Een gastbijdrage van Arnout Jaspers.
Klimaatdrammers lijken het belangrijker te vinden dat de westerse mens de schuld krijgt van klimaatverandering, en daar terdege boete voor boet, dan dat er praktische oplossingen voor komen.
Dat verklaart mede het taboe op adaptatie: als je klimaatverandering niet met gigantische offers tot staan hoeft te brengen, maar er dankzij slimme, effectieve maatregelen gewoon mee kunt leven, zou dat zomaar de angel uit de westerse schuld kunnen halen.
Het westen is niet de grootste uitstoter
Lastig is ook, dat het Westen al geruime tijd niet meer de grootste uitstoter van broeikasgassen is, en hoe verder je in de toekomst kijkt, hoe kleiner het westerse aandeel in de mondiaal uitgestoten broeikasgassen zal worden – dus ook ‘onze’ bijdrage aan verdere klimaatverandering. Er wordt dan ook veel energie gestoken in het bewijzen dat de klimaatverandering anno 2021 – ten opzichte van 1900 – nu al aanwijsbare rampen veroorzaakt.
Deze ‘attributie’ is een aparte tak van sport geworden in de klimaatwetenschap, en er is een paar jaar geleden een internationaal samenwerkingsverband van klimaatinstituten voor opgericht: het World Weather Attribution initiative (WWA) onder leiding van Geert Jan van Oldenborgh van het Nederlandse KNMI.
Vergeleken met het gezapige publicatietempo van conventioneel wetenschappelijk onderzoek, reageert het WWA tegenwoordig bliksemsnel op de actualiteit. Al op 7 juli kwam het WWA met een rapport van 37 pagina’s over de extreme hittegolf die eind juni in Brits-Columbia, Canada optrad. De zwarte piet wordt zonder omhaal bij het klimaat gelegd: deze hittegolf zou ‘vrijwel onmogelijk’ zijn geweest zonder klimaatverandering.
De inkt van dat rapport was nog nauwelijks droog, toen op 15 juli in delen van België, Duitsland en Nederland overstromingen optraden door extreme regenval. 23 Augustus publiceerde het WWA daar een rapport van vijftig pagina’s over, dat concludeerde dat deze gebeurtenis ‘waarschijnlijker’ was geworden door klimaatverandering.
Modellen voeden de wens
Het principe van attributie is altijd hetzelfde: je neemt een klimaatmodel, en laat dit twee keer draaien op een supercomputer: eerst bij de huidige mondiale temperatuur, en nog een keer bij een 1,2 graden lagere temperatuur (de consensuswaarde voor de temperatuur rond 1900, toen we nog geen noemenswaardige hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer hadden gebracht).
In het eerste geval moet het model ongeveer het huidige weerbeeld reproduceren, inclusief extreme gebeurtenissen als hittegolven en extreme neerslag, en dan kun je kijken welk verschil dit maakt met het weerbeeld in het klimaat van het virtuele jaar 1900. Ook kun je het klimaatmodel voeden met 2 graden opwarming, om in de toekomst te kijken.
Slechte modellen gemengd met slechte modellen
In de praktijk herhaalt men deze exercitie met een stuk of tien klimaatmodellen van verschillende klimaatinstituten. Het blijkt namelijk dat de uitkomsten per model flink verschillen, en zulke grote onzekerheidsmarges hebben dat er eigenlijk geen conclusies uit te trekken zijn. Een van die klimaat modellen, MPI-ESM-KIT, voorspelt voor 2021 juist minder extreem weer dan in ‘1900’.
De hoop van klimaatwetenschappers is echter, dat een soort wisdom of the crowd er voor zorgt dat het gemiddelde van al die modellen veel betrouwbaarder resultaten oplevert.
Dat is principieel dubieus. Immers, het kan niet anders of één van die modellen geeft de werkelijkheid beter weer dan alle andere. Waarom zou je diens resultaten dan vervuilen met de resultaten van al die slechtere modellen? En aan dat vervuilde gemiddelde kent men dan een veel kleinere onzekerheidsmarge toe dan aan elk model afzonderlijk. Dit is echter staande praktijk in de klimaatwetenschap, dus ook in het specialisme attributie.
Hoe uitzonderlijk was ‘Canada’
Los daarvan, wordt die toekenning ook veel te simplistisch opgevat door de media en de politiek. Neem nu die extreme hittegolf in Canada, waarvan het WWA zegt dat die vrijwel onmogelijk was geweest zonder klimaatverandering. Plaatselijk stegen temperaturen daar op het heetst van de dag tot ver boven de 40 graden, met als absoluut record 49 graden in het dorpje Lytton.
Wat was er gebeurd in Lytton en omstreken in het klimaat van ‘1900’? Wat was dan precies onmogelijk geweest? Zomerse uitschieters boven de 40 graden komen daar al sinds mensenheugenis voor.
Volgens het WWA-rapport heeft klimaatverandering ervoor gezorgd dat de temperaturen daar twee graden hoger werden. Dus in het klimaat van ‘1900’ waren de temperaturen in die regio nog steeds ruim boven de 40 graden gekomen, en in Lytton was het ‘maar’ 47 graden geworden. Er is dus geen sprake van, dat die hittegolf zonder klimaatverandering slechts een paar dagen aangenaam zomerweer geweest waren.
Kunnen de modellen de regenval plaatsen?
Ook die voor klimaatverandering gecorrigeerde hittegolf is volgens datzelfde rapport nog steeds een uiterst zeldzame uitschieter, die in Brits-Columbia naar schatting eens in de duizend jaar voorkomt. De vraag of het daar ergens eens in de duizend jaar, dan wel wat vaker op het heetst van één dag 47 of 49 graden wordt, is compleet irrelevant voor beleid.
Praktische maatregelen moeten kwetsbare mensen en infrastructuur ook beschermen tegen veel vaker optredende temperaturen van rond de 40 graden, en als je dat op orde hebt, zijn ze ook beschermd tegen die uiterst zeldzame extremen die je specifiek zou aanpakken door het bestrijden van klimaatverandering.
En dat is nog een geval waar de klimaatattributie volgens het WWA klip en klaar is. Voor de extreme regenval boven West-Europa in juli moet het WWA erkennen dat de klimaatmodellen eigenlijk niet fijnmazig genoeg zijn om een zwarte piet uit te delen. Alle politici en klimaatactivisten die meteen zeker wisten dat de klimaatverandering nu onze eigen achtertuin overspoelde, hebben dus voor hun beurt gepraat.
Niettemin, als we alle twijfel over de modelberekeningen even opzij zetten, wat draagt klimaatverandering sinds ‘1900’ dan bij aan de overstromingen? De maximale regenval per dag, of per twee dagen, neemt tussen de 3 en 19% toe. Als de opwarming doorgaat naar 2 graden, komt hier nog tussen de 0,8 en 6% bovenop.
Zulke extreme regenval komt in het klimaat van ‘1900’ eens in de 400 jaar voor, maar in het klimaat van nu hoogstens eens in de 45 jaar. Gaat de opwarming naar 2 graden, dan neemt die frequentie nog iets verder toe, tot hoogstens eens in de 30 jaar.
Opmerkelijk: volgens deze modellen hebben we dus nu, bij 1,2 graden opwarming, verreweg het grootste deel van het effect van twee graden opwarming al geïncasseerd.
Alles wordt wat extremer, maar daar kun je wat tegen doen
Concluderend: klimaatverandering voltrekt zich niet als een Hollywood-rampenfilm. Bestaande extremen worden nog wat extremer, en komen vaker voor, maar dat zijn graduele verschillen, waar aangescherpte adaptatiemaatregelen effectief tegen zijn.
Je wilt niet dat een stad eens in de dertig jaar onderstroomt, maar je wilde ook al niet dat die stad eens in de vierhonderd jaar onderstroomt, en daar kun je je dijken, kades en ruimte voor de rivier op aanpassen. Welke faalkans acceptabel is, is uiteindelijk een politieke keuze die maar zwak samenhangt met hoeveel graden het klimaat opwarmt.
***
Over de auteur
Arnout Jaspers is freelance wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in ‘bèta’ en overige onderwerpen waarbij getallen een sleutelrol spelen. www.exponentry.eu
Bron hier.
Doneren en abonneren op Wynia’s Week hier.
In een studie is de methodologie voor attributie grondig onderuit gehaald ( https://wattsupwiththat.com/2021/08/19/the-ipccs-attribution-methodology-is-fundamentally-flawed/ ). Het komt er op neer dat er mensen aan de slag zijn geweest zonder de benodigde kennis van statistiek, met als gevolg onjuiste conclusies.
Als ik de kop/inleiding van Ross McKitrick’s artikel goed heb begrepen, schijnt het een en ander mis te zijn met de attributiemethoden van het IPCC. Dat lijkt ook de mening van Sebastian Lüning die op het idee kwam historische hitterecords van de VS nog eens op een rijtje te zetten
Weer zo’n bijdrage van iemand die de klok heeft horen luiden maar geen idee heeft waar de klepel hangt, maar dat zelf niet door heeft.
Nou, vertel jij het maar dan. Dit lijkt meer op een standaard trol formule uit de bevooroordeelde kelders van de linkse waarheidscommissies.
Knappe bijdrage aan de discussie Ivo. Daar ga ik maar eens even over nadenken.
Ivo
Waar hangt jouw klepel?
Mensen, schei toch uit we zijn bezig om naar een ijstijd te gaan. Straks vriezen we allemaal dood omdat al die molentjes vaststaan. 10.000 miljard geinvesteerd en rendement is nul. Rendement van een accu bij -20 graden C is ook nul en boven de 30 graden C ben je ook al minstens 30% kwijt aan zelf ontlading. Als ze nu eens beginnen bij die groot verbruikende landen met CO2 uitstoten>20% en ze 10% laten besparen dat is veel reeeler dan die idiote 50% dan hebben we al 5-6% te pakken van een niet bestaand probleem.
Haalbaar en betaalbaar en er geloof inhouden.
Gisteravond een wetenschap programma op tv met de vraag. Kan hoogovens op wind draaien.
Een hulp presentatrice ging met de camera naar de Wieringermeer. Het grootste windpark op land. Daar werd voor de windmolens gedraaid en er werd bij gezegd dat het twintigvoudige vermogen van het park nodig is. Eigenlijk alle windmolens die we nu in Nederland hebben. En dat alleen al aan piek vermogen. Wat ik wel miste was de voiceover uit de studio. “Hey meid, ze moeten wel draaien”. De molens stonden stil. Volgens de deskundige in de studio is naat hoogovens nog een factor 500 nodig. Werd me niet duidelijk of dat voor de Nederlandse industrie geld of de wereldwijde staal productie. Ik denk het laatste omdat het item ging over kolenvrije ijzerreductie.
Conclusie was dat het nog een uitdaging is. Het woord onhaalbaar werd niet genoemd. Conclusie voor de kijker is dat het zeker haalbaar is.
Betaalbaar
In Denemarken gaat men een kunstmatig eiland bouwen om van meerdere windparken de stroom omzetting te doen en dan zo met één kabel naar land te gaan en zo meerdere trafo stations uit te sparen. Bouwkosten 23 miljard eur.
Geloof
Kerkleiders van 1,8 miljard gelovigen roepen voor het eerst samen op het klimaat te redden
Voor het eerst in de geschiedenis doen de leiders van de drie grootste wereldwijde kerkgenootschappen een gezamenlijke oproep aan de wereld: red het klimaat.
https://www.trouw.nl/religie-filosofie/kerkleiders-van-1-8-miljard-gelovigen-roepen-voor-het-eerst-samen-op-het-klimaat-te-redden~b3ecf104/
Omwille van toekomstige generaties zal ieder mens zijn levensstijl moeten aanpassen, stelt de verklaring: hoe we reizen, hoe we eten, hoe we ons geld uitgeven, waarin we investeren.
Komende maand lopen gelovigen een pelgrimstocht door het land, waarmee ze nog meer aandacht voor de klimaatproblematiek willen vragen.
Het kan nog veel gekker hoor, omwille het klimaat, de uitvinder moet er natuurlijk wel mega rijk van worden.
Gewoon stroom met een bootje aan wal varen.
Schip vol accu’s in plaats van kabel naar windpark.
https://www.technischweekblad.nl/nieuws/schip-vol-accu-s-in-plaats-van-kabel-naar-windpark
En Japan heeft dan maar duizend van deze accu schepen nodig voor hun windpark. Mocht er ooit accubrand uitbreken dan is blussen door onderdompeling in water voor deze drijvende accu geen probleem. Dit kan een mega subsidie sink worden.
Die accu boot is onzin als je er aan gaat rekenen.
Net als dat stompzinnige gezeur van jou Seb over gratis stroom uit molentjes.
Seb
Maar waarschijnlijk levert het in het rijk der onnozelen wel subsidie op. Of is het een proefballontje om te achterhalen of de gulle overheid echt van het padje is?
Eab
Hebben die kerkleiders er ook bij gezegd dat het aanbevelenswaardig is als iedereen een condoom over de oren trekt tot aan de kin? Minimaal 5 minuten volhouden. Weer een wereldprobleem opgelost. Uiteraard geven de kerkleiders het goede voorbeeld. Noblese oblige.
Kerkleiders zijn de alfa’s van de Middeleeuwen tot de moderne tijd: hun opleiding lijkt voor de gewone man veel maar het is emotie gemengd met wat kerklatijn en puur gericht op het instandhouden van de macht van de kerk. De alfa is de voorganger in het “natuurlijk communisme” via de salamitactiek.
Los van de verspilling, kan men met elektriciteit voldoende hoge temperaturen bereiken die nodig zijn voor staalproductie?
De Schoo lezing van Kaag is een kopie van het verhaaltje van Greta Thunberg. Alleen de lengte van de toespraak en de mimiek zijn anders. De volwassene versus het kind. Boodschap het zelfde.
https://www.youtube.com/watch?v=qdtHd2WVXn0&t=1055s
Deze toespraak is voor haar geschreven door een 2-tal politicologen, Coen Brummer en Bob de Ruiter, en een predikant, Joost Röselaers.
De enige drijfveer hier achter is dogma, pravda, dictatoriaal leiderschap. Alle anderen krijgen de schuld van hetgeen Kaag en haar soortgenoten zelf fout doen. Met name de arbeiders en de boeren zijn de pineut.
Wij zijn hier bij Climategate altijd op zoek naar datgene wat er echt aan de hand is. De regenten zijn bezig met graaien en roven.
Pravda is waarheid.
Kaag is een echt realistisch gevaar voor het land, en Rutte is er verliefd op.
Rutte praat me te veel van we staan er goed voor, we hebben veel geld in kas en we moeten nog een paar hele grote hindernissen weg nemen.
Maar die grapjas zegt niet welke, en niemand vraagt wat is dat dan, ik denk dat ik het weet.
Onlangs maakte Wilders daar een korte opmerking over, hij zei jullie moeten eens ophouden met dat onzinnige klimaat en stikstof beleid.
Dat was in dat stukje waar Rutte zich niet durfde uit te laten over of die nog wel verder wilde met Kaag, die Rutte nog al grof beledigd had.
Als Kaagje dit bij mij geflikt had dan had Kaagje van mij een trap onder haar ….. kunnen hebben.
Rutte en Kaag hebben beide psychopatische trekken maar Rutte heeft politiek gevoel. Die weet dat Kaag zichzelf onmogelijk maakt en dus doet hij niks. Diplomaten zijn altijd politieke rampen geweest in het verleden. Rutte is slim. Als hij Kaag aanpakt verzwakt hij eerder zichzelf. Zo werkt dat met massamedia. Men kiest dan voor de zwakkere. Kaag vernietigt zichzelf. Je moet het zien als botsing in slow motion. Ze is al weg eigenlijk.
Kaag en Rutte , beide adoreren Klaus en zijn WEF .
Rutte spreekt zelfs over zijn grote vriend die alle tweede kamer debatten volgt.
Wat we zien is poppentheater tussen Rutte en die Kagedis want beiden dienen dezelfde elite waar ze constant voor op de knieën moeten.
Nederland is en wordt verder verkwanseld .
Vellinga,
Daar heb je wel gelijk in, het volk valt voor zwak en zielig, en dat heeft Kaag hem nu in de schoot geworpen.
Maar wat Johan zegt klopt ook, als je jer niet flink in verdiept is het moeilijk.
En zou Kaag toch aan het roer komen dan is het dansen met de duivel, doet ze zelf nu al.
Ja, dit land staat voor enorme uitdagingen zoals Rutte steeds weer roept.
Om slechts het Nederlandse personenauto park dagelijks te laten rijden zijn al minstens 900 molens van 3 MW nodig.
Verliezen , onderhoud en productie van zowel personen auto’s als molens niet meegerekend en het moet flink waaien.
De uitdaging zal zijn hoe ons te overtuigen van het groene sprookje.
D66 is geleende waarheid, uitgesproken door lokeenden, gekleed in de nieuwste mode. De partij voor de stuurloze mens die toch macht wil. Eigenlijk een politiek medicijn voor karakterlozen. D66 hoort in de DSM. Moderne kitsch is het.
Wijnand Hijkoop
Kan Kaag zelf niet schrijven? Is ze net als vele politici alleen maar goed van het tongriem gesneden? Dat valt me dan weer tegen.
En we hebben al zoveel babbelaars die sneller praten dan ze het zelf kunnen begrijpen. Was er ook een autocue in het spel?
Nee, haar tijd gaat op aan uiterlijke verschijning. Ze heeft geen eigen inhoud zoals vele D66ers die leven van tv en geleende meningen. Het was meteen te merken dat deze speech zelf niet geschreven was. D66ers hebben een lege binnenkant: “van buiten kak, van binnen wrak”. Allemaal? Nee maar culturen klonteren om de grootste groep. De groep oprechte Democraten van het eerste uur is naar de marge verschoven en leeg linksig overheerst daar nu.
Met de kennis van nu zouden die Deltawerken er nooit gekomen zijn. Een groter windpark bij Borsele en de massale inzet van Tesla’s in Zeeland had volstaan. Die elektrische auto’s gaan in ieder geval vijf jaar mee en van die dijken moet je het nog maar afwachten.
daar staat tegenover dat dijken niet zo snel in de fik vliegen
Het is net als bij de kranten: daar liggen de necrologieën van beroemdheden al klaar, alleen de datum nog, de oorzaak en de omstandigheden invullen.
Oh oh, wat zijn die klimatologen blij dat ze inmiddels wel een paar keer per jaar zo’n “necrologie” van het klimaat uit de mottenballen mogen halen.
Klimatologie hoort tot de wetenschappelijke onderklasse. Laten we eens een ranglijst van wetenschappelijke vakgebieden wereldwijd langs methodologische meetlat leggen. Wat zich het makkelijkst laat infecteren met ideologie is het zwakst.
Weer en klimaat zijn niet hetzelfde. Klimaatverandering verandert het weer niet. Veranderend weer verandert het klimaat, wanneer het lang aanhoudt. Weersextremen wegen mee in de definitie van een lokaal klimaat. Weer en extreem weer is (zeker in ons land) het gesprek van de dag. We waren er immers altijd sterk van afhankelijk, toen het gros van ons nog op het land moest werken. Nu doen trekkers dat, met een volle tank gasolie bij zich.
De grote valkuil echter is de volgende: elk dispuut over het weer of over het veranderende weer, danwel over een hogere frequentie van extremen zeg he-le-maal niets over de oorzaak ervan!
Zolang men niet eens binnen werkbare grenzen kan vaststellen in welke mate antropogene invloed van broeikasgassen de gemiddelde mondiale temperatuur zullen doen stijgen is elke discussie over afgeleiden daarvan zinloos. Zinloos in die zin dat je er geen antrpogene oorzaak aan kunt koppelen. Gezellig blijven praten over regen, zonneschijn of wat dan ook is prima, maar mensen zouden eens moeten stoppen om de link ervan met ons gebruik van fossiele brandstoffen al te automatisch te maken. Er is geen enkele goed onderbouwde link! Eerst maar eens even vaststellen of en in welke mate de temperatuur door ons stijgt…
En wil je dan toch graag een analyse over bijvoorbeeld de recente rivieroverstromingen in Duitsland en Belgie kijk dan eens naar echte wetenschappers die de tijd hebben genomen om de analyse te kunnen maken,zie link naar het werk van Jim Steele:
https://wattsupwiththat.com/2021/09/05/germanys-tragic-2021-floods-and-misinformation-from-orwellian-science-newspeak/
Na het bekijken van dergelijke hoogwaardige analyses wordt direct zichtbaar hoe je de haastige signalen die we via de MSM (daar werken Marxisten, communisten, globalisten, geldwolven en journalistiek afval) tot ons krijgen kunt categoriseren als junk science, populistische angstzaaierij.
En die junk science is niet het gevolg van een foutje of een onzorgvuldigheid door tijdsdruk. Nee, het is het opzettelijk misinformeren en misleiden van het grote publiek voor de grote globalistische agenda van de heren en dames ver boven ons. Het heeft er alle schijn naar dat veel Nederlandse instituten in dat zelfde schuitje zitten.
Arnout jaspers schrijft : ” zou dat zomaar de angel uit de westerse schuld kunnen halen’, waarna hj vervolgens dat gevoel verder voedt in zijn verhaal. Adaptatie ? waarom? waaraan ? Ja, adaptatie aan het nieuwe economische model waarin de burger wordt verplicht zijn spaargeld te beleggen in het wereldwijde piramide -spel.
Als een selffulfilling prophecy werkt het. Shell werd inmiddels de lieveling en aan het vertrek van Tata steel wordt hard gewerkt. ( door Groen links en D66 en PvdA , want die zijn nog steeds goed vertegenwoordigd in de Provincies en gemeenten )
In plaats van keihard tegengas geven, wordt de energietransitie steeds verder ingebed in het denken en de economie. Als het trillen van beton. ( ook door de kritsche -rechtse- media uit angst niet meer gelezen te worden)
Natuurlijk moet Tata vertrekken als die geen eind maakt aan zijn kankerverwekkende uitstoot.
Is staal produceren zo kankerverwekkend ?
Dus alle nadelen van windmolens daargelaten blijken ze ook al kankerverwekkend vanaf de wortel.
Met wortel en tak uitroeien lijkt me een prima optie.
“Dat verklaart mede het taboe op adaptatie”
??! Welk taboe? Er gebeurt een hele hoop. Rivieren krijgen de ruimte, dijken worden verzwaard, er wordt gekeken hoe water beter vastgehouden kan worden, er is aandacht voor klimaatbeheersing in steden, wateropvang in steden. Om maar eens wat te noemen. Heeft Arnout Jaspers dat allemaal gemist?
Bart, ik raak je een beetje kwijt, tegenwoordig,
– 1100 miljard (en dat is pas het begin – FT) op het budget, exclusief de inspanningen van de landen zelf
– net zero CO2
is geen adaptatie hoor
Als ze terug willen naar vroeger, hopelijk gebeurd dat niet, dan zullen ze gaan bidden dat het weer warmer gaat worden.
In de jaren 1600 1700 en begin 1800 waren de waterstanden langs de grote rivieren enorm door smeltwater.
Als dit nu heden zou gebeuren dan zou je rampen zien die ongekend zijn, steden en dorpen zullen tot aan het dak onderwater gaan staan, er zal geen dijk aan baten.
Al deze gegevens zijn gewoon in geschiedenis boeken terug te vinden, ook in mijn dorp zijn die dingen gebeurd, gelukkig niet op de hoogte waar ik nu woon.
29 aug 2005 Orkaan Katrina, 1833 doden in het gebied van New Orleans.
29 aug 2021 Orkaan Ida , 4 doden in het gebied van New Orleans.
Verschil, betere bescherming tegen water met o.a. dijken etc.
Dat heet adaptatie.
was ook niet gratis hè
Huidige temperatuur 1,2 hoger dan pre industrieel.
Doel Parijs 1,5 of waarschijnlijker 2,0 hoger dan pre industrieel.
Kortom, het best haalbare beleidsdoel is om alles veel erger te maken.
Beleid is meer regen, meer droogte, meer hitte doden, meer zware orkanen, meer zeespiegelstijging.
Is je voorstel / oplossing geen adaptatie Ivo?
Ivo, zeker, dat was ook niet gratis maar kennelijk wel buitengewoon effectief en daar gaat het om.
Ivo voegt even ondershands een nieuwe kwaliteit in om toch nog “soort van gelijk” te hebben. Nee Ivo, niet valsspelen.
Bart Vreeken
De natuur verhinderen te doen waar ze goed in is bijvoorbeeld en wat per saldo ook nog goed uitpakt ook voor mensen?
@Bart, als we het hebben over adaptie, dat is van alle tijden.
Als voorbeeld kan ik hierbij noemen het Geuldal. Vanaf Wijlre, waar Geul en Gulp bij elkaar komen, ligt de hoofdweg langs de rand van het dal , veelal enkele meters boven rivierniveau. Langs deze weg staan van oudsher de huizen. Pas de laatste 70 jaar is men in het Dal (m.u.v. het centrum van Valkenburg) en daarmee in het stroomgebied van de Geul gaan bouwen, daarmee is een blokkade opgeworpen voor de doorstroming bij hoog water.
Volledig juist. Ruimtegebrek doet ons bouwen op plaatsen waar dat niet zo moeten, zoals in de uiterwaarden.
Albert, Wijnand: helemaal gelijk. Niet slim om in een bedding of uiterwaard te bouwen. En inderdaad: adaptatie is voor een belangrijk deel terug naar de natuurlijke situatie. Met nog een schepje er bovenop in verband met toenemende neerslaghoeveelheden.
“Als voorbeeld kan ik hierbij noemen het Geuldal.”
Ik kan niet beoordelen hoeveel er gebouwd is in het Geuldal maar, voor diegene die een analyse over de wateroverlast wil lezen in o.a. dat gebied, hieronder een link.
Er was op 9 sept om 13:00 een presentatie op Uni Delft met een uitgebreid rapport.
“Hoogwater 2021 Feiten en Duiding”
Pagina 32,33,34 geven 2.7 Conclusies en 2.8 Slotopmerkingen
Volgens mij een zeer relevant rapport.
https://www.enwinfo.nl/publicaties/
ht tps://www.tudelft.nl/2021/tu-delft/hoogwater-limburg-zomer-2021-ingrijpender-dan-rivieroverstromingen-in-1993-en-1995
Mijn reactie om 11.00 met link naar TU Delft rapport op 9 sept over wateroverlast in Limburg zit nog in de spam.
ff Googelen
Hoogwater Limburg zomer 2021 ingrijpender dan rivieroverstromingen in 1993 en 1995
NIEUWS – 08 SEPTEMBER 2021 – WEBREDACTIE COMMUNICATION
De hevige neerslag samen met het hoogwater van juli 2021 in Nederland en de landen om ons heen betrof een extreme en uitzonderlijke gebeurtenis met grote maatschappelijke gevolgen in Limburg. In opdracht van het Expertise Netwerk Waterveiligheid heeft een breed consortium van kennisinstellingen, onder leiding van de TU Delft en Deltares, nu een eerste analyse gemaakt van de beschikbare informatie over een scala aan onderwerpen.
Rapport
“Hoogwater 2021 Feiten en Duiding”
Alle bomen in de hele wereld omkappen en verstoken in biomassa centrales is geen goed idee.
En zo heb ik er nog wel een paar.
Adaptie betekend woestijnvorming tegen gaan door grote gebieden in de Sahel, Zuid-Europa, Californië, Noord India en Australië te vergroenen. Dit door het regenwater in de natte perioden op te vangen en gedurende de droge perioden op de juiste wijze in de bodem te injecteren. Planten groeien goed op CO2. Adaptie is gebruik maken van de CO2 in de lucht.
@Bart Vreeken 9 sep 2021 om 10:21- Natuurlijk is bedoeld dat mitigatie het klimaatbeleid bepaalt. Adaptatie willen alarmisten niet van horen omwille van het in stand houden van de macht en het verdienmodel door de mythe van acuut klimaatnoodsituatie in stand te houden.
Klimaatverandering voltrekt zich wel als een Hollywood-rampenfilm. In ieder geval wel volgens The Guardian (UK ultra left wing newspaper) kunnen alle huidige crises in de wereld gekoppeld worden aan de catastrofale klimaatcrises. Hun klimaatangstverspreiding is hun dagelijkse linkse brood op de plank. https://www.theguardian.com/environment/climate-crisis+world/natural-disasters.
Ook de Nederlandse kranten zoals VN, VK, NRC etc. doen al decennialang mee aan deze kritiekloosheid op allerlei tot crises / rampen gebombardeerde wereldwijde politieke ontwikkelingen en natuurlijke veranderingen. Dat er wetenschappelijk geheel geen klimaatcrises is kan niet bommen, ook niet nadat klimaatverandering van alle tijden blijkt te zijn. De eerste door Romeinen beschreven ‘klimaatvluchtelingen’ blijken de Hunnen uit het oosten te zijn geweest, hoewel daarover ernstig van mening wordt verschild.
Het zijn alle klimaatvluchtelingen volgens The Guardian. Ook huidig Afghanistan, wederom ‘klimaatvluchtelingen’ die voor links dagelijks ‘ideologisch brood op de plank betekenen’.
Bij The Guardian en Nederlandse alarmistische equivalenten staan de klimaatcrises en vluchtelingencrises voor afgeleide crises ten aanzien mensenrechten, subsidies, opengrenzen, opvang, bijstand, zeespiegelstijging, emancipatie, woke, achterstand in ‘hernieuwbare’ energie, stikstof, elektrisch rijden, kernenergieban, dus geheel op koers naar een economische crises, maar dat kan ook niet schelen.
Ideologie is een zelfzoekend brein. The Guardian is daar een perfect voorbeeld van. NOS en Nu.nl zijn daarmee vergeleken slechts waterverf.
Het Westen is wel de grootste oorzaak van uitstoot. We hebben enkel de uitstoot verplaats naar andere landen. Een detail dat er wel toe doet.
Valt te relativeren: onze cultuur liep voorop maar de rest streefde ernaar. Verantwoordelijkheid is goed maar schuld is hier niet op zijn plaats tenzij andere culturen hier al voor waarschuwden. Dat is zeker niet het geval.
Jeroen
Door het verplaatsen en het optuigen van een enorm industrieel potentieel kunnen India en China hun welvarender wordende bevolking ook van de geneugten voorzien waar we hier nu van zeggen te gruwen.
En dan heb je het over het allergrootste deel van een nog sneller groeiende wereldbevolking. Als je al angstig bent, maak dan je borst maar nat.
“De hoop van klimaatwetenschappers is echter, dat een soort wisdom of the crowd er voor zorgt dat het gemiddelde van al die modellen veel betrouwbaarder resultaten oplevert.“
Nee, zo werkt het natuurlijk niet.
Je kunt wel kijken naar de spreiding van de uitkomsten. Waarbij je extra kritisch naar de meest extreme uitkomsten moet kijken. Recent bleek dat een vrij groot deel van de modellen nu meer opwarming voorspelt dan eerder werd gedacht. Dat is verontrustend, maar voordat we daar conclusies uit trekken moet beter nagegaan worden waardoor deze modellen zo reageren. Dat is precies wat er nu gebeurt.
Recent, Bart?
Alleen omdat Gavin Schmidt het over z’n lippen kon krijgen?
Jaspers behandelt de modelleurs met enige coulance waar hij schrijft:
Ik vind dat te goedmoedig, te toegeeflijk.
Ik zou geschreven hebben: het is niet ondenkbaar dat één van die modellen de afbeelding van de werkelijkheid iets minder onnatuurlijk, iets minder constructed (denk aan het psychologische begrip “constructed reality”) weergeeft dan de andere.
Leonardo, dit doet me denken aan het volgende. Het is wat vaag bij me maar ik meen me te herinneren dat ooit ‘iemand’ eens heeft gezegd dat als je een aap maar lang genoeg op een typemachine laat rammen er ooit een literair meesterwerk zal ontstaan. Ik ben vergeten wie dat zei. Iemand?
Iets dichter bij huis; een collega van mij bij de Koninklijke Luchtmacht, een piloot op een F-104 Starfighter, zei altijd: ‘Vliegen is niet moeilijk, dat kan je een aap leren als je maar genoeg bananen hebt’.
Ik ken het beeld, Anthony.
Of iemand het zo gezegd heeft, weet ik niet. Mij staat bij dat de kans onnoemelijk klein blijft dat er een meesterwerk tevoorschijn komt. (Lijkt me wel een opmerking die je kunt toeschrijven aan WFH.)
Het beeld is mooi, een aap achter een schrijfmachine.
Dat jij het verbindt aan klimatologen die samenhang proberen te vinden in het weersysteem, en de interveniërende aardsystemen … hm, smaakt naar meer.
Anthony,
Ze hebben dat experiment wel eens uitgevoerd. Het enige resultaat was dat de apen het toetsenbord onderscheten. Het is een goede illustratie van de onoverbrugbare kloof tussen theorie en praktijk.
Het is dus verontrustend dat een model meer opwarming voorspelt dan eerder gedacht.?
Is het misschien ook een beetje verontrustend wanneer een model meer opwarming voorspelt dan in werkelijkheid gemeten?
Wat zouden we toch moeten zonder de hoeders van planeet Aarde.
Waarschijnlijk waren we dan aan de goden overgeleverd.
Hindcasten van 38 CMIP 6 modellen met historisch bekende forcings toonde aan dat ze, zonder uitzondering, meer opwarming voorspelden dan in werkelijkheid was gemeten.
Nu zijn CMIP 6 modellen een verbetering ten opzichte van de eerdere generaties modellen. Ze hebben ondermeer een hogere resolutie en een verbeterde representatie van wolken en aerosolen. Het komt er dan op neer dat modellen die de fysische realiteit nauwkeuriger benaderen, slechter presteren dan de oude meuk. Inderdaad, zeer verontrustend, met name voor de modelleurs.
Mijn gemeente heeft wijken aangewezen die van het gas af moeten. Men heeft bedacht dat minder gas meer koude in huis oplevert. Dus als eerste de oude woningen isoleren op basis van vrijwilligheid. Mijn gemeente heeft 19000 woningen wanneer deze geïsoleerd zijn bespaart de gemeente 10 % van het gas. De andere 90 % zijn dus wel nodig. .Als eerste worden de woningen van voor 1980 aangepakt. Stel dat zijn er 5000. 5000 woningen isoleren, zelf geeft de gemeente al aan dat er niet genoeg handen zijn om dit aan te pakken, kost een vermogen. Laten wij het op 20.000 euro houden per woning. Een gigantisch bedrag wat de gemeente niet heeft dus het moet uit den Haag komen. Wie betaald dat, wij dus. Dan moeten er ook nog warmtepompen geïnstalleerd worden. Als argument, het klimaatakkoord daar moeten wij aan voldoen en de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Dus ik mag gaan investeren omdat er iemand in Duitsland onachtzaam is geweest om het water uit de stuwmeren niet eerder heeft laten weglopen. Om zo een vreselijke ramp te doen vermijden. Wanneer was de laatste klimaatcrisis in Nederland. 1953 ? had meer met het weer van doen en ongelukkige samenloop van omstandigheden. de 40 graden verleden kaar, heeft dat maanden geduurd ?
IK woon ook in zo’n gemeente: aardgas is slecht voor het milieu en CO2 is giftig. Hoe ziek ben je dan???
@ Ronnie, mijn gemeente heft ieder huishouden de kans gegeven om Led lampen aan te schaffen, isolatiemateriaal voor de verwarming en een warmtescan vaan het huis te laten maken. Prima initiatief. Wij hebben gekozen voor de warmtescan. Nadat men is wezen scannen kregen wij te horen dat door te weinig menskracht geen uitslag krijgen. En dat wil dan gaan isoleren . Punt is, men kan in den Haag of in Brussel wel van alles willen maar het is vaak niet realistisch.
Kaag heeft met haar indirect aan Rutte gerichte kritiek politieke hara-kiri gepleegd. Ga lekker met vakantie in Japan en loop ons niet voor de voeten.
Zelfde principe als dat ‘reclame’ filmpje waarin een zeehond tussen het plastic door zwemt. Als je goed kijkt dan zie je dat dat beestje in een soort zwembad met glazen wand zwemt waar onze natuurbeschermers plastic in gemikt hebben. Het doel heiligt de middelen zullen ze gedacht hebben.
De kritiek op Kaag vanuit D66 wordt steeds luider. Ze begint op Biden te lijken.
Mooi, gaat de goede kant op.
Ja maar die kwibus zit daar wel en die heks straks hier.
Verbaas je nergens over het zijn hele rare tijden.
Een nieuwe ramp dient zich aan: Windmolenafval.
Lees dit artikel er op na: https://www.welt.de/wirtschaft/article233638377/Brandenburg-Foerderung-laeuft-aus-Mehr-als-400-Windkraftanlagen-werden-stillgelegt.html
En om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van windturbines:
“Most wind farms in Britain will not be economically viable when existing subsidies end and will close prematurely without further revenue support, new analysis suggests.
A report commissioned by SSE has found that the huge expansion of wind power in the UK is likely to push wholesale electricity prices so low on windy days that most wind farms will be unable to cover their operating costs simply from selling power into the market.”
Helaas een betaalartikel maar hier toch de link: https://www.thetimes.co.uk/article/offshore-power-will-fail-without-subsidies-bx8908gm5
Jammer toch dat iedere keer de realiteit zand in Sebs windmolensprookjes gooit.
Ja.Ja.
“Klimaat” verandering brengt de ene ramp op de andere.
Wat een ellende.
Zonder sebsidie stort de hele droom van die windbuil Nijpels in elkaar.
En dat is maar goed ook, je moet er toch niet aan denken dat dit ongelimiteerd door kan blijven prutsen met de industrialisering van onze spaarzame natuur.
Mooi Johan, die dingen moeten ze laten staan, flink laten roesten tot de bladen er vanaf vallen, rotten, dat is moderne kunst, en later oude monumenten en lesstof voor scholen, kijk kinderen zo maakten onze voorvaderen stroom, ze dachten dat co2 een gifgas was en dat ze de aarde moesten redden, nu weten we wel beter.
@Johan,
“Een nieuwe ramp dient zich aan: Windmolenafval.”
Onzin. De 2 grootste fabrikanten in de EU (Vestas en SG) hebben beide recyclebare wieken laten zien. Zitten nog
https://www.cnbc.com/2021/09/07/wind-energy-giant-siemens-gamesa-claims-world-first-in-blade-recycling.html
https://www.reuters.com/business/sustainable-business/end-wind-power-waste-vestas-unveils-blade-recycling-technology-2021-05-17/
“A report commissioned by SSE has found that the huge expansion of wind power in the UK is likely to push wholesale electricity prices so low on windy days that most wind farms will be unable to cover their operating costs simply from selling power into the market.”
Lijkt me sterk gegeven dat de groothandelsprijs voor elektriciteit in UK afgelopen jaren gemiddeld ~1,5cent/KWh boven die in NL lag. En zij over het algemeen meer wind hebben…
Seb, je verkondigt flauwekul. De tienduizenden windturbines wereldwijd beschikken namelijk nog niet over milieuvriendelijke wieken etc. En de exemplaren die nu gebouwd worden ook niet.
Was het trouwens niet die Remkes die begon met die onzin over de ‘stikstof”
of hoe zat dat?
Dat wordt ook niks dan met die formatie van hem.
VVD zou goed doen om meer naar rechts te kijken.
Ja Remkes deed moeite om zijn lachen in te houden terwijl hij aankondigde dat de overheid zich niet aan de wet hield en dat bouwprojecten stil gelegd moesten worden.