Van een onzer correspondenten.
Twee enorme ijsbrekers zijn al ruim een week onderweg om zo’n twintig vastgevroren vrachtschepen in de Oost-Siberische zee uit hun benarde positie te bevrijden.
Russische autoriteiten kiezen zowel voor de diesel-aangedreven ‘Noworossibisk’ als ook de door kernenergie aangedreven stalen reus ‘Jamal’. De laatste met de grote haaientanden op de boeg.
Ze zullen omstreeks deze tijd ter plekke moeten zijn. Ook andere ijsbrekers stomen op in het gebied om vastzittende olietankers en containerschepen een ijsvrije doorgang te geven. Men is door de plotselinge zware kou-inval verrast. Een reddingsschip is inmiddels onderweg.
Al in Oktober was een aanzienlijk deel van het gebied bevroren, inmiddels is het een immense plaat van dertig centimeter tot een meter dik ijs. Schepen die nu nog in de havens voor anker liggen wachten de barre winter eerst maar af.
Geologen en astrofysici die de natuurlijke golfbeweging van opwarming en afkoeling serieus nemen, gaan er vanuit dat er een grote kans is dat moeder aarde afstevent op een nieuwe ijstijd. Het kan nog heel lang duren. Maar voor diegenen onder ons die hun angst projecteren in een al te woke opwarming van de aarde door menselijk toedoen, krijgen hier pas het echte schrikbeeld op hun netvlies.
Water immers, of het peil nu stijgt of daalt, is een ‘flexibel’ medium, rotsformaties ijs zijn dit niet. Ruimte voor de rivieren, ophogen van dijken zal helaas niet helpen: de geologie van ons land laat zien hoe het honderden meters dikke ijs hier ooit verschrikkelijk heeft huisgehouden.
De menselijke geest kent maar al te goed die oerecho van het meedogenloze ijs. Of water nu twintig graden is of dertig maakt veel minder verschil dan tussen 0 graden en min tien. Onder nul is er ineens een totaal andere wereld met andere ‘wetten’. Het visje beweegt ineens niet meer.
Dan zijn er ook zomaar de helden, van Willem Barentz ingevroren op Nova Zembla tot Elfstedenwinnaar Reinier Paping die ten val komt bij Hindeloopen, Sven Kramer op de tien kilometer, de Iceman in bad.
Maar nu zijn het even de bemanningen van de ijsbrekers daar in het barre Noordpoolgebied: onze helden van de toekomst.
***
Mooi artikel dat weer eens duidelijk de grillen der natuur laat zien.
Was er nu smelt dan was het weer die verschrikkelijke opwarming.
Vroeger toen de scheepvaart door noordelijke contreien voer was de angst dat ze op ijsbergen (ijsbrokken) liepen groot, Titanic.
Die grote afgebroken brokken komen nu door de opwarming van de aarde, een verschijnsel wat vroeger heel normaal was.
“de grillen der natuur”
Voor een ieder die de grillen der ijsnatuur in data en beelden wil volgen of zelf voorspellen, hier meerdere links.
http://ocean.dmi.dk/arctic/icethickness/thk.uk.php
https://seaice.uni-bremen.de/databrowser/#day=22&month=10&year=2021&img=%7B%22image%22%3A%22image-1%22%2C%22product%22%3A%22AMSR%22%2C%22type%22%3A%22visual%22%2C%22region%22%3A%22Arctic%22%7D
https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/
http://polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/
https://climate.nasa.gov/vital-signs/ice-sheets/
https://www.windy.com/nl/-Temperatuur-temp?temp,68.879,27.246,3,m:fNnah5b
Ook een manier om minder poolijs te hebben. Er bij voortduring met gigantische ijsbrekers doorheen rammen.
Overigens… Wat waren dat voor mensen… Zonder angst. Barentsz, Vahsel, Shackleton, Amundsen, Scott…
Leuk detail… Shackleton was een katholieke Ier en Scott een protestantse Brit. Ze hadden een bloedhekel aan elkaar.
Nu te zien op Netflix:
https://www.netflix.com/nl/title/70042263
Een onwaarschijnlijk goede film, zeker voor de tijd waarin hij gemaakt werd.
Bedankt Wijnand, ik heb ze toegevoegd aan mijn lijst.
Als je weer zo iets hebt voel ik me aanbevolen.
Theo. Netflix abonnement? Top.
Theo, die link werkt niet. Ik heb de titel van het program nodig?
Dank. Ik ga het bekijken.
Wat is de titel van het programma?
Ik heb wel ook een Netflix abonnement.
Scott of the Antarctic
https://www.vprogids.nl/cinema/films/film~1737027~scott-of-the-antarctic~.html
Henry, titel zit in de spam, komt straks weer tevoorschijn.
In de Telegraaf vanochtend een artikel over uitspraken van de voorzitter van de Raad voor de Leefomgeving waarin het woord ‘dictatoriaal’ wordt gebruikt als het gaat, o.a., over het plaatsen van molentjes.. Kan het verder niet lezen want betaalmuur.
Iemand?
Alvast dank.
Voor alle geregelde bezoekertjes van ventusky.com is dit verhaal geen verrassing. Het is al maanden veel te warm in het oostelijk deel van het Noord-Amerikaanse continent en veel te koud in Noord-Oost Azië. Vroeger was dit gewoon weer, nu is het allemaal claimut tsjeens.
https://www.ventusky.com/?p=15;73;1&l=temperature-2m
Anthony:
AMSTERDAM – Niet de overheid, maar burgers moeten besluiten waar woningen en zonneparken moeten komen of boeren mogen blijven. „Nederland is geen eenheidsworst, waarbij dictatoriaal vanuit het Rijk wordt gesteld wat waar moet gebeuren ten aanzien van woningen, landbouw of energietransitie”, meent Voorzitter Jantine Kriens vam advisiesorgaan Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli).
Ⓒ ANP/HH
Met het nieuws advies houdt het Rli grotendeels vast aan bestaande decentrale beslissingsbevoegdheden ten aanzien van de herindeling van Nederland. Dit leidde de afgelopen jaren juist tot steeds minder bouwen. „Het Rijk moet strakker sturen”, vindt Kriens desalniettemin. „Er is nu bijvoorbeeld geen nationale kaart waar de ruimte is voor woningbouw, energietransitie en landbouw. Die moet door het Rijk gemaakt worden. De regio’s werken dat concreet uit, bestuurlijk ondersteund door gemeenten en provincies. Nu zien we dat Rijk noch provincie hun taak goed oppakken. En daardoor gebeurt er te weinig.”
Nederland is een klein land. Waarom vasthouden aan decentrale besluitvorming?
„In de Achterhoek zijn andere afwegingen te maken dan in bijvoorbeeld Zeeland of Rotterdam. Je moet gebruik maken van de diversiteit in Nederland. In de regio moet voor inwoners duidelijker worden wat waar gebeurt.”
BEKIJK OOK:
’Woningprijzen stijgen in 2022 met 10% ondanks oplopende hypotheekrente’
Waarom laat u het Rijk voortaan niet beslissen?
„Nederland is geen eenheidsworst, waarbij dictatoriaal vanuit het Rijk wordt gesteld wat waar moet gebeuren ten aanzien van woningen, landbouw of energietransitie. Dat is buitengewoon onverstandig. In de regio’s moet je die opgaven met elkaar verbinden en de puzzel leggen. Bovendien wordt er nu regionaal per sector gekeken, maar dat moet een integrale afweging worden. Het werkt niet meer in deze tijd om iets van bovenaf op te leggen.”
Maar het hele klimaatakkoord en de uitvoering daarvan wordt ook toch van bovenaf opgelegd?
„Dat wordt opgelegd omdat er van onderop noodzaak is. We zitten in de situatie dat de aarde opwarmt, en dat we die voor de komende generaties ook leefbaar willen houden. Niets doen is geen optie. Over de klimaatproblematiek is onrust in de samenleving. Dat heeft een politieke vertaling, vanuit de centrale overheid. Dat brengen we samen in de afwegingen die straks in de regio’s gemaakt dienen te worden.”
Waarom zoekt u het in de regio’s? Dat is toch weer een extra laag ten opzichte van provincies en gemeenten, en ook geen onderdeel van ons democratisch bestel?
„We zien dat provincies nu hun taak niet doen en op nationaal niveau geen keuzes worden gemaakt. Die vrijblijvend is wat ons betreft voorbij. Men moet elkaar aanspreken als bestuurders vanuit de verschillende bestuurslagen. Als de provincie nalaat om bijvoorbeeld achter voldoende woningbouwlocaties aan te wijzen, dan moet de desbetreffende bestuurder daarop worden aangesproken door de Staten.”
BEKIJK OOK:
De 7 plagen van de woningmarkt: ’Het houdt een keer op’
Maar wat als Provinciale Staten het niet eens is met het Rijk en een eigen koers vaart?
„Het verschil met nu is dat de overheid zelf een duidelijke keuze heeft gemaakt voor een bepaalde woningbouwlocatie. Als men zich in de provincie niet aan de afspraken houdt en de doelen niet haalt, dan krijgt men een aanwijzing vanuit het Rijk.”
Dat kan nu ook al, en wordt door het kabinet nauwelijks gebruikt. Dus waarom straks wel?
„De stok achter de deur zijn de doelen die we met zijn allen willen halen, dus een miljoen woningen erbij, minder stikstof- en CO2-uitstoot. We hebben dappere bestuurders nodig en heldere keuzes.”
In de jaren tachtig werkte de centrale planning voor de woningbouw uitstekend. Er werden 100.000 woningen per jaar gebouwd.
„Dit is een andere tijd. Naarmate het aantal ruimtelijke claims toeneemt, wordt dat lastiger. Er moet nu een afweging gemaakt worden met woningbouw, energietransitie en landbouw. We hebben misschien wel drie keer Nederland nodig qua ruimte voor alle claims die er liggen.”
BEKIJK OOK:
Nog eens 1 miljard euro extra om woningbouw aan te jagen
Er zijn regio’s waar boeren helemaal niet willen stoppen. Dus wat komt nu echt vanuit de mensen zelf en wat van de centrale overheid?
„Over de verschillende ambities ga je met elkaar in gesprek in de regio. Ik ben ervan overtuigd dat ook boeren dan met een oplossingen komen. En als gemeenten en provincies het niet met elkaar eens zijn, zal het Rijk moeten ingrijpen. Verder zouden instrumenten zoals compensatie voor gestopte boeren, beter gebruikt moeten worden.”
Hoe wilt u de burgers erbij betrekken? Zij willen die windmolens niet.
„Als je alleen het normale inspraaktraject volgt, dan krijg je grote problemen. Daarom moeten burgers actief meedenken, want zij hebben ook kennis en ideeën. Nu zitten we vaak na het besluitvormingsproces met burgers die uiteindelijk die windmolen niet naast de deur willen hebben. Door samen die kaart te maken waar windmolens, zonneparken of woningen moeten komen, worden de burgers meegenomen in het verhaal.”
BEKIJK OOK:
Flevoland wonderpil? Voor nieuwe boeren lijkt geen plaats in polder
Dat lijkt mij wensdenken.
„Mensen zijn heus niet overal op tegen, maar wel als het al helemaal en ingetekend voor hen klaar wordt gelegd. Daarom moet je hen de vraag voorleggen hoe zij vinden hoe hun regio eruit zou moeten zien. Mensen willen hun omgeving beter maken en willen daar een bijdrage aan leveren.”
Hoe voorkomt u dat milieugroepen de belangenafweging kapen in plaats van de normale burgers?
„De democratische afweging wordt uiteindelijk gemaakt in de provincie en gemeente. De burgers moeten voor en achteraf meepraten.”
Gaat het met uw advies lukken om die miljoen woningen te bouwen voor 2030?
„Dat zal wel moeten. We hebben ons voor een deel gecommitteerd aan internationale doelen. Dat is geen keuze, en lukt alleen als je slimmer gaat sturen.”
Geweldig, dank.
Ja. Ja. Ik lach nou al.
De mens wikt (het wordt warmer, toch? ) maar God beschikt.
Het kan best wel eens klaar zijn met de opwarming (die, zo het mij lijkt, uit de buik van moeder aarde komt)
Overigens is het wel leuk te weten waar de commentators vandaan komen (Theo in Limburg, Rien in Spain, Anthony van Frankrijk, etc). Ga ik ook doen.
Ik ook jongens. Doeke von Bartsch uit Duitsland. Weer ff terug naar de roots van mijn voorouders. Kan je zeggen- in dit geval schrijven- dat het hier nu bijzonder fris en s’ nacht uitermate koud is.
Ja, leuk, Dieter. Die koue. Dat willen we graag hebben! De opwarming moet onder 1.5K blijven….
Wel jammer dat ik nou vandaag niet kan zwemmen. Het water is toch net iets te koud. Te weinig zon op mijn panelen.
Het verhaal is nou ook in de intl media:
https://www.msn.com/en-gb/news/world/dozens-of-ships-stuck-in-arctic-as-ice-freezes-early-in-reverse-of-recent-warming-winters/ar-AAR0n3c?ocid=entnewsntp&pc=U531
Funny.
Ik merk op dat de schepen betrouwbaarheid gaven aan een rapport van de Met Office
‘after an inaccurate forecast from the country’s Met Office’
Dom. Ik kan bewijzen dat Met Office de boel zat te belazeren. Data in Gibraltar klopten helemaal niet met die van 3 rondom liggende weer stationne.
Ik zie ook dat ze in NL geen negatieve K willen rapporteren maar toch zeggen dat er ‘kans is op nachtvorst’…..
(is dat het werk van Hiemstra?)
@Henry,
Een kans van 20% op nachtvorst betekent niet dat de nachtelijke gemiddelde temperatuur (die ze moeten voorspellen) onder de nul graden is.
Sebastiaan
Dank!
Werk jij voor het KNMI dat je dat zo goed weet?
Volkskrant
“De Russische meteorologische dienst krijgt de schuld van de vastgelopen schepen. ‘De voorspellingen van Roshydromet zijn niet accuraat gebleken’, zo citeert Vedomosti een medewerker van het Russische staatsbedrijf met nucleair aangedreven ijsbrekers.”
Hiemstra spreekt geen Russisch, Seb misschien?
Lo
Dank. OK. Hier is blijkbaar iets van een spraak verwarring.
Het is de Russische ‘ Met Office’ die een verkeerde voorspelling deed. Niet de Engelse Met Office dus?
Eén van de grote gevolgen van de opwarming zijn de toenemende mogelijkheden om het arctisch gebied te exploiteren, en om de noordelijke zeeroute langs Siberië in gebruik te nemen. Voor de natuur ter plekke is dat niet goed, het was tot nu toe grotendeels een ongerept gebied. Incidenten met oliewinning en olietankers kunnen grote gevolgen hebben, mede door de onbereikbaarheid en de snel wisselende omstandigheden.
Het paradoxale is dat de berichten en zorgen t.a.v. klimaatverandering de Russen er wellicht toe hebben aangezet om de noordelijke route snel in gebruik te nemen, en te promoten. Ze hebben daarvoor ook enorme ijsbrekers ter beschikking. Maar zoals gezegd, de omstandigheden kunnen heel snel wisselen. Een draaiing van de windrichting kan de hele ijsplaat van het poolgebied naar de kust toe laten bewegen. Een passage door het gebied blijft daarmee een riskante onderneming en dat zal de komende tijd ook wel zo blijven.
De weerman. meteoroloog en klimaatwetenschapper zegt tegenwoordig dat als hij het weer ( = de temperatuur in de leefomgeving van de mens) onjuist heeft voorspeld, niet dat zijn voorspelling onjuist was, maar dat het weer als opgenomen in zijn modellen hem niet goed begrepen heeft, niet dat zijn modellen onjuist zijn. En toch blijven zij volhouden dat hun modellen de juiste voorspelling geven en niet dat hun modellen aan herziening of reparatie toe zijn.
En toch blijven de ondeskundigen, juristen en bestuurders, wetten formuleren op basis van die modellen tot reductie van de temperatuur van het aardoppervlak. Alsof dat volgens de ingenieurswetenschappen, toegepaste technologie en applied sciences, mogelijk is.
Ik heb er al eerder over geschreven. In een KLM folder uit ca. 1960 staat al omschreven dat de ijsmassa van de Noordpool versneld smelt. Is CO2 daar toen al de oorzaak van?