Gastbijdrage van David Wojick (VS).
Vertaling: Martien de Wit.
Een recente uitspraak van een Nederlandse rechter krijgt internationale aandacht omdat zij klimaatactie beveelt. De zaak zelf is als dansen voor een blinde en als zingen voor een dove, dus totaal nutteloos. Shell Oil stelde voor de CO2-uitstoot met 40% te verminderen en de rechtbank maakte er 45% van, beide doelstellingen zijn dwaas.
De echte zorg is het precedent van rechtbanken om klimaatbeleid te bepalen, dus is dit besluit de moeite waard om naar te kijken. Het blijkt dat de wetenschappelijke onderbouwing van de uitspraak van deze rechtbank aan alle kanten rammelt.
Het motivatiedocument van de rechtbank bevat een lang wetenschappelijk hoofdstuk getiteld ‘Klimaatverandering en de gevolgen daarvan’. Het bevat een reeks fundamentele fouten, flagrante omissies en twijfelachtige beweringen, die stuk voor stuk de alarmistische beslissing ondersteunen. Enkele van de ergste worden eerst geciteerd en dan hieronder geanalyseerd. De rechtbank zegt:
“De mensheid heeft sinds het begin van de industriële revolutie op grote schaal energie gebruikt, voornamelijk geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen (kolen, olie en gas). Bij dit proces komt kooldioxide vrij. … Een deel van de vrijgekomen CO2 wordt uitgestoten in de atmosfeer, waar het honderden jaren, of zelfs langer, blijft hangen.”
Fout! Ruwweg 25% van de atmosferische CO2 wordt elk jaar vervangen door de enorme natuurlijke ‘koolstofflux’, zoals het wordt genoemd. Deze vervanging is inclusief de door ons uitgestoten CO2. Dus bijna alle uitstoot van een jaar is in 5 tot 6 jaar verdwenen. Over het exacte cijfer bestaat een omvangrijke wetenschappelijke literatuur. Het is duidelijk dat de rechtbank niet op de hoogte was van dit fundamentele feit. Integendeel, zij zijn ernstig misleid. Hetzelfde geldt voor wat volgt.
“CO2 is het primaire broeikasgas dat, samen met andere broeikasgassen, de door de aarde uitgestraalde warmte in de atmosfeer vasthoudt. Dit staat bekend als het broeikaseffect, dat sterker wordt naarmate er meer CO2 in de atmosfeer terechtkomt. Hierdoor warmt de aarde op haar beurt steeds meer op.”
Alweer fout! Waterdamp is veruit het belangrijkste broeikasgas. CO2 neemt een relatief klein deel van het natuurlijke broeikaseffect voor zijn rekening. De exacte hoeveelheid is nog steeds omstreden, maar het zou slechts een paar procent kunnen zijn. Waterdamp en wolken zijn de dominante oorzaken.
Broeikasgassen “vangen” ook geen warmte. Het enige wat zij doen is de tijd dat zonne-energie in het aardsysteem blijft voordat zij de ruimte ingaat, enigszins verlengen.
Merk ook op dat, hoewel wordt voorspeld dat het broeikaseffect toeneemt met toenemende CO2 (als alle andere factoren gelijk zijn, wat nooit het geval is), deze toename van het effect snel afneemt met toenemende CO2-concentratie. Recent onderzoek wijst uit dat bij de huidige concentratie elke nieuw CO2-molecuul slechts enkele tienduizendsten toevoegt van de potentie die wordt toegevoegd wanneer de concentraties zeer laag zijn. Kortom, het vermogen van toenemende CO2 om het broeikaseffect te versterken is zo goed als verdwenen. De zinsnede “… broeikaseffect, dat sterker wordt …” is dus op zijn best misleidend.
“Het klimaatsysteem reageert vertraagd op de uitstoot van broeikasgassen: het opwarmende effect van broeikasgassen die nu worden uitgestoten, zal pas over dertig tot veertig jaar merkbaar worden. Andere broeikasgassen zijn onder meer methaan, distikstofoxide en gefluoreerde gassen.”
Het potentiële effect van een nieuw broeikasgasmolecuul begint op het moment dat dat molecuul in de atmosfeer terechtkomt. Het effect neemt ook niet toe met de tijd. Ik heb geen idee waar dit idee van een vertraagde reactie vandaan komt, waarschijnlijk is het giswerk in de vorm van een computermodel dat kijkt naar grootschalige energiestromen of iets dergelijks. Als dat zo is, dan is deze verklaring op zijn minst misleidend. Misschien is het bedacht om het uitblijven van een significante recente opwarming te helpen verklaren.
Merk ook op dat waterdamp, veruit het belangrijkste broeikasgas, nog steeds niet in de lijst van andere broeikasgassen is opgenomen. In feite worden alleen die broeikasgassen genoemd die wij in aanzienlijke hoeveelheden uitstoten. Het resultaat is dat de enorme rol van de natuur gewoonweg wordt weggelaten. Een flagrante omissie!
“Er is een direct, lineair verband tussen door de mens veroorzaakte broeikasgasemissies, deels veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, en de opwarming van de aarde.”
Er kan (of kan niet) een verband zijn tussen onze broeikasgasemissies en een niet nader gespecificeerde hoeveelheid opwarming van de aarde, maar het is niet rechtstreeks en zeker niet lineair. Temperatuurveranderingen variëren sterk van jaar tot jaar, terwijl de toename van de CO2-concentratie in de atmosfeer veel gelijkmatiger is.
Welke rol de CO2-toename speelt in deze temperatuursveranderingen is gewoon onbekend, met een breed scala aan meningen. De gepubliceerde ramingen van het effect van een verdubbeling van de CO2-concentratie op de temperatuur op aarde lopen sterk uiteen. Dit effect staat bekend als ‘CO2-gevoeligheid’ en we hebben geen idee wat het is, aangezien de schattingen variëren van minder dan 1 graad tot meer dan 5 graden. Uit dit enorme bereik blijkt duidelijk dat we eenvoudigweg niet weten hoe CO2 en de opwarming van de aarde met elkaar in verband staan.
Deze vreemde bewering van een ‘direct, lineair verband’ tussen onze broeikasgasemissies en de opwarming van de aarde lijkt de samenvatting van de rechter te zijn van de klimaatwetenschap, omdat zij vervolgens overstapt op de kwestie van het terugdringen van onze emissies. Zoals hierboven uiteengezet, is deze vreemde bewering gebaseerd op een aantal fundamentele fouten, flagrante omissies en een algemeen vertekend beeld van de wetenschap van de opwarming.
Het wordt nog vreemder als de rechtbank overgaat op het fantasie-onderwerp van het stoppen van de opwarming. De rechtbank begint met deze onzinnige bewering:
“In de klimaatwetenschap – het gebied van de wetenschap dat het klimaat en de klimaatverandering bestudeert – en in de internationale gemeenschap bestaat er al geruime tijd consensus dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2ºC zou mogen stijgen ten opzichte van de gemiddelde temperatuur in het pre-industriële tijdperk.”
Niets in de klimaatwetenschap zegt dat de mondiale temperatuur “niet zou mogen stijgen” met een bepaalde hoeveelheid. Dat is een politieke kwestie, geen wetenschappelijke. Klimaatwetenschap houdt zich niet bezig met “zou mogen of zou moeten”.
Bovendien is er, voor zover deze beleidskwestie in de context van de wetenschap wordt besproken, zeker geen consensus dat 2 graden een soort magische grens is. In feite bestaat er een brede literatuur over het arbitraire karakter van dit getal van 2 graden. Het klink lekker concreet en dat maakt het politiek aantrekkelijk; dat is alles. Er zit geen wetenschap achter.
Vervolgens schakelt het Hof over naar de lagere temperatuur:
“De laatste jaren is uit voortschrijdend inzicht gebleken dat een veilige temperatuurstijging niet groter mag zijn dan 1,5ºC met een bijbehorend broeikasgas-concentratieniveau van niet meer dan 430 ppm in het jaar 2100. Het huidige broeikasgas-concentratieniveau is 401 ppm.”
Dit is nogal amusant omdat er in de doctrine van het klimaatalarmisme in feite geen “veilige temperatuurstijging” bestaat. De bescheiden opwarming tot nu toe -zo wordt verondersteld- veroorzaakt al schade en een stijging tot 1,5 graden zal nog meer schade veroorzaken. Een stijging tot 2 graden zal nog een beetje meer schade veroorzaken, enzovoort. Het Hof worstelt hier om een arbitrair getal te rechtvaardigen dat niet kan worden gerechtvaardigd.
Het gaat er natuurlijk om het magisch veilige getal van 430 ppm te genereren. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor een aantal verbazingwekkend precieze grenswaarden, die de rechtbank nodig heeft om zijn lastige beslissing te nemen. Hier is de grote truc:
“De totale mondiale resterende capaciteit voor verdere uitstoot van broeikasgassen wordt ook wel het koolstofbudget genoemd. De mondiale CO2-uitstoot bedraagt momenteel 40 Gt CO2 per jaar. Elk jaar dat de mondiale CO2-uitstoot op dit niveau blijft, vermindert het koolstofbudget met 40 Gt. Als de mondiale CO2-uitstoot hoger is, daalt het koolstofbudget met meer dan 40 Gt. Vanaf 2017 bleef een koolstofbudget van 580 Gt CO2 beschikbaar – een beste raming – voor een kans van 50% op een opwarming van 1,5°C. Nu, drie jaar later, is 120 Gt CO2 van het koolstofbudget gebruikt, wat betekent dat 460 Gt CO2 overblijft. Bij ongewijzigde emissieniveaus zal het koolstofbudget binnen afzienbare tijd zijn opgebruikt.”
Met 40 Gt CO2 per jaar zal een budget van 460 Gt in slechts 11,5 jaar zijn opgebruikt! Het is duidelijk dat er wanhopige maatregelen nodig zijn, althans dat suggereren deze vreemde cijfers. Maar aangezien we geen idee hebben wat de temperatuurgevoeligheid voor toenemende CO2 is, is dit vermeende ‘koolstofbudget’ pure fantasie. Het is een verzonnen getal zonder enige wetenschappelijke onderbouwing.
Vervolgens gaat de rechtbank uitvoerig in op de vermeende schade van extreme opwarming van de aarde. Ook deze beweringen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd.
Samenvatting
De Nederlandse rechtbank zeer slechte wetenschap om zeer slecht recht spreken. Laten we hopen dat deze uitspraak in hoger beroep ongedaan wordt gemaakt.
Meer in het algemeen, hoe wijdverspreid is deze pseudo-wetenschap? Zowel de EU als de regering Biden lijken deze voor de hand liggende onzin te accepteren als basis voor overheidsmaatregelen. Het Nederlandse Hof heeft ons wellicht een dienst bewezen door deze fundamentele fouten en omissies glashelder te maken. Nu kunnen we ze ontmaskeren als de aanhangers van inferieure wetenschap die ze in werkelijkheid zijn.
***
Bron hier.
Naschrift van de redactie
Zie voor de aankondiging van de ontgroeningsdag van de Groene Rekenkamer hier.
Het is jammer dat Wojick het korte CO2 cyclusargument aanvoert, blijft CO2 niet eeuwig in de atmosfeer, maar oog geen 5 jaar, de exponentiële halveringstijd is 38 jaar (Dietze). Verder is het niet Shell Oil (dat is een Amerikaanse werkmaatschappij) maar Royal Dutch Shell (RDS).
Bedankt David voor deze analyse! Hoe heeft het zover kunnen komen vraag je je af.
De Rechtbank bepaalt hoe wij gaan leven. Mooi dan zit het werk van mevrouw Hammer er op. Wij hebben geen parlement meer nodig. Lijkt Iran wel.
Nee. De rechtbank past de wet toe.
Je moet dus bij regering en parlement zijn want die maken de wet.
Nee Seb, de rechtbank beoordeelt of de wet door een partij of partijen wordt toegepast in de geest van de wet, en dat noemen we dan rechtspraak.
Als de rechtbank zoveel broddelwerk heeft geleverd dan zal het toch een koud kunstje moeten zijn om in hoger beroep de onzin te weerleggen.
Maar de verblijfsduur van co2 5 a 6 jaar is dat niet erg kort, ik meen dat dit toch wat langer was.
Trouwens deze hele uitspraak heeft niets op de kous wat uitstoot betreft, de OPEC landen zetten de kraan wat verder open en het zwarte goud word gewoon weer verdeeld en passeert Shell, de enige die ze beet hebben is Shell en voor de rest hebben ze niets berijkt.
Gewoon een onzinnige rechtzaak zoals er al meer zijn geweest de laatste jaren in de NDR.
De reach van die uitspraak gaat veel verder dan Shell. Zelfs veel verder dan alle oliemaatschappijen.
Juridisch niet, maar wel qua feitelijke precedent werking en invloed in de wereld.
Er is in de hele wereld over geschreven.
Heel anders dan toen die klimaat meisjes & jongens na beroepsprocedures de klimaatzaak tegen de overheid wonnen.
https://www.urgenda.nl/themas/klimaat-en-energie/klimaatzaak/
De overheid werd door de Hoge Raad definitief veroordeeld om aanvullende maatregelen te nemen zodat NL het 2020 CO2 reductiedoel ging halen (lukte uiteindelijk mede dankzij Covid-19).
Ook de overheid moet zich aan zijn wetten & verplichtingen houden.
Terecht, anders wordt het een janboel en krijgen we voortdurend toeslagen affaires die dan ook nog niet eens worden gecorrigeerd, enz…
Theo,
Ze hebben degelijk werk afgeleverd zoals ook de Vz van de ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank heeft aangegeven. Dus is de kans klein dat Shell in hoger beroep gaat.
Rechterlijke alchemie en ideologisch gedreven klimaatpopulisme. Rechter die de middeleeuwse pauselijke curie als voorbeeld nam, vonnissend toen dat de aarde het middelpunt van het planetenstelsel was. Hybride scheiding der machten. Wordt tijd dat een staatscommissie het juridisch / wettelijk / a-politiek functioneren door de rechterlijke macht in Nederland onder de loep neemt.
Er is niet veel verbeterd in die kringen sinds de Middeleeuwen dus. Die rechter, die mevrouw die zo ernstig keek bij haar toelichting van het vonnis, meent dat zij een Hoger Doel dient. Iets dat de mensheid ontstijgt. Het is misplaatste arrogantie ten top.
Het is een nieuw savior-complex.
@Arjan,
Nee.
Die mevrouw legt de wet uit en hoe toepassing van de wet (onvermijdelijk) tot haar controversieel oordeel leidt.
Met die uitleg bevordert ze de acceptatie van haar vonnis. Niet alleen door Shell ook door anderen.
Met die uitleg kan zij ook de precedentwerking duidelijk maken (precedent werking = andere rechters & juristen nemen haar uitspraak als uitgangspunt en gaan dus niet nog eens een proces aanspannen over hetzelfde onderwerp omdat dat in principe zinloos is).
Dat spaart ons allen dus ook de kosten van zinloze andere rechtszaken en hoger beroep.
Seb, ik ben een techneut en heb verstand van natuurwetten, niet van wetten bedacht door mensen. Ik zal dus vast iets oerdoms gezegd hebben (en dat is zeer uitzonderlijk), maar welke wet is dat dan? Is dat de wet “je mag Moeder Aarde geen pijn doen” of zoiets.
Elk levend organisme haal iets uit de grond, uit het water danwel iets uit de lucht waarmee het in zijn energie voorziet. Wij doen dat ook. Waarom mag dat opeens niet meer?
“Dat spaart ons allen dus ook de kosten van zinloze andere rechtszaken en hoger beroep.”
Ieder verweer is volgens Seb zinloos en hij wil een ieder daarvan overtuigen met zijn tomeloze inzet en transitie vertrouwen.
De eerste transitie wet van Seb: seponeer elk beroep!
Sorry Seb, de Hoge Raad legt de wet uit. Lagere rechters zijn meer dan eens gevoelig voor modieuze, tijdelijke interpretaties. Weet je nog? Janmaat: “Nederland is vol”.
Het is dus tijdelijk. Geeft niet. Telt ook. Maar zo absoluut als jij het stelt is alleen gegeven aan Aspergers.
@Arjan,
“welke wet is dat dan?”
De door onze regering & parlement bevestigde conclusies van het IPCC en acceptatie van de EU richtlijn dat wij in 2030 55% minder CO2 moeten uitstoten.
Of dat echte wetten zijn geworden weet ik niet.
Maar de rechter vindt dat die bevestiging en acceptatie bindend zijn. Ik neem aan dat ze daarbij gesteund worden door eerdere jurisprudentie (rechtelijke uitspraken) want niemand valt er over.
Het zou een chaos worden als regering & parlement dingen roepen en vervolgens hoeft niemand zich er aan te houden….
Dan zou het met Covid-10 totaal uit de hand gelopen zijn.
“Elk levend organisme haal iets uit de grond … waarmee het in zijn energie voorziet. Wij doen dat ook. Waarom mag dat opeens niet meer?”
Dat mag wel zolang wij geen CO2 e.d. in de lucht brengen. Dus gaan we vrolijk verder met het delven van ijzererts, enz.
Meer CO2 e.d. in de lucht verhoogt de gemiddelde temperatuur op aarde met een paar graden wat allerlei vervelende, escalerende gevolgen krijgt volgens de overgrote meerderheid van klimaatwetenschappers.
@Johan,
Ik ben in goed gezelschap zoals o.a. de oud-president van de ondernemingskamer aan de rechtbank van Amsterdam.
Als jij ziet hoe Shell hoger beroep kan winnen dan zie ik je uitleg graag tegemoet (en ook Shell denkt ik).
Ik vrees dat het een herhaling wordt van de tragedie voor de overheid (2015-2019) die in 3 rechtszaken (2x hoger beroep) alleen maar verloor.
Overigens heeft de Belgische overheid recent soortgelijke zaken verloren bij haar rechtbanken…..
Even off topic, in Texas staat schijnbaar het stroomnet weer op springen, mensen is gevraagd stroom te verminderen, grote stroomtrekkers als wasmachine en drogers b.v uit te laten.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/806287248/texas-houdt-hart-vast-stroomnet-staat-alweer-op-springen
Kom op mensen, er zijn ook lichtpuntjes.
Vanochtend in Trouw een zeer lezenswaardig artikel van ene Vincent Dekker. Even lezen dus.
Deze ‘wetenschapper’ stelt dat het gebruik van waterstof in auto’s en cv ketels een klimaatmisdrijf is omdat er nog nauwelijks groene waterstof is en dat we de komende minstens 20 jaar alle echte groene waterstof nodig zullen hebben om Tata en de kunstmest industrie CO2-neutraal te maken.
Allemaal volslagen nonsens natuurlijk omdat ook onze Vincent een aanhanger is van de CAGW.
Wat het artikels lezenswaardig maakt is het aantonen van een strijd die aan het losbarsten is binnen het bolwerk van de klimaathysterici.
Ook hier wordt weer de paniek zichtbaar die op alle fronten aan het ontstaan is omdat begint door te dringen dat die hele energietransitie op drijfzand is gebaseerd en nu ook duidelijk aan het wegzakken is.
Die paniek is meer omdat nu pas tot veel mensen doordringt hoe allesomvattend de energietransitie is. Die mensen hebben dan geen idee of & hoe dat gaat lukken
Die transitie gaat overigens soepeltjes lukken. Weinigen dachten een paar jaar terug dat we nu al 28% van onze stroom met hernieuwbare zouden opwekken zonder grote prijs verhogingen.
Vincent Dekker is een redacteur die in Trouw leuk schrijft over de zonnepaneeltjes op zijn dak, e.a..
Seb, ben jij soms als schizofreen gediagnosticeerd?
Wat je in je eerste zin schrijft is zeer kernachtig en raak; inderdaad begint de waanzin bij het grote publiek, lees de belastingbetaler, door te dringen.
Je tweede zin is weer je bekende Pavlov reactie die verder door niemand serieus genomen zal worden.
Je derde zin is dan weer keihard raak. Die (dak)Dekker is inderdaad een niet serieus te nemen flapdrol als broodschrijver in dienst van de klimaatgelovigen.
De tweede transitie wet van Seb: samen elkaar bedriegen.
Seb…droom lekker door.
Seb
“zonder grote prijs verhogingen.”
Ik heb je al eerder erop gewezen je eigen elektriciteit rekening te bekijken.
Daar staat een correctie post op “vermindering energie belasting”.
Ik vermoed dat die bij jou minstens 500 is.
Met 8 miljoen huishoudens is dat 4 miljard per jaar dus t/m 2030 alleen al 40 miljard.
Heb je enig idee hoe de overheid dat jaarlijks alsnog binnenkrijgt?
Mocht je denken dat ze dat niet binnenkrijgen dan moet je naar school om te leren hoe de overheid belasting heft.
Over de 60 miljard die Nijpels aangaf tot 2030 of de 400 miljard die anderen tot 2050 voorzien nog maar te zwijgen.
Als je je eigen rekening niet eens kan lezen stop dan met verklaren “zonder grote prijsverhogingen”
@Lo,
Je constateert een correctiepost op mijn rekening waardoor vlgs jou de huishoudens €4miljard/jaar minder betalen, terwijl je niets weet over de achtergronden van die correctiepost.
Die post heeft niets met de energietransitie van doen, en gaat misschien verdwijnen als nog meer mensen stevig rechts stemmen.
In die €6miljard/jaar van Nijpels is geen serieus rekening gehouden met de grote prijsdalingen van wind, zon en opslag.
Bijv. voor offshore wind werd toen nog uitgegaan van een prijs van ~10cent/KWh wat een subsidie van ~5cent/KWh betekent. Inmiddels is die subsidie nul.
Verder zijn de sterk toenemende kosten van ETS emissie certificaten (nu al €50/tonCO2) bij ongewijzigd beleid niet verrekend.
https://group.vattenfall.com/nl/newsroom/achtergrondartikel/2021/het-eu-systeem-voor-de-handel-in-emissierechten-laat-zijn-tanden-zien
@ Seb
Die correctiepost heeft heel veel met de energietransitie te maken.
Nadat de stijging van de energierekening in 2019 door de ODE in de kamer tot onrust en tot krantenkoppen aanleiding gaf is deze “correctiepost” verder omhoog gebracht.
Ook daarvoor is het ingezet om de kosten van energiebelasting te corrigeren op de rekening en elders te verhalen in o.a. de inkomstenbelasting.
Alle belastingen in Nederland hebben een element van inkomenspolitiek en koopkracht plaatjes.
Deze wordt gebruikt als inkomenspolitiek correctie mechanisme waarbij natuurlijk altijd een vermenging van motieven zit.
Laat ik een klein berichtje linken wat juist geschreven is voor eenvoudig publiek wat geen kennis heeft de historie van energiebelasting.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/4611476/energiebelasting-stuwt-rekening-gas-en-licht-met-334-euro-omhoog?redirect_from=rtlz
Verwachting 2019 was een stijging van 337 per huishouden t.o.v. 2018 dat is vervolgens gecorrigeerd door de post “vermindering energiebelasting te verhogen”.
Dit is slechts 1 stapje in de reeks van eerdere verhogingen en correcties.
Uiteindelijk leid dit alles tot de bijna 500 in 2021die ik noem.
Het is opvallend dat je over mij aangeeft dat “terwijl je niets weet over de achtergronden van die correctiepost.” en daarna haal je er ineens rechtse stemmen bij.
Heel vreemd, omdat jouw SP al van het begin protesteert over de koopkracht gevolgen van energiebelasting.
” Lilian Marijnissen (SP). ,,Grijp in en compenseer voor de stijgende energierekening’’,
Het zou logisch zijn dat je zelf eerst een argument of feiten geeft i.p.v. projectie ten toon te spreiden.
Is het misschien zo dat je geen reëel beeld meer hebt van energiekosten.
Duidelijk is dat je “Die post heeft niets met de energietransitie van doen,” kennelijk niet kan onderbouwen.
Je tekst is dus helaas weer een slag in de lucht zonder feiten.
@Lo,
Die correctie post was (is?) een vast bedrag op ieders rekening indertijd ingevoerd bij de invoering van de energiebelasting omdat de 2e kamer vond dat arme mensen moesten worden gespaard (=~€-1,47/dag).
De opbrengsten van de energiebelasting, ~12cent/KWh, vloeien in de algemene middelen en hebben niets van doen met de energietransitie.
De ODE wel, maar die is op mijn laatste rekening nog steeds maar ~3,5cent/KWh.
Als je weinig verbruikt, zoals arme mensen, dan is de energiebelasting gelijk of minder dan het bedrag van de energiebelasting (heel lage verbruikers kunnen dus een negatieve rekening krijgen; heb een vriendje waarbij dat ooit zo was).
Seb
Kennelijk hoop je met irrelevant halve info het onduidelijk te maken.
De ODE was slecht 1 stapje daarvoor bestond deze post “vermindering energieheffing” al, dus je ODE 3,5 cent/kWh is irrelevant.
Zoals ik zei,
“Dit is slechts 1 stapje in de reeks van eerdere verhogingen en correcties.”
Zoals je aangeeft ~€-1,47/dag.??
In 2020 was het -€1,31 /dag
In 2019 was het -€0,89 /dag
In 2018 was het -€1,02 /dag
Ieder jaar is er een heel verhaal te houden wie wat betaald en waar die belasting alsnog gehaald wordt.
Het algemene beeld is dat men belasting verschoven heeft van electra naar gas, dus de gas rekening is verhoogd via de gasprijs en term overheids heffingen, tegelijk is de elektriciteit rekening is verlaagd met de post “vermindering energieheffing”.
Dit alles om de energietransitie te bekostigen, wat volgens jouw verhaal er niks mee te maken heeft.
Wiebes probeerde dit stijging in kosten te ondervangen onder de term woonlasten, die niet zouden stijgen.
Dit is ook om verwarring te creëren door gewoon de belasting buiten het wonen te verhogen.
Als je een vriendje hebt met een negatieve rekening, kan dat alleen als hij minder dan 150kWh jaarlijks verbruikte en je zijn gasverbruik niet meetelt en dus ook de belasting zoals energiebelasting daar ook niet meetelt.
(waarschijnlijk bedoelde hij de post “vaste kosten stroom” was negatief en niet de totale electra rekening, tenzij hij zo veel geld aan zonnepanelen had besteed dat hij dus netto minder dan150 kWh verbruikte of zelfs netto stroom leverde.)
De post “vast kosten stroom” was voor bijna iedereen negatief in 2020.
Ik ben best bereid aan te nemen dat iemand zijn windmolen en zonnepanelen pleidooi projecteert op zijn energierekening voor electra, maar door gewoon de gasrekening en belasting weg te laten en dit als bewijs aan te voeren voor lage energiebelasting gaat de perken te buiten.
Dit is simpel misleiding oftewel bedrog.
@Lo,
Bedankt. Dan wordt die “vermindering energieheffing” nu dus jaarlijks gebruikt om een stuk inkomenspolitiek mee te bedrijven.
“Het algemene beeld is dat men belasting verschoven heeft van electra naar gas”
Ja, dat is het aangekondigde beleid dat komende jaren voortgezet zal worden (volgens de huidige voornemens).
Waarbij werd opgemerkt dat dat gewenst is omdat NL nu het aardgas moet gaan inkopen…
“Waarbij werd opgemerkt dat dat gewenst is omdat NL nu het aardgas moet gaan inkopen…”
Verkeerde analyse!!
Laat ik nog een laatste opmerking toevoegen.
Door de belasting op stroom te verminderen wordt het belastingvoordeel voor mensen met zonnepanelen kleiner.
Deze verlaging van belasting op stroom is juist gedaan om een beetje tegen te gaan dat mensen zonder zonnepanelen nu belasting betalen die vervolgens direct naar de “rijkere” buren gaat die wel zonnepanelen hebben.
Ik heb dit altijd als een fundamentele ontwerp fout gevonden in het zonnepanelen subsidie verhaal, het is iets wat onredelijk voordeel bied aan mensen met geld en een mooi dak juist omdat de belasting op stroom hiermee ontweken kan worden.
Ook jouw Vincent Dekker schreef al jaren lyrische teksten over de financiële belasting voordelen van zonnepanelen.
Dit functioneerde gelijk aan iemand die een Tesla rijdt van €70.000 en daardoor extreem veel minder lopende kosten maakt dan iemand met een tweedehands auto van €10.000 die benzine verbruikt.
Ik heb de oproep door Minnesma voor zonnepanelen en hun bedrijf wat de inkoop en plaatsing regelde dan ook een oproep tot en het faciliteren van algehele belastingontwijking genoemd.
Heel goed vergelijkbaar met mentaliteit van mensen/bedrijven op de zuidas.
Juist door nu de vaste kosten voor een aansluiting (nu €0,89 per dag) hoger te maken, kan de stroomleverancier/transporteur het netwerk nog onderhouden en betalen mensen met zonnepanelen daaraan mee ipv te leven op de “belastingzak” van de buren.
Alleen door echt “off grid” te gaan kan men dat in de toekomst ontwijken.
Die post “vermindering energiebelasting” zal dus ook kleiner moeten worden en men zal dit juist niet meer moeten misbruiken om een beetje inkomens politiek te bedrijven.
Vandaar dat ik je opmerking “als nog meer mensen stevig rechts stemmen.” zo kompleet ondoordacht en misplaatst vond.
Die post moet kleiner worden juist omdat nu mensen met zonnepanelen een onredelijk teruggave belasting voordeel halen wat ze zelf helemaal niet betalen. (zoals je vriendje?)
Door nu de belasting op gas te verhogen wordt dit hele spelletje van belasting te verschuiven van mensen met veel geld naar mensen met minder geld weer opnieuw opgestart.
Mensen met veel geld en ruimte rond hun vrijstaand huis plaatsen een warmtepomp en zijn van die belasting af, dus weer een geheel nieuwe zuidas constructie om geen belasting te betalen.
Je moet het beginsel programma van je SP toch eens beter gaan lezen, want je teksten komen niet overeen met de partijlijn.
De mensen op de zuidas lachen zich een bult als ze jouw teksten lezen.
Een SP stemmer die dagelijks op de barricade gaat, zwaaiend met rode milieuvlaggen, dit alles om het bedrijfsleven een boost te geven en de zuidas “arbeiders” een belasting verlaging te bezorgen.
Vincent Dekker is geen wetenschapper, maar een (zonnepanelen)subsidieslurper!
Allemaal goed en wel, maar gaat er nu, na alle beschouwingen, ook effectief iets gebeuren. Kan er een “belangenvereniging” gevormd worden die de belangen van de gewone burger, die niet gelooft in de CAGW, zal verdedigen. De advocaten van die weerwerk zouden moeten bieden doen het blijkbaar niet, of niet op de juiste manier. Kan bv een stichting als CLINTEL hier een rol in spelen? Hoe kunnen wij ons juridisch laten vertegenwoordigen en onze rechten verdedigen? Want nu wachten we gewoon af tot we naar de slachtbank geleid worden…
Rudi, helemaal mee eens. Maar dat wordt een battle-up gevecht ! Wie gaat de kar trekken? Wie staan reeds met 8 nul achter.
Naar mijn gevoel heeft Clintel geen toegang tot overheidssubsidies om de kosten te dragen en daar ligt het kalf gebonden.
@Dina Blomme 18 jun 2021 om 20:32,
Dina,
Ik ken de website en de publicaties van Clintel goed. Zij zijn juist heel kritisch op hetgeen jij ‘de wetenschap’ noemt doordat zij zo goed op de hoogte zijn van de significante details die het verschil tussen dag en nacht maken.
Lees eens goed in hun stukken.
Clintel ondersteund de AGW theorie. CAGW bestaat niet in de wetenschappelijke literatuur en is een verzonnen stropop. Daar kan Clintel dus niets mee.
Rudi,
Je wilt dat rechters anders rechtspreken. Rechters moeten de wet volgen. Dus moet je de wet veranderen.
Daarvoor moet je bij regering en parlement zijn
HasSeBassie, ik heb groot nieuws: Shell heeft geen enkele wet overtreden.
De rechters moeten rechtspreken en niet zeggen wat een regering moet doen. Een rechter moet niet zeggen hoe een wet er moet uitzien, en dat is hier wel gebeurd: een grove schending van de scheiding der machten.
@Chemical,
Jij kunt wel denken dat Shell geen wet heeft overtreden maar daar is de rechter het dus niet mee eens.
@Rudi,
“De rechters moeten rechtspreken en niet zeggen wat een regering moet doen.”
Als de regering de wetten en/of verdragen overtreedt zoals bij het klimaat en de toeslagen affaire, dan kan de rechter niet anders dan de regering veroordelen.
Wie anders moet dan de wet handhaven??
Of wil je een land waar willekeur (de voorkeur van de toevallige minister) regeert? Dat komt neer op dictatuur.
De derde transitiewet van Seb: Shell’s economie bestelen
HaSeBassie
Shell overtreedt geen enkele wet. De rechtster weet dat ook en komt daarom aanzetten met een schending van het Europees verdrag van de rechten van de mens. Ze stelt in haar vonnis dat Shell het recht op een gezinsleven in de toekomst gaat schenden.. Hoe gek wil je het hebben? De rechter snapt niet dat zonder fossiele energie ze op het land moet werken en kindjes mag baren.
Chemical,
Bestudeer eerst de uitspraak van de rechter.
De rechter wil dat Shell, net als de burger en lokale bedrijven, zich houdt aan de internationale verplichtingen die NL (de regering) is aangegaan.
“De rechter snapt niet dat zonder fossiele energie ze op het land moet werken”
Bekijk de simulatie studies. De wereld kan prima draaien zonder kern en fossiel.
Worden we niet alleen rijker maar ook gezonder!
HaSeBassie
Lees zelf het vonnis eens en leg me daarna hoe Shell het recht op gezinsleven schendt.
“Bekijk de simulatie studies. De wereld kan prima draaien zonder kern en fossiel.”
Ja, HasSeBassie in Simcity is alles mogelijk . Daar draaien de zonnepaneel- en windmolenfabrieken op de energie die is opgewekt in eigen beheer door hun eigen producten .
Maar HaSseBas, dat is een droomwereld, die bestaat niet echt, laat dat tot je schedeldakje doordringen. In de echte wereld is er geen enkel, ik herhaal: GEEN ENKEL, windmolentje annex zonnepaneeltje dat fossielvrij in eigen beheer (dus off-grid) is geproduceerd. En dat zou toch een koud kunstje moeten zijn voor een bedrijf dat energie-vangers maakt.
De Belgische klimaatzaak is gisteren symbolisch geëindigd met een verklaring over mensenrechten maar zonder opleggen van voorwaarden . Er zijn blijkbaar toch nog minder activistische rechters die in de urgentie weinig zien . Hier een uittreksel uit een pro klimaat blogt https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2021/06/17/rechter-geeft-klimaatzaak-gelijk-maar-legt-geen-concrete-doelstellingen-op/
“Gesterkt door recente vonnissen van o.a. de hoogste rechtscolleges van Duitsland en Nederland, die in soortgelijke zaken ambitieuzer klimaatbeleid oplegden, tekent de VZW daarom beroep aan tegen het vonnis. Tegelijkertijd spant ze ook een zaak aan bij het mensenrechtenhof in Straatsburg. Het Brusselse gerecht kampt immers met zulke grote vertragingen dat de Klimaatzaak misschien pas binnen 9,5 jaar zijn beslag zal krijgen. En we hebben maar tien jaar. In het licht van de klimaaturgentie zou dat betekenen dat er in het Belgische rechtssysteem geen effectief rechtsmiddel voorhanden is, wat een beroep op de Straatsburgse rechters noodzakelijk maakt”
Andere wetten in België?
Wel slim van ze om tegelijk naar Straatsburg te gaan.
De staat mag onrecht niet eindeloos laten voortbestaan omdat ze te weinig rechters aanstelt of juridische oordeelsvorming onnodig gecompliceerd maakt.
Om naar Straatsburg te gaan moet je normaal alle rechtsmiddelen in eigen land uitputten, dacht ik. Maar ik ben niet zeker….
Geen andere wetten in België, integendeel , de rechter motiveerde zich op de scheiding der machten en het is dus niet aan de rechter om doelstellingen vast te leggen.
Dit is een rechter op zijn plaats die niet misbruikt wenst te worden.
@eric,
Ik weet zeker dat de Belgen andere wetten enz. hebben.
Het juridische landschap is gevuld met voetangels en klemmen.
eric, vertel het gehele verhaal: de verschillende overheden in belgie werden wel degelijk veroordeeld omdat ze te weinig doen voor het klimaat. Het verschil met Nederland is dat de rechter niet heeft uitgesproken wat dan wel voldoende zou zijn. Maar er is wel degelijk ee. veroordeling.
Akkoord, dat heb ik hierboven ook zo geschreven , dat het symbolisch is . Het doel van Klimaatzaak was om analoog als bij Urgenda door de rechter België strengere maatregelen op te leggen maar voor deze laatste heeft die zich onbevoegd verklaard.
Dit krijg je ervan, zinloze belastinggeld verspilling, ’tegen klimaatverandering’:
https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2021/06/land-van-turbines-en-zonnepanelen-238317w/
Agenda 2030 speldjesdrager Koning Willem heeft ons al gewaarschuwd voor een of andere externe schok.
Maakt de transitie de energie hier schaars, “groen, duurzaam” en voor velen onbetaalbaar?
De door de belastingbetaler gevulde emmer met geld waar dit alles uit bekostigd wordt schijnt al lang leeg te zijn en de hele transitie is op de pof van toekomstige generaties.
Dezelfde toekomstige generaties waar de klimaat deugers zo graag mee schermen om hun eindeloze goedheid te prostitueren.
Zomaar een stom voorbeeld, ik ben benieuwd hoe de pakketbezorgers dit op gaan lossen. Die scheuren nu nog rond in oude busjes om online bestelde boodschappen enigszins rendabel bij de klant te bezorgen .Die gasten gaan zich straks echt geen elektrische busjes of waterstofauto’s kunnen veroorloven?
Of wordt de droom van Claus werkelijkheid en worden we met een glimlach op ons gezicht, zonder enig bezit, door de drones van de multinationals in onze eerste levensbehoeften voorzien.:-)
In lage lonen landen wordt intussen lekker goedkoop geproduceerd ook nog eens met behulp van olie, kolen en gas.
@Johan,
benieuwd hoe de pakketbezorgers dit op gaan lossen. Die scheuren nu nog rond in oude busjes om online bestelde boodschappen enigszins rendabel bij de klant te bezorgen ??
Hebben jullie geen Picnic bezorgers die de boodschappen aan huis bezorgen.
Niets rondscheuren en ook geen giftige uitlaatgassen waar bewoners kanker van krijgen.
Ze moeten dat soort elektrische wagentjes direct verplichten voor pakketbezorgers.
Of anders een stevige milieubelasting om de gezondheidskosten en herrie die ze veroorzaken bij de wijkbewoners te compenseren. Iets als €5/liter benzine.
@Johan, (verbeterde response)
??
Hebben jullie geen Picnic bezorgers die de boodschappen aan huis bezorgen?
Niets rondscheuren en ook geen giftige uitlaatgassen waar bewoners kanker van krijgen.
Ze moeten dat soort elektrische wagentjes direct verplichten voor pakketbezorgers.
Of anders een stevige milieubelasting om de gezondheidskosten en herrie die ze veroorzaken bij de wijkbewoners te compenseren. Iets als €5/liter benzine.
Noblesse oblige!
Je gouden tips maken me blij.
https://picnic.app/jobs/nl/koerier/
Ze zoeken nog chauffeurs Bas!
Jouw uurloon wordt: €10.69! Bovenop dit salaris komen nog je vakantiedagen, vakantietoeslag en fooi!
Wij zoeken nog een nieuwe dorpsgek, na vele naam wisselingen lijkt Seb wel een geschikte naam.
Seb, in mijn wijk heb ik ’s nachts meer last van de windturbine op 620 m afstand, dan van de pakketbezorgers overdag.
@Johan D,
Heb jij pech!
Dat wil ik wel eens horen. Waar staat die windturbine?
De rechter is juridisch geschoold om de wet toe te passen.
De eis dat een rechter zijn oordeel wetenschappelijk zou moeten verantwoorden is onzinnig. Daar is hij niet voor opgeleid en dat wordt ook niet van hem verwacht.
De rechter heeft een korte toelichting voor de leek gegeven.
Daar kun je wel kritiek op hebben maar eigenlijk is die toelichting niet relevant.
Ik zie geen toetsing aan natuurwetten of wetboekwetten. Welke wet heeft Shell overtreden? Mensenrechten? Mensenrecht is ook het recht op schonere lucht, en deze veroordeling verbiedt Shell juist om aardgas te verkopen als vervanger van steenkool.
Je bent dan ook geen jurist.
Ik ook niet maar ik zie wel een discrepantie.
Ik meen dat onze regering (en alle andere regeringen in de EU?) zich hebben verplicht om in 2030 de CO2 uitstoot 55% terug te brengen.
Dus moet de regering maatregelen nemen om te zorgen dat dat doel wordt bereikt (of wil je een “gekke henkie” regering; willekeur al naar gelang de pet staat).
De regering heeft niet aangegeven dat de uitstoot van (al dan niet multinationale) bedrijven niet meetelt. Dus die telt wel mee.
De regering heeft nagelaten om van Shell cs een dwingende bijdrage te eisen.
Die laakbare laksheid, dat hopeloze laat maar waaien gedrag van onze regering, wordt met het vonnis gecorrigeerd.
Dergelijk hopeloos laissez-faire gedrag van onze regering heeft ook tot het kanker gezwel van de toeslagen affaire geleid.
Wij hebben regeringen nodig die zich aan aangegane verplichtingen, verdragen en zijn eigen wetten houd.
Anders verworden we tot een land waar willekeur heerst, wat onvermijdelijk tot armoede leidt omdat iedereen zijn geld naar elders (waar wel rechtszekerheid heerst) gaat brengen.
“Dergelijk hopeloos laissez-faire gedrag van onze regering heeft ook tot het kanker gezwel van de toeslagen affaire geleid.”
Van hopeloos laissez-faire gedrag kun je dus ook een kankergezwel krijgen?
Dan moeten we de oplossingen maar niet bij ons zelf gaan zoeken, hé Sievert?
De rechtster is op klimaatgebied volkomen ontoerekeningsvatbaar, maar zoals dat vaker gaat bij deze patiënten is ze zich daar niet van bewust.
De rechter heeft dan ook geen oordeel gegeven over het klimaat beleid.
Ze heeft alleen geconstateerd dat NL een verplichting is aangegaan en wil dat ook een groot bedrijven zoals Shell zich daaraan houdt.
Zou oneerlijke concurrentie zijn als grote bedrijven worden vrijgesteld.
En de Hassebas, onaantastbaar voor logica en feiten, fabuleerde onverstoorbaar verder in zijn eigen sprookjes universum .
“De eis dat een rechter zijn oordeel wetenschappelijk zou moeten verantwoorden is onzinnig. Daar is hij niet voor opgeleid en dat wordt ook niet van hem verwacht.”
Sorry mensen, maar hier heeft Seb toch echt gelijk in. Je kan het er mee eens zijn of niet, maar zo zit juridisch Nederland wel in elkaar.
Seb
Je leutert wat af zo op een dag. Nu ook al over rechtspraak. Een echte homo universalis. Momenteel lopen die allen nog rond in klimaatland. Daar weten ze van alles ook niks of een nog kleiner beetje.
Heb je niks beters te doen of ben je als hoogopgeleide ingenieur al binnen? Ga toch fietsen of verhuur je met nog vele andere windturbinedwazen tot het lopen in een tredmolen. Druk lopend stoot je dan wel bedenkelijk veel meer CO2 uit. Maar dan vooral massaal opkomen als de wind niet waait en de zon niet schijnt. Als broodnodige back-up. Dan wordt het wat jou betreft wat rustiger hier,
Als ook de rechterlijke macht zich nu al laat influisteren hoe het klimaat in elkaar steekt en zij op grond van halfbakken feiten het voorzorgsbeginsel verdekt door smoezen, gaan toepassen, kun je met recht zeggen dat de trias politica heeft opgehouden te bestaan.
Peter,
De rechter heeft geen oordeel gegeven over het klimaat beleid van NL.
Ze heeft alleen geconstateerd dat NL een verplichting is aangegaan en wil dat ook een groot NL bedrijf als Shell zich daaraan houdt.
Zou oneerlijke concurrentie zijn als sommige grote bedrijven worden vrijgesteld.
Seb
Heb jij je in al je overpeinzingen wel eens afgevraagd waarom rechters op grond van dezelfde wetten tot andere uitspraken komen? Heb jij je wel eens afgevraagd waarom wetteksten alsmaar langer en onbegrijpelijker worden? Liefst zo onbegrijpelijk mogelijk voor degene die zijn recht wil halen.
Heb jij je bovendien ook wel eens afgevraagd of het beroep op het verdrag van de rechten van de mens in dit geval correct is?
Zou het kunnen dat een activistische rechter tot een ander oordeel komt en er op grond daarvan geen recht wordt gesproken maar krom wordt gepraat?
Activistische rechters zijn per definitie krompraters i.p.v. rechtsprekers.
@Peter,
Als het hier een activistische rechter betreft (die indruk kreeg ik niet) die uit z’n slof schoot dan zou ik als Shell direct in beroep gaan.
“waarom rechters op grond van dezelfde wetten tot andere uitspraken komen?”
Omdat de omstandigheden anders zijn. Rechters behoren daarmee rekening te houden.
“waarom wetteksten alsmaar langer en onbegrijpelijker worden? Liefst zo onbegrijpelijk mogelijk voor degene die zijn recht wil halen.”
Dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling van de wetgever. Ik weet ook niet of het zo is.
Wetteksten zijn onvermijdelijk lastig te lezen omdat de auteurs rekening moeten houden met o.a. advocaten die die teksten verkeerd willen lezen.
“of het beroep op het verdrag van de rechten van de mens in dit geval correct is?”
Dat kan ik niet beoordelen.
Enerzijds is duidelijk dat zo’n beroep niet zonder meer terzijde geschoven kan worden want NL heeft dat verdrag getekend.
Anderzijds vraag ik mij af hoe het dan in godsnaam mogelijk is dat hier gif verspreidende auto’s voor mijn deur langsrijden die mijn leven bekorten. Om maar niet te spreken over het gif dat overkomende vliegtuigen over ons uitstorten. En nog erger dat zo’n gif verspreidende fabriek in IJmuiden nog mag blijven draaien.
Ik hoop dat er z.s.m. een einde komt aan de straling- & gifverspreidende fossiele & kern centrales. Nu we ze niet langer nodig hebben.
Begrijp niet dat die nog ongestoord mogen doorgaan.
Seb
En laat ik nu eens niet begrijpen dat we een land voor zover je kijken kunt vol mag zetten met windturbines zover je kijken kunt.
En bovendien grootschalig nog vervuilender doorgaan met het verstoken van bossen. Maar dat gaat jouw begripsvermogen te boven blijkbaar. Gelukkig zit de samenleving op de langere termijn niet te wachten op angsthazen.
Als advocaten teksten anders uit kunnen leggen, kan de rechter dat dan niet? Laat ik dat nou eens niet begrijpen.
Begrijp ik het goed dat je nog nooit in een auto/vliegtuig hebt gezeten? Je laat gewoon alles per bakfiets bezorgen of doe je dat zelf? Je koopt je energie administratief groen? Uit China?
Laten die alternatieve groene oplossingen nu eens nog steeds voor het overgrote deel met fossiele brandstof worden gemaakt en de mineralen die er voor nodig zijn met fossiele energie worden gewonnen. Kijk eens verder dan je deugdzame neus lang is.
Peter,
“een land voor zover je kijken kunt vol mag zetten met windturbines”
Dat gaat niet gebeuren omdat het helemaal niet nodig is zoals ik je eerder al heb voorgerekend.
“vervuilender doorgaan met het verstoken van bossen.” (ik neem aan dat je bedoelt vanwege biomassa)
Het omgekeerde is het geval zoals ik je al diverse keren heb uitgelegd.
“Als advocaten teksten anders uit kunnen leggen, kan de rechter dat dan niet?”
Ieder heeft een andere kijk en dient andere belangen.
“Laten die alternatieve groene oplossingen nu eens nog steeds voor het overgrote deel met fossiele brandstof”
Je zin bevat heel terecht de woorden “nog steeds”. Dat overgrote deel is steeds kleiner aan het worden!
Dat steeds kleiner, is dat nu 1% of 2% van het totaal aan benodigde energie om die groene gruwels op te rechten en te fabriceren.
En daar moet de energie nog van af die de vorige groene gruwels opgesoupeerd hebben. Dat schiet op. Tjonge tjonge. En wat krijgen we er voor terug? Windturbines rondom die je bij helder weer in het veld 20 km ver kunt zien staan.
En Dan zijn er ook nog malloten die die krengen midden in het bos zetten als ze de kans krijgen. Of er in plaats van voedselgewassen een gesubsidieerd bos omheen planten. Dat is 2 of 3 x incasseren.
Een rechtbank kan geen uitspraken doen over een klimaatbeleid, daar zijn die volgens mij totaal onbevoegd voor. Een rechter heeft in normale omstandigheden aan de universiteit rechten gestudeerd, en rechten hebben niets met het klimaat te maken. Dus een ‘ amateur’ gaat dan uitspraken doen over het klimaat waar hij geen fluit van kent. In het beste geval heeft die rechter een boekje gelezen over het klimaat. En dan hangt het nog af wie de schrijver is van dat boekje, want anders kun je niet objectief zijn, in zoverre een rechter dat al is.
De rechter constateert dat onze regering zijn verplichtingen niet nakomt en wil dat dat alsnog gebeurd.
Omdat ze terecht geen vertrouwen heeft dat onze regering zelf zijn misdaad corrigeert (de Hoge Raad heeft ~2 jaar terug de regering moeten veroordelen), heeft ze zelf een norm gesteld.
HaSeBassie, Shell is niet de regering.
Grappig zo’n verwijt dat David’s analyse niet wetenschappelijk zou zijn. Hij licht een rechterlijk vonnis door! Wie ter wereld denkt, dat zo’n werkstuk van enkele gebefte dames en heren met een juridische opleiding iets met wetenschap te maken heeft? Behalve het veelvuldig gebruik van het woord wetenschap is daar niets wetenschappelijks aan. En waar het gebruikt wordt is het direct duidelijk, dat men niet weet, waarover men het het heeft.
Rechtspreken is een populistische hobby. Beter bij een ruzie dan direct maar slaan en schieten, maar meer is het niet. Rechtsgeleerden leren van voorgaande vonnissen. Daarmee houden ze een zwalkende samenleving een beetje op een vast spoor. En als dat spoor naar de hel leidt, helpen ze een tikje om te zorgen dat die weg ook zonder ontsporingen wordt afgelegd.
Kees.
Daarom zegt Jezus ook zoiets als dat je de rechter moet mijden als de pest. Grappig hè? Zo een oud boek en dan toch al zo wereldwijs. Ik vind het maar intrigerend.
Want inderdaad, de hel op aarde wordt fijn gecreëerd door steeds dezelfde slimmeriken die samenspannen en zo het volk ik het ootje nemende hun leuke zin doordrijven. hè?
Maar ja. Ze zien het niet. Kijken liever naar die media van ’t tuig. Sinds het Romeinse rijk is er weinig veranderd dan dat het beroerder is geworden. Geef het volk brood en spelen en ze zijn tam.
hoe doe je dat, Antisoof, op de dag van het laatste oordeel: de rechter, die rechter nog wel, die dit gezegd zou hebben, mijden als de pest?
Leonardo, onvermijdelijk, een beetje rekken door lang in leven te blijven, maar van dit uitstel komt geen afstel.
leonardo,
Die vraag had ik niet verwacht.
Maar om te proberen een antwoord te formuleren het volgende.
Het schijnt dat als je goed geleefd hebt je sterft in geluk en dat jouw eigen uiteindelijke veroordeling de vervolmaking van dat geluk is. De Hoogste Rechter is zó rechtvaardig dat JIJ jouw eigen vonnis mag bepalen en uitvoeren. Ik weet niet of ik waarheid schrijf nu, ik praat maar na. Maar mooi en waarachtig lijkt het me wel. (Maar dit is in wezen zo Heilig dat ik me al ver-excuseer voor deze wellicht al te vrijpostige schrijverij.)
just asking for a friend, Antisoof,
Een vriend die de planeet wil redden. Hij denkt dat ie dan later in de hemel komt.
Ik heb hem, met dank aan Calvijn, uit de droom moeten helpen. Calvijn wist: als je in de hemel komt is dat pure genade, maar als je naar de hel gaat, is dat eigen schuld dikke bult. Hij noemde dat het mysterie van de uitverkiezing.
Heeft niks geholpen. Die vriend wil nog steeds de planeet redden.
Ongelofelijk, toch …?
Leonardo,
Ongelofelijk of niet, ik moest i.i.g. wel lachen. Dank je daarvoor. ;)
Langzaam krijg ik het gevoel dat de Nederlandse rechtspraak afdaalt naar een zodanige werkwijze welke een systeem, zoals voor en tijdens WO2 in het voormalige Derde Rijk, ondersteunt en wat het zelfs mogelijk maakte een ‘Richter im Roten Frack’ aan te stellen.
Is mijn voorvader rond 1880 daarom Duitsland (Ost-Friesland) ontvlucht en hebben mijn opa en mijn vader daarom de bezetting tijdens WO2 doorgemaakt??
Dat is dan in dit geval een verkeerd gevoel.
De rechter heeft zich keurig aan de wet gehouden zoals van een rechter verwacht mag worden.
Daarom zie ik Shell ook niet in hoger beroep gaan.
Ik benoem slechts de feiten. April en mei waren koud, maar geen koude records. Juni is warm en wordt met zeer grote waarschijnlijkheid een warmterecord.
Schone lucht? April en mei hadden meer dan gemiddeld aantal zonuren, maar waren toch relatief koud. De zon en schone lucht zijn dus maar een klein radertje in het geheel.
Chemical, warmte -en koude records zijn gerelateerd aan klimaat, omdat je kijkt over een periode van 120 jaar.
Hoe wil je toch kijken over 120 jaar, die paar onbetrouwbare thermometers van vroeger.
Hoe warm was het in de MWP, of de vroege Romeinse tijd, hoe hoog waren hun hittegolven op een tiende graad nauwkeurig.
Wat een nonsens toch allemaal met die records, zou straks nog maar op honderdsten van graden gaan meten dan krijgen we er nog meer, en als dat niet genoeg is maken ze er maar duizendste van.
Zullen ze zich in China ook zoveel van die onzin aantrekken als hier?
De natuur doet wat die doet, en hoe minder bomen hoe heter het zal gaan worden.
“Hoe warm was het in de MWP, of de vroege Romeinse tijd, hoe hoog waren hun hittegolven op een tiende graad nauwkeurig.”
Dat is alleen relevant indien de MWP periode volledig representatief is voor de huidige periode. Is dat zo?
Wat maakt het uit wat 120 jaar geleden gemeten is, en dat weet ook geen mens exact, en ook niet in wat voor omstandigheden.
Er word overal veel te zwaar aan getild, en alles is klimaatverandering, en ja klimaatverandering klopt want dat is van alle tijd.
Kun je deze uitleggen, Theo:
“De natuur doet wat die doet, en hoe minder bomen hoe heter het zal gaan worden.”
@Ivo ken je de commercial niet “cooling down the planet just dig it” door die goed betaalde vara-mevrouw (mag natuurlijk wel overal naar toe vliegen) samen met bisschop Tutu (ZA) Lijkt me een goed idee om de sahara weer groen proberen te krijgen met bomen ipv ze in biomassa centrales op te stoken
Ivo
Onze eerst planten die op bomen leken dateren van grofweg tussen de 350 en 500 miljoen jaar geleden. Daarvoor was de aarde het domein van lagere planten en andere organismen. Ook toen kon de aarde ermee omgaan. Aanpassing of adaptatie is de boodschap. De rest is gewoon op korte termijn door angst-zaaien zoveel mogelijk geld in de gewenste zakken laten rollen.
Als men veronderstelt dat Nederland snel onbewoonbaar wordt waarom wordt er dan nog in het westen gebouwd? Dat zou ik dan doen op de Veluwe of in het toekomstige Amersfoort aan zee.
Daarbij zou ik niet zoveel mensen van elders naar het gevaarlijke Nederland laten komen. Maar Rutte gaf al eerder toen geen visie te hebben. Zou het aan hem of aan zijn fluisteraar liggen?
Ivo,
Dat zal ik je eens uitleggen.
Als je iets van zweefvliegen weet, dan weet je dat er boven het bos nooit thermiek zit, evenals boven water.
Dor gras, akkerland, bos wat gekapt is, grote vlaktes beton, daar vind je thermiek, het word er zo heet dat de warme lucht loslaat van de aarde.
Loop eens met een thermometer van een dorre weide naar een groene weide, let wel op dat je niet puur zonnestraling meet.
Als een meethut in het dorre landschap staat, en een op een groen, zal er temperatuur verschil zijn.
Dobbert er ook nog net een goed geladen thermiekbel overheen kan dit net genoeg zijn om een record van de dag te meten.
Juist Theo,
1. dan snap je ook waarom een meethut bij voorkeur niet verplaatst dient te worden en er correcties (homogenisaties) nodig zijn indien de omgevingssituatie verandert, of men de locatie van de meethut verandert.
2. Boven zee wordt het ook warmer en daar staan geen bomen. Dus je verhaal is niet compleet.
Kan best zijn maar niet bijna 100 jaar later, aan die homogenisatie zit een (politiek/subsidie) luchtje. De situatie toen en nu zal door oa bebouwing zijn veranderd, maar dan kan en mag je dat niet aanpassen, dat valt onder geschiedsvervalsing. Dat dit heden ten dage in zwang is geeft geenszins ruimte om dit te doen
Wat een onzin Rien. Aan jou complotdenken zit eerder een luchtje. De oorspronkelijke data zijn er ook nog, dus van geschiedvervalsing is geen sprake.
Rien ik ben het met je eens.
Nee Ivo zo vang je me niet, de Bilt kan dan wel dienst doen als het meetstation, maar als hittegolf record station is het voor mij waardeloos, en zeker na homogenisatie, ik beschouw het als valsheid in geschrifte, maar dat is mijn mening, gelukkig mag men die heden nog hebben. :-)
Zoals ik al eerder heb gezegd ze hadden er met de vingers vanaf moeten blijven.
Daarbij nog een keer, een hobbelende bel kan net genoeg zijn voor een temperatuur verhoging, en ja tevens een nieuw record.
Trouwens heb je meetstation Arcen al eens bekeken, dat ligt zo beschut dat er bijna wel altijd een hogere temperatuur gemeten wordt.
Trouwens niet alleen beschut, maar ook nog een keer dicht bij de weg, en oprukkende bebouwing.
Toch word deze temperatuur zonder correctie vermeld, waarom het ene wel en het andere niet?
Ik ben daar in het verleden verschillende malen geweest, niet specifiek voor dat weerstation, maar voor een kennis van mij die er nu al jaren niet meer is.
“geschiedvervalsing”, “valsheid in geschrifte”, het is me nogal wat. Voldoende om een rechtszaak te beginnen. Succes ermee.
Nee Ivo, rechtzaak is niet nodig, heeft geen meerwaarde.
Ze moeten niet met gegevens liggen te knoeien zo als ze dat de laatste tijd aan het doen zijn, deden ze vroeger ook niet, de gemeten temperatuur was de temperatuur, maar om de een of andere reden zijn ze dat aan het verranderen, ten gunste van hun.
Het is alsof je records in de sport gaat verranderen uit het verleden omdat de stopuur niet goed was.
Ineens hebben we nieuwe winnaars en verliezers, al zijn ze al dood, klinkt toch te gek voor woorden of niet dan?
En in fijten is dit precies het zelfde.
Weet je, als je naar de weerberichten kijkt en het weer is iets anders, dan hoor je gelijk, dit komt door de klimaatverandering.
Je zou er bijna een spandoek van maken, holee goal.
Theo,
Als je sport gaat vergelijken met temperatuurreeksen heb je niets begrepen van het doel van homogenisatie
Jawel Ivo, maar ik accepteer het niet,
Ze trekken er zo maar 2 hele graden van voor 50 vanaf.
Van 23 hittegolven bleven er 7 over als ik het goed heb.
KNMI aan mijn hoela, ze doen maar wat ze willen, ieder hittegolf van hun negeer ik voor mij persoonlijk.
Niet te vertrouwen die gasten.
Het hete toendertijd niet voor niets het raadsel van de verdwenen hittegolven, zelfs geen onderbouwing wilde ze geven aan instanties die er om vroegen, zelf IPCC heeft om opheldering gevraagd.
Daarna heb ik me ook niet meer verdiept in deze onzin, en velen kunnen het nog steeds niet verkroppen wat ze gedaan hebben.
Zelfs een rasechte KNMI aanhanger hier op het forum waar ik de naam maar even van weg laat, schreef me dat ze dat beter niet hadden kunnen doen.
Niks tegen jou persoonlijk overigens, je mag je mening net zo goed als ik ook geven
Maar KNMI is wat deze dingen betreft niet meer mijn ding,
Wat ook weer niet wil zeggen dat het hele KNMI voor mij heeft afgedaan, ze hebben ook nog wel goede dingen.
Niet “zo maar” Theo. Roy Spencer van UAH is ook constant aan het homogeniseren en doet dat niet “zo maar”. Of vertrouw je Spencer ook niet?
ivo
lees je even in op Klimaatgek.nl. En kom dan tot een oordeel. Als je een meethut vervangt, dan moet je de oude nog een tijd laten staan als middel om de ene aan de andere te “ijken”. Doe je dat niet, dan speel je vals. Kan dat niet, dan heb je slecht geanticipeerd op de situatie.
Ivo
Daar komen we nooit uit, maar dat hoeft ook niet, voor mij blijft het hakken met de botte bijl, en hebben alles kapot geslagen wat goed was.
Ze hadden dat met beleid moeten doen, en sommige dingen helemaal niet moeten doen.
Eind jaren 40 van de vorige eeuw was men nog niet zo in de ban van klimaat. Als men toen had geweten dat het decennia later groots op de agenda zou komen dan had men het wellicht beter gedaan. Maar de historie laat zich nu eenmaal niet overdoen.
Ivo,
Als ze nu gewoon hadden laten zien dat hittegolven zich sneller opvolgen hadden ze een punt.
Waarom moest dat vergeleken worden met Eelde waar het veel koeler is.
Als ze een vergelijk hadden gemaakt met Arcen, en daar een homogenisatie mee hadden gedaan, wat was de uitkomst dan?
De historie laat zich nu eenmaal niet overdoen, dat is een goede uitspraak van je, maar ze hebben het overgedaan.
Theo, de keuze voor Eelde is gemotiveerd. Hittegolven volgen elkaar sneller op. Dat is logisch in een opwarmend klimaat.
Als men jou een meetreeks met rare sprongen had voorgehouden had je je vraagtekens daarbij gezet, neem ik aan?. Roy Spencer in ieder geval wel, dus die homogeniseert alles netjes.
Ivo waarom niet met Arcen?
Of waarom niet Eelde en Arcen, zeer waarschijnlijk dat veel hittegolven gewoon waren blijven staan denk je niet?
Over het algemeen komt de warmte uit het zuiden, dus hoe meer naar het noorden hoe koeler, en zo strepen ze de hittegolven weg.
Ze hebben zich veel ongeloof op de hals gehaald door deze methode toe te passen.
Ik blijf erbij ze hadden er vanaf moeten blijven, als ze het graag spannend hadden willen houden hadden ze genoegen gehad met de melding dat de hittegolven zich sneller opvolgen.
Maar records klinken nu eenmaal erger in de oren van de burgers.
En natuurlijk doen er meerdere aan homogenisatie, maar zo extreem?
Theo,
Arcen is beschikbaar vanaf 1990 dus in deze context heb je daar niets aan. Van de beschikbare reeksen is het logisch de meest representatieve voor de Bilt te nemen. Eelde dus.
Spencer is inmiddels bezig met versie 6. En vergeet de subversies niet. Over extreme homogenisatie gesproken.
“Ik blijf erbij ze hadden er vanaf moeten blijven”. Dat vond Crok cs. niet. Ze hadden hun werk moeten publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift. Grote kans dat de editor van het tijdschrijf het KNMI had gevraagd al reviewer op te treden. Dan had Crok cs. de discussie gekregen die ze wilden. Nu hebben ze een rapport dat in de la verdwijnt.
Gemiste kans? Of durfden ze het niet aan?
Ivo, ik heb er zelf nog even naslag op nagelezen om het weer even iets op te halen.
Ik zag dat ze er zelfs vorig jaar nog steeds mee bezig waren tot kamervragen toe.
Ik heb nog verschillende pdf bestanden doorsnuffeld, maar er blijven rare dingen.
Een voorbeeld uit een pdf rapport.
Antwoord 3
In het KNMI rapport TR-356 is de keuze voor referentiestation Eelde toegelicht.
Het belangrijkste argument voor deze keuze is dat de klimatologische
omstandigheden in Eelde het best overeenkomen met die in De Bilt. Er is gekozen
om naast Eelde geen andere stations te gebruiken omdat de elders gelegen
stations niet voldoende geschikt zijn bevonden om als referentiestation te dienen,
onder andere omdat de klimatologische omstandigheden op deze locaties teveel
afwijken van De Bilt.
Tja eigenlijk staat er dit meetstation komt ons het beste uit.
Verder een vraag, waarom geen onafhankelijk instituut controle laten uitvoeren.
Antwoord van KNMI, we zijn een onafhankelijk instituut. Tja!
Homogenisatie had een goed ding en een aanemelijk iets kunnen zijn tussen twee verschillende meethutten, maar in mijn ogen, ze hebben er wel erg veel vanaf gehakt, en dat vinden er dus een heleboel meer.
Ivo het was een leuke discussie, ik laat het erbij, ik kan er toch niets aan verranderen, zo wie zo trouwens niet. :-)
Ik lees je antwoord eventueel straks nog wel.
Op basis van wetenschappelijke argumenten komt Eelde inderdaad “het beste uit”. Ik heb aangegeven wat Crok cs. beter hadden kunnen doen: hun werk officieel publiceren in een peer review journal. Dat kan nog altijd.
Het verwijt dat David het vonnis niet wetenschappelijk bestrijdt, is erg geestig. Hij licht slechts een rechterlijk vonnis door. Dat zoiets wetenschappelijk zou kunnen is leuke kolder. Behalve het veelvuldig gebruik van het woord wetenschap, bevat het vonnis niets wetenschappelijks. En waar het gebruikt wordt, blijkt telkens dat de gebefte dames en heren niet weten wat het inhoudt. Rechtsgeleerdheid is een populistische hobby, handig bij ruzies. Meestal beter dan slaan of schieten. Argumentering van juristen is gebouwd op autoriteit, niet op kennis. Zij leren van eerdere vonnissen en scheppen zo wat coherentie in een zwalkende samenleving. Zij houden ons min of meer op een vastliggend spoor. En als dat naar de hel leidt, zorgen ze dat we onderweg naar die bestemming niet afdwalen.
Ja als je hittegoven weglaat wel ja. Volgens mijn lijstje van 1901 tot heden vind ik 10 juni tot 19 juni 1917, 10 dagen warmste dag 32.4 gr C en 21 mei tot 25 mei 1922, 5 dagen warmste dag 33.6 gr C. Dus graag stoppen met verkopen van onzin en nee ik ga niet het hele lijstje copieren, google is je (op een na) beste vriend
Rien, heb je ook de verdwenen hittegolven mee genomen?
Hoi Theo, ja deze kandidaten komen uit de lijst van “niet in de kraam te pas komende” hittegolven. Ik ga ervan uit dat onze voorouders ook konden meten en zeker nadat de Fahrenheit en Celsius schaal zo’n 200 jaar ervoor gemeengoed werden. Dus dat selectief weggooien gaat er bij mij zeker niet in.
Precies Rien,
Bij mij heet dat nog steeds valsspelen, en KNMI kan leuteren wat ze willen.
Maar sensatie doet het nog altijd goed bij hun.
Overigens die van 1917 staat op de ‘blacklist’ maar die van 1922 is wel erkend door het knmi, voor wat het waard is.
Weet niet of ik deze terminologie nog mag gebruiken, maar aangezien mijn xyl uit PJ2 komt kun je me niet met de beste wil van de wereld racisme verwijten hi
Nee Rien, dat zo wie zo niet, de vriendin van mijn schoonbroer komt daar ook vanaf, Siomara, heeft daar ook een beetje bekendheid van Radio en TV, maar vraag me niet wat precies, wel een mooi land om er even tussenuit te wippen.
Veel schone lucht in die dagen blijkbaar ;-)
Als een rechter uitspraak doet over CO2 vermindering, zou je ook verwachten dat die uitspraak kadert in een groter, evenwichtig verhaal en recht doet aan het algemeen belang. Want CO2-vermindering opleggen is niet zonder consequenties. Dat is geen hogere wiskunde, maar dat volgt uit simpele vaststellingen in de werkelijke wereld.. Vluchtelingenstromen gaan altijd van landen met lage CO2-uitstoot (alle sub-Sahara landen) naar landen met een hoge CO2-uitstoot, zoals NL en D en niet andersom. Landen met de hoogste CO2-uitstoot zijn blijkbaar aangename landen om in te wonen en spreken tot verbeelding. Andersom is ook waar. Niemand wil in landen wonen met een lage uitstoot zoals N-Korea, Niger of Eritrea. In dat soort landen is gebrek aan alles, voedsel, huisvesting, medische zorg en veiligheid. Dat zou de rechter te denken moeten geven. Het negeren van dat soort simpele overwegingen onderstreept nog eens hoe ideologisch gedreven dat vonnis is en hoe weinig het rekening houdt met het algemeen belang en mensenrechten.
.
Michiel de Pooter,
“Landen met de hoogste CO2-uitstoot zijn blijkbaar aangename landen om in te wonen en spreken tot verbeelding.”
Ze vinden het hier vaak helemaal niet zo aangenaam hier. Maar ze krijgen nu eenmaal veel voordeel. Dus dat maakt veel goed. De politiek moedigt verhuizing naar Nederland aan.
“In dat soort landen is gebrek aan alles, voedsel, huisvesting, medische zorg en veiligheid.”
Is dat zo? Het weer lijkt me juist ideaal, daar in Eritrea. Dat het in die landen vervelend wonen lijkt schijnt te komen omdat ‘men’ daar nogal huisgehouden heeft onder de elite in die landen. (werkelijke elite: denkers, wijzen, leiders.) Je weet wel, gewapende conflicten en zo. En intriges vanuit het Westen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eritrea
Antisoof,
Lage CO2 uitstoot in landen correleert met lage energie inname per capita en dat correleert weer met armoede.
Er zijn maar weinig ervaringen uit de werkelijke wereld die deze vergelijking weerleggen.
Rechters die vonnissen wijzen over CO2 vermindering, zouden dat kunnen weten en zouden (integendeel) bevolkingen moeten beschermen tegen die bedreiging.
Michiel de Pooter
Lage CO2 uitstoot in landen correleert met lage energie inname per capita en dat correleert weer met armoede.
Er zijn maar weinig ervaringen uit de werkelijke wereld die deze vergelijking weerleggen.
Ja, maar dat wil niet zeggen dat je vergelijking klopt.
Wat een onzin, zou ik zelfs willen stellen.
De mensen in de oerwouden die met de natuur leven hebben een bijzonder lage CO2-footprint (belachelijk woord) maar ze zijn vaak bijzonder gelukkig en gezond. Ze eten wat, jagen wat, plukken wat fruit en dat is het wel zo een beetje. Voor de rest maken ze lol.
En ze zijn gelukkig totdat. . . de betweter langs komt en ze zooi wil aansmeren en hun land met rijkdommen stelen. En als extraatje worden ze nog verpest met de Westerse vaak minderwaardige ‘cultuur’.
Laat de mensen toch met rust. Zonder wapens zouden de veroveraars wel thuisblijven. Ergo, het komt door die wapens. Geldt ook voor nu, trouwens. Wie de wapens heeft, die enzovoorts.
Zie vooral ook het linkje dat ik gisteren plaatste bij het vorige item. De goede Marcel Messing legt e.e.a. wel goed uit, lijkt mij.
Antisoof,
Als jij levens van primitieve volken wil romantiseren (wat in bepaalde kringen nu erg fashionable is) moet je dat vooral doen. Ik heb er helemaal niks mee.
Ik ken alleen nog de verhalen van mijn grootvader (1890-1980), over de verschrikkelijke armoede waarin hij was opgevoed, met de meest verschrikkelijke ziektes en waar je gemiddeld maar 40 jaar werd. Dat was lachen ! Allemaal klimaatneutraal natuurlijk. Dat dan weer wel. Lekker man.
Michiel de Pooter
“Als jij levens van primitieve volken wil romantiseren (wat in bepaalde kringen nu erg fashionable is) moet je dat vooral doen. Ik heb er helemaal niks mee.”
Ach ‘romantiseren’. Dat zegt meer over jou, dan over mij. Wat je dan ook aangeeft met “Ik heb er helemaal niets mee.”
En dan een vervolgens meldt je: “Ik ken alleen nog de verhalen van mijn grootvader (1890-1980), over de verschrikkelijke armoede waarin hij was opgevoed, met de meest verschrikkelijke ziektes en waar je gemiddeld maar 40 jaar werd.”
Je perspectief is wat jij weet. Natuurlijk was er armoede en ellende in bepaalde tijden. Dat bestrijd ik niet. Maar de geschiedenis is langer dan 100 jaar.
Wat ik zeg is: de mens leefde eens mét de natuur totdat er slechte mensen kwamen die hun leefstijl kapot maakten. En dat gebeurt nu ook.
Wij moeten terug naar onze natuurlijke staat. Zonder troep. Is dat zo moeilijk te begrijpen?
Wij zijn natuur en wij dienen ons zo te gedragen, met dien verstande dat wij óók ons geweten en verstand dienen te gebruiken. Wat is goed en wat is slecht. Wat werkt en wat niet.
Maar altijd: Het verstand EN onze moraal gebruiken. De moraal van “doe een ander niet dat gij niet wilt dat u geschiedt.”
Dus gezond eten en drinken, lief en aardig zijn. Is dat zó achterlijk gedacht? Het kwaad, beste, komt van de HEBZUCHT van sommige krengen op deze aarde. Waar dacht u dat deze toestand met ‘klimaat’ vandaan komt? Van aardige mensen? Van goede mensen? Nee toch?
De wereld, beste, wordt verkloot door hebzuchtige, vaak immorele mensen.
Dus maak mij woorden aub niet belachelijk?
Zo er is ook nog goed nieuws te melden volgens de krant.
Een heel groot merendeel van de burgers wil geen co2 heffingen meer, geen kilometer heffing of andere extra belastingen.
Geen verbod op cv ketels, kortom ze willen niet meer betalen voor een energie transitie, ze willen wel mee doen aan energie besparende maatregelen zoals isolatie, maar dan met subsidie.
De burgers voelen zich veel te veel belast wat een groot deel van hun inkomen weg vreet.
Alleen hoger opgeleiden, of mensen met een bovengemiddeld loon waren wel nog voor maatregelen.
Verder willen ze geen molens meer op land, en zeker niet dicht bij de bevolking, het kabinet althans wat het nu nog is wil ook geen subsidies meer verstrekken voor molens op land, wel op zee.
Het nieuwe kabinet zou een zware dobber krijgen om de burgers te gaan ontlasten daar steeds meer burgers lijnrecht tegenover zo een dure transitie gaan staan, ze vinden het wel genoeg zo, de aantasting op hun inkomen valt slecht.
Zo dat is een hele andere kant dan ze ons steeds voorliegen, uiteindelijk komt de waarheid en het verzet wel naar boven.
Wie alles wil lezen moet zich even abonneren op de Limburger, of de krant van vandaag kopen.
Subsidie: Tja.
Klinkt erg goed hoor. Natuurlijk wil ik ook wel duizenden euro’s subsidie om mijn oude huis te isoleren.
Maar wie betaalt dat dan?
Juist, mijn buurman/vrouw.
Het schiet gewoon niks op.
Het geld moet ergens vandaan komen.
Misschien een idee? Eerst subsidie krijgen en dan, omdat de stookkosten omlaag gaan, weer maandelijks een stukje terug betalen?
Dat is geen oplossing. Waarom niet?
Ik heb net mijn dak laten isoleren, er zat nl niks.
Kosten? € 16.000.
Hoeveel gaan mijn stookkosten omlaag? Hooguit € 50,- p/m. (ruim gerekend)
De tergbetaaltermijn is dan16.000 : 50 = 320 maanden. Oftewel bijna 27 jaar.
En dan heb ik het alleen maar over dakisolatie.
Laat ik de rest: HR++ glas, muur- en vloerisolatie, warmtepomp etc nog achterwege.
Lidi,
Dat is heel simpel, weg met die subsidie voor molens, weg met die miljarden subsidies voor houtstook centrales, weg met al die subsidies wat naar bedrijven gaan die toch al goed draaien.
Weg met die belasting voordelen en super goedkope stroom wat data centers krijgen.
Kortom alle groene bedrijven die profiteren van subsidie, weg er mee, als ze groene producten willen leveren en niet op eigen benen kunnen staan deugen ze niet.
Ieder normaal bedrijf moet ook op eigen benen staan, niemand die je dan subsidie komt brengen.
Vind je het normaal dat wij 4000 voor een nieuwe of 2000 voor een gebruikte luxe EV van een ander moeten betalen, en dat ze ook nog eens geen wegenbelasting en bpm hoeven te betalen, waar moet dat heen met die onzin allemaal.
En ook subsidies op zonnepanelen, weg er mee, iedereen legt die dingen om geld te verdienen en niet voor het klimaat.
Die hele transitie is een gesubsidieerde rotzooi, subsidie is in het leven geroepen om burgers te helpen die het niet breed hebben, niet om groene miljonairs te creëren.
Tja en zit je bij het oude rotterdamse GEB (gemeente energie bedrijf) thans eneco, dan is de optie stem met de voeten naar de atoom alliantie. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. In mijn geval was vattenvall (Nuon) er niet erg blij mee merkte ik. Maar tegen mijn argumenten konden ze niets inbrengen.
Theo
Ze, Den Haag, verzint wel wat. Vlees tax, suikertax. Zonnepanelentax, tuintax. Alles maar tijdelijk. Uiteindelijk resteert er BTW. Bijvoorbeeld 25%. De ruif moet tenslotte worden gevuld. Onlangs las ik het onzinboek “Zo kan het ook”.
Het had van mij ook “In grote stappen snel thuis” mogen heten. Halfbakken en onnozel met een erg hoog deug- en wishfull thinking gehalte. De gegroeide bontjas is in aantocht, net als de geprinte vismoot in recyclebare, want composteerbare wierverpakking.
Bij de kritiek op de rechters die het Shell vonnis hebben gewezen dient het volgende bedacht te worden.
Rechters plegen geen feiten te verzinnen of zelf oordelen te vellen over materie waar ze geen kaas van gegeten hebben. Zij zijn vaak juist bevreesd daar hun vingers aan te branden.
Hoe is dan een vonnis als in de Shell zaak gewezen is mogelijk ? Dat heeft met de zgn. lijdelijkheid van de rechter in het civiele recht te maken. Volgens dit beginsel wordt een stelling die door de ene partij (in dit geval Milieudefensie c.s.) wordt ingenomen door de rechter voor juist gehouden als die stelling door de andere partij (Shell dus) wordt bevestigd of onvoldoende wordt weersproken.
Twee vragen dringen zich op:
1. Waarom heeft Shell de onjuiste (althans: voor grondige betwisting vatbare) stellingen niet tegengesproken ?
2. Wat zou er gebeurd zijn als Shell de stellingen wél had weersproken ?
Vraag 1: Vermoedelijk uit strategische overwegingen. Aandeelhouders kunnen Shell / haar directie hierover nog eens stevig aan de tand gaan voelen. Op het eerste gezicht lijkt de gekozen processtrategie Shell alleen maar schade te berokkenen.
Vraag 2: Bij serieuze en grondige betwisting van de stellingen van Milieudefensie had de rechter er niet aan ontkomen een deskundigenrapport te gelasten door een groep van gezaghebbende wetenschappers. Een vraag die aan hen gesteld had kunnen worden zou bijvoorbeeld hebben kunnen luiden:
is vast te stellen, en zo ja met welke mate van zekerheid, of CO2 uitstoot boven het huidige niveau van +/- 400 PPM bij gaat dragen aan de door Milieudefensie gestelde ongewenste (catastrofale) gevolgen voor mens en milieu
De rechter zou zorgvuldig hebben moeten kijken naar de wensen van beide partijen t.a.v. de samenstelling van de groep van wetenschappers die zouden worden belast met het deskundigenrapport. Shell zou er zeker voor hebben kunnen waken dat het college van wetenschappers voldoende evenwichtig zou worden samengesteld (door het formuleren van bezwaren tegen deelname van wetenschappers die duidelijk in het alarmistische kamp in te delen zijn).
Kortom, het vonnis is gevolg van de proceshouding van Shell zelf en niet zozeer van alarmistische rechters. Dezelfde vraagtekens zijn te plaatsen bij proceshouding van de Staat in de Urgenda zaak.
Mijn compliment!
Ik zie Shell dus niet in beroep gaan.
Nee, hè hè. Ze willen blijkbaar dat het gaat zoals het nu gaat dus. Zo een advocaat van Shell weet (normaliter) precies waar hij mee bezig is.
Bovendien hebben rechtszaken een occulte ‘laag’, die lastig waar te nemen is zonder de benodigde kennis daarover.
Wie kent en begrijpt de betrokken taal en kleding bijvoorbeeld? Tis niet zo makkelijk hè?
Ben je al klaar met je eigen transitie? Je juicht zo hard.
Diesel weg, cv ketel weg, hr plus ramen er in, kortom je huis van het gas af, en een EV die echt geladen word op groene stroom?
Nooit meer vakantie, behalve als het echt bewijsbaar groen is, en een hotelletje dat puur echt groen is.
Ik denk het niet, juich maar dom verder tot je beurs het begeeft.
Sommige mensen denken als een kip zonder kop.
Er zijn mensen die vinden dat de rechter niet anders kon, dat zijn handen gebonden waren, o.a. Ernest hierboven.
Nou, de rechter heeft wel een scheve schaats gereden, op eigen initiatief.
Hij heeft art. 2 EVRM toegepast: niemand mag opzettelijk van het leven worden beroofd …
Dat vergt toch wel het opzetten van een hele dikke boom, om in de buurt van levensbedreiging te komen.
Hij heeft art. 8 EVRM toegepast: Een ieder heeft het recht op respect voor zijn privé leven, zijn familie- en gezinsleven, zijn woning en zijn correspondentie. [waaraan wordt toegevoegd] Geen inmenging van enig openbaar gezag is toegestaan in de uitoefening van dit recht, dan voor zover bij wet is voorzien en in een democratische samenleving noodzakelijk is in het belang van […] het economisch welzijn van het land.
Ook dat vergt een hele dikke boom, om én die inmenging in het gezinsleven er aan vast te knopen, én om de bedreiging van het economisch welzijn te bagatelliseren.
Daar komt een paradox bij: over respect voor gezinsleven gesproken, beperking van de CO2-uitstoot heeft er al toe geleid dat inmiddels ook de overheid het heeft over gasklevers: dat noemen we wel het asociaal verklaren, zo niet criminaliseren van hen (gezinnen) die hun gasgebruik niet willen opgeven.
De rechter volgt de versie van de klimaatwetenschap van Milieudefensie. Shell heeft verzuimd die versie te fileren en zit nu met de gebakken peren. Zie ook: https://www.wyniasweek.nl/activistisch-vonnis-in-de-zaak-van-milieu defensie-tegen-shell/.
Excuses voor de foute link. Hier is de goeie.
https://www.wyniasweek.nl/activistisch-vonnis-in-de-zaak-van-milieudefensie-tegen-shell/
Helaas, hadden ze maar een paar ter zake kundige fysici meegenomen, dan had de rechter deze beslissing op basis van een vage wet evrm nooit en te nimmer kunnen nemen. Dus ik begrijp de drijfveren van shell (nog)niet evenals de oud shell man die thans de scepter zwaait bij eneco. Bij de laatste heb ik overigens het sterke vermoeden van toekomstig subsidie slurper. Hier in NL zijn we sowieso geschift door internationale wetten en verdragen boven onze eigen wetgeving te zetten en daarnaast ontberen we een grondwettelijk hof waar je naar toe kan om de uitspraak aan de grondwet te laten toetsen.
Kortom de onterecht veelgeroemde nederlandse rechtsstaat rammelt aan alle kanten. En maar zeuren en drenzen over hoe slecht Polen en Hongarije het wel niet doen. Iets met splinter bij de ander en balk in eigen oog.
We lijken de rechtspraak in Polen wel. Daar wordt verwacht dat de rechtspraak het beleid van de regering niet dwars zit. Dat stoort de EU commissie duidelijk , maar over de Shell-uitspraak is het doodstil.
Deze ‘hernieuwbare’ energie is gewoon milieuvervuiling: De Algemene Rekenkamer slaat alarm over de drinkwaterkwaliteit in Nederland. Door het boren naar aardwarmte – met kilometerslange buizen – kan schoon drinkwater worden vervuild door roest en zout. De verantwoordelijke ministers doen te weinig, vindt de Rekenkamer.
https://www.ad.nl/binnenland/drinkwater-in-gevaar-door-boren-naar-aardwarmte~a7b33b71/
Laten we ook het fracken niet vergeten. En al dat roestige ijzer dat tegenwoordig als beschoeiing in kanalen en grachten wordt gebruikt.
Maar het drinkwater is toch al verpest door al de medicijnresten, vergiften uit de voedingsindustrie, luchtvaart enzovoorts enzovoorts.
Ze schijnen te denken, het is toch al verziekt, dus laten we er maar wat schepjes bovenop doen. Als het maar schuift hè? En het ruimt ook wel op, op langere termijn.
En het begraven van de lamme windmolen wieken
Krijg zo juist via een advertentie het aanbod om met grote korting, 30% en meer, een van de vele EV’s te kopen die in 2020 niet zijn verkocht.
Staan nu een beetje weg te teren in de open lucht. Het valt me op, dat je hier nauwelijks EV’s ziet. De Fransen zijn niet gek natuurlijk. Diesel 1,33 € en benzine 1,45€ de liter en bovendien rechters die echt luisteren naar de klachten van de bevolking en het bouwen van nog meer molentjes verbieden.
Ik woon nu al weer 5 jaar in de Aude, de streek die bekend staat vanwege de relatief lange periode’s met veel wind, maar ik heb in die afgelopen 5 jaar geen enkele nieuwe molen zien bouwen. Goedkope brandstof voor de auto en goedkope atoomstroom voor de koelkast; niet aankomen verder.
Seb heeft in deze natuurlijk gewoon gelijk.
Gewoon nuchter beschouwd voert de rechter de wetten uit. En als die wetten niet deugen, dan kan de rechter daar niets aan doen. De oorzaken van de problemen, wat de wetten en regels betreft liggen bij de regering en de kamer en dus niet bij de uitvoerder zoals bijvoorbeeld de rechter.
Voorbeeld: Als de wet zegt dat de artsen niet mogen afwijken van een bepaald protocol en een dokter weet zeker dat hij zijn patiënt helpt bij het voorschrijven van een medicijn buiten dat protocol, dan moet die dokter toch luisteren naar de wet en met lede ogen aanzien hoe een patiënt niet het juiste middel mag krijgen. ( Zie dokter Elens. )
En welke wet bedoel je precies? En niet aan komen kakken met de EVRM. Ook deze wordt erg selectief toegepast als het de bestuurlijke elite zo uitkomt
Rien E
Welke wet weet ik niet precies, dat is mijn expertise niet. Elk vak heeft zijn experts en die weten waar ze over praten. Dus die vraag zou je aan een jurist moeten stellen.
Maar ergens schijn ik te weten dat de rechter zich aan de wet behoort te houden en zijn vrienden in de wet behoren hem, indien nodig, te corrigeren wellicht.
En als de bestuurlijke elite de wet selectief toepast, maakt, dan is dat hun zaak. Daar kunnen wij niets aan doen. Wij vallen ónder het recht. We laten ons vertegenwoordigen door de kamer. En als die zijn werk niet goed doet, dan hebben we een ‘probleempje’. En zo lijkt het te zijn.
Bovendien is onze soevereiniteit een beetje weg. Overgeheveld naar ‘Europa’. Dus de zakenmensen lijken nu de richting te bepalen. Vooral die van over de grote plas.
Er zijn mensen die vinden dat de rechter niet anders kon, dat zijn handen gebonden waren, o.a. Ernest hierboven.
Nou, de rechter heeft wel een scheve schaats gereden, op eigen initiatief.
Hij heeft art. 2 EVRM toegepast: niemand mag opzettelijk van het leven worden beroofd …
Dat vergt toch wel het opzetten van een hele dikke boom, om in de buurt van levensbedreiging te komen.
Hij heeft art. 8 EVRM toegepast: Een ieder heeft het recht op respect voor zijn privé leven, zijn familie- en gezinsleven, zijn woning en zijn correspondentie. [waaraan wordt toegevoegd] Geen inmenging van enig openbaar gezag is toegestaan in de uitoefening van dit recht, dan voor zover bij wet is voorzien en in een democratische samenleving noodzakelijk is in het belang van […] het economisch welzijn van het land.
Ook dat vergt een hele dikke boom, om én die inmenging in het gezinsleven er aan vast te knopen, én om de bedreiging van het economisch welzijn te bagatelliseren.
Daar komt een paradox bij: over respect voor gezinsleven gesproken, beperking van de CO2-uitstoot heeft er al toe geleid dat inmiddels de overheid het heeft over gasklevers: dat noemen we wel het asociaal verklaren, zo niet criminaliseren van hen (gezinnen) die hun gasgebruik niet willen opgeven.
Leonardo,
Het respect tegenover burgers is al lange tijd weer gestorven, liegen is nu in de mode.
Toeslag affaire, liegen is hier prioriteit nummer 1
Extra geld voor de zorg, en wat moesten die arme corona zusters en broeders toch hard werken, meer loon was op zijn plaats, maar ze kregen lovende woorden van Rutte, en die denkt dan, nu zijn de idioten weer even stil.
Iedere werkende zou van Rutte 1000, euro krijgen, weet je nog daar begon het al mee.
Lonen zouden verhoogd worden, die van hun zelf bedoelde ze, het pensioen stelsel zou verbeteren.
Alles moest geprivatiseerd worden want dan kwam er concurrentie, en de burger werd er beter van.
Ze hebben alles gesloopt tot het weduwe en weduwnaren geld toe.
Eigenlijk te veel om op te noemen.
En toch trappen die makke kiezers weer met hun blote voeten in de stront.
Ja we zijn er flink op vooruit gegaan als je achteruit rijdt.
Houd nu maar rekening met minister J. Klaver op Economische zaken en Klimaat. Zijn laatste kans. Dan is Rutte ook meteen van dat gelazer met Urgenda af. En ook weer van ons. Kaag houdt de rechters zoet.
Deze rechtbank is heel slim geweest. Ze hebben de eisers gelijk gegeven. Mogelijk dat de eis aansloot bij de eigen ideologische denkwijzen van de rechter en juristen, maar daar mogen we niet van uit gaan aangezien de rechters in Nederland onafhankelijk zijn. We mogen en niet van uit gaan, maar we kunnen het wel. De rechtbank weet namelijk heel goed dat als ze Shell in het gelijk hadden gesteld, er een hoger beroep zou volgen. De uitspraak van dat hoger beroep en de eventuele cassatie zou jaren op zich laten wachten. Dat kan nu nog steeds gebeuren, maar de rechter heeft in zijn uitspraak Shell gedwongen om meteen maatregelen te nemen. Een hoger beroep heeft nu geen opschortende werking meer. Het maakt dan eigenlijk niet meer uit wat de uitspraak van het hoger beroep zal zijn, want Shell moet meteen aan de bak! In dit stukje van de uitspraak is te zien dat de rechtbank er echt van overtuigd is dat er verschrikkelijke dingen staan te gebeuren indien Shell niet onmiddellijk maatregelen neemt. D rechtbank heeft niet slechts de wet gevolgd, maar er ook bindende conclusies aan verbonden. De rest van ondernemend Nederland volgt vanzelf.
En wat als Shell bij een hoger beroep alle registers gaat opentrekken en alle “Klimaatbewijzen” stuk voor stuk laat fileren door een geschoolde en met kennis van zaken advocatuur? Wat wij allen zien ziet een beetje advocaat ook en indien deze zich dan ook ietwat meer verdiept in hetgeen door de rechter in haar vonnis is gezet, kan het zomaar zijn dat bij dat hoger beroep het vorige vonnis van tafel geveegd gaat worden.
Zoals sommigen hier al opmerkten, de rechter kijkt of de overheid de wetgeving correct uitvoeren gaat en indien niet dan kan de rechter daar wat van zeggen, echter Shell maakt geen wetten en is ook geen wetgevende macht doch een bedrijf.
Dit achterlijke vonnis kan zorgdragen dat elke onnozelaar eenieder voor de rechter kan dagen omdat hij van mening is dat een ander iets doet of nalaat waardoor de ander zijn artikel 8 EVRM in gevaar ziet komen. In je tuin grillen kan dan al een verbod krijgen omdat een ander een aantasting van zijn gezondheid kan ervaren en dan kan je je vleesbereiding vergeten. Auto rijden kan dan ook middels dit vonnis verboden worden, ja zelfs je verfonderhoud aan je woning of tuinschutting, allemaal gezondheidsschade dus verbieden maar.
Kijk zelf maar eens naar zaken die wij nu nog gewoon vinden en accepteren, maar net dit vonnis in de hand kun je anderen behoorlijk pijn gaan doen, maar dat gaat dan ook op voor die milieuridders die nu zo hebben zitten juichen, die doen vast wel iets wat een raakvlak heeft met dit vonnis dus ook hen aanpakken. Leren ze meteen hoe wrang hun overwinning eigenlijk gaat worden
Wat een domme mensen daar bij Shell.
Er is nergens echt bewijs dat meer CO2 opwarming veroorzaakt, en hoeveel het precies is voor die extra 0.01% in de atmostfeer sinds 1970…
https://breadonthewater.co.za/2021/01/26/am-i-a-climate-denier-denialist/
Er zijn te veel onbekenden in de vergelijking bij het berekenen van hoeveel CO2 er door de mens in de lucht komt. Ik zal lachen als het later blijkt dat alle extra CO2 gewoon in de lucht komt vanwege het kleiner worden van het oppervlak vd aarde (de pool gebieden, vnml. het noord pool gebied) waar de CO2 oplost:
CO2 (g) + H2O + koud = > HCO3- + H3O+
En Henry denkt: kom, ik post mijn co2 fantasie gewoon weer opnieuw….
Je lijkt Gresnigt wel.
Inderdaad Hans. In feite weigert Henry rekening te houden met de CO2 data gerelateerd aan de periode voor de eind jaren ’50, terwijl juist deze data glashelder aantoont dat zijn theorie(n) over de stijging van CO2 (welke hij geheel aan de natuur zelf probeert toe te schrijven op basis van simplistische lineaire redeneringen op basis van tamelijk oppervlakkige associaties) niet realistisch is.
Hans
Ik heb laatst de stelling gemaakt dat we moeten kijken wat een verschil van 7 C in het noord pool gebied maakt op de oplosbaarheid van CO2 in het zee water.
Heb jij de metingen al gedaan en weet je hoeveel het verschil is?
Ik kan heel veel. Maar ja. Ik moet wel een goed lab hebben…
Nee Henry, ga maar eerst eens een cursus basisnatuurkunde doen.
Hans
Nou wat weet jij eigenlijk dan van analytische chemie?
Sorry. Jij speelt altijd de man. Dus doe ik maar hetzelfde.
Het gaat om het verschil van 7 K in de oplosbaarheid van CO2 in zeewater rond de temperatuur van ijswater. 0 C dus.
De paper van Chemical hierover kon ik niet gebruiken.
Ga terug naar de laatste draad hierover als jij mij niet begrijpt.
Henry,
Hoe kom je nu bij deze theorie, als je nu nog groter had gezegd, want dat dacht ik vroeger ook omdat de oudheid, (artefacten) meestal onder de grond liggen.
Maar dat komt gewoon door verplaatsing van landmassa stof, bladeren en noem maar op, uiteindelijk blijft alles het zelfde, geen uitdijing van de aarde, althans onmeetbaar, want er komt natuurlijk ook ruimtestof binnen.
Henri, je maakt vaak zinvolle opmerkingen. Maar over het atmosferisch CO2 sla je de plank mis. Lees eerst eens goed onderstaand artikel en probeer het te begrijpen.
http://www.clepair.net/oceaanCO2-4.html
Kees
We hebben het erover gehad op een vorige draad. Je had toen niet weer gereageerd. Ik ga het niet terug opzoeken. Als er teveel onbekenden in een vergelijking zitten, kun je hem niet oplossen.
Henri Pool
Dat dom lijkt me wel mee te vallen.
Als Shell moet leveren zal zij dat ook moeten kunnen. Als de bedrijf continuïteit in het geding komt, dan is het vertrekken of om subsidie/belastingaftrek/CO2 aflaten schooien bij onze overheid. Voor windturbines die het landschap of de gezondheid van mens en dier aantasten.(Maar dat schijnt in dit speciale geval géén mensenrecht te zijn) Voor waterstoffabrieken etc,
Ze zijn vast begonnen onze overheid erop te wijzen dat de infrastructuur voor de groene speeltjes niet in orde is en zij op grond daarvan de opgewekte/op te wekken energie niet kunnen leveren. Dan is de overheid dus weer aan zet.
Zou het kunnen dat Shell er geen baat bij heeft dat kerncentrales als alternatief en op grote schaal worden ingezet? Als back-up kan Shell zijn fossiele koolwaterstoffen wel kwijt. Is het niet hier, dan wel elders. Als brandstof of als grondstof. Of willen we bossen en wouden grootschalig slopen? Of, nog beroerder, voedselgewassen inzetten als alternatieve brandstof? Buigzaam als het riet zijn, dat is een noodzaak voor bedrijven die willen overleven.
M.b.t. het idee dat de invloed van CO2 enkel groot zou kunnen zijn wanneer de temperatuurstijging overal ter wereld ongeveer hetzelfde is:
1 – We weten dat CO2 niet het enige broeikasgas is dat afgelopen eeuwen op een ongewoon hoog niveau is beland; immers, dit geldt ook voor stikstofdioxide (N2O) en methaan (CH4). Vandaar dat CO2 bij benadering momenteel verantwoordelijk wordt gehouden voor slechts ongeveer 2/3 deel van de impact van allebroeikasgassen tezamen.
2 – We weten ook dat de temperatuurontwikkeling op aarde zich niet homogeen ontwikkeld; het faseverschil tussen de AMO en PDO vormt een voorbeeld hiervoor; tevens is bekend dat de noordpool en zuidpool in het verre verleden ook soortgelijke faseverschillen tonen waarbij de zuidpool een relatief stabiel temperatuurverloop toont t.o.v. de fluctuaties op de noordpool.
Op basis van deze 2 factoren kan worden begrepen waarom het niet realistisch is om te veronderstellen dat de impact van CO2 enkel aantoonbaar zou zijn wanneer de temperatuur overal ter wereld in gelijke mate zou moeten zijn gestegen. Zo’n theorie bestaat dan ook in feite überhaupt niet, maar dit is wel wat een enkeling hier denkt te kunnen beweren, zie bijvoorbeeld de volgende passage:
PS. De controverse rond het klimaat draait metname om de mate waarin CO2 een rol speelt in de opwarming en dus niet over de vraag ‘of’ CO2 enige rol van betekenis speelt. Mensen die dit in twijfel trekken… trekken in feite een groot deel van de natuurkunde in twijfel (op basis van een ongenuanceerde lineaire redenering, welke een gebrek aan besef etaleert m.b.t. de complexiteit van het klimaatsysteem). Daarom is de opmerking die werd gemaakt in de post 18 jun 2021 om 18:38 mijns inziens een zeer terechte opmerking.
Martijn van Mensvoort
Het lijkt me dat Henri Pool wel degelijk een punt heeft in het minder opnemen van CO2. Gewoon omdat de zone ijskoud water waarin het kan worden opgenomen nu eenmaal is afgenomen. Hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat de mens geen bijdrage levert aan aan de verschuiving van de koolstofcyclus. En dat op verschillende manieren. Het blijft overigens de vraag hoe sterk het effect van die bijdrage is.
Gezien de logaritmische afname van dat effect. Daarover blijft het wijselijk stil.
Ik begrijp het wel, hoor.
We hebben het veels te druk met bitneuken.
We hebben het veels te druk met muggenziften.
We hebben het veels te druk met spijkers op laag water zoeken.
De staat wordt veroordeeld – geen haan die er naar krait.
Shell wordt weggepest – niemand die zich er druk om maakt.
Willem Alexander schudt een paar handjes – waarvoor die betaald wordt – en het hele land in rep en roer, een geschokte Tweede Kamer en een verbolgen Minister.
Stelletje fannulloni! (zoek dat maar op Rutte en Kaag en Van Ark)
Denk aan de blood pressure, nu kun jij wel wat verdragen denk ik. :-)
Ik ben niet gewoon politici luie honden te noemen, Theo, je hebt gelijk.
Maar dit is waarom ik Rutte een fannullone noem (erger dan luie hond, zoek maar op).
Wij hebben onze zorgen om minderheden.
Zwarte Piet is verboden om een minderheid ter wille te zijn.
LGBTQ, zware inspanning om een klein groepje ter wille te zijn.
Ik kan die lijst lang maken … en het mag allemaal van mij.
Als iemand het met de hond wil doen … dat ie z’n gang ga, zolang hij de hond maar niet kwetst (Freek de Jonge).
Goed, we zijn dus bezorgd om minderheden, dat ze gemarginaliseerd worden … of zo.
Wel, Rutte vond het nodig om met Minnesma te praten, een inmiddels erkende en gelauwerde grote meid.
Dat was de taak geweest van Blok, zijn minister van Economische Zaken en Klimaat.
Rutte is er om de achterblijvers, en zij die dreigen achter te blijven als een vaderlijke premier te omarmen: jullie horen er ook bij.
Rutte had dus Berkhout en Crok uit moeten nodigen. Voor de bühne, wat mij betreft.
Maar die twee.
Dat Rutte met Minnesma gepraat heeft is niet zijn werk, en is dus ook geen werken. Voor zover dat werken is, is dat werken aan zijn populariteit, aan het goed bekend staan en werken aan zijn volgende baan.
Dat is wat een fannullone doet in l’Italia. Die interesseert het geen ene mallemoer wat er op zijn vakgebied gebeurt.
Rutte heeft zijn taak verzaakt.
PS mijn bloeddruk houd ik met pilletjes onder controle, dankjewel
Leonardo,
Mooi verwoord, of ik wat heb met minderheden, dat is nog maar net de vraag, een vraag die ik me zelf al vaker gesteld heb bij bepaalde soorten minderheden om dat zo maar te zeggen.
Ik heb er mijn keuze inmiddels wel voor gemaakt voor bepaalde soorten minderheden, maar dat is niets voor hier.
Ik heb wel wat met goedwillende minder bedeelden, mensen die voor een habbekrats moeten werken, of mensen die door ziekte niet meer kunnen werken en afgescheept worden met een kleine uitkering.
Mensen die buiten hun schuld om bij een voedselbank of nog erger op straat komen te staan.
Kortom de zwakkeren die plat tegen de muur worden gedrukt omdat het hun minder mee heeft gezeten in het leven.
En als ik dan zie hoeveel geld naar deze onnodige op volle toeren doorgedraaide transitie gaat, zou ik me schamen om minder bedeelden zo in de kou te laten staan.
Ja met zulke mensen heb ik van doen, mensen die willen maar geen stap verder komen omdat ze onder aan de fles hangen, uitgebuit, vaak door uitzendbureaus, of bedrijven die ze na een bepaalde contract tijd weer afstoten, ga er maar voor staan met een paar opgroeiende kinderen b.v. voorgeprogrammeerde armoede.
Leeglopers geeft de vertaal hulp .
Een ander woord voor zeepieren, maar daar heb je tenminste nog wat aan.
Wanneer je graag vist natuurlijk.
komt in de buurt, Johan, maar de Italiaan heeft nog iets negatievere gedachten als hij dit woord gebruikt
Mijn heer Labohm, kunt u Seb/BMG/Bas Gresnigt niet van Climategate af gooien? Scheelt een boel digitale milieuvervuiling.
Kijk mijn antwoord onderaan de draad.
Kijken door een obsessief anti ‘groen brilletje’ maakt blind.
Ach ja die uitspraak tegen Shell. Het houdt de gemoederen maar bezig. Allemaal ‘kattengespin’ in de contexr van het grote probleem voor de fossiele sector. Er wordt niet genoeg winst gemaakt voor de shareholders.
1.Er zijn momenteel een aantal zorgelijke waarneembare trends in de olievoorwinning en de recente prijsstijgingen. Er is een schrijnend budget te kort aan kapitaalinvesteringen in de research naar nieuwe voorraden olie en gas. Het niveau van de boringen en de kapitaalinvesteringen is al een aantal jaren ontoereikend om de olieproductie op het huidige peil te houden.
Het is geen geheim dat zelfs met de lagere break-even kosten voor nieuwe projecten ondanks de kostenbesparingen een kapitaalintensieve onderneming is. Vooral de beleggings markt, beleggingsfondsen zoals Blackrock en niet de ‘Haagse rechter’, hebben de olie- en gasbedrijven allang duidelijk gemaakt dat nieuwe olie- en gasvoorraden niet gewenst zijn omdat ze geen winst garanties op korte en middellange termijn en de investeringskosten te hoog zijn.
2. De oliemaatschappijen hebben die boodschap allang begrepen, luid en duidelijk, daar hebben ze die ‘groene lobby’ en de rechter echt niet voor nodig. Het supergrote cohort bestaande uit Shell (-4,24%), (NYSE:RDS.A), (NYSE:RDS.B), ExxonMobil (-1,68%), (NYSE:XOM), BP (-2,94%), (NYSE:BP), TotalEnergies (-0. 60%), (NYSE:TOT), hebben allemaal hun kapitaalallocatie naar aardolie verminderd, activiteiten stopgezet of aardolieactiva zoals raffinaderijen omgebouwd naar hernieuwbare energiebronnen waar wel korte termijnwinstente behalen zijn, en activa verkocht die een paar jaar geleden misschien hadden bijgedragen tot de olie- en gasvoorraden.
3. Niet de rechter en de ‘greenpeace’ maar het gebrek aan winstgevend shareholderskapitaal zal het aanbod van olie verminderen. Er zal in de toekomst minder olie worden geproduceerd en dat is een gevolg van het ‘shareholders’ paradigma. Het resultaat is een gebrek aan nieuwe boringen en vondsten en dus een gebrek aan aanbod. De lage en ‘volatiele’ olieprijzen liggen hieraan ten grondslag. Schuld van de door u bejubelde ‘markt’.Dat geldt zowel voor schaliegas als diepzeeboorputten. Het gebrek aan nieuwe boringen zal volgend jaar al tot uiting komen in een daling van de productie. Het resultaat zal zijn dat binnen een paar jaar minder olie wordt geproduceerd.
4 Bovendien is de industrie is de laatste jaren verouderd. Door gebrek aan investeringen is voor miljarden dollars aan uitrusting afgeschreven en gesloopt. Werknemers hebben een nieuwe carrière gevonden en komen niet graag terug gezien de onrust in de sector. Maar zelfs al zouden we zoveel hardware en talent bij elkaar kunnen schrapen om aan de vraag van het moment te voldoen, dan nog zou het niets uitmaken. Als gevolg van het gebrek aan investeringen en de infrastructuur – installaties, uitrusting en personeel – is de uiteindelijke terugval van de schalieproductie en diepzeewinning onomkeerbaar. Offshore, meestal diepwaterputten, zijn duurder dan schalieputten en dus zie je dat door gebrek aan investeringen het aantal boorplatforms in bv. de golf van Mexico dat in augustus 2013 waren er nog 65 boorplatforms er nu nog maar 11 boorplatforms zijn.
Wereldwijd waren er in 2013 gemiddeld 3.400 booreilanden. Vandaag staat de teller op 1232.
5. In een artikel in de Wall Street Journal staat dat : “volgens analist Christyan Malek van JPMorgan Chase & Co. komen de geplande investeringen in de olievoorziening wereldwijd zo’n 600 miljard dollar tekort om aan de verwachte vraag in 2030 te voldoen…. “De druk om cash te leveren aan de aandeelhouders, deels gedreven door de bezorgdheid over de langetermijnvooruitzichten voor de vraag naar olie, heeft het vermogen van de industrie om geld in nieuwe projecten te pompen ernstig beperkt”. “Het is gewoon moeilijk om te zien waar het kapitaal vandaan gaat komen om te groeien in een tempo dat nodig zal zijn vanaf 2022,” zei David Meaney, stichtend hoofd van Assert Capital Management LP. Het in Dallas gevestigde hedgefonds zet in op hogere olieprijzen via futures en opties.
6. Conclusie. Zo lang u maar blijft wijzen naar ‘greenpeace’ en hun groene kompanen, zult u er maar weinig van begrijpen waarom er ondanks de Haagse rechters mm. er toch een eind komt aan het fossiele ‘shareholders’ tijdperk. Het verschil is dat het ene paradigma obsessief met winst bezig is en het andere paradigma obsessief met ‘vergroening’ De uitkomst is hetzelfde en versterkt elkaar….maar ja dat komt u niet goed uit met uw obsessieve ‘anti groene’ brilletje.
Gerard, en toch denk ik dat het dezelfde beweging is, het zelfde krachtenspel, dat er opzettelijk op aanstuurt om de massa af te remmen in welvaartsgroei, in energieverbruik, in bewegingsruimte en derhalve noodzakelijkerwijs inperking van persoonlijke vrijheid.
De planeet moet volgens de elitaire bovenlaag worden gered van haar grootste parasiet en dat gaan we vanuit elke invalshoek merken.
Tja Arjan, het is een gek boeltje, dat de brandstof prijzen steeds duurder gaan worden is al lang voorspeld.
Audi om maar even een voorbeeld te noemen heeft onlangs ook aangegeven om te stoppen met brandstof motoren, eerst wilde ze nog door produceren voor het buitenland, nu is dit ook van de baan.
De euro 7 norm gaat in, en buitenlandse merken zien de EU ook al niet meer zitten.
Wat Gerard aanhaalt, daar is ook wat van te zeggen, wie gaat nog investeren in zaken die niet meer rendabel zijn, of voor gigantische bedragen vernieuwd moeten worden zonder goede winsten.
Biden blokkeert al pijpleidingen en wil geen vergunningen meer verlenen voor nieuwe boorputten.
Shell speelt al met afstoten (verkopen), ik heb laatst nog geschreven het kan ook een strategie van Shell zijn om niet in beroep te gaan.
Wij burgers weten maar heel weinig wat er speelt in the oil business, maar voorlopig zal er toch nog heel wat brandstof nodig zijn hoe dan ook, anders ligt de boel in een mum van tijd plat en gaan weer naar het hutje op de heide.
De westerse wereld komt steeds meer in de greep van de groene industrie.
Trouwens inperking van vrijheden is al lang aan de gang Arjan, als ik dat vergelijk met vroeger.
Tja…. wie weet. Ik geef toe dat er rare gedachtekronkels leven bij de ‘moderne’ profeten van de nieuwe wereldorde (the great reset) Elon Musk , Kurzwiel met zijn technologische singulariteit en Harari als modernistische digitale centaur profeet. Of het veel zal uithalen is maar de vraag. Niets draait zonder ‘fossiel’ ook hun acrobatische intellectuele exploraties niet. Maar we gaan het meemaken….hoe de ‘great reset’ eruit gaat zien. Dat is nou een keer altijd het geval met instortende paradigma’s .
@Theo 18 jun 2021 om 20:08,
Het is misschien wel te vergelijken met de dynamiek op de beurs. Wanneer iedereen het vertrouwen in fossiel verlies dan zal dat tevens het begin van het einde inluiden. Totdat de mensen kou gaan lijden in de strenge wintermaanden omdat het elektriciteitsnet capaciteit tekort komt. Of omdat het wellicht een keertje niet waait of er een wolkje voor de pv-paneeltjes glijdt.
Arjan,
Het word ons opgedrongen, vrijheid daar hadden we het ook over.
Als de auto industrie gedwongen word, of de nek dicht geknepen, want ze kunnen geen fatsoenlijke wagen meer slijten met al deze idiote regels, dan worden de winsten voor de olie industrie steeds minder.
Wie gaat nog een friettent open houden als nog 4 klanten komen op een dag?
De EU en ook Biden gaat ons de nek snoeren als dit zo doorgaat, maar ik blijf hopen op een kentering.
De vrije marktwerking zou zijn werk moeten doen, nu doen de communistische opperhoofden dat.
Maar ik vind het in de auto industrie akelig snel gaan, hou je 8 cilinder nog maar in eren, kon wel eens de laatste nieuwe zijn. :-)
Haha, die V8 hou ik zeker! Al moet ik ruwe olie in de achtertuin kraken en distilleren…
Maar zonder gekheid, het is heel erg treurig Theo. En met de dag groeit mijn verbazing over de snelheid waarmee veranderingen op ons afkomen. Ik heb de signalen al jaren en jaren geleden opgepikt t.a.v. agenda 21 en de hele klimaatzwendel. Maar nu lijkt (of blijkt misschien wel) de geest uit de fles.
Arjan,
Ik word daar ook niet blij van, de meesten hebben helemaal niet door wat loos is.
Veranderingen zullen er altijd blijven, is ook niet erg, maar de snelheid en dwingen is niet meer normaal.
Eerst was het co2 reductie, nu is het ineens co2 nutraal, je word toch niet goed van die onzin.
Gesubsidieerde ideologie, dat met 100% verbod op fossiele energie de klimaatvernadering geheel gaat stoppen, dat is vooral een destructieve self-fulfilling prophesy.
50 nieuwe oliebronnen wereldwijd aangeboord sinds 2020-10-01. Meer dan 100 gemiddeld nog jaarlijks nieuwe oliebronnen; gegevens zijn van RIGZONE
https://www.rigzone.com/news/topic/discoveries/
Self-fulfilling prophecy: A process through which an originally false expectation leads to its own confirmation. In a self-fulfilling prophecy an individual’s expectations about another person or entity eventually result in the other person or entity acting in ways that confirm the expectations.
“Het verschil is dat het ene paradigma obsessief met winst bezig is en het andere paradigma obsessief met ‘vergroening’ “
Waarom zet je vergroening tussen aanhalingstekens en zit er achter obsessieve vergroening geen opportunisme?, met ook weer obsessief winstbejag.
Door mijn obsessieve ‘anti groene’ brilletje zie ik het groene opportunisme als de grootste kapitaalroof in de geschiedenis.
Van broccoli heb je meer verstand.
Gerard d’Olivat
Wil je mij eens uitleggen wat er mis is met het niet omarmen van windturbines in je directe omgeving?
Als ik dat een aantasting van het landschap en mijn leefmilieu vind, heb ik dan ook een obsessief groen brilletje op?
Hans
Nou wat weet jij eigenlijk dan van analytische chemie?
Sorry. Jij speelt altijd de man. Dus doe ik maar hetzelfde.
Het gaat om het verschil van 7 K in de oplosbaarheid van CO2 in zeewater rond de temperatuur van ijswater. 0 C dus.
De paper van Chemical hierover kon ik niet gebruiken.
Ga terug naar de laatste draad hierover als jij mij niet begrijpt.
Jouw probleem Henry is dat het geen chemisch maar een fysisch probleem is.
Wat is het chemische deel en wat is het fysische deel?
In hoeverre zou Keeling op fraude gebaseerd kunnen zijn?
What is even more curious is that Keeling was supported initially by an International Geophysical Year grant in the 50’s and in that work he submitted this graph for the CO2 in the Mona Loa, Hawaii area:
(zie grafiek)
It showed no upward trend so the IGY cancelled his funding.
https://sciencefrauds.blogspot.com/2013/05/the-keeling-fraud.html
En verder in bovenstaande link:
Gas analysis equipment is especially unreliable when examining the atmosphere: “Trace” quantities of CO2 were captured in solutions of sodium hydroxide, then titrated using delicate dyes from flowers to determine quantities chemically. Keeling was not a chemist: He chose to freeze CO2 out of air and measure the volumetric reduction. He used dry ice to chill air running through a tube, then read volume decline to compute the CO2 quantity.
The official CO2 record shows signs of having been generated by a software rather than representing real observations. Actual measured data do not have such clean (noise-free) look EVER! Here are direct CO2 measurements made prior to 1959 using chemical methods.
https://twitter.com/NikolovScience/status/1404922439226728449
Rien in Spain
Ik vind dat seb mag zeggen wt hij wil, zolang als wat hij de bal speelt en niet de man.
Niet dat ik het met hem eens ben, ik vind ontbossing voor energie echt een grote zonde.
Ik vind dat zelfs een grotere zonde als ontbossing voor meer landbouw zoals in zuid-Amerika
Henry,
Er is hier dan ook geen ontbossing vanwege energie maar, vanwege de hogere opbrengst en de voorschriften, bebossing.
Die voorschriften schrijven voor dat de eigenaar voor 100% aan heraanplant moet doen.
Seb….
https://www.cafeweltschmerz.nl/ecologisch-schandaal-van-de-eeuw-biomassa-marcel-crok-met-fenna-swart/
Anne
Seb is zo overtuigd van zijn gelijk dat het niet gaat helpen wat Fenna zegt. Seb leest alleen voor uit eigen werk en baseert zich daarnaast op selectief gekozen links naar een Wikipedia-artikel over een periode van 10 jaar over de toestand van het Duitse bos.
Verder is hij volledig blind en horende doof. Weet niet of nauwelijks wat een boom is, laat staan dat hij weet wat een bos is.
Voor hen komt het niet verder dan “staand hout”. Ook is hem volledig onbekend hoe een bos groeit of onderhouden wordt ten dienste van de mens. Bovendien denkt en etaleert hij dat bomen in onbeperkte dichtheden in een bos kunnen groeien. Van herplanten en de eraan te verbinden eisen heeft hij nog minder benul. Kortom, je link is voor Seb paarlen voor de zwijnen.
Goed gesproken Peter.
Anne,
Fenna, Marcel Crok en de heren hierboven denken foutief dat klimaat een snel reagerend fenomeen is, en kijken dus op korte termijn.
Nogal arrogant, omdat alle officiële klimaat instanties (gesteund door 99% van de wetenschappers) naar de lange termijn kijken en derhalve besloten hebben dat biomassa klimaat neutraal is mits heraanplant van geoogst staand hout (=vooral bomen). Die heraanplant wordt gegarandeerd door een certificaten systeem.
Er is mij slechts een nauwkeurige praktijk meting bekend, en die betreft de 10-jaarlijkse metingen aan de omvang (staand hout dichtheid en oppervlak) van de Duitse bossen.
Die bevestigen dat met de grote toename van biomassa verbruik in Dld (factor ~10) ook de staand hout dichtheid en het oppervlak van de Duitse bossen significant is toegenomen (~8%).
Groei biomassa gebruik in Dld t.b.v. stroom (2002-2012): https://energy-charts.info/charts/energy/chart.htm?l=de&c=DE&interval=year&year=-1
Groei staand hout in Duitse bossen (2002-2012): https://de.wikipedia.org/wiki/Wald_in_Deutschland
De resultaten van die meting passen bij GBV (Gezond Boeren Verstand): als er aan een product meer wordt verdiend dan gaat men meer produceren
Maar dat past niet bij Peter’s dromen…
Hij heeft echter nog nooit gedegen onderzoek of een feit kunnen aandragen die mijn stelling ontkracht in geciviliseerd schelden. Waarmee hij steeds weer bevestigt dat ik gelijk heb.
Seb
Kijk mijn antwoord op de volgende blz.
Seb
Je hebt last van een algehele verstopping. Bos neemt van nature jaarlijks met 3% toe. Als er even de mazzel is dat het niet stormt, brand, geen dunning plaats vind, dan steken de cijfers gunstig af bij je niet genoemde metingen van ervoor en erna. Daarnaast is Duitsland qua oppervlakte een dwerg als het wordt vergeleken met de totale landoppervlakte van de aarde die geschikt is voor bos.
Zonder een zinnige oorzaak en gevolganalyse blijft het onzin die je telkens opnieuw en met dezelfde verwijzing aan de man probeert te brengen. Klinkklare kletskoek dus. Meer kan ik en menigeen hier, er niet van maken.
reactie verdwenen
Seb
Maak je over mijn dromen geen zorgen. Ik heb genoeg aan die van jou. Hoe dan ook, het blijven sprookjes.
Weet je al wat een bos is?
Seb, je wilt zien wat je wilt zien.
Jij bent iig geen waarheidszoeker.
Geenszins arrogant. Officiele klimaatinstanties zijn corrupte vertegenwoordigers geworden van een corrupt politiek systeem.
Heraanplant wordt slechts op papier gecertificeerd gegarandeerd. Oplichterij dus maw. Een beleggingsproduct.
Slechts één nauwkeurige meting is niet de werkelijkheid. De aarde is groter dan dit enkele meetpunt.
Met al het bedrog wat al gaande is kun je je vervolgens ook afvragen hoe dit ene punt aan het bedrog meedoet.
De resultaten bevestigen slechts dat GBV een verdienmodel is en niets doet aan ethica.
Winstoptimalisatie is een gewetenloos model.