Van onze COP 26-correspondent.
António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is niet optimistisch over de klimaattop COP 26 die vandaag van start gaat. Dat heeft hij vrijdag tegen journalisten gezegd, meldde persbureau Reuters.
Guterres is de zoveelste op rij die zich met een pruillip op het eigen feestje vertoont en de sfeer bederft door bij het begin al te verklaren dat de uitkomst van de top niet tot gewenste resultaten gaat leiden.
Ooit een veelbelovende student in Portugal, studeerde elektrotechniek en natuurkunde, heeft wellicht de juiste analyse gemaakt. Hij heeft gelijk. COP 26 te Glasgow vertoont inmiddels duidelijke tekenen van de zogenaamde Abilene-paradox, een beroemd leerstuk uit de management-theorie dat gaat over groepsdenken.
Centraal daarbij is: iedereen doet er aan mee, maar niemand ziet het eigenlijk zitten. De casus gaat over een Texaanse familie, die aanvankelijk op een snikhete dag in de heerlijke koelte van hun veranda zit, maar gezamenlijk besluit om naar Abilene te gaan om daar wat te eten. Het wordt een bloedhete, stoffige, lange en zeer vermoeiende tocht. Eenmaal aangekomen blijkt het geserveerde eten bar slecht en in diepe mineur wordt dan maar de lange terugreis aanvaard. Eenmaal uitgeput thuis komt de aap uit de mouw: niemand wilde de tocht echt maken, maar onder groepsdruk ging men allemaal wel mee. Schoonmoeder Anabel: ‘Eigenlijk was ik liever thuis gebleven, maar ik ging mee, omdat jullie alle drie zo enthousiast waren.’ Maar de anderen dachten er net zo over.
Als de arme Guterres deze week de zaal toespreekt, zie je hem denken: zat ik maar thuis op mijn veranda!
***
Pessimisme is vruchtbaarder dan optimisme. Pessimisme dient een doel. ‘Pessimisme is daarom een goede grondhouding!’
Hoe vaak is je niet verteld dat er iets geweldigs zal gebeuren zolang je gelooft dat het mogelijk is? Van populair psychologische boeken tot seminars en blogs over zelfverbetering, er is veel hype rond de voordelen van positief denken. En er is zeker enig bewijs achter – een grote hoeveelheid werk suggereert dat optimistisch zijn een aantal positieve beloningen oplevert, waaronder een betere gezondheid en welzijn.
Maar hoe zit het met de mensen die het glas eerder halfleeg dan halfvol zien? Is pessimistisch zijn altijd zo erg? In feite suggereert het laatste onderzoek dat sommige vormen van pessimisme voordelen kunnen hebben.
Pessimisme gaat niet alleen over negatief denken. Persoonlijkheidswetenschap heeft onthuld dat het ook een focus op resultaten omvat – dat is wat je verwacht dat er in de toekomst zal gebeuren. Terwijl optimisten verwachten dat positieve resultaten vaker wel dan niet zullen gebeuren, verwachten pessimisten dat negatieve resultaten waarschijnlijker zijn.
Er is een bepaald type pessimist, de ‘defensieve pessimist’, die dit negatieve denken naar een heel nieuw niveau tilt en het daadwerkelijk gebruikt als een middel om hun doelen te bereiken. Onderzoek heeft aangetoond dat deze manier van denken hen niet alleen kan helpen slagen, maar ook nogal onverwachte beloningen kan opleveren. De andere hoofdvorm van pessimisme, waarbij je jezelf simpelweg de schuld geeft van negatieve uitkomsten, heeft echter minder positieve effecten.
Maar hoe werkt defensief pessimisme eigenlijk en welke voordelen kun je ervan verwachten? Onderzoekers suggereren dat defensief pessimisme een strategie is die mensen die angstig zijn gebruiken om hen te helpen hun angst te beheersen, waardoor ze anders in de tegenovergestelde richting van hun doel zouden willen rennen in plaats van het na te streven.
De cruciale factor is het stellen van lage verwachtingen voor de uitkomst van een bepaald plan of een bepaalde situatie – zoals verwachten dat je niet wordt aangenomen na een sollicitatiegesprek – en je vervolgens de details voorstellen van alles wat mogelijk mis kan gaan om deze worstcasescenario’s te maken een realiteit. Dit geeft de verdedigende pessimist een actieplan om ervoor te zorgen dat eventuele ingebeelde ongelukken niet echt gebeuren – zoals oefenen voor het interview en er vroeg bij zijn.
De voordelen van defensief pessimisme strekken zich ook uit tot daadwerkelijke prestaties. Uit een onderzoek blijkt dat dit alles te maken heeft met een negatieve stemming. Toen ze werden gevraagd om in een goed humeur te zijn, presteerden defensieve pessimisten slecht op een reeks woordpuzzels. Toen ze echter in een slecht humeur werden gebracht, door de instructie te krijgen om zich voor te stellen hoe een scenario negatieve resultaten zou kunnen hebben, presteerden ze aanzienlijk beter. Dit suggereert dat ze hun negatieve stemming gebruiken om zichzelf te motiveren om beter te presteren.
Pessimisme kan ook gunstiger zijn dan optimisme in situaties waarin je wacht op nieuws over een uitkomst en er geen mogelijkheid is om de uitkomst te beïnvloeden (zoals wachten op de resultaten van een sollicitatiegesprek). Wanneer de uitkomst niet zo goed is als optimisten hadden gehoopt, hebben ze een grotere klap voor hun welzijn en ervaren ze meer teleurstelling en negatieve stemming dan uw tuinpessimisten.
Vreemd genoeg kan dit soort pessimisme zelfs het vertrouwen vergroten. In een onderzoek dat studenten gedurende hun hele universiteitsjaren volgde, ervoeren degenen die defensieve pessimisten waren een significant hoger niveau van zelfrespect in vergelijking met andere angstige studenten. In feite steeg hun zelfrespect gedurende de vier jaar van het onderzoek tot bijna het niveau van de optimisten. Dit kan te wijten zijn aan het toegenomen vertrouwen van de defensieve pessimisten om te anticiperen op de negatieve uitkomsten die ze zich hadden voorgesteld en deze met succes te vermijden.
@ heer scheffer ; u zet pessimisme tegenover positivisme . tegenover positivisme saat echter negativisme en dat is heel wat anders .
Positieve mensen zijn altijd de winnaars. De Al Gore’s, musken, AD van Wijken en Ruud Koornstra’s, voorzien van een gulle lach en een vlotte babbel, winnen het altijd van ‘azijnzeikerds, zoals ze die dan wegzetten. Negatieve mensen krijgen weliswaar gelijk, maar altijd pas achteraf. Als de buit binnen is en het proces onomkeerbaar. ( too big to fall) zoals nu weer gebeurt met de waterstof-economie en eerder de ‘fik de bossen op – economie .
Het is en was de drijvende kracht van de choas en verwaring waarin de mens verzeild is geraakt met betreking tot de energietransitie .
In de natuur wint altijd de sterkste. ‘Karma ‘ heet het ook wel geloof ik.
Geboren pessimisten zijn betere onderhoudstechnici.
Een pessimist is een optimist met levenservaring.
Het echte probleem van de VN en de EU is corruptie. De rest is nepnieuws.
hè! weer op het verkeerde been gezet door deze kop. Had moeten luiden: ‘ het grenzeloze optimisme van onze leiders om het verhaal tussen de oortjes te krijgen ‘ ( wat is gelukt. In de VK net weer een knap staaltje propaganda in een interview met Timmermans, die tijdens het interview, geheel toevallig, een telefoontje krijgt van John kerry )
We gaan erin met boter en suiker in het graven van ons eigen graf ten faveure van het grootkapitaal. Al babbelend .
Een dezer dagen mijn stukje ’toppie in Glasgow’ ’the end of history and man’
Probleem is dat mensen niet logisch meer kunnen nadenken, anders had een kind kunnen vaststellen dat er sprake is van een hoax. Dankzij Agenda 21 is ons onderwijs ook gesloopt. Het is begonnen met de Mammoetwet. Mensen hebben verschillende kwaliteiten, maar dat mag niet. Graag een grauwe massa. Individuele kwaliteit schijnt niet meer te mogen. En tegenwoordig mogen we alleen nog maar denken wat onze corrupte overheid als juist heeft vastgesteld. Ieder mens heeft kwaliteiten en die moet je stimuleren en ontwikkelen. De wereld bestaat echt niet uit Nicolas Tesla’s, die een veel groter genie was dan Einstein., alleen. Juist door de verschillen is de som van de individuen meer.
De Vulcans hebben ruzie. Met de JCaps. Net als in Star Trek, maar dan anders. Nu geen Dilithium van de planeet Remus, maar Lithium van de planeet Aarde. Om preciezer te zijn uit het noordelijke Rijngebied in Duitsland.
Wat wil het geval? Het bedrijf Vulcan Energy Resources heeft het plan ontwikkeld om d.m.v. geothermie lithium te gaan winnen, dat diep onder de bodem van Duitsland zit. “Zero Carbon Lithium™” heet het project. Veel beleggers staken hun geld in het project. Uiteraard is de prognose, gesteld door de beste technicie, bedrijfseconomen en managers in een ‘pre-feasability study’, dat het project uiterst succesvol zal zijn en dat het veel rendement zal gaan opleveren. De aandelenkoersen schoten omhoog.
En toen kwam JCaps, oftewel J Capital Research. Dat bedrijft vindt het verhaal van Vulcan niet kloppen, om het diplomatiek uit te drukken. JCaps deed zelf onderzoek naar de claims van Vulcan en vatte het samen onder de kop: “Vulcan: The God of Empty Promises”. J Capital brandde de succesverhalen van Vulcan totaal af.
Het gevolg is dat de aandelenkoers van Vulcan van de week instortte en de handel moest worden stilgelegd.
Nou heeft JCaps wel een agenda. Het bedrijf speculeert namelijk op het neergaan van aandelenkoersen, het zogenaamde shorten. Vulcan is nu boos op JCaps, want Vulcan beweert dat het rapport niet klopt en uitsluitend bedoeld is om de koers van Vulcan onderuit te halen ten faveure van JCaps.
De vraag is nu wie van de twee, of welke van de onderzoekers gelijk hebben. Die van Vulcan of van JCaps. De tijd zal het leren. Het geeft in ieder geval een mooi inzicht in de slangenkuil die grondstoffenhandel heet.
Hoe dan ook: “We are the CliBorg. Resistance is futile. You will be assimilated.”
Zojuist met verbijstering en een brok in mijn keel gekeken naar het item van Human over de bouw van windmolens: 2Doc: Tegenwind – Het Verdriet van de Veenkoloniën.
Het werd uitgezonden door de NPO en dus zat ik de hele uitzending door te wachten op een tegengeluid van een GL’er of een D66’er, maar tot mijn verbazing kwam dat niet.
Het was een grote aanklacht tegen de machtswellust van de op hol geslagen politiek in Nederland als het gaat om ‘het klimaat’.
Om moedeloos van te worden; nou nee, integendeel.
Ten eerste; het was dus de NPO, geheel in handen van D66 bobo’s. Zijn ze zich aan het indekken?
Verder werd duidelijk dat een van de in eerste aanleg veroordeelden, Jan Nieboer, die in april 2021 een half haar gevangenis kreeg opgelegd, in hoger beroep gaat.
Zeer recent heeft de rechterlijke macht de hand stevig in eigen boezem gestoken naar aanleiding van hun houding in de toeslagenaffaire waarbij de conclusie was, dat ze wel wat meer aan de kant van de burger zouden kunnen gaan staan.
Dat zou wel eens goed kunnen uitpakken voor Nieboer, zeker nu Samsom heeft gezegd dat die plaatsing een mispeer was.
Ook de zwaai van de RvS in juni 2021 n.a.v. het Nevele arrest kan gunstig zijn.
Als de voortekenen niet bedriegen worden de verkiezingen voor de GR volgend jaar de zoveelste afrekening voor alles wat zich links voelt waarmee Nederland best wel eens Frankrijk achterna zou kunnen gaan, Frankrijk, waar links is gemarginaliseerd en waar de burger het via de gekozen burgemeester/gemeenteraad het tegenwoordig voor het zeggen heeft als het over windmolentjes gaat.
Ik sluit niet uit, dat het totaal ondemocratische proces van de transitie in Nederland ook een affaire zal worden zoals die met de toeslagen.
Tja, allemaal klein bier natuurlijk vergeleken bij de totale mislukking waar COP26 onafwendbaar op af stevent en waar we niet al te lang op hoeven te wachten om die mislukking te vieren. LOL
Anthony, hebben er ook met verbijstering naar gekeken. Hoe kan het dat onschuldige mensen, gewone burgers die protesteren tegen deze plannen, zo worden behandeld. De burger wordt bij de energietransitie buiten spel gezet en bij protest behandeld als terrorist en veroordeeld. Heb er geen woorden voor!
Udo, weet je nog wel, dat van die kruik die te vaak te water gaat?
Aan iedere dictatuur is tot op heden een einde gekomen, soms bloedig, soms vreedzaam.
Op principiele gronden ga ik voor vreedzaam, maar ik geef toe dat ik mijzelf af en toe betrap op gedachtes over guillotines en galgen.
Na een goed glas trekt dat doorgaans wel weer weg.
Bovendien denk ik dat de guillotine waar die volgevreten kop van Timmerfrans onder zou passen nog gebouwd moet worden en wellicht hoeft dat ook niet, want zeg nou zelf, met dat overgewicht loop je toch behoorlijk wat risico.
IDTechEx maakt zo af en toe rapportages over zaken die ons bezig houden. Eén van de laatste rapporten is getiteld “Electric Motors for Electric Vehicles 2022-2032”.
Hier een mooie quote uit het rapport:
“Rare earths are extracted from ores which can contain radioactive materials such as thorium and extracting the required rare earths typically uses a huge amount of carcinogenic compounds like ammonia, hydrochloric acids, and sulphates. It has been estimated that processing one tonne of rare earths can produce up to 2,000 tonnes of toxic waste. For EVs to truly be a transition to green technology something about the situation has to change.”
Seb, wakker worden en kom in actie!! IDTechEx lijkt me niet helemaal uit de nek te kletsen, maar jij weet het vast wel beter. Gif & straling komen vrij bij de productie van jouw geliefde elektromotoren. Gelukkig ver weg, dus hebben we er geen last van. Maar toch.
Johan. Er is niets groen aan deze “green technologies”. Zolang je geen pure grondstoffen kan gunnen heb je chemische processen nodig om ze te splijten of te zuiveren. De groene wereld denkt alles met “natuurlijke” producten te kunnen doen, maar dat is een misvatting. De meest giftige producten komen voor in de natuur en de hoeveelheid maakt het gif.
het is niet zo verwonderlijk dat dhr. Guterres niet optimistische is , daar de leider van het grootste land dhr Xi en nog enkele leiders van grote en landen afwezig zijn . Zij hebben blijkbaar geen zin om zich de les te laten lezen door een autistische Zweeds kind van 18 jaar.
Deze landen vertegenwoordigen toch heel veel bewoners van deze aarde. Zou goed zijn dat men niet zo hoog van de toren blaast en ook luistert naar deskundigen die wat zachter praten en vaak erg deskundig zijn maar ja ze vertellen dingen die men niet wil horen.