Van onze COP 26-correspondent.
The Guardian behoort tot de meest fanatieke apostelen van het broeikasevangelie, net zoals de BBC. Het is een zeer pittige smaakmaker als het gaat over het klimaat, ook tijdens de top in Glasgow.
De krant is er zeer goed bemenst, met in totaal 400 te delen redactielokalen in het kader van Covering Climate Now. De hoofdredacteur heeft de gevleugelde uitspraak van Greta Thunberg als leidraad:
‘Dit is het moment in de geschiedenis waarop we uitermate waakzaam moeten zijn.’
Lezers uit meer dan 180 landen maken spontaan geld over naar de krant.
De veel geplaagde Boris Johnson kreeg dus deze week op zijn kop van de krant omdat hij in een jet van Glasgow terugvloog naar Londen, komend uit Rome. Had dat niet met de trein gekund? Er moest nog officiële woordvoering van ‘Number 10’ aan te pas komen om de zaak recht te trekken: dit vliegtuig zou wel 50% minder CO2 uitstoten dan de reguliere ‘Voyager’.
De krant wil naast klimaatberichtgeving (‘We zullen het alarm krachtiger laten horen’) ook voorop lopen in klimaatbetrokkenheid voor zichzelf en heeft daarmee strenge doelstellingen opgelegd om als bedrijf de CO2 terug te dringen. In 2030 zul je op The Guardian geen pufje uitstoot meer horen, of het moet een klein kuchje van iemand zijn.
Of er ook geen vleeswaren meer tussen broodjes mag zitten in de bedrijfskantine en iedereen electrisch aangedreven op het werk moet verschijnen, is nog onduidelijk. Onlangs gingen er zelfs stemmen op om, naar analogie van de Covid-lockdown, ook maar een klimaatlockdown in te stellen.
Hoofdredacteur Katharine Viner is blij met de rol die haar krant kan vervullen in dit Darkest Hour. De ondergang van de wereld geeft een enorme betrokkenheid, moet ze denken.
***
De toon van GeenStijl is niet altijd even fraai, maar daarom is de inhoud nog niet verkeerd.
‘Want als er iemand genoeg van cijfers begrijpt om iets zinnigs te zeggen over hoe CO2 de temperatuur beïnvloedt van een bol magma omringd door een buitenkern, mantel, tektonische platen, water, aarde, flora en fauna in een mild fluctuerende baan om een grillige zon die we nog minder goed kennen dan de bodem van onze eigen oceanen, dan is het natuurlijk Ernst Kuipers wel.
En wat hebben we geleerd? Als we klimaatverandering “niet regelen, dan worden de komende 20 jaar de problemen, ook op het terrein van gezondheidszorg, veel groter dan covid. De klimaatverandering die we ook in Nederland krijgen zullen een grote impact hebben op de gezondheid van de Nederlandse bevolking. (…) Een forse temperatuursverhoging, zoals we dat de afgelopen zomers achter elkaar hadden – nu niet – betekent dat Nederland op een gegeven moment weer een ideale bron is voor aandoeningen als MALARIA, KNOKKELKOORTS, en dat soort aandoeningen.”
En dan lalde die verderfelijke klimaatschurk Ed Nijpels er nog rustig tussendoor: “Goed dat meneer Kuipers dat zegt, want iedereen was een beetje geschokt door de overstromingen in Limburg – een van de gevolgen van klimaatverandering – maar de gevolgen voor de volksgezondheid zijn nog veel groter. Er komen HONDERDDUIZENDEN DODEN DOOR DE VERANDERING VAN HET KLIMAAT.”
Jammer, ik had die Kuipers toch wat hoger ingeschat.
Wel weer mooi dat de EU als een haas de keutel van de promotie van de nikab enz. heeft moeten intrekken.
AnthonyF
Is het jou dus ook opgevallen hoe snel je klimatoloog kunt worden? Aanschuiven bij OP1 is voldoende. Wat was dat ook al weer een klimatoloog? Iemand die veel weet van niks of iemand die niks weet van veel?
Nijpels is een alcoholische opportunist en Kuipers is verslaafd geraakt aan aandacht. Die twee zullen altijd varen op de golven van wat de meeste mensen denken. Eighty million Germans can’t be wrong, aie. Mensen van waaibomenhout.
wie is Ernst Kuipers nou weer?
? Niet zo somber.
De International Engergy Agency (IEA) is recent uitgekomen z’n 2021 jaar report waarin scenario’s over wat wij kwijt zijn aan energie als we:
1- conform de richtlijnen z.s.m. migreren naar een situatie met nul CO2 emissies.
Consequentie: De gemiddelde energierekening van huishoudens daalt in 2030 met ~30%.
2- voortgaan op het oude pad.
Consequentie: De gemiddelde energierekening van huishoudens daalt in 2030 met ~5%.
https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/average-household-energy-bills-by-fuel-in-advanced-economies-in-the-stated-policies-and-net-zero-scenarios-2016-2050
Het lijkt me onwaarschijnlijk dat mensen een dergelijke besparing laten en stoppen met de installatie van meer wind & zon.
Dankjewel voor deze link, basje, en geweldig dat je eindelijk inziet dat je wat realistischer moet zijn.
“In the absense of further lifetime extensions and new projects could result in an additional 4 billion tonnes of CO2 emissions, underlining the importance of the nuclear fleet to low-carbon energy transitions around the globe.”
“According to current trends, nuclear capacity in 2040 will amount to 455 GW – well below the SDS level of 601 GW. Additional lifetime extensions and a doubling of the annual rate of capacity additions are therefore required.”
“Nuclear power has avoided about 55 Gt of CO2 emissions over the past 50 years, nearly equal to 2 years of global energy-related CO2 emissions.”
In the STEPS, average household energy bills in advanced economies decline from an average of around USD 3 200 over the last five years to USD 2 400 per household in 2050. In emerging market and developing economies they rise by 80% over this period – more than the growth in average disposable income – as a result of the rapid growth in appliance and vehicle ownership which occurs in parallel with rising electricity, gas and oil prices. Energy efficiency improvements, electrification and switching to low-carbon sources could all help to make energy more affordable. However, they often require upfront investment and, even though such costs are offset over time by energy bill savings, access to finance remains an important hurdle to overcome, especially for low income households. Targeted subsidies for low-carbon energy, particularly electricity, may be necessary to lessen the burden of price increases on low income families as energy systems move towards net zero emissions.
Beetje OffTopic:
TV reportage toonde onlangs bejaard echtpaar (België?) voor hun door water vernietigde huis.
Hartverscheurend.
Ze merkten daarbij op: “dit tijdens hun leven nog nooit te hebben meegemaakt”.
Klimaat is de gemiddelde weersgesteldheid over de laatste 30 jaar.
Dat was echter voor de TV reporter geen beletsel om deze ramp aan klimaatverandering toe te schrijven.
David,
Dat is die TV-reporter niet.
Dat is CCNow.
Die hebben verordineerd dat de media persoonlijk leed moeten brengen, en dat is altijd te koppelen aan klimaatverandering.
Dat moet gekoppeld worden aan klimaatverandering.
Dat is de stiekeme verandering in het brengen van nieuws: het niveau van de cameraman. Mbo dus met bijpassende emotie-ratio verhouding. Radio vereiste een vlotte stem maar daarnaast mulo ( =havo/vwo ) en het geschrift liet nog minder afleiding toe. Het beeld brengt ons dus weer terug bij de heksenprocessen. Dat is een streepje verwijdert van Auschwitch. Allemaal door de verafgoding van het egalitarisme. Mensen zijn natuurlijk wel leuk maar je moet er wel altijd bijblijven.
Nog eentje:
Mijn dorpskrant zet plaatsgenoten in het zonnetje die zaterdag in de klimaatmars te Amsterdam meelopen.
Zij willen daarmee voorkomen dat hun kleinkinderen in een “onleefbare wereld” terechtkomen.
Even verder concretiseren de wandelaars hun angst: “overal zie je ontzettend veel brandnetels en braamstruiken” .
Die klimaatverandering toch.
In De Castricummer van gisteren komt zo’n plaatselijk lantaarnpaal -hij/zij heet Theo- aan het woord om te protesteren voor of tegen het klimaat. Hij heeft verstand van zaken en sleept meteen de stikstof het klimaat in: “Ik ben een boerenzoon en herken de geuren van mestvarkens, drijfmest en de ammoniaklucht.”
Zoooo! Het herkent als boerenzoon -dus kenner- zo maar drie verschillende stanken! Nou ben ik een stadsmens en wordt ik bij de aanblik van een koe al zenuwachtig van al die tepels, maar ook ík kan die luchtjes van elkaar onderscheiden! En nog wel meer. Ooit toen ik in de DDR was, rook ik in Bitterfeld wel vijf verschillende geuren. Die waren weliswaar ‘sjemies’, maar toch.
Het autoriteitsargument van boerenkinkelzoon Theo is dus gebaseerd op dezelfde lucht als die windmolen aandrijft.
Er is een mooi museum in Castricum, Huis van Hilde, waar netjes weergegeven wordt hoe nat o.a. Castricum 600 jaar gelden was.
Het ideale klimaat en de ideale omgeving, volgens die “protesterenden”.
Te vangen in 1 plaatje.
https://nl.pinterest.com/pin/774408098397652565/
David,
De wandelaars kun je hun gebrek aan kennis niet kwalijk nemen. Als een bioloog in de buurt was geweest had ie waarschijnlijk kunnen uitleggen dat brandnetels en bramen wijzen op stikstofrijke grond.
Bovendien is het lekker om tijdens het wandelen wat bramen te verorberen, dus wat is het probleem??
Zonder (foute ) theorie geen waarneming zei Popper.
Levensgevaarlijk die bramen.
Sinds wij in Zuid-Frankrijk wonen maken mijn vrouw en ik ieder jaar vele potten bramenjam van vers geplukte bramen. Het enige wat wij toevoegen aan de gekookte bramen is suiker. Kortom een zeer giftig goedje.
Man man, wat ben je dan een kneus als je zeurt over brandnetels en braamstruiken.
En degene die blokten op logica en wiskunde werden uitgelachen als nerds. Een beetje lopen tegen Auschwitch. Hoe moedig. Ja, die oorlog heeft ons met flink veel schuldgevoel opgezadeld. En ons extreme misbruikende calvinisme in een hogere versnelling gebracht. De kinderen van de babyboomers doen ook wat. Parasiteren en misbruiken. Domineeskinderen van foute dominees.
Vraag is of je the Guardian nog serieus moet nemen, met notoire, reactionaire halve garen in hun midden als George Monbiot. Het is het parochieblad van de IPCC en het achterliggende wetenschappelijk decorum. Het is helemaal los gekomen van neutrale journalistiek en geevolueerd naar getuigenispolitiek, propaganda en angstzaaien onder hun lezers. Alle kopij in hun krant over klimaat mag alleen nog in termen van “crisis” worden behandeld.
Maar wat als in 2050 de CO2 blijft groeien, en de aardkloot dan wel veel groener is geworden.
Is men dan overtuigd dat al die biljoenen weggegooid geld is geweest, en voor veel andere doelen had gebruikt kunnen worden.
Dan noemt men dat een wetenschappelijk aanvaard risico.
Ik noem het dan domme pech.
Bericht van Ferdinand Meeus :
“Weet u nog, klimaat alarm wetenschappers voorspelden dood&uitsterven koralen Great Barrier Reef. Nu is er een alarmerende media stilte omdat metingen het omgekeerde zeggen. Koralen zijn aan het groeien over gans de lengte van GBR .
Bron : https://www.aims.gov.au/news-and-media/reef-recovery-window-after-decade-disturbances …”
De ondergang van de wereld.? Wat zijn die daar in Glasgow aan het doen in feite?? Straks mogen we niet meer vliegen, geen vleeswaren meer tussen onze boterhammen, moeten we steeds met de trein reizen, en een elektrische auto kopen. En ondertussen vliegt Boris met een Jet naar Londen. Hoe hypocriet kan m’n zijn?
Boris wil uitstralen dat er haastig gehandeld moet worden. Geen tijd te verliezen. Zou de tijd voor do or die inmiddels zijn gereduceerd tot 9 maanden? Boris heeft zijn ei gelegd. Mark ook, aktiaktieaktie.
Boris zit te slapen in Glasgow. (tonen foto’s)
The Guardian is in Nederland op terrein van overdreven klimaatangst verspreiding vergelijkbaar met bijna alle kranten, media en alle publieke omroep zenders / NPO-NOS:
VK, NRC, AD, VN, Groene, Trouw , Parool, Financieel dagblad. Zelfs de Telegraaf is niet schoon van regelmatig overdreven klimaatalarmisme.
Elsevier weekblad is nog het enige blad dat kritisch is op de overdreven klimaat en energie hype in Nederland en in de wereld.
Simon Rozendaal vandaag 3 nov 2021: ‘Homo sudans sapiens kan wel wat hitte hebben’ !!!!!!!!!
Volgens Frans Timmermans zouden er door de opwarming allerlei klimaatvluchtelingen onze kant opkomen, maar het lijkt erop dat onze EU-topman slecht geïnformeerd is. De Afrikanen die naar Europa willen, komen echt niet op ons heerlijke weer af. Bovendien, de mens is in de tropen ontstaan en kan dankzij een unieke hoeveelheid zweetklieren best een paar graden extra hebben, schrijft Simon Rozendaal.
Weet u, geachte lezer, hoeveel zweetklieren u hebt? Ter verhoging van de spanning, u hebt één schildklier, één pijnappelklier en één hypofyse. Verder hebt u een paar honderd lymfeklieren, ter verdediging tegen indringers.
Okay, die zweetklieren dus. Hoeveel?
Het juiste antwoord is 226 per vierkante centimeter huid, alleen al op ons voorhoofd. Zweetklieren in het menselijk lijf zijn als zandkorrels op het strand. Geen dier dat er zo veel heeft. Andere beesten hijgen, wij zweten. Eigenlijk zouden we onze naam moeten veranderen in Homo sudans sapiens, de zwetende (sudans in het Latijn) wijze mens. Niet alleen die grote hersenen definiëren ons, dat zweten ook.
Ruim één miljoen jaar geleden verlieten onze nog ietwat aapachtige voorouders het schaduwrijke Afrikaanse oerwoud en gingen jagen op de gloeiendhete savanne. Ze verloren hun vacht, kregen een donkere huid en ontwikkelden zweetklieren. Verdampen van vocht vergt warmte en koelt dus. Zweetklieren zijn onze airco.
226 zweetklieren per vierkante centimeter
De mens is een ‘hyperzweter’, vertelde de Amerikaanse antropoloog Nina Jablonski in 2013 op een congres in Boston. Ik interviewde haar voor dit weekblad (na te lezen in het boek Vertrouwen in de wetenschap). Jablonski, verbonden aan de Pennsylvania State University, benadrukte hoe verbijsterend 226 zweetklieren per vierkante centimeter zijn. ‘Geen dier komt daar ook maar in de buurt. Zo zweten chimpansees alleen in hun oksels.’
De implicatie hiervan is dat de opwarming van de aarde voor veel diersoorten en ook voor de biodiversiteit behoorlijk slecht kan uitpakken maar dat wij niet zo bang hoeven te zijn. Laat u niet gek maken door al dat opgefokte nieuws rond de klimaattop in Glasgow. Wij komen uit de tropen, al transpirerend kunnen we onszelf perfect afkoelen.
Diep in veel witte mensen huist nog altijd een koukleumende Afrikaanse voorouder
Voor ons is kou het probleem. De enige reden waarom onze Afrikaanse voorouders zich hier in dat kille klimaat konden handhaven, was dat ze vuur, kleren en huizen hadden uitgevonden. Bloteriken in de buitenlucht krijgen al beneden de 21 graden last van hypothermie, onderkoeling.
Diep in veel witte mensen (ook in mij) huist nog altijd een koukleumende Afrikaanse voorouder. Elk jaar weer vrees ik de dag waarop de maximale temperatuur door de 10 graden zakt, handschoenen nodig zijn en de centrale verwarming aangaat. Tussen twee haakjes: de cesuur van maximaal 10 graden valt dit jaar precies in de week waarin deze column verschijnt.
Al die verhalen die tijdens de top in Glasgow verschijnen over klimaatvluchtelingen kunt u ook met een korrel zout nemen. Afrikanen vluchten naar Europa vanwege de welvaart en de organisatiegraad alhier. Dé deskundige in immigratie, hoogleraar sociologie Hein de Haas, zegt dit keer op keer. Ze komen echt niet vanwege ons klimaat.
Het is niet voor niets dat veel Nederlanders overwinteren in Spanje en landgenoten met een recente immigratie uit warme dreven hier doorgaans zeer tevreden zijn, op die sombere, koude, natte, snotterige winter na.
Laten we het hoofd koel houden en niet zo overdrijven
De Deense klimaatrealist Bjørn Lomborg had vorige week in dit blad een grafiek gebaseerd op een publicatie uit The Lancet. Die stelt dat opwarming door het versterkte broeikaseffect meer dan twee keer zoveel koudedoden heeft voorkomen dan er hittedoden zijn gevallen. Die extra CO2 redt volgens Lomborg dus ruim 150.000 mensen het leven. Elk jaar weer.
Voor alle duidelijkheid, ik bagatelliseer de gevolgen van een voortzettende opwarming niet. Tot nu toe valt het allemaal best mee, maar mocht de zeespiegel versneld stijgen (nu nog niet meetbaar voor onze kust) en mocht er meer extreem weer komen, dan wordt opwarming ook voor de mens onaangenaam.
Maar laten we het hoofd koel houden en niet zo overdrijven als actiegroep Extinction Rebellion (‘de mensheid gaat uitsterven!’). Homo sudans sapiens kan goed tegen 2 en zelfs 4 graden erbij. Dat de mondiale CO2-uitstoot in de komende honderd jaar omlaag moet, is uit compassie met de rest van de natuur, die niet zo’n superieure ingebouwde airco heeft als wij.
Verder lezen achter abonnement: https://www.ewmagazine.nl/kennis/opinie/2021/11/homo-sudans-sapiens-kan-wel-wat-hitte-hebben-247508w/
Zojuist tijdens mijn dagelijks npo-radio halfuurtje wordt het volgende “klimaatslachtoffer” ten tonele gevoerd : de komodo varaan. Waren er eerst rond de 8000, hun aantal is geslonken tot ca 2000 waarvan ik meen een honderdtal nu in de soerabaja zoo verblijven cq gefokt worden. Ze zijn klimaatslachtoffer omdat hun leefgebied kleiner is geworden (lees zeespiegel stijging), de temperatuur is toegenomen en de vochtigheidsgraad is ongunstiger geworden voor hun eieren en het aantal prooidieren zou zijn afgenomen. Hoe groot is die zeespiegel stijging en hoeveel procent is het eiland Komodo in oppervlakte afgenomen? En ja de varaan komt ook op andere eilandjes voor, oa op Flores
Nog wat speurwerk gedaan De eilanden met het grootste aantal exemplaren zijn Flores (ongeveer 2000), Komodo (1700) en Rinca (1300). (samen dus ca 5000, dat scheelt weer) In het grootste gedeelte van Flores is de varaan uitgestorven, alleen in het uiterste westen (Waewuul-reservaat) en het uiterste noorden (Pota en Riung) komen nog populaties voor. Op Gili Dasami leven ongeveer 100 exemplaren, op Gili Motang zo’n 300 en op het eiland Padar is de varaan sinds de jaren 70 niet meer gezien. De oorzaak is niet de jacht op de varaan zelf maar het overbejagen van zijn belangrijkste prooi, het Javaans hert, waardoor er te weinig voedsel overbleef. Dat laatste lijkt me eerder een oorzaak dan de zeespiegel, overigens is eiland komoda ca 400 vierkante kilometer ergo 20 bij 20km. Heb nog data van de stijging vd zeespiegel ter plekke
Over de vermeende zeespiegelstijging bij Indonesie : Metingen wijzen uit dat tussen 1900 en 2010 de zeespiegel al met 19 centimeter is gestegen. Heel vergelijkbaar dus met de stijging in onze noordzee (RE). Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) verwacht tot het jaar 2100 een stijging van tussen de 45 en 75 centimeter. Dit is nog exclusief de stijging als gevolg van bodemdaling(!) In Jakarta merken ze die zeespiegelstijging nu al. De invloed van de bodemdaling is echter nog vele malen groter. Noord-Jakarta daalt gemiddeld 7,5 centimeter per jaar; op enkele locaties is deze bodemdaling zelfs twintig centimeter per jaar. Dat heeft te maken met de bodemsamenstelling op Java in combinatie met het bodemgebruik. zie https://www.nemokennislink.nl/publicaties/jakarta-vecht-tegen-het-water/
Voorlopig dus vooral, afgezien van de extreme bodemdaling, ipcc speculatie is mijn conclusie.
Al dagen lezen we hier kritiek op de “400 privé vliegtuigen in Glasgow”. Maar als de Guardian dan gelijkaardige kritiek geeft op Boris Johnson die van Glasgow naar Londen vliegt, dan behoort de Guardian “tot de meest fanatieke apostelen van het broeikasevangelie”?
Klopt, de Guardian weet wat goed voor zijn verkoopresultaten is.
Je verhaspelt wat. Het zijn deelgroepen. Of wil je alles dichtgetimmerd hebben? Niet te lezen.
Dit is nu precies wat The Guardian wenst! Gratis propaganda ongeacht door wie.
Valt me tegen van Climategate om dat niet door te hebben!
Dat weet je niet. Er kunnen vele redenen zijn voor het een als het ander.