De dure stroom die in 2030 op het Groningse platteland met windturbines en zonnepanelen zou kunnen worden opgewekt, is eigenlijk wegwerpstroom want er is geen plek voor op het stroomnet en er is ook geen vraag naar.
Dat constateert Stichting de Groene Rekenkamer in een rapport over de Groningse plannen (RES 1.0) om te voldoen aan de eisen van het klimaatakkoord. Die plannen werden woensdag 7 juli besproken in de Groningse Statenvergadering. Het rapport werd overhandigd aan het college van gedeputeerden en zal nog een rol spelen als na de zomer de discussies weer worden voortgezet op weg naar de RES 2.0.
De Groene Rekenkamer, een onafhankelijke stichting van journalisten, ingenieurs en hoogleraren, boog zich op verzoek van drie fracties (PVV, FvD, Groninger Belang) over de Groningse RES en publiceerde deze week de bevindingen in acht hoofdconclusies (zie hieronder en het bijgevoegde rapport).
Van de 30 regio’s die energieplannen moeten maken heeft Groningen de zwaarste last met een ‘bod’ van 5 TeraWattuur (5 miljard kiloWattuur 5.000.000.000 kWh). In ons land wordt jaarlijks ongeveer 125 TWh stroom verbruikt. Volgens de Groene Rekenkamer overschat de provincie de potentiële stroomopbrengst van de zon- en windinstallaties aanzienlijk en stelt dat er ook voor de wel mogelijke stroom op het stroomnet geen plaats is.
Tegen 2030 is er ook landelijk dusdanig veel opgesteld, dat de ruimtes voor zowel zon- als wind-stroom volledig zijn verzadigd. En de overcapaciteit die op die momenten bestaat, kan niet op andere momenten worden gebruikt. Niet ‘s nachts, niet in de winter, niet tijdens de vele windstiltes. Zelfs als het land vol zou staan met hoogspanningsleidingen, er bestaan simpelweg geen “wonderbatterijen” om de energie te kunnen benutten, zo constateert het rapport.
Gaat waterstof die plannen dan redden? Die vraag blijft onbeantwoord in de Groningse RES-plannen. In een vergelijkbare analyse voor de regio NO-Brabant had de Groene Rekenkamer al gevonden dat de waterstofroute een zeer dure en energieverkwistende benadering is: 2 van de 3 windmolens staan dan voor niets te draaien om de verliezen te compenseren, terwijl de waterstof-technologie zelf ook nog eens heel kostbaar uitpakt.
Met de verondersteld duurzame plannen blijft niet 30%, maar 80% van de stroom gewoon van gascentrales komen, is daarmee de constatering van het rapport.
Samenvatting hoofdconclusies
Dertig regio’s in Nederland zijn druk bezig om plannen te maken in het kader van de Regionale Energiestrategie (RES). Het doel – voortkomend uit het Klimaatakkoord – is dat er in 2030 door deze regio’s tezamen 35 TWh aan duurzame stroom wordt opgewekt, voornamelijk met wind en zon.
Op regionaal niveau hebben de werkgroepen RES nu een rapportage uitgebracht dat wordt aangeboden aan de overkoepelende organisatie, de NP RES. Gemeenten en Provinciale Staten, de formele bestuursniveaus, kunnen hier op reageren, ofschoon onduidelijk is hoe de bevoegdheden hierin liggen omdat de regio en de NP-RES nieuwe entiteiten zijn.
De Groene Rekenkamer is door diverse Statenfracties (Forum voor Democratie, Partij voor de Vrijheid en Groninger Belang) en een gemeenteraadsfractie van de gemeente Groningen (PVV) gevraagd een oordeel te geven over de plannen zoals die in de RES zijn verwoord. De voorliggende Quick Scan bevat de eerste bevindingen van de gevraagde analyse.
Deze is gestructureerd volgens een achttal hoofdconclusies met de bijbehorende onderbouwing. Daarnaast wordt een belangrijke kwestie uitgelicht, namelijk die van de mogelijkheid – of onmogelijkheid – van de nagestreefde energie-infrastructuur die het Klimaatakkoord zegt na te streven.
RES en het klimaatakkoord – een recept voor weggooistroom en verkwisting
Iedereen weet dat de zon niet altijd schijnt en wind niet altijd waait; maar wat zijn nu landelijk de gevolgen van deze vanzelfsprekendheid op de schaal van de RES? Kunnen wind en zon op het elektriciteitsnet worden opgevoerd en dus benut?
Bijlage A vertaalt de RES-plannen voor energie naar vermogen. Het opgetelde energiepotentieel komt op 45 TWh en samen met 42 TWh wind op zee is dit 70% van het huidige stroomgebruik. Voor een leek lijkt dit een mooi resultaat, maar dit is schijn. Want die energie komt met horten en stoten (vermogen) en kan niet efficiënt worden opgeslagen en dus niet worden benut. Hoe groot is dat probleem?
Zon en wind stroomvermogen komt volgens Bijlage A op respectievelijk 190% en 150% van de gemiddelde elektriciteitsvraag. Samen 340%. Een technische energiestrategie geeft een antwoord op de vraag of en hoe die overschot-capaciteit van 90%, 50% en 240% benut kan worden. Maar noch de Rijksoverheid met het Klimaatakkoord, noch de RES besteedt hier enige aandacht aan. Plaatsing op papier lijkt belangrijker dan daadwerkelijke benutting.
Het klimaatakkoord en dus ook de RES richt zich op een aandeel zon en wind dat met de 70% veel verder gaat dan het feitelijke verzadigingsniveau van rond de 30% (zie grafiek). Het bovenliggende plan creëert daarmee onvermijdelijk weggooistroom, verkwisting en tekorten en daarmee problemen die dan weer op zeer kostbare en energieverkwistende wijze moeten worden ‘opgelost’ (o.a. via de waterstofroute).
1 Het beoogde bod zal niet gerealiseerd worden met de voorgestelde installaties van wind en zonnecentrales. Gerekend moet worden met circa de helft.
2 Het netwerk moet sterk uitgebreid en verzwaard worden, meer dan in sommige andere regio’s. Dit vraagt ruimte en hoge investeringen.
3 Het Bod leunt – nog zwaarder dan in andere regio’s – op de blijvende beschikbaarheid van subsidies. Deze worden uiteindelijk opgebracht door de inwoners van de regio.
4 Draagvlak en lokaal eigenaarschap is een belangrijk element in deze RES, maar leveren geen bijdrage aan de betrouwbaarheid en betaalbaarheid van het nieuwe energiesysteem.
5 Er is nog geen rekening gehouden met de ‘warmtevraag’.
6 Er worden geen voorzieningen getroffen voor buitengebruikstelling van de installaties.
7 Een positief effect op economie en werkgelegenheid is niet te verwachten.
8 De RES leunt zwaar op voortdurende bijdragen van de Rijksoverheid. Dat is riskant.
Uitstekend betoog.
Prima artikel. Mogelijk slechts voor dovemansoren. Doorgaan moet de bestuurslaag die e.e.a. in gang heeft gezet eerst uitsterven.
Erkennen dat je fout zat is een politieke doodzonde gebleken.
De GRK bevestigt hiermee haar roep dat ze geen verstand van (de ontwikkelingen rond) elektriciteit heeft en goed is in scheef rekenen.
Een paar voorbeelden van de vele fouten in het rapport;
– pag. 9:
“Omdat zonnecentrales nog veel meer dan windcentrales op subsidie draaien zal extra afdracht leiden tot meer behoefte aan subsidie”
Er wordt gesteld dat er subsidies worden uitgedeeld. Wind- & zonneparken krijgen opbrengst garanties gedurende 15jaar. Eventuele uitkering zijn gelijk aan de het bedrag van de opbrengstgarantie minus de marktprijs (op de beurs). Voor in 2021 gestarte parken zijn de garantiebedragen:
* Zon: 5,9cent/KWh (was in 2020 nog 6,9cent/KWh).
* Wind op land op plaatsen met veel wind 3,9cent/KWh (was in 2020 nog 4cent/KWh),
Dit jaar was de gemiddelde beursprijs (EPEX A’dam) 7 – 8cent/KWh. Dus geen uitkeringen/geen subsidies.
Gezien de vlotte daling van wind- & zon-kosten zal die situatie zich komende jaren steeds vaker voordoen en zullen zon- & windparken opgestart na ~2023 geen garantieprijzen meer nodig hebben. Dat is bij nieuwe offshore windparken overigens al langer zo. Daar bieden partijen allerlei extra’s om de kans te krijgen om een offshore windpark te mogen bouwen en gedurende 30-40jaar te exploiteren. Een van die extra’s betreft de installatie van substantiële opslagcapaciteit. Op land heeft een windpark op Goeree-Overflakkee ook al batterijen.
– pag.5:
“de RES richt zich op een aandeel zon en wind dat met de 70% veel verder gaat dan het feitelijke verzadigingsniveau van rond de 30%”
DK zit op 50% aandeel wind en zon, Dld op 40%, Schotland op 90%. Geen last van verzadiging.
In feite kan dankzij de decentrale opwekking in ons land meer stroom worden opgewekt en gedistribueerd dan met onze huidige centrales!
Daarbij wordt “vergeten” dat we kabels hebben naar o.a. Noorwegen met z’n grote waterbekkens (zal overigens nauwelijks gebruikt worden voor 2030).
– pag. 14
Hun vertaling naar vermogen waarmee ze dan rekenen is gewoon fout.
En vervolgens de vermogens van wind+zon optellen slaat ook nergens naar. Als er veel zon is dan waait het niet en omgekeerd.
– pag 8:
“Wind en zonnestroom hebben voorrang op het net”
De GRK beseft nog steeds niet dat wij een marktprijs gedreven stroomnet hebben….
“optuigen van een parallel, inefficiënt energiesysteem zonder uitfaseren van het oude kost veel geld”
Ook hier toont de GRK zijn onkunde. Zoals o.a. Dd laat zien gaan partijen natuurlijk niet verder met oude verliesgevende centrales.
Als fossiele elektriciteit nog nodig is, dan worden ze vervangen door goedkope onbemande op gas draaiende peakers (flexibele, snel opstartende onbemande gasturbines).
– Zo zijn er nog een aantal fouten…
Ik begrijp de bedragen per KWh niet: ik betaal nu minder dan 4 cent per KWh. Waarom zij de genoemde bedragen zo hoog?
@JWA,
Zie bijv: https://vanhelder.nl/zakelijke-energie/actuele-beursprijzen
De Duitsers hebben hun rapportages veel beter voor elkaar:
https://energy-charts.info/charts/price_average/chart.htm?l=de&c=DE&interval=year
Leg eens uit hoe jij aan minder dan 4cnt/kWh komt? Wil ik ook wel van genieten.
@Seb. Ik licht er je kritiek op pagina 5 even uit omdat dat zo wezenlijk is.
Je schrijft “DK zit op 50% aandeel wind en zon, Dld op 40%, Schotland op 90%. Geen last van verzadiging.”
Los van de juistheid of onjuistheid van deze precieze getallen, geldt het volgende ten aanzien van schijnbaar aandeel. Import en export van stroom van de beschouwde eenheid (land, streek, regio, park) zal het beeld vertekenen. Noorwegen functioneert voor Denemarken en Duitsland als “buffer”, maar dat kent zijn limieten. Als eersten op de markt van volatiele energieke het aandeel wat oprekken, dat is logisch. Maar als iedereen mee gaat doen, gaat die vlieger eenvoudigweg niet op. Dan kom je weer terug bij de basisredenering.
En daarmee zijn we bij de vraag: snap je die basisredenering, zoals op pagina 5 uitgelegd? Hoe luidt in je eigen woorden die boodschap? Is die wel overgekomen? Gezien de reactie, bepaald niet.
Lijkt erop, dat de ‘hernieuwbare’ windparken / zonneparken lobby en de totale RES-resultaten eerst een ‘klein’ probleempje hebben op te lossen met het verkrijgen van een goedgekeurde milieubeoordeling (MER). Het Europees recht dwingt tot milieubeoordeling voor windturbinenormen vonniste de Raad van State. Het is het gevolg van het zogenoemde Nevele-arrest van het Hof van Justitie in Luxemburg van juni 2020.
Het betreft de beoordelingen van effecten zaols overlast / medische klachten / economische schade bij bewoners, schade aan flora en fauna /biodiversiteit en ook niet-onderzochte negatieve klimaateffecten van grote windturbineparken op land en zee.
Het betreft zowel operationele windparken als alle plannen voor nieuwbouw, op land en op zee. Jarenlang benadeelde en buitengesloten burgers bij de plaatsingen en plannen voor nieuwe windturbines kunnen u de Staat aanklagen via de zelfde constructie zoals door Urgenda tegen de staat werd toegepast. Ook schade claims zijn in te dienen. Omgevingsvergunning zijn onwettig verstrekt zonder MER, en operationele windturbine parken kunnen moeten stil gezet.
“NRC: “Door uitspraak Raad van State dreigt de aanleg van windparken op land stil te vallen. Windparken op land moeten voortaan aan Europese normen voldoen, vindt de Raad van State. Het gevolg? In elk geval vertraging”
Volgens Kees Pieters (nederwind.nl/) die 54 actiegroeperingen tegen windturbines vertegenwoordigd, gaan er evenzovele of zelfs meerdere processen en ook schadeclaims tegen de Staat komen. https://www.windwiki.nl/externe-bronnen/
h ttps://raad.papendrecht.nl/Documenten/B01-20210622-NederWind-netwerk-U-wordt-als-gemeenteraadslid-vals-voorgerlicht.pdf
De Raad van State sluit in zijn toelichting de verplichte MER voor al bestaande windparken uit.
Maar als insluiten alsnog lukt, dan kan ik wellicht ook de snelweg hier in de buurt laten dichtgooien.
Die veroorzaakt immers aangetoonde veel grotere gezondheidsschade en lawaai overlast.
Goede zaak voor onze gezondheid!
Nee Gresnigt, de claims van jarenlang benadeelde en burgers aangaande overlast / medische klachten / economische schade betreffen ook alle bestaande windturbines die reeds vele jaren via onwettige omgevingsvergunning werden geplaatst.
Netwerken lopen overal vol, nu zelfs al bij de particulieren, en dan zeggen ze doodleuk koop een accu.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/liander-luidt-noodklok-particulieren-zouden-zonnestroom-zelf-moeten-opslaan~b52f0137/
Trouwens de geruchten doen al de ronde dat bedrijven die veel co2 taks moeten gaan betalen verrekken, de sloophamer van TimmerFrans begint al te slaan.
https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10448968/bedrijven-ontvluchten-europa-door-co2-taks
Nog een leuke.
Ministers G20-landen bereiken geen akkoord over klimaat
https://www.ad.nl/buitenland/ministers-g20-landen-bereiken-geen-akkoord-over-klimaat~a6402253/
Theo,
Zo zien we dat de energietransitie al veel en veel eerder vastloopt op technische en economische beperkingen dan ik hopen mocht. We zijn slechts een paar procent onderweg naar fossielvrij en nu piept en kraakt het al overal. Dat doet me goed!
Men is bezig met de uitvoering van iets dat planmatig zo groot is als de lege verzameling. De CO2-zwendelaars zien de muur waartegen ze zullen oplopen met rasse schreden naderen. Paniek en een nog groter wanbeleid zullen misschien het gevolg worden. Ik kijk op een afstandje toe met een glimlach nu ik besloten heb deze show van onvermogen als vermaak te gaan ervaren.
“Thuisbatterijen zijn er met verschillende opslagcapaciteit, maar kosten al snel tussen de 5000 en 10.000 euro.”
Niet als je er miljoenen van produceert. Dan daalt de kostprijs per eenheid. Althans dat is de simpele redenering van sommigen. Er zitten echter wat addertjes onder het gras, die vooral te maken hebben met de kostprijs van de benodigde grondstoffen. En niemand vraagt zich af waar die batterijen vandaan moeten komen. Zou de productie extra CO2 uit gaan stoten…? Zou zo maar kunnen!
En dan is er nog het probleem levensduur. Akku’s hebben niet het eeuwige leven. Reken maar met max 1000x laden/ontladen. Tel uit je “winst”, kortom vergeet akku’s als opslag.
Er worden Li-ion accu’s gebruikt. Die hebben een veel langere levensduur (>10x langer) dan de gebruikelijke lood accu’s.
sarc aan/
Oh ja.
Die Lithium accu’s kosten ook niks natuurlijk. ( Mwah… een kleine € 8000 excl montage)
De grondstof wordt nagenoeg gratis uit de erts gehaald. “We vergeten maar even de rommel die elders op de wereld wordt veroorzaakt door de mijning van het spul.”
Hetzelfde verhaal als met de gratis elektrische auto’s. Alsof dit soort grondstoffen voor het oprapen liggen en onuitputtelijk zijn.
sarc uit/
Geschatte terugverdientijd van een powerwall is 15 jaar.
En dan kan je dat ding gelijk vervangen.
Bas Gresnigt,
Jij beweert dat je Li-ion accu dik 27 jaar iedere dag kunt laden, en laten we eens niet kinderachtig doen, over al die tijd 30% verlies.
Proficiat je bent multimiljonair.
Seb loodakku’s zijn zo 1950, nee jongen ook die Li-ion hebben niet het eeuwige leven. Het spijt me zeer voor je maar ook daarvan is de levensduur beperkt. Chemische reacties kun je nu eenmaal niet tot in het oneindige blijven herhalen. Enorm temperatuur gevoelig, brandgevaarlijk en 1000x laden/ontladen that’s the rule of thumb, maar wel heel praktisch. Iets waaraan het jou nogal ontbreekt!
Nog even over de lifespan van Li-ion, ik vond het volgende op internet maar er staan nog veel enthousiastere verhalen.
The typical estimated life of a Lithium-Ion battery is about two to three years or 300 to 500 charge cycles, whichever occurs first. One charge cycle is a period of use from fully charged, to fully discharged, and fully recharged again.
Dat volledig laden/ontladen alsmede snelladen moet ivm levensduur sterk worden ontraden. We moeten er maar op vertrouwen dat de lader/laadstation goed de klemspanning monitort en op tijd stopt met laden. Zo is bij mijn dect telefoons van een gerenomeerd duits merk hier helaas geen sprake van, die moet ik hierin dan ook regelmatig vervangen. Hieruit blijkt dat mijn vuistregel van 1000x, gebaseerd op observaties mijn huidige en vorige ebike accu’s nog redelijk optimistisch is of ik behandel(de) mijn accu’s met zorg.
Mensen, laat Seb a.u.b. met rust. Hij valt in dezelfde categorie als die wappies die heilig geloven dat graancirkels gemaakt worden door buitenaardse wezens of de ‘gelovigen’ van de homeopathiekerk.
Niet verder pesten dus, OK?
Bericht van Ferdinand Meeus :”Net terug van Groenland om surface mass balance te meten : slecht nieuws vr klimaat alarm toeters , er ligt meer ijs dan 30 jarig gemiddelde. Tja, ongemakkelijke feiten blijven feiten.” zie http://polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/#c8397
Zo Rien E, dan laat ons nu ook maar eens lachen, want ik las op Facebook dat de alarmisten een vreugdevuur hadden aangestoken omtrent de overstromingen, sommige hadden zelfs schandalige uitspraken gezien het leed voor de getroffen.
Voor de alarmisten was het schijnbaar een onomstotelijk bewijs van de opwarming.
Je komt toch aan het kotsen van zulk volk.
Ik meen dat Syp Wynia er inmiddels ook over geschreven heeft.
Klopt
https://www.wyniasweek.nl/het-klimaat-als-zondebok-altijd-handig/
“Bericht van Ferdinand Meeus : Net terug van Groenland om surface mass balance te meten :”
Wat een flauwekul. De Surface Mass Balance wordt helemaal niet gemeten, het wordt berekend met een model op basis van de gevallen neerslag (sneeuw of regen) en de berekende temperatuur. Eens in de zoveel tijd is er een echte meting op basis van gravitatiemetingen door de GRACE-satellieten.
Hoe moeten we ons de claim van Ferdinand Meeus eigenlijk voorstellen? heeft hij met een hoogtemeter op de ijskap gestaan? Je hebt er oneindig veel metingen voor nodig. Beter kan Ferdinand Meeus thuisblijven, dat scheelt ook weer CO2-uitstoot.
Ondertussen heeft Groenland wel een gunstig jaar. Het is nog afwachten hoe de totale balans eruit gaat zien (SMB – afkalving) en de langjarige trend.
Nu even afwachten wat Seb, ons aller IWAB (Ik weet Alles Beter), hier op te zeggen heeft.
Niet op de man, maar mbv argumenten, ook al lijkt het zinloos. Maar niet op de man.
Zie hierboven: Seb 25 jul 2021 om 13:48
Het probleem is dat het GRK rapport zo vol staat met fantasieën en fouten, dat het ondoenlijk is om alles te corrigeren.
@Seb 25 jul 2021 om 16:20- Wat een zwak antwoord dat jij steeds weer debiteert. Het zou je sieren als je een doortimmerd verhaal schreef gericht aan DGK. Je bent anders ongeloofwaardig zoals je nu al bent.
Er zijn nog steeds subsidieregelingen en de ODE wordt niet afgebouwd. Kom maar terug als dit alles is afgeschaft of houdt anders je praatjes voor je.
Seb
Hebben ze je al gevraagd voor de post “minister van energie en transitie”. Je bent hier zo druk met solliciteren.
Iemand is allergisch voor mij of Ferdinand Meeus of kan misschien niet omgaan met de feiten, tsja… wat moet ik daar nou op zeggen. Ik weet het :nadenken kan moeilijk zijn, zeker voor de klimaatreligieus geinfecteerden
Nog even over de regenverwachting van gisteren. Dat tekent onze knmi ten voeten uit. Idd hebben we regen gehad, het begon ergens om 3 uur nm en stopte om 6uur. Zou je de regenradar prognose moeten geloven dat kwamen er nog enorme buien op ons af. Echter ik heb geen regen meer gezien noch gemeten. Kortom de prognose faalde (wederom) keihard. En dit zijn dan de”wetenschappers” die hel en verdoemenis preken, niet voor de komende uren maar over 100 jaar. Nou hun trackrecord blijkt nou niet zo geweldig.
In België was het toch weer prijs, er waren plaatselijk weer overstromingen, althans dat werd gisteravond gemeld door een persoon waar ik mee in gesprek was op de huis-frequentie.
De foto’s liegen er niet om.
https://www.ad.nl/buitenland/noodweer-slaat-opnieuw-toe-in-belgie-overstromingen-in-provincie-namen-dit-is-waanzin~a6984a77/
Ja ik het gezien Theo, was in de provincie Namen. Zag er verschrikkelijk uit. Wat ik me altijd afvraag of in Wallonie de zaak wel onderhouden wordt. Toen ik er (lang) geleden er door heen kwam, vroeg je je het af. Als ze net zo omgaan met hun riolering/waterwegen als met hun huizen betwijfel ik dat.
https://www.hln.be/nieuws/overzicht-felle-buien-richten-ravage-aan-in-dinant-maar-ook-hier-waren-overstromingen~af8bb419/
Bij hun moet je niet te veel verwachten, veelal oude rommel, huizen worden soms ook niet goed onderhouden, net zoals de wegen, en vooral de binnen wegen, dus verwacht van de rest ook niet zoveel.
Daarbij de grond is overal verzadigd, als hier en in Duitsland weer zoveel regen valt in een keer dan is het hier ook weer hommeles.
Beste Rien E. Ik begrijp dat je twijfels hebt over het onderhoud van de infrastructuur van België. Laten we kijken naar Duitsland. Daar waar werkelijk alles (tot voor kort) tot in de puntjes gestructureerd en op orde was, is eenzelfde ramp gebeurd. Wat “ons” leert van deze watersnood is dat het thema “watermanagement” in België, Duitsland en in Nederland op de kleinere rivieren en beken niets of wellicht gebrekkig deels is toegepast.
Duitsland moest zonodig investeren in “Wir schaffen das” en het afbouwen van kernenergie. Sinds de samensmelting van de DDR is er veel geïnvesteerd in wegenbouw. Overige infrastructuur is hopeloos verwaarloosd. België- met name het Vlaamse deel- houdt de broek op van de Walen.
En Tessa Rens heeft nu zelf kunnen constateren dat het water van hoger gelegen gebieden naar beneden gestroomd is.
Helaas nog geen peer-review.
Nieuws uit zuid-afrika https://www.hln.be/weernieuws/koufront-duwt-temperaturen-onder-het-vriespunt-in-zuid-afrika-hier-en-daar-ook-sneeuw~adf6edf1/
Superkoud hier. Ja
Ja. Ja. Noord. Oost. Zuid. West. Gas best. Om minder afhankelijk te zijn vd Russen moet dat gas uit de noordzee komen. Dat levert vast wel mooie banen op. Vergelijk met Noorwegen.
Hel en verdoemenis in de NRC
Met het water kwam ook langzaam het besef: ‘Green Deal’ is urgent
Klimaatbeleid De watersnood in Duitsland, België en Nederland lijkt de noodzaak te van de Europese Green Deal te onderstrepen. Toch is die urgentie nog niet in elke lidstaat even voelbaar.
Hitte, droogte, bosbranden. Extreme regen, aardverschuivingen, overstromingen. Het is een zomer van natuurgeweld. En niemand, ook niet in Europa, kan zich veilig wanen.
Lang leken natuurrampen voorbehouden aan andere continenten. Dáár werd pijnlijk duidelijk waarklimaatverandering toe kan leiden. Dáár kwamen de berichten vandaan, zo ook de afgelopen weken.
In het Chinese Zhengzhou kwamen metropassagiers in de val te zitten door hevige regenval, en verdronken. In Madagascar eten mensen modder om hun maag te vullen tijdens een hongersnood door ongewoon langdurige droogte. In Siberië flakkeren bosbranden op die smeulend de winter overleefd blijken te hebben. In de Amerikaanse staat Oregon genereren de bosbranden zoveel energie en hitte dat ze het weer veranderen. En op de longen van het Amazonegebied valt niet te rekenen: door branden stoten de regenwouden momenteel meer CO2 uit dan ze opnemen.
Maar ook in West-Europa werden nu huizen, wegen en bruggen meegesleurd met rivieren die eerder lieflijk leken. Extreme regenval, door een depressie die ongebruikelijk stabiel was en doordat er bij de hoge zomerse temperaturen veel vocht in de lucht zat, zorgde voor een watersnood. In totaal vielen er ruim 200 doden, 150 mensen worden nog vermist. Zo werden ook Nederland, België en Duitsland met klimaatverandering geconfronteerd.
Het wrange toeval wil dat de Europese Commissie juist op het moment van de overstromingen een routekaart presenteerde voor haar klimaatbeleid. Op de politieke agenda staat dat Europese klimaatbeleid – de zogeheten ‘Green Deal’ – al zo’n anderhalf jaar centraal. Het doel ligt vast: de EU moet in 2030 55 procent minder emissie hebben dan in 1990, en in 2050 klimaatneutraal zijn.
Iedereen die begint over de kosten van het aanpakken van de klimaatcrisis zou ook moeten nadenken over de kosten van het niét aanpakken van de klimaatcrisis
Zonder tastbare gevolgen van klimaatverandering in de nabije omgeving blijft dat doel abstract. De vraag is of met het weer samenhangende natuurrampen daar iets aan veranderen. De hittegolf van 2019, ook in Europa de dodelijkste natuurramp van dat jaar, maakte nog weinig gevoel van urgentie los. Die hittegolf was minder zichtbaar dan de overstromingen nu, met duizenden gezinnen die op zoek moeten naar een ander onderkomen en voorlopig voor eten en kleding afhankelijk zijn van noodhulp.
Bij de Brusselse hoofdrolspelers is het gevoel van urgentie er in ieder geval. Bij een bezoek aan het overstroomde gebied in België zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: „De wetenschap vertelt ons dat we door klimaatverandering steeds meer extreme weerfenomenen zullen zien die langer duren. Dit toont de urgentie.”
Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat) wees ook op het noodweer, na afloop van een vergadering waarop Europese klimaatministers de nieuwe plannen voor het eerst bespraken. „Wat we vorige week zagen is een kleine herinnering dat de kosten in mensenlevens maar ook de materiële kosten van niets doen veel hoger zijn dan de kosten van handelen”, zei Timmermans. „Iedereen die begint over de kosten van het aanpakken van de klimaatcrisis zou ook moeten nadenken over de kosten van het niét aanpakken van de klimaatcrisis.”
Voor de rest van het lange stuk
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/23/dodelijke-overstromingen-tonen-de-urgentie-van-de-green-deal-a4052190
Aanpassen aan het klimaat kan bovendien niet eindeloos. Er zit een grens aan steeds hogere dijken en steeds meer ruimte voor de rivieren. Adaptatie, zeggen wetenschappers, zal ook niet voldoende zijn om de gevolgen van extreem weer op te vangen. En hoeveel warmer wordt het nog? „We zijn nu in een terra incognita terechtgekomen”, zei weerkundige Peter Kuipers Munnike vorige week in Nieuwsuur. Hij hoopt dat het besef is gegroeid dat klimaatverandering „geen statistiekje of tabelletje is”.
Deltacommissaris Glas zei tegen NRC hetzelfde: „We zitten in uncharted territory. Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden. Maar de frequentie ervan neemt toe.” En ja rekening houden met klimaatverandering maakt projecten duurder en ingewikkelder. Glas: „Als dat wordt gezegd, waarschuw ik nadrukkelijk. Dan wijs ik erop dat als we niets doen en de mondiale temperatuur met gemiddeld twee graden stijgt, de schade in Nederland tot 2050 om en nabij zeventig miljard euro bedraagt.”
Overigens schijnt het oppervlak aan oerbos in Siberie vele malen groter dan die van het Amazonegebied. Ik hoorde het deze week op mijn dagelijks halfuurtje radio 1 (alleen als die enge nevrouw rense er niet is).
“Overigens schijnt het oppervlak aan oerbos in Siberie vele malen groter dan die van het Amazonegebied. ”
Dat zal best, maar de biodiversiteit is een heel stuk minder. Het oerwoud in het Amazonegebied behoort tot de meest biodiverse gebieden van de wereld, en de taiga in Siberië is nogal eenvormig.
De taiga is geen bos.
Hout van biodiverse bossen bevat niet meer hout (CO2) dan dat van andere bossen.
Die taiga, waar ik gelopen heb, leek sterk op bos. Er stonden nogal wat bomen. En muggen waren er ook genoeg – heerlijk bio-divers.
Vraag het anders maar aan wiki.
Bart Vreeken
Ligt die grote biodiversiteit in het Amazonegebied aan de weldadige warmte? En niet te vergeten voldoende vocht?
Tropisch oerwoud bevat ongeveer 100 kg hout per vierkante meter. Bos op de gematigde breedten ongeveer 25 kg per vierkante meter.
“Ligt die grote biodiversiteit in het Amazonegebied aan de weldadige warmte? En niet te vergeten voldoende vocht?”
Leuk geprobeerd.
Voor zover ik weet ligt het vooral aan de lange (bijna) ongestoorde ontwikkeling. In het Amazonegebied waren tijden de ijstijden verschillende refugia van oerwoud; daartussen lag savanne. In elk van de refugia kon de evolutie zijn eigen gang gaan. Een ideaal recept voor soortenrijkdom.
In gematigde streken is een groot deel van de vegetatie verdwenen tijdens de ijstijden; daarna moest het vanuit het zuiden opnieuw gekoloniseerd worden.
Bart Vreeken
Dan was de bevroren zone wel erg ver doorgedrongen zeker. Weet je nog waar die ophield tijdens de verschillende ijstijden?
Je verklaring is erg marginaal.
De theorie van het tropisch regenwoud als Pleistoceen refugium ter verklaring van de soortenrijkdom is niet onomstreden. Een refugium lijkt tolerantie tussen de soorten te suggereren. Veel soorten waren al aanwezig voordat de Pleistocene ijstijd met zijn glacialen intrad. Een andere theorie is die van intraspecifieke competitie. Het tropisch regenwoud is zeer arm aan voedingsstoffen, op de meeste plekken vindt er weinig primaire productie plaats. De vele regen die er valt spoelt veel mineralen zoals fosfor weg.De strijd om de voortdurend circulerende beschikbare nutriënten is dan zeer subtiel en biedt aan vele soorten een niche.
Ja, ik zag dat er recent ook andere verklaringen gevonden zijn.
Maar we dwalen af. Punt blijft dat de biodiversiteit in het amazonegebied enorm is, van een andere orde van grote als de bossen in Siberië.
leuk geprobeerd, Bart,
Evolutie heeft geen biotoop nodig, evolutie gaat haar goddelijke gang, evolutie creëert biotopen.
Refugium is een just so story van de climate changer die evolutie als bijvak ziet to define areas that could be used in protected area development to protect species from climate change.
Als je niet weet hoe de omstandigheden zullen gaan kan datgene wat als refugium wordt gezien zowel een hel worden als een hemel op aarde.
Dat zie je aan Timmermans. Het enige dat ie weet te bedenken is een budget van 1100 miljard, want dat hebben de regens van de laatste tijd – en de bosbranden daar waar geen regen viel – wel duidelijk gemaakt: Dit is pas het begin van de rampspoed (NRC). Dat geld heeft ie nodig.
Alleen, hij weet niet of die 1100 miljard te veel of te weinig is, vooral omdat ie niet weet wat de beste wijze van spenderen is. Dus er is een kansje dat ie in een refugium terecht komt, er is evengoed een kansje dat ie in een cul-de-sac belandt.
God zegene de greep.
Jammer dat het nrc geen kostenplaatje heeft gegeven van het niet aanpassen aan de zogenaamde klimaatkrisis.
Opslag van CO2 gebeurt niet door bomen. Immers wanneer bomen dood gaan zal de opgeslagen CO2 weer in het systeem terecht komen. De opslag voor langere tijd zal voornamelijk komen van algen in de zee die na hun dood naar de diepzee zinken.
Ook wordt de CO2 voor langere tijd opgeslagen in schelpen en botten.
Ed wik
Je hebt de korte, de lange en de zeer lange termijn. Als we nu een probleem maken over de lange termijn tot 2100, zijn er genoeg boomsoorten die die periode met gemak overbruggen. Bomen zijn in dat opzicht zo slecht nog niet. Bovendien kun je die opslag nog verlengen door het hout verstandig te gebruiken. De houten palen onder het paleis op de Dam houden het al zo’n 400 jaar vol.
Het stukje gat er van uit dat je met klimaat politiek, het weer kan beïnvloeden…Uit de geologie weten we dat dat niet kan.Klimaten veranderen vanzelf,stabiliteit van klimaat is onzin. Droog,nat,warm koud het wisselt. De inka en andere stammen in Z Amerika stierven soms uit door klimaat veranderingen en grote vulkaanuitbarstingen ,behalve dan door conquistadores.
70 miljard euro is niks in verhouding met bv de bedragen die we aan de ‘cojona’ bullsjit uitgeven. Dus dát is geen argument.
Dé fout die álle klimaatalarmisten maken is de arrogante aanname dat ze denken dat de mens überhaupt invloed heeft op het klimaat.
het rapport was aangevraagd door oa het FvD en dan weten we waar het zal belanden in de Provincie Groningen waar Nienke Homan – ”energievoorziening is een sociaal maatschappelijke aangelegenheid” – Groningen gaat leiden naar de energie-voorziening van de 21ste eeuw, samen met Ad van wijk en Wim hazenberg ( fluor). Er is ook al een fabriek waar waterstof bussen worden geproduceerd ( voor zwitserland zegt hazenberg) Waterstof gaat Groningen opstuwen in de vaart der volkeren met waterstof en daar zijn windmolens voor nodig hebben ze het volk verteld die dat natuurlijk gelooft . zeker als Nienke het verkoopt. Een een eerste pilot project van 100 miljoen loopt . pilot betekent: definitief . Wat achter de waterstof -economie zat, was het veligstellen van de conntinuïteit van de windmolen-industrie. Niet alleen in Groningen maar de gehel wereld . zie ook de Shell eneco, mitsibushi,amazon-deal.
Dit schreef ik in 2017 :
”Met de plaatsing van de eerste windturbine werd de teerling
geworpen voor de onontkoombare volgende fase in de energietransitie
namelijk de opslag van elektrische energie.
In de toekomst, als alle elektrische energie afkomstig zou zijn van windmolens,
zonnepanelen en zonneparken, zoals voorzien in de plannen van de EU en onze
overheid, dan zou opslag (in real time ) noodzakelijk zijn. Bij gebrek aan stuwmeren
met een hoog verval, waarvan ze er in Noorwegen wel 600 hebben, zou de accu/
batterij de enige optie zijn . ( naschrift : Sinds het plaatsen van dit artikel op 13 mei
2017 is ook waterstofgas in de race. ”.
deze quote van een hoge ambtenaar plaatste ik hier al meermalen:
Rendement is minor issue; sorry…..
20-45% van de tijd werd in 2015-2017 in NoordWest Europa Windenergie niet effectief afgezet naar het net. Maar de molen afgeschakeld; kapitaliseer dat maar eens! Waar het om gaat is het prijzingsmodel. Je kunt uren over rendement praten maar als de stroom gratis is……”.
“Wat achter de waterstof -economie zat, was het veligstellen van de conntinuïteit van de windmolen-industrie.”
Natuurlijk niet. Die industrie krijgt elders in de wereld kansen genoeg!
Werkelijke redenen:
– vervanging van fossiele brandstoffen door groen waterstofgas voor mobiliteit. Niet alleen auto’s ook dieseltreinen. Dld is bezig met de geleidelijke vervanging van haar duizenden dieseltreinen door waterstoftreinen (bijna alle regionale spoorlijnen zijn niet geëlektrificeerd). NS heeft er ook een lopen tussen Gn en Leeuwarden als proef.
– vervanging van de duizenden tonnen grijze waterstof (=waterstof gemaakt uit aardgas) die onze chemisch industrie nu verbruikt door groene waterstof (gemaakt uit overtollige elektriciteit)
– opvulling van de 3%-10% per jaar dat wind+zon+import+geothermie enz. te weinig stroom produceren.
De opslag gaat in diepe aardholten (zoutkoepels, lege aardgasveldjes) waarvan we meer dan genoeg hebben.
Rendement PtG(H2) => opslag =>GtP ongeveer 40%-50% (nog niet vastliggend aangezien er substantiële verbeteringen komen).
“20-45% van de tijd werd in 2015-2017 in NoordWest Europa Windenergie niet effectief afgezet naar het net. Maar de molen afgeschakeld”
Kun je een meting daarvan tonen?
Opgemerkt zij dat ondanks dat, de garantieprijzen voor windmolen stroom nu 30% onder de beursprijzen voor stroom liggen.
Die beursprijzen worden vooral bepaald door de kostprijs van gascentrales die op 7-8 cent/KWh ligt.
Wie wil nog zo’n dure gascentrale?
Laat staan een inflexibele kerncentrale die meer dan 2 keer zo duur is?
Waterstof is alleen in aardgas holtes ondergronds op te slaan bij grotere verliezen. Het veel kleinere waterstofgas molecuul diffundeert veel sneller en door kleinere poriën. Ook de technologie voor compressie is daardoor veel gecompliceerder en duurder. Het logische verbinden van waterstof aan koolstof door het verbinden tot korte alkaan dat als vloeistof opgeslagen kan worden is onmogelijk door de anti koolstof religie.
Aan het einde van de middeleeuwen bouwde de katholieke gemeenschap steeds grotere kathedralen om hun devotie te tonen. Nu we bekeerd zijn tot het groene klimaatramp geloof kunnen we onze devotie tonen met het volbouwen van het land en water met zonnepanelen en windmolens opdat zij tot in de eeuwigheid zichtbaar zijn als een monument van onze generatie. Windmolens die stevig gebouwd zijn waarop vele generaties na ons op kunnen terugkijken. Net als we met de 17de eeuwse houten windmolens op ons glorieus verleden terug kijken. Met één heel groot verschil. De huidige molens gaan in tegenstelling tot hun historische voorgangers naamloos door het leven. We kunnen ze nu een naam geven. De namen van bestuurders die ons dit nieuwe erfgoed hebben gegeven. Er zijn molens genoeg zodat we zelfs tot het allerlaagste nivo van de bestuurslaag de deelnemers kunnen belonen met eeuwigheidswaarde. Een bordje op de molen met het hoe en waarom van de naamgeving. De anwb heeft ruime ervaring in monumenten bordjes en dit is een welkome aanvulling. Met de monument waarde die dit creëert zijn er nu ook nieuwe toeristische fiets routes mogelijk. Wat het Pieterpad voor de wandelaar is wordt de e-delta route voor de e-bike. Van de res Zeeland helemaal tot de res Groningen. Met in iedere regio een eigen route voor diegene die in één regio willen blijven. Aansluitende fiets routes over de grens zijn ook mogelijk. Alles onder het motto “volg de kabels”.
Briljant idee!
De grootste paal vernoemen we naar de grootste groene feldherr van het land.
Ik zie meer mogelijkheden. Zonnebaden in de slagschaduw van de wieken. Je wordt egaler bruin en je kan langer in de zon blijven zonder te verbranden. En vergeet de nieuwe zonnecelweides niet. Onder de zonnecellen is genoeg ruimte om te recreëren in de schaduw. Als ze hoog genoeg geplaatst worden, kunnen er campers en caravans onder gestald worden. Of kleine horeca gelegenheden. Lekker bbq’en in de open lucht en toch beschermd tegen regen en zonnestraling (ja Seb, zonlicht is óók straling!).
Bij ieder park kunnen ook gokhallen komen. Daar kunnen de mensen een gokje wagen op de stroomopbrengsten van het park, of per windmolen. Zoiets als: “Ik gok dat windmolen Marc over een uur meer stroom heeft opgewekt dan windmolen Greta!”
Of op windstille dagen het zogenaamde windmolen-bungeejumpen organiseren. Niks mis mee om je aan een elastiek van de tip van een stilstaand blad te laten vallen.
Bloemendaal aan zee heeft een zonnepark op palen. Kunnen de auto’s aan het strand in de schaduw parkeren.
Maar dan moet er ook eentje naar Seb worden benoemd, ik denk nog na over een “gevleugelde” uitspraak
Met het water kwam ook langzaam het besef: ‘Green Deal’ is urgent
Klimaatbeleid De watersnood in Duitsland, België en Nederland lijkt de noodzaak te van de Europese Green Deal te onderstrepen. Toch is die urgentie nog niet in elke lidstaat even voelbaar.
Een lang stuk over we juist nu haast hebben om klimaat verandering te stoppen. De schade van klimaat verandering op Nederland wordt hierin op 70 miljard geschat ( per jaar ?? ).
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/23/dodelijke-overstromingen-tonen-de-urgentie-van-de-green-deal-a4052190
NRC: sensatieblad.
De echte kosten baten analysis zullen wel weer via WOB verzoeken uit een laadje van economische zaken moeten worden getoverd.
Een hoger beroep van de staat om dit t.z.t. tegen te gaan is ook niet uit te sluiten.
Onwelgevallige onderzoeksresultaten en kosten baten analyses worden zo lang als mogelijk achter gehouden, van hoog tot laag.
De werkelijke kosten baten analyse zal wel weer middels WOB verzoeken en hogere beroepen uit lades moeten worden getoverd van kwibussen bij EZ.
Waar ze niets mee kunnen houden ze zo lang mogelijk achter en ze kunnen weinig tot niks, vandaar dus .
Als we op korte termijn iets willen doen aan de huidige weersverschijnselen dan moeten we terug naar de hoeveelheid milieuvervuiling (met name uitstoot) zoals we die hadden in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Wellicht dat we dan het zonlicht voldoende temperen om de opwarming tegen te gaan.
Albert,
Ik hoor niets van al die zwarte platen op de daken, die dingen worden gloeiend heet in de zon en zorgen voor nog meer UHI. Houden ze dat extra stil, of hoe zou dat zitten?
Er zijn in zuidelijke landen dorpen die verven de huizen wit inclusief de daken, zeer slim.
Ook daken bedekken men gras en mos zorgt voor veel koeling, en isolatie.
Nu worden in Amerika, en Zuid-Amerika in de beton-steden airconditioners gebruikt voor verkoeling, soms moeten die dingen uit wegens te kort aan stroom, en in sommige streken is de stroom zo duur geworden dat ze geen geld hebben om ze te laten lopen, maar ook deze dingen brengen weer extra hitte met zich mee, soms denk je ze blijven in een rondje lopen.
Er word geschreven dat de mensen in grote mega steden sterven van de hitte, en wijten dit aan klimaatopwarming, ook dat klopt niet, er waait vaak geen vleugje wind door deze betonblokken, ja vul dan zelf maar in wat de uitwerking is.
Tel daarbij op dat de lucht steeds schoner word en de straling van de zon steeds intenser.
Bij sommige dingen moeten ze een logischer gaan denken wat speelt.
Dodelijke hitte in de VS, regen in de Benelux en sneeuw in Zuid Afrika, de klimaatextremen volgen elkaar in hoog tempo op .
De hoogste tijd voor stroom toren parken, stroom tuinen en waterstof fabrieken in mooi Groningen.
Niets doen is geen optie, dan maar rondrennen als kippen zonder kop.
Big Tech likt zijn vingers af en ziet de gratis groene stroom al vloeien richting hun data centers in betrouwbaar Nederland.
johan van leeuwen
Waarom heeft Big Tech die datacenters eigenlijk op zo’n lage plek gebouwd? Zouden ze een goede regenverzekering hebben afgesloten of slecht onderzoek hebben laten doen? Of staat Vadertje Staat garant? Dat wil zeggen, wij belastingbetalers?
Of is er gewoon niks aan de hand en is het weer eens gewoon weer?
Blijkbaar zijn we verkocht als een betrouwbaar slaafs volk .
Hypotheken uit Holland vinden om die reden gretig aftrek bij buitenlandse banken.
En het grote geld is nu eenmaal laag bij de grond en bezet nu onze polders omdat een groen en betrouwbaar imago dat verdoezeld.
Groene kubussen tussen grijze stroom torens met gekleurde wieken gaan ons landschap sieren omdat het altijd wel ergens extreem weer is.
Foei, foei! Wat discriminerend: slaafs.
Tegenwoordig heet dat tot-slaaf-gemaakt-achtig.
Wanneer dringt het besef door dat een windmolen meer energie kost dan dat hij ooit oplevert. Vanaf het verzamelen van grondstoffen om ze bouwen. Het bouwen zelf, het transport. Het plaatsen van deze enorme gevaartes en vervolgens het onderhoud.
Om vervolgens, na een zeer korte afschrijvingstijd. De hele handel te demonteren, af te voeren en ……………….. In de VS weet men geen blijf met deze enorme berg aan materiaal en heeft men de handel maar gestort. Over 15 a 20 jaar kunnen we het ijselmeer dichtstorten met deze handel. En heeft dus per saldo meer aan energie gekost dan dat de molens ooit zullen opleveren.
rené
Ja , maar de stroom die ze leveren is bijna gratis.
De eerste wet van Seb :-)
@rene,
| “Wanneer dringt het besef door dat een windmolen meer energie kost dan dat hij ooit oplevert.”
Daar is uitgebreid aan gerekend. Zelfs tegenstanders van winmolens hebben moeten toegeven dat die maak energie binnen 2jaar is terugverdient.
Reëelere berekeningen concluderen tot een energetisch terugverdienen van <1jaar.
@Seb 25 jul 2021 om 17:12 Zoals gebruikelijk past SEB de sommetjes aan zijn wensdenken aan en laat de rest bovendien weg. Hier zijn de echte sommetjes over het welvaartsverlies door windmolens (zonnepanelen geven overigens een nog slechter beeld)
https://www.climategate.nl/2018/06/welvaartsverlies-door-windenergie-de-sommetjes/
Conclusie wind op land
Het duurt ruim 36 jaar voordat een zwaaipaal zijn eigen investering heeft terugbetaald via de werkelijke waarde van de geproduceerde windstroom.
Conclusie wind op zee
Het duurt bijna 55 jaar voordat de molen op zee zijn eigen investering heeft terugbetaald via de economische waarde van de geproduceerde windstroom.
@Hetzler,
Grote bedrijven investeren niet in projecten waarbij ze hun investeringen niet binnen een jaar of 10 kunnen terugverdienen.
En we zien die bedrijven vele miljarden investeren in wind en zon!!
Als je maar scheef genoeg rekent dan kun je tot de foutiefste conclusies komen.
Dit rapport van de groene reken kamer gaat uit van een huidige continue stroomvraag. Daar gaat het mis. De bedoeling is dat een nieuwe waterstof infrastructuur juist gaat werken op het piek aanbod. Tijdens de pieken wordt de waterstof gemaakt en daarna gebufferd. Omdat wind gratis is is dit een prima business case. Eventuele verliezen in het project worden dan weg gesubsidieerd.
Op de foto van het datacenter zijn links twee windmolens te zien. Ik kan merken wanneer het wat minder waait. Internet reageert dan trager thuis.
Al met al verwacht ik dat dit rapport zo snel mogelijk de prullenbak in gaat en provinciale staten zijn kostbare tijd hier niet aan gaat besteden.
Er zijn in Groningen belangrijkere zaken. Neem een studentenvereniging als Vindicat die zwaar getroffen is door het verbod op stunt verkoop aanbiedingen op bier. Bier wat noodzakelijk is voor de vorming van de hersenen van de volgende generatie bestuurders.
Je schrijft “…rapport… gaat uit van continue stroom vraag. Daar gaat het mis.”.
Dat is onjuist. In de illustratie op pagina 5 wordt een constante vraag slechts gebruikt om het principe te illustreren van de ontoereikendheid van weersafhankelijke stroom zonder de complicering door wisselende vraag er bij te betrekken.
Je opmerkingen over de businesscase zijn verder erg niet-kwantitatief en woorden als “gratis” (wind) zijn misplaatst omdat altijd slechts integrale kosten betekenisvol zijn en kunnen tellen. Je doet erg makkelijk over waterstof als panacee; waarschijnlijk heb je (wie of wat is “Eab”?) geen technische of bedrijfseconomische achtergrond. Zoals velen op bestuurlijk niveau ook ontberen helaas.
Goed nieuws voor het klimaat. Het ABP en waarschijnlijk ook andere grote pensioen bedrijven gaan de premie verhogen. Zo kan er nog meer in klimaat geïnvesteerd worden.
https://www.nu.nl/economie/6147357/grootste-pensioenfonds-van-nederland-verwacht-premie-in-2022-te-verhogen.html
ABP heeft rendement voor ambtenarenpensioenen verkwanseld door incompetentie van hun beleggers die (waarschijnlijk om onkunde / onvoldoende rendement) bij de banken waren weggeschopt en ook door beleggingen in twijfelachtige rendementen van ‘groene’ aandelen in fondsen met gesubsidieerde windmolens. Die subsidie houdt op. De rendementen dan ook.
“Plaatsing op papier lijkt belangrijker dan daadwerkelijke benutting”.
Ja allicht, want de symbolische component bij het opwekken van electriciteit met zon en wind weegt nog altijd veel zwaarder dan de praktische. Het past in een veel groter ideologisch verhaal voor de mensheid, waar bij zon en wind ons van de diabolische fossiele brandstoffen en CO2 gaat verlossen. Dat staat voorop. Het is een ijzersterk frame van goed tegen kwaad, waar we voorlopig nog niet vanaf zijn. In zo’n verlossingstheorie passen geen details of efficiëntiemetingen en zeker geen kritisch rapport van de Groene Rekenkamer. Bedoelingen zijn belangrijker dan uitkomsten.
Tante Merkel die is uiteindelijk zo stom nog niet.
Ze wil gas voor de burgers zodat het stroomnet meer ontlast blijft want dat is in Duitsland op veel plaatsen gammel.
Ook willen de Duitsers en ook de Fransen in 2035 niet van de brandstof auto af, een brandstof auto heeft nog steeds vele economische voordelen tegenover de electrische auto.
Maar er zal zeker een tijd komen dat de brandstof auto zijn tijd heeft gehad.
Vroeger reden kolen treinen in de mijnen op perslucht, dit wegens ontploffing gevaar.
Ik weet dat er onderzoek en projecten lopen die een motor op perslucht hebben gemaakt, en die nu al met succes draaien in bestelbusjes, de tanks kunnen net zo snel gevuld worden als een tankbeurt, misschien rijd de auto van de toekomst op perslucht, dan zijn heel veel problemen verleden tijd.
Frankrijk en Duitsland verzetten zich fel tegen verbod op verbrandingsmotor in 2035
https://www.tubantia.nl/auto/frankrijk-en-duitsland-verzetten-zich-fel-tegen-verbod-op-verbrandingsmotor-in-2035-br~a6e6b82b/
Was ik nog vergeten, de perslucht aangedreven motor rijd minimaal 600 km ver, iedere auto is om te bouwen, de persluchtflessen zijn in 4 minuten gevuld.
Het bedrijf heeft hier 10 jaar aan gewerkt en is Nederlands.
Theo. Theoretisch klopt het. Zeker voor een bestel bus. Laadruimte genoeg om gasdrukflessen in op te slaan. Ik zie voor een personen auto deze mogelijkheid niet.
Efficiëntie ligt op 85% Dieter, de brandstof motor wat er in zit word omgebouwd, gesloopt en aangepast, de druk is 800 bar in de tanks.
In een grotere auto is ook plaats voor die tanks, en vergeet niet je rijd belastingvrij na ombouw.
De handgeschakelde bak blijft gewoon zitten.
Ze claimen geen trekkracht verlies.
Ik laat me verrassen, ik zie het persoonlijk veel liever als een EV of waterstof auto.
Een probleem, er zijn geen vulstations naast de weg, net zo min als waterstof, laadpalen heden ook maar mondjesmaat.
Maar ieder tankstation kan wel sneller worden ingericht met een compressor ruimte en een x aantal voorraad perslucht dan waterstof dat aangesleept moet worden lijkt me.
Maar er komen nog wel meer vindingen die misschien wat worden zolang het maar betaalbaar blijft.
@ Theo
Gewone benzine/diesel auto’s kun je super efficiënt maken met een simpele warmtewisselaar en portable boiler
Benzine/diesel auto’s zijn ongeveer 30 tot 50% efficiënt in het omzetten van energie naar mechanische energie. De rest wordt omgezet in warmte. De helt ontsnapt via de motor, de andere helft via de uitlaatpijp
Als je een groot deel van die warmte via 1 of 2 boilers opslaat kun je dat gebruiken in bijvoorbeeld een boiler ruimte op kantoor, thuis, of centrale aflever plekken zoals benzine stations.
Ja MP, dat gaat, even de motor laten draaien als ik moet douchen. :-)
Overstromingen
Is Limburg de wake-upcall voor het klimaat? Vijf reacties
Door de overstromingen in Limburg voelt Nederland de hete adem van de klimaatcrisis in zijn nek. Welke lessen kunnen we uit deze plotselinge ramp trekken? En belangrijker nog: gebeurt er iets met die lessen? Vijf reacties.
Jelle Brandsma en Frank Straver24 juli 2021, 14:56
Marjan Minnesma: ‘We hebben nu een crisisaanpak nodig’
‘Afgrijselijk. Hoeveel signalen hebben we nodig?’ Die hartenkreet op Twitter van directeur Marjan Minnesma van de klimaatorganisatie Urgenda, bekend van de klimaatzaak, slaat op donderdagmiddag niet meer op de watersnood die Duitsland, België en Nederland trof, maar op vuurtornado’s bij extreme bosbranden in de VS. Kort erna volgen berichten over extreme neerslag in China.
Al die verschijnselen passen in hetzelfde patroon, zegt Minnesma aan de telefoon. “Net als de hitte onlangs in Canada, de eerdere branden in Australië die 1 miljard dieren het leven kostten, orkanen. Het telt allemaal op.” Minnesma hoopt dat Nederland, nu de waterramp de klimaatcrisis in eigen land toont, gaat beseffen dat ernstige gevolgen door de opwarming van de aarde niet in 2050 dreigen, maar nu. “Vooral onze leiders moeten daarop acteren. De meeste mensen voelen allang dat het mis is.”
Marjan Minnesma (Urgenda): ‘Als we nu vijf jaar geen watersnoodramp hebben, dan vergeten mensen de catastrofes weer’. Beeld ANP
Marjan Minnesma (Urgenda): ‘Als we nu vijf jaar geen watersnoodramp hebben, dan vergeten mensen de catastrofes weer’.Beeld ANP
‘De klimaatcrisis versnelt’
Of dat gebeurt, daar heeft ze een hard hoofd in. “Als we nu vijf jaar geen watersnoodramp hebben, dan vergeten mensen de catastrofes weer. Terwijl we een crisisaanpak nodig hebben.” Zelf zegt Minnesma niet verrast te zijn door het onheil dat Limburg trof. “De klimaatcrisis versnelt, we gaan veel meer extremen in het weerbeeld zien, of het nu hitte is, watersnood of storm.” De enige echte oplossing is, samen met andere landen, snel stoppen met olie, steenkool en gas.
“Alleen dan kunnen we in Nederland op de lage termijn droge voeten houden. Dijken ophogen, rivieren de ruimte geven water op te slaan, dat is ook allemaal nodig. Een noodzakelijk kwaad, want de klimaatcrisis dendert door terwijl de politiek treuzelt.”
Bij de vorige kabinetten miste ze daadkracht, dus of Rutte nu zal doorpakken betwijfelt ze. Minnesma spreekt de landelijke politiek wederom aan op haar verantwoordelijkheid om burgers te beschermen. “Ik vrees alleen dat deze éne ramp, net als bij de Groningse gastragedie ver van de Randstad, niet genoeg is om de wake-upcall te zijn die nodig is. We komen pas in beweging als het al misgaat, is mijn angst.”
Op iets meer urgentie rekent Minnesma wel, omdat uit de psychologie bekend is: wat dichtbij komt, doet meer met mensen dan tv-beelden van rampspoed in verre oorden.
De rest van de racties via de link
https://www.trouw.nl/verdieping/is-limburg-de-wake-upcall-voor-het-klimaat-vijf-reacties~bf3690a8/
Sorry!
antwoord helemaal onderaan de draad
Wanneer je een paar centen achter de hand hebt en je geniet enige mate van bekendheid dat kan je net zoveel onzin uitkramen als je wilt. Zeker als je er ook nog aan verdient. Ik zou mijn centen opmaken en van een rots afspringen je wilt toch niet elke dat geconfronteerd worden dat het ergens regent. Over enkele maanden sneeuwt het en dan moeten we nog meer in die idioterie investeren. 30 jaar geleden dreigden ook de uiterwaarden in mei vol te lopen. Toen niemand gehoord dat het aan de verhoogde CO2 uitstoot lag.
Misschien een molen op een ideale windplek,die niet gebouwd werd met zware fundering zoals op zee en gebouwd met staal gemaakt met steenkool dat niet zwaar beschilderd tegen corrosie werd wegens lage roest etc..Doe maar extra lange levensduur en recycling Kies maar de meest gunstige optie en je komt uit op de basisprijs voor alles van de troll. Zelfs bij 20 jaar werking van de windmolen kom je dan nog op minstens 10% investering.De meeste windenergie heeft een energie investering van 4 ,return on energy investment volgens de rapportage daarover..Dat impliceert dat de eerste 25% van de bouw en onderhoud al kwijt zijn aan die post. Bij 20 jaar praktische levensduur is dat de eerste 5 jaar. Niet 1 jaar zoals de optimistische troll schrijft.
Ik zie straks wetgeving opduiken die het verbiedt om fossiel gegenereerde stroom te gebruiken om je e_auto accu op te laden. Je moet dan wachten op overschot stroom uit wind of zon om hem te vullen. Je actie radius wordt dan tijdelijk kleiner en je ritje naar oma uitgesteld tot er weer zon of wind is..tenzij je wil fietsen. Huisgeneratoren op gas of benzine duiken dan clandestien op om toch mobiel te zijn op tijden van mobiliteitsnood. Je kunt dan wel gedeeltelijk af van je grote overschot van 240% aan flauwekul gigawatt uur
Een ander idee is om met weerstanden gesmolten zout van 350 -500 graden te maken uit overschot stroom. Om te zetten met een hoog rendementsgasturbine a 55% rendement in stroom. Lange duur opslag lijkt me moeilijk wegens warmte verlies van het zout in de opslag vaten naar de omgeving. Wellicht kun je kleine schaal simpele spiegel zonnecollectoren maken zonder de conversie naar electriciteit, die een hoger oppervlakte rendement kennen, of wind generatie direct naar gesmolten HT zout. Technologie van het stroom uit de Sahara naar Duitsland project zou dan toepasbaar zijn. Een en al hangt qua mogelijkheid af van de rendementen en opslag verlies. De teleurstellende economie van de proefprojecten met dit basis idee van zonnetorens met gesmolten zout voor dag nacht overbrugging continuïteit doen vermoeden dat het er praktisch niet best uitziet voor dergelijke oplossingen . We horen er niks meer van, dus slecht nieuws voor het idee.
Een paar weken geleden moest ik met spoed naar het ziekenhuis om een buurman bij de huisartsenpost te presenteren. Was ik effe blij dat ik niet eerst moest wachten totdat de accu van mijn auto was opgeladen! Eigenlijk was de buurman erg blij, dat ik een ‘fossiele’ auto heb.
EAB/Theo /Hans E
Van de Gleissberg cyclus wordt gemeld dat het de vochtigheid van het klimaat ernstig kan invloeden, omdat deze periodiciteit vaak wordt aangetroffen in lacustrine sedimenten en overstromingsrecords (Czymzik, et al. 2016). In Midden-Europa lijken de overstromingen op de dieptepunten van de Gleissbergcyclus toe te nemen. [In mijn discussie met hem zegt de Javier: ‘Dit is precies waar we nu zijn: bij het diepte punt van de GB cyclus met de lage zonneactiviteit als gevolg. Jammer dat de NL, Belgische en Duitse autoriteiten de gewone klimaat lessen niet meer leren’.]
https://euanmearns.com/periodicities-in-solar-variability-and-climate-change-a-simple-model/
& : klik op mijn naam
En er zijn er hier genoeg die daar ook om vragen.
Waak U voor answered prayers, zou ik zeggen.
Ten eerste, er zijn twee soorten die beginnen over de kosten van aanpak van de crisis.
Dat zijn de alarmisten, a la Timmermans – die weten niet hoe hoog ze moeten gaan zitten, en dan zitten ze nog te laag.
En dat zijn betrokken sceptici – die zitten uiteraard lager dan de alarmisten, maar die worden niet serieus genomen.
Ik neem in ieder geval de kostenanalyse van Timmermans niet serieus, om twee redenen:
– hij zal alles er onder stoppen, niet alleen de planeetredding maar ook de wereldverbetering
– dat wordt een soort kankergezwel, bij een patiënt die geen kanker heeft, dat steeds groter wordt, met dien verstande dat niemand er baat bij heeft om het gezwel te stoppen
Ten tweede is de andere kostenanalyse – wat kost niks doen – bij voorbaat een verloren zaak.
Dat zal opgeblazen worden door Frans en Diederik, en er is geen rekenmeester in de buurt van de burelen waar nagedacht wordt – EZ, de wetenschap a la Nordhaus of Tol, zelfs niet bij de luke-warmers – die zal toestaan dat dat gebagatelliseerd wordt.
Op z’n best wordt dat een spiegel van een ERoEI-berekening, van welke energiebron dan ook, die per definitie voor duurzaam positief uitpakt en voor fossiel en nucleair peperduur wordt.
Leonardo
We, onze bovenbazen in dienst van het grotendeels geïndoctrineerde publiek maken het niet gewenste extreem duur om het gewenste goedkoop te laten lijken. Dat doen ze door allerlei vormen van belasting of het verhinderen van de verkrijgbaarheid. En dat noemen ze dan enthousiasmeren of overhalen of nog mooier verleiden. Vergelijk het met diegenen die zeggen op je auto gepast te hebben en je op die manier onder bedreiging beroven.