Een bijdrage van Jeroen Hetzler.
Onlangs bereikte ons allen opzienbarend nieuws dat ik triomf der wetenschap zou willen noemen.
Klimaatwetenschappers uit IPCC-kringen hebben toegegeven dat hun nieuwe generatie klimaatmodellen – CMIP6-modellen genoemd – oververhit en daardoor veel te alarmerend zijn. Deze baanbrekende concessie werd gedaan aan de vooravond van de langverwachte publicatie van het AR6-rapport – het vlaggenschip van het vijfjarenproduct van het klimaatagentschap van de Verenigde Naties (VN), het IPCC. […] “Het is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat we niet om deze erkenning heen kunnen”,[…] “Je eindigt met cijfers voor zelfs de nabije toekomst die waanzinnig eng – en onjuist zijn.” […] De opzienbarende aankondiging van NASA-directeur Goddard wordt algemeen gezien als een eerste stap in de rehabilitatie van kritische wetenschappers. Deze wetenschappers zijn jarenlang verguisd omdat zij, theoretisch en empirisch, hebben onthuld dat de IPCC-modellen een politiek verhaal vertellen en nauwelijks serieuze aandacht besteden aan de natuurlijke cycli in het klimaat van de aarde. Zij hebben ook keer op keer verklaard dat klimaatmodellen zeer nuttig zijn om het complexe klimaatsysteem van de aarde te bestuderen, maar dat die modellen totaal ongeschikt zijn om betrouwbare projecties te maken waarop klimaatbeleid kan worden gebaseerd.
De vraag immers in debatten was altijd wat bedoeld werd met ‘de wetenschap’. Vooral wanneer de roep klonk: luister naar de wetenschap. Het was niet moeilijk raden dat hier toch gedoeld werd op uitsluitend het IPCC en de berichtgeving in de mainstream media. Een verengt begrip dus. Juist dan was het oppassen geblazen, want het consensus- en het autoriteitsargument domineerden. Juist deze staan correcte wetenschapsontwikkeling in de weg. Laat ik de NPO c.q. het NOS-journaal als voorbeeld noemen.
De voormalige baas van de NPO (2008-2018) Hagoort stelde herhaaldelijk: geen objectieve verslaggeving na te streven over het klimaat. Hij vindt dat de NPO de Nederlandse politiek moet aansporen om feller op te treden tegen klimaatverandering. Hagoort zei dan ook te weigeren programma’s te maken die aan de orde te stellen of er eigenlijk wel een klimaatprobleem is.
Zie hier (pagina helaas niet meer beschikbaar) en hier.
Verder lezen we deze intrigerende discussie hierover tussen Arendo Joustra en Hagoort
Begeleid door het motto ‘NPO 2 vertelt het hele verhaal’ krijgt de kijker te horen dat het helemaal misgaat met het klimaat. Het is met belastinggeld gefinancierde actiejournalistiek. Het begrip ‘agitprop’ komt uit het Russisch en is een samentrekking van de begrippen ‘agitatie’ en ‘propaganda’. De Russische communisten gebruikten agitprop honderd jaar geleden om de Russische bevolking te injecteren met de communistische ideologie. Waarbij de agitatie was bedoeld om mensen emotioneel over de streep te trekken en de propaganda de geest moest hersenspoelen. De publieke omroep (NPO) is met iets dergelijks bezig. Hij wil de kijker ervan doordringen dat het helemaal misgaat met het klimaat
Er kwam dan ook een moment waarop Climategate.nl en De Groene Rekenkamer zich genoopt voelden een klacht bij de NPO c.q. het NOS-journaal in te dienen over de objectiviteit. Het antwoord van de ombudsvrouw van de NOS legde precies het probleem bloot dat het klimaatbeleid parten speelt, namelijk de juistheid van de wetenschap met name die binnen het IPCC. Het antwoord was namelijk een kringredenering:
Een cirkelredenering, kringredenering of petitio principii is een drogreden die volgt uit een manier van redeneren waarbij al als juist wordt aangenomen wat nog bewezen moet worden, of waarbij feiten gebruikt of aangehaald worden waarvan de spreker/schrijver verkeerdelijk veronderstelt dat ze al bestaan of verwezenlijkt zijn.
De NOS stelt: de beste bewijzen, de hardste cijfers en sterkste argumenten. Hoe kan de NOS dit beoordelen en op grond waarvan?
Hier wreekt zich blind geloof zonder voldoende inhoudelijke kennis. Onmiskenbaar herkennen wij in dit antwoord de funeste uitwerking van Hagoort’s beleid dat eveneens gespeend was van inhoudelijke kennis. We kunnen het klimaatbeleid dan ook eerder een resultaat noemen van politiek-idealistisme dat (ongewild?) de belangen van het Eco Industrieel Complex dient. De wetenschappelijke component evenwel lijkt, ook mondiaal, te zijn zoekgeraakt. Aldus is een slaafs politiek correct denkkader ontstaan berustend op zichzelf toegedichte morele verhevenheid dat zelfs de academische vrijheid van denken aantast en wetenschappers (financieel) afhankelijk maakt van politiek gewenste onderzoeksresultaten. Oftewel, wetenschap en politiek worden aangepast aan het gewenste resultaat. Wij zien zelfs dat klimaatbaas Nijpels in deze valkuil is getrapt:
Het probleem, zegt Nijpels in de Volkskrant, is dat uitvoering van het Klimaatakkoord stuit op allerlei bezwaren, bijvoorbeeld van bewoners die zich kunnen beroepen op hun democratische rechten en Europese regels. Die bezwaarprocedures en inspraak vertragen de uitvoering, […] Als Nijpels een kerel is, gaat hij niet zijn opvolger de pan uitvegen over de uitvoering van zijn onuitvoerbare plan, maar herneemt hij het, en komt terug met een plan zonder bossen verbranden, zonder ondoordachte gasuitstap, zonder windmolens op land, en mét klimaatneutraliteit.
Bron (mogelijk achter betaalmuur).
Nijpels’ curieuze uitspraken zijn kenmerkend voor lieden die ondoordachte besluiten nemen veelal hierin doorslaand in hun fanatisme dat omgekeerd evenredig is aan hun inhoudelijke kennis. Wij zien eender bij Kaag en Timmermans. De Green Deal, gespeend van elke realiteitszin is in strijd met alle fundamentele burgerrechten, democratie, als recht ervaren rechtspraak (Urgenda en Milieudefensie) en de Universele Rechten van de Mens die er al waren voor de Europese. Het mag niet zo zijn dat uitsluitend een elitair Eco-clubje van niet gekozen organisaties als Greenpeace, Milieudefensie de politiek, de grenzen van burgerrechten voor bijvoorbeeld boeren, vissers en bouwers, en zelfs het klimaatbeleid decreteren. Die dictatoriale kant gaat het nu wel op richting dikastocratie, schending van burgerrechten (denk aan binnentredingswet bij van het gas af) en het financieel benadelen van burger/belastingbetalers door het opdringen van onbetaalbare welvaartsschadelijke inferieure middelen als windmolens en zonnepanelen.
Het kernprobleem is ondanks alles recht overeind gebleven: waar zijn de feiten (bewijs) die de toekomstige catastrofale opwarming aannemelijk maken? Dit is men, het IPCC dus, tot op heden schuldig gebleven. Nu blijkt het een stap verder te gaan en ziet het IPCC zich genoopt zelfs gas terug te nemen waardoor dit bewijs verder uit zicht is geraakt. Dit mag de ombudsvrouw van de NOS zich wel ter harte nemen. Juist hier bewezen vele niet aan het gewenste politiek correcte systeem gebonden wetenschappers hun dienst als de noodzakelijke correctie, ja zelfs rem op eenzijdige en selectieve wetenschapsbeoefening en propaganda in vele media.
Het is te hopen dat men zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Ik vrees dat dit nog niet zal meevallen. Dit is een kwestie van waarachtige morele verhevenheid waar echter veel morele moed voor nodig is. Dit zou pas de triomf van wetenschap zijn.
Ceterum censeo Legem Climae delendam esse.
(Overigens ben ik van mening dat de klimaatwet moet worden vernietigd).
***
ColumnNatascha van Weezel
De opwarming van de aarde is geen linkse hobby
11 augustus 2021
Maandag verscheen het nieuwe IPCC-rapport van de Verenigde Naties. Dat loog er niet om. Sinds minstens 2000 jaar is zo’n snelle klimaatverandering niet voorgekomen. De reden: menselijke invloed, luidde het oordeel van 234 klimaatwetenschappers uit 66 verschillende landen. Zonder drastische maatregelen staan ons grotere weersextremen te wachten. Intensere hittegolven, meer tropische cyclonen, een toename van zware regenval, minder ijs op de Noordpool en een stijgende zeespiegel.
Zelfs als het lukt de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen krachtig in te perken, zal de opwarming van de aarde nog zeker dertig jaar doorgaan. De enige structurele oplossing lijkt het treffen van grootscheepse, wereldwijde maatregelen, door regeringen, het bedrijfsleven en individuen. Wanneer niet stevig genoeg wordt ingegrepen, zijn de natuurrampen en hongersnoden niet te overzien.
Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te merken dat er nu al sprake is van een extreem klimaat. Er woeden bosbranden in Turkije, Griekenland en Italië, en zelfs in Noordoost-Siberië zijn tientallen dorpen geëvacueerd vanwege branden. Nog geen maand geleden heerste er een heftige hittegolf in Canada, met temperaturen die opliepen tot 50 graden Celsius. Dichter bij huis overstroomden delen van Limburg, België en Duitsland door de absurde regenval, met bijna 200 doden tot gevolg.
Die laatste gebeurtenis heeft vast indruk gemaakt op demissionair premier Rutte, want zijn eerste reactie op het IPCC-rapport klonk gealarmeerd. Hij noemde het ‘zeer zorgelijk’ en benadrukte dat Nederland wat hem betreft zou moeten vooroplopen bij het nemen van maatregelen: “Net als bij de Olympische Spelen, waar we groter waren dan Frankrijk en Duitsland.” Dat is heuglijk nieuws, want in januari 2019 meende zijn oud-fractiegenoot Klaas Dijkhoff nog dat de discussie over klimaatmaatregelen werd gedomineerd door ‘drammers’.
Andere rechtse partijen verzetten zich tegen het rapport. JA21 noemde de zwartste scenario’s die het IPCC schetste ‘ongefundeerd’ en pleitte voor een ‘realistisch’ en ‘haalbaar’ klimaatbeleid, mét kernenergie en gas. Thierry Baudet en Wybren van Haga deelden op sociale media een stuk uit De Telegraaf waarin enkele geleerden beweerden dat ‘extreme scenario’s niet waarschijnlijk zijn. Geert Wilders ging nog een stapje verder. De PVV-voorman tweette: “De tirannie van links-liberalen van VVD tot GL en D66 tot SP die de halve wereld binnenlaten, ons land islamiseren en lak hebben aan onze cultuur en de veiligheid van onze eigen mensen zorgt ervoor dat Nederland eerder naar de knoppen gaat dan het klimaat ooit voor mekaar krijgt!”
Ik word hier zo moe van. Stop met het politiseren van het probleem. De klimaatcrisis ís geen linkse hobby. Waarom zouden al deze klimaatwetenschappers de noodklok luiden? Omdat ze erop uit zijn om rechtse politici te naaien? Omdat ze graag een hoax de wereld in willen brengen? Ik dacht het niet! Voor iedereen die nu nog spreekt over ‘klimaathysterie’ heb ik maar één boodschap: word wakker, asjeblieft.
https://www.trouw.nl/opinie/de-opwarming-van-de-aarde-is-geen-linkse-hobby~be05b6e1/
Het juiste antwoord op de vraag waarom al die klimaatwetenschappers de noodklok luiden is: ze zijn gaan groepsdenken!
Groepsdenken is een gevaarlijk maar o zo bekend fenomeen dat ontstaat wanneer de juiste wetenschappelijk methode wordt verlaten.
Natascha ziet er schattig uit, maar is direct in de Hockeystick-valkuil gestapt. Foei, foei, foei. Een diskwalificatie voor haar journalistieke vaardigheden.
Natas is een hbo prulletje die door haar beloftevolle blik ( die nooit uitkomt ) de kans krijgt het standaardgewauwel te mogen voordragen.
En onthou deze:”er is geen vrouw ter wereld, die de fantasie die ze op jonge leeftijd bij een man wet op te wekken, kan waarmaken”.
Ik word daar zo moe van, een periode van 2000 jaar bestuderen terwijl de aarde 4.500 miljoen jaar oud is. Kijk eens verder dan de neus langer is en men zal constateren dat er veel grotere klimaat- en weers-wisselingen hebben plaats gevonden dan nu. Probeer die eens te begrijpen voordat er nu weer politieke drama wordt opgevoerd. En dan die aantallen deskundigen, er zijn 1.400 miljoen mensen die in Allah geloven met vele schriftgeleerden die dat uitdragen. Ik geloof dus niet en ben kennelijk dom. (Ps, ik weet wat een miljard is)
Deze club doet dit al 30 jaar en heeft tot nu toe het nog altijd helemaal mis gehad. Wie moet er nu wakker worden? Waarom deze mensen de noodklok luiden? Het is hun werk, anders zijn ze hun baan kwijt. Word wakker!
Deze Natasja is overduidelijk geen kritische wetenschapsjournalist. Eerder iemand die zich heeft laten overtuigen door de propagandamachine die al decennia lang op volle toeren draait, en nu zelf als boodschapper naar voren treedt. Ze vindt vast dat ze in goed gezelschap verkeert, want ja … zoveel ‘wetenschappers’ kunnen toch onmogelijk ongelijk hebben ?!.
Natasja is een hbo-prul. Leuk voor de nu nog sprankelende oggen maar champagne zal ze nooit worden.
Gelukkig zijn er ook nog wetenschappers die de hype neersabelen. Zoals Steven Koonin die door Elsevier Weekblad wordt geciteerd.
“Veel van wat dag in dag uit wordt beweerd over het klimaat en over klimaatsceptici, is aantoonbaar onjuist. De voormalig klimaatadviseur van oud-president Barack Obama, Steven Koonin, probeerde in 2014 enige nuance aan te brengen door in The Wall Street Journal te betogen dat de wetenschap helemaal niet eenduidig is: de deskundigen zijn volgens hem bijvoorbeeld lang niet allemaal van mening dat de opwarming van de aarde geheel en al door de mens wordt veroorzaakt.”
https://www.ewmagazine.nl/kennis/achtergrond/2017/01/het-mag-hardop-gezegd-worden-de-aarde-wordt-groener-2956188W/
Geen linkse hobby, linkse revolutie! Waarom is de klimaatdiscussie langs politieke lijnen gaan lopen? Links wil macht en rechts ruikt geld omdat links de overheden in de zak heeft. Het is klimaatsocialisme. Een stap verwijderd van nationaalsocialisme. Zelfde kenmerken: wij de macht, jullie het geld. Een ramp, een leugen en Engeland en Rusland moeten ons weer redden. En weer zijn wij NSBers.
Daarbij komt ook nog dat Nederland niet de ‘problem-owner’ is. Onze bevolking is kleiner dan een gemiddelde stad in China. Wij komen qua bevolking pas op de 33e plaats. Zelfs Europa is niet de ‘problem-owner’ , want de gezamenlijke uitstoot is maar 6% van het totaal. Accepteer dat de planeet verandert en pas je aan. Er is geen enkele garantie dat mitigatie (en daarmee de vernietiging van onze infrastructuur en economie) ook maar iets helpt aan het vermeende probleem. Als men van mening is dat er toch iets moet gebeuren, begin dan boven aan de trap te vegen en begin dus met de top drie (China, India, USA).
Ho ho ho Reynier.
Zeker, Nederland is niet de probleemeigenaar, maar als je de beste gezondheidszorg ter wereld hebt, het beste schoolsysteem, de mooiste concertzaal en het beste orkest en last but not least het beste nationale voetbalteam ter wereld, dan mag je anderen toch wel even voorschrijven wat ze moeten doen.
Nederland is Gidsland op tal van terreinen.
Dimmen dus een beetje man.:)
Een uitstekende en treffende beeldspraak over het vegen van de trap.
Tja mee eens, in China, India, etc is meer klimaat winst te halen dan hier, veel meer.
Berend
En hoe dacht je dat te doen? Met het opgeheven Nederlandse vingertje? 3 miljard mensen met wensen tegenover 17 miljoen Nederlandse klimaatgelovige betweters?
Wordt eens realistisch en kruip uit je groene bubbel. Werkt verfrissend.
Nederland is een mierenneuker land geworden, een piepklein landje met een handvol activisten die de boel op de kop willen zetten voor een probleem dat geen probleem is, en een onmeetbare bijdrage wil leveren.
Gisteren heb ik wat op het internet rondgesurfd naar berichtgevingen, maar ook hier weer berichtgeving dat het IPCC rapport rammelt en niet juist is en veel invloeden, ook uit het verleden gewoon niet meegenomen zijn, andere berichten weer dat in het rapport niet veel nieuws staat tegenover het vorige.
Dan de media die enorm misbruik maakt omdat er bij toeval zich een paar extremen hebben voorgedaan die hun precies op het goede moment uitkwamen en die maar gelijk aan het rapport vast te plakken, de bosbranden hitte en de wateroverlast.
Dit getuigt weer hoe slinks de spelletjes gespeeld worden.
De groene industrie lacht zich een bult want het gaat om geld, gisteren werd al door brancheorganisatie zo als dat zo fijn heet, gevraagd om op korte termijn de thuis battery te gaan subsidiëren voor de transitie te versnellen uiteraard.
Het gaat niet om klimaat het gaat om geld, veel geld, en dat moet met deze klimaat hysterie vlot getrokken worden in een mum van tijd, het gaat hun niet snel genoeg, en de domme die niet verder denken dan hun neus lang is met een pakje boter aan hun kont trappen er vol in.
Nederland is een calvinistisch getuigenisland. Iedere uitspraak bijna is gestoeld op heel veel moralisme met weinig onderbouwing. Dat vreet aan alles. Het gaat hier niet om het gelijk maar om de overtuiging. Dat is ons helaas cultuurkenmerk. Praktisch gezien is dat een hoop gekakel van mediocre types en marginalisering van de capabelen. Domineesland. Levert ook veel op hoor maar niet automatisch. Er moet een goede tactiek te verzinnen zijn om dit culturele verschijnsel te hanteren: dus met behoud van het goede en lekprikken van het slechte. Ik probeer het met het uitlachen van alfa en havo. Dat werkt wel. Verder taboes in het licht trekken, trumpisme. Maar ja, je moet altijd op zoek blijven naar gamechangers. Afin, deze site is een goed begin.
Goed punt Christiaan: het gaat hier niet om het gelijk maar om de overtuiging. Doorvragen wordt gezien als onnodige ballast in de discussie. Helaas maar waar…
Het is wachten op het moment dat onze pensioenpotten worden leeggeroofd Theo. Alles onder het mom van de unieke noodzaak. Nood breekt wetten.
Natascha van Weezel
De opwarming van de aarde is geen linkse hobby
11 augustus 2021
Maandag verscheen het nieuwe IPCC-rapport van de Verenigde Naties. Dat loog er niet om. Sinds minstens 2000 jaar is zo’n snelle klimaatverandering niet voorgekomen. De reden: menselijke invloed, luidde het oordeel van 234 klimaatwetenschappers uit 66 verschillende landen. Zonder drastische maatregelen staan ons grotere weersextremen te wachten. Intensere hittegolven, meer tropische cyclonen, een toename van zware regenval, minder ijs op de Noordpool en een stijgende zeespiegel.
Zelfs als het lukt de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen krachtig in te perken, zal de opwarming van de aarde nog zeker dertig jaar doorgaan. De enige structurele oplossing lijkt het treffen van grootscheepse, wereldwijde maatregelen, door regeringen, het bedrijfsleven en individuen. Wanneer niet stevig genoeg wordt ingegrepen, zijn de natuurrampen en hongersnoden niet te overzien.
Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te merken dat er nu al sprake is van een extreem klimaat. Er woeden bosbranden in Turkije, Griekenland en Italië, en zelfs in Noordoost-Siberië zijn tientallen dorpen geëvacueerd vanwege branden. Nog geen maand geleden heerste er een heftige hittegolf in Canada, met temperaturen die opliepen tot 50 graden Celsius. Dichter bij huis overstroomden delen van Limburg, België en Duitsland door de absurde regenval, met bijna 200 doden tot gevolg.
Die laatste gebeurtenis heeft vast indruk gemaakt op demissionair premier Rutte, want zijn eerste reactie op het IPCC-rapport klonk gealarmeerd. Hij noemde het ‘zeer zorgelijk’ en benadrukte dat Nederland wat hem betreft zou moeten vooroplopen bij het nemen van maatregelen: “Net als bij de Olympische Spelen, waar we groter waren dan Frankrijk en Duitsland.” Dat is heuglijk nieuws, want in januari 2019 meende zijn oud-fractiegenoot Klaas Dijkhoff nog dat de discussie over klimaatmaatregelen werd gedomineerd door ‘drammers’.
Andere rechtse partijen verzetten zich tegen het rapport. JA21 noemde de zwartste scenario’s die het IPCC schetste ‘ongefundeerd’ en pleitte voor een ‘realistisch’ en ‘haalbaar’ klimaatbeleid, mét kernenergie en gas. Thierry Baudet en Wybren van Haga deelden op sociale media een stuk uit De Telegraaf waarin enkele geleerden beweerden dat ‘extreme scenario’s niet waarschijnlijk zijn. Geert Wilders ging nog een stapje verder. De PVV-voorman tweette: “De tirannie van links-liberalen van VVD tot GL en D66 tot SP die de halve wereld binnenlaten, ons land islamiseren en lak hebben aan onze cultuur en de veiligheid van onze eigen mensen zorgt ervoor dat Nederland eerder naar de knoppen gaat dan het klimaat ooit voor mekaar krijgt!”
Ik word hier zo moe van. Stop met het politiseren van het probleem. De klimaatcrisis ís geen linkse hobby. Waarom zouden al deze klimaatwetenschappers de noodklok luiden? Omdat ze erop uit zijn om rechtse politici te naaien? Omdat ze graag een hoax de wereld in willen brengen? Ik dacht het niet! Voor iedereen die nu nog spreekt over ‘klimaathysterie’ heb ik maar één boodschap: word wakker, asjeblieft.
https://www.trouw.nl/opinie/de-opwarming-van-de-aarde-is-geen-linkse-hobby~be05b6e1/
En wie is dan wel Natascha van Weezel? Is dat één van de schikgodinnen? Of iemand die op de kermis achter een glazen bol zit?
Of gewoon een onnozele klimaatgelovige die achter de rattenvangers van het IPCC aan hobbelt? Wijsneuzen, het zijn er vele, 13 in een dozijn.
Filmmaakster uit 1986 :-)
Met zo’n korte horizon als Natascha moet je minder grote uitspraken doen. Maar als ik dan toch een keuze moet maken, dan kies ik toch liever voor Marijn Poels die vragen stelt in plaats van het allemaal zo zeker te weten. Natascha, ook weer zo’n typetje dat beter zou kunnen leren vragen te stellen dan meteen amechtig achter de klimaatgelovigen aan te rennen.
Google op opleiding.
Bedankt eab voor deze link. Interessant artikel over het klimaat van Natascha van Wezel uit 1986 opgeleid aan de Nederlandse filmacademie auteur en filmmaker.
En zoals ze heel treffend concludeert” Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te merken dat er nu al sprake is van een extreem klimaat.”
Wij zijn al wakker Wezel! Maar bedankt voor de tip.
Geen ironie meer eab?
Wat denk je? Zou het stuk van Natascha soms ironisch bedoeld zijn? Zoveel domheid en vooringenomenheid kun je haar toch niet toedichten.
Geweldig stuk Jeroen, onderstaand model komt steeds dichter in de buurt van de werkelijkheid.
“ fanatisme dat omgekeerd evenredig is aan hun inhoudelijke kennis.”
Ja. Overlevingsdrang van de mindere. Daarom tegen Mammoetwet: de cultuur van de aparte scholen werd vervangen door de cultuur van de grootste groep. En dat is havo. En die willen ook aanzien, macht en meisjes. Dat was de dijkdoorbraak van de ramp die we nu zien: egalitarisme. Bevorderd het gemiddelde. En dat is niet in staat om de problemen die het aanricht ook op te lossen.
Nee Christiaan. De grootste groep is MAVO. Tegenwoordig VMBO. GL of TL dat dan weer wel.
HAVO is uit.
Meer hittegolven, meer overstromingen en meer weet ik wat allemaal. Dit alles komt omdat wij teveel CO2 uitstoten. Stel de mensheid krijgt het terug naar 0 % uitstoot wat dan ? De aarde zal nog steeds een winter en zomerseizoen kennen want de stand van de aardas zal niet veranderen. Er zal nog steeds een onweersbui voorkomen wat blikseminslag zal veroorzaken. Toen er nog geen teveel aan CO2 is kende de Lage Landen elke paar jaar wel een overstroming door een storm. Wij moeten zuinig zijn op wat wij hebben maar dit grenst aan een ongelofelijke naïviteit. De CO2 zorgt er dan ook wel voor dat er weer zonnevlekken komen.
CO2 is geen giftig gas, het behoort tot de bestandsdelen van ons leven. Meer CO2 bevorderd de plantengroei, betere oogsten en week ik wat meer. 150 RPM CO2 betekend dat we naar lucht kunnen gaan happen. By the way, de grootste CO2 uitstoter zijn/is…… de oceanen op deze aardkloot. Al de alarmisten zijn happy, kijk maar eens naar de uitspraak van weerman Reinier van de Berg in 2012 `zijn stelling was, in 2015 is er geen ijs meer op de noordpool`. Men krijgt het niet voor mekaar om uiterlijk 5 dagen weer correct te voorspellen want het weer is `Wiskundig Chaotisch` laat staan dat men 10, 20 30 jaar vooruit kan voorspellen. Zoek eens naar de apocalyptische voorspellingen vanaf 1970 / 1980 die tot op heden niet zijn uitgekomen. Men heeft het in verleden ook getracht met de zgn. zure regen die de bossen zouden vernietigen, grote gaten in de ozonlaag die UV straling ongefilterd op de mensheid zou gaan dalen, men zou onder de grond moeten gaan leven. Men blijft ons bedonderen. Zo ook om CO2 tot een giftig gas te bombarderen.
Een leuke link die Lidi laatst geplaatst had, met krantenkoppen en dergelijke, we hadden eigenlijk al dood moeten zijn, en nu gebeurd weer precies het zelfde, NIETS.
Wrong Again: 50 Years of Failed Eco-pocalyptic Predictions
https://cei.org/blog/wrong-again-50-years-of-failed-eco-pocalyptic-predictions/
Maar Reinier heeft wel de tien stokslagen ondergaan voor deze foute voorspelling. En hij gaf zichzelf een beroepsverbod zoals een ware calvinist hoort te doen.
Dus dat pleit weer voor Reinier-de-meeloper ( kun je aan de kop wel zien zouden ze in Friesland zeggen ).
Klimaatbeleid
Tata Steel dicht, een hogere gasprijs, en nog wat ideeën om de klimaatcrisis in Nederland sneller aan te pakken
Mogelijkheden genoeg voor het nieuwe kabinet om het klimaatbeleid aan te scherpen. Een kolencentrale sluiten tikt aan, maar er zijn veel meer opties.
Esther Bijlo10 augustus 2021, 19:22
De uitstoot van CO2 moet direct sneller omlaag. Dat is simpel vertaald de boodschap van het klimaatpanel IPCC in het deze week uitgebrachte verontrustende rapport. Voor Nederland ligt er een berg aan suggesties waar het te formeren kabinet uit kan putten.
Het werd dit voorjaar al duidelijk dat het Nederlandse klimaatdoel omhoog moet. Het Klimaatakkoord koerst op een afname van 49 procent emissies in 2030 vergeleken met 1990. Maar in Europa pleitte onder meer Nederland voor een ambitieuzer cijfer en dat is er ook gekomen. Gemiddeld moet de uitstoot met 55 procent dalen, zo werd voor de zomer definitief duidelijk.
Er moet een tandje bij
Allereerst zal Nederland het Klimaatakkoord beter moeten uitvoeren. Volgens de laatste schatting van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dit voorjaar, is 34 procent in zicht, met wat nu bekend is aan maatregelen. Daar moet dus nog een tandje bij, om de woorden van de voorzitter van het klimaatberaad Ed Nijpels te gebruiken.
Voor het gat tussen 49 en 55 procent, in CO2 uitgedrukt 11 miljoen ton groot, zijn extra plannen nodig. Een commissie topambtenaren, onder leiding van AFM-directeur Laura van Geest, heeft dit voorjaar een lijstje gemaakt waaruit de politiek kan putten om die kloof te dichten.
Leg sneller meer infrastructuur aan, zoals kabels, voor groene stroom, is één van de suggesties. De commissie voorziet anders een kip-ei-vraagstuk: eerst de plannen voor windparken en zonnevelden maken of eerst het vervoer van elektriciteit regelen? De sector zelf heeft over dat dilemma ook recent aan de bel getrokken.
Met name wind op zee kan voor flinke klappen zorgen. Maar dan is het wel nodig vast een geheel plan voor de Noordzee te maken, raadt de commissie aan. De vraag hoeveel ruimte er beschikbaar is voor windmolens, rekening houdend met natuur en visserij. moet een duidelijk antwoord krijgen waarmee beleidsmakers investeerders een tijdje vooruit kunnen.
Gasprijs omhoog, kolencentrales dicht
De gebouwde omgeving is een andere grote uitstoter. Kantoren en huizen moeten strengere regels voor uitstoot krijgen, is een van de ideeën die snel binnen handbereik liggen. Tegelijk zou de gasprijs omhoog moeten. Die prikkels samen kunnen ervoor zorgen dat gebouwen sneller energiezuinig worden. Wel met compensatie voor de lage inkomens, want als de overgang naar schone energie niet betaalbaar is, dan gaat het niet werken, vreest de commissie.
Dat geldt ook voor vervoer. De ambtenaren adviseren tot 2030 de aanschaf van elektrische auto’s met subsidies te helpen, er dus niet te snel mee te stoppen, en over te stappen op een systeem van ‘betalen naar gebruik’.
Van Geest en consorten willen niet zo ver gaan om bedrijven met naam en toenaam aan te wijzen die de deuren moeten sluiten om sneller de klimaatdoelen te halen, maar daar liggen wel mogelijkheden. Sluit snel een of twee kolencentrales, stelde duurzaamheidsplatform Urgenda vorig jaar, toen bleek dat de overheid het vonnis in de klimaatzaak niet kon nakomen.
Dat kan heel goed, verdedigt Urgenda, gascentrales kunnen op de korte termijn stroomproductie overnemen, zo bleek toen de gasprijs laag was, en gascentrales stoten de helft uit van die op kolen. Een andere optie is een plafond voor kolencentrales in te stellen: laat die, inclusief biomassa, op maximaal 25 procent van hun capaciteit draaien.
Dichter bij de burger is ook nog van alles mogelijk, liet Urgenda onlangs zien in het plan Tussen kolen en Parijs, verwijzend naar de wereldwijde klimaatdoelen die zijn afgesproken in de Franse hoofdstad. Nederland kent Regionale Energie Strategieën (RES) waarin regio’s hun plannen voor schone energie maken. De opbrengst van die plannen kan nog flink omhoog, denkt Urgenda, met een heleboel kleinschalige initiatieven. Van zonne-energie winnen langs het voetbalveld tot zonnepanelen boven parkeerterreinen. Deelauto’s, restwarmte, lokaal grondbeheer: alle beetjes tellen en er zijn veel oplossingen die op weinig weerstand stuiten en dus ook snel te realiseren zijn.
Zorg dat CO2-uitstoot een prijs heeft
Wil het nieuwe kabinet wel een grote klap maken, dan valt het oog op Tata Steel, één van de grootste CO2-uitstoters van Nederland. Er doen ideeën de ronde om het bedrijf te sluiten en op die plek een nieuwe stad te bouwen. Dat is goed tegen het woningtekort en biedt nieuwe werkgelegenheid aan de overbodige staalwerknemers. Zo drastisch zal het nieuwe kabinet vermoedelijk niet willen zijn, maar dat een radicale vergroening van het bedrijf nodig is, is inmiddels ook vakbond FNV duidelijk. Die dringt aan op een spoedig plan. De overheid kan daarbij helpen en proberen met duurzamere staalproductie de oude Hoogovens weer een kans te geven.
Rutte en Kaag kunnen bij het bedenken van nieuwe klimaatplannen ook nog te rade gaan bij het Klimaatcrisis Beleid Team, een zelfbenoemd OMT voor het klimaat, dat deze zomer adviezen publiceerde. Die club wetenschappers pleit onder meer voor een nationaal budgetsysteem voor CO2. Stel vast hoeveel uitstoot sectoren en gebouwen de komende jaren mogen hebben, verlaag die grenzen steeds en zorg dat CO2-uitstoot een prijs heeft. Dan slaat de hele samenleving sneller het pad naar nul emissies in.
Top vijf van CO2-uitstoters
Het Nederlandse bedrijfsleven kent een aantal hoge uitstoters. Op één staat Tata Steel met ruim 6,5 miljoen ton CO2. Dat is nog zonder de uitstoot van de energiecentrales die de restgassen van Tata verwerken.
Tweede de top vijf va industriële CO2-uitstoters inNederland is Chemelot, bijna 5 miljoen ton. Shell raffinaderij staat op drie, gevolgd door Yara Sluiskil, kunstmestfabriek. Op vijf staat Shell Moerdijk, met ongeveer drie miljoen ton.
De RWE kolencentrale in de Eemshaven voert bij de energieproducenten het lijstje aan met 8 miljoen ton uitstoot, gevolgd door de Uniper-centrale op de Maasvlakte, met circa 5 miljoen ton.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/tata-steel-dicht-een-hogere-gasprijs-en-nog-wat-ideeen-om-de-klimaatcrisis-in-nederland-sneller-aan-te-pakken~be851b41/
Eab, volgens de Telegraaf enquête vandaag is er weinig tot geen draagvlak in Nederland voor deze zogenaamde “oplossingen/aanpassingen”. Lees de uitslag van de enquête over het zojuist verschenen IPCC rapport: met als veelzeggende samenvatting “ Te veel doemscenario’s”
“De klimaatverandering gaat ongekend hard, concludeerde het klimaatpanel van de Verenigde Naties in een deze week verschenen rapport. Toch pleit maar een derde van de stellingdeelnemers voor het aanpakken van de klimaatverandering.”
Onze industrie wordt al decennia lang verkwanseld en verplaatst naar lage lonen landen.
Multinationals hebben alleen maar last van grenzen, mondige luie burgers en een rijke middenstand in de westerse landen.
De deportatie van de industrie en de import van chaos gaan onverminderd door. Ze zijn ons aan het afbreken.
Onverminderd CO2 uitstoten in lage lonen landen is niet zonder reden bedongen.
Of zijn de globalisten bezig met een eerlijker verdeling van de welvaart en wie zijn welvaart wordt er nu precies uitgedeeld?.
Precies, mondiale economie verplaatst problemen naar daar waar ze het meest schadelijk zijn. Hier beginnen: kindersubsidie halveren en niet in geld betalen. Iedereen stimuleren te verhuizen naar een land met een minder hoge ecologische voetafdruk. Dus stoppen met de communistische VN agenda van nepvluchtelingen en de rest. Een goed milieu begint bij het aanpakken van valse taboes.
Bosbranden kun je grotendeels voorkomen door adequaat bosbeheer; schade en het vallen van slachtoffers door bosbranden kun je voorkomen door mensen niet lukraak in bosgebieden huizen te laten bouwen.
Excessen ten aanzien van overstromingen kun je beheersen door adequaat waterbeheer en voldoende ademruimte te laten bestaan voor rivieren; schade en het vallen van slachtoffers kun je voorkomen door het toepassen van de juiste bouwtechnieken, voldoende afstand te houden tot de waterlijn en goed functionerende waarschuwingssystemen.
De gevolgen van extreme regenval kun je met eenvoudig menselijk vernuft op elke locatie in de hand houden; rioolsystemen, drainage, bassins en pompsystemen zijn overal toepasbaar.
Orkanen, tyfoons en zware stormen zijn tegenwoordig voorspelbaar en hoeven derhalve geen gevaar meer op te leveren voor de mens.
Hittegolven zijn altijd van korte duur en de mens is gezien zijn afkomst biologisch prima in staat daar weerstand aan te bieden; moderne middelen zoals aircosystemen staan daarbij bovendien tot de beschikking om de leef comfort te verhogen.
Wonen in te droge gebieden moet men overlaten aan zandhagedissen en aan die enkele dappere Afrikaanse stam; niet aan de moderne veeleisende mens.
Koude laat zich compenseren door de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen; de dappere (of gok beluste) mens kan zijn vertrouwen leggen in wiebelstroom in de hoop dat deze beschikbaar is tijdens zulke perioden.
Risico’s ten aanzien van stijging der zeespiegel laten zich eenvoudig mitigeren door het ophogen van dijken; enkele decimeters per eeuw zijn voor de moderne middelen een koud kunstje.
Al deze zaken vallen onder de noemer ADAPTATIE. Men past zich aan aan de natuur. Flora, fauna en onze voorouders hebben zich immer aangepast aan veranderingen. Dat is derhalve een beproefde en bewezen tactiek gebleken.
De moderne mens:
De moderne mens betracht niet om zich aan te passen. Neen, de moderne mens is een beetje eigenwijs. Ze denkt geen aanpassing nodig te hebben maar daarentegen denkt zij het geheel aan veranderingen tot halt te kunnen brengen door haar huidige energievoorziening om zeep te brengen. Zij gokt daarbij dat de natuurlijke klimaatveranderingen op wonderbaarlijke wijze tot stilstand zijn gekomen op het moment dat zij startte met gebruik van fossiele brandstoffen. De gok zit hem dus in het feit dat de moderne mens aanneemt dat een ban op deze brandstoffen klimaatverandering – die in haar ogen louter kwaad brengt – tot halt brengt.
Dappere pogingen om dat op wereldschaal te doen falen reeds vele decennia. Echter, de moderne mens spreekt zichzelf moed in en onderneemt een volgende poging. De keuze om adaptatie te verkiezen boven de utopische doelstelling is totaal buiten het blikveld geraakt, of er zelfs nooit binnen geweest.
De moderne mens heeft volgens de wetenschap (daar hebben we hem ‘De Wetenschap”) in potentie grote cognitieve vaardigheden. Die potentie echter wordt onbenut gelaten. Misschien heeft De Wetenschap toch een keer het ongelijk……
Arjen, jij hebt je duidelijk nog nooit ingeleefd in wat 2 graden opwarming in de praktijk gaat betekenen. Laat staan 3 graden. Ik zou niet graag jou als risicoanalist inhuren.
Dirk, ik maak dagelijks temperatuurschommelingen van mijn omgeving mee in de orde van 15°C, maar soms veel meer. Ik maak elk jaar zomer en winter mee, met vele graden verschil daartussen.
Dat bedoel ik. Je hebt er 0,0 verstand van. 2 graden stijging van de gemiddelde temperatuur van de hele wereld is heel wat anders de temperatuurschommelingen die je dagelijks of per seizoen ervaart.
Tijdens de ijstijden was het maar 5 graden koeler op aarde.
Dirk,
Volgens het evangelie hebben we reeds een opwarming van ca. 1,1°C te pakken. En, we zien geen enkele toegenomen ellende! Of wel soms?
Je trapt in de apocalyptische verhalen van die leugenachtige IPCC. Maar ik mag aannemen dat jij geen auto rijdt, je huis volledig duurzaam verwarmt en insecten eet?
Sam L,
Je zult gelijk hebben, want het IPCC zit er nooit naast. Het carbon budget van 500Gt gaat op korte termijn enorm overschreden worden, dus we gaan allemaal meemaken hoe die ellende eruit gaat zien.
Ik kan niet wachten! Vind het wel spannend.
Zie ik nu een voorzichtige verschuiving bij de Volkskrant?
Björn Lomberg mag zeggen, dat het iets minder erg is.
Hopen dat dat betekent dat de VK nattigheid voelt (we blijven optimist).
Paul, goed punt. Ik vraag me altijd af of die hoernalisten (van van Rypke geleerd haha, maar wel treffend, en waar!), politici en activisten zelf wel in de gaten hebben wat het voor zichzelf gaat betekenen, die radicale en abrupte energietransitie.
Vraagt men zich wel eens af of er elementen tussen zitten die wellicht meer risico met zich meebrengen dan die fictieve klimaatramp -die ze zelf tot ramp hebben bestempeld overigens – an sich? Of denkt men dat die transitierisico’s hen niet zullen treffen?
Of denken ze helemaal niet (na), sluit ik ook niet uit.
Kennelijk zie ik iets over het hoofd.
Waar blijkt een verschuiving van de Volkskrant uit?
Ik zie geen artikel
Opinie&Debat pag.24 Björn Lomberg
Verder in sommige artikelen meen ik een iets relativerende toon te ontdekken, maar ik weet even niet meer waar. Nou ja relativerend? Opmerkingen die tot nu toe door de VK werden ‘gecancelled’.
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-klimaatverandering-is-niet-het-einde-van-de-wereld-maar-een-probleem-dat-we-slim-aan-moeten-pakken~bf2e5e0ce/
Bedankt.
Het komt niet voor in de overzichtspagina opinie, maar dat gebeurt wel vaker.
Maarten Keulemans heeft ook wel eens een kritisch/relativerende tweet verstuurt, en dat resulteerde gelijk verzoek tot actie door de hoofdredacteur tegen hem.
Geen klimaat omslagpunt maar klimaat ontslagpunt.
Even ter aanvulling.
Het artikel in de papieren krant op 11 aug waar je aan refereert “Opinie&Debat pag.24 Björn Lomberg”, is een heel stuk korter dan het internet artikel van 10 aug wat ik gelinkt heb.
De papieren versie is minder dan de helft geworden.
Een exegese over het verschil heeft niet veel zin maar het is aardig ook de internet versie te lezen.
Er staan meer scherpe verwijzingen naar misinformatie door b.v. Guardian en ook volkomen overdreven alarm waarschuwingen van de VN.
Paul Bouwmeester 11 aug 2021 om 10:28
“Zie ik nu een voorzichtige verschuiving bij de Volkskrant?
Björn Lomberg mag zeggen, dat het iets minder erg is.”
Omdat ik het artikel aanvankelijk niet kon vinden heb ik even alsnog gezocht op Lomborg in de Volkskrant.
Ongeveer iedere 2 jaar publiceert de Volkskrant een opiniestuk door Lomborg met 1 of 2 dagen later een wat uitgebreidere reactie van een “deskundige” die alles wat Lomborg schreef aan de kant veegt.
https://www.volkskrant.nl/search?query=Lomborg
Dit laatste artikel was 10 aug op internet en 11 aug in de krant.
vrijdag 13 een reactie om Lomborg weer af te schrijven?
Ik zie dus geen verschuiving bij de Volkskrant maar meer een routine klus.
Vroeger kampeerden we in de Ardèche. Ik schrijf 1972. Op het dashboard van mijn auto stond een plastic houder voor casettebandjes, vlak naast een ventilatortje dat ongekend comfort bood tijdens ritten in de kolkende hitte.
Op het middaguur parkeerden we de auto op een mooi plekje teneinde een ‘pont naturel’ te bezoeken en op de gevoelige plaat vast te leggen.
Bij terugkomst was de plastic houder voor de cassettebandjes gesmolten. Lange draden liepen tot op de middenconsole.
Het ventilatortje lag in een vreemde houding. Als onze molens er nu zou bij zouden liggen, dan hadden we acuut behoefte aan meerdere kolencentrales gehad.
Wat een gesprekswaarde hadden wij met ons verhaal bij thuiskomst. De Ardèche werd erg populair en daar hebben wij vast aan bijgedragen..
Ik schrijf 1965 ofzo. Op een binnenweg in de buurt van Fulda reed mijn vader een loslopende hond aan. De schade was miniem en de hond overleefde het gelukkig. Toen we uitstapten smolt het asfalt aan onze schoenzolen vast. Ook toen kon het bloedheet zijn. En ja, de kwaliteit van het asfalt was minder dan nu. Toen zat er meer teer in.
De rituele klimaatrapporten zijn te politiek, te dik en te gekleurd.
In dit nieuwe IPCC-AR6-rapport staat eigenlijk niks nieuws.
Klimaatrapporten zijn een stuk voorspelbaarder dan het klimaat zelf.
Elk IPCC-rapport is vooral een politiek document.
Het is daarom vrij hypocriet, als klimaatwetenschappers van bijvoorbeeld het KNMI door de media worden gebeld voor een paar obligate quootjes, en dan doen alsof ze enorm geschokt zijn door het nieuwe IPCC-rapport – waar ze in sommige gevallen (Van Dorland KNMI) zelf als auteur aan meegewerkt hebben.
Heeft u Van Dorland, hoofd-klimaatwetenschapper bij de KNMI gezien op het NOS-tv-nieuws, die zich gisteren zeer verrast en onder de indruk toonde over de ernstige inhoud van het nieuwe rapport? Dat is humor toch?
https://www.wyniasweek.nl/de-rituele-klimaatrapporten-zijn-te-politiek-te-dik-en-te-gekleurd/
deze is leuk: “Ze houden wel een slag om de arm: ‘Abrupte reacties en kantelpunten van het klimaatsysteem, zoals sterk toenemende smelt van de Antarctische ijskap en bosuitsterving, kunnen niet uitgesloten worden (high confidence).’ Wat de filosofisch interessante vraag oproept: kun je ook low confidence hebben, dat wil zeggen heel onzeker zijn, dat je iets niet kunt uitsluiten?“
Hans,
Je onderstreept nog eens hoe klimaatwetenschap verworden is tot semantische woordspelletjes over slecht gedefinieerde onderwerpen, met enkel manipulatieve bedoelingen. Zoveel is wel duidelijk. Gebrek aan nauwkeurigheid en dubbelzinnigheid is alles wat wetenschap niet is. Maar dat wisten we natuurlijk al.
Nog sterker:
Het kan niet uitgesloten worden dat NL op korte termijn getroffen zal worden door een soortgelijke ramp als in 1953, die opnieuw delen van Zeeland onder water zal zetten (very high confidence).
Stelletje idioten.
Hij is fantastisch hahaha! In hoge mate overtuigd zijn dat iets niet uit te sluiten is.
Het rapport.
Allereerst een positieve opmerking het rapport ziet er indrukwekkend uit.
De inhoud is dat ook, indrukwekkend en dat zal ook wel de bedoeling zijn.
Het heeft wat tijd gekost maar inmiddels heb ik het ( oké de summary dus) gelezen en eea tot mij door laten dringen. Ook de vorige versies heb ik nogmaals gelezen om vast te kunnen stellen hoe dit rapport tot nieuwe inzichten is gekomen. Natuurlijk is niet duidelijk afgeweken van de lijn in al die rapporten die moet suggereren dat:
1. Het allemaal nog erger is dan men eerder dacht.
2. Dat men ook steeds meer overtuiging krijgt van de juistheid van dat men nog steeds denkt te weten al wordt de slag om de arm niet vergeten.
3. Dat met snel en krachtig ingrijpen, lees het gaat veel geld kosten, de boel nog steeds te redden is.
Dit dan in het kort een voorzichtige conclusie op hoofdlijnen.
Maar ik zie een ontwikkeling, voorzichtig en soms wat verborgen maar toch.
Naar mijn indruk zijn er wat verschuivingen:
1. Het lijkt er op dat CO2 uit verbranding fossiel niet uitsluitend meer wordt gezien als de grote boosdoener. Het wordt wat voorzichtiger en ruimer aangegeven [1]
2. Andere invloeden lijken nu meer te worden genoemd, invloeden die mi meer op klimaat cq klimaatverandering van invloed kunnen zijn en vooral invloeden die zeker aan de mens kunnen worden toegeschreven.
3. De voorspellingen over gevolgen van klimaatverandering worden meer in tijd naar voren gehaald en vertaald in veranderingen in milieu, weer en zelfs In sociaal-economische ellende. Met een beetje geluk gaan we het nog meemaken nee sterker nog we kunnen het al ‘zien’.
4. Rol van opwarmend oceaanwater, los van oorzaak, lijkt de rol van CO2 in de atmosfeer wat naar de achtergrond te schuiven. Die koolstofcyclus omvat toch meer dan wat teveel ACO2.
En over de getallen of cijfers in het rapport. Ook weer indrukwekkend maar te vaak ook nietszeggend.
Cijfers en getallen zijn resultaten van beperkt en beperkte metingen maar vooral van veel rekenkundige bewerkingen en/of resultaat van probabilistisch gekleuter en statistiek.
Misschien nog een verschuiving in rapport daar waar bovengenoemde bewerkingen steeds meer de voorkeur lijken te krijgen boven de inzet op goed meten. (maar ja dat is ook een vak apart)
Voor volgend rapport wordt het meten wellicht helemaal weggelaten want die metingen kunnen ook contraproductief uitpakken in het proces naar ‘eigen waarheidsbevinding’
En nu het begrip meten valt in complexe nog te veel onbegrepen processen is het moeilijk aan te geven wat gemeten moet worden en ook hoe.
In zaken van klimaat of klimaatverandering leidt meten zeker niet direct tot weten. Dit geldt overigens ook voor heel veel andere zaken.
Dit even kort mij algemene indruk van recent IPCC rapport.
[1] een citaat:
It is unequivocal that human influence has warmed the atmosphere, ocean and land.
Het kan evenmin worden uitgesloten dat de dom van Utrecht zal worden verwoest door een allesverwoestende tornado (Very high confidence)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Storm_van_1_augustus_1674
Natuurlijk kan dat. Wat is daar moeilijk of filosofisch aan?
Dirk, met een flat tail kansverdeling kun je niets uitsluiten.
Het is dus een open deur statement.
Het is niet SMART, een beleidsmaker koopt hier helemaal niets voor.
Vooral ook omdat nog een erfenis is van de RCP 8.5 extreme worst case modellering.
Fat tail natuurlijk…
Het IPCC schrijft: artikel A1: ‘Het is onomstotelijk dat menselijke invloed de atmosfeer, de oceaan en het land heeft opgewarmd’
Deze zin is in tal van media ge-quote en dan wordt dit door de MSM gemakshalve vrij vertaald door te zeggen dat het IPCC hiermee bedoelt dat “de menselijke invloed VOLLEDIG verantwoordelijk” zou zijn voor de klimaatverandering.
Het IPCC houdt in deze zin echter een slag om de arm door deze semantische formulering. Het woord VOLEDIG komt namelijk niet in de zin voor, maar alle alarmisten voegen dit wel in hun duiding toe. Het zou van lef hebben getuigd als het IPCC in dit openingsstatement had aangegeven HOE GROOT de menselijke bijdrage is.
Al een geluk dat deze wetenschappers het zelf toegeven dat hun rapporten over hit zijn. Klimaatmodellen over de toekomst zijn weinig vertrouwbaar, neem nu de hoogte van de zeespiegel. In sommige rapporten lees je dat de zeespiegel maar zal stijgen met 20 cm en bij een andere rapport lees je wel 2 meter. Dus ik zal als eerste verzuipen want ik ben kleiner dan 2 meter. Dus dat klimaatalarmisme mag weleens gaan stoppen.
Zo werkt dat met hun hernieuwbare co2 spugende rotzooi, stel voor dat de hele wereld dat gaat doen dan blijven er weinig bossen over, gelukkig zijn steeds meer mensen tegen deze idiote vorm van stroom opwekking.
Hout is een product voor duurzame producten.
Demir bestrijdt houtimport uit Chili en Rusland voor biomassa.
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/vlaanderen/demir-bestrijdt-houtimport-uit-chili-en-rusland-voor-biomassa/10325009.html
Niks klimaatverandering, daarbij bos brand niet vanzelf.
Politiecamera betrapt Italiaanse boer op aansteken bosbrand.
https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/politiecamera-betrapt-italiaanse-boer-op-aansteken-bosbrand
Boeren? Klinkt niet logisch, windmolenboeren misschien?
Dat de boer niet deugt creëert draagvlak.
Bosbranden creëren draagvlak.
Bosbranden creëren ruimte .
Dit soort nieuws is win win win voor de duurzaamheids lobby.
Het schijnt Diederik Samsom geweest te zijn. Op pad gestuurd door zijn superieuren om de angst wat kracht bij te zetten.
Het is maar waar je in gelooft, de zeespiegelstijging is nog steeds 2 mm, Kiribati ligt er nog gewoon bij zo als altijd.
Er zijn niet meer orkanen dan vroeger, waar duwt de schoen eigenlijk, en wat heeft Nederland nu voor betekenis op het wereldtoneel?
Ze willen ons zelfs gebruikte kleding laten dragen, net zoals het vroeger arme troef was, jullie weten totaal niet wat jullie aan het aanrichten zijn.
Ik zal het even wat dingen voorspellen net als het IPCC.
Armoede, high confidence.
Tweedeling high confidence.
Geen ziekenfonds high confidence.
Voor velen een onbetaalbare zaak high confidence.
Opstand medium confidence.
Communistische taferelen medium confidence.
Geen pensioenen high confidence.
Ach vader lief, toe drink niet meer…
https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=ed+nijpels&client=opera&sa=X&ved=2ahUKEwjQ69uwianyAhXJKewKHSFsCYwQ7Al6BAgFEA8&biw=1560&bih=764
https://www.google.com/search?q=maarten+van+rossum&client=opera&hs=01r&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiM6uj4ianyAhUMCewKHUXNALUQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1560&bih=764
https://www.google.com/search?q=frans+timmermans&client=opera&hs=1hC&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwitkqqLiqnyAhUSDOwKHSdrBo0Q_AUoAXoECAEQAw&biw=1560&bih=764
https://www.google.com/search?q=jean+claude+juncker&client=opera&hs=SOX&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj9zLysiqnyAhWJ7aQKHQ1UC4wQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1560&bih=764
Waarom laten wij deze lege vaten onze toekomst bepalen?
Middel wordt doel en dan is het voor de capabelen niet meer interessant.
Betekent het dat het VN-IPCC al 40 jaar politiek gemotiveerd alarmistisch overdrijf?: >>: high confidence! Is ook humor, net zoals Ed Nijpels humor is en ook passee.
Hoe heet eigenlijk een staatsgreep van een wereldorganisatie als de VN?
Aha De man met de antwoorden, aan de veilige kant van de lichtbak.
Dit was een reactie op enen Bassssss die sceptici vergelijkt met konijnen die in de lichtbak staren.
Verder stelde hij wat vragen waar hij meteen ook antwoord op gaf.
Vermoedelijk wist hij de antwoorden van te voren.
Moderator:
Bassssss is de nieuwste alias van onze senior huistrol. Zijn reactie is verwijderd.
Basssss is een Wageningse autist die andersdenkenden niet kan relativeren anders dan met kogel en pistool. Hij houdt het revolutiekansje levend. Hij kent echter de geschiedenis niet. Valslinks heeft in het westen alle burgeroorlogen verloren. Gelukkig herinnert onze Maxima dagelijks aan hen die het kwaad uitlokten en er aan te gronde gingen.
Alles, maar dan ook werkelijk alles wordt er door de klimaatalarmisten bijgehaald om hun “gelijk” te halen.
Stortbuien? Klimaatverandering. Hoge temperaturen in Griekenland? Klimaatverandering. Bosbranden? Klimaatverandering.
Ik heb me via de site Depher eens verdiept in berichtgeving over extreem weer in het verleden. En wat blijkt? 100/ 150 jaar geleden talloze berichten over extreme warmte in Amerika, in Spanje, Engeland, Duitsland. Overstromingen in het verleden in diverse landen, ook in Nederland.
In de 70-er jaren was ik op vakantie op Elba. Wat denk je? Het was er heet, en er waren bosbranden. In die tijd was ik ook in Griekenland. Wat denk je? Het was er heet, en er waren bosbranden. Ja, in de zuidelijke landen is het altijd heet in de zomer, daarom gaan Nederlanders er al decennia lang in de zomer graag naar toe.
De paniekverhalen in de media beginnen me langzamerhand volledig de keel uit te hangen.
Een ‘Triumpf der Wissenschaft’ is het tot nu toe. Met Gore Al als Leni Riepstaal.
Je hoort niks meer van gore Al. Ja gescheiden wegens wederzijdse obesitas. Of is hij verzopen in een ijsberg?
Als konijnen voor een lichtbak blijven de sceptici maar kijken naar die ene uitspraak dat SOMMIGE modellen de ECS en de opwarming te hoog inschatten. Dit is al het 4e artikel in een week daarover op climategate!
Betekent dit dat er geen agw is? Nee.
Betekent dit dat de agw meevalt? Nee.
Betekent dit dat klimaatonderzoek onbetrouwbaar is? Nee.
Is het een bliksemafleider om niet de relevantie van het werk van WG1 en hun AR6 te moeten toegeven? Ja!
Dag Henk
Er is geen agw, er is cagw, Henk!
Lees het rapport er maar op na.
Je bent zelf een konijn. Daarom kom je hier wat klieren. Vreet de stropoppen van je nou eens op.
Wegkijken van klimaatcrisis kan niet meer
Marijn Kruk
Moeten we onze democratie dan maar opschorten en uitleveren aan een verlicht despoot? Toen ik door het jongste klimaatrapport van de IPCC bladerde overviel me die gedachte. Gewoon voor een paar jaar, precies genoeg om de veestapel te halveren, vervuilende industrie op te doeken en een eiland met windturbines in de Noordzee te bouwen. Verondersteld dat het iets uitmaakt natuurlijk, want als we de gevolgen van de klimaatcrisis nog enigszins willen beperken moet dat op mondiale schaal gebeuren. En liever gisteren dan vandaag.
Waarom gebeurde dat niet veel eerder? Omdat we een open samenleving zijn. Debatteren, vergaderen, draagvlak scheppen, consensus zoeken, marchanderen, die mogelijkheid hebben we daar. Maar effectief beleid? „Een democratie is beter in het blootleggen van problemen dan in ze oplossen”, schrijft de Duitse politicoloog Jan-Werner Müller in het onlangs verschenen Democracy Rules.
Het probleem volledig uit de hand laten lopen, ja, dát konden we als de beste. De verankering van de liberale democratie in het Westen na 1945 viel grofweg samen met wat klimaatwetenschappers de Great Acceleration noemen. Het is het moment dat de menselijke activiteit een dermate hoge vlucht neemt dat ze gaat rivaliseren met krachten in de natuur zelf. Bevolking, consumptie en energieverbruik nemen toe, en daarmee de uitstoot van CO2. Dat zorgt weer voor opwarming van de aarde en verzuring van de oceanen. En dat leidt tot weersextremen en zorgwekkende verschijnselen zoals we die afgelopen weken zagen: bosbranden, overstromingen.
Dat dit eraan zat te komen weten klimaatwetenschappers al veertig jaar. Ernaar handelen deden we lange tijd nauwelijks. Nee, dan China. Dat heeft zich gecommitteerd om in 2060 CO2-neutraal te zijn. Daar geen populisten die de middenpartijen afschrikken daadwerkelijke actie te ondernemen, lobby’s die politici beïnvloeden en bedrijven die denktanks financieren die desinformatie de wereld in sturen. Geen demonstraties tegen nieuwe windparken of biomassacentrales. Gewoon ouderwets autocratisch bestuur dat geen tegenstand ontmoet, de ernst van de situatie onderkent, duidelijke doelen stelt en die realiseert. Toch?
We nemen het maar aan, want het tweede dat in zo’n despotie, verlicht of niet, sneuvelt is de waarheid. Het eerste, voor de goede orde, de vrijheid.
In The Road to Wigan Pier (1937) staat George Orwell stil bij de alomtegenwoordigheid van steenkool. „Vrijwel alles wat we doen”, schrijft hij, „van een ijsje eten tot de Atlantische Oceaan oversteken, van een brood bakken tot het schrijven van een roman, vereist steenkool, direct of indirect.” De aanvoer mag niet stokken, „maar over het algemeen zijn we ons er niet bewust van”.
Maar dat is een keuze, zegt Orwell. We kiezen ervoor om ons er niet bewust van te zijn, of wat ervoor nodig is om het te winnen, of wat de consequenties zijn. En zo is het ook nu, want veralgemeniseer ‘steenkool’ naar ‘fossiele brandstof’ (steenkool, olie, gas) en je hebt onze huidige situatie. Er zijn uiteenlopende oorzaken voor de huidige klimaatcrisis of ‘Nieuwe Klimaattijd’. Maar die zijn op één grote terug te voeren: de alledaagse economische activiteit van onze soort op dit specifieke moment in de geschiedenis. Om dat te begrijpen hoef je je geen kolencentrale voor te stellen, kijk naar uzelf, waarde lezer, met uw tablet, of zelfs maar met de krant op tafel.
Dat maakt de klimaatcrisis in de eerste plaats een kwestie van publieke bewustwording en pas daarna van politieke organisatie. Op het eerste oog stelt dat nauwelijks gerust. Want als de feiten al zo lang bekend zijn, waarom deden we al die tijd dan zo weinig? Zijn we als soort wel toegerust om de omvang van het probleem werkelijk te vatten, en daar onze levensstijl op aan te passen, offers voor te brengen?
Maar juist op dat punt is er hoop. Want die publieke bewustwording is – mede dankzij de inspanningen van klimaatwetenschappers, middelbare schooldocenten, betrokken journalisten en activisten – de afgelopen jaren enorm toegenomen. Wegkijken is steeds moeilijker geworden. Ook bij de VVD. Klimaatverandering is geen geloof, tweette Dilan Yesilgöz, demissionair staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat (VVD), afgelopen maandag. „Het is echt.” In 2019 had ze nog „geen tijd voor klimaatdrammers”. Zo snel kan het gaan. Maar dan nu wel daden graag.
Het kan nog steeds, daar is de IPCC helder in. Nu de liberale democratie een nationaal-populistische aanval afgeslagen heeft zou ik niet graag zien dat die alsnog door klimaatverandering onder water komt te staan.
Marijn Kruk is journalist. Hij vervangt deze week Luuk van Middelaar.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/11/wegkijken-van-klimaatcrisis-kan-niet-meer-a4054343
Welke rol krijgt het klimaat in de formatie?
Klimaatrapport Rutte noemde het IPCC-klimaatrapport „zeer zorgelijk”, maar welke maatregelen de formerende partijen durven te nemen moet de komende tijd nog blijken.
Mark Lievisse Adriaanse
10 augustus 2021 om 22:15
„Zeer zorgelijk”, noemde demissionair premier Mark Rutte (VVD) het nieuwste klimaatrapport van het IPCC maandag. Klimaatverandering is een „levensbedreigende realiteit”, twitterde ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. En PvdA-Kamerlid Joris Thijssen hoort een „noodklok van de wereldwijde wetenschap” die „luid en duidelijk” klinkt.
Het maandag gepresenteerde klimaatrapport wijst politiek Den Haag nog eens op de urgentie van een thema dat de komende decennia de Nederlandse politiek zal domineren, en de samenleving blijvend zal veranderen. Klimaatverandering dringt zich met het nieuwe rapport bovendien nadrukkelijker op tijdens de onderhandelingen die worden gevoerd over zowel de begroting voor komend jaar als een nieuw kabinet.
Want er zit een „gat” tussen de gestelde klimaatdoelen en de daadwerkelijke resultaten van het Nederlandse klimaatbeleid, gaf Rutte toe. De 25 procent reductie van broeikasgassen in 2020 ten opzichte van 1990 heeft Nederland zo goed als zeker niet gehaald. Ook de Europese doelstelling van 55 procent reductie in 2030 is nog lang niet in zicht, erkende Rutte: „Dat is één van de vraagstellingen die de komende weken voorliggen.”
Wachten lijkt geen optie meer
Wachten met nieuwe maatregelen kan Nederland zich eigenlijk dan ook niet veroorloven – niet om de gestelde klimaatdoelen alsnog te behalen, niet om te voorkomen dat ook de komende jaren steden en dorpen overstromen of de grond uitgedroogd raakt. Laat staan om de komende decennia zeer ingrijpende gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. Het opgeven van stukken land, en daarmee gemeenschappen, is de verregaandste optie, blijkt uit scenario’s van wetenschappers.
Lees ook:Wereldleiders reageren op klimaatrapport: ‘Dit moet een keerpunt zijn’
Maar het rapport is niet de eerste keer dat de Nederlandse politiek wordt gewaarschuwd om veel meer te doen tegen klimaatverandering. Onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wijst het kabinet er geregeld op dat er meer maatregelen nodig zijn om de klimaatdoelen te bereiken. Nederland blijft namelijk achter bij de rest van Europa. Tot aan de Hoge Raad toe is het kabinet de afgelopen jaren in het Urgenda-proces gedwongen tot meer maatregelen. En ook maandag oogde het kabinet verdeeld: verantwoordelijk demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) wees vooral naar ándere landen die hun klimaatambities moeten verhogen.
De consequentie van dat wachten is dat de maatschappelijke, economische en politieke kosten van nieuwe maatregelen kunnen toenemen. Veel van wat toekomstige kabinetten zullen willen, zal binnen de kaders moeten die gesteld worden door klimaatverandering. De stilgevallen bouw door de stikstofuitspraak twee jaar geleden is er een vroeg voorbeeld van; de boerenprotesten die daarop volgden een andere, omdat ze de politieke druk op met name het CDA om ambities af te zwakken opvoerden.
De komende tijd zal blijken welke stappen de formerende partijen durven te nemen. En ten koste waarvan. Vooral burgers betalen nu voor de energietransitie, schetste het PBL recent, terwijl de kosten voor grote, vervuilende bedrijven achterblijven. Maar een hogere CO2-heffing voor bedrijven zien Rutte en zijn VVD niet zitten, terwijl ook verdere inkrimping van de veestapel politiek controversieel blijft. De vraag is of partijen kunnen en zullen blijven vasthouden aan die eisen, nu de urgentie van verder ingrijpen door het nieuwe rapport extra is onderstreept én breed gevoeld lijkt in de Tweede Kamer.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/10/welke-rol-krijgt-klimaat-in-de-formatie-a4054366
Misschien kunnen ze de minimale afstand tussen windturbines en bebouwing wat kleiner maken, want dan kunnen er toch wat meer geplaatst worden. En bovendien is het ook heel goed mogelijk om nog bossen te vinden die nog niet op de nominatie stonden om de biomassa-ovens in te gaan. Er is nog bos genoeg. Opstoken die handel, en laat die vieze olie in de grond zitten.
Burgers hebben al sinds 1962 gefreewheeld met het aardgas, dus allicht dat ze nu stevig voor hun energie moeten dokken. De 50 magere jaren komen eraan. Alfa en havo gaan weer op het land werken, Auslander zuruck nach die Heimat en de technici dag en nacht op het lab zur Energiekrise. Ik vind deze afrekening wel mooi hoor. Terug naar de keulse pot. Het toovervisje. “Ik verdien een Volvo” zei mijn broer de boekenschuiver. “O ja” zei ik, ” dan verdiende onze opa in de turfstekerij zeker wel een heel metrotreinstel”. Ik geloof niet in de klimaatcrisis maar geniet wel van deze bijltjesdagen voor luie incompente parasitaire groepen. Laat ze maar voelen hoe instabiel hun verworvenheden zijn. En hoe contrair hun idealen.
Vroemvroempartij VVD schurkt nu toch meer tegen de ‘klimaatdrammers’ aan
VVD-leider Mark Rutte noemde het klimaatrapport deze week “zeer zorgelijk”, en dat het van “wezenlijk belang” is dat onze klimaatdoelen worden behaald. Beeld ANP
VVD-leider Mark Rutte noemde het klimaatrapport deze week “zeer zorgelijk”, en dat het van “wezenlijk belang” is dat onze klimaatdoelen worden behaald.Beeld ANP
Met woorden als ‘zeer zorgelijk’ en ‘van wezenlijk belang’ sloeg demissionair premier Rutte in zijn reactie op het IPCC-rapport een veel urgentere toon aan dan een aantal jaar geleden. Is zijn VVD bijgedraaid? Jonge VVD’ers omschrijven hun partij in ieder geval niet langer als vroemvroempartij.
Jeannine Julen11 augustus 2021, 13:54
“Je moet ook een beetje een leuk leven blijven hebben met z’n allen. Dat is het verschil met de GroenLinks-manier. Dan moeten we allemaal geitenwollensokken aan, de kachel zachter doen en in een zwart-witfoto wonen. Er zal ook wel ergens een openhaard gestookt worden, een barbecue aangaan. Alsjeblieft, laten we wel gewoon ons leven blijven leven.”
Premier Mark Rutte zegt het als hij in 2019 in de AD ochtend show to go de tegenstelling krijgt opgeworpen waarom er én geïnvesteerd wordt in schone energie én de Formule 1 naar Zandvoort wordt gehaald. Juist de VVD vindt natuur en milieu belangrijk, zegt hij ook in 2016. “Maar we moeten wel gewoon nog dingen kunnen blijven kopen.”
Maar afgelopen maandag, na de publicatie van het alarmerende IPCC-rapport dat rept over de opwarming van de aarde, slaat Rutte een heel andere toon aan. De VVD-leider noemt het klimaatrapport “zeer zorgelijk”, zegt dat we “met onze neus op de feiten worden gedrukt”, dat het van “wezenlijk belang” is dat onze klimaatdoelen worden behaald.
Op dezelfde dag laat ook Tweede Kamerlid Silvio Erkens, ook van de VVD, weten dat “we nu aan de slag moeten met het verduurzamen van de grootste vervuilende sector, de industrie”. Is de partij bijgedraaid, de partij die bij monde van Klaas Dijkhoff zei niets op te hebben met ‘klimaatdrammers’ als D66’er Rob Jetten? De partij die zichzelf de bijnaam van vroemvroempartij gaf? Er klinken – na een periode van verdeeldheid – binnen de VVD in ieder geval andere geluiden dan een jaar of tien geleden. Jonge VVD’ers omschrijven hun partij niet langer als vroemvroempartij, en vinden dat er op het vlak van klimaat nu echt iets moet gebeuren. De schaamte om naar buiten te treden als pro-klimaatpartij ebt weg, klinkt het.
Nederland loopt achter op de klimaatdoelen
De omstandigheden zijn ook veranderd. In Europa zijn klimaatdoelen, ook na gelobby van Nederland, verder aangescherpt. In 2030 moet gemiddeld 55 procent van de CO2-uitstoot uit 1990 worden teruggebracht. Duitsland heeft het eigen doel op 65 procent gezet en in het Verenigd Koninkrijk wil Boris Johnson in 2035 zelfs 78 procent van de uitstoot hebben teruggebracht. In het Nederlandse klimaatakkoord staat nog steeds een klimaatdoel van 49 procent. Ondertussen roepen organisaties als het Rotterdamse Havenbedrijf en de waterschappen, die zelf al investeren in verduurzaming, op tot actie. Grote industriële bedrijven voelen de hete adem in hun nek van activistische aandeelhouders en milieuclubs, maar investeren nauwelijks in duurzaamheidsprojecten omdat die verlieslijdend zijn of omdat er geen verplichting geldt. Ook zij vragen het kabinet om duidelijke klimaatplannen.
Daar komt nog eens bij dat er in eigen land meer politieke consensus is dat er meer moet gebeuren. D66, GroenLinks, PvdA en zelfs het CDA (dat eerder waarschuwde voor verzet bij een te voortvarend klimaatbeleid) voelen allemaal voor actie. Niet op dezelfde manier, maar formerende partijen liggen wel dichter bij elkaar dan enkele jaren geleden. Tot slot heeft de watersnood in Limburg de noodzaak van het klimaatbeleid ook voor de gewone Nederlander voelbaar gemaakt, wat het draagvlak voor meer actie wellicht vergroot.
Gaat er direct iets veranderen?
Gaat er met deze koerswijziging direct iets veranderen, mocht VVD weer de leiding van het nieuwe kabinet op zich nemen? Het is moeilijk te zeggen. Op Europese podia presenteert Rutte zich al jaren als klimaatpaus en verkondigt hij bij buitenlandse journalisten met krachtige stem de boodschap: “There is no alternative! We have to deliver” – om niet veel later in eigen land te melden dat klimaatambities weliswaar belangrijk zijn, maar dat vliegschaamte niet nodig is en we ook niet allemaal het gevoel moeten hebben dat we onze auto weg moeten doen. Daarbij heeft de Nederlandse overheid een slecht trackrecord als het gaat om het behalen van klimaatdoelen. Ook na een tik op de vingers van de rechter bleef het kabinet in gebreke.
Opvallend is wel dat de demissionair premier zich vrij genoeg voelt om die alarmerende toon nu ook in eigen land aan te slaan. Door de Europese aanscherping zal ook in Nederland de CO2-reductie richting de 55 procent moeten. Dat vraagt om veel grotere investeringen en een enorme inspanning voor een land met een bovengemiddelde industrie- en landbouwsector. Ruttes eerdere uitspraken dat ‘het wel leuk moet blijven’, zijn daarmee onhoudbaar geworden.
https://www.trouw.nl/politiek/vroemvroempartij-vvd-schurkt-nu-toch-meer-tegen-de-klimaatdrammers-aan~ba0cf0f9/
Klimaatalarm IPCC verlangt stevige actie
11 augustus 2021
Een huiveringwekkende, snoeiharde boodschap. Zo is het nieuwe klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC het best te kenmerken. Een boodschap die noopt tot ingrijpen, omwille van de toekomst van de aarde. Mondiale actie, maar ook nationaal én lokaal. Een Nederland regeerakkoord zonder stevige klimaat- en milieuafspraken is in dit licht bezien dan ook onaanvaardbaar.
De laatste decennia waren de mondiale cijfers over de uitstoot van broeikasgassen – de bron van de opwarming van de planeet – al weinig hoopgevend. Zo was al bekend dat de CO2-uitstoot jaar in jaar uit groeide. Een ontwikkeling die niet te rijmen valt met het in 2015 zo alom bejubelde VN-klimaatakkoord, gesloten door de wereldleiders in de Franse hoofdstad.
Code rood voor de mensheid
Het is per saldo op aarde veel warmer dan een eeuw geleden, voordat de mens op grote schaal fossiele brandstoffen ging opstoken. De thermometer staat nu op 1,2 graad in de plus – waarmee het streven van ‘Parijs’ om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad in 2030 te beperken in het gedrang komt. Veel tijd om dat te voorkomen is er niet.
Benauwend is ook dat iedere aardbewoner met de gevolgen van klimaatverandering te maken zal krijgen. De huidige, maar ook toekomstige generaties. Want door het opwarmen van de aarde veranderen overal de leefomstandigheden. “Vluchten kan niet meer”, concludeert de Amerikaanse klimaatwetenschapper Linda Mearns dan ook terecht. Nu al is her en der sprake van klimaatextremen, ook in Nederland, zie de recente overstromingen in Limburg. En die excessen worden heftiger, voorspellen de klimaatmodellen. Er zit dus veel waars in de uitspraak van VN-baas Guterres dat “het code rood is voor de mensheid”.
Het lukt niet eens om het Urgenda-vonnis in beleid om te zetten
Hoopgevend zijn wel de geschokte reacties uit de hoofdsteden wereldwijd op het IPCC-rapport. Er lijkt bereidheid te zijn tot het maken van nieuwe klimaatafspraken, wat op de komende VN-klimaattop in Glasgow zal moeten blijken. Voor de geloofwaardigheid van alle internationale klimaatoverleg zou het in eerste instantie al heel wat zijn als de rijke landen hun financiële beloften nakomen aan arme landen, die geld ontberen om zich te wapenen tegen klimaatexcessen.
Ook het Nederlands klimaatbeleid moet beter en geloofwaardiger. Premier Rutte is geschokt door het nieuwe IPCC-rapport, maar zag ook meteen kansen. “Nederland kan bij de Olympische Spelen van het klimaat ook nummer één zijn”, sprak hij. Maar tot nu toe zou Nederland zich niet eens kunnen classificeren voor welke spelen dan ook. Het lukt bijvoorbeeld niet eens de door Urgenda bij de rechter afgedwongen CO2-reductie in kabinetsbeleid om te zetten. Het nieuwe kabinet moet dus stevig aan de bak. Want bij de oproep dat ook andere landen nu in actie moeten komen (zoals verwoord door Dilan Yesilgöz-Zegerius, staatssecretaris van klimaat en energie), kan het natuurlijk niet blijven.
https://www.trouw.nl/opinie/klimaatalarm-ipcc-verlangt-stevige-actie~b64a3b24/
De VK is zeker vergeten hoe het was toen ze de kolenmijnen dicht gooide hoe de buurt verpauperde en criminaliteit en de werkeloosheid toenam, het is er nog steeds een bende.
Ik krijg steeds meer het idee dat de burger moet gaat creperen onder hun idiote domme doelstellingen die niets brengen.
Europa is al goed op weg, dat noemen ze langzaam en verstandig uitfaseren, heel wat anders dan de boel dwangmatig verzieken.
Jongens, ik vind dit zo zielig voor jullie. Ik kijk regelmatig naar BVN. Alle voorschriften voor het eten in Binneste Buiten hebben een belangrijk gemeen: er zit nergens vlees in. Verder is het weer bij jullie eigenlijk nog kouder als bij ons (waar het winter is)
Nee Henry dat hoeft niet, ik heb nog steeds hoop dat ze niet een land gaan slopen voor iets onzinnigs.
Daarbij het geld is er niet.
In Roermond hebben ze een hele woonwijk gerenoveerd, veel energie besparende middelen hebben ze aangebracht, maar de woningstichting had geen geld voor het zo te maken dat er warmtepompen geïnstalleerd zouden worden, en als, dan konden ze ook geen warmte garantie geven, dus gewoon weer een zuinige cv-ketel er in.
Het zijn allemaal naoorlogse noodwoningen die in een mum van tijd toen de grond uitgestampt zijn.
De rest in de buurt waar koopwoningen liggen hadden een brief gekregen of ze bereid waren een goedkope lening aan te gaan om hun huis te verduurzamen, daar had natuurlijk niemand zin in ook gezien dat daar veel oudere mensen wonen.
Dus zo makkelijk zal het toch allemaal nog niet gaan wat ze willen, of er moet een dwang komen die niet meer sociaal is, maar dan houdt alles op.
Syp Wynia probeert het alarmisme van de MSM te nuanceren door een kritisch artikel:
“Elk IPCC-rapport is een politiek document
Over IPCC-rapporten heerst het wijdverbreide misverstand, als zouden dit wetenschappelijke publicaties zijn, met bijbehorend imago van objectiviteit. Het zijn echter politieke consensusdocumenten, waarvan de Summary for Policymakers middels koehandel tussen tientallen landen wordt vastgesteld.
Dit rapport (IPCC-AR6) is daarom beter te vergelijken met bijvoorbeeld de Sustainable Development Goals, het grootse, door de Algemene Vergadering van de VN in 2015 aangenomen plan om vóór 2030 tientallen lovenswaardige doelen voor de mensheid te bereiken, zoals gendergelijkheid en schoon drinkwater.
Een wat minder welwillende vergelijking is die met een Chinees partijprogramma: elke zes jaar moeten alle afgevaardigden opdraven om te laten zien dat de neuzen nog dezelfde kant op staan. Dit gaat in november weer gebeuren op de klimaatconferentie in Glasgow, COP 26. Daar moeten alle landen die het klimaatakkoord van Parijs (2015) ondertekend hebben, laten zien dat ze op koers liggen om de wereld te behoeden voor meer dan 2 graden opwarming.”
https://www.wyniasweek.nl/de-rituele-klimaatrapporten-zijn-te-politiek-te-dik-en-te-gekleurd/
Theo
Het is dezelfde onzin.
Ze willen hebben dat je vegetarisch moet leven. Dat past mooi in bij het moslem geloof. Ik zeg het weer: na de voedsel inflatie (vooral vkees) zijn jullie straks allemaal klaar voor de anti christ en de valse profeet.
Denk mooi wat er met de Weimar republiek is gebeurd.
Dat de boodschappen duurder worden, werd onlangs door NOS gerapporteerd. Het komt door ‘corona’.
Een ander woord voor inflatie: diefstal
Nee Henry dat zie je verkeerd. Dat komt door klimaatverandering. (Sarc.) Is ook diefstal.
Lopen jullie nog steeds niet in het gareel?
Nou, dan komt binnen enkele weken het volgende rapport.
We zullen jullie leren,
Ruling Theories and Working Hypotheses
Our desire to reach an interpretation or explanation commonly leads us to a tentative interpretation that is based on relatively hasty examination of a single example or case. Our tentative explanation, as such, is not a threat to objectivity, but if we then begin to trust it without further testing, we can be blinded to other possibilities that we ignored at first glance. Our premature explanation can become a tentative theory and then a ruling theory, and our research becomes focused on proving that ruling theory. The result is a blindness to evidence that disproves the ruling theory or supports an alternate explanation. Only if the original tentative hypothesis was by chance correct does our research lead to any meaningful contribution to knowledge.
Seemingly less insidious is the working hypothesis. The working hypothesis, we are told, is a hypothesis to be tested, not in order to prove the hypothesis, but as a stimulus for study and fact-finding. Nonetheless, the single working hypothesis can imperceptibly degenerate into a ruling theory, and our desire to prove the working hypothesis, despite evidence to the contrary, can become as strong as the desire to prove the ruling theory.
Multiple Working Hypotheses
The method of multiple working hypotheses involves the development, prior to our research, of several hypotheses that might explain the phenomenon we want to study. Many of these hypotheses will be contradictory, so that some, if not all, will prove to be false. However, the development of multiple hypotheses prior to the research lets us avoid the trap of the ruling hypothesis and thus makes it more likely that our research will lead to meaningful results. We open-mindedly envision all the possible explanations of the phenomenon to be studied, including the possibility that none of explanations are correct (“none of the above”) and the possibility that some new explanation may emerge.
The method of multiple working hypotheses has several other beneficial effects on one’s research. Careful study often shows that a phenomenon is the result of several causes, not just one, and the method of multiple working hypotheses obviously makes it more likely that we will see the interaction of the several causes. The method also promotes much greater thoroughness than research directed toward one hypothesis, leading to lines of inquiry that we might otherwise overlook, and thus to evidence and insights that single-minded research might never have encountered. Thirdly, the method makes us much more likely to see the imperfections in our knowledge and thus to avoid the pitfall of accepting weak or flawed evidence for one hypothesis when another provides a more elegant solution.
https://wattsupwiththat.com/2021/08/11/critical-rock-theory/
Dit artikel is gebaseerd op de erkenning van klimaatwetenschappers (verenigd in IPCC ) dat zij evenals politici korte termijn denkers zijn en niet in staat zijn tot het construeren van modellen waarin de variabelen op, langere termijn juist voorspeld worden, de variabelen temperatuur en tijd.
Wat zij opstellen zijn immers in tijd gefixeerde modellen, gebaseerd op geschiedkundige, reeds plaats gevonden feiten, niet op de processen van verandering, gerelateerd aan tijd, de periodiciteit van beweging. Waarom op Aarde de Zon elke dag op een voorspelbare tijd boven de horizon komt.
De voorspelbaarheid van de verandering door de komst van regen, als door weermannen aangekondigd in hun weerbericht. Maar die weerberichten missen betrouwbaarheid. Wij moeten deze weermannen (meteorologen) niet groter maken dan zij zijn, alsof zij het klimaat en de verandering van de relevante variabelen via klimaatmodellen op langere termijn kunnen weergeven.
Het artikel zegt dat zij hebben erkend tot op heden er niet in geslaagd zijn betrouwbare klimaatmodellen te construeren. Een beleid tot beheersing van de temperatuur, indien überhaupt mogelijk, kan niet gebaseerd zijn op dit korte termijn denken van politici en klimaatwetenschappers.
Laten zij eerst betrouwbare voorspellingen doen, alvorens mensen (ingenieurs?) opdracht te geven tot handelen en nalaten in het kader van regulering van de natuur (klimaat).
Eerst bij die instructie tot het verrichten van arbeid in het kader van klimaatregeling komt het financiële en economische aspect aan de orde.
Op dit moment acht ik de arbeid binnen het IPCC beter te kwalificeren als kwakzalverij. Een belofte doen die niet waargemaakt kan worden, zowel in de werkelijkheid als in de financiëel-economische wereld.