Een bijdrage van Ap Cloosterman.
De Volksrepubliek China heeft een sterk gecentraliseerd en autoritair bestuur met een communistische staatsinrichting en een eenpartijstelsel met een vrije markt en verder een sterk geïndustrialiseerde en een snelgroeiende economie. Sinds het begin van de economische hervormingen in 1978 heeft China een spectaculaire economische groei doorgemaakt. De tiende president van de Volksrepubliek, Xi Jinping, leidt het land sinds 2013 op een toenemende nationalistische en autoritaire wijze. Xi heeft de politieke vrijheden verder beperkt en de macht van de president vergroot.
Met een bevolking van 1.394.015.977 (2020) is China qua inwoners het grootste land ter wereld. De Volksrepubliek China bestaat officieel uit 23 provincies, waarvan er 22 liggen op het vasteland. De status van Taiwan, de 23e provincie, blijft internationaal omstreden. China is de grootste verbruiker van energie geworden. Kernenergie is het belangrijkste instrument in de strijd tegen klimaatverandering. Ze hier.
Verschil tussen arm en rijk
Ondanks de grote economische vooruitgang leeft nog steeds een deel van de bevolking in grote armoede. De armste (25% van alle Chinese huishoudens) hebben slechts een aandeel van 1% in het totale vermogen van het land.
Zelf heb ik het grote verschil tussen rijk en arm in China ervaren. Als auditor voor een accreditatie van een Chinese certificatie-instelling heb ik een bijwoning gedaan bij een textielfabriek in Beijing. Er was een enorm verschil tussen de behuizing van de directie en fabrieksarbeiders. Het directieverblijf bestond uit zeer luxueuze kantoren en de directie reed in zeer dure comfortabele auto’s. In de fabriek was er tussen de machines nauwelijks ruimte en de arbeiders zaten op primitieve zelf in elkaar getimmerde stoelen en tafels. De werkomstandigheden waren gevaarlijk slecht. Aan de zijkant van de fabrieksmuur was een open ruimte met een schuin afdak waar de mensen na hun werktijd verbleven en ook sliepen.
Het Chinese klimaatdoel en energiebeleid
China presenteerde in september 2020 een nieuw klimaatdoel. De CO2-uitstoot moet vóór 2030 pieken en in 2060 op nul uitkomen. In voorbije jaren werd al grootschalig geïnvesteerd in duurzame energie, maar tegelijkertijd ook in kolencentrales.
China is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van alle broeikasgassen die wereldwijd worden uitgestoten. President Xi Jinping gaat “strikte controle uitoefenen” op de groei van het aantal kolencentrales in het land. Het land zou dan na 2026 steeds minder energie uit kolen moeten halen. China wordt al geruime tijd bekritiseerd wegens het openen van tientallen kolencentrales. Eerder maakten de autoriteiten in Peking bekend dat er recent vijftien kolenmijnen zijn heropend die eerder waren opgedoekt. Binnen afzienbare tijd worden nog eens 38 eerder gesloten kolenmijnen weer in gebruik genomen.
Het land telt al meer dan duizend kolencentrales en dat is ongeveer de helft van alle kolencentrales op wereldwijd. Volgens Peking is dit een noodzaak om de huizen te kunnen verwarmen en de fabrieken draaiend te houden. 60% Van de energie wordt in China opgewekt met kolen en dit is met de huidige gasprijzen de goedkoopste oplossing. Dit enorme energieverbruik betekent dat China in 3 uur tijd evenveel CO2 uitstoot als Nederland tot 2030 moet besparen.
Emeritus-hoogleraar Guus Berkhout zegt hierover:
“We jagen de Nederlandse huishoudens de armoede in met onze energietransitie. Wat er in China gebeurt levert voor het wereldwijde klimaat geen bal op”.
Benny Peiser, directeur van Global Warming Policy Foundation vraagt zich af:
“Hoelang de Europese burger het nog zal accepteren dat zij moeten opdraaien voor dit peperdure Europese klimaatbeleid”.
In China is nauwelijks melding gemaakt van de apocalyptische voorstellingen van het IPCC. Zie hier.
Stroomtekort in China
Meer en meer provincies in China zetten burgers en bedrijven vanwege een tekort aan stroom op rantsoen. In september 2021 deden zich in 20 provincies stroomstoringen voor. Het economisch herstel na de coronacrisis zorgt voor een fors hoger energieverbruik en dito prijzen. Zie hier. Om de stroomtekorten tegen te gaan zal er een nog grotere vraag ontstaan naar kolencentrales.
Het Chinese kwaliteitsbeleid als voorbeeld
China is een van de 175 landen die getekend heeft voor het Akkoord van Parijs in 2015. Het Chinese klimaatdoel (2020) wijkt af van de Europese doelstelling en is minder streng. Kennelijk is dit toegestaan. Nederland zou er verstandig aan doen om het Chinese voorbeeld te volgen en dus tot 2030 op het gas te blijven en in de tussentijd zorgen voor plaatsing van nieuwe generatie veilige kerncentrales met tevens een verantwoorde uitbreiding van het stroomnet.
Alhoewel de Chinese kolencentrales uit milieuoogpunt zeker niet mijn voorkeur hebben, kan daarmee wel de energie vraag van China zeker worden gesteld en dat in schrille tegenstelling met Nederland waar we van het gas af gaan en moeten overgaan op “all electric”, waar ons stroomnet totaal niet op berekend is.
De stroom vretende warmtepompen verergeren dit probleem nog eens extra: Vergelijk de vermogens: warmtepomp: 11.500 Watt, Vaatwasser 2.300 Watt, Koelkast 2.100 Watt.
Daar komt nog bij de dreiging van een enorm tekort aan aardgas. In vergelijking met andere jaren is aan het begin van deze winter de gasvoorraad in Nederland de helft kleiner. Het wereldwijde tekort heeft er toe geleid dat de kostprijs voor gas in Nederland met een factor 7 is gestegen en daar blijft het waarschijnlijk niet bij.
President Poetin van Rusland heeft inmiddels toegezegd om via Gazprom meer gas te gaan leveren. De vraag naar gas is in het buitenland enorm toegenomen door het promoten van gas (met uitzondering van Nederland) voor huishoudelijk gebruik en mede door het sluiten van kerncentrales in Duitsland en het voornemen om ook de kolencentrales te sluiten. Het Nederlandse huishoudelijk “all electric” beleid kost 2x zoveel aan gas dan een rechtstreeks gebruik van gas. Nederland doet er verstandig aan om de (schone) kolencentrales en de kerncentrale Borssele operationeel te houden.
De Nederlandse bevolking is niet in staat om zich te verweren tegen de toenemende onredelijke eisen van de door het Rijk gesubsidieerde organisaties als Greenpeace, Urgenda en Milieudefensie. Men realiseert zich niet, dat deze dwingelandij leidt tot een ernstige aantasting van onze welvaart.
De angel van het probleem zit volgens mij in de overhaaste en inefficiënte onverantwoorde energietransitie waardoor praktisch alle landen tegelijk om meer gas zijn gaan vragen. Deze catastrofe kan de EU, en zeker niet te vergeten het duo Nijpels en Klaver en vele anderen, op hun veroordelingslijst bijschrijven.
Inmiddels heeft Frans Timmermans gereageerd:
Hij haalt uit naar degenen, die om “ideologische redenen of ter bescherming van hun gevestigde belangen de schuld in de schoenen van Green Deal schuiven”.
Hij is zelfs van mening, dat er nog een nog snellere energietransitie moet plaatsvinden.
CO2-rechten
De CO2-heffingen in Nederland moeten van tafel, want dit leidt onherroepelijk tot enorme prijsstijgingen dat ten koste gaat van onze economie.
Overigens is China eind juli 2021 ook gestart met CO2-rechten, maar de aankoopprijs ligt ver onder die van Europa.
In 2023 wil de Europese Unie stapsgewijs een nieuwe grensbelasting invoeren. Wie bijvoorbeeld Chinees staal wil importeren dat bij de productie voor veel uitstoot heeft gezorgd, moet daar een CO2-invoerbelasting over gaan betalen. Deze grensbelasting is bedoeld ter bescherming van Europese bedrijven. Nederland zal in de komende jaren nog flink moeten vergroenen en dat kost veel geld en daarmee zullen onze producten alleen maar duurder worden.
Maar dat betekent ook een verminderde export van onze producten naar landen waar geen of nauwelijks sprake is van een CO2-tax.
Neodynium en duurzaamheid
Met het on de hemel prijzen van de Chinese politiek is voorzichtigheid geboden. Nederland en trouwens heel Europa is besmet met het zgn. zwaaipalenvirus. Al vaker is betoogd dat met windmolens never en nooit in onze energiebehoefte kan worden voorzien.
Het Westen heeft niet in de gaten, dat zolang er nog Neodynium voor de permanente magneten nodig is, de uitbreiding met windmolens ons steeds afhankelijker maakt van China. China is het enige land waar Neodynium wordt gedolven en dat gaat ten koste van ernstige gezondheidsproblemen en milieuvervuiling.
Duurzaamheid geldt wereldwijd en kent dus geen grenzen, maar daar liggen Von der Leyen, Timmermans en Samsom kennelijk niet wakker van.
Er zijn 15 definities voor duurzaamheid. Een daarvan is: De drie P’s: * People, * Planet, * Profit oftewel rekening houden met Mensen, Welzijn en Aarde bij alles wat je doet.
Invloed van China op het buitenland
China probeert met alle mogelijke middelen meer greep te krijgen op de economie van andere landen en spaart geld noch moeite om grondstoffen te bemachtigen of haar macht uit te breiden. Investeringen in Afrika hebben niets met het menselijk welzijn van doen. In Kenia bijvoorbeeld, komt China’s Nieuwe Zijderoute Afrika binnen. De haven van Mombasa is sinds kort een toonbeeld van Chinese orde en efficiëntie.
De spoorlijn van 470 kilometer tussen Nairobi en Mombasa kostte 3,8 miljard euro, waarvan China negentig procent financiert. Is dit allemaal bedoeld om Kenia te helpen? Er zit natuurlijk meer achter.
De groei van de Chinese invloed leidt tot spanningen, discriminatie en soms zelfs geweld, maar er zijn ook Kenianen die er vooral een kans in zien. Veel Afrikaanse landen betalen hun schulden aan China terug met grondstoffen als olie of koper. De meeste Chinese infrastructuurprojecten in Afrika zijn er dan ook op gericht om die grondstoffen zo efficiënt mogelijk naar China te exporteren. Zie hier.
Maar ook in Servië stillen de Chinezen hun honger naar grondstoffen. Chinese (staats)bedrijven hebben in Servië de afgelopen zeven jaar veel van de zware industrie overgenomen. Dat zijn bijvoorbeeld energiecentrales, staalfabrieken, koper- en goudmijnen en kolenmijnen. China heeft bovendien zo’n 13 miljard euro gestoken in de infrastructuur van Servië. China heeft weinig op met hun eigen Chinese werknemers.
De Chinese mijnwerkers in Bor pikken het niet meer. Op 14 januari 2021 hielden ze een protestbijeenkomst bij de kopermijn. Ze deden bovendien een boekje open over hun erbarmelijke arbeidsomstandigheden. “We hebben geen enkele vrijheid. Het is alsof we gevangenen zijn”, zei er een tegen journalisten van Balkan Insight. De werknemers zijn beperkt in hun reizen, werken 7 dagen per week en 12 uur per dag. Verder hebben zij hun paspoorten moeten inleveren.
Sinds de overname door de Chinezen is Bor uitgegroeid tot één van de meest vervuilde plaatsen in Servië.
De uitstoot van zwaveldioxide (een schadelijk gas dat vrijkomt bij het verbranden van fossiele brandstof) was op het hoogtepunt bijna 6 keer zo hoog als toegestaan. Duurzaamheid ? Zie hier.
China vertoont een autoritaire expansiedrift. Eerste slachtoffer van deze expansiedrift was Hongkong, China’s eerdere beloften over het behoud van de vrijheden in deze stad onder de noemer ‘Eén Land, Twee Systemen’ bleken niets waard te zijn.
De Republiek Taiwan werd door Volksrepubliek China altijd beschouwd als een afvallige provincie die weer ingenomen moest worden, maar volgens analisten komt een gewelddadig conflict nu steeds dichterbij. Zo uiten de Chinese leiders zich steeds agressiever tegenover Taiwan en vergroot het Chinese leger de druk door provocerende acties van lucht- en zeemacht. Een militaire invasie lijkt onwaarschijnlijk, maar de Chinese regering probeert de Taiwanese democratie nu al op vele manieren te ontwrichten. Zie hier.
Tot slot
Zowel het IPCC, de politiek alsook een groot deel van de bevolking is ervan overtuigd dat met reductie van de uitstoot van CO2 een halt kan worden toegeroepen aan de opwarming van de atmosfeer c.q. de klimaatverandering.
CO2 speelt slechts een ondergeschikte rol in het opwarmingsproces van de atmosfeer. Zie hier en hier.
Prof. Dr. Bjørn Lomborg heeft een rapport uitgebracht waarin hij vermeldt dat, alle financiële inspanningen (duizenden miljarden Euro’s) om CO2 te reduceren, in het jaar 2100 een effect zullen hebben van wereldwijd 0,17⁰C minder opwarming.
Niettemin ben ik mij bewust van het volgende:
* Bij het oppompen van de eerste druppel olie;
* bij het omhoog brengen van het eerste mud kolen;
* bij het aanprikken van de eerste gasbel
konden we al weten dat deze fossiele brandstoffen eens zouden opraken.
Het is mij duidelijk, dat er bij de winning, raffinage en gebruik van fossiele brandstoffen, schade aan Aarde en Mens wordt aangericht. Denk hierbij aan verontreiniging door lekkage van ruwe olie, rampen op zee tijdens olietransporten, aardbevingen door gaswinning, menselijk leed door mijnrampen en uitstoot van gevaarlijke gassen.
Op deze punten is er dus geen verschil van mening tussen klimaatalarmisten en sceptici: we zullen alles in het werk moeten stellen om op termijn te stoppen met fossiele brandstoffen!
Het grote meningsverschil is de opvatting over de broeikas werking van CO2. Sceptici zijn van mening dat de rol van CO2 slechts beperkt is en dat alle pogingen om CO2 te reduceren nauwelijks van invloed zullen zijn op de klimaatverandering.
Het klimaat kantelpunt (onomkeerbaar) is zo goed als bereikt en dat betekent dat de opwarming door +/- 30 verschillende oorzaken (met de nadruk op natuurlijke oorzaken) gestaag zal doorgaan. Het grote probleem hierbij is het smelten van permafrost, waarbij methaan vrijkomt en methaan is een veel sterker broeikasgas dan CO2. Van de andere kant is methaan een gas dat lichter is dan stikstof en zuurstof en dus vrij snel zal opstijgen en in de ruimte zal verdwijnen.
De vele honderden miljarden die nu in Nederland besteed worden of gaan worden aan de reductie en de ondergrondse opslag van CO2 en de inefficiënte energietransitie kunnen beter gebruikt worden voor adaptatie.
Adaptatie zijn maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering preventief tegen te gaan. Bovendien zou er meer geïnvesteerd moeten worden in een snellere realisatie van veilige kerncentrales.
Meer dan ooit moeten we de onderwerpen klimaat, CO2, stikstof, armoede, energie, woningnood en asielopvang als een geheel aanpakken. Een gezamenlijke aanpak is hiervoor nodig. Dit vraagt om een democratisch HOOR en WEDERHOOR. Maar… nog steeds is het zo, dat andere meningen (bijv. die van Clintel) genegeerd worden en dat zelfs de vraag voor een gesprek met de minister-president onbeantwoord is gebleven en niet werd gehonoreerd.
***
Geweldig klimaat nieuws uit Duitsland. De bruin- en steenkolen centrales gaan binnen 10 jaar dicht. De stroom gaat komen uit nieuwe windmolens. in grote delen van Duitsland staan nog geen windmolens. Dit gaat gigantische overheids investeringen vergen. Al met al kan dit volgens afspraak zonder belasting verhoging en zonder extra schulden te maken. De windhandel kan nu geheel op wind draaien. Dit is zowel top innovatie in techniek als in financiën.
In Nieuwsuur gisteravond. De Europese centrale bank. Naast toezicht op banken en het zorgen voor prijsstabiliteit van de euro is er een derde doelstelling. Het derde doel van de ECB blijkt tegen gaan van klimaatverandering. Het probleem in europa dat er allemaal geld omgaat naar producten met fossiele energie grondstoffen. Dat moet allemaal weg. Dat is dus een groot risico voor de banken die dit financieren. Daarnaast komen er klimaatrampen op on af. De ECB gaat deze groene transitie begeleiden. Nu doen ze dit door ongeveer onbeperkt obligaties op te kopen die op de vrije markt min of meer waardeloos zijn. De Nederlander die in het bestuur benoemd is gaat zich hiermee de komende acht jaar bezig houden.
En in de Telegraaf pleit het platform hernieuwbare energie voor hogere auto brandstof accijns om de bevolking de juiste keuze te laten maken met het autorijden. Als groen bestuurder wil je natuurlijk lekker doorrijden in je dienstauto en dan moet de weg wel leger worden voor je.
Hét probleem bij uitstek is dat “groene “organisaties in een lange reeks van jaren in alle geledingen van de Nederlandse/Europese samenleving zijn geïnfiltreerd. Dat daardoor vele tegengeluiden effectief kunnen worden gesmoord. ON (ongehoord Nederland) legt de vinger op de zere plek. Het zou verstandig zijn die krachten te bundelen om aan de kongsi van zich “groen” noemende organisaties een halt toe te roepen.
Zo blijft het dweilen met de kraan open. Frans Timmermans is niet meer dan een puppet on a string van diezelfde groene lobby NGO’s.
En Ursula bungelt er naast.
Dat de minister President niet thuis geeft bij CLINTEL moge duidelijk zijn. Hij is bang voor de zoveelste keer door de mand te vallen.
Is er werkelijk zoveel gebrek aan beter?
De toekomst ontvouwt zich:
Op de voorpagina van het partij-orgaan windmolens en zonneweiden, in schuurtjes en kelders dieselaggregaten.
De bevolking die ’s nachts gewapend met bijl en zaag het bos in trekt.
Een mens moet tenslotte zijn potje koken.
Op een TV5 docu over China / Oeigoeren de cultuur en religie uitroeiing gezien van de Oeidoeren deze week. Honderden concentratiekampen werden door satellieten geteld en gefotografeerd.
Mij kwam de vergelijking met uitzondering / kmechting / uitroeiing van de joden in Duitsland tussen tussen 1935 en 1945 helder over. China is een tecnologische fascistische eenpartijstaat een gevaar voor de wereldvrede.
https://duitslandinstituut.nl/naslagwerk/64/uitsluiting-en-vervolging
China is op meerdere vlakken een overweldigende bedreiging van de vrije wereld geworden, een gevaar voor de wereldvrede.
China’s tentakels strekken diep in alle landen van de wereld. Hun arrogantie over heel oost-Azie is spreekwoordelijk fascistisch.
Zij kopen heel Afrika en hrondstoffen op en ook in EU is Servie al geheel in hun economische macht. China’s neo-kolonialisme is de opvolging van de dekolonisatie van de westerse wereld.
Dat heb je goed Scheffer, ze omarmen China, en boycotten Rusland, het zou andersom moeten zijn.
Het grote gevaar zit niet in Rusland, ook nooit geweest, het gevaar is China, en nog nooit zo groot geweest, hun militaire materieel groeit met de dag.
En het rare is, en dat stinkt tot hier, kinderarbeid, dwangarbeid, heropvoedingskampen voor bepaalde soorten mensen met een ander geloof, strafkampen enz.
Het westen weet verdomde goed wat daar gebeurt, maar hun eigen geld belangen staan boven deze zaken.
Zouden dezelfde toestanden zich nu in Rusland voordoen dan stond de wereld op zijn kop.
Ze zouden zich eens af moeten vragen wie de vijand is.
Trouwens die vermogens stroom in het artikel kan ik even niet goed rijmen, mijn ijskast bv slurpt bij lange na niet zoveel stroom.
We doen het allemaal zelf. Haal je je antidepressiva medicijnen uit China dan kosten ze per pilletje een paar cent minder. In Chian worden zo’n 90% van onze medicijnen geproduceerd. Dat hadden we ook hier kunnen produceren, maar dan betaal je 10 of 20 Euro meer voor je ziektekostenverzekering. Hetzelfde geldt ook voor alle andere spullen, die uit China, Vietnam, India etc. komen.
China heeft niks met mensenrechten en al helemaal niet met mensenrechten in de landen die het koloniseert. Chinezen stellen geen vragen, maar leveren geld en goederen aan landen die grondstoffen aan China leveren. Met al zijn bezorgdheid over mensenrechten (bijvoorbeeld Shell in Nigeria) heeft het Westen zich voor een groot deel buitenspel gezet.
Mij bekruipt steeds meer het gevoel dat China overschakelt naar oorlogsproductie. De toekomst zal het leren.
‘ook nooit geweest”?
Ken je geschiedenis van het export Sovjet / DRR ‘democratie’-model-gevaar tussen 1918 en 1989 en de verbreiding van het wereldcommunisme. Hun applaudisserende aanhangers en ideologische wortels zitten nu nog steeds in de 3 linkse partijen in Nederland.
De meelopers met linkse partijen op rechts vormen een gevaar voor de toekomst van onze vrijheden in Nederland.
De bij voorbaat vergeefse strijd tegen klimaatverandering als neomarxistisch hoofddoelstelling heeft hun sociale ideologie geheel over-/ingenomen als belangrijkste kroonjuweel, waarbij inperking van inspraak van de burgers en belasting rondpompen hun belangrijkste wapenfeiten vormen.
Defensie en adaptatie zijn uit hun neomarxistisch ideologie geschrapt.
Overdracht van macht aan een klimaatdictatuur en klimaat-ideologisch EU-parlement / commissie is zeer gevaarlijk.
China Rusland en de rest van de Parijs-akkoord-kritische landen kijken ‘ver(w)achtingsvol’ toe.
Johan D,
Het militaire materieel groeit en groeit in China zover ik dat kan volgen enorm.
Ook ruimtevaart.
Veel geavanceerdere technieken zijn gewoon gekopieerd van ons en op verder geborduurd, electronica, auto’s, noem maar op, alle producties moesten naar China want het was goedkoop, nee dat goedkoop wordt duurkoop.
China is zo listig dat ze zelfs onder de prijs verkopen alleen om aandeel op de wereldmarkt te vergaren.
Ik had in het verleden wel eens gesprekken met een persoon die componenten kocht in China, het had jaren geduurd om de Chinezen te doorgronden hoe ze denken, winst op korte termijn is niet hun hoofddoel, ze kijken wel 50 jaar vooruit, kopen grondstoffen in diverse landen die ze niet eens direct nodig bebben, maar misschien wel achter 25 jaar.
Die handelwijze moet je maar eerst snappen, producten verkopen met verlies, het kan allemaal omdat het verlies klein is op dat moment, arbeid kost niks daar bij hun.
Gekke Trump had dat goed gezien en verbood ASML met al hun hightech naar China te gaan.
Daar heb je wel gelijk in Scheffer politiek gezien.
Zeker we hadden een communistische partij die op het laatst in Groenlinks overging.
De trekjes zullen er zeker nog zijn.
Wat nu gaande is met zaken klimaat en dictatuur vanuit Brussel gedreven moet zeker niet uit het oog verloren gaan.
De vraag is dan ook hoe ver laten landen zich hier mee in, Oost-Europa staat er in iedergeval nog niet op de springen.
Maar waar ik op doelde is de koude oorlog, de wapenwedloop, het was meer een machtstrijd, en een tevens een middel om de burgers angst aan te jagen voor een eventuele big bang, ik persoonlijk heb me er nooit druk om gemaakt.
Het was dan uitgelopen op totale vernietiging, en dat was game over voor alle partijen.
Theo
Maar we blijven wél kopen in China. Terwijl we dat allemaal weten. Zelfs zonnepanelen en die zijn niet aan te slepen.
Hoewel, handeldrijven is altijd nog beter dan oorlog voeren.
Letten op je eigen zaak ook. Zitten er eigenlijk invoerrechten op die zonnepanelen om de onevenwichtige handel te corrigeren? Of komt dat niet goed uit met onze klimaat-verbeterende bedoelingen? Kijkt EG Frans even de andere kant uit?
Peter,
Je weet wat voor vuile zaken EU goed keurt om onzinnige doelstellingen te halen.
Ze weten dat er vuile panelen het land in komen, oftwel bloedpanelen, ze weten het en tolereren het om hun eigen belangen te behartigen.
China houd zich zelfs niet eens aan de CE keuringen, (niet te verwarren met het China export teken wat er op lijkt) het word gekeurd, en daarna laten ze gewoonweg onderdelen er uit.
Onlangs hebben de Duitsers er een stokje voor gestoken en grote partijen afgekeurd, zodat de rommel niet in omloop komt, zo zou ieder land dat moeten doen.
Handel is goed, maar zo als Trump en ook Biden zegt, geen eenzijdige handel.
“Veel geavanceerdere technieken zijn gewoon gekopieerd van ons en op verder geborduurd, electronica, auto’s, noem maar op, alle producties moesten naar China ”
En niet vergeten dat de Chinezen zich te pletter werken en de bevoorrechte Chinezen studeren, studeren, studeren. Terwijl onze studenten recht hebben op minimaal één maal per week doorzakken.
Bovendien zijn bij ons alle mensen gelijk, helaas ook in het onderwijs. De Chinezen volgen gewoon de evolutietheorie. Ongelijkheid is de drijvende kracht van de evolutie (sorry, Franse Revolutie).
Toch blij, dat we hier (nog) niet het Chinese model hebben.
Theo 16 okt 2021 om 10:26 ; Als je geen verstand hebt van geschiedenis moet je de communistische dreiging in de historie niet gaan bagatelliseren.
Ik was 15 jaar vanaf 1970 in de krijgsmacht, na 1975 als officier. Ik was op de hoogte van de slagordes en sterkten en doctrines van het sovjet gedomineerde Oostblok en die Vrije Westen. Met kennis van zaken was ik bang voor hun sovjet ideologisch onvermurwbaar ‘gelijk’ en de rücksichtslose onderdrukking met hun geheime diensten, die koude killing-machines waren .
Alleen met kernwapen dreiging en Amerikaanse aanwezigheid in West-Europa waren de militaire overmacht en de intenties van het Oostblok tegen te houden. Militaire wereldcrises waren in er 1948, 1955, 1956, 1962, etc. Lees even over …………………
https://nl.wikipedia.org/wiki/Koude_Oorlog
Scheffer,
Je zult zeker wel gelijk hebben gezien je rang en hoeveel je er ingedoken,verdiept hebt.
En natuurlijk waren het in die tijd geen lieverdjes dat weet iedereen wel.
De gehele geschiedenis omtrent die zaken heb ik ook nooit echt diepgaand gevolgd, en wat ik ook schrijf is angst aanjagen. En wat ik ook schrijf, dat ik er persoonlijk geen angst voor had, wat anderen toen voelden en ervaren weet ik niet.
Velen in die landen hadden het zeker niet makkelijk en leefden in angst getuigen de DDR.
Gevaar en dreigingen zullen altijd blijven van groot tot klein, wat uit deze klimaat dictatuur ontstaat moet je ook maar afwachten.
Ja Scheffer. Hoe komt dat dan? Europa heeft liggen slapen. Europeanen verdrinken in in gemakzucht, ijdelheid en loze gedachten roze wolk.
Eigenschuld dus. Om nu de Chinezen de schuld te geven dat zij recht door zee op hun doel af gaan is tamelijk zwak. Europa had een halt moeten roepen aan de uitbreiding Mongools imperium. Niet gedaan. Dom en nog eens dom. En eigenlijk nog dommer, want Rusland willen de Europeanen immers ook niet. Straks wel want gas tekort. Sjonge jonge de idioten.
1 Momenteel zijn wereldwijd ( China , Australië, VS..) reeds aluminium bedrijven gesloten om het tekort aan elektrische energie op te vangen , tevens is er reeds een tekort aan magnesium dat eveneens dominant uit China komt en we zijn nog niet eens in de winter .Dit betekent dat naast een energiecrisis zich nu ook een grondstoffencrisis aanbiedt. Gelegeerd aluminium met magnesium is essentieel voor de nieuwe EV’s en andere toepassingen waardoor eveneens een tewerkstellingsprobleem .
2 China is evenals Rusland in de conferentie van Parijs opgenomen als opkomend land in ontwikkeling , dit is goedgekeurd door de westerse landen . Daardoor hoeven deze landen zich niet aan de uitstoot normen te houden maar hebben een “vrijwillig” programma . Deze landen moeten eveneens niet meebetalen aan de 100 miljard jaarlijkse compensatie die de westerse landen op zich genomen hebben ( bemerk dat deze beslissingen genomen zijn door diplomaten, dus ambtenaren om maar even het democratisch gehalte te schetsen)
3 Veel Afrikaanse maar ook Europese landen ( Montenegro) komen in een financiële crisis omdat ze de afbetalingen van de infrastructuurwerken die China voor zijn eigen doel uitvoert niet kunnen afbetalen , daardoor komt een deel van het patrimonium van die landen in Chinese handen terwijl bij ons dekolonisatie met compensaties aan de orde is.
China produceert goedkoper en exporteert naar West-Europa. De prijzen liggen in China veel lager dan hier, Allibaba is veel goedkoper dan wat er in de Nederlandse winkel ligt. De Nederlandse winkelier verhoogt zijn prijzen, een door winst te maken, twee door de kosten, huur, verwarming, lonen te kunnen bekostigen. Dus waarom niet gelijk in China te kopen ? Deels van de prijsverhoging zit in allerlei belastingen om het milieu te redden. De Chinezen, de top, lacht zich een deuk. En wat is nu het verschil tussen China en Europa ? Meneer Xi heeft praktisch alleen recht, parlement is uitgeschakeld. Hier worden wij geknecht door een Timmermans en onder ander mevrouw Minnesma. Goed weekend.
Het verschil tussen China en Europa?
In China hoef je geen legitimatie te laten zien als je in het cafe wil pissen?
Nee. Daar is je deur dichtgelast en is zo cafébezoek onmogelijk gemaakt. Als je moet “pissen”.
Adriaan. Weet je dat zeker? In China wordt iedere burger in het oogje gehouden. Zowel analoog als digitaal. Op menig gebied is China koploper. Wat wil je ook anders om die miljoenen burgers in de pas te laten lopen.
In China zijn ze een stuk slimmer en verslikken ze zich niet in democratie en marktwerking.
“China … Kernenergie is het belangrijkste instrument in de strijd tegen klimaatverandering.”
Nee dat is niet zo.
In 2020 genereerde China 2083TWh. Daarvan:
Hydro 17,8%; groei 4^%
Wind 6,1% ; groei 15%
Kernenergie 4,8%; groei 5%
Zon 3,4% ; groei 17%
Dat betekent dat kernenergie ook door zon gepasseerd zal worden komende 3 – 6 jaar.
zie ook: https://blog.energybrainpool.com/en/chinas-energy-system-in-2020-record-expansion-of-renewables-despite-corona-pandemic/
hoeveel dorpen en steden zijn er opgeofferd om de dammen te bouwen ? Dit om waterkrachtcentrales te bouwen ? je zal maar uit je huis gezet worden.
F.W. Popma.
Hier doen ze dat anders. Je mag gewoon in je half ingestorte huis blijven wonen en vooral héél lang op je schadevergoeding wachten. Of men zet ongevraagd en zgn. democratisch een windturbine voor je deur. Nou ja, op 350 meter dan wel. Ben je campingeigenaar en krijg je alleen nog windmolen fetisjisten, dan heb je gewoon pech gehad.
In 2020 verbruikte China volgens voorlopige cijfers 7624 TWh.
Verder is het berekenen van de progressie via stroomverbruik natuurlijk bulshit. Een slecht windjaar verlaagt de opbengst, maar niet het aantal geïnstalleerde molens.
2020 kolen atoom hydro zon wind totaal
GW 1245 50 370 253 282 2201
% 57 2.2 17 11 13 100
% 2019 4.7 2.4 3.4 24.1 34.6 9.5
https://chinaenergyportal.org/en/2020-electricity-other-energy-statistics-preliminary/
Het trucje van Samsom om de voortgang aan te dikken:
tov 2010 een toename bij wind van (282 – 15) / 0.15 = 1780%.
Bassie,
Wat zielig dat jij deze leugens gelooft…
Hier onze eigen CBS… 3/4 gelogen…
Groetjes, Adriaan
Ah, de beduimelde glazen bol van Seb Goebbels is weer eens uit de kast gehaald en warempel, daar zag hij weer een betonnen reddingsvest.
Goed zo Seb, doorgaan zo.
Wat een kinderachtige reactie
“Nederland zou er verstandig aan doen om het Chinese voorbeeld te volgen en dus tot 2030 op het gas te blijven en in de tussentijd zorgen voor plaatsing van nieuwe generatie veilige kerncentrales”
Dat toont dat de schrijver geen idee heeft.
In westerse landen kost de bouw van een kerncentrale 15 – 20jaar. Zie Hinkley C:
Voornemen UK govt in 2009.
Contract met EDF in 2013 waarna begonnen werd met de bouw door paar duizend arbeiders (grond was al jaren eerder gekocht).
Nadat de belangrijkste betonwerkzaamheden, e.d. klaar waren werd 2018 tot officiële begin van de bouw verklaard.
Officieel verwachte oplever datum nu 2027 (was daarvoor 2018, 2022, 2025)
In de VS, France, Zweden is het niet anders.
Als de auteur aan SMR’s denkt dan is het simpel. Die zullen niet te koop zijn voor 2030.
Helemaal niet sinds met NuScale (die het verst is met de ontwikkeling) duidelijk geworden is dat die vooralsnog geen stroom tegen concurrerende prijzen kunnen produceren, maar dat hun stroom >50% duurder zal zijn.
NuScale is er dan ook niet in geslaagd zijn SMR aan meer klanten te verkopen in de VS, terwijl daar veel utilities zijn met kerncentrale ervaringen; kerncentrales die ze hebben moeten sluiten vanwege de hoge kostprijs van hun stroom.
Mensen vergeten dat kerncentrales alsmaar groter geworden zijn omdat groter impliceert dat de geproduceerde stroom goedkoper is…
Seb
Zou het kunnen dat je die 50% duurder kunt wegstrepen tegen de back-upkosten die je steeds weglaat en het niet verpeste leefmilieu.
Dat laatste “vergeet” je steeds. Wat is goedkoop als je er ellende bijkrijgt? Duurkoop, snap je?
Peter,
Kerncentrales hebben de onhebbelijke gewoonte om gemiddeld eens in de 2 jaar plotseling totaal stil te vallen. Veelal vanwege ingrijpen van het veiligheidssysteem.
Daarom moet er een draaiende centrale capaciteit gelijk aan de capaciteit van de kerncentrale zijn (“spinning reserve”). Een van de redenen dat er naast de KCB een kolencentrale stond. Die wordt inmiddels afgebroken waarvan EPZ een mooie serie foto’s met toelichting heeft:
https://epzkolencentrale.nl/actueel/
Nu is het hoogspanningsnetwerk zodanig aangepast dat de gebruikers van de Borssele stroom direct kunnen worden omgeleid naar stroom geproduceerd door andere centrales of bijv. de WLK installatie van een aantal tuinders, enz.
De vraag is nu wat duurder is. Die spinning reserve + aanpassingen netwerk of de op te starten gasreserves (veelal WLK installaties bij o.a. tuinders).
Het gegeven dat ik geen goede berekening heb gezien duidt er op dat de kostenverschillen klein zijn of de kosten lager zijn bij wind+zon.
Aanvullend:
In de jaren negentig toen duidelijk werd dat we toe moesten naar een markt georiënteerde elektriciteitsvoorziening zijn over dat soort kostenvraagstukken diverse studies verschenen.
De conclusie was dat het niet zinvol was om voor de kosten van de benodigde reserves voor het geval een of meer centrales plotseling uitvallen een aparte kostentoerekening te creëren. Er was weinig verschil in kosten.
Zelfde conclusie ook voor de transportkosten via hoogspanningsleidingen. De stroom van de Eemshaven centrale die aan een afnemer in Z.Limburg wordt verkocht, wordt niet belast met extra transportkosten.
Uiteindelijk heeft Tennet de opdracht gekregen om er voor te zorgen middels zo goedkoop mogelijke middelen/diensten, dat het hoogspanningsnetwerk altijd in de lucht blijft (wat ze aardig goed geluk is).
Tennet onderhoud daarvoor o.a. een besloten balancing markt waar o.a. grote tuinders met hun gasmotoren/generatoren aan deelnemen.
In de andere westerse EU landen gelden dezelfde regels.
Moet ook wel want als een opwekker zich niet aan de regels houdt, dan heeft iedereen in de EU er last van. Paar jaar terug hadden we het probleem van te grote afwijking van 50Hz frequentie. Toen is er naarstig gezocht naar de schuldige. Dat bleek een Italiaanse opwekker te zijn…
Tennet kan dat soort kwajongens van het netwerk afsluiten. Zo’n leverancier weet of hoort te weten uit zijn monitoring, dat hij fout zit.
Seb
Je geeft wéér geen antwoord.
Het ging over de dichtheid en fijnmazigheid van het netwerk en de ermee samenhangende kosten.
Als je 1 kencentrale als back-up hebt, is dat voldoende. De back-up voor als er geen wind is betekent het leveren van álle benodigde energie als er geen of te weinig wind is. Die spinning reserve van je is al door meerdere mensen met méér kennis van zaken onderuit gehaald.
Maar je leutert er met véél woorden weer omheen. Is dat om indruk te maken of om een rookgordijn op te laten?
Vandaag in de krant, onderzoek naar kerncentrales bij ons in Limburg, met name kleine reactoren, waarschijnlijk met water uit de Maas gekoeld.
Hoe dan ook die dingen komen er, ze liggen al 10 jaar achter, het besef dat er op molens en wat plaatjes op het dak geen economie kan bestaan als we nu hebben toch door te dringen.
Heel Limburg vol zetten met die Eifeltorens ziet niemand zitten op een paar gedrogeerde groene na.
Peter,
“Het ging over de dichtheid en fijnmazigheid van het netwerk en de ermee samenhangende kosten.”
De kosten van de verbinding van het wind-/zonnepark naar het hoogspanningsnetwerk moeten worden betaald door de eigenaar/exploitant van die parken.
Dus die zitten in de opwek kostprijs van wind & zon.
“Als je 1 kencentrale als back-up hebt, is dat voldoende.”
Dat zou dom zijn. Als die kerncentrales uitvallen vanwege een systeemfout dan valt ook de backup weg, erger die systeemfout tast alle kerncentrales aan….
Denk niet dat het hypothetisch is.
Japan heeft niet voor niets al zijn kerncentrales plat gegooid na Fukushima…
“De back-up voor als er geen wind is betekent het leveren van álle benodigde energie”
Voor zover dat niet kan met de inschakeling van standaard reserves (gaat tot nu toe prima, en ik schat dat het prima blijft gaan tot wind+zon >50% leveren), kunnen evt een paar goedkope onbemande peakers worden aangeschaft zoals in Dld voor redispatch services:
https://www.powerengineeringint.com/gas-oil-fired/ge-to-supply-rwe-generation-with-11-gas-turbines-for-grid-reliability-in-germany/
(klik op de lege ruimte dan kun je en foto van die CGGT zien).
Overigens hebben we het dan over 2028 o.i.d.
Dan zal de NAM/Gasunie zijn groene H2 opslag op orde hebben dus dan kan die worden gebruikt middels onbemande brandstofcel assembly’s (dezelfde als die in H2 treinen, bussen, auto’s).
De kosten van die back-up elektriciteit worden geschat op ~8cent/KWh. Veel goedkoper dan kernenergie zonder back-up….
Toelichting:
De PtG installatie werkt alleen als de prijs op de beurs <0,5cent/KWh is en maakt er dan met een rendement van 90% waterstofgas van. Brandstofcellen hebben een rendement van 60%,
Dat betekent de teruggewonnen elektriciteit iets als 1cent/KWh + apparatuurkosten kost…
Het gegeven dat andere landen (ook USA en Dld met 40% door wind+zon) geen extra kosten voor de wisselende opwek van wind en zon in rekening brengen, geeft ook aan dat je van een mug en olifant probeert te maken.
Wat niet lukt omdat de feiten aangeven dat het om een mug gaat.
Ik vraag me nog steeds af of de overhead (netwerk+back-up) kosten niet lager worden dankzij de verspreide opwek middels wind+zon?
Sorry, CGGT moet CCGT (Combined Cycle Gas Turbine) zijn.
“Kerncentrales hebben de onhebbelijke gewoonte om gemiddeld eens in de 2 jaar plotseling totaal stil te vallen.”
Seb 10:51
Een probleem bij windturbines is dat soms de wind gaat liggen…
Dat was vannacht weer eens het geval. Met 14 GW via goedkope bruinkool uit de Lausitz, en 15 GW uit dure steenkool en gas uit het buitenland probeerden onze oosterburen de stroomvoorziening gaande te houden. Eind dit jaar gaan drie kerncentrales dicht: een verlies van 4 GW aan schone stroom.
@PeterR,
“Een probleem bij windturbines is dat soms de wind gaat liggen…”
Dat klopt. Daarom zullen windpark eigenaren nooit stroom aanbieden op het moment dat windstilte wordt verwacht.
Immers als iemand koopt dan moeten ze hoe dan ook leveren en dat kan heel duur worden als er op dat moment stroom tekort is in de markt.
Mede vanwege onverwacht minder wind, nemen windpark eigenaren dus een stevige reserve (en zie je een of meer windmolens stil staan).
Met de daling van de opslagkosten zie je ook dat windparken zelf batterijen aanschaffen (ook onze nieuwste offshore parken) zodat ze meer / dichter bij de verwachte opbrengst met de voorspelde wind. kunnen verkopen, zonder groot risico dat ze op de momentane markt moeten bijkopen.
Uit die extra verkoop kunnen ze dan de kosten van de batterij betalen.
Seb
Hoevel hoogspanningsmasten moet en er nog bijkomen om het netwerk aan te passen aan meer energie uit wind en zon?
Méér locaties betekent meer bekabeling. Waar komen ander de steeds weer gemeld aansluitproblemen uit voort?
Met “tot nu toe” kom je nergens. Het toont meteen de zwakte van je betoog. Eigenlijk zeg je dat de huidige beperkte inzet van de beschikbare zonne-en windstroom vrijelijk kan parasiteren op de bestaande andere grotendeels fossiele bronnen.
Bij opschaling is dat niet mogelijk en moet er dus een alternatief zijn. Dat alternatief is in jouw optiek waterstof.
Als je uitgaat van een dusdanig goedkope energieprijs van 0,5 ct per kWh om waterstof te maken vraag ik me af wie er zo gek zal zijn om daarin te investeren. Hoe dan ook, ook windturbines moet kostendekkend produceren. Je aanname berust dus op luchtkastelen die alleen werkelijkheid worden als windenergie een beperkt deel van een wel rendabele mix blijft.
Los daarvan herhaal ik nog maar eens die windturbines moet in de stad en anders nergens. NIMBY is er wat mij betreft niet meer bij. Verzin dan iets beters.
Seb schrijft:
“De kosten van die back-up elektriciteit worden geschat op ~8cent/KWh. ”
Kun je ons ook eens laten zien wie deze berekening gemaakt heeft. Graag een link.
Peter,
“Hoevel hoogspanningsmasten moet en er nog bijkomen om het netwerk aan te passen aan meer energie uit wind en zon?’
Weinig. Veel meer vanwege de elektrificatie = de vervanging van aardgasverwarming door warmtepompen, fossiele motoren door elektromotoren, e.d.
“dat de huidige beperkte inzet van de beschikbare zonne-en windstroom vrijelijk kan parasiteren op de bestaande andere grotendeels fossiele bronnen.”
Wereldvreemden mogen dat parasiteren noemen, de eigenaren van die fossiele bronnen zullen die kans om geld te verdienen ongetwijfeld aangrijpen.
“Als je uitgaat van een dusdanig goedkope energieprijs van 0,5 ct per kWh om waterstof te maken vraag ik me af wie er zo gek zal zijn om daarin te investeren.”
Inkoop van <0,5ct/KWh verhoogt de kansen op goed rendement van waterstof fabrikanten!!
Er zijn dan ook vele grote initiatieven om groene waterstof te maken!!
Seb
Je blijft er omheen draaien en uitvluchten zoeken. Door de elektrificatie “weinig”. Wat is weinig wanneer er zoveel verspreide windparken moeten worden aangesloten? Is weinig méér of minder dan in het geval van die 12 kerncentrales? Wegdraaien naar véél in de weg naar de gebruikers komt bij mij over als een vucht om een echt antwoord te voorkomen.
Voor 6000 windturbines zijn zelfs als je die clustert, méér verbindingen nodig met het hoogspanningsnetwerk. Dat zal dus leiden tot méér hoogspanningsmasten. Daar zullen dan ook de klachten vandaan komen dat zonneakkers en windparken niet aangesloten kunnen worden. Hetgeen voor mij betekend dat er onvoldoende hoogspanningsmasten/infrastructuur is.
vucht = vlucht
“Als je 1 kencentrale als back-up hebt, is dat voldoende.”
Dat zou dom zijn. Als die kerncentrales uitvallen vanwege een systeemfout dan valt ook de backup weg, erger die systeemfout tast alle kerncentrales aan….
Denk niet dat het hypothetisch is.
Hahaha, als dom zijn zeer deed lag Bas Gresnigt heel de dag te gillen van de pijn
China heeft zijn EPR en andere kerncentrales netjes op tijd en binnen budget gebouwd, de Russen en Zuid-Koreanen doen dat ook. Maar daar hebben ze hun kennis niet verloren laten gaan op basis van emoties en bangmakerij van idiote clubs als Greenpeace.
Wat uw backup van kerncentrales betreft: dit is een van de meest stompzinnige dingen die ik ooit gehoord heb. Frankrijk haalt 70% van zijn elektriciteit uit kerncentrales en ze hebben daar geen equivalent vermogen aan backup centrales voor nodig (wat voor wind en zon wel nodig is). Wat ze wel hebben is een duidelijke visie en stabiliteit in overeenkomsten met hun uitbaters (misschien helpt het dat het een staatsbedrijf is).
Hierdoor zijn hun centrales goed onderhouden en dus betrouwbaarder
China en Z.Korea hebben andere veiligheidsnormen….
Japan had die ook maar is daarvan terug gekomen. Vandaar dat ze nu pas 9 van hun ~50 in 2010 werkende kernreactoren in de lucht hebben.
Vandaar ook dat Z.Korea die snelle bouwtijden niet kon herhalen in de UAE (United Arab Emirates) ondanks het gegeven dat het hun shining voorbeeld moest worden.
Er werd zelfs (ik meen in 2018) een feestelijke in gebruik name georganiseerd, waarna nog een paar jaar van verbeteringen nodig waren voordat de eerste reactor kon gaan draaien…
(de UAE had externe controleurs ingehuurd)
Niet voor niets is de dr. van KEPCO veroordeeld tot een paar jaar gevangenisstraf voor misdadige fraude met de veiligheidsvoorzieningen. Ze hadden in een aantal centrales gewoon installatiedraad gebruikt rond de kernreactor, zodat het zeker was dat de zaak uit de hand ging lopen als het te heet werd in het reactor gebouw….
Nu hopen dat die externe controleurs niets over het hoofd gezien hebben.
Immers de regel is:
Naarmate er meer fouten worden gevonden, wordt het steeds waarschijnlijker dat fouten over het hoofd zijn gezien…
Zo’n aanpak is niet de weg om te gaan als je veiligheid voorop stelt.
‘De regel is :naarmate er meer fouten…..’ dat hangt ervan af hoe systematisch je werkt. Het is jouw verwachting, want je wilt geen kernenergie. Je bent bang en angst is een slechte raadgever Maw, gekleurd brilletje
Ja ze hebben andere veiligheidsnormen namelijk degene die opgesteld door de IAEA die ruim veilig genoeg zijn waaronder passieve systemen.
Ze hebben het niet zo gek gemaakt als de EPR waar de Duitsers die betrokken waren het zodanig over-engineered hebben dat het ding veel te duur is. (je zou haast denken dat ze het met opzet gedaan hebben)
Als het om veiligheid gaat zijn kernreactoren bij de veiligste dingen die ooit gebouwd zijn en het verbeterd nog. https://slimbeleggen.com/welke-energiebron-is-nu-eigenlijk-veiligste/166313/
Ik weet dat dit niet een van uw favoriete paniekzaai websites is maar de waarheid heeft toch zo zijn rechten.
@PaulZ,
Het is een zeer bekende regel bij o.a. software auditeurs.
Veiligheid kernreactoren:
– Kans op een ontploffing: 4 reactoren ontploft in 18.000reactor jaar = 1% kans in 45 jaar. Dat is gewoon slecht.
De gevolgen: ~1miljoen doden: https://goo.gl/jBtBzb
– Verspreiden stralingsschade in de omgeving bij normaal functioneren:: tot op 40km afstand significante schade bij nakomelingen.
http://goo.gl/RzZwcV
@Pieter,
“ze hebben andere veiligheidsnormen namelijk degene die opgesteld door de IAEA die ruim veilig genoeg zijn”
Daarmee heeft Japan zich dus Fukushima op de hals gehaald. Een ramp die ze meer dan $1000miljard gaat kosten en ~25.000 stralingsdoden. Tot in provincies op 500km afstand van Fukushima:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27661055
Terwijl ze het geluk hadden dat de wind 99% van alle airborn radioactiviteit direct naar de oceaan afvoerde.
En dat is een gematigde schatting:
http://www.greenmedinfo.com/blog/million-cancer-deaths-fukushima-expected-japan-new-report-reveals-1
Nog steeds werken er ~7000 mensen aan om de ramp in te dammen. Mensen die blootgesteld zijn aan verhoogde stralingsniveaus…
Beroepsleugenaar Bas Gresnigt komt weer eens met z,n dagelijkse weerlegde leugens en onzin.
Gewoon een gestoorde fanaat.
Kijk hier hoe er al in 2015 door experts gehakt werd gemaakt van BAS GRESNIGT met z,n eeuwige stralingsleugens door experts
Ook werd hij daar ontmaskerd als pathologische leugenaar, de reden dat hij tot op de dag van vandaag dezelfde onzin blijft herhalen.
https://atomicinsights.com/former-nrc-counsel-attacks-quoted-source-used-in-radiation-isnt-the-real-risk/#comment-125791
Aus den Anlagen des Betriebes Gorleben werden keine radioaktiven Stoffe emittiert.
Dies wird durch die Umgebungsüberwachung der Umweltbereiche Aerosole/Iod,
Niederschlag, Boden, Pflanzen sowie Grundwasser bestätigt. Es wurde lediglich das aus dem Reaktorunfall von Tschernobyl und von oberirdischen Kernwaffentests stammende Nuklid Cs-137 in Boden- und Bewuchsproben nachgewiesen.
Der Betrieb der Zwischenläger des Betriebes Gorleben hat somit keine radiologischen Auswirkungen auf die Umgebung.
https://zwischenlager.info/wp-content/uploads/2020/04/Umgebungs%C3%BCberwachun
Die Theorie der Strahlenbelastung als Ursache erscheint aber besonders unplausibel, da die Strahlenbelastung aus natürlichen oder medizinischen Quellen diejenige aus Atomanlagen bei weitem übersteigt.
https://idw-online.de/de/news480843
Den bisherigen Veröffentlichungen, die eine Kausalität zwischen ionisierender Strahlung im Niedrigdosisbereich und einem veränderten sekundärem Geschlechterverhältnis (in Richtung „verringerte Mädchengeburten“ belegen wollen) sind aus wissenschaftlicher Sicht (Strahlenbiologie, Epidemiologie und Statistik) nicht belastbar. Mithin steht die verfolgte These recht isoliert in der etablierten Wissenschaft dar. Schließlich basiert sie auch nicht auf hinreichend kontrollierten Studien mit Individualdaten.
That means the U.S. wind industry may well have created more radioactive waste last year than our entire nuclear industry produced in spent fuel.
https://www.instituteforenergyresearch.org/renewable/wind/big-winds-dirty-little-secret-rare-earth-minerals/
Gewoon net als een debieltje blijft Bas Gresnigt z,n leugens dagelijks herhalen.
vdHeijden en HdJ kregen een ban terwijl ze samen nog niet half zoveel reacties gaven met veel minder leugens.
– Bas, you’re a liar, everyone knows you’re a liar, so just go away
— Bas, the lying liar, lies some more.
– An increase of 8 nSv/hr neutron flux at 2 km would thus have to be AT LEAST 14 Sv/hr at 100 meters. In short, people would fall over and die after just a few minutes in the vicinity. This obviously did not happen. Therefore, everything you’ve told us is complete bullshit.
You’re a pathological liar, Bas
– More lies from Scherb, your favourite junk scientist
– -Sure enough, solar activity was shrinking from 2007 to 2010. In short, Bas is a liar.
– -You’re still lying your a** off, Bas. There’s no mechanism for neutrons to be absorbed and re-radiated at a distance of kilometers; both C-14 and your hyped Ar-41 are beta emitters
– -Linking to your favorite academic fraudster Scherb through a link-shortener to hide your provenenance.
You are shameless.
energycentral.com
Robjoh, as you may have realised, Bas Gresnigt is an inexhaustible source of bullshit. He is active on many different websites, often with hit-and-run comments designed to maximise FUD and minimise truth. That’s how I first ran in to him years ago. I spent quite some time in personal correspondence with him before it became clear that his aim in life is to kill nuclear power by any means, which – in the case of nuclear power – means using lies.
Invironmental Impact: Although wind energy itself is environmentally friendly during the use phase, the same cannot be said about the production of wind turbines. The environmental impact of rare earth extraction is estimated to be more damaging than fossil fuel extraction due to the toxic effluent, emissions and waste generated from the intensive mining activity required[iii]. According to the BBC, tons of radioactive waste is generated from the production of a wind turbines as a result of the refinement of REEs[iv].
https://www.sustainalytics.com/esg-blog/implications-rare-earth-wind-energy-market/#_edn4
Windparken hebben de gewoonte per jaar een half totaal stil te vallen. Zonnepanelen is de downtime nog erger. Gemiddeld 12 uur per dag geen zon het hele jaar. De downtime van kerncentrales heet gepland onderhoud, zou moeten worden gepland en doorgenomen met de energie-autoriteit op ministerieel niveau, die verantwoordelijk zou moeten zijn voor continue energie leveringszekerheid.
Echter een energie-autoriteit op ministerieel niveau bestaat niet in Nederland, net zoals verantwoordelijkheid voor continue energie leveringszekerheid. Er is het ACM die de prijsconcurrentie moet beoordelen maar geen zeggenschap en verantwoordelijkheid heeft voor continue energie leveringszekerheid.
Dat moet wettelijk verandering in Nederland, waarbij het primaat / voorrang van ‘hernieuwbare’ energie levering wettelijk moet worden teruggedraaid en een ministerie / minister verantwoordelijk wordt gesteld voor de 100% continue energie leveringszekerheid en energietransitie risico management.
@Scheffer,
“De downtime van kerncentrales heet gepland onderhoud, zou moeten worden gepland en doorgenomen met de energie-autoriteit”
Dat wordt ook gedaan.
Echter daarnaast vallen kerncentrales, ook Borssele, gemiddeld eens in de 2 jaar onverwacht (ook voor de beheerder onverwacht) uit. De downtime kan dan een uur zijn maar ook meer dan een jaar. Afhankelijk van de reden van het onverwachter stilvallen..
Bijv. De twin-reactor kerncentrale SONGS (Californië) had net nieuwe stoomgeneratoren geïnstalleerd (~$4miljard) die de centrale flexibeler, sneller reagerend op veranderingen van de stroomvraag, moesten maken. Helaas bleken de dunnere buizen te gaan trillen waarbj ze elkaar raakten. Gevolg was dat er na een jaar lekkages van het radioactieve hete water naar het stoomcircuit ontstonden, waardoor de centrale werd stilgelegd. Uiteindelijk is besloten om de hele centrale (ook de andere unit, waar geen lekkage maar dezelfde stoomgenerator dus die zouden gaan optreden) definitief buiten gebruik te stellen.
“wettelijk verandering in Nederland, waarbij het primaat / voorrang van ‘hernieuwbare’ energie levering wettelijk moet worden teruggedraaid”
? Er is geen voorrang voor hernieuwbare energie levering….
Elektriciteitslevering is hier markt gedreven. Niemand mag meer (ook niet minder) leveren aan het net dan hij verkocht heeft.
Marktprijzen en volumes kun je zien op de beurs van Amsterdam (EPEX).
“minister verantwoordelijk wordt gesteld voor de 100% continue energie leveringszekerheid en energietransitie risico management.”
De ervaring in andere landen laat zien dat de leveringsbetrouwbaarheid van elektriciteit juist toeneemt met de toename van wind & zon.
Exemplarisch is Dld waar in de periode 2004 – 2011 de leveringsbetrouwbaarheid fors verbeterde terwijl het aandeel wind+zon significant begon te worden. De leveringsbetrouwbaarheid is in Dld nog steeds beter dan bij ons… spron
@HL, de hoeveelste keer zou dit zijn? 500 of 600?
Wind en zon hebben geen enkel positief effect op de leveringszekerheid, integendeel.
-The sources of energy generation so far have little impact on security of supply. But grid operators in Germany have to go to great lengths to balance asymmetric production of green electricity across their networks. The amount of so-called “re-dispatch measures” has risen strongly. Redispatch is when the grid operator forces a power station to lower production in a region with oversupply, and directs another plant in a low-production region to higher output. The cost is passed on to consumers.
https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-electricity-grid-stable-amid-energy-transition
-In 2020 was de leveringszekerheid van het netwerk van TenneT 99,9999%. De elektriciteitsvoorziening in Nederland behoort hiermee tot de betrouwbaarste ter wereld.
https://utilities.nl/tennet-wil-meer-grensoverschrijdende-verbindingen/
@Seb 16 okt 2021 om 10:09 Nee seb, zo zit het niet. Wat jij vergeet is dat er geen haast is, want die fatale opwarming is nergens te bekennen. Bovendien vordert de bouw van wind en zon zo weinig, dat je er na 40 jaar modderen nauwelijks mee bent opgeschoten (nu <3% in Nederland; CBS). De kolossale hoeveelheid kWh die uit een kerncentrale komen, stellen wind en zon volledig in de schaduw, zoals ik je een keer heb voorgerekend. Je ziet namelijk de levensduur van kerncentrales over het hoofd, evenals leveringszekerheid.
“De kolossale hoeveelheid kWh die uit een kerncentrale komen, stellen wind en zon volledig in de schaduw”
? Onze kerncentrale levert 3% van onze elektriciteit. Wind+zon leveren 20% van onze elektriciteit.
“Bovendien vordert de bouw van wind en zon zo weinig, dat je er na 40 jaar modderen nauwelijks mee bent opgeschoten”
Sinds het van belang is verklaard nemen wind+zon veel sneller toe dan ooit met kerncentrales mogelijk zou zijn.
2016 wind+zon 9,8TWh (8,8% van de productie)
2020 wind+zon 23,5TWh (19,7% van de productie)
Overigens, je hebt het over elektriciteit, ook kerncentrales produceren alleen elektriciteit. Waarom kom je dan aanzetten met een niet relevant percentage van het CBS waarbij je ook nog de link niet levert waarmee je suggereert dat het niet klopt.
Dat suggereert dat je weet dat je ongelijk hebt, maar koppig toch doorgaat…
Ik verwachtte beter weerwerk van je.
Heel interessant en goed artikel. Maar wij zijn al veel langer afhankelijk van China, Azië in het algemeen en dat al zeker 30 jaar. Ik kan alleen maar in detail over spreken of oordelen wat betreft chemische producten of te wel pigmenten en kleurstoffen die wij importeren. Als zeker 30 jaar geleden gingen alle grote chemische bedrijven naar china en ook India om zich daar te vestigen of join ventures op te starten. Inmiddels zijn er “bijna” geen pigmentproducties meer in Europa die van betekenis zijn en komen eigenlijk wel bijna 90% van deze producten uit deze twee landen. Met Bindmiddelen en ook andere chemische grondstoffen of halffabrikaten ziet er het er net zo uit. Het politieke systeem China deugt niet en ik zie ook het gevaar dat China de wereld wil beheersen. De bevolking heeft geen andere keus om de weg van de partij te volgen of in de gevangenis te belanden. Maar in gesprekken met mijn leveranciers, die vaak heel diepgaand zijn en ook over politiek gaan, zie ik ook lichtpuntjes. Wat betreft de armoede de armoede, ben ik het helemaal eens met Ap Closterman, maar die vind je hoofdzakelijk in het noordelijke deel. In het zuiden, waar ik meestal kom (rond Shanghai) is het verschil kleiner. Maar hoe dan ook we moeten leren leven met China en India enz. Ben wel van mening dat mensenrechten niet alleen maar in China en Noord-Korea in gevaar zijn, maar door corona in de hele wereld !
Kijk, de reactie van Udo is waardevol. Die is namelijk van iemand die niet op fietsvakantie ergens komt, maar voor zijn werk. Dan zie je een heel andere werkelijkheid.
Johan. Bedankt en dan zie je ook het andere China. B.v. eten gaan met de collega’s en bij reizen I. Het binnenland naar een fabriek aldaar en overnachten in een heeeel eenvoudig Chinees hotelletje. En mijn ervaring is, hele aardige en vooral gastvrije mensen. En hun werkmentaliteit is die van onze ouders en grootouders en niet die van onze verwende maatschappij. Bij Ruben Terlou zie je ook het echte China. Wou dat ik zo goed Chinees kon als hij… . Dan kom je nog dichter bij de mensen.
Objection, your Honour,
dit is Extinction Rebellion taal die door Ap voetstoots is overgenomen.
Sinds de eerste druppel aardolie is opgepompt, is
– de gemiddelde leeftijd aanzienlijk verlengd
– het aardse tranendal aanzienlijk in kwaliteit toegenomen
– een gelijkere verdeling van welzijn en welvaart tot stand gebracht
– zelfs de politieke staatsinrichting in positieve zin beïnvloed
Als we toen al windmolens en zonnepanelen gehad hadden dan:
– zou de gemiddelde leeftijd veel sterker zijn toegenomen. En dan vooral de gezonde levensduur!
– zouden we dankzij onze grotere gezondheid aanzienlijk gelukkiger zijn geweest
Je laatste 2 claims hebben vlgs mij weinig tot niets te maken met het oppompen van aardolie.
Dat zijn culturele issues.
Seb
Als en een glazen bol zijn jouw favoriete attributen. Gelukkig denkt de antiwindturbinelobby er anders over. Door het antidemocratische misbruik van de crisis en herstelwet.
Als!!!!!
‘Als mijn tante een … had gehad, dan was het mijn oom geweest’ zeiden wij vroeger altijd.
Seb, zoals mijn moeder pleegde te zeggen a(l)s is verbrande turf(oeps). de leeftijd van mensen neemt toe doordat we met behulp van fossiele stoffen de omstandigheden waarin we leven comfortabeler(lees warmer) hebben gemaakt, en de medische wereld heeft zich goed kunnen ontwikkelen omdat we met behulp van de chemie van alles en nog wat op medisch gebied kunnen produceren om ons langer in leven te houden.
wat ik uit de instelling van de klimaat alarmisten haal is dat deze graag terug willen naar een levensstijl waar we ons met veel moeite en hard werken aan ontrokken hebben.
zoals ik al eerder heb opgemerkt moeten milieuclubjes zich bezig gaan houden met het opruimen van milieuproblemen, en gelijk even kijken naar de luchtkwaliteits- kaarten van de wereld,Europa is Groen, dus ik stel voor dat ze zich direct maar even verplaatsen naar landen die hulp nodig hebben, vele handen maken licht werk.
Ja. Maar wat is er fout aan? Dat lijkt mij van belang. Een vijand is altijd iemand die in een andere situatie een vriend is ( Nietsche geloof ik ).
leonardo
Maar dan kost het ook wat. Maar we leren bij en óns leefmilieu werd schoner. Maar wordt nu opnieuw vervuild met windturbines en zonneakkers. Dat krijg je als men denkt tegelijkertijd van 2 walletjes te kunnen eten.
Helaas werken veel hyperlinks in het artikel niet. Waarschijnlijk zijn ze geblocked.
Mij lijken het foutieve links.
Is er iets fout gegaan bij plaatsing van het artikel? Hyperlinks werken niet.
Wij hebben onze Seb, en die wordt hard aangepakt, ook vandaag weer. Dat is zijn eigen schuld zou je kunnen zeggen, maar hij gaat onverdroten en manmoedig verder, als een echte socialist, in het spreiden van kennis. Zijn kennis, wel te verstaan. Hij probeert ons ook sprookjes te vertellen over spreiding van inkomen – de energieprijzen worden zo laag dat iedereen vanzelf rijk wordt – en die hoeven alleen maar uit te komen. Tussendoor wordt ons ook nog een gezond en lang leven beloofd, nou ja, middels obsessief geblaat, zoals hierboven onder mijn comment.
Hans houdt hem een beetje de hand boven het hoofd, ondanks verzoeken om dat anders te doen. Hij heeft hem zelfs een keer het grote podium gegeven.
Ik vind zijn dagelijkse riedel wel een beetje irritant.
Soit. Er zijn erger dingen in het leven.
Zoals dat we hier nog een paar mensen hebben rondlopen die van geen wijken weten: Voorbijganger en Modelleur. De laatste is vaak aanwezig, en spreidt dan zijn kennis in meestal korte, staccato-achtige bijdragen, de eerste minder vaak en met meer substantie.
Ze opereren vanuit een iets andere hoek dan Seb. Vanuit de hemel zou ik haast zeggen. Wijze inzichten worden gesuggereerd, en Hans is geïnformeerd over hun deskundigheid.
Ik mag hopen dat Hans goed geïnformeerd is. Ik voel (nog) geen behoefte om te twijfelen aan hun deskundigheid op specifiek terrein, maar ze staan toch ook niet zo open voor discussies dat het allemaal vertrouwenwekkend overkomt. Het autoriteitsargument is impliciet, maar soms openlijk aanwezig. En de arrogantie waarmee de onwetenden worden toegesproken past toch niet bij wetenschappers(?) die contact zoeken met kritische beschouwers. Een discussie eindigt niet zelden met onbeantwoorde vragen en dichte deuren.
Ook wel met suggestieve tegenvraagjes.
Nogmaals: soit. Ik zeg altijd: als je publiek opzoekt, moet je accepteren hoe dat publiek zich gedraagt. Dus Seb hoort bij de inboedel, ook voor Voorbijganger en Modelleur geldt dat – en zelfs voor Roorda (om die niet te vergeten) die ons af en toe bezoekt met moralistische oordelen over wie kennis mag delen en wie bedeeld wordt en dus hoort te luisteren.
Dus ik heb een voorstel aan Hans en aan bedoelde heren. Ik zou graag zien dat Hans aan Voorbijganger en Modelleur het grote podium aanbiedt voor 4 bijdrages:
– een CO2 verhaal, met het oog op mensen als Erren die niet bang is voor de ECS, of met het oog op mensen als Kees le Pair die weet dat we van CO2 te weinig afweten
– een modellen verhaal, met het oog op de kwaliteit van de data, op technische kritiek, zoals ensembles, of op uitkomstenkritiek, zoals Spencer of Schmidt
– een transitie verhaal, met het oog op de keuzes, op controlemethodes zoals ERoEI, aanpak en voortgang – mag rustig met het oog op mij gedaan worden, zodat ik inderdaad kan zien dat er enig benul is van wat daar allemaal speelt, en de risico’s die dat inhoudt
– een sociaal verhaal, met het oog op de maatschappelijke ontwrichting die in het kielzog van de alarmisten plaats vindt, en zich nu al doet voelen, met het oog ook op de onheilsvoorspellingen en de angstaanjagende manier van praten van de klimatologen en alarmisten daarover (waarvan de slachtoffers maar niet geteld worden) – en ik zou mijn stinkende best doen om alle mensen hier tevreden te stellen, want ik geloof niet dat deze mannen erg onder de indruk zijn van de blunders die daar gemaakt worden en van de angst onder de bevolking die o.a. hier op Climategate manifest wordt gemaakt
Nou, Voorbijganger en Modelleur, leuke klus om samen aan te pakken. Hans zal vast mee willen werken.
Vergeefse moeite om een vergeefse en irrationele ideologische ‘strijd’ tegen CO2-klimaatverandering te gaan legitimeren met deze uitnodiging.
Er zijn van hen alleen maar moralistische, emotionele angstverspreiding en ‘solidariteit’ argumenten te verwachten, die geen van alle ooit zullen kunnen bijdragen aan het stoppen van klimaatverandering.
Ook het argument dat fossiel opraakt is debunked door de meer dan 50 ~ 100 nieuwe olie en gas velden / voorraden die al decennia lang jaarlijks worden aangeboord.
De Parijse klimaat-mallemolen en gebrainwashte club-bijeenkomsten zoals aanstaand in Glasgow is nog het enige argument, wars van alle wetenschappelijke contra-klimaat-feiten en -metingen.
Zinloos dus!
Dat is wel leuk bedacht Leonardo, maar daar zullen velen wel andere gedachten over hebben.
Persoonlijk voel ik niets om dat gedram moeten lezen, dat kan ik ook op klimaatveranda waar ik overigens niet kom, maar wel eens door een toevallige zoeklink terecht ben gekomen en dan zag ik genoeg.
Wat Gresnigt hier bij elkaar leutert nog daar aan toe.
Maar ik snap je gedachten hier wel achter, ik heb ook vaak gedacht laat maar eens zien wat jullie er van bakken, maar nu denk ik persoonlijk daar anders over.
Waarom?, omdat we iedere dag al overspoeld worden door die rotzooi in de media.
Gisteren avond sinds lange tijd nog eens een buurtfeest gehad waar ik dingen eens heb gevraagd tijdens een gesprek, om lang kort te houden, ik ben er mee opgehoord en hun gelijk gegeven omdat ze gewoon gebrainstormd zijn door de media en verder praten daar over geen zin heeft tijdens een gezellige avond.
Hun overtuiging wat hun opgedrongen is is vast gebeiteld in hun hoofd, en het ging alleen nog maar over beleid.
Het enige positieve was dat ze niet snappen waarom we van het gas af moeten en anderen er aan, en dat je er in Duitsland zelfs een bonus bedrag bij toe krijgt.
Maar nietemin de baas van het forum beslist.
Probleem is, Leonardo, dat beide heren dan een consistent verhaal moeten schrijven. Maar dat weet jij natuurlijk ook, vandaar je uitnodiging.
Seb heeft van mij nog steeds een uitnodiging liggen van 29 juli:
https://www.climategate.nl/2021/07/hoe-europa-de-wil-opleggen/#comment-2371681
Misschien een idee voor Hans: weiger de commentaren van die twee totdat ze een consistent artikel hebben ingeleverd.
Dat scheelt Peter van Beurden ook een paar uur per dag, om steeds weer het gemauw van Seb onderbouwd te weerleggen. En mij scheelt het meters scrollen.
dat idee van jou, Paul, is zo gek nog niet!
Paul Bouwmeester
Noem het maar beroepsdeformatie. Al lang met pensioen en het corrigeren dringt zich nog steeds op. Maar ik zie enig licht.
Seb praat niet meer over hout dat spontaan overgaat in methaan. Dat super erge broeikasgas. Ooit dringt het door.
Nu het “als” nog en de goedkope peakers én de spinning reserve én de alsmaar uitvallende kerncentrales en…..
Leonardo,
Het “volk” onder jouw reactie heeft gesproken middels duimpjes. Democratisch weggestemd.
tsjonge Modelleur,
dus je bent blij met duimpjes omhoog voor mensen
– die vinden dat jij alleen maar moralistische, emotionele angstverspreiding en ‘solidariteit’ argumenten brengt
– die er niets voor voelen om jouw gedram te moeten lezen
– die weten dat jij geen consistent verhaal kan schrijven
Wat te zeggen? Ach, ik ben de beroerdste niet: gefeliciteerd met die duimpjes.
Jij bent het niet eens met het “volk”, anders had je het idee immers niet geopperd.
Ik wil best verder met je in discussie. Dan doen we het off-line en hoeven het “volk” niet te storen. Laat maar weten.
wij discussiëren hier, Modelleur,
Zoals ik elders schreef: als je aandacht zoekt moet je het doen met het publiek dat daar is.
Als ik op KOS, een Amerikaanse, op het Democratic volkje gerichte site, iets negatiefs over het alarmisme zeg, word ik niet alleen weggehoond, maar moet ik ook nog excuses maken, voordat ik verder mag praten.
Dus als jij hier de deskundige wilt uithangen zul je het “volk” en de mores moeten nemen zoals het is.
NB Ik heb nog geen gesubstantieerde versie van je listig-verleider-van-dom-volkje ad hominem tegenover dr. Robert Brown van Duke University mogen zien, noch een toelichting op je curriculum waaruit je (kennelijk) het “vertrouwen” put om deze geleerde aldus te benaderen.
Prima, de weerwil van het “volk” alhier nemen we dan maar voor lief.
zie https://www.climategate.nl/2021/10/clintel-stelt-een-nieuwe-manier-voor-om-klimaatdata-te-analyseren/comment-page-1/#comment-2382130
Het komt allemaal goed, met de autobatterijen bedoel ik dan. Vanochtend in de T (helaas achter betaalmuur) een stukje over de ontwikkelingen rond nieuwe batterijen met een betere energie-inhoud per volume. https://www.telegraaf.nl/financieel/1958617779/autobouwers-steken-miljarden-in-jacht-op-de-batterij. De fabrieken in Europa moeten als paddenstoelen uit de grond gaan komen. We gaan het mu allemaal “zelf” doen in europa en dan hebben we die “nare Chinezen” niet nodig. Al lezende drong zich een vergelijking uit het nog niet zo ver verleden op : de zonnepaneel industrie. Er werd ook toen geld geroken en de een na de andere zonnepaneel fabriek werd weliswaar van bescheiden grootte uit de grond gestampt. Daar is heden ten dage niets meer van over, de Chinezen kunnen het gewoon goedkoper. Dat hebben we dus niet gered. Ik ben bang dat de race om batterijgeld op de zelfde manier gaat eindigen. Het aantal malen opladen heeft als doelstelling 1000x (leest Seb even mee, dat is de vuistregel die ik al vaker genoemd heb) De fa Leyden Jar, ja alles moet in het engels tegenwoordig anders tel je niet mee, claimt een 70% hogere energie inhoud alleen die 1000x wil nog niet zo lukken, men zit tegen de 200x. Ik volg het glimlachend vanaf de zijlijn, ben niet zo’n gelovige van dit soort berichten. Maar geld ophalen lijkt wel goed te gaan, er zijn dus nog voldoende goedgelovige geldschieters.
China trekt zich niks aan vd klimaat problemen. Rusland ook niet. Het is ook onzin natuurlijk. Er is geen klimaat probleem.
Je kunt inderdaad toestanden daar in China vergelijken met Dld 1940. Hong Kong is reeds opgeofferd. Binnenkort wordt Taiwan ingenomen. Xi Ping was daar onlangs nogal heel expliciet over. Net zoals de inval vd Duitsers in Polen kon het Westen toen ook niks doen. De geschiedenis zal zich weer eens herhalen….
Dat kan weer op een wereld oorlog uitlopen.
Als je mooi luistert naar de taal vd exctinction rebellion, zul je zien dat ze vinden dat er ’teveel’ mensen op aarde zijn. Volgens hun kan de ‘aarde’ (Moeder Natuur dus) zoveel mensen niet aan….
Een extra wereld oorlog die dat probleem moet oplossen, past in hun kraam. Liefst natuurlijk ergens ver weg, in het oosten.
Daarna dan weer de roep naar een globale regering zoals na de 1ste wereld oorlog (Volkerenbond) en na de 2de wereld oorlog (UN). Er moet in ieder geval een globale regering komen om het ‘klimaat probleem’ op te lossen. Daarna het verbond met de valse profeet. Ik heb het al in Keulen horen donderen. Daar mag de Iman om 6 uur op elke vrijdag ochtend zijn gejammer laten horen…….
Sterker nog, er moeten minder mensen komen want de “klimaatwetenschappers” waarschuwen dat we 10 jaar eerder op nul CO2 uitstoot moeten uitkomen. Als je je dan bedenkt : per dag ademt een mens ongeveer 1 kg aan CO₂ uit. Met een bevolking van 7 miljard mensen komt dat neer op ongeveer 2,6 gigaton per jaar. En dan reken ik nog niet eens alle dieren mee. De mensheid dient dus te worden uitgeroeid, de vraag is waar gaan men beginnen?
Henri Pool
Daar is een simpele oplossing voor. Laten degenen die dat echt geloven maar vast gaan liggen en niet meer opstaan. Doodgaan gaat vanzelf. ëén week niet drinken en succes is gegarandeerd. Als volgens de zegswijze, verbeter de wereld begin bij jezelf.
Zie jij het gebeuren. Bij de grootste malloot misschien. Onze samenleving durft die persoonlijke keuzen niet aan. Er wordt meteen alarm geslagen.
Ja mensen, life sucks. Nu weer in de PV en windmolen business. Kostte een ton silicium een jaar geleden slechts US$ 2000, is de prijs inmiddels verdubbeld. Waren de energiekosten van een ton zink een jaar geleden $ 200, is die nu $ 1200-1400! En waarom? Doordat de prijs van fossiele energie zo enorm gestegen is! Overigens betalen die Chinezen net als wij ook de hoofdprijs voor gas en olie.
Ze waren erg eigenwijs, die producenten. Johan D. (ik dus) propageert namelijk al jaren dat de energie uit wind en zon direct gebruikt moeten worden voor de fabricage van nog meer wind en zon. Het is dom om die energie aan Google ofzo te verkopen. Ze hadden die stroom meteen ter beschikking moeten stellen aan de fabrikanten van silicium, zink, staal en epoxyharsen. Maar niet doen, he? Lekker dom fossiel blijven verstoken, zodat ze nu met de gebakken peren zitten vanwege de prijsverhogingen bij fossiele brandstoffen. Het had bijna gratis kunnen zijn! Althans volgens Seb.
Leermomentje voor Seb: Zink is nodig om corrosie te voorkomen bij windturbines en houders van zonnecellen.
over H2Fuel (gister een vraag van Peter van Beurden):
De formule op blad https://h2-fuel.nl/werking-van-h2fuel/ :
1 m3 poeder bevat 9 MWh aan energie.
NaBH4 + 2H2O ——-> NaBO2 + H2O + 8H + 90*C warmte.
Na links 1 en rechts ook 1
B Links 1 en rechts ook 1
H Links 6 en rechts 10 (waar komen deze moleculen vandaan?)
O Links 1 en rechts 3 (waar komen deze moleculen vandaan?)
“Energie” Links 0 en rechts 30MJ (= 8,3 kWh, blijkbaar is deze berekening voor ongeveer 1000 m3???) afgekoeld tot 90C warmte
“waarna een deel van het water wordt verdampt” het kost 110 keer zoveel energie om water te verdampen dan om het van 20 graden tot 100 graden te verhitten, dus ’ Beide processen hebben duurzame elektrische energie nodig’ maar hoeveel?
Mijn scheikunde/natuurkunde-leraar draait zich in zijn graf om…..
Henk van der Veen
Ook van scheikunde heb ik geen kaas gegeten. Dus je zou het op een andere manier duidelijk moeten proberen te maken.
Hebben de heren in alle drie de filmpjes zich echt een oor laten aannaaien?
https://h2-fuel.nl/
Ik kan het niet beoordelen? Koornstra is toch nog steeds onze energiecommisaris?
Ik had al twijfels, maar verkoopt hij echt gebakken lucht?
Dan wordt het écht tijd om aan de bel te trekken.
Hallo Peter, dit was even een zijspoor, ik ga vanaf nu weer de wereldproblemen oplossen en kernenergie promoten….. M.a.w. ik weet het ook niet maar het lijkt me rammelen. En als het “cold fusion” is loopt het vanzelf dood tegen de lamp (op atoomstroom, dat dan weer wel!).
‘Koornstra is toch nog steeds onze energiecommisaris?’
Ruud Koornstra, de lampencharlatan, die riep dat er in de toekomst gratis energie voor iedereen is.
Dan weet je gelijk wat voor figuur dat is
nikos
Vertrouwen in Koornstra heb ik ook niet, maar zolang hij energiecommisaris is, lijkt het me niet verstandig zijn eventueel onterechte adviezen onbesproken te laten. De “groene” trein dendert alsmaar verder door en Parijs is nog steeds heilig.
Uiteindelijk is het die “gekoesterde” , volgens mij mallotige, afspraak de motor achter alle overhaaste plannen.
De informatie over h2-fuel komt knullig over. In de reactievergelijking staat rechts een watermolecuul te veel. De naam van NaBO2 is natriummetaboraat en niet borax, dat is natriumtetraboraat met 10 moleculen kristalwater: Na2B4O7.10H2O.
Dirk Visser
Dat kan een slordige fout van de boodschapr/journalist zijn. Daarover kan ik als leek weinig zeggen. Desondanks is er (zie internet) wel aandacht voor geweest. Acht je het dus los van die formulefout mogelijk? Of zijn alle geldschieters achterlijk om in zo’n illusoir project te stappen?
En wat te denken van iets soortgelijks met magnesium als bindend mineraal.
https://www.deingenieur.nl/artikel/waterstof-in-pastavorm
Peter,
Waarvoor zou het moeten dienen? Opslag van waterstof? Dan lijkt me compressie in cilinders of lege gasvelden een stuk eenvoudiger.
De gangbare manier om NaBH4 te maken is de behandeling van boraten met natrium of natriumhydride, niet iets om thuis te doen.
Dirk Visser
Dat staat in het artikel en voor H2fuel op hun site. Ik begreep dat het moest dienen om het gewicht van de opslagtanks te verkleinen en om het gebruik veiliger te maken.
Misschien ook wel om het idee van waterstof als gevaarlijk gas te verkleinen.
Die lege gasvelden vullen met waterstofgas blijft me intrigeren. Op land, zal er gezien de commotie met het bergen van aardgas op land, Weinig draagvlak zijn neem ik aan. Dat moet dan op zee. Maar dat hele lichte gas met het kleinste molecuul onder hoge druk in zo’n aardholte dwingen lijkt me toch niet zo eenvoudig. Er wordt al ernstig getwijfeld aan CCS.
Henk, links staan ook 10 H’s. Namelijk H4 + 2H2.
Links staan 2 O’s en rechts 3. Dat klopt dus inderdaad nie.
De vergelijking is wel kloppend te maken, maar niet door mij. Heb Mammoetische Havo gehad!
Kijk ik als leek naar die H2Fuel-Systems, dan valt me het volgende op:
– “Afvang van CO2 en deze opslaan in oude gasvelden in zee lijkt mooi, maar is slechts beperkt mogelijk, is uitermate kostbaar, de gevolgen voor de natuur zijn onbekend…”.
Hé, Seb beweert hier steeds dat het makkelijk en goedkoop kan, althans met waterstof. Waarom het schijnbaar met waterstof wel probleemloos kan en met CO2 niet, mag Seb uitleggen.
– In de apparatuur moet ultrapuur water gebruikt worden. Dat is volgens mij hetzelfde als gedemineraliseerd water. Is te koop bij o.a. het Kruitvad voor € 0,45 per liter. Oh wow, dat is eigenlijk best wel duur voor een litertje water! Okay, koop je een paar duizend liter, dan zal het wel goedkoper worden, maar dan toch kost het energie, en dus geld, om het water te zuiveren.
Al met al niet zo’n heel erg goedkoop proces, vrees ik.
Shot, lees en reken ik het na plaatsing nog eens na, blijkt dat ook ik rekenmatig uit m’n nek klets. Er staan idd links 8 en niet 10 H’s. Dat is het nadeel van tegelijkertijd tv kijken en reaguren.
Johan D.
Misschien helpt een briefje aan Koornstra. Die moet toch het kabinet adviseren? Of vergis ik me.
Als het echt niet klopt, wordt het tijd voor een andere adviseur.
Tenzij men de tent alsnog op gebakken lucht wil laten draaien.
En dit dan? Dat lijkt me verwant.
https://www.deingenieur.nl/artikel/waterstof-in-pastavorm
Ja, de groene chemie heeft zo zijn eigen regels…
In de reactievergelijk moet de H2O rechts weg, 8H kan 4 H2 zijn, maar de 90°C warmte is bulshit. Vaak staat hier de reactiewarmte in kJ per mol beginstof. Hier dus NaBH4 = 37.8 g. Uit 37.8 g NaBH4 kan dus maximaal 8 g waterstof ontstaan.
In het tweede filmpje gaat Koonstra zelfs Tata Steel redden:
Om 1 ton groen staal te bereiden is ong. 54 kg waterstof nodig of in deze context 54 x 37.8 / 8 = 255 t NaBH4.
De jaarproductie is 7 Mt.
In WNL op Zondag van 5 mei 2020 gaat het stofje havenvaartuigen voortstuwen. Wynia probeert tegengas te geven.
255 ’t moet natuurlijk 255 kg zijn
PeterR
Dank voor je link.
Ik ga er even voor zitten.
Je kunt het wel ongeveer berekenen
1ste WO : 50 miljoen doden
2 de WO : 200 miljoen doden
3 de WO: 1.6 miljard doden …?
Wie zit er achter ER?
Ik denk toch wel de herrezen Illiminati/ Free Masons
De mensen in de wapen industrie zitten ook regelmatig bij elkaar om weer ergens een oorlog aan de gang te krijgen.
Als je daar tegen in wilt gaan, kunnen ze je mond wel toe krijgen…. Vraag dat maar eens aan Kees Lepair. Ze hebben hem uit de USA gegooid toen hij iets fout had gezegd over de (onzinnige) oorlog in Vietnam.
Dit was een antwoord aan Rien E
Er is wel eens gesteld dat onze Seb zou zijn ingehuurd, al dan niet ‘om niet’ , door een club als Greenpeace o.i.d.
Zo langzamerhand begin ik echter aan een andere mogelijkheid te denken.
Seb heeft het op een of andere manier verbruid in de wereld van de kernenergie en probeert nu voortdurend die wereld verdacht te maken of in ieder geval te traineren.
Vergelijk het maar met een voetballer die vanwege matchfixing een levenslang verbod heeft gekregen om nog het veld te betreden en uit rancune bij zoveel mogelijk wedstrijden op de tribune zit en dan d.m.v. blazen op een scheidsrechterfluitje of het gooien van een extra bal op het veld het spel probeert te verzieken en vervolgens keer op keer klappen krijgt van supporters.
Wellicht toch een keer iets te hard onderuit gegaan tijdens een fietstochtje in Vietnam of zo.
In ieder geval pathologisch, dat staat vast.
Anders is niet te verklaren dat hij iedere keer compleet onderuit wordt gehaald als hij weer eens een van zijn bekende leugens neerkwakt op CG.
Een mooi artikel van Ap Cloosterman met een globale kijk op de vele actuele problemen rond het klimaat en de klimaatverandering.
In een van de laatste alinea’s staat:
Het klimaat kantelpunt (onomkeerbaar) is zo goed als bereikt en dat betekent dat de opwarming door +/- 30 verschillende oorzaken (met de nadruk op natuurlijke oorzaken) gestaag zal doorgaan. Het grote probleem hierbij is het smelten van permafrost, waarbij methaan vrijkomt en methaan is een veel sterker broeikasgas dan CO2. Van de andere kant is methaan een gas dat lichter is dan stikstof en zuurstof en dus vrij snel zal opstijgen en in de ruimte zal verdwijnen.
Hoe weten we nu of het klimaat kantelpunt bereikt is? Of we inderdaad in een onomkeerbare fase aangekomen zijn? Het is eerst de vraag of we daar aangekomen zijn. Vervolgens lijkt het erop dat de verschillende ecosystemen op Aarde toch ‘antwoorden’ hebben op extreme condities en dat daarmee kantelpunten ontweken kunnen worden.
Er is recentelijk een artikel gepubliceerd daarover door een groep Nederlandse onderzoekers uit Utrecht:
https://www.trouw.nl/wetenschap/klimaat-en-ecosystemen-zijn-robuuster-dan-gedacht~b47f1f50/
Marleen,
Helemaal mee eens, een duimpje … omhoog uiteraard!.
Kantelpunt is een woord van deze tijd. We denken alles te weten, maar we weten niet waar we over praten.
Aan de historie is toch wel enige hoop te ontlenen:
de middeleeuwse warmteperiode kende hogere temperaturen dan nu
en we zijn er nog.
Het suggereren dat er kantelpunten bestaan is propaganda. Het kan wel zo zijn dat bij een temperatuurstijging of -daling tijdelijke positieve terugkoppelingen optreden. Die terugkoppelingen raken uiteindelijk uitgeput en kunnen zelfs negatief worden. Het temperatuurverloop krijgt de vorm van een zaagtand, zoals de afgelopen 2.5 miljoen jaar, zie de data van de Vostok ijskern. Tijdens temperatuur pieken waren de concentraties van CO2 en CH4 op hun hoogst en toch daalde daarna de temperatuur.
http://euanmearns.com/the-vostok-ice-core-temperature-co2-and-ch4/
Wat betreft methaan dat vrij kan komen uit permafrost: naar de aanloop van het Eemien steeg de temperatuur 10 K en methaan reageerde daarop met een stijging van 350 ppb.
Dat komt er dan op neer dat een huidige stijging van pakweg 2 K een stijging van 70 ppb kan veroorzaken. Dat valt in het niet bij de huidige waarde van 1900 ppb.
Methaan word afgebroken in de atmosfeer, de halfwaardetijd is ongeveer 6 jaar.
Dirk Visser
Bedankt, kijk daar heb ik nou wat aan. Begrijpelijk en helder geformuleerd. En zonder poeha.
Interessant verhaal.
Wat de EU en Timmermans betreft:
daar zien we een onvervalst staaltje fundamentalisme:
falend beleid is nooit verkeerd, het wordt alleen niet intensief genoeg toegepast.
Het klimaat is in groot gevaar…..
Er is verandering
Volgens NOS zijn de NL universiteiten het eens: de doelen van Parijs moeten 10 jaar eerder bereikt worden. Zero CO2 uitstoot in 2040….
Ga daar maar eens tegen in….
Henry Pool
En wie zegt dat? Maarten van Aalst die hier al eerder over de tong ging. Inmiddels hoogleraar rampen.
Gespecialiseerd in angst zaaien?
Sympathieke gedachte Leonardo,
Ik zal er eens over nadenken. Ik heb vergelijkbare verzoeken van Hans Labohm tot nu toe laten passeren. Het vergt een nogal andere tijdsinvestering dan even een berichtje schrijven.
Mocht ik het wel doen, dan zal ik me moeten beperken tot de thema’s co2 en modellen. Van de energietransitie weet ik net zoveel als ieder ander hier. Het vierde thema is nogal subjectief. Jij ergert je aan de bangmakerij in de media, ik erger me aan bepaalde zaken hier. (Hans L weet wel welke :-)
Daarnaast zal Hans L moeten toestaan dat ik de “IPCC conclusies” zal herhalen, cq, naar mijn beste kunnen zal uitleggen.
Beste voorbijganger,
Je schrijft: ‘Daarnaast zal Hans L moeten toestaan dat ik de “IPCC conclusies” zal herhalen, cq, naar mijn beste kunnen zal uitleggen.’
Je weet – ik heb het al vele malen op deze website beklemtoond – dat Climategate.nl niet bedoeld is als podium voor de IPCC-mantra. Maar als dat de discussie verder kan helpen, ben ik ook de kwaadste niet.
Hans,
Ik ben misschien niet helemaal duidelijk geweest, maar ik sta in dezelfde stand als jij: geen IPCC propaganda. Vandaar dat ik zei, en ik herhaal dat maar even voor Voorbijganger een CO2 verhaal, met het oog op mensen als Erren die niet bang is voor de ECS, of met het oog op mensen als Kees le Pair die weet dat we van CO2 te weinig afweten. Dus niet: zo steekt mijn CO2 in elkaar. Nee, duidelijk maken hoe CO2 in de wereld van de wetenschap in elkaar steekt, met zijn onzekerheden en verschillende opvattingen. En met de notie dat de CO2-schuld enkel en alleen bestaat in trial-and-error-modellen die met dat uitgangspunt in elkaar gestoken zijn en met Bayesian aangepaste zekerheid worden geïnterpreteerd.
Zo ook voor de modellen: dus bijvoorbeeld laten zien dat er in de wereld van statistici grote moeite is met ensembles van modellen. Een vorm van kritiek heb ik (via Modelleur) aangereikt aan Voorbijganger, van Dr. Robert Brown, Duke University – waarop wel een listig-verleider-van-dom-volkje ad hominem volgde, maar mijn verzoek om een gesubstantieerde versie daarvan nog niet beantwoord is.
En ik mag verwachten dat iemand die dit vak uitoefent de literatuur volgt, zodat hij weet dat, terwijl ik er maar eentje aanreik, er vele stemmen zijn op dat gebied.
dus Voorbijganger,
Zo geldt ook dat ik die verhalen over de gevolgen van alarmisme en de in gang gezette transitie, wel van jou wil zien. Want ik mag toch hopelijk van mensen met een wetenschappelijk curriculum, wel verwachten dat ze, wanneer ze paniek in gang zetten – door onheilspellend woordgebruik, door overmatig bezorgde houding, door arrogante benadering van het zgn. zich van de domme houdende volkje – zich wel bewust zijn van de gevolgen die dat in het maatschappelijk discours, van journalisten en opiniemakers – én geschokte, zeer geschokte politici – heeft, en waartoe dat leidt.
En, nog belangrijker, dat ze zich daar rekenschap van geven – en weten dat ze rekenschap af moeten leggen als de boel inderdaad uit de hand loopt. Dat Timmermans zich zo gedraagt als dat hij nu doet, is de verantwoordelijkheid van zich zeer onverantwoordelijk gedragende wetenschappers.
Dat je dat subjectief noemt, Voorbijganger, terwijl zich dat al op veel plekken manifesteert, is tot daaraan toe. Maar dat je dat plaatst tegenover je eigen ergernis in ontmoetingen met de wanhoop die zich op deze site in verschillende manieren uit, getuigt van een naïviteit die je wel Seb-achtig mag noemen, ja!
Heb overigens gecontroleerd of dit phobos bureau bestaat? Zo ja, graag link.
Correctie: Heb je overigens ….
Leonardo, wat als wetenschappers nu gelijk hadden? Dan is de reactie van Timmermans toch volkomen terecht?
Als de reactie het beoogde doel mist maakt het niet uit of deze terecht was of niet.
Voorbijganger,
Er is inmiddels al een congres georganiseerd, daarover heb ik bericht in een post alhier Er is nog hoop! Psychiatrische hulp bij klimaatangst
Hier is recent (o.a. door mij) gerefereerd aan een column van de psychiater Diekstra in het Haarlems Dagblad, over klimaatangst.
Maar hier is een link waar het werkelijk op een, volgens mij, nog niet geëvenaard toppunt komt:
https://www.youtube.com/watch?v=epwUTVUwB7A
Voorbijganger, (over je “wat als wetenschappers nu gelijk hadden”)
Kijk, dat is een argument dat Modelleur ook graag hanteert. En de logica van dat argument zou ik nu zo graag uitgelegd hebben in een stuk over of jullie je wel bewust zijn van de problemen en de risico’s én de valse start van de transitie – het op de schop nemen van NL, of, in AOC-language, het building back better van de USA waar Biden nu aan wil beginnen.
Wel, dat argument geeft een beetje aan dat jullie absoluut geen gevoel hebben voor het Herculesachtige karakter van de transitie – en het zou ook nog wel eens sisyfusarbeid kunnen worden: een transitie heen en een transitie terug (of definitief terug waarna een poging tot heen, ook zeer denkbaar). Zeker op de manier waarop de zelootachtige Timmermans aan het werk is.
Leonardo,
In weerwil van het “volk” alhier, zie
https://www.climategate.nl/2021/10/clintel-stelt-een-nieuwe-manier-voor-om-klimaatdata-te-analyseren/comment-page-1/#comment-2382130
Beste Hans, vandaag lever je weer een heel mooi bewijs dat je graag coda chaos en verwarring sticht met nepnieuws.
Hans Labohm
Ik ben zéér benieuwd. Dan worden er vast wat vragen van me beantwoord. Helaas blijft alles in de modellen dan voor mij onbegrijpelijk.
Van Frans Galjee heb ik al begrepen dat modellen en klimaat en problematische combinatie is. En bijgevolg op niets uitloopt.
Maar ik laat me graag van het tegendeel overtuigen.