Van een onzer correspondenten.
De laatste Olympische winterspelen van deze eeuw, over zo’n kleine tachtig jaar, zouden wel eens flink averij kunnen oplopen door de uitstoot van CO2. Precieze modelberekeningen van de Universiteit van Waterloo zouden dit aantonen, stelt persbureau Reuters.
De geleerden stelden vast dat Olympische oorden als Sankt Moritz en Lillehammer ‘Olympische relikwieën’ kunnen worden. Hun gastheerschap van die toekomstige spelen staat nu al op het spel door temperatuursverhogingen, aldus de bezorgde cijferaars. Alleen Sapporo zou het als Olympische dorp nog kunnen overleven, maar ook dat is maar ernstig de vraag.
Vanaf 2030 worden daarom Olympische gaststeden en hun inwoners contractueel verplicht ‘klimaatpositief ‘ te zijn. Hoe moet het met de open haard in de fraaie hotels tijdens de Spelen?
Het rapport stelt ook dat hogere ongevallen- en letselcijfers onder sneeuwsporters gedeeltelijk kunnen worden toegeschreven aan hogere omgevingstemperaturen en slechte sneeuwcondities. Onderzoekers ondervroegen daarom Olympische atleten en die vonden dat 89 procent van de weerpatronen van invloed zijn op de sportbeoefening, 94 procent vreest dat klimaatverandering nadelig is voor de sport.
Je vraagt wat, je krijgt wat. Hoe ook de klimaatalgebra van de hele verre toekomst ons iets op de mouw wil spelden, moeder natuur bepaalt anders. In Olympisch dorp St. Moritz was deze kerst een absoluut onverwacht meteorologisch sneeuwrecord. AlpineAdventures schreef:
‘Wat een kerstgeschenk! Liefst 60 centimeter sneeuw viel als vers poeder in St. Moritz en 120 centimeter in de bergen. De Zuidelijke Alpen laten een overvloedige sneeuwval zien. Verschillende weerstations geven een hoeveelheid sneeuwval aan die alle records verbreken.’
St. Moritz blijft natuurlijk wel een Olympisch dorp, wat rammelende modellen ook voorspellen.
***
Voor de zekerheid de ‘mogelijke’ ramp nu maar op ‘over 80 jaar’ gezet, zodat hier voorlopig weer over getamboereerd kan worden.
Vroeger dan anders was Andorra, en vele skigebieden in de omgeving daarvan, deze winter vele dagen onbereikbaar door de hevige sneeuwval.
Ook Hiemsta en Kuipers Munnike moeten al weer dagenlang verkondigen dat de temperaturen ‘gemiddeld’ zijn (Knars, knars).
Dinsdagochtend -12.9, een koude-record in Villena aan de Costa Blanca, leuk voor de overwinteraars. Vandaag in El Mundo een bericht dat de Middellandse Zee bij Valencia ineens 20 cm hoger stond. Denk dat Klaver/Jetten cs direct zouden roepen ‘Zie je wel, de zeespiegelstijging!’ Volgens het Spaanse weerinstituut werd die verhoging echter veroorzaakt door de drukgolf als gevolg van de uitbarsting bij Tonga.
In Canada is het 52 jaar niet zo koud geweesr.Hoor je niet van Hiestra en kornuiten. Maar fijn dat zij het weer weten voor de komende eeuw maar niet van volgende week>
Zelfde breedte graad als hier andere kant van de wereld heeft de kou goed huisgehouden deze winter, maar hier hoor je er niets van, dat moet je zelf allemaal uitzoeken.
Maar voor het zelfde geld had het ook hier kunnen zijn.
Trouwens al de hele winter zijn de Amerikanen flink gebukt onder de kou gegaan, en nog.
Voor gewenste wetenschap zal je wel goed betaald worden. Tel het aantal klimaatrapporten en je kunt je niet meer aan die indruk onttrekken. Bij Timmermans is dat muntje nog niet gevallen.
Een zachte winter is wel gunstig voor de energie prijzen. Al bestaan die hier voornamelijk uit klimaatbelastingen .
GL in die lieve stad wil nu toch ineens een onderzoek naar de gevolgen van molentjes. Wat een fantastisch democratische partij is het toch he?
En trek u niets aan van die vuilspuiterij over peilingen en zo, want dat staat er natuurlijk helemaal los van.
Ja het is erg warm, minstens 1 graad warmer in de kou.
Zie ook de beelden.
Intrusion of Arctic air to kick off prolonged stretch of bitter cold in eastern US
https://www.accuweather.com/en/winter-weather/intrusion-of-arctic-air-to-kick-off-prolonged-stretch-of-bitter-cold-in-eastern-us/1128163