Van onze COP 26-correspondent.
Het zou vorige week zaterdag de ‘grootste klimaatmars ooit’ worden, maar het tegendeel bleek waar.
De Nederlander laat zich kennelijk geen ondergang van moeder aarde aanpraten en bleef mooi thuis op de vrije zaterdag. Veel organisaties liepen mee, zoals Oxfam Novib, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, Code Rood, DeGoedeZaak, TNI en het hartverwarmende Grootouders voor het Klimaat. Het mocht allemaal niet baten.
Ook de ware tsunamie van alarmerende berichten van de laatste tijd over zeespiegelstijging, afsmeltend ijs, bosbranden, overstromingen, droogte en hitterecords, Limburgers tussen drijvende stoelen en banken, woog niet op tegen de zaterdagse trekking van de Lotto. Ook in de rest van de wereld was de desinteresse groot. Waar was de toeterende botenparade bij kleine eilanden die zullen verdrinken? Waarom geen met kolengruis ingesmeerde blote actievoerders op de hekken van kolencentrales? Waarom niet duizend CO2-ballonnen opgelaten vanaf de Eiffeltoren? De redactie van het klimaatbevlogene Nu.nl kon niet veel meer melden dan:
‘Van Amsterdam tot Filipijnen: wereldwijd duizenden mensen bij klimaatmarsen.’
Was het echt zo kommer en kwel? In Glasgow was sprake van ‘enkele tienduizenden’ klimaatgangers, hoewel gretige getallen van ‘honderd duizend’ over de sociale media raasden. En in Amsterdam liepen naar eigen schatting van de organisatie – zo gaan dus die dingen – wel 40.000 mensen mee. De Amsterdamse politie wilde dit cijfer niet ontkrachten, hoewel ze zelfoverschattingen bij andere betogingen vaak naar beneden bijstelt. (Burgemeester Halsema schatte vooraf dat er 20.000 zouden meelopen en kent inmiddels haar pappenheimers op dit punt.) De NOS sprak, trouw aan de eigen feiten, van ‘enkele tienduizenden’.
Een goed beeld van het aantal demonstranten is van belang, niet uit Schadenfreude van uw correspondent, maar omdat de organisatie zichzelf een limiet had gesteld. En omdat de opkomst natuurlijk in het kladbok van Rutte terecht moet komen.
RTL:
‘De grootste klimaatmars tot nu toe in Nederland was in maart 2019 met 40.000 deelnemers in Amsterdam. “Toen regende het ontzettend en was het ijskoud”, zegt een woordvoerder van de organisatie.’
Niemand kent op de kop af het precieze getal van de klimaatmars in Amsterdam, maar men mag aannemen dat er veel minder demonstranten waren dan de beoogde 40.000. Ondanks dat het normaal November-weer was en vrijwel droog.
Het programma Vroege Vogels, waarvan de redactie zelf ook in de treurige mars meeliep, zocht zondag j.l. in arren moede maar de redactionele invalshoek van klimaatdepressie:
‘Amber Daal is actievoerder bij Extinction Rebellion en lijdt aan klimaatdepressie. Ze wandelt samen met Leonie Stekelenburg, die ‘klimaattherapie’ geeft, door de Kennemerduinen.’
Wij Nederlanders steken geen poot uit voor het klimaat, twitterde Mabel van Oranje dan ook vrolijk rond vanuit Londen.
Goed bekeken bewees de klimaatmars het tegendeel: het klimaatrealisme is veel groter dan de opgepookte angst voor klimaatrampen. Miljoenen Nederlanders deden mee.
***
Protestmars in spijkerbroek. Dat we ooit in die Amerikaanse loze manier van goed doen zijn getrapt is gewoon zielig. Protest. Ja joh, half Liverpool protesteerde tegen de vervanging door de Beatles van saaie lul Pete Best door geinponem Rich Starkey. Vooral de meisjes protesteerden. Protesteren is de luie manier van zeggen dat een ander iets moet doen.
Klimaatmarsen? Ik houd niet van hordes menselijk onbenul die véél verwarren met kennis. Die horden heb ik eerder gezien en ik zag wat er het gevolg van was. Debat, géén hordes.
Bij de MSM zijn ze nu ook niet meer zeker van hun ‘gelijk’.
In de VK tegenwoordig regelmatig kritische artikelen over het klimaatgeneuzel en de ‘gevaren’van kernenergie, maar vandag moest het toch weer even de andere kant op met een serie alarmistische onzin over die verschrikkelijke opwarming t.g.v. CO2.
In het Parool een artikel met als kop:
Opinie: ‘Kernenergie is wél de oplossing voor het klimaat’
Kernenergie is schone energie, maar ook weinig populair. Het is tijd dat de politiek de beeldvorming rondom kerncentrales gaat bijstellen, aldus een groep Amsterdamse studenten.
Amsterdamse studenten nog wel, zo zo.
In de Franse MSM de aankondiging dat Macron de komende weken verdere invulling gaat geven aan zijn plannen op het gebied van kernenergie zoals het bestellen van 6 ‘kleine’ KC’s, SMR, en de bouw van meerdere, er wordt gezegd 6, grote KC’s, EPR2.
Nogmaals, COP26 zal in chaos, d.w.z. zonder concrete afspraken, eindigen al zal niemand dat officieel willen toegeven.
In de meest recente peilingen zakt alles wat (extreem) links is steeds verder weg en zullen Macron en zijn partij, LREM, zich vooral moeten richten op rechts en extreem rechts. Zoals het er nu uitziet zal Marine le Pen wel eens verdrongen kunnen worden door Eric Zemmour die aandacht vraagt voor het weer invoeren van de doodstraf en het genadeloos optreden tegen ‘kansenparels’.
Over de chaos van COP26…
Mojib Latif, klimaatalarmist van het eerste uur, gisteravond bij Lanz, had daar geen moeite mee. [49:20]
Anthony,
Er gebeurd vooralsnog dus niets op kernenergiegebied in France.
Sluit aan bij de afbouw trend in de wereld:
https://www.dw.com/en/world-nuclear-industry-status-report-climate-renewables/a-59338202
Overigens vraag ik me al enige tijd af of Macron die 6 SMR;s, kleine kerncentrales, niet wil bestellen in plaats van de 6 EPR2’s.
Dat omdat:
– ik niet zie hoe je met een EPR2 die onmogelijk hoge prijs en lange bouwtijden kunt vermijden.
– het te lang stil is gebleven rond de ontwikkeling van de EPR2. Kennelijk ziet ook EDF er geen gat meer in.
Kernenergie is helemaal niet duur vergeleken met Windenergie.
Neem als voorbeeld Windpark Friesland een investering van 850 Miljoen voor gemiddeld 170 MW, een investering van Euro 5000,- per kW. En dat voor een periode van 15 jaar (looptijd contract met Eneco), waarbij de stroomopbrengst het hoogst is als de prijs het laagst is.
Voor kerncentrales gaat men uit van een investering Euro 7000,- per kW (In China Euro 3000), maar dat is wel voor een periode van 30-50 jaar en een constante stroomopbrengst. Deze kosten zijn exclusief brandstof < 1 cent/kWh
Info: https://www.windparkfryslan.nl/
‘Le président de la République Emmanuel Macron devait se rendre à Belfort mi-novembre pour annoncer la relance du nucléaire avec une commande d’au moins six EPR nouvelle génération’.
Dat zal niet vandaag of morgen gerealiseerd zijn , vandaar de snelle installatie van 6 kleine KC’s zoals die door Rolls Royce worden aangeboden, waarmee nog niet is gezegd dat RR die inderdaad ook gaat leveren.
Nogmaals Seb, daar is geen woord Frans bij zal ik maar zeggen.
Je leeft in het verleden op dit punt. Vroegtijdige dementie als gevolg van te veel radioactieve straling wellicht?
Zo ja, dan uiteraard wel opgelopen in het hooggebergte want KC’s stoten geen radioactieve straling uit; behalve als ze zijn gebouwd in voormalige communistische dictaturen natuurlijk.
Seb, je verwijst naar een rapport dat begint met: ‘ Ten years since the Fukushima disaster’.
Dan weet ik al genoeg; zeker als er verder niet wordt verwezen naar de enige echte kernramp, die in Tjernobyl.
@Albert,
De harde realiteit is dat kerncentrales tegenwoordig >€10.000/KW kosten (zie bijv HPC).
Maar het gaat niet om de investering, die betalen wij niet.
Wij betalen de stroomkosten en die zitten bij nieuwe kerncentrales ruim boven de 12cent/KWh.
Bovendien krijgen kerncentrales daar bovenop ook nog aansprakelijkheidssubsidies en leengaranties ter waarde van 2cent/KWh. Zie de garantieregeling rond de kerncentrale in UK die nu in aanbouw is: HPC.
Die garantie geld gedurende 35jaar productie en wordt ieder jaar verhoogd met de inflatie index (CPI).
De SDE++ regeling voor onshore windparken in Friesland, garandeert een opbrengst van ~4cent/Kwh gedurende de eerste 15jaar. Als de feitelijke opbrengst minder is dan wordt die tot dat bedrag aangevuld.
Er wordt niet gecorrigeerd voor inflatie en alle afbraak kosten moet de eigenaar betalen (wordt bij onze KC’s voor >50% door de overheid gedragen).
Daarnaast hebben kerncentrales de onhebbelijke gewoonte om gemiddeld eens in de 2 jaar binnen een paar seconden totaal uit te vallen waarna ze lange tijd plat kunnen liggen (vaak ingrijpen automatisch veiligheidssysteem). De extra kosten van de dure spinning reserve om het net stabiel te houden worden niet aan die kerncentrale toegerekend…
Kernenergie is feitelijk 3 tot 5 keer duurder.
Seb, die prijs is een gevolg van een woekerrente en heeft niets met de bouwkosten te maken:
https://www.thmsr.com/nl/plan-voor-financiering/
Helaas voor basje, de maniakale kernenergiehater
“In virtually all realistic scenarios, nuclear power is cheaper than wind and solar power in terms of € per MWh in both the Czech Republic and The Netherlands, both at market-based interest rates and at a zero interest rate,” says a summary of the report, which was peer reviewed.
https://www.euractiv.com/section/energy/news/lawmakers-call-for-nuclear-renaissance-to-support-eus-energy-transition/
Daarnaast hebben wind en zon de onhebbelijke gewoonte om alleen maar te leveren als het waait of de zon schijnt (vaak ingrijpen automatisch veiligheidssysteem). De extra kosten van de dure back-up worden niet aan de leveranciers van wind en zon toegerekend…
Kernenergie is feitelijk goedkoper
Sluit helemaal niet aan. Er wordt weer serieus over kernenergie gesproken. Je vergroot weer eens een detail uit zonder context te voelen. Je praat echt zonder contact.
En voor de zoveelste keer ‘vergeet’ Seb gemakshalve te vermelden dat de totale systeemkosten bij 100% wind- en zonne-energie vele malen duurder zijn dan bij kerncentrales het geval is.
Seb schermt steeds met Lazard’s LCOE maar daarin zijn niet alle systeemkosten meegenomen.
Google bijvoorbeeld eens op:
System LCOE:
What Are the Costs of Renewables?
en
https://aseanenergy.org/going-beyond-lcoe-the-real-costs-of-variable-renewable-energy/
@Albert,
De bouwers van praktisch alle KC’s krijgen tegenwoordig overheidsgaranties op de leningen die ze daarvoor moeten aangaan. Die reduceren de rente tot slechts een paar procent.
Zonder die subsidie is een KC bouwen praktisch onmogelijk want ~15% van de KC’s worden nooit afgebouwd. Dus moet de bank alleen om het risico van niet terugbetalen te dekken al >10% rente vragen.
@Willem77
“… totale systeemkosten bij 100% wind- en zonne-energie vele malen duurder zijn dan bij kerncentrales”
1. De betrokken systeemkosten zijn een gering deel van de totale kosten van de elektriciteit opwek kosten die zitten verwerkt in de kosten van Tennet.
2. Die systeemkosten zijn voor KC’s wellicht hoger omdat die gemiddeld eens in de 2 jaar onverwacht plotseling totaal stilvallen. Daarom moet Tennet een reserve capaciteit laten draaien gelijk aan de capaciteit van de KC wat duur is.
Bij wind & zon ziet Tennet de zwenkingen in de productie ruim van tevoren aankomen aan de hand van de weersverwachtingen en kan daarop inspelen door geleidelijke inschakeling van zijn balancing services.
Dat is veel goedkoper..
3. Het verbruik is ook sterk variabel. Kerncentrales kunnen dat niet opvangen vanwege de risico’s op krimpscheurtjes en de splijtstof staaf vergiftigingsproblemen als ze hun productie sterk moeten reduceren, Ze gaan daarom nooit onder de 70% van hun max. capaciteit zelfs als de prijs 7cent/kWh negatief is.
Zie sheet 6 van deze presentatie.
Dat betekent frequenter en intensiever inschakeling van Tennet’s balancing services.
Alles bij elkaar is niet zo duidelijk wat meer systeemkosten veroorzaakt. Daarom worden die ook niet aan de verschillende opwek methoden toegerekend.
Tennet heeft een goed presentatie op zijn site staan met zijn visie op de toekomst:
https://www.tennet.eu/fileadmin/user_upload/Company/Publications/Technical_Publications/Dutch/FlexibilityRoadmapNL.pdf
Seb,
“De betrokken systeemkosten zijn een gering deel van de totale kosten van de elektriciteit opwek kosten die zitten verwerkt in de kosten van Tennet.”
Je ‘vergeet’ weer gemakshalve:
Kosten i.v.m. noodzakelijke grootschalige opslag, kosten noodzakelijke overdimensionering vanwege piekproductie en capaciteit onzekerheid, kosten i.v.m. grootschalige omzettingsverliezen en kosten voor balancering.
gresnigt: “2. Die systeemkosten zijn voor KC’s wellicht hoger omdat die gemiddeld eens in de 2 jaar onverwacht plotseling totaal stilvallen. Daarom moet Tennet een reserve capaciteit laten draaien gelijk aan de capaciteit van de KC wat duur is.”
En als er geen wind of zon is vallen ALLE windmolens en zonnepanelen stil
ALLE, dus moet er een reserve capaciteit zijn gelijk aan de capaciteit van ALLE windmolens en zonnepanelen, en niet zoals bij KC, maar 1
gresnigt: “3. Het verbruik is ook sterk variabel. Kerncentrales kunnen dat niet opvangen vanwege de risico’s op krimpscheurtjes en de splijtstof staaf vergiftigingsproblemen als ze hun productie sterk moeten reduceren, Ze gaan daarom nooit onder de 70% van hun max. capaciteit zelfs als de prijs 7cent/kWh negatief is.
En waarom zouden KC’s geen waterstof op kunnen wekken als er weinig vraag naar stroom is en zon en wind wel?
Seb Seb
Je copy paste driften zijn weer met je aan de haal gegaan.
12 nov 2021 om 02:14
“Ze gaan daarom nooit onder de 70% van hun max. capaciteit zelfs als de prijs 7cent/kWh negatief is.”
“Zie sheet 6 van deze presentatie.”
Dat is een analyse uit 2014 van Frauenhofer.
Ik denk niet dat iemand in Duitsland nog herinnert wil worden aan die analyse.
Trouwens waarschijnlijk bedoel je sheet 9 en niet sheet 6, beetje slordig.
12 nov 2021 om 02:14
Ja ja, het staat er echt de tijd was 02:14
“Tennet heeft een goed presentatie op zijn site staan met zijn visie op de toekomst:”
Dit is een reclamefolder uit 2018.
Seb Seb dit lijkt weer nergens op
Kijk maar eens naar hun investeringen plan 1 nov 2021.
Een en al problemen, onzekerheden, en uitstel van beslissingen van de investeringsplannen.
https://www.tennet.eu/fileadmin/user_upload/Company/Publications/Investeringsplannen/IP_november_2021/IP2022_NOL_consultatieversie_1-11-2021.pdf
Vooruit Seb je loopt zwaar achter met je gedateerde copy paste links.
@Anthony,
“Dat zal niet vandaag of morgen gerealiseerd zijn , vandaar de snelle installatie van 6 kleine KC’s zoals die door Rolls Royce worden aangeboden”
Die kleine KC’s zijn nog in ontwikkeling bij Rolls Royce. Die ontwikkeling zal niet voor 2030 klaar zijn.
Overigens heeft Macron eerder aangegeven dat France zijn eigen SMR’s gaat ontwikkelen….
De klimaattop is een flop, ook al was Timmermans wel wat te vreden.
Wel kunnen we hier in Nederland wat rare stuiptrekkingen verwachten, Nederland wil b.v klimaat neutraal vliegen, onzin volgens velen, maar ook wij burgers zullen nog slag en stoot te verwerken krijgen, ook al is het een onzinnig gebeuren.
Maar de EU zal niet nalaten om door te gaan met de ingeslagen weg, alleen de vraag of die nog zo krachtig zal zijn.
Het afbouwen van olie en gas is voor veel landen geen optie en werd ook niet ondertekend of in concept gezet, wel steenkool, daar wil men wel wat in minderen, maar ook dat staat in principe niet vast.
Ook werd er gesproken over een toekomst met waterstof.
De enige echte consensus was dat 1.5 graden nooit gehaald gaat worden.
Echte toezegging zijn er eigenlijk niet, 1,5 graden word niet gehaald en men spreekt al van 2 graden of meer.
Ze hopen wel nog op wat toezeggingen van Rusland en China, die overigens ook geen waarde hebben.
Activisten zoals milieudefensie staan op de kop natuurlijk, mooi dat die ettertjes hun zin niet krijgen.
Alleen diegene wat het handje kwamen openhouden hebben successen geboekt.
Het is jammer dat er nog altijd hoog opgeleide mensen zijn die niet snappen dat de MSM een zeer beperkt beeld van de werkelijkheid toont.
Nepnieuws is vooral hetgeen men de massa onthoudt. En dat is veel. Heel veel.
Deze Franse rechter is nog menselijk zo schijnt, hier bij ons niet.
Erkenning windmolensyndroom door Franse rechter ‘kan behoorlijke gevolgen hebben voor Nederland
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/erkenning-windmolensyndroom-door-franse-rechter-kan-behoorlijke-gevolgen-hebben-voor-nederland/
Dan wil erkenning van mijn snelweg syndroom. Er lopen 3 snelwegen rond mijn huis, waarbij onhoorbare laag frequent trillingen ontstaan die mij en vooral mijn ega uit haar slaap houden.
Beperking van de snelheid tot 30km/uur zou al goed helpen.
Dan moet je vertrekken dat moeten sommigen voor die ellendige molens ook waar ze ze die dingen voor de deur plaatsen.
Daarbij zullen die snelwegen er waarschijnlijk al lang gelegen hebben voor je huisje er stond.
Jij bent een pot verwijd de ketel dat die zwart ziet persoon in bijna alles.
Maar kerncentrales komen er toch reken daar maar op, kwestie van tijd.
Even Google Maps er bij:
Het energielabel E stulpje van SEB op NAP -4 m.
Kortste afstand tot de A12: 1,21 km.
Kortste afstand tot de A4: 3.09 km.
Kortste afstand tot de A13: 3,63 km.
Ik ken mensen die op 80 meter van een windturbine wonen. Die overigens van henzelf is en waar ze geen last van zeggen te hebben.
Niet klagen SEB, en neem vooral je pillen in!
Theo
Leuke taalfout van jou:
De pot verwijD de ketel!
Modest erh as rtelijk om lachen.
Verder altijd met je eens.
Cathrien
Neet te nauw kieke, mien pilletjes tegen dyslexie werken niet, ik heb ze maar weggegooid. :-)
en lagen die er al toen je er ging wonen?
Theo, had ik even geen tijd voor. Dank voor de link.
Veel Nederlandse wetgeving is gebaseerd op die van Frankrijk dankzij Napoleon. Maar in hoeverre dat nu ook op dit punt zo is kan ik niet beoordelen.
Mij lijkt het een begaanbare weg om als je bent uitgeprocedeerd in Nederland te gaan naar het Europese Hof van Justitie onder verwijzing naar het Franse vonnis.
Lijkt een lange weg, maar soms kunnen zaken onverwacht snel gaan.
Wellicht zijn er echter ook gewoon Nederlandse rechters die zich wat zullen aantrekken van de recente zelfkritiek n.a.v. de toeslagenaffaire en dus wat meer de kant van de burger kiezen i.p.v. die van de (r)overheid.
Je kan wel, zonder enig probleem, erkenning krijgen voor je kernenergiesyndroom.
Met een vermogen van rond de 850 miljoen euro (in 2021 volgens Quote) is het voor Mabel van Oranje makkelijk om ons klootjesvolk de ‘duurzame’ les te lezen.
Nu is ruimschoots bekend, dat de vermogenden van deze wereld met een paar tientallen miljoenen op de bank een 10 ~100 maal grotere CO2-voetafdruk hebben dan de gemiddelde modaal verdienende burgers, dan nog niet te spreken van de minima die elke maand de eindjes aan elkaar moeten knopen. Laat de Oranjes hun mond houden met hun speedboten en buitenlandse estates.
Van dit soort ‘wijze lessen’ door dergelijke lieden wil ik gaarne verschoond blijven.
Goede zaak, dat de Nederlanders gemiddeld het meest terughoudend zijn mee te gaan in de decennia lange propagandistische en ideologisch gedreven hype de klimaatverandering wereldwijd te willen stoppen. Dat is met een volledige ban op alle CO2-uitstoot in de wereld nooit haalbaar en feitelijke onmogelijk.
Het klootjesvolk dat er overigens voor gezorgd heeft dat zij een startkapitaaltje in handen kreeg door met Friso te trouwen; belastinggeld dus.
Dat geld heeft zij, toegegeven, heel goed in Ayden gestoken.
Voor haar neefje Bernard jr. geldt overigens hetzelfde.
Het spreekwoord luidt niet voor niets: ‘De duivel schijt altijd op de grootste hoop’.
Wat hier onlangs werd opgemerkt over de totale nutteloosheid van een prins Charles geldt grosso modo voor alle wat ‘koninklijk’ is.
Zeker, dat is op zich een totaal andere discussie maar wel met dezelfde ondergrond; een miljoenen verslindende zinloze onderneming, net zoals de energietransitie met molens en paneeltjes.
‘…..dat de Nederlanders gemiddeld het meest terughoudend zijn mee te gaan in de decennia lange propagandistische en ideologisch gedreven hype’
Is het in andere landen dan nog erger?
Nog niet eerder gezien op de 11e van de 11e
https://www.wetterzentrale.de/nl/topkarten.php?map=2&model=gfs&var=5&time=0&run=18&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6
In het centrum van Groenland -45 graden Celsius.
Weet iemand hoe ik de bijzondere tekens hier op Climategate aan de gang kan krijgen?
Earth Nullschool geeft als laagste temperatuur op Groenland nu -52.7 °C aan.
Wat voor tekens bedoel je?
De klimaatmarsen en het hele COP26-circus doen me denken aan, wat historicus Barbara Tuchman beschreef als “Mars der Dwaasheid” en wat William Happer onlangs vergeleek met de Kruistochten. Zie verder op https://www.milieuzaken.org/COP-26.php