Van een onzer correspondenten.
Egypte staat volgens analisten voor ‘een zeer zware strijd’ om landen ertoe te brengen overeenstemming te bereiken over de onderhandelingsagenda voor de komende wereldwijde klimaatconferentie, COP27 in de badplaats Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee.
Toen ministers en activisten voor klimaatverandering de laatste VN-conferentie over klimaatverandering die in Glasgow werd gehouden, verlieten, waren de vooruitzichten om de opwarming van de aarde binnen 1,5 graad Celsius van het pre-industriële niveau te houden nog vrijwel intact. De wereld is sindsdien veranderd.
Maar Rusland lanceerde in februari zijn oorlog met Oekraïne, de olie- en aardgasprijzen zijn enorm gestegen en een voedselzekerheidscrisis in een groot deel van de ontwikkelingslanden is verslechterd.
Met die tegenwind moet Egypte een manier vinden om de doelen van de Overeenkomst van Parijs van 2015 levend te houden op COP27.
De Egyptische president Abdel Fattah El-Sisi vertelde deze maand op een bijeenkomst in Berlijn dat hij de uitdagingen van de energie- en voedselcrises en het gebrek aan geld dat nodig is om de klimaatverandering te bestrijden, erkent:
‘Eén ding dat nu heel belangrijk is in de aanloop naar COP27, is dat landen met nieuwe toezeggingen voor 2030, nieuwe klimaatdoelen voor 2030, nieuwe nationaal vastgestelde bijdragen of NDC’s komen, omdat deze nog steeds erg ontoereikend zijn.’
Landen kwamen op COP26 in Glasgow overeen om dit jaar terug te komen met hernieuwde toezeggingen om de klimaatverandering aan te pakken. Egypte en Australië zijn slechts twee van een handvol landen die dit hebben gedaan. De nieuwe NDC-norm zelf, de nationaal bepaalde bijdrage van Egypte zelf, wordt nog steeds herberekend. Maar deze wordt door sommigen al gezien als een gemiste kans om verder te gaan als COP27-voorzitterschap.
De rijke wereld had beloofd tegen 2020 $ 100 miljard per jaar te verstrekken om ontwikkelingslanden te helpen zich aan te passen, maar de deadline daarvoor is al verschoven naar volgend jaar. In werkelijkheid wordt $ 100 miljard gezien als slechts het startpunt voor wat nodig is.
Climate Action Tracker, een analyse van overheidstoezeggingen door een onafhankelijke onderzoeksgroep, stelt dat de meeste landen hun actieplannen niet hebben bijgewerkt, vooral degenen die zichzelf als klimaatleiders zien, zoals de Europese Unie, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
Zie voor een overzicht van landen die hun gedane toezeggingen niet nakomen of andere vertragingen laten zien hier.
Afrika ligt in het hart van de klimaatuitdaging, memoreerde El-Sisi nog op de klimaatbijeenkomst in Berlijn. Het wordt meer getroffen dan andere regio’s, maar heeft beperkte capaciteit en financiële middelen om de problemen aan te pakken.
‘De recente voedsel- en energiecrises hebben de uitdagingen verergerd waarmee Afrikaanse landen het hoofd moeten worden geboden’, zei hij.
‘Naast de reële dreiging van klimaatverandering voor de landen van het continent die te lijden hebben onder woestijnvorming, waterschaarste, hoge zeespiegels, overstromingen, stortregens en andere extreme weersomstandigheden, die in een sneller tempo veranderen en een sterkere impact hebben.’
Alex Scott, een analiste stelt:
‘Op dit moment ziet het eruit als een zeer zware strijd voor Egypte als COP27-voorzitter. Ze zouden echt baat kunnen hebben bij het aanstellen van enkele partnerlanden om hen te helpen de politieke agenda vooruit te helpen.’
***
Voor het hele artikel, zie hier.
Nederland zal wel meer geld doneren want we moeten ten koste van alles onze afspraken nakomen. Het is nog niet doorgedrongen dat NL met reuze problemen kampt. Wanneer een huishouden elke maand geld doneert aan goede doelen komt dat omdat er ruimte is. Wanneer de inkomsten dalen kijkt men eerst naar de goede doelen en niet eerst. ‘dan maar een maaltijd minder per dag”. Hongersnoden in Afrika hebben diverse redenen. Er is geen kadaster in de meeste landen, dus 50 ha tarwe inzaaien heeft geen enkel nut. Wanneer er naar zoveel tijd regen valt groeit het gras geweldig, koeien en schapen eten zic rond worden vruchtbaarder , dus meer vee te voeden. Prompt wordt alles weer kaal gegeten. In plaats van de bron aan te pakken pakt men de gevolgen aan. Lijkt op Nederland, 120.000 bewoners per jaar erbij, dan bouwen wij toch huizen.
Er is van alles nog niet veel terecht gekomen wat zoden aan de dijk zet.
En hier in Europa hebben ze zich met al hun sancties in de wurggreep van Rusland geplaatst wat tot nu toe 0,0 niets heeft teweeggebracht, behalve dat Europa zelf onder deze omstandigheden kreunt.
In de krant van vandaag stond dat Amerika nu ook flink gebukt gaat onder de recessie.
Mensen kunnen hun energie rekening niet meer betalen en dat zijn er meer dan wij denken.
Ze zullen zich straks puur en alleen gaan focussen om de economie overeind te houden inplaats van miljarden in een bodemloze put te gooien.
Ze kunnen veel beloven, maar uitvoeren zal een ander verhaal worden.
“continenten die te lijden hebben onder woestijnvorming”
Dan moet je toch juist CO2 uitstoten?
johan van leeuwen
Zomin dat alleen geld helpt om woestijnvorming en alle andere problemen te lijf te gaan, helpt Co2 alleen evenmin. om te vergroenen is ook nog voldoende regen/water, vrede, verstandig beleid en vooral minder inhaligheid van enkelen nodig. Anders is elke maatregel een druppel op de gloeiende plaat.
We zijn met 8 miljard mensen op deze wereld, en de arme mensen (verreweg de meest) zullen hun $12,50 pp nooit krijgen. De enige armen waar die 100 miljard onder wordt verdeeld zijn de linker en rechter armen van onze corrupte leiders.
100 miljard is overigens minder dat hetgeen de ECB en FED er (ieder) per maand digitaal bijdrukken.
Verder geeft de mensheid 2000 miljard per jaar aan oorlog uit en het totaal van de legers, politiemachten, rechterlijke macht en gevangeniswezen zit op zo’n 14.000 miljard per jaar.
Behoudens het FAKE probleem van de opwarmende aarde zijn er ook echt problemen.
Deze bijvoorbeeld:
https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/corona/medisch/hoeveel-sterfgevallen-zijn-er-per-week-
In heel Europa zien we het zelfde verschijnsel. Dit jaar al zo’n 15% meer overlijdens dan verwacht.
Inderdaad. Ik zie daar dat er vorig jaar zijn er in week 29 2776 mensen zijn overleden. En 3241 mensen in diezelfde week dit jaar. Verschil is een oversterfte van 465.
Dat is 16,6 % meer. Dat is nogal wat.
Ergo, zo bezien gaat dus niet zo goed met de gezondheid van de mensen in Nederland.
In een bevolking van 16 miljoen en een levensverwachting van 80 jaar verwacht je per jaar 200,000 overledenen. Dat is 4000 per week. Ik denk dat het met die gezondheid juist prima staat.
Ed Zuiderwijk,
Het CBS?
“Per week overlijden gemiddeld 2 900 mensen.”
Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/corona/medisch/hoeveel-sterfgevallen-zijn-er-per-week-
@ Ed
Misschien kan je het CBS even corrigeren, hun verwachting voor dit jaar was 155.496 als norm voor 17,59 miljoen Nederlanders op 1 jan.
Geen 200.000
Zie tabel 6 kolom B.
https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2022/30/overledenen-per-week-provincie-en-gemeente-week-29-2022
Tsja. Was even vergeten dat dat sommetje opgaat voor een stationaire bevolking. 80 jaar geleden was de bevolking van Nederland 8 miljoen, de helft van wat het nu is. Dus moet het geen 4000 zijn maar bij benadering 3/4 daarvan, dus 3000. Overigens geeft de 125 minder overledenen in week 29 aan dat de variatie op dat gemiddelde wel wat groter zou kunnen zijn dan je voor een Poisson proces verwacht.
Het verschil tussen theorie en werkelijkheid…
https://twitter.com/WijnandHijkoop/status/1553046027745333248
Hoe wil men klimaatverandering tegengaan, terwijl men nog niet eens het weer over een maand goed kan voorspellen?
Wil, klimaat is geen weer. Een klimaatverwachting maken is veel makkelijker.
Als je in modellen gelooft misschien. Ik leef nog steeds in de verwachting dat ik de Euro Lotto zal winnen. Het was inderdaad heel makkelijk die verwachting te maken.
Ohhoh!
Nou is er zomaar een Professor in de economie die plots een wappie en een complotdenker is geworden! Érg hè?
Moet je kijken. Die man is vast in de war. (CYNISME)
Maar moet je kijken wat hij durft zeggen.
Video: Dr. Reiner Fuellmich Interviews Prof. Michel Chossudovsky
https://wwXXw.youXXXtube.com/watch?v=MSlChb7ahgQ
(link copieren, plakken en X-en weghalen.)
Het rare is, die complotdenkers kijken vaak zo vaag uit de oogjes en deze man lijkt best wel scherpe ogen te hebben. Dat kan toch niet? Zeker aan de andere drugs of zo. Of veel alcohol enzo zeker hè? Maar hij praat dan weer wel netjes en beschaafd. (Cynisme weer!)
This is economic warfare zegt ie. Ja, het lijkt erop. Wie oh wie zijn toch de nare mensen die die ellende veroorzaken?
Zou er verband bestaan tussen die types die ook achter de climate-hoax zitten? Zal wel niet hè? Tuurlijk niet.
(dubbel gestuurd)
Stuur ons uw geld!
Wij zullen op onze beurt dan de Duitse economy steunen door aanschaf van de laatste Audi en Merc modellen.