Van onze COP 26-correspondent.
Een Schots biotechnologisch bedrijf wil een bijdrage leveren aan het klimaat door de basisstoffen voor whisky in te zetten als brandstof voor auto’s. Celtic Renewables, het bedrijf dat serieuze plannen heeft in deze richting, kan zo een alternatief ontwikkelen voor de elektrische auto.
Prof. Martin Tangney, oprichter van deze nieuwe industrie aan de voet van de Schotse hooglanden:
‘ Het is een proces met residuen zoals van whisky die omgezet worden in hoogwaardige producten zoals butanol, waar een auto op kan rijden.’
Schotland zou zo met zijn prachtige oude distilleerderijen een duurzame plek verwerven in een groene toekomst. Het opgeroepen beeld dat elke distilleerderij een transitie tot tankstation moet ondergaan, is onjuist.
Het bedrijf zoekt financiering om in de komende jaren maar liefst vijf raffinaderijen te gaan bouwen in verschillende landen. Tangney wil niet meer over het klimaat praten in termen van doelstellingen. Hij spreekt van een ‘roadmap’ en ‘strategy’, en houdt wat graag zelf een fles whisky omhoog.
Whisky zou zo wel eens een fikse bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van klimaatproblemen waar sommige mensen mee tobben. Eerder gingen Schotse whisky-merken al over op bio-massa installaties.
Dat, net als het eten van vlees of het maken van vliegvakanties, ook de whisky zelf in de ban kan worden gedaan, is nog lang geen gelopen race. In afwachting van hun Zimbabwaanse president Mnangagwa naar de COP 26, sloegen officials uit voorzorg maar een grote partij whisky in. ‘We vieren uw komst, meneer de president!’, riepen ze met gebalde vuist achter hun gevulde karretjes.
***
De omzetting van zonne-energie in gerst of tarwe gaat met een efficiëntie van 1%. Dan moet je daaruit de energie halen die overblijft, waarvan je dan eerst weer het profijtelijke deel voor whisky afhaalt en de fabricage energie. Dit kan, indien het economisch haalbaar is, toch een niche bijdrage aan de energievoorziening zijn. Net als PV en wind trouwens. Zo lang de schotten niet om subsidie vragen, heeft het fabrieksklare plan mijn sympathie.
Maar praten we over de nationale energiebehoefte, dan zijn niches niet relevant.
“De omzetting van zonne-energie in gerst of tarwe gaat met een efficiëntie van 1%.”
Dat gaat zelfs helemaal niet. Je moet nog allerlei extra voedingsstoffen toevoeren.
Omzetting van PV gaat met een efficiëntie van 22%. Dat is oneindig keer beter, maar is weinig relevant, immers zon en wind zijn gratis.
Het gaat om de kosten van de geproduceerde stroom en het benodigde oppervlak om alle energie die NL nodig heeft te produceren.
We kunnen alle elektriciteit opwekken om alle energie te leveren die NL nodig heeft (verwarming & transport), met wind en zon door daarvoor
slechts 10% van ons deel van de Noordzee te gebruiken voor wind&zon, en 50% van onzer daken voor zon…..
.
Oogjes dicht en snaveltjes toe, slaap lekker, basje.
Vandaag vanuit mijn achtertuintje weer een prachtig uitzicht op de Groene Toekomst: Bij gebrek aan wind staan alle molens stil.
Vrij naar Marsman.
‘Denkend aan Holland zie ik duizenden windmolens doodstil in een totaal verpest landschap staan’.
“Bij gebrek aan wind staan alle molens stil.”
Als dit nog vaak gebeurd zal Tennet zijn (weer)profielen, modellen en scenario’s moeten bijstellen.
https://www.tennet.eu/fileadmin/user_upload/Company/Publications/Investeringsplannen/IP_november_2021/IP2022_NOL_consultatieversie_1-11-2021.pdf
Ik ga onmiddellijk twintig dozen whisky kopen en verder nog een voorraad aanleggen tegen de tijd dat we elektrisch moeten gaan rijden in België, een zeer goede tip van onze Schotse vrienden, wat kan het leven soms leuk zijn, of toch niet???
Prima initiatief
In het ad een artikel over olie gemaakt van hout. Met veel aardgas of olie is het mogelijk om uit hout duurzame olie te maken. Die kan dan klimaat neutraal de benzine tank in van een auto.
http://www.ad.nl/auto/toyota-en-mazda-racen-in-japan-met-co2-neutrale-brandstoffen-uit-biomassa~a6437b40/
Alleen de naam co2 neutrale brandstof is al een leugen op zich.
Dat spul zorgt net zo goed dat de co2 stijgt.
Het theater van de fake show must go on.
Er was ooit eens een project opgestart om olie uit algen te halen, TNO erbij, minister met x miljoen erbij, Technische Universiteit erbij, NOS erbij, DSM erbij, dit was de energie van de toekomst…
NOOIT meer wat van gehoord.
Cornelia
Maar het kan wel, vooral als het wat mag kosten. Vroeger roofden we de was van de bijen om waskaarsen te maken. Die deden het voor niks. Maar om daarop nou een modern energiesysteem te bouwen gaat wel wat ver. (terug)
Eab
“Met veel aardgas of olie”
Met nog meer hout, als primaire brandstof dan, waarschijnlijk ook. Hoe noem je dat ook al weer? Oh ja water naar de zee dragen. uit deugdzaamheid.
Het is zo ongeveer het enige dat de Britten beter kunnen dan de Nederlanders. Zuipen. Wereldwijd staan ze op de tweede plaats na de Zweden.
Glasgow, het is klaar ? Nee, de eindtekst is niet algemeen aanvaard binnen de tijd.
GLASGOW (ANP) – Eurocommissaris Frans Timmermans heeft alle landen op de klimaattop opgeroepen akkoord te gaan met de conclusies zoals die nu op papier staan. “In hemelsnaam, draai dit moment de nek niet om”, riep hij. Zijn boodschap was vooral gericht aan landen die willen blijven sleutelen aan de eindverklaring, waarvan voorzitter Verenigd Koninkrijk zaterdagochtend een nieuwe versie uitbracht.
“Ik vraag me af of we niet het risico lopen om net voor de finish van deze marathon te struikelen”, zei Timmermans. “Omarm alstublieft deze tekst, zodat we hoop kunnen geven aan onze kinderen en kleinkinderen”, zei hij tegen alle aanwezigen. “Ze zullen ons niet vergeven als we vandaag falen.”
Landen bereiken na lang overleg een ‘imperfect’ akkoord in Glasgow. (Niet dus)
Na een extra dag van koortsachtige onderhandelingen is op de klimaattop in Glasgow zaterdagavond een verklaring aangenomen die de strijd tegen de opwarming van de aarde een flinke stap verder brengt, maar niet de doorbraak betekent waartoe regeringsleiders op de eerste dagen hadden opgeroepen.
,,Imperfect, maar een stap in de goede richting”, zei vatte de Britse voorzitter van de conferentie het resultaat samen. Dat is ook de teneur van de reacties van milieuorganisaties.
Vanavond is Nieuwsuur te ver gegaan in zijn berichtgeving over de gevolgen van klimaatverandering in de reportage over COP26. Ze hebben zichzelf gediskwalificeerd door opnieuw het oude huilverhaal op te hangen over Tuvalu. Tuvalu zou kopje onder gaan.
Dit gefabuleerde verhaal is al meerdere keren door wetenschappers onderuit gehaald en hun studies en conclusies zijn zelfs door het IPCC onderschreven.
Wat een arrogantie of is het onbenul?
https://klimaatgek.nl/wordpress/2020/01/01/tuvalu-revisted/
Whisky is nog bijna verse biomassa, net als groen gas,. Er wordt nergens in de kringloop van het oorspronkelijke gewas koolstof opgeslagen.. biofuel is ook een fopgeval.. In Glasgow kwam biomassa nauwelijks aan de orde