‘Klimaatcrisis’ is geen wetenschappelijk begrip maar een politieke slogan’.
In de ‘klimaatzaak van de eeuw’ diende Shell onlangs zijn bezwaren in tegen het ‘dappere’ vonnis van de rechtbank Den Haag. Shell ging vorig jaar in beroep tegen de uitspraak waarbij de rechter het wereldwijde klimaatbeleid van de groep overdroeg aan Milieudefensie. Ook de leveranciers en klanten van Shell, een groot deel van het Nederlandse volk dus, moesten eraan geloven.
Het bezwaarschrift van Shell, zonder de talrijke bijlagen, beloopt meer dan 200 pagina’s en presenteert belangrijke juridische argumenten. Maar Shell spreekt Milieudefensie niet tegen op de feiten: de ‘gevaarlijke’ klimaatverandering blijft onweersproken. Lucas Bergkamp vraagt zich af of Milieudefensie daardoor niet al met 1-0 voor staat.
Een gastbijdrage van Lucas Bergkamp.
De zondvloed komt eraan!
De Haagse rechtbank stelde vorig jaar mei vast dat ‘gevaarlijke klimaatverandering’ de inwoners van Nederland ernstig bedreigt. De rechter had daarbij vooral het oog op de meters hoge zeespiegelstijging ‘tot 3 meter’ die het KNMI voorspeld heeft, want wat warmer weer zal voor Nederlanders welkom zijn.
Niemand heeft de rechter uitgelegd waarop die voorspelling van het KNMI gebaseerd is. Het KNMI heeft een extreem, uiterst onwaarschijnlijk scenario genomen (een aantal aannames) en daarmee niet-gevalideerde klimaatmodellen gevoed. Inmiddels is keer op keer gebleken dat die modellen niet overeenstemmen met de metingen en steevast de gevolgen van klimaatverandering overdrijven. Als je die modellen dan ook nog koppelt aan een hoogst onwaarschijnlijke toekomst, dan krijg je een gegarandeerde apocalyps die beleidsmatig echter geheel en al irrelevant is.
Om de aldus vastgestelde ‘klimaatcrisis’ te bestrijden beval de rechter Shell om tegen 2030 de uitstoot van CO2 wereldwijd in de volledige keten met minstens 45% te verminderen. De redenering van de rechter die tot dit resultaat leidde was ingegeven door de overtuiging dat waar de democratie faalt, de rechter de morele plicht heeft de planeet en de mensheid te redden.
De complexiteit van de energietransitie
De advocaten van Shell schieten met hun grieven enkele grote gaten in de boeg van het schip dat de rechtbank Den Haag te water heeft gelaten. In die argumentatie speelt naast een reeks aan juridisch-technische argumenten de mogelijke taak van de rechter in het klimaatbeleid een belangrijke rol. Eigenlijk zegt Shell ‘zelfs al zou de rechter oordelen dat zij zich met het klimaatbeleid van bedrijven mag bemoeien, dan nog kan de rechter geen nuttige bijdrage leveren en slechts een enkel bedrijf te gronde richten’.
Dat argument stoelt Shell op de complexiteit van de energietransitie. Die transitie vereist een gecoördineerd samenspel tussen vele elementen waarover een oliebedrijf slechts een zeer beperkte controle heeft. Of bijvoorbeeld mensen kunnen overstappen van een benzine-auto naar een elektrische auto hangt af van factoren zoals de beschikbaarheid en prijs van e-autos, het aantal laadpunten en de snelheid van opladen. Hetzelfde geldt voor het afstappen van gas voor verwarming: hoe doe je dat als er geen alternatief is?
De wetgever-rechter
Dit is inderdaad de zwakte van de wetgever-rechter: zij wil wel maar kan niet. Het Urgenda-vonnis heeft de burger veel geld gekost, maar niets bijgedragen aan het klimaatbeleid, laat staan aan het klimaat. In Milieudefensie’s klimaatzaak kan de rechter Shell wel een bevel opleggen, maar niets doen aan de leveringszekerheid van energie en de energiearmoede die haar oordeel onvermijdelijk zal creëren.
Het rechterlijk oordeel kan bovendien niet worden bijgesteld in functie van gewijzigde omstandigheden, zoals de oorlog in Oekraïne. Tot 2030 zullen Shell en eventuele andere ondernemingen die Milieudefensie voor de rechter sleept, aan een emissiereductie van 45% gebonden zijn, met concurrentievervalsing tot gevolg maar geen enkel gunstig effect op het klimaat. Slechts een rechter met een Kantiaanse morele missie kan voor deze inherente tekortkomingen van haar klimaatbeleid ongevoelig zijn.
Democratische rechtstaat
Tegen het vonnis maakt Shell ook bezwaar gebaseerd op het idee van de democratische rechtsstaat. Daarbij gaat het om de vraag naar de rechterlijke bevoegdheid in een democratie: staat het de rechter vrij om in te grijpen in de bedrijfsvoering van een internationale groep van ondernemingen op grond van ‘ongeschreven’ recht dat de rechter meent te ontwaren? De bezwaren van Shell zijn echter veelal ingebed in de context van civielrechtelijke argumenten en daardoor minder dwingend.
De principiële, grondwettelijke bezwaren tegen de bemoeienis van de rechter met het beleid dat door de volksvertegenwoordiging is bepaald, staan evenwel nog recht overeind. Er zijn grenzen aan de rechterlijke bevoegdheid die voortvloeien uit de machtenscheiding en de wetten. Zo bepaalt artikel 12 van de Wet algemene bepalingen dat een rechter geen uitspraak mag doen ‘bij wege van algemene verordening, dispositie of reglement’. Het vonnis van de rechtbank Den Haag tegen Shell is een algemene verordening onder het mom van een tot een bedrijf gericht bevel, aangezien de redenering van de rechter steeds tot hetzelfde algemene resultaat zou moeten leiden: bedrijven moeten op grond van het ongeschreven ‘rechtersrecht’ hun wereldwijde emissies beperken.
De ‘deugende rechter’
Plato, die niet zoveel op had met democratie, bedacht dat het ideaal zou zijn indien de koning tevens filosoof zou zijn. Deze filosoof-koning zou niet alleen over de noodzakelijke politieke vaardigheden beschikken, maar tevens filosofische inzichten hebben, die hem in staat zouden stellen de juiste afwegingen te maken. Toen een filosoof vervolgens tot koning van Sicilië werd benoemd, bleek dat hij zijn toevlucht moest nemen tot tirannieke methoden om de macht te behouden.
In Nederland ontwikkelt zich nu ook zo’n soort systeem dat het met de democratie en wetten niet al te nauw neemt. Niet omdat er sprake zou zijn van een filosoof-koning (wij hebben tenslotte ‘Koning Pils’), maar omdat het fenomeen van de ‘deugende rechter’ zich opdringt. Vergelijkbaar met de ‘filosoof-koning’ is dit een rechter die op basis van superieure morele inzichten de democratie bijstuurt, daarbij gebruik makend van juridische vaardigheden en retoriek. Als je een rechtszaak wilt winnen, kun je natuurlijk moeilijk aankomen met dit soort confronterende argumentatie. Dat maakt het punt evenwel niet minder waar.
De destructie door ‘duurzame’ energie
In het vonnis van de rechtbank Den Haag en het bezwaarschrift van Shell zal men tevergeefs zoeken naar een bespreking van de negatieve gevolgen die de doorgedreven drang naar hernieuwbare energie op het milieu heeft. De enorme ontbossing die door het Europese biomassa-beleid is veroorzaakt, bestaat in deze juridische werkelijkheid kennelijk niet.
De gevolgen van nog meer en steeds grotere windturbines en zonne-parken op het landschap, de natuur en de publieke gezondheid zijn genoegzaam bekend. Toch zag de rechter er geen probleem in om Shell tot nog meer investeringen in hernieuwbare energie te verplichten, alsof dat geen politieke afwegingen vereist. En dat terwijl kernenergie een veel minder belastende optie is die bovendien, in tegenstelling tot windenergie, de emissies substantieel omlaag zal brengen.
De burgerrechten
In het bezwaarschrift van Shell ontbreken voorts de rechten en belangen van burgers. Het is evident dat het vonnis van de rechtbank de belangen en rechten van zowel Nederlandse als buitenlandse burgers ernstig aantast. Ten gevolge van dat vonnis zal bijvoorbeeld het eigendomsrecht worden beperkt. Burgers zullen hun benzineauto eerder dan gepland bij het schroot moeten zetten en een nieuwe elektrische auto aanschaffen. De gasverwarmingsinstallatie kan daar ook bij, want die verwarming moet ook eerder elektrisch.
Het idee achter het BEG-initiatief is om die belangen en rechten voor het voetlicht te brengen. In de rechtszaal zijn de burgers onder de bus gegooid omdat dat noodzakelijk zou zijn om de ‘gevaarlijke klimaatverandering’ het hoofd te kunnen bieden. ‘Nood breekt wet’, dus voor de moreel superieure rechter breekt de klimaatnoodtoestand de Grondwet. En ook de burger zou kennelijk offers moeten brengen om de ‘gevaarlijke klimaatverandering’ te bestrijden.
De macht van de klimaatbeweging
Niets toont de macht van de klimaatbeweging beter aan dan het taboe dat de beweging heeft weten te leggen op het ter discussie stellen van de ‘klimaatcrisis’. Er is geen groot bedrijf dat openlijk vragen durft te stellen bij het idee van de ‘gevaarlijke klimaatverandering’ en het gebruik van irrealistische scenario’s die ‘getunede’ klimaatmodellen tot voorspelbare resultaten dwingen. Zo ook Shell in de zaak tegen Milieudefensie: hoewel Shell niets zegt dat het bestaan van de klimaatcrisis bevestigt, durft zij het ook niet aan om twijfel te zaaien. Want twijfel zaaien is fout en dan krijg je de klimaatbeweging, groene politiek en publieke media over je heen.
Voor een bedrijf als Shell zou het eenvoudig zijn om de werkelijke stand van de klimaatwetenschap in de rechtszaal voor het voetlicht te brengen. Vennootschappelijk risicomanagement laat dat echter niet toe. De vraag is echter of de rechter op andere gedachten kan worden gebracht zonder duidelijk te maken dat de ‘klimaatcrisis’ geen wetenschappelijk begrip is, doch slechts een politieke slogan. Bij gebrek aan feitelijk tegengas lijkt het erop dat Milieudefensie al op een 1-0 voorsprong staat.
Kosten en baten van klimaatbeleid
Laten we even aannemen, hoewel het IPCC en de Europese Commissie er niet van willen weten, dat er een ‘klimaatcrisis’ bestaat. De vraag is dan niet alleen wat Shell aan die crisis zou kunnen doen, maar ook of eventuele maatregelen doeltreffend zullen zijn en, zo ja, welke kosten en baten daaraan verbonden zijn. Met andere woorden, wegen de baten van een maatregel op tegen de kosten ervan? Het rechtsbeginsel van proportionaliteit, dat zowel bij de toepassing van mensenrechten als in het aansprakelijkheidsrecht een sleutelrol speelt, eist dat maatregelen meer baten dan kosten dienen te genereren, dus een netto-voordeel vertegenwoordigen.
In eerste aanleg heeft de rechtbank slechts vluchtig de bezwaarlijkheid en de proportionaliteit van de reductieverplichting voor Shell beoordeeld en tegen dat oppervlakkige oordeel voert Shell terecht grieven aan. De bezwaarlijkheid en proportionaliteit van de reductieverplichting voor burgers en ondernemers in Nederland en de rest van de wereld is niet in het oordeel betrokken, want burgers en ondernemers hadden geen stem in de procedure. Ironisch genoeg werd ook het milieu door Milieudefensie veronachtzaamd, want alles mag worden geofferd in de strijd tegen de gevaarlijke klimaatverandering, dus ook het milieu. In hoger beroep moeten de rechten van burgers en ondernemers en het belang van democratie en milieubescherming op de voorgrond staan.
Bezorgde Energie Gebruikers
De BEG groep wil de belangen en rechten van energiegebruikers in hoger beroep verdedigen en het debat aangaan over de stand van de wetenschap en het belang van milieubescherming. Tot nu toe heeft dit initiatief niet mogen rekenen op aandacht in de mainstream media. Voor de financiering van de plannen geven de overheid en de Postcodeloterij ook niet thuis; zij zijn al met de klimaatbeweging in zee gegaan en zijn er bovendien alleen voor grote organisaties. Aan de andere kant mag Milieudefensie rekenen op ruime subsidies en overvloedige aandacht in de media. Zonder media-aandacht en subsidies is de financiering van een rechtszaak echter een ander verhaal.
Uit deze status quo blijkt de enorme macht van de klimaatbeweging: degene die haar tegenwicht kan bieden, durft het niet en degene die het wel durft, kan het niet, vanwege gebrek aan middelen. Daarom valt de Nederlandse burger en ondernemer keer op keer tussen de wal en het schip. Dat is ook het lot van de tanende milieubescherming die nu volledig ondergeschikt is gemaakt aan het toenemend totalitaire klimaatbeleid.
Algemeen belang
Zo kan Milieudefensie met het belastinggeld van alle burgers mooie sier maken bij een klein groepje groene zeloten. Onder het mom van het algemeen belang en wetstoepassing voltrekt zich in de rechtszaal een uitgekiend machtsspel op basis van modelmatige scenariowetenschap, ideologie en morele hoogdraverij. Inmiddels kan de verdwaasde burger zich niet langer herkennen in dat algemene belang en smelt het vertrouwen in de onpartijdigheid van de rechter langzaam weg.
Met Milieudefensie is noch het milieu noch de burger in de rechtszaal vertegenwoordigd. Toch goed dat er een BEG is.
***
Milieu- en klimaatjurist Lucas Bergkamp publiceert regelmatig in Wynia’s Week, vooral over actuele bedreigingen van de democratische rechtsstaat. Hij is sinds kort ook adviseur van de BEG-groep en de Stichting ‘Milieu en Mens’.
Bron: Wynias Week hier.
Voor steun aan het project bezorgde energiegebruikers ga naar hier.
***
Uitstekend betoog. Bedrijven zouden eens meer ruggengraat moeten tonen tegen de loze retoriek van praatjesmakers als Milieudefensie en Greenpeace.
Dit artikel bedoelde ik, toen ik gisteren dit commentaar schreef bij het bericht over het boek van Simon Rozendaal in reactie op de bijdrage van Cornelia .
Het draagt eraan bij dat we langzaam maar zeker wegzakken in de drek en volledig uit het oog verliezen waar het ook weer over ging, culminerend in de verzuchting ; ‘ laat ook maar ‘. De boev(en)- Shell- lachend wegkomen met de buit en de Donald Polsen op het schild wordengehesen:
” Verstandige was het geweest naar de echte experts te luisteren die teruggaan naar de oorsprong , maar het is dat wonderlijke mechanisme waardoor de energietransitie gewoon werd uitgerold terwijl iedereen over elkaar heen valt en men alleen nog maar leest wat hotemetoten schrijven die zelf geheel verstrikt zijn geraakt in de materie . Zodanig dat het lachwekkend wordt. ”
Zie mijn artikel op deze site ook: ” Milieu defensie voert kamikaze aanval uit ” en ”de-petten-van-shell”
Een van de weinige goede artikelen in Wynia’s week was dat over ‘ de machtigste man van Nederland ‘ Boudewijn Poelman ‘. Mooi voorbeeld ook van hoe dat principe van schouder ophalen werkt. ( vorige week werd bekend dat hij nu Wakker dier financiert )
( Gisteren mocht een directeur van een school met zonnepanelen in de Gelderlander het woord ‘stroomdiefstal’ laten vallen. Het wachten is nu op een compensatie regeling voor de dieven en zo gaat het steeds verder )
Ja, stroomdiefstal! Ze hebben het nog steeds niet begrepen.
Gerrit Hiemstra was helemaal lyrisch over de stroomopbrengst zon en wind gisteren: “de energieprijs was zelfs negatief” Halleluja!
Begrijpt hij niet dat dat betekent, dat er betaald moest worden om van die stroom af te komen, nadat eerst de opwekkers er al voor betaald waren?
@paul Bouwmeester ,
Ik bedoelde nu juist te zeggen dat WIJ het maar niet -willen – begrijpen en laten gebeuren. ZIJ hebben heel goed begrepen hoor, hoe ze met een dubbele diefstal wegkomen straks en de burger die geen zonnepanelen de rekening laat betalen . Om daarvoor de weg te bereiden was dit artikel een opmaat en de woorden die ze Gerrit Hiemstra lieten zeggen . De Gelderlander is een van de meest fanatieke kranten van DPG media als het gaat over de ‘verkoop’ van maatregelen inzake de energietransitie , alsook de Provincie.
https://bureaulesswatts.nl/parasieten/
Hee Bert, één parasiet heeft je reactie al gelezen! (Zie het duimpje-omlaag.)
@ Johan D. Het hele verhaal hierboven is dus terug te voeren naar de invoering van de salderingsregeling door Kees Vendrik ( directeur Triodos bank nu ) en Samsom ( lees ook mijn boekje :-) waarmee het boekhoudkundig energie besparen werd ingevoerd , culminerend in het ‘ net zero ‘ streven van bedrijven als Shell die daarmee miljarden binnenharken ( CCS/ waterstof , VPPA’s. Artikel ‘ de grote zwendel’ )
Tja Hetzler, maar als ze dat doen gaat wellicht de subsidiekraan dicht want nog meer dan bedrijven is de Nederlandse overheid doodsbang voor de toorn van Greenpeace, Urgenda, ER, Vollenbroek enz. En met overheid bedoel ik in dit geval dus de TK.
Maar wie weet, wellicht dat daar verandering in komt nu D66 even wat anders aan het hoofd heeft dan klimaatwaanzin.
je bedoelt
de miljarden subsidie voor de volstrekt nutteloze ccs
die anders misgelopen wordt….
Die ‘A’ ben ik. Ik weet niet wat er mis ging.
Zorgelijk, maar vooral schadelijk voor de democratie en bescherming van de burgers zijn de eerdere casus, waarbij de rechterlijke macht (RM) in Nederland in haar vonnis / arrest pure politiek bedrijft op basis van overdreven activistische ideologisch gebaseerde klimaat doemvoorspellingen en daarbij stelt het ‘algemeen belang en mensenrechten’ te dienen.
Met behulp van de RM zijn de milieu-/ klimaatactivisten de baas in Nederland geworden. Kritiek op klimaatwet / stikstofwet / – beleid is ook daardoor bij voorbaat gemarginaliseerd, danwel volledig geweerd in Nederlandse mainstream media / NPO.
Blijkbaar is het bij rechters nog niet doorgedrongen dat hun beslissingen onomkeerbaar gevolgen hebben. Wetten kunnen evolueren met de tijd en aangepast worden, zeker als ze zware maatschappelijke gevolgen meedragen. Een rechterlijke beslissing is definitief zolang deze niet door een hogere rechtbank vernietigd werd als dit nog mogelijk is. Het gevolg is dat het parlement daarna de schade moet herstellen met knoeien aan de bestaande wetten wat de wetsonzekerheid nog meer doet toenemen.. Van rechters wordt niet gevraagd dat ze wetten maken, dat is de taak van het parlement.
Daarom is het van belang dat de BEG-groep meer steunbetuigingen krijgt.
Tot nu toe hebben ze pas 4753 ondertekenaars.
Dat moet toch makkelijk omhoog kunnen?
https://bezorgdeenergiegebruikers.nl/ik-doe-mee/
De petitie tegen het eredoctoraat voor Frans Timmermans kreeg er meer dan 23000.
Dit is minstens zo belangrijk. Een rechtszaak tegen Greenpeace en consorten!
Als zo goed als niemand het weet zullen er ook geen ondertekenaars zijn.
Daarbij zeggen veel mensen het zal wel los lopen, wij gaan dit niet meer meemaken, het zal onze tijd wel duren.
Als je je niet een beetje ergens in verdiept volg je gewoonweg klakkeloos de media kanalen, immers wat hun zeggen is waar.
Paul, je hebt groot gelijk. Ze hebben meer steun nodig. In het kader van “Put your money where your mouth is.” heb ik gelijk een kleine donatie gedaan. Verder ga ik dit via social media promoten.
Als de link ook op Geen Stijl geplaatst wordt zal het aantal ondertekenaars toenemen, vermoed ik.
De wereldbevolking als geheel zal aan het idee moeten wennen dat een deel van de aarde door natuurlijke veranderingen van tijd tot tijd onbewoonbaar zal blijken voor grote groepen mensen. Zoals dat al vele miljoenen jaren te doen gebruikelijk is.
Enerzijds omdat de zeespiegel door volstrekt natuurlijke oorzaken stijgt, anderzijds omdat het vele jaren achtereen zo koud zal worden dat langdurig in de koude omstandigheden leven voor grote groepen geen optie is,
De vraag is slechts wanneer die fenomenen plaats gaan vinden en of je er tijdig op kunt anticiperen zo dat het middel niet erger is dan de kwaal. Tot nu to zijn die aangedragen middelen allemaal destructiever voor de leefomgeving dan wat we aan voorzieningen hadden.
Een Akademik Lomonosov kerncentrale is dan zo gek ng niet. Tenzij de hele aarde een ijsklont wordt. Wat ook al eerder gebeurde. Voorlopig is adapteren nog verreweg de beste oplossing. De weg van de geleidelijkheid lijkt me raadzaam.
Goh gaat de zeespiegel nu eindelijk stijgen. Pijnlijk voor het optrekje a raison van 12 miljoen USD, het eiland Martha’s Vineyard. van oud-president obama of heeft hij toch meer voorkennis? sry frans galjee en met omicron vlot het ook al niet meer zelfs niet met nieuwe varianten. De bangmakerij heeft gefaald, meer en meer mensen krijgen het door. Alles complot-theorieën noemen helpt niet echt vooral niet als de een na andere blijkt uit te komen.
Zo’n stuk geeft de burger moed al zinkt die wel weer direct in de schoenen als je ziet, hoe weinig ondertekenaars er zijn voor de BEG groep. Gezien het verschil met de aantallen die de Timmerfrans petitie tekenden, proef ik een beetje; tegen zijn is prima, maar het moet niet te serieus worden en geen geld kosten. Kijk de klimaathype en de energietransitie zullen wel een roemloos einde vinden maar met flink wat tegengas zullen de enorme kosten en andere ellende aardig beperkt kunnen worden.
Op kleine schaal probeer ik met verkondigers van het klimaatevangelie tot een gesprek te komen. Daar heb ik de tijd, energie, wat kennis en de toestemming van mijn echtgenote voor. Heel leuk kan dit overigens zijn. Binnenkort geef ik een samenvatting van zo’n gesprek. Momenteel probeer ik een contact te maken met de Klimaat generaal Tom Middendorp. Die Oekrainers nemen ook generaals op de korrel dat moet mij toch ook lukken. Mocht iemand mij een adres kunnen bezorgen graag. TM mag mij vanuit een tank te woord staan. Om een jongerenterm te gebruiken ‘dat lijkt mij vet”.
Door een computerbug geef ik soms meerdere vinkjes per keer, hoewel soms terecht is dit onbedoeld.
De “geneugten” vd e-auto : https://www.telegraaf.nl/video/1808299389/doodeng-elektrische-auto-vliegt-uit-het-niets-in-brand
Nieuwe duurzaamheidsrel (betaalmuur) ; Na de grote controverse over de biomassa, hangt een nieuwe duurzaamheidsrel in de lucht. Minister Rob Jetten (Klimaat) reserveert miljarden aan subsidie voor het afvangen en onder de Noordzeebodem pompen van CO2. Hij noemt deze techniek, CCS genaamd, noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen. Maar schuiven we ons afval zo niet onder het tapijt?Op Barrow Island, een natuurreservaat voor de Australische westkust, moest het gebeuren. Of liever: eronder. Energiebedrijf Chevron tuigde er installaties op om de CO2 die vrijkomt bij een groot aardgasproject af te vangen en op te slaan in een steenmassa twee kilometer onder het eiland. Gorgon zou het grootste CCS-project (letterlijk: koolstof afvang & opslag) ter wereld moeten worden, met 4 miljoen ton opgeruimde CO2 per jaar. Maar vijf jaar na de start kampt het nog steeds met technische problemen.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1014096066/broeikasgas-onder-bodem-noordzee-pompen-nieuwe-duurzaamheidsrel
In een artikel in de Telegraaf over de rol van de vrouw in de prehistorie stond deze opmerkelijke zin: “12.000 jaar geleden varieerde de temperatuur in Frankrijk van -25 graden in de winter tot 9 graden in de zomer.”
Het was destijds dus achterlijk koud in deze contreien! Gelukkig zette de AGW toen al in en is het daardoor hier nu veel behaaglijker. Maar nu moet die vreselijke AGW wel stoppen, hoor.
Respect voor jouw vele bijdragen op dit forum, maar…
Hoe kun je bovenstaande weten als de oudste culturen (allemaal) nog maar zo’n 6000 jaar oud zijn?
6000 jaar??? Sommige “ontaardde” archeologen spreken over de piramides in Egypte die minimaal tussen de 10000 en 12000 jaar oud zijn. Ook in die tak van wetenschap zijn er eigenwijze mensen die zich niet neerleggen bij het begrip concensus, immers wetenschap is in de eerste plaats het betwijfelen van de opgedane kennis. UvL Stolker: ‘Wetenschappers zijn mensen van inzicht, maar ook van twijfel’ https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2020/09/stolker-wetenschappers-zijn-mensen-van-het-inzicht-maar-ook-van-de-twijfel
Geen idee!
Kan ook zijn dat de aarde van 12.000 vC tot 1870 nC door natuurlijke oorzaak opwarmde, er toen mee stopte en dat vanaf 1870 tot heden de opwarming door mensen is veroorzaakt. Wie het weet mag het zeggen.
Henk
Voor sommige mensen gaat kennis verder dan even buiten kijken en voelen wat voor weer het is.
Ik neem maar even aan dat je de bewering dat de aarde miljoenen, nee miljarden jaren oud is. Nee, ik was er ook niet bij.
Klap eens in je handjes. Ja, je hebt gelijk, met die culturen.
Waarom zou Shell al te zeer te hoop lopen tegen het idee van AGW? Het bedrijf is één de hoofdrolspelers op de gasmarkt (LNG) en had ook in het verleden weinig reden zich tegen de booreilandkapers van Greenpeace. Die hielden al booreiland kapend immers de prijs van olie op peil.
Ik pleit overigens al jaren voor het oprichten van een Shell-standbeeld. Een grote gouden jacobsschelp – het liefst voor de poorten van het binnenhof – die ons er dagelijks aan herinnert dat wij zonder de verworvenheden der fossiele brandstoffen HELEMAAL NERGENS zouden zijn.
Ze (Shell) moesten eigenlijk bij het begin, beginnen.
Het hele CO2 verhaal klopt niet van begin tot einde.
De opwarming van de aarde komt niet van meer CO2.
Meer CO2 komt van meer opwarming.
Ik heb mijn best geprobeerd dat op deze draad aan het einde uit te leggen.
https://wattsupwiththat.com/2022/04/22/why-is-the-co%E2%82%82-concentration-rising/
Maar. Ja. Het blijkt dat ik inderdaad alleen sta.
Zielig, he.
Nou noet voor mij, hoor.
Gij, sukkelaars.
lees van mijn eerste commentaar:
https://wattsupwiththat.com/2022/04/22/why-is-the-co%e2%82%82-concentration-rising/#comment-3504361
Niks alleen
Ik doe ook mee
Henry in Zuid-Afrika 18.21
Dat de CO2 volgt op de opwarming is in de betrouwbare wetenschap geaccepteerd, maar komt natuurlijk niet uit, bij onze goocheme klimaat floepers. Wat je ook nergens vermeld ziet is de jaarlijkse zaagtand die de Co2 metingen van Mouna Loa op Hawai tonen op de grafiek. Oorzaak is de invloed van de seisoenen op de oceaan en de continentale plantengroei. De afstand tussen piek en dal is zo’n 7 ppm, bekijk zo’n grafiek en geniet ervan!
Mijn gesprek met de heer Herman Philipse over zijn klimaat interview in de Trouw wordt op verzoek van hem niet weergeven op deze site. Het gesprek was prettig en open, mogelijk dragen mijn aan hem overlegde inzichten vrucht.
Het goede nieuws is dat mijn echtgenote ook heeft getekend voor de BEG groep, het slechte dat ze mijn zakgeld voor de volgende maand, in de club kas heeft gestort. Gelukkig is het woensdag Koningsdag, dat wordt zaken doen.
Rene
De oorzaak vd zaagtand is juist omdat de areas waar CO2 moet zinken in de noordpool area elk jaar kleiner wordt vanwege de opwarming daar.
Er gaan miljarden tonnen CO2 elk jaar rond de evenaar in de lucht.
HCO3- +UV/ Heat = CO2 + OH-
Die moeten bij de Poolgebieden weer in oplossing gaan
CO2 + 2H2O + koud = HCO3- + H3O+
Even wat zeer eenvoudige boekhouding. Door verbranding van gas, olie en kolen komt er jaarlijks 40 GtCO2 in de atmosfeer, dat staat als een paal boven water. De oceanen en biosfeer nemen de helft daarvan op, ondanks de opwarming. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer stijgt dan jaarlijks met 20 GtCO2, dat is 5 GtC ofwel 2.5 ppm.
Dirk
Het gaat over het kleiner worden vd zink areas waar die miljarden tonnen CO2 die natuurlijk vrijkomen aan de evenaar weer moeten oplossen. Bij Antarctica is die gelijk gebleven maar bij de noordpool niet. Weet jij hoeveel dat kleiner is geworden?
Henry,
Als de oceanen en biosfeer (allebei ongeveer evenveel) per saldo 5 GtC per jaar opnemen, dan neemt grosso modo de oppervlakte en/of capaciteit van de sinks alleen maar toe.
Dirk
er zijn andere factoren
https://wattsupwiththat.com/2022/04/22/why-is-the-co%e2%82%82-concentration-rising/#comment-3505483
Henry,
Het verhaal van Frans Schrijver over de oorzaak van de CO2-toename is uiterst ongeloofwaardig, het bevat zeer bizarre aannames. Ik zou zeggen, gebruik eenvoudige logica.
Zelf heb ik andere informatie die ik plausibeler vind, maar ik zal er eens dieper induiken. Vooralsnog ben ik de zakenman die zijn zakgeld woensdag op een gewiekste manier gaat opkrikken.