Van een onzer correspondenten.
Wetenschappers van het KNMI en Wageningen Universiteit achten de kans groot dat de zogenaamde valse lente aan het eind van deze eeuw niet meer bestaat.
Dit weertype kenmerkt zich door latere vorst in het voorjaar, wat schade kan berokkenen aan de fruitteelt. De toekomstige kleinkinderen van de huidige fruittelers kunnen dan opgelucht ademhalen bij deze weersvoorspelling op zeer lange termijn. Men zal verblijd roepen: negentig jaar geleden wist men het al.
Nu zitten we volgens de onderzoekers nog in een koude fase:
‘Uit analyse van bloeiwaarnemingen en klimaatdata sinds 1951, blijkt dat de kans op een valse lente groter is geworden. Zuid- en Oost-Nederland lopen het grootste risico.’
2022 telde een reeks dagen in januari, februari en maart die relatief warm waren, gevolgd door nachtvorst begin april. Op de meeste plaatsen vroor het licht en in het oosten plaatselijk ook matig. De onderzoekers concluderen daarbij met de meest onbegrijpelijke zin uit de meteorologie:
‘Vroor het matig (kouder dan -5° Celsius.)’
Hoeveel kouder dan?
Laat ons bij wijze van een bijna verloren sentiment nog eens die koude aprilmaand aan ons voorbij zien trekken. Als een afscheid van iets wat door de rekenmeesters ons nu al wordt onthouden als prognose. Weer.nl schrijft over april van dit jaar:
‘De kou in april kwam vrijwel volledig op het conto van een hogedrukgebied, dat bijna de volledige maand in de buurt van IJsland en Groenland lag. Aan de oostflank ervan stroomde met noordelijke winden koude lucht naar het zuiden. In die koude lucht vormde zich boven de Noordzee een lagedrukgebied dat vaak in de buurt van Nederland terug te vinden was. Af en toe werd het voor een uitloper van het hogedrukgebied ingeruild. Behalve koud, was het weer bij ons hierdoor ook wisselvallig. Er vielen regelmatig buien en niet zelden hadden die een winterse lading. Op 10 dagen sneeuwde het. Tijdens opklaringen kwam het in de nachten makkelijk tot vorst, zoals we zagen en overdag bleven de maxima zeer bescheiden.’
April 2021 (vorig jaar dus!) was volgens weer.nl kouder dan normaal met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,7 graden (goed voor een 15e plaats) en in Eelde 5,8 graden (goed voor een 14e plek).
Voor het onderzoek over de teloorgang van de valse lente zelf, zie hier.
***
Als het klimaat blijft veranderen dan zullen we nog van veel moeten afscheid nemen. De tuinders zullen natuurlijk lachen, maar dat zou ook weleens groen kunnen zijn. Het ziet er naar uit dat we ook onze kledij kunnen gaan aanpassen. We zullen ons nu reeds voorbereiden op vele tropische dagen afgewisseld met tropische onweders. Ook gevaarlijke virussen en insecten komen dan onze kant op. En een Elfstedentocht? Die is dan voor onze kinderen en kleinkinderen voor het museum. Daar kunnen ze zich dan vergapen hoe plezant het was, toen het nog koud was. Voor de mensen met hoge energie prijzen ook al goed nieuws. Nu hopen dat alles verloopt volgens plan, want het is nog ver in de toekomst.
1951 is eigenlijk een mooi punt om te beginnen. Onafhankelijk daarvan of er meer hitte vd aarde/ mens komt, moeten we toch het meest eerst kijken naar wat de zon doet. Verscheidene mensen en ikzelf denken dat de Gleissberg zonne cyclus het meest het weer dicteren. Stel je daarbij voor dat dit een soort sinus functie is met een golflengte van 87 jaar. Er zijn 2 buigpunten en 2 middelpunten. De functie is misschien niet volledig 100% voorspelbaar omdat beide de zon en aarde soms wisselvallig werken. Maar in grote lijnen lijkt het mij dat 1951/1952 en 1995 een nulpunt was terwijl 1971/1972 en 2013 / 2014 buigpunten waren.
De laagste zonactiviteit was dus rond 2013/2014. Je snapt het? We zitten nog even negatief. Het duurt nog tot ca. 2037 tot we weer op een nulpunt zijn. Daarna wordt het dan weer warmer. Van de zon.
Dus ja. Het lijkt mij dat de voorspellingen die hier gemaakt worden toch best wel uit kunnen komen….
De stikstofcrises in Nederland hedenavond in het journaal van 8 uur.
Lachen. Tja, dat krijg je er van als je Belgie met 6 en Frankrijk en Duitsland ieder met 30 ‘natuurgebieden’ (natura 2000) wil overtreffen door er in de postzegel Nederland een 162 zo te benoemen.
Was net te laat om de TV uit te zetten voordat die Vollebroek in beeld kwam, gelukkig hadden we nog niet gegeten en met een mooie witte hier van de cave kwam mijn maag weer tot rust.
Zou het dan toch waar zijn dat iemands innerlijk weerspiegelt wordt in zijn uiterlijk?
Ik snap ook niet wie wat waar meet om zelfstandig te kunnen zeggen dat er een stikstof crisis is. Zou dit het RIVM zijn?
Weer.nl verwijst naar een hogedrukgebied.
Niet helemaal de oorzaak (maar een gevolg), wel in de richting.
En, aanwijsbaar; als de wind uit het noorden komt wordt het in de regel kouder.
Komt de wind voor ons (NL) uit het zuiden, leidt dat meestal tot hogere temperaturen.
Blijft een regengebied lang boven ėėn gebied, ontstaat wateroverlast.
De vraag is waarom die hogedrukgebieden ontstaan, en waarom op de plek waar we ze waarnemen.
Elke onderwijzer kan storm-op-komst een paar dagen van tevoren voorspellen aan de hand van het gedrag van de kinderen
p.s. als ik “E.U.” vermeldt leidt dat tot duimpjes naar beneden. Afwijkend van de natuurkundeboekjes of dogmatisch?