Op woensdag 23 juni was de Ontgroeningsdag ban de Groene Rekenkamer 2021 met zo’n 70 aanwezigen meer dan goed bezet. Voor wie geen gelegenheid had er bij te zijn, en voor wie de lezingen nog eens goed tot zich wil nemen, presenteren we hier enkele video-opnames.
Ralf Dekker: Ophef en The Great Reset
Ralf kan putten uit zijn ervaring als bankier, Eerste Kamer lid, Provinciale Statenlid, Voorzitter van de Renaissancestichting en zelfs het voorzitterschap van De Groene Rekenkamer. Daarmee is hij als geen ander gekwalificeerd om een visie neer te zetten op de turbulente ontwikkelingen van deze tijd.
***
Bron hier.
de teugkeer van de Neanderthaler
Ik loop al een tijdje met de idee om een stuk te schrijven over “de terugkeer van de onverlichte mens”. Dat het er niet van gekomen is, is omdat we eigenlijk nooit echt verlicht zijn geweest.
Maar buuf Raffaella, bij wie ik uitgenodigd was om Ferragosto bij te wonen – combinatie van het begin van de vakantie en de Hemelvaart van Maria, die met een uitgebreide maaltijd met veel personen wordt gevierd, kwam zichzelf na de maaltijd bij mij excuseren – terwijl we verrukkelijk hadden gegeten, met overvloedig geschonken prosecco en wijn én verrukkelijke toetjes.
Scusami, Leonardo, per il Neanderthaler.
Ze had ook haar zwager en schoonzuster uitgenodigd. En haar zwager was, als enige, aan tafel verschenen met zijn hemd helemaal open, een enigszins behaarde borst zichtbaar makend. En alhoewel de man een prima, meezorgend lid is van de samenleving, een brave burger en een gezellige kerel, dacht ik: tja, de angst voor het klimaat die ons ingewreven wordt, Covid-19 daar bovenop, en hoe langer meer rampen die je kunnen treffen omdat je hoe langer hoe meer welvarender wordt …
Dus de angst van die Amerikaan van gisteren voor het in de Atlantische Oceaan verdwijnen van La Palma en een daaropvolgende tsunami … een beetje Neanderthalerisch.
Zoals de Neanderthalerische houding van Van Oldenborgh die zichzelf, en ons wijsmaakt, dat wolkbreuken – waar de mensheid toch mee opgegroeid is – onze eigen schuld zijn.
Of zoals een echtpaar dat geen kinderen meer neemt, want dan zet je een footprint op de aarde.
Of Modelleur die Van Beurden schrijft: joh, we hebben die ramp van de transitie nou eenmaal in beweging gezet, daar helpt geen lieve moedertje aan, doe nou maar gezellig mee.
Ik weet niet of Neanderthalers al zover waren als Descartes: Cogito, ergo sum – maar die angsten voor zware schuld en Goden die ons straffen die daarachter steken, komen wel voort uit dat soort rudimentaire, primitieve bewustzijn.
Nou ja, er gebeurt ook wel wat hé, als die vulkaan ontploft. Maandenlange zonsverduistering. De verre omgeving, inclusief delen van Europa, onleefbaar.
Een hoge muur van water die Het Kanaal binnenscheurt, de Noordzee in bezit neemt en Nederland een paar dagen onder water zet. En die Amerikaan die dat bij zijn kust ziet gebeuren.
En de slachtoffers. Daar wonen 85.000 mensen. Op de Canarische eilanden ruim 2 miljoen. En al die vakantiegangers, zo’n 300.000, waarvan op La Palma een ruime 10.000
En ik dacht: als we nou eens echt Neanderthalerisch gaan doen. Ik bedoel als we dan toch Neanderthaler zijn geworden, dan wil ik ook mee doen, en niet achterblijven. Sterker, dan doe ik het ook goed, dan wil ik laten zien dat ik bij die Neanderthalers hoor die more Neanderthaler zijn than other Neanderthalers.
Dus ik heb een idee – me een beetje ingefluisterd door Neanderthaler Modelleur die zei: als de Cumbre Vieja vulkaan nog even lekker blijft doorspuiten, dan gaat de temperatuur vanzelf omlaag.
Dat bedoel ik: geo-engineering. The great reset!
Als we nou eens in de mond van die vulkaan een atoombom hangen. ’t Is even doorbijten, maar daar heb je ook wat voor. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En we hebben geo-engineering gedaan op de manier zoals de natuur het altijd heeft gedaan. Natuurlijker kan het niet.
Zeg nou niet dat het niet beschaafd is. Mensen angst inwrijven is ook niet beschaafd. Van mensen psychische wrakken maken is ook niet beschaafd. Het land en de zee volplempen met rotzooi, voller dan we ooit gedaan hebben is ook niet beschaafd.
En wie denkt dat de great reset meer beschaving gaat brengen … uh … nou, die is niet goed bij zijn hoofd – en dat als Neanderthaler.
Het is allemaal ook niet beschaafd. Dat zeg ik ook niet. Maar noem het zoals het is: Neanderthalerisch.
Die rechters in Brussel zijn per slot ook heel Neanderthalerisch bezig.
“Ik bedoel als we dan toch Neanderthaler zijn geworden, dan wil ik ook mee doen, en niet achterblijven.”.
Gewoon je bier uit het flesje drinken daar in Italië i.p.v. uit een glas. En natuurlijk zeggen dat dat lekkerder is. Het is een beginnetje, maar dan ben je op de goede weg.
met de borst ontbloot, Paul
Uitstekende actie. Vooral in deze tijd van agitprop door vele media onder aanvoering van de NOS.
Op de vruchtbare grond van het gekrakeel in de polder groeit de beweging van het Forum voor Democratie. Ralf Dekker is daarbij een enorme aanwinst als directeur van het Renaisscance instituut.
Als politieke Partij heeft het als enige de onvoorwaardelijk stop van de klimaathysterie in haar programma staan, maar, zo heb ik begrepen, geen reden op de partij te stemmen.
Voor mij wel hoor Bert!
Het is vrijwel de enige partij die de hysterie rondom verscheidene thema’s buiten de deur houdt. Geen emobeleid maar gewoonweg hollandse nuchterheid.
FvD heeft in ieder geval een visie en uit haar kritiek op welbespraakte wijze (als “sprekend” voorbeeld dhr Gideon van Meieren). Dat je het niet altijd met de inhoud eens bent soit, maar de overige partijen komen niet verder als linksche prietpraat (na)blaten, dus de vastgelopen politiek opschudden is broodnodig. Nadat dhr Fortuyn door linksch is omgelegd kun je er niet hard genoeg tegenin gaan.
De eerste nachtvort is gemeten. Een week eerder dan het gemiddelde.
De gasprijs rijst de pan uit.
Conclusie:
Het wordt steeds warmer, maar gelukkig is de energie nu zo ongeveer gratis.
Ze komen er wel hoor, daar bij jullie in Nederland.
Ik moet me hier maar zien te redden met die onbetrouwbare en peperdure atoomstroom, die bovendien iedere dag tientallen stralingsdoden als gevolg heeft.
SARC UIT.
LOL.
Ontgroeningsdag ? Prinsjesdag !
Vandaag de aankondigingen van het kabinet voor het komend jaar waarin de belangrijkste nieuwe uitgaven genoemd worden om dit land en de wereld te redden. Ja klimaat. Het overgrote deel der nieuwe uitgaven gaan naar klimaat. Het klimaat heeft oneindige mogelijkheden om geld aan uit te geven. De nood is hoog. Gisteren in het acht uur klimaat journaal maar liefst drie onderwerpen over klimaat. Een moslima op het binnenhof. Meestal gaat het dan over het negatieve klimaat door wilders. Nee nu over het weer. Madagaskar. Het is droog met filmbeelden. Op de filmbeelden te zien dat het kaal is. Alle bomen zijn weg. Hebben ze allemaal omgekapt. Dat werd er natuurlijk niet bijgezegd. Anders dan in de tekenfilms over Madagascar. Hebben ze eindelijk de door Nederland gewenste arme zand natuur en nog zijn ze niet tevreden. Komt door klimaat. Als klimaat uitsmijter. Melk. Ja melk is niet goed voor klimaat. In mijn lagere schooltijd kwam joris driepinter iedere dag langs met kratten melk van de sierkan. Iedere dag melk drinken. Joris is met pensioen gegaan en zie de gevolgen. Het is warmer geworden. Dat kunnen we nu tegengaan door in plaats van melk op broccoli en paksoi te kauwen. Je moet wat over hebben voor het klimaat. Zap ik later nog even naar op1. De klimaat deskundige bij uitstek. Mevrouw minnesma. De industrie moet ook binnen tien jaar fossielvrij. Dat kost niet veel. Slechts twee miljard subsidie per jaar voor tien jaar om de gehele grote industrie fossielvrij te krijgen. Enthousiaste interviewster. Gelukkig werd er geen enkele technische vraag gesteld. Een paar miljard eur en hup alles is opgelost. Zou seb een nieuwe baan als consultant hebben gevonden ? De zeven miljard die het kabinet er voor volgend jaar er aan uitgeeft blijken in de sde subsidie pot te worden gestort. Volgens minnesma hebben we er dan niet veel aan. Als je daar een windmolen van wilt kopen staat die er pas over vijf jaar. Dat hoeft helemaal niet. Je kan er houtpallets van kopen en die volgend jaar al in de brand steken. Geld op en wereld gered. Geld is er toch onbeperkt. Er zit nog genoeg in de pensioenfondsen. Je maakt als regering het niet op. Je leent het alleen. Omdat er nog geen kabinet is is de kamer aan zet. Klaver gaat nog voorstellen om de kolencentrales te sluiten. Ondertussen kun je dan daarin ook hout stoken om zo snel mogelijk het geld te verbranden en de wereld te redden. We hebben geen klimaatjournaal nodig. We hebben er al één.
Nog kort economisch nieuws
Air France klm maskt bekend dat mengen van groene kerosine jaarlijks een miljard eur kost.
Daimler en BMW worden aangeklaagd door Deutsche umwelthilfe, een ngo omdat ze niet willen verklaren dat ze stoppen met de productie van autos met verbrandingsmotor in 2030 en daarvoor al de co2 emissies van hun autos gaan verlagen.
Hier heb je hem, het maakt niets meer uit waar je op stemt, het moet eerst gruwelijk mis gaan voor als er iets gaat veranderen.
Dat zegt iemand die een salaris van 3 ton kaal loon heeft.
’Kiezer heeft niets te vertellen’
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/1327320716/kiezer-heeft-niets-te-vertellen
Zoals wel vaker heeft de Telegraaf het weer fout met:
Die auteur heeft niet in de gaten of wil niet communiceren dat de EU de klimaatdoelen aan het aantrekken is met steun van een grote meerderheid der landen.
Seb, zoals gewoonlijk probeer je de boel weer te framen.
Het inmiddels overduidelijk dat ‘een grote meerderheid van landen’ absoluut niet hetzelfde is als ‘een grote meerderheid van de bevolking’.
Veel landen worden in het ‘klimaatdebat’ niet vertegenwoordigd door democratisch verkozenen maar door NGO’s en allerlei andere vage subsidieslurpende clubjes.
De gewone man loopt tegen steeds meer problemen op zoals hoge energierekeningen, gebrek aan aansluitingen op het electriciteitsnet, inferieure EV’s, slecht presterende warmtepompen, geluidsoverlast door molentjes en een verpest landschap.
En nee, we gaan het echt niet redden met zon en wind, en nee, kernenergie is absoluut veilig dus bespaar je de moeite om weer met je ranzige sites aan te komen over die miljoenen doden.
@Anthony
De EU commissie (& commissarissen zoals Timmermans) wordt feitelijk bestuurd door de premiers van de lidstaten. Eens dat het niet echt democratisch is. Maar dat is NL ook niet. Daarvoor moet je in CH zijn.
Je klaagt over hoge energie rekeningen.
Als je dat een punt vindt dan moet je voor meer wind & zon kiezen. Immers wind & zon zijn inmiddels goedkoper dan fossiel. En nieuwe kernenergie is 2x zo duur dan nieuwe fossiel.
Uit een Duitse studie over de kosten van verschillende methoden om stroom op te wekken:
“Currently, the LCOE of photovoltaics ranges from 3.12 to 11.01 €Cent /kWh, depending on the type of plant and the solar irradiation, and the specific plant costs range from 530 to 1600 €/kWp, depending on the plant type.
Photovoltaic systems with battery storage are a growing market in the German energy system and therefore were included in the study for the first time. Today the LCOE of hybrid PV-battery systems ranges from 5.24 to 19.72 €Cent /kWh. This wide cost range is due to the large price difference of the various battery systems.
In the case of wind power, the LCOE of onshore wind turbines ranges between 3.94 and 8.29 €Cent /kWh, making them the second cheapest technology for electricity generation today. This decrease is due to falling plant costs. Offshore wind turbines are significantly more expensive at 7.23 to 12.13 €Cent /kWh, despite the higher annual mean full load hours (FLH) of up to 4500 hours per year. The energy generation costs of offshore wind are higher because of the more costly installation, operating and financing (3000 to 4000 €/kW).
The forecasts show that new conventional power plants built in Germany will not achieve an LCOE below 7.5 €Cent /kWh, taking the higher CO2 prices into account.
Forecasts show that in 2040, the LCOE will be between 3.58 and 6.77 €Cent €Cent/kWh for small rooftop systems and between 1.92 and 3.51 €Cent €Cent/kWh for ground-mounted PV systems. As of 2024, the LCOE is expected to be below 10 €Cent €Cent/kWh for all PV systems (excluding the battery storage).
In 2030, the cost of electricity generation from a PV-battery system is projected to be cheaper than a combined cycle power plant.
In 2040, even small PV-battery systems are expected to achieve an LCOE between 5 and 12 €Cent/kWh.”
Moeder Aarde moet worden gered! En dat ontstijgt alle andere maatschappelijke issues. Tot aan 3 op de 10.000 moleculen CO2 is het voor haar nog uit te houden. Als het 4 of meer op de 10.000 moleculen wordt begint Moeder Aarde symptomen van vergiftiging te ondervinden en dat moeten we niet willen. Je ziet het in voetbalstadia ook wel eens; een paar raddraaiers op een enorme groep kan de zaak flink verpesten.
We moeten haar met windturbines en zonneweides verlossen van het afschuwelijke gas. Pas daarna zijn andere problemen weer op de agenda te plaatsen en mogen we als burger weer meepraten.
Ook Ralf Dekker doet onzin uitspraken. Bijv.
“Windmolens … gevaar voor de leveringszekerheid … bij meer dan 25% (door wind) echt risico op … blackouts”
De realiteit blijkt omgekeerd. Bijv:
In DK leveren windmolens ~50% van alle elektriciteit. DK heeft een hogere leveringszekerheid dan wij hier.
Logisch want:
– gedistribueerde opwek verspreid over het land maakt de transport afstanden korter en doet meer redundantie in het netwerk ontstaan.
– natuurlijk wordt gekeken naar de risico’s van langdurige Dunkelfläutes en worden daar maatregelen voor genomen zoals o.a. peakers (gasturbines), biomassa, groene H2, e.a.
Overigens levert wind in Schotland een nog groter deel van hun stroom. Ik meen ~80%…
Hier Gresnigt, nog wat voor jou.
Deense windturbinegigant Vestas sluit drie fabrieken
https://www.thelocal.dk/20210920/danish-wind-turbine-giant-vestas-to-close-three-factories/
Dag Theo,
Vestas en Mitsubishi hadden ieder een aandeel van 50% in een offshore wind JV (Joint Venture).
Misubishi is o.a. goed in grote tandwielen en versnellingskasten. Hun nieuwste offshore wind turbine de 15MW V236 (tijdje werelds grootste) heeft dan ook een drie-traps tandwielkast. Hij gaat ingezet worden op de Noordzee, e.a.
Echter, IMHO is de toekomst voor echt grote windmolens aan direct drive (die hebben geen tandwielkast, maar hebben een generator rotor direct op de hoofdas met een grote diameter waarop veel magneten.*)
Vestas heeft eind vorig jaar Mitsubishi uitgekocht en is nu bezig om de activiteiten van de JV te integreren in zijn eigen bedrijf.
Dat sluiten treft overigens 3 vestigingen (in DK, Dld, Spain) met gezamelijk 650mensen. Dat is 2,2% van het personeelsbestand van Vestas.
Ik ben benieuwd of het volgende grote windmolen model van Vestas minder of geen tandwielen voor de aandrijving van de dynamo zal bevatten.
_________
*) Ooit was het idee dat die permanente magneten erg duur zouden zijn/worden, want hun belangrijkste component is een zeldzaam aardmetaal; neodymium.
Alleen blijkt neodymium niet zeldzaam te zijn. Bovendien is China die dingen gaan produceren….
China heeft overigens nu een 16MW windmolen in ontwikkeling met een relatief lichte gondel.
Geen tandwielen voor de aandrijving van de generator = minder slijtage = minder onderhoud (olie vervangen) nodig = goedkoper en in principe ook langere levensduur (100jaar?).
“In de periode van januari tot juli 2019 werd 9.831.320 MWh geproduceerd door windenergie. Dit is voldoende om 182% van alle 4,47 mln Schotse huishoudens van energie te voorzien”
Interessant, natuurlijk is er in schotland een hoop wind, maar dit verrast mij toch
@Berend,
Heel mooi hoor. 82% over zeg maar. (Wat hebben ze daarmee gedaan? Waterstof van gemaakt? )
Heb je ook gekeken naar de tijden dat er geen wind was? De leveringszekerheid?
Dan is die 182% heel fraai maar je hebt er niks aan.
Huishoudens gebruiken als rekeneenheid is kolder.
Lidi,
Ze zijn daar niet gek.
Schotland heeft ook andere stroomverbruikers zoals industrie, wegen, transport (spoor), enz.
Overigens:
– gaan ze ook nog wat offshore windparken installeren
– zijn ze bezig met een PtG(H2) installatie die de overcomplete stroom kan omzetten in groene waterstof…
Ben met je eens dat het rekenen met aantallen huishoudens heel verwarrend is.
Ook al omdat er geen algemeen aanvaarde definitie is hoeveel huishoudens aan stroom verbruiken.
Over de door Seb zo bejubelde Duitse energiepolitiek:
“Einige Firmen sperren in Europa angesichts explodierender Energiepreise bereits zu. Im Winter droht die Schließung ganzer Industriezweige, befürchtet Investmentbank Goldman Sachs. Großflächige Black-Outs werden wahrscheinlicher. Der Grund: leere Gasspeicher, fehlender Nachschub, eine merkwürdige Windstille.”
https://exxpress.at/top-analysten-warnen-im-winter-geht-uns-der-strom-aus/
In Het VK is de situatie niet beter.
Noorwegen komt een beetje te hulp.
Die Noren stikken nog van het gas.
Onder die Waddenzee zouden ze maar een gaan boren en dat kunnen ze zelfs vanuit de kant heb ik gezien op tv.
https://www.nu.nl/economie/6158044/noorwegen-levert-meer-gas-aan-europa-om-energierekening-te-verlagen.html
https://nos.nl/artikel/2398564-noorwegen-levert-meer-gas-maar-krapte-in-europa-duurt-nog-jaren
Tjonge. Dk heeft een grotere leveringszekerheid dan NL.
Ik heb je in een eerdere reactie al laten zijn dat in NL er gemiddelde uitval is van 24 minuten PER JAAR!
Dat lijkt me een goede leveringszekerheid.
Als je met wiebelstroom dit kunt verbeteren dan is dat heel knap.
Je schrijft: gedistribueerd is beter.
Daarbij vergeet je gemakshalve dat als het niet waait in Zeeland, het ook niet waait in Friesland.
De hoge en lagedrukgebieden zijn veel groter dan NL alleen. 1500 km of zoiets.
Dus zelfs als het in NL niet waait, dan waait het ook niet in GB of DLd.
Daarbij, als dit al je stelling is, dan moet elk land een even groot wind”park” neerzetten als de buren.
Viervoudig grotere parken minimaal.
Waar laat je die zooi? Bij jou in de tuin?
Wind is gratis. De stopcontacten op zee ook.
CO2 opslag, staat nog in de kinderschoenen, maar is vast en zeker gratis.
Miljoenen tonnen aan CO2 opslag DE oplossing?? Gratis natuurlijk.
Waterstof is een energie slurpende oplossing met een rendement van 40%. Maar is natuurlijk gratis.
Peakers bouwen? Gratis hoor, echt wel.
Naast het feit dat je behalve slechts 50% opbrengst hebt van wind. Betekend dat je dus minimaal de dubbele hoeveelheid molens moet neerpoten om voor de tijd dat het niet waait daarmee voldoende H2 zou moeten maken. Om die die dunkelflautes op te vangen dus.
Om over zonnepanelen nog maar te zwijgen.
De glazen bollen liggen bij jou opgestapeld en al naar gelang het artikel pak je er eentje.
Een horizon vol stippen is je ook niet vreemd.
Maar alles is gratis hoor. Vandaar dat de gas en elektriciteitsprijzen de pan uitrijzen. Want gratis en een feest voor de portemonnee!
Lidi, uiteraard heb je gelijk.
Maar een ding moet je Seb toegeven; hij gaat strijdend ten onder. The charge of the light brigade.
Zijn geldschieter kan trots op hem zijn.
@Lidi,
“in NL er gemiddelde uitval is van 24 minuten PER JAAR!”
Dat is niet echt goed.
Dus hebben allerlei bedrijven nog noodstroom aggregaten staan.
In DK zitten ze op gemiddeld 12minuten per jaar.
“als het in NL niet waait, dan waait het ook niet in GB of DLd.”
Dat is gemiddeld niet zo.
Verdiep je eens in het weer en bekijk windsnelheidsplaatjes. Ik heb een tijd aan schermvliegen gedaan, zeer leerzaam.
Zelfs in NL grote verschillen.
“Vandaar dat de gas en elektriciteitsprijzen de pan uitrijzen.”
Hoge gasprijzen veroorzaken hoge elektriciteitsprijzen omdat gascentrales anders met verlies zouden draaien.
En die hoge gasprijzen hebben weinig te maken met de energietransitie. Meer met de boycot van de nieuwe Oostzee gaspijplijn door de VS en een algemeen gebrek aan aardgas op de wereldmarkt.
@AnthonyF
Tot nu toe hebben de ontwikkelingen mij vrijwel steeds gelijk gegeven, zodat ik me nog maar weinig heb hoeven te excuseren omdat mijn voorspelling fout was.
Overigens zijn ze hier wel goed in foutief citeren van wat ik heb geschreven..
“Verdiep je eens in het weer en bekijk windsnelheidsplaatjes.”
Op deze site krijg je een mooi overzicht van de windsnelheden:
https://www.windy.com/?52.230,5.030,5
Lidi, de (hoogstens nog) experimentele technieken kosten niets, want ze worden betaald door gratis stroom.
Seb: “als het in NL niet waait, dan waait het ook niet in GB of DLd.” Dat is gemiddeld niet zo.
Jammer Seb, dat is nu gemiddeld wel zo.
@Seb 21 sep 2021 om 10:54- Jij snapt het niet en vergelijkt daarom appels met peren. De penetratiegraad op het landelijk net wordt beperkt door de capaciteitsfactor. Lees dit uitstekende betoog:
https://www.climategate.nl/2020/04/wat-deugt-er-niet-aan-windenergie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=wat-deugt-er-niet-aan-windenergie
“Alleen door de export van elektriciteit is het mogelijk om in Denemarken veel windstroom te
produceren.” Je vergelijkt dus appels met peren.
En als je nog wat in een oude sok hebt liggen moet je maar zorgen dat je er snel vanaf komt.
https://www.nu.nl/economie/6157987/verbod-op-cashbetalingen-van-meer-dan-3000-euro-in-de-maak.html
Zie hoe het fascisme en de aanhangers van het extremistische CO2-dogma alles kapot gaan maken: https://www.nu.nl/economie/6158150/autofabrikanten-bmw-en-daimler-aangeklaagd-in-strijd-tegen-klimaatverandering.html#coral_talk_wrapper
Hoe dom kun je zijn…
1. De gasmarkt, is dramatisch veranderd. In een jaar tijd zijn we overgeschakeld van overvloedige goedkope voorraden naar een situatie waarin er tekorten zouden kunnen ontstaan als we een koude winter hebben. Een voorspelbare situatie ondermeer een gebrek aan nieuweboringen en vondsten, het sluiten van vooral Slochteren en onderinvesteringen in de gassector. Een verschuiving van kapitaal van fossiele producenten naar hernieuwbare energiebronnen.
2.Tja en dan ga je een hoge prijs betalen voor ‘vergroening’ in Europa en het VK
In het afgelopen decennium zijn de Europese landen voor de opwekking van elektriciteit overgestapt op wind- en zonne-energie, in hun streven naar de doelstellingen van Parijs en “nul koolstof” in 2050. Ze hebben daar nu al een hoge prijs betaald met Duitsland aan kop waar de kilowatt prijs inmiddels op 37ct ligt op de voet gevolgd door Denemarken. Ter vergelijking: in de VS liggen de tarieven van nutsbedrijven gemiddeld rond de $ 0,13 per KWH.
3. Geen wind tijdens de zomermaanden creëerde een run op de weinige gasvoorraden die ze hadden. De schok van de elektriciteitsprijzen was het grootst in het Verenigd Koninkrijk, dat vooral op windmolenparken ‘draait’. De prijzen voor koolstofheffingen/certificaten of hoe die onzin dingen ook mogen heten, die elektriciteitsproducenten nodig hebben om fossiele brandstoffen te verbranden, hebben ook een recordhoogte bereikt.
4. In het geval van gas speelt de vroegtijdige sluiting van de Nederlandse gasreus, Groningen, een hoofdrol. Mede door die afbouw bevindt EU zich op het punt waar ze zich nu bevinden.
De gasinvoer in de EU uit welke bron dan ook is vanaf 2014 is gestegen toen de aanvoer uit Groningen begon af te nemen, en vervolgens in 2019 nog verder is gedaald.
Rystad maakt de volgende prognose voor de Europese gasmarkt gegeven, in relatie tot de afbouw van Slochteren.Het Groningse veld, met een ‘peak’ van 57 miljard m3 in 2013, was decennialang het centrale radertje in het Noordwest-Europese gassysteem.”
“De uitfasering van dit reusachtige veld zal Europa dwingen zijn gasimporten in een nog hoger tempo uit te breiden”.
5. Als je de ‘negatieve fossiele prikkels’ voor het boren naar nieuwe gas voorraden combineert met de kapitaalsverschuiving van gas naar ‘renewables’ kom je waar Europa nu is. Er wordt extreem veel betaald om het licht en de verwarming aan te houden.
Tja en aan wie betalen ze dat dan? De U.S.A. speelt een belangrijke rol in hun energiemix. De verscheping van LNG vanuit de VS naar Europa heeft de laatste tijd een recordhoogte bereikt. Dat ging wel aardig, totdat Vanaf 2020 Azië Europese kopers begon te overbieden voor Amerikaanse leveringen van LNG. In dat soort omstandigheden schoten de ‘Russen’ ons dan te hulp. Maar ook daar komt de klad in, door oa. de groeiende vraag op de Russische binnenlandse markt (hete zomer) en overbieding ook vanuit Azie.
6. Wat een ‘ondergesneeuwd’ onderwerp is in de ‘vergroenings gekte’ is het onderwerp ‘kunstmest’. Gas wordt gebruikt om ammoniak te maken, dat op zijn beurt wordt gebruikt om nitraatmeststoffen te maken. Als je gewassen wilt telen met een maximale opbrengst, heb je kunstmest nodig. Dan heb je gas nodig! Er is geen alternatief voor het Haber-Bosch-proces, waarbij waterstof wordt onttrokken aan methaan – het hoofdbestanddeel van aardgas. Je kunt geen windmolenpark in een maïsveld inpluggen en maïs verbouwen. Je moet kunstmest gebruiken. En om dat te krijgen… heb je gas nodig. Vorige week zijn twee kunstmestfabrieken in het Verenigd Koninkrijk gesloten vanwege de hoge gasprijzen. Niemand weet wanneer ze weer zullen opstarten. Gevolg sterk stijgende kunstmestprijzen en voedselprijzen.
7. Tekorten of krappe gasvoorraden blijven tot ver in het volgende jaar bestaan. De problemen in Europa zijn structureel. Dat heb je ervan als je als EU geen reëel energiebeleid hebt gevoerd. Het resultaat zal zijn dat de prijzen vooral in Europa in de nabije toekomst steeds verder zullen stijgen. De echte uitdaging zal trouwens zijn om aan de vraag te voldoen, ongeacht de prijs. Maar dat is weer een andere discussie.
Die gasprijs ontwikkeling gaat dus de expansie van wind & zon bevorderen….
Als we dat stevig stimuleren dan hebben we over 20jaar helemaal geen fossiel (aardgas, steenkool, enz) meer nodig.
Dat zou me toch mooi zijn he Seb. Kun je uitleggen hoe de energievoorziening dan in werk gaat bij perioden van windstilte en gebrek aan zonlicht?
@Sed
Hmm bevorderen door de lage en middeninkomens het vel over de neus te trekken.
Zo kan je het ook zien natuurlijk.
Seb, hou nu toch eens op met je geleuter over die windmolens. Ik woon circa 100 km ten zuiden van Valencia en wilde graag mijn kinderen en zuster in Nederland weer eens zien na 1.5 jaar alleen zijn in Spanje. Ik ben met mijn eigen auto gegaan en vertrokken op zaterdag 11 september via de E15. Tot aan de Franse grens slechts een enkele windmolen, in Spanje staan die niet langs de kust maar met name in meer centraal liggende delen en bij dan voorkeur op bergplateaus. Tot aan Lyon wat windmolens gezien, maar die draaiden zo langzaam dat ze mijns inziens net genoeg stroom produceerden om het knipperlichtje op de top de laten branden. Ten noorden van Lyon en dan met name in de Grand Est, België en Nederland respecteerden de windmolens de zondagsrust, ze stonden bijna allen stil.
Gedurende mijn verblijf in NL zelfde beeld, stilstaande of nauwelijks draaiende molens. Mijn reis terug vrijdag 17 en zaterdag 18 september hetzelfde beeld als op de heenweg. Mijn conclusie dat de plaatsing van windmolens behalve landschapsvervuiling een doodlopende weg is, is nogmaals bevestigd. Het was uiteraard een momentopname (lang moment overigens), maar de uitzondering bevestigt de regel.
Gemini windpark draait vandaag verrassend goed! 187 MW van de 600 MW capaciteit. Maar liefst 31%. Geweldig! (SARC OFF)
@Arjan,
“hoe de energievoorziening dan in werk gaat bij perioden van windstilte en gebrek aan zonlicht?”
Dat heet in Duitsland Dunkelfläuten. Een paar uur gaat het met batterijen, voor langere perioden zijn batterijen te duur. De term Dunkelflaute komt pas bij een windstilte in hartje winter (=weinig zonlicht) die langer dan ~24uur duurt. Die periode kan oplopen tot enkele weken. Ik meen dat de Duitsers veiligheidshalve uitgaan van 5 weken.
Daarover maakte men zich in Dld ruim voor de start van de Energiewende in 2000 al druk:
https://enertrag.org/2371-2/1992-2/
Zelfs in 1992 werd waterstof al genoemd…
Vandaar het vele onderzoek naar de omzetting van stroom naar waterstof. Met resultaat;
die omzetting kan tegenwoordig met een rendement van 90% in onbemande, niet dure installaties.
Een wintervoorraad van dat waterstofgas kunnen we in een paar zoutkoepels opslaan. Een leeg aardgasveldje kan overigens ook.
NB.
NAM/Gasunie doet het al vele jaren met een wintervoorraad van geconditioneerd aardgas zodat ze kunnen blijven leveren als hun conditioneringsfabrieken allemaal ontploffen. je weet nooit. Alleen exploitanten van kernenergie sluiten ontploffingen uit ook al zijn er al 4 kernreactoren ontploft met ruim 1miljoen stralingsdoden en grote gebieden die 30-100.00jaar onbewoonbaar zijn geworden vanwege de straling.
Bij een Dunkelflaute zetten we naar behoefte dat groene waterstofgas om in elektriciteit met behulp van brandstofcellen (zitten o.a. in treinen en auto’s die op waterstofgas lopen), rendement 60%. Geen mensen nodig (net zoals bij waterstof auto’s zoals de Hyundai Nexo).
Windstilten in de zomer is niet zo’n punt. Dan hebben we immers ruim zon.
Kwantitatief; ruwe schatting
Neem aan dat NL na de transitie (alle fossiel en kern eruit) 600TWh/a gaat verbruiken aan stroom (is teveel maar we willen ook meer luxe).
Dan moet er gemiddeld 70GW worden opgewekt.
We installeren 250GW aan zonnepanelen en 200GW aan grote windmolens (beide merendeel op de Noordzee). Die produceren een groot deel van de tijd teveel. In die tijd romen we de overproductie af met onbemande PtG installaties en maken er groen waterstofgas en/of methaan(=aardgas) en/of groene benzine en/of kerosine en/of … van
Dat kan want in tijden van overproductie zijn eigenaren van wind en zonparken al tevreden als ze op de beurs 1cent/KWh kunnen krijgen.
Vaak is de prijs op de stroombeurs in dergelijke tijden negatief omdat kern & fossiele centrales hun productie liever niet helemaal inkrimpen vanwege thermische scheurtjes die dan kunnen ontstaan. Bij kerncentrales speelt ook nog de kans op xenon vergiftiging van de brandstof staven (=einde brandstofstaven = 4weken stilliggen om nieuwe brandstofstaven te installeren).
@Rien,
Wat meer eerbied voor die windmolens. Ze hebben je zondagsrust gerespecteerd!
Zeg Seb. Ik vind jou eigenlijk niet zo’n serieuze reagens. Maar goed geef mij eens even antwoord op de ‘kunstmest’ vraag.
Jij breit feitelijk niet serieuze energiesystemen en waterstof aan elkaar tot een soort ‘energie broddel lappen dekentje’ en roept dan dat je het allemaal hebt doorgerekend.
Nou reken mij dat dan eens even voor bij de productie van ‘kunstmest’ .
Op mijn vraag een paar weken geleden hoe jouw energie broddelwerkje eruit ziet bij cement, mijnbouw, landbouw, bulktransport op zee en op de weg en bij allerlei andere industriële processen blijf je ook aldoor maar hangen in ’twee keer niks’. Maar goed doe je best. En dan niet weer beginnen over dat ene hoogoventje dat ergens in Zweden tegen een meerprijs van 25% staal produceert. Daarmee heb je het erts nog niet gedolven en vervoerd. Je lijkt wel een verbaasd kind dat net komt kijken in deze wereld en blind gelooft dat ‘alles kan’.
Succes met je ‘meccano speeldoosje’
Wind en zon gaan juist de gasprijs bevorderen!
https://de.rt.com/meinung/124335-wir-konnen-uns-keine-gesellschaft/
Kleine kanttekening bij het artikel: Het komt uit de koker van RT (voorheen Russia Today), dus er kan wel een politiek getint pro aardgas luchtje aan zitten.
Ja Seb, een heleboel kan, maar gebeurt niet, doordat bleek dat het toch niet kon. We slaan namelijk helemaal niks op in oude gasvelden, we produceren geen waterstof voor consumenten, we hebben geen brandstofcellen, we hebben geen terug levering aan het net, we hebben geen bijbehorende infrastructuren, etc. Dat alles heeft een reden: Te duur, nog niet bestaand dan wel nog niet uitontwikkeld.
Via de link van Seb een recenter verhaal (21 sep 2021) over energiepolitiek na de verkiezingen in Duitsland
https://enertrag.org/2021/09/
“Erneuerbarer Strom muss billig werden – im Gegenzug müssen alle CO2-lastigen Energieformen teurer werden als erneuerbare Energie. Dafür braucht es ein neues Energiemarktdesign.”
Toch gek dat die hernieuwbare stroom zo duur is, zodat alleen door andere energie extreem te belasten deze “concurrerend” kan worden.
Seb beweert, alles is al een succes, alles wordt beter, alles wordt steeds goedkoper.
Wind en zonnen stroom is tijdens “overproductie” zo goedkoop dat producenten al bij zijn met 1 ct KWh
Merkt de consument wat van die lage prijs?
Duitsers weten beter.
UK weet nu beter.
Wij ook.
Goed verhaal Gerard . Hou wel in het achterhoofd dat Shell , BP , Yara en andere partijen ( de VN) dit spel allemaal meespelen he. Lees mijn artikelen op de Less Watts Post. en hier.
Niets is wat het lijkt.
Niets is wat het lijkt, en alles is wat het is… ;)
ha Bert Shell heeft vandaag zijn schaliegas belangen in de VS verkocht ging geloof ik om 9 miljard!
Tja waarom doen ze dat?
Welk ‘spelletje’ spelen ze daar eigenlijk mee? Winst is altijd! korte termijn/shareholdersdenken…..:) Wellicht dat je je toch te veel concentreert op de groenen als ‘usual suspects’.
Misschien moet je nog net een stapje verder gaan in je analyse en je eens afvragen hoe kunnen die fossiele bedrijven eigenlijk nog ‘winst’ maken na jarenlang rode cijfers en ‘herkapitalisatie’ lees aangaan van nog meer schulden. Wereldwijd zijn al een deceenia lang de investeringen in fossiel dramatisch gedaald domweg omdat de ‘risisco’ analyses te somber zijn. De schaliegas winning is daar een lichtend voorbeeld van. Als je ziet hoeveel geld daar in ‘rook is opgegaan’ en hoe onzeker de perspectieven op iets langere termijn zijn…. man man ik zou er mijn geld ook niet insteken.
En nou niet direct in de ‘Seb’ modus schieten….die man heeft echt nog nooit over ‘energie’ nagedacht
oeps ik vergat Tata Steel. Gisteren een stukje over geplaatst met de titel ‘ de broodjes aap verhalen van Tata steel ‘ . Tata steel speelt het spel, als onderdeel van de inmiddels internationale waterstof coalitie , natuurlijk gewoon mee . ”want er zijn veel prijzen te winnen Pierre”
Bezoek ook de site van BHG, het grootste mijnbouwbedrijf van de wereld dat oa ’technical coal levert’ aan hoogovens all over the world en de zaken gaan goed. ” onafhankelijke journalistiek ? ” ( Shell blijkt ook betrokken te zijn bij de winning van kolen via haar connectie met Mitsibushi )
En kijk op wikipedia het verhaal over Tata steel als een van de grootste industriële conglomeraten, waarvan staal productie en klein onderdeeltje vormt. ( of Tata steel – de hoogovens- blijven of vertrekken is een politiek beslissing: de Jesse Klavers en de vele -gesubsidieerde actiegroepen tegen CO2 – zullen er geen moeite mee hebben Hoogovens ijmuiden op het hakblok van CO2 te offeren te koste van ca. 10.000 hoogwaardige directe banen en een veelvoud aan indirecte banen, ten gunste van het grootkapitaal met een verhaal over ultra fijnstof en kwik dat in de lucht zweeft . Voor Tata Corporation nog niet de steek van een mug. Graag of heel niet , maar we willen wel graag jullie miljarden subsidies om de aandeelhouders te plezieren en pensioenfondsen :- ) Ondertussen openden de Chinezen weer een hoogoven in Slovenie, waar 5000 mensen heel erg blij zijn met werk. Wat is het toch een leuk spelletje als je zo machtig en invloedrijk bent .
Op de LessWatts Post ook een artikel met de titel ” de mensen in suïcide modus ? ‘ Die van de OESO landen dan, die alle energie – intensieve en ‘vervuilende ‘ industriën elimineren ten gunste van de kennis -economie die ze najagen. ( zie ook mijn artikel CO2 en Sysyphus alhier waaruit dat beleid belijkt ‘ )
Jammer alleen dat het er steeds meer op lijkt dat onze leiders met het inslaan van die koers Europa steeds verder isoleren van de rest van de wereld met het omarmen van, zoals hier zo vaak wordt betoogd, de Kamikaze -economie.
Het pact tussen de VK, VS en Australie was daarvan een pijnlijke demonstratie. Vooral voor Frankrijk.
Beste Gerard, Je hebt je er grondig in verdiept, maar mijn perceptie is dat je ook in de val trapt van de media.
Deze machtige bedrijven, die hun oorsprong hadden met de oprichting van Standard oil beheersen nog steeds de wereld en onze leiders lopen aan hun lijntje. Niet andersom zoals velen denken.
Bedenk voordurend dat zij de basale grondstof leveren voor het functioneren van de economie, zolang die voor 100 % is gebaseerd op het verbranden van fossiele brandstoffen. ( hetgeen weer duidelijk werd nu ) Nu de wereld vroeg om ‘groene’ energie passen Shell en collega’s ( BP ) zich naadloos aan bij de nieuwe werkelijkheid met hun ‘ net zero ‘ doctrine om zo de belangen van de aandeelhouders en pensioenfondsen blijvend te blijven dienen. ( kapitalisme ) Daarbij helpt dan mooi deze verkoop. ( volgens mij peanuts )
Probeer ‘out of the box te denken’ en je voor te stellen dat je Ben van Beurden heet.
Op de LessWatts post heb ik een artikeltje geplaats met een grafiek die het verloop van de consumptie van fossiele brandstoffen weergeeft. Een vrijwel rechte lijn vanaf 1965 omhoog. Probeer eens te bedenken hoe dat mogelijk is.
De prijs van een vat olie stijgt niet zomaar. Noch de prijs van gas. Waarom die daalt of stijgt komen we nooit te weten, maar dat daar een centrale sturing achter zit is evident.
Zag ergens in een flits iets over dat de overgang naar de waterstofenergie 4 x meer stroom kost dan ???
Wie heeft dit nog meer gezien?