De beslissing in hoger beroep van Minnesota is een triomf voor het gezond verstand en voor de wetenschap boven de politiek die zich vermomt als wetenschap.
Auteur: Joseph A. Morris
Vertaling: Martien de Wit.
Het Hof van Beroep van Minnesota heeft gisteren een uitspraak gedaan in een zaak over nutsbedrijven-regelgeving die het gevolg was van een administratieve herziening en betrekking had op een aardgascentrale van 525 MW in Superior, Wisconsin (aan de uiterste westkant van Lake Superior, aan de overkant van de St. Louis-rivier van Duluth, Minnesota), die bekend is als het Nemadji Trail Energy Center (NTEC).
Minnesota Power en een onderneming uit Wisconsin, South Shore Energy, LLC, stellen voor de centrale te bouwen en de helft van haar stroomopbrengst te kopen (voor wederverkoop). Volgens de wet van Minnesota is een vergunning vereist van de Public Utility Commission van de staat in het kader van een proces dat wordt beheerst door een norm van “openbaar belang”.
Milieu-extremistische tegenstanders van de centrale hebben de vergunningsaanvraag aangevochten met het argument dat investeringen in ‘hernieuwbare’ energiebronnen beter zouden zijn voor het algemeen belang dan dit project met fossiele brandstoffen. De commissie heeft hoorzittingen gehouden en de zaak in het voordeel van Minnesota Power beslecht. Tegen het besluit van de commissie werd beroep aangetekend bij het Hof van Beroep van Minnesota, waar gisteren uitspraak werd gedaan. Een kopie van de voorlopige uitspraak van het hof, uitgesproken door een unaniem panel van drie rechters, is bijgevoegd als pdf-bestand.
De rechtbank oordeelde:
Het dossier … ondersteunt de conclusie dat NTEC het algemeen belang beter dient dan alternatieven voor hernieuwbare energiebronnen. Zoals hierboven besproken, hebben Minnesota Power en het departement uitgebreide bewijzen en analyses overgelegd waaruit blijkt dat de overgang van steenkool naar intermitterende hernieuwbare energiebronnen ten koste gaat van de betrouwbaarheid en de afhankelijkheid van de energiemarkten kan doen toenemen, waardoor de kosten stijgen. Hun analyses toonden ook aan dat NTEC aan deze bezwaren tegemoet komt door een betrouwbaardere en goedkopere (inclusief milieukosten) energiebron te bieden dan de gelijkwaardige hernieuwbare energiebronnen.
Kortom, de rechtbank was van oordeel dat, gezien de huidige stand van de relevante wetenschap en technologie, stroomopwekking met aardgas “een betrouwbaardere en goedkopere (inclusief milieukosten) energiebron vormt dan de vergelijkbare hernieuwbare energiebronnen”.
Het bewijsmateriaal dat aan de beschikking ten grondslag lag, omvatte getuigenissen van deskundigen waaruit bleek dat “wind- en zonne-energiecapaciteit zich niet altijd in beschikbare energie vertalen omdat deze bronnen onvoorspelbaar en oncontroleerbaar zijn – de wind waait niet altijd en de zon schijnt niet altijd”.
Het bewijsmateriaal ging verder in op de gevolgen van deze feiten over wind- en zonne-energiebronnen, met inbegrip van de economische en sociale schade die wordt toegebracht door hun onbetrouwbaarheid en de milieuschade die kan worden veroorzaakt door kortetermijnoplossingen die vaak nodig zijn om ze te vervangen tijdens hun intermitterende periodes van ontoereikendheid.
Over één ding ben ik verbijsterd. De rechtbank die de beslissing heeft genomen, heeft deze bestempeld als “non-precedential“, wat betekent dat de beslissing, volgens de regels van Minnesota voor civiele geschillen, niet mag worden geciteerd in andere zaken in Minnesota. (Dat betekent echter niet dat de beslissing niet kan worden geciteerd en grondig kan worden besproken buiten de processtukken van Minnesota, zoals in kranten en wetenschappelijke literatuur.)
Regels die voorzien in het aanmerken van sommige uitspraken, naar goeddunken van de beslissende rechter, als “non-precedential“, vind ik bijzonder vervelend. Dergelijke regels zijn de laatste decennia wijdverbreid onder Amerikaanse en andere algemene rechtssystemen.
Naar mijn mening heeft een rechter geen bijzonder inzicht in de vraag of het resultaat van zijn werk al dan niet waarde heeft buiten de grenzen van de zaak waarover hij heeft beslist en of het al dan niet een bredere toetsing verdient.
De twee rechtvaardigingen die traditioneel voor dergelijke regels worden aangevoerd, zijn (a) de beslissing is niet nieuw en (b) de gedrukte wetboeken vallen van de planken en de gedrukte bladzijden mogen niet worden ingenomen met doctrinaire overbodigheid.
Mijn tegenargumenten zijn (a) de beslissende rechter kan niet altijd zeggen wanneer een nuance in zijn beslissing het kompas van de rechtsleer beïnvloedt en bovendien is het vaak nuttig om te verwijzen naar consistentie in de interpretatie en toepassing van een regel, vooral wanneer deze op een onbekend toekomstig tijdstip wordt aangevochten; en (b) meer en meer rechtsuitgaven migreren naar digitale media en er steeds minder strijd is om schapruimte in de juridische bibliotheken.
In ieder geval is de beslissing van het Hof van Beroep van Minnesota een overwinning van het gezond verstand en van de wetenschap op de politiek die zich vermomt als wetenschap.
***
Bron hier.
Mooi eindelijk eens slimmeriken, met een gas centrale heb je al gelijk de helft co2 bespaart tegenover kolencentrales.
Er zijn heden maar weinig alternatieven voor een rotsvast stroomnet in Nederland, als ze niet snel beginnen om een stelletje kerncentrales te bouwen missen ze de trein.
Zonneweides windmolens het is een doodlopende weg een aaneenschakeling van rommel, dikke accu’s als backup, brandgevaar voor thuis accu’s een wirrewar van kabel spaghetti, en het net zit nu al verstopt, de enige die er beter van word is de groene industrie.
Ook in Duitsland waar het goedkoper zou moeten worden lopen wel 10 miljoen arme mensen rond.
Die groene industrie met de geheime gedachten er achter gaat ons de gewone burger helemaal kapot maken, en dat is nu al gang.
En nu maar afwachten of activist Biden, gesteund door allerlei andere activistische milieuclubs als Sierra, Greenpeace, WNF. etc geen roet in het eten gooien verwijzend naar de “vreselijke, mensgemaakte opwarming”.
De beslissing van het hof in Minnesota was “non-precedential” omdat die beslissing mogelijk was door specifieke omstandigheden die elders veelal niet gelden.
Bijv. omdat die gascentrale bedoeld was om in te vallen bij ontbreken van wind & zon.
De ~25% hogere betrouwbaarheid van stroom levering in Dld en DK in vergelijking met NL, laat ook zien dat dat zo is. Daar produceren wind+zon alleen gem. 40%-50% van alle stroom, in NL slechts ~20%.
De Duitse groothandelsprijzen voor stroom (waar hernieuwbare ~50% produceren) zijn gemiddeld lager dan bij ons en veel lager dan in België waar kernenergie ~50% van de stroom produceert.
Bovendien zijn de consumenten prijzen voor stroom in België bijna net zo hoog als in Dld en de verwachting is dat de Belgische consumenten prijzen hoger gaan worden omdat ze extra kosten krijgen vanwege de opslag van het kernafval en de ontmanteling van hun 7 kerncentrales.
Overigens zijn belastingen de grootste kostenpost bij de consumentenprijzen van stroom.
Allemaal mooi, maar het verbod om in een civiele rechtszaak te citeren, waarmee verwijzen wordt bedoeld, uit dit vonnis betekent nog niet, dat anderen, rechters en klagers, dit vonnis niet zouden mogen lezen en daar hun voordeel mee kunnen doen.
Ook in de VS wordt jurisprudentie keurig gepubliceerd in openbare bronnen.
Voor de rest is het weer het bekende gebrabbel van je Seb, dus hou maar weer op.
@Seb,
Nu ben ik zo waanzinnig nieuwsgierig hoe je er in ..naam bijkomt dat de levering van elektriciteit zo verschrikkelijk slecht is in NL
Een 25% hogere betrouwbaarheid in DLd en DK. tjonge jonge.
Wel 24 minuten per jaar geen stroom in NL. Erg hoor.Van de 525600 minuten per jaar! Wow.
In DL of DK dus 6 minuutjes minder!!!!! Zo dan!!! Heftig!!!
https://www.netbeheernederland.nl/dossiers/betrouwbaarheid-23
Ga toch lekker in DLd of DK wonen man. Alles is hier in NL zo super slecht. Man man man.
Lidi
Verkeerd advies volgens mij.
Seb past het beste achter een sprokkelhoutvuurtje in het verre oerwoud van de Amazone. Geen gevaarlijke door mensen veroorzaakte kernstraling, Héél weinig fijnstof.
Zo heerlijk rustig. Voor iedereen dan wel.
Eindelijk een rechter die oog heeft voor de problemen die samenhangen met een te groot percentage onzekere energiebronnen in een elektriciteitsnet.
kijk Planet of the Humans om te zien hoe dat uitpakt .
”Zou de mens wellicht in een suïcide-modus zijn geraakt ? In het boek de Tovenaar en de profeet stelt de biologe in het eerste hoofdstuk de retorische vraag waarom de s- curve niet voor de soort mens zou gelden en waarom de westerse beschaving niet ten einde zou kunnen komen. Net zoals eerder gebeurde met oa de Maya-beschaving na 3500 jaar .
Zit er wellicht een element van onwetendheid in: dat mensen echt niet (meer ) begrijpen hoezeer hun beschaving en economie rust op het fundament van de overvloedige beschikbaarheid van goedkope energie ? Voor veel mensen geldt dat zeker, maar niet voor de academici ,bestuurders, leiders en de influencer van Nyenrode University. Die weten natuurlijk hoe het werkelijk zit , maar zij krijgen directieven van hogere echelons (UN ) om de nieuwste economie vorm te geven in een orgie van verspilling, uitputting en milieu vervuiling.
( Dat een rechter bepaalt wat de hoogste energie-efficientie levert, hoort bij de zelfgekozen weg van extinctie. Gaia ? )
Nienke Homan, gedeputeerde Provincie Groningen en belast met energie :
” energie is niet een technische aangelegenheid, maar een sociaal maatschappelijke aangelegenheid ” .
Nienke Homan heeft gestudeerd aan de Sociale Academie. ( zoekt u maar’s op bij de Provincie ) en nienke homan is geen uitzondering .
Soort Klaver dus, ook zo’n ‘deskundige’ om Kaag maar niet te vergeten.
Normaal geef ik niet af op de politiek. Het valt niet mee om voor je best te doen en verantwoordelijk te zijn voor beslissingen en maatregelen, die in de toekomst wel eens onjuist blijken te zijn. Achteraf krijg je dan van anderen te horen dat je foute beslissingen hebt gemaakt en dat het vertrouwen in je is afgenomen.
Maar soms zijn de beslissingen voor mij onbegrijpelijk. Een simpel voorbeeld.
Gisteravond zaten mijn vrouw en ik lekker te eten in een restaurant.
Toen ik vroeg of ze ook had gehoord dat we binnenkort daar alleen maar konden zitten indien we een coronapas hadden, antwoorde ze bevestigend.
Maar toen ik vroeg waarom dat een versoepeling van maatregelen werd genoemd, wist zij het antwoord ook niet.
“beschaving en economie rust op het fundament van de overvloedige beschikbaarheid van goedkope energie”
Daarom moeten we ook overgaan op vooral wind en zon.
Want dat zijn de enige die ons van zeer goedkope overvloedige energie kunnen voorzien!*)
Veel goedkoper dan kern en ook goedkoper dan fossiel!
En, veel belangrijker, zonder giftige & stralende afvalstoffen en gassen te verspreiden die onze gezondheid en die van onze nakomelingen ondermijnen!
Seb: “ Daarom moeten we ook overgaan op vooral wind en zon.
Want dat zijn de enige die ons van zeer goedkope overvloedige energie kunnen voorzien!*)”
Goedkoop? Overvloedig?
Je zult zien dat als de prijzen van Gas, Olie en Kolen stijgen, de prijzen van windmolens en de door wind opgewekte energie navenant zullen stijgen.
Wind energie wordt onbetaalbaar als het percentage in de energie mix te groot wordt en er geen goede mogelijkheid is voor energie opslag.
Beste heer Seb, zet eens een andere plaat op.
Met vriendelijke groet
“Wind energie wordt onbetaalbaar als het percentage in de energie mix te groot wordt en er geen goede mogelijkheid is voor energie opslag.”
Zelfs in Schotland waar wind+zon vorig jaar ~79% van alle elektriciteit opwekte, is geen sprake van dergelijke prijsstijging en gaat men verder met de uitrol van vooral meer wind.
https://www.scottishrenewables.com/our-industry/statistics
Wij zijn met onze ~20% door wind+zon nog heel ver van dergelijke percentages zodat we ruim de tijd hebben om aan energie opslag te beginnen.
En dat kunnen we gemakkelijk doen door overtollige wind+zon elektriciteit om te zetten in H2 gas (rendement ~90%) en dat op te slaan in een paar zoutkoepels zoals Gasunie/NAM al jaren doen met aardgas (zij slaan een wintervoorraad geconditioneerd aardgas op in een paar zoutkoepels zodat ze kunnen blijven leveren als hun conditioneringsfabrieken ontploffen).
De opgeslagen H2 kunnen we met brandstofcellen (rendement 60%) weer omzetten in elektriciteit.
@Jan,
Bedankt. Als je dan ook regelt dat de zeep reclame voor het zeer schadelijke en dure kernenergie stopt…
In de Volkskrant een positief verhaal over de Thorium reactor. Het lijkt China gelukt om in korte tijd een proefmodel neer te zetten. Voornaamste probleem voor de toekomst: de ontwikkeling heeft jarenlang stil gelegen, en het kan daardoor nog enkele tientallen jaren duren voordat dit op grote schaal toepasbaar is. Europa lijkt met het onderzoek naar een fusiereactor op het verkeerde paard gewed te hebben.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/thorium-geldt-al-tijden-als-de-grote-belofte-van-duurzame-energie-nu-is-china-een-stap-dichter-bij-een-reactor~bbe873da/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=copylink
Seb,
Bedankt voor de Schotse link.
Schotland heeft gelukkig nog wat snel inzetbare waterkrachtcentrales. Maar met de hoeveelheid geïnstalleerde windenergie zitten ze naar mijn mening in de gevaren zone. Nu maar afwachten tot het fout gaat.
Als windenergie faalt dan kun je altijd nog de schuld geven aan klimaatverandering.
Seb
Wat is goedkoop als je er een industrielandschap bij krijgt. Maar voor blinden is dat géén argument. Voor doven het bijgeleverde lawaai waardoor natuurlijke geluiden naar de achtergrond verdwijnen ook niet. Zo heb je ook geen last van maatschappelijke- en andere kosten die je gemakshalve niet meetelt. Lekker makkelijk.
Bart Vreeken
Naar wat ik heb begrepen is en blijft kernfusie voor de toekomst toch echt dé manier van energieproductie. En zij er onlangs ook vorderingen gemaakt om die in een veel kleiner formaat te produceren dan de proefreactor die in Zuidfrankrijk in aanbouw is.
@Seb 18 sep 2021 om 11:01- Ik denk dat kernenergie steeds meer bespreekbaar is door het afschudden van decennialange demonisering. Terecht, want men begint de funeste gevolgen te doorzien van de regulering door de advisory committee on reactor safety en de atomic energy committee hun Gouden Standaard introduceerden. Dit is het credo dat ALARA heet: as low as reasonably accaptable. Bedoeld is stralingsblootstelling gebaseerd op de onjuiste LNT, linear no threshold -norm. Deze norm is absurd: als 1 persoon 100 aspirientjes slikt gaat ie dood; dus wanneer 100 personen 1 aspirine slikken, er altijd 1 dood gaat. Fossiel was van deze regulatie uitgesloten. Dit was in de tijd dat dit financieel kon vanwege het overheidsmonopolie, maar dit is radicaal veranderd door de scherpe dalingen van de olie- en gasprijzen in de 70’jaren. Ondanks de minimaal 500.000 tegen 1 vermogensdichtheid was door met name de AEC nuclear uit de marktprijs geprijsd. Kernenergie is onder gelijkwaardige concurrentieomstandigheden veel goedkoper dan fossiel. Helemaal nu.
@Hetzler,
Helaas werkt het met straling niet zo als met aspirientjes. Daarom de ~1miljoen stralingsdoden en de aangetrokken veiligheidsnormen.
Kun je je vermogensdichtheid maat toelichten?
Ik ben van mening dat rooftorp solar, offshore solar en wind een welhaast oneindig hogere vermogensdichtheid hebben dan nucleair op de enige maat die van belang is:
het aantal km² land dat de generatie van die elektriciteit vraagt.
“Kernenergie is onder gelijkwaardige concurrentieomstandigheden veel goedkoper dan fossiel.”
Ook dat is een droom.
@Adriaan,
Ik zie wind niet falen in Schotland.
@Bart,
“Thorium reactor. Het lijkt China gelukt om in korte tijd een proefmodel neer te zetten”
Ze zijn al sinds 2010 met ~600 wetenschappers bezig en lijken de fundamentele problemen die de gesmolten zout reactor van het ORNL (1965-1969) in USA had, niet te hebben opgelost. Ondanks steun van de nu oude ORNL wetenschappers.
NPO-baas Shula Rijxman wil een klimaatjournaal bij de publieke omroep.
Laten we hopen dat ON dan “planet off the humans” op de agenda zet nu ze aan mogen schuiven.
Hier beslist de Rechterlijke Macht (RM) wederom over wetenschap, maar nu tegen activistische zogenaamde klimaatexperts.
Dat RM zich gaat uitspreken over de wetenschap is wereldwijd (verwerpelijke) mode geworden na de RM in Nederland vonnis deed in de Urgenda claim tegen de Staat aangaande het ‘algemeen belang’, vanuit een activistisch clubje, dat EU-mensenrechten dwingend zijn voor politieke CO2-reductie-doelstellingen en daarmee impliciet verplichtend is voor de snellere proliferatie van de ‘hernieuwbare’ energietransitie
Blijkbaar onvoorzien door juristen van miieuclubs, maar nu blijkt ‘algemeen belang’ te zijn dat aardgas meer milieuvriendelijk is dan ‘hernieuwbare’ energie en dus verwerpelijk.
Overigens heb ik dat altijd al gestaafd, de energietransitie is vooral verwaarloosbare ‘klimaatwinst’ en enorme ‘hernieuwbare’ negatieve effecten / schade aan natuur, milieu, sociale cohesie, economie, werkgelegenheid en wereldwijd zeldzame grondstoffen voorraden.
https://www.climategate.nl/2021/05/hoe-duurzaam-en-hernieuwbaar-is-hernieuwbaar-in-de-energietransitie/
“Dat RM zich gaat uitspreken over de wetenschap is wereldwijd (verwerpelijke) mode geworden”
De RM meet de waarheid af aan hetgeen in de wet staat, dat is hun opdracht…
Als je kijkt naar de geschiedenis dan moet je constateren dat dat altijd al zo is geweest.
Wetenschappers zijn veroordeeld omdat ze hadden geconstateerd dat de aarde een bol is en niet plat, omdat de zon niet om de aarde draaide maar omgekeerd, enz.
Gelukkig is de RM tegenwoordig voorzichtiger geworden.
Omdat in de middeleeuwen de RM (vanuit Religieuze machthebbers) fout / buiten zijn orde negatief vonniste over onomstotelijke fysica-wetten in de onafhankelijke wetenschap, is de huidige RM dat nu ook na het Urgenda-vonnis toegestaan een mening te geven over de wetenschap!
Wat een abominabel antwoord van je, Gresnigt. Je gaat wel af als een gieter.
Seb
Wet en waarheid zijn toch heus verschillende zaken. Maar dat was je nog niet opgevallen? Of bedoelde je natuurwetten?
Maar daar is hier geen sprake van. Wel opletten Bas!
Seb, door welke instantie word tu u betaald/gesubsidieerd?
Het mag opmerkelijk heten.
Minnesota is leftleaning, voor zover je in USA van left kunt spreken (de Democraten noemen zich daar the Minnesota Democratic-Farmer-Labor Party (DFL).
De rechters worden tussen de verkiezingen door benoemd, bij de eerstvolgende (algemene) verkiezingen worden ze voor een periode van 6 jaar gekozen – ze worden (bijna) altijd herkozen.
Sinds 2006 heeft geen Republikein een verkiezing (President, Governor, Senaat) daar gewonnen, dus deze rechters zijn alle benoemd door een Democraat.
De (stevige) meerderheid is vrouw.
En dan deze beslissing.
Chapeau.
Overigens staan er wel meer dingen op de kop, zo leert een NRC-artikel mij vanmorgen.
Een ander Amerikaanse vrouw, geen rechter maar econoom (VU), ondertekenaar van een open brief aan Washington om subiet een CO2 belasting in te voeren, zegt dit: Als producenten en consumenten deze kosten niet betalen, geef je ze in feite een subsidie. Ik geloof niet dat er iets meer op z’n kop gezet kan worden.
Subsidie is nu “gepromoveerd” van iets weggeven (dat toch een luchtje van gemakzucht heeft) naar iets niet vragen (een overheid die niet meer inhalig is … haha).
Een topeconoom bij ABN AMRO ziet productieverlies als één van de schadeposten van climate change.
Vreemd – de great reset is toch bedoeld om de productie wereldwijd te verlagen om zo onze hebzucht uit de lijst van hoofdzondes te schrappen.
Dat artikel spreekt inmiddels van ongebreidelde climate change.
Teugelloos.
Sterker, onbeteugelbaar!
Heeft de Guardian ze dat ingefluisterd? Kunnen we dan niet beter ophouden. Ik zou zeggen: flink produceren en consumeren. Een soort van euthanasie. Het lijden niet rekken.
Het IMF oordeelt dat landen in de warmere regio’s meer welvaartsverlies zullen leiden dan in andere regio’s.
Maar daar zitten juist de arme landen. En één van de poten waarop de aanpak is gebaseerd is: eerlijk zullen we alles delen. Dus, als pakweg de helft van de wereldbevolking moet gaan delen met de andere helft (en zo gelijk verdeeld is het nu niet) dan gaan de rijkste er flink op achteruit, waaronder de NRC-redacteuren (hebben ze geloof ik nog niet in de gaten). En (meer dan) de armere helft gaat er flink op vooruit, warme regio of niet.
De gedachte is dat fossiel en kern schade toebrengen aan de gezondheid van mensen in de wijde omgeving.
Ze zouden die schade moeten compenseren maar dat doen ze niet vanwege gebrekkige wetgeving.
Dat de overheid dergelijke gebrekkige wetgeving laat voortbestaan is een vorm van subsidie,
mede ingegeven door de machtige lobby’s van grote bedrijven die er belang bij hebben dat ze burgers gezondheidsschade kunnen toebrengen, zonder die schade te moeten compenseren.
Seb
Daar heb je een punt. Maar wel even aantonen. Niet statistisch, maar in werkelijkheid. Heb je schade door de gaswinning, dan wordt die ruimhartig en naar de werkelijke schade gecompenseerd. Maar als jij die schade wilt aantonen, kom je aan de ene kant met dubieuze onderzoekjes en aan de andere kant toon je je stekeblind en dof voor de schade die anderen hebben van de speeltjes die windturbines en zonne-akkers worden genoemd. Bas meet met altijd 2 maten.
En uiteraard altijd in de afweging kosten en baten. En dat verlies je nogal eens uit het oog.
Seb
Opnieuw: En daarbij leg jij de kosten stelselmatig bij de éne en de baten bij de ándere partij. Willen de Amsterdammers windturbines, dan zetten ze die toch op de Dam. Ze zijn hoog genoeg om boven de bebouwing uit te steken.
Vuilnisman, mag deze zak ook mee?
oh jeetje … wat heb ik verkeerd gezegd, Chemical?
je bent toch geen NRC-redacteur (mag ik hopen)
Leonardo, ik denk dat Chemical een ander bedoelt, nietwaar Chemical.
Seb doet me denken aan een schitterend boek van Heere Heeresma met de titel: ‘Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp’.
Het gezin de Wit heeft een pick-up met precies 1 plaat, de Carillonklanken. Hilarisch.
Inderdaad Anthony. Ik had de reactie in het verkeerde draadje geplaatst.
Tot nu toe, (op zaterdag 18 september tot 10.00 uur) is er voldoende hernieuwbare energie geleverd om een stad als den Haag te kunnen voorzien.
De helft daarvan was aangedragen door bio-gas.
Kijk, zolang we de Haag maar aan de praat kunnen houden, immers; ” energie is niet een technische aangelegenheid, maar een sociaal maatschappelijke aangelegenheid ” , volgens Nienke Homan en die heeft het toch helemaal geschopt tot gedeputeerde van de provincie Groningen. Ze is er gedeputeerde voor Groen Links.
Weer zo’n figuur die een trapfiets heeft met aangekoppelde dynamo om een ei te kunnen koken.
( met dank aan Bert Pijnse van der Aa)
Recht is iets kroms, dat verbogen is.
Ollie B. Bommel
Het is duidelijk dat het in Minnesota helemaal fout is gegaan met de rechtspraak. Volgens mij moet er een onderzoek komen of de rechters niet beïnvloed zijn door Big Oil & Gas. En ze hebben vergeten de mening van Seb te vragen.
In het overgrote deel van Minnesota waait het overigens gemiddeld niet harder dan windkracht 4-5 Beaufort.
En hier wekt Gemini op dit moment precies 0,0 MW van de 600 MW aan stroom op. Of de GEMINI app werkt niet goed.
Westermeerwind draait ook niet, als je naar de geschiedenis kijkt is het allemaal niets.
Op land waait het zeker al een paar weken niet wat iets voorstelt.
@Reynier
Je hebt het goed gezien. Onder windkracht 3 doet Gemini niets. De eerste weken van september is de opbrengst onverwacht laag. Een periode met weinig wind komt wel eens voor. Gelukkig scheen vandaag de zon.
Het is ronduit vervelend dat wanneer je de het aantal windmolens zou verdubbelen, er op zo’n dag twee keer zoveel molens stil staan.
Verheggen laat zich ook weer eens horen, foute conclusie wat hij trekt, co2 per persoon, is fout ,het gaat wat een land de lucht in stoot, anders nog maar meer mensen importeren dan kan Nederland steeds meer uitstoten als ik dat zo moet berekenen.
https://www.gelderlander.nl/binnenland/moeten-we-wel-van-de-kolen-af-china-wegzetten-als-grote-vervuiler-niet-terecht~a87dc337/
Theo
Nou, daar heeft Verheggen wel een punt. Volgens mij vergeet ie alleen dat de Chinezen en de Indiërs nog een stevige inhaalslag gaan maken als de rest van de wereld voorzien is van de spullen die zij voor ons maken. Of zou Verheggen denken dat die 2 reuzebevolkingsgroepen op een houtje blijven bijten. Ik zou zeggen Klimaatdominee blijf bij je klimaatbijbeltje en het slappe aftreksel ervan dat het KNMI er voor de politiek van brouwde.
Zou Verheggen al een kansel in China en India besproken hebben om die inwoners tot matiging te verzoeken?
Rare man wil door het leven gaan als klimaat goeroe, mensen die graag in de picture staan, volgers heeft hij genoeg in iedergeval.
Maar zo als altijd komt er een tijd dan hoor je er niets meer van.
Beste mensen: en ondertussen gaat het echte leven gewoon door.
hedenochtend kreeg ik een bericht doorgespeeld van de NOS waarin aangekondigd wordt dat een koppeling wordt gemaakt tussen de corona-pas en uw CO2-budget. ( officieel via de NOS -site ) Dus laten we zeggen: als u een over een Corona pas beschikt mag u nog met de caravan door Europa toeren, maar zonder zult u niet verder komen dan Zeeland.
Verder kwam ik net de oproep tegen op FB aan boeren om hun land om te zetten in zonneparken. Als ik ‘ boer’ was wist ik het wel.
https://www.grondverpachten.nl/?fbclid=IwAR0fPka_rjuOj061Uqcadf1sZzpAmW-Kd5E9URXSuVu4U8jo9OBYIo0_kNM
De oplopende gas en energieprijzen waren niet voorzien door het PBL. Net als twee jaar geleden.
Als we een strenge winter krijgen zal de NAM de kraan open moeten zetten, anders staan we in de kou.
We gaan een aantal klimaatdoelen zo niet halen.
Zou het helpen indien we de doelen nog wat ambitieuzer maken?
Ja. Volgens NOS zit NL straks in de kou. Ze hebben geen goede voorraad gas.
Waar heb ik zoiets ook al meegemaakt?
Oh. Ja. Dat was hier. Geen goede planning voor meer energie in de toekomst.
Om de kou uit de lucht te halen…
Volgens de nieuwe wetenschappelijke klimaatmodellen stijgt de temperatuur nog sneller dan ooit!
https://www.mdpi.com/2073-4433/12/2/217/htm
Goed nieuws Henry, op Antarctica wordt het steeds kouder. Omdat de gemiddelde temperatuur op aarde volgens alle klimaatmodellen zal toenemen moet het bij ons wel warmer worden. Dan hoeven we toch niet bang te wezen voor de komende winter?
Tenzij de KNMI de temperatuur op Antarctica gaat homogeniseren.
Ja man. Dat had ik ook al gezien….
https://breadonthewater.co.za/2021/04/05/unexpected-ice/
7x Seb (Gresnigt) vandaag tegen de rest. Hier geldt niet de eenzame volhouder wint het argument. Beetje zielig!
Groningen universiteit berekende 5 windturbine parken van omvang als Gemini-1 voor Dow Terneuzen chemische fabrieken nodig.
Extrapolerend : Bij windstilte 50% moet een kerncentrale operationeel meedraaien bij Gemini-1 voor Dow-chemie Terneuzen.
Een zelfde omvang / aantal geldt voor Chemelot chemie in Geleen, het zelfde voor Chemie Moerdijk, het zelfde voor Pernis/Botlek, het zelfde geldt voor Delfzijl en de regio Eindhoven, Hoogovens heeft 5 windparken of 8 nodig als het wordt omgezet in Waterstof voor de hoogovens.
Er moeten alleen al voor de zware industrie/ werkgelegenheid in Nederland naar schatting zo’n 30 windparken op zee worden bijgeplaatst of zo’n 6 tot 10 equivalent kerncentrales op land.
Het moge duidelijk zijn (ook voor Gresnigt) dat de 2030 / 2050 CO2-klimaatdoelstellingen van het Nederlandse dwalende klimaatbeleid ten enen male onmogelijk kan worden gehaald.
We worden dus omtrent haalbaarheid van de Nederlandse klimaatdoelstellingen keihard voorgelogen door de gepolitiseerde rijks-adviesorganisaties SCP, PBL, CPB dat de 2030 / 2050 klimaatdoelstellingen wél haalbaar is.
Tuurlijk joh. Politici en beleidsmakers genieten ervan hun familie en vrienden een oor aan te naaien. Denk eens na man.
@Scheffer,
Probeer bij de realiteit te blijven, met verzinsels blijf je steken in fabeltjesland.
NL verbruikt vlgs het CBS ~900 TWh/a aan energie (elektriciteit 120 TWh/a).
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/22/11-procent-energieverbruik-in-2020-afkomstig-uit-hernieuwbare-bronnen
Met de komende elektrificatie gaat dat stevig dalen vanwege de toegenomen efficiëntie.*)
De 15MW Vestas produceert op de Noordzee 80GWh/a (zie site Vestas). Dat is per km² 50GWh/a (onderlinge afstand 1,27km)
Met 11.400 km² (=20% van ons deel van de Noordzee) voor offshore windparken produceren we dus 570TWh/a. Tel daarbij op de productie van rooftop en offshore solar en onshore wind dan hebben we de toegenomen efficiëntie vanwege de elektrificatie niet eens nodig om alle energie (niet alleen elektriciteit) die we nodig hebben te produceren.**)
Deels kan de opgewekte elektriciteit direct op een platform worden geconverteerd naar H2 (er is een proef gaande) waarna die via het bestaande onderzeese buizennetwerk naar Hoogovens, e.a. kan worden getransporteerd (minder conversies en energie transport via gasbuizen is goedkoper).
________________
*) Immers:
– een brandstof motor in een auto werkt met een gemiddeld rendement van 25%, en een elektromotor met 95%.
– een warmtepomp werkt met een rendement van 400% en een aardgas CV ketel met een rendement
**) Tussen die grote windmolens kan en mag inmiddels ook worden gevist.
De metingen geven aan dat vis geen probleem heeft met om de km een buis vanuit de bodem… Niet raar want ze heeft ook geen probleem met schepen met ronddraaiende schroeven in het water.
Bij de kapper lag vroeger Readers Digest met berekeningen over,
“hoeveel geld zou je hebben als je in het jaar 0 100 “gulden” belegd had tegen 4% rente?”
Antwoord in 2021 is 1,2 10^34 in Euro.
Dit is 10^19 keer de totale geldhoeveelheid in de wereld vandaag.
Misschien kan Seb even uitrekenen hoeveel windmolens ik daar van kan kopen bij Vestas?
Het doorrekenen met imaginaire getallen, zoals Seb doet leidt juist tot wat hij zelf noemt,
“met verzinsels blijf je steken in fabeltjesland.”
Ter info,
PBL “Naar een schone economie in2050 routes verkend” Hoofdconclusies en o.a. p 22 fig 3.
Het PBL gaat uit van een energieverbruik van 15% lager dan 2008 dit is inclusief “een krachtig energiebesparend beleid” met de opmerking
“Om zo’n reductie te realiseren zijn waarschijnlijk relatief ook dure besparingsmaatregelen nodig, in beperkte mate aangevuld met gedragsverandering.”
In 2008 was ons verbruik 3276 PJ en 2019 3046 Pj dus al 7% besparing zodat PBL nog maar 8% haalbaar acht inclusief “dure besparingsmaatregelen”.
Seb “fantaseert” een besparing van 900 TWh/a nu naar 570 TWh/a, dus een besparing van 36,6 % in 2050 t.o.v. 2021 zonder kosten.
PBL komt niet verder dan 15 % via dure besparingsmaatregelen t.o.v. 2008 (p 22 fig 3)
Seb “fantaseert” “Met de komende elektrificatie gaat dat stevig dalen vanwege de toegenomen efficiëntie.*)”
PBL zegt inclusief technische ontwikkeling in efficiëntie in 2050 15% hoger energieverbruik. (p 22 fig 3)
Seb “fantaseert” 80GWh/a per molen van Vestas op 20% Noordzee. (bij 10m/s jaargem en 60% cf)
Dat betekend dat alle huidige en geplande windparken op zee hier niet aan voldoen.
Afbreken?
Seb”fantaseert” “Tussen die grote windmolens kan en mag inmiddels ook worden gevist.”
Minister Schouten op 13 sept 2021 “Vissen met sleepnetten is daar hoe dan ook verboden.”
Misschien mogen ze ooit stokken met netten in de grond plaatsen zoals men 200 jaar geleden viste in ondiepe wateren. (longline is verboden)
Dat 50% van onze huidige “hernieuwbare energie’ van Biomassa komt begin ik maar niet meer over in 2050.
Etc. Etc. Etc.
Readers Digest rekenvoorbeeld hierboven was tenminste nog humor.
Ik kwam afgelopen vrijdag vanuit de omgeving Trier via Luik naar het noorden gereden; U voelt hem al aankomen denk ik, in Duitsland stonden al die grote windmolens over een gebied van 150 Km stil. Overigens kom ik in voorjaar, zomer en najaar vaker in Duitsland en altijd valt het me op dat de binnenlandse windmolens het meestal heel kalmpjes aandoen. Ik zou die economisch/natuurkundige opbrengsttabellen wel willen zien maar deze zullen door de politiek, voor zover die dat begrijpt, ‘noodgedwongen’ achtergehouden worden.