Van een onzer correspondenten.
Politieke leiders van ontwikkelingslanden staan onder constante druk om voldoende elektriciteit voor hun bevolking op te wekken, aangezien hen wordt gevraagd de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. In een gedurfde en rebelse stap heeft India opdracht gegeven om meer dan 100 slapende kolenmijnen te heropenen om te voldoen aan de torenhoge binnenlandse vraag naar elektriciteit.
De actie is slechts een van de vele maatregelen die het land heeft genomen om te zorgen voor een adequate levering van steenkool aan elektriciteitscentrales die meer dan 70 procent van de elektriciteit opwekken. Deze wordt verbruikt door de industrieën van het subcontinent en 1,3 miljard mensen.
Klimaatrealistische politici in ontwikkelingslanden durven zelfs een badge te dragen die klimaatalarmisten toekennen aan leiders die hun absurde klimaatpolitiek gewoonweg afwijzen.
‘Vroeger werden we geprezen als slechte jongens omdat we fossiele brandstoffen promootten en nu zijn we in het nieuws dat we er niet genoeg van leveren’, zei de Indiase minister van Kolen, wijzend op de negatieve berichtgeving over media die zo vaak van kleur veranderen als kameleons in een wereldwijde hypocrisie over fossiele brandstoffen.
‘Het aantal te heropenen mijnen zal naar verwachting binnenkort bijna 200 bedragen.’
Het economische herstel na de pandemie heeft de vraag naar elektriciteit naar ongekende hoogten gebracht, wat heeft geleid tot een snelle uitputting van de kolenvoorraden bij elektriciteitscentrales en ernstige gevolgen kan hebben voor zowel individuele levens als belangrijke industriële processen.
In overeenstemming met recent beleid heeft India er opnieuw voor gekozen om energieproductie voorrang te geven boven klimaatbeleid. Het aantal te heropenen mijnen zal naar verwachting binnenkort bijna 200 bedragen.
‘In een memo vroeg de regering de exploitatie van mijnen en de productie met maar liefst 40 procent te verhogen.’
De regering gaat zelfs zo ver om verplichte technische vereisten voor de onmiddellijke exploitatie van deze mijnen af te schaffen. ‘Omdat het mijnontwikkelaar- en exploitantmodel al bestaat, hoeven bedrijven die bieden op gesloten mijnen niet technisch gekwalificeerd te zijn om het mijnbouwwerk te doen. Hetzelfde zou tegen betaling van een vergoeding gewoonweg kunnen worden uitbesteed’, meldde een ambtenaar van het ministerie van kolen.
Daarnaast heeft de regering bevolen de milieuregels af te schaffen die nodig zijn voordat de huidige operationele kolenmijnen de productie kunnen verhogen. In een memo vroeg de regering de exploitatie van mijnen en de productie met maar liefst 40 procent te verhogen. Vergeet internationale klimaatbeperkingen, het land ziet af van lokale milieuregelgeving om aan de vraag naar energie te voldoen. Wanhopige tijden vragen om wanhopige maatregelen, zou men vermoeden.
‘De spoorwegen van het land hebben al veel commerciële passagierstreinen stilgelegd om de sporen vrij te maken voor kolenvrachten.’
Er zijn gesprekken over het verstrekken van leningen om de binnenlandse steenkoolproductie te verhogen. Business Standard meldde dat ‘toonaangevende mijnbouwbedrijven, waaronder Adani Enterprises, Vedanta en Essel Mining, het ministerie van Kolen hebben laten weten dat ze graag aanzienlijke investeringen willen doen om de kolenproductie uit te breiden. Dit betekent dat ze meer bankfinanciering nodig zullen hebben, wat een ommekeer betekent in het klimaatveranderingsprogramma. En de overheid wil graag een stap verder gaan om het te laten gebeuren.’
De federale regering heeft er ook voor gezorgd dat er nieuwe financieringsmechanismen zullen worden ingevoerd voor haar centrales om meer geïmporteerde steenkool te kunnen kopen uit landen als Indonesië. Niet te vergeten, de spoorwegen van het land hebben al veel commerciële passagierstreinen stilgelegd om de sporen vrij te maken voor kolenvrachten.
Deze maatregelen zijn slechts het begin van de dominantie van fossiele brandstoffen als energiebron in een land dat de komende twee decennia het hoogste groeitempo van de elektriciteitsvraag ter wereld zal hebben. Afgelopen november stelde de Indiase premier de koloniale mentaliteit van westerse politieke leiders aan de kaak als het ging om energievrijheid in opkomende delen van de wereld.
Degenen die verantwoordelijk zijn voor de energieopwekking in India tonen maar wat graag de ‘bad boy’-badge om ervoor te zorgen dat 1,3 miljard mensen betaalbare en betrouwbare stroom hebben. Hun politiek kan echter van wijsheid getuigen, terwijl degenen die zich vastklampen aan mistige, pseudo-wetenschappelijke projecties over het klimaat, hun bevolking naar economische achteruitgang leiden.
***
Bron: hier.
India kiest verstandigerwijs voor betaalbare energie.
Kolen zijn nutteloos in de grond dus schep ze maar op en huppa, het fornuis in. Maar ze moeten wel aan milieuaspecten denken. Roetfilters, de-NOx, ontzwaveling en zware metalen eruit. En het CO2 hup de schoorsteen uit. Helemaal prima!
leuk om de publicatie van ‘ klimaatverandering ‘ – van ’the good boys and girls’ naast te zetten en wellicht deze naar hen op te sturen.
Let ook op de prachtige kleurplaat erbij .
https://klimaatveranda.nl/2022/06/01/klimaatverandering-maakte-extreme-hittegolf-in-india-pakistan-30-keer-waarschijnlijker/#more-15404
Ach je, Het merendeel van de mensen in India hebben ook geen tijd om navelstarend op de klimaarveranda plaats te nemen. Er moet tenslotte gewekt worden.
Zoals ik al eerder heb aangegeven… Ik heb les gegeven in technisch tekenwerk in New Delhi.
In India doorziet iedereen de verachtelijke poppenkast van Greta Thunberg.
Nee. We geloven allemaal in die malligheid. Maar het is wel eigenaardig dat het weer op het ZH niet veel is veranderd de laatste 40 jaar….
Ik dacht dat ik hier een reactie. Maar ik weet ook niet meer wat…
Overigens… Er bevinden zich gigantische kolenvoorraden in de bodem van Antarctica. Men heeft internationaal afgesproken deze niet te winnen omdat de natuur daar niets heeft om onze troep op te ruimen. Maar… Als we de tijd van leven hebben gaan we meemaken dat dit toch gaat gebeuren. Niet dat me dat een goed idee lijkt. Nee, een heel slecht idee zelfs.
Maar… de totale inhoudsloosheid van onze leiders gaat ons in een situatie brengen dat het eenvoudig weg niet anders meer kan.
Ondertussen in Amsterdam
Lucas Winnips : Adviseur bestuurlijke zaken bij Gemeente Amsterdam op Linked -in . 65 commentaren , hoofdzakelijk positief .
Maandag 23 mei was ik bij de vreedzame sit-in van Extinction Rebellion NL in het Ministerie van Financiën om per direct een stop op fossiele subsidies te eisen. Iets dat absoluut noodzakelijk is voor een nog enigszins leefbare toekomst. Op de foto’s is te zien wat het antwoord was van Marnix van Rij op ons verzoek. Morgen (2 juni) verwelkomt deze staatssecretaris voor belastingen de Belangenvereniging Tankstations (BETA) om te praten over een nieuwe ronde fossiele subsidies (https://lnkd.in/eKmrFj6X). Ik roep de staatssecretaris op om het gesprek met de fossiele lobby morgen af te gelasten en per direct alle fossiele subsidies te beëindigen. We zitten in een #klimaatnoodtoestand en nog altijd gaat er drie a vier keer zoveel staatsteun naar de stimulering van fossiele brandstoffen als naar duurzaam beleid. Dit is, in de woorden van António G. “moral and evonomic madness”. En dat moet stoppen. Zie ook: https://lnkd.in/epQJAqM
De burgemeester van Schiermonnikoog is mordicus ten de winning van aardgas 19 km ten noorden van het eiland. De argumenten daarvoor die ik las waren : Zorgen over gevolgen natuur, consequentie die de boringen voor de eiland bewoners kunnen hebben, fundamentele problemen en de kwetsbaarheid van het gebied neemt toe. Zaken die heel logisch klinken maar totaal nietszeggend zijn.
Zelf heb ik eens twintig jaar geleden geleden bij een zitting van de Raad van State gezeten betreffende gasboringen er vlak bij. Zelf zat ik als geofysicus bij een groep van beheerders van dijken en waterlopen die zich zorgen maakten over de de bodemdaling en invloed van aardschokken op de waterkerende sluizen. Toenertijd moest ik een loopbaan voortzetten en had het idee dat door organisatie verandering men wat makkelijk was geworden. De argumenten die toen door andere partijen naar voren kwamen, waren onder andere, een dichteres die door zorgen niet meer kon dichten , een kunstschilder verloor zijn inspiratie en er werd een enorme bodemdaling verwacht. Dit laatste werd verdedigd door een meneer die veel spreadsheets toonde met heel ingewikkelde formules. En dat voor een gaskolom van maximaal 20 meter, matige porositeit en onder het (dynamische) wad, dus mijns inziens verwaarloosbaar. Zelf heb ik er veel van geleerd en contacten overgehouden. Wel leuk dat iedereen goed gehoord werd.
Steenkool uit ontwikkelingslanden zijn CO2 neutraal. Het zijn immers oude plantenresten die ooit CO2 uit de atmosfeer hebben opgenomen.
In de Volkskrant een mooi item met als titel: ‘Opinie: Kamer en media, bestrijd ondermijning van de wetenschap door politici’.
Het gaat over de ronduit onbeschofte aantijgingen aan het adres van de heer van Dissel tijdens de Coronacrises door sommige ‘parlementariers’ van het FvD.
Terecht uiteraard, maar mag dit ook wat breder getrokken worden, bijvoorbeeld door het in bescherming nemen van echte klimaatwetenschappers door Kamerleden van D66, GL en de PvdA?
Of ga ik nu te snel?
Hoopgevend is het besluit om toch maar naar wat meer gas te gaan boren in de Waddenzee waar uiteraard de usual suspects tegen zijn, WANT verstoring van het zeeleven en zo. Tja, het plaatsen van funderingen voor molentjes op zee geeft natuurlijk geen enkele verstoring.
Veel inwoners van Groningen hebben geen bezwaar tegen het weer oppompen van gas in hun provincie, mits er maar fatsoenlijk wordt gecompenseerd voor de echte schade.
Overigens; zijn ze bij de VVD hun knopen aan het tellen met hun standpunt over het voortrekken van statushouders bij het toekennen van woningen?
En dan nog even dit.
Links/groen in Frankrijk probeert munt te slaan uit het feit dat ongeveer de helft van de 56 kernreactoren er uit ligt. 12 liggen stil uit voorzorg omdat er misschien een corrosieprobleem is en dat kan je alleen maar onderzoeken als de reactor niet werkt vanwege het stilzetten van de koeling. Bij de andere is het normaal, maar wel uitgesteld onderhoud en wisselen van brandstofstaven omdat door de Coronacrises door gebrek aan personeel niet mogelijk was.
Men beweert nu dat het aandeel van kern nu ongeveer 50% is in de totale mix.
Gewoon even kijken op de site en dan kan je per dag zien welke bron wat levert.
Tot op heden steeds tussen de 60 en ruim 70% met best wel veel export.
Maar goed, nu liggen de kleine KC’s ineens onder vuur want die zouden wel 30 keer zo veel radioactief afval produceren.
Hoe doen ze dat dan toch in al die onderzeeboten, vliegdekschepen, ijsbrekers enz?
Ik had dat ook gelezen. Van die kern reactors in F. Er is dus geen mogelijkheid van stroom uitval?
Henry, ik zal het nieuws eens volgen over deze kwestie, maar ot op heden geen paniekverhalen.
Ik hou je op de hoogte.
Henry, je kunt ook zelf kijken op https://www.rte-france.com/eco2mix/la-production-delectricite-par-filiere.
Daar wordt ieder kwartier de stand bijgewerkt.