Auteur: Alex Newman (VS).
Vertaling: Martien de Wit.
Nieuwe, peer-reviewed studie vindt bewijs voor systematische vooringenomenheid in de gegevensselectie van het IPCC van de VN ter ondersteuning van het klimaatveranderingsverhaal.
De zon en niet de menselijke uitstoot van kooldioxide (CO2) zou de belangrijkste oorzaak kunnen zijn van de hogere temperaturen in de afgelopen decennia, volgens een nieuwe studie met bevindingen die sterk in tegenspraak zijn met de conclusies van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties (VN).
In het door vakgenoten beoordeelde document, dat is opgesteld door een team van bijna twee dozijn wetenschappers uit de hele wereld, wordt geconcludeerd dat in eerdere studies niet voldoende rekening is gehouden met de rol van zonne-energie bij het verklaren van de stijging van de temperaturen.
De nieuwe studie, die hier kan worden gedownload, werd gepubliceerd net nadat de VN haar zesde “Assessment Report”, bekend als AR6, had gepubliceerd, waarin opnieuw werd gepleit voor het standpunt dat de uitstoot van CO2 door de mens de schuld is van de opwarming van de aarde. Volgens het rapport was de verantwoordelijkheid van de mens “ondubbelzinnig”.
Maar de nieuwe studie doet ernstige twijfel rijzen over deze hypothese.
De klimaatwetenschappers en zonnefysici noemen de beschuldiging van CO2 door het IPCC “voorbarig” en betogen in het nieuwe document dat de conclusies van het IPCC dat de menselijke emissies de schuld krijgen, gebaseerd zijn op “beperkte en onvolledige gegevens over de totale bestraling van de zon”.
Het VN-klimaatpanel lijkt inderdaad opzettelijke en systematische vooringenomenheid te vertonen in welke standpunten, studies en gegevens al dan niet worden opgenomen in zijn invloedrijke rapporten, vertelden meerdere auteurs aan The Epoch Times in een reeks telefonische en video-interviews.
“Afhankelijk van welke gepubliceerde gegevens en studies je gebruikt, kun je aantonen dat alle opwarming door de zon wordt veroorzaakt, maar het IPCC gebruikt een andere gegevensverzameling om tot de tegenovergestelde conclusie te komen,” vertelde hoofdauteur Ronan Connolly, Ph.D. aan The Epoch Times in een video-interview.
“In hun drang om een zogenaamde wetenschappelijke consensus te forceren, lijkt het IPCC te hebben besloten om alleen die datasets en studies in overweging te nemen die het door hen gekozen verhaal ondersteunen,” voegde hij eraan toe.
De implicaties zijn vanuit beleidsoogpunt enorm, vooral op dit gebied waar triljoenen dollars op het spel staan en een drastische reorganisatie van de wereldeconomie wordt voorgesteld.
Paper onderzoekt zon versus CO2
Door gebruik te maken van openbaar beschikbare datasets van de regering van de VS en andere bronnen, is het gemakkelijk om alle opwarming die de laatste decennia is waargenomen te verklaren door niets anders te gebruiken dan veranderingen in de zonne-energie die op aarde aankomt, zo blijkt uit deze nieuwe paper.
Hoewel de studie het ermee eens is dat het gebruik van de door de VN gekozen datasets zou impliceren dat de mens de hoofdschuldige is, bevat de studie meerdere grafieken die aantonen dat het simpelweg kiezen van andere datasets die niet door de VN zijn gebruikt, de conclusie van het IPCC op zijn kop zet.
Als de studie, die door deskundigen uit meer dan een dozijn landen is gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Research in Astronomy and Astrophysics (RAA), wordt bevestigd, zou dat een vernietigende klap betekenen voor het IPCC van de VN en zijn conclusie dat de uitstoot van CO2 door de mens de enige of zelfs de belangrijkste oorzaak is van de opwarming van de aarde.
Hoewel het rapport oproept tot verder onderzoek om de verschillen tussen tegenstrijdige gegevensreeksen en studies op te lossen, tonen de auteurs onomstotelijk aan dat, afhankelijk van de gebruikte gegevensreeksen, het heel goed mogelijk is dat de opwarming voor het grootste deel of zelfs helemaal niet te wijten is aan de mens.
Aan de hand van 16 verschillende schattingen van de hoeveelheid zonne-energie, ook wel “totale zonne-instraling” genoemd, worden deze gegevens vergeleken met meer dan 25 schattingen van temperaturen op het noordelijk halfrond die teruggaan tot de jaren 1800.
Wanneer bijvoorbeeld de zonnegegevens van NASA’s “ACRIM”-zonnemonitorsatellieten worden vergeleken met betrouwbare temperatuurgegevens, zou vrijwel de gehele opwarming door de zon worden verklaard en zouden menselijke emissies bijna geen enkele rol spelen.
En toch, om redenen die volgens de auteurs van de studie op zijn best duister zijn, verkiest de VN de NASA ACRIM gegevens en andere gegevensverzamelingen te negeren ten voordele van die welke de hypothese ondersteunen dat de mens verantwoordelijk is voor de klimaatverandering.
De IPCC-rapporten van de VN, met inbegrip van het onlangs verschenen 6e evaluatierapport, hebben consequent menselijke activiteiten, zoals de uitstoot van zogenaamde “broeikasgassen”, verantwoordelijk gesteld voor de waargenomen veranderingen. Vele studies in de wetenschappelijke literatuur zijn het eens met het IPCC-standpunt van de VN.
Echter, in de nieuwe studie getiteld “How much has the Sun influenced Northern Hemisphere temperature trends? An ongoing debate“, worden tientallen andere studies geciteerd die de zon – en niet de menselijke activiteit – aanwijzen als de belangrijkste drijvende kracht achter de klimaatveranderingen.
Volgens de auteurs van de studie zijn deze afwijkende wetenschappelijke standpunten opzettelijk genegeerd door het IPCC en zijn zij niet opgenomen in de IPCC-rapporten van de VN, om redenen die niet afdoende zijn toegelicht.
Een woordvoerder van het IPCC heeft in een reactie aan The Epoch Times ontkend dat het VN-orgaan zich schuldig heeft gemaakt aan wanpraktijken en heeft gezegd dat de nieuwe studie na het verstrijken van de termijn voor publicatie was aanvaard.
De paper in RAA is het ermee eens dat de planeet enigszins is opgewarmd sinds het einde van de 19e eeuw, toen met het verzamelen van betrouwbare gegevens op het noordelijk halfrond werd begonnen.
Maar, in een andere uitdaging aan het invloedrijke rapport van de VN, worden zelfs de door het IPCC gebruikte reeksen temperatuurgegevens in het nieuwe document en in andere documenten aan kritiek onderworpen.
In de studie wordt onder meer gewezen op klaarblijkelijke tekortkomingen in de aanpak die het IPCC hanteert voor het ramen van wereldwijde temperatuurveranderingen met gebruikmaking van gegevens van zowel stedelijke als plattelandslocaties.
Volgens de auteurs van de studie leidt het opnemen van stedelijke datasets tot een kunstmatige opwaartse vertekening van de temperaturen als gevolg van het bekende “stedelijk hitte-eiland”-effect waarmee rekening moet worden gehouden.
Het komt erop neer dat steden warmer zijn dan het platteland als gevolg van menselijke activiteiten en bouwwerken, zodat temperatuurstations waar omheen steden zijn gegroeid, een kunstmatige temperatuurstijging laten zien die wordt veroorzaakt door de verstedelijking in plaats van door de opwarming van de aarde.
Het IPCC heeft deze bedenking verworpen en stelt dat verstedelijking slechts een zeer kleine rol heeft gespeeld in de geschatte temperatuurstijging.
Waarom de schijnbare vooringenomenheid?
Op de vraag waarom deze standpunten zijn genegeerd en zelfs onderdrukt, antwoordde de hoofdauteur van de studie, Connolly, dat er sprake was van een “voorkeur voor bevestiging”. Dit is wanneer mensen alleen informatie in overweging nemen die hun vooroordeel ondersteunt, iets wat volgens Connolly alle wetenschappers treft.
Hoewel dit een rol kan spelen bij de selectie door het IPCC van datasets en studies die in aanmerking moeten worden genomen, is het moeilijk om daar zeker van te zijn, zo zei hij, en hij uitte zijn bezorgdheid over het feit dat het IPCC van de VN alleen datasets en studies in aanmerking nam die “het gekozen narratief ondersteunen”.
“Of ze dit opzettelijk deden of dat het gewoon een vooroordeel was, is moeilijk te zeggen, maar het is duidelijk dat er gegevensreeksen worden geselecteerd die het IPCC-standpunt ondersteunen, terwijl gegevens die dit tegenspreken zijn uitgesloten,” voegde Connolly toe, die een doctoraat heeft in computationele chemie en verbonden is aan het Center for Environmental Research and Earth Sciences (CERES).
Connolly zei ook dat het IPCC belangrijke recente artikelen negeerde die zijn conclusies tegenspraken, en zelfs ontkende dat er dergelijke nieuwe artikelen bestonden, ondanks het feit dat vooraanstaande IPCC-wetenschappers diezelfde artikelen in hun eigen werk aanhaalden.
Zo werd een verwant artikel uit 2015, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Earth-Science Reviews, getiteld “Re-evaluating the role of solar variability on Northern Hemisphere temperature trends since the 19th century“, gunstig geciteerd door IPCC-werkgroep 1 co-voorzitter Panmao Zhai uit China. In dat document wordt onder meer betoogd dat het stedelijk warmte-effect niet naar behoren wordt aangepakt.
En toch beweert het VN-orgaan in het laatste IPCC-beoordelingsrapport dat “er geen recente literatuur naar voren is gekomen” die aanleiding zou geven tot een wijziging van zijn conclusie dat de verstedelijkingsproblematiek minder dan 10 procent verklaart van de kennelijke stijging van de temperatuur op aarde.
Op de vraag waarom de studie uit 2015 in een belangrijk tijdschrift, geciteerd door een van zijn eigen leiders, naast andere belangrijke papers, niet werd vermeld in zijn laatste rapport, vertelde een woordvoerder van het IPCC aan The Epoch Times na overleg met IPCC Werkgroep 1 Co-voorzitter Panmao dat “beslissingen over het citeren van auteurs door de auteurs van het chapterteam worden genomen en niet door de co-voorzitters.”
Een woordvoerder van het VN-orgaan vertelde The Epoch Times dat hij Panmao om een antwoord had gevraagd, maar dat een eventueel antwoord waarschijnlijk niet vóór de publicatie zou worden gegeven.
In een ander geval heeft het IPCC een studie over sneeuwbedekking uit 2019 waaraan Connolly meewerkte, verkeerd voorgesteld door valselijk te suggereren dat de studie minder sneeuw in alle vier seizoenen liet zien. In werkelijkheid toonde de studie meer sneeuwbedekking in de herfst en winter en dat de huidige klimaatmodellen alle vier de seizoenen verkeerd weergeven.
Een deel van het probleem is volgens Connolly dat het IPCC het mandaat heeft om een wetenschappelijke ‘consensus’ te bereiken.
“Dit leek in het begin misschien een goed idee, maar wanneer de wetenschappelijke gemeenschap afwijkende meningen heeft, belemmert het afdwingen van een voortijdige consensus helaas de wetenschappelijke vooruitgang – het is niet nuttig en leidt tot een ongerechtvaardigd vertrouwen in de conclusies,” vertelde Connolly aan The Epoch Times in een interview.
In een poging om de afwezigheid van verschillende gepubliceerde wetenschappelijke standpunten in de VN-rapporten te verklaren, citeerde de studie onderzoekers en papers om te suggereren dat “wetenschappelijke resultaten die mogelijk zouden kunnen interfereren met politieke doelen ongewenst zijn”.
Systemische vooringenomenheid … of opzettelijke fraude?
Een andere auteur van de studie, Willie Soon, Ph.D., sloot zich aan bij deze zorgen en stelde dat het negeren van de zonneactiviteit hetzelfde is als het negeren van de olifant in de kamer.
De astrofysicus van CERES beschuldigt het VN-orgaan van opzettelijke fraude en bestempelt het IPCC als “cartoonwetenschap in plaats van wetenschap”.
“Ik denk dat het laatste IPCC rapport doorgaat met het misleiden van het grootste deel van het nietsvermoedende publiek over hun werk, dat een eerlijk en objectief overzicht zou zijn van alle relevante wetenschappelijke werken die in de afgelopen 8 jaar zijn gepubliceerd,” vertelde hij The Epoch Times in een interview over het onderwerp.
Soon, die al drie decennia onderzoek doet naar de relatie tussen de zon en het klimaat op aarde aan het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, hekelde ook IPCC’s “Samenvatting voor beleidsmakers” (SPM)
“Het is geen wonder dat het ontwerp-SPM-rapport iedereen weer een flagrante onwaarheid heeft verkocht, namelijk dat het allemaal om de CO2 gaat die alle temperatuursveranderingen op aarde heeft veroorzaakt, terwijl ze het feit blijven verbergen dat ons nieuwe en uitgebreide onderzoeksdocument concludeert dat al deze conclusies niet alleen voorbarig zijn, maar feitelijk misleidend en verwarrend,” zei hij.
“Ons wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de veranderingen in de bestralingssterkte van de zon een plausibele en belangrijke factor zijn die de meeste van de waargenomen veranderingen in de thermometergegevens kan verklaren,” voegde Soon eraan toe. “Waarom speelt het IPCC dan nog steeds dit kinderachtige verstoppertje en denkt het dat we ons allemaal voorgoed kunnen laten misleiden door hun one-trick agenda?”
Soon zei dat hij hoopt dat de systematische herziening van de relatie tussen de zon en het klimaat de wetenschappelijke gemeenschap kan helpen terug te keren naar een “meer realistische benadering” van het begrijpen van veranderingen in de klimaatsystemen van de planeet.
“Het is tijd dat dit misbruik van de wetenschap door het IPCC een halt wordt toegeroepen,” concludeerde hij.
Overigens denkt Soon dat de temperaturen op aarde de komende decennia kunnen dalen, ook als gevolg van veranderingen in de zonneactiviteit.
Wat is klimaatverandering?
Professor László Szarka, medeauteur van de studie, geofysicus en lid van de Hongaarse Academie van Wetenschappen, vertelde The Epoch Times dat de nieuwe herziening een “cruciale mijlpaal” vormt in het herstel van de wetenschappelijke definitie van “klimaatverandering”.
Szarka betoogde dat de definitie in de afgelopen 30 jaar vervormd is geraakt en stelde dat de wetenschappelijke gemeenschap niet mag vergeten dat wetenschap niet gebaseerd is op autoriteit of consensus, maar op het streven naar de waarheid.
“De definitie van klimaatverandering is in 1992 vervormd op een manier die onverenigbaar is met de wetenschap,” legde de geofysicus uit, wijzend op het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) en de uitsluiting daarin van natuurlijke oorzaken uit de definitie van klimaatverandering.
In werkelijkheid omvatte de term klimaatverandering niet alleen veranderingen die door de mens werden teweeggebracht, maar ook natuurlijke veranderingen in temperatuur, neerslag, windpatronen en andere factoren die zich over decennia of langere perioden voordoen, en dat moet ook in de toekomst zo blijven.
“De vertroebeling van de klassieke definitie van klimaatverandering heeft het pad geëffend om elke verandering in het klimaat toe te schrijven aan antropogene emissies”, verklaarde Szarka tegenover The Epoch Times om het belang van de studie te benadrukken.
Maar zo hoeft het niet te zijn. Hij suggereerde dat zelfs niet-wetenschappelijke leken zich zouden kunnen en moeten inzetten om de waarheid te achterhalen.
“Gewone mensen zijn in staat om te bepalen wie er in troebele wateren vist, als ze politici, beleidsmakers en journalisten systematisch vragen wat ze bedoelen met de term klimaatverandering,” zei hij.
Meningen van buiten
Zelfs sommige IPCC-beoordelaars van de VN hebben zich sceptisch uitgelaten over het dominante verhaal en steun betuigd aan het werk van Soon en anderen.
Toen The Epoch Times contact opnam met Howard Brady, Ph.D. uit Australië, prees hij het werk van Soon en de andere auteurs achter de studie als “waarschijnlijk het beste dat er is”.
Brady erkent een gebrek aan expertise over de zon in het bijzonder, maar bekritiseert het IPCC en haar modellen.
Hij maakte zich onder meer zorgen over het feit dat zij “nog steeds meer stormen voorspellen, ook al nemen die af,” en “nog steeds een versnelde zeespiegelstijging rapporteren, terwijl dat niet het geval is.”
In de loop der jaren hebben talrijke IPCC-wetenschappers zich gedistantieerd van de standpunten van hun collega’s.
Zo beschuldigde wijlen Dr. Nils-Axel Morner, die als IPCC-beoordelaar de zeespiegelstijging beoordeelde, het VN-orgaan er regelmatig van dat het het bij het verkeerde eind had – waarschijnlijk meer om politieke dan om wetenschappelijke redenen.
Een andere externe deskundige die door The Epoch Times werd benaderd om inzicht te krijgen in de nieuwe studie en het laatste IPCC-rapport uitte eveneens grote bezorgdheid.
John Christy, hoogleraar atmosferische en aardwetenschappen aan de Universiteit van Alabama in Huntsville, merkte op dat “het IPCC-rapport aangeeft veel vertrouwen te hebben in modelsimulaties, maar tegelijkertijd in het hoofdgedeelte van het rapport opmerkt hoe slecht de modellen de werkelijke atmosfeer weergeven.”
Het IPCC beweert dat zijn modellen een nauwkeurig beeld geven van de invloed van alle krachten die het klimaat beïnvloeden en dat niets anders de opwarming in de afgelopen 40 jaar kan hebben veroorzaakt dan menselijke emissies, legde hij uit.
“Dit wijst op een zekere hoogmoed en een gebrek aan verbeeldingskracht,” zei Christy, die ook directeur is van het Earth System Science Center.
De wereldberoemde klimatoloog erkende dat hij geen tijd had gehad om het nieuwe document te lezen of het laatste IPCC-rapport zorgvuldig door te nemen, maar vertelde The Epoch Times dat de modellen van de VN niet eens de natuurlijke variaties van de laatste 150 jaar kunnen reproduceren, zoals de natuurlijke opwarming tijdens de eerste helft van de 20e eeuw.
“Ze overdrijven ook de opwarming van de laatste 40 jaar, en ook dat komt niet overeen met de echte wereld,” zei hij.
“Dus als ze de natuurlijke variaties niet met voldoende vaardigheid kunnen reproduceren en ze de atmosfeer over de laatste 40 jaar oververhitten, hoe zijn ze dan in staat om ons met zo’n ‘ondubbelzinnig’ vertrouwen te vertellen ‘waarom’ veranderingen plaatsvinden?” vroeg hij.
Dr. Christy was onomwonden in zijn conclusies en zei: “De modellen zijn het zeker niet met elkaar eens over de toekomst.
Dat beperkt hun resultaten “tot het domein van speculatieve hypotheses, niet tot beleidsbepalende instrumenten.”
Reactie van NASA en IPCC
Gavin Schmidt, waarnemend senior adviseur voor het klimaat bij de NASA en directeur van het Goddard Institute for Space Studies, was ook onverbloemd over het nieuwe artikel.
“Dit is totale onzin waar geen zinnig mens tijd aan zou moeten verspillen,” zei hij tegen The Epoch Times.
Hij reageerde niet op een vervolgverzoek om specifieke feitelijke fouten of redeneringen in het nieuwe RAA-document.
Maar zelfs Schmidt, een vooraanstaand voorstander van de hypothese dat de opwarming door de mens wordt veroorzaakt, heeft toegegeven dat de modellen van het IPCC onnauwkeurig zijn geweest.
“Je komt uit op cijfers voor zelfs de nabije toekomst die krankzinnig eng zijn – en verkeerd,” aldus Schmidt in het tijdschrift Science.
Jonathan Lynn, hoofd communicatie van het IPCC, vertelde The Epoch Times daarentegen dat het VN-orgaan zeer overtuigd blijft van zijn conclusies.
Gevraagd naar het nieuwe artikel en de beweringen van de auteurs dat het IPCC de menselijke uitstoot ten onrechte de schuld geeft, antwoordde Lynn: “Het IPCC probeert niemand of niets ergens de schuld van te geven. We proberen wel de klimaatverandering toe te schrijven om de oorzaken ervan te verklaren.”
Verwijzend naar hoofdstuk 3 van het nieuwe IPCC-rapport, sloot Lynn zich aan bij het oordeel van het VN-orgaan dat de meer dan 14.000 onderzochte documenten aantonen dat de opwarming is veroorzaakt door menselijke emissies.
“Het nieuwe document uit 2021 kan de onderliggende conclusie van het IPCC dat de opwarming van de laatste decennia veroorzaakt wordt door CO2 en menselijke emissies, in twijfel trekken,” voegde Lynn eraan toe in een vervolgverklaring aan The Epoch Times. “Maar als het wordt opgenomen in de volgende beoordeling, is het onwaarschijnlijk dat het die conclusie, die gebaseerd is op duizenden andere onderzoeksresultaten, volledig teniet zal doen.
De volgende IPCC-evaluatie wordt over meer dan vijf jaar verwacht.
Eén van de auteurs van het nieuwe IPCC-rapport, Jim Kossin, vierde dat mensen “bang beginnen te worden” voor klimaatveranderingen als gevolg van de bevindingen van het IPCC.
“Ik denk dat dit zal helpen om de houding van mensen te veranderen,” zei hij. “En hopelijk zal dat de manier waarop ze stemmen beïnvloeden.”
***
Alex Newman is een bekroonde internationale journalist, pedagoog, auteur en consultant. Hij schreef mee aan het boek “Crimes of the Educators: How Utopians Are Using Government Schools to Destroy America’s Children.” Hij is uitvoerend directeur van Public School Exit, is CEO van Liberty Sentinel Media en schrijft voor diverse publicaties in de Verenigde Staten en daarbuiten.
***
Bron hier.
Opnieuw ondersteuning van de mening van tegenstanders van de CAGW-hypothese.
Moet dat nog onderzocht worden? De zon straalt 1000 keer meer energie naar de aarde dan de mens genereert en is daarmee de bepalende factor voor het klimaat op aarde. Historisch gezien heeft een toename van CO2 in de atmosfeer nog nooit een kettingreactie veroorzaakt en dat gaat ook nu dus niet gebeuren. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is maar amper genoeg om de planeet niet uit te laten sterven.
Beste Henk van der Veen, dat is beslist niet wat de publicatie van Connolly beschrijft.
Het beeld varieert immers wel zeer sterk per dataset voor de zon maar suggereert niet dat de mondiale opwarming inclusief het laatste decennium volledig kan worden door de zon. Je suggestie dat het eigenlijk niet zou hoeven te worden onderzocht berust dus op onzin.
Beste Martijn,
Bedankt voor je reactie en ga gerust door met onderzoeken. Ik zelf ben niet zo van de (korte termijn, decennia) datasets en modellen, meer van de grote lijnen. Een factor 1000 is nogal wat.
Ik citeer uit het artikel: “Wanneer bijvoorbeeld de zonnegegevens van NASA’s “ACRIM”-zonnemonitorsatellieten worden vergeleken met betrouwbare temperatuurgegevens, zou vrijwel de gehele opwarming door de zon worden verklaard en zouden menselijke emissies bijna geen enkele rol spelen.”
Lijkt mij logisch.
Re: Henk van der Veen 23 aug 2021 om 12:51
Ik ben vertrouwd met wat er over de ACRIM is geschreven; ik heb hierover ook gerapporteerd in meerdere van mijn eigen artikelen.
Echter, voor de laatste decennia toont de ACRIM een duidelijke afname in de activiteit van de zon. Enkel voor de periode tot ergens in het eerste decennia van de 21ste eeuw toont de ACRIM een beeld dat ruimte biedt voor hooguit 2/3 deel van de totale opwarming. dus de 95-98% van de opwarming m.b.t. de zogenaamde “rural stations” (= in zeg maar de gebieden buiten de bewoonde wereld) geeft geenszins een compleet beeld voor de totale opwarming over de gehele aarde.
De werkelijkheid is dus iets gecompliceerder dan in bovenstaand artikel van Alex Newman wordt gesuggereerd – zie ook mijn eerdere post verderop in deze discussie:
https://www.climategate.nl/2021/08/studie-wijst-uit-dat-de-zon-niet-co2-mogelijk-achter-opwarming-van-de-aarde-zit/
Inderdaad maar ook het steeds maar weer buitenbeeld maneuvreren van de MILANCOVICE CYCLI.
Wij poneren wederom de enige echte waarheid: de MILANKOVIC CYCLI is de oorzaak van de opwarming, is daarmee de oorzaak van algemene Klimaat beïnvloeding de daarmee gepaard gaande verandering van de Seizoenen.
Uiteindelijk viel de Berlijnse muur ook, alleen ze is nu wat langer maar breken zal ze, kwestie van tijd.
Ze maken zich zelf steeds ongeloofwaardiger door hun eenzijdige alarmistische berichtgeving in stand te houden met zaken die schijnbaar niet door de beugel kunnen.
Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel.
Theo, je raakt hier de kern van de zaak.
Na WOII werd de kwalificatie ‘landverrader’ regelmatig gebruikt.
Het wordt tijd, dat voor figuren als Timmerfrans, Nijpels en andere fans van het IPCC/VN enz een term wordt bedacht met dezelfde zeggingskracht en dan mogen ze nog blij zijn, dat de doodstraf nauwelijks nog bestaat.
nou nou poe poe
Hans Erren, ik snap je reactie hoor, maar soms moet je wat overdrijven om de realiteit tussen de oren geramd te krijgen. En wat de VN betreft even een citaat uit EW over de recente ramp in Haiti:
‘In eerste instantie konden hulpgoederen daardoor alleen vanuit de lucht worden geleverd, wat het proces aanzienlijk heeft vertraagd. Afgelopen dinsdag is daarom een akkoord gesloten tussen de Verenigde Naties en de bendes, waardoor vrije toegang via de wegen is gegarandeerd.’
Onderhandelen met een paar struikrovers; kan het morele failliet van de VN nog beter aangetoond worden?
Kennisverraders. (of gewoon alfa’s natuurlijk ).
“maar soms moet je wat overdrijven om de realiteit tussen de oren geramd te krijgen”
Het IPCC wordt hier geregeld verweten deze strategie toe te passen, maar als het in het eigen straatje zo uitkomt is het wel geoorloofd?
Jazeker AnthonyF, ram er maar eens op los.
Bij de Veranda smijten ze je er ook uit als het hun niet past, bij sites als NU.nl het zelfde verhaal, bij Facebook beginnen ze er ook al steeds meer mee.
Als er niet geramd word, dan wordt je niet gehoord, zo werkt dat heden nu eenmaal.
(reactie van de originele Ivo die hier al 10 jaar bezoeker en soms commentator is).
Politici moeten belangen afwegen. Zij kunnen niet overal verstand van hebben. Als de adviseurs (IPCC, VN, KNMI, Universiteiten, planbureaus) allemaal zeggen dat er een groot probleem is, kunnen we hen niet verwijten dat ze daarnaar handelen. Ons richten op de politici met de opmerking dat er een paar mensen het niet met al hun adviseurs eens zijn, zal niet veel effect hebben. De vraag is dus hoe we de instituties kunnen bereiken.
Deze studies zijn gevaarlijk voor het verdienmodel van de nieuwe industrie. De toekomstige geldstromen van biljoenen euro’s en dollars zijn afhankelijk gemaakt van ipcc rapporten. Juist als blijkt dat investeren in co2 reductie niets uitmaakt is dat een aanmoediging om er nog meer geld in te steken. Er is ten slotte altijd het excuus dat niet alle landen hebben meegedaan. Waar in China keihard wordt gewerkt om de bevolking in grotere welvaart te laten leven mogen we in de westerse wereld werken om het klimaat in de wereld te mogen redden. Democratisch hebben we daarvoor gekozen. Van de gepensioneerden die hun koopkracht inleveren tot jongeren die zich voor alles blauw betalen. Klimaat redden is ons enig doel in leven geworden. Tech- en informatie bedrijven gaan ons hierbij helpen door onwelgevallige informatie te verwijderen, blokkeren en zwart te maken opdat de redding van de klimaatondernemers niet in gevaar komt. Dat heeft het ipcc goed gezien. Klimaat heeft niets met fysica te maken en alles met politiek.
Voor MSM is alles aan de klimaatverandering gebonden , kwestie van de ” harts and minds” bij de les te houden , na de koppeling aan COVID is het nu de beurt aan de overwinning van de Taliban https://www.cbsnews.com/news/climate-change-taliban-strengthen/ die we hadden kunnen tegen houden met zonnepanelen , gekker kan je niet bedenken wetende dat de landbouw productie van Afghanistan bijna verdubbelde tussen 2000 en nu, bronnen raadplegen hoeft niet meer, fantaseren des te meer. Waar zijn de onderzoeksjournalisten gebleven?
MSM drijft op modes, hysterie, autoriteit en grootste groep. En dat alles in de gemaskeerde roddelvariant die alleen bestaande frames ondersteunt. Bevestiging. Geen al te grote afwijking. Net genoeg bevestiging om je goed te voelen, net genoeg nieuws om dat niet door te hebben. Rotfeiten worden meteen in geaccepteerde frames geplakt ( zoals bij Peter de Vries). Nee hoor, er is geen mafia van buitenlanders die onze cultuur verachten. Gewoon boos op journalisten. MSM is opium.
Waar die onderzoeksjournalisten zijn gebleven? Zie de film van Marijn Poels: https://youtu.be/XwSTVu7V4bA
Een uitstekend artikel dat alle beleidsmakers zouden moeten lezen en dan heel goed nadenken of ze wel op de juiste weg zijn om door te gaan met de voornemens die nu op tafel liggen.
.
Het IPCC is opgericht als wetenschappelijke arm van het UNFCCC ( bekend als organisator van de COP conferenties) dat als doel heeft de menselijke invloed op het klimaat te bestuderen. Als het IPCC zou aantonen dat de menselijke invloed minimaal is dan valt ook haar broodheer , de UNFCCC .Ik zie niet in dat ooit een van de VN organisaties haar deuren zalt sluiten.
Bovenstaand artikel doet me terugdenken aan een vroegere IPCC verslaggever J. Pielke en hoe het hem vergaan is als “heretic” tot in het Witte Huis toe onder Obama.
Het hier vernoemde artikel is uitstekend , vooral omdat het de diverse standpunten tot zijn recht laat komen, een prachtvoorbeeld hoe de wetenschap moet werken , een” consensus” vind je er niet , wel de wil naar waarheidsvinding.
Dr. Ronan Connolly, lead author van het hier besproken paper, is bezig met onderzoek (ivm het schrijven van een boek) naar de politieke scheidslijnen bij climate change.
Hij stelt dan 2 vragen:
1. The political divide on the “detection” problem (is het aanwijsbaar)
2. The political divide on the “attribution” problem (is het toewijsbaar)
In een document (Notes on the left/right divide on climate change) waarin hij verslag doet van zijn resultaten tot nu toe, schrijft hij iets opmerkelijks:
Ik vind de trove niet zo merkwaardig; merkwaardiger is dat hij het als een aside brengt.
Volgens mij hebben we daar des Pudels Kern.
Dus, ik zou het wat waard vinden als hij een derde vraag gaat onderzoeken:
3. Is climate change observable?
Nou ja, jullie kennen mijn antwoord: nee, dat is niet observable, en voor zover je aan de kuren van het weer klimaatverandering meent te kunnen toeschrijven, weet je ook nog niet welke kant het opgaat.
Climate change is observable,
But
Is co2 attribution detectable?
https://judithcurry.com/2021/08/18/the-ipccs-attribution-methodology-is-fundamentally-flawed/
Hans, wat ik bedoel is dit.
We hebben tijdreeksen van allerlei metingen. Praktisch hebben we het dan bovenmatig over GMT – alsof dat de enige maatstaf zou moeten zijn – die een graadje hoger ligt … en niemand die er last van heeft.
Maar niemand die het klimaat “ziet” veranderen in NL. Ook niet in USA.
Het klimaat heeft kuren, dat wel. Volgens mij al sinds de dagen van Adam en Eva, maar in ieder geval zolang als ik leef – kuren van allerlei aard.
Wel “menen” we meer extremen te zien, en zonder enige vorm van bewijs noemen we dat een gevolg van climate change … niet eens meer een uiting daarvan.
Nou, over de aantallen en de ernst is al genoeg discussie.
En aan de “rapid attribution studies” hoeven we geloof ik geen woord vuil te maken.
Ik zou het woord klimaatverandering liever mijden en spreken van klimaatschommelingen en die zijn van alle tijden.
“Maar niemand die het klimaat “ziet” veranderen in NL”
Duh, zeespiegelstijging van 20 cm per eeuw “zie” je ook niet.
“Maar niemand die het klimaat “ziet” veranderen in NL”
Natuurlijk wel. Er is steeds minder winterweer.
Mannen,
De definitie is volgens mij heel simpel. De eigenschap van een klimaat is dat het verandert. Waardoor is mi niet belangrijk maar de natuurlijke fenomenen zijn daar de grootste oorzaak van. De invloed van de zon is wel grappig ik heb de zonsverduiztering van de zon in Frankrijk toentertijd meegemaakt en de temperatuur zakte ca. 5 graden in die morte tijd. Etretat was 100% verduistering het werd gewoon fris. En dan maar volhouden dat die zon geen invloed heeft wat een geleuter.
Sinds 1989 t/m heden is het aantal zonneuren met gemiddeld 33% toegenomen. In diezelfde tijd is de temperatuur met gemiddeld 1,75 graden toegenomen en dat zou geen invloed hebben?? We schijnen nu naar een zonne minimum te gaan dus komt er een ijstijd, leuk voor de mensen met een warmtepomp. Even een extra Janssen en Tilanusje inkopen zo’n lange flanellen onderbroek goed tegen de kou en wollen sokken. Warmtepompje 5000 kWh per jaar goed voor het milieu en natuurlijk de CO2 uitstoot want electriciteit komt van de backup centrale op gas.
Bob,
De zonnekracht (TSI) is nu lager dan in 1880 maar de temperatuur ruim een graad hoger. Hoe zou de zon dat voor elkaar kunnen boksen?
Modelleur 24 aug 2021 om 23:09
Ook weer onzin, zie het oranje lijntje in figuur 2.2b in AR6.
Dat het IPCC het oranje lijntje negeert… it’s the IPCC stupid!
Kopp is dus onzin?
https://spot.colorado.edu/~koppg/TSI/Historical_TSI_Reconstruction.png
En ook jouw recente opmerking dat TSI rond 1880 z’n maximum haalde van de laatste eeuwen is onzin?
Re: Modelleur “Kopp is dus onzin?”
Ik kan dit niet anders herkenen als enkel een provocatie die geenszins betrekking heeft op het punt dat ik maakte m.b.t. het oranje lijntje want het IPCC gebruikt deze immers helemaal niet in haar analyse (het IPCC werkt in AR6 getalsmatig immers op basis van de gedateerde versie van de Matthes et al. dataset, namelijk de 2017 versie… terwijl de 2018 versie duidelijk een heel ander beeld toont).
PS. De versie op de website van Kopp is inclusief de nieuwe SILSO methodiek (die in 2015) werd geïntroduceerd dus de versie van Kopp is helemaal up to date. Terwijl de Matthes et al. 2017 dataset en de Matthes et al. updated dataset die door het IPCC wordt gepresenteerd geen rekening houdt met SILSO.
Modelleur, ik heb geen idee of je inmiddels op de hoogte bent van de status van de SILSO methodiek maar alleen al om deze reden mag de presentatie van IPCC AR6 worden omschreven als een analyse die feitelijk berust op een achterhaalde methodiek als het gaat om de modelering van de invloed van de zon. En daarom kan feitelijk de getalsmatige conclusies van het hele AR6 rapport in twijfel worden getrokken op basis van dit ene punt… want de zon is de olifant in de kamer die zeer waarschijnlijk veel meer invloed heeft gehad op de opwarming sinds het Maunder minimum dan het IPCC wil doen voor komen.
In feit negeert het IPCC belangrijke onzekerheden die van toepassing zijn op haar eigen conclusies… en het oranje lijntje in figuur 2.2b is illustratief hiervoor omdat de impact hiervan in potentie in de orde van 60x hoger is dan het IPCC beschrijft.
Dat lijken me voldoende ingrediënten voor een volgend artikel waarin je gaat proberen het IPCC met de grond gelijk te maken. Het is allemaal zo duidelijk (voor jou): olifant in de kas, factor 60. Fluitje van een cent dus. We wachten deze nieuwe poging geduldig af.
Goed, dit is dus de figuur met het oranje lijntje, volgens het bijschrift gebaseerd op “Matthes et al, updated”. Het staat inderdaad in het IPCC-rapport. Maar de verwijzing is vaag. Wat voor update is dat dan? In de literatuurlijst staat alleen het oorspronkelijke rapport van Matthes.
screenshot:
http://www.logboekweer.nl/Actueel/Figure%202.2%20Solar%20and%20Volcanic%20forcing%20IPCC.png
heel hoofdstuk 2 (PDF)
https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/downloads/report/IPCC_AR6_WGI_Chapter_02.pdf
Volgens het oranje lijntje zou de TSI sinds 1900 gemiddeld zijn toegenomen met zo’n 1 W/m2, in plaats van een toename van 0,5 W/m2 in de oorspronkelijke publicatie.
De forcering door toegenomen CO2 steeg in de zelfde periode met 2,1 W/m2. Dat is dus ten minste twee keer zo veel als de bijdrage van de TSI. Daarmee is de stelling dat broeikasgassen de belangrijkste bijdrage hebben geleverd aan de opwarming nog steeds correct.
https://en.wikipedia.org/wiki/Radiative_forcing#Carbon_dioxide
Bart,
Vermoedelijk moet je naar ERF kijken. De schaal daarvan staat aan de rechterkant van de figuur. De range is veel kleiner dan van TSI:
“The ERF due to solar variability over the historical period is therefore represented by 0.72 × ΔTSI × (1 – albedo)/4 using the TSI timeseries from Chapter 2, Section 2.2.1.”
Modelleur, in die ERF (Effective radiative forcing) ben ik niet zo thuis, en misschien maak je het daar te ingewikkeld mee? De figuur suggereert dat er een lineair verband is tussen TSI en ERF, maar in de omrekeningsfactor komt het albedo voor. Het albedo vanuit de ruimte gezien hangt af van de hoeveelheid bewolking, en die hangt weer af van de temperatuur. Verder kunnen voor de ERF misschien ook aerosolen een rol spelen en die kunnen in de loop van de tijd veranderen. Tenslotte weet ik niet of je de stralingsforcering door broeikasgassen ook om moet rekenen naar een ERF? Ook zonder al die extra stappen is de boodschap al duidelijk: de toename van de stralingsforcering door broeikasgassen is duidelijk groter dan door de TSI.
Bart,
Je kunt je wellicht voorstellen dat bij een albedo van 1 al het zonlicht op het aardoppervlak wordt teruggekaatst en dat een delta TSI van welke amplitude dan ook niet tot enige forcering leidt, ergo ERF=0.
“To convert these variations into radiative forcing requires dividing by the ratio of the cross section area (πa2, where a is the Earth’s radius) to the area of the surface (4πa2) and thus a factor of 4 and allowing for the 30% or so reflected. Radiative forcing fluctuations computed from the Total Irradiance Monitor (TIM) (University of Colorado) measurements of TSI, with a 27-day running average (to accommodate the sun’s rotation) and multiplied by 0.7/4 to allow for an approximate albedo effect (Fig. 2), show variations ranging over about 0.15 W m−2.”
(https://journals.ametsoc.org/view/journals/clim/27/9/jcli-d-13-00294.1.xml)
In AR6 wordt nog extra vermenigvuldigd met een factor 0.72. Waarom weet ik niet.
Dus je hebt gelijk. Er is een lineair verband tussen TSI en ERF.
Voor CO2 is geen correctie nodig van RF -> ERF.
Voor de correlatie berekeningen van Martijn van Mensvoort heeft deze correctie met een constante factor geen enkel effect. Voor de impact op de mondiaal gemiddelde temperatuur uiteraard wel.
Vuistregel is dus dat je delta TSI moet corrigeren met een factor 0.1-0.2 om de radiative forcing ervan te bepalen. Die kun je vervolgens direct vergelijken met radiative forcing van CO2, aerosolen, etc.
Dit verklaart waarom het IPCC de impact van de verandering van de zonne instraling op de verandering van de mondiaal gemiddelde temperatuur als minimaal acht over de afgelopen anderhalve eeuw.
Gewoon leuk, ter info.
https://www.esa.int/SPECIALS/Eduspace_Weather_NL/SEMCHRZ57NG_0.html
Deze is ook heel interessant:
file:///C:/Users/wijna/Downloads/GEA2000033004001.pdf
Maar het wordt pas echt interessant als we ons er in gaan verdiepen hoe Isaäc Newton dit verschijnsel heeft waargenomen, uitgedacht en vervolgens heeft omgezet naar wiskundige formules.
Ik heb hier lang geleden een lezing over gehad. De slingerbeweging in alles. In alle richtingen tegelijk. Ellips wordt rond en de zon gaat in het andere brandpunt verder voor de volgende elliptische ronde.
Is er hier iemand die een site kan vinden hoe Newton dit heeft uitgedacht? Moet toch ergens zijn?
2e link moet deze zijn:
https://natuurtijdschriften.nl/pub/415188
“Ellips wordt rond en de zon gaat in het andere brandpunt verder voor de volgende elliptische ronde.”
De verandering in de excentriciteit die in twee periodes van 100.000 jaar en 413.000 jaar is, was niet bij Newton bekend.
De excentriciteit is nu 0,017 en wordt niet kleiner dan 0,005.
Goh, wat fijn, heeft de wetenschapper na hem het volgende stukje van de puzzel gevonden…
De noodzaak tot ontmanteling / opheffing van het VN-IPCC wordt steeds dringender. Hun politiek gedreven activisme en alarmisme met steeds meer electieve onwaarschijnlijke klimaatscenario’s over 50 en 100 jaar heeft niks meer met objectieve klimaatwetenschap te maken.
De meest extreme “RCP8.5” is degene die in duizenden artikelen wordt gebruikt door beoefenaars van Bandwagon Science, maar het is hoogst onwaarschijnlijk geworden. Het IPCC beschermde de Bandwagon Science echter door geen schattingen van waarschijnlijkheid toe te kennen aan de verschillende verhaallijnen.
Zoals in elk van zijn samenvattende rapporten, maakt AR6 de kardinale fout om families van modellen (in dit geval CMIP-6) samen te voegen in plaats van modellen te gebruiken die meer representatief zijn voor de werkelijkheid. Het gebruik van de meer representatieve modellen is de ‘beste wetenschappelijke praktijk’ bij het voorspellen waar het IPCC zich niet aan houdt.
AR6 minimaliseert volledig de diepe vergroening van het aardoppervlak die optreedt als gevolg van de toename van koolstofdioxide en de klimaatverandering die door die toename wordt veroorzaakt. Meer dan 90 procent van de vergroening is het directe resultaat van menselijke activiteit.
De trucs die het VN-IPCC uithaalt om CO2-klimaatalarmisme te kunnen bedrijven worden gefileerd in :
https://wattsupwiththat.com/2021/08/16/weekly-climate-and-energy-news-roundup-467-2/
Zoiets heet een sekte. Compleet met inquisitie of sharia-politie.
De geldonteigening neemt toe. Was vroegah het standpunt van de ECB dat de inflatie ónder de 2 % moest blijven, nu moet het 2 % zijn (“Die zwei Prozent sind das Inflationsziel, das wir anstreben. Und dieses Ziel ist symmetrisch. Das heißt, wir wenden uns genauso entschieden gegen eine zu geringe Inflation wie gegen eine zu hohe.”)
De rente is negatief, dus de waarde van uw spaartegoed neemt jaarlijks met minimaal +2 % af. Het geld klotst tegen de plinten van de bedrijven (Rutte in 2019), maar het pensioentje van mijn moeder is de afgelopen 11 jaar niet geïndexeerd, hetgeen een koopkrachtverlies van ~25 % oplevert. Onteigening door de ECB.
Is die 2 % inflatie nodig? Jawel, voor de klimaattransitie namelijk. Overheden en bedrijven lenen namelijk heel goedkoop geld en de lasten van die leningen worden per jaar minstens 2 % lager. op deze manier kunnen de Vattenfalls dezer aarde zogenaamd subsidievrij hun bedrijf uitoefenen. De subsidies worden niet rechtstreeks gegeven, maar zitten verstopt in de geldpolitiek van de centrale banken. En betaald door de werkende burgers.
Ondertussen gaat de ECB haar beleid afstemmen op de klimaattransitie. De ECB ziet grote financiële risico’s voor de economieën als gevolg van klimaatsverandering.
“Der Klimawandel ist auch für das Finanzsystem ein beispielloses Risiko – allein schon, weil er auf kein Land begrenzt ist, sondern global wirkt. Wir sprechen in einem solchen Fall von einem systemischen Risiko. (…) Hochwasser, Waldbränden und Dürren sorgen bei Unternehmen und damit auch bei Banken und Versicherungen für enorme Verluste.”
Dit schip is slechts door de wal nog te keren.
2% inflatie en -0,01 rente politiek van de ECB zijn nodig om de EU-lidstaten bij elkaar te houden. Hiermede worden de staatsschulden van de knoflooklanden in 30 jaar geleidelijk afgelost door het swappen (een swap is een ruilcontract / financieel product) van hun hoge rentes staatschulden in 0% rente van hun staatsschulden. Over 30 jaar heeft inflatie alle schulden en spaargelden gehalveerd in waarde. Het drijft ook gevaarlijk de socialistische planeconomische bestedingsdrang op voor de lidstaten opgelegd door de EU. De EU-Green-Deal van Frans Timmermans is een dergelijk voorbeeld, het is een verkapt ‘sovjet-model’ planeconomische staatspolitiek.
De werkelijke oorzaak van de geldontwaarding vinden we in de ‘Kwantitatieve verruiming’. Het op grote schaal -digitaal- bijdrukken van Euro’s. Vanaf het moment dat Jeroen Dijsselbloem de Euro redde van de Grieken zo’n 4600 miljard. Door enerzijds staatsschulden op te kopen en anderzijds ‘gratis’ bijgedrukt geld uit te lenen creëert men een hype, een zeepbel, een schijneconomie. Totdat de zeepbel knapt houden beide geldstromen elkaar in evenwicht. Op een gegeven moment (nu dus) ontstaat er inflatie. Het bijgedrukte geld valt door de gaten in de handen van de Zuid-Europese nietsnutten in het geldpakhuis der vermogenden. Die gaan het beleggen, hetgeen lijdt tot stijgende huizenprijzen en stijgende beurskoersen. De huidige koers van de aandelen ligt ver boven de economische waarde van de ondernemingen.
Dit zelfde gebeurde in Amerika vanaf het moment dat de VS de eerste wereldoorlog in ging tot aan de beurscrash van 1928. Toen met fysiek bijgedrukt geld. Het knappen van de zeepbel veroorzaakte de crisis van de 30-er jaren.
Wat nu gebeurd is herhaling van zetten. Na de stijging van de huizenprijzen en de aandelenkoersen volgt de stijging van de basisgrondstoffen. De prijs van de benzine knalt nu omhoog. Als laatste zullen de prijzen voor de eerste levensbehoeften gaan stijgen, omdat deze tot nu toe nog altijd kunstmatig laag worden gehouden met subsidies.
Het moment nadert nu dat de inflatie zodanig groot wordt dat de rente wel moet gaan stijgen (zie uitleg Johan). Dan is het moment aangebroken dat niemand de vaste lasten van een af te sluiten hypotheek nog kan dragen en dondert het kaartenhuis in elkaar.
Ik verwacht dit tussen nu een twee jaar.
Overigens, zodra het gebeurd zullen de media het vol woedde en fanatisme over de aanleiding hebben. Dat zal iets heel eenvoudigs zijn. Basaal. De echte oorzaak blijft onbesproken…Want onze leiders zijn net mensen… Dus… ‘Zij’ hebben het goed gedaan of ‘anderen’ hebben het fout gedaan.
Off-topic maar toch:
Geld bijdrukken veroorzaakt niet onmiddellijk inflatie. Daar is ook beweging voor nodig, en die komt er nu.
Wil je inzicht in de werkelijke inflatie, kijk dan naar de huizenmarkt of beter nog, de goudprijs.
Hoezo “opwarming van de aarde”? Hangt de thermometer wellicht op z’n kop?
De zon is inderdaad verantwoordelijk voor het ontstaan van de vele klimaten op onze schone planeet aarde die krioelt van het leven. De vraag is nu, worden er feiten voor ons achtergelaten, want alle wetenschappers zijn het er over eens, door teveel aan kooldioxide warmt onze troposfeer op er komt een deken over de aarde te liggen. En die daar niet mee eens zijn worden bestempeld als moeilijke mensen, wetenschappers die zouden worden omgekocht. Wie spreekt nu de waarheid? en zo gaan m’n weer in complotdenkers evolueren. En dit feit komt niemand ten goede. Verder onderzoek is nodig, om nu eindelijk een goed beeld te verkrijgen.
Willy, De deken waar je het over hebt werkt voor geen meter in de woestijn. Daar koelt het ’s nachts hard af ondanks “al die CO2”. En dus doet CO2 alders ook niks. Daar is H2O en dat werkt wel een beetje.
Een artikel zoals dit is zware kost om te lezen, en er is dan ook geen enkele amateur klimaat-geïnteresseerde die dat volledig begrijpt en de tekst zelf naar waarde kan inschatten. Ik doe hier niet neerbuigend: ik heb zelf een universitaire wetenschappelijke opleiding, maar het blijft me moeilijk om echt zelf te oordelen wat in dit werk correct is of niet. Ik zie wel een aantal signalen die dit werk als onbelangrijk lijken te maken.
Een eerste is het tijdschrift waarin het werd gepubliceerd: “Research in Astronomy and Astrophysics”. Dit is geen tijdschrift voor klimaatonderzoek. Bovendien heeft het een heel lage ‘impact factor’. De auteurs hebben zelf gekozen om dit in een obscuur en irrelevant tijdschrift te publiceren. Ze schatten hun werk dus zelf niet erg hoog in. Als dit hun eigen oordeel is, waarom zou ik het dan wel als belangrijk moeten aanzien?
Een tweede signaal is de plaats waar die auteurs werken: de helft ervan omschrijft zichtzelf als “onafhankelijk onderzoeker” of als “gepensioneerd”. Het label “onafhankelijk onderzoeker” is misleidend: het betekent eigenlijk dat die persoon gewoon geen job heeft als onderzoeker. Met wat googlen stel je verder vast dat geen van hen een vooraanstaand onderzoeker is in zijn onderzoeksdomein. Verschillende auteurs kunnen zelfs als controversieel worden beschouwd.
Een derde signaal is dat de auteurs vaak wijzen op verschillen tussen datasets en suggereren dat er selecties zijn geweest die niet wetenschappelijk verantwoord zijn maar gebaseerd op geloof. Indien dat echt zo zou zijn, dan is er hier al jarenlang een grootschalig misbruik van onderzoeksgeld en van IPCC-geld aan de gang. Indien ze die beschuldiging hard kunnen maken, dan zal er een grootse onderzoekscommissie naar dergelijk misbruik worden opgestart. Maar het blijft enkel bij beweringen en verwijzingen naar de eigen eerdere publicaties. Het lijkt eerder dat de auteurs al jaren dit geloof aanhangen, maar het hen niet lukt om dit ten gronde aan te tonen. Het probleem blijkt hun eigen geloof te zijn, niet het geloof van het klimaatonderzoek!
Ik vind dat deze studie onvoldoende gewicht heeft om te beginnen twijfelen aan de conclusies van het IPCC.
Hans, welke trol is dit nu weer?
Als je dit verhaal echt niet snapt, dan heb je niet meer onderwijs genoten dan de OLO.
Ontiegelijk Lager Onderwijs volgens Harry Jekkers.
Dank voor het uitzoekwerk, DoSci. Inderdaad, zo kun je een indruk krijgen of wetenschappelijk werk wat voorstelt.
Ik ben ook blij dat je reactie er nog steeds staat. Helaas slaagt Climategate.nl er maar niet in om kwalitatief goede stukken over klimaatverandering te plaatsen. Een betere niche ligt in kritische stukken over klimaatbeleid. Daarover worden soms zinnige verhalen gepubliceerd.
Bart,
Wat voor uitzoekwerk heeft deze DoSci aantoonbaar verklaard, ik zie geen bewijzen of feiten die zijn tekst ondersteunen en om daar dan een mening op te baseren.
Bart, alle argumenten van DoSci zijn autoriteitsargumenten. Geen wetenschappelijke. Ik heb tijdens mijn werkzame leven jarenlang wetenschappelijke kwaliteit moeten beoordelen en daarin was ik zeer gewaardeerd. Bewijst een ere-medaille van de KNAW dat? Of een het unieke ere-doctoraat in alle faculteiten van de Delftse universiteit dat? Of een ridderschap? Ik vind van wel, wat die waardering betreft, maar NIET, of ik het goed deed. Het bewijs waar het echt om gaat, is het resultaat dat bereikt is in de door mij geselecteerde onderzoeken. Ik heb uitvoerig gedetailleerd (en gepubliceerd) onderzocht, hoe criteria als ‘gepeerreviewd’ gepubliceerd, impactfactor van tijdschriften, aantal publicaties, aantal citaties die publicaties opleverden, werkzaamheid in een prestigieus instituut en meerderheidsoordelen van referenten, correleren met de geldigheid van onderzoekuitkomsten. En mijn conclusie is: SLECHT. In de door mij geleide onderzoeksorganisaties voor natuurkunde en technologie zijn daarom de genoemde indicatoren nooit anders dan marginaal gebruikt voor kwaliteitsbeoordeling. Toch behoren ze tot de wereldwijd erkende en geroemde top researchorganisaties. Mij zegt dat niet veel – al geeft het wel voldoening – maar voor jou en DoSci misschien wel genoeg om eens over je hoofd te krabben. Feynman’s wijsheid: “Al is uw theorie nog zo mooi en elegant, maar wanneer hij in strijd is met de uitkomst van metingen en experiment, is hij fout”; is en blijft hoofdkenmerk van goede wetenschap.
“Ik heb uitvoerig gedetailleerd (en gepubliceerd) onderzocht, hoe criteria als ‘gepeerreviewd’ (…) correleren met de geldigheid van onderzoekuitkomsten. En mijn conclusie is: SLECHT. ”
Dat zou best wel eens kunnen. Dit artikel was immers ook ‘gepeerreviewd’, lezen we op de eerste regel.
DoSci baseert zich in de eerste plaats op de impactfactor van het tijdschrift waarin de publicatie verschenen is. Heb je daar ook naar gekeken? En hij baseert zich op de onderzoeksinstituten waar de auteurs werken. Heb je daar ook naar gekeken?
De kwaliteit van een stuk wordt in de eerste plaats bepaald door de kwaliteit van de gepresenteerde gegevens. Kennelijk was er uit het wetenschappelijke artikel geen enkel grafiekje te halen wat Alex Newman de moeite waard vond om weer te geven. Of hij durfde dat niet aan.
Excuus, ik zie nu dat je wel naar de impactfactor hebt gekeken.
Is het instituut “Research in Astronomy and Astrophysics” een obscuur clubje, zoals DoSci vermoedt? Ik heb geen idee. Dit zijn de gegevens van de club: Research in Astronomy and Astrophysics, National Astronomical Observatories, Chinese Academy of Sciences, 20A Datun Road, Chaoyang District, Beijing 100012, China.
Het adres geeft toch wel te denken…
Johan D,
Dat kan ik niet direct zeggen, ga maar eens naar de echte Chinese site toe en laat google vertalen, dan zie ik zeer relevante informatie, zeker nu China veel aan ruimtevaart doet, maar alle aspecten worden onderzocht tot voorspellingen van zonne uitbarstingen en ruimteschroot.
Ik weet niet of je het al vernomen hebt dat Ellon Musk zijn satellieten rommel een grote puinhoop aan het worden is en al voor bijna botsingen heeft gezorgd, als al zijn troep daarboven hangt zullen botsingen een feit worden.
Een andere aanwijzing dat de kwaliteit van dit tijdschrift ter discussie kan stellen is de relatief korte tijdspanne tussen eerste indiening (7 december 2020) en publicatie (14 april 2021). Bij gerenommeerde tijdschriften vergt dat proces eerder minimaal een half jaar. Vier maanden is dan zéér kort voor een dergelijk lang artikel (68 pagina’s!!; véél langer dan gemiddeld), hetgeen suggereert dat de review niet heel kritisch is gedaan.
@DoSci:
Uw argumenten baseren zich op autoriteit. Het ‘op de strepen staan’. Niet op inhoud.
Ik heb geen hekel aan de VN of de EU. Ik heb een hekel aan corruptie.
@ DoSci,
Een beetje minder reageren vanuit de waan van het eigen gelijk zou geen kwaad kunnen. Als je geen inhoudelijk weerwoord hebt op de studies over de invloed van de zon op het klimaat, bewijs je jezelf geen dienst met je reactie.
@ Gert DoSci de argumenten van de heer le Pair beschouw ik inderdaad als die van een
‘Autoriteit’.
Er bestaan Charlatans, kwakzalvers en ‘autoriteiten’ in de ‘wetenschap’ is mij wel duidelijk geworden. De heer Le Pair beschouw ik als absolute autoriteit.
Net las ik nog een artikel in het clubblaadje van de alarmisten van Maarten Keulemans , die zichzelf als ‘ autoriteit’ beschouwt, maar gewoon een papagaai is die het verhaal echoot. Nota bene in een artikel waarin hijzelf aan de orde stelt of ‘ wetenschappers ‘ niet in hoog tempo hun eigen glazen aan het ingooien zijn. Ja dus is het antwoord. Ik snap niet dat mensen die bagger allemaal nog geloven, hoogopgeleid als ze zichzelf noemen.
Op de site van klimaatveranda is ook goed te zien hoe ze wild om zich heen slaan. Ik kan me niet voorstellen dat er nog weldenkende mensen zijn die in de prietpraat trappen die ze daar ventileren.
(Klimaat)wetenschappers overspelen hun hand en dat wordt steeds duidelijker.
Research in Astronomy and Astrophysics heeft er júist mee te maken.
We leven in een Electric Universe.
Wat je 2e punt betreft, waarom het veel gepensioneerden zijn die van de consensus afwijken is omdat zij niet (meer) afhankelijk zijn.
Wiens brood men eet diens woord men spreekt.
Re: “De nieuwe studie, die hier kan worden gedownload, werd gepubliceerd net nadat de VN haar zesde “Assessment Report”, bekend als AR6, had gepubliceerd, waarin opnieuw werd gepleit voor het standpunt dat de uitstoot van CO2 door de mens de schuld is van de opwarming van de aarde. Volgens het rapport was de verantwoordelijkheid van de mens “ondubbelzinnig”.”
Het vormt weliswaar slechts een detail, maar dit statement in bovenstaand artikel is feitelijk helaas wel onjuist.
Want WIllie Soon presenteerde reeds op 13 juni in een email de publicatie met deze link naar de website van de RAA:
http://www.raa-journal.org/raa/index.php/raa/article/view/4906
(Ik kreeg de mail via Hans Labohm op 20 juni toegestuurd)
Overigens, deze passages in de publicatie zelf bevestigt dat de analyse werd gepresenteerd in aanloop naar AR6:
“In our opinion, this was not satisfactorily done by the authors of the relevant section in the influential IPCC reports, i.e., section 8.4.1 of IPCC (2013a). Matthes et al. (2017)’s recommendation that their new estimate (which will be discussed below) should be the only solar activity dataset considered by the CMIP6 modeling groups (Matthes et al. 2017) for the IPCC’s upcoming AR6 is even more unwise due to the substantial differences between various published TSI estimates.
…
Therefore, we anticipate that if the CMIP6 modeling groups have adopted the recommendations of Matthes et al. (2017), then the IPCC AR6 will probably come to a similar conclusion as the AR5.”
PS. M.b.t. de persoonlijke uitlating van Connolly in termen van de suggestie dat “alle opwarming door de zon wordt veroorzaakt”, dit lijkt in strijd met wat de publicatie daadwerkelijk beschrijft want in de abstract van de publicatie wordt enkel gesproken in termen van “most of the recent warming”:
“For all five Northern Hemisphere temperature series, different TSI estimates suggest everything from no role for the Sun in recent decades (implying that recent global warming is mostly human-caused) to most of the recent global warming being due to changes in solar activity (that is, that recent global warming is mostly natural).”
Ik vraag mij dus ook af of het statement over de uitlatingen van Connolly in een video interview wel helemaal juist is.
Wellicht dat de uitlatingen van Connolly door Newman verkeerd zijn begrepen? Immers, de publicatie beschrijft enkel wat oudere studies – die werken met data t/m 1998 – die dat beeld beschrijven: Bard et al. (2000); Ammann et al. (2007).
En ook dit statement impliceert een belangrijke nuancering omdat deze enkel van toepassing is op de opwarming in dun bevolkte gebieden:
“If you consider the Hoyt & Schatten (1993) dataset (Scafetta & Willson 2014; Scafetta et al. 2019; Hoyt & Schatten 1993) updated with the ACRIM record, you can explain 95%–98% of the longterm warming trend (1841–2018) of the rural-only estimate of Northern Hemisphere temperature trends in terms of solar variability alone.”
Het zou een slechte zaak zijn wanneer Connolly zelf een statement zou hebben gemaakt dat suggereert dat de zon de gehele opwarming zou kunnen verklaren, wat dit is immers duidelijk niet wat de publicatie daadwerkelijk beschrijft (+ dit zou in strijd zijn met wat een groep van 60 experts op het terrein van de zon in hun 2015 boek publicatie mogelijk acht, namelijk: dat de opwarming van de voorgaande 50 jaar niet door de combinatie van de zon en vulkanisme kan worden verklaard – zie: ‘Earth’s climate response to a changing sun’ waaraan ik in mijn laatste 2 artikelen heb gerefereerd).
Er is vanuit het IPCC geen enkele reden om de waarheid te vertellen omdat er gekozen is (wereldwijd) voor de agenda 2030 waar CO2 de schuld krijgt van de opwarming van de aarde. Dit wordt gebruikt door de politiek om allerlei onzinnige en kostbare klimaat doelstellingen er doorheen te drukken waarvan de kostwen afgewenteld worden op de burgers.
simpel geredeneerd, er is geen goede verdienmodel aan de zon die de klimaatverandering veroorzaakt. Er zit geen knop op de zon om meer of minder warmte uit te stralen. Het verdienmodel CO2 is er wel degelijk, zie biomassa, wind- en zonneergie en uitbannen fosiele brandstoffen. Hier gaan echt grote hoeveelheden miljarden in om, en wie mag dit allemaal betalen?
De Franse Revolutie kostte ook geld. Een deel van de CO2 hysterie is gewoon al lang bestaande wens die nu geboost kan worden met angst voor klimaatverandering. Er was, los van de klimaatcijfers, een enorme onderstroom van verbrandingshaters en vervuilings-geërgerden. Pas toen “klimaat” geschreeuwd werd kregen die momentum. Oorlogen geven economische groei. Revoluties ook. Economie is niks anders dan arbeid en waardevermeerdering. Helaas lukt het nog onvoldoende om die twee in vredestijd aan de gang te houden. Zie onze gemaskeerde werkloosheid. Er zijn meer kanten aan de zaak maar van het verlies van oude auto’s maakt niemand een kwestie. Als het aardgas niet was verjubelt aan kinderbijslag voor de halve wereld maar eerst in de energiesector was geïnvesteerd met als bedoeling om na het aardgas beter beslagen ten ijs te komen hadden we nu geen waanzin meer nodig gehad maar waren de mogelijkheden bekend
Je voelt toch met de klompen aan dat IPCC de boel aan het verneuken is.
Neem alleen de versnelde zeespiegel steiging, waar blijft die.
Neem de getijden metingen in India, de NASA meet meer stijging dan de oude analoge getijdenmeters, ja hoe kan dat, de university van India zocht het uit, conclusies, de meet-tijd van de satellieten is veel te kort, ding komt niet geregeld over en de corectie cijfers kloppen niet van de overvlieger.
De oude getijdenmeters moesten schijbaar weg omdat er geen nieuwe meer werden gemaakt, en wat gebeurt nu, nu heeft een klein clubje al deze gegevens waar ze mee kunnen doen wat ze willen, wat grafiekjes naar buiten brengen en ze slikken het allemaal als zoete koek.
En dan hebben we het alleen nog maar over zeespiegel stijging.
Je kunt het denk ik beter anders formuleren Theo.
Het IPCC politiseert de kwestie van het klimaat met nogal eenzijdige analyses die in feite vooral zijn gericht op de impact van broeikasgassen waarbij ten onrechte niet wordt onderkend dat er sprake is van grote onzekerheden over hoe de invloed van natuurlijke en antropogene klimaatverandering zich tot elkaar verhouden.
Dit kan het beste worden begrepen in het perspectief vna de ijstijden cyclus die in feite nog steeds niet goed wordt begrepen maar hierbij is wel duidelijk dat de bandbreedte van de temperatuurvariatie in de orde van bijna 6 graad C metname onder invloed van de activiteit van de zon in combinatie met kosmische constellaties die betrekking hebben op de stand van de aarde t.o.v. de zon voor een belangrijk deel kunnen worden verklaard. Echter, dit gaat wel over oscillaties met een tijdsduur in de orde van ongeveer 100.000 jaar.
De huidige klimaatverandering verloopt daarentegen wel duidelijk sneller t.o.v. de fluctuaties die bekend zijn m.b.t. de ijstijden cylus en we kunnen er denk ik rustig vanuit gaan dat CO2 hierbij wel enige rol van betekenis speelt. Maar de kans is groot dat de toekomst gaat uitwijzen dat de impact van CO2 met feedback van processen die ontstaan binnen het klimaatsysteem niet heel veel groter is dan de impact van CO2 zonder deze feedback – welke bij benadering bijna 2,5 tot 4 maal kleiner is dan de bandbreedte die het IPCC in AR6 voor de eventwichtsklimaatgevoeligheid voor een verdubbeling van CO2 t.o.v. preïndustriele waarden beschrijft.
Tenslotte is hierbij ook van belang dat de evenwichtsklimaatgevoeligheid pas op zijn vroegst na honderden tot enkele duizenden jaren zal worden bereikt. De nieuwe inschatting voor de TCR is als volgt:
“AR6 also narrows the likely range for the “transient climate response” (TCR) to 1.4-2.2C, with a best estimate of 1.8C. This compares to the AR5 likely range of 1-2.5C.”
Bron: https://www.carbonbrief.org/in-depth-qa-the-ipccs-sixth-assessment-report-on-climate-science
PS. Wanneer we uitgaan van de mogelijkheid dat het IPCC de boel met een factor 2 overschat, dan komen we akelig dicht bij de klimaatgevoeligheid die ik recent heb berekend: 1,08 graad C op basis van een lineaire verband en 0,835 graad C op basis van een logaritmisch verband (zie mijn recente artikel + de bijbehorende discussie).
TCR = transitie klimaatgevoeligheid (= de klimaatgevoeligheid zodra de verdubbeling van CO2 is bereikt)
PS. Rond 2050 zal de verdubbeling van CO2 mogelijk/waarschijnlijk worden bereikt. Echter, in AR6 wordt duidelijk dat we komende 20 jaar weinig impact zullen gaan zien van de energietransitie omdat 4 van de 5 emissiescenarios die worden beschreven zijn voorzien van een temperatuur bandbreedte van 1,2 en 1,7/1,8 graad C (terwijl de huidige waarde reeds op 1,2 graad C zit). Pas in de periode 2040-2060 voorziet men duidelijke temperatuurverschillen tussen de scenarios met een bandbreedte verschil in de orde van 0,8 graad C op basis van de best estimate.
In feite schetst het IPCC een perspectief dat nog 20 jaar een soort van ‘back box’ zal blijven; zelfs een zijwaarts temperatuurverloop zal men gaan aangrijpen om te verklaren d.m.v. natuurlijke variabiliteit.
En dit alles laat volop ruimte voor de mogelijkheid dat men de invloed van natuurlijke variabiliteit hierbij zwaar heeft onderschat.
De klimaatwetenschap staat in feite nog in de kinderschoenen… maar omdat het IPCC een gepolitiseerde boodschap beoogt te communiceren wordt dit niet erkend.
Martijn, ik weet wel zeker dat jij het beter kunt formuleren als ik, en klimaat ontkenner betreffende wat opwarming ben ik ook niet, en het is net wat je zegt eenzijdig en overdreven, angst zaaien noem ik dat.
Maar als ik zie wie meedingt bij het IPCC, milieu organisaties als Greenpeace en ander milieu organisaties, zelfs het bedrijfsleven, neem aan de groene tak, en andere organisaties?, onderzoekscentra?, overige experts?
Dan zie ik al een heel groot kliekje in een schuitje die graag hun subsidie landje in stand houden.
Daarom voel ik met de klompen aan dat het bij lange na niet klopt, en als je op internet zoekt zul je bij Wikipedia b.v. vinden dat ze al vaker op de vingers zijn getikt.
Ook zul je vinden dat de heren niet uit de pas mogen lopen dit kan zeer schadelijk voor de verdere toekomst zijn.
Gelukkig durven nu al wat meer wetenschappers gelijktijdig tegen te sputteren omdat ze er allemaal niet meer zo achter staan, zeker niet wat de heilige modellen voorspellen.
Daarbij is het net wat je zegt, veel is onbegrepen en ze wandelen er gewoon overheen.
Ook de opwarming in de MWP b.v kwam relatief snel opzetten en verdween ook zo weer.
“de klimaatgevoeligheid die ik recent heb berekend: 1,08 graad C op basis van een lineaire verband en 0,835 graad C op basis van een logaritmisch verband (zie mijn recente artikel + de bijbehorende discussie).”
In de bijbehorende discussie heb ik erop gewezen dat de berekende klimaatgevoeligheid voor CO2 is berekend o.b.v. geconstrueerde data die in het geheel niet gevoelig is voor CO2, omdat die zich beweegt tussen de flinterdunne marge van 279 en 283 ppm.
De waarde van de gepresenteerde getallen dient dan ook met de nodige scepsis in ogenschouw genomen te worden.
“de klimaatgevoeligheid die ik recent heb berekend: 1,08 graad C op basis van een lineaire verband en 0,835 graad C op basis van een logaritmisch verband (zie mijn recente artikel + de bijbehorende discussie).”
In de bijbehorende discussie heb ik erop gewezen dat de berekende klimaatgevoeligheid voor CO2 is berekend o.b.v. geconstrueerde data die in het geheel niet gevoelig is voor CO2, omdat die zich beweegt tussen de flinterdunne marge van 279 en 283 ppm.
De waarde van de gepresenteerde getallen dient dan ook met de nodige scepsis in ogenschouw genomen te worden.
Modeleur, uit de bijzonder lage bandbreedte (0,04 graad C) van het residue van de regressieanalyse kunnen we afleiden dat mijn model vermoedelijk de waarheid heel dicht benaderd. Want binnen het perspectief van klimaatdata zjn de bandbreedtes van de modellen altijd vele malen groter… terwijl het dan meestal om aanzienlijk kortere tijdperspectieve gaat.
Je argument raakt bovendien in feite kant noch wal in het perspectief van de veronderstelling dat er sprake is van een logaritmische relatie tussen CO2 en de temperatuur, want dit zou logscherwijs behoren te impliceren dat juist kleine variaties in CO2 een relatief groot temperatuureffect zouden behoren te tonen. Laat dit nu net zijn wat mijn analyse aantoont.
Je toont je dus ziende-blind voor de zwakke plek in je eigen argumentatie.
(Ik heb het al wel vaker gezegd: je houdt jezelf veel te vaak voor de gek…. en desnoods zet je hierbij het gebruik van nieuwe gebruikersnamen in om je eigen dwaasheden te bekrachtigen, etc.)
Alinea 1. Uiteraard, je hebt alle variabiliteit weggefilterd door te middelen over 378 jaar;
Alinea 2. dT = 5.35*K*ln(283/279) / 3.7 = 0.02*K. Met jouw K ~= 1 praten we hier dus over een temperatuur effect van 0.02 graden. Ik zou dat geen groot temperatuur effect willen noemen;
Alinea 4. probeer bij de inhoud te blijven en niet ad hominem
@Henk Van De Veen: Je hebt een punt, maar ook hier zien we hetzelfde, als er tijdens de winter een hogedrukgebied over onze streken hangt, dan kan het door gebrek aan bewolking ook flink afkoelen, behalve bij inversie.
Het ontbreken van een tijdlijn in de plannen tot regulering van de opwarming van de aarde moet tot nadenken stemmen. Als kooldioxide de schuld van de klimaatcrisis krijgt van fysici en klimaatwetenschappers, dan is de hoeveelheid kooldioxide de thermostaat waar de mens aandraait (want hij krijgt immers de schuld), maar daarmee was de mens al immer mee bezig, vooral de westerse materialistische mens die een warme leefomgeving wenst in het gematigde en koudere landklimaat en een verwarmde werkvloer waarop de door hem geconstrueerde machines de arbeid verricht voor het construeren, repareren en modificeren van door hem gewenste en te commercialiseren producten. Voor al die behandelingen is energie nodig, als noodzakelijke, constituerende element.
Maar een tijdslijn voor de door politici en hun onderaannemers klimaatwetenschappers (meteorologen) toegezegde wettelijke temperatuurbeheersing ontbreekt elke verifieerbare informatie, waarop zij afgerekend kunnen worden. Politici en klimaatwetenschappers: het zijn kwakzalvers. Iets toezeggen wat zij niet waar kunnen maken.
Oh jee, gisteren regende het in Station Summit Camp nabij de top van de 3200 meter hoge berg in Groenland. Volgens experts is dit zeer uitzonderlijk.
Laat Gerrittie Hiemstra het maar niet horen. Voor je ’t weet geeft-ie de klimaatsverandering de schuld.
Als Gerrittie dan maar niet vergeet te vermelden dat het op die top in 1889, 1192, 1094, 992, 758, 753 en 244 ook regende, althans volgens de gegevens uit ijsboorkernen.
Summit ligt niet op een 3200 m hoge berg, maar op een 3200 m dikke ijskap.
En dat is precies het probleem als je realiseert dat smelten van de toplaag (door opwarming van het klimaat) betekent dat de top van de ijskap zich naar beneden beweegt, waar het warmer is (0.6-1 graad per 100 meter), hetgeen de afsmelt zal versnellen. Een onomkeerbaar proces in een opwarmend klimaat.
Wat wil jij dan?, door laten groeien tot de maan?, van tijd tot tijd moet daar wat vanaf, straks staat de wereld op zijn kop, dan heb je pas echt een probleem.
wat ik wil is het voorkomen van een onomkeerbaar proces dat zal resulteren in de volledige afsmelt van de Groenlandse ijskap. Dat duurt wel effe hoor, maar is wel een zichzelf versnellend proces op het moment dat het in gang wordt gezet.
Op het grootste gedeelte van de Groenlandse ijskap vindt accumulatie plaats. De keren dat er op de top smelt plaats vindt (een keer in de ~200 jaar) bevriest het water vrijwel direct ter plekke. De topografie van het ijsoppervlak verandert nauwelijks, de stroming van het ijs is vrijwel in evenwicht met de accumulatie (of afsmelt in de periferie van de ijskap).
Modeleur,
Wie zou nu de kennis in huis hebben om dat te voorspellen?
Zie mijn link over de Noordpool. 17:54
zeg Modelleur, als je jezelf nou eens Alarmleur zou noemen … is dat een idee?
Zeker Dirk, maar welke garantie kun jij bieden dat het zo blijft in een snel opwarmend klimaat?
Theo, je haalt alles door elkaar.
Modelleur,
Het kan beide kanten op (netto aangroei of netto smelt), bij hogere temperaturen neemt zowel de accumulatie als de ablatie toe. Op langere tijdschaal zal het wat duidelijker worden.
Nee Modeleur, ik haal niets door elkaar, ik laat je alleen maar zien dat alles relatief is.
De kap is zeker niet het zelfde als de Noordpool, maar de winter had de Noordpool goed hersteld, en de trend in de zomer heeft zich doorgezet, ondanks alle negatieve voorspellingen, en de warmte bij de arctic circle.
Waarbij ik wil aangeven dat alles niet zo is als men meent te zien.
Daarom zie ik het ook positief.
Ja, idd , je hebt gelijk. En wat vond je van mijn kwinkslag dat dit niet de eerste keer was dat het regende?
Misschien kan Modelleur een model vinden waar de regenbuien van 1000 jaar geleden on passen…
“Op langere tijdschaal zal het wat duidelijker worden”
Dat kan wat ambitieuzer hoor Dirk:
https://www.tudelft.nl/citg/onderzoek/stories-of-science/de-evolutie-van-de-groenlandse-ijskap
Modelleur,
Je kunt niet 1000 jaar in de toekomst kijken, maar wel naar het verleden. De Groenlandse ijskap heeft het Eemien overleefd en zal ook het huidige interglaciaal overleven. Groenland was toen 8 graden warmer dan nu, de topografie op de NEEM locatie was een paar honderd meter lager dan het huidige niveau. Groenland verloor hooguit 25% van zijn ijs in 6000 jaar.
https://www.vub.be/pers/persberichten/2013/01/22/groenlandse-ijskern-brengt-warm-klimaat-uit-verleden-licht
Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor toekomst. Al helemaal niet omdat de randvoorwaarden sterk veranderd zijn.
Overigens geen verhaal om vrolijk van te worden, Dirk, die link van je:
“maakt de huidige opwarming boven Groenland oppervlakte smelten waarschijnlijker, en de voorspelde opwarming boven Groenland tijdens de komende 50-100 jaar zal mogelijk Eemiaan-achtige klimatologische omstandigheden veroorzaken.”
“Het slechte nieuws is dat als Groenland niet volledig verdween tijdens het Eemiaan, Antarctica, met inbegrip van de meer dynamisch West-Antarcticische ijskap, verantwoordelijk moet zijn geweest voor een belangrijk deel van de 4-8 m zeespiegelstijging“
Inderdaad, het is niet de mens die aarde warmer maakt. En nee, het is ook niet alleen de zon. Er is nog een olifant in huis waar niemand over praat. Je moet hier in ZA eens met me mee gaan, in een goudmijn, een paar km naar beneden. Als het zweet op je kop staat weet je over welke olifant ik het heb……
Je kunt kunt hier zien wat er gebeurd:
https://breadonthewater.co.za/wp-content/uploads/2021/04/warming-versus-latitude.jpg
Mijn eigen twee data sets bevestigen deze resultaten meer expliciet. De hitte komt van het noorden en breidt zich langzaam uit naar het zuiden.
Wie zegt dat de afkoeling van de aarde sinds wording precies helemaal op een mooie curve afloopt? Er kunnen misschien best wel een paar huppeltjes in zitten? Dat noem ik het magnetische roerder effect. Het binnenste van de aarde zet zich naar het binnenste van de zon vanwege de magnetische krachten.
Henry,
Heb je hier ook, moet Bas wel niet in gaan want dan komt hij dood terug.
De kolenmijnen in Limburg waren ook warm.
https://www.gasteiner-heilstollen.com/nl/
Zijn er nog mijnen in Lumburg die je als toerist kan bezoeken?
Nee Henry, niks meer voor het grote publiek, daarbij staat bijna alles onderwater.
Alleen in Valkenburg is nog iets voor toeristen vergelijk het maar met een museum, ik ben er zelf nooit in geweest.
Blegny, net over de grens in België gaat 60 m ondergronds
https://www.blegnymine.be/nl/het-bezoek-aan-de-steenkoolmijn
Mijnmuseum in Heerlen is in een oude schachtbok, niet ondergronds
Valkenburg geeft wel een goed beeld van een steenkoolmijn, maar is aangelegd in een mergelgrot en zwartgeschilderd.
Ik ben zelf in nog in België in Zolder 800 m ondergronds geweest in de jaren 80.
Henry, je praat over bijna perfect lineair proces, zie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_magnetic_field#/media/File:Geomagnetic_axial_dipole_strength.svg
(Dit toont overduidelijk een totaal andere dynamiek als de oscillaties die we aantreffen in het verloop van zowel de mondiale temperatuur als de activiteit van de zon; daarom speelt dit waarschijnlijk geen significante rol bij de opwarming van de aarde. Bovendien staat vast de warmte flux uit het binnenste van de aarde in feite erg klein is t.o.v. de hoeveelheid zonneenergie die de aarde voortdurend bereikt, zie: http://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/greg-kopp-may-2020-seminar-page-2.jpg ; helaas toon je je bij herhaling totaal ongevoelig voor dit soort van harde feiten)
Martijn
Volgens my verklaar jij geenszins het verloop vd grafiek die ik liet zien en die versterkt wordt door het feit dat ik geen opwarming zie in het ZH en waar ik woon in het bijzonder over de laatste 40 jaar.
Henry, de grafiek die jij toont heeft helemaal niets van doen met geomagnetisme.
En de grafiek die ik toonde heeft natuurlijk dus ook helemaal niets van doen met jouw grafiek.
Je maakt dus een totaal zinloze claim.
Martyn
Antwoord kwam onder aan de draad terecht.
Aftellen…
https://www.wintergek.nl/actueel/zeeijs
Noordpool 1039 duizend km2 minder ijsoppervlak, Zuidpool 224 duizend km2 meer ijs oppervlak.
Totaal 815 duizend km2 minder ijsoppervlak op onze planeet. Van de 24 miljoen totaal, oftewel 3,4% minder ijsoppervlak dan ‘vroeger’.
Wat een reden voor totale paniek. Voor de klimaatpaniekzaaiers dus. Maar goed, paniek vinden ze lekker, dus deze cirkel is snel rond.
Ik geef toe, het ijs op de Noordpool moet ook qua dikte nog herstellen, maar dat is over een paar jaar ook gerealiseerd.
Dus… houdt u vast… Over een paar jaar krijgt de mensheid de schuld van het veroorzaken van een ijstijd omdat met de aarde heeft opgewarmd. De geest der paniekzaaiers is gewillig.
Ach ja her is maar hoe de berichtgeving is.
https://www.weer.nl/nieuws/2021/zeeijs-noordpool-zomersmelt-vertraagt-laagterecord-niet-in-gevaar
Ik ken de verhalen van dit type. Er zijn er veel van. Er zijn overigens de nodige onjuistheden in zijn betoog.
De temperatuur op de Noordpool is de afgelopen maand lager dan normaal, vandaar dat er meer ijs overblijft, en het minder dan vroeger is 1039 duizend km2, en geen 2 miljoen.
Verder is er overal aandacht voor het smeltwater van Groenland. Maar wat is 8 miljard ton, dus 8 kubieke kilometer nou op een poolzee van 20 miljoen kubieke kilometer.
De onjuistheid van de temperatuurstijging van het zeewater daar kom ik deze winter op terug. Water dat 3 graden warmer is dan normaal kan namelijk nooit bevriezen.
Ben het helemaal met je eens Wijnand, veel alarm om niets.
Maar dat zijn we wel gewend.
Ik kwam straks nog een ouder artikel in het Parool tegen van Verheggen, en nog een stukje van Minnesma, zij lult ook als een alarmistische wetenschapper.
Ik ben maar opgehouden met lezen, heeft allemaal geen zin meer, compleet doorgedraaid en angstige lui die de wereld zien vergaan.
Wijnand Hijkoop 23 aug 2021 om 17:28 en 20:29.
“De temperatuur op de Noordpool is de afgelopen maand lager dan normaal, vandaar dat er meer ijs overblijft, en het minder dan vroeger is 1039 duizend km2, en geen 2 miljoen.”
“Noordpool 1039 duizend km2 minder ijsoppervlak, Zuidpool 224 duizend km2 meer ijs oppervlak.”
Deze getallen uit je link zijn van 2016 en niet van 22 aug 2021.
De precieze datum is moeilijk te zie in je grafiek maar het lijkt op februari 2016.
Noordpoolijs is op 22 aug 5,576 mil km2 en de normaal is 7,160 dus inderdaad geen “kleine” 2 mil km2 maar 1,584 mil km2 minder.
Zuidpoolijs is op 22 aug 18,352 km2 en de normaal is 17,906 km 2, dus 0,443 mil km2 extra.
Je grafiek van het ijsvolume op de noordpool is wel bijgewerkt, en die is 12000 km3 minder dan in 1980 dus die 8 km3 van Groenland is minder belangrijk.
“Ik geef toe, het ijs op de Noordpool moet ook qua dikte nog herstellen, maar dat is over een paar jaar ook gerealiseerd”
12000 km3 ijs “herstellen” in een paar jaar, hoop ik niet mee te maken want dan zijn we ook in Nederland dood gevroren om dat te berijken.
Kortom je cijfers in je betoog moeten iets beter gecheckt worden.
Ijs oppervlak arctic en antarctic.
https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/
Correctie met missende mil.
Zuidpoolijs is op 22 aug 18,352 mil km2 en de normaal is 17,906 mil km2, dus 0,443 mil km2 extra.
Ik weet hoor, je kunt het off topic noemen …
Ambtenaren geven makkelijk geld: één miljoen aan een boer voor een windmolen op zijn land … makkelijk, uit andermans beurs hoef je niet te onderhandelen.
Vandaag, ruim een week na de val van Kabul, hebben de autoriteiten NL 810 mensen uit Afghanistan gehaald -.
Wel een prestatie om in te lijsten hoor …uh … hoeveel passagiers gaan er eigenlijk in een jumbo? Kun je daar geen miljoenen voor neertellen?
En niet rechtstreeks naar Amsterdam, hé!
Okay, ’t maakt natuurlijk wel verschil of je, veilig in je eigen landje, weet dat de Taliban vlakbij je kennissen is, of dat je de hete adem van mensen in je ambtelijke nek voelt die zeggen dat die opwarming wel eens heel andere redenen kan hebben.
Martijn
Volgens my verklaar jij geenszins het verloop vd grafiek die ik liet zien en die versterkt wordt door het feit dat ik geen opwarming zie in het ZH en waar ik woon in het bijzonder over de laatste 40 jaar.
Kijk. Zo blijven we langs elkaar heen praten. Je kan toch zien dat de extra hitte 1st van het noordpool gebied komt?
Ik kan je mijn data set laten zien en die laat dat nog mooier zien.
Waar ik woon en in het ZH zijn minima gezakt. Bij jullie en verder noord zijn minima scherp gestegen.
Hoe kan dat dan?
Henry, het hoogste niveau van opwarming zit bij de noordpool maar het laagste niveau zit bij de zuidpool.
Dit zegt logischerwijs dus helemaal niets over geomagnetisme.
Wanneer geomagnetisme een belangrijke rol zou spelen dan zouden we denk ik kunnen verwachten dat het effect bij beide polen relatief sterk zou zijn. Maar nogmaals, de geleidelijke afvlakking van geomagnetisme match ook duidelijk niet echt met de oscillerende beweging die de activiteit van de zon toont en ook bij de temperatuur aanwezig is.
De tegenstelling tussen beide polen is een bekend verschijnsel uit de geschiedenis, maar ook dat valt te verklaren op basis van de constellatie van de aarde t.o.v. de zon.
(Je meent voortdurend allerlei opportunistische verbanden te zien die in werkelijkheid in de verste verte niet te signaleren zijn wanneer je je beter in de materie zou verdiepen)
“Kijk. Zo blijven we langs elkaar heen praten”
Goed zo heren “sceptici”. Kom maar niet tot consensus, dat blijft de echte consensus bestaan.
Beste Ivo, consensus zul je op dit platform niet gaan vinden – ook niet in de toekomst, vermoed ik.
Want zelfs na zo’n studie van Connolly et al. vermoed ik inmiddels dat ze bij Clintel onvoldoende thuis zijn in de materie die betrekking heeft op de invloed van de zon om dit soort van materiaal inhoudelijk op waarde te kunnen schatten. Bij Clintel spelen ze vrijwel voortdurend enkel de kaart ‘een ander geluid’… maar hier valt vrij gemakkelijk doorheen te prikken – mede doordat er vrijwel voortdurend met allerlei verouderde datasets en illustraties wordt gewerkt (veelal zonder dat alle betrokkenen zich hiervan bewust zijn). Inhoudelijk lijkt zelfs te weinig inzicht aanwezig om de ontwikkelingen op inhoudelijk niveau op de voet te volgen. Zelfs bij zogenaamde ‘Luke warmers’ signaleer ik ideeën die in feite niet veel meer zijn dan een gematigde versie van wat het IPCC beschrijft. Vermoedelijk komt dit omdat het zonder begrip van de (grote) invloed van de zon bijzonder lastig is om het klimaat systeem als geheel te overzien, met veelal als gevolg dat individuen gemakkelijk geneigd zijn om zichzelf te verliezen in details of vage ideeën ontwikkelen die in feite niet echt afwijken van wat het IPCC beschrijft.
Overigens, het idee van het bereiken consensus is in feite niet echt relevant voor een inhoudelijke discussie wanneer het gaat om waarheidsvinding. Want het gebruik van consensus komt in feite neer op: ‘we begrijpen het systeem onvoldoende en daarom veronderstellen we dat het op een eenvoudige manier werkt’.
Martijn van Mensvoort, ik deel jouw conclusie dat sceptici allen hun onderling tegenstrijdige standpunten met hand en tand verdedigen en daardoor geen stap verder komen.
Jouw mening over consensus deel ik niet. Consensus is niet meer dan de gemeenschappelijke deler van de wetenschappelijke stand van dat moment. Daar stopt het niet. Het is een tussenstand. Waarheidsvinding, fine tuning, of hoe je het ook wilt noemen gaat ook daarna gewoon door.
Ivo consensus is geen wetenschap, gefundeerde kritiek op de consensus heeft de wetenschap juist ALTIJD Vooruitgeholpen.
Kritiek smoren is wetenschap smoren.
Denk eens aan de maagzweerbakterie, of recentelijk wet market vs. Labcovid?
Het is dodelijk voor wetenschap zodra deze zich langs politieke scheidslijnen gaat bewegen, en de politieke voorkeur van de wetenschapper zwaarder weegt dan de wetenschappelijke argumenten die worden aangedragen.
Ook op climategate.
Gelukkig hebben we Martijn van Mensvoort nog die ons precies aan kan wijzen wie er wel en wie er niet de juiste ideeën over de actuele inzichten op klimatologisch gebied heeft, en weet waar die over praat. En dat ook nog met een frisse neus, want niet vanuit het vakgebied zelf.
Leonardo,
Martijn van Mensvoort heeft hetzelfde probleem als Connoly cs: zijn conclusies hangen sterk af van welke data set voor de zon hij gebruikt.
TSI van Kopp toont een maximum over de afgelopen eeuwen rond 1880, terwijl dit maximum ondersneeuwt in de Carbon-14 dataset, die hij gebruikt als proxy voor de zon in zijn laatste artikel, in later decennia.
Kortom, ook Martijn van Mensvoort komt er niet.
Hans Erren,
Helemaal mee eens. Consensus is inderdaad geen wetenschap. Maar de wereld moet nu eenmaal verder, ook als de wetenschap het 100% bewijs niet kan leveren. Als de wereld bij iedere stap zou moeten wachten tot de wetenschap er voor 100% uit zou zijn, dan liepen we nog rond in een berevel. Maar we zijn verder dan dat. In die zin heeft consensus zich bewezen.
Je moet het dus niet omdraaien: omdat het 100% bewijs er niet is zal de consensus uiteindelijk stranden. Met 100% zekerheid. Zo denken velen hier. Inderdaad vooral o.b.v. hun politieke overtuiging, niet o.b.v. hun wetenschappelijk inzicht.
Consensus is de beste optie om niet stil te hoeven blijven staan, maar om verder te gaan. En ondertussen mag iedereen knabbelen aan die consensus en die proberen omver te werpen. Hetgeen ook gebeurt. Tot nog toe zonder succes. Hetgeen de bestaande consensus steeds sterker maakt.
Re: Ivo “Consensus is niet meer dan de gemeenschappelijke deler van de wetenschappelijke stand van dat moment.”
Feitelijk heb je gelijk, maar aangezien er volgens de alarmatisten nauwelijks ruimte overblijft voor een verdere discussie over de onzekerheden rond de consensus (het is ook niet voor niets dat ongeveer 15 jaar geleden reeds de term ’the science is settled’ in de politieke discussie opdook) ligt de situatie hier toch echt heel anders.
Het is eigenlijk schandalig hoe oppervlakkig de beschrijvingen van het IPCC zijn geweest (met name in AR6) m.b.t. de invloed van natuurlijke variabiliteit in het klimaatsysteem en er wordt nauwelijks beseft getoond voor de relatief grote invloed van de natuurlijke cycli die toch echt geheel verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de ijstijden cyclus waarbij de mondiale temperatuur in het verrre verleden met bijna 6 tot 8 graad C flucteerde…. waarbij CO2 slechts een ondergeschikte rol speelde omdat deze meestal duidelijk achterop liept t.o.v. de temperatuur.
Ivo, ik zie een treurige ontwikkeling op de universiteiten, waar kritisch denken wordt ontmoedigd.
Re: Modelleur 24 aug 2021 om 08:23 “Martijn van Mensvoort heeft hetzelfde probleem als Connoly cs: zijn conclusies hangen sterk af van welke data set voor de zon hij gebruikt.”
Onzin, want ik heb in mijn laatste artikel inmiddels kunnen beschrijven dat mijn conclusies bij benadering ook van toepassing zijn op de langetermijn waarden bij alle andere belangrijke datasets die veelvuldig worden gebruikt.
“Ook bij andere datasets voor de totale zonnestraling toont het lange termijn gemiddelde een beeld dat aansluit op 14C; ter illustratie toont bijvoorbeeld het 343-jarig gemiddelde bij zowel de SATIRE SandT dataset als de LISIRD dataset een verloop met een dynamiek die harmonieus aansluit op het verloop van 14C”
Dit had je inmiddels behoren te beseffen, met name nadat ik duidelijk heb gemaakt hoe niet-lineaire processen hierbij een rol spelen. In feite negeert de consensus-community de rol van natuurlijke variabiliteit via niet-lineaire processen… en dit doen ze met een flinke laag boter op hun hoofd omdat in feite heel duidelijk is dat de relatie tussen CO2 en de temperatuur ook wordt gedomineerd door niet-lineaire processen.
Wordt het niet eens tijd dat je die niet-lineaire processen eens goed in kaart brengt? Pas dan zal blijken dat het IPCC zaken over het hoofd ziet. Niet eerder.
Mijn eerste poging heb ik in mijn recente artikel reeds gedaan.
Dat je desondanks blijft suggereren dat ik dit nog niet zou hebben gedaan zegt voor mij genoeg en bovendien heb ik m.b.t. de invloed van de zon inmiddels een hele lijst van factoren beschreven waarover in de (eenzijdige) rapporten van het IPCC nooit is gesproken.
(Je input heeft wel iets hebben van ‘rupsje-nooit-genoeg’, terwijl de materie dusdanig complex is dat het eigenlijk niet realistisch is om zo algemeen over niet-lineaire processen te spreken; op klimaatveranda is recent voor mij duidelijk geworden dat ze daar menen dat de niet-lineaire processen enkel van toepassing zouden zijn op lokale factoren… da’s denk ik een mooi voorbeeld waaruit blijkt HOE mensen zich eindeloos voor de gek houden door te veronderstellen dat de rapporten van het IPCC een compleet beeld zouden beschrijven)
Martijn,
Je laat in je meest recente artikel curves zien op hoge en lage resolutie en schrijft verschillen die je zit toe aan niet-lineaire verbanden. Verder komt het niet. Het blijft dus hangen in: ik snap niet hoe het werkt dus schuif ik het maar onder het kopje: “niet-lineair”. En om daar vanaf te komen filter ik over 378 jaar.
Re: Modelleur 25 aug 2021 om 18:03
Hiermee verwoord je enkel je eigen cynische blik op mijn onderzoek – waarbij je mij enkel speculatief dingen in de schoenen probeert te schuiven.
Zonder oat je hiiebij oko maar een grijntje van een neiging om te erkennen dat het eigenlijk heel opmerkelijk is hoe sterk de betreffende 14C dataset correleert met de temperatuur over een periode die representatief is voor in de orde van ruim 600 jaar.
Logisch. AGW kon überhaupt nog geen rol spelen in de periode waarover je kijkt. Dus het was de zon en een beetje vulkaanactiviteit. What else? Geen nieuws onder de zon dus
Onzin want de analyse omvat wel degelijk de periode waarin de impact van CO2 zichtbaar is geworden.
Het gaat daarentegen waarschijnlijk helemaal mis in analyses waarin de nadruk wordt gelegd op de periode van de laatste 80 jaar omdat juist in die periode allerlei antropogene factoren ook een bijdrage zijn gaan leveren.
Je denkt onvoldoende na over de complexiteit van de materie.
In feite praat jij voortdurend enkel over CO2 (in combinatie met de fantasie datasets van de klimaatmodelleurs die menen dat ze de meer recente oscillerende beweging van de temperatuur kunnen verklaren door aan aerosolen een groot temperatuur effect toe te dichten… maar deze modellen negeren structureel de parallel die de activiteit van de zon t.a.v. dit punt duidelijk toont door aannames te maken waarbij de mogelijkheid van een sterke amplificatie van het signaal van de zon door de atmosfeer structureel wordt uitgesloten – zo houden de modelleurs zichzelf en elkaar voor de gek).
Onzin,
CO2 ging in jouw gefilterde set van 279 naar 283 ppm, oftewel +4 ppm, met een bijbehorende temperatuureffect van 0.02 graden. Die nauwkeurigheid is geeneens meetbaar.
Met deze laatste opmerking bevestig je mijn punt; immers, je praat enkel over CO2 en toont je hierbij opnieuw blind voor het feit dat 14C het verloop van de temperatuur hierbij perfect verklaart voor de gehele “gefilterde set”.
Eens. De gefilterde dataset toont een goede correlatie van 14C en temperatuur. Overigens heb ik eerder al aangegeven dat mij dat niet verrast. Maar je mag het tweede deel van de titel niet vergeten. Die gaat toch echt over CO2. En de wijze waarop jij TCR hebt berekend snijdt echt geen hout. Dat moge inmiddels wel duidelijk zijn.
Voor mij is duidelijk dat je niet echt hebt nagedacht over de methode die ik heb beschreven.
De zeer klein bandbreedte van het residu spreekt boekdelen want deze is eigenlijk ongekend laag voor een analyse die betrekking heeft op klimaat data.
Je presenteert enkel nogal platte redeneringen waarmee je de analyse enkel probeert af te serveren, zonder rekening te houden met de mogelijkheid dat er een zekere kans aanwezig is dat mijn analyse de waarheid zeer dicht kan benaderen.
Als je daar zo overtuigd van bent dan wordt het tijd je werk voor te leggen voor peer review. Succes!
Modelleur 26 aug 2021 om 19:12
Mag ik je er aan herinneren dat de veronderstelde experts n.a.v. mijn inzending ruim 1 jaar terug met name hun wantrouwen uitspraken naar de dataset van Greg Kopp, terwijl we nu inmiddels impliciet uit AR6 kunnen opmaken dat zijn dataset momenteel wordt herkend als de meest complete en geupdate dataset in het IPCC rapport.
Zelfs voor mij was toendertijd al snel duidelijk dat het de reviewers aan relevante kennis ontbrak.
Dat het anderen (zoals jijzelf) aan zowel relevante kennis en inzicht ontbreekt om dit in te zien dat kan mij verder daarom niet echt meer deren.
Niet in blijven hangen. Selecteer je toch gewoon een ander tijdschrift!
Da’s makkelijk gezegd.
Maar als je even goed na zou denken…. dan kun je op basis van deze ervaring wel nagaan wat er te wachten staat wanneer hierbij een tijdschrift betrokken zou worden dat niet zozeer draait om de zon.
Immers, mijn ervaring maakt duidelijk dat experts op het terrein van de zon geenszins bekend hoeven te zijn met de ontwikkelingen van afgelopen jaren rond de datasets voor de zon. Het betreft hier immers een soort van niche binnen de wetenschap. En AR6 maakt ook pijnlijk duidelijk dat de inhoud van het rapport geenszins representatief is voor de stand van zaken binnen de wetenschap sinds 2015… en betrokkenen weten dit eigenlijk best want jaren geleden werd al het besluit genomen dat in het volgende IPCC rappport geen rekening zou worden gehouden met SILSO.
Daarom denk ik dat ik beter eerst kan gaan proberen om opnieuw een stap te maken in mijn onderzoek om het geheel nog iets beter in kaart te brengen met een datasets die nog iets verder terug reiken in de tijd dan het perspectief van de 2,5 duizend jaar die het IPCC voor de zon, vulkanisme, CO2 en de temperatuur in AR6 heeft beschreven.
Ter afwisseling hier een artikel uit een amerikaans magazine uit 1912. Ook toen ging het over klimaatverandering. Hoe dachten ze toen waardoor dat in de toekomst plaats kon vinden? was dat
– door overbevolking?
– door ontginningen?
– door de zon?
– door kooldioxide?
http://www.logboekweer.nl/Actueel/PopularMechanicsMagazine1912.pdf
“… The average temperature of
the year 1878 was as high as that or
1911. T here seem to be moderate
changes in a cycle or about ~5 years. and it is suggested that this is related
to the period of sun-spot activities,
which is about one-third as long.”
Inmiddels weten we dat dit beeld onjuist is want inmiddels tonen alle datasets een temperatuur die piekte rond 1878 en rond 1911 juist een bodem vormde.
PS. Pas in 1919 werd de belangrijkste zonnecyclus ontdekt: de 22-jarige Hale cyclus… die in AR6 ook weer onbenoemd blijft. Het is een illusie om te denken dat het politieke instrument dat het IPCC is daadwerkelijk uit zou zijn om het klimaat volledig te doorgronden; uit alles blijkt dat ze niet echt geïnteresseerd zijn om de invloed van natuurlijke variabiliteit op het klimaat grondig te beschrijven.
Vandaag in de Telegraaf: “Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) keert nog eens $650 miljard uit, via nieuwe speciaal uit te geven rechten aan zijn leden.”
Dit is geld wat er gisteren niet was.
Martijn.
Die redenering raakt kant nog wal. Ik heb data die laten zien dat minima hier in ZH zakken en bij jullie in NH stijgen. Daar zoek ik een redelijk verklaring voor?
Dit doe je blijkbaar zonder überhaupt naar de bijbehorende data te kijken.
En wanneer je de data wordt aangereikt… dan blijkt dat je er helemaal niets mee kunt, omdat deze eigenlijk helemaal niet aansluit op jouw speculatieve vermoedens.
PS. Bij een Antarctica dat kouder wordt hoort een toename van smeltprocessen (net andersom t.o.v. de situatie op Groenland). Gevolg: de afzet van grote ijsschotsen die het zeewater rond Antarctica doet afkoelen… en dit wordt gevoeld tot ver buiten de grenzen van het continent want het zeeijs op het zuidelijk halfrond reikt tot voorbij de zuidgrens van Zuid-Amerika en tot in de buurt van de zuidgrens van Afrika (juist ja, jouw eigen landje dus).
En nogmaals: de verre geschiedenis heeft voortdurend een tegenstelling getoond tussen de noord en zuidpool wanneer het gaat over de klimatologische ontwikkeling. Ik ben mij hiervan voortdurend bewust geweest tijdens onze discussies want ik heb dit reeds beschreven in een artikel dat ik in april 2019 schreef met deze illustratie:
h ttp://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/groenland-communicatie-met-zuidpool.jpg
Bron: h ttp://klimaatcyclus.nl/klimaat/omvang-global-warming-kleiner-dan-temperatuurfluctuatie-tussen-2-dagen.htm
Conclusie: de tegenstelling tussen de noord en zuidpool heeft dus niets van doen met geomagnetisme want het draait hierbij primair om tegengestelde natuurkundige smeltprocessen (ik heb er in het verleden al diverse malen op gewezen dat deze kennis ook op de website van het KNMI wordt beschreven).
“Bij een Antarctica dat kouder wordt hoort een toename van smeltprocessen”
Je bedoelt misschien afkalfprocessen?
Inderdaad Hans, dat is de formele term waar ik op doel.
Echter, de impact van afkalving wordt natuurlijk ook tot het smeltproces gerekend.
Het basis principe dat voor zowel Groenland als Antarctica is als volgt:
Het is normaal dat er bepaalde hoeveelheden ijs afbreken maar het is vooral de hoeveelheid neerslag die bepaald of de hoeveelheid ijs of Groenland of Antarctica desondanks toch kan groeien. En metname vanwege de omvang van het continent Antarctica (+ de ligging) werkt dit proces hier tegengesteld t.o.v. Groenland – omdat bij Antarctica de neerslag het dominant proces vormt terwijl op Groenland de smeltprocessen aan de randen dominant zijn.
(Ik denk dat veel mensen allerlei meningen hebben over klimaatverandering, maar bovenstaande principe is bij de meeste mensen niet bekend)
PS. Wellicht dat het nog scherper kan worden beschreven maar bovenstaande beschrijft bij benadering wel het mechanisme.
Het verloop van de grootste twee ijskappen is hier te volgen. Het loopt wel enkele maanden achter. Het zijn gravitatiemetingen. Zeeijs en drijvend landijs tellen dus niet mee.
https://climate.nasa.gov/vital-signs/ice-sheets/
Het gemiddelde massaverlies van Antarctica is 151 Gigaton per jaar (een gigaton is ruim een km3 ijs). Op Groenland is het gemiddelde massaverlies 277 Gt per jaar. Vermoedelijk scoort Groenland dit jaar wat beter, ik schat – 150 Gt.
Ijs oppervlak in Antarctica neemt toe.
http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/S_stddev_timeseries.png
Henry, misschien heb je hier nog iets aan:
I downloaded all available monthly images from 1980 to 2020 (inclusive), such as the one shown above, then I converted the pixel colors back to data using the provided scale.
The error margin is small and time-persistent and so this is a clever way to extract a rich dataset which I haven’t been able to find anywhere else.
As far as I know, you will not see this anywhere else. All other snowfall or snow-cover datasets are limited by region or date and so researchers reach the wrong conclusion!
Global Snowfall
2.773 -> 2.854 is +2.90%
Snowfall has increased by nearly 3 percent over the last four decades!
Units are milligrams per square meter per second.
Let’s also see how this breaks down by North and South hemisphere:
North Hemisphere Snowfall
2.722 -> 2.468 is -9.35%
South Hemisphere Snowfall
2.824 -> 3.239 is +14.71%
SH increase in snow more than compensates NH decrease in snow. This led to an overall increase in snow during our great era of global warming!
https://phzoe.com/2021/05/07/snow-in-the-era-of-global-warming/
Martijn
Bij maxima kijken we naar de hoeveelheid energie die door de atmosfeer kwam. Dat is een redelijke proxy dus voor zonne energie.
Bij minima kijken we naar de straling die van de aarde uit opgaat.
Gemiddelde temperatuur is een mengsel van de twee en meerdere andere faktoren.
Minima geven jou de meeste belangrijke informatie. ….
Heb je al eens gekeken naar de minima data sets?
Henry, bij mij wekken je woorden de indruk dat je lijkt te zijn vergeten dan mijn onderzoek m.b.t. de rol van de zon aanvankelijk met name op de minima gericht is geweest.
PS. Merkwaardig hoe je in je eerste 2 zinnen suggereert dat de ‘maxima’ een proxy vormen voor zonneenergie, terwijl zowel het concept van de minima als de maxima betrekking heeft op de zon (tenzij je hierbij doelt op de temperatuur maar die nuance ontbreekt ook in je beschrijving). Ik kan dit helaas eigenlijk niet heel anders omschrijven dan dat het wartaal betreft.
Ja. Het gaat hierbij om temperaruur. Sorry voor de verwarring.
Met verwarring strooien los je niets op. Discuseer flink door, dan is iedereen straks de draad kwijt. Waar ging het in de kern ook al weer eigenlijk over ?
Wellicht dat onderstaande reactie van Valentina Zharkova nog van relevantie kan zijn:
However, we feel the authors of Connolly et al, 2021 did not notice the sufficient and important evidences provided in our paper of2019 and chapter of 2021 to prove the solar influence on the terrestrial climate change. By adding these evidences from the baseline magnetic field and from the ephemeris of S-E distances provided in citations above, the solar effect can be strongly improved as it is a natural phenomenon present in every planetary system. This inclusion of the SIM effect into any models of solar forcing will leave a very little room to deny the solar effects by the current and future IPCC reports.
https://electroverse.net/new-study-23-experts-in-the-fields-of-solar-physics-and-climate-science-contradict-the-ipcc/#comment-65495
Zie verder de update op haar blog
h ttps://solargsm.com/update-the-sun-earth-distances-and-solar-irradiance-variations-in-600-2600/
Ik had deze pagina gedeeld en werd aangepast door dit:
Onjuiste informatie
Gecontroleerd door onafhankelijke feitencheckers
en ze hebben deze pagina eronder gezet:
https://climatefeedback.org/claimreview/solar-forcing-is-not-the-main-cause-of-current-global-warming-contrary-to-claim-by-alex-newman-in-the-epoch-times
wat moet ik nu geloven ?
PS: had ik gedeeld op facebook…..
Ge moet niets ‘geloven’.
Climatefeedback.org geeft wel een mooi overzicht van de argumenten, vind ik.
Zonnefysicus hier. 80% van ons weten dit al 20 jaar. Niemand zegt wat uit angst voor wappie uit gemaakt te worden. Temperatuur komt niet van co2. Temperatuur komt van die 13 miljard attombommen die nu boven ons afgaan. Talk about ignoring the gorilla in the room. Door co2 is de aarde 20% groener geworden deze eeuw. De Sudan begint nu te verGroenen. Op naar 600 en de Sahara wordt groen. Geef me de middeleeuwen toen het 2°C warmer was en we wijngaarden in Amsterdam hadden. Hint we waren niet water aan het trappelen.
Wat noem je een belasting op lucht (co2) , die de boel niet oplost, om catastrophes te ontwijken die geen wetenschapper voorspelt. Dat nooit gemeten kan worden en dus oneindig is.
A BANKERS WET DREAM!
I really like reading an article that will make people think.
Also, thank you for allowing me to comment!