Foto Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Een nieuwe website van de katholieke kerk maant gelovigen om een meer duurzame levensstijl aan te nemen. Het is de plicht van de mensheid om ‘rentmeester van de schepping’ te zijn, aldus een emotioneel pleidooi van de kerk.

Katholieken worden opgeroepen om minder vlees te eten, vooral het openbaar vervoer te nemen in plaats van in de eigen auto te mogen rijden en plastic voor eenmalig gebruik en andere verspillende gewoonten te vermijden. Gelovigen worden overgehaald deel te nemen aan een ‘culturele revolutie’ om de manier waarop de mensheid omgaat met de natuurlijke omgeving en financiële systemen, te veranderen. Men brengt klimaatverandering in verband met de belangrijke asset van het Christendom, te weten ‘het lijden’:

‘Onze Schepper heeft de menselijke familie geroepen om de rentmeester van de schepping te zijn, maar we hebben die oproep verwaarloosd. Onze hetere, vuilere, dodere planeet vergroot het risico op lijden. Vooral de meest kwetsbaren lijden’. Bron: Gizmodo.com

Paus Franciscus, sinds 2013 hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk, heeft milieubewustzijn tot een onderdeel van zijn missie voor de kerk gemaakt.

Vanuit Rome zijn inmiddels verschillende initiatieven voor ‘klimaatrechtvaardigheid’ ondersteund. Zo werkten in 2020 16 congregaties van Dominicaanse nonnen samen met investeringsbank Morgan Stanley om een ​​‘fonds voor klimaatoplossingen’ van meer dan $ 100 miljoen op te richten om projecten met energie-efficiënte technologie te ondersteunen. Eerder deze week kwamen 10 katholieke werkgroepen met vijf morele normen voor klimaatfinanciering.

Toch ligt ‘klimaatverandering’ gevoelig binnen de katholieke kerk, zo bleek bij de eerdere publicatie van herderlijke brief Laudato Si die gaat over milieu en klimaat. Zie ook hier en hier.

Veel Amerikaanse katholieken hoopten dat de encycliek hun bisschoppen zou inspireren om van klimaatverandering een prioriteit te maken. Maar zodra het document in 2015 werd gepubliceerd, vertoonden de Amerikaanse bisschoppen echter terughoudendheid. Ze bleken de aansporing van de paus in hun leringen en acties grotendeels te negeren. Sommigen namen openlijk afstand van het klimaatstandpunt.

Amerikaanse conservatieve gelovigen noemden de klimaatbevlogen paus in dit verband zelfs een ‘nepchristen’. De katholieke website is een nieuwe poging om geloof en klimaatverandering met elkaar te verbinden.

***

Voor verdere oriëntatie, hier de website.

Bronnen: Los Angeles Times, Gizmodo.com, Austral.edu, ioscience.iop.org.

***