als psycholoog en als denker, een geschikte peer. Dus hij weet: experts houden niet van score-systemen die hun het werk uit handen nemen. En de juridische sector wil niet eens praten over een scoresysteem om misdadigers te straffen; daar is een oudere man … die vroeger aan de poort zat maar tegenwoordig hoog uittorent boven de rest van aangeklaagden, officieren van justitie, advocaten, getuigen en publiek – en ook nog wel jong kan zijn … die oudere man dus heeft veel meer, vooral betere competenties.
Vandaar dat Kahneman en zijn jonge honden een soort van decision hygiene voorstellen – zes regels om je besluitvorming ietwat meer houvast te geven. Ik geef ze zonder vertaling:
- accept that decisions are about accuracy, not individual expression
- think statistically, and take an outside view of the case
- structure judgement into independent tasks
- resist premature intuitions
- take independent judgements from multiple experts and factor them in
- favour relative judgements, which tend to be less noisy
(Jullie begrijpen, we zijn nu angstig dicht in de buurt van klimatologie.)
Of deze aanwijzingen allemaal even sterk zijn … ik heb daar wel een mening over, maar het kan over het algemeen het besluitvormingsproces zeker rationaliseren.
Okay, over al dit soort dingen hebben Kahneman en de andere jonge honden lang nagedacht; dat heeft geleid tot een boek, en nu gaan we de publiciteit in. Kahneman wordt geïnterviewd door The Guardian. The Guardian, jullie weten wel, de krant die klimaatalarmisme tot heilige koe heeft verklaard, en die zich inmiddels ook verbonden heeft aan een convenant dat verbiedt om een platform te bieden aan hen die de problemen van climate change ontkennen én gebiedt dat ieder verhaal, wat het het onderwerp ook moge zijn, met klimaat moet worden verbonden. Zie hier.
En daar komt, na allerlei vragen, het hete hangijzer. Gevraagd naar de Amerikaanse verkiezingen, en politici aldaar die regelmatig God aanroepen als hun gids, geeft Kahneman dit antwoord:
I think there is less difference between religion and other belief systems than we think. We all like to believe we’re in direct contact with truth. I will say that in some respects my belief in science is not very different from the belief other people have in religion. I mean, I believe in climate change, but I have no idea about it really. What I believe in is the institutions and methods of people who tell me there is climate change. We shouldn’t think that because we are not religious, that makes us so much cleverer than religious people. The arrogance of scientists is something I think about a lot.
Of de verslaggever zelf het woord climate heeft gesuggereerd, of dat het initiatief van Kahneman zelf was, weet ik niet – het lijkt er met de haren bij gesleept, maar ik ben er blij mee, want het werpt toch wel licht op een paar aspecten.
Om te beginnen, deze man is dus meegeteld in de consensus door Cook van Skeptical Science. En zijn beide medeauteurs ook. En vijf geleerden, die in een ander artikel in The Guardian, prijs en dank over Kahneman uit mogen storten en niets met klimatologie hebben … ook meegeteld in die consensus.
En daarmee heeft hij, voor mij, de bias in klimatologie haarscherp blootgelegd. Velen zijn van mening dat links de oorzaak is van alle ellende. En het wereldredderige denken in die hoek geeft daar ook wel aanleiding toe. Maar het religieuze karakter van de volgelingen, en het gelovige karakter van het alarmisme, van klimatologie zelf – dat is wat het voor mij definieert. Het geloof in een schuld aan misbruik, een schuld aan het laten slingeren van rotzooi, de schaamte over de prominente plaats in de voedselketen die zonder enig mededogen wordt geëxploiteerd … een schuld tegenover de Goede Manitou die alles zo mooi heeft gemaakt. De klimatologen van nu, met moeder overste Greta en hun oranje nonnen, vormen de priesterkaste die roert, en oprakelt, in de diep in ons duistere verleden liggende oerangsten die de huidige welvaart doet ontsluimeren.
En de noise? Wel, er is natuurlijk de noise van hen die binnen een paar jaar de aarde zien vergaan, tegenover hen die denken dat we nog dertig jaar hebben – en de hele range daar tussenin. Maar wie heeft die noise sprekender blootgelegd in enkele grafieken dan John Christy, waarin hij de verschillende uitkomsten van een aantal modelbenaderingen laat zien.
’t Gaat mij, en Kahneman, er niet om wie er gelijk heeft. ’t Gaat er om hoe experts de werkelijkheid inschatten. Ik hoop overigens dat Kahneman geen lucht krijgt van deze grafiekjes, anders gaat ie, als psycholoog, nog wat proberen te maken van die kruiwagen met kikkers die klimatologie nu is.
Kahneman, goeie peer als ik hem noemde, de man die zijn belief in science niet kan onderscheiden van belief in religion en die de arrogance of scientists iets vindt waar hij slapeloze nachten van heeft. De man die weet heeft van, weet moet hebben van, het marginaliseren van, de minachting voor dwarse klimaatdenkers, zoals zijn Harvard-collega Lindzen. De man die weet moet hebben van de categorale minachting van de man Mann voor de vrouw Curry.
De wetenschapper die decision hygiene wil en die het belangrijk vindt [to] take independent judgements from multiple experts and factor them in. De man die de uitkomsten van expertise less noisy wil maken en daarom vraagt je oordeel te relativeren. Die man zegt: I believe in the institutions and methods of people who tell me there is climate change..
Nooit gehoord van Michael Mann die, in een associatieve vorm van crowd funding, zijn aanhangers via twitter opriep om alle slechte dingen die ze over Judith Curry wisten te vertellen aan hem moesten melden, inclusief privé-zaken. Nooit gehoord van Bart Verheggen die Susan Crockford op een belachelijke manier probeerde zwart te maken. Nou ja, dat ie nog nooit gehoord heeft van Maarten Keulemans, die Guus Berkhout met zijn te-grote-broek-dedain bejegende – prima. Houden zo!
Hij heeft het over Amerika, daar waar Biden de hele schatkist wil spenderen aan de bestrijding van climate change. Ik weet niet of hij onze Frans kent, maar hij heeft het dus over gezagsdragers die budgetten moeten toewijzen aan zoiets als maatregelen om ernstige calamiteiten te voorkomen en politici die dat goedkeuren. Zonder dat ze enig zicht hebben op de calamiteit. Zonder dat ze dus kunnen beoordelen wat adequate maatregelen zijn. Niks rationeels aan, allemaal onderbuik.
De man die het woord group thinking niet in de mond neemt, maar, onbedoeld, de vinger direct op de zere plek legt:
System noise is not a phenomenon within the individual, it’s a phenomenon within an organisation or within a system that is supposed to come to decisions that are uniform …
supposed, ja, en ik voeg daaraan toe: voor zover het om winstoptimalisatie gaat.
Had hij, of één van die jongere honden, nou even over z’n schouder gekeken, dan had ie geweten: uh … natuurlijk niet in zoiets als een wetenschappelijk instituut, waar het niet gaat om een zo hoog mogelijke h-index, maar waar het er om gaat het zijn van de dingen bloot te leggen.
Waarmee Kahneman het levende bewijs is dat geleerden, in een ivoren toren rondlopend, wel denken een medicijnman te kunnen zijn voor businesslui die een splinter in hun oog hebben, maar de balken in de ogen op de eigen werkvloer niet zien. En hij heeft er The Guardian, zeer opportunistisch, een stevige klimaatwaarschuwing van een Nobel mee cadeau gedaan.
System noise is a living universe. Consensus is quiet as the grave.
En ik blijf zitten met deze moral puzzle: is die praat van hem nu praat die op rede is gebaseerd?
***
Behoorlijk artikel op de vroege morgen Leonardo, daar kun je je hersencellen wat sneller mee activeren.
Je verhaal ervaar ik dat er zijn nieuwe goden zijn geboren, de oude die een paar duizend jaar dienst heeft gedaan gooien we maar in de kliko.
Tja de goden worden aanbeden en de oppergod is het klimaat, en doe vooral niet aan godslastering want dan ben je verdoemd, de brandstapel brand.
De klimaatkerk met hun aanhang luiden steeds harder de klokken, en de diensten worden strenger, wie zich niet aansluit is verdoemd en zal branden in de hel.
De ontkerkelijking heeft velen de zin van het bestaan ontnomen. Schapen zijn nu eenmaal kwetsbaar zonder herder. Hebben geen eigen mening en hebben dat zelf niet eens door.
Ze zijn kwetsbaar voor de valse profeten. Gevoelig voor verslavingen. Zijn te misleiden.
De herders houden de schapen een vegetarische worst voor en die happen gewillig. Om vervolgens de herder te volgen naar het slachthuis en ‘s-avonds eten de herder en zijn gezin een shoarma schotel.
Het lijkt er op dat wij niet zonder goden kunnen waarvan wij, volgens de Sumerische overleveringen (ik gebruik met opzet niet het woord ‘mythen’), afhankelijk zouden zijn. Dus ontstaat er automatisch een vervanger(s) die hetzelfde effect lijkt te moeten hebben en net als de Sumerische goden grip op de mensheid uitoefenen door ons angst aan te jagen waardoor ons potentieel denkvermogen op de vlucht slaat.
Wat mij overigens nog meer verwondert is dat deze geleerde daarvoor een onderscheiding krijgt van een politicus die nu net toevallig een belangrijke demon is in de angstterreur.
Lekker leesvoer, da gioiella. The arrogance of political activist is something I think about a lot. Ze maken een hoop Noise en dragen bij aan onwerkbare wetten tegen klimaatverandering en daarbij beschadigen indirect de democratie/ inspraakmogelijkheid van de burger, en sluiten hierdoor een critische balans uit. Het geloof in klimaatverandering zegt niks. Dat doet iedereen. Moreel kompas is als elastiek of kauwgum. CO2 is leven. Bias en Noise zijn vervangen door een nieuw rechterlijke algoritme nml. ‘mensenrechten’. De kwaliteit van de politieke besluitvorming in het parlement is ook abominabel, zo bewijst de nieuwste chaotische ‘Dierenwet’. 1000 tot 1500 miljard € naar ‘hernieuwbaar’ zonder enig zicht op ‘klimaatwinst’ in 2050 en bovendien een Corona-pandemie die volgend jaar gemuteerd terugkeert.
Om het met Einstein te zeggen ” Blind geloof in autoriteiten is de grootste vijand van de waarheid”
Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe.
Winston Churchill: Tomorrow Fascists wil call themselves Anti Fascists.
Deze ligt zo gevoelig dat de meeste historici deze uitspraak nu ontkennen. Hoe dan ook, kloppen doet het wel.
Dit soort absolute zinnen:
“En de noise? Wel, er is natuurlijk de noise van hen die binnen een paar jaar de aarde zien vergaan, tegenover hen die denken dat we nog dertig jaar hebben – en de hele range daar tussenin.”
maakt het verhaal op veel punten absurd.
Ook al zouden we massaal kolen gaan stoken, dan nog is er geen sprake van vergaan van de mensheid (laat staan de aarde) binnen drie eeuwen zolang we niet met kernwapens beginnen te smijten en
de aarde geen onvoorziene botsing heeft met een ander extreem groot voorwerp uit de ruimte (groter dan het voorwerp van de Yucatan inslag).
Bassie,
Ik betaal voor mijn Energielabel A+ woning op NAP +3 m E 104,- paar maand voor de groene leugens van Eneco.
Wat ben jij per maand kwijt voor dat huis uit pakweg 1975 op NAP -4 m?
Groetjes, Adriaan
Gisteren heldere beelden van een jongetje op de Dam, duidelijk een toekomstige caprafutuant, dat aangespoord door zijn moeder met hoofddoek spuugt naar een vlag van Israël. Natuurlijk, het jong weet niet beter.
Verheugend zijn de woedende reacties van Kaag, Klaver, Halsema en vele andere deugertjes.
Daar kunnen de aanhangers van BLM, KOZP en zo nog jaloers op zijn.
AnthonyF, wat je schrijft grenst aan heiligschennis. Wil je onze kans-pareltjes een beetje sparen met je harde commentaren?
Binnenkort staan er weer een paar miljoen met dezelfde haatdenkbeelden aan de poorten van de EU te rammelen.
Het grootste probleem met wetenschappers is, dat het normale mensen zijn met vooroordelen en hartstochten. Die laatste zijn erg vervelend als je zuivere wetenschap wilt bedrijven. Wetenschap heeft immers de bedoeling om de wereld van de meningen en opvattingen te ontstijgen. Het is eigenlijk bijna niet te doen, ook al blijf je binnen de witte lijntjes van de wetenschappelijke methode. Zelfs in de keuze van het studieonderwerp kan al een bepaald vooroordeel of hartstocht besloten liggen. Ook is er in de moderne wetenschap een gigantische a priori om te focussen op wat we weten, maar niet op wat we niet weten. Veel te lastig allemaal.
Nog een ander gevaar van de moderne wetenschap is, is de industrialisering van die bedrijfstak, waarin wetenschappers vaak in teamverband werken en groupthink niet alleen wordt bevorderd, maar ook wordt verondersteld. Het bezwaart het innemen van posities die afwijken van de norm en bevordert een niet-kritische houding.
Het belemmert niet alleen de vooruitgang van, maar ook het vertrouwen in de wetenschap.
Ik moet bij discussies die wat dieper gaan, maar ook in het normale gesprek, denk aan het feit dat we eigenlijk niet-talige wezens zijn. Taal is een laag van ons bewustzijn, moeilijk gezegd.
Wat ik bedoel is het volgende. Wij zijn van de 100% dat wij mens zijn, zeg, 10 procent ’talig’. De 90% van de rest werkt zonder taal: het bloed stroomt vanzelf, de ademhaling gaat ook vanzelf, kortom het lichaam zorgt voor zichzelf. We hoeven het alleen maar af en toe van goed eten en drinken te voorzien. Maar wat is nu het punt?
Het punt is, dat als de mens gedwongen wordt in de talige sfeer te opereren, dat men dan niet zijn volle 100% vermogen gebruikt. Verder weet een ieder, alleen dat hij weet, en dat is niet veel. Maar in een discussie weet een groep van belanghebbenden samen natuurlijk veel.
Er gaat het gezegde dat als de vijand je zijn speelveld optrekt, dan ga je al verliezen. Ergo, wil je winnen, blijf dan van dat speelveld en lok de vijand (dwing hem) op jóúw veld te komen, dan win jij, want daar ligt jouw expertise.
Dus: als men bijvoorbeeld stelt: een ieder wordt geacht de wet te kennen, dan dwingt men de mens op dát speelveld. Een veld waar de gewone mens vreemd is. En dus niet kan winnen.
Ergo,
“ons vermogen om tot morele oordelen te komen
de objectiviteit van die oordelen
de gave van redenering die we daaruit af mogen leiden: praat die op rede is gebaseerd”
wijst naar het verstand en naar het geweten.
Verstand is taal en geweten is gevoel. Dus er wordt het speelveld van die zaken gemaakt. Moraliteit.
Vraag 1: Wie is die ‘ik’ die meespeelt? Daar wel eens over nagedacht?
Want, als je niet weet dat je een keuze hebt, of zelfs niet WIE die keuze maakt, hoe kun je dan meespelen?
Vraag 2: Wat is moraal? En verder, wie bepalen dat? Is er een basis? Welke is dat?
Kijk, het lijkt ingewikkeld wat ik stel, maar het is de basis van een wat ‘volwassenner’ discussie. Hoe sterk ben je je bewust ben je je van jezelf? Heeft iemand je jouw bewustzijn eigenlijk wel eens goed uitgelegd? Zo ja, kun je je niveau controleren en vergelijken met anderen?
Want, je bewustzijn gebruik je als je leest, of denkt, of spreekt en dergelijke. Zou het niet nodig zijn dat je jezelf eerst kent, voordat je aan een discussie gaat meedoen? Of een regel door anderen opgelegd volgt? Of wat dan ook onderneemt? Enzovoorts.
Want eerlijk. Zonder dit is een discussie over zoiets als moraal natuurlijk ondoenlijk. Je bent dan half-blind. Zonder zelfkennis kan er geen goede discussie over belangrijke zaken plaatsvinden.
Dat de meeste mensen tóch lekker meepraten is omdat ze dat ‘leuk’ vinden. Maar de drive? Wat is dan die drive, de zucht om de wereld van het klimaat te onderzoeken? Een oplossing voor het probleem waarin we ons bevinden te zoeken en te vinden? Wat is dat probleem? Komt het van een complotclubje? Zo ja, hoe daar dan mee om te gaan?
Het spijt me dat het zweverig is, maar ik stel het nog maar eens.
Laat je nooit op het speelveld van je tegenstander lokken, want je verliest uiteraard. Wees wijs. En zelfkennis lijkt volgens de berichten die ik las, erg wijs. Ik zou zeggen, denk er eens over na. Vooral als het over moraal gaat. Goed en kwaad. Waarheid en leugen. Schoonheid versus lelijkheid.
Maak de keuze en bestudeer jezelf. Die heb je altijd bij de hand. ;)
Antisoof,
Volgens Chomsky (e.a.) hebben we, als tabula rasa, een faculty of language in a broad sense = FLB en een faculty of language in a narrow sense = FLN, zeg maar een paar grote big blues die connected zijn, met utiliseerbare componenten. Die B daar zitten woorden in, wat jij taal noemt. Maar daarmee alleen kunnen we een avondje onder elkaar nog niet gezellig maken.
Die N, daar gaat het om: da’s een soort rad van avontuur met een putemmertje er aan, dat via computational recursion maakt dat wat we opputten uit die B met die N op een rijtje kunnen zetten, in een volgorde die ons gepast lijkt. Zo ontstaat er praat.
Kijk, op die manier kunnen we nu een avondje onder elkaar gezellig maken, vullen met vrolijke kout zeg maar.
Op die manier zijn, lang geleden, ook de kampvuurverhalen ontstaan.
Wie daar, heel stiekem, iets van moraliteit tussen geschoven heeft, zeg maar praat die op rede gebaseerd is, is een nog altijd niet opgelost raadsel.
Over oordelen:
In de Shell zaak had de rechter drie dingen moeten vragen van de eisers
1. waar is de stad (het land) dat bewijst zonder fossiele brandstoffen te kunnen functioneren?
2. waar is het bewijs dat CO2 noemenswaardige invloed op het aardse klimaat uitoefent?
3. waar is de kosten/baten analyse van de energietransitie?
Indien op één van deze vragen het antwoord ontkennend is, dan rest niets anders dan de eisers de deur te wijzen na ze een prettige dag te hebben toegewenst.
Over bias gesproken……
David,
Hannah Arendt doet daar niet moeilijk over: “We mogen pas oordelen als we over alle informatie beschikken”.
Michiel, op Wikiquote is een verzameling uitspraken van Hannah Arendt te vinden.
Deze vindt ik wel heel fraai: ‘Political questions are far too serious to be left to the politicians’.
@ David Dirkse, maar daar ging het de eisers niet om.
Die waren ingehuurd door Shell waarschijnlijk zelfs om de aandacht af te leiden. Lees waarom in mijn laatste commentaar gisteren in antwoord op de posting van Gerard D’olivat.
De rechter moet niet beginnen aan eigen toetsingen, e.d. Dan krijgen we willekeur; iedere rechter gaat zijn eigen voorkeur botvieren.
De rechter moet derhalve toetsen aan de hand van de wet en dat heeft hij correct gedaan voor zover ik kan oordelen,
en gegeven dat eerdere beroepen (klimaatzaak) in hopeloze nederlagen voor de overheid zijn geëindigd.
“1. waar is de stad (het land) dat bewijst zonder fossiele brandstoffen te kunnen functioneren?”
Zie bijv: https://worldsmartcities.org/5-places-running-on-100-renewable-energy/
Overigens is het een onzinnige vraag.
Niemand vraagt:
“waar is de stad (het land) dat bewijst met alleen kernenergie te kunnen functioneren?”
Ook al omdat de energietransitie in zijn kinderschoenen staat. Hoewel die pas in 2018 een wettelijke basis heeft gekregen produceren hernieuwbaren nu al 26% van onze stroom en 11% van al onze energie!
“2. waar is het bewijs dat CO2 noemenswaardige invloed op het aardse klimaat uitoefent?”
Het gaat om een schonere omgeving zodat we langer gezonder leven.
Daarvoor moeten we wind en zon verder ontwikkelen want het zijn de enige goedkope opwekmethoden die onze gezondheid en die van onze volgende generaties niet beschadigen.
Geothermie, e.d. zijn aardige aanvullingen maar vooralsnog te duur.
“3. waar is de kosten/baten analyse van de energietransitie?”
Kijk naar de kostendalingen van wind, zon en opslag.
Die oplossing is/wordt goedkoper dan fossiel om maar te zwijgen van het extreem dure kernenergie.
Daar hoef je niet aan te analyseren omdat het evident is.
Seb, lees voor het gemak even het artikel in Der Berliner Zeitung. Wind en zon draaien in Duitsland volledig op subsidies.
Als een stad, land, regering of een persoon eist dat alle energie uitsluitend uit ‘hernieuwbare’ (wind, zon en nog wat) moet gaan bestaan, dan is de vraag gerechtvaardigd of bewezen kan worden dat dit überhaupt mogelijk is. “Wie eist, bewijst,” zeggen ze in de rechtspraak.
Er is niemand die claimt dat een land volledig op kernenenergie kan draaien, dus die vraag hoeft niet eens gesteld te worden, laat staan beantwoord.
Het recente verleden heeft een aantal nare gevallen laten zien van totalitaire regimes.
Voor onze gemoedsrust kunnen we die afdoen als uitzonderlijke voorvallen te wijten aan criminele leiders.
Evengoed echter is totalitarisme een in de menselijke geest verankerd streven dat slechts wacht op de juiste omstandigheden om de kop weer op te steken. De kern van een totalitaire ideologie bestaat uit leugens.
Die leugen accepteert men wegens de bijgeleverde belofte van zekerheid.
Totalitaire regimes moeten voorkomen dat de volgelingen zelf gaan nadenken, expansie is vereist omdat andersdenkenden een bedreiging vormen. Zingeving wordt ontleend aan kritiekloos volgen van de leiders.
Het klimaatalarmisme is een grondslag geworden voor een totalitair streven.
Op het schild hijsen van een hysterisch tienermeisje duidt op het opzijschuiven van de rede evenals de stelling : the science is settled” . Democratische besluitvorming wordt omzeild , kosten/baten analyses ontbreken, ongekozen bestuurslagen bestaande uit activisten en belangengroepen bepalen het beleid.
Rechters weten heden alles, als de burger ligt te creperen dan zegt de rechter alles in orde, de ver van mijn bed show must go on.
Word vervolgd.
https://nos.nl/artikel/2384022-vergunningen-voor-biomassacentrale-diemen-rechtmatig-verleend
Nog eentje dan, heden bestaan schijnbaar ook al bodem en klimaat onderzoekers, ja zelfs een persoon.
Nu nog wachten op de klimaat dakdekker, geleid door een putjes schepper gespecialiseerd in algemene klimaat wetenschappen.
‘Landbouw raakt zonder meer 10 procent van grond kwijt’
The show must go on.
https://www.akkerwijzer.nl/artikel/405878-landbouw-raakt-zonder-meer-10-procent-van-grond-kwijt/
https://www.berliner-zeitung.de/wirtschaft-verantwortung/abriss-statt-aufbau-warum-nicht-mehr-sondern-weniger-oekostrom-produziert-wird-li.160964
In dit artikel wordt -ongewild- duidelijk uitgelegd waarom windturbines in Duitsland onrendabel zijn en alleen op subsidies draaien.
Er komst zelfs een heuse wetenschappelijke professeur aan het woord die uitlegt waarom de transitie in Duitsland niet zonder subsidies kan bestaan. Maar hij wil dat via een omweg voor elkaar krijgen. Niet subsidies verstekken aan windturbines, maar de belastingen op fossiele brandstoffen zo hoog maken, dat het niet meer loont ze te kopen. Marktwerking á la USSR.
“Er [de professor] ist dafür, die Umlage zu streichen und stattdessen die fossilen Energieträger von Heizöl bis Benzin teurer zu machen. Der Markt allein könne eine lohnende Ökostromproduktion noch nicht regeln.”
Een wetenschapper dus, gekocht door het politieke intituut dat hem betaalt.
Nou kan ik mij van mijn laatste rechtzaak jegens de belastingdienst nog voor de geest halen dat de rechter, op mijn inbreng dat hetgeen de belasting deed onrechtmatig handelen was, mij vertelde dat de rechter niet oordelen gaat over de wet maar dat de rechter alleen kijkt of die wetgeving op een juiste wijze is toegepast. Dat impliceert dus dat de rechter in de zaak tegen Shell, een onrechtmatige uitspraak heeft gedaan die niet gestaafd kan worden met enig bewijsbaar feitenmateriaal. Zich beroepen op de EVRM gaat niet op omdat geen bewijs voorhanden is dat hetgeen hier aangenomen is geworden zich ook daadwerkelijk ooit gaat voordoen.
Ergo, de rechter is een helderziende of waarzegger waarbij het waarheidsgehalte dus bedroevend laag zal zijn.
Het lijkt er op dat zo’n beetje alle hogere rechters het met de rechter van de Shell zaak eens zijn….
Voor de zoveelste keer zien we dat flutplaatje van Christy, zogenaamd een vergelijking van de modellen met de waargenomen temperaturen. Het is al heel vaak weerlegd, maar men krijgt er geen genoeg van op deze site. Hans Labohm zelf weet wel beter, maar zijn missie is om verwarring te zaaien, dus elke stukjesschrijver mag het steeds weer plaatsen.
Waarom flut?
Ten eerste geeft het geen goed beeld van de klimaatverandering aan het aardoppervlak. Het is (of suggereert) een plaatje van de Tropical Mid Troposfeer, dat is de atmosfeer vanaf enkele kilometers hoogte en dan alleen in de tropen. Daar woont niemand. We zijn geïnteresseerd in de temperatuur op het aardoppervlak, en in de lagere troposfeer. Daar gaat de opwarming veel sneller.
Maar zijn de gegevens voor dat ene stukje van de troposfeer dan juist? Ook daar lijkt het niet op. Uit de UAH data blijkt dat de trend 0,09 graad per decennium is, dat is 0,4 graden over 44 jaar. Beduidend meer dan de 0,15 graden opwarming die de figuur suggereert, overigens over een iets kortere periode. Het is dus ook nog eens niet actueel.
Wel zien we dat er minder opwarming is dan de modellen voorspelden. Dat hoeft niet aan de modellen te liggen. Vanaf 2008 is de zonkracht wat verminderd. Dat konden de modellen niet voorzien. Klimaatsceptici voorspelden een kleine ijstijd, maar de broeikasforcering bleek sterker dan het effect van de verminderde zonkracht. Blijft het feit dat de opwarming in deze fase hierdoor wat minder hard gaat dan voorspeld.
Bart,
Ten eerste is dit plaatje niet verzonnen door Hans, ik heb het geselecteerd (met als bron voor soortgelijk plaatje Spencer) … en heel bewust.
Ten tweede zijn we het helemaal eens: ’t is een flutplaatje – d.w.z.: het is een plaatje van flutdata. Ik vind de GMT een flutgegeven. Maar … daarmee was jij het niet eens. Dus, denkend aan de opvatting van een alarmist, jouw opvatting, zijn dit geen flutgegevens.
Ik ken de meningsverschillen over dit plaatje. Dus, voor selectie, heb ik nog de site van Roy Spencer geraadpleegd. Recent heeft hij dit plaatje, ondanks kritieken, kritieken die hij ook op zijn site laat zien, als update, in verschillende versies gerepubliceerd.
Dus ik zou zeggen: schrap het woord weerleggen – en beschouw het, op zijn best, als meningsverschil.
De meningen kennende van overige deskundigen, zoals die van Bart Verheggen op zijn blog Klimaatveranda gepubliceerd – meer over personen dan over theorie – deed mij besluiten om dit beeld als teken van noise te gebruiken.
Teken van noise, daar heb ik het over. En ik zei erbij: ’t gaat er niet om wie gelijk heeft.
Daarnaast, het blijft ongelofelijk dat alarmisten bij de modellen blijven, en als ze niet kloppen zeggen: dat ligt niet aan de modellen, dat ligt aan de zon.
Beyond chutzpah: die zon hoort in de modellen te zitten kerel, zoals alle parameters, en als dat niet mogelijk is: ophouden met dat speeltje.
Bart,
Ten eerste is dit plaatje niet verzonnen door Hans, ik heb het geselecteerd (met als bron voor soortgelijk plaatje Spencer) … en heel bewust.
Ten tweede zijn we het helemaal eens: ’t is een flutplaatje – d.w.z.: het is een plaatje van flutdata. Ik vind de GMT een flutgegeven. Maar … daarmee was jij het niet eens. Dus, denkend aan de opvatting van een alarmist, jouw opvatting, zijn dit geen flutgegevens.
Ik ken de meningsverschillen over dit plaatje. Dus, voor selectie, heb ik nog de site van Roy Spencer geraadpleegd. Recent heeft hij dit plaatje, ondanks kritieken, kritieken die hij ook op zijn site laat zien, als update, in verschillende versies gerepubliceerd.
Dus ik zou zeggen: schrap het woord weerleggen – en beschouw het, op zijn best, als meningsverschil.
De meningen kennende van overige deskundigen, zoals die van Bart Verheggen op zijn blog Klimaatveranda gepubliceerd – meer over personen dan over theorie – deed mij besluiten om dit beeld als teken van noise te gebruiken.
Teken van noise, daar heb ik het over. En ik zei erbij: ’t gaat er niet om wie gelijk heeft.
Daarnaast, het blijft ongelofelijk dat alarmisten bij de modellen blijven, en als ze niet kloppen zeggen: dat ligt niet aan de modellen, dat ligt aan de zon.
Beyond chutzpah: die zon hoort in de modellen te zitten kerel, zoals alle parameters, en als dat niet mogelijk is: ophouden met dat speeltje.
“Beyond chutzpah: die zon hoort in de modellen te zitten kerel, zoals alle parameters, en als dat niet mogelijk is: ophouden met dat speeltje.”
Natuurlijk, de zon hoort in de modellen te zitten, maar dan moet je wel weten hoe de activiteit van de zon zich ontwikkelt, en heeft ontwikkeld. Dat laatste is tot op zekere hoogte mogelijk, met gegevens van zonnevlekken en allerlei proxy’s. Voorspellen is een stuk lastiger. Dat is geen terrein van klimaatdeskundigen, maar van astrofysici. Daar zullen de klimaatdeskundigen zeker naar geluisterd hebben, maar voor zover ik weet was er tot ca. 2008 geen duidelijk signaal dat de zonkracht verminderde. In het filmpje hier onder is te horen dat Prof. Kees de Jager zich daar nog eens in heeft verdiept.
https://www.youtube.com/watch?v=PXKiifnBtJY
Toen ik me rond 2010 meer met klimaatgegevens ging bezighouden was het allereerste wat ik deed een check om te kijken of de zonnevlekkencyclus terug te vinden is in de temperatuurgegevens. Dat is vrijwel niet het geval. Het verschil tussen de jaren met een maximum en de jaren met een minimum is (uit mijn hoofd) minder dan 0,1 graad. Maar het zou kunnen dat het zo traag reageert dat je pas na enkele zwakke of sterke cycli resultaat ziet.
Maar nu zijn we in een periode waarin de gemiddelde activiteit afneemt, terwijl de temperatuur toch oploopt. Kennelijk dus door een andere oorzaak.
Okay, de activiteit van de zon behoort in de modellen te zitten, echter de gegevens ontbreken, omdat we het niet weten. Maar waarom zouden die gegevens verwerkt moeten worden? Kennelijk maakt het niet uit of de zonneactiviteit in de modellen verwerkt zit.
Inmiddels ligt het minimum aantal zonnevlekken van cycle #24 (=0, omkering magnetische polariteit ) achter ons, ruwweg medio 2020. We zijn nu nagenoeg in het tweede jaar van cycle #25 aanbelandt en het aantal zonnevlekken is nu 10 a 20(Rs/Rn). De uiteindelijke piek wordt op z’n vroegst medio 2024 verwacht en wellicht zelfs in 2025. Het aantal van het maximum wordt momenteel geschat op 115+/-10, dus net zo zwak als de afgelopen cycle #24. Bron NOAA/Dubus-info 2/2021. In ieder geval zijn we weer onderweg naar boven.
Leonardo, leg jij nu eens uit aan de, in jouw ogen domme, modelleurs hoe je de activiteit van de zon van de komende 100 jaar netjes in een klimaatmodel moet verwerken.
Je zou kunnen beginnen met de activiteit van de afgelopen 100 jaar te modelleren.
Dat is een noodzakelijke maar niet voldoende voorwaarde. Wat zou jouw volgende stap zijn?
Re: 8 jun 2021 om 17:34
Die speculatieve aard van je vraag blijkt uit het feit dat er zelfs geen consensus staat over wat de invloed van de zon afgelopen decennia heeft gedaan – met name t.o.v. het Maunder minimum. Klimaatwetenschappers praten meestal liever niet over dit onderwerp want hieruit blijkt dat er grote onzekerheden bestaan over de verhouding tussen de antropogene en de natuurlijke bijdragen in de opwarming. Suggesties van astronomen om deze onzekerheden mee te nemen in klimaatmodellen zijn door de modelleurs meestal genegeerd.
Kortom, je vraag mag relevant lijken vanuit het perspectieve van de speculaties over wat we komende decennia kunnen verwachten maar eigenlijk kunnen we het verleden zelfs al niet op een solide wijze reconstrueren (in de meeste klimaatmodellen ontbreekt de multidecadale oscillatie die in de temperatuur afgelopen eeuwen duidelijk zichtbaar is). Het feit dat klimaatmodellen meestal niet verder terugreiken dan het begin van de 20ste eeuw is wat dat betreft een rode vlag m.b.t. de betrouwbaarheid van de voorspellingen – tenzij je genoegen neemt met de richting van de meerjarige trends.
Afgelopen week hebben we op dit platform nog aandacht gezien voor de passages in de rapporten van het IPCC sinds 2001 waaruit blijkt dat het voorspellen op het niveau van individuele jaren en zelfs individuele decennia fundamenteell bezien eigenlijk zelfs niet mogelijk is. Het is in feite enkel mogelijk om probablistische modellen te presenteren.
De meeste mensen en politici beseffen dit niet, met name omdat het IPCC dit soort van aspecten niet bij de hoofdconclusies vermeld; gevolg: de meeste mensen en vrijwel alle politici zijn hiervan waarschijnlijk eigenlijk helemaal niet op de hoogte.
PS. Vulkanisme (welke net als de ENSO cyclus deels door de zon wordt bepaald) laat zich nauwelijks voorspellen; de activiteit van de zon laat zich slechts tot op zekere hoogte voorspellen (niet zozeer in termen van de totale zonnestraling).
Modeleur, die vraag heb je me eerder gesteld, in deze vorm:
Ik weet niet of dat “we” majesteitelijk bedoeld was, of dat de Minister echt wil weten wat ik er van vind … ik hoor wel van je.
Wel, ik wil helemaal niks. Maar als ik iets wil inschatten wil ik graag alle parameters (in specifiek jargon ook wel forcings genoemd) kennen … en anders houdt het op.
En, a propos, bedrijfsmodellen zijn geen ja-nee modellen, die zijn er voor winstmaximalisering.
Neem Credit Score, wat ik hierboven noemde.
Credit Score is niet bedoeld om achterstand te annihileren. Als je geen achterstand wilt, moet je geen krediet verkopen. Credit Score is bedoeld om je acceptatiebeleid zodanig te tunen dat je de gewenste winst maakt ondanks die achterstand. En dat, als er minder achterstand is dan verwacht, je de grenzen van het algoritme wat soepeler stelt, en als er teveel achterstand komt, je meer gaat knijpen in de acceptatie.
Er is geen bedrijfsmodel dat zegt, jongens dit zou wel eens fout kunnen gaan, waarop het bedrijf ver boven draagkracht geld uit gaat geven om te verbouwen zonder dat de verkoop doorgaat.
En over die “domme modelleurs” – ik vind dat nog al insinuerend, want ik denk niet in die termen.
Ik zou ze wel roekeloos willen noemen, of onverantwoordelijk zelfs.
Want terwijl iemand 1100 miljard uit wil geven en de maatschappij volledig op de schop wil nemen, en er drie grote problemen tegelijk opgelost “gaan worden”, allemaal op basis van hun modellen, waaronder het ontmantelen van de bestaande energievoorziening – waarbij ik zou roepen: hoho, dat is niet wat mijn model zegt, kan het een onsje minder asjeblief – blijven ze er bij dat dat is wat hun model eist, ondanks dat niet alle parameters bekend zijn … anders gaat de wereld er aan.
In hoge mate roekeloos, en met die houding maken ze zich mede schuldig aan, en verantwoordelijk voor stupide beleid.
Leonardo, “we” zijn de volgertjes van het blog. Niks meer, niks minder. Voor de rest veel woorden om geen antwoord te geven op het verzoek. Je hebt dus geen idee. Is niet erg, het is ook gewoon complexe materie.
Martijn is een stuk verder wat mij betreft: “Het is in feite enkel mogelijk om probablistische modellen te presenteren.” Bijna goed. Het beste dat we kunnen doen is het bepalen van kansdichtheidsverdelingen van de toekomstige toestand van het klimaatsysteem.
Modeleur, als je met ‘we’ jezelf, Bas en nog een paar van die malloten bedoeld, prima hoor. Maar laat mij er buiten ja.
Ik heb je niet gevraagd om voor mij op te treden, net zo goed als ik Urgenda en Milieudefensie ook niets gevraagd heb.
Kijk en wat zien we nu?, en ook nog op nuuuuuuuuuuu.nl.
Hoe kan dat toch, ondanks al hun hernieuwbare rotzooi, en hele bomen die in de oven verdwijnen.
Ze zullen eeuwig en altijd te kort komen met hun hernieuwbare zooi.
Bouw een stuk of 10 kerncentrales, doet Bill Gates ook en die zullen hem geen windeieren gaan leggen.
https://www.emerce.nl/nieuws/bill-gates-bouwt-volgende-generatie-kerncentrale
Fors meer kolen gebruikt bij produceren elektriciteit.
En wel 42% meer.
En lees vooral de gebruikelijke propaganda smoesjes van Nuuuuuuuuuu.nl
https://www.nu.nl/economie/6138068/fors-meer-kolen-gebruikt-bij-produceren-elektriciteit.html
Ik ben op die activistische site NU.nl gebanned, omdat ik klimaatontkenner ben, of hoe ze dat ook willen omschrijven en dat is in strijd met de huisregels van de terreursite NU.nl.
In 1700 was in Nederland een gematigd zeeklimaat. In 1800 was in Nederland een gematigd zeeklimaat. In 1900 was in Nederland een gematigd zeeklimaat. In 2000 was in Nederland een gematigd zeeklimaat. Mijn vermoeden is dat het klimaat in Nederland in 2100 ook een gematigd zeeklimaat zal zijn. Het klimaat in Nederland wordt voornamelijk bepaald door de locatie aan de Noordzee en de de voornamelijk westelijke winden. De gemeten temperatuur is gestegen in de laatste 150 jaar. Met een verschil in temperatuur gelijk aan het temperatuurverschil tussen Groningen en Limburg. Tot nu toe heb ik nog geen berichten gehoord over klimaatrampen die wel gebeuren in Limburg maar niet in Groningen. In nu.nl hebben ze het over dat oxfam geeft een waarschuwing over een klimaatverandering met een schade van 4800 miljard. Dit zou komen door onder meer gezondheidsproblemen, de gevolgen van een stijgende zeespiegel en vermindering van de landbouwproductiviteit. Met de gezondheid van de Nederlanders gaat het steeds beter. In Nederland stijgt het zeespiegelnivo niet schrikbarend. En is de vermindering van de landbouwproductiviteit in Nederland voornamelijk te danken aan het plaatsen van windmolens en opheffen van landbouwgrond ten behoeve van zonnepanelen en bouwgrond. Wie is hier de klimaatontkenner jij of nu.nl
Idd, die krijgen van mij al jaren geen clicks meer wegens niet-objectiviteit
Nu.nl, is een eenzijdig propaganda krant, (Pravda) het verwonderd me nog dat ze dat artikel plaatsen, wat een teken is van falende hernieuwbare troep.
Ondaks alles wat ze in het werk hebben gezet tegen een prijs die miljarden en miljarden euro’s heeft gekost hebben ze niets berijk, hoe meer ze electrificeren hoe meer ze terug zullen moeten gaan grijpen op fosielle brandstoffen, het is hier honderden keren uitgelegd, en nu zie je al het resultaat.
Als er meer grapjes worden uitgehaald zoals nu met Shell, dan word de olie nog duurder en alles is gekoppeld aan die olie prijs en dan voor je het weet zit je met onbetaalbare stroomrekening en brandstoffen die er aan gekoppeld zijn.
Maar misschien is het de achterkamertjes politiek met de Bilderbergerclub inclusief indianen opperhoofd TimmerFrans het juist daar om te doen.
Wie weet, het begin van rare tijden.