Een bijdrage van Kees le Pair.
Onlangs kopte de Telegraaf: ‘Wondermiddel olivijn haalt CO2 uit de lucht‘. Eigenlijk is dat geen nieuws. De aarde doet dat namelijk al vierenhalf miljard jaar. Zonder olivijn bestond onze atmosfeer vooral uit CO2. De Utrechtse hoogleraar Olaf Schuiling vertelt al jaren aan wie het maar horen wil, dat je met dat spul het klimaat kunt redden. Een paar rekensommetjes brachten mij er toe het eind van het leven op aarde dankzij Olivijn te beschrijven in een ‘science fiction‘ roman, “De tweede Apocalyps”.
De aarde heeft geen haast, die neemt de tijd om al dat CO2 uit de lucht te halen. Dat komt door het relatief kleine reactieoppervlak van rotsen en bergen bestaand uit Olivijn. In de Tweede Apocalyps krijgt de mensheid haast. Ze wil van het CO2 af en verpulvert het overvloedig aanwezige mineraal tot poeder. Dat wordt kwistig over de wereld uitgestrooid en doet zijn werk veel sneller dan de aarde dat kon.
Met het voorspelbare eind tot gevolg. Onder 150 ppM CO2 is het uit met de plantengroei en dus met voedsel voor mens en dier. In mijn sf-roman is er daarna nog wel een tijdelijke voortzetting van de beschaving door aardige robots. Maar die laat ik er nu even buiten.
De start van de werkzaamheden aan de eerste Apocalyps van de Telegraaf deden me een blik werpen op mijn leven, dat na 85 jaar aardig op zijn eind loopt. Misschien, als ze met dat Olivijn een beetje opschieten, gaan we wel tegelijk, plant, dier, mens en ik. Ik gun u een blik over mijn schouder:
Een kijkje met een vergrootglas naar mijn levensloop
Op mijn webstek staat een CV. Het is een korte weergave van mijn levensloop. In enkele regels beschrijft het fasen en belangrijke gebeurtenissen. Richt ik daar een loep op dan zie ik details waarover verhalen te vertellen zijn. Zoals die keer dat ik de moeder van een vriendinnetje in de straat op haar vraag, wat ik later wilde worden, antwoordde: “Ik wil mevrouw worden”. (Mijn LHBTQ affiniteit ‘avant la lettre‘.)
Ik was toen vier jaar. Mijn antwoord wekte in die tijd nog verbazing en de vervolg vraag, waarom? Ik legde uit dat vaders de hele dag op het lab moesten werken, terwijl een moeder tijd had om met mij te spelen. Zij kon ook koffie drinken met buurvrouwen en daarbij zelfgebakken taartjes eten. Iets dat in 1940 nog net even ging. Dat leek mij een aantrekkelijker toekomst dan meneer worden. Zelf zou ik het niet hebben onthouden. Dat ik het nu nog weet, komt doordat die moeder het schaterend aan de mijne heeft verteld, van haar heb ik het later nog vele malen moeten horen.
Mijn ambitie hing toen al weer aan de kapstok. Ik was snel wijzer geworden en via brandweerman, trambestuurder en zeekapitein bij verkeersvlieger aangeland. Een bril gooide roet in het eten. Bovendien was ik gaan twijfelen of je in zo’n cockpit met een kist vol mensen, die graag levend thuis willen komen, wel gelegenheid zou hebben om te onderzoeken hoe het heelal in elkaar zat. Na wat gepieker kwam ik tot de conclusie dat er daarvoor maar één weg open stond. Ik ging dus natuurkunde studeren. Ook daarover heb ik ooit zo’n uitvergroting op het web gezet.
Aan mijn onderzoeksloopbaan kwam een eind, doordat een Amerikaanse universiteit mijn contract niet wilde verlengen. Overigens tegen de wens van mijn natuurkundige collega’s. De leiding van de instelling was ontevreden over een Vietnam-voordracht, die ik hield voor een zaal vol studenten. Ik moest dus terug naar Nederland en kwam in de directie van de stichting FOM, onze nationale natuurkundige onderzoeksorganisatie. Van daaruit dacht ik gemakkelijk weer in het onderzoek zelf aan de slag te kunnen.
Het liep anders. Het werk in die directie voor de crème van de Nederlandse fysica, was zo leuk en interessant, dat mijn toga in de wilgen bleef hangen. Ik peddelde dus mijn kano op de levensrivier tussen oevers met op de ene kant bestuurders en op de andere knapperds die de heelal puzzel probeerden op te lossen. Ik hielp uitmaken welk onderzoek wel en welk onderzoek minder licht op de zaak wierp. Later werd dat uitgebreid met allerlei onderzoek waarvan mens en maatschappij wat meer direct hun voordeel konden hebben.
Tijdens die tocht deed ik ervaringen op waarvan, een andere, toen nog respectabele krant meende, dat daar ook zijn lezers van konden profiteren. Ik schreef dus een reeks kronieken in een wetenschappelijk bijvoegsel. Bewonderaars vonden, dat ik die in een boek moest samenbrengen. Dat werd met weglating van al te zeer gedateerde “De toekomst achter ons“. Het verscheen in 2011 bij de toenmalige uitgever BètaText van mijn helaas te vroeg overleden medewerker en vriend Jan Heijn.
In het voorwoord schreef ik o.a.:
De hele wereld is al tamelijk gek en wordt steeds gekker. Mensen houden massaal de baarlijkste nonsens voor waar. Zij gaan eraan dood, verliezen hun geld, worden ziek, of laten hun humeur vergallen. Daarbij leren zij niet van eigen fouten en die van anderen.
Hier hebt u de verklaring. De geschiedenis is op zijn retour. Het tijdperk van De Verlichting ligt achter ons en wij koersen de duisternis in. Wij lijden aan de kwalijke gevolgen van vermenselijking. Humanisering van de samenleving heeft niet alleen maar positieve kanten.
Een schrijver die over de werkelijkheid vertelt, kijkt soms bezorgd terug, of hij geen onzin heeft beweerd. Dat deed ik dezer dagen bij kennisname van eigentijds nieuws. Nu, dat viel mee. Of, beter gezegd, het viel hard tegen. Bij nader inzien was “tamelijk gek en wordt steeds gekker” een kolossaal eufemisme. In 2011 had ik niet gedacht, dat het zo snel zou gaan en zulke wereldomspannende ellende te weeg zou brengen.
Een kanjer van een vergissing. De voortekenen waren toen al ruimschoots aanwezig. De oude heer Rothschild had de weg al gewezen: “Permit me to issue and control the money of a nation, and I care not who makes its laws.” Hij zal het wel in het Frans hebben gezegd, maar zo is het ook duidelijk. Geld is een nuttig ruil- en oppot middel. En met veel geld kan je via allerlei media intermenselijke gedachtewisseling sturen. Omdat geld vergaren moeite en inspanning kost, probeerden velen dat al sinds de uitvinding op een oneerlijke manier door lood aan goud toe te voegen of bankbiljetten te vervalsen. Dat liep geen vaart, omdat allerwegen beseft werd dat het verkeerd was en men vervalsers bestrafte. Maar daaraan kwam een eind door toedoen van gangmakers als Ronald Reagan en Margareth Thatcher. Die openden de weg naar ongelimiteerde geldschepping door goed te vinden dat bezitters krediet in de vorm van beloften als ‘asset‘ op balansen mochten opnemen. Een liberalisatie die de weg vrijmaakte voor een financiële elite om onbeperkt geld te scheppen. Immers beloften, eufemistisch aangeduid als ‘promessen’, derivaten, of ‘futures‘ kunnen onbeperkt worden aangemaakt. Deze assets kunnen in de vorm van krediet als geld geteld worden.
Mensen sturen met geld gaat heel snel. Veel sneller dan ouderwetse regeringen dat met legers en politie konden. Dat had ik in 2011 al moeten bedenken, toen ik wist dat er al enige tijd veel meer geld over de wereld stroomde dan goederen en diensten (anders dan financiële). Het is intussen meer dan 10 x zoveel. Ik had dus kunnen weten dat heel snel enkele veel geld bezitters met idiote meningen zich niet meer zouden hoeven te bekommeren om wie de wetten maakt. Zij konden in enkele jaren de hele wereld met hun idioterieën doordringen en hun marionetten ogenschijnlijk macht geven. Vele malen sneller dan de verlichting van weleer de duisternis van dom geloof heeft verdreven.
En zotte ideeën waren er altijd al. Heksen die je konden betoveren. Rassen die het kwaad belichaamden, die moesten worden uitgeroeid. Vier witte olifanten die de wereld dragen. Fossiele brandstoffen die een ijstijd veroorzaken. Bomen die sterven van zure regen. God, die het eind der tijden bewerkstelligt. CO2 dat de golven aan Amersfoort laat knabbelen. Loterijen die je rijk maken. Virussen die je met monddoekje elimineert. Ik laat de honderdduizend andere waandenkbeelden maar weg. Het zijn er meer dan er miljardairs zijn om ze te omhelzen en in krediet om te zetten.
Het gaat nu zo hard, dat het zelfs in een klein land als het onze niet meer is bij te houden. Zelfs afgetreden kabinetten met marionetten op sleutelposities struikelen in hun haast over eigen benen om ze in daden om te zetten. Het moet afgelopen zijn met consumptie van zuivel, vlees en vis. Tarwe en groente hoeven niet meer te worden verbouwd, weg met kippen, varkens, ander vee en boeren. Het volk denkt, eten laat je gewoon via internet thuisbezorgen. Huizen bouwen of wegen en dijken aanleggen verstikstoft de wereld, afgelopen er mee. Bedrijven als Shell, en Hoogovens moeten land en wereld uit.
DSM is nog even vergeten, daar komt al dat plastic vandaan. Maar diens beurt komt, zodra een van de marionetten op het idee komt en dat lanceert. En wie volgt? De Tweede Wereldoorlog overleefden mijn ouders en ik alleen, doordat we enkele vriendelijke boeren kenden, die ons voedsel verkochten, ondanks dat ze daar hun vrijheid en leven mee riskeerden. Die weg wordt nu afgesneden door alvast met het afschaffen van de boeren te beginnen.
Zover wat betreft het nieuws van de wanen tot eergisteren. Daar kwam onlangs dus de olivijn-wereldredding bij. Het is onweerlegbaar “een schitterend idee om het overtollig CO2 op te ruimen”. De natuur gaf het voorbeeld! En ik heb in mijn roman beschreven hoe effectief het is. Het is zelfs zo goed, dat het niet slechts een eind maakt aan al dat groen en de diertjes die het eten, maar ook aan de gevaarlijke overbevolking van de aarde. Alhoewel dat voorvoegsel “over” hier geschrapt mag worden. Met olivijn in poedervorm hebben we eindelijk het middel in handen om de wereld van de mensenpest te verlossen. Waarna de aarde op eigen natuurlijke wijze, zij het niet groen, ongehinderd zijn baantjes om de zon kan blijven trekken. Ik noem dat de triomf van de morons.
Het is wel jammer dat de robotontwikkeling niet snel genoeg gaat om de beschaving namens ons voort te zetten. Die hoop in De Tweede Apocalyps vervliegt dus.
***
Bron hier.
Loterijen die je rijk maken is zondermeer waar. De eigenaar van de postcode loterij en al zijn andere spelen is tot de rijkste van het land gaan behoren en is nu zelf een goede gever geworden om het land en de wereld te redden.
Echte wetenschappers zijn er nog. Gisteren op de radio een mevrouw horen vertellen over de bosbranden in Australië. Het oppervlak van twee maal Nederland is daar afgebrand. Daar kwam meer CO2 in de lucht dan van de wereldwijde luchtvaart in een jaar. De CO2 nivos zijn daarom weer flink gestegen. Dat verandert het klimaat. Door het warmere weer komt het bos voorlopig niet meer terug. Staat allemaal in nature. Nu weet ik in ieder geval waarom afgelopen zomer de heetste aller tijden was.
Briljant artikel. Shocking hoe we worden gedomineerd door incompetente volksvertegenwoordigers, politieke dogma’s, dwalende ‘woke’ ideologieën en juridische ‘mensenrechten’. Alles moet eerst kapot ten behoeve van een nieuwe ‘sociale’ wereldorde.
@Scheffer, incompetente volksvertegenwoordigers, er zijn er wel die competent zijn. Zij gaan echter niet met deze mensen samenwerken. Je moet masochistisch ingesteld zijn om dat te willen doen.
Ayn Rand en George Orwell hebben het al veel eerder gezien en beschreven. Ik heb geen idee hoe het tij te keren. Het kan niet anders dan culmineren in armoede en schaarste en zodra die verdeeld moet worden krijg je onherroepelijk (burger)-oorlog.
China lacht zich rot, ze werken aan een toekomst met een superieure energievoorziening.
Een toekomst met vooral windmolens & zonnepanelen. Wind + zon produceren daar al ~ dubbel zoveel stroom dan kern.
“De hele wereld is al tamelijk gek en wordt steeds gekker. Mensen houden massaal de baarlijkste nonsens voor waar”.
Krankzinnige live evenementen worden steeds frequenter. Waarvan akte gisteren in het Journaal over de produktie van “groen” staal bij Tata.
Zelfs de “ja maar” vraag wordt niet meer gesteld.
Doet me steeds meer denken aan Spenglers Faustische cultuur en mens.
“Faustische cultuur is gekarakteriseerd door een sterk gevoel van oneindigheid en een tragisch streven naar het onbereikbare”
en
“De dronken ziel wil boven ruimte en tijd uit vliegen. Een onnoembaar verlangen lokt hem naar grenzeloze verten. Men wil loskomen van de aarde, opgaan in het oneindige, de lichamelijke banden doorsnijden en in het heelal onder de sterren rondwentelen…….”
Prettige dag nog, ik moet de vuilniszakken nog buiten zetten.
Rekenen
Tata NL gaat voor waterstof en een een vlamoven in plaats van ijzer reductie met kolen. Dwz alleen ter vervanging van hoogoven 6 en alles op aardgas voorlopig. De Nederlandse vestiging is goed voor 0.2% van de wereldwijde staal productie en gaat voor de helft over. Dat scheelt wereldwijd 0.1% van de kolen die een hoogoven in gaan na tien jaar. Tegen die tijd zal China verdubbeld zijn. Daar heeft de Nederlandse belasting betaler best wel enige miljarden voor over. Uiteindelijk moet het naar groene waterstof op wind. Windstroom gelijk de totale windproductie van het hele land.
Gelukkig is de opbrengst hernieuwbaar. Het is al verkocht voor miljoenen inwoners, datacenters, basf België en nu kunnen de hoogovens er ook nog wel bij.
Je had toch zeker ook gehoord dat sluiten van Tata steel bespreekbaar was.
Daar op volgde dat ziekenfonds onbetaalbaar wordt, dit had ik al eerder voorspelt door hun gekloot hier in dit land, breek de tent maar af gooi grote bedrijven maar in de sloot, en we leven straks op straat.
Je slacht niet alleen de grote bedrijven maar ook de hele klimbim wat er omheen hangt en dat is niet niks.
Straks kunnen ze hier nog geen blikje meer maken.
Vaak krijgen bedrijven de schuld, terwijl de mensen steeds verder oprukken met hun woningen naar de bedrijven toe die er soms al een eeuw staan, en uiteindelijk hebben de bedrijven het geflikt en moeten afnokken, zo is het hier ook al gebeurd.
Dat is typisch Nederland
@Eab,
Het punt van belang is niet zozeer het klimaat, maar vooral dat hun o.a. kanker verwekkkende uitstoot verdwijnt met het gebruik van H2 in plaats van kolen/cokes.
Als ze dat niet doen dan moeten ze z.s.m. tot sluiting worden gedwongen.
Zweden toont ons met een draaiende fabriek dat het kan. En het wordt ook nog goedkoper:
https://energycentral.com/c/ec/plummeting-wind-costs-could-make-%E2%80%98green%E2%80%99-hydrogen-cost-competitive-2023
Het is onaanvaardbaar dat onze oligarchie een dergelijk onnodig vervuilend, burgers dodend bedrijf laat voortbestaan. Het heeft al veel te lang geduurd.
De benodigde H2 kan met een paar grote windparken op de Noordzee en een paar platformen met een conversie fabriek worden opgewekt. Transport kan via bestaande onderzeese aardgasbuizen die nu niets doen omdat die aardgasvoorraden op zijn.
Seb, welke kankerverwekkende stoffen in het fijnstof stoot Tata Steel uit als ze gebruik maken van cokes? Misschien kan je het zelf even nagaan op de website van het RIVM en van de GGD Kennemerland. En kan je ook even aangeven in welke mate welke kankersoorten en andere ziekten er door veroorzaakt worden?
Veel geblaat, weinig wol.
@Johan,
Check het recente onderzoek van het RIVM (soms doen die jongens daar nog wel eens iets goeds).
Kolen maken comeback: ‘Zijn we helemaal gek geworden?’
Nederlandse kolencentrales produceerden in het eerste half jaar van 2021 bijna vijftig procent meer stroom dan in dezelfde periode een jaar eerder. Door torenhoge gasprijzen is de meest vervuilende bron van elektriciteit na jaren van daling weer in trek.
Sander van Mersbergen 16-09-21, 03:00
Mede daardoor dreigt Nederland de door de rechter opgelegde Urgenda-doelstellingen dit jaar niet te halen. Kolenstroom is de meest vervuilende vorm van elektriciteit. Om aan vonnissen van de rechter en internationale verdragen te voldoen moet Nederland juist mínder CO2 uitstoten. Het kabinet heeft dan ook besloten dat de vier kolencentrales die Nederland nog heeft, op termijn dicht moeten.
Toch produceerden deze centrales in de eerste zes maanden van dit jaar fors meer dan een jaar eerder in die periode, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: ruim 6000 miljoen kilowattuur, tegenover ruim 4000 miljoen een jaar eerder. Daarmee maken kolen een voorzichtige comeback. Dit jaar is 10 procent van de stroom afkomstig uit kolencentrales, vorig jaar was dat 7 procent.
Voorheen lag het aandeel van kolencentrales in de Nederlandse stroomproductie nog veel hoger. Tussen 2015 en 2019 gingen zes centrales echter uit bedrijf. Nu zijn er nog kolencentrales in Eemshaven, Geertruidenberg en op de Maasvlakte (twee stuks). Deze sluiten in 2025 of 2030.
In heel Europa zouden de kolencentrales zo snel mogelijk naar nul moeten
Torenhoge gasprijs
De recente opleving is vooral te wijten aan de torenhoge prijzen van gas, stelt Jilles van den Beukel, energieanalist bij het The Hague Centre for Strategic Studies. Stroom uit gascentrales is het voornaamste fossiele alternatief voor kolenstroom, en is ongeveer de helft minder vervuilend. ,,De prijs van gas heeft door groeiende wereldwijde vraag echt een enorme vlucht genomen, die staat op recordhoogte. Vorig jaar zomer kostte een kubieke meter gas 5 euro, nu meer dan 60.”
De prijs van kolen is eveneens gestegen, maar minder hard. Van den Beukel: ,,Daardoor zijn kolen nu met een kleine revival bezig. Dat is opmerkelijk. Het geeft aan hoe extreem de situatie op de internationale gasmarkt is.”
Een andere reden is dat vorig jaar ‘veel en langdurig’ onderhoud plaatsvond in kolencentrales, stelt Cor Pierik van het CBS. ,,Ze draaien inmiddels weer volop. Hierdoor is de elektriciteitsproductie uit kolen een stuk hoger dan vorig jaar.”
Urgenda
Onder de streep stoten de kolencentrales fors meer schadelijke stoffen uit dan vorig jaar. En dat is ‘vreselijk’, zegt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. ,,Als we hier over dertig jaar op terugkijken, tikken we ons tegen het voorhoofd. Dat na de recente bosbranden en overstromingen de kolencentrales weer volop draaien. Zijn we helemaal gek geworden?”
De opleving van kolen valt samen met een bredere ontwikkeling. Het CBS maakte gisteren bekend dat de uitstoot van broeikasgassen in het tweede kwartaal 11 procent hoger was dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Daarmee beweegt de uitstoot zich weer naar het niveau van voor corona. Vooral industrie en transport stoten meer uit.
Urgenda won eind 2019 definitief een klimaatzaak tegen de overheid. Het kabinet werd verplicht de uitstoot fors terug te dringen. In 2020 moest de CO2-uitstoot 25 procent lager liggen dan in 1990. Minnesma: ,,Door corona en omdat de kolencentrales in 2020 deels stillagen, is die doelstelling toen misschien net gehaald. Maar voor 2021 gaat dat niet lukken.”
Maarten de Zeeuw, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Nederland, vindt het ‘heel problematisch’ als de klimaatdoelen niet gehaald worden. ,,Burgers moeten er op kunnen vertrouwen dat de overheid zijn afspraken nakomt. Dat gebeurt nu niet.”
Eind oktober komt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) overigens met een nieuwe Klimaat- en Energieverkenning. Daarin probeert het adviesorgaan van de overheid definitief vast te stellen of de Urgenda-doelen in 2020 zijn gehaald, en of ze dit jaar echt buiten beeld zijn. Conclusies daarover nu zijn voorbarig, stelt een woordvoerder.
Urgenda kondigde eerder al aan opnieuw naar de rechter te stappen als de overheid niet aan de afspraken voldoet. Minnesma schermt ook nu nadrukkelijk met het eisen van een dwangsom, mocht de CO2-afname weer lager uitvallen dan de afgesproken 25 procent.
Sluiting
Het kabinet maakt zoals gezegd wel werk van het sluiten van de kolencentrales. Ook mogen de installaties vanaf 2022 nog maar op 35 procent van hun capaciteit draaien. Daarnaast overweegt de overheid om één centrale eerder te sluiten dan in 2025, maar daarover is nog geen akkoord.
Zowel Minnesma als De Zeeuw vinden echter dat het niet hard genoeg gaat. Ze zien in de recente kolenopleving een extra signaal dat de overheid meteen moet ingrijpen bij de kolencentrales. De Zeeuw: ,,De overheid moet alles doen wat in haar macht ligt.”
De markt zou niet moeten bepalen dat er weer meer kolen verbrand worden, de overheid moet dat echt sturen
Marjan Minnesma, Urgenda
,,Je zou een noodplan moeten hebben, iets waar de jongeren al een tijd om vragen”, stelt Minnesma. ,,In heel Europa zouden de kolencentrales zo snel mogelijk naar nul moeten, om gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering zo veel mogelijk te beperken. De markt zou niet moeten bepalen dat er weer meer kolen verbrand worden, de overheid moet dat echt sturen.”
Minder wind
Er is overigens nóg een reden dat de kolencentrales weer stevig branden. 2021 is een tegenvallend ‘windjaar’. Windmolens op land produceerden tussen januari en juni ruim 12 procent minder dan vorig jaar. In Duitsland was dit fenomeen nog veel duidelijker zichtbaar. Daar daalde het aandeel windenergie zo hard dat kolencentrales weer de belangrijkste bron van stroom zijn.
In Nederland zijn de gascentrales hofleverancier. De productie van deze centrales daalde door de extreem hoge gasprijzen sterk, van 60 procent naar 52 procent van de totale Nederlandse stroomproductie. Energiebronnen die de gaten vullen – naast kolen – zijn biomassa (30 procent meer dan in 2020), zon (plus 35 procent) en wind op zee. Het aandeel van die laatste bron verdubbelde door de ingebruikname van grote nieuwe parken zelfs ruim.
Mede dankzij de ingebruikname van een windpark bij Borssele neemt de hoeveelheid groene energie ook toe.
Mede dankzij de ingebruikname van een windpark bij Borssele neemt de hoeveelheid groene energie ook toe. © Ørsted / Sky Pictures
Bij elkaar opgeteld kwam 24 procent van de stroom in het eerste half jaar van 2021 uit echt schone bronnen (zon en wind), tegenover 20 procent een jaar eerder. Omdat de totale vraag naar stroom ook weer toeneemt, komt deze extra productie niet in plaats van fossiele stroom, maar erbovenop. In het tweede kwartaal was de totale uitstoot van de Nederlandse elektriciteitsproductie 2 procent hoger dan vorig jaar.
De Zeeuw (Greenpeace) vindt het onacceptabel: ,,Dat de overheid dit in 2021 nog laat gebeuren, en dat er gewoon nog kolen verstookt worden, terwijl heel veel Nederlanders keihard aan de slag zijn om hun klimaatimpact te beperken… Dat is ongehoord.”
https://www.ad.nl/binnenland/kolen-maken-comeback-zijn-we-helemaal-gek-geworden~a68e151a/
Het hele geneuzel van GP wordt compleet onderuit gehaald door die paar woordjes: ’terwijl heel veel Nederlanders keihard aan de slag zijn om hun klimaatimpact te beperken’. Als je dat werkelijk denkt, dan leef je toch echt onder een steen.
Zeker, heel veel Nederlanders zijn bezig met het ‘klimaat’, maar dan toch alleen maar om op die manier hun zakken te vullen en een machtspositie zonder echte verantwoordelijkheid te krijgen en te behouden.
Transitie word en is ellende.
Zonnepanelen verdienen minder geld terug door overbelast stroomnetwerk
https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/zonnepanelen-verdienen-minder-geld-terug-door-overbelast-stroomnetwerk/
Excuses, 1000x excuses!
“de door de rechter opgelegde Urgenda-doelstellingen”. Daar las ik echter in de haast en emotie per ongeluk: “de door de Urgenda-rechter opgelegde doelstellingen.”
Of was ik misschien vooringenomen? Hoe dan ook, excuses aan de heren van de rechtspraak! (Alhoewel het tegenwoordig steeds meer linkspraak begint te lijken…)
Ik ben me ongeveer 10 jaar geleden gaan verdiepen in ‘energie’. (Nou ja, fysiek besparen toen nog omdat de prijs van een vat olie op 100 dollar stond en stijgende volgens de voorspellingen ) Wat opvalt is, dat zaken die toen als vokomen belachelijk werden beschouwd nu tot het collectief denken behoren als volkomen normaal.
Zo kan ik me publicaties van de TU Delft herinneren waarin toen de toepassing van waterstofgas als opslagmedium voor elektrische energie eenduidig werd afgewezen, vanwege de eigenschappen die nu gewoon worden genegeerd. Dat was nog vóór het eerste windmolenschandaal van het Econcern van Ad van Wijk en Ad later, als bijzonder hoogleraar van de TU Delft ,met strafblad, door Nienke Homan, gedeputeerde van de Provincie Groningen en met Energie belast ( opleiding sociale academie), werd binnengehaald om de waterstof-economie in Groningen uit te rollen als compensatie voor het wegvallen van banen in de gasindustrie.
Inmiddels bestaat er een internationale waterstof- coalitie, waarvan Shell/ Mitsibushi, de havens van Amsterdam en Rotterdam, Tata Steel én de Gasunie deel uitmaken.
2) Er was een groot onderzoek naar de werking van windmolens in Zeeland, waarvan de conclusie luidde dat windmolens waardeloze apparaten zijn.
De uitkomst is bekend. De hele Noordzee wordt volgepleurd met windmolens die waterstofgas gaan maken waarmee staal gesmolten gaat worden. Zo wordt het volk verteld in de alle media.
3) ook in die tijd stond er een artikel in de krant van iemand die had ontdekt dat gemalen olivijn CO2 opneemt. Mensen lachten er hartelijk om.
Op de LessWatts Post heb ik een stukje met de titel ‘de mens in suïcide -modus’ hetgeen wellicht aansluit bij het Gaia idee waar marleen roelofs gisteren over schreef. Straks ga ik beginnen aan een stukje over hoe staal te bereiden met waterstofgas (zonder cokes ) Waar ik bang van word, is hoe effectief tegengeluiden uit de MSM worden geweerd en vooral: dat niemand dat in de gaten lijkt te hebben of wat kan schelen kennelijk.
“groot onderzoek naar de werking van windmolens in Zeeland, waarvan de conclusie luidde dat windmolens waardeloze apparaten zijn.”
De heersende oligarchie bepaalt vaak hoe er wordt geoordeeld over vernieuwingen.
En als die vernieuwingen bedreigend zijn voor die oligarchie dan is het oordeel dus negatief waarmee dan flink reclame wordt gemaakt.
Is dat niet voldoende en dreigt de vernieuwing toch te worden omarmd dan volgen andere maatregelen zoals met zonnepanelen in Spanje en op Curaçao.
Daar zijn afdoende belastingen op zonnepanelen ingevoerd zodanig dat eigenaren de zonnepanelen weer van hun dak afhaalden… En dus zie je die daar zeer weinig.
Zeer frappant in Curaçao omdat de omstandigheden daar ideaal zijn voor zonnepanelen (nauwelijks seizoenen, opbrengst >2x zo veel als in NL, zeer hoge stroomtarieven).
In Spanje zijn die belastingen deels weer opgeheven nadat een andere partij de verkiezingen had gewonnen.
Als je wilt weten hoe de toekomst eruit gaat zien dan moet je dus door dat soort publiciteit heen kijken en je oriënteren op de fundamentals.
Overigens bezondigt niet alleen het kapitaal zich aan dergelijke vervalsingen, ook milieu organisaties doen dat af en toe, zelfs wetenschappelijke organisaties zoals de EASAC.
Seb
Nee, dan kijk je door je glazen bol en merkt niet meer op dat die de werkelijkheid behoorlijk vervormd.
“Als je wilt weten hoe de toekomst eruit gaat zien dan moet je dus door dat soort publiciteit heen kijken en je oriënteren op de fundamentals.”
En de keiharde fundamental is dat prijs van een door zon en wind geproduceerde kWh maar blijft dalen. Dat zet het hele bestaande energiesysteem onder druk om te veranderen.
Subsidies (tijdelijk geld), groene hype en mogelijks zelfs de klimaatverandering zijn niet de fundamentals voor investeerders om voor zon en wind te kiezen. De financiële businesscase in energieland is aan het veranderen en dat is de echte drijvende kracht.
Nee hoor Bas,
Als je wilt weten hoe de toekomst er uit ziet kan je beter gewoon de krant lezen…
“Minder wind
Er is overigens nóg een reden dat de kolencentrales weer stevig branden. 2021 is een tegenvallend ‘windjaar’. Windmolens op land produceerden tussen januari en juni ruim 12 procent minder dan vorig jaar. In Duitsland was dit fenomeen nog veel duidelijker zichtbaar. Daar daalde het aandeel windenergie zo hard dat kolencentrales weer de belangrijkste bron van stroom zijn. ”
https://www.ad.nl/binnenland/kolen-maken-comeback-zijn-we-helemaal-gek-geworden~a68e151a/?referrer=https%3A%2F%2Fradar.avrotros.nl%2F
Op Curaçao zijn de omstandigheden voor windmolens ook zo ideaal. Hahaha!
Gekker kan niet, nu gaan ze de landen ook nog omploegen op zoek naar Lithium, ook Portugal moet er aan.
Ik had hier langer geleden al eens een artikel over gelezen, maar veel Portugezen zijn daar absoluut niet blij mee dat ze de boel daar overhoop gaan halen.
Het gaat allemaal om het grote geld, niemand van hun geeft geen reet om klimaat of de bewoners ter plekke, kijk maar wat overal in de jachthavens ligt de een wil nog groter dan de ander.
Protest tegen Europese jacht op lithium, het witte goud: ‘Ze gaan ons land kapotmaken’
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5254324/lithium-portugal-mijnbouw-batterij-auto
Aan allen in het algemeen en aan Dieter en Theo in het bijzonder.
Gisteravond met veel plezier gekeken naar het eerste deel van een serie reportages over oases in Nederland. Hulde voor dit initiatief en zeker ook hulde voor de fantastische presentator. Liet de mensen in hun waarde; verfrissend.
Mooi, dat Vijlen. ben er in mijn jeugd meerdere malen geweest.
Maar wat jammer, dat ook daar het landschap zichtbaar verpest is, en nog veel meer zal worden vrees ik, door die volslagen onzin van molentjes.
Mijn mooie Limburg van mijn jeugd, wat doen ze je aan?
Oh ja, Liander gaat niet meer leveren aan nieuwe grote gebruikers. Hoe komt Tata dan aan stroom voor het produceren van groene waterstof.
Ik snap het niet hoor, er is toch meer dan genoeg stroom uit zon en wind daar en nog gratis ook.
AnthonyF,
Bedankt, ik heb het jammer genoeg niet gezien, maar het is hier werkelijk nog prachtig, ik wil niet met de neus omhoog lopen, maar wat dat aangaat heb ik veel geluk, natuur naast de deur.
Een vriend van mij heeft een huis gekocht op latere leeftijd, hij woonde eerst altijd in de stad, en heeft altijd hier op militaire vliegveld Brugge gewerkt, en heeft zich nu een huis op het dorp gekocht, en zegt nu, ik woon in een vakantie huis, en de mensen zeggen elkaar goede dag, dat was nieuw voor hem.
Als ik hem tegenkom met zijn hond zeg ik altijd, enne weer terug van vakantie. :-)
Maar inderdaad de groene ellende rukt op, aan de andere kant van de maas hebben ze al 5 van die Eifeltorens geplaatst, staan trouwens vaak stil, die dingen zie je al op 5 kilometer afstand staan, een kerktoren is er niets tegen.
Daar in Vijlen en die kanten hebben ze de heuvels ingedeeld in sterren, 5 sterren is meen ik waar de meeste trekvogels over de heuvels vliegen, en laat ze nu daar net molens willen plaatsen.
Ik was laatst met mijn vrouw in de buurt van Wittem, ook daar zag ik al een heuvel half bedenkt met panelen.
In de buurt van Berg en Terbelijt willen ze het zelfde doen daar ligt een lange uitgestrekte heuvel met fruitbomen, die moeten weg natuurlijk.
Straks is het net als in Duitsland in bepaalde streken kun je nergens meer op een berg staan zonder molens te zien.
Alles gaat naar de knoppen door die rommel.
Kunnen ze wel een primeur maken met een molen fietsroute of wandelroute, waar rust is is straks herrie.
Theo, even kijken op ‘Uitzending gemist’. uitzendinggemist.net en dan zoeken naar Oases in de Lage Landen.
Veel plezier.
Heel mooi stuk Kees le Pair, dank.
Ik neem er lering van.
Als olivijn zo goed werkt om CO2 uit de lucht te halen,
waarom verpulveren we dan niet een klein deel van het olivijn en gebruiken dat om het percentage CO2 in de lucht te beperken?
Seb
Je hebt iets gemist. Ga naar het eerste beste tuincentrum en koop een zakje. Tenslotte is CO2, anders dan gewoon voor plantengroei, een superieur verdienmodel. Prachtig en klimaat-beschermend tussen de planten gestrooid. Wel jaarlijks te vervangen als het is uitgewerkt. Nog even en de wegen worden er mee verhard. Te beginnen met de fietspaden. Misschien is het ook nog een idee om het onder de zonne-akkerpanelen te strooien.
Seb
Vanwege “moral corruption”, dus als iemand CO2 uit de lucht haalt denkt men dat anderen minder moeite gaan doen de CO2 uitstoot te beperken.
Dat is niet mijn redenering, dat is de redenering van “groene” voorvechters voor “hernieuwbare” energie.
De groene voorvechters willen maar 1 ding en dat is zonnepanelen en windmolens, iedere andere technische tussenweg of aanpak wordt ‘principieel” afgewezen.
Sommigen wijzen zelfs bestaande kerncentrales af omdat CO2 dan ineens minder belangrijk wordt gevonden.
Dat soort mensen behoort tot de kern van irrationele groene denkers.
Vreemd dat jij die beweging en motieven niet kent.
Seb blijkbaar heb je het stukje tekst maar vluchtig gelezen en/of niet begrepen?
@Rien,
“blijkbaar heb je het stukje tekst maar vluchtig gelezen en/of niet begrepen?”
?? Ik lees in de 2e paragraaf:
Dat lijkt me duidelijk. Wat begrijp ik daar verkeerd aan?
Overigens:
– is zelfs de mensheid niet zo dom. Iedereen beseft dat er niet teveel en niet te weinig moet worden uitgestrooid, zodat ze precies het gewenste percentage CO2 in de lucht houden.
– lees ik op Wikipedia “Om de CO2 die 1 liter aardolie bij verbranding produceert te binden (neutraliseren) is iets minder dan 1 liter olivijn nodig.”
Wat betekent dat die methode, anders dan de auteur hier stelt, veel te duur is.
Dan kunnen we veel beter meer windmolens & zonnepanelen installeren.
Rien speciaal voor jou.
https://www.vdi-nachrichten.com/technik/telekommunikation/analoge-funktechnik-ersetzt-digitalfunk-fuer-feuerwehr-und-polizei/
Seb je hebt gemist “SF” en “Apocalyps.”
“Een paar rekensommetjes brachten mij er toe het eind van het leven op aarde dankzij Olivijn te beschrijven in een ‘science fiction‘ roman, “De tweede Apocalyps”.”
Een science fiction roman is geen realiteit noch een voorstel zo te handelen.
Het is alleen technisch soms wel mogenlijk.
Het is wel opvallend dat je op de Science Fiction roman van kees reageert met
“Dan kunnen we veel beter meer windmolens & zonnepanelen installeren.”,
en dus waarschijnlijk jouw beeld van een vergelijkbare Science Fiction Apocalypse is.
Kees le Pair
Je hebt de heersende wanen helder in beeld gebracht.
Deaondanks, zullen we vrolijk verder stoethaspelen. In het weekend wordt er vergaderd wie er het voortouw mag nemen.
Ik ben zeer benieuwd wie ze in de aanbieding hebben. Komt Sijbesma, Wijfels, of Wijers uit de hoge hoed? Of zijn er ook nog jongere oud coryfeeën beschikbaar? Ik mag hopen dat het ter zake kundige realisten zijn die hun politieke bevlogenheid hebben afgelegd.
Verslaggeving van heden ochtend. het aandeel steenkool in de energievoorziening stijgt. Gas van 5 euro gestegen naar 60 euro. Wind liet ons tot nu toe in de steek. Zon scheen overal niet uitbundig. Wie werden er om een mening gevraagd, Minnesma en iemand van Greenpeace. Beide organisaties vertegenwoordigen niemand maar hebben wel de grootste smoel. In de zelfde krant, nog nooit zoveel Nederlanders aan het werk. Op andere sites is te lezen dat Rusland veel gas en LNG uitvoert naar China en Japan.
Daar kunnen geen windmolens tegen op om dit te compenseren.
Prachtige bijdrage Kees Le Pair , je maakt ons zelfs deelgenoot van een deel van je levensloop. Zo anders dan veel klimaat hysterie volgers, die gluiperig verstopt onder aliassen zoveel mogelijk mensen proberen te infecteren met hun hypochondrische angsten..
van mij hoeft de mensensoort niet weg, Kees, ik hou wel een beetje van ze,
Maar, dat ze denken dat ze denken – dat is het probleem
Dat is natuurlijk ver voor Plato begonnen, maar Plato kreeg wel ideeën over de Idee, terwijl dat voor niets meer stond dan voor een hersenpan, volgestouwd met neuronen.
En omdat Whitehead vond dat European philosophical tradition […] consists of a series of footnotes to Plato. heb ik mijn site en mijn blog NOT A SINGLE FOOTNOTE TO PLATO gedoopt.
Descartes leidde er het zijn vanaf – zijn zijn – daarmee het argument leverend dat dieren zoiets ook mogen denken … en, naar mijn stellige overtuiging, dat ook doen.
Zelf zeg ik: ik zie dat ik besta, dus ik denk er niet verder over na
Terwijl het werkwoord denken bedacht is bij het vragen naar het mogelijke gevaar van een oogstrelende vrucht, of hoe een heuvel op te gaan met de stam: Hoe zullen we naar de top klimmen? … waarna een andere sprekende aap zei: ik denk die kant uit.
Inmiddels bestaat de wereld vooral in denkconstructies, zodanige denkconstructies dat de één de ander z’n denkconstructie niet meer kan/wil volgen.
Dus toen gisteren iemand tegen mij zei: Van mensen is bewezen dat ze kunnen reflecteren … – en ik vroeg: wie heeft dat dan bewezen – beschuldigde hij mij van het ridiculiseren van zijn standpunt, terwijl ik alleen nog maar naar de herkomst van dat construct vroeg.
Terwijl ik me meer thuis voel bij een uitspraak van de Schotse filosoof William Hamilton over mankind: They have floundered on from blunder to blunder.
Dus de vraag is: hoe krijgen we de mens van het denken af.
Nou, je ziet momenteel overal windmolens verrijzen.
Zou het helpen als we die windfanaten wijzen op het feit dat er ooit een carpoolstrook bedacht is voor NL.
Op 11 februari 2020 is het artikel Olivijn: de CO2-killer op Climategate.nl gepubliceerd.
De samenvatting heb ik in dichtvorm gedaan en is nog steeds relevant:
Als reductie middel voor CO2 kwam olivijn tevoorschijn.
Echter, qua kosten en milieu blijkt het verre van ideaal te zijn.
Weg met de landschap vervuilende zwaaipalen.
Beter is om kernenergie binnen te halen.
Niet van het aardgas af, heb geduld, het doet de minste pijn:
eerst moet er voldoende waterstof uit kernenergie zijn.
100% elektrisch is niet reëel om haalbaar te zijn,
want daarvoor is ons stroomnet veel te klein.
CO2 is voor alarmisten de kwade klimatologische pier.
Onjuist: CO2 is van levensbelang voor plant, mens en dier.
Er zijn daarentegen vele andere (natuurlijke) oorzaken,
die veranderingen in het aardse klimaat mogelijk maken.
De mens is met computers aan het voorspellen gegaan,
maar Moeder Aarde houdt zich hier totaal niet aan.
Onderdelen uit het Parijse klimaatakkoord,
krijgen weerstand en moeten nu gezwind overboord.
En als het enigszins is te behappen,
is het zelfs beter om uit dit akkoord te stappen.
Ap Cloosterman
Een mooi gedicht, vooral de regels: “De mens is met computers aan het voorspellen gegaan,
maar Moeder Aarde houdt zich hier totaal niet aan”
Met kernenergie is er toch een probleem. Het is een krachtige en schone manier van energie opwekken. Toch kan ik mij niet voorstellen dat wij (Nederlanders) blij zouden zijn met kernreactors in landen als Mozambique of Mali, waar er niet zoveel know how is en waar waarschijnlijk niet nauwkeurig gewerkt wordt. Ik geloof niet dat er internationale controle is op de veiligheid van kerncentrales en de bijbehorende werkwijze. Of wel?
Neen, maar er is wel een Internationaal Atoom Agentschap ( IAEA) dat afhankelijk van toelating tot naties (168 lidstaten) ‘controle’ uitvoert bij aangesloten landen:
Ondanks dagelijkse Gresnigt spam: ‘IAEA verhoogt prognoses voor gebruik van kernenergie in 2050’
https://www.iaea.org/
Kees. Jammer om te horen dat jouw standpunt over Vietnam jouw universtiteits loopbaan in de wielen heeft gereden. Als je terug kijkt zie je dat al die oorlogjes van USA in Cuba, Korea, Vietnam, Irak en Afghanistan e.a. de gewone burger in USA niks heeft geholpen of rijker gemaakt. Het zijn alleen de wapen levranciers die er rijker van zijn geworden. Die duivel zul je ook nooit dood maken.
Ik ben het met je eens dat er meer geld in omloop is dan wat er voor diensten en producten beschikbaar zijn. Op kleine schaal zagen we in Zimbabwe wat er gebeurde: hyper inflatie en uiteindelijk een waardeloze Zim dollar. Als je naar de Victoria waterval gaat, staan ze daar nog met kruiwagens vol noten. Je kan voor een paar centen daar een hele stapel van dat geld kopen. Als aandenken, natuurlijk.
Je kunt natuurlijk ook terug denken aan de Weimar republiek. Precies hetzelfde. En na de ineenstorting van het systeem: de roep naar de sterke man. Misschien wordt het deze keer wel een vrouw?
Ik zag gister op het nieuws dat iedereen nou in aandelen begint te beleggen, vanwege geen rente op de bank. Dat lijkt mij ook geen goed idee. Het jaagt de waarde van de aandelen op, maar is die waarde er wel, in termen van dividenden? Het lijkt mij die aandelen zijn straks zoveel waard als de tulpen destijd in de 16e eeuw.
Ze ( = de mensen die het geld beheersen) sturen willens en wetens af op chaos. Rutte en Merkel en Macron lopen gewoon mee.
De prijzen van huizen in NL, grondstoffen (zogenaamd agv Covid) en nu ook de prijs van gas (+50% sinds het begin van September) zijn een indicator van wat er nog gaat komen. Ik hou mijn hart vast. Maar er zijn inderdaad nu wel al gewoon teveel mensen die een groot gat voor zichzelf graven met al die CO2 en stikstof onzin.
De oorlogjes de USA voerden tegen Hitler maar ook tegen Cuba, Korea, Vietnam, Irak en Afghanistan waren tegen dogmatische religies die de democratie en vrijheid van denken en handelen van andersdenkende wereldburgers onderdrukten. Avant la lettre was de USA een voorvechter van echte wereld democratie, vrijheid, ontwikkeling en vrede. Alle oorlogen door de USA na WOII eindigden in een onbevredigende patstelling met negatieve gevolgen voor alle partijen. De USA creëerden daardoor wel een militair-industrieel complex dat tot op heden economisch en politiek bepalend is in de USA. Het probleem is hoe er vanaf te komen?.
De meest recente dogmatische religie is die door het academisch-industrieel-klimaat-complex dat wordt aangedreven vanuit de ideologisch gedreven VN-IPCC en de religie heet ‘de strijd tegen klimaatverandering / klimaatbeheersing’, wat onmogelijk is en alleen in een onbevredigende patstelling met negatieve gevolgen voor alle partijen kan eindigen. Het probleem is hoe er vanaf te komen?.
Het is niet moeilijk de overeenkomsten vast te stellen tussen het militair-industrieel complex en het academisch-industrieel-klimaat-complex.
NRC van 15 september.
Energietransitie Het spookbeeld van ‘gele hesjes’ en sociale onrust doemt op nu verschillende Europese landen worstelen met snel oplopende energieprijzen. Politici in meerdere EU-landen stellen vraagtekens bij het ambitieuze Brusselse klimaatbeleid, dat de hoge prijzen mede zou hebben veroorzaakt.
Timmerfrans in het nauw nu er in de EU ook nog regeringen bestaan die wel rekening houden met de belastingbetaler. Goed nieuws dus.
Laten we hopen dat de financiele werkelijkheid het wint van de onkunde van de klimaat wetenschap.
Henry, wil je voortaan klimaat wetenschap wel tussen aanhalingstekens zetten a.u.b.
Mensen zouden anders gemakkelijk kunnen denken dat jij de klimaatwaanzin serieus neemt.
Anthony
Nou ja. Er zijn eigenlijk toch wel een paar goede klimaat wetenschappers. Ik denk bv. aan Willie Soon, Ernst Happer en John Christie. Zoals ik, vond John Christie (ook) dat vergroening eigenlijk opwarming veroorzaakt. Dat is eigenlijk nogal logisch. Hoe groener de aarde, hoe warmer.
Een aantal van hun, zoals Modelleur en Engelbeen, hebben uitspraken gemaakt waar ze niet op terug willen komen omdat ze bang zijn voor algehele blamage. Dat is ook dom. Ik zeg maar altijd: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. En dan zijn er ook een aantal zoals bv. Roy Spencer, Voorganger e.a die afhankelijk zijn van geld voor hun metingen.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de satelliet metingen minder en minder begin te vertrouwen. Je kunt met IR alles meten, maar ja, tegen wat vergelijk je? RSS en UAH hebben volgens mij meerdere malen om verscheidene redenen ge-her-calibreerd op Hadcrut. Zo schiet je niks op, he.
Want Hadcrut meet alleen waar er mensen (met een ws) wonen. (is dat misschien 10% vd hele wereld?)
We blijven nog lang aan het gas, belasting word goedkoper waarschijnlijk.
Groningen en ook de bel onder de Waddenzee moet aangeboord worden.
En 78% wil kernenergie, daar hadden ze al veel eerder mee moeten beginnen iedere verloren dag is er 1.
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/597645545/uitslag-stelling-gronings-gas-toch-nodig
78% stelt toch helemaal niets voor Theo. Ik ga pas om als er sprake is van 97% :)
Maar nu even serieus. Als je mensen ‘om’ wilt krijgen, moet je er voor zorgen dat ze ‘ergens’ last van gaan krijgen.
Een mooi voorbeeld is de recente ontwikkeling op vaccinatiegebied.
Nu je ineens geen leuke dingen meer kan doen, of met veel moeite, loopt het aantal afspraken voor een vaccinatie enorm op.
Overigens waren ze daar weken geleden in Frankrijk al achter. Gisteren zijn ongeveer 3000 medewerkers in de zorg geschorst omdat ze zich niet hebben laten vaccineren. Met de Coronapas heeft verder niemand problemen; noch degenen die moeten controleren, noch degenen die gecontroleerd worden.
Kortom, laten de mensen maar last krijgen van de energietransitie in de vorm van oplopende energiekosten en ze gaan zich vanzelf anders gedragen, bijvoorbeeld in de zin van eens goed nadenken.
Fijne dag nog verder.
“Met de Coronapas heeft verder niemand problemen; noch degenen die moeten controleren, noch degenen die gecontroleerd worden.”
Spreek vooral voor jezelf
Johan, ik heb het wel over de situatie in Frankrijk. Zoek eens op Le Parisien, L’Independant, France Soir of kijk eens naar TV.
Zeker, ook hier zijn nog wel optochten van tegenstanders van de Coronapas.
Afgelopen weekend ruim 100.000, op een bevolking van 65 miljoen. The usual suspects zal ik maar zeggen.
Moeten wij blijven geloven in sprookjes? De aarde wordt gewoon opgewarmd door alle warmte/energie die wij als mensen door onze machines opwekken. Een gedeelte kunnen we verkrijgen door de straling van de zon om te zetten in elektrische energie maar het merendeel moeten we toch krijgen of van fossiele brandstoffen of door kern reactoren. Daar is een grens aan de energie die wij uit zonstraling kunnen omzetten in elektriciteit maar het heeft helemaal geen zin om te pogen om C02 ekstra uit de lucht te halen in tegendeel nu laat het de atmosfeer nog iets afkoelen omdat planten het omzetten in koollwaterstoffen die we wel kunnen gebruiken voor de opwekking van energie. Het is voor een ieder om te zorgen dat de mensheid zijn bestaan kan voortzetten en het lijkt niet dat we daar nu al aan toe komen.
Olivijn gebuiken als CO2-bindmiddel. Hahaha!
Hoeveel CO2 wordt er geproduceerd om dat spul -met dieselmotoren- uit de aardkorst te peuteren, te bewerken, te vervoeren, uit te strooien en naderhand op te ruimen (want het is een in Nederland ‘bodemvreemde’ stof)?? Hoe Zou die CO2-balans er uit zien? Geef daar eerst een antwoord op, voordat je voorstander bent van dit idee.
Zo jammer, dat die beta-wetenschappers nooit op dit soort ideeën komen.
De gratis stroom uit de fantasiekoker van Seb zorgt voor problemen. De economische groei in grote delen van N-Holland stokt:
“Er kunnen geen nieuwe grote stroomafnemers zoals grote bedrijven meer bij. Pas in 2025 hoopt Liander het elektriciteitsnetwerk in het gebied voldoende uitgebreid te hebben voor nieuwe aanvragen.
Het besluit geldt voor Alkmaar en elf andere gemeenten om deze stad heen, van Hollands Kroon tot Castricum en van Bergen tot Medemblik. Grote bedrijven die zich hier willen vestigen, kunnen geen elektriciteit meer afnemen.
Ook bestaande bedrijven die stevig willen uitbreiden, kunnen de nieuwe delen niet meer van elektriciteit laten voorzien totdat Liander het elektriciteitsnetwerk heeft uitgebreid.”
Als ik het goed begrijp:
– Kolen woden weer gebruik omdat de prijs van aardgas zo hoog is en omdat er te weinig windenergie werd opgewekt.
– Aardgas is zo duur om de vraag zo hoog is als vervanging van olie (klimaatdoel)
– Olieprijs gaat omhoog omdat de beschikbaarheid in de USA beleidsmatig wordt tegengewerkt (klimaatdoel)
– Elektriciteitsprijs bereikt recordhoogte omdat er (tijdelijk) geen aanbod van windenergie is en er ’s nachts ook geen zonneenergie is.
– We hebben geen opslagcapaciteit voor elektrische energie.
– We willen af van olie, kolen, aardgas en kernenergie.
Dan is er maar één conclusie mogelijk, energie wordt duurder en onbetrouwbaarder.
“Wholesale European power prices have doubled this year, driven by factors including soaring coal and gas prices, surging CO2 prices and lower than usual renewable energy output”. uit:
https://www.reuters.com/business/sustainable-business/record-high-power-prices-make-case-faster-green-transition-eu-says-2021-09-14/
De CO2 prijzen gaan dus ook omhoog, want ook daar wordt in gehandeld. Ik neem aan dat het gaat om handel in CO2 emissierechten. De titel stelt eigenlijk dat alles slechter gaat en toch wordt er aanbevolen de “green transition” te versnellen in plaats van op de rem te trappen.
NOS in juni: “Tata Steel IJmuiden rekent de hogere kosten die het maakt door aan klanten. “We hopen dat door deze CO2-toeslag op onze producten door te voeren, we een groter bewustzijn creëren van de kosten van CO2.” “
Eind dit jaar komt de nieuwe gas pijpleiding vanuit Rusland door de Oostzee naar Dld (NordStream2) klaar.*)
We mogen verwachten dat dan de aardgasprijs wat gaat zakken.
_______________
*) De VS heeft halverwege de aanleg van de pijpleiding een boycot uitgevaardigd, waardoor die pijpleiding een paar jaar later dan gepland is klaargekomen c.q, klaarkomt.
Ik hoor op de Franse zender van mensen in de Pacific, en ook de destijdse Franse en Algerijnse soldaten werkzaam aldaar in die tijd, die geld willen hebben voor blootstelling aan straling agv de proeven met atoom bommen door Frankrijk.
Eigenaardig dat dit nu ter sprake komt, terwijl de discussie over kern energie als alternatieve energie juist weer opgang kwam. De media worden gestuurd….
Zoals ik eerder op de draad al zei, NL en EU worden als lammetjes naar de slacht bank gebracht. En chaos is op de agenda….
(atoom bommen hebben natuurlijk niks te maken met kern energie, maar de man in de straat begrijpt dat natuurlijk niet..)
ik heb ze ook door Henry….
ik heb ze door… sommige dingen zijn opvallend toevallig, maar als opvallend toevallige dingen te vaak voorkomen gaat de toevalligheid eraf!
Henry, en wat denk je van de Frans-Nederlandse proeven omstreeks 1950 met gifgas in Algerije?
Daar valt misschien ook nog wat op te verhalen.
@Henry,
Toen ik een jaar of 5 geleden een paar maanden in Nieuw Zeeland zat, toen was die schadevergoeding daar ook een punt in de media.
Een rol speelde daarbij ook dat de Franse geheime dienst het schip van Greenpeace dat in de Nieuw Zeeland in de haven (Auckland) lag heeft opgeblazen met een dode tot gevolg.
Kerncentrales en kernafval opslagplaatsen verspreiden overigens ook ioniserende straling. Zoals blijkt uit de toegenomen beschadigingen aan de genen van nieuw geborenen tot op 40 km afstand:
http://goo.gl/RzZwcV
http://goo.gl/p0aUGk
Indertijd hebben de eigenaren van de Borssele kerncentrale zich dan ook stevig verzet tegen de aanleg van een permanent meetnetwerk rond de kerncentrale, en
hebben meetnetwerken rond Amerikaanse kerncentrales diverse alarmerende lekkages van straling aan het licht gebracht. Lekkages die mede hebben geleid tot de voortijdige sluiting van de grote twin-reactor kerncentrales SONGS (Californië) en Indain Point (New York).
Olivijn gebuiken als CO2-bindmiddel. Hahaha!
Hoeveel CO2 wordt er geproduceerd om dat spul -met dieselmotoren- uit de aardkorst te peuteren, te bewerken, te vervoeren, uit te strooien en naderhand op te ruimen (want het is een in Nederland ‘bodemvreemde’ stof)?? Hoe Zou die CO2-balans er uit zien? Geef daar eerst een antwoord op, voordat je voorstander bent van dit idee.
Zo jammer, dat die beta-wetenschappers nooit op dit soort ideeën komen.
Johan,
Ik las Olivijn (met hoofdletter) als een naam van een persoon, of van een godheid.
Ik associeerde hem met Batman (hem, want Olivijn lijkt me niet vrouwelijk) en zag hem door de lucht vliegen en CO2 bij elkaar schrapen. En omdat dat, zoals bij Batman, zonder dieseltje op je rug kan, levert het opruimen van CO2 door hem geen nieuwe emissie op. Beter dan net-zero dus.
Hoef je je geen zorgen over te maken.
Ondertussen heeft die Schuiling natuurlijk wel net zulke goeie papieren als onze Kees, en betere papieren – denk ik – dan onze Ap. Helaas, ook op wat meer afstand van de klimatologie worden ze het niet eens.
Zie bijvoorbeeld onze Martijn, die wel graag een eigen mening heeft buiten de mainstream, maar die zich niet kan voorstellen dat er naast zijn mening nog een andere mening recht van spreken heeft: mensen die overal aan twijfelen zullen […] aan het kortste einde blijken te trekken.
’t Is me een zootje, die wetenschappers.
Kikkers in een kruiwagen.
Vandaag werd het bewijs eindelijk geleverd dat er een nieuwe ijstijd aangebroken is. Mijn diepvriezer zit er al vol mee dus ik ben al voorbereid op de nieuwe ijswereld. Nu nog even wachten op de aanvragen voor een elfsteden tocht en het voordeel is dat er geen enkele windmolen te zien valt.
Kaarten worden binnenkort aangemaakt en onder belangstellenden uitgedeeld.
Bedank Kees , heel mooi, hopelijk een stimulans voor velen tot nadenken en reflexie