Een gastbijdrage van Marinus de Korte.
Generale repetities van wat er zal gebeuren als groene energie uitvalt, duiken over de hele wereld op, en geven een onheilspellend beeld van de toekomst.
Lessen uit Californië, Texas, Europa en Australië tonen aan dat als de “Keep it in the Ground“-beweging erin slaagt het gebruik van fossiele brandstoffen te stoppen, de samenleving wordt ontwricht.
In 2021 heb ik aan den lijve ondervonden wat de gevaren zijn van een te grote afhankelijkheid van wind- en zonne-energie. Hoewel een samenstel van factoren er de oorzaak van was dat de stroomvoorziening van Texas in een groot deel van de staat uitviel tijdens een periode van extreem koud weer die winter, dient de vervanging van betrouwbare kolengestookte elektriciteitscentrales door industriële windfaciliteiten in het westelijke deel van de staat toch als hoofdschuldige te worden aangewezen. Hoewel windpromotors en -apologeten probeerden de verantwoordelijkheid van de storing in de schoenen te schuiven van regelgevers en aardgascentrales, was het het tekort aan windenergie op een kritiek moment voor een groot deel van het elektriciteitsnet funest. Bijna volledig gedreven door politiek, niet door de marktvraag, zijn wind- en zonne-energie nu goed voor ongeveer 28 procent van de elektriciteitsvoorziening in Texas.
Gegevens van de Electric Reliability Council van Texas toonden aan dat vijf dagen voordat de eerste sneeuwvlok viel, wind en zonne-energie 58 procent van de elektrische stroom van de staat leverden. Toen vormden zich wolken, daalde de temperatuur en stopte de wind tijdelijk, waardoor meer dan de helft van de wind- en zonne-energie in drie dagen offline ging en tijdens de storm nooit meer terugkeerde. De problemen werden erger toen de windturbines bevroren en zonnepanelen met sneeuw en ijs werden bedekt.
Omdat het elektriciteitsnet van Californië steeds “groener” is geworden onder verschillende wetten die zijn opgelegd om klimaatverandering te bestrijden, moesten Californiërs elke zomer wennen aan black-outs en brownouts. Met wind en zonne-energie ter vervanging van kolen, aardgas en kernenergie op het net, en elektriciteit ter vervanging van aardgas voor koken, verwarming en verwarming van water, is het systeem onbetrouwbaar geworden.
Wanneer Californiërs het meest stroom nodig hebben – in de zomer voor airconditioning en om die elektrische voertuigen op te laden om op een normale dag naar het werk te gaan en boodschappen te doen, of om te ontsnappen aan seizoensgebonden bosbranden, valt de stroom uit, waardoor de bewoners in het donker snikheet zitten opgesloten en mogen hopen dat de wind de vlammen niet hun kant op blaast.
Californië onderscheidt zich door tegelijkertijd de slechtste luchtkwaliteit van het land te hebben, tussen de hoogste benzine- en elektriciteitsprijzen, de meeste elektriciteit opgewekt door hernieuwbare bronnen en het minst betrouwbare elektriciteitsnet. Dat laatste is geen toeval. Het is een direct gevolg van de Californische mandaten om elektriciteit te gebruiken die wordt opgewekt door wind- en zonne-energie.
Ook Europa heeft de afgelopen jaren te lijden gehad van grootschalige stroomstoringen. Europa nam het voortouw in de sprong naar hernieuwbare energie, met als gevolg snel stijgende prijzen en stroomtekorten.
Vooral de stroomstoringen van vorig jaar waren acuut. Zoals Reuters en andere media meldden, resulteerden de zwakke winden in heel Europa afgelopen zomer in industriële windinstallaties die veel minder elektriciteit opwekten dan verwacht en nodig was. Black-outs en gedwongen sluitingen van fabrieken waren heel gewoon.
In Groot-Brittannië zorgden zwakke of afwezige wind ervoor dat turbines tegen het najaar van 2021 op meer dan 65 dagen minder dan 10 procent van de verwachte capaciteit produceerden, ondanks beloften van energiebedrijven en de regering dat windinstallaties niet minder dan 10 procent van hun nominale vermogen zouden produceren gedurende meer dan zeven dagen per jaar. De productie van windenergie daalde dit jaar met 20 procent.
Toen viel het tweede kwartje. Elektriciteit uit zonne-energie ging tijdens de late zomer en vroege herfst sterk achteruit. In december bedekten sneeuwstormen enorme zonnepanelen in Engeland. Industriële zonne-energie leverde in december dagenlang minder dan 2 procent van het verwachte vermogen.
Het antwoord van Europa op deze problemen was het heropenen van enkele eerder gesloten kolencentrales en het vertrouwen op meer aardgasimport uit Rusland. We weten hoe dat laatste is verlopen.
In een reactie op Europa’s aanhoudende energiedebacle vertelde Ralph Schoellhammer, een assistent-professor internationale betrekkingen aan de Webster Vienna Private University in Wenen, aan Newsweek:
“De huidige energietransformatie in Europa is waarschijnlijk de grootste geopolitieke blunder sinds de Tweede Wereldoorlog, de laatste keer dat de verkeerde ideologieën dompelden miljoenen mensen onder in wat met recht de donkerste periode van de menselijke geschiedenis kan worden genoemd.”
Nu stelt Duitsland, dat de anti-kolenstrijd in de EU leidde, zijn havens en energiemarkten open voor uit het buitenland geïmporteerde kolen. Engeland heroverweegt zijn de facto moratorium op fracking. Geconfronteerd met de brute energierealiteit en een boos electoraat, lijken energiezorgen de klimaatproblemen in Europa te overtreffen, althans voorlopig.
Ondanks het feit dat Australië over veel steenkool en een van de meest betrouwbare energiesystemen ter wereld beschikt, is het het afgelopen decennium ook grotscheeps op wind- en zonne-energie overgestapt. Zoals overal waar regeringen deze overgang hebben afgedwongen, stegen de stroomprijzen, ondanks herhaalde beweringen dat wind- en zonne-energie goedkoper zijn dan traditionele stroom, en de verslechterde de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening.
Zoals beschreven op de website “Stop deze dingen”, hebben Australiërs de afgelopen jaren te maken gehad met zowel hogere prijzen als herhaalde, wijdverbreide stroomstoringen tijdens hittegolven, waarbij duizenden huishoudens en bedrijven zonder elektriciteit zaten, soms urenlang.
Wanneer de wind ging liggen, heeft de Australische energiemarktexploitant een stroomstoring en stroomonderbrekingen opgelegd aan bepaalde industriële faciliteiten om te voorkomen dat het hele netwerk in een regio instort. Om te voorkomen dat de verplichtingen van de klimaatovereenkomst van Parijs worden geschonden, heeft de Australische regering de stroomvoorziening stopgezet in plaats van kolencentrales te laten draaien als een draaiende reserve om in tijden van piekvraag de productie op te voeren.
Ondertussen gaan China, India en de rest van de ontwikkelingslanden vrolijk verder met het bouwen van nieuwe kolencentrales, waardoor de uitstoot stijgt en hun economieën blijven groeien. China, India, Pakistan en anderen delen niet het magische denken van het Westen over energie.
Ik hou niet van gedwongen bezuinigingen voor dwaze doeleinden. Het is dwaas te geloven dat we het klimaat kunnen beheersen door ons energieverbruik. Wat er in Europa aan de hand is, toont aan dat anderen moe worden van het dragen van het energieboetekleed als straf voor de zonde van het gebruik van fossiele brandstoffen. Ik hoop dat deze trend zich voortzet.
***
Bronnen: Niet veel mensen weten dat; Boston Wereldbol; het Heartland Instituut; Nieuwsweek; Reuters; Stop deze dingen.
***
Goed artikel heer de Korte, maar de titel is fout.
Moet zijn: ‘Wat gaat er gebeuren nu de groene energie hopeloos blijkt te falen?’
Afijn, laten we even afwachten wat het ledencongres van D66 oplevert over 2 weken en Macron zijn plannen voor KC’s met kracht gaat omzetten in daden.
Veranderingen in windsnelheid veroorzaakt door klimaatverandering kunnen toekomstige windenergieproductie beïnvloeden. Naarmate de investeringen in windenergie toenemen, toont de daling van de windsnelheden in Europa de noodzaak aan om beter te begrijpen hoe klimaatverandering de productie van hernieuwbare energie negatief kan beïnvloeden.
https://www.energymonitor.ai/finance/risk-management/weekly-data-changes-in-wind-speed-caused-by-climate-change-may-affect-future-wind-power-output
Ook KNMI voorspelt toekomstig minder wind en zon uren.
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/dagen-met-weinig-wind-en-zon
Weerplaza: 2022 de meest zonloze januari ooit.
https://www.ad.nl/binnenland/we-stevenen-af-op-meest-zonloze-januari-maar-vanaf-donderdag-gloort-hoop~abef6a87/
Scheffer, ik heb het al verschillende keren op deze website geschreven dat Alexander Bakker van het KNMI jaren geleden heeft geschreven dat de wind met 1% per jaar afneemt. Als we dan ook nog even de natuurlijke effecten van de NAO in ogenschouw nemen, een weergebied dat zich uitstrekt van IJsland tot de Azoren, waardoor het in heel Europa niet waait of de temp zakt etc, zie Wikipedia NAO https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Noord-Atlantische_Oscillatie Dan kan je dus zien dat er volkomen foute maatregelen worden getroffen en dus straks blackouts optreden en te weinig energie geleverd wordt. Daarbij levert dit geen CO2 afname maar een CO2 toename op hetgeen gelukkig heel goed is maar we hebben dan een volgende crisis gemaakt door domme politici, ze zijn ook nergens goed voor, maar het heeft duizenden zinloze miljarden vernietigd en we hebben er verschillende milieu problemen bij gekregen die onoplosbaar zijn waarvoor mijn hartelijke dank trekpop Robbie, leuk voor mijn kleinkinderen. Hierbij ook nog de vaccin crisis dat er duizenden mensen sterven door de vaccins dus een massamoord begaan door alle hierbij betrokken overheidsinstanties, waarbij de verantwoordelijken tot de doodstraf veroordeeld moeten worden.
Bob zegt
….dat Alexander Bakker van het KNMI jaren geleden heeft geschreven dat de wind met 1% per jaar afneemt.
Klopt.
https://www.climategate.nl/2019/10/84861/
En met de afname van wind ook een afname van neerslag. Een droge tijd ligt voor. Ik hoop dat jullie genoeg water op stand-by hebben.
Het antwoord is dat de waterstof buffer er nog niet is. Daarvoor moeter er eerst twintig jaar windmolens neergezet worden. Met flinke subsidie kan dan aan het einde van de levensduur van de neergezette windmolens een waterstof omzetting gerealiseerd worden. Mocht het zeewater in 20 jaar gemiddeld minder dan 4 cm gestegen zijn dan is bewezen dat windmolens wel degelijk het klimaat helpen. De modellen geven tenslotte meer aan. Betrouwbaarheid van levering is statistiek en het publiek begrijpt dat toch niet. Dan hadden ze maar niet allemaal tegelijkertijd hun auto willen opladen. Dat is sowieso een niet bestaand probleem. Er is in voortvarende gemeenten een laadplek per 100 auto’s zodat er stroom gemaximeerd wordt.
Probleem is dat er honderduizenden windmolens hiervoor neergezet moeten worden, alleen al voor Nederland. Dat past niet.
Het klimaat wereldje is gewoon een speeltje voor sommigen.
Zürich zijn ze proberen co2 neutraal te maken, gedeeltelijk met succes, stads-warmte, maar het water word verwarmd door vuilverbranding, en uiteraard weer biomassa, houtstook, dus net zo goed co2, ik verwacht dat ze het nog wel eens koud gaan krijgen.
Zonnepanelen, soms zijn er te veel, en dan schakelen we die gewoon toch een tijdje uit als het er teveel zijn.
https://www.gelderlander.nl/wijchen/door-zonnepanelen-op-school-leveren-die-van-mariska-en-constant-veel-minder-op-pure-stroomdiefstal~a545aa4e/
En ineens word binnen een paar dagen alles anders, ook Jetten spreekt andere taal.
Gas wordt als groen gezien in Brussel, Nederland staakt verzet.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/203959684/gas-wordt-als-groen-gezien-in-brussel-nederland-staakt-verzet
En de Duitsers, ja die gaan nu lekker gas boren in de Waddenzee.
Ineens staat de wereld op de kop en valt voor een groot gedeelte van het klimaatcrisis van hun stokje.
Het fraaie is dat het niet de leverancier is die alles afschakelt maar de omvormer zelf. Zodra de netspanning te hoog wordt, dus het moment dat in dit geval de school, flink gaat leveren die netspanning zo hoog wordt dat haar eigen omvormer ermee stopt. Dat is een ingebouwde beveiliging van de omvormers. Verder geldt natuurlijk dat de grootste de sterkste is. Je kan je ook afvragen waarom Liander geen dikkere kabels heeft gelegd. :)
Diefstal? Geen sprake van. Mooie kop in de krant maar is alleen een lokkertje om het artikel, betaald, te lezen.
En een tweede is; Waarom heeft deze mevrouw 30 panelen op het dak liggen? Acht tot tien is voldoende voor je eigen gebruik. Kan het ook een verdienmodel zijn?
Ja klopt 253 volt slaat de boel uit.
Ook dat is een fout van de leverancier, die zouden verplicht moeten zijn om te meten wat de piekspanning inmiddels is in de buurt, maar ja wat saus het hun, als ze maar kunnen verkopen.
Dit speelt trouwens inmiddels al in veel wijken, oudere wijken.
En het zou inderdaad verboden moeten zijn om meer panelen te leggen dan je eigen gebruik, en de saldereringsregeling had allang afgeschaft moeten worden, lijkt nergens op.
Theo, als die salderingsregel wegvalt dan haal je dus nooit je investering eruit. Die zonnepanelen gaan trouwens niet veel meer dan 10 jaar mee. Windmolens 10-15 jaar op zee, heb ik ervaring mee men schijnt niet te beseffen wat dat fijne zout doet. Zo desstructief als de pest.
Maar ja politici geloven in hun eigen leugens dat heb je bij incompetente figuren, die weten niks en kunnen niks alleen de boel in de soep laten lopen daar hoeven ze geen cursus voor te volgen want die krijgen ze bij de geboorte al mee. Robbie heeft er 5 extra bijgekregen die waren reeds latent aanwezig maar zijn door de vaccinatie weer geactiveerd een bijwerking van het vaccin net zoals hiv.
In Australië gebeurt dat wel op grote schaal. Als er tijdens lunchtijd weinig stroomvraag is en de zon brandt lekker op al die panelen dan kan men deze stroom niet kwijt. De energiebedrijven schakelen dan op afstand (slimme meters) de levering van de panelen op woonhuizen uit. Denk je dus fijn te kunnen verdienen aan je investering, staat op de meest lucratieve dagen de meter gewoon stil.
Weersafhankelijke energie is…..tja, weersafhankelijk.
Het klimaatbeleid zal energiearmoede, welvaartsverlies, astronomische kosten en grootschalige ecologische schade tot gevolg hebben. Bovendien zal het vertrouwen in de wetenschap worden geschonden, want, het klimaat zal zich voor nog niet 1% iets aantrekken van het op pseudowetenschap gebaseerd beleid.
Verreweg de belangrijkste reden om géén zonne-akkers te willen en eveneens géén windparken, is het verwoestende effect dat zij hebben op het leefmilieu en zo allerlei andere belangrijke waarden schaden.
Je moet als milieuclub toch wel erg in de war/kortzichtig zijn om niet te willen zien dat allerlei andere belangrijke waarden daaraan worden opgeofferd
Eens,
Daarom blijf ik me verbazen over de standpunten van de linkse groene partijen, waar ik nooit op gestemd hebt, maar die wel een bestaansrecht hebben in de zin dat zij ons leefmilieu en dat van het dieren- en plantenrijk zouden moeten willen beschermen.
Ik zie daar niks meer van terug. Men wil duurzaamheid bereiken door het verbannen van broeikasgasemissies. Dat is het enige overgebleven agendapunt. Het slopen en opstoken van bossen, de ecologische ellende van winning van zeldzame aardmetalen, het verjagen van zeeleven bij windparken op zee, het onteigenen van boerenland ten behoeve van zonnepaneeltjes, het lijkt ze allemaal niets te schelen.
Zou het de ontmaskering zijn van een puur marxistische partijlijn?
@Arjan Duiker 22 apr 2022 om 09:34 Die verbazing deel ik, want wat in hemelsnaam heeft lieden ooit op die gedachte gebracht ? Duidelijk leert de geschiedenis hoe energiedragers met oplopende vermogensdichtheid ook meer welvaart brachten. Windmolens en zonnepanelen hebben een vermogensdichtheid die maar een kleine fractie zijn die van fossiele en kernenergie. Hoe onnadenkend moet je dan zijn, als het geen kwaadwillendheid was?
In de toekomst is energie er niet meer voor iedereen.
Alleen de hoognodige zaken blijven draaien, het plebs, wij dus, krijgen energie als je genoeg credits hebt en als het er is. Europa zal een derde wereldland worden, wat zeg ik, kijk eens bij een gemiddeld winkelcentrum, we zijn al een derde wereldland, incluis lappen, lompen en mensen die op straat hangen.
O daar heb ik nog niet zo lang geleden een artikel over gelezen, energie zal in de toekomst niet meer voor iedereen beschikbaar zijn, kosten gaan de pan uit rijzen, luxe artikelen worden schaarser, en met panelen op het dak hoefde je je ook al niet meer rijk te voelen of te verzekeren van energie in de toekomst.
Er gaan nog veel gekke dingen gebeuren, maar misschien ontspringen wij nog een stuk van de dans.
Het gaat in principe allemaal niet meer echt om het klimaat al denkt het gros nog steeds van wel.
Het is de herverdeling, en het kapitaal wat onder het volk uitstaat, ook het pensioen uitbetalen naar hoe de economie draait, dan weet je toch al genoeg, de economie gaat in de toekomst op een veel en veel lager pitje draaien.
En kom je in de negatieve spiraal, dan komt de hyperinflatie.
Langzaam kruipt dit verder, het is al aan de gang, steeds meer armoede, voedselbanken in een rijk land, steeds meer daklozen, en ga zo maar door.
In Duitsland zijn al stroom automaten, mensen kunnen een bepaalde hoeveelheid stroom kopen, zo worden ze behoed voor totale afsluiting bij niet meer kunnen betalen, de beroemde energie armoede, die zich overigens bij veel alleenstaande bejaarden voordoet.
Ook hier over de grens in Duitsland staat al jaar en dag een klein tuinhuisje waar mensen voedsel in kunnen leggen waar de minder bedeelden zich wat uit kunnen halen.
Het machtige rijke Duitsland laat zijn burgers ook verrekken, schijnbaar het nieuwe normaal.
Maar het gekke, voor migranten en dergelijke is wel geld.
WEF, Great Reset, woorden die bijna geen burger kent of weet wat zich afspeelt en wat er werkelijk achter zit.
Vragen daar over in de kamer blijven waazig, en een open debat daarover zwijgt.
Als de burger te lang blijft slapen worden ze wakker in een andere wereld, misschien gaat de welvaart uiteindelijk naar de zwakkere landen die nog niet mee doen met deze onzin allemaal, wie weet.
Ik vind het vreemd dat in de link naar het KNMI men net doet alsof er al een manier is om energie in op te slaan.
“Gewoon” even acht maal het daggebruik opslaan en klaar is kees. Voor men zover is dat zulks mogelijk wordt, als dat al gebeurt, gaat er nog wel wat water door de zee. Luchtfietserij heet zulks geloof ik.
Het KNMI Kan Niet Modelleren Immers.
“Hoewel een samenstel van factoren er de oorzaak van was dat de stroomvoorziening van Texas in een groot deel van de staat uitviel tijdens een periode van extreem koud weer die winter, dient de vervanging van betrouwbare kolengestookte elektriciteitscentrales door industriële windfaciliteiten in het westelijke deel van de staat toch als hoofdschuldige te worden aangewezen.”
Wikipedia komt met andere informatie:
“State officials including Republican governor Greg Abbott[13] initially blamed[14] the outages on frozen wind turbines and solar panels. However, data showed that failure to winterize power sources, primarily those of natural gas, had caused the grid failure.”
https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Texas_power_crisis
Huidige powercrises wereldwijd heeft ook positief gevolg in EU en in Nederland:
Er komt meer ‘groene’ energie in Europa, nu aardgas en kernenergie beide zijn opgenomen in de ideologisch gedreven EU ‘groene’ taxonomie’ en dus wel als ‘groen’ wordt aangemerkt. Het sluiten van gascentrales en kerncentrales is nu geheel van de baan in Nederland.
Dus meer aardgas dus en meer kernenergie, om de nadelen van weersafhankelijke ‘hernieuwbare’ energietypen (zon en wind) te kunnen mitigeren. Het is een positieve ontwikkeling voor de nodige continu energiezekerheid in Nederland.
Het kabinet schaart zich hiermee achter een Brussels plan om aardgas als ’groen’ te bestempelen. Een ‘groene’ meerderheid van de Tweede Kamer en het kabinet verzetten zich daar juist tegen. Naast investeringen in gas wordt ook investeren in kernenergie straks als duurzaam gezien in EU
https://www.telegraaf.nl/nieuws/203959684/gas-wordt-als-groen-gezien-in-brussel-nederland-staakt-verzet
Gestaag wordt de ‘Groene Gekte’ door de ratio de nek omgedraaid.
Scheffer
Omdat “groene energie” bewezen niet bestaat, uitgezonderd de gewone kinetische energie, de wind en de zon als natuurlijke fenomenen uitgezonderd, moet je dus gewoon kiezen voor de beste oplossing.
En dat is voor een moderne samenleving dus kernenergie. Al het andere is mineralen verspillend speelgoed. Net als het wapentuig waarmee we nu druk doende zijn.
Maar ook dat laatste is na 100 jaar wapenindustrie nog steeds niet ingedaald. Het blijft een moeilijke bevalling.
@Scheffer, Peter van Beurden,
Beschouw fossiele brandstoffen als moedermelk.
Die is niet duurzaam maar wel nodig om je door een fase van je bestaan heen te helpen.
Scheffer, in principe kunnen we nu de energietransitie stoppen want wij hadden al de groenste gascentrales van de wereld. Die electrische auto is ook niet meer nodig. Autoos op LPG zijn milieuvriendelijker dan een e- auto tot 217.000 km dat is na de levensduur dus ook dat kan stoppen. Kortom wij hebben onze zgn. doelen al bereikt. Nu nog 11 thorium msr centrales en we hebben een giga robust energievoorzieningssysteem. Die ene extra of nog 2 erbij voor de ontzilting van zeewater tbv drinkwater langs de kust.
Daarna gaan we alle WEFFERS arresteren in Davos voor een tribunaal brengen en minstens 3x levenslang geven. Dan kunnen we weer een evht goed geldsysteem opbouwen nadat we alle centrale banken en de BIS hebben ontmanteld. Ook de EU ontmantelen en terug naar de oude EGKS alleen economische samenwerking en alle landen blijven autonoom. Alle gebouwen van de EU transformeren naar woningen voor vluchtelingen van oorlogen. Tussen de middag gezamenlijke maaltijden met Champagne. Sigrid Kaag maken we voorzitter van vrouwelijke woongroepen om hun belangen te vertegenwoordigen via nieuw leiderschap, transparantie, geen vriendjespolitiek zonder corruptie anders scheiden onze wegen er, kortom vanwege haar enorme in breng in de politiek en haar ervarenheid noemen we het nieuw leiderschap 2.0a
David Dirkse
Eens, Maar die fossiele koolstoffen kunnen beter worden gebruikt als basisgrondstof voor tal van producten, waardoor het onverantwoorde kappen en vernietigen van het leefmilieu van andere soorten dan de mens (bos/oerwoud) verminderd kan worden
wikipedia opvoeren als “betrouwbare” bron, je moet maar durven. Elke malloot kan er zijn policor gedachtegoed neerplempen, sterker nog als het niet in het plaatje past wordt het weggepoetst.
Zo is dat. Wikipedia wordt niet zoals gesuggereerd wordt door vrijwilligers beheerd, maar door een klein clubje uitgekozen lieden.
Wikipedia is net als Google, waardeloos, ze geven nauwelijks meer informatie waar je iets aan hebt, het is ook overgenomen door big-tech om het gewenste narratief te onderstrepen.
Wie verder wil komen zal zich moeten abonneren op nieuws van onafhankelijke bronnen en het zelf moeten controleren.
Een gulden stelregel is zodra een website mee gaat met de algemeen geldende narratief zoals gebracht door de wereldwijde media over klimaat, opwarming, migratie, corona, en nu weer de oorlog van de NAVO tegen Rusland kan meteen de bookmark verwijderen, daar heb je dan niets meer aan.
Wie meer weet zal er achter komen dat je in elke discussie tegen mensen oploopt die heilig overtuigt zijn van hun gelijk dat ze ’s morgens in de krant hebben gelezen, hoe duurder hoe meer waar of zo.
In onze huidige media is ALLES gelogen, verdraaid of eenzijdig belicht en met “nieuws” heeft het al helemaal niets te maken.
Als je praat over algehele controle, het begin is er al lang, maar uitbreiding loopt gestaag naar plan.
Eigenlijk zou ieder deze bank links moeten laten liggen want dit heeft niks meer met geldzaken van doen.
Klant Rabobank krijgt op betaalrekening inzicht over CO2-uitstoot van uitgaven
https://www.telegraaf.nl/financieel/1461878399/klant-rabobank-krijgt-op-betaalrekening-inzicht-over-co2-uitstoot-van-uitgaven
@Theo,
Een keer per maand wat cash geld van de bank halen en alles met muntjes en papiergeld betalen. Controleprobleem opgelost.
Sinds ik een tijd geleden door een grootgrutter werd geattendeerd op een bepaald product, dat ik dat jaar het meest had gekocht, ben ik gestopt met spaar- zegel-, mes-, beddengoed- en andere acties. Het gaat de grootgrutter en dus ook de bank geen reet aan wat ik koop en hoeveel of hoe vaak.
Als meer mensen gebruik gaan maken van cash geld dan gaan ze wel anders piepen. Zal wel niet meer lukken want het is zo handig. Alles in een apparaat. Volgen waar je bent. Volgen wat je waar aan wie en hoeveel betaald. Volgen met wie je appt, mailt en telefoneert.
Theo, dat doe ik al mijn hele leven met cash betalen, zelfs mijn auto, bevalt mij prima. Maar de mensen zullen er straks wel achterkomen hoe handig die electronische betalingen zijn, hahaha!! Je moet je bluetooth en wifi ook uitzetten als je door de stad loopt. Eigenlijk zodra je buiyten de deur komt.
Bart,
De oorzaak van de black-outs in Texas is het feit dat er onvoldoende direct oproepbare reserve capaciteit beschikbaar was om o.a. bevroren windturbines en gasleidingen te ontdooien. Dat is een gevolg van de manier waarop de elektriciteitsmarkt in Texas is georganiseerd. Texas is an “electricity-only” market, dwz electriciteit producenten krijgen alleen betaald voor daadwerkelijk geleverde electriciteit. In dit systeem is er geen financiële compensatie voor het op peil houden van reserve generatieve capaciteit (in een capaciteitsmarkt is dat wel het geval). Er werd dus niet/onvoldoende geïnvesteerd in fosssiele centrales die als achtervang kunnen functioneren. Immers, het overgrote deel van de tijd staan die stil en kosten alleen maar geld.. Investeringen in zon- en windenergie zijn in een electricity only market aantrekkelijk: producenten draaien niet op voor de kosten voor het op peil houden van strategische reserves, èn ze krijgen ook nog subsidie, ook in Texas. What could possibly go wrong?
https://www.americanbar.org/groups/litigation/committees/environmental-energy/articles/2021/summer2021-power-failure-by-design-the-texas-energy-market/
Bart Vreeken
Stel dat ze in Texas die weersafhankelijke bronnen niet hadden gehad, zouden die fossiele centrales dan ook in een deplorabele staat hebben verkeerd? Ik denk het niet. Nu is het een extra kostenpost. Anders niet.
Twee verschillende systemen naast elkaar moeten hebben, is per definitie duurder.
Johan D
Waarbij je dan wel de beste in stand moet houden. En daar horen de weer en tijdafhankelijke speeltjes als zonneakkers en windparken niet bij.
Energiedichtheid.
Zeventien was ik en zat verliefd op de achterbank van een Opel Rekord, hoog in de Pyreneeën. We waren de weg kwijt en de benzine was op. Mijn schoonvader ondernam een voettocht en kwam terug met een klein blikje benzine, afkomstig van en bestemd voor de grasmachine van een huis verderop. Nauwelijks één liter kolkte er het blikje uit en niet eens al de benzine kwam in de schuine vulpijp terecht.
De Opel startte en braakte na twintig seconden blauwe wolkjes uit. Wat wil je met tweetakt benzine! Het kleine litertje bracht de afgeladen auto, met imperial, naar de benzinepomp in een bergdorpje, we moesten er zelfs nog even voor klimmen!
Daarom, lezer, weet ik al zolang wat energiedichtheid betekent. Op één boterham fiets je toch vijf kilometer tegen de wind in!
Wij strijden niet tegen dwaze wetenschappers maar tegen de corrupte elite.
Wij strijden tegen machstwellustige parasieten.
Neem nou bijvoorbeeld D66. Die zojuist de onbeschofte narcist van Drimmelen er via de achterdeur heeft uitgeschopt.
Deze man is politicoloog. Academisch gevormd machtswellusteling. In alles en dus ook als haan naar de kippetjes. Leeghoofd van de ergste soort.
En die wetenschappers dan? Nou we kennen ze allemaal uit onze studietijd. Degenen die het zelfde diploma kregen als wij maar die er werkelijk nergens iets van snapten. Wereldvreemde zwamneuzen. De meeste van die types zijn of totaal ander werk gaan doen of levenslang werkeloos bewoner van het schaakcafé. Maar helaas… enkelen van hen zijn wel in staat goed te ouwehoeren. Die komen we dan later tegen als topambtenaar of politicus.
Gisteravond in het journaal van de Duitse zender NDR.
SPD Bundeskanzler Olaf Scholtz behoorlijk onder vuur vanwege de weigering om nu de reeds toegezegde zware wapens toch niet te leveren aan Oekraine.
En een mevrouw, die namens de SPD MP is in een deelstaat, ergens in het Noorden, die nu dringend wordt verzocht om op te donderen vanwege haar verzet tegen het voorstel om de gaspijpleiding vanuit Rusland niet in gebruik te nemen. Aan het licht is gekomen dat zij in het bestuur zit van een stichting die graag wil dat het gas uit Rusland blijft stromen.
Ja, die linkse deugmensen, daar kan je op vertrouwen hoor.
Nijboer, Kuiken, ga je knopen tellen.
De energietransitie wordt verkocht met het verzwijgen van een fundamentele denkfout.
De bewering dat RE( renewable energy) in een bepaalde periode x% van de stroom leverde is daardoor principieel onjuist.
Als voorbeeld neem ik water.
Stel u bent voor uw drinkwater afhankelijk van een bron die per jaar 1000 liter levert.
Dat is gemiddeld 3 liter per dag, genoeg voor één mens.
Toch bent u zonder een groot buffervat ten dode opgeschreven, want de ene dag levert de bron 20 liter en vervolgens 14 dagen niets.
Een mens kan maar 3 dagen zonder water.
Een land kan geen moment zonder stroom.
Criterium voor een energietransitie moet zijn levering uit een (strategische) buffer, dus vraaggestuurde energie en niet wat er toevallig is.
Die buffers voor zon- en windenergie zijn er niet en er is dus ook nog geen sprake van transitie.
Zonnepanelen en windturbines rechtstreeks verbinden met een vraaggestuurd net is gekkenwerk.
David Dirkse
Dus gewoon een moratorium op zonneakkers en windparken. Wat er al ligt gewoon en zonder subsidie, ook niet voor de waterstoffabrieken, alleen waterstof laten maken. Dan zal de gekkigheid snel over zijn.
Waarom zijn al die energieslurpende reuzen al niet lang geleden overgestapt op waterstof m.b.v. wind en zon? Gewoon omdat die wél kunnen rekenen.
Ze laten die kunst alleen na omdat het ontvangen van subsidie véél lucratiever is. En als de afhankelijkheid groot is, dan is de subsidie nabij.
@David Dirkse 22 apr 2022 om 11:27- De beruchte valkuil van het gemiddelde. Rationaliteit is er bij die lui niet bij.
NOS-radionieuws en nu.nl heden middag: Kabinet meldt, dat vanaf 1 januari a.s. géén Russisch gas meer wordt afgenomen. Huidige Russisch gas afname wordt tot eind van het jaar als wintervoorraad in lege aardgasvelden gepompt. Rijk garandeert prijscompensatie aan de energiemaatschappijen betrokken, als het Russisch gas te duur moest worden ingekocht. Ook zal dit jaar nog voldoende LNG uit buitenland worden aangevoerd en opgeslagen in lege gasvelden. Op dit moment importeert Nederland 6 miljard kuub gas. Door de uitbreiding van zogeheten LNG terminals voor vloeibaar gas in Rotterdam en de aanleg van een drijvende LNG terminal (LNG tankervloot) in de Eemshaven wil het kabinet voor het einde van het jaar zo’n 8 miljard kuub extra vloeibaar gas importeren uit andere landen.
https://www.nu.nl/politiek/6196659/kabinet-wil-voor-eind-van-het-jaar-van-russisch-gas-en-olie-af.html
Drie opslagtanks, elk met een opslagcapaciteit van 180.000 m3 maken het mogelijk in één keer grote hoeveelheden LNG te lossen. https://www.portofrotterdam.com/nl/logistiek/lading/lng/lng-terminal
Ik dacht eerlijk gezegd dat die LNG opslag nog moest worden gebouwd maar in Rotterdam hebben ze een opslag van een half miljoen kuub. Tussen de vloeibare vorm en gasvorm zit zo’n factor 600 als ik het goed heb begrepen. Voor hoeveel dagen is dit eigenlijk genoeg?? Het klinkt wel enorm maar als ik even terugdenk aan 50 jaar geleden toen ik stage liep op Pernis kwam er op een ochtend een treintje langs waarin we (mijn mede stageair en ik) 1 miljoen liter MEK (methylethylketon) voorbij zagen karren, kwestie van wagonnetjes tellen x inhoud
Eerst zien .. en dan geloven. Dat lijkt me het in het geval van Jetten en D66 de beste houding.
Ik ben benieuwd hoe Jetten dit kabinetsvoornemen gaat uitleggen en met harde cijfers gaat onderbouwen aan het parlement.
En al die gekkigheid terwijl er nog voor 1.000 miljard euro gas in Groningen in de grond zit (oude gasprijs). Dat geeft de overheid genoeg winst om alle Groningers van geheel nieuwe aardbevingsbestendige huizen te voorzien en nog honderden miljarden over te houden. Maar ja, men wil niet. Blijkbaar moet alles stuk in het westen, met dank aan de WEF & consorten.
Morgen de stroomprijs tussen 11:00-16:00 uur tot -0,27 per kWh. Dus stroom verbruiken wordt geld verdienen dank zij mijn anwb energie contract. En de windmolens moeten bijlappen.
Even ter informatie, hoe de EU en Nederland het gebruik van aardgas en LNG ziet als alternatief voor groene energie.
Ze hebben het alleen een andere naam gegeven. Zie hieronder mijn commentaar op 4 feb dit jaar op mijn Facebook-pagina:
Het is maar met welke bril je naar het voorstel van de Europese Commissie kijkt om (aard) gas of LNG en Kernenergie voorlopig voor de komende 30 jaar als duurzaam te beschouwen.
Doen ze dit niet, dan stort de economie in.
Nederland zit nu te protesteren maar een EU richtlijn uit 2014 omtrent alternatieven voor het gebruik van fossiele-brandstoffen zoals aardgas en LNG en biomassa is door Nederland in april 2017 vastgelegd in een Koninklijk Besluit na goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer en in juli 2017 werd het Klimaatakkoord van Parijs 2015 geratificeerd en dat alles in de demissionaire periode van kabinet Rutte II.
De inkt was nog niet opgedroogd en Kabinet Rutte III presenteerde zijn regeerakkoord en deed toen het tegenovergestelde en Nederland moet van het aardgas af, hoe ongeloofwaardig kun je dan zijn en dat werd weer door beide Kamers geaccepteerd.
Dan kun je deze politici toch niet meer serieus nemen en dat is nog maar een nette conclusie.
Het parlement heeft zich uitgesproken dat kernenergie een optie moet zijn voor de toekomst, maar in Brussel is Nederland tegen aardgas en kernenergie (centrales).
Geen wonder dat alles misgaat in het kabinet.
Theo 22 apr 2022 om 12:38
Hier uitgebreid overzicht. De QR pas is er al. Dit kan op diens schouders komen te staan.
https://www.accountant.nl/nieuws/2022/4/rabobank-geeft-klanten-inzicht-in-co2-uitstoot-van-hun-uitgaven/
Ter aanvulling:
Verwijzingen in Wat zal er gebeuren wanneer groene energie faalt
https://www.bing.com/news
Niet veel mensen weten dat.
https://www.heartland.org/topics/climate-change/index.html
The Heartland Institute Climate Change.
https://www.newsweek.com/
Newsweek – News, Analysis, Politics, Business, Technology
https://www.reuters.com/
Breaking International News & Views – Reuters
Prima overzicht en het besluit om van het aardgas af te gaan is een enorme verkwisting van belastinggeld en het zet heel Nederland op zijn kop voor lange tijd, terwijl aardgas overal in de wereld nog lang te koop is en kunnen we in die tijd onderzoek doen naar alternatieve energievormen die niet weersafhankelijk zijn, het milieu zo min mogelijk belasten en betaalbaar zijn voor de hele bevolking.
Zie ook het artikel in Trouw van 8 april 2021:
Ook aardgas dreigt straks als “groen” te worden gezien.
Link naar dit artikel:
https://www.trouw.nl/…/ook-aardgas-dreigt-straks-als…/
In dit artikel wordt er voor gepleit om aardgas niet als duurzaam aan te merken.
Blijkbaar is de redactie niet op de hoogte van de volgende richtlijnen van de EU en later door Nederland vastgelegd:
Richtlijn 2014/94/EU/ link naar het pdf document van het Europese parlement:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014L0094
Besluit infrastructuur alternatieve brandstoffen Overheid.NL;
https://wetten.overheid.nl/BWBR0039567/2017-06-24
Besluit infrastructuur alternatieve-brandstoffen.
Geldend van 24-06-2017 tot heden.
In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:
• alternatieve brandstoffen: brandstoffen of energiebronnen die, althans gedeeltelijk, dienen als vervanging van fossiele oliebronnen in de energievoorziening voor vervoer en die ertoe kunnen bijdragen dat de energievoorziening koolstofvrij wordt en de milieuprestaties van de vervoerssector beter worden. Het betreft hier onder meer:
o –elektriciteit;
o –waterstof;
o –biobrandstoffen, zoals gedefinieerd in artikel 2, punt i), van Richtlijn 2009/28/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen en houdende wijziging en intrekking van Richtlijn 2001/77/EG en Richtlijn 2003/30/EG;
o –synthetische en paraffinehoudende brandstoffen;
o –aardgas, met inbegrip van biomethaan, in gasvorm en in vloeibare vorm; en
o –vloeibaar petroleumgas.
Je gaat je toch afvragen waarom koolstof vrij, mens en dier en de natuur bestaan voor een groot deel uit koolstofverbindingen, zonder CO2 is er geen bestaan voor de bewoners en vegetatie op deze planeet.
Duurzaam ia een modekreet die per dag vele malen wordt gebruikt om de massa te hersenspoelen.
Elke keuze die wordt gemaakt gaat ten koste van iets anders. Waar het om gaat is om de meest verstandige keuze te doen. Als het ene duurt, mindert het andere.
Steeds volgens het oude principe, eten of gegeten worden en dat dan ook nog in overdrachtelijke zin.
Nadere informatie:
Bovenstaand document verscheen op de website van het Heartland Institute in:
Climate Change Weekly #431
Edited by H. Sterling Burnett, 14 april 2022
In this Issue:
What Happens when Green Energy Fails.
Link:
Climate Change Weekly #431
https://heartland67740.lt.acemlnb.com/Prod/link-tracker?redirectUrl=aHR0cHMlM0ElMkYlMkZoZWFydGxhbmRkYWlseW5ld3MuY29tJTJGMjAyMiUyRjA0JTJGY2xpbWF0ZS1jaGFuZ2Utd2Vla2x5LTQzMS13aGF0LWhhcHBlbnMtd2hlbi1ncmVlbi1lbmVyZ3ktZmFpbHMlMkYlM0Z1dG1fc291cmNlJTNEQWN0aXZlQ2FtcGFpZ24lMjZ1dG1fbWVkaXVtJTNEZW1haWwlMjZ1dG1fY29udGVudCUzRENsaW1hdGUlMkJDaGFuZ2UlMkJXZWVrbHklMkIlMjUyMzQzMSUyNTNBJTJCV2hhdCUyQkhhcHBlbnMlMkJXaGVuJTJCR3JlZW4lMkJFbmVyZ3klMkJGYWlscyUyNTNGJTI2dXRtX2NhbXBhaWduJTNEQ0NXJTJCNDMxJTJCJTI1Mjg0JTI1Mjk=&sig=47bsLb8eppGc7vh3bN5g4McjqzzqirUZThiRpUS7vX8U&iat=1650026913&a=%7C%7C476514057%7C%7C&account=heartland67740%2Eactivehosted%2Ecom&email=Oai7oShyvkbolQlgVHsz2DTfTABugRx1fkV%2B0Brdf%2Bk%3D&s=34ddf616678e5c7be53cd8ac49e53931&i=558A1617A8A30807