Auteur: Stefan Frank.
Bron Achgut hier.
Het klimaatbeleid heeft geen enkel aantoonbaar effect op het klimaat. Het heeft inmiddels wèl onze energievoorziening in de vernieling geholpen. Post mortem van een politieke blunder van epische allure.
Wat al jaren door Rüdiger Stobbe en anderen in talloze artikelen op Achgut werd aangekondigd, is nu uitgekomen: het Europa van de energietransitie beleeft een crisis met elektriciteitstekorten. De eerste fabrieken sluiten wegens gebrek aan elektriciteit, burgers demonstreren tegen torenhoge elektriciteitsprijzen en grootschalige stroomuitval dreigt. Het Amerikaanse persbureau Bloomberg vat de algemene situatie samen:
“Europa bereidt zich voor op een strenge winter. Een energiecrisis die al jaren wordt aangekondigd, dwingt het continent te vertrouwen op de grillen van het weer. Met stijgende gas- en elektriciteitsprijzen moeten landen van Groot-Brittannië tot Duitsland hopen op milde temperaturen om het stookseizoen te overleven. Europa heeft een gebrek aan gas en kolen, en als de wind niet waait, kan het ergste scenario ontstaan: wijdverbreide stroomstoringen waardoor bedrijven en fabrieken moeten sluiten.”
Het Weense dagblad Die Presse bericht onder de kop “Europa in de stroomprijsschok”:
“Deze winter wordt duur. Kort voor de start van het stookseizoen zijn de reservegasvoorraden in Europa minder dan ooit. En de prijzen voor elektriciteit en aardgas op de beurzen stijgen bijna elke dag naar nieuwe recordniveaus. Gas is vandaag drie keer duurder dan aan het begin van het jaar. En de groothandelsprijzen van elektriciteit zijn twee keer zo hoog als een paar maanden geleden.”
In Ierland – meestal een exporteur van elektriciteit – waarschuwen de netbeheerders EirGrid (Ierland) en SONI (Noord-Ierland) klanten dat er “geen reserves meer zijn”; “Als er iets misgaat”, zullen er wijdverbreide stroomstoringen zijn. De Moyle Interconnector, die wordt gebruikt om elektriciteit van het Ierland naar Schotland te transporteren, is uitgeschakeld om export van elektriciteit te voorkomen. In augustus berichtten Ierse kranten dat in juli tot 25 procent van de benodigde elektriciteit in Ierland tijdelijk werd geproduceerd door de enige kolencentrale, Moneypoint. Het kabinet besloot in het voorjaar om dit de komende jaren uit te zetten om de klimaatdoelstellingen te halen.
In Spanje, dat vorig jaar zeven van zijn 15 kolencentrales heeft stilgelegd, wordt al maandenlang gedemonstreerd tegen de hoge elektriciteitsprijzen. In de Galicische stad Vigo heeft de politie een 54-jarige man aangehouden die stenen door de ramen van de lokale vestiging van het energiebedrijf Naturgy had gegooid. Volgens persberichten vertelde de man aan de politie dat hij “zich niet in bedwang kon houden” nadat hij zijn elektriciteitsrekening had ontvangen.
Nutsbedrijven dreigen failliet te gaan
De Spaanse regering, waar ook de marxistische partij Podemos bij betrokken is, maakte deze maand bekend de elektriciteitsbelasting te verlagen van 5,1 naar 0,5 procent. Daarnaast wil ze energieleveranciers zwaarder belasten en heeft ze maximumprijzen vastgesteld voor de prijs van aardgas die eindverbruikers moeten betalen. Met andere woorden, het wil energiebedrijven failliet laten gaan.
In het VK meldt The Guardian:
“Recordenergieprijzen hebben ertoe geleid dat twee kunstmestfabrieken in het noorden van Engeland zijn gesloten en staalfabrieken tot stilstand zijn gekomen.”
De krant noemt dit een van de “duidelijkste tekenen dat de energiecrisis in Europa een klap zou kunnen betekenen voor het economisch herstel”. Voorts meldt de krant:
“De Amerikaanse kunstmestfabrikant CF Industries heeft de productie stopgezet in zijn fabrieken in Billingham in Teesside en Ince in Cheshire, waar ongeveer 600 werknemers werken, vanwege de stijgende gasprijzen, die de afgelopen weken achtereenvolgens recordhoogten in heel Europa hebben bereikt. Goldman Sachs, een grote grondstoffenhandelaar, waarschuwde dat de zware industrie in heel Europa deze winter het risico loopt van stroomuitval, vooral als er in 2022 vorst zou zijn in Europa en Azië. De waarschuwing kwam toen UK Steel, de brancheorganisatie, zei dat staalproducenten al gedwongen waren om te stoppen met werken tijdens pieken in de vraag naar elektriciteit vanwege de marktprijzen voor elektriciteit. De schok van de energieprijs leidde tot oproepen aan Britse ministers om dringend actie te ondernemen om huizen en bedrijven te beschermen, aangezien regeringen in heel Europa reddingsoperaties doorvoeren om energieconsumenten te helpen om de komende winter door te komen.”
Potemkin-dorpen gemaakt van windmolens
In Noorwegen moest ook het kunstmestbedrijf Yara een fabriek sluiten omdat de prijs van aardgas te hoog is. De Britse vleesindustrievereniging waarschuwt dat er door de gesloten kunstmestfabrieken niet meer genoeg CO2 is. Dit is een bijproduct van de aardgassplitsing in de kunstmestfabrieken en is onder meer nodig voor het verdoven van dieren voor het slachten. Nu dreigt ook vleestekort.
In een ‘verklarende tekst’ voor de bevolking legt de Britse regering uit wat volgens haar de oorzaken van de problemen zijn. Er is sprake van dat de wereldeconomie en vooral Azië meer gas gaan gebruiken in de loop van de “heropening na de lockdown”, waardoor er voor de Britten minder van over is. Toen was de winter ook koud. En tot slot is het “weer” de laatste tijd weer ongunstig. Waarom is het weer winter op het eiland? Het wordt niet uitgelegd. Wat bedoeld wordt, is iets dat niet gezegd mag worden: de wind heeft de laatste tijd niet meegewerkt. Omdat de wind niet naar wens waaide, moet de elektriciteit elders worden opgewekt. De elektriciteitsmix van het VK op 18 september 2021, 21.00 uur: nucleair 16,9%, aardgas 48,6%, kolen 1,7%, wind 14,1%, zonne-energie 0,0%, waterkracht 0,5%, import 11, 1%, opslag 1,0%, overig 0,5%.
Nu leiden de ontwikkelingen in de windenergiemarkt onvermijdelijk tot exploderende aardgasprijzen – vooral omdat niet alleen Groot-Brittannië afhankelijk is van aardgas als primaire energiebron, maar alle landen in de wereld die het pad van “hernieuwbare energie” zijn opgegaan en Potemkin bouwen dorpen van windturbines.
Een goed voorbeeld hiervan is – naast Duitsland – de Amerikaanse staat Californië, die zich presenteert als een staat die “the nation on the way to the future of 100 procent clean energy” leidt. De waarheid is dat Californië de grootste importeur van elektriciteit van de Verenigde Staten is. Waar komt de geïmporteerde elektriciteit vandaan? Voornamelijk van de Intermountain Power Plant, een kolengestookte elektriciteitscentrale in Utah. Tegelijkertijd verzetten Californië en de andere twee democratisch bestuurde staten aan de westkust – Oregon en Washington State – zich tegen de bouw van een terminal waarmee kolen uit het Powder River Basin in Montana en Wyoming naar Azië kunnen worden verscheept. Het resultaat: de kolenarbeiders in het Powder River Basin verliezen hun baan. Zoals Hillary Clinton in 2016 aankondigde: “We zullen nog steeds veel kolenarbeiders werkloos maken.”
Er is een gebrek aan kolen
Omdat de wind maar iets betrouwbaarder is dan de beloften van politici, moet de betrouwbare elektriciteit die kern- en kolencentrales leverden, worden opgewekt door verbranding van aardgas. En dat is een schaars – en duur – goed.
Op 30 juni kondigde de Britse regering aan dat de “uittreding van de kolen” met een jaar was vervroegd naar oktober 2024. Minister van Energie en Klimaatverandering Anne-Marie Trevelyan verklaarde:
“Vandaag sturen we een duidelijk signaal over de hele wereld dat het VK op het punt staat kolengestookte energie in de geschiedenisboeken te plaatsen en dat we serieus bezig zijn met het koolstofarm maken van ons elektriciteitssysteem, zodat we onze ambitieuze, toonaangevende klimaatdoelen kunnen halen. De netto nul toekomst van Groot-Brittannië wordt aangedreven door hernieuwbare energie en het is deze technologie die de groene industriële revolutie zal voeden en nieuwe banen zal creëren in het hele land.”
Nu is het tijd om het commando terug te nemen. De resterende kolencentrales zouden “enorme bedragen” betaald krijgen om “de lichten aan te houden”, schrijft The Guardian. In het VK zijn inmiddels veel elektriciteitshandelaren failliet gegaan omdat de huidige groothandelsprijzen die ze moeten betalen ruim boven de limiet liggen die de overheid in januari 2019 voor eindgebruikers heeft gesteld. Nu probeert de interventionistische overheid de nog niet failliete nutsbedrijven over te halen honderdduizenden nieuwe klanten te accepteren. “Helaas ervaren kleine leveranciers dat de druk van plotseling gestegen gasprijzen”, twitterde minister van Economische Zaken Kwasi Kwarteng op 19 september. Indien nodig zal de regering samen met de netbeheerder een “speciale beheerder” aanstellen, zodat alle Britten van stroom kunnen blijven voorzien.
Varia
Amos Hochstein, de energieveiligheidsfunctionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, vreest dat de Europese aardgasvoorraden voor het begin van het stookseizoen te laag zullen zijn. “Als de winter koud wordt, zijn ze niet genoeg.” Zou de Duitse regering zich daar ook niet zorgen over moeten maken?
De elektriciteitsprijzen in Italië worden binnenkort met 40 procent verhoogd. “In het laatste kwartaal stegen de elektriciteitsprijzen met 20 procent en in het volgende kwartaal zullen ze met 40 procent stijgen”, zei Roberto Cingolani, de Italiaanse minister voor Ecologische Transitie, op een vakbondsconferentie. “Het moet gezegd worden. We moeten het onder ogen zien. Dit gebeurt omdat de gasprijs internationaal stijgt en omdat de CO2-prijs stijgt.”
Javier Blas, energiecorrespondent voor Bloomberg News, twitterde: Als je de huidige prijs van aardgas omrekent in een prijs per vat olie met behulp van een omrekeningsformule die algemeen wordt gebruikt in de markten, krijg je een prijs van 150 US dollar per vat – meer dan het vorige record in 2008.
Kolenprijzen in Azië zijn gestegen naar het hoogste punt in 13 jaar. Newcastle, Australië’s benchmark is dit jaar meer dan verdubbeld. “Als de vraag groeit, maar er is geen aanbod om te reageren, dan gebeurt zoiets”, zegt Andrew Cosgrove, mijnanalist bij Bloomberg Intelligence.
Een door de staat gerunde Chinese krant waarschuwt dat Chinese energiecentrales niet genoeg aardgas of kolen voor de winter zullen kunnen kopen. Elektriciteitsrantsoenering dreigt.
Volgens de Vereniging van Kolenimporteurs (VdKI) is de kolengestookte elektriciteitsproductie in Duitsland in de eerste helft van het jaar met 35,6 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. De vereniging noemde koud weer en minder wind als redenen.
Een Nederlandse rechtbank oordeelde in juni dat het olie- en gasbedrijf Royal Dutch / Shell “mensenrechten” schendt omdat het bijdraagt aan “klimaatverandering”. Het bedrijf moet zijn “emissies” sneller terugdringen, aldus de rechtbank. Om de Europese energie- en elektriciteitsprijscrisis te verergeren, heeft Nederland in 2019 besloten de gasproductie in 2030 te beëindigen. Nederland is de grootste gasproducent van Europa en levert ongeveer een derde van het aardgasverbruik in Duitsland.
In bestuur van het Energieconcern Exxon-Mobil werden drie activisten van het eco-hedgefonds Engine No. 1 gekozen, hoewel het slechts 0,02 procent van de aandelen bezit. Engine nr. 1 wil dat Exxon-Mobil klimaatverandering centraal stelt in zijn beleid.
In Australië oordeelde een rechtbank in mei dat de regering bij het goedkeuringsproces voor de uitbreiding van een kolenmijn rekening moest houden met haar “verplichting jegens kinderen”, die “schade ondervinden” van “klimaatverandering”.
Het Europese Hof van Justitie heeft Polen veroordeeld tot het betalen van een boete van 500.000 euro voor elke dag dat de Turow-bruinkoolmijn in het Pools-Duits-Tsjechische grensgebied in bedrijf blijft. De vergunning voor de dagbouw werd in 2020 verlengd “zonder de nodige milieueffectrapportages”. De verwachting is dat Poolse energieleveranciers volgend jaar de elektriciteitsprijzen met 40 procent moeten verhogen. De Poolse regering plant een wet die leveranciers zal verplichten om op hun elektriciteitsrekening te vermelden hoeveel van de elektriciteitsprijs wordt veroorzaakt door het elektriciteitsbeleid van de EU.
In Griekenland is de regering van plan de elektriciteits- en gasprijzen voor burgers te verlagen door middel van subsidies. “Er is een internationale energiecrisis”, zei minister van Energie Kostas Skrekas. “Onze regering heeft besloten diegenen te steunen wier rekeningen stijgen.” Omdat Griekenland afhankelijk is van overschrijvingen vanuit de EU, leidt dit tot de interessante situatie dat consumenten in Duitsland steeds hogere belastingen betalen voor energie, zodat deze goedkoper wordt in Griekenland.
Kapitaalmarkten in de ban van het ESG-regime (ESG = Environmental, Social and Governance)
Voor de huidige energiecrisis in Europa kan men verwijzen naar vele afzonderlijke gebeurtenissen die de situatie verergeren. Op sommige plaatsen zijn elektriciteitscentrales buiten werking voor onderhoudswerkzaamheden, is de stroomkabel tussen Frankrijk en Engeland door een brand beschadigd en levert het Russische staatsbedrijf Gazprom minder aardgas om Duitsland onder druk te zetten om de Nord Stream 2-pijplijn sneller in gebruik.
Maar dit zijn allemaal details. Het grote plaatje is dat politici bewust de energievoorziening hebben gesaboteerd. Kolen- en kerncentrales werden stilgelegd. Het verkrijgen van vloeibaar aardgas (LNG) uit de VS is nooit een probleem geweest voor de Europese politiek. LNG wordt verkocht via langetermijncontracten en Europa heeft er geen ondertekend omdat het afhankelijk is van Rusland. Daarom is het continent, als het niet waait, niet langer alleen afhankelijk van Rusland voor verwarming (dat is altijd zo geweest), maar ook voor elektriciteitsopwekking.
Bij afwezigheid van kerncentrales is steenkool de enige garantie voor een veilige elektriciteitsvoorziening in Europa. Maar bovenal wordt er een wereldwijde oorlog tegen hen gevoerd. Bedrijven onderwerpen zich aan de voorschriften van de ESG, in het Engels: environmental, social and corporate governance. ESG heeft weinig te maken met ‘sociaal’, het staat in wezen voor de demonisering van de energiebronnen kolen, olie en gas. Wanneer mijnbouwbedrijven hun kwartaalresultaten publiceren, is ESG er nu één hoofd thema. Iedereen die niet genoeg ESG-punten verzamelt, wordt gestraft. Zo weigeren veel verzekeraars zaken te doen met bedrijven die iets te maken hebben met kolen of de winning van olie uit teerzanden.
De grote mijnbouwbedrijven BHP, Rio Tinto en Anglo American trekken zich daarom terug uit de kolenproductie of hebben dat al gedaan. Joe Kraft, de bestuursvoorzitter van het Amerikaanse energiebedrijf Alliance Ressource Partners, zei bij de presentatie van de kwartaalcijfers in juli dat zijn bedrijf twee keer zo hoge rente moest betalen als vergelijkbare bedrijven vanwege zijn kolenproductie, namelijk momenteel negen procent.
De uitreiking van het laatste investeringscertificaat, waarmee beleggers konden wedden op een mandje kolenaandelen – de VanEck Vectors Coal ETF – werd in december 2020 stopgezet. De financiële dienstverlener vreesde voor zijn reputatie.
Anderzijds zijn China, India, Indonesië, Vietnam en Japan van plan 600 nieuwe kolencentrales te bouwen. In China werd in 2019 een 1.800 kilometer lange spoorlijn ingehuldigd, die ongeveer 25 miljard euro kost en er alleen is om kolen uit Binnen-Mongolië naar de zuidelijke provincies van China te brengen.
Het is verstandig om een dieselgenerator te kopen
Toch leest men keer op keer in de pers en op de websites van groene lobbyverenigingen dat steenkool wordt uitgefaseerd. Omdat windenergie en zonne-energie “veel goedkoper” zijn, zal steenkool op een gegeven moment door niemand meer nodig of gewenst zijn.
Omdat ik nooit heb begrepen hoe windturbines en zonne-energiesystemen, die slechts sporadisch elektriciteit produceren, aardgas, kolen en kernenergie kunnen vervangen, vroeg ik het aan het federale ministerie van Milieu. Een woordvoerder legde me uit:
“Voor de acceptatie van de energietransitie en voor Duitsland als vestigingsplaats moet de leveringszekerheid inderdaad gegarandeerd zijn, ook in een elektriciteitssysteem met 100 procent hernieuwbare energie tot rond 2040. Dat kan alleen als de uitbreiding van hernieuwbare energie veel ambitieuzer is dan tot nu toe het geval is. De BMU pleit al bijna een jaar voor een verdubbeling van het expansietempo in 2030 ten opzichte van het expansiepad dat nu in de EEG 2021 is vastgelegd. Het is immers zaak om de elektriciteit die niet meer beschikbaar is uit kern- en steenkool te vervangen door zonne- en windenergie en niet door gasgestookte centrales.”
Dat betekent: als het, zoals de afgelopen maanden, niet genoeg waait, zijn er meer windturbines nodig. Dus als de wind, zoals Rüdiger Stobbe laat zien, de afgelopen weken tijdelijk slechts twee procent van de verbruikte elektriciteit heeft geproduceerd, dan heb je hoeveel windturbines meer nodig? Vijftig keer zoveel als nu?
Dat wordt problematisch. Daarom voegt de woordvoerder van het federale ministerie van Milieu in zijn e-mail toe:
“Daarnaast moeten vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd en moet de flexibiliteit van vraag en opwek aanzienlijk worden vergroot. Daarnaast moeten het Duitse elektriciteitsnet en de grensoverschrijdende uitwisselingscapaciteit worden uitgebreid en verbeterd. Deze toegenomen uitwisseling met Europese buurlanden verhoogt niet alleen de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening met hernieuwbare energie, maar versterkt ook de leveringszekerheid in alle Europese landen en, aangezien er in totaal minder reservecapaciteiten hoeven te worden aangehouden, is het ook kosteneffectief. Daarnaast zullen ook elektriciteitsopslagfaciliteiten en gasgestookte centrales worden ingezet – maar op termijn zullen gasgestookte centrales alleen worden ingezet als ze draaien op hernieuwbare gassen of groene waterstof.”
Wat heeft de toekomst voor ons in petto met haar elektriciteitsopslagsystemen en groene waterstof? De flexibiliteit van de vraag bestaat al: als er niet genoeg elektriciteit is, worden industriële installaties uitgeschakeld. In de toekomst zal dit ook gevolgen hebben voor kleine verbruikers. Koop dus nu maar een dieselgenerator, waarmee je vervolgens de accu van de elektrische auto kunt opladen.
De oorlog tegen olie, gas en kolen heeft veel overeenkomsten met de oorlog tegen drugs. In beide gevallen is het voor de staat moeilijk of onmogelijk om actie te ondernemen om de vraag te verminderen. Waar de oorlog tegen is gericht, is het aanbod. De oorlog tegen drugs betekent niet dat er geen cocaïne is of dat deze niet wordt gebruikt, het maakt deze alleen maar duur. Dat geldt ook voor het energiebeleid van de EU.
Door de energiebronnen kolen en gas te verbieden, vermindert hun verbruik niet, maar zorgt het er alleen maar voor dat de prijs stijgt. Dus het enige dat het ermee wordt bereikt is een vermindering van de koopkracht van de bevolking, dus mensen armer te maken dan ze zonder dit beleid zouden zijn.
***
over mass extinctions gesproken: misschien moet deze scholar, in gesprek met zijn Universiteitsmagazine (Oslo), oppassen dat ie de gevolgen van climate change niet verwart met de gevolgen van klimaatbeleid?
Permian mass extinction likely caused by lethal temperatures due to volcanic CO2 venting
Hoe likely zou dat zijn? Er waren daarna hogere temperaturen zonder mass exstinction.
Our new model calculations suggest that the main source of carbon is mainly of volcanic origin
The model calculations were further improved by including recent studies of seawater acidity (pH)
Da’s geen study, da’s (ook) gewoon even naar getalletjes op een computerscherm kijken.
Human presence has contributed to a huge loss of biological diversity. It is by some called the sixth mass extinction. Anthropogenic Climate Change plays an important part.
Zo leuk hé: climate change is nog maar net begonnen, maar zoals Van Oldenborgh een zware regenbui van gisteren kan verbinden met het veranderde klimaat, zo kan deze man dat ook met extinctions, bezig of nog staand te beginnen.
The effects will not be of such an extreme order as it was 250 million years ago, but it will absolutely influence the climate and the ecosystems on our plane
a) Hoe zou die dat nou weten, van die extreme order. (Wat weten weters tegenwoordig toch veel af van dingen die extreem zijn!) De biologische massa, in soorten en in aantal was destijds oneindig kleiner. Er liepen wat tetrapods rond. De dinosaurussen moesten nog komen, de toekomst van de zoogdieren was nog ver weg.
b) Is het nou climate change dat extinctions veroorzaakt of extinctions die climate change veroorzaken?
(Haast overbodig te zeggen dat er een Earth System Model is gebruikt – dus dat het hele domme vragen zijn die ik hier stel.
Nou ja, ter mijner verdediging mag gelden: It is difficult to analyze extinction and survival rates of land organisms in detail because few terrestrial fossil beds span the Permian–Triassic boundary.)
Vandaar: This event in the geological history can be used to better understand the effects of the current anthropogenic climate change
Afschakelen van kunstmest fabrieken zorgt juist dat grote co2 bronnen verdwijnen. Dat een land zonder kunstmest, zonder fabrieken en überhaupt zonder alles kan bestaan bewijst Afghanistan. Een land wat de machtigen der aarde verslagen heeft. Een land vol met gewilde zandnatuur. Een land zonder immigratie probleem en vooral een land zonder dat er iemand klaagt over klimaatverandering. Ook de westerse wereld kan net zo worden als zij. In alles doen wij ons best om zo te worden. Er mag dan over consumenten prijzen geklaagd worden, vergeet niet dat er aan duurzame brandstof subsidies voor hout,wind en zon ook nog eens 10 miljard per jaar wordt besteed. Is toch 500 eur per jaar. Het argument dat het voor klimaat niets uitmaakt is niet relevant. Zie het als de middeleeuwse aflaat. Die was voor het hiernamaals. Vanuit het hiernamaals zijn tenslotte ook nooit klachten gekomen.
Hopelijk komen ze bij de regering tot zinnen en nemen adequate maatregelen zodat we sneller veel meer windmolens en vooral zonnepanelen*) krijgen.
En natuurlijk meer PtG installaties met opslag een flinke voorraad H2 in zoutkoepels zoals in Texas al decennia wordt gedaan.
________
*) We hebben naar verhouding veel te weinig zonnepanelen. En dan gaat de regering de condities voor zonnepanelen op je dak leggen ook nog eens verslechteren…
Een staaltje van jezelf, sorry ons, in de voet schieten.
en toen werd het donker en ging het vriezen, lage druk gebiedje, geen of weinig wind.
Oeps ik heb geen verwarming meer en ik kan mijn huis ook niet verlichten.
nou je misschien met een paar “schoon brandende kaarsen en olielampen” want batterijen kan natuurlijk ook niet.
ik heb nu al medelijden met onze senioren die door zuinig te leven met hun AOW ineens de energierekening niet meer kunnen betalen.
dat worden drukke tijden voor de crisisopvang.
Ja. Autisten kennen geen overgangstijden omdat ze geen context herkennen. Meteen afdwingen Seb.
Heer Seb,
Zonnepanelen op onze breedte en nog wel in de winterhalfjaar zijn nu niet precies de voorzieningen welke nodig zijn als de elektriciteitsvraag hoog en bovendien onmisbaar is.
Seb,
Je hebt helemaal gelijk, als we meer zonnepanelen en windmolens hadden gehad dan waren er geen problemen.
Valt me tegen dat je waterkracht centrales bent vergeten te noemen.
Als we meer waterkracht centrales hadden gehad waren er ook geen problemen geweest.
@Joop,
“medelijden met onze senioren die door zuinig te leven met hun AOW ineens de energierekening niet meer kunnen betalen.”
Dat soort verhalen circuleerden ook toen Dld in 2011 na Fukushima 8 van zijn toen nog 17 kerncentrales sloot, en de consumenten elektriciteitsprijs in Dld richting 30cent/KWh ging. Uiteindelijk bleek dat er in bijv. de VS per 100 aansluitingen veel meer betalingsproblemen waren met de elektriciteitsrekeningen terwijl daar iets als 10cent/KWh werd betaald. Sterker dat:
– de gem. Duitse burger een nauwelijks hogere elektriciteitsrekening had omdat die zuiniger omging met elektriciteit;
– binnen de VS staten met weinig verbruik/aansluiting veel hogere KWh tarieven hadden. Niet onlogisch want als iedereen veel verbruikt dan worden de opwek- en distributiekosten per KWh veel lager omdat er veel vaste kosten zijn.
Het installeren van een 220/380V kabel die 3x1000A kan transporteren is nauwelijks duurder dan een die 1x100A kan transporteren omdat de graafkosten bepalend zijn.
@Oldeboom
“Zonnepanelen op onze breedte en nog wel in de winterhalfjaar zijn nu niet precies de voorzieningen welke nodig zijn als de elektriciteitsvraag hoog en bovendien onmisbaar is.”
Gewoon genoeg zonnepanelen installeren. Grote velden zonnepanelen maken op onze breedte (52gr NB) al winst bij prijzen van 4-5cent/KWh. En de prijsdaling van ~8%/a sinds ~1975 loopt nog steeds…
In de zomer is er dan een overschot aan stroom dat we kunnen omzetten in groene H2, dat we opslaan in leeg aardgasveldje of zoutkoepels zoals nu door Gasunie wordt getest. Zie ook:
https://www.erneuerbareenergien.de/energiewende-20/speicher/versorger-ewe-nicht-so-schwierig-wasserstoff-erdgas-kavernen-speichern
Door genoeg te installeren hebben we bij windstilte overdag ook nog genoeg stroom en hoeven we geen gebruik te maken van de opslag.
Overheden boeken nu al ongekende successen in hun strijd tegen het klimaat.
Het aantal hitte doden zal drastisch gaan afnemen, dankzij de ban op het fossiele energieverbruik .
En een niet onbelangrijk neven succes voor de lage landen is dat de zeespiegel blijft waar die is en dat er weer regelmatig tochten op natuurijs kunnen worden georganiseerd.
Met zijn allen in de EV naar de startplek en onderweg in een heerlijk elektrisch verwarmde koek en zopie de inwendige mens versterken met gefrituurde sprinkhanen.
En wanneer we eenmaal verkleumd weer thuis in onze behaaglijk warmte pomp verwarmde thermoskan, langzaam weer tot leven komen, zullen we terug denken aan Sigrid, Diederik, Frans , Gretha, Bill en Seb die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt.
Een wereld zonder bezit voorzien van gratis stroom , geen kanker en zonder virussen wat wil een mens nog meer.
Nu maar hopen en bidden dat we elkaar voor die tijd niet de hersens hebben ingeslagen.
Seb
Het heeft weinig zin dwazen te vertellen dat ze dwaas zijn. Maar doe er mee wat je wilt. Luchthappen is misschien een optie.
@seb
Je maakt een redeneringsfout , zonnepanelen hebben een capaciteitsfactor van ca. 10 % dit betekent dat hun vermogen voor 90% van de tijd moet aangevuld worden.
Als je het met gascentrales doet zijn dat geen STEG centrales als combinatie van gasturbine en stoomketel , maar enkel gasturbines dit om reden van kostprijs en thermische tijdsconstante om constant op en af te schakelen . Het gevolg is dat deze turbines maar als rendement de helft van een STEG centrale hebben dus ga je 90% van de tijd dubbel gas verbranden en dubbel CO2 uitstoten . Back up met batterijen is voor panelen financieel en technisch ondoenbaar.
Conclusie dit dubbel gasverbruik en CO2 uitstoot zou op rekening van de zonnepanelen moeten komen en dan zijn alle zonnepanelen verdwenen.
Seb
Je vergeet te vertellen dat we er dan helemaal gratis een verwoest leefmilieu en landschap bij krijgen. Als die rommel niet in de stad of het dorp past, moet je het niet doen. Het middel is erger dan de kwaal.
Seb is de Comical Ali van de energietransitie.
Dus volgens Seb Gresnigt is het prima dat de senioren de hoge energierekening in Du niet meer kunnen betalen, omdat de inwoners van de USA veel meer stroom verbruiken.
LOL
@eric,
Zonnepanelen hebben een CF van ~14% op onze breedte. Dat betekent niet dat ze maar 14% van de tijd produceren. Ze produceren van ruwweg 50% van de tijd, alleen gemiddeld ver onder hun piek vermogen.
We gaan dus een veel groter vermogen aan zonnepanelen installeren dan het gemiddelde verbruik. Bijv. ~40GW capaciteit installeren terwijl ons gemiddelde verbruik van stroom nu ~14GW is.
We installeren de combinatie van zon+wind, waarbij wind ook een stevige overcapaciteit krijgt. We bereiken daarmee dat wind+zon+rest >90% van de tijd voldoende produceren.
(rest =geothermie, import, e.d.)
“dit dubbel gasverbruik en CO2 uitstoot zou op rekening van de zonnepanelen moeten komen”
Elektriciteit is een markt gedreven product zoals ook bloemen, groenten, enz. Compleet met veilingen (de EPEX) waar ieder kwartier een nieuwe prijs wordt bepaald door vraag en aanbod (via het merit order systeem).
Als de zonnepaneel eigenaar wat verkoopt dan moet hij hoe dan ook leveren. Niet te weinig en niet teveel anders raakt het netwerk ontregelt.
Doet hij dat niet dan heeft hij een probleem en moet op de dure momentane markt bijkopen om te kunnen leveren of een grote boete incasseren van Tennet..
NB
De markt risico’s van je zonnepanelen op je dak worden gedragen door je elektriciteitsleverancier omdat je te klein bent om op de markt te kunnen opereren.
Natuurlijk is er een deel van de tijd overproductie door wind+zon waardoor de prijs op de beurs dan <1cent/kWh is. PtG fabrikanten kunnen die goedkoper elektriciteit dan omzetten in H2 gas (ook methaan & benzine) en die opslaan in bijv. een zoutkoepel of leeg aardgasveld (rendement 90%). Als wind+zon+rest te weinig produceren dan stijgt de prijs van stroom op de beurs. Als die
Als de prijs van elektriciteit op de beurs toeneemt dan gaan partijen van de opgeslagen H2 weer elektriciteit produceren middels brandstofcellen (rendement 60%). De kostprijs van die elektriciteit is dan <1cent gedeeld door 90% en dan door 60% + de kosten van de installaties, e.d. = 2cent/KW + de kosten van de installatie.
Ik schat dat die stroom gedurende de 10% van de tijd dat wind+ zon te weinig produceren dan op <8cent/kWh komt (=~de helft van de kostprijs van stroom uit een kerncentrale).
De gemiddelde prijs van stroom stijgt door de variabiliteit van wind+zon dus <1cent/KWh.
Terug naar school, Bas Gresnigt
Het aantal volle zon uren in juni is gemiddeld 5 per dag en in december 0,5 uur. Gemiddeld per jaar is dat 2,7 uur per dag.
Het verschil tussen zonne-energie instraling in zomer en winter is dus een factor 10. Toch kan in de winter op een heldere dag gemakkelijk sprake zijn van een paar uur volle zon, en op een bewolkte zomerdag kan het minder zijn.
Het totale zonaanbod in Nederland komt overeen met ongeveer 1000 volle zonuren per jaar. (Het aantal ”gewone”zonuren varieert van 1400 tot 1700 uur per jaar)
Ter vergelijk; in Groenland bedraagt dit 750 en in Spanje 1500 volle zonuren per jaar.
Prima situatie schets. Het is een leermoment voor CO2 / klimaatalarmisten en ‘hernieuwbare’ religieuzen.
Oud Nederlands spreekwoord: de kruik gaat net zolang te water…….
De domheid van het Nederlandse energiebeleid is spreekwoordelijk.
Gooi geen oude schoenen weg als je nog geen nieuwe hebt.
Jawel, jawel maar voorlopig zie ik het nog als “schudden aan de boom”. Natuurlijk is het rampzalig als deze lijn wordt doorgetrokken maar achter de schermen wordt echt wel een overgangssituatie voorbereid met gas en kern. Ook grote gehelen kennen het experiment. En dat is vervelend. En oneerlijk. Maar je moet wat. En Nederland wil voorlopen vanwege de handel. Zo worden wij vaak proefkonijn bij veel veranderingen. Niet dat ik het hiermee eens ben. Meestal is hysterie in zulke zaken niet ver weg. Dat is echt een cultureel probleem. Denk maar eens terug aan de media in de jaren 80: angst voor economie bepaalde toen alles met als gevolg driekwart bagger, leugens en onzin in alle uitingen op tv en in de bladen. Hysterie. Niet anders. Maar we wilden het niet zien. Angst is mist voor de ratio.
@Christian,
“Nederland wil voorlopen vanwege de handel. Zo worden wij vaak proefkonijn bij veel veranderingen.”
NL loopt ruwweg 5 – 8 jaar achter in vergelijking met onze buren, Dld en DK. Ook Schotland is veel verder dan wij.
Wij kunnen gewoon kopiëren aan de hand van wat in die landen goed werkt! En dat doen we zo af en toe ook.
“achter de schermen wordt echt wel een overgangssituatie voorbereid met gas en kern.”
Echt niet want kern is veel te duur en gas is oude meuk.
Nou, eeh nee hoor, niet te duur.
“In virtually all realistic scenarios, nuclear power is cheaper than wind and solar power in terms of € per MWh in both the Czech Republic and The Netherlands, both at market-based interest rates and at a zero interest rate,” says a summary of the report, which was peer reviewed.
https://www.euractiv.com/section/energy/news/lawmakers-call-for-nuclear-renaissance-to-support-eus-energy-transition/
Als de anti-kernlobby in de jaren ’80 niet zo akelig veel succes had gehad met zijn onheilsprofetieen dan hadden we nu een prima functionerend netwerk van kerncentrales gehad, was het afvalprobleem de wereld uit en de elektriciteit spotgoedkoop. Moet je nu komen, na 30 jaar afbraak, niemand van wie er toen kerncentrales ontwierp, bouwde of bemande werkt nog, alles moet opnieuw ontwikkeld worden. Geen wonder dat het duur is, alles wat je ontwikkelen moet is in het begin duur. Maar dan heb je ook wat, en we hádden ook wat. Maar alles moest weg, dicht of gesloten worden en straks zit je met een Noordzee vol molentjes, elektrolysers en mega veel bovengrondse transportsystemen. Wat een natuur-vernietiging. En het gaat niet werken.
Een koude winter vol elektriciteitsstoringen zal het volk snel genezen van het nalopen van groene rattenvangers. Ik verheug me al op pró-nuclear manifestaties.
@PP de Groot,
Kernenergie
“dan hadden we nu een prima functionerend netwerk van kerncentrales gehad, was het afvalprobleem de wereld uit en de elektriciteit spotgoedkoop.”
Landen die die weg opgegaan zijn, zoals France USA, laten zien dat dat niet zo is. Kernenergie kan niet meer concurreren. Niemand heeft het kernafval probleem opgelost (in Finland wordt een nieuwe poging gedaan waarvan ik betwijfel of het gaat lukken gezien de water lekkages).
Het ontploffingsrisico (historisch 1% kans in 45jaar draaien) is ook nog steeds niet onder de knie. Een groot risico gezien de schade omvang ~€900miljard, het grote onbewoonbare oppervlak, en de gezondheidsschade.
Bijv. Fukushima: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27661055 en dat is nog maar een deel van de schade.
“niemand van wie er toen kerncentrales ontwierp, bouwde of bemande werkt nog, alles moet opnieuw ontwikkeld worden.”
Dat is niet de reden dat kerncentrales zo duur geworden zijn. De oude kerncentrales waren totaal onverantwoord qua veiligheid. Bijv:
De noodstroom generatoren bij Borssele hadden tot Fukushima (2011) hun luchtinlaat op 2m boven de grond terwijl de kans op overstroming van de Borssele polder door Rijkswaterstaat op eens in de 3000 jaar werd ingeschat.
Bij overstroming valt het publieke elektriciteitsnet uit en moeten die noodstroom generatoren een ontploffing à la Fukushima voorkomen door de koelpompen van stroom te voorzien, wat ze dan niet kunnen omdat hun luchtinlaten onder water staan. Enz.
Wind & zon
“het gaat niet werken. Een koude winter vol elektriciteitsstoringen”
De SAIDI cijfers laten zien dat je dan het beste in landen met veel hernieuwbare zoals DK en Dld kunt wonen; veel grotere leverbetrouwbaarheid dan in kernenergie landen.
“straks zit je met een Noordzee vol molentjes”
Onzin. De V236 15MW Vestas windmolen produceert 80GWh/a en per km² 50GWh/a (ze moeten ~1,2km uit elkaar staan).
https://www.vestas.com/en/products/offshore-platforms/v236_15_mw#! (linksboven op de page)
Dat betekent dat je met 10% van ons deel van de Noordzee (57.000km²) en alleen windmolens al 50*5700= 280.000GWh/a = 280TWh/a produceert (wij verbruiken nu 120TWh/a aan stroom).
Zonnepanelen produceren per km² 200GWh/a. Leg je tussen de windmolens op 1.400km² zonnepanelen dan produceren die ook 280TWh/a. Dat is samen 560TWh/a aan elektriciteit, zijnde veel meer dan wij gaan verbruiken na de komende elektrificatie (omdat warmtepompen en elektromotoren een ~4x zo groot rendement hebben, hebbe2 we minder nodig zonder dat we comfort moeten inleveren).
“De SAIDI cijfers laten zien dat je dan het beste in landen met veel hernieuwbare zoals DK en Dld kunt wonen; veel grotere leverbetrouwbaarheid dan in kernenergie landen.”
Aleen hebben zon en wind geen enkel positief effect op de leveringszekerheid, integendeel:
-The sources of energy generation so far have little impact on security of supply. But grid operators in Germany have to go to great lengths to balance asymmetric production of green electricity across their networks. The amount of so-called “re-dispatch measures” has risen strongly. Redispatch is when the grid operator forces a power station to lower production in a region with oversupply, and directs another plant in a low-production region to higher output. The cost is passed on to consumers.
https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-electricity-grid-stable-amid-energy-transition
– ‘In an international perspective, Denmark has a high degree of security of supply.
This is due, in particular, to the extensive undergrounding of low and medium voltage power lines over the past decade. This has made the distribution grid more robust with regards to storms etc.’
https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Globalcooperation/security_of_electricity_supply_in_denmark.pdf
En Nuclear is de veiligste manier om energie op te wekken.
Energy Source Mortality Rate (deaths/trillionkWhr)
Coal – global average 100,000 (41% global electricity)
Coal – China 170,000 (75% China’s electricity)
Coal – U.S. 10,000 (32% U.S. electricity)
Oil 36,000 (33% of energy, 8% of electricity)
Natural Gas 4,000 (22% global electricity)
Biofuel/Biomass 24,000 (21% global energy)
Solar (rooftop) 440 (< 1% global electricity)
Wind 150 (2% global electricity)
Hydro – global average 1,400 (16% global electricity)
Hydro – U.S. 5 (6% U.S. electricity)
Nuclear – global average 90 (11% global electricity w/Chern&Fukush)
Nuclear – U.S. 0.1 (19% U.S. electricity)
https://www.forbes.com/sites/jamesconca/2012/06/10/energys-deathprint-a-price-always-paid/
En dan te bedenken dat de oplossing zo enorm simpel is; gewoon meer molens en panelen plaatsen.
Gratis stroom in overvloed, ook in windstille nachten.
Sarc out.
LOL. Ik lach me rot hier in Frankrijk waar ze grof geld gaan verdienen met de export van atoomstroom waarbij uiteraard het VK achter in de rij mag aansluiten.
Terwijl die toch de vijfde republiek cadeau hadden gedaan. Hebben de Fransen de oorlogskosten al terugbetaald? De Gaulle deed niks.
“Frankrijk waar ze grof geld gaan verdienen met de export van atoomstroom”
?? Atoomstroom is nogal prijzig geworden. 100% hernieuwbare utlities uit Dld veroveren de Franse markt.
Bovendien is er enige schaarste aan stroom in France voorzien:
https://www.reuters.com/article/us-france-power-rte-idUSKBN2BG1FV
EDF maakt vriendelijk gesteld, dan ook geen geweldige winsten ondanks allerlei ‘verborgen’ subsidies van de Franse staat.
Vandaar dat ze het atoomstroom aandeel aan het terugbrengen zijn van ooit 78% naar nu ~67% naar <50% in 2035.
Noorwegen exporteert inmiddels de meeste stroom in Europa:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-08/norway-overtakes-france-as-europe-s-biggest-electricity-exporter
Je hebt gelijk dat export naar UK een goudmijn is want de stroomprijzen zijn daar al vele jaren significant hoger. NL exporteert ook het maximale naar UK (de onderzeese kabel met UK zit vol met onze export).
Tjonge tjonge tjonge Seb. Als het op papier staat dan geloof jij het he, net zoals orthodoxe gelovigen het creationisme geloven, WANT het staat ergens opgeschreven.
2035, dan is de klimaatwaanzin compleet historie geworden en staan die voorgenomen 8 nieuwe RC’s in Frankrijk lustig stroom te produceren.
Frankrijk houdt zich op strategische momenten muisstil, maar gaat wel tot actie over zoals in Afghanistan.
Maar ja, voor iemand met een geest die zo soepel is als een bevroren spoorrails is dat niet uit te leggen.
Kun je aangeven waarom ik jouw ongefundeerde mening zou moeten geloven in plaats van Reuters en Bloomberg?
Mede gezien je stelling dat Frankrijk in 2035 8 nieuw ontworpen kerncentrales zou hebben draaien terwijl:
– EDF nog lang niet klaar is met het ontwikkelproces;
– Nog niet begonnen is aan het jaren durende proces rond bouwvergunningen, e.a.
– EDF bij de eerder ontwikkelde KC’s veel langere constructie periodes nodig heeft.
Bijv. De EPR in Olkiluoto, Finland in 2005 verkocht met de belofte dat die in 2010 commercieel zou produceren, terwijl die nu (na 16jaar) nog niet draait… Ondanks het gegeven dat EDF direct net de bouw kon beginnen…
Of moet ik je schelden interpreteren als een teken dat je voelt dat je ongelijk hebt?
Prima artikel, klinkt als muziek in mijn oren, nu nog hopen dat het uitkomt, en dat het een chaos zal worden, de meesten kunnen zich er op voorbereiden.
Het word een oorlog, plunderingen zullen van de dag zijn, niets werkt, geen beveiliging systeem wat het doet, eten word schaars, het leger alleen maar in de grote steden.
Eindelijk de dag dat de Prepper zijn spullen kan testen.
Ja het heeft ook een keerzijde, menselijk leed zal groot zijn, de schuldigen zitten in Den Haag en mogen wat mij betreft de brandstapel op.
Denk eens na een wereldwijde energie crisis die de wereld treft, geen eten meer in de winkels enz, het word klimaat-oorlog nummer 1, iets wat de geschiedenis nog nooit mee heeft gemaakt.
Maar we doen dit dan ook voor de toekomst van de kinderen.
“klinkt als muziek in mijn oren, nu nog hopen dat het uitkomt, en dat het een chaos zal worden”
“de schuldigen zitten in Den Haag en mogen wat mij betreft de brandstapel op.”
17 keer duimpje omhoog eronder. Gaat mijn begrip te boven.
@Theo,
Dat je opruiende semi-oorlogspropaganda zoveel steun krijgt geeft te denken….
Denken, ging je dat maar eens een keer doen Seb i.p.v. klakkeloos onzinverhalen van het internet plukken en vervolgens voor waarheid aannemen.
Jij kunt beter ophoren met denken, daar komt toch niet zinnigs uit.
Ik zie dat jij alleen maar duimpjes omlaag krijgen net als die gast boven jou, denk daar maar eens over na wat dat te betekenen heeft.
En wat iedereen over me denkt zal me een rotzorg zijn zolang ik hun maar niet te vreten hoef te geven.
En nee ik ben niet het braafste jongetje ook nooit geweest en zal het ook nooit worden, zeker bij hun niet die niet tot mijn bloedgroep behoren.
De enige die hier grote propaganda rondstrooit dat ben jij.
“Ik zie dat jij alleen maar duimpjes omlaag krijgen net als die gast boven jou, denk daar maar eens over na wat dat te betekenen heeft.”
@Theo, ik neem aan dat jij ook wel weet dat dit op deze site zo is maar dat de verhoudingen in de maatschappij toch wel een stukje anders liggen.
Anne Jan,
Weer een nieuwe naam?
Nee het heeft niets met deze site van doe, op deze site komen veel zinnige dingen aan bod.
En diegene die denken dat ik me laat bekeren tot een ander geloof zonder harde fundering heeft het mis.
Ik ben geen schaap wat zich zomaar met de rest in het ongeluk stort.
Duimpjes interesseren me niet, maar als iemand er over begint te zeiken dat ik opruiende semi-oorlogspropaganda schrijf en daardoor duimpjes omhoog krijg moet zich dan maar eens af gaan vragen waardoor dat komt.
Ik zal je een tip geven, er staan meer duimpjes omhoog omdat burgers hier mee lezen en het schijnbaar eens zijn met wat ik schrijf.
Als Gresnigt 50 duimpjes omlaag krijgt dan betekent dat er veel meelezers het niet eens met hem zijn, en dat komt niet alleen van respondenten die hier regelmatig schrijven, maar hoofdzakelijk van mensen buiten deze site.
Deze site is uniek in Nederland, deze site laat de andere kant van de gevestigde leugens zien.
Iedereen met een beetje verstand weet dat een economie nooit gaat draaien op wat wind en zon, daar komt wel een beetje meer aan te pas, om Gresnigt zijn dromen maar eens te benoemen.
Bang werd ik van bovenstaand artikel! En ambivalent. Enerzijds en anderzijds weet u wel.
Enerzijds kan die vernieling van de energievoorziening maar niet snel genoeg gaan. Dan wordt ook duidelijk waar al die kippen zonder kop zitten, die ons dit hebben aangedaan. En des te eerder ook zal de wal het schip keren en daarmee de schade worden beperkt. Anderzijds maak ik dan op mijn leeftijd nog veel ellende mee, iets waarvoor ik bespaard dacht te blijven. Gelukkig rijdt de NS honderd procent op groene stroom, mijn reisjes naar het Malieveld zijn dus gegarandeerd en ik stik nog van de mondkapjes..
Bang hoef je er niet van te worden. Begin volgende jaar gaat NordStream2, de nieuwe dubbele gasleiding van ~Petersburg naar Dld door de Oostzee, open. Dan zal het grootste leed geleden zijn.
Nu betaalt Rusland zich blauw aan de schandalig hoge rechten (“rights of way” c.q. precariorechten) op aardgas doorgevoerd via de pijpleidingen door vooral Wit-Rusland en Oekraïne (ook Polen, e.a. vangen veel geld) en is dus terughoudend met leveringen.
Het ergste is dat de VS de aanleg van NordStream2 middels een blokkade met ~2 jaar heeft vertraagd, zodat de aardgasprijs hier zo hoog zou worden dat zij vloeibaar gemaakt aardgas konden exporteren naar W.Europa.*)
Toont weer eens dat we onafhankelijk van de VS moeten kunnen opereren.
Overigens rijdt onze NS zelfs op 100% Nederlandse windstroom en doet dat al ~15jaar, uitgezonderd een korte periode waarvan ik vermoed dat ze dispuut hadden over de prijs met de leverancier, Vandebron.
._________.
*) Daarom moest de snelle pijpenlegger van Heerema, de gigantische catamaran “Allseas”, stoppen toen die nog maar 100km moest leggen, en lag tijden werkeloos in de Maasvlakte2 haven. Het vervangende Russische schip moest z’n klus in de far east nog afmaken en was heel veel trager (factor 10?) met het leggen van die grote pijpen in de Oostzee. De pijpen zijn nu aangelegd maar moeten nog wat maanden worden getest, e.d.
De blokkade werd door Biden opgeheven toen duidelijk was dat de vervangende Russische pijpenlegger bijna klaar was, en pogingen van de VS om de Duitse aankomsthaven van de gasleiding te bewegen tot blokkeren/vertragen van de aanlanding van de gasleidingen op niets uitgelopen waren. De onderzeese pijpleiding saboteren met mijnen, bommen e.d. vonden ze kennelijk te ver gaan…
Niet onmogelijk, Frankrijk heeft een schip van Greenpeace dat in de haven van Auckland, N.Zeeland, lag opgeblazen (1 dode) omdat dat schip naar de zee rondom het eilandje waar ze atoomproeven namen wilde varen.
Seb, het feit dat je het hier opneemt voor Poetin is veelbetekenend. Een dictator pur sang. En als ze echt ook in Wit-Rusland worden afgeknepen, dan is dat fantastisch. De ene dictator die de andere bestookt. Hadden we 80 jaar geleden ook al met Stalin en Hitler.
En wil je me nog een keer uitleggen hoe de NS op 100% windstroom rijdt?
Volgens mij is er ook in Nederland en omgeving niet altijd windstroom. Ik ben overigens bang dat jij je nu aan ieder strohalmpje vastklemt om toch maar je gelijk te halen. De NS zegt dat ze op 100% windstroom rijden en DUS is dat zo.
Snurk lekker door jongen.
Dus als het niet waait rijden de treinen niet?
@Anthony,
Zoek mijn vorige uitleg over windstroom op.
Ik neem het op voor onze belangen.
Want die hoge precario kosten, enz. moeten wij, de kopers van Russisch aardgas, uiteindelijk betalen.
Pieter van hunskerken
Nee, ze rijden nu al op de beloofde elektriciteit van de waterstof in de toekomst. In de financiële markten is alles mogelijk.
Zelfs geld creëren uit niets.
Seb, als er nou een is die echt niet hoeft op te komen voor MIJN belangen, dan ben jij het wel.
Je doet me sterk denken aan de mailtjes die ik wel eens krijg waarin wordt medegedeeld dat er 5 miljoen dollar voor mij klaar ligt.
Ik hoef alleen maar even al mijn bankgegevens af te geven en de miljoenen stromen binnen.
Vooruit, ik ben de rotste niet. Tot het tegendeel is bewezen ga ik er van uit dat jij geen criminele bedoelingen hebt, maar het resultaat is hetzelfde; armoede aan mijn kant.
Kan je dat van de windstroom bij de NS nog een keer vertellen of een linkje geven?
Vannacht was het hier net geen -8 graden wat duid op een behoorlijke opwarming, vrees niet we krijgen een warme zomer in de winter, over wat voor crisis hebben we het eigenlijk.
Straks even een handtekening gaan zetten voor meer wind en zonne-energie, want die grijze nenergie word onbetaalbaar en is niet te vertrouwen.
Wind en zon is goedkoop en het word steeds goedkoper en zoveel je wilt hebben, ze maken er zelfs waterstof mee die dan opgeslagen word in een oud gasveld.
Jongens jullie zien het allemaal fout en bewandelen de foute weg, alleen molens en panelen kunnen ons redden, en kernenergie is foute boel, die zorgen er voor dat alleen maar jongens geboren worden.
Een planeet met alleen jongens kan echt niet, daarom sluiten ook al deze betrouwbare centrales.
“Een planeet met alleen jongens kan echt niet, daarom sluiten ook al deze betrouwbare centrales.”
Goed statement. Alleen het woordje “betrouwbaar” past er niet in:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/11/13/het-stroomtekort-hoe-ons-land-de-ene-na-de-andere-kernreactor-z/
Helemaal eens dat het beleid om te beginnen met sluiten van centrales voordat we wind, zon en opslag (groene H2) voldoende hebben uitgebreid, gewoon dom is.
Met name de door de 2e kamer afgedwongen sluiting van kolencentrales was en is erg dom.
Heel juist, Seb. Je ouwe schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt, is uitermate dom.
Speciaal voor onze Bas/Seb/Gresnigt:
https://threadreaderapp.com/thread/1443205182310043648.html
Seb, ook in Belgie is het fatsoenlijk onderhouden van de KC’s door ultralinks in de verdrukking geraakt mat alle gevolgen van dien.
Ik mag hopen, dat in al die landen waar figuren zoals jij de KC’s in het verdomhoekje zijn geraakt de komende winter gruwelijke problemen krijgen. Wellicht dat de ogen dan opengaan en voor jou nog ergens een mestkar te vinden is om je het dorp uit te jagen.
@Anthony,
“ook in Belgie is het fatsoenlijk onderhouden van de KC’s door ultralinks in de verdrukking geraakt”
Het is treurig gesteld met de nucleair scene in België als dat zo is, terwijl ze met FANC een vele malen betere toezichthouder hebben dan wij in NL met ANVS…
Dat soort gebreken en onachtzaamheden hebben Fukushima en Tsjernobyl veroorzaakt, en zullen nog meer van dergelijk catostrophen veroorzaken.
Als die bij Doel dan wel Borssele optreden dan hebben wij een vele malen duurder probleem dan Fukushima & Tsjernobyl omdat de omgeving hier vele malen dichter bevolkt is, met vele malen grotere economische activiteiten.
En voor die eerste rampen zijn de kosten al hoger dan ons nationaal inkomen, met exclusie zones (waar niemand kan wonen) ter grootte van de provincie Zeeland en ~1 miljoen stralingsdoden.
“hopen, dat in al die landen waar … de KC’s in het verdomhoekje zijn geraakt de komende winter gruwelijke problemen krijgen.”
Dat zou ik niet hopen want dan wordt er nog meer bespaard op veiligheid.
Overigens is geen van onze huidige KC’s bestand tegen een 9/11 achtige aanval…. of een goede drone aanval… Onverantwoord!
Voorts schat ik dat landen met veel hernieuwbare zoals Dld, DK, N de minste problemen zullen krijgen, zoals we eerder ook zagen aan de leveringsbetrouwbaarheidscijfers (SAIDI).
@seb
Waar haalt u het , weet u dat momenteel alle 7 kern centrales al meerder jaren draaien.
Seb, ik heb nog ergens een krantenartikel voor je uit 1934 waarin roken als buitengewoon gezond wordt aanbevolen.
Zaken veranderen en het is inderdaad nu bijna 2022 en geen 2018.
Verder nog het volgende. In een stil stukje van Frankrijk, kan ook ergens overzee zijn geweest,hebben ze enige jaren geleden een koepel gebouwd zoals die bij moderne KC’s worden gebruikt of zullen worden gebruikt bij nieuwe KC’s. Vervolgens hebben ze daar een groot vliegtuig boven op laten duiken. Geen probleem. Ja, een kernbom zal er wel doorheen gaan, maar als we in een situatie komen dat er kernbommen worden gebruikt, dan is de veiligheid van een KC even van een mindere orde.
Hou alsjeblieft eens op met het verspreiden van desinformatie en zoek een baan waarin je dat niet hoeft te doen van je baas of zoek een psychiater.
@Lidi,
Core catchers voorkomen de horizontale verspreiding van radioactief materiaal maar niet de verspreiding van dat materiaal via de lucht.
En dat laatste levert verreweg de meeste DNA en gezondheidsschade op omdat die airborn straling door zoveel mensen wordt ingeademd.
Wat de auteur van je link noemt “The fifth level of safety” wordt ook genoemd “gen. IV” of generatie vier.
Daar wordt al >60jaar over gedroomd / gesproken onder de kernenergie deskundigen. Vooral toen de eerste serieuze ongelukken zich begonnen voor te doen in jaren zeventig.
Zelfs de modernste kernreactoren zoals nu in aanbouw zijnde EPR in UK en de AP1000 in USA hebben dat niveau van veiligheid niet.
Beide zijn niet goed bestand tegen 9/11 aanval. De EPR wel bestand tegen een laagvliegende onbewapende F16 straaljager = 16 ton.
Kernreactoren zoals die nu draaien in België, NL, France, enz. zullen zich bij een 9/11 aanval tot een Fukushima -achtige ramp ontwikkelen.
In Fukushima werken nu nog steeds 7000 mensen om de ramp onder controle te houden (wel steeds ander mensen omdat ze anders teveel straling oplopen).
Er is nog steeds geen zich op wat zich onder de 3 getroffen reactorvaten afspeelt omdat robots onvoldoende stralingsbestendig zijn (daarom kan het kernafval 500m diep in de Asse2 steenzoutmijn almaar niet boven de grond worden gehaald. Men wil nu ~2033 gaan beginnen. Moet wel gebeuren omdat het besmette grondwater over 1000 – 3000 jaar boven de grond gaat komen en dan de hele streek onbruikbaar maakt).
Vanuit de hoge nood is men inmiddels wel begonnen aan het lozen van radioactief vervuild water in zee voor de kust (woont toch niemand meer).
Blablabla.
Energy Source Mortality Rate (deaths/trillionkWhr)
Coal – global average 100,000 (41% global electricity)
Coal – China 170,000 (75% China’s electricity)
Coal – U.S. 10,000 (32% U.S. electricity)
Oil 36,000 (33% of energy, 8% of electricity)
Natural Gas 4,000 (22% global electricity)
Biofuel/Biomass 24,000 (21% global energy)
Solar (rooftop) 440 (< 1% global electricity)
Wind 150 (2% global electricity)
Hydro – global average 1,400 (16% global electricity)
Hydro – U.S. 5 (6% U.S. electricity)
Nuclear – global average 90 (11% global electricity w/Chern&Fukush)
Nuclear – U.S. 0.1 (19% U.S. electricity)
Straks roepen Samsom en Timmermans beiden in koor: Wir schaffen das, Zou het…
Nee hoor Peter, als het zo ver is roepen die (en velen met hen): ‘Wir haben es geschafft’. Waar ze dan wel hun overmatig goed met belastinggeld gevulde spaarpot mee bedoelen terwijl ze op weg zijn naar een mooi onderkomen in een warm land.
Bomen genoeg in Nederland en een stuk touw is altijd wel te vinden, maar we zullen helaas wel weer ’te beschaafd’ zijn om echt tot daden over te gaan. (En diep in mijn hart vind ik dat ook wel goed).
Tijd om tegen overheid en CO2-jagers te roepen: NIET DE RUSSEN, NIET DE MARKT MAAR GIJ!
Wat we nu met elektriciteit, vervolgens energie in het algemeen en straks met brood, melk, vlees en kleding zien gebeuren. Komt allemaal door het geklungel met de energievoorziening.
Om hier voor te waarschuwen, sloegen we het NIEUW KLIMAATALARM, werd Climatgate opgericht en CLINTEL. Een koude winter is niets anders dan het begin van een lange weg neerwaarts.
Maar die GIJ zijn wel gekozen door de meerderheid van de kiezers. Misschien hebben die wel een frisse koude winter nodig om wakker te worden. Waarschijnlijk moet het eerst slechter gaan voor het beter kan worden.
Waar blijft hier Brussel geen woord krijgen de dwazen over hun lippen
als Bloomberg voorbijkomt is het aan te bevelen de – tussen de regel lees – modus in te schakelen en je knopen te tellen.
Bloomberg is een media bedrijf.
De gasprijzen stijgen geheel volgens scenario. Nu de warmtenetten zijn uitgerold ( Purmerend ) bij een lage gasprijs – Het warmtetarief is gekoppeld aan de gasprijs – worden de prijzen weer opgeschroefd. De bekende truc waar mensen altijd weer intrappen ,maar in deze gevallen toe worden gedwongen .
VEH dat natuurlijk meewerkte aan de uitrol van de warmtenetten ,neemt nu de vlucht naar voren om te roepen dat de koppling moet worden losgelaten.
We leven in een kleptocratie en bloombergie helpt graag een handje .
Eventjes goed nadenken:
De prijs van elektriciteit stijgt omdat de prijzen van de fossiele brandstoffen stijgen.
Zonder wind- en zonne-energie zou de vraag nog hoger zijn geweest. Indien we nog meer gas- of kolencentrales hadden, zou de vraag voor gas en kolen nog groter zijn geweest en zou de prijs nog hoger hebben gelegen.
Gelukkig is er een energietransitie en wordt de vraag gedrukt!
Er is genoeg steenkool, olie en aardgas. Echter onder druk uit bepaalde hoek is de exploitatie daarvan verwaarloosd. Mocht de nood aan de man komen kan Gronings gas ingezet worden.
Dirk Visser
Zo zie je maar weer hoe met teveel inhaligheid en een slechte directe schadeafhandeling jezelf drastisch in de vingers kunt snijden.
en toen werd het windstil en zwaar bewolkt, zeg maar een vorstdag met sneeuwverwachting?
o, de kachel doet het niet meer, ik kan mijn huis niet verlichten, zolang er geen fatsoenlijke opslag capaciteit is voor de”groene” energie zie ik het somber in.
en de prijzen stijgen doordat de vraag onder druk staat en er allerlei door onze groene milieu-rukkers in rechtszaken verkregen vonnissen kosten gemaakt moeten worden om de tere zieltjes te beschermen tegen de “vervuiling” die optreed door het gebruik van fossiele brandstoffen.
ja we moeten schoner maar niet tegen elke prijs ik houd mijn hart vast voor als het per ongeluk toch nog even flink gaat vriezen met een stabiel hoge of lage druk gebied(geen wind en donker).een week of 2
oeps er zijn weer een paar mensen dood gevonden door onderkoeling(ja je moet er iets voor over hebben een groen milieu), ik blijf erbij de aarde is met haar eigen ingewikkelde systeem goed in staat om de balans te bewaren.
“zolang er geen fatsoenlijke opslag capaciteit is voor de”groene” energie zie ik het somber in.”
Die is er in ruime mate.
Denk aan lege aardgasveldjes, zoutkoepels waar Gasunie al een wintervoorraad geconditioneerd aardgas opslaat (voor het geval zijn conditioneringsfabrieken ontploffen).
Naast Texas waar al tijden H2 in zoutkoepels wordt opgeslagen, lopen ook proeven in Dld en wordt ook in NL nu gestart met de opslag van H2 in een zoutkoepel.
Ruim op tijd want we hebben die opslag pas tegen 2030 nodig wanneer wind+zon >50% van alle stroom produceren.
Hoeveel ‘hernieuwbare’ waterstof fabrieken zijn er al gebouwd in Nederland? Ongeveer 60 productie eenheden.
De meeste moeten nog gebouwd worden of staan alleen op papier in de plannen. Er zijn er nu zo’n 60, maar die leveren voor eigen productie en industriële processen, niet voor andere industrieën.
Erg optimistisch worden in februari 2021 zo’n 70 ‘hernieuwbare’ waterstof fabrieken / leveranciers gemeld de laatste 12 nog op papier.
Dat is relatief gezien niks tot niets (ca. 1%) voor het volume ‘hernieuwbare’ waterstof benodigd voor Nederlandse mega industriebehoefte in de regio’s Terneuzen, Geleen, Moerdijk, Botlek, IJmuiden, Delfzijl, Eindhoven, Twente en de rest van Nederland.
Te laat als oplossing voor een aanstaande energiecrisis in 2021 – 2022.
De komende 10 jaren zal blijken of de nog 60 extra te bouwen windturbineparken de waterstofproductie kunnen gaan ondersteunen. Op het moment lijkt het vooral een zeer kostbare en risicovolle fatamorgana deze Nederlandse wensgedachte voor een waterstof-economie.
https://www.waterstofnet.eu/nl/nieuws/met-12-bijkomende-bedrijven-groeit-de-waterstof-industrie-cluster-naar-ruim-70-leden
De kernvraag is of EZ, als ‘klimaat’-energie ministerie, al een energie-crises-centrum reeds heeft ingericht?
@Scheffer,
“Hoeveel ‘hernieuwbare’ waterstof fabrieken zijn er al gebouwd in Nederland?”
Wind+zon genereren ~20% van onze stroom. Die waterstof fabrieken worden pas zinvol als wind+zon >50% van onze stroom produceren. Dus tegen 2028. In de tussentijd worden ze steeds goedkoper.Je moet ze dus niet eerder bouwen dan wanneer je ze nodig hebt…
Overigens draaien in Dld al een 20tal grotere proef fabrieken, die niet allemaal waterstof uit elektriciteit maken (rendement ~90%) maar ook fabrieken die methaan (=aardgas) maken (rendement 75%), e.a. Ook een die benzine maakt waar auto’s van Audi op rijden. Zie:
Een kaart met een overzicht van de diverse installaties met hun methoden en doelstellingen:
https://www.powertogas.info/projektkarte/
Die kaart geeft feilloos aan dat het in GE met de productie van ‘hernieuwbare waterstof’ voor de industrie nog slechter gaat als in Nederland.
Om waterstof voor huishoudens en verkeer te bestemmen zoals in Duitsland, door een recente ‘klimaat’-noodkreet van Duitse ‘wetenschappers’ die waterstof ook als vervanger van aardgas voor woningen zien en ook door politici wordt nageroepen, dat is geheel buiten de realiteit van mogelijkheden de komende 30 jaar.
De windturbine / waterstof achterstand in de komende 30 jaar niet in te halen in Duitsland.
Duitsland is 8,7 maal zo groot als Nederland.
Maar de zelfde windturbine / waterstof achterstand de komende 30 jaar geldt voor Nederland.
@ThomasP , het is precies andersom : wind en zonne energie – ”hernieuwbare energie” – deden de brandstofefficiëntie dramatisch kelderen tov het pré energietransitie- tijdperk.
Mede daardoor steeg de vraag naar kolen en gas en daarmee de prijs. Daarnaast als instrument om te sturen .
Mensen reageren namelijk allen op de prijs. Het principe van kraaltjes en spiegeltes werkt onverkort . Er wordt al jaren gewaarschuwd voor wat hierboven wordt beschreven, maar geen mens dat reageerde.
Dus laat maar lekker doorstijgen. Goede koude winter ook en lekker lang. Hopenlijk dat daarmee de energietransitie ; de orgie van verspilling en verwoesting van het milieu, ten einde komt; de groene beweging afdruipt en de linkse kleptocraten – Tom van der lee bv – met pek en veren het land worden uitgegooid ( en nog een heel leger colloborateurs )
En dat we daarna weer zuinig gaan doen met energie en de planeet. Dus biomassacentrales sluiten , warmtenetten , windmolens en zonneparken stoppen alsmede de verspilling van de CCS en waterstof economie.
Ha ha, Thomas P, goede redenering. Handig wanneer je in de politiek zit.
Mag ik je citeren?
Thomas, nog effe verder nadenken: De prijs van fossiel stijgt, waardoor de prijs van windmolens en PV’s ook weer stijgt. Zonder fossiele brandstoffen zijn die apparaten namelijk niet te produceren!
@Johan,
De kosten van fossiele brandstoffen zijn gering in het totale kostenplaatje van wind & zon.
Overigens zou je ze ook kunnen produceren met groene H2 en groene elektriciteit.
“Overigens zou je ze ook kunnen produceren met groene H2 en groene elektriciteit.”
Zou mogelijk kunnen zijn. Maar het gebeurt niet. Dat heeft zo z’n redenen. Kan jij bedenken welke?
Thomas P
En waarom stijgen de prijzen? Omdat steenkool in het Parijse verdomhoekje terecht is gekomen en nu iedereen met gas de door onnozelaars getekende Parijse doelen wil halen. Ingefluisterd door lobbyisten en NGO’s: Wilt u hier tekenen bij het kruisje, een kruisje, of iets dat er op lijkt, is voldoende.
“Eventjes goed nadenken:” Is het niet beter om altijd goed na te denken?.
Maar goed, soms is het beter dan niks.
Door klimaatsverandering waait het wellicht minder. Er moeten hogere windmolens komen om zo het gebrek aan wind op te compenseren. Meer windmolens bouwen levert meer CO2 in de atmosfeer op, waardoor de klimaatsverandering nog heftiger toeslaat, het minder gaat waaien etc. etc.
En ondertussen stijgt de zeespiegel. Zou bij het bouwen van de windmolens-op-zee rekening gehouden zijn met die snel stijgende zeespiegel?
@Johan,
“Zou bij het bouwen van de windmolens-op-zee rekening gehouden zijn met die snel stijgende zeespiegel?”
Natuurlijk. Bekijk hoe hoog de fundatie buis boven de zeespiegel uitsteekt. Goed voor 100jaar.
Wind en zon is verwaarloosbaar, ze moeten het hebben van biomassa, en dat is het enige wat de leugen van de groene stroom niet vertelt.
Zonder die boomstook was de rest niks.
Bossen op stoken steeds meer bossen voor nep doelstellingen, het stond van de week nog in de krant, als alle landen zo doorgaan krijg je een grote natuurvernieteging, en het mooiste ze doen dat in landen waar ze graag geld zien, enorme kale vlaktes, maar dat willen ze hier niet waar hebben, zonder subsidie liep de boel niet eens, 11,7 miljard subsidie voor deze onzin, waar zijn die gekke mee bezig hier.
Hoofdschuldige TimmerFrans met zijn onzin preek en de wereld gek maakt, mede door propaganda machine Greta Thunberg.
Die hele transitie is fake, gebaseerd op onzin, net als de regering zich voor liet lichten door de grootste asbestsaneerders van het land, wat later de grootste fake bleek, het was alleen dat ze zelf rijker en rijker werden, miljoenen subsidie met raket naar de maan.
En zo gebeurd dit nu ook.
Ik hoop nog steeds op een ijskoude winter, anders leren ze het liegen nooit af.
“Wind en zon is verwaarloosbaar, ze moeten het hebben van biomassa…”
De cijfers tonen dat die stelling steeds sterker foutief is, omdat zon en wind veel sterker uitbreiden dan biomassa.
En dat is omdat:
– Biomassa, ofschoon veel goedkoper dan kernenergie, duur is en nauwelijks in prijs daalt.
Veel duurder dan wind en zon die bovendien, met fluctuaties, voortdurend nog verder in stevig tempo (4%-8%/a) in prijs dalen komend decennium.
– Windmolens & zonnepanelen geen voor ons mensen schadelijke stoffen of straling verspreiden, waar biomassa en kern dat wel doen.
In 2020 leverde van alle elektriciteit:
– in NL wind + zon ~20%. Biomassa ~6%.
– in Dld wind+ zon ~30%. Biomassa ~9%.
– in DK wind + zon ~50%. Biomassa ~10%.
– in Schotland wind + zon ~90%.
“in Schotland wind + zon ~90%.”
Logisch, want in Schotland waait het altijd en schijnt de zon 24 uur per dag. Mocht het soms niet waaien, dan schijnt de zon nog meer, en andersom. Voor als alles in het honderd loopt, hebben de Schotten enorme onderaardse H2-opslag gecreëerd en er staan duizenden mega-accu’s. Nee, laat die Schotten maar schuiven! Hahaha!
Onafhankelijke bron Seb?
Uit ervaring weten we dat je soms dyslectische trekjes vertoont als het gaat om de geweldige opbrengsten van hernieuwbaar.
En dan graag niet alleen stroom, maar alle benodigde energie s.v.p.
@Johan.
Zie bijv. de BBC: “Renewables met 97% of Scotland’s electricity demand in 2020”
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-56530424
“– in Schotland wind + zon ~90%.”
Op Rottumerplaat 100.0000 %
Weer eens aan het liegen, Gresnigt?
Windmolens wekken de grootste hoeveelheid stroom op met een aandeel van 45 procent. Biomassa is goed voor 29 procent en met zonnepanelen wordt 26 procent opgewekt. De stijging van windenergie komt vooral door twee nieuwe grote windparken bij Borssele, voor de Zeeuwse kust. Op land steeg het windmolenpark met bijna 600 megawatt naar 4100 megawatt.
https://www.gaslicht.com/nieuws/40-procent-meer-groene-stroom-in-2020
Kun je ook een reactie geven zonder leugens?
Een duidelijk verhaal. Mijn reële hoop: Straks lees je keer op keer in de pers en op de websites van mensen met verstand, dat windenergie en zonne-energie teveel tot politieke spanningen, corruptie en vervuiling hebben geleid, hetgeen in deze tijd niet meer gewenst is en wordt uit gefaseerd. Nu het duidelijk is, dat meer CO2 de redding betekent voor de mondiale voedselproductie, en het klimaat inmiddels verder aan het afkoelen is, wordt er nu anders wordt gedacht: Door een tussenfase met een hernieuwd massaal en goedkoop gebruik van steenkool, hebben wij meer dan honderd jaar de tijd om geleidelijk geheel om te schakelen naar veilige en geopolitiek betrouwbare vormen van kernenergie.
“Nu het duidelijk is, dat meer CO2 de redding betekent voor de mondiale voedselproductie”
In jaren vijftig was voldoende voedsel produceren in sommige delen van de wereld (bijv. India) nog een probleem, nu niet meer terwijl we veel meer mensen hebben.
Alleen lokaal in landen met oorlog en uitzonderlijke omstandigheden zijn er nog wat problemen. Een kwestie van betere distributie.
Ben benieuwd naar die veilige kernenergie over 100jaar. We hebben dan wellicht gen.4 kernreactoren, of die betaalbaar zijn betwijfel ik.
Na het ORNL MSR experiment (1965-1969) experiment, heeft 50jaar lang niemand zo’n reactor gebouwd. Zegt iets over zijn viability.
Opvalt is dat deze energiecrisis in de pers geweten wordt aan van alles, behalve aan de werkelijke oorzaak, zoal hierboven beschreven.
Mevrouw Kaag stelde gisteren trots in haar persmomentje dat zij zal ernaar zal streven om Nederland Klimaatkampioen van Europa te maken. In welk verkiezingsprogramma heeft dat gestaan? Juist…
Sneller dan gedacht gaat het Avondland, Europa ten onder aan zelfmutulatie. In China wordt geschaterd van het lachen.
Kaag is een gevaarlijk mens, en zal Rutte in een mum van tijd onder de knoet hebben.
Ze willen dat de burger geen cent meer te verteren heeft, velen weten nu al de eindjes niet aan elkaar te knopen.
Kaag beloofde een socialer land, waar de burger weer voorop komt te staan, ik durf een maandsalaris te verwedden dat er geen klote van uit zal komen.
De burger zal steeds meer uitgemergeld worden, en woningbezitters komen nu aan de beurt.
Die klimaat ellende is het middel om spaargeld wat uitstaat vlot te trekken, en dat voor een niet bestaand probleem.
En nog iets, gisteren was mijn kleinzoon hier, 6 jaar oud en kijkt naar Cartoon Netwerk, en weet je wat daar te zien was voor die kinderen, KLIMAATKAMPIOENEN van die tekenfilmpjes, ze zijn knettergek heden.
Kijk hier eens, is dit nog normaal, kinderen brainwashen?
https://cartoonnetworkclimatechampions.com/nl-nl/
Met klimaat indoctrinatie kun je niet vroeg genoeg beginnen, denkt het brede constructieve midden.
Ja. Ja. Grijp kaag maar in de kraag. Wie is trouwens jullie minister verantwoordelijk voor energie?
In Nederland is Minister van Economische Zaken, Klimaat ‘bestrijding’ en Energie ‘leveringszekerheid’ Stef Blok (VVD), zijn staatssecretaris is Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD). ‘De ratten verlaten het zinkende schip’ is een oud Nederlands spreekwoord.
https://www.nu.nl/politiek/6155077/deze-twaalf-bewindspersonen-verlieten-demissionair-kabinet-rutte-iii-al.html
Henry.
Valt bij ons onder het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Snap je?
Bedankt. Ik snap het. Ze zijn allemaal weg. Straks als het donker wordt, heb je weer niemand om te blameren.
Overigens,
Sommigen van jullie weten dat ik me ook al iets in het zgn. ‘stikstof’ probleem van NL heb verdiept. Dat blijkt nogal uniek in de wereld te zijn, bv. dat ook de duinen ‘groener’ worden vanwege het stikstof probleem. Ondertussen heb ik nog een belangrijke oorzaak voor meer stikstof oxide gevonden: Nederlanders hebben gewoon teveel sex. Daar komt het door. Echt wel.
Results: Nitric oxide (NO) is the principal factor increasing blood flow into the penis. Penile engorgement and the pelvic floor muscles maintain an adequate erection by impeding outflow of blood by exerting pressure on the penile veins from within and from outside of the penile tunica.
Oh dus jij denkt Reinier dat China geen energiecrisis heeft… Man man hoe kortzichtig kun je zijn.
Juist!! China heeft een energiecrisis. Dat heb je als je de fabriek van de wereldlbent en je die positie ooit hebt kunnen verwerven door vooral ‘goedkope’ steenkool voorraden . Die zijn op en het land heeft de grootste problemen om hun energiehuishouding betaalbaar te houden voor hun bevolking. Vandaar dat ze alle ‘steekool projecten’ buiten China hebben afgesloten, ze hebben de steenkool zelf nodig.
Ooit gehoord van Evergrande..en de torenhoge vastgoedcrisis! .Combineer dat met hoge energie prijzen en je hebt een perfecte storm voor een economisch depressie juist in China! Je denkt toch niet echt hoop ik dat Kaag en Klaver de energie wereldgeschiedenis ook maar voor een millimeter kunnen veranderen. Dat is een beetje achterhaald ‘energie kabouter kolonialisme uit een andere era’. China lacht helemaal niet in haar vuistje die hebben problemen genoeg en die denken echt niet aan Kaag!
ja
Op naar een EU communistische planeconomie – gesteund door VVD, D’66, CDA en Cu en stilzwijgend geaccepteerd door companen PvdA en GL.
Nieuwe documentaire van Marijn Poels.
Kijken.
https://www.youtube.com/watch?v=7RgyLDVlAg4
Bedankt!
Een onverwacht slot. Dergelijk gedrag verwacht je niet van de Zweedse politie.
Seb
En heeft Marijn je kunnen overtuigen? De ogen openen misschien?
Lidi
Bedankt voor de link.
Onthutst over de wijze waarmee wij een geleidelijk opwarmend klimaat denken te lijf te moeten gaan. Meer doen met minder lijkt me verstandiger. Als het niet past in je eigen omgeving, of midden in de stad lijkt het me onverstandig het te doen.
Laat Sigrid Kaag een windturbine in haar eigen achtertuin plaatsen en eerst haar buren daarin mee proberen te krijgen.
Ze zal van een koude kermis thuiskomen.
.”………Anderzijds zijn China, India, Indonesië, Vietnam en Japan van plan 600 nieuwe kolencentrales te bouwen. In China werd in 2019 een 1.800 kilometer lange spoorlijn ingehuldigd, die ongeveer 25 miljard euro kost en er alleen is om kolen uit Binnen-Mongolië naar de zuidelijke provincies van China te brengen…..”
Een interessant opsomming trouwens in het artikel. Het gaat echter voorbij aan het basisprobleem….!
1.Er zijn onvoldoende winbare en betaalbare fossiel energiebronnen meer ( om van renewables maar te zwijgen) De ‘goedkope’ Chinese kole voorraden uit eigen land zijn op. Wat er nog winbaar is is van matige tot slechte kwaliteit. Nou ja dan leg je maar een spoorlijn aan van 1.800 kilometer lengte toch?. Denkt u dat de kolen daardoor voor de Chinese consument goedkoper wordt?
De algemene idee is dat de bouw van al die kolencentrales in China feitelijk ‘werkverschaffing’ is en niet zal leiden tot een ‘betaalbare energie voorziening’ voor de ‘gemiddelde Chinees’ ,die echt nog wel wat minder verdient dan de ‘gemiddelde Nederlander’.
2. China heeft alle projecten van kolencentrales in het buitenland opgeschort.
Ze zeggen dat dat gaat om CO2 beheersing en iedereen roept Oh! en Ah! . De waarheid is is dat er een groot gebrek aan kolen is voor de ’thuismarkt’ en dat ze koortsachtig op zoek zijn hoe de binnenlandse markt rustig te houden.
En net als voor Trump gold geldt dat voor de Chinezen…. je kunt wel beloven dat je de ‘rustybelt nieuw leven in gaat blazen en je kan wel allerlei belastingmaatregelen nemen om dat voor elkaar te krijgen…. maar lukken doet het niet. Er is odner zijn bewind geen kolenmijn bij gekomen! Geen investeerders die er ‘brood’ in zien.
3. Hetzelfde geldt voor desinvesteringen/verliezen in de Olie/gas en schalie industrie.
Wat daar aan kapitaal vernietigd is de afgelopen jaren. Er is geen investeerder,die na jarenlange verliezen verwacht dat die investeringen bijvoorbeeld in deep sea of de pool ooit rendabel zullen worden. Ze hebben gelijk want de exploitatie prijs die daarvoor nodig is kan door geen consument/economie langer dan kort opgehoest worden. Een te hoge energieprijs v eroorzaakt namelijk in korte tijd een economische ineenstorting
Voor gasprojecten LNG en aardgas geldt hetzelfde. Vorige maand nog is een werkelijk megagas! project van Total energy in de ijskast gezet enz. enz. Er is wel ‘shareholders’ geld hoor (op dit moment tenminste)….maar dat is geld dat alleen maar ingezet worden in dat shareholders systeem en dat betekent dat het op korte termijn inzichtelijk winst moet oplevert.
Het is namelijk hoe je ook wendt of keert gewoon allemaal Mickey Mouse geld in een door onszelf bedacht ‘Ponzi schulden schema’ en dat verhoudt zich niet met langlopende energie investeringen met een onzekere afloop. We hebben er de boel toruwens lang mee kunnen redden hoor daar niet van, zo ongeveer vanaf 1975, het begin van het ‘grote lenen’. Mar ja aan alles komt een eind.
4. Dus hoe u het allemaal ook draait of keert in uw hoofd waarin u ‘alles’ denkt te kunnen oplossen door een ban op die ‘verdammte’ windmolens en zonnepanelen….het zal niets helpen.
De energiecrisis is there to stay…. hoe graag u Timmermans cs ook van ‘alles’ de schuld wilt geven. Zo gemakkelijk komen we er niet vanaf.
prettig weekeinde iedereen.
@Gerard,
Er is maar één echte weg uit de crisis:
Veel meer wind + zon + opslag (H2 in diepe aardholten).
Goedkoper en in staat tot het produceren van veel meer energie dan wij (NL, EU, Wereld) nodig hebben.
En belangrijker:
– veel minder milieuvervuiiling dan met fossiel en kern => Een langer en gezonder leven voor ons.
– schier oneindige voorraad wind & zon. Immers zolang de zon schijnt.
– geen risico op rampen zoals bij kernenergie met z’n 1% kans per reactor op ~miljoen stralingsdoden, grote voor ‘eeuwig’ ontruimde gebieden en een financiële schade groter dan ons BNP (~€900miljard)
Goede oplossingen Gresnigt.
Wanneer denk je dat het allemaal geregeld is?
Goedkoper? Feest voor de portemonnee? Per wanneer dan? Tegen wat voor kosten?
Oh ja. Die waterstoffabrieken staan er nog niet hoor. En het enorme aantal windmolens daarvoor noodzakelijk ook niet.
Minder vervuiling? Hmmm misschien aan de basis van zo’n paal maar voor de fabricage is meer nodig hoor. Zeldzame aardmetalen die ten koste van veel vervuiling en energie gewonnen moet worden. Staal en olieproducten om de mast en wieken te maken.
Al eens nagedacht over de hoeveelheid microplastics er van die wieken komen.
Die dingen slijten weet je wel. Dus de verf en aanverwanten komen ook in de natuur terecht.
Ach nee, ik snap het. Dat is een ver van mijn bed show. Geen probleem.
Binnen een maandje staan er genoeg windturbines om HEEEL Nederland en wellicht ook Europa van gratis elektriciteit te voorzien
Pak voor deze keer eens geen glazen bol joh.. En draai eens een ander plaatje. Deze ken ik nu wel.
En om het makkeijk voor je te maken: Een reactie van jou hoef ik niet.
ach joh ga lekker spelen met je meccanodoos… kan je fijn een windmolentje in elkaar knutselen.
“Er is maar één echte weg uit de crisis:”
Verkiezingsretoriek, een techneut onwaardig!
@ Gerard met het verhaal over de 1800 kilometer lange spoorlijn om kolen aan te voeren uit binnen Mongolie, geef je een mooi voorbeeld van het dilemma inderdaad waar de leiders voor staan; ofwel doodgaan omdat er geen stroom uit de centrale komt ofwel dat mensen die betrokken waren bij de bouw geen werk hadden gehad en daardoor gecrepeerd waren.
Het geeft de essentie weer van het waarom van de energietransitie. Die centrale en bijbehorende infra kost(te) meer energie dan dat ie ooit oplevert, maar gaf wel heel veel mensen werk , waardoor de – fake economie- instand werd gehouden. De overvloedige beschikbaarheid van goedkope brandstoffen is de voorwaarde voor het functioneren van een economie. In dit geval een economie met negatieve toegevoegde waarde dus ( de kosten zijn hoger dan het product )
In het kader van de klimaat hoax souperen zo miljoenen ‘wetenschappers’ al vliegend over de wereld en het eco industrieel complex , blijmoedig de voorraden op en dat noemen ze ‘duurzame economie ‘.
Geinig he. ( als je er wat van zegt krijg je op je flikker, ben je een negatieveling of, nog erger, sta je de toekomst in de weg van de volgende generatie – onze- nou ja- jullie- (klein) kinderen )
In mijn boekje heb ik het hoofdstuk ‘ de keerzijde ‘ opgenomen: stel je de situatie voor waarin er geen klimaathoax was bedacht en de energievoorziening het primaat van ingenieurs was gebleven. ( brandstofefficiëntie verder verhogen ) Dan zou de derde wereldoorlog al lang een feit zijn geweest omdat miljoenen mensen die nu werk hebben dankzij de klimaathoax en de daaraan gekoppelde energietransitie werkloos waren geweest en – inderdaad- de wereldeconomie volledig in elkaar was gestort.
Voorwaar een dilemma van Solomoniaanse proporties, waarin onze leiders zich bevinden.
@Bert de steenkolen crisis in Engeland onder Thatcher kende eenzelfde soort ‘Chinees’ probleem. Net zoals trouwens de ’turf’ periode in de Gouden eeuw in Nederland. De oplossing in beide periodes lag in de simpele oplossing dat er ‘andere’ goedkopere en massale alternatieven voor handen waren respectievelijk kernenergie en Brentolie uit de Noordzee voor het VK en steenkool uit ‘overal vandaan’ inclusief Zuid Limburg.
Realiseer je wel dat Nederland tot een paar jaar geleden altijd!! energie exporteur is geweest, zelfs en wellicht daarom tijdens het ‘derde rijk’ een aantrekkelijke ‘buit’ was.. Dat alternatief ontbreekt ‘heden ten dage’ volledig…tenzij je in transitie energiesprookjes gelooft. En dat doet niemand bij zijn volle verstand.
Beste Gerard, de situatie in de Gouden eeuw is wezenlijk anders dan die na de uitvinding van de stoommachine.
Het voorbeeld van de 1800 km lange spoorlijn zou je kunnen vergelijken met de eerste stoommachine van Newcomen: weliswaar werkte de machine , maar er waren zoveel steenkolen nodig, die ze toen nog met de hand moesten delven, dat het ding onbruikbaar was. Pas 55 jaar later bouwde James Watt de machine die een rendement had van 19 % waardoor de machine bruikbaar werd; met een spoorlijn van 1800 km was de ‘ vooruitgang weer terug in 1710.
Dat is wat de energietransitie is. Oneerbiedig gezegd; bezigheidstherapie voor miljoenen mensen .
Wij mensen hebben geen andere keus dan te werken en consumeren. Ook al is hetgeen we produceren volkomen nutteloos. Zoals die spoorlijn van 1800 km en al die windparken, zonneparken en ga zo maar door. Sporten kan men in de buitenlucht : daar heb je geen hal voor nodig vol met martelwerktuigen om het overtollige voedsel weer op te branden ( hetgeen overgens niet werkt ) maar toch vinden wij mense dat de normaalste zaak van de wereld. maar het is ‘economie’ weet je.
Onze leiders kunnen niet zeggen dat we zuinig moeten zijn op onze bronnen want dan heeft het grootste gedeelte van de werldbevolking geen werk meer. Met name het hoogopgeleide gedeelte en daarom hebben we geen andere keus dan de zooi er zo snel mogelijk doorheen te draaien. Om het latente schuldgevoel weg te werken , hebben we er mooie verhalen bij bedacht wantwe weten donders goed wat we doen . ( net als de kleine jongen die uit de snoeppot heeft gejat )
Wij hebben heel geen ‘wetenschappers meer nodig , want jullie generatie maakte mogelijk, dankzij de gigantische vooruitgang die werd geboekt door de technologische verniewingen, dat de vooruitgang klaar was. jullie en onze generatie leefden in het meest welvarende tijdperk sinds de mens zich settelde in de Levant. Toen de vooruitgang begon. Ik geef er een overzicht van in het boekje .
In 2012 schreef ik mijn artikel ; wanneer komt de groei terug , met verwijzing naar de paper van JP gordon ; is us growth over ? faltering innovations confronts six headwinds “. waarin hij eigenlijk zegt , dat er geen echte actoren voor economische groei meer zijn: ( zoals de auto bv ) Nieuwe producten en technologien hebben een steeds kortere lifecycle . Daarom werd de nieuwe economie van de energietransitie uitgevonden en de ‘oude economie ten grave gedragen .
De vraag dieJP Gordon in dat rapport stelt is : voor 1750 ( dus voor de uitvinding van de stoommachine ) was er geen economische groei . waarom zou economische groei eindeloos doorgaan ? Hoewel ons dagelijks wordt wijsgemaakt via de media dat het heel goed gaat met de economische groei is dat in werkelijkheid niet zo.
Dus we begrijpen elkaar wel .
Mijn verbeterde economisch model voorspelt dat het allemaal nog erger wordt dan verwacht
Ik heb begrepen dat de politieke partijen nu haast gaan maken om een nieuwe regering te vormen.
De verwachting is dat de voorspellingen in de toekomst erger worden dan eerder gedacht.
Met die propaganda creëert men draagvlak voor dit fossiele naaibeleid.
Voorlopig is de benzine hier 40 cent per liter duurder dan in Portugal .
Dit wordt hier geaccepteerd , we zijn al blij dat we nog mogen tanken.
Uit de oude doos…
In 2015 kwam Marianne Minnesma (Urgenda) terug uit Parijs met dramatatisch berichten: stop met kolen, want daar is binnen de kortste keren geen cent meer aan te verdienen.
Peter R
Slechts één voorbeeld van Self fulfilling prophecy. Met zulke lieden kom je van de wal in de sloot.
Soms denk ik met weemoed terug aan die goede oude tijd. Toen we nog drie glazen melk per dag moesten drinken en bang werden gemaakt voor de Russen.
Naar de tijd dat we nog geen centrale verwarming hadden, maar een potkachel en kolen.
Wanneer je wakker werd stonden er bloemen op de ruiten, want er was nog geen dubbel glas. Uit bed en snel voor de kachel je warme kleren aan.
Je hoefde maar één keer per week te douchen.
Stel je voor dat we de komende winter een koude winterstorm krijgen. Je weet wel zo een waarop we – dankzij een opwarmende aarde – niet meer rekenen. Nu hebben we in een storm gelukkig veel windenergie beschikbaar, tenminste tot het moment dat we windstoten krijgen boven 108km/h. Een situatie die, volgens de klimaatdeskundigen vaker gaat voorkomen.
Dan worden de windmolens stilgezet. Dan valt in een korte tijd een groot deel van onze opwekking weg. 40%? 50%?
Dan zouden we weleens een landelijke blackout kunnen krijgen, mogelijk zelfs een Europese. Waarschijnlijk zal Frankrijk zich op tijd afschakelen.
We weten niet hoe lang die blackout gaat duren. We hebben geen ervaring met het opstarten van Nederland.
Ik ga maar eens kijken of ik nog kaarsen heb. Bij mijn kampeeruitrusting moet ik nog een campinggas kooktoestel hebben. Heb ik nog gas…
Voordeel bij een blackout is wel dat je gasgestookte c.v. uitvalt: dat spaart weer gas. Blackout is spijtig voor de mensen die aan de beademing liggen maar dat spaart weer wat pensioen uitkeringen. En zo zijn er vast wel meer positieve side effects.
Yvone,
Maak je niet ongerust. IC’s hebben noodstroom aggregaten.
“Maak je niet ongerust. IC’s hebben noodstroom aggregaten.”
Waar draaien die op Seb?
@Johan,
In het netwerk management center dat ik een aantal jaar runde op diesel.
Op de website EIKE Deutschland staat een een goed voorbeeld, onder de titel ‘Kernenergie in Tschechien’ (geplaatst sept. 30, 2021), hoe dat land daarmee omgaat en hoe ver zij daar al op de andere EU-landen , uiteraard behoudens Frankrijk, voorliggen. Ik raad iedereen aan, ondanks de Duitse taal, dat korte en bondige overzicht te lezen.
Ze hebben al een paar keer offerte ronden gehouden, maar de aanbiedingen hebben hen niet kunnen verleiden om een kernreactor te gaan bouwen…
Seb
In jouw dromen gaan woningbehoeftigen nog in een windturbine wonen. Past er eigenlijk een AZC in een grote windturbine?
Dat kan toch geen bezwaar zijn els een windturbine uitstekend past in het Vondelpark of op de Dam? Seb, reken eens uit hoeveel wooneenheden erin passen. Liftje aan de buitenkant, wat plateautjes en mangaten erin en er is weer een probleem opgelost.
Die Tjechen hebben het gratis geld dat ze van de rijke EU landen hebben gekregen buitengewoon goed besteed. Ik geloof da er in dat land ook niet zo veel immigratie van kansenparels is.
Seb: Geef eens wate eichte info over je beweringen: Wie zijn ze, etc.?
@Leo,
Aannemende dat je de nucleaire ontwikkelingen in Tsjechie bedoelt:
Ze = de Tsjechische overheid die al sinds ~2010 het aandeel van kernenergie in hun elektriciteit wil verhogen naar >55% (nu ~34%).
Tsjechië heeft 6 kernreactors en 2 kernreactors waarvan de bouw voortijdig is stopgezet.
https://www.worldnuclearreport.org/+-Czech-Republic-+.html
Ze moeten er nog een paar bijbouwen (en nog een paar extra omdat een deel van hun huidige reactors te oud worden), om de doelstellingen van hun energieplan te halen.
Daarvoor hebben ze potentiële aanbieders verzocht om met een offerte te komen (ik meen de eerste keer in 2010, wat jaren later nog een keer).
De overheid wil wel veel subsidie geven zoals leengaranties, e.d. echter geen prijsgaranties voor de geproduceerde stroom.*) Die offerte rondes hebben dus niet geleid tot een bouw contract. Hun regering hoopt nu zover te komen dat in 2029 met de bouw een nieuwe KC kan worden begonnen. Zou kunnen als Rosatom met een voordelige aanbieding komt. Maar Rusland heeft het bedorven in Tsjechië sinds de hardhandig neergeslagen lente revolutie. En Tsjechië is geen semi-dictatuur zoals Hongarije…
_________
*) Logisch gezien het debacle van Hinkley C in UK.
De schattingen zijn dat UK govt >£100miljard moet betalen aan EDF (de eigenaar en exploitant van de centrale) vanwege de afgegeven prijsgaranties op de geproduceerde stroom. UK govt heeft een CPI (Consumer Price Index) gecorrigeerde prijs van nu £106/MWh = 12cent/kWh afgegeven voor alle geproduceerde stroom. Ieder jaar te corrigeren met de CPI totdat Hinkley C 35jaar heeft gedraaid = tot 2061 of (mijn schatting) 2065.
Bij 1,5%/a inflatie wordt de garantieprijs in 2030 £121/MWh.
Die prijsgaranties voor de geproduceerde stroom zijn overigens in strijd met de EU vrije en eerlijke concurrentieregels. Tegen Hinkley C loopt om die reden nog een procedure bij het Europese hof in Luxemburg aangespannen door Oostenrijk, Luxemburg en een aantal utilities. Je mag aannemen dat Dld zich bij Oostenrijk gaat voegen als Tsjechië een KC wil gaan bouwen met dat soort garanties.
Seb: Geef eens wat echte info over je beweringen: “Ze’ zegt mij zo weinig.
Zeg beste @Hans Labohm… ik schrijf allemaal antwoorden aan zelfs aan mij persoonlijk gerichte vragen op jouw site….maar eh ik zie ze nooit terug. Wat voor ‘censuur robot’ heb je eigenlijk ingesteld? Zelfs ene Seb is in staat zijn vingers blauw te schrijven. ;)
Nou @Hans dat was snel…. tjonge jonge…toch blijft de vraag waarom het uren duurt voor mijn reacties geplaatst worden. Een mens zou er zenuwachtig van worden alssi niks belangrijkers te doen had natuurlijk.
Gerard,
Het filter is een nagel aan mijn doodskist. In plaats van een geïrriteerde reactie zou je wellicht ook medeleven kunnen getuigen met mijn lot: het opnieuw plaatsen van bona fide, waardevolle reacties van gewaardeerde respondenten.
Gebeurd ons allemaal Gerard van tijd tot tijd, waarom Gresnigt zijn rommel wel steeds doorkomt heb ik me ook al vaker afgevraagd.
Tenminste zo lijkt het.
En Hans laat die nagel aan die doodskist maar even nog weg dat is dat filter inclusief hoge bloeddruk niet waard. :)
Die spam filters blijven zo wie zo een moeilijk iets als je geen namen toe kunt delen als geen spam.
nou da’s een hele opluchting… prettig weekeinde.