Een gastbijdrage van Prof. dr. em. Emiel Van Broekhoven (Universiteit Antwerpen).
In Gazet van Antwerpen verscheen een artikel: “Opmerkelijke simulatie toont hoe Antwerpen onder water kan lopen door opwarming van de aarde.“, met enkele onhoudbare stellingen. Er wordt in het artikel o.m. gezegd: “Klimaatwetenschappers meldden in augustus dat de wereld nu al ongeveer 1,2 graden Celsius warmer is dan het pre-industriële niveau. De stijging moet volgens hen onder de anderhalve graad blijven, een kritieke drempel om de ernstigste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen.” Hierbij mijn reactie.
Ik bestudeer nu reeds vele jaren klimaat, waterstanden, etc. Ik bereid daarover een publicatie voor in het Engels, “Climate and the Economy: the human impact”, om de betekenis van serieuze klimaatveranderingen in Europa (met tegelijkertijd opwarming in één streek èn afkoeling in andere streken van Europa) voor de economie en de mens duidelijk te maken. In het Nederlands heeft dat geen zin, omdat de media in België en Nederland al jarenlang geen belangstelling hebben voor een andere visie dan die in Parijs bepaald werd in 2015, en geen rekening houdt met wat research ondertussen heeft opgeleverd.
Dat alles leidt tot de diepe huidige energiecrisis en de zware bevoorradingsproblemen. Dat is niet voorbij en zal verergeren als blijkt dat de regeringen de economische crisis die ze hebben gecreëerd met hun klimaatbeleid alleen maar verslechteren. Vergeet ook niet dat de Chinezen blijkbaar nu reeds een zwaardere afkoeling beleven dan ze verwacht hadden.
Misschien kan het uw lezers interesseren kennis te maken met een andere visie. Hieronder een grafiek die het meeste dat ik stel, grafisch toelicht.
Ik gebruik enkele internationale gegevens, uit o.m. het handboek ‘Climate Science’ van Prof. Easterbrook, uitgegeven bij Elseviers, daarmee ken ik de extra koude (minima) en extra warme (maxima) periodes uit de voorbije 1000 jaar. De gekleurde streepjes vlak boven de onderste lijn geven de minima of ‘Little Ice Ages, LIA’ in het verleden aan. Het tekstblokje dat ik opgeplakt heb tussen 1000 en 1200 (waarover ik geen andere detail gegevens had) duidt aan waar ze voorkomen.
Die streepjes geven de volgens de klassieke klimaat wetenschappers slechtste klimaatperiodes uit het verleden aan. Voor de rest gebruik ik gegevens van het Nederlandse KNMI, zoals gepubliceerd in hun zeer succesvolle wetenschappelijk onderbouwde reeks “1000 jaar Weer, wind en water in de Lage Landen”, van Jan Buisman, in 7 volumes tot op heden (4500 blz. of meer). Buisman koppelt de weer-informatie aan wat er voor de rest van de tijd op bestuurlijk, militair, cultureel vlak gebeurd is, en dus met de klimaat evolutie moest rekening houden. En dat blijkt niet min te zijn. (Nieuw is elk deel te koop tegen 50€, bij de Slegte tegen 30€. De werken zijn zeer populair en al vaak herdrukt.) Alle respect voor Jan Buisman en het KNMI.
U vindt de resultaten van de gemiddelde jaartemperaturen, van 1200 tot 2000 op de grafiek hierboven, en zoals U ziet gaan die in grote golven op en neer. Na elke stijging volgt een daling. Ongeveer 5 bewegingen op 1000 jaar, dus 5 per millennium. De naam van de Nederlander Jan de Vries, wordt vaak bij de 200-jarige cyclus vermeld. Het hoofdkenmerk van klimaat is dat de temperatuur ex post eerst omhoog en dan omlaag gaat, met een gemiddelde stijging over wat langere periodes van 0°C. Dit vindt men terug bij de KNMI gegevens en ook bij de Chinese reeksen die 2500 jaren teruggaan. Een meer dan 100 jarige stijging zoals het IPCC voorspelt moet dus heel apart worden bekeken.
Sedert Keppler is gesteld dat de grote planeten veel activiteiten op aarde sturen en dus ook het klimaat bepalen. Die eeuwenoude zeer sterke relatie tussen de 4 grote planeten en het klimaat op aarde is meer recent heel nauwkeurig nagerekend door Yndestad en Solheim, die later nog worden genoemd.
Op het eind van het datablok hierboven, heb ik ook de mij bekende klimaatvoorspellingen tussen 2000 en 2100 toegevoegd. Dus enerzijds die van het bekende IPCC, een oranje-achtige lijn, die in de Lage Landen tegen 2100 naar 11°C stijgt, vergeleken met het bekende gemiddelde over het millennium van ongeveer 9°C. Ik heb 4 andere voorspellingen weerhouden (de turkoois-achtige lijnen: met van beneden naar boven de namen van Abdussamatov (Rusland), Yndestad en Solheim (Noorwegen), Yiu en Linderholm (Peking en Göteborg), en Easterbrook (Amerikaan uit Washington, redacteur en editor van het genoemde “Climate Science”). Ze gebruiken alle bekende gegevens op een verschillende manier om tot hun voorspelling te komen.
De ‘wetenschappers’ die een aangroei van 1,2°C reeds nu zouden hebben vastgesteld wonen zeker niet in de Lage Landen. Wat de ‘wereld’ die zij vernoemen betreft, weet ik het niet. Maar uit de KNMI data in “1000 jaar WWW” blijkt duidelijk dat jaartemperatuur in 1800 ongeveer 8,9°C bedroeg, en in het jaar 2000 9,6°C – een stijging van 0,7°C. Begint men in 1850 (zoals het IPCC doet) dan gaat er ongeveer 0,1°C af, dan wordt de toename 0,6°C. Dat komt niet uit een model zoals bij het IPCC, dat komt uit de thermometer van het KNMI.
Dat is dus in 2001 de helft van deze 1,2°C waarover de ‘wetenschappers’ praten. Ik bestudeer niets uit verheven idealen, om de wereld te redden. Ik ben een toegepast econoom die klimaat bestudeer omwille van een aantal menselijke redenen (bv. staan energie aandelen laag, zijn lege schappen in de grootwarenhuizen omwille van slechtere oogsten of gewoon omwille van de lock-outs, kent China weldra hongersnoden), dus bv. niet om windmolens te verkopen, want dat zou met mijn conclusies niet lukken, en met die van het IPCC misschien wel aan dommeriken.
Ik ben omwille van de economisch impact, een student van klimaat. Zeker geen wetenschapper. Economisch denken is een ‘kunde’, die heel wat meer vergt dan louter koude wetenschappelijke bevindingen, maar wel daarvan vertrekt. Maar de gegevens van het KNMI vertellen ons dat deze wetenschappers het wat de Lage Landen, Nederland en België betreft zeker verkeerd voor hebben. Ik moet bescheiden blijven, en durf niet te stellen dat ze geen gelijk hebben wat het Zweden van Greta betreft, maar aan de Belgische Anuna gaan ze toch met andere (minder beangstigende) cijfers moeten voor de dag komen om enige geloofwaardigheid te behouden. Tenminste als Anuna alles zo diep bestudeert als men ons doet geloven.
De berekende resultaten met de KNMI data uit de grafiek hierboven, vindt ik overigens niet alleen voor de Lage Landen. Russische onderzoekers gebruiken eveneens 0,6°C in het jaar 2000. Mijn Amerikaanse en Scandinavische voorbeelden eveneens, en ik begrijp waarom Chinese moeten afwijken. Soms zitten sommige onderzoekers zoals Hoyt en Schatten, of Abdussamatov zelfs wat onder de KNMI data voor het jaar 2000.
Voor mijn onderzoek heb ik ook (reeds lang) de IPCC voorspellingen naast die van anderen gezet.
Het IPCC baseert zijn projecties op de waarnemingen van periode 1850-2000. Het is zo dat de voorspellingen van de Verenigde Naties en van de EU, (oranje opwaartse lijn) sterk afwijken van die van de 4 internationale specialisten genoemd naast de (verschillende turquoise lijnstukken). Maar die toestand verwijst ook naar een schizofrene situatie. Enerzijds zijn de regeringen van de betrokken landen lid van het IPCC, anderzijds hebben ze bronnen en instellingen in hun land die het omgekeerde van het IPCC beweren, en waar ze liefst rekening mee houden.
Zo zetten ze de mensen voor een dilemma: “Wat mij betreft, luister niet naar het IPCC, waarvan ik lid ben, maar kijk naar onze eigen adviseurs!) Van twee grote ervan, Rusland en China is het misschien minder geweten dat ze bij hun toetreding tot het IPCC bedongen hebben dat ze als ontwikkelingslanden de aanbevelingen van het IPCC, niet zelf moesten volgen. Een ander, Trump-land, gebruikte een opt-out gedurende 4 jaar, en volgt de IPCC aanbevelingen dan dus ook niet, maar nu willen ze het IPCC terug slaafs volgen, als ze er het geld voor vinden.
Belangrijk is ook dat, naargelang van enkele sleutel-veronderstellingen, men tot heel verschillende voorspellingen komt. Zo maakt het een groot verschil of men in de voorspelling verwerkt dat de Golfstroom sedert 2000 al dan niet in beweging is. De bewegende Golfstroom heeft volgens de studies van Professor Mörner in het verleden tijdens de als Spörer, Maunder en Dalton aangestreepte LIA’s, onbetwistbaar voor een extra neerwaartse input gezorgd. Het voornaamste gevolg van die Mörner-theorie is dat je toestanden kunt verklaren zoals deze zomer. Een veeleer koud gebied (LIA-gebied) in midden-Europa, en hittegolven (met bosbranden) en neven-effecten (heftige, tropische soort buien, noodweer noemt het KNMI dat) rond de mediterrane noordkusten. Warme Sahara winden stromen naar het koude Europa, en beuken op de gebergtes, en worden dan stortregens. Zo wordt het op de Franse TF1 verklaard.
Die buien en dat noodweer zijn niet onbekend in midden-oost Europa, met het Ahrtal en Pépinster-Verviers als getroffen gebieden. Daar hebben hittegolven niets mee te maken. Bij Buisman vind je in het verleden wel meer dergelijke gebeurtenissen, lees maar eens zijn commentaren bij het jaar 1788. Bij het IPCC kent men slechts één onheil-type, extra opwarming. Bij Mörner zijn er tegelijkertijd twee. In de mediterrane gebieden kent men het meest vreselijk noodweer en hittegolven met bosbranden, bv. in Vésubie (waar in oktober van vorige jaar enkele dorpen wegspoelden), de Gard, ten zuiden van Barcelona en nu regens die de havenkom van Marseille eensklaps met een heel forse bui een uitzicht van een laguna in Venetië gaven. En in de lage landen kent men massale regens, koude zomermaanden, met extreme gebeurtenissen zoals in Pépinster, Verviers en het Ahrstal in Duitsland.
Hoe lang nog deze toestand. Opvallend is vooral dat het Scandinavische en een Chinees-Zweeds team een relatief kortstondige daling voorspellen tot rond 2032, met een keerpunt voor een opwaartse herneming. Mörner deelt wel die opvatting denk ik, maar bij hem is de terugkeer van de Golfstroom voor later. Dat gaat mijn pet te boven.
De voorspelling van het IPCC gaat inderdaad naar 11°C hitte tot in 2100, zoals U ziet langs de oranje lijn op mijn tekening. Dat is inderdaad 1,2°C verschillend van de temperatuur in de Lage Landen in 1800. Deze heren nemen de IPCC voorspelling (die er m.i. sowieso nooit kan komen) aan als reeds gerealiseerde waarden vandaag. Dus bij hen had het heel warm moeten blijven over heel Europa.
Het grote verschil tussen de twee groepen voorspellingen is gelegen in het feit dat die van het IPCC gebaseerd is op gegevens uit de uitsluitende periode van 1800 tot 2000, en een ‘Hockeystick’ definieerde voor de periode tussen 1000 en 1850, waar niks relevants zou gebeurd zijn. De andere voorspellingen houden helemaal rekening met die klimaat schommelingen die uit de KNMI gegevens blijken. Belangrijk is ook, dat volgens mijn onderzoek, gestaafd met gegevens afkomstig van Slicher van Bath, oud prof. van Wageningen, en van een Oxford-team Phelps-Brown & Hopkins, lonen noch voedingsprijzen ontsnappen aan forse correcties zeker tijdens de 3 klimaatcrises die Mörner heeft bestudeerd.
Zo een Mörner aanpassing is blijkbaar nu bezig. Vergeet dus het tijdelijk (enkele maanden) karakter van de huidige inflatie, zou ik zo denken. Maar, ik blijf een Chinees gezegde indachtig: ”Voorspellen is zeer moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat.” Je loopt altijd een risico.
Wat de Nederlandse overheid uiteindelijk gaat doen na al die pittige debatten in de Nederlandse tweede kamer, kun je niet voorspellen. Wat de Belgische gaat doen zonder debatten in de kamer, nog minder. Maar voor privé-gebruik in de Lage Landen, houd je je, als werk hypothese bij het beleggen op wat langere termijn, wellicht beter aan de Mörner voorspelling dan aan die van het IPCC. De huidige energiecrisis wordt dan nog erger als men bij een strijd tegen de CO2 blijft. En wordt een heel stuk beter als men het IPCC spoor verlaat. En wellicht valt het bij ons, zoals in elk van de 3 bekende crises bestudeerd door Mörner en die je geschiedkundig beschreven vindt in Buismans boeken, veel beter mee dan in China bijvoorbeeld.
Alles blijft relatief, ik registreer in mijn studiewerk dat broodprijzen in de Lage Landen tijdens zo’n crisis periode meer dan eens zijn verdubbeld, en dat de lonen met -25% tot -55%, dus fors kunnen dalen. Bij China was dat altijd erger. De laatste kleine klimaatinzinking tussen 1945 en 1977 leidde in China tot een hongersnood met miljoenen doden, en bij ons in de Lage Landen had dat veel minder effect, en waren er zelfs regelmatig Elfstedentochten, die ik op TV, als student erg op prijs kon stellen.
In China heeft president Xi al jaren geleden aangekondigd dat er bij hen afkoeling ging komen, en dat ze dus alle energie-zeilen zouden bijzetten. Wat bij het meest bevolkte land onder de IPCC-leden gebeurde, was in het laatste rapport echter, voor zover ik weet, nog altijd geen reden om naar Glasgow met een aangepaste boodschap en beleid te komen.
***
“Dat komt niet uit een model.”
Je kunt het er maar beter bij zeggen, tegenwoordig.
Teletekst vanmorgen:
Ik zou wel eens twee vragen beantwoord willen zien:
a) Is die schade nou “ecologische” schade, of is dat echte schade?
“Het is zeer waarschijnlijk dat de natuur juist extra schade oploopt …” heet het uit de mond van één van die deskundigen. Daar is ook een heuse hoogleraar Earth Surface Science bij geraadpleegd.
b) Wie heeft het woordje “schijnzekerheid” hier bedacht, en met welke reden?
Saillant detail: dat rekenmodel is van het RIVM.
Leonardo, je kan je afvragen wat jouw stikstof-reactie met dit alles te maken heeft, behalve het gebruik van ‘modellen’.
Anderzijds zijn op deze site meerdere artikelen verschenen over de veronderstelde (of gefabriceerde?) stikstofcrisis, zoals:
https://www.climategate.nl/2020/12/de-stikstofcrisis-1-wat-is-eigenlijk-het-probleem/
Ik geef ook toe dat ik weldegelijk een verband zie tussen de klimaathype, stikstofcrisis, veganisme, boeren het land uit, wolven het land in, en nog een paar.
Dat verband heet ideologie. De ideologie van weg-met-ons.
Paul,
Ik had het teletekst berichtje gelezen, en stootte toen op Van Broekhoven’s “Dat komt niet uit een model” en ik vond het daardoor bovenal zo hilarisch dat ik het als bal voor open doel beschouwde.
Vandaar.
Maar ik ben heel serieus wat mijn vragen betreft, terwijl ik bij titels als “hoogleraar Earth Surface Science” mijn (spottende) lachen weer nauwelijks kan bedwingen.
Alsof de natuur heilig is.
Het wordt tijd dat we meer voorrang geven aan mensen.
“In der Natur ist überall Streit, Kampf und Wechsel des Sieges.”– Schopenhauer.
Wil je nog eens wat gekkers lezen, nou dat kan, Japan heeft een schip dat een co2 afvang installatie aan boord heeft.
Het schip vervoerd kolen.
Er in nog een in de maak door een Noorse rederij, die gaat er gas mee vervoeren.
https://www.nt.nl/scheepvaart/2021/10/21/voor-het-eerst-co2-afgevangen-door-containerschip/
Prachig betoog. Iets om te bewaren en vooral iets om onder de neuzen van onze tabula rasa politici te schuiven,
Zodat die op basis van enige kennis, of noem het geleende kennis zinnige beslissingen kunnen nemen.
De welweters niet te na gesproken.
Interessant, de blik van een econoom.
Gelukkig doet hij geen voorspellingen.
Op zich een goed artikel maar ik mis een beetje de point, de modellen tegen echte waarnemingen zijn natuurlijk interessant, het IPCC met hun onzin natuurlijk een ramp om te lezen waar nog geen moer van is uitgekomen in al die jaren.
Persoonlijk had ik wat meer getallen naast elkaar gezien, de verschillen, en wat meer over de invloed van de planeten.
Het begon goed en ineens houd het op, tenminste zo ervaar ik het.
Met de aanvulling dat hij het economisch gezien wel goed heeft, een kink in de kabel kan met de hedendaagse bevolking die alleen maar leeft omdat het eten in de winkel ligt een ramp zijn.
‘Luister naar de wetenschappers’ zegt Greta maar iets zegt me dat ze naar deze wetenschapper niet gaat luisteren
Het is onmogelijk dat natuurlijke cycli tot stilstand geraakt zijn nadat wij zijn begonnen met stoken, al denken de klimaatgelovigen dat wel. Punt alleen is dat extrapoleren op basis van historische patronen de antropogene invloeden niet meeneemt. Andersom lijkt het IPCC diezelfde patronen niet mee te nemen dan wel te bagatilliseren. Ik twijfel niet aan antropogene invloeden, alleen wel aan de mate ervan, en al helemaal aan dat ene component “CO2”. Alle invloeden samen (natuurlijk en antropogeen) kunnen iets zeggen over het toekomstige klimaat. Maar we kennen ze onvoldoende om enige zekerheid te hebben. Beleid dat er op gericht is om klimaatverandering tegen te gaan, terwijl de natuurlijke variaties per defnitie onmogelijk tot halt zijn te roepen, zijn dus ridicuul! Bovendien leiden ze tot een hoger gebruik van energie en grondstoffen en dus tot een hogere milieubelasting. Daarnaast werkt het verwoestend uit op de welvaart.
Vechten tegen klimaatverandering is als vechten tegen windmolens?
Wind maakt meer kapot dan je lief is!
We want nuke,
We want nuke!
Mijn serie over waarnemingen, wensen en verwachtingen…
De actuele ijssituatie op de Noordpool:
https://twitter.com/WijnandHijkoop/status/1452558205263962112
Bron: https://www.polarview.aq
De verwachte temperatuur voor 25 oktober 0 uur van 9 oktober 0 uur:
https://twitter.com/WijnandHijkoop/status/1452559615640616961
Zojuist gemeten temperatuur op 25 oktober 2021 0 uur:
https://twitter.com/WijnandHijkoop/status/1452560215635857409
Verwachting voor 10 november 0 uur:
https://twitter.com/WijnandHijkoop/status/1452560617265582083
Bron: https://www.wetterzentrale.de
Conclusie: Het is aanzienlijk kouder (zeker in Siberië) dan 16 dagen geleden werd verwacht en er is pakweg 2 miljoen km2 zeeijs meer.
Overigens: Amerika 6 uur, in de avond, Beringstraat midden op de dag en Siberië 6 uur in de ochtend.
Wordt vervolgd.
PS: Ook interessant: https://www.wintergek.nl
Nog even een kleine toelichting.
De groei van het zeeijs zal de komende weken tamelijk gering zijn. Dit heeft niets met de temperatuur te maken maar met de vorm van de landmassa’s. Als de poolzee eenmaal is dichtgevroren dan duurt het even voordat de Huson Baai, de zee van Ochotsk, en het gebied onder de Beringstraat volgen. De Karazee, tussen Rusland en Nova Zembla is nu aan de beurt, maar voordat deze dicht ligt zijn we wel een maand verder.
Als je het KNMI klakkeloos volgt met het o.a. tot wel met bijna 2 graden verlagen in 2016 van de GEMETEN temperaturen in de periode 1901-1951 in De Bilt, vraag ik me af waarmee je bezig bent.
Wat een wonderlijk plaatje staat er weer bij dit stuk. Met data van ‘J. BIESMAN AND KNMI’, aangevuld met pen en viltstift. WTF??
Met J. BIESMAN zal wel Jan Buisman bedoeld worden, zoals ook in het stuk wordt genoemd. Maar dat is een serieuze onderzoeker, die (inmiddels op hoge leeftijd) bezig is met een reconstructie van het weer in de afgelopen 1000 jaar. Een deel van de grafiek ziet er bekend uit, maar op het laatste stuk gaat het mis. De gemiddelde jaartemperatuur over de periode 1971 – 2000 in De Bilt was al 9,8 graden. Maar in een snel opwarmend klimaat lopen de normalen altijd achter. Een betere indruk van het klimaat in 2000 geeft de periode 1976-2015, met een gemiddelde van 10,3 graden. Daarna is de temperatuur nog verder opgelopen, en inmiddels zitten we op een gemiddelde jaartemperatuur van 10,5 à 10,6 graden, gerekend over de afgelopen 30 jaar. Dat geldt voor De Bilt, maar het gemiddelde van ‘De Lage Landen’ zal daar niet veel van afwijken, tenzij je de Ardennen mee gaat tellen.
Van Broekhoven heeft zitten fantaseren met zijn pen en zijn viltstift. Ergens bij 2010 staat ‘MAX’ geschreven, kennelijk in de hoop dat de temperatuur daarna weer ging dalen. Dat is niet gebeurd, weten we allemaal. Oene Horletoet in het verhaal ‘De Tijwisselaar’ van Marten Toonder bracht het er beter vanaf met zijn bezweringsformule ’trek terug, o vloed, kom niet verder omhoog’.
Zelfbenoemde klimaatsceptici klagen vaak dat ze niet serieus genomen worden. Ze maken het er vaak zelf naar. Kom op, Climategate.nl, dit kan beter!
http://www.logboekweer.nl/Temperatuur/DeBilt_Temp.pdf
Bart Vreeken
Heb je wel goed gelezen in je overijverigheid om wat je niet aanstaat neer te sabelen?
Deze tabel is wat makkelijker leesbaar.
https://weerstatistieken.nl/de-bilt/2021/oktober
Dat is inderdaad goed leesbaar. Zijn dit meetgegevens of uitkomsten van een (homogenisatie)model?
@Henk:
Het zijn in ieder geval de ‘officiële’ getallen van ons eigen KNMI.
Hoe men het langjarig gemiddelde heeft bepaald? En of deze getallen kloppen dan wel zijn ‘gehomogeniseerd’? Dat antwoord moet ik helaas schuldig blijven.
Wijnand, dit was eigenlijk geen serieuze vraag. Sinds het KNMI 80 jaar oude meetgegevens aangepast heeft in plaats van ze (wat elke serieuze wetenschapper doet) weg te gooien of dan maar te gebruiken en (via een link op dit forum) ik een misselijkmakend interview met een van deze homogenisators heb gezien vertrouw ik ze voor geen cent meer. Voor het weer van morgen en overmorgen deed ik dat sowieso al niet (wetenschappelijk aantoonbaar terecht).
Spijtig om te noemen maar ik vind dit artikel weinigzeggend en het voegt niets toe aan hetgeen in ieder geval voor mij al volkomen bekend is. Juist de wisselwerking economie en klimaatverandering (en dan vooral die idiote aandacht daar voor) had wat beter belicht mogen worden. Zo in de trend van einde houdbaarheidsdatum huidig economisch systeem onder invloed van steeds vaker schaarste (structureel) aan voor groei essentiële grondstoffen. Dit dat in relatie met energietransitie ingezet op grond van de A in AGW.
Hier mag een econoom met interesse voor klimaat duidelijk over zijn maar dat gebeurt niet. Jammer een gemiste kans.
Mvg,
Tussen de voorlaatste en de laatste ijstijd ligt het Eemien. Het was toen gemiddeld 2 C warmer dan nu. De zeespiege;was 5 tot 6 meter hoger. Ik ben benieuwd welk mechanisme destijds voor de enorme CO2 uitstoot verantwoordelijk was.
Johan D.
Was die enorme uitstoot er, of is het sarcastisch bedoeld?
Die relatie kan ik onder de onderstaande link niet vinden. En als het geen CO2 was, wat was het dan wel.
Sarcastisch bedoeld. Inderdaad, als het geen CO2 was, wat dan wel?
Frans Galjee
Dat ben ik dan niet met je eens.
Juist de relatie klimaatverandering versus economie en de daarmee samenhangende culturele gebeurtenissen in de Minoische, Romeinse en Middeleeuwse perioden verbreden het perspectief. Zonder in extremo te focussen op CO2 en de opwarmingseffecten daarvan over een beperkte periode. Dat het nog verder uitgewerkt kan worden ben ik met je eens. Anderzijds vond ik het al een lang artikel.
En over lange artikelen hoor ik regelmatig de klacht at die niet gelezen worden. Dan is de grote lijn dus beter.
Ik wil nog steeds graag weten wat de oorzaak is achter de Minoïsche, Romeinse en Middeleeuwse warmteperiode. Zonder die verklaring geef ik geen dubbeltje voor de huidige CO2 theorie.
“Ik wil nog steeds graag weten wat de oorzaak is achter de Minoïsche, Romeinse en Middeleeuwse warmteperiode. Zonder die verklaring geef ik geen dubbeltje voor de huidige CO2 theorie.”
En niet te vergeten de tussenliggende koude perioden. De temperatuur krabbelt omhoog na de lange koude periode van de kleine ijstijd. Ongeveer tussen 1800 en 1850 begint de stijging. In die tijd was de hoeveelheid uitgestoten co2 nog erg gering tov heden. Het ligt dus niet voor de hand om co2 als oorzaak aan te wijzen.
Ik zou wel eens willen weten wat IPCC de ideale temperatuur vindt. Is 1,5 of 2 graden stijging nou gevaarlijk of juist optimaal? Gezien de vergroening van de aarde zou ik zeggen dat iets warmer beter is dan de koude van de kleine ijstijd. En als de vergroening aan co2 te wijten is, is ook stijging van co2 gunstig. We kunnen dan meer monden voeden.
Peter,
“Juist de relatie klimaatverandering versus economie en de daarmee samenhangende culturele gebeurtenissen in de Minoische, Romeinse en Middeleeuwse perioden verbreden het perspectief.”
Jij wil de huidige situatie klimaat (v) en economie vergelijken met die uit een heel ver en onbekend verleden en daaruit dan het perspectief verbreden???? Nu be my guest. Sorry ik ben voor duidelijkheid dus dit is gewoon onzin.
Mvg,
Frans Galjee
Nee hoor laat om te beginnen het heden even weg. Verklaar gewoon de warme perioden die ik noemde. Doe je best.
Zolang dat niet verklaard kan worden is de CO2 kapstok die men nu gebruikt mogelijk grote onzin.
Peter,
“Nee hoor laat om te beginnen het heden even weg. Verklaar gewoon de warme perioden die ik noemde. Doe je best.”
Doe je best?
Probeer jij eens te begrijpen waar mijn commentaar op was gericht. Je verplaatst doelpalen. Of je hebt vanaf het begin op deze site veel bijgeleerd of je hebt door veel te reageren een te hoge dunk van jezelf gekregen. Gezien de eerder door jezelf aangegeven beperkingen in je kennis trek je nu een te grote broek aan.
Frans Galjee
Zou het ook kunnen dat je met de volgende zinsnede anders omgaat dan ik?
En dat de bedoeling van van Broekhoven om de klimaatverandering te bekijken een andere was dan jij in gedachte had?
Als ik een vraag stel doe ik dat vanuit het besef dat een ander me wat kan leren, niet omdat ik, zoals je ten onrechte opmerkt, een te grote broek aan trek.
Mij lijkt dat ik in de getoonde grafiek in het artikel voldoende reden heb om naar een verklaring van de getoonde warme perioden te vragen.
Er lijkt me dus geen enkele reden voor een aangebrande reactie.
Mocht u er behoefte aan hebben om uzelf weer eens flink te ergeren, kijk dan vanavond op NPO1 naar de Wereld van Morgen.
Alleen al de aankondiging daarvan in de gids is ‘zum kotzen’.
De mensen die het gaan presenteren zijn in mijn ogen aardige, sympathieke personen uit de wereld van het lichte amusement die ik graag mag, maar die zich ongetwijfeld zullen laten inpakken en misbruiken door klimaatdrammers en subsidiegraaiers.
Gelukkig is er ook iets positiefs te melden, de uitstoot van CO2 loopt stevig op en Glasgow dreigt een grote ruzie te worden nu Greta haar negatieve oordeel daar over heeft uitgesproken. RFOL
RTE, een club die zich bezighoudt met elektriciteit in Frankrijk, heeft vandaag het lang verwachte rapport uitgebracht over de toekomst van de opwekking van stroom in Frankrijk.
Opdracht voor dit rapport is in 2019 gegeven.
Uitgangspunt is uiteraard het terugdringen van CO2; daarmee blijft Frankrijk heel handig meeliften op de CO2-hype.
Zoals te verwachten was zal kernenergie een zeer belangrijke rol gaan spelen in de komende jaren.
Maar ook wind en zon zullen nog stevig moeten groeien in de komende jaren omdat de bouw van KC’s nu eenmaal niet zo snel gaat.
Typisch weer de Franse politiek die daarmee heel handig tijd koopt in de verwachting dat binnen afzienbare tijd de hele CO2-hype omvalt als blijkt dat de uitstoot daarvan blijft oplopen en de temperaturen toch gaan dalen.
Zie verder het artikel in Le Figaro van vandaag.
Het Eemien was ca. 120.000 jaar geleden. Het CO2-gehalte steeg toen tot ca. 285 ppm, doordat er CO2 vrijkwam uit de oceaan. CO2 werkt in de cyclus van glacialen en interglacialen als een positieve feedback. De totale cyclus ontstaat door een grillige interactie tussen effectieve zonkracht, topografie, oceaanstromingen, ijsbedekking, broeikasgassen, weersystemen, vegetatie. In het verleden was de rol van broeikasgassen passief, de laatste 100 jaar zijn ze sturend geworden doordat er door verbranding veel aan de atmosfeer worden toegevoegd.
https://twitter.com/GerritHiemstra/status/974718921017315328
De opwarming was meer dan nu, hoewel we al aardig die kant op gaan. Er moeten, naast de invloed van broeikasgassen ook andere factoren een rol hebben gespeeld. Het meest voor de hand liggen astronomische factoren, zoals de activiteit van de zon, de stand van de aardas en de afstand tot de zon. Overigens is de huidige wereldgemiddelde temperatuur nog niet in evenwicht met het huidige gehalte van broeikasgassen.
Grote concentraties co2 zijn er zeker in het verleden geweest, vele malen hoger dan nu, getuige de grote van plantengroei.
Daar heeft onlangs nog een stuk over in Scientias gestaan, het bewijs was er door nieuwe boringen.
Maar heel wat anders, de waterstof economie wat ze willen gaat zeer waarschijnlijk nog voor een heleboel meer opwarming zorgen.
https://scientias.nl/nieuw-mysterie-is-geboren-nu-onderzoekers-de-historie-van-een-minder-bekend-broeikasgas-hebben-uitgeplozen/
“Op dit moment wijst alles erop dat er naast auto’s nog andere, onderschatte bronnen van waterstofgas zijn. Maar meer onderzoek is hard nodig.””
Uhh… maar de science was toch settled?? Waarom dan nog meer onderzoek?
Laten we eens kijken naar het zeeijs oppervlak bij antarctica in de afgelopen 20 jaar, van 2001 tot 2021.
De trendlijn door de data vertoont geen groei, maar ook geen daling. Dus geen alarm aan de orde.
https://woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-s/from:2001/to:2021/plot/nsidc-seaice-s/from:2001/to:2021/trend
Jaargemiddelde data maken het wat overzichtelijker:
https://woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-s/from:2001/to:2021/mean:12/plot/nsidc-seaice-s/from:2001/to:2021/mean:12/trend/plot/nsidc-seaice-n/from:2001/to:2021/mean:12/plot/nsidc-seaice-n/from:2001/to:2021/mean:12/trend
Zowel het ijsoppervlak op de Noord als Zuidpool toont een dalende trend, minder snel op de Zuidpool, maar dat is welbekend.
de trend sinds 1979 is flink positief voor het zeeijs aan de zuidpool, en licht negatief voor zeeijs aan de noordpool
https://woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-s/from:1979.07/every:12/plot/nsidc-seaice-s/plot/nsidc-seaice-s/from:1979.62/every:12/plot/nsidc-seaice-n/from:1979.16/every:12/plot/nsidc-seaice-n/plot/nsidc-seaice-n/from:1979.62/every:12/plot/nsidc-seaice-n/trend/plot/nsidc-seaice-s/trend
Modelleur, doe hetzelfde eens vanaf begin metingen en je ziet een positieve trend voor het zeeijs Antarctica. https://woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-s/from:1979/to:2021/mean:12/plot/nsidc-seaice-s/from:1979/to:2021/mean:12/trend/plot/nsidc-seaice-n/from:1979/to:2021/mean:12/plot/nsidc-seaice-n/from:1979/to:2021/mean:12/trend
modelleur, het is niet correcte de trend van het voortschrijdende gemiddelde over 12 maanden te nemen. Dat geeft verkeerde waarden, je moet de trend over de meetdata nemen en dan krijg je het door mij getoonde.
Je kan met de settings spelen en als je niet naar het nietszeggende gemiddelde kijkt, zoals modelleur wel suggereert te doen, dan zie je alle cycli. Dan zie je een minimum vh maximum rond 2018 en daarna zie je weer toename vd maxima, dus ik denk dat Erik gelijk heeft.
Modelleur
Zolang je geen oorzaak weet blijft het gissen.
En alarm baseer je niet op gissen.
klopt Ben Mietes. Duidelijk is ook dat het proces op de Zuidpool minder lineair is dan op de Noordpool
spijkers op laag water, Erik?
https://woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-s/from:1979/to:2021/mean:12/plot/nsidc-seaice-s/from:1979/to:2021/mean:12/trend/plot/nsidc-seaice-s/from:1979/to:2021/plot/nsidc-seaice-s/from:1979/to:2021/trend
Ronald toch,
Als ik het goed begrijp… ofwel 74 (je mag zelf de eenheid invullen) per jaar, ofwel 113… dus meer dan de helft meer.
Een trendverschil van 50% is dus in jouw ogen verwaarloosbaar – spijkers op laag water om jouw woorden te gebruiken…
Visueel nochtans, maar je hebt een punt(je).
https://woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-n/from:1979/to:2021/mean:12/plot/nsidc-seaice-n/from:1979/to:2021/mean:12/trend/plot/nsidc-seaice-n/from:1979/to:2021/plot/nsidc-seaice-n/from:1979/to:2021/trend
Nu toch geen 50% verschil lijkt me?
Het verschil zal vast binnen de onzekerheidsmarges van de least squares fit vallen. Heb je die ook? Dan kunnen we het checken.
“de trend sinds 1979 is flink positief voor het zeeijs aan de zuidpool, en licht negatief voor zeeijs aan de noordpool”
Als je goed kijkt naar je eigen grafieken, zie je dat het iets toeneemt voor de zuidpool – al gaat het alle kanten op, en flink naar beneden voor de noordpool. De zeeijsafname op de noordpool is sterk gelinkt aan de opwarming van het Arctisch gebied.
Waarom het zeeijs rond Antarctica niet afneemt, daar zijn de meningen over verdeeld.
Qua doelpalen verzetten kan deze wel tellen hé Ronald,
Erik kwam met de Zuidpool dacht ik… en jouw “spijkers op laag water” gingen daarop door….
En wat onzekerheidsmarges betreft… één adres…. Paul Clarke zou ik zeggen…
Tja, het wordt voor sommigen blijkbaar lastig om de juiste conclusies te trekken als de trendwaarden van dezelfde orde van grootte zijn als de onzekerheidsmarges.
Danny, toch
Mag ik uit jouw reactie besluiten dat jij – ondanks je ze mij vroeg – de onzekerheidsmarges kent?
Zo ja, gelieve met ons te delen…
Dank bij voorbaat. (en natuurlijk een link naar de data/berekening…)
Voorbijganger,
je hebt een punt, ik was te snel met mijn conclusie. De noordpool neemt inderdaad sneller af dan de zuidpool toeneemt. Echter is het zuidpool zeeijs oppervlak aanzienlijk groter dan dat van de noordpool. Ik heb nog niet uitgerekend wat de absolute waarden zijn van de toename en afname.
Afsmelten van de zuidpool ijskap is gevaarlijker voor ons dan wat aan de noordpool (groenlandse ijskap) gebeurt. Het resultaat van het toenemende zuidpool zeeijs oppervlak suggereert dat er geen gevaar voor ons dreigt. De overheid moet eens ophouden met de bevolking angst aan te jagen.
Met de data (van woordfortrees) en Python functie linfit.py kun je de slope (trendwaarde) en intercept eenvoudig berekenen, inclusief hun onzekerheidsmarge.
De grootte van onzekerheidsmarge is evenredig met 1/sqrt(N), met N het aantal datapunten gebruikt in de lineaire fit. Hoe groter N, des te kleiner de onzekerheidsmarge. De voorbeelden van Erik en mijzelf laten dat ook zien.
Het feit dat de curves in mijn figuren zeer dicht bij elkaar liggen toont al aan dat de onzekerheidsmarge van de trendwaarden over de 40-jarige periode klein is.
Je krijgt dus geen exacte uitkomst van mij, dus dat zul je onbevredigend vinden en dat ga je me ook laten weten, maar met het bovenbeschreven recept moet je uit de voeten kunnen.
Pure bluf Ronald,
Allee een toegift,…
Mijn lodderig oog* “ziet” iets in de buurt van 74 ± 15, maw de onzekerheidsmarge is helemaal niet van dezelfde grootte als de waarde.
Pfffff, weer eens te vroeg, op niets gebaseerd, gebluft Ronald?
* vergis je niet: BEREKEND!
En 113 +/- ? Wat is 15? standaard deviatie?
Wel een beetje zorgvuldig werken hé. Ik zie al wat overlap ontstaan in de onzekerheidsmarges van de trend curves.
modelleur
Ik blijf erbij dat we beter de trend van de data kunnen gebruiken dan de trend van de bewerkte data. Voor zuidpoolijs krijgen we dan een daling te zien, terwijl de data een stijging laten zien.
https://woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-s/from:2001/to:2021/mean:12/plot/nsidc-seaice-s/from:2001/to:2021/trend/plot/nsidc-seaice-s/from:2001/to:2021/mean:12/trend
@Bart Vreeken 25 okt 2021 om 12:15 En vergeet waterdamp niet, want die neemt zeker 90% voor zijn rekening. Dit wordt hier namelijk verzwegen.
Al heel vaak aan de orde geweest. Waterdamp is niet sturend, maar volgend. De meeste deskundigen zijn het er over eens dat waterdamp een positieve feedback levert bij opwarming door andere oorzaken, zoals CO2. De klimaatgevoeligheid valt daardoor hoger uit dan op grond van alleen CO2 verwacht kan worden.
Hetzler,
Ik wil best aannemen dat co2 in theorie kan zorgen voor opwarming. Je hebt dan echter wel een substantiële hoeveelheid co2 nodig.
Laten we de co2 eens als een deken om de aarde beschouwen. Een deken die de uitgaande warmte beperkt en zo voor temperatuur verhoging zorgt.
Het is echter wel een zeer luchtige deken met 99,96 procent gaten er in. In de praktijk zal co2 dus nauwelijks iets doen. De warmte verdwijnt door de grote gaten.
Indien de aarde opwarmt door andere redenen dan co2 kan inderdaad waterdamp wel een rol spelen.
Bart Vreeken
Na een hele gewichtige opsomming van invloeden die het klimaat bepalen én veranderen, moet je dus óók toegeven dat je het niet weet.
We gaan de goed kant op. Géén enkele reden dus om de alarmklok te luiden. Misschien is méér bos als opslag wel een aardig hulpmiddel.
En voor de rest de rommel opruimen. Te beginnen bij de windturbines.
Ik kan wel opsommen welke factoren een rol spelen (nog vergeten: vulkanisme), maar ik weet niet hoe die zich onderling verhouden. Dat zou zeker interessant zijn voor het Eemien, maar we waren er niet bij. Veel duidelijker ligt dat voor de huidige opwarming.
Dit zegt Wikipedia:
“The Eemian climate is believed to have been warmer than the current Holocene.[8][9] Changes in the Earth’s orbital parameters from today (greater obliquity and eccentricity, and perihelion), known as Milankovitch cycles, probably led to greater seasonal temperature variations in the Northern Hemisphere. During summer months, temperatures in the Arctic region were about 2-4 °C higher than today.[10] The warmest peak of the Eemian was around 125,000 years ago”
Wel een vermoeden, maar dat is niet meer dan ‘probably’.
Bart Vreeken
Zou het ook nog iets anders kunnen zijn? Wat het niet is weten we intussen misschien wel. Volgens mij tasten we nog aardig in het duister als er nog aardig wat verschil van mening is. Ik laat het graag diegenen uitzoeken met méér kennis van zaken.
Wat mij na de proxies van ca 10 glacialen/interglacialen al wel vast duidelijk is, is dat de maxima bij elk opvolgend glaciaal/interglaciaal hoger liggen. En ook dat er kennelijk na elke ca 1000 jaar weer een warme periode is.
Oorzaak? Samenspel van oorzaken?
” Ik laat het graag diegenen uitzoeken met méér kennis van zaken.”
Horen we even van je als daar wat uit is gekomen?
Volgens mij zal dat nog wel even duren als de betweterige IPCC partij weigert met de andere in gesprek te gaan omdat science zgn. settled heet te zijn.
Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat jij het ook niet weet en het KNMI ook niet.
Bart Vreeken
Als het zo duidelijk is voor jou, waarom dan het verschil van mening onder échte wetenschappers. Of zijn alle wetenschappers die het met je eens zijn de enige échte wetenschappers. Het is maar wat je wilt geloven. Wat dat betreft staan we dus quitte.
Allebei van een ander geloof. Of kun je het echt bewijzen? Doe je best.
Peter van Beurden,
Weet jij wat men bedoelt met “the science is settled”?
Bert de Jong
Ja, jij ook?
Nee.
Kun jij dat svp eens duidelijk uitleggen voor iedereen?
Bert de Jong
Dat betekent volgens mij dat een aantal wetenschappers menen de wijsheid in pacht te hebben.
Mij lijkt dat het tegendeel van wetenschap. Dat lijkt mij het zoeken naar verbanden te zijn in het besef dat het op enig moment toch anders blijkt te zijn. Enz.
Verreweg de belangrijkste parameter die de afwisseling van glacialen in interglacialen bepaalt, is de obliquiteit (stand van de aardas). Daarnaast speelt de excentriciteit van de aardbaan een rol. Één obliquiteitscyclus duurt 41000 jaar. Het Eemien is 3 cycli geleden.
De eerste twee volgende maxima van de obliquiteit waren niet in staat het na het Eemien intredende glaciaal te doorbreken, het derde maximum lukte dat wel. De sterkste positieve terugkoppeling die een rol speelt, komt van de sneeuwval. Sneeuw verhoogt de albedo en, door de verhoging van de topografie (ijskappen) vergroot het het oppervlak waar sneeuw niet meer wegsmelt. CO2 en CH4 speelden een marginale rol.
De temperatuur tijdens het Eemien was duidelijk hoger dan nu. Naast de #delta;18O analyses van ijskernen en zeebodem sedimenten (LR04 benthic stack) is het aantreffen van Bittium reticulatum in de bodem bij de Eem, nijlpaarden in de Theems en bossen op Noordkaap die daarop wijzen.
Interessant, Dirk Visser. Hieronder de klimaatreconstructie voor zover bekend.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg
De puls van pieken om de 41000 jaar is niet erg herkenbaar; het beeld lijkt te zijn dat een interglaciaal snel doorschiet naar een maximum, waarna er een daling inzet over meerdere cycli van 41000 jaar.
De temperatuurstijging van het voorgaande glaciaal naar het Eemien is ruim 6 graden. De CO2 stijgt van 180 ppm naar 280 ppm, dat is een verdubbeling van 0,64. Bij een klimaatgevoeligheid van 2,5 graden per verdubbeling zou dat een bijdrage leveren van 1,59 graden. Dat betekent dat het grootste deel van de opwarming inderdaad ergens anders door verklaard moet worden (de bijdrage van methaan heb ik niet uitgerekend), maar helemaal marginaal is de bijdrage van CO2 ook weer niet.
Nog niet verklaard is de vraag waarom het in het Eemien warmer was dan in het holoceen.
Bart Vreeken
En juist dat laatste lijkt me nogal belangrijk. Dat niet weten zet mogelijk het veronderstelde weten van nu finaal op zijn kop.
Bart,
Het plaatje in de volgende link is overtuigend:
https://m.imgur.com/fI1uUqZ
Zie ook figuur 11 en 12 in:
h ttp://euanmearns.com/the-vostok-ice-core-and-the-14000-year-co2-time-lag/
In figuur 3 van de volgende link is goed te zien waarom de temperatuur in het Holoceen minder ver doorgeschoten dan in het Eemien:
h ttps://wattsupwiththat.com/2017/08/04/paleoclimate-cycles-are-key-analogs-for-present-day-holocene-warm-period/
Als de jonge Dryas niet tussenbeide was gekomen, dan was de periode voor het 8.2 event ongeveer even warm geweest als de top van het Eemien.
Het 8.2 event markeert de overgang tussen de terugvallende doorgeschoten temperatuur en de invloed van de oceanen op de opwarming daarna, wat ook goed te zien is in het temperatuurverloop tijdens MIS 5e (Eemien) en MIS 9.
“Dat niet weten zet mogelijk het veronderstelde weten van nu finaal op zijn kop.”
Dat lijkt me niet, van de huidige situatie weten we heel veel meer dan van het Eemien.
Bart,
Het plaatje in de volgende link is overtuigend:
https://m.imgur.com/fI1uUqZ
Zie ook figuur 11 en 12 in:
h ttp://euanmearns.com/the-vostok-ice-core-and-the-14000-year-co2-time-lag/
In figuur 3 van de volgende link is goed te zien waarom de temperatuur in het Holoceen minder ver doorgeschoten dan in het Eemien:
h ttps://wattsupwiththat.com/2017/08/04/paleoclimate-cycles-are-key-analogs-for-present-day-holocene-warm-period/
Als de jonge Dryas niet tussenbeide was gekomen, dan was de periode voor het 8.2 event ongeveer even warm geweest als de top van het Eemien.
Het 8.2 event markeert de overgang tussen de terugvallende doorgeschoten temperatuur en de invloed van de oceanen op de opwarming daarna, wat ook goed te zien is in het temperatuurverloop tijdens MIS 5e (Eemien) en MIS 9.
Bart Vreeken
Dat is zeker zo. Helaas is er alleen geen bewijs van de oorzaak van de temperatuurstijging in het Eemien. Dat bewijs ontbreekt nu eveneens. Het is op veronderstellingen gebaseerd. Mogelijk is de oorzaak van de stijging in een vergelijkbare periode in het Eemien, dezelfde als die van de laatste 150 jaar in onze tijd. Ook dat lijkt me leren van het verleden.
Het zou al heel mooi zijn als er een deugdelijke verklaring kwam van de warme perioden in de laatste 3000 jaar.
Er wordt wel beweerd dat die er is, maar ik heb hem hier nog niet gezien. Jij wél?
Ik kijk maandelijks naar de temperatuur van de zeewater temperatuur in Europa, bij het knmi en de watertemperatuur is 7 a 8 graden kouder dan 7 jaar gelden.
de foto van die zeewatertemperatuur sla ik op. Opwarming is er niet.
Op welke site kijk je naar de zeewatertemoeratuur?
Als ik het goed begrijp dan zijn de weergegeven zeewatertemperaturen van GFS inderdaad over langere tijd onjuist. Ik weet niet hoe het er nu voorstaat.
https://www.weerwoord.be/m/2789505
Het is niet de eerste keer dat Emiel Van Broekhoven waarschuwde voor de onheilsverhalen van het IPCC.
Maart 2019, reageerde DOORBRAK.BE op “30 jaar IPCC-onderzoek getorpedeerd op een A4’tje”, een openbrief aan zijn kleinkinderen…
PeterR
Bedankt voor de link. Mooi relativerend en waarschuwend artikel. Professor Balthasar, een van de nazaten van één van de wijzen uit het oosten? De ene liet zich door een ster de weg wijzen, de nazaat denkt hem in handen te hebben? Of is van Ypersele de ster?
Zo te horen heeft Rob van Dorland (KNMI) de openbrief gemist…
Hoe hoog was het CO2 gehalte ten tijde van het Maunder minimum? Is dat ergens bekend? Waarschijnlijk is daar nimmer onderzoek naar gedaan. Aldus; wat weten we nu echt?
Geen idee. Wat ik wel weet dat rond 1830 metingen aan de gletsjer achteruitgang in Vorarlberg gedaan werden. Men maakte zich zorgen over de terugtrekkende van de gletsjers in het Silvretta gebied ( Bieltal, Klostertal etc.) en waarom maakte men zich zorgen? De textielindustrie in Bludenz en omgeving draaide op waterkracht en vooralsnog waren er in die omgeving nog geen alternatieve energiebronnen.
Vorige week was ik in het zuidelijk deel van het Zwarte Woud. geheel ecologisch wordt in de omgeving van St. Blasien driftig gekapt omdat nu de houtprijzen de pan uitrijzen en derhalve het Forstsamt, afdeling verkoop, tevreden uitziet op de kale berghellingen omdat een beetje boom al gauw een 3 m3 bruikbaar hout oplevert. Und ach Mensch, was soll es, wir pflanzwn doch ja Neue?
Inderdaad, na verloop van tijd worden de hellingen opnieuw beplant en duurt het zo’n 50 tot 70 jaar tot de volgende kap en die nieuwe boom doet er dus a.h.w. 70 jaar over om de CO2 opname van de vorige te evenaren. In die tussentijd is er dus ‘verlies’ als wij tenminste in het sprookje CO2 geloven.
Bovendien is de CO2 opname van de jonge aangeplante boom, als men uitgaat van de volumeverhoudingen tussen de jonge aanplant en de vers gekapte boom er een van 1000cc : 3000000 cc (afvalhout/stammen en takken laat men liggen en wordt bij deze berekening buiten beschouwing gelaten) = 1: 3000 . En dan nog eventjes 70 jaar wachten tot de opname geneutraliseerd is en daar nog bovenop de extra boost van CO2 naar de atmosfeer toe bij het verbranden van de + 3000000 cc gekapte boom.
Hoe krankjorem willen wij het hebben?
“Hoe krankjorem willen wij het hebben?”
Ik vermoed dat het overgrote deel van het hout in de bouw gebruikt wordt, daar is een enorme vraag naar. Misschien een deel in de papierindustrie, daar is ook een enorme vraag naar (door alle kartonnen dozen waar we pakketjes in versturen). En misschien een deel van het restafval als biomassa, daar is ook een enorme vraag naar.
Nee bijna alle papier word hergebruikt zeker voor kartonnen dozen, 99,9%
Toiletpapier, tissue. Keukenrol, allemaal van oud papier.
Voor wit kantoor papier word zelfs goed betaald, ook dit word hergebruik.
Zeer weinig bomen worden er gebruikt in de Nederlandse papier industrie.
Bart Vreeken
Zou kunnen. Zeker als het een houtplantage betreft. Maar zo zonder enige verdere informatie lijkt je verklaring me een dooddoener en niet passend bij iemand die gedurig de puntjes op de i wil zetten.
h. oldeboom
Dat zal in de toekomst nog wel erger worden als we alle benodigde grondstoffen van het oppervlak van de aarde uit allerlei gewassen, waaronder bomen, moeten halen. Maar voorlopig is er mogelijk een bescheiden voordeel. Er zit nu wat meer CO2 in de atmosfeer. Maar of dat voldoende is. De gekapte bomen brengen door verdamping nu niet langer het water verder het land in. En houden de bodem minder open zodat ook het water minder lang wordt vastgehouden en bodems schraler worden een meer eroderen. CO2 is tenslotte maar 1 belangrijke voorwaarde.
RTL4 liet ons net weer verdoemenis en de duivelse hel van de opwarming zien, de zeespiegel stijgt nog harder, nog even en we gaan kopje onder.
Rapport van Deltares vergeten KNMI?
Ik denk dat Timmermans zijn propaganda machine al aan het werk is.
Hij ligt ook al te lobbyen in India.
https://m.economictimes.com/news/international/world-news/solidarity-in-tackling-climate-change-is-not-about-altruism-but-has-hard-core-of-self-interest-timmermans/articleshow/87247894.cms
Theo
Alles wordt in stelling gebracht in verband met Glasgow. Er moet toch iets te melden zijn.
De MSM staan er bol van. De angsten moeten nodig aangewakkerd worden.
Zelfs drank karton word al in verschillende papier fabrieken gerecycled.
Theo
De vraag blijft overigens of men met het recyclen uit deugdzaanmheid niet te ver doorschiet. Als er permanent geld/subsidie bij moet en het een grondstof betreft die door de natuur zelf vlot gerecycled/gecomposteerd kan worden, heeft het laatste de voorkeur.
Je ruimt gewoon je rommel op en overdenkt wat je er het best mee kunt doen. En dat ging tot voor kort heel redelijk. Al gaat de afvalscheiding nu wel erg ver.