De huidige inflatiegolf komt niet voort uit “monetair beleid”, maar uit een vernietiging van de productiviteit, die de reële kosten van de hele economie enorm verhoogt. Dat is alles een koekje van eigen deeg.
Inflatie, leveringstekorten, energieschaarste, een uitbraak van energiearmoede onder de bevolking en weldra mogelijk ook levensmiddelenschaarste zijn allemaal voor een groot deel het directe uitvloeisel van het opzettelijk handelen van de politieke elites, die verantwoordelijk zijn voor het economisch beleid in de westelijke landen.
Een Man-Made Disaster !
***
Auteur: Dr. Gerd Held.
Prijzen zijn een van de meest elementaire zaken die de stabiliteit van een land en de samenhang van zijn samenleving bepalen. Hun consistentie is de basis waarop het vertrouwen, de toewijding en het doorzettingsvermogen van mensen zijn gebouwd. Als zich hier een radicale verandering voordoet, wanneer het algemene prijspeil plotseling fors stijgt, leidt dit tot een diepe schok voor de economische, bestuurlijke en culturele architectuur van een land.
Andere crises die net de grootste dreiging leken te zijn, lijken dan ineens vreemd ver weg. Een inflatiegolf raakt mensen veel sterker, ze raakt hun dagelijks leven veel directer. En het ziet er veel breder uit. Het devalueert niet alleen geld, maar ook werk, de toegevoegde waarde van bedrijven en de lopende rekening van de staatsinfrastructuur. En dit geldt vooral als het nieuwe prijsniveau naar verwachting permanent zal blijven. Dit alles is van toepassing op de inflatiegolf die zich de afgelopen jaren geleidelijk heeft opgebouwd en die nu veel landen, waaronder hoogontwikkelde landen, met grote kracht treft. Ze heeft haar hoogtepunt nog niet bereikt. In de grondstoffen en voorproducten hebben zich al veel prijsstijgingen voorgedaan, maar deze zijn nog niet doorgevoerd in de prijzen van de eindproducten. En zelfs op dit niveau is er geen zichtbaar element dat de prijzen uiteindelijk terug zou kunnen brengen naar hun oude niveau. De huidige inflatiegolf is een ingrijpende en langdurige verandering. Het is alsof het hele land in één keer naar ‘slechter terrein’ wordt verplaatst.
Inflatie? Het is een prijsrevolutie
Er zijn talloze flutwoorden in onze tijd die, door ondoordacht gebruik, alles en niets betekenen. Een zo’n flutwoord is ‘inflatie’, dat wordt gebruikt om de huidige inflatiegolf te beschrijven. Dit is bedoeld om elke prijsstijging van goederen te dekken – zonder informatie te verstrekken over waar deze prijsstijging op is gebaseerd. Er valt dus een belangrijk verschil weg: aan de ene kant is er de stijging van de prijzen, die teruggaat op overmatige geldaccumulatie. Dus naar een veranderde verhouding tussen geld en goederen. Dit is ongetwijfeld een van de elementen van de huidige inflatiegolf die wordt veroorzaakt door het ‘easy-money‘-beleid van de centrale banken.
Maar aan de andere kant kan een inflatiegolf ook worden veroorzaakt door veranderingen in de reële economie, dat wil zeggen in de goederen en de omstandigheden waaronder ze worden geproduceerd. Wanneer de omstandigheden verslechteren, stijgen de kosten en dit wordt weerspiegeld in de prijzen. Als ze verbeteren, dalen de prijzen. In beide richtingen kunnen de veranderingen erg groot zijn en een hele economie beïnvloeden.
Een prijsrevolutie gebaseerd op betere productieomstandigheden maakt het economische leven gemakkelijker. Maar een prijsrevolutie gebaseerd op een verslechtering van de productieomstandigheden maakt het moeilijker en kan zo ver gaan dat bedrijven, hele industrieën en infrastructuur te gronde gaan. Bepaalde goederen worden dan niet alleen extreem duur, maar zijn ook helemaal niet meer verkrijgbaar. Een prijsrevolutie is dan de voorbode van een reëel economisch verlies. Thas vindt zo’n verwoestende prijsrevolutie plaats.
Revolutionaire ontwikkeling van de energieprijzen
Het meest opvallende onderdeel van de huidige inflatiegolf zijn de energieprijzen. Het is nu al te voorzien dat huishoudens, bedrijven en overheidsinstellingen het lopende jaar te maken krijgen met een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van hun energiekosten. Energiekosten zijn van invloed op alle sectoren en industrieën – en in alle stadia van het proces van toegevoegde waarde. Energie wordt gebruikt als aandrijfenergie in transportmiddelen en mechanische machines; als procesenergie bij chemische omzetting en conservering (voedsel); als huishoudelijke energie voor verwarming en koken; als verlichtingsenergie in particuliere en openbare ruimtes. En digitalisering heeft een heel nieuw gebied van media-energiegebruik geopend en het energieverbruik opnieuw verhoogd.
Een stijging van de energieprijs heeft gevolgen voor de economie en de overheidsactiviteit in haar geheel. Het is vrij duidelijk dat de forse stijging van de energieprijzen niet, of slechts in geringe mate, gebaseerd is op monetaire devaluatie door middel van “goedkoop geld” en een inflatie van de geldhoeveelheid in omloop. Nee, het is gebaseerd op fundamentele veranderingen in de voorwaarden voor energieproductie.
De voorwaarden worden moeilijker gemaakt. Maar wat is de moeilijkheid? Is er een plotseling onheil over de aarde en de mensheid gekomen, waardoor energiebronnen minder beschikbaar zijn of productiefaciliteiten zijn uitgevallen? Of komt de verslechtering voort uit bepaalde beslissingen? Wordt het bewust en gewillig geaccepteerd of zelfs actief nagestreefd?
Dit laatste is duidelijk het geval wanneer men denkt aan “klimaatredding”, wat gerechtvaardigd is met de stelling van een “klimaatcrisis” die zo gevaarlijk zou zijn dat het de uitbanning van essentiële energiebronnen en een drastische prijsverhoging rechtvaardigt van energie.
En nu, in de Oekraïne-crisis, zou “Poetins Rusland” zichzelf zo’n wereldbedreigende vijand hebben getoond dat een van ’s werelds grootste energielanden moet worden geëlimineerd. Met het oog op dergelijke rechtvaardigingen kan de revolutie in de energieprijzen niet worden veranderd door een “monetair beleid”. De inflatiegolf laat zien dat we te maken hebben met een diepgaande ingreep in de productieomstandigheden voor energie die zich in de loop van decennia en eeuwen hebben ontwikkeld. En met een immens dure ingreep die de productiviteit aanzienlijk verlaagt. En er zijn thans geen tekenen die erop duiden dat een terugkeer naar het oude prijsniveau mogelijk is.
Laten we het over schaarste hebben
Het is duidelijk dat een dergelijke verslechtering van de reële omstandigheden niet kan worden tegengegaan door veranderingen in de hoeveelheid of waarde van geld. Een beleid van gemakkelijk geld kan de verslechtering hoogstens een tijdje verdoezelen en verbergen. Maar het fundamentele probleem bereikt hen niet.
Om dit te bereiken, moet men afdalen in de ‘machinekamer’ van een land, zijn productie, waar de harde fysiek-technische realiteiten heersen. Je moet duidelijk maken wat de nieuwe hardheid van de voorwaarden is die de kosten opdrijven. Wat is de basis van de prijsrevolutie waar we nu voor staan? Goederen hebben alleen een prijs als ze schaars zijn. Goederen die in onbeperkte hoeveelheden beschikbaar zijn, hebben geen prijs. Schaarste vormt de – vaak onuitgesproken – achtergrond voor bewegingen in vraag en aanbod.
Schaarste verschijnt aanvankelijk als een conflict tussen natuurlijke omstandigheden en menselijke behoeften. Maar er is één factor die die eerste rauwe schaarste verzacht en losmaakt: die factor is beschaving. Een beschaving kan (met werk, kennis, kapitaal, infrastructuur…) de oorspronkelijke beperktheid van de wereld enorm verruimen. Deze reikwijdte is de materiële basis van onze vrijheid.
Ook deze mitigerende factor is slechts in beperkte mate beschikbaar en effectief. Er is dus weer schaarste en schaarsteprijzen. Maar deze schaarste is veel kleiner dan de schaarste in een wereld zonder materieel-technische beschaving. Dat klinkt heel nuchter, maar uiteindelijk gaat het om mooie, waardevolle prestaties. Het gaat om basisgoederen waarvan het bestaan van mensen afhangt – inclusief hun motivatie voor werk en inzet. Het gaat over de welvaart en ondergang van steden en landschappen, van hele landen en samenlevingen. Het belang van een bereikt beschavingsniveau wordt plotseling zichtbaar in verwoestende prijsrevoluties: plotseling begint wat stilzwijgend zeker werd geacht te wankelen.
De politiek van absolute imperatieven
Nu wordt de prijs zichtbaar die we moeten betalen voor een scenario waarin we worden blootgesteld aan maximale dreigingen en het enige mogelijke reddingsbeleid met drastische ingrepen. We zijn in dit scenario geplaatst met de afkondiging van steeds nieuwe “grote crises”. Tegen deze achtergrond zijn er geen keuzen meer in de politiek, alleen absolute prioriteiten en imperatieven.
In het geval van de “klimaatcrisis” moet een aanzienlijk deel van de energieproductie eerst duurder worden gemaakt en vervolgens worden stilgelegd om de “oververhitting van de planeet” te voorkomen. Dit wordt beschouwd als een absolute vereiste dat belangrijker is dan enige energieproductiviteit.
In het geval van de “Oekraïne-crisis” moet de uitbanning van fossiele brandstoffen worden versneld. Maar er is geen vooruitgang geboekt bij het ontwikkelen van een technisch haalbaar alternatief. Het maakt niet uit, de prestaties van de moderne energieproductie zijn ondergeschikt aan het externe gevaar dat absoluut is vastgesteld. Ze moeten worden opgeofferd.
Dit werd al betoogd met betrekking tot kernenergie na het ongeval in Fukusjima. En zelfs toen heerste het beleid van absolute imperatieven: er was geen specifiek risicoverband tussen Fukusjima en de exploitatie van de Duitse kerncentrales.
De huidige golf van energieprijzen is het logische gevolg van een beleid dat werkt met extreme dreigingen. Drie “grootst mogelijke gevaren” zijn nu aanwezig: een ramp met een kerncentrale, een dreigende oververhitting van de planeet, een wereldoorlogsdreiging van een krankzinnige dictator. Maar dit extremisme van het oproepen van gevaar komt niet zomaar ‘vanuit de zaak’ voort. Hoe meer de verwoestende gevolgen voor de nationale economie duidelijk worden, hoe meer men geneigd is na te denken: zijn de slachtoffers en verliezen werkelijk in verhouding tot de gevaren? En er is een groeiend besef dat de inflatiegolf het resultaat is van willekeurige prioritering. Een geval van politiek radicalisme.
De terugkeer van het gezond verstand
In een dergelijke situatie ontwikkelen zich onvermijdelijk tegengestelde krachten. Met elke nieuwe prijsstijging en met elke nieuwe industrietak die in moeilijkheden raakt, rijzen er meer kritische vragen. Waar moet het steeds groter wordende dreigingsscenario toe leiden? Hoe zijn we eigenlijk op dit pad gekomen? En hoe kwam het dat onze industrieën, die ooit zo goed werkten en Europa zo’n vitale positie gaven, te gronde gingen?
Dit kan leiden tot een spannende discussie. Natuurlijk zullen pogingen om mensen te overtuigen om stijgende kosten en offers te accepteren met angstaanjagende verhalen en rooskleurige reddingsverhalen niet afnemen. Je kunt aan de politieke verklaringen en het nieuws zien hoe hard ze proberen het publiek in spanning te houden met een dagelijkse show van bedreigingen en reddingen, van goed en slecht.
Aan de andere kant hoeft het kamp van het gezond verstand niet mee te doen aan een dergelijke escalatie. Je hoeft niets te forceren en niets te overspelen. Het kan er zeker van zijn dat er een moment zal komen waarop de politiek van absolute imperatieven steeds holler zal klinken en tegelijkertijd zulke ernstige gevolgen zal hebben dat steeds meer mensen zullen overschakelen naar het kamp van het geond verstand.
De Frankfurter Allgemeine Zeitung van 13 april berichtte over de resultaten van de representatieve maandelijkse stemmingspeiling die door het Allensbach Institut voor de publieke opinie voor de FAZ is uitgevoerd. De enquête van maart behandelt met name energiebeleidskwesties tegen de achtergrond van de inflatiegolf. Dit onderwerp is inmiddels het belangrijkste onderwerp van zorg voor Duitsers geworden.
Uit het onderzoek blijkt hoeveel scepsis er is gegroeid of fossiele brandstoffen binnen afzienbare tijd kunnen worden vervangen door alternatieve brandstoffen als zon en wind. 86 Procent van de ondervraagden zegt de komende jaren problemen te krijgen met de energievoorziening. In 2019 was dit aandeel nog maar 26 procent. Nu gelooft slechts 26 procent dat de levering tegen 2050 volledig kan worden overgeschakeld op alternatieve energie.
Er is een ware stemmingsomslag geweest als het gaat om het beoordelen van de rol van kernenergie: in februari 2022 was 42 procent van de ondervraagden voorstander van het sluiten van de kerncentrales zoals gepland. 35 Procent sprak zich uit voor voortzetting van de operatie. In maart 2022 was het aantal stemmen voor voortzetting van de operatie gestegen tot 57 procent van de ondervraagden, terwijl slechts 25 procent wilde dat de kerncentrales gesloten blijven.
En de Oekraïne-crisis? 57 procent van de ondervraagden was voorstander van het blijven kopen van olie en gas uit Rusland, terwijl slechts 30 procent voorstander was van een onmiddellijk embargo.
***
Opmerking en dank van de redactie van EIKE
We willen de heer Gerd Held hartelijk bedanken voor zijn vriendelijke toestemming om zijn artikel in het EIKE News te publiceren. Het verscheen op het blog Tichys Einblicke op 7 mei 2022.
***
Bron hier.
Wat komen de klimaatbevlogene het toch goed uit deze Rusland, Ukraiene oorlog, waar het westen zich ook grootschalig mee bemoeit en vele kosten op zich nemen nu en in de toekomst, het lijkt wel of ze een Euro geld boomgaard hebben waar je maar hoeft te plukken
Maar veel mensen voelen nu wel de dictatuur in wording in eigen land en ook via de Europese unie, als je even een rondgang maakt in de kranten, vooral het opdringen van de warmtepomp valt niet in goede aarde.
Daarbij zien steeds meer mensen dat veel buiten Europese landen er nog lang geen vaart achter zetten.
Het dictatoriaal opdringen en gigantisch ongekend de beurs trekken zal hun nog gaan opbreken, het gaat te snel en ondoordacht.
Vooral worden er dingen in het leven geroepen die met emoties te maken hebben, ook duidelijk te zien aan Timmermans en aan Von der Leyen.
Verder kwam ik nog een opmerkelijk artikel tegen.
Schonere lucht leidt tot meer orkanen!
https://www.weer.nl/nieuws/2022/schonere-lucht-leidt-tot-meer-orkanen
Theo
Zou dit bericht een opstapje zijn naar vet betaalde geo-enginering. Worden de geesten rijp gemaakt? Bijvoorbeeld voor de verdere uitrol van vervuilende biomassa-centrales? Of het opzettelijk bezwangeren van de te schone lucht met regen makende stoffen?
Ik weet het ook allemaal niet meer Peter.
Het wordt een steeds grotere rotzooi in dit land, van toeslagenaffaire tot warmtepomp en alles wat er boven en tussen zit, een kompleet boekwerk
Het is wat Bert al zegt, Noord Korea aan de Noordzee.
Troubadour. Ja, alles een feest voor je portemonnaie…
Minister de Jonge zag ik eergister op tv het besluit goedpraten om warmtepompen in 2026 verplicht te stellen.
Dat ding kostte nog slechts 5000 euro en dan gaf hij ook nog eens 1500 euro subsidie.
De gasbesparing mondde uit tot een overall-winst van ’tientjes’ per maand, kwam er uit zijn mond, ‘zeker met de huidige tarieven’.
In paniek kon ik mijn afstandsbediening niet vinden en nog net op tijd kreeg ik die tv uit.
Ik heb alles binnen kunnen houden…
Troubadour
Alles met als uitgangspunt: Schep angst, drijf de prijzen op, dan wordt wat je aanbied als “hernieuwbaar” als vanzelf goedkoper.
Het bedrog zal nog wel even doorgaan.
En dat terwijl een lucht/lucht warmtepomp inclusief installatie al geleverd kan worden voor 1500 euro en net zo goed de cv kan ondersteuning. Wel één nadeel, die kan ook als Airco worden ingezet voor de hete zomerse dagen en dat wil men natuurlijk niet. Daarmee wordt wel de overvloed aan zonnestroom opgebruikt.
Troubadour. Ja, alles een feest voor je portemonnaie…
Troubadour, gaat het alweer goed met je dan zal ik verder gaan. Een jaartje terug was er een uitzending of bij National Geographic of Discovery dat weet ik niet meer. Deze gingen over mensen van NASA die onderzoek deden naar orkanenen. Ze vlogen met een vliegtuig in het oog van de orkaan. Die journalist van NG of Disc vroeg toen als er opwarming is komen er dan meer orkanen. Ik dacht als het zeewater warmer wordt dan 27 graden dat je dan een orkaan kreeg. Die onderzoeker zei dat het niet zo was omdat er veel meer omstandigheden tegelijkertijd moesten optreden o.a. Scherwinden en nog tig fenomen dus vraag ik mij af of dit wel waar is.
Troubadour ben je er weer. Ik zal eens kijken of ik die uitzending nog kan vinden.
De oorzaak van de prijsstijgingen is gelegen in de ‘prijs’ van energie die aan de basis ligt van de economie sinds de stoommmachine ( arbeid vs kapitaal )
‘ De economie is voor 100 % gebaseerd op het verbranden van fossiele brandstoffen’. MET NAME de economie van de energietransitie. Immers met de start van de energietransitie begon energie -efficiëntie weer te dalen na 250 kaar van stijging.
Daar vloeit uit voort dat de eerste taak van een overheid zou zijn: om de prijs van brandstoffen zo laag mogelijk te houden om de economie te laten floreren. Sinds de privatisering van de energie -voorziening is dat principe echter omgekeerd. http://bureaulesswatts.nl/de-grafieken/ en ‘de mens in suïcide -modus
Maar na het Journaal van gisteravond gezien te hebben weet ik nu zeker dat ‘we’ in Noord Korea aan de Noordzee wonen en maak ik me geen illusie meer dat men ten halve zal keren. ( als ik u was zou ik gauw al het geld opmaken )
het ontbreekt er enkel nog aan dat we nog niet opgepakt worden.
Hans
Ik denk dat je fout zit. Een voorbeeld , in november vorig jaar was stikstof kunstmest reeds met een factor 3 gestegen omdat China beslist had er een ban op te leggen, China was samen met Rusland de grootste producent. Heeft niets met Covid noch Ukraine te maken maar maakt wel het voedsel duurder.
Inflatie kan alleen komen als er meer geld wordt gedrukt. Het is een extra belasting op de burgers. Diefstal eigenlijk. Variatie in markt prijzen mag er wezen maar als het geld er niet voor was, zouden de prijzen er niet voor betaald kunnen worden.
Ik denk dat inflatie het gevolg is van geringe productie (capaciteit).
Stel je een land voor met vakmensen, maar zonder geld. Armoede heerst.
Zet nu de geldpersen aan en deel dat geld uit. De productie komt op gang, de welvaart stijgt.
De EU heeft honderden miljarden in de economie gepompt, tot ieders verbazing heeft dat niet tot inflatie geleid.
Reden: onze fabelachtige productiecapaciteit.
De inflatie op de huizenmarkt: te weinig productie.
David,
Als je naar de trend vd inflatie in de USA kijkt, zul je elke keer vinden dat de inflatie opging als er weer een oorlog was. Ik denk tijdens de Vietnam oorlog ging de inflatie op naar over 20%. Ook tijdens de oorlog met Irak. Nu ook weer. Er wordt geen oorlog gevoerd nou, maar er worden wel grote hoeveelheden wapens geleverd. Dat helpt de plaatselijke wapen industrie (en die is nog steeds de grootste in de hele wereld) maar het geld ervoor wordt natuurlijk weer gewoon van de gewone burgers gestolen. Dat zal ook voor NL gelden als ze wapens leveren, want de Oekraiene heeft dat geld niet. Maar alle inflatie wordt nou op een hoop gegooid agv verhoging in brandstof en grondstoffen.
In wezen kun je niet uitsluiten dat de wapen fabrikanten niks geen aandeel hebben aan de oorlog daar. Het is duidelijk dat Poetin ook wel al een beetje ge-intimideerd was door de opbouw van wapens aldaar nog voor dat hij Oekraiene binnenviel. Zijn eigen paranoia zal natuurlijk ook een groot aandeel hebben. Maar dit doet er weer niks aan af dat de wapen fabrikanten weer blij zijn dat hun beursjes weer eens keer gevuld worden.
Europa en VS oefenen sinds de oorlog druk uit op Nederland om meer gas te leveren.
Er licht nog genoeg gas in de Noordzee en ook onder de wadden, ze moeten zich eens niet zo druk maken om die natuur, dat doen ze bij die windparken ook niet.
En schuin boren onder de Waddenzee is al velen jaren mogelijk.
Maar we weten inmiddels dat er zeer vieze spelletjes gespeeld worden, zo stond gisteren nog in de krant dat Natuur voorrang heeft op akkerbouw.
Dat ze maar blij zijn met hun onnatuurlijke schrale grond, en dat ze maar goed in de gaten houden dat ze daar niet van kunnen eten.
Ook hadden ze hun slag al kunnen slaan in Marokko, daar stonden ze een paar jaar geleden nog ts springen om bedrijven die het eruit wilde halen en exporteren, maar de EU was weer eens geen voorstander.
https://www.ad.nl/binnenland/europa-en-vs-oefenen-sinds-de-oorlog-druk-uit-op-nederland-om-meer-gas-te-leveren~a921bebe/
Al langer klinkt de roep om natuur als leidend beginsel te nemen.
(zie ecocide als 5e misdrijf tegen de menselijkehid)
Maar de natuur heeft geen stem.
Alleen mensen kunnen morele oordelen vellen.
Gevolg is dat natuurorganisaties de status van kerkleiders verkrijgen.
Die gaan ons soberheid inpeperen in naam van de natuur.
Democratie wordt zo theocratie.
De natuur is amoreel.
De natuur als leidend beginsel nemen legitimeert immoreel beleid.
Bijvoorbeeld genocide op de eigen bevolking door het creëren van energiegebrek.
Vroeger dienden oorlogen om de bevolking wat uit te dunnen.
Onze big Bosses huizen in de VS en het schoothondje Europa wordt door de Big Bosses aangelijnt gehouden en mag opzitten en pootjes geven. Geheel en al volgens de Wolfowitz doctrine. Je kunt tenslotte maar één kapitein dulden op het luchtschip Aarde.
Groenflatie was in Nederland voor de consument er al jarenlang voor Covid19 en Oekraïne. De term groenflatie benadrukt de link tussen groen beleid en hoge levenskosten en is zo als politiek wapen ingezet.
“De explosie van de elektriciteits- en gasprijzen is grotendeels een gevolg van het Europese klimaat- en energiebeleid. […]. Groen beleid drijft de inflatie op: Groenflatie.”
De kosten van alle energie in Nederland werden het afgelopen decennium stelselmatig verhoogd met ‘klimaat’ belasting opslagen en energietarieven verhogingen door energieleveranciers.
https://www.climategate.nl/2022/02/energieprijzen-exploderen-door-groenflatie/
“De huidige inflatiegolf komt niet voort uit “monetair beleid”, maar uit een vernietiging van de productiviteit, die de reële kosten van de hele economie enorm verhoogt. Dat is alles een koekje van eigen deeg.”
FG dat koekje van eigen deeg is dan het koekje van niet zien wat onvermijdelijk is in een wereld die steeds vaker te maken krijgt met toenemende schaarste inclusief de gevolgen. Die gevolgen versterken het proces uiteindelijk.
“Laten we het over schaarste hebben.”
FG Tja dat heb ik vaker gemeld maar dan gaat het over structurele schaarste en niet over een tijdelijk laag aanbod als in prijsregelend mechanisme van ons huidig economisch systeem (via vraag en aanbod).
In gedachte blijft een opmerking dat deze site niet zit te wachten op een andere hysterie van grondstoffenschaarste en duurzaamheid.
Mij dunkt dat de echte problemen in onze wereld en samenleving voelbaar worden. Een tikkeltje te laat helaas.
Het is allemaal in één woord samen te vatten: Corruptie.
Het digitaal bijdrukken van meer dan 10.000 miljard Euro’s door de ECB is daar een onderdeel van.
Overigens, er is in de boekhouding van onze VVD66 overheid van vorig jaar 15 miljard Euro ‘zoek’. Net zo zoek als die pakweg 1600 uit huis geplaatste kinderen. Dit is het nieuwe normaal. Casino’s, Cryptomunten, loterijen, goede doelen, 2nd love. Kan allemaal, moet allemaal. De media trekken alles in het extreme tot het niveau van de Lion King van Disney, waarbij de elite zuiver en goed is en al het andere satanisch verdorven.
Ondertussen zijn er nog altijd sukkels die Climategate.nl bezoeken die niet door hebben dat de klimaatverandering ook tot het grote bedrog behoort.
De volgende stap op weg naar de ‘Untergang’ is dat onze overheid helemaal ophoudt met de boekhouding. Mind my words… het gaat gebeuren.
Het zou een goed thema van het WEF kunnen zijn: ‘Greifen nach Zerstörung’.
Tijdens een van de eerste lessen Economie op de HBS-A heb ik geleerd dat geld een schaars goed is. Het is dan voor mij ook niet te begrijpen dat geld lenen zo goed als gratis is.
Rien in Spain
Geld bijdrukken waar niets tegenover staat is synoniem aan stelen/criminaliteit. Overheden hoeven niets wit te wassen. Ze vergroten gewoon de hoeveelheid zodat het echte en verdiende geld in pensioenen en spaargelden minder waard worden.
Geld stelen is gratis en rente is dan ook onnodig. Angst zaaien om dat te camoufleren is daarbij erg dienstbaar.
Rien dan moet je van de oude stempel zijn want dat was het ook tot 1971 ook want toen was het geld gekoppeld aan goud en goud was schaars dus geld ook. Maar Nixon heeft in Bretton Woods het goud losgekoppeld van het geld omdat de machthebbers zich te beperkt voelden daarna is het ongebreidelde drukken van papier begonnen alleen het beroerde is dat alles wat met financien te maken heeft exponentioneel is. Dan kan je uitrekenen wanneer het mis gaat en dat is tussen 50 en 70 jaar. In het begin loopt de grafiek nog redelijk evenwijdig aan de x-as maar als de bocht naar boven ingezet wordt moet je steeds weer een heleboel geld drukken. De tijd wanneer dit moet gebeuren volgen steeds sneller op elkaar totdat een toename van een paar maanden de grafiek naar het oneindige gaat en dan komt de klap en crashed het systeem. Maar het domste besluit is QE want dan is de weg terug niet meer mogelijk want inflatie moet je bestrijden door de rente omhoog te doen maar dan gaan alle bedrijven kapot dus heb je jezelf helemaal geblokkeerd. In 2008 hebben we dus de waarschuwing gehad maar dat heeft niet geholpen omdat we toen het systeem gecontroleerd had moeten laten crashen. Het probleem van maar doorgaan met tobben is dat de klap steeds groter en ongecontroleerder gaat worden, in 2008 had dat waarschijnlijk 10.000 miljard Euro gekost en nu substantieel meer. Ze hebben dus niets geleerd want als ze naar Japan hadden gekeken die ook aan QE hebben gedaan die zitten 30 jaar later nog steeds in de problemen.
Er zijn drie oorzaken voor inflatie. 1) geldscheppen door overheden; 2) geldscheppen door privaten; 3) Te korten aan schaarse goederen en diensten. De eerste is oud, gebeurde meestal besmuikt en heette dan lenen op belofte. Nette overheden gingen de tweede meestal tegen. Dat is sinds het Nixon-Reagan-Thatcher tijdperk afgeschaft en sindsdien overspoelt een hoeveelheid belofte-geld de wereld. Die vloedgolf is meer dan tien keer zo groot als de stroom van goederen en diensten. Eerst circuleerde het slechts in de financiële elite, gestaag sijpelt daaruit wat in de reële wereld. Wanneer dan de productie gelijk blijft, stijgen de prijzen. De laatste jaren is het sijpelen in vloeien veranderd. De derde oorzaak. Is ontoereikende oogst en productie van schaarse goederen en diensten, veroorzaakt door een tekort aan energie. Dat tekort wordt getrokken d.m.v. molens, zonnecellen, biomassa enz.. Het vervelende in deze tijd is, dat de drie genoemde oorzaken nu in handen zijn van een en dezelfde kleine groep financiële ticonen. Die hebben banken, verzekeraars, overheden, de massacommunicatie-instrumenten in handen en niet te vergeten voor een belangrijk deel onze denkwereld. Veel macht en weinig empathie is hun kenmerk. En inflatie helpt hen de maatschappij in hun model kneden. Er was een onverwacht hevige volkskracht nodig om de macht van vroegere, door God gestuurde alleenheersers te breken. Alleen een nieuwe hevige volkskracht kan dat ook dit keer.
De media hebben de schuld al direct aan de bekende oorzaken toegekend. De man in de straat gelooft het allemaal. De rijken worden rijker en de armen worden armer.
Om deflatie te voorkomen (ternauwernood gelukt) is er oa door de ECB jarenlang een inflatoir beleid gevoerd. Nu die inflatie er is en mede door wat andere ontwikkelingen dreigt uiteindelijk de net ingezette inhaalslag van economische groei tot stilstand te komen. Het opmerkelijke in huidige situatie is nog de grote vraag naar arbeidskrachten. Echter die nu nog zeer geringe werkloosheid en zelfs juist ook grote vraag naar arbeidskrachten kan snel omslaan naar hoge werkloosheid wanneer economische krimp zal gaan optreden. Stagflatie is dan het spookbeeld.
Het is al lang gaande dat het laten functioneren van het economisch systeem met tot dan toe bekende middelen steeds moeilijker wordt. Volgens mij het teken van naderen einde houdbaarheidsdatum van dit systeem tgv de grenzen aan de groei met symptomen van essentiële schaarste. Dit probleem is de moeder van alle problemen.
De ECB:
“Onze taak: prijsstabiliteit handhaven. Dat is de beste bijdrage die het monetair beleid kan leveren aan de economische groei en werkgelegenheid.
We houden de prijzen stabiel door ervoor te zorgen dat de inflatie (dat wil zeggen het tempo waarin de totale prijzen voor goederen en diensten in de loop van de tijd veranderen) laag, stabiel en voorspelbaar blijft.
We streven naar een inflatiepercentage van 2% op de middellange termijn.
Onze inzet voor dit doel is symmetrisch: we vinden te lage inflatie net zo ongewenst als te hoge inflatie.”
De inflatie moet de ECB laag, stabiel en voorspelbaar houden. Missie mislukt.
De ECB streeft naar 2% inflatie voor middellange termijn. Eerst was het onder de 2%, nu rond de 2%. de ECB geeft niet aan waarom 2% beter is dan 0%. Ook geeft de ECB niet aan hoe lang die middellange termijn is.
Kortom, de doelstelling van ECB is vanaf Draghi mislukt. De ECB gaat haar boekje te buiten wanneer zij zich inmiddels met de energietransitie bezig houdt. Daar is de ECB niet voor. Zij is echter een staat-in-de-staat. Oncontroleerbaar, hoeft aan niemand verantwoording af te leggen, mag niet onderzocht worden, onschendbaar. En dat alles van en met uw geld.
Johan D
Ik neem even aan dat je bedoelt vanaf het aantreden van Draghi.
Wots kebeurt?
Russische olie en gas willen we niet meer. We zijn terecht boos op despoot Putin, omdat hij Oekraïne vernietigd. We wilden maar niet begrijpen dat Rusland nóóit zijn belangrijkste haven (Sebastopol) in een potentieel NATO land wilde hebben, waardoor Putin nu in alle staten is. De Russische gaskraan gaat dus dicht. We willen namelijk niet dat Putin en zijn trawanten met ons geld oorlog kunnen voeren.
Voor ons echter een groot probleem want we hebben geen alternatieven op korte termijn, en op lange termijn zijn de alternatieven erg duur. De producten die we zo graag in China laten maken (want lekker goedkoop door slavenarbeid), willen we nu dichterbij huis maken. Maar ja, die hoge energieprijzen gaan in de weg zitten.
Rusland kan ondertussen zijn gas en olie niet meer aan ons leveren. De productie stop zetten kan niet 1-2-3, dus biedt Rusland zijn grondstoffen aan voor 25% onder de marktprijs. Landen als China en India betalen de Russen graag voor dit mooie aanbod! Rusland blij, China en India blij, want zo kunnen ze toch nog veel goedkoper produceren dan wij. De koers van de roebel is ondertussen weer wat gestegen.
De VS zijn lachende derde. Hun fracking loonde niet meer, maar nu weer wel.
Zo lang die twee vervelende etterbakkies met elkaar blijven vechten, vallen ze de anderen in de klas niet lastig. Laat ze maar lekker hun agressie op elkaar botvieren. Was het niet tijdens de Irak-Iran oorlog dat de VS de Irakezen van net voldoende satellietbeelden voorzagen, zodat geen van beide partijen konden winnen of verliezen? (De Russen deden overigens hetzelfde.) Of ben ik nu echt té cynisch?
Ondertussen is de nieuwe boodschap vd media wat je tegen de inflatie kunt doen: je moet gewoon harder werken….
Dat past goed in de great Reset. Arbeit maakt vrij!
Oei Henry, stond die spreuk niet boven de poort van meerdere concentratiekampen in Duitsland in de jaren 40 – 45 en wellicht staat die er nu ook nog. Straks gaat men je nog beschuldigen van weet ik veel wat mensen allemaal uit hun hersenkronkels tevoorschijn toveren.
Heel goed artikel. Om maar even een paar voorbeelden te geven ‘m.b.t. prijsontwikkelingen:
Containerprijzen dalen, van USD 10.000 naar USD 5.000. Wegtransport in Europa stijgt met bijna 20%, dieseltoeslag 18 – 35%en de prijzen van de chemische grondstoffen stijgen met 10 tot 30% en het einde is nog niet in zicht. Dus de dagelijkse behoeften, naast energie, zullen fors stijgen en niet alleen Jan Modaal kan het straks niet meer betalen. Alleen nog maar een selecte groep rijken en politici! Precies volgens het boekje van Schwab: You own nothing, but you are happy!