Een bijdrage van leonardo da gioiella.
We maken met Paley en Hume een wandeling op een verlaten eiland, en vinden een horloge. Paley, een dominee, leefde voor Darwin, en was wel een anti-evolutionist avant la lettre. Hij heeft het horloge gevonden, en wist: dit is het bewijs van een schepper. Hume, de filosoof was een scepticus. Hij was mordicus tegen het idee van Paley, al was hij dan ook dood op het moment dat Paley dit aan papier toevertrouwde. Hume hield niet van scheppers.
Maar voordat die twee over het wel of niet bestaan van een schepper gaan bekvechten onderbreken we ze. Het gaat ons om heel iets anders. We weten nog even niet wat een horloge is, maar we zien iets bewegen. We nemen het mee naar huis en proberen te achterhalen wat we gevonden hebben door het van alle kanten te bekijken. Zonder resultaat.
Maar op een morgen pakken we het weer op, en wat blijkt: er is geen beweging meer. We proberen van alles: leggen het op de hei, geven het water, doen het om de pols … er gebeurt niets. Dan draaien we aan een knopje, dat er iets uitsteekt, en jawel: het beweegt weer.
We komen tot de conclusie dat we een black box in onze handen hebben, met duidelijk afgebakende grenzen die één, en niet meer dan één externe invloed behoeft om te doen wat het deed sinds we het gevonden hebben. Die externe invloed kunnen we begrijpen, want ons is al vroeg geleerd dat een perpetuum mobile ondenkbaar is, zelfs met een geinig appje. Uh … één ding is onbegrijpelijk: zolang we bijtijds aan het knopje draaien geven de twee poten onder het glas steeds eenzelfde beeld op het moment dat de zon hoog boven ons staat. Alleen, als we het vergeten, en na een rustpauze weer “aandraaien” gebeurt hetzelfde, maar dan met een andere spreidstand. Wat is dat met die zon …?
Raar voorbeeld om mee te beginnen, niet waar, Paley die een horloge vindt? Dat dachten jullie maar. Bekijk maar eens het fragment van dit filmpje – het horloge van Markus – dat begint op 1.03.49. (Markus Rex is een Duitse projectleider van een internationaal onderzoeksteam op de Noordpool. Voor hen die niet van nasynchronisatie houden, hier is het auf Deutsch.) Daar vindt een mens, een wetenschapper, een horloge. En gelijk heeft de man een beeld in z’n kop – een model! – van hoe het Arctische weersysteem te benaderen. (Had ie al lang hoor!)
We noemen zoiets, wat in een black box past, ook wel systeem. Het begrip “systeem” is een beetje gemankeerd begrip. Een systeem veronderstelt een systematiek, systematisch handelen. Als wij, de mens, iets systeem noemen, zou dat moeten betekenen dat wij de systematiek doorgronden. Dat is lang niet altijd zo. Als we iets zien, dat afgerond lijkt en waarbinnen zich dynamiek manifesteert, dan spreken we van systeem, soms deelsysteem. En dat kan behoorlijk abstract worden.
Er is een paper, waaraan Noam Chomsky in zijn hoedanigheid van linguïst meegewerkt heeft, en dat gaat over systemen die zich in onze hersenmassa bevinden – die de schrijvers van het paper zich in onze kop voorstellen. Communicatiesystemen:
– er is FLB, faculty of language in the broad sense, en dat bevat een sensory motor system en een conceptual intentional system;
– er is FLN, faculty of language in the narrow sense, en dat bevat – uitsluitend! – een recursery system.
Ik denk dat de black box hier niet aan te wijzen is – het kan de hersenpan niet zijn want die bevat al die systemen – en ik denk dat ook de grenzen niet af te bakenen zijn.
Mijn onderwerp is het klimaatsysteem. Dat wordt ook systeem genoemd. Direct wordt door allen die er over mee mogen praten vastgesteld dat het hier om een zeer complex non-lineair, chaotisch systeem gaat. Kan dat: een chaotisch systeem? Systeem veronderstelt systematisch handelen, dus er kan geen chaos ontstaan. Wel, we hebben afgesproken dat dat kan: de notie chaos zegt dan dat “a system can be chaotic when the set of possible outcomes can be confined within a limited space”. Beter gezegd iets dat oogt als een black box maar waarvan we de werking niet doorgronden, mogen we systeem noemen als we de set van mogelijke uitkomsten kunnen afbakenen.
Tijdens mijn speurtocht naar dit soort systemen heb ik er een aantal op wiki gevonden, maar ook in scientific papers. Allemaal geinige speeltjes voor de computer. Stop (voorbeeld) een x, y en z in een adequate formule, laat de waardes variëren, en geef het verloop van die waardes grafisch weer op het scherm. Als je een goede randomizer hebt kan dat mooie bewegende beelden opleveren.
Ik heb zelf zo’n speeltje gemaakt, met zelfgebouwde randomizer, en er een filosofietje aan vastgeknoopt: TOUCHING TRINITIES waarmee het toch wat meerwaarde heeft gekregen tegenover die “geinige chaos-systeempjes” van wiskundigen/systeemtheoretici.
Hier is een stripje met screenshots van diverse uitkomsten (helaas kan ik de dynamiek niet meeleveren bij deze tekst): een beetje chaos met een paar houvastpunten. Teveel chaos kon ik me ook niet permitteren, de aanname van meerdere Trinities is al blasfemie genoeg.
Ik denk dat we coulant zijn als we die systemen in onze hersenpan, zoals door Chomsky et al. beschreven, als zodanig accepteren – er is geen black box, en ik denk niet dat de set van mogelijke uitkomsten afgebakend kan worden. Bij het klimaat kunnen we wel van redelijk af te bakenen uitkomsten spreken. Hoe verwoestend een orkaan ook, hoe hevig een stortbui – de Italianen spreken dan van bomba d’acqua – het is allemaal te overzien.
Maar, er spelen bij het klimaat wel andere problemen. Allereerst is klimaat een zeer arbitrair begrip – vooral omdat we klimaten onderscheiden naar soort. Dat is logisch, want als klimaat het weer van een langere periode binnen een typische locatie aanduidt, kun je verschillende klimaten waarnemen. Daarnaast is er een groot probleem met de afbakening van de grenzen. De zon, en de stand van de aarde t.o.v. de zon speelt een rol. Geologische processen – aardsystemen genoemd – spelen een rol. De stand van de overige planeten t.o.v. de aarde, maar ook t.o.v. elkaar speelt een rol. Er is kosmische straling. Bovendien geldt dat klimaat nogal wat kenmerken heeft, temperatuur, luchtdruk, neerslag, wind etc. maar het probleem van de verandering wordt (vnl.) opgehangen aan temperatuur.
Persoonlijk denk ik dat het geen box is die daar black ligt te wezen, meer een amorfe massa. Er zijn positieve forcings en negatieve forcings, je hebt El Nino en La Nina, je hebt tektonische verschuivingen – kortom: voor zover het als systeem aangeduid mag worden moet het als zeer chaotisch beschouwd worden. Je hebt misschien wel een systeem in handen, volgens afspraak, maar daarmee heb je de systematiek nog niet in je vingers.
Een kenmerk van een systeem is, dat het cybernetisch kan zijn: dan zit er een mechanisme in het systeem, dat de set van mogelijke uitkomsten beperkt tot gewenste uitkomsten – gewenst door de ontwerper van het systeem. Maar het klimaatsysteem kent geen ontwerper. Toch zijn er optimistische geesten, die, in het kader van climate change, corrigerende bewegingen menen te zien die het “binnen de perken” houden. James Lovelock met name. Het is waar, sinds er leven is op aarde zijn de klimatologische omstandigheden nooit zodanig geweest dat alle leven uitgeroeid werd. Maar er blijft die knagende onzekerheid: behoort zo’n omstandigheid nou wel of niet tot de set van mogelijke uitkomsten?
Systemen kun je voorstelbaar maken middels een model. Een strak recht-toe-recht-aan schema met lijntjes en blokjes bijv. De blokken geven dan functies weer, de lijnen laten de beïnvloeding zien. Zo is er een prachtig CO2-schema, waarbij IPCC-documenten de boekhouding van CO2 – dat als schuldige van de gedachte klimaatwijziging wordt beschouwd – laten zien. Het wordt boekhouding genoemd, maar de cijfers die bij de pijlen staan zijn schattingen. Een onafhankelijke accountant zou zijn lot niet verbinden aan deze “boekhouding”.
Het woord climate change is een paar keer gevallen. Er zou sprake zijn van climate change als de set van dagelijkse uitkomsten er anders uit gaat zien dan bekend is vanuit de recente geschiedenis. Ook wel af te meten aan begeleidende factoren: de langdurige afwezigheid van een Elfstedentocht. Het begrip klimaat beslaat een periode van minstens dertig jaar. Persoonlijk denk ik dat een mens klimaatwijziging niet merkbaar aan de lijve kan ondervinden – wellicht beter gezegd: niet aan kan wijzen. Dat zou ongeveer hetzelfde zijn als een eendagsvlieg die de overgang van seizoenen wil beschrijven. Ik durf te stellen: Niemand heeft ooit klimaatverandering gezien. Niemand weet met welke verschijnselen klimaatverandering gepaard gaat. Niemand kan zeggen of de huidige klimatologische fratsen op een naderende ijstijd of op een tropische sfeer wijzen.
Toch zijn er mensen die climate change menen waar te nemen: de climatologist community. Ook wel: de alarmisten. Sinds kort daarbij gekomen: Extinction Rebellion. Eén groep meent daar technisch toe in staat te zijn, en daarvoor ook de middelen te hebben: de klimatologen – die hebben wetenschap in hun gereedschapskist. De overigen, de alarmisten die om de klimatologen heen hangen, de gelovigen, kijken naar opvallende fenomenen – natte voeten en zo. Extinction Rebellion zijn de doempredikers.Veel klimatologen zijn meer alarmist dan wetenschapper geworden.
Die klimatologen zijn dus wetenschappelijk in de weer. Daar komt opnieuw het model om de hoek kijken, maar nu een ander model. Geen model om het systeem visueel voor te stellen, de werking ervan begrijpelijk te maken. Nee, dit zijn modellen waarmee gerekend wordt. Modellen waarin historische reeksen zijn vastgelegd, van waaruit trends zichtbaar worden gemaakt. Die historische reeksen vormen wel een probleem, want er worden nog niet zo verschrikkelijk lang objectieve metingen gedaan. Het belangrijkste ijkpunt voor de klimatologen: de temperatuur.
Kun je met een rekenmodel de werkelijkheid van het klimaat – nogmaals: een arbitrair begrip – zodanig nabootsen dat je als eendagsvlieg een seizoensovergang kunt beschrijven? Er is een pendant: de economische modellen. De economie is, evenals het klimaat, moeilijk grijpbaar, en bijna niet te vangen in een precies model. De economen doen het wel. We kennen de resultaten, zelden wordt er achteraf gezegd: dat hadden we precies zo voorspeld.
In dat verband is het leuk om op te merken hoe klimatologen naar economische modellen kijken. Dat gaat zo:
climate modellers, all using the same agreed equations from physics, are reluctant to consider economic models as models at all; economists, it seems, can just decide to use whatever equations they prefer.
Daar wordt een beetje schijnheilig gedaan, want in de diverse modellen worden niet altijd dezelfde algoritmes gehanteerd, omdat alles (nog) niet zo heel erg zeker is.
En zullen we het vandaag maar niet over de steen der wijzen hebben: Equilibrium Climate Sensitivity? Of over het werken met ensembles, waarvan de uitkomsten gemiddeld worden waaraan dan een kanswaarde wordt gegeven – alsof zo’n ensemble een zak met gekleurde ballen heeft opgeleverd?
En, als we het er nu toch over hebben, mag ik dan wel wijzen op Bayes, vermomd als PSA: probabilistic sensitivity analysis – waarbij een expert opinion mag meedoen als input voor de modellen.
The climatologist (like the economist, and others) has frequently to face situations in which a prediction must be made of the outcome of a process that is inherently probabilistic, and this inherent uncertainty is compounded by the expert’s limited knowledge of the process itself.
Dus, nogmaals, kun je in een rekenmodel de werkelijkheid van dat zeer complexe, en zeer chaotische systeem dat klimaat heet – terwijl er niet één klimaat is … kun je dat systeem in een rekenmodel vangen? Bijna alle klimatologen zeggen volmondig ja. Maar niet alle klimatologen. Modeldeskundigen zijn daar voorzichtiger in. Eén specialist zegt er dit van:
The most common definition of climate as averaged weather, is more cliché than definition. Average over what? Average in what way? Is there a function relating resulting averages to each other, or do the averages satisfy differential equations? There is not one but many divergent approaches to defining climate in terms of averages, which seem to coexist without mutual competition. The three primary approaches employ time averages, field averages, and model solution ensemble averages, respectively. Each is problematic in its own way.
De klimatologen worden steeds enthousiaster, want, zeggen ze: de modellen komen steeds meer in de buurt van de werkelijke weersontwikkeling. Dat wekt om een paar redenen bevreemding.
Iedereen is het er over eens dat een weermodel iets heel anders is dan een klimaatmodel. Je hebt een klimaatmodel, de uitkomst stop je in een weermodel. Moet kunnen, van het weer hebben we reële metingen, maar dat heeft geen lange historie, en al helemaal niet voor een dicht netwerk (grids). Daarnaast, het klimaatmodel is global, het weermodel is lokaal – en dat met zegge honderdentwee (102!) runs waarvan de uitkomsten vol noise zitten.
Een tweede reden is dat er een behoorlijk aantal parameters in zit, die de positieve en negatieve forcings representeren. Dat betekent dat twee verschillende sets van parameters de zelfde uitkomst kunnen geven. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar het maakt verificatie van de uitkomst, bij die massa aan data en al die complexe parameters een schier onmogelijke taak.
Het wekt vooral bevreemding omdat er steeds over computerpower wordt gesproken – in deze zin: straks hebben we quantum computers, dan is het voorspellen van het weer een fluitje van een cent geworden. Ook dat is heel erg problematic in its own way.
veel beloven, weinig geven
doet een gek in vreugde leven
Er is die prachtige mythe van Prometheus, die het vuur bij de Goden weghaalt. Hij heeft de mensheid er blij mee gemaakt, vooruitgang gegeven. Mede dankzij die fossielen hebben we ons leren onderscheiden van de rest van die stomme primaten en op kunnen richten tot wat we zelf beschaafde mensen noemen.
Prometheus heeft er voor moeten betalen. En niet zo zuinig ook. Maar de Goden zijn nooit tevreden geweest met alleen die straf. Er lag nog wraak in het verschiet. Dat vuur moest terug.
En ze hebben die omhoog gevallen bipedalisten weten te verleiden, zoals de slang Eva wist te verleiden. Ze hebben ons een beetje inzicht gegeven in de aardsystemen, toch bij uitstek het speelveld van scheppers. En toen hebben ze een paar van die eigenwijze apen ingefluisterd dat het allemaal de verkeerde kant uitging – een beetje warmer hier, wat meer orkanen daar. En dat van de opgaande en neergaande lijntjes de neergaande lijntjes op waren, uitverkocht. En kijk wat er gebeurt: de mens heeft nu het vaste voornemen om het vuur terug te brengen naar waar het hoort: de Goden.
En als dan Marjan Minnesma het vuur met een diepe buiging teruggebracht heeft bij Hephaistos, de god die over het vuur gaat, weg van de mensen, en alles afhangt van zon en wind, dan gaan Zeus en z’n maatjes pas echt lachen. Dan gaat Saranyu wolken maken, haar werk als godin – heel veel wolken. En daarna gaat Indra – niet zomaar een god, maar Koning van de goden, die hemel en aarde gescheiden heeft – winden maken, storm zo zwaar dat je niet eens kunt lopen. En dan gaat het heel erg koud worden, koud als in de tijden van Prometheus.
En daarna, als Indra ziet dat Saranyu haar werk goed heeft gedaan, en als Zeus’ bent uitgelachen is, wordt het stil … paradijselijk stil.
***
In de Bosatlas staat de wereldklimaatkaart van Köppen-Geiger. Die maalt niet om een graadje meer of minder, er is dan ook nauwelijks verschil met de klimaatkaart uit 1918 en 2018. We hebben nog steeds een Cfb klimaat in Nederland.
Mooi, Leonardo !
Tjonge jonge Leonardo, daar heb je toch wel even over moeten nadenken lijkt me wat dit artikel betreft.
Van een simpel horloge over een chaotisch systeem naar een quantum computer, en dat gezegend door de Goden.
Dat kan eigenlijk allemaal niet missen, maar ook een quantum computer vraagt om input, voor die output geeft.
Oftewel ook een God komt niet uit zonder getallen, en nog steeds weet niemand of de ruimte oneindig is, ook niet met de toekomstige quantum computer.
Goed stuk!
En helemaal terecht dat wordt gesteld dat je het klimaat weliswaar als een systeem kunt benaderen maar er pas zinvol aan zou kunnen rekenen wanneer je de gehele systematiek kent. Zodra je onderlinge afhankelijkheden mist of onvoldoende beschreven krijgt is een nauwkeurig analyse op basis van het gemodelleerde systeem louter ter lering en vermaak. Geen enkel klimaatmodel zou centraal mogen staan als basis voor nationaal of mondiaal klimaatbeleid.
Voorlopig is het lastig genoeg om data op basis van metingen van satellieten of anderszins knap te analyseren en conclusies van te trekken. Voor zover men er in het heden in slaagt zeggen die analyses ons dat we een uiterst stabiel klimaatsysteem hebben, maar wel veel variabiliteit kennen. Tevens zeggen de analyses ons dat van enige alarmistische trends t.a.v. weersextremen geen enkele sprake is.
Waarom bestaat er klimaatalarmisme? Er is geen grond voor…
“Waarom bestaat er klimaatalarmisme? Er is geen grond voor…”
Omdat een groot aantal wetenschappers conclusies trekken over de lange termijn ontwikkelingen van het weer.
Waarbij het alarmerend is dat volgens sommigen de gaande lange termijn temperatuur verhoging zichzelf zou kunnen kan versnellen tot “dodelijke” proporties, als we het CO2 gehalte (en dat van andere gassen) in de atmosfeer nog veel verder laten toenemen.
Dan kan NL bijv. worden overlopen door klimaatvluchtelingen omdat het in de tropen voor mensen niet meer te harden is, enz….
Of dat verhaal waar is weet ik niet.
Maar ik zie liever extra windmolens en zonnepanelen, dan zo’n situatie voor mijn nakomelingen.
Vooral omdat die ook veel gezonder zijn dan kern & fossiele centrales, en omdat hun kosten dalen zodat we uiteindelijk goedkoper uit zijn dan met fossiel (de kosten van zonnestroom daalt al >40jaar met 8%/jaar).
Right,
Een bepaald aantal wetenschappers zegt iets.
Volgens sommigen….zou kunnen dat….
Nederland zou kunnen overlopen….
Of het verhaal waar is weet ik niet…
Seb, lees je eigen rommel nou eens terug! Strikt genomen hebt je helemaal gelijk: ALLES kan!
En omdat ALLES kan, kunnen we niks meer doen.
Ik stel voor om alle mensen die een dergelijke denktrant aanhangen een koud land toe te wijzen waar ze heerlijk verstookt zijn van elk risico op hitte.
Ik wil d’r best grif voor betalen. Dan ben ik in elk geval verlost van hun volstrekt irrationele en alarmistische gedachtengoed waarbij alles is geoorloofd om hun religie op basis het aanbeden voorzorgsprincipe te propaganderen.
Beste Seb, we hebben al 40 jaar een wandbord met daarop “Wanneer allen het eens zijn heeft niemand er echt over nagedacht”. Nou jij weer
Rob de Vos: https://klimaatgek.nl/wordpress/author/rdevos/
Anderhalf jaar lockdowns en waarom reageren de meetdata van het CO2-gehalte op Mauna Loa niet op die verlaagde emissies? Zien we iets over het hoofd?
In absolute getallen was de CO2-uitstoot op aarde in 2020 bijna 2000 miljoen ton lager dan normaal. Die 2000 miljoen ton is ongeveer zo groot als de CO2-uitstoot van de EU per jaar.
Die natuurlijke fluxen CO2 tussen de atmosfeer zijn inderdaad heel groot vergeleken met de door de mens veroorzaak stroom CO2 naar de atmosfeer. Maar er moet toch iets te zien zijn?
@Arjan,
Dat er kans is op te hoge opwarming met slachtoffers vind ik reden om er wat aan te doen.
Liever iets teveel gedaan dan achteraf met de brokken zitten. Gewoon het voorzorgsprincipe; had onze regering dat in jaren dertig & veertig ook toegepast dan had de watersnoodramp veel minder slachtoffers gecreëerd!
Vooral het gegeven dat meer wind & zon ook schonere lucht betekent = langer gezond leven, spreekt mij aan.
Verder spreekt het gegeven dat we er niet voor moeten kromliggen, maar het op termijn (~2025) ook nog voordeliger wordt dan wat we nu betalen aan fossiel (kernenergie is allang 2 – 5 keer duurder) mij aan.
@Rien,
Ik heb niet de indruk dat wij, Nederlanders noch de rest van de wereldbevolking, het eens zijn. Eerder omgekeerd.
@Johan,
Ik weet alleen maar een paar beginselen rond klimaat, kan je vraag dus ook niet beantwoorden.
@Seb 25 jun 2021 om 18:46,
Seb, jij hebt recht op jouw mening. En vele anderen delen een dergelijk mening.
Maar ik pleit ervoor dat een zuiver en eerlijk democratisch proces vooraf gaat aan beleid dat iedereen aangaat, ook mensen met een totaal ander inzicht en opvatting.
Het huidige beleid wordt ons door de strot geduwd en heeft alles van van een totalitair bewind.
@johan van Leeuwen daar heeft Roy Spencer al aan gerekend, de emissievermindering is inderdaad te weinig om in Mauna Loa terug te zien.
Seb
Als je het toch allemaal niet weet, waarom bazel je dan zo. Houdt er eens mee op om Ingenieur Weetal uit te hangen.
Mooie proza voor de vroege ochtend, da gioiella.
Het onbetrouwbare klimaat-horloge van het VN-IPCC wordt beeldend gefileerd, een ‘horloge’ dat slechts overdreven alarmistische uitkomsten geeft vanuit geselcteerde data uit een dominant chaotisch klimaat ‘systeem’.
VN-IPCC: Weer chaos over opvolgende historische 30 jaarperioden in een gefocusseerd ‘wetenschappelijk’ CO2-klimaatmodel stoppen, terwijl er naast industriele CO2 er zo’n dertig verschillende elkaar meer of minder beinvloedende natuurlijke klimaatfactoren bestaan, die wegens gebrek aan kennis (?) niet zijn megenomen in dat klimaatmodel.
Dat is wat het VN-IPCC aan selectieve gegevens verzameld en gebruikt om een dergelijk ideologisch overdreven klimaatalarmisme te produceren voor onze politieke aanvoerders.
Als je steeds maar weer blijft terugkomen op die: “zo’n dertig verschillende elkaar meer of minder beinvloedende natuurlijke klimaatfactoren bestaan”, dan wordt het zo langzamerhand wel eens tijd wat getalletjes te koppelen aan die factoren. Of liggen ze allemaal rondom 0? Of tezamen rondom 0?
Een vraag die geen vraag is en een stelling die geen stelling is. Dat is Kagisme. (valse vrouwenlogica eindigend met de tribale verzuchting “de vijand moet eigenlijk vernietigd worden, helaas mag dat niet meer”).
Het IPCC heeft ongetwijfeld al die factoren gewogen en meegenomen.
Vervolgens is gekeken hoe hoog die invloed is in verhouding tot meer/minder CO2 = De dominante factor.
En worden veel factoren (bijv CH4) vertaalt naar een CO2 waarde zodat men die invloed gemakkelijker kan vergelijken.
Die wetenschappers zijn wellicht niet slim, maar niet zo dom om dat niet te doen.
“Het IPCC heeft ongetwijfeld al die factoren gewogen en meegenomen.”
“Die wetenschappers zijn wellicht niet slim, maar niet zo dom om dat niet te doen.”
Een beetje dom dus ?
En desondanks boven alle twijfel verheven ?
Logisch.
Seb
“Die wetenschappers zijn wellicht niet slim, maar niet zo dom om dat niet te doen.”.
En jij bent zo slim dat je dat kunt beoordelen? Tja, dat heb je als je over een overall-view beschikt.
Uit een klimaatfactoren chaos een klimaatvoorspelling met een voorspelhorizon van meer dan 50 / 100 /200 jaar doen (zoals we die tegenkomen in de alarmistische literatuur) is ‘heel knap’, of onwetenschappelijke of heel frauduleus.
dit zou ik geen antwoord willen noemen op
ivo 25 jun 2021 om 09:55
Als je het concept rapport van het IPCC over de stand van het klimaat serieus zou nemen, dan rest je maar een ding; een einde maken aan je leven.
Met zo’n toekomstbeeld kan toch niemand meer leven.
Alleen al het ‘gegeven’, dat er misschien wel tientallen klimaatvluchtelingen per week uit Afrika naar Nederland kunnen komen, die allemaal moeten worden opgevangen, inclusief woning met Miele wasmachine, eten en drinken enz. Dat kan het land gewoon niet aan (sarc).
Tenzij we ze huisvesten in de romp van de windmolens (altijd nog beter dan een hut op de savanne). Hebben ze meteen stroom voor de Miele, de nieuwste Iphone, de tablet en de LED grootbeeld TV.
Anthony,
“dat er misschien wel tientallen klimaatvluchtelingen per week uit Afrika naar Nederland kunnen komen…”
Dat zijn er ~2.000/jaar.
We hebben er meer nodig om onze bevolkingsomvang in stand te houden.
We hebben dan ook al jaren gehad met een import van 20.000/jaar.
Seb, ongelooflijke sukkel. Je begrijpt ook werkelijk niets van sarcasme.
Er komen op het ogenblik tussen de 500 en 600 kansenparels per week binnen, die voor het overgrote deel overigens kansloos zijn, maar weggaan ho maar.
Tjonge jonge; en dan te bedenken dat ook jij ooit door je moeder liefdevol op de billen bent gekust (Rotterdamse uitdrukking die niet per se letterlijk genomen hoeft te worden).
Seb
Waarom wil je die bevolkingsaanwas in stand houden? Toch niet om op enige termijn je billen te laten wassen?
He, das nou jammer; het ging net zo lekker.
Net nu overheden wereldwijd hernieuwbare energieprojecten steunen in de strijd tegen de klimaatverandering lopen de levertermijnen voor zonnepanelen op tot drie maanden en zitten de prijzen stevig in de lift. De prijzen stijgen 15 a 20 procent, schrijft De Tijd.
Wim Dirickx van het Kempense installatiebedrijf Belgian Solar ziet de prijzen sinds een drietal weken stijgen. ‘De zonnepanelen zijn plots 12 tot 15 procent duurder geworden’, zegt hij. ‘Maar ook de kosten voor de draagconstructie en het koper voor de bekabeling zijn flink gestegen.’ Meerdere factoren verklaren de stevige prijsstijgingen. Het transport van containers uit Azië is fors duurder geworden. Eind 2019 kostte een container 2.500. Vandaag is dat 11.000 tot 12.000 euro
Bovendien is Europa voor zonnepanelen volledig afhankelijk van producenten in Azië. Maar ook in Azië is de vraag naar zonne-energie enorm. De Chinese overheden werken aan gigantische projecten met zonnepaneleninstallaties om de CO ₂ -uitstoot terug te dringen. Daardoor is een groot deel van de productie voor lokaal gebruik bestemd.
RFOL
He, das nou jammer; het ging net zo lekker.
Het gaat niet goed met Tesla. Verkoop bijna tot nul gezakt en nu ligt er een claim van de Tesla rijders van vele miljarden wegens hardnekkige mankementen en gebrek aan service.
Even doordenken mensen; met veel door de belastingbetaler opgehoeste subsidie gaat een aantal mensen, die die subsidie echt niet nodig hadden, nu een miljardenclaim indienen.
En als ze winnen, storten ze die winst dan weer terug in de staatsruif?
Leonardo, weer met veel plezier je bijdrage gelezen.
Fijn ook dat je het tijdstip van het horloge item aangeeft, anders moet je zo’n hele documentaire uitzitten en voor dat tenenkrommende gezwets ben ik inmiddels allergisch geworden.
Mooi voorbeeld van die eendagsvlieg en zijn klimaatbeleving.
Klimaatgezever heeft wellicht ook wel iets met leeftijd te maken.
Voor een achtjarige is een jaar een achtste van zijn leven, voor een veertiger is dat slechts een veertigste. Daarom duren die twaalf maanden voor een kind haast eindeloos lang, en voor iemand van middelbare leeftijd zijn ze zo voorbij.
Een jong iemand ervaart een seizoen als “het klimaat” en een ouder persoon vergelijkt de afgelopen twintig jaar met dat ene seizoen uit zijn jeugd toen alles stabiel leek.
Misschien komt het deels doordat mensen gemiddeld ouder worden en is het een soort van luxe probleem geworden om te denken en van de daken te schreeuwen dat men het klimaat met eigen ogen ziet veranderen.
Ivo
Getalletjes die onderling ook grotendeels onnavolgbaar van elkaar afhankelijk zijn. Als je de nauwkeurige relaties niet kent wordt het moeilijk met die getalletjes. Dan kijk je gewoon wat er gebeurt en je adapteert. Of je koopt een roeiboot. Ook een vorm van adaptatie in deze barre tijden.;-))
Creationisten of evolutionisten, het is lood om oud ijzer.
Bij de eersten is de vraag waar dan de schepper vandaan komt.
Bij de tweede blijft het een raadsel hoe uit chaos en willekeur (evolutie)
complexe structuren kunnen ontstaan. Dat kan slechts als er een sturend/corrigerend element aanwezig is.
Met kwantumcomputers heb ik een wat problematische verhouding.
25 jaar in de computerindustrie gewerkt. Begrijp precies hoe die apparaten werken.
Diverse lezingen over kwantumcomputers bijgewoond. Hoorde altijd dezelfde riedel (superpositie, verstrengeling)
en de hoop er binnen x jaren een te bouwen. Fysici hebben getracht mij uit te leggen hoe zo’n ding werkt, niet gelukt.
Niemand kon mij ooit uitleggen hoe zo’n kwantumcomputer 1 + 1 optelt.
Ik zie ze als elektronische tarotkaarten leggers, goeie randomgeneratoren.
Er zijn inmiddels een paar kwantumcomputers gebouwd. Weliswaar nog primitief (met iets als 8 qubits) maar zo begon onze huidige computer ook.
Kwantum computers zijn overigens minder geschikt voor ordinair tellen omdat ze werken met stochastische processen.
Maar ze zijn vanwege hun enorme rekenkracht heel geschikt om bijv. signalen begraven in ruis op te pikken.
Dus meer info te halen uit reflecties van trillingen die de aarde in worden gezonden middels vibratoren, zodat we niet alleen warm waterbekkens op een diepte van 3km kunnen zien maar ook de kwaliteit van het water en de stroming kunnen vaststellen.
Beste Seb, om signalen uit de ruis naar boven te halen heb je geen kwantum computers nodig.
Deze technieken bestaan al decennia lang, oa omdat dit nodig was/is om de communicatie met ruimtetuigen zoals de Voyagers die zich al meer dan 40 jaar van ons vandaan verwijderen in stand te houden. Bedenk daarbij dat het signaalvermogen kwadratisch met de afstand afneemt en je komt op minimale signalen. Dus een grote paraboolspiegel op aarde (die gelukkig naar de koude ruimte staart, ergo minder ruis) plus allerhande additionele signaalprocessing maken dat we deze tuigen lang hebben kunnen volgen.
Besturen vanaf aarde is vanwege de dode tijd in het zo ontstane regelsysteem niet meer mogelijk. Het tuig is aan “zichzelf” overgeleverd. Daar gaat geen kwantumcomputer bij helpen, want die was er nog niet in 1977. Heden ten dage gebruiken zelfs radioamateurs deze nieuwe technieken zoals ontwikkeld door NASA maar dan voor aardse en/of maanbons verbindingen over onmogelijk gehouden paden En dat gebruikmakend van een ordinaire huis/tuin/keuken PC.
Rien,
Voyager 1 heeft al jaren geleden ons zonnestelsel verlaten, nu weet ik niet of er zo nu en dan nog signalen opgevangen.
Ik weet ook nog dat ik met een Pentium 1 signalen heb liggen te decoderen voor Seti destijds.
Zij hadden destijds daar een programma voor opgezet.
En dan moet je nu eens kijken wat met FT8 mogelijk is, daar worden mensen blij van, maar heeft er wel voor gezorgd dat spraak SSB weiniger is geworden.
Ook heeft WSJT ervoor gezorgd dat EME een stuk makkelijker werd voor velen.
En wat te denken van Wisper.
Rien, volgens mij niet kwadratisch maar met de derde macht; het is een bol weet je wel en niet een plat vlak. Voor de rest helemaal eens.
@Rien,
“om signalen uit de ruis naar boven te halen heb je geen kwantum computers nodig.”
Dat is zo bij simpele signalen zoals bij de communicatie met de Voyagers..
Het lukt om met gewone (super-)computers uit de reflecties van trillingen (trilplaten), onderaardse water reservoirs op ~3km diepte te vissen en ruwweg een indicatie hoe groot die zijn.
Echter daarmee ben je er niet want je moet ook weten hoe zuiver het water in dat reservoir is. Anders krijg je kostbare mislukkingen zoals bij Kijkduin waar het hete water klei bleek te bevatten; klei dat de leidingen gaat verstoppen.
Verder wil je weten of dat water stroomt, want als het een afgesloten bassin is dan is de warmte oogst beperkt, enz.
Voor die laatste punten hebben we veel meer (factor >100?) computercapaciteit nodig.
Het gaat immers over een andere grootte orde qua signalen (>1000Tbytes) en veel dieper verborgen informatie
Daarbij redt je het niet met een super-computer ook al wil je 5jaar wachten tot die klaar is.
en dan de juichende verhalen over het Majorama deeltje dat de kwantumcomputer dichterbij zou brengen .
Dat deeltje bleek een meetfout. Tja…..
Soms blijdschap uit de kwantum kringen als men een qbit een paar microseconden stabiel kan houden.
@David,
Dat Marjorama deeltje (voor zover het al bestaat) is niet nodig voor kwantum computers.
Bas Heb je een link naar “kostbare mislukkingen zoals bij Kijkduin waar het hete water klei bleek te bevatten; klei dat de leidingen gaat verstoppen.” ?
Ben wel geïnteresseerd.
Ha David,
Je eerste vergelijking klopt niet met wat je kunt constateren. Om een paar te noemen: de constructie van een oog of knie, het stabiele, niet uitdijende heelal.
Daarna kom je op Quantum Computing.
Ik vraag mij af óf het überhaupt kan werken. We zullen zien.
Als ze steeds maar met zulke boodschappen komen dan word je top schaatser met Cavé pindakaas, het is maar waar je in gelooft.
Dan laat snel het onomkeerbare komen dan zijn we gelijk van die onzin verhalen verlost, en je zult zien dat er niets schokkends gaat gebeuren.
IPCC: Mensheid bedreigd door “onomkeerbare gevolgen” klimaatverandering
https://vilt.be/nl/nieuws/ipcc-mensheid-bedreigd-door-onomkeerbare-gevolgen-klimaatverandering
Moet Calvé zijn uiteraard.
“Persoonlijk denk ik dat een mens klimaatwijziging niet merkbaar aan de lijve kan ondervinden – wellicht beter gezegd: niet aan kan wijzen.”
Natuurlijk wel, zeker in een land als Nederland. Het aantal winters waarin er langere tijd ijs ligt neemt steeds verder af. Niet alleen komt er geen Elfstedentocht, ook het uitschrijven van korte tochten door de polder wordt steeds moeilijker. De laatste officiële schaatstocht was in 2013. De eeuwenoude traditie van schaatsen op natuurijs is in Nederland aan het verdwijnen. Straks is de kennis er niet meer, en de verenigingen die het allemaal moeten organiseren.
Anderzijds zien we ook veranderingen in de natuur. IJsvogels, die juist niet van ijs houden, hebben zich in de afgelopen decennia op steeds meer plaatsen kunnen vestigen. Steeds meer mensen zetten subtropische planten in hun tuin; dat was in het verleden niet lang goed gegaan. De uitbreiding van de wijnbouw in Nederland komt deels door koudebestendige rassen, en deels door klimaatverandering. Om maar eens wat te noemen.
Je kunt het natuurlijk ook positief bekijken Bart, je kunt nu van bepaalde groentesoorten 2 keer een oogst oogsten.
Naar het Noorden toe kunnen ze nu beter oogsten en meer oogsten omdat de kans op latere bevriezing kleiner is.
Aangezien er steeds meer mensen komen en steeds weiniger landbouwgrond overblijft, en straks met hun stikstof crisis nog minder opbrengst dan lijkt me een beetje opwarming niet verkeerd.
Het zou fijn zijn als men even terug kon in de tijd, even neuzen tijdens de MWP en de vroege Romeinse tijd, het is bekend dat ze een overvloed van druiven hadden, en ziek werden in de winter van het kwakkelende natte weer.
Vanmorgen las ik nog dat dit jaar al bijna 900.000 bedrijfswagens op kenteken zijn gezet dan weet je toch al genoeg, oude gaan naar het buitenland, waar ze gewoon weer verder rijden.
Dus ik leg me gewoon neer bij het fijt dat het warmer word als het werkelijk allemaal puur en alleen door de co2 komt.
Theo
Bart bekijkt de wereld vanuit de zeldzame plantjes. Groente is hem veel te ordinair. Volgens mij eet hij alle dagen molsla. In paardenbloemtijd natuurlijk. Die zijn er toch meer dan genoeg.
Bart,
Ik verbeterde mezelf – retorisch gesproken – en verdubbelde: je kunt het niet aanwijzen.
Jij denkt dat je klimaatverandering ziet. Daar heb je geen criteria voor, en voor zover jij denkt daar een criterium voor te hebben (ik heb het nog niet over de oorzaak) is daar een hoop discussie over, met een nog grotere hoop ruis op de lijn.
We koppelen er scheuren in de bodem aan, drogere lentes, meer orkanen, waarvan de ernst afgemeten wordt aan grotere aandacht in het nieuws – zonder enig bewijs.
Dus, als jij tijd van leven hebt – veel tijd! – heb je kans dat je mag denken dat je gelijk krijgt. Maar het is niet ondenkbaar dat we over een jaar of 10 zeggen: poeh, waar hebben we nou zo moeilijk over gedaan?
De neergaande lijntjes zijn niet uitverkocht, Bart!
Idd net zo iets als met de millenium bug zo’n 20 jaar terug, hel en verdoemenis zouden uitbreken: vliegtuigen zouden uit de lucht vallen, centrales uitvallen en wat nog niet meer. Alleen mensen die enig inzicht in hard en software hadden zagen ruim van te voren in dat dit indianenverhalen waren door mensen die er een verdienmodel in zagen. Ik zie weer overeenkomsten met de huidige “problematieken”
“De laatste officiële schaatstocht was in 2013. De eeuwenoude traditie van schaatsen op natuurijs is in Nederland aan het verdwijnen.”
Wat hebben we weer kunnen genieten afgelopen winter ondanks de covid angst.
Het eerste NK op natuurijs in Nederland was in 1979,vervolgens 85,86, 87,91.93,94,96,2009,2010,december 2010,2012 en 2013.
Resumerend in de jaren 80 drie maal, in de jaren 90 vier maal, vervolgens ruim twaalf jaar niks en pas weer in 2009 en in 2010 zelfs tweemaal al hoort die laatste eigenlijk bij het seizoen 2011 en verder 2012 en in 2013 de laatste op het Veluwe meer. Dus eigenlijk vijf keer op rij een NK op een van de grote plassen in Nederland.
In 2021 werd ondanks een vorstperiode in februari geen NK op natuurijs gehouden vanwege de coronapandemie die in 2020 uitbrak.
Waarom er minder tochten worden uitgeschreven heeft deels ook te maken met de enorme drukte die het bekend maken via internet uitlokt.
ijsclubs zijn voorzichtiger geworden want wie de eerste toertocht uitschrijft kan elf steden gekte verwachten.
Verder wordt is er bijna elk jaar wel een marathonwedstrijd op een natuurijsbaan georganiseerd.
In de jaren ’70 en’ 80 werd er met heimwee teruggekregen op ’63.
Toen twee Elfstedentochten achter elkaar. Ernstige overeenkomsten, maar niet helemaal, met één van de zonnecyclus.
Bart Vreeken
Wil je nou opnieuw alarm slaan of constateren dat het gewoon langzaam warmer wordt? En?
En daarna weer kouder? !50 jaar op 4,5 miljard. Het is me toch wat.
Een zeer goed artikel. Het weer kan chaotisch lijken, maar het klimaatsysteem is dat in wezen niet. Het klimaatsysteem is zeer complex zegt men. Als het zo complex is zoals sommige beweren hoe kan m’n dan weten hoe het klimaat gaat evolueren? Het kan dan nog alle kanten op tropisch of een ijstijd wie weet. Alles is op onze schone planeet met elkaar verbonden. Niets staat los van dit alles. Er zijn door de zon vele klimaten ontstaan op onze schone planeet. En het is juist, elk systeem op aarde is geen afgerond geheel. Trouwens wonen op onze planeet is ook niet veilig, voortdurend is onze planeet in beweging, ook al voelen we het niet. De mens is zo klein tegen de reus die we ook weleens de natuur noemen.
Willy
Keep it simple. Als condities veranderen reageert alles op elkaar en ontstaan er vanzelf aanpassingen. Gewoon actie-reactie. Maar voor ons mensen verder grotendeels onnavolgbaar. Om bij organismen te blijven, hoe eenvoudiger het organisme hoe sneller de aanpassing.
Kijk even naar het Covidvirus. al duizenden variaties en bijbehorende mutanten. Bij hogere complexere organismen gaat dat langzamer.
Die verhuizen bijvoorbeeld. Of kopen een roeiboot.
Interessant eens een iets ander perspectief te lezen.
Daarom het volgende, wat denken Aziaten eigenlijk?
Is hun directieve top down benadering niet juist de toekomst en het model waar velen ons naar toe willen hebben?
Is een model een manier om chaos te begrijpen of mee te plannen?
In zie de (klimaat) modellen meer als een rolstoel, als je er eenmaal inzit ben je afhankelijk van wie hem duwt en waar die kan rijden.
Kortom ga niet vrijwillig in de rolstoel van klimatologen of Minnesma zitten.
Maakt niet uit welke goden of hun priesters je willen overtuigen.
da’s mooi, Lo, het model als rolstoel.
Maarten van Rossem zei ooit (over taal): als ik dan in Amerika ben geweest, en ik kom op Schiphol aan , en ik kan weer Nederlands praten is het net of je uit een rolstoel stapt.
Die van jou vind ik minstens net zo mooi.
Zouden de boys van Klimaatveranda dat weten – dat ze rolstoelpatiënten zijn?
Leonardo
Mooi relativerend stuk heb je weer geproduceerd. Interessant al die dwarsverbanden en uitstapjes naar de mythologie.
Als je de relaties tav het klimaat niet kent, hoe betrouwbaar zal een model dan wel niet zijn?
Zeker de modellen van het IPPC blijken achteraf NOOIT te kloppen. Hoe dom moet je dan wel niet zijn om daar beleid op te maken.
“de modellen van het IPPC blijken achteraf NOOIT te kloppen.”
?? Die modellen voorspellen opwarming. En die zie ik inderdaad. Helaas.
Al tijden geen Elfstedentocht, erger ook geen schaatstochten over onze mooie meren….
Ach die Elfstedentochten die vroeger zo vaak werd georganiseerd ???
Leg die mooie meren vol met zonnepanelen Seb, worden ze nog mooier en kan de raad van 11 over vijftig jaar wie weet wel weer een Elfstedentocht voor de gezonde oude Seb uitschrijven .
Seb
Die zie ik niet, ik constateer alleen dat in het kleine wereldje waarin ik dagelijks vertoef, er ups en downs zijn. En dat de winters vroeger wat kouder leken. Maar wat is nu nu de 70 jaar dat ik me dat bewust ben nu op de 400 miljoen jaar dat er vergelijkbaar leven op aarde is? Het model van de huidige mens heeft een vorig interglaciaal niet meegemaakt. Lees “De menselijke maat” van Kroonenberg. Dan valt je mond open en gaat ie niet meer dicht. Overigens wel handig. Vooral hier.
“Lees “De menselijke maat” van Kroonenberg. ”
inderdaad, geweldige spreker en schrijver die Salomon.
Politicus zijn is meer dan voldoende domheid
Een prachtig verhaal van Leonardo hoe nietig wij mensen zijn omtrent de werking van het klimaatsysteem wat zich niet in computermodellen laat vatten en dat zien wij terug in de weersverwachting (geen weersvoorspelling meer) door de weermannen/vrouw op het NOS journaal en zeker bij de 14 daagse pluim.
Het Klimaatpanel van de VN (IPCC) denkt dat ze door aan zelf bedachte knoppen te draaien de temperatuur op aarde kunnen regelen, de praktijk wijst anders uit, het weer is onvoorspelbaar en dus niet te regelen.
Op die gronden is het Klimaatakkoord van Parijs 2015 ontstaan en het Klimaatbeleid van onze regering en de Green Deal van de Europese Commissie met Frans Timmermans als knoppen draaier gesteund door zijn vazal Diederik Samson, zijn we mooi klaar mee.
Zal het hun te heet onder de voeten worden.
Vattenfall verkoopt helft van grootste windpark ter wereld aan BASF
https://www.nu.nl/economie/6141456/vattenfall-verkoopt-helft-van-grootste-windpark-ter-wereld-aan-basf.html
De energie kan nu nuttig worden ingezet. Het dient de petrochemische industrie van basf in Antwerpen. Van een volgend te bouwen windpark is de stroom ook al verkocht. Nu voor een datacenter van Amazon. De noordzee wordt de duurzame stroombron voor de rest van de wereld. Ja het land veranderd. Die nog veel problematischere gasbron gaat ook aangepakt worden. Stikstof !! Een rapport over het groene hart en de gelderse vallei. De boeren met hun koeien en kippen moeten weg en worden vervangen door bos = boom in de straat en vooral huizen, heel veel huizen. Zodanig dat tussen ijsel, noordzee, en waal een aaneengesloten stad is gevormd. Een stad vol met aardgasloze woningen en elektrisch vervoer. Een miljoen woningen voor deugers om het klimaat te redden. Er zijn ook grootse plannen om flevoland helemaal vol te bouwen en uit te wijken naar Friesland. Er zijn nog miljoenen potentiele klimaat vluchtelingen in noord afrika die hier een duurzame uitkering willen genieten.
Leuk dat BASF ook in groene stroom gaat investeren.
Vattenfall doet dat om cash vrij te maken zodat ze bij een nieuwe windpark aanbesteding kunnen bieden (bijv. aan de US oostkust).
Ik weet niet of die €300mln die Basf betaalt allemaal winst is, maar veel zal het niet schelen.
Als de investeringscijfers van de “nu” kloppen dan kost dat park ~€2mln/MW capaciteit. Dat is bij een afschrijving van 30jaar, €66.000/jaar aan afschrijving per MW.
Daar komt aan onderhoud ~€20.000/MWcap. per jaar bij. Met onvoorzien e.d. komen we dan op €100,000/MW opgestelde capaciteit per jaar aan kosten.
Per MW capaciteit produceert zo’n molen ~5000 MWh/a.
Dan is de kostprijs van het Hollands Kust zuid windpark dus ~€20/MWh (2cent/KWh).
Met de voorspelde groothandels prijzen ~3cent/KWh is het dus goede business voor de eigenaren.*)
Een winst marge van ruwweg 50% op de kostprijs.
Helemaal voor Vattenfall dat met die verkoop al €300mlin heeft geïncasseerd zonder noemenswaardig te investeren in het park.
Dus Vattenfall wil meer van dit soort windparken & deals… Zou ik ook willen.
_____________
*) Vanwege de VS boycot van NordStream2 en het stoppen van Slochteren, is de gasprijs hier stevig opgelopen en kunnen gascentrales niet meer produceren voor prijzen onder de 5cent/KWh. Omdat onze regering zo dom is geweest om ook nog een paar kolencentrales te sluiten (o.a. Hemweg) is de groothandels prijs op de beurs nu opgelopen naar ruwweg 6-7cent/KWh. Maar dat is over een paar jaar hopelijk voorbij omdat de zeer traag werkende Russische pijpenlegger dan de NordStream2 pijpen door de Oostzee heeft geïnstalleerd en wij dat gas kunnen kopen.
Theo
Ik denk dat ze geld (subsidie) nodig hebben voor een nieuw “park”.
En dan nog een, ’Activisten negeren milieuschade windmolens’
Gisteren stond zelfs geschreven dat Urgenda geen molens op land meer wil hebben, uiteindelijk krijgen ze spijt, en zien dat steeds minder burgers achter windmolens staan en hoe landschappen verwoest worden.
Kwestie van tijd nog.
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/2067965028/activisten-negeren-milieuschade-windmolens
Het verhaal van gisteren was dat Urgenda vooral af wil van wind en zonneenergie in de vrije natuur (zee en lelijke plekken zoals industrieterrein beschouwen ze wel als een optie):
https://www.nu.nl/economie/6141404/urgenda-wil-minder-productie-van-groene-energie-in-de-vrije-natuur.html?redirect=1
PS. Ik zou zeggen dat zee toch echt ook tot de vrije natuur behoort (+ ik denk dat het erg naief is om te veronderstellen dat energieparken op zee geen schade aan het milieu veroorzaken want om ze te realiseren wordt er toch echt permanent ingegrepen in de natuur).
Klopt Martijn, alleen nog lelijke plekken, AnthonyF, en ook ik per ongeluk achter AnthonyF het zelfde artikel geplaatst.
Ook een draaiboek hoe het dan wel moet ging ze aanbieden, ik ben benieuwd want ze heeft eerder ook al gezegd tegen houtstook te zijn.
En inderdaad, de zee is in fijte het grootste natuurgebied ter wereld, alleen onderwater.
Maar ook visgebieden gaan een zeldzaamheid worden, platvis zit op de hogere zandgronden, juist daar plaatsen ze molens, dus de kotters zullen steeds minder gaan uitvaren.
Geen vis, geen vlees, straks word het grazen in de lege weides, en een lekkere paardebloem burger op de grill vol vitamine C. :-(
Martijn, Theo e.a.
Gisteravond stond op National Geographic een uitzending van een uur lang geprogrammeerd over het Greta Barrier Rif.
Met samengeknepen billen zijn mijn vrouw en ik gaan kijken en steeds dachten we; nou komt het, de opwarming, de koraalbleek enz.
Maar nee hoor, integendeel.
Een schitterende docu over het leven op en onder water daar. Geen woord over wat voor bedreigingen dan ook. He he, het kan dus wel.
Ik vermoed zo maar dat het zeeleven ook niet erg gebaat is bij al die laagfrequente trillingen, we gaan zien hoe zich dat ontwikkelt. Ook de zeevogels lopen (vliegen) het risico vermalen te worden, op land zijn al voorbeelden te over. Ik ben benieuwd hoe geschokt onze politici zullen zijn als de eerste slachtoffers gaan vallen en welke kansloze oplossingen daaruit weer zullen voortkomen.
Daarnaast is te vrezen dat zowel radar als radiocommunicatie zullen worden verstoord, ook dit is al aangetoond.
Rien,
Vooralsnog lijken vissen zich juist happy te voelen rond de masten van windturbines. Waarschijnlijk vooral vanwege de beschutting die de betonblokken die rond die masten zijn gestort, bieden.
Iets verder op zee zijn er erg weinig zeevogels. Denk niet dat daar veel slachtoffers vallen. Nog nooit gehoord van een slachtoffer.
Die radio – & radarcommunicatie is een non-issue. Mede omdat de wieken van kunststof zijn.
“Vooralsnog lijken vissen zich juist happy te voelen rond de masten van windturbines.”
Ja ,wanneer je gelukkige vissen wilt zien is een promotiefilmpje van Noordzee wind een aanrader.
En verder:
Waar zeezoogdieren als bruinvissen en zeehonden vooral last van hebben is de bouw van de windmolens. Het heien van de fundering van een windmolen zorgt voor bruinvissen en zeehonden voor zoveel geluidsoverlast dat het kan leiden tot tijdelijke doofheid, andere zwemroutes en verlies van leefgebied. Daarnaast verstoren de geluiden de onderlinge communicatie en het zoeken van voedsel, waar de dieren geluid voor gebruiken.
Voor zeevogels kunnen windparken op twee manieren schadelijk zijn. Ze sterven door een klap van de wieken, vooral ’s nachts als ze de molens niet kunnen zien, of ze verliezen leefgebied doordat ze niet meer in de windparken durven komen. De ene vogelsoort heeft er meer last van dan de andere. Het effect hangt onder meer af van hun vliegkunsten, hoe hoog ze vliegen en hoe makkelijk ze zich laten verstoren door objecten op zee.
En hoogleraar Marine dierecologie Tinka Murk sprak over hoe economische activiteiten kunnen samengaan met een gezond ecosysteem “We moeten zorgen dat de Noordzee divers en rijk genoeg is om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Daarvoor moeten alle ecologische functies vervuld kunnen worden. Dat kan alleen als er voldoende diversiteit aan habitat is, als er delen van het gebied met rust gelaten worden, en als de activiteiten op de Noordzee steeds verder verduurzaamd worden. Al vanaf de planning moeten risico’s en kansen voor het Noordzeemilieu meegewogen worden.”
Pffff alles komt goed.
Martijn van Mensvoort
Maar dan zie je ze nog steeds en ook de leefmilieuschade blijft. Waarschijnlijk worden de industrieterreinen dan gewoon groter.
Om blijvend ook in de toekomst te blijven deugen maken we de beugel waar alles doorheen moet groter.
’Activisten negeren milieuschade windmolens’
Negeren heeft een dubbele betekenis, het kan ook kwellen of sarren betekenen.
Activisten negeren en negeren.
Kwelgeesten van het zuiverste water.
johan van leeuwen
speciale woonwijkjes van tiny houses rondom de windturbine. Van hout, want dat is stikstofneutraal. Wel meteen op 10 meter van de windturbine beginnen met bouwen natuurlijk, De zelf gekozen burgemeester van winddorp 1,2,3, enz woont in de molen en overziet het dorp vanaf elke gewenste hoogte. De eis is wel dat de tiny houses volledig demontabel en recyclebaar moeten zijn en bruikbaar voor klimaatvluchtelingen. Eventueel om te bouwen tot vlot of roeiboot.
Wel op tenminste 5 km afstand van elke andere vorm van bebouwing. Desnoods worden bewoners die in de weg zitten rant uitgekocht en krijgen gratis een nieuwe locatie aangeboden voor een concurrerend te bouwen energiezuinige woning.
rant = riant
Prima plan ! Laat horen en zien ze vergaan zolang wij ze maar niet meer hoeven te zien en horen.
Om het windpark zetten we een groot groen hek en binnen dat hek leven ze van de wind en vechten ze om de eiwitrijke stukken gevogelte.
Ik kan dit helaas niet lezen maar lijkt me zeer interessant.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/rekenkamer-kabinet-moet-uitleggen-waarom-staatsbedrijven-geld-steken-in-de-energietransitie~b6944f44/
Safarie?
1 Voorkeuren
2 Beheer website gegevens
3 Tik in Trouw
4 Markeer trouw.nl
5 Verwijder
6 Gereed
Weer 3 artikelen
Lo,
Nee helaas geen Safari.
Maar wel bedankt voor de tip.
Soms lukte nog wel eens iets als je in incognito ging.
Ik zit veel op de tablet en vooral op de smartphone.
Pc of Laptop soms wel in de avond.
Ik vertoef veel bij mijn dochters die hebben vaak klusjes voor mij, dus even op dat ding kijken is dan wel handig.
Theo, hier de door jou bedoelde tekst.
Het kabinet moet verantwoording afleggen over de miljarden euro’s die staatsbedrijven Gasunie, Tennet en EBN investeren in een schonere energievoorziening, zonder aardgas en olie. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een rapport. Onvoldoende onderbouwd is volgens de Rekenkamer waarom deze staatsbedrijven met publiek geld infrastructuur aanleggen voor het transport van windenergie, bodemenergie en warmte.
Die nieuwe energiebronnen zijn nodig, maar het kabinet heeft volgens de Rekenkamer onvoldoende gekeken of private bedrijven deze groene investeringen kunnen doen. Verder heeft het kabinet de Tweede Kamer ‘te weinig inzicht gegeven in de inzet van publiek geld voor de nieuwe taken.’ Deze kritiek geldt vooral als waarschuwing voor de toekomst, omdat de investeringen in een duurzaam energiesysteem fors toenemen om de klimaatdoelen te behalen.
Staatsbedrijven Energie Beheer Nederland en Gasunie steken honderden miljoenen euro’s in duurzame energiebronnen die aardgas moeten vervangen, waarmee ze op termijn hun grootschalige activiteiten in olie en aardgas willen afbouwen. Het gaat daarbij om het aanboren van aardwarmte en het gebruiken van restwarmte uit de industrie die in grote pijpen naar woonwijken kan worden getransporteerd voor de verwarming. Hoogspanningsnetbeheerder Tennet investeert zo’n 4 miljard euro in de aanleg van kabels die de geproduceerde stroom van windturbines op zee aan land brengen.
Een nieuw kabinet moet, naast de uitleg over de noodzaak van klimaatdoelen, ook altijd verantwoording afleggen over ‘het publieke belang van de schatkist’. Die uitleg schoot tekort. Het kabinet moet beter onderzoeken of staatsbedrijven onmisbaar zijn voor de groene investeringen en moet uitgaven aan de energietransitie helder turven, aldus de Rekenkamer.
Kernvraag is dus waarom het toch vooral Staatsbedrijven zijn die investeren.
Zou dat wellicht komen omdat particuliere bedrijven daar echt niet aan durven te beginnen omdat ze al lang door hebben dat het nooit winstgevend zal zijn?
En ja, die Staatsbedrijven, die worden toch wel door jou en mij en vele anderen met ons belastinggeld op het paard gehesen en gehouden.
Leuk baantje er bij voor mw. van Tongeren en gaan met die banaan.
Anthony,
Bedankt dat je het geplaatst hebt.
Dit is me nog al wat, ik snap eerlijk gezegd totaal niet dat dit zo maar allemaal kan.
En die doelen halen voor zoveel geld in zulke korte tijd gaat ze nog opbreken, de modale burger gaat dit echt allemaal niet meer rukken ook op de lange termijn niet.
Als het allemaal zo rendabel was dan waren de pensioenfondsen nu schatrijk zei willen immers niet meer investeren in fossiel.
We gaan het mee maken wat er gebeurt.
…. en als wetenschappers ook al niet meer ‘in control’ zijn bij het klimaat of dit zelfs niet kunnen verklaren, zijn er nog altijd politici die naar de crisis- en herstelwet kunne grijpen als het ze uitkomt.
Net als Merkel, die kennelijk bedacht heeft dat het een goede zaak zou zijn als er interventie bevoegdheden aan EU-commissarissen worden toegekend.
O ja .. de link vergeten
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/512797/Merkel-fordert-neue-Durchgriffsrechte-fuer-EU-Kommissare?utm_content=link_8&utm_medium=email&utm_campaign=dwn_telegramm&utm_source=mid754&f_tid=eed994d82d1a3c982e9810777eeedac8
Lijkt wel handig te kunnen zijn om de vervolging van LBTHI’s in sommige Oost-Europese landen te beperken.
Ik ben het zowaar een keer eens met Rutte;
Dat soort landen horen niet in de EU. Eruit gooien.
Wat een uitsmijter weer!
Hoe denk je trouwens over Nederlanders die zich niet verbonden voelen met de EU?
Over de democratische stand der zaken: Rutte is de persoon die Orban de EU uit wil knikkeren, als Orban niet in Rutte’s EU gareel loopt. Spreekt Rutte hier mogelijk op persoonlijke titel, mogelijk omdat hij zich aangesproken voelt? Hebben de kiezers hem een mandaat gegeven om te vinden dat Hongarije moet ophoepelen vanwege die nieuwe wet?
Rutte wil vanwege de kwestie MH17 niet dat Merkel en Macron praten met Poetin, ondanks dat Poetin onlangs een enigszins reikende hand naar het Westen heeft gedaan in het Duitse tijdschrift Der Zeit. Hoe komt Rutte op het idee dat hij namens de kiezers spreekt over dit onderwerp? Heeft het parlement, de volksvertegenwoordiging!, misschien nog wat ze zeggen over dit delicate onderwerp?
Waarom wordt de premier niet terug gefloten?
Johan D,
Als je goed had opgelet dan had je kunnen horen dat Rutte zich een verheven man voelt, hij zei letterlijk ik voel me een belangrijk man met steeds meer macht.
Hij heeft gewoon hoogmoed waanzin, hij snapt niet dat andere landen andere regels en wetten hebben, en schijnbaar wordt hij ook nog een mannetje wat denkt dat hij even zulke landen kan dwingen om naar zijn pijpen te dansen.
Nee hoor, Poetin lacht hem keihard in zijn gezicht uit, hij heeft al een keer gezegd tegen hem, Nederland is het land van pedofielen en homo’s, dat was net voor dat ze Rusland voor de eerste keer gingen boycotte.
Of de woorden van Poetin terecht waren laat ik even in de midden.
Ik denk dat dit Rutte nog zwaar ligt, meer respect voor zulke landen lijkt me op de plaats, zeker net als jij al zegt Poetin heeft al meermaals de rijkende hand toe gegeven.
Maar de ijdelheid van Rutte spreekt boekdelen.
Thoe
Rutte is, zoals eerder is gebleken een ras opportunist. En niet te vergeten wel vaker de weg kwijt. En dan zegt hij maar war.
Wat hem het beste uitkomt. Zou hij de neue-Durchgriffsrechte-EU-Kommissar willen worden? Dan hoeft hij nooit meer iets te vragen en hoeft hij ook niet meer te liegen en bedriegen.
Leonardo,
Dit verhaal van de horloge is al lang gekend. Het wordt gebruikt door creationisten, die daarmee willen suggereren dat iets complex een maker nodig heeft. Iets complex, zoals bijvoorbeeld een oog of een flagella van een ééncellige, kan volgens de creationisten niet plots ontstaan door evolutie. Dit argument is in de biologie al lang ontkracht en er is een zeer brede consensus onder biologen dat er wel degelijk evolutie is. Voor Jan Modaal (of Joe Sixpack, want creationisme is bij uitstek iets Amerikaans) klinkt dit verhaal van de horloge echter heel overtuigend, en er zijn daarom veel mensen die in creationisme geloven en de kennis van de biologie verwerpen. Maar het is en blijft misleiding.
Jouw hele betoog is gelijkaardig: je probeert een verhaal te presenteren dat aannemelijk klinkt voor Jan Modaal. Het helpt om Jan Modaal te overtuigen. Maar waarom? Ben jij net zoals de creationisten en doe jij dit omdat je het geloof in je eigen overtuiging belangrijker vindt dan wetenschapsbevinding?
Lijkt me dat jij de creationist hier bent, Post. Je hebt er een heel eigen verhaal van gemaakt, in de hoop dat je daarmee voorkomt dat iemand zegt: die Post slaat de plank ook voortdurend mis.
https://en.wikipedia.org/wiki/Watchmaker_analogy
zoek op wiki op Watchmaker_analogy
Leonardo, kritiek op wetenschap doe je door zelf betere wetenschap te presenteren en niet met lange epistels en verhalen over horloges. Dat zijn rookgordijnen.
Waarom ga je niet in op mijn vraag: “Ben jij net zoals de creationisten en doe jij dit omdat je het geloof in je eigen overtuiging belangrijker vindt dan wetenschapsbevinding?”
Geen antwoord zegt soms veel meer dan een antwoord….
Tja, ik denk ook bij zo’n verhaal, wat heeft die Leonardo nu van het klimaat begrepen? Jullie vinden het prachtig. Ik denk, is dit alles wat jullie kunnen verzinnen?
Jan Modaal of Joe Sixpack?
Jij bedoelt gewoon Jan Lul de Behanger, maar je wilt de conversatie respectvol houden.
Modaal is trouwens de meest voorkomende mening en die deel jij .
Door wie of wat heb jij je trouwens laten overtuigen ?.
zoals de lamme de sterke blinde weet te vinden
zo lukt het ook de bête Ivo om de trol Post werkdadig te maken
alles beter dan jatten van wiki
Ivo
Het kan slechter. Slecht jatten.
Voorbeeldig voorbeeld daarvan lijk jij me elke keer weer dat ik het geblaat van je zie passeren.
Je bent van elke originaliteit gespeend en hebt nog nimmer een samenhangend betoog als artikel gepresenteerd. Slechts losse flodders zijn je enige expertise gebleken.
Kijk, Las Post, als je dit soort berichies ook naar de Rotmansen en MInnesma’s van deze wereld stuurt, ben je wat waard. Nu echter geen knip-voor-de-neus.
Ik ben al heel lang niet op climategate.nl geweest.
Wat jullie hier doen is precies de bedoeling van jullie opponenten: Je kruit verschieten aan een hoax.
Ondertussen gaat men rustig door met het aanspannen van rechtszaken, het indoctrineren van kinderen (incl. de aller kleinsten), wel / geen biobrandstoffen, molen op zee / molen niet op zee, paneeltje hier, paneeltje daar, elektrisch rijden hoe dan?
Ik deed onlangs een googletje op mijn voormalige woonplaatsen in Nederland en schrok me werkelijk de pleuris. Zo ongeveer alle Nederlandse gemeentes zijn braaf bezig met het optuigen van SDE-afdelingen ter verbranding van onmetelijke hoeveelheden burgergeld.
Gewoon in uw oren knopen: klimaatmodellen zijn marketingtools. De rest is BS.
“Wat jullie hier doen is precies de bedoeling van jullie opponenten: Je kruit verschieten aan een hoax.”
Je hebt hier zeker een punt.
Marcel Crock maakte al eerder bekend dat hij om die reden zijn energie liever steekt in het kritisch volgen van de energietransitie.
En dat doet Climategate ook.
Het blijft natuurlijk wel interessant om visies te volgen over klimaat en aanverwante zaken die niet stroken met wat de MSM je door de strot wenst te duwen
Jij begint steeds meer op mij te lijken de laatste tijd meneer Johan van Leeuwen.
Af en toe op de rem, en dan de ruitenwissers aan en volgas door. :-)
Als jij hier nou wat meer kon komen, Peter R., dan hadden we wellicht iets vaker een Elfstedentocht en dan stonden onze opponenten met hun mond vol tanden.
Gewoon in uw oren knopen: de bewering “klimaatmodellen zijn marketingtools: is een marketingtool van de klimaattwijfellobby, net zoals “er is geen consensus” of “co2 is goed voor planten” enz.
farts
Als ze gewoon de wet negeren, dan is het einde oefening, waarom zouden burgers zich dan nog aan de een of andere wet moeten houden, maak er een vrijstaat van en ieder doet maar wat die wil.
In het verzoek werd verwezen naar diverse uitspraken van het Europees Hof van Justitie over de verplichting om een milieueffectrapportage op te stellen bij plannen voor windmolenparken.
https://www.1limburg.nl/nieuwe-stemming-windmolenpark-venlo-gaat-gewoon-door
Kolencentrales en gascentrales sluiten en meer dan 200 biomassacentrales voor elektriciteit in Nederland plaatsen die méér fijnstof en méér CO2 uitstoten dan de eerste en tweede genoemden en waarvoor hele oerbossen worden verhakseld in Europa en USA. Dat is pas ‘groen’ en ‘klimaat’-slim.
‘Klimaat’-slim is ook de effectloze politiek strijd om ‘klimaatverandering’ te stoppen met 100% ‘hernieuwbare’ energie, dat is ‘groene’ onzinnigheid en onhaalbaar in de praktijk.
Er is geen voldoende ‘hernieuwbare’ energie in Nederland en elders te produceren die onze economie draaiende kan houden.
Een klimaatvoorspelling door voor over 50 / 100 / 200 jaren in de toekomst op basis van zo’n 30 natuurlijke elkaar beïnvloedende klimaatfactoren en één klimaatfactor van 0,004% (industriële CO2-uitstoot) is wetenschappelijke nonsens, ofwel de achterhaalde AGW-hypothese, die het Parijse klimaatakkoord nog steeds moet legitimeren. Hoe zinloos deze geldverspilling aan deze ideologische politiek strijd tegen klimaatverandering inmiddels blijkt. Klimaatverandering is niet te stoppen!
https://www.climategate.nl/2021/06/zijn-de-agw-hypothese-hernieuwbaar-en-het-parijse-klimaatakkoord-nog-wel-relevant-om-de-klimaatverandering-te-kunnen-stoppen/
Het zal een aaneenschakeling van spaghetti worden, een ketel vol, de grote winnaars zijn de fabrikanten.
De rotzooi voor de burger, ik zie ze in het kabinet al kijken als een botsauto als ze straks om ophelderingen gaan vragen als het schaap verzopen is, want zo gaat het altijd, dan weten de heren van niets, dan leiden ze weer stuk voor stuk aan spontaan geheugenverlies.
Wat me ook altijd opvalt in dit land, ze volgen altijd de wetten van de EU, behalve als ze er zelf niets in zien, of als het ongemakkelijk word, nee dan hoeft het ineens niet meer.
Stakkers zijn het.
Stakkers die in het donker tasten!
@Theo,
Niets schaap verzopen. Dld laat zien hoe het moet en wij volgen veel goedkoper omdat wij hun pioneer kosten niet hebben.
Zelfs Franse deskundigen zijn overtuigd dat het kan. Zie de ADEME rapporten of dit artikel:
https://energymonitor.ai/policy/market-design/france-still-hedging-its-bets-over-nuclear-energy-future
Ik citeer:
Seb
Alles kan.
Het is maar wat je er voor over hebt. Maar je leefmilieu redden door het te vernielen lijk me nogal dwaas. Maar jij vindt die windmolentjes leuk, ga er in wonen met je windturbine-vriendjes. Maar als het dan even kan het liefst op zee. Hoeveel etages passen er in een Haliade of Gamesa?
@Scheffer,
Sorry, maar met dit soort foute info: Er is geen voldoende ‘hernieuwbare’ energie in Nederland en elders te produceren die onze economie draaiende kan houden.sla je geen deuk in een warm pakje boter.
Het is geen enkel probleem om met wind en zon alle energie te produceren die NL verbruikt!
NL verbruikt ~120.000GWh/a aan stroom en gaat na de elektrificatie ~400.000GWh/a verbruiken (incl groene waterstof) om ook de transport en warmte behoefte te dekken. Neem wat reserve dus 500.000GWh/a.
Die kunnen we soepel opwekken met een combinatie van:
1. Zonnepanelen hebben een vermogen van ~200W/m² en een CF van 14%. Ze leveren dus gem. 28W/m². Over een jaar dus 245KWh/m². Met verliezen 200KWh/m².
Dat is per 200GWh/km². Dus dan hebben we aan 2.500km² genoeg om heel NL te voorzien van alle stroom. Met wat extra reserve is dan 3000km² voldoende.
NL heeft aan geschikt dak oppervlak 900km², we plaatsen nog 100km² op landstroken (langs spoor, enz) en de rest op zee tussen de windmolens.
https://www.ad.nl/wetenschap/bijna-900-km2-aan-nederlandse-daken-geschikt-voor-zonnepanelen~ab8a327d/
Shell / Eneco gaan in hun 750MW offshore wind kavel ook zonnepanelen leggen. Ook NL heeft al een aantal jaren een offshore PV -panelen proef.
2. Voor offshore wind gebruiken we de Vesta 15MW V236 windmolen. Die molens komen op 1,2km afstand van elkaar. Met een CF van 61% produceren die 80GWh/a. Dat is een productie van 50GWh/km² (6% reserve). Dus dan hebben we 10.000km² van de 57.000km² die onze Noordzee groot is, nodig om alle energie voor NL met offshore wind te produceren.
We kunnen beide (1 en 2) doen. Dan produceren we ruim het dubbele van wat we nodig hebben en kunnen veel exporteren, of van beide een deel.
Het is wel gewenst om ook een belangrijk deel boven land op te wekken. Maakt de energievoorziening minder kwetsbaar voor sabotage, enz.
@Scheffer,
“Er is geen voldoende ‘hernieuwbare’ energie in Nederland en elders te produceren die onze economie draaiende kan houden”
Het is geen enkel probleem om met wind en zon alle energie (ook warmte en transport) te produceren die NL verbruikt!
NL verbruikt ~120.000GWh/a aan stroom en gaat na de elektrificatie ~400.000GWh/a verbruiken. Neem wat reserve dus 500.000GWh/a.
Dat kan met:
1. Zonnepanelen. Die hebben een vermogen van ~200W/m² en CF:14% = gemiddeld 28W/m². Over een jaar dus 245KWh/m². Met verliezen 200KWh/m².
Dat is per 200GWh/km². Dus dan hebben we aan 2.500km² genoeg om heel NL te voorzien van alle energie.
NL heeft aan geschikt dak oppervlak 900km². We plaatsen nog 100km² op landstroken (langs spoor, enz) en de rest op zee tussen de windmolens.
https://www.ad.nl/wetenschap/bijna-900-km2-aan-nederlandse-daken-geschikt-voor-zonnepanelen~ab8a327d/
Ook NL heeft al een aantal jaren een offshore PV -panelen proef.
Shell / Eneco gaan in hun 750MW offshore wind kavel ook zonnepanelen leggen.
2. Voor offshore wind gebruiken we de Vesta 15MW V236 windmolen. Die molens komen op 1,2km afstand van elkaar. Met een CF van 61% produceren die 80GWh/a. Dat is een productie van 50GWh/km² (6% reserve). Dus dan hebben we 10.000km² van de 57.000km² die onze Noordzee groot is, nodig om alle energie voor NL met offshore wind te produceren.
We kunnen beide (1 en 2) doen. Dan produceren we ruim het dubbele van wat we nodig hebben en kunnen veel exporteren, of van beide een deel.
Het is wel gewenst om ook een belangrijk deel boven land op te wekken. Maakt de energievoorziening minder kwetsbaar voor sabotage, enz.
Seb
De oude bekende rekenmethode van jou. In grote stappen snel thuis aan de hand van illusoire getallen. Zo kan ik het ook. Neem 36000 km2 het totale landoppervlak van Nederland. Neem aam dat 15 bebouwd is, wegen, bedrijven woonhuizen alles inbegrepen.1% is dan 360km2 15% is dan 5400 km2 neem even aan dat op 1/6 van dat bebouwde oppervlak zonnepanelengeplaatst kunnen worden, dan kom je mooi op die 900km2 van jou uit. Is het daarom een feit? Of heb je het van horen zeggen? En dan heb je nog geen back-up. O, ja, natuurlijk, waterstof. De oplossing voor alles.
Zeer goed artikel van Leonardo da gioiella. Wetenschappers van de Simon Fraser University (Canada) bestuderen klimaatsystemen, maar richten zich hoofdzakelijk op de invloed van CO2. Ze komen met hun klimaatmodel tot de conclusie dat CO2 emissie effectiver werkt op de stijging van de atmosferische CO2 concentratie dan verwijdering van dit gas op verlaging daarvan. Klimaatverandering door CO2 wordt dus niet helemaal ongedaan gemaakt door reductie van de totale uitgestoten CO2 emissie en er moet meer CO2 uitgeklaard worden voordat je je oorspronkelijke klimaat weer terug hebt. Vervelend nieuws, maar wel goed voor de klimaatindustrie! Zouden er soms klimaatfactoren ontbreken in het model en waar blijft de rest van het gas? Welk type klimaat willen ze hebben (zie de stalenkaart van de Köppen-Geiger classificatie)?
https://phys.org/news/2021-06-asymmetry-carbon-dioxide-emissions-skew.html
“Zo is er een prachtig CO2-schema, waarbij IPCC-documenten de boekhouding van CO2 – dat als schuldige van de gedachte klimaatwijziging wordt beschouwd – laten zien.”
Kinderen hebben met een masker op het meeste last hebben van CO2.
Kijk maar op 28:00 en verder: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1608&v=3Nl4DrH8SmU&feature=emb_logo
Is dit bizar of niet?
“Je kruit verschieten aan een hoax.”. Zeker, Peter R. het vriest.
Het is een bekende demoralisatietechniek. Het slurpt energie en je komt geen stap verder. Sterker nog, je werkt mee aan de ellende door het steeds maar aandacht te geven. Want: waar men de aandacht aan geeft, dat groeit. Geef men aandacht aan fantasten, leugenaars en zakkenvullers? Dan groeit dat probleem juist!
En wijs mens besteedt zijn tijd aan zaken die goed zijn.
Oef, dat veranderen van zinnen wreekt zich steeds. Ik bedoelde:
Kinderen hebben met een masker op het meeste last van CO2.
Antisoof,
Ik voel geen behoefte om Nijpels of Samsom, of één van de slippedragers te kleineren. Ik voel geen enkele aandrang om windmolens of zonnepanelen te bevechten.
Ze zijn er, en ik moet het er mee doen.
Ik ben ook niet bang dat ik dingen groter maak door ze mijn aandacht te schenken. CO2-distributiebonnen of elkaar niet meer bevredigen onder de douche, alles om de planeet te redden: zij die dat willen propageren – dat ze hun goddelijke gang gaan. Ik ga mijn eigen gang wel.
Wat ik wil bereiken met mijn comments, en vooral met mijn bijdrages, is het loswrikken van onwrikbre vastigheden, dat wat in beton gegoten is lucht geven, dat wat zo soepel is als een looien deur beweeglijk maken.
Wat ik doe is dat waar de trollen zo een hekel aan hebben: twijfel zaaien, gerede twijfel.
Ik weet dat de alarmisten meelezen. Ik weet dat de crusher crew, de frustraten die zijn ingehuurd om debiele comments in te sturen onder valse naam – en daar wellicht, niet ondenkbaar, voor georganiseerd zijn en betaald worden door Guido van der Werf, of Bart Verheggen, of Jan Paul van Soest (zoals ze in USA door Skeptical Science worden georganiseerd) … ik weet dat ze me knarsetandend lezen.
Wat ik vooral wil bereiken: de twijfel niet alleen handjes en voetjes geven, maar bovenal cachet.
Ik weet dat er een moment gaat komen, dat iedereen gaat denken, net als bij God en de duivel – omdat de tekenen niet kloppen, omdat de wonderen niet komen: is het nou eigenlijk wel waar.
En als ze zich dan herinneren dat ik die vragen eerder heb gesteld – en handjes en voetjes heb gegeven: ja, dan heb ik geen aandacht verscherpt, dan heb ik het onderbewustzijn ingezaaid.
Demoraliserend? Nee hoor, ik vermaak me uitstekend!
Ik heb in het verleden eens ergens gelezen dat Thierry Baudet hier vaker keek op dit forum, jammer dat hij het zich zelf verkloot heeft, hij had wel gepast antwoorden en tegenargumenten op veel vragen.
Ook Wilders hoor ik geregeld opmerkingen geven of als hij hier een kijkje komt nemen.
En het zou me niets verwonderen dat meer van die kamer gasten hier kijken en dit forum een doorn in het oog vinden, en dat is prima zo.
leonardo,
Dank je wel voor dit wonderbare antwoord.
Ach, laten we dan maar roeren in de modder en zien of er soms een mooie bloem opstijgt. En zaadjes planten is wel leuk. Tussen al dat onkruid bloeit soms iets schoons op.
Laat dan ook maar met bepaald cachet afsluiten?
Klein klein kleutertje, wat doet Gij in Mijn Hof? ;)
Gegroet zijt gij.
leonardo
Ik ben het weer eens roerend met je eens. Het dagelijkse gehamer en geïndoctrineer in de MSM behoeft reactie.
Urgenda leurt met ‘duurzame’ oplossingen voor de zware industrie. Uit dit artikel blijkt dat zelfs de windsector daar grote bezwaren tegen heeft. https://www.nwea.nl/reactie-nwea-op-urgenda-publicatie-onvolledige-en-verouderde-cijfers-geven-vertekend-beeld/
Mevrouw Minnesma loopt op dit moment met deze luchtfietserij de deur plat bij Rutte cs en grote bedrijven als TATAsteel. Wie stopt deze onzin voordat er onherstelbare schade wordt aangericht?