Van een onzer collega-correspondenten in Duitsland: Robert Grünfeld
Over de boerenprotesten in Nederland wordt hier momenteel alleen intensief bericht op sociale media. Lokale waarnemers hebben de neiging om te spreken van ‘burgeroorlogachtige omstandigheden’.
Wat is er met onze buren aan de hand, zo bekend om hun rust en relaxte houding? De overheid in Den Haag bestrijdt sinds 2019 ‘stikstof’ in de bodem. Wat hier bedoeld wordt zijn waarschijnlijk stikstofzouten zoals de ammoniumverbindingen, chemisch NH4+, of lachgas; minder gaat het over het elementaire N2-molecuul (lat. Nitrogenium), dat onder standaardomstandigheden sowieso altijd gasvormig is.
Niettemin heet de verantwoordelijke regeringsvertegenwoordiger Christianne van der Wal-Zeggelink officieel ‘Minister voor Natuur en Stikstof’. Zelfs Berlijn kan zich zo’n grappenmaker niet veroorloven, er is nog steeds geen minister voor ‘anti-koolstof’.
Van der Wal wil de stikstofverbindingen in de bodem verminderen en om dit te bereiken moet zo’n 30% van de boeren stoppen. Van der Wal schreef een openbare brief met een kaart met daarop zones met N-reductie-eisen: 12 tot 95%.
Het zo kleine land staat bekend om zijn uiterst efficiënte landbouw, die vooral Duitsland voorziet van enorme hoeveelheden tomaten en bloemen. Vooral de rode grote bessen staan niet bepaald bekend als aromatisch, maar eerder als een doorgefokt waterig industrieel product. Maar is de bodem in Nederland daarom verontreinigd? Eutrofiëring (oververzadiging met nutriënten) is een oud probleem dat vooral Nederlandse boeren hebben met kassen waarin bijvoorbeeld tomatenplanten niet meer op aarde groeien maar op substraat met minimaal gebruik van water.
Toch moet bijna een derde van de boerderijen samen met hun akkers worden afgevoerd.
Dit kan op drie manieren:
1. Onrendabele boerderijen of boeren op pensioengrens geven op zonder vervanging;
2. Boeren worden gecompenseerd voor het opgeven en verbinden zich ertoe het beroep nooit meer uit te oefenen – een soort beroepsverbod;
3. Het wordt gewoon onteigend.
Hierachter zit geen doordacht Haags beleid, maar beleid uit Brussel – trefwoord ‘Green Deal’. Meer specifiek: de EU’s ‘farm to fork’-strategie (‘Bauernhof zur Gabel’, mei 2020). En hier komt de Nederlandse stikstof om de hoek kijken: je hoort alleen over CO2 en methaan, maar in Nederland hebben ze ook het lachgas N2O uit de bemeste bodem ontdekt als klimaatdoder, omdat het 300 keer effectiever zou zijn dan CO2. Met 4% is echter koolstof-twee-zuurstof (CO2, red) immers niet relevant in de landbouw.
Slimme EIKE-lezers hoeven niet te worden verteld waar het broeikaseffect over gaat. Wat betekent dat een ingrijpende vermindering van het landbouwareaal en een tekort aan aanbod van een van de grootste voedselproducenten van de EU, zal leiden tot verdere forse prijsstijgingen. Of simpelweg: honger, omdat delen van Afrika door de oorlog in Oekraïne niet meer van graan worden voorzien.
Je zou kunnen zeggen dat Oekraïne en Nederland slechts twee producenten zijn, maar Frankrijk heeft droogteproblemen, Sicilië heeft sprinkhanen enzovoort – het raakt op!
Hoe reageren de boeren in het kleine land aan de Noordzee? Met gewelddadige massaprotesten, maar ook best wel ludieke acties. Voor het huis van de minister van Nitro werd een politiebarricade doorbroken en een lading gier gestort. Een patrouillewagen kreeg een lading hooi binnen en werd gevuld met de stengels uit een hakselaar.
Een cabaretier zou nu kunnen vragen hoe lang het duurt voordat de reddingswerkers het hele periodiek systeem met alle isotopen hebben doorlopen. Maar dat zal niet gebeuren, want vechten tegen U, Pu, C en N zal de hele economie al verwoesten.
Maar je ziet ook totaal andere beelden, bijvoorbeeld dat de zwaarste tractoren een veel kleinere politietank uit de weg ruimen. Andere landbouwmachines blokkeerden verkeersroutes en veroorzaakten landelijke files. Zoiets ken je alleen uit Frankrijk, Nederland werd vroeger als meer ‘Pruisisch’ beschouwd. Boeren zijn dus wanhopig – en hoogstwaarschijnlijk niet overtuigd door de eco-retoriek van hun regering.
Op 22 juni demonstreerden 60.000 boeren en burgers voor de Staten-Generaal, het parlement in Den Haag – zonder succes. Een boerenvertegenwoordiger vindt dat de overheid nauwelijks draagvlak heeft onder de bevolking. Wat ook te danken is aan het feit dat 100.000 arbeidsmigranten het land binnen moeten worden gehaald, voor wie op de woestenij huizen en industriële banen moeten worden gebouwd resp. geschapen. Zelfs tijdens de Corona-lockdownperiode waren er verrassend grote demonstraties in Amsterdam – waarnemers vermoeden dat de boerenprotesten kunnen leiden tot de vervanging van de huidige regering en een wijziging van het beleid.
Het lijkt erop dat veel westerse regeringen een totale oorlog voeren tegen de chemische elementen – tegen plutonium, uranium, koolstof, en nu Den Haag tegen stikstof. Een cabaretier zou nu kunnen vragen hoe lang het duurt voordat de reddingswerkers het hele periodiek systeem met alle isotopen hebben doorlopen. Maar dat zal niet gebeuren, want vechten tegen U, Pu, C en N zal de hele economie al verwoesten.
Sommige waarnemers vermoeden al dat de ‘strijd voor de natuur’ en tegen grondstoffen er juist toe dient om de bevolking in honger en armoede te storten omdat ze dan makkelijker te besturen zijn. Er zijn psychopaten die dit echt van plan zijn (‘In 2030 heb je niets en ben je gelukkig’.). En sommige superrijken zouden liever hebben dat Jan Rap en zijn maat stoppen met het dichtslibben van luchthavens en snelwegen en lekker strak in hun verdichte betonblokken blijven. Maar worden plannen om de bevolking uit te hongeren ook daadwerkelijk uitgevoerd? Als domheid en boosaardigheid voldoende zijn als verklaring, dan hoeft er geen plan te worden aanvaard, zeggen filosofen als Dushan Wegner.
En inderdaad – hoe kon de Haagse regering doelbewust naar voedselschaarste streven, nadat het anti-burger-coronabeleid al tot enorme demonstraties had geleid? Geen Duitstalige lezer van EIKE zou willen ontkennen dat, op enkele uitzonderingen na, de West-Europese regeringen incompetent zijn.
Grotesk, maar niet onverwacht: net als in de DACH-landen (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, red) houden de Nederlandse media zich strikt aan de klimaat-eco lijn en bekritiseren ze de vermeende milieuvervuiling van boeren door stikstof en kooldioxide.
***
Bron EIKE hier.
Juist de Duitsers zouden moeten weten waar incompetent regeren ten slotte toe leidt. 2033 is nog maar een decade weg en een eeuw is blijkbaar lang genoeg om alle historisch besef te doen verdwijnen.
Overigens lijkt het mij dat die onzin over het stikstof en CO2 veel gemeen heeft met de onzin destijds bedacht door de nazi’s om het Arische ras zuiver te houden.
Het zijn duivelse leugens.
(klik op mijn naam)
Ik begrijp het hoogontwikkelde, degelijke en brave duitse volk ook niet.
Echter Churchill heeft het ooit eens gezegd: ’the germans make no mistakes, except the greatest’.
Ze zijn in de vorige eeuw twee keer de fout in gegaan door achter volksmenners aan te lopen, in deze eeuw lijkt het weer te gebeuren. Als ze dit lang genoeg volhouden zullen de effecten groter zijn dan bij die eerste twee fouten. En lang genoeg is niet 100 jaar of zo, dat omslagpunt kan binnen 20 jaar bereikt worden en dan slepen ze heel woke europa mee naar de afgrond.
Er is een voedselcrisis. De voedselprijzen swingen te pan uit en m’n maakt ons wijs, dit is de schuld van de oorlog! En de schuld van de klimaatverandering. Wat ze er fijntjes niet bijzeggen is dat al die nutteloze maatregelen tegen de klimaatverandering zoveel geld kosten dat iemand dit moet betalen. Dus de boeren moeten krimpen en energie zal duurder worden. We hebben juist de boer en tuinder nodig voor voedselproductie of gaat m’n het dan uit Oekraïne en Rusland halen? Die oorlog kan nog jaren duren. Dus de energieprijzen zullen niet dalen, en de prijzen voor het voedsel ook niet.
Bewuste wereldwijde acties tegen midden en kleinbedrijf , met name tegen diegene die aan de voedselvoorziening werken , dat kan maar 1 ding betekenen nl dat er iets groters speelt. De landelijke overheden hebben het gezag overgedragen aan multinationals , wef , who en Bill en cornuiten. Zie de belangen van laatst genoemde in produced food engenering en foodhubs. Wordt geen leuke tijd zo.
Voedselvoorzieningen worden bewust afgebroken, lijkt het: https://dissident.one/2022/06/12/hier-is-de-bijgewerkte-lijst-van-in-de-vs-gevestigde-voedselverwerkende-bedrijven-die-onder-de-regering-biden-zijn-vernietigd/
Terzelfder tijd zijn er advertenties voor het nieuws dat zuivel niet zuiver is. Melk is niet goed? De leugens gaan winnen, lijkt het.
Ze willen NL vegan maken…
Nederland heeft geen grondstoffen, uitgezonderd nog een beetje aardgas. Alles wat wij hier produceren, moet gemaakt worden van grondstoffen die we eerst moeten importeren. Dit geldt echter niet voor de landbouw. Wij kunnen voedsel produceren zonder al te veel afhankelijk te zijn van buitenlandse grondstoffen. Voor een land dat verder niets heeft, is die landbouw dus van enorm belang, mede omdat we er ook goed geld mee verdienen.
De Nederlandse landbouw is de modernste, innovatiefste en efficiëntste ter wereld. Tevens de op één na grootste exporteur van landbouwproducten. Concurrerende landen, die gewoonweg minder goed zij dan wij, lachen nu uiteraard stiekem in hun vuistje. Waren die rare EU regels toch nog ergens goed voor! Behalve dan voor Nederland…
Johan D.,
Het Nederlands landbouwareaal is amper groot genoeg om de helft van de bevolking te voeden. Zie oa:
https://www.vork.org/nieuws/nederland-heeft-te-weinig-landbouwgrond-om-eigen-bevolking-te-voeden/
Aha, dus te veel bewoners in verhouding tot de beschikbare landbouwgrond. Desondanks blijven we mensen importeren en de landbouwproductie verminderen. Bizar.
petitie aftreden rutte staat inmiddels op 72.631 ondertekeningen, niet geschoten is altijd mis. https://petities.nl/petitions/aftreden-van-rutte?locale=nl
Excellent, what a weblog it is! This weblog provides useful facts to us, keep it up.
Simon Rozendaal stelde regelmatig vast in zijn columns en boeken, dat de milieubeweging in Nederland met GreenPeace en MilieuDefensie als voorhoede primair tegen chemie , tegen technische vooruitgang en tegen economische voorspoed strijd voert.
Ze camoufleren hun bedoelingen met gemanipuleerde reken modellen over ‘slechte’ biodiversiteit, schadelijk stikstof en CO2 fotoprint.. Nederland heeft prachtige natuur, nuttig verspreid over Nederland.
Gezond natuurbeheer heeft goedkopere, vriendelijker en effectievere manieren dan het huidige D66-speerpunt 50% boeren uit Nederland te verdrijven / uit te kopen voor 35 miljard € belastinggeld.
Het huidige onzalige D66-stikstof plan / RutteIV beleid moet van tafel.wil er een nieuwe basis voor een werkbare samenwerking tussen opponwnten van Nederlandse kunstmatige natuur en Nederlandse agrarische natuur mogelijk wordt.
Ondanks de tegenwerking jegens de boeren in ons land, ben ik nu op zoek naar een stuk grond om zelfvoorzienend te gaan worden. Een halve tot hele hectare is meer dan voldoende om ook nog wat vee er bij te nemen. Elke dag verse melk en eieren, dus wie doet je wat. En de eerste de beste die ongevraagd op het terrein gaat komen heeft op zijn minst wat paracetamol nodig.
MaxX, vergeet het maar, wat je wil moet in een bestemmingsplan van de gemeente passen, je moet ook nog een onderkomen voor je koeien en kippen bouwen en ga je er zelf wonen? Hieronder wat prijzen van stukken landbouwgrond. Dat is maar voor een paar mensen weggelegd!!
Worden grondprijzen in Nederland duurder?
Er is geel zand, zwart zand en wit zand. Het belangrijkste van grondprijzen in Nederland is toch vooral waar het zich bevindt. Het is bekend grond per m2 in de stad haast onbetaalbaar is geworden om te kopen waardoor makelaars en bewoners hun heil buiten de stadsgrenzen zoeken. Maar dan is er het bestemmingsplan. Daarin staat welke grond voor welk doel gebruikt mag worden. Je mag namelijk niet zomaar een luxe villa op land bouwen dat bestemd is voor de agrarische sector. Om de kosten van een hectare grond te bepalen moeten we dus eerst kijken naar de bestemming waar het over gaat.
Wat betaal je voor landbouw grond?
Laten we beginnen met de agrarische sector. De grondprijzen stegen per hectare met ruim 5 procent voor ieder kwartaal in 2021. Afgelopen vier kwartalen is er bijna 32.000 hectare landbouwgrond van eigenaar gewisseld. Dat is aanzienlijk meer dan in het jaar ervoor. Er is onderscheid te maken tussen vier landsdelen; Zuid, West, Oost en Noord. Er is weer een verdere onderverdeling te maken in 14 groepen landbouwgebieden, De hoogste gemiddelde grondprijs betaal je in het Zuiden waar de prijs vorig jaar 14 procent hoger lag. In het Noorden lag de gemiddelde grondprijs juist 11 procent lager.
Grasland is flink in prijs gestegen en heeft de grens van 60.000 euro per hectare ruimschoots overschreden. Deze stijging is opmerkelijk maar niet uniek. Toen de melkquota werd afgeschaft steeg de prijs voor grasland ook. Land voor maïs is nog sterker in grondprijs gestegen.
Wat kost bouwland?
We bevinden ons nog steeds op ‘het land’. Als we kijken naar de Kadaster grondprijzen voor bouwgrond zien we een bedrag van 75.000 euro per hectare. Deze prijs is gedaald in de afgelopen periode. De gemiddelde prijs bleef echter boven 70.000 euro wat opmerkelijk is. De prijs is wel hoger geweest maar dan altijd als pieken boven 80.000 euro met uitschieters boven 90.000 euro per hectare. Maar een gemiddelde prijs van 70.000 euro over een periode van zes maanden kwam niet eerder voor. In 2021 is de prijs voor bouwgrond stabieler geworden.
Als je het gaat doen zoals je het zo voorstellen gaat, lukt het niet. Raad van de gemeente overtuigen van het nut ervan, werkgelegenheid, biodiversiteit, scholingsproject etc. Maak ze lekker met je plan en je moet eens zien wat er dan ineens mogelijk is. Pachten van gronden is ook een mogelijke startprocedure voor wat je wil bereiken. Creatief denken loont.
Rutte prees eerder het WEF plan voor ’transformatie van het voedselsysteem’.
Een briljant plan voor kletsmajoors; als nou de landbouwproductie naar elders gaat, kunnen wij natuur, woningen en wegen bouwen zonder aan onze snippergroen-natuur te tornen.
Dat er mondiaal qua uitstoot geen winst wordt behaald, terwijl er hier grote schade door kapitaalvernietiging dreigt beseft men niet, of het kan hen niets schelen.
Tegelijk blijkt dat men in Den Haag niet de basisprincipes van constructieve communicatie beheerst; men herhaalt steeds wat er niet (meer) kan/mag, maar vertelt er niet bij wat nog wel mogelijk is. Tegelijk ontbreekt een degelijk plan voor uitkoop/compensatie; de politiek wil alles weer anders? Dan ook fatsoenlijk compenseren.
Gezien de track-record van de Nederlandse overheid mbt schadecompensatie zijn de boeren terecht ongerust.
De hoeveelheid N2O uit wegverkeer word nogal onderschat. TNO heeft daarover uit internationale bronnen gepubliceerd met mg/km,
TNO-rapport. TNO 2021 R11981. Emissiefactoren wegverkeer: wijzigingen en uitbreidingen 2021
Het is makkelijker om de landbouw met een nieuwe stok te slaan terwijl de metingen hiervan (WUR) niet erg betrouwbaar zijn
Great post.
I am glad to be one of several visitants on this great internet site (:, thanks for posting.
Hi there, simply was aware of your weblog through Google, and found that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels. I will appreciate for those who proceed this in future. Many other people will be benefited out of your writing. Cheers!
Hi there! I just wish to give an enormous thumbs up for the good data you may have right here on this post. I will be coming again to your weblog for more soon.