Een gastbijdrage van bioloog Hans Wolkers.
Onlangs berichtte de NOS over de plannen van de Australische regering om het Great Barrier Reef extra te beschermen door het verbeteren van de waterkwaliteit, het verminderen van erosie en het bestrijden van de illegale visserij. Critici vinden deze maatregelen zinloos omdat klimaatverandering – volgens hen de grootste bedreiging voor het rif – onvoldoende wordt aangepakt.
Tien jaar geleden voorspelden een aantal wetenschappers al een massale sterfte van het rif door klimaatverandering. Maar harde getallen uit 2021 laten een ander beeld zien: het rif is in een geweldige conditie. De maatregelen van de regering zijn dan ook überhaupt niet nodig. De waterkwaliteit is prima en ook de illegale visserij is minimaal. Geldverspilling dus.
Rond het Great Barrier Reef (GBR) doen al jaren doemscenario’s de ronde. Volgens Unesco is het rif in zo’n slechte staat dat dit prachtige natuurgebied daarom op de lijst van bedreigd natuur werelderfgoed geplaatst moet worden. In 2012 berichtte ook het wetenschappelijke tijdschrift PNAS dat het er slecht uitzag voor het GBR. Onderzoekers stelden dat het rif in continue verval is (onder andere door klimaatverandering) en voorspelden dat als er niets zou gebeuren het koraal binnen tien jaar zou afnemen tot slechts 5-10% van de oorspronkelijke bedekking.
Fig.2 Bron: Wikimedia
Maar is dit doemscenario uitgekomen en kloppen de statements van de milieubeweging en sommige wetenschappers wel dat klimaatverandering een grote bedreiging vormt voor het GBR?
Nee, stel de marien geofysicus Peter Ridd, die het GBR al meer dan 35 jaar lang bestudeert. Volgens hem verkeert het GBR op dit moment in een absoluut geweldige conditie. “Ondanks de claim van sommige koraalwetenschappers dat er de afgelopen vijf jaar maar liefst drie keer catastrofale rifschade is geweest, zien we nu een recordhoge koraalbedekking”, zegt Ridd in een gesprek via Zoom. “Die schade kan nooit zo dramatisch zijn geweest als ze claimden. Er is door sommigen flink overdreven, want dramatische schade en dan nu al zo’n spectaculair herstel, dat kán gewoon niet.”
Fig.3 Bron: Australian Institute of Marine Science
Ridd beroept zich hierbij op harde cijfers. Een langetermijn monitoring van het rif, uitgevoerd door het Australian Institute of Marine Science, laat namelijk zien dat het rif in 2020-2021 in topconditie verkeert. De schade van voorgaande jaren door cyclonen en de beruchte koraal-etende doornenkroon zeester is grotendeels hersteld. Volgens het instituut is de koraalbedekking met 25% tot bijna 40% toegenomen tot een recordhoogte in 2021. (fig.3).
Fig.4 Data: Australian Institute of Marine Science
Ridd wijst erop dat ook het in PNAS geschetste doemscenario van 2012, toen de koraalbedekking een duidelijke dip vertoonde, niet is uitgekomen. Integendeel: het rif heeft juist een sterk herstel laten zien. De alarmistische geluiden uit de hoek van sommige wetenschappers, milieubeweging en media blijken ongegrond: het rif blijkt een robuust ecosysteem te zijn dat zich snel kan herstellen van schade. Als mogelijke reden voor die doemscenario’s noemt Ridd het feit dat af en toe massale hoeveelheden koraal sterven door cyclonen of een uitbraak van de doornenkroon zeester. Dit wordt dan breed uitgemeten in de media en voor onderzoekers kan dat extra onderzoeksgeld betekenen. Herstel van het rif haalt de kranten echter meestal niet. “Ik denk niet dat dit opzettelijke leugens zijn”, zegt Ridd. “Ik denk dat er een extreme vorm van groepsdenken heerst, waarbij iedereen elkaar napraat, en tegenspraak niet wordt geduld, terwijl in de wetenschap juist het omgekeerde zou moeten gebeuren.”
Ridd ontkent niet dat de wateren van het GBR langzaam warmer worden. Wetenschappers voorspellen dat de watertemperatuur de komende decennia met 1-1,5 graad zal toenemen. Sommigen beweren dat dit het einde zal beteken van het GBR en dat 98 procent van het koraal zal afsterven. Maar volgens Ridd is deze kleine temperatuurtoename van het water geen enkel probleem. “Het GBR ligt in het zuidelijke deel van de koraaldriehoek. Hier komen dezelfde koraalsoorten voor als in de noordelijke delen rond Papoea en Indonesië, maar daar is het water wel zo’n 1,5 -2 graden Celsius warmer”, legt hij uit. “Ik verwacht daarom dat verreweg de meeste soorten dit gemakkelijk aan kunnen.”
En zelfs als de temperaturen te hoog lijken te worden denkt Ridd dat het koraal zich kan aanpassen. Koralen leven samen met kleurige algen, zoöxanthellen, die zuurstof en koolhydraten voor de poliep produceren. Bij te hoge temperaturen, stoten de koraalpoliepen echter de zoöxanthellen uit. Dit doen ze waarschijnlijk omdat hun kleurige gasten dan giftige stoffen gaan vormen. Dit zorgt voor koraalverbleking, maar vooralsnog geen dood koraal. Het blijkt dat de poliep en de zoöxanthellen zich onder deze omstandigheden na verloop van tijd toch kunnen aanpassen, waardoor het gebleekte koraal weer een algensoort vindt om mee samen te leven, waardoor ze kan herstellen. “Door dit aanpassingsmechanisme van bleken en weer nieuwe algen opnemen overleeft het koraal al millennia lang wisselende omstandigheden”, stelt Ridd. “Vooralsnog is er absoluut geen wetenschappelijk bewijs dat het rif een kleine opwarming van het zeewater niet zal overleven. Integendeel: Ik zie het GBR als een robuust natuurgebied dat uiterst veerkrachtig is en goed bestand is tegen wisselende omstandigheden, inclusief klimaatverandering.”
***
Wat hebben we hier aan. Peter ridd verklaart hier opnieuw zijn collega’s tot leugenaars. Daar is hij voor ontslagen wat in hoger beroep nogmaals is bevestigd. Deze man die zomaar loopt te roeptoeteren dat er eigenlijk niks aan de hand is brengt grote aantallen mensen in gevaar. Onderzoekers van klimaatverandering, de staf er omheen en vooral bestuurders die dit moeten managen. Kortom een heel ecosysteem is hierdoor in gevaar. Dat rif zelf is niet interessant. De fotograaf van national geographic en filmer voor de bbc zijn al jaren geleden langs geweest en voor het toerisme is het niet van belang. De stranden van Sydney trekken een veelvoud aan publiek en vandaar sf zie ze er toch niks van.
Peter’s ontslag –> juridische shit
Wetenschappelijk staat hij fier overeind.
Geen rifprobleem
Ook niet in Indonesie waar het veel warmer is en ook bleeching voorkwam.
Kortom
Geen klimaat probleem
Only clashing interests and ego’s
Eab, je sarcasme komt niet over. Jammer.
Het heeft bij mij ook even geduurd voordat ik het door had.
@AnthonyF 20 feb 2022 om 13:18- EAB = sarcasme. Dus ben ik altijd voorbereid.
@FCh – ‘klimaatrealisten’ gaan uit van feiten; het gaat niet slecht met Great Barrier Reef.
‘Groen-linksje jongens en meisjes’ geloven dit soort verhalen van vijf jaar geleden https://www.nationalgeographic.nl/milieu/2017/06/als-we-zo-doorgaan-zijn-alle-koraalriffen-over-30-jaar-verdwenen
Er is zeker wel wat geweest, maar natuur hersteld, zou niet goed zijn dat er geen nieuwe bomen kwamen voor die nu zijn omgewaaid, kwestie van tijd.
Al die wetenschappers, en er zijn er bij die een prachtig dik salaris hebben maken van een mug een olifant om hun salaris te behouden.
Het is algemeen bekend dat er veel propaganda bedreven word omtrent de GBR, er was zelfs een YouTube kanaal waar je de stand van zaken kon bekijken, waarna aan het licht kwam dat de informatie van hen niet klopte.
Een minister is zelf een duik gaan nemen om het met eigen ogen te gaan bekijken.
Ook in het Caribische gebied hoorde je vaak van verbleekt koraal, dan weer door urine en dan weer door de zonnecrème van de snorkelaars.
Maar uiteindelijk bleef alles gewoon koraal tot heden, soms sterft het en soms komt er weer nieuw, anders was er geen zee maar een koraal eiland, de wereld.
Zelfs Jacques Yves Cousteau, waar ik vroeger met veel plezier naar keek bleek achteraf ook dingen gedaan te hebben wat niet klopte.
Hij liet zelfs een inktvis iets doen, dit had schijnbaar met intelligentie te maken, ik meen uit een watertank kruipen en er vaselijk bleekmiddel in te schudden.
Uit de Discussion van het artikel dat “net het omgekeerde vermeldde” (:pnas.org/content/109/44/17995,
“In conclusion, coral cover on the GBR is consistently declining, and without intervention, it will likely fall to 5–10% within the next 10 y. Mitigation of global warming and ocean acidification is essential for the future of the GBR”.
Uit: PNAS.org/content/109/44/17734 (een editorial nav het voorgaande artikel “dat net het omgekeerde beweerde”):
“Outbreaks by the voracious coral-eating crown-of-thorns seastar (Figs. 1 B and C), tropical cyclones (Fig. 1D), and coral bleaching associated with extreme warm water events were responsible for 42%, 48%, and 10% of the overall coral mortality, respectively.
“Unfortunately, global warming is tied to the frequency of coral bleaching events (9) (and quite possibly to the intensity of severe storms), and there seems to be little on the horizon that will much improve the near-term outlook for these two sources of mortality.”
De vraag is nu: snapt Fch het wel?
Fch is geblokkeerd.
@FCh: “Tien jaar geleden voorspelden een aantal wetenschappers al een massale sterfte” is iets anders dan wat u schreef “wetenschappers voorspelden dat koraalriffen in 10 jaar zouden uitsterven!” …
Hier toch een artikel gevonden uit 2010 [ Coral reefs in crisis: reversing the biotic death spiral ] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989627/ . In dit artikel wordt niet gesproken over uitsterven maar wel de dodelijke spiraal
Het GBR is een ideaal onderwerp voor alarm; bijna niemand kan controleren of het waar is. Hetzelfde geldt afgelegen gletsjers. De patronen zijn steeds hetzelfde; jarenlang gedram over ‘verontrustende ontwikkelingen’ ergens ter wereld, waarna dit wordt ontkracht, en een ander onderwerp ergens anders reden voor ‘alarm’ wordt.
Het is hoog tijd voor alarm vanwege het verspillen van vele miljarden terwijl de causaliteit binnen allerlei complexe systemen onvoldoende in beeld is.
Verder is bij de ongeruste massa structureel te weinig zicht op de tijdlijnen; zelfs als de ijskap van Groenland helemaal smelt zal het duizenden jaren duren voordat alles in de zee gestroomd is. Tegelijk zullen de meeste ‘klimaatongerusten’ op hoge leeftijd een natuurlijke dood sterven voordat de zeespiegel een halve meter gestegen is, en hun huizen zullen tegen die tijd vanwege hun ouderdom en bouwkwaliteit achterhaald en vervangen zijn.
Het GBR is de ijsbeer van het zuidelijk halfrond.
Een bijzonder fenomeen dus waar de ‘deskundigen’ het nog niet over eens zijn. Het onderzoek daarnaar, populatiegroei door uitsterving, kan pas echt verder als er nog een paar miljard wordt vrijgemaakt. Kom op Kaag, je kunt het; Nederland staat achter je.
Nu Jetten heeft begrepen dat je met kernenergie kunt verwarmen, moet iemand hem wellicht ook eens uitleggen dat je met kernenergie kunt koelen, om te beginnen bij het GBR.
Het mooiste is dat onder een smeltende gletsjer op Groenland nederzettingen hebben gevonden van Noormannen van tussen 850 en 1100 jaar
Bedankt Hans Wolkers voor deze bijdrage.
Dit 2.500 km lange koraalrif werd door klimaatalarmisten aangeduid als een voorbeeld wat de gevolgen voor de opwarming van de aarde kunnen zijn.
Zij stelden dat het koraal zou verdwijnen, maar dat werd tegengesproken door wetenschappers die er echt onderzoek naar doen en het verbleken bleek een andere oorzaak te hebben zoals en in het verleden werd omschreven.
Elders in de wereld kwam dit niet voor, in het Caribisch-gebied en in de Rode zee ook niet en het mooie er van is dat je het zelf kan zien door er te gaan kijken.
Toch blijven deze klimaatalarmisten er maar over doordrammen, echter er is helemaal geen koraalcrisis, net zo min als een klimaatcrisis.
Ja er zijn wat klimatologische-veranderingen maar dat heeft weer te maken met het weer en dat verandert nog gedurende de dag en is overal verschillend.
De storm Eunice die bij ons veel schade veroorzaakte werd in OP1 op NPO1 tv door Jort Kelder als voorbeeld van klimaatverandering aangemerkt, echter Helga van Leur, een aanhanger van de klimaathype, stelde als meteoroloog dat dit niet zo was maar te maken had met de weersomstandigheden van hoge en lage druk en de straalstromingen in de hogere luchtlagen, zo zie je maar.
Eigenlijk is dat ook het geval met de overstromingen vorig jaar in Valkenburg en het Geul dal in Zuid-Limburg, veroorzaakt door langdurige harde regenval op één plaats, omdat die bui op dezelfde plaats bleef hangen en dat was ook vlakbij in Duitsland het geval waarbij er modderstromen van de bergen naar beneden kwamen omdat daar nauwelijks beplanting was om het water vast te houden en dan glijdt de aarde af vanwege een grote hoeveelheid water die door de bodem kan zakken en dit water naar beneden stroomt over de rotsbodem, de glij weerstand is dan bijna nul.
De gevolgen hebben we gezien met ongeveer 200 doden.
Toch werd dit in de media toegeschreven en later ook door het KNMI aan de opwarming van de aarde, hierdoor was dit dan het gevolg van extreem weer en zo kun je alles hiervan de schuld geven.
Echter het is de natuur op onze aarde die dit al sinds zijn bestaan veroorzaakt.
En toch is Helga klimaat ambassadeur, aanhangende het geloof eromheen.
Dus helemaal snappen doe ik het niet.
Dat viel mij ook op en toch heeft ze het gezegd en mijn verwondering hierover heb ik ook in mijn commentaar laten blijken.
Misschien schuift Helga langzamerhand op richting klimaatrealist. Zou een revolutie bij het KNMI kunnen inluiden…
Ik heb het haar ook horen zeggen.
En. Willem 77, misschien inderdaad een lichte verandering. Wellicht express geprogrammeerd? Om zo voorzichtig en langzaam, bijna ongemerkt een draai te maken? Zodat het uiteindelijk lijkt alsof “ze” er altijd al zo over dachten zoals hier gedacht wordt? ( Denk aan Schopenhauers quote over de waarheid)
Jort Kelder; mag ik even een emmer?
Goed verhaal over het Grand Barrier Reef en de publicaties van Peter Ridd. Hoewel deze informatie al een tijdje geleden is gebracht is het goed dit “kroonjuweel” uit de grijpgrage vingers van de klimaatmaffia te houden.
Prima foto overigens Hans. Elke (jonge)dame tussen de 4 en 104 smelt hierbij weg. Houd Greenpeace in de gaten dat ze hem niet jatten.
Ben zaterdag op “werkbezoek” bij een open morgen van Extinction Rebellion geweest. Moet de ervaringen nog even laten bezinken.
Dank je Rene,
Interessante analyse van de foto. Wellicht mijn adres en tel. nummer bij de foto vermelden…
Hans,
Tot mijn spijt moet ik je melden dat adressen en telefoonnummers door Climategate.nl als zijnde vertrouwelijk worden behandeld. Die worden dus niet gepubliceerd.