Een bijdrage van Ap Cloosterman.
Op 31 mei jl. heb ik de informatieavond van de comités Voorthuizen Windmolens NEE en Sterk Tegenwind Barneveld bezocht. Deze organisaties maken bezwaar tegen het plaatsen van 3 grote windturbines (235 m tiphoogte) op het Harselaar terrein. Vergelijk: De Euromast in Rotterdam is 185 m hoog.
Er waren 55 aanwezigen. Een van de elf presentatie punten betrof: “voortschrijdend inzicht gezondheidsrisico’s” en wel “ernstige gezondheidsklachten als gevolg van laag frequent geluid en trillingen”.
Graag had ik een nieuw punt ingebracht, maar door tijdgebrek was dit niet mogelijk. Met voorzitter Evert Brom is afgesproken dat ik e.e.a. op papier zou zetten en dit zou dan aan de notulen toegevoegd worden. Het betreffende item vind ik dermate belangrijk, dat mensen hiervan op de hoogte moeten zijn en dat is de reden dat ik het nu publiceer op Climategate.nl:
Aanvullende informatie op de informatieavond d.d. 31 mei 2022
Tijdens bovengenoemde bijeenkomst is aandacht geschonken aan “zichtbaar” en “hoorbaar”. Een onlangs aan het daglicht gekomen “sluipmoordenaar” is niet aan de orde gekomen. Het betreft de erosie, die door wind, regen, hagel en sneeuw aan de wieken plaatsvindt. Zie afbeelding.
In ongeveer 15 tot 20 jaar zijn de wieken van polyester en polyurethaan versleten en moeten vervangen worden. De erosie aan de wieken veroorzaakt fijnstof. Per windturbine van 4 MW is dit 180 kg per jaar aan fijnstof.
In Nederland staan inmiddels een kleine 3000 windmolens en heb je het over West-Europa dan is er sprake van tienduizenden windmolens. Het fijnstof, dat ontstaat vormt op zichzelf al een gezondheidsprobleem, maar het fijnstof bevat ook nog eens BISFENOL A.
Bisfenol A behoort tot de groep aromatische verbindingen, zoals ook benzeen en tolueen. Deze aromatische verbindingen zijn kankerverwekkend. Bisfenol A is een zeer schadelijk hormoon met schadelijke effecten op de voortplanting, giftig voor de lever, de stofwisseling, het immuunsysteem en de ontwikkeling van kinderen.
Volgens het RIVM kunnen deze effecten zelfs optreden bij kleine hoeveelheden. Het rapport over Bisfenol A is in februari 2022 uitgebracht door een vijftal Nederlandse medische specialisten.
Voor zover ik weet is hier in geen enkel MER-rapport melding van gemaakt, maar het is wel een item dat onacceptabel en onverantwoord is voor de plaatsing van windturbines in bevolkte gebieden. Mijn advies aan alle antiwind-groepen is dan ook om dit argument te gebruiken bij het protest naar de Overheid.
Bisphenol A mag dus niet in de grond komen. Het begraven van versleten wieken is daarmee in strijd.
Verwijzingen naar literatuur
* Zienswijze van Windwiki op de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor het planMER Windturbinebepalingen Leefomgeving’ Februari 2022. Zie hier.
Drs. Erich Taubert, functioneel en reconstructief uroloog;
Drs. Ronald Melieste, cardioloog n.p., voorzitter Nederlandse Reanimatie Raad;
Drs. Simone Brands, psychiater kind en jeugd;
Drs. Sylvia van Manen, huisarts, kaderarts ggz;
Prof. Dr. Thomas Maal, hoogleraar 3D in de gezondheidszorg, Radboud UMC.
* Veiligheidinformatieblad Bisfenol. Zie hier.
6.2. Milieuvoorzorgsmaatregelen.
Mag niet in de riolering / water / grondwater terecht komen!
***
Windmolens, ja ze beloven veel maar er komt allemaal weinig van terecht.
Naar schatting zullen 5700 molens tegen 2030 per jaar gesloopt moeten worden in Europa, alleen dit fijt is al van de zotte.
Niet-recycleerbare windmolenwieken bezorgen energiebedrijven nogal wat hoofdbrekens. Energiereus Iberdrola werkt aan een oplossing.
https://businessam.be/niet-recycleerbare-windmolenwieken-bezorgen-energiebedrijven-nogal-wat-hoofdbrekens/
Er kan niet genoeg geageerd worden tegen windturbines. Besteedt de energie en de materialen aan de uitrol van modulaire kerncentrales en de snelle ontwikkeling van Thoriumcentrales.
De meeste wind komt uit het westen en dan ligt Barneveld voor de Veluwe. Dat gebied hoort 100% boerenvrij te worden om de Veluwe te redden tegen de planten. Een beetje meer of minder gif in de grond maakt dan niet uit. Pas als de Veluwe weer een kale levenloze zandvlakte is geworden spreken we van natuurherstel. Dat zand wat daar ligt kan dan worden afgegraven voor de beton of kalkzandsteen industrie voor de nieuwe woonwijken. De komende twintig jaar zijn er twee miljoen nieuwe huizen nodig. Er is ook nog zoiets als visie op dit land. En dat alles met het goede gevoel dat je het klimaat hebt gered voor de komende twintig jaar.
Windturbines zullen van tijdelijke aard zijn. Vroeg of laat komt bij het grote publiek aan het licht dat:
> ze alleen stroom opwekken als het waait
> ze elektra ontzettend duur maken
> ze massaal vogels afslachten
> ze het lokaal veel warmer maken dan het verzonnen hoogklimaatgevoelige broeikaseffect
> ze enorme delen van de natuur in beslag nemen, verpesten en verminken
> ze een verdienmodel zijn voor mensen die het niet zo ophebben met de natuur maar wel met hun portomonnee
> ze een giga Holle Bolle Gijs zijn van grondstoffen zoals staal, beton, kunstharsen, zeldzame metalen, etcetera
> ze daarmee een veel grotere klimaat- en planeetbelasting vormen dan conventionele energievoorziening
> ze fijnstof veroorzaken die de longetjes van ons en onze kleinsten binnendringen
Er is maar één conclusie mogelijk: haal alle windturbines neer met een snijbrander, slijptol of anderszins.
En zet er nooit meer een rechtop!
Weg die troep uit ons land.
Enkele van bovenstaande punten zijn ook van toepassing op Tata Steel.
En is Tata Steel eveneens een leverancier aan de windmolenindustrie.
Modelleur
Als iets beroerd is, moet je er niet meer aan toevoegen. Bij Tatasteel lijkt me dat oplosbaar met filters. Zie je dat ook voor je bij die windturbines? Een supergrote stofzuiger er achter op windstroom misschien?
“Enkele van bovenstaande punten zijn ook van toepassing op Tata Steel.”
En ook op de Efteling. Maak je punt, modelleur.
Arjan, toevoegen:
> Verdrogen akkers in wijde omgeving
Link in de verwijzing werkt niet. Overigens zeer nuttig dit artikel.
Reeds eerder werd een lange lijst van negatieve factoren gepubliceerd voor economie, maatschappij, natuur, milieu en gezondheid door windenergie (en zonne-energie) op climategate.nl
https://www.climategate.nl/2021/06/windenergie-op-zee-en-op-land/
Wat zit die Cloosterman nou toch te zeuren over een beetje Bisfenol A?
Wat maken die paar doden door kanker nou uit?
Heeft hij nou echt niet door dat we er alles aan moeten doen om dat vreselijke gifgas CO2 uit de atmosfeer te halen?
Sarc out.
Ap, dat die molens niet gezond zouden zijn was me al lang duidelijk, maar dit is nieuw voor mij.
En het gaat niet om een paar moleculen he.
Volgens mij is iets van 1 gram of nog minder al zeer carcinogeen, dus reken maar uit.
Lekker bezig hoor; wel sigaretten naar 5 tientjes per pakje want o zo gevaarlijk, longkanker weet je wel, maar gewoon lekker molentjes bouwen.
En in het journaal wel aandacht voor wat Saharazand een of twee keer per jaar, maar deze sluipmoordenaar is er iedere dag, WANT HET WAAIT ALTIJD WEL ERGENS weet je wel. Of zou dat argument nu ineens niet meer op gaan?
Volgens mij is het nu een kwestie van het momentum blijven aanzwengelen en dus doorgaan, vooral doorgaan.
Auw!!! Je hebt duidelijk niet opgelet op school. CO2 is de bouwsteen van het leven. Zonder CO2 zou de aarde een woestijn zijn zoals Mars. Geen CO2 – geen leven! Broeikasgas??? Nogmaals, je hebt je natuurkundelessen gemist. De aarde is geen broeikas, dus er zijn geen broeikasgassen. De atmosfeer is open naar de ruimte, dus de aarde is geen broeikas. Een broeikas ontstaat alleen als de thermische luchtcirculatie, d.w.z. de luchtuitwisseling tussen een gesloten gebouw en zijn omgeving, wordt onderbroken. De temperatuur stijgt door zonnestraling. Dat is een broeikas. U bent een klassiek slachtoffer van de klimaatsekte. En het heeft niets te maken met wetenschap, namelijk natuurkunde. Ik ken geen klimaatcultisten die openstaan voor rationele argumenten.
De meeste wind komt uit het westen en dan ligt Barneveld voor de Veluwe. Dat gebied hoort 100% boerenvrij te worden om de Veluwe te redden tegen de planten. Een beetje meer of minder gif in de grond maakt dan niet uit. Pas als de Veluwe weer een kale levenloze zandvlakte is geworden spreken we van natuurherstel. Dat zand wat daar ligt kan dan worden afgegraven voor de beton of kalkzandsteen industrie voor de nieuwe woonwijken. De komende twintig jaar zijn er twee miljoen nieuwe huizen nodig. Er is ook nog zoiets als visie op dit land. En dat alles met het goede gevoel dat je het klimaat hebt gered voor de komende twintig jaar.
Dit zijn ‘bijwerkingen’ die vanaf het begin van het windmolentijdperk bekend waren en keer op keer benoemd.
Zoals men weet steigeren milieu organisaties bij het minste of geringste geluid van vervuiling in wat voor vorm ook, maar niet bij het vooruitzicht van de grootste milieuvervuiling ooit in de geschiedenis agv wieken van windmolens, omdat milieu- organisaties -Greenpeace- en het bedrijfsleven samenwerkten om de windindustrie van de grond te krijgen.
De eigenschap van composiet: dat het grote krachten kan opnemen en tegelijkertijd super licht is, triggerde de windmolenindustrie en afzet voor kunstharsen en koolstofvezels. ( Akzo nobel ) Zonder dat materiaal was die er nooit gekomen. ( voor het eerst in het tijdperk van de industriële revolutie dat een technologische ontwikkeling zou leiden tot lagere brandstof efficiëntie waarbij niemand protesteerde . )
Uit mijn artikel ‘ De Fuik ” : ” Onlangs waren koolstofvezels uitgevonden waarmee – in combinatie met harsen – zgn composiet materialen konden worden vervaardigd. Die zijn waanzinnig sterk en tegelijkertijd super licht in gewicht. Hét materiaal om wieken van windmolens van te vervaardigen en zo kwam het dat de anti-kernenergie en antikapitalistische -beweging, het Greenpeace van Samsom, de industrie en het grootkapitaal elkaar vonden in windmolens. ( en we daarom nooit een woord van milieu bewegingen hoorden over hoe schadelijk deze thermoharders en de productie daarvan wel niet zijn) ”.
Hetzelfde traject werd gelopen op het gebied van ‘ bio ‘, op basis waarvan DSM geheel nieuwe markten aanboorde en de Vega beweging opkwam die nu werkt aan de ijzeren koe en waarmee Unilever weer nieuwe markten aanboort . ( de ijzeren koe ) Overigens allemaal bedacht door onze grote vriend Al Gore die men nog steeds celebreert.
Ja, en als je daar braaf achteraan blijft lopen ga je erin met suiker en boter. Du moment dat mensen zeggen tegen een ambtenaar: ‘ dat ze best wel achter de ’transitie ‘ staan ‘ . Helaas zo ging het .
Op precies dezelfde manier kan men zien hoe – met dezelde verdeel- en heers techniek- de plannen inzake het N verhaal worden uitgerold.
https://www.climategate.nl/2020/12/de-meestribbelaar-in-de-kamikaze-economie/
Naast de erosie van de vleugeltip is er op het vleugelvlak erna de aangroei van dode insecten. Beide verschijnselen zorgen niet enkel voor een afbouw van het rendement in de tijd maar ook een toenemende geluidsemissie. Geluidsmetingen opgenomen bij de commissie zijn geen waarborg voor de toekomst en ook daar zou de MER moeten rekening mee houden.
Stel je eens voor dat zulke neuslijst aan een vliegtuig zou zitten, de prestaties en eventueel brandstof verbruik zal behoorlijk stijgen.
Bii een modern zweefvliegtuig waar ook de vleugels van composiet materiaal zijn zullen de prestaties flink afnemen, daarbij kom je niet eens door de keuring met zulke beschadigingen aan de vleugels.
Als ik inzoom op die foto is goed te zien dat het niet alleen lakschade betreft.
eric
zou het onderzek naar de achteruitgang van de insectenstand in de buurt ban een windturbine/park hebben plaatsgevonden.
Tijd om de wieken te onderzoeken op aantal en soorten van de aangetroffen insectendelen.
Ik heb in het verleden daarover studies gelezen. Je kan hiermee starten https://conbio.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/csp2.366#:~:text=After%20collision%2C%20most%20insects%20leave,%26%20Seddighi%20Moorani%2C%202011).
Goed punt van de Leading Edge Erosion, Ap Cloosterman. Er wordt wel veel onderzoek naar gedaan, maar dat gaat voornamelijk over efficientieverlies en levensduur van de bladen. Over milideu effecten vind ik weinig.
Als ik het goed begrijp ontstaat de meeste schade door regen, maar hagel (zeldzaam) is nog destructiever. Je kunt dan overwegen om de windmolens stil te zetten bij hagel of verwante soorten neerslag. En misschien ook bij intensieve regen.
Oei, vier duimpjes omlaag. Mijn praktische aanpak wordt kennelijk niet op prijs gesteld. Het zal ook niet alles oplossen. Maar feit is dat er al een hoop windmolens stáán, als die minder verweren is het alleen maar winst.
Nee Vreeken, ik denk dat dit geen oplossing is, je kunt geen hele parken gaan afremmen voor wat regenbuien, en zeker niet in de herfst.
Hagel blijft moeilijk voorspelbaar, dus dat gaat ook niet goed werken.
Daarbij die molenaars willen verdienen.
Als die dingen niet tegen weer en wind bestand zijn deugen ze niet.
Maar vergeet ook niet dat die bladen aan een behoorlijke stress blootstaan door wind en temperatuur, op een gegeven moment komen haarscheurtjes die groter worden met de tijd en op een gegeven moment zal materiaal los laten.
Hagel is zeldzaam en redelijk goed te voorspellen. Intensieve neerslag is goed op de radar te zien. Ik denk dat je met 0,5% van de tijd stilzetten al een aardige winst kunt maken. Daar heeft de exploitant ook baat bij, want dan gaan z’n molens langer mee, en met een betere efficiëntie.
En wat mij betreft ook bij wind.
LoL :-)
Ik denk dat heel veel burgers je dankbaar zullen zijn Ton Kuijper.
De gesneuvelde roofvogels kunnen dat niet meer.
@Bart Vreeken 8 jun 2022 om 09:45- Ik zou dynamiet gebruiken om die dingen voorgoed op te ruimen.
“Ik zou dynamiet gebruiken om die dingen voorgoed op te ruimen.”
Dat lijkt me niet de beste aanpak als je de verspreiding van Bisfenol A wilt tegengaan.
En als Ongehoord Nederland deze feiten gaat vermelden worden ze door de ombudsman v.d, NPO in een lijvig rapport op de vingers getikt , omdat ze onjuiste informatie verstrekken en onvoldoende doorvragen. Dezelfde NPO die publiekelijk te kennen heeft gegeven inzake het klimaat geen tegengeluid wil laten horen..De enige conclusie die dan ook kan worden getrokken is dat men ON van de buis wil hebben.
Weer zo’n gevalletje WC-Eend: Laetitia Ouillet preekt voor eigen parochie.
“Om te voorkomen dat Nederland komende winter in de kou komt te zitten nu de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, moet het kabinet een spoedwet invoeren die energiebesparing versnelt, oppert een groep financieel en energie-experts.”
(bron: http://www.telegraaf.nl/nieuws/2074143973/kom-met-spoedwet-voor-energiebesparing)
Johan D
Zeker door zo snel mogelijk een moratorium in te stellen op de kortlevende zonnevelden en windturbineparken die massa’s materialen en energie kosten zeker. Dat lijkt me om te beginnen al een mooie besparing.
Pest vervolgens alle bedrijven het land uit. En ga vervolgens met het vrijgekomen personeel isoleren met materialen die niet of slecht te recyclen zijn of risico’s opleveren bij verbranding.
Wordt dat dan het volgende milieuprobleem. Experts die gaten vullen met gaten. Types als Rotmans en consorten.
De wet van de onvoorziene gevolgen is hard aan het werk.
Eind 2021 staan bij onze oosterburen op land meer dan 28000 windturbines. Zoeken naar Bisphenol A aus Blätter von Windturbinen en bisfenol A uit wieken van windturbines legt bloot dat dit thema (nog) niet bij de Duitse burger is aangekomen.
In een factsheet meldt EPOXY over BPA-Bewertung:
Die während der Lebensdauer möglicherweise freigesetzte Menge an BPA wird als vernachlässigbar eingeschätzt. Von sich in Bewegung befindlichen Rotorblättern könnten Epoxidharzpartikel lediglich durch mechanische Belastungen und Kratzer auf der Schutzschicht, durch die das darunter liegende Epoxidharz freigelegt werden kann, freigesetzt werden.
Bij EIKE is het thema niet bekend…
Ik hoop dat Ap Cloosternan dit zeer belangrijke artikel voorlegt aan de EU commissie incl. Timmermans.
Max 11.34
Heb dit gedaan en ook aan alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer en alle 90 gemeentes in Nederland.
Reacties zijn altijd 0,000.
Ik dacht dat we te maken hadden met volksvertegenwoordigers, maar dat blijkt dus niet te kloppen.
Ab, ik weet het, maar geef de moed niet op !! ON inlichten ?
Het is gewoon een zooitje in het hele land aan het worden.
Honderden VVD’ers in opstand tegen stikstofplannen kabinet: ‘Niet eerder gebeurd
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5313679/honderden-vvders-opstand-tegen-stikstofplannen-kabinet-niet-eerder
Nog steeds wetenschappers die roepen dat de natuur ‘hersteld’ moet worden -met in hun kielzog menig machtswellustig politicus. Niemand die echter zegt wát de herstelpunten dan zijn. Wanneer is ‘herstel’ volledig gelukt, wanneer gedeeltelijke en wanneer te weinig?
En wat schieten de inwoners van dit land met ‘herstelde natuur’ er mee op? Dat er de komende 20 jaar veel te weinig woningen voor ze zijn? Of de voedselproductie meer dan gehalveerd wordt?
Johan,
Als je naar de reacties van de minister van natuur en stikstof op Kamervragen luistert, kom je tot de conclusie dat zij geen antwoord heeft op geen enkele vraag, laat staan op jouw vragen.
@Johan, welke natuur. Terug naar het jaar “Nul” toen alles laag struikgewas was, of naar zandverstuivingen . Na rond 1300 toen Noord-Holland uit en verzameling eilandjes bestond. Of een Betuwe zonder dijken ? Heeft iemand daar een zinnige verklaring voor ?
In Europa stoppen we geen windmolenwieken in de grond. We verkopen die aan Afrika, en naar aloude Europese hypocrisie weten we niet (willen we niet weten) wat er daar verder mee gebeurt!
Als we de windmolens meetellen die op de Noordzee staan en er nog bijgebouwd gaan worden kunnen we ervan uit gaan dat we bij westenwind nog wat extra Bisfenol gaan inhaleren. Dit buiten wat er in de Noordzee zelf in het water zal waaien, dat voor de in de zee levende dieren en vissen ook wel niet bevoordelijk zal zijn.
Kijk, als bisfenol A net zo giftig zou zijn als PFAS of net zo schadelijk als NOx, dan zou er geen molecuul van in de grond mogen zitten.
Van de aromatische verbindingen is alleen benzeen kankerverwekkend (tast het beenmerg aan en veroorzaakt leukemie). De benzeenderivaten tolueen en fenol zijn dat niet maar hebben hun eigen specifieke schadelijkheid (fenol is sterk antisceptisch). Verdere derivaten zijn vooral smaak- en geurstoffen, om er enkele te noemen: benzaldehyde, guaiacol, anethol, anijsaldehyde, eugenol, vanilline, thymol. Deze stoffen geven smaak aan resp. bittere amandelen, geroosterde koffie (naast ~50 andere stoffen), anijs, kruidnagel, vanille en tijm.
Per jaar wordt er ~10 miljoen ton bisfenol A gemaakt en is daarmee een van de meest geproduceerde chemische stoffen. De meest gebruikte toepassing is in polycarbonaat.
De toegestane inname van bisfenol is in de VS 50 μg per dag per kg lichaamsgewicht, in Europa is dat teruggebracht naar 4 μg. De halfwaardetijd in he menselijk lichaam is 2 uur, het cumuleert niet. De schadelijkheid betreft dat het interfereert met oestrogeen. In plastics die in aanraking kunnen komen met kleine kinderen is het verboden.