Van een onzer correspondenten.
Leiders van ’s werelds rijkste economieën hebben de afgelopen drie dagen gediscussieerd over hoe ze een evenwicht kunnen vinden tussen de behoefte aan nieuwe energievoorziening en hun bestaande CO2-emissietreductietoezeggingen. Uiteindelijk bereikten ze een compromis dat laat zien hoezeer de Russische oorlog in Oekraïne ervoor zorgt dat klimaatactie tot stilstand komt.
Auteur: Jess Shankleman
G7: deur open voor nieuwe gasfinancieringen.
Precies 12 maanden geleden, op de G-7-top in Carbis Bay, Zuidwest-Engeland, zeiden leiders uit de VS, het VK, Frankrijk, Italië, Duitsland, Japan en Canada dat ze de buitenlandse investeringen in steenkool zouden beëindigen. In september zei China, ’s werelds grootste emittent te stoppen met de bouw van overzeese kolencentrales, terwijl de VS beloofden hun aandeel in de klimaatfinanciering voor arme landen te verdubbelen.
Dat hielp de weg vrij te maken voor een deal op COP26 in Glasgow om het gebruik van steenkoolstroom af te bouwen en eind 2022 terug te komen met bijgewerkte nationale klimaattoezeggingen. Dit jaar, tegen een heel andere mondiale achtergrond, ziet de situatie er niet zo positief uit.
Op de top in de Beierse Alpen wilde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die het roulerende G-7-voorzitterschap bekleedt, dat andere landen door de overheid gesteunde investeringen in de gassector zouden steunen als een noodzakelijke ‘tijdelijke reactie op de huidige energiecrisis’. Een dergelijke stap zou immers een ommekeer betekenen voor landen, nadat de ministers vorige maand nog waren overeengekomen om de financiering van buitenlandse projecten voor fossiele brandstoffen tegen het einde van dit jaar stop te zetten.
Het VK was het niet eens met Scholz. Italië kwam in het geweer. Uiteindelijk kwamen de leiders een martelend compromis overeen, dat de deur openzette voor nieuwe gasinvesteringen, terwijl een duidelijke echec van de tot nu toe gemaakte klimaatafspraken werd voorkomen.
‘In deze uitzonderlijke omstandigheden kunnen door de overheid gesteunde investeringen in de gassector geschikt zijn als tijdelijke reactie, afhankelijk van duidelijk omschreven nationale omstandigheden, en indien geïmplementeerd op een manier die in overeenstemming is met onze klimaatdoelstellingen en zonder lock-in-effecten te creëren, bijvoorbeeld door ervoor zorgen dat projecten worden geïntegreerd in nationale strategieën voor de ontwikkeling van CO2-arme en hernieuwbare waterstof’,
luidde de definitieve tekst.
Hoewel de leiders van de G-7 het erover eens waren dat nieuwe gasprojecten moeten voorkomen dat de uitstoot permanent wordt, was David King, de voormalige wetenschappelijk adviseur van de Britse regering, sceptisch. Zodra een nieuw project op basis van fossiele brandstoffen is gebouwd, zei King, zal het waarschijnlijk permanent blijven vanwege de toeleveringsketen die eromheen zal ontstaan. Het gas kan niet zomaar op een dag ‘worden overgeschakeld naar waterstof’, zei hij in een interview. ‘Het zal hoogstwaarschijnlijk permanent blijven tenzij je het als een stranded asset behandelt.’
Tot nu toe heeft geen van de G-7-landen hun COP26-belofte waargemaakt om terug te komen met ambitieuzere nationale klimaatdoelstellingen.
De top beloofde ‘tegen 2030 een sterk CO2-arme vervoerssector te hebben’ en ‘een volledig of overwegend CO2-arme energiesector tegen 2035’. Maar de leiders slaagden er niet in een datum vast te stellen voor het uitfaseren van steenkool, waardoor de vraag – en de prijs ervan – is gestegen als gevolg van de energiecrisis.
‘Kanselier Scholz slaagde er niet in om nieuwe klimaattoezeggingen van G-7-leiders te mobiliseren, waardoor er een enorme leemte ontstond voor hen om de komende vier maanden in te vullen om geloofwaardigheid te krijgen op COP27’,
zegt Alex Scott, programmaleider bij de denktank E3G. Het gebrek aan vooruitgang was des te groter omdat Scholz nog maar zes maanden geleden zei dat hij zijn voorzitterschap bij de G-7 wilde gebruiken om klimaatactie te stimuleren.
Alok Sharma, de COP26-president en een lid van de Britse regering, zei dat het gekibbel in Duitsland de moeilijke omstandigheden benadrukt waarmee regeringen worden geconfronteerd wanneer ze Russisch gas de rug toekeren.
‘Als minister moet je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de lichten blijven branden, dat bedrijven werken, dat fabrieken draaien en daarom is het begrijpelijk dat het voorzien in je onmiddellijke energiebehoeften prioriteit heeft’,
zei hij op het India Global Forum in Londen.
De lakmoesproef zal nu zijn welke acties individuele landen ondernemen om de klimaatactie tussen nu en COP27 op te voeren. Tot nu toe heeft geen van de G-7-landen hun COP26-belofte waargemaakt om terug te komen met ambitieuzere nationale klimaatdoelstellingen. Rijke landen zijn er ook nog steeds niet in geslaagd hun tien jaar oude belofte na te komen om $ 100 miljard per jaar te mobiliseren voor arme landen om de klimaatverandering het hoofd te bieden.
Misschien is de G-7 niet meer waar we leiderschap moeten zoeken.
Als de G-7 en G-20 geen nieuwe ambitie kunnen waarmaken, zou een alternatief een nieuwe zogenaamde Climate Club kunnen zijn. Het concept, dat deze week werd overeengekomen, was een lichtpuntje in de gesprekken, hoewel het pas eind dit jaar zal worden ingevoerd. Het idee is dat leden gezamenlijke regels en normen hebben in de strijd tegen de opwarming van de aarde, om ruzie over groene tarieven te voorkomen.
‘Misschien is de G-7 niet meer waar we leiderschap moeten zoeken’,
zegt Friederike Röder, vice-president bij de non-profit Global Citizen.
‘Het is nu echt aan elk land om te laten zien wat ze echt willen doen, en in hoeverre ze zaken doen op het gebied van klimaat.’
***
Bron hier.
Het is een dubbel probleem , enerzijds een gebrek aan visie over de strategische haalbaarheid , anderzijds een visie die op drijfzand is gebouwd en vroeg of laat het bedrog geëtaleerd wordt .
Data analyste Zoe Phin toonde recent nog aan dat met een analyse van datareeksen van de grote klimaat instituten kan aangetoond worden dat de 3-4 W/m² surplus perfect toegeschreven kan worden aan de zon en bijgevolg niet de CO2. https://phzoe.com/2022/06/24/7-decades-of-net-solar-radiation/
Het IPCC kan vanuit haar opdracht enkel antropogene invloeden te onderzoeken de zon links laten liggen en zit daarmee wat oorzaak betreft op een fout spoor.
Het grappige is dat de inmiddels grootste economie qua arbeid, die van China, er niet eens bij is.
Dit is post-koloniale dromerij. De niet bij de G-7 vertegenwoordigde 90% van de wereldbevolking eist een groter deel van de opbrengst van de planeet. Die gaan ze krijgen ook. To Greta or not to Greta.
Wh, Duitsland is helemaal geen rijke economie. Als binnen de EU de zgn Target 2 middelen genivelleerd moeten worden dan valt Duitsland om en valt de Euro en de EU uit elkaar, ik kan niet wachten.
Deze wereldelite heeft een dubbel probleem , enerzijds de neuzen in dezelfde richting krijgen , en anderzijds de geloofwaardigheid want vroeg of laat komt de waarheid aan het licht.
Data analyste Zoe Phin toonde recent nog aan dat met dezelfde datareeksen van zon input die het IPCC gebruik,t perfect kan aangetoond worden dat de 3-4 W/m² energie surplus van de zon kan komen en dus niet van CO2 . https://phzoe.com/2022/06/24/7-decades-of-net-solar-radiation/
Maar ja , het IPCC kan dit perfect naast haar neerleggen want haar opdracht is enkel het onderzoek van de menselijke invloed, waardoor ze ongestraft een fout spoor kan blijven volgen .
Natuurlijk moeten de fossiele brandstoffen blijven stromen, dat weten hun maar al te goed.
Die groene paashazen menen dat alles maar vanzelf blijft draaien, vergeet het maar haasjes, zonder fosielle brandstoffen loopt niets, dacht dat het nu toch wel door zou dringen met deze Oekraïne oorlog en Russische boycotten.
Kijk ook Duitsland moet en zal weer kolen en bruinkool voor lange tijd blijven, en nog meer gaan stoken.
Kijk ook wat biogas is, en hun krijgen het niet makkelijk, het is ook een groot schandaal om zoveel goede akkergrond voor zulke onzin te gebruiken als er alternatieven zijn en steeds meer mensen honger lijden.
De korte filmpjes wat er bij staan zijn ook interessant.
https://www.ndr.de/nachrichten/niedersachsen/Lies-Kohlekraftwerk-Mehrum-koennte-am-Netz-bleiben,kraftwerke106.html
Sorry, bij mij zal er ook vast wel eens een taalfout/typefout insluipen en dat komt de geloofwaardigheid van de tekst niet ten goede. Goed bedoelde suggestie Theo: het is niet ‘hun’, maar zij (2x) in deze context.
Als u toch een taal-puritein wenst te zijn, weet u waar het woord blank vandaan komt? Dat wordt tot mijn grote ergernis constant door de policor msm als ‘wit’ aangemerkt. Weet u wat wit is, dat zei mijn moeder zaliger wel eens als ik ziek was. Ik kan u verklappen dat ook bruine mensen, zoals mijn eega, er witjes uit zien als die ziek zijn.
Dus Hans de taal-puritein weet blijkbaar niet waar het woord blank vandaan komt. Alle van het latijn afgeleide talen zoals de bijvoorbeeld het frans gebruiken “ün homme blanc” “une femme blanche”. Laat nu de vroegere elite in nederland en vlaanderen frans hebben gesproken, ook ver voordat Napoleon ons land bezette. Daardoor is blank als verbastering in de nederlanse taal terecht gekomen en dus niet, zoals woke ons wil inprenten dat blank onschuld betekent. Meerdere soortgelijke voorbeelden zijn te vinden in spaans italiaans portugees roemeens etc. Dus wijs dan maar uw woke vrienden op hun gebrek ipv hier te komen zeuren. Aan 1 modelzeur hebben we meer dan genoeg
En dan zelf beginnen met het Engelse woordje ‘sorry’?
Ik lees liever tekst van een integere man die met een mooie taal zijn ideeën weergeeft dan bijvoorbeeld die van een omhooggevallen nietsnut uit Den Haag die met ambtenaren-taal listig en bedrieglijk een heel volk naar de filistijnen helpt.
En wat Rien zegt. De onderkruipsels weten niet in welke verdekte taal zij hun listige slangengiffen kunnen spuiten die de geest en het lichaam ernstig bedreigen.
Waar ik me wel aan irriteer is het Amerikanisme in de taal die de woorden vaak los schrijft ipv aan elkaar. Gif spuiter ipv gifspuiter of milieu crimineel ipv milieu-crimineel.
Hans,
Ik zal ook met sorry beginnen, je bent een muggenzifter.
Is het misschien eens bij je opgekomen dat ik een beetje dyslexie zou kunnen hebben?
Als iemand die twijfelt aan de geloofwaardigheid om zijn taalfouten, dan moet eens bij zich zelf te rade gaan, of eens goed in de spiegel kijken.
Albert Einstein leed aan dyslexie, een behoorlijk ongeloofwaardig man.
Wubbo Ockels, Leonardo DaVinci leden er aan om er maar een paar te noemen.
Allemaal ongeloofwaardige mensen niet?
Ook dat was weer fout, het moet zijn.
Als iemand twijfelt aan de geloofwaardigheid van een ander om zijn taalfouten, moet eens goed bij zich zelf te raden gaan en eens in de spiegel kijken, als je snapt wat ik bedoel.
Daarbij schrijf ik vaak op mijn telefoon in dit kleine vakje, alleen dat is al een kunst op zich.
Amici,
Taalfouten in reacties komen veel voor. Het zou niet mogen gebeuren, maar het gebeurt toch. Ook omdat de toetsenborden op smartphones niet altijd even gebruiksvriendelijk zijn.
Af en toe probeer ik fouten als moderator (stiekem) te verbeteren. Maar dat is onbegonnen werk.
Mijn opvatting is dat taalfouten vervelend zijn, maar dat de inhoud van de reacties belangrijker is.
Theo
Om het woord hun te gebruiken is echt helemaal goed.
Het is de invloed van jouw streektaal.
Dat mag volgens mij voor beide zij en hun. In het Zuid Afrikaans is het woord voor zij ‘hulle’ maar het wordt in beide betekenissen van zij en hun gebruikt. Streek talen hebben de neiging alles eenvoudig te houden.
Dat zou best wel eens kunnen Henry wat jij daar zegt, ik heb er nog nooit over nagedacht.
Trouwens onderling via Whatsapp schrijven we hier altijd in het dialect.
Theo, laat ze maar lullen. Ik zie deze taalfouten ook en ik zal ongetwijfeld wel eens taalfouten maken. Het gaat natuurlijk om de inhoud. Onze jongste zoon is dislektisch en wiskunde is ook niet zijn sterkste kant, maar hij is ontzettend creatief. Dus!
Hans, er staat ook nog wat. Dan tegenwoordig is het dialect in NH hun hebben.
Zo eens met de column van (de Rotterdamse) Ebru Umar : https://www.powned.tv/artikel/boeren-doen-wat-groningers-nagelaten-hebben
zeker Rien E . ik heb het opgeslagen want de karavaan is al weer verder getrokken. Ook iets waarover ebru had kunnen schrijven
en doorgestuurd naar agrarisch verweer.
Ik ben overigens benieuwd of die $100 miljard voor de ‘arme landen’ nog ter sprake zal komen op de klimaattop.
Met 8 miljard mensen is dat gemiddeld $12,50 pp, 1/40e deel van de kosten van een zonnepaneel of een paar flessen cola om even niet aan de schijt te zijn. De enige armen waar het geld trouwens onder verdeeld zou worden zijn de linker en de rechter armen van de bazen van de VN.
WH, dat is het probleem. De wereld wordt geleid door seniele demente psychopaten die allemaal zo corrupt zijn als wat, ook Nederland. Alle instituten VN, NATO, FDA, WHO, CDC, RIVM, WODC, CEDelft, NGO’s, de meeste overheidsburo’s, universiteiten, alle overheden, RKI in Dsld, die hele farma industrie zo rot als een mand met rotte appelen, EU, MSM, etc,etc. Overal moet de bezem door maar wel aan de TOP beginnen. Alle verantwoordelijken van de overheden die met de pandemie te maken hebben gehad moeten allemaal vervolgd worden omdat ze doelbewust gelogen hebben en voor alle corona doden van de bijwerkingen zijn ze verantwoordelijk tevens hebben ze doelbewust nepnieuws, misinformatie en andere leugens de wereld ingestuurd.
Theo 29 jun 2022 om 20:32
Sinds kort ben ik de bezitter van een mobiele telefoon welke ik veertig jaar niet nodig heb gehad maar ja het thuisfront wil dat zo omdat ik dan bij pech, ongeval oid. het thuisfront kan laten weten hoe het met ondergetekende is. Nou zal ik je vertellen dat ik geen letter tekst in elkaar kan flansen en ik ook geen enkele moeite ga doen om het nog te leren en dat bellen, nou ja als het moet zal het wel gaan en anders jammer maar dan geen bericht. Net wat Henry zegt taal is vaak gebiedsgerelateerd en dan gebruiken we woorden die anderen niet begrijpen of er opmerkingen over maken. Wat Hans dan ook opmerkt, het gaat om de inhoud en niet om wie hier het mooiste zijn tekst kan neerplanten. Taalfouten horen erbij en wie zonder kan prima, mij stoort het totaal niet als de boodschap maar duidelijk is.
MaxX,
Klopt helemaal, wat de telefoon betreft, je moet je er even doorheen wurmen en dan zijn die dingen best handig.
Hier ging het precies zo, eerst voor als er iets is, en nu gebruik je het ding bijna voor alles wat er mee kan, en dat is best een hele hoop, maar ik kan je zeggen de wereld word er niet makkelijker door.
Naar mijn mening gaat het digitale gebeuren te ver, er zijn nu al genoeg mensen die hun zaakjes niet geregeld krijgen omdat het digitaal moet.
2030 of 2035 of 2050. Piketpaaltjes om doelen te halen ? 2035 geen brandstof auto’s meer. dat is 12 jaar, normaal gesproken 3 maal een verkiezing voor een parlement. 12 jaar ouder, veel van de huidige bestuurders zijn dan afgezwaaid of hebben het licht gezien. Ben ik er zelf nog over 12 jaar ? In 2019 heb ik mijn pensioen uitgesteld. Reden werk genoeg, heb er nog plezier in. Niemand had van Covid gehoord en Poetin was een aardige ijshockeyer. Nu drie jaar verder, niet aan verdere pensioenopbouw kunnen doen, opdrachten (5x) in Rusland gaan niet door. Inflatie en hypotheekrentes stijgen. 2035 het zal mijn tijd wel duren. Ik hoop wel voor iedereen dat de wal het schip keert.
Popma, helemaal waar.
In januari van dit jaar was de toekomst nog een feest met diesel voor € 1,30/liter (Frankrijk) enz.
We zijn maar net 5 maanden verder en die stralende toekomst ligt op zijn gat.
Och, laten we de Timmerfransen, de Jettens en de Klavers gewoon hun groene natte droom gunnen met hun 2050.
Als over enkele maanden die droom totaal uit elkaar spat valt er nog genoeg te lachen.
Politici zijn naar hun burgers toe eigenlijk alleen bezig met het opleggen van dwangmaatregelen en uitvoeren van wat de klimaatactivisten willen en wensen.
Zij houden zich daarbij niet bezig met te vragen naar de zin en het effect op het klimaat en de verwarming van de aarde als de dwangmaatregelen worden uitgevoerd. Vragen het ook niet aan de wetenschappers, want wetenschappers zijn geen ambachtslieden en ingenieurs die de arbeid moeten organiseren, die zich wel bezig hebben te houden met uitvoerbaarheid en efficiency.