Van een onzer correspondenten.
Bij de komende klimaattop in Egypte, die in november zal worden gehouden in de luxe badplaats Sharm el Sheikh, zijn demonstraties toegestaan.
Dit zei de Egyptische topdiplomaat Wael Aboulmagd deze week tijdens een persbijeenkomst:
‘Er zijn bepaalde regels en wij werken met het secretariaat samen om ervoor te zorgen dat als er mensen zijn die willen protesteren, zij het recht hebben om dat te doen, en dat het op een vreedzame manier gebeurt. Het is goed dat er mensen tegen je schreeuwen – hopelijk geen spullen naar je gooien, maar gewoon tegen je schreeuwen en daar zijn we aan gewend.’
Egypte maakt voor de klimaattop een grote uitzondering, normaal zijn demonstraties die kritiek leveren op overheidsbeleid verboden. Zo werd vorig jaar de prominente activist Alaa Abdel Fattah veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij zich kritisch had uitgelaten over de huidige president Sisi. Al eerder kreeg hij celstraffen.
Amnestie International schrijft over Egypte:
‘De mensenrechtensituatie in Egypte wordt steeds slechter. Egyptische gevangenissen zitten vol vreedzame activisten en critici van de regering. Marteling en mishandeling komen er veel voor. Honderden Egyptenaren zijn veroordeeld tot de doodstraf. Tienduizenden zijn opgesloten omdat ze demonstreerden of omdat ze banden zouden hebben met de politieke oppositie.’
Het is nog onduidelijk of de vrijheid tot demonstratie alleen de badplaats zelf geldt, of dat er ook in andere delen van Egypte mensen de straat op mogen.
Het is vaste prik dat klimaattoppen een breed spectrum van activisten aantrekken, van vrouwenbewegingen, vakbonden, jongerenbewegingen en klimaatactivisten. Bij de vorige top in Glasgow richtte Gretha Thunberg zich nog in woedende bewoordingen op straat richting het establishment van de klimaatdiplomatie. Zoals het er nu dus uitziet, mocht zij tijdens de top weer willen demonstreren, is er zo gelegenheid geschapen voor haar welgemeende ‘Blah, Blah, Blah’ richting internationale klimaatpolitiek en zijn Egyptische gastheer.
***
Bronnen: NOS, Amnestie International, NL-Marketscreener.
‘De mensenrechtensituatie in (Egypte) Nederland wordt steeds slechter.
Ook in Nederlandse (Egyptische) gevangenissen zitten vreedzame activisten en critici van de regering.
Het gewelddadig neerslaan van demonstraties en mishandeling komt ook in Nederland voor.
Tientallen zijn opgesloten omdat ze demonstreerden.’
Maar over Nederland zwijgt Amnesty International.
Zeg Willem Engel, noem je jezelf nu ‘Leen’?
Nee hoor, mijn voornaam is gewoon Leen. De mensen die een duimpje naar beneden geven geloven nog in de rechtstaat. Helaas hebben we ook in Nederland een aantal politeke gevangenen en mensen die met kromspraak zijn veroordeeld. Neem Huig Plug en ja, ook Willem Engel wordt door juridische haarkloverij en fingeerde overtredingen dwars gezeten. Je mag van de machthebbers geen gevoelig dossier blootleggen. Dan gaan de geweldsregisters open en komen OvJ en de rechter jouw mores leren. Wat Rypke is overkomen is ook zo’n voorbeeld van excessief overheidsgeweld. En Amnesty zwijgt.
Tuurlijk mogen klimaatalarmisten protesteren.
Sceptici mogen dat niet.
Ja vreedzame activisten.
Milieugroep laat banden van terreinauto’s leeglopen: ‘Gevaarlijk en onsympathiek’
https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5310701/tyre-extinguisher-milieuclub-laat-banden-leeglopen-suvs-4×4-autos-aarde
Theo, natuurlijk; zum kotzen. Maar er zit ook een positieve kant aan dit verhaal. De klimaatdrammers moeten naar steeds grovere middelen grijpen om nog enige aandacht te krijgen. In verbale zin is dat ook te zien aan een Timmerfrans, maar zeker ook aan een Baudet of die Gideon Van Meijeren.
Als je het overgrote aantal van de demonstranten/activisten tegen een veranderend klimaat, aan de tand zou voelen omtrent hun kennis van diezelfde geringe opwarming zouden zij allen met de mond voltanden staan en niet veel verder komen dan het 97% “argument” waarmee zij zijn geïndoctrineerd. Het blijft dus steken in een aangepraat geloof. Ik kom zelf bij het bevragen in eigen kring nauwelijks iets méér diepgang tegen.
Peter, wat ben je mild vandaag. Het overgrote deel van enz.
Volgens mij mag je gewoon 99,999% zeggen hoor.
Waarom doen ze het niet met Zoom of Teams, dat spaart juist het milieu.
Ik krijg de indruk dat de vergaderjaar zelf niet geloven in wat ze prediken, want ze komen op een paar uitzonderingen allemaal met privéjet.