Van een onzer correspondenten.
Een dag na het grote boerenprotest staat vandaag opnieuw de stikstofproblematiek centraal: de Tweede Kamer debatteert de hele dag over de plannen van het kabinet om de uitstoot in 2030 met 50 procent te verminderen. Daarbij zal verdeeldheid en kritiek te horen zijn, maar zal een meerderheid niet aan die doelen tornen.
Het debat is vanaf 10.15 uur te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app. Op tv kun je meekijken via NPO Politiek en Nieuws (kanaal 83).
Sinds minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof de plannen bijna twee weken geleden presenteerde, was de kritiek niet van de lucht. Nog diezelfde avond waren er demonstrerende boeren bij haar huis, het VVD-congres riep op tot een andere koers, provincies kwamen in actie en ook de regeringspartijen CDA en ChristenUnie hamerden op “cruciale” aanpassingen.
Die aanpassingen komen er vooralsnog niet. Van der Wal zegt dat het kabinet vooral doelen stelt, maar dat de manier waarop die gehaald moeten worden nog niet helemaal vastligt. De minister herhaalde gisteren dat de provincies ‘ruimte hebben om daar hun eigen inkleuring aan te geven’. De regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zeggen de doelen vooralsnog te steunen.
Politiek verslaggever Xander Van der Wulp:
Wellicht hopen boeren dat de onzekerheid die bij hen leeft tijdens dit debat weg kan worden genomen, maar vooraf is al duidelijk dat dat niet gaat gebeuren. Er is veel verdeeldheid in de Tweede Kamer over hoe het stikstofprobleem aangepakt moet worden, óók de coalitiepartijen zijn het niet met elkaar eens.
Binnen de coalitie staan de verhoudingen ook op scherp: VVD, CDA en CU maken zich zorgen over de impact van het plan, terwijl D66 al langer pleit voor een flinke inperking van de veestapel. D66 wordt verweten dat ze de boeren wel erg gretig de duimschroeven aandraaien. De andere drie partijen hebben te maken met onrust over het plan in de eigen achterban.
De coalitiepartijen zullen elkaar tijdens het debat wel enige ruimte gunnen om kritiek te leveren, zolang de partijen de belangrijkste doelstelling van het stikstofbeleid (50 procent reductie in 2030) maar blijven onderschrijven. De vier regeringspartijen zouden ook afgesproken hebben dat in het debat de meetmethoden van het RIVM niet in twijfel getrokken mogen worden, zo is achter de schermen te horen. Na de presentatie van de plannen op 10 juni ontstond onder meer kritiek op de stikstofkaart die bij de plannen was gevoegd. Daarop is ingetekend in welke mate de uitstoot per gebied omlaag moet. Op sommige plekken loopt dat op tot 70 of zelfs 95 procent. Provincies en boeren zeiden onaangenaam verrast te zijn; ook vanuit de Kamer klonk kritiek.
Van der Wal zei gisteren in een reactie achter de kaart te staan, maar zei ook dat nog niet alles in steen is gebeiteld. “Het enige waar ik echt op stuur, is dat de optelsom van al die provincies samen uitkomt op 50 procent minder stikstofuitstoot.”
Het debat in de Tweede Kamer duurt naar verwachting tot ver in de avond.
Politiek verslaggever Xander van der Wulp:
Na het debat staat minister Van der Wal een enorme opdracht te wachten. Ze wil het komende jaar samen met provincies de juiste oplossing vinden, maar het provinciale bestuur gaat een onzeker jaar tegemoet met in maart 2023 verkiezingen voor de Provinciale Staten. Het kabinetsplan ligt al zwaar onder vuur nog vóórdat het een ‘voldragen’ plan is. Boeren zijn kwaad, provincies twijfelen en ook coalitiepartijen morrelen al aan het plan. Uitstel dreigt opnieuw en ondertussen kunnen nieuwe rechtszaken de bouw in Nederland direct weer volledig stilleggen. De harde conclusie is dat een oplossing nog lang niet in zicht is.
***
Bron hier.
En zo gaan we wederom- al polderend – ten onder. Het boerenprotest van gisteren is al bijna weer vergeten.
Volledig on topic, opmerkelijk verhaal mbt tot stikstof
https://www.nporadio2.nl/podcasts/op-zn-kop/71589/67-op-zn-kop-met-prof-dr-han-lindeboom
(saillant detail (ex d66) focus groep mmv van een echte stikstof-expert waar ‘nitwit’ tjeerd de groot niets van wil weten)
De wef regulering gaat gewoon uitgevoerd worden door de wef poppetjes in de 2e kamer. Alles wat we hier debat noemen is voor de bühne, schijndemocratie ten top!
Goedkoope lanbouw grond van de boeren kopen en duur verkopen als bouwgrond.
Van der Plas emotioneel tijdens stikstofdebat: ‘De tranen staan in hun ogen, het is verschrikkelijk’
https://www.ad.nl/politiek/van-der-plas-emotioneel-tijdens-stikstofdebat-de-tranen-staan-in-hun-ogen-het-is-verschrikkelijk~acfa6984/
In 1950 telde Nederland 10.000.000 inwoners. De regering van toen moedigde de bewoners aan om te emigreren. Wij waren te klein voor zoveel mensen.
Ook werd er gepleit dat Nederland zelfvoorzienend zou zijn in de voedselproductie. Nu zijn wij met bijna 18 miljoen en er kan nog meer bij. Zijn nummer twee op het gebied van export, veel wordt ook geïmporteerd dus er wordt minder geproduceerd als men denkt. Zo zijn wij nummer 1 in de wereld op het gebied van het importeren van avocado. Maar tevens de grootste exporteur. Dus nummer 2 valt wel mee. . Straks Oekraïne in de EU die kunnen dan naar Nederland exporteren en wij zorgen dat het op zijn plaats komt. Maar die produceren ook stikstof en misschien nog wel in grotere hoeveelheden als wij. Oeps en nu een week oostenwind dan zijn al de inspanningen voor niets geweest.
@F.W.Popma – het is waar wat u zegt, Pieter Lakeman heeft er een boek over geschreven:
https://www.bol.com/nl/nl/p/binnen-zonder-kloppen/666846447/
En zoal het er nu voor staat zal ook in de avond 100 gereden moeten moeten worden ter compensatie van de steenkoolcentrales en woningbouw.
Ze zijn in dit land kompleet door aan het slaan, de weg kwijt, we worden geregeerd door een stelletje idioten die we in de hele geschiedenis nog nooit hebben gehad.
Ik hoop van harte dat de mensen nu eens alles in hun hersencellen opslaan en bij de volgende verkiezingen keihard afrekenen met dit zooitje, en het referendum ook eens rap terug, crisis en herstelwet een enkeltje richting maan.
Theo
Je kent het spelletje wel. Als je de boodschap via de doorgeefluikjes maar vaak genoeg doorgeeft, komt er vanzelf onzin uit. Dat is wat er grotendeels gaande is in bestuurlijk Nederland. Men bestuurt, maar men weet niet wat.
Zojuist gelezen dat Caroline van der Plas kritische vragen heeft gesteld, sommige partijen reageren als door adder gebeten en spreken van ondermijning..
Dus in de ogen van die partijen mag je geen kritische vragen stellen – dit riekt naar feodalisme
[rieken] totalitarisme = nietsontziend een ideologie uitrollen.
D66 gelooft in klimaatcatastrofes, vindt dat de natuur kapot is en het landbouwsysteem achterhaald (wil circulaire landbouw)
bij uitvoering zal een feodale maatschappij het gevolg zijn, met alleen voor de nieuwe (groene) adel genoeg voedsel en energie.
CO2 en stikstofangst moet hun plannen legitimeren. Ik vraag me af of D66 leden wel eens een wandeling maken in ons land.
De natuur staat er prima bij. alles groeit en bloeit naar hartelust. En zeker, hier en daar staan naast het pad ook wat brandnetels en braamstruiken. Maar die waren er 100 jaar geleden ook.
Brandnetels en braamstruiken zijn niet “aaibaar” daarom zijn zij de zondebok net zoals je bij mensen en dieren soorten hebt die de zwarte Piet toegeschoven krijgen. De natuur is in uitmuntende staat in heel Nederland , mooier wordt het niet wel wordt alles volgebouwd tot de laatste hectare. Tristate City komt langzaam tot volle wasdom.
David Dirkse
Hetgeen natuurlijk niet wegneemt dat de biodiversiteit afneemt. Want elk biotoop heeft naast de meer generieke soorten ook de specifieke soorten die horen bij dat type bodem, lokale depositie, bezonning, regenval, waterhuishouding enz.
Als alle mensen en hun huisdieren uit Nederland vertrekken en alle waterlopen, branden etc. weer hun gang mogen gaan, wordt Nederland gewoon overwegend bos en dat kost biodiversiteit. Waar het hier over gaat is of je de gecreëerde museumnatuur wit behouden of niet. Dat is simpelweg een keuze die door mensen wordt gemaakt. De natuur redt zich wel. Altijd al. De natuur doet niet aan behoudzucht, in de natuur is het alle dagen oorlog. The survival of the fittist en eten of gegeten worden.
Geen burgeroorlog, maar een politieke loopgravenoorlog, wat ik voorzie: Kabinet versus Provincie, Provincie versus Boeren, Boeren versus Provincie, Provincie versus Kabinet.
Het zou te gek zijn als een dag na de protesten het kabinet zou stellen, dat ze de stikstof doelstellingen en plannen gaan bijstellen.
Denk vooral in periode van komende 6 maanden, nadat de Provinciale besturen de uitvoeringsopdracht gaan teruggeven aan het kabinet omdat ze er niet uitkomen met de boeren.
De boeren zetten de hakken in het zand voor verdere stikstofdwang / uitkoopdwang na 20 jaar opgelegde stikstof regelgeving en dito benodigde tonnen stijgende schuld als gevolg van de altijd welwillende Boerenleenbank / Rabobank. .
Het idee om met de 35 € miljard aan stikstof bestrijding, door de voedselindustrie in Nederland uit te kopen / af te schaffen, is ronduit belachelijk en puur belastinggeld verspilling, om daarmee de 260 verspreide Nature 2000 gebiedjes in Nederland hun arme biodiversiteit terug te geven.
Dergelijk kan alleen verzonnen worden op een ministerieel ambtenaren kantoor met adviezen vanuit een 5de colonne activisten met het oormerk MilieuDefensie en GreenPeace.
Een aantal oplossingen werden in diverse publieke fora / talkshows al ter tafel genoemd:
(1) 30% ~ 50% afschaffing van de 260 Natura 2000 postzegeltjes, die als natuurgebieden te veel gezonde brandnetels en bramenstruiken zouden hebben volgens heide-biodiversiteitsexperts.
Nog 2 andere manieren om de gezonde natuurgebieden weer tot ouderwets arme grond / heideveldjes te maken.
(2) Het afplaggen en verwijderen brandnetels, bramenstruiken en jonge dennen (= biomassa) samen met de vruchtbare grond en (3) met het herinvoeren van geiten- en schapenkuddes op de heides, zoals vorige eeuw de standaard natuurlijke oplossing was.
(4) Terug naar EU en de te strakke stikstof norm verlagen naar het 140 keer lagere stikstofnorm zoals in Duitsland geldend is. (5) Overleg met buurdeelstaat Rijnland-Westfalen hun naar Nederland overwaaiende 30% stikstofinvloed naar Nederland te gaan verminderen.
Voor naar schatting 1 € miljard moet dit alles kunnen. Besparing: 34 € miljard, alternatief besteedbaar bijvoorbeeld aan versterking van de medische zorg in Nederland, bouwen van premie A-woningen voor starters.
Gisteren was er bij OP1 het pleidooi van bio-boer ene Grinwis, die stelde met 50 koeien zelfs goede winst te hebben gemaakt in 2021. Hij probeerde te overtuigen, dat Bio-boeren voor heel de agrarische voedselproducerende sector een ‘prima’ oplossing was, omdat de huidige agrarische sector , kunstmest, bestrijdingsmiddelen, veevoer draaide op zeer ‘vervuilende’ CO2-fabricage.
Grinwis miste 2 punten, (a) huidige marktpotentieel voor ‘pure’ bio-voedselproducten van de bio-boer is maar 4% in Nederlandse voedselconsumptie. Het andere mis-punt (b) is, dat CO2-uitstoot geen vervuiling is maar een groeigas met een wereldwijde 20% bemestings- en vergroeningsresultaat (volgens de NASA) over de laatste 50 jaar.
Grinwis bedacht voor zichzelf, dat de gemiddelde burger zijn natuurlijke vleesburger / kiloknaller ineens niet meer op de BBQ ging leggen. Grinwis leverde zijn veel duurdere producten bestemd voor een ruimverdienende bio-elite, alleen maar direct aan EKO-supermarkten en zonder tussenkomst van een veiling.
Denk dus vooral in periode van komende 6 maanden, dat huidige stikstofplannen door het kabinet sterk worden aangepast. Ik zet er een goede fles Grenache-Vionier op.
Het zou ook nog kunnen dat de komende maanden er een strenge winter komt en het kabinet voortijdig, maar toch nog veel te laat, valt.
Wie krijgt dan die mooie fles? :)
Oh ja, de Amercentrale gaat geel kool extra verstoken volgens de Duitse eigenaar.
Eens kijken hoe Jetten dat gaat aanpakken.
‘260 verspreide Nature 2000’, correctie het zijn er gelukkig 98 minder!
Vraag is of deze Grinwis vorig jaar een en dezelfde troll was op climategate.nl?
Gruwelijk hoe de club van het regerings establisment kritiek op uitlatingen van hun adepten in verband brengt met het in gevaar brengen ervan. Dit is niet gezond meer.
Rene, de angst regeert. Mooi.
Ik vind. dat er een referendum moet komen.
F.J. Mosch
Ja, maar dan eerst gedegen informatie en hoor en wederhoor. En daar mankeert het met de staatsomroep NPO nogal aan.
Het ware gezicht van D66:
https://www.ninefornews.nl/onthutsende-podcast-stikstofprofessor-legt-uit-hoe-we-gemanipuleerd-worden-door-rivm-en-politiek/
Het ware gezicht van D66?
D66 heeft dus twéé gezichten. Want die professor Han Lindeboom van de Wageningen Universiteit is er ook lid van. Een heel wonderlijk verhaal. Het doet denken aan de discussie over biomassa, waar de academici elkaar ook de tent uit vochten.
Bart Vreeken
Wat vond je er zo wonderlijk aan? Kwam het je niet in je kraam te pas of beschouw je het als een goede stap hoor en wederhoor?
De propaganda zender laat ook weer eens van zich horen met zijn voedselbos.
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2433704-boer-mark-gooide-het-roer-al-om-en-dat-kunnen-grote-groepen-boeren-ook
Theo
Ook dat voedselbos is een niche markt. Het nadeel is dan wel dat er vele buitenlandse plukkers voor nodig zijn. Voordeel is wel het vastleggen van houtige biomassa. Kies je voor hoogstam kersen of notenbomen, dan houdt je er op termijn ook nog mooi meubelhout een over en in de groeifase het vastleggen van het “gevaarlijke” CO2
Waarom niet eisen dat die vrijgekomen landbouwgrond alleen natuur mag worden?
(geen woningbouw, geen zonnepanelen…)
Intussen is D66 een enge partij geworden.
Sterk pro het suïcidale EU beleid met energie van windmolens en zonnepanelen en voedsel van kleine boerenlandjes als tenminste de torren nog wat van de oogst hebben overgelaten. Hobbitstee dus. Met een bord voor de kop wordt hier een valse ideologie uitgerold.
En als die stikstofplannen worden uitgevoerd komt dan de brandnetel op de lijst van beschermde soorten?
Met het stellen van normen zijn ze op links altijd al erg voortvarend geweest.
Hoe lang is het al weer niet geleden dat Jan Pronk de internationaal afgesproken norm voor de uitstoot van een of ander gas in spaanplaat met een factor 10 verkleinde waardoor die onder het natuurlijk gemiddelde kwam. En maar doorduwen tegen de adviezen van echte deskundigen in.
Heus, Timmerfrans, Klaver enz. zijn echt niet de eerste idioten. Het stellen van bezopen normen is typisch iets voor linkse dictaturen
Na VVD en CDA zijn er ook D66 torpedo’s, zoals prominent D66-er (en professor) Han Lindeboom van de Wageningen Universiteit, die de eigen partij homogeniteit aantasten.
Zelfs Jesse Klaver (= vos die de passie preekt) heeft kritiek op het stikstofplan en opgestelde kleurenkaart door het kabinet en vindt dat er voldoende draagkracht moet zijn binnen de regeringscoalitie om een dergelijk ‘belangrijk’ politiek dossier te kunnen doorvoeren.
GroenLinks-leider Jesse Klaver steunt stikstofplannen van het kabinet wel, maar toont niet veel enthousiasme. Zo is hij kritisch over de voorgenomen investeringen in innovaties voor de agrarische sector als geheel. Volgens Klaver kan het kabinet die beter schrappen.
Kortom alle politieke partijen rollebollend intern en extern over de vloer van de 2de kamer over de (onhaalbare) stikstofplannen. Dat is ware democratie zou je kunnen stellen. Poetin zou er een bom op gooien.
Voor je het vergeet; er is ook nog zoiets als het levensgevaarlijke gifgas CO2 dat de oorzaak is van onze zekere dood op korte termijn omdat de temperatuur wel met 2 C gaat stijgen. Een paar dagen geleden was het bij ons 42,8 C en we leven nog hoor en al die mensen die er toch nog in slagen om naar een warm land op vakantie te gaan, die komen heus wel weer terug in goede gezondheid afgezien van de paar die in dronkenmans-ruzies het leven laten, verdrinken of tegen een boom rijden.
OK, laten we er voor het gemak nou eens van uit gaan dat die CO2 inderdaad een boosdoener is en dat we toch een groeiende vraag naar stroom zullen hebben, dan is het toch logisch om die energiebron te kiezen met de kleinste CO2 uitstoot; nietwaar?
In lemonde.fr een mooi artikel over het vrijkomen van CO2 tijdens de hele cyclus van bouw, gebruik en afbraak van stroomopwekkers met als titel: ‘Nucléaire : 4 g de CO2 par kWh’.
Bij nader inzien zelfs 3,7 g bij 40 jaar en 3,4 g bij 60 jaar.
Alle andere vormen van stroomopwekking leveren veel meer CO2 op zoals uit onderzoek blijkt: ‘Selon la base carbone de l’ADEME, les émissions par kWh produit en France avec du gaz sont de 418 grammes, de 730 g avec du fioul, de 1060 g avec du charbon, de 6 g pour l’hydraulique, 15 g pour l’éolien en mer, 14 g pour l’éolien terrestre, 45 g pour la géothermie et 43 g pour les panneaux photovoltaïques s’ils sont fabriqués en Chine (ce qui est souvent le cas), mais 32 g pour une fabrication en Europe et 25 g s’ils étaient fabriqués en France (… avec de l’électricité décarbonée majoritairement grâce au nucléaire). Cette base carbone affiche 6 g par kWh pour le nucléaire, les 3,7 g ne sont donc pas une suprise’.
Ik ga er van uit, dat met een beetje schoolfrans dit al te begrijpen is.
Het hele verzet tegen KC’s is dus gebaseerd op groen/linkse drammerigheid zoals nu weer duidelijk in Duitsland te zien is.
Laat Poetin die gaskraan maar gewoon helemaal dichtdraaien; dan komen ze er wel achter.
Ben benieuwd wie als eerste de draai gaat maken.
Verbaas u niet als het Timmerfrans is, die zich dan onmiddellijk zal opwerpen als degene die de zwaai naar nucleair in goede banen zal leiden.
Opmerkelijk, dat mw. Minnesma welwillend staat tegenover het besluit om om de kolencentrales weer ‘aan’ te zetten.
Zou ze thuis de wind van voren hebben gekregen?
Ik was even weg vandaag, dus ik heb het allemaal niet zo gevolgd’. Maar mijn indruk is dat er weer ontzettend gedebatteerd wordt over de uitvoering’
Dat moeten de boeren m.i. niet doen.
Uitsluitend over het uitgangspunt: de natuur van 1950 herstellen. Dat lukt alleen als je Nederland van 1950 terughaalt. 10Mio. mensen en navenant paarden.
En stellen: dezelfde uitstootlimiet als Noordrijn Westfalen.
Stikstof zorgt juist voor hoogwaardige werkgelegenheid. Stikstof deskundige. Een nieuw vak met carrière mogelijkheden.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1429309409/asfaltprojecten-vertraagd-door-gebrek-aan-stikstofdeskundigen
En dit alles is gebaseerd op kunstmatige, door ecologen en politiek bepaalde drempelwaarden, KDW’s die niet gebaseerd zijn op feiten.
https://jaaphanekamp.com/blog/agriculture/science/media/2022-02-18-kdw-weg-er-mee-1/
Ik hoop dat dit het begin van het einde van D66 zal zijn.
Kees, ik heb het al eens eerder gezegd.
Zou dit ‘The charge of the light brigade’ zijn voor Rutte IV?
Ik los het ‘stikstofprobleem’ nog vanmiddag op:
Een email naar de EC: “Bij deze meld ik ALLE Natura 2000 gebieden af,”
Scheelt € 25 miljard!
Ik geloof steeds meer dat de boeren gelijk hebben die zeggen dat het ordinaire landjepik is. Er is 1,2 miljoen hectare landbouwgrond in Nederland. Als de helft van de boeren weg moet komt er 6 miljard m2 vrij. De gemiddelde prijs van agrarische grond is € 7 per m2. Dat kost de overheid dus € 42 miljard.
Mijn gemeente verkoopt normale kavels aan burgers die zelf een huis willen bouwen voor zo’n € 1200 per m2. Men houdt het zeer schaars om de prijs hoog te houden want er is ruimte zat en ik schat dat ik pas in aanmerking kom als ik al 25 jaar dood ben.
Inkoop: € 42 miljard.
Verkoop: € 7200 miljard.
Winst: € 7158 miljard (16x de staatsschuld).
De verkoopprijs is 170x de inkoopprijs.
(Ook geplaatst op EWMagazine forum).
Het lijkt erop dat de achterliggende agenda van het ‘stikstofprobleem’ het drastisch verminderen van de veestapel is. Het lijkt een gezocht probleem te zijn. Nou ja, persoonlijk vind ik wel dat er wellicht wat veel vlees geproduceerd wordt. Dat zou wat minder kunnen. Bovendien zou de landbouw weer teruggebracht kunnen worden in een minder onnatuurlijke staat. (Denk aan biologisch dynamisch boeren.)
Wanneer stikstofdeskundige prof. dr. Han Lindeboom (zelf D66-er) bij D66 zijn rapport over deze stikstofproblematiek wil presenteren, wordt hem dat onmogelijk gemaakt. Sterker nog, de naam D66 moet van het rapport verwijderd worden!
En, wordt er nog bij gemeld, ‘we (D66) spelen zo de FvD in de kaart’.
Luister: https://www.nporadio2.nl/podcasts/op-zn-kop/71589/67-op-zn-kop-met-prof-dr-han-lindeboom
Conclusie: er is een stikstofprobleem(pje). Oplossing is o.a. zorgen voor beter aangepast voer. De oplossingen liggen binnen handbereik.
Maar, nogmaals. Als het een (nep-, uitvergroot-)probleem gecreëerd door de machtselite is, dan is dit een politiek item geworden waar het niet draait om de of een oplossing, maar, sterker nog, men wil blijkbaar eigenlijk helemaal geen oplossing, want dan raakt men de stok kwijt om de hond (de boeren) mee te slaan!
Immers, men (volgens het WEF bijvoorbeeld) wil volgens eigen zeggen dat de mensen geen vlees meer zouden eten.
Dit lijkt verdraaid veel op de CO2-crisis en de Corona-crisis. Denk aan de artsen die streden om erkenning van (eenvoudige) geneesmiddelen tegen de Corona-verschijnselen. Zij werden niet gehoord en/of weggezet als lastposten en verdwaalde types. Er is op dat gebied nogal ‘onwetenschappelijk’, zelfs onfatsoenlijk en nogal onethisch te werk gegaan.
Ook hierbij kan de conclusie dus getrokken worden dat de agenda er een is die we niet meteen begrijpen. Maar aan de hand van de geschiedenis van de laatste 3 jaar wordt ons duidelijk dat er een politieke schaats gereden is en de gezondheid niet perse op de eerste plek kwam.
We zullen moeten leren inzien dat de politiek een andere agenda heeft dan algemeen wordt gedacht. Het lijkt er op dat ons land een bedrijf is waar de president de directeur is en de kamer een soort OR, die in feite niets in te brengen heeft dan de kleur van de bloempotten.
Zo lijkt de halve wereld al ingedeeld te zijn in deze bedrijfsmatige structuur. Wanneer men dat niet meeneemt in een beschouwing, dan ziet men de helft niet, lijkt mij.