Van een onzer correspondenten.
De Rijn geldt als een levensader voor Nederland. Lage waterstanden door het uitblijven van regen veroorzaakten deze weken paniekreacties, vooral bij de mainstream media en sommige wetenschappers.
Adviseur ‘Rivieren’ Cristel de Zwaan van het WMCN zei over waterrecords:
‘Je moet oppassen dat je geen appels met peren vergelijkt. Op zich zijn de rivieraanvoeren zelf wel met elkaar te vergelijken, maar de effecten ervan niet. We gaan nu inderdaad richting de laagste aanvoer bij Lobith ooit gemeten rond deze tijd van het jaar. Maar de laagste waterstand uit het verleden bereiken we nu met een grotere hoeveelheid water, omdat de vorm van de rivier anders is.’ (Bron: Rijkswaterstaat 12 augustus 2022)
Toch leverde de lage waterstand van de Rijn ongekende beelden op. Het passagiersschip De Zonnebloem kon Arnhem niet meer bereiken en maakte noodgedwongen rondjes op het IJsselmeer. Tot vermaak van de gehandicapte passagiers die nu Hoorn en Medemblik konden bezoeken. ‘Water is water’ was een eerder gehoorde reactie van passagiers bij dit soort ongerief.
De Zwaan:
‘Doordat de omstandigheden steeds verschillend zijn, kan je het ene droge jaar eigenlijk niet zomaar met het andere vergelijken. De impact van een bepaalde wateraanvoer in 2022 is totaal anders dan in 1976, of zelfs in 2018.’
In 1955 had Nederland ook te kampen met een lage waterstand op de Rijn. Zie hier het filmverslag in onberispelijk Nederlands uit de jaren vijftig:
Rob de Vos analyseerde de lage waterstanden van de Rijn en kwam tot de volgende conclusie:
‘De grafiek is duidelijk: behalve 2022 zijn er nog 15 andere jaren waarin het minimum debiet lager was dan 800 m3/s. Daarvan waren zelfs 6 jaren waarin de afvoer nog lager was dan op 16 augustus 2022, namelijk 1921, 1929, 1947, 1949, 1953 en 1954. Ik weet zeker dat niemand in die jaren ook maar even heeft gedacht dat die lage waterafvoer wat te maken kon hebben met ‘klimaatverandering’. Dat hoort blijkbaar bij de klimaathysterie van de moderne tijd.’
Voor zijn onderzoek, zie hier.
***
Elke kans en gelegenheid ‘klimaathysterie’ te vergroten wordt aangegrepen, nu wel duidelijk is vastgesteld, dat de 100% CO2-uitstoot-ban en de ‘hernieuwbare’ energietransitie niet bijdraagt aan het stoppen van klimaatverandering en de uitvoerbaarheid van het Parijse klimaatakkoord volstrekt onrealistisch en onhaalbaar is.
Verkeerde politiek prioriteiten, maatschappelijk schadelijke keuzes, klimaatwetten en zinloos / effectloos ‘hernieuwbaar’ klimaatbeleid als gevolg. Bovendien belastinggeld verspilling pur sang dus, naast grote natuur- , milieu- en gezondheidsschade.
We verkeren nu als gevolg in een energie- / elektriciteitscrises.
Het geschreeuw vanuit XR-terreur, vanuit GreenPeace en ideologisch verwante gesubsidieerde milieuclubs wordt luider en luider, naarmate de harde politieke realiteit duidelijker wordt. Klimaatbeleid werkt niet: https://www.climategate.nl/2021/08/het-klimaatbeleid-werkt-niet/
Scheffer, zouden de bewoners van de Oekraine zich nu ook zo’n zorgen maken over de CAGW, genderneutraliteit, inclusiviteit enz.?
De inwoners van De Oekraïne waarschijnlijk niet, aangezien die dat over hat algemeen prima vinden. De Oekraïne is een beperkt gebied van de soevereine staat Oekraïne dat redelijk progressief denkt en handelt. De conservatievere delen in het oosten behoren tot Oekraïne, maar niet De Oekraïne en zijn minder modernistisch.
Het is hilarisch en zorgwekkend tegelijk, dat de groene onruststokers blijkbaar geen benul hebben dat hun eigen welvaart ook afhankelijk is van betaalbare en betrouwbare energie.
Doet een beetje denken aan de laatste woorden van iemand in een bunker in Berlijn ergens eind april 1945.
De Duitsers verdienden het niet om te overleven nu ze de ideologische strijd niet verder wensten te strijden.
Nog liever kapot gaan dan toegeven dat je fout zit.
Ach ach, Bart Vreeken, wat een neerbuigende commentaar over Rob Vos, “die altijd zit te rekenen”. Zijn de druifjes zo zuur omdat hij niet meehuilt met het klimaatkoor?
Rob heeft een indrukwekkende staat van dienst, waar menig weet-t-al-schapper een puntje aan kan zuigen :
Eerder heeft hij met zijn “vlijtig rekenwerk” gehakt gemaakt van het hittegolf knoeiwerk van het KNMI. Dat werk is ook gepubliceerd in een pierrevjoewd tijdschrift: https://link.springer.com/article/10.1007/s00704-021-03887-4). Niet slecht voor een onbetaalde amateur, die met vlijtig rekenwerk aantoont dat goed-betaalde KNMI onderzoekers broddelwerk afleveren.
Door vlijtig te rekenen heeft Rob Vos ook ontdekt dat vanaf 1980 de instraling van zonlicht in Europa en elders in de wereld is toegenomen. Een pierrevjoewed studie die onlangs is verschenen, heeft dit bevestigd (https://www.mdpi.com/2073-4433/12/10/12978). De Nederlandse klimaatcongsi vond de onderzoeksvraag blijkbaar niet interessant. Of hij was gewoon Verboten, kan natuurlijk ook.
Momenteel zet hij zijn tanden in de gemodelleerde “dodelijke versnelling van de zeespiegelstijging” aan de Nederlandse kust. Definitieve conclusies laten nog even op zich wachten want de Delftse onderzoekers lijken er niet erg happig op om hun data te delen. Ook andere deskundigen hebben al stevige kritiek, geleverd, en de auteurs beginnen al hun keutel wat in te trekken, zie:https://klimaatgek.nl/wordpress/wp-content/uploads/Hessel-Linkedin.jpg.
De zoete-koeken slikkers die de universiteiten bevolken zouden een voorbeeld aan hem kunnen nemen. Maar die houden zich liever bezig met het redden van de wereld. Dat is veel gemakkelijker en het betaalt nog eens goed.
Je word doodmoe van al die onzin over hun opwarming en waterstanden, en niet te vergeten het misbruiken van situaties, nu willen ze weer het drinkwater in prijs te gaan verhogen.
En weer kom ik terug op opzettelijke verarming van vele burgers.
Hun met een dikke beurs riante woning met flink wat tuin raak je niet al kost het 10 euro de m3.
Verder meld de Volkskrant nog iets zinnigs.
Ook in 1540 blakerde de zon de aarde, het was de heetste zomer in duizend jaar.
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/ook-in-1540-blakerde-de-zon-de-aarde-het-was-de-heetste-zomer-in-duizend-jaar~b8c6e9cd/
Zelfs het KNMI kan er niet omheen:
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/de-warmste-zomer-uit-de-geschiedenis-amsterdams-drinkwater-levensgevaarlijk
En de amsterdam weet het nog:
https://www.amsterdam.nl/nieuws/achtergrond/warm-zomer-1540-pas-warm/
En dan nog iets, onze centen vliegen allemaal via de EU naar de zuidelijke landen, zelfs verduurzamen kost hun geen rooie cent.
En hier mogen ze smoren in hun eigen vet.
’Italië verduurzaamt woningen met steun EU’
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/673791372/italie-verduurzaamt-woningen-met-steun-eu
Nederland verbruikt per jaar 1,2 miljard kuub schoon water.
Bedrijven hebben een derde daarvan nodig. De overige twee derde is voor de huishoudens.
De Rijn voert gemiddeld 2200 kuub/s aan: per jaar is dat 69 miljard kuub.
Neem nog de Maas erbij met gemiddeld 200 kuub/s, of wel 6 miljard kuub per jaar.
Tel daarbij 873mm per vierkante meter (49.169 km2) aan regen er bij op = 43 miljard kuub.
Dan is de wateraanvoer per jaar van de Rijn, Maas en regenwater: 118 miljard kuub.
Daarvan is 1% nodig voor consumptie.
Crisis? Een beetje slim waterbeheer lost op.
En dat is ook altijd het geval geweest in Nederland, totdat overal een crisis van gemaakt moest worden.
Bron: https://www.helpdeskwater.nl/onderwerpen/waterveiligheid/crisismanagement/begrippen/toelichting/afvoer/
Bron: https://www.clo.nl/indicatoren/nl0508-jaarlijkse-hoeveelheid-neerslag-in-nederland
“Daarvan waren zelfs 6 jaren waarin de afvoer nog lager was dan op 16 augustus 2022, namelijk 1921, 1929, 1947, 1949, 1953 en 1954. Ik weet zeker dat niemand in die jaren ook maar even heeft gedacht dat die lage waterafvoer wat te maken kon hebben met ‘klimaatverandering’.”
Ach, ach, die Rob de Vos. Hij zit altijd zo ijverig te rekenen, maar dan vergeet hij weer belangrijke dingen. Zo heeft hij niet gekeken in welke maanden de lage waterstanden in het verleden voorkwamen. In géén van de genoemde jaren viel het laagste punt in augustus. In 1921, 1947 en 1948 werd het laagste niveau pas in oktober bereikt. Zover zijn we nog niet.
1929 was een heel ander geval: daar was het laagste punt in januari, midden in een strenge vorstperiode. Alle neerslag lag vast als sneeuw, en bovenstrooms waren veel rivieren bevroren. Scheepvaart op de Rijn werd niet alleen door de lage waterstand belemmerd, maar waarschijnlijk nog meer door ijsvorming.
Het laagste punt in 1953 viel op 22 december, en het laagste punt van 1954 op 8 januari, slechts 17 dagen later. Dat was dus eigenlijk één gebeurtenis. Als je daar twee jaren voor rekent vertekent het de statistiek. De lage waterstand ontstond toen waarschijnlijk door een optelsom van een droog najaar en een invallende winter, waardoor de neerslag niet meer afstroomde.
Als er met deze factoren rekening wordt gehouden zien we een heel andere trendlijn;
http://www.logboekweer.nl/Actueel/RijnDebietLobith.png
Waarom haal je dit er niet bij, en hungersteinen uit het verleden?
Droogteperiodes vanaf de middeleeuwen tot de 20e eeuw
De 19e eeuw kende een paar opmerkelijk droge jaren: zo viel in Maastricht in 1857 slechts 356 millimeter en in 1864 werd daar 363 millimeter gemeten. Normaal valt daar in een jaar ruim het dubbele.
Van de eeuwen daarvoor zijn er nauwelijks neerslaggegevens, maar dankzij dagboeken, kronieken, oogstgegevens en andere notities kunnen we tot ver in de geschiedenis nagaan wanneer het droog was. Uit onderzoek blijkt dat lange periodes van droogte grillig worden afgewisseld met natte jaren.
Opmerkelijk droge zomers waren er in ons gebied in de laatste vijfentwintig jaar van de dertiende eeuw. De warme zomers in de twaalfde en dertiende eeuw worden aangeduid als het “Klimaat optimum”, een opmerkelijk warme periode die tot in de veertiende eeuw duurde. In 1389 stond de Rijn bij Keulen voor de derde keer in tien jaar zo laag dat de paarden midden in de rivier liepen. Ook in de jaren zeventig van de vijftiende eeuw was het droog. Zo viel er in de zinderende zomer van 1473 van eind april tot half november nauwelijks regen; in Soest op slechts drie dagen. Op veel plaatsen braken bos, heide- en veenbranden uit, soms door blikseminslag.
Hitte en droogte heersten ook in 1503: zeker vier maanden lang viel nauwelijks regen en er braken niet alleen bos-, koren- en veenbranden uit, maar ook plaatsen als Hindeloopen, Zaltbommel, Gorinchem, Harderwijk gingen deels in vlammen op. Het meest opmerkelijke jaar was 1540. Legio bronnen spreken van zeven maanden zonovergoten, droog en heet weer, waardoor een rivier als de Rijn vrijwel droog kwam te staan. Er was groot gebrek aan water en brood. Zon en warmte brachten onze landgenoten in de verleiding tot wijnaanbouw, maar dat mislukte. Het “Grote Zonnejaar” was de laatste van een aantal hete zomers; daarna begon de kleine ijstijd met koel en nat weer.
Wat je ook niet moet vergeten is dat we nu een waterbeheer hebben dat is gebaseerd op het snelle afvoeren van het water. Dat was in die vroege jaren wel anders. Dat geldt misschien iets minder in de bovenstroom van de rijn, maar het watergebruik daar is wel fors toegenomen.
Iets vergelijkbaars hebben ze met de coloradoriver. Door het gebruik van het water langs de route haalt hij niet eens de oceaan meer.
We zijn met meer mensen, steeds meer en grotere spaarbekkens, en al het water komt niet meer allemaal terug.
Daarbij waren er vroeger veel meer toevoer beekjes.
Hier bij ons, ik weet niet of ze dat elders ook is, verschillende kleine beekjes hebben ze omgelegd door de bossen, schijnt goed te zijn voor dieren en planten, maar dit water komt niet meer in de Maas, behalve met heel veel regen in de herfst b.v, dan staan de sluisdeurtjes open, heeft volgens mij ook een centje gekost, allemaal roestvrij staal.
Verder hier in Limburg bij droogte of vreemdstoffen krijgen we grondwater, wel erg kalkrijk, te veel dus, we hebben hier de uitlopers van de Eifel en Ardennen, en dat grondwater pompen ze dan op en word dan met water uit spaarbekkens gemengd, trouwens als ze alleen maar grondwater pompen dat wel is lekker water, ik heb wel eens op plaatsen anders geproefd.
Maar hier moesten ze wat, want alles was vroegtijdig kapot door de kalk.
Ach ja waar maken we ons eigenlijk druk om, de natuur doet wat die doet, en al is heel Europa co2 vrij, het zal niet veel baten.
Bart Vreeken
Trendlijn? Begin jij nu ook al. Spaghetti zal je bedoelen.
Allemaal totale onzin. Vergelijken van appels met peren. Het enige wat telt voor een rivier als de Rijn is de totale hoeveelheid sneeuw en regen die er bij de oorsprong en in het stroomgebied valt.
Er is zoveel veranderd in de loop van de tijd in het bovenstroomse gebruik, de infrastructuur en de industrialisatie, dat het alleen zin heeft te kijken of er in Nederland momenteel en in de toekomst voldoende water beschikbaar is bij verder ongewijzigde omstandigheden.
Is dat water door bovenstrooms gebruik minder, dan moet je afspraken maken met elkaar en met de landen in het stroomgebied en/of hier meer water bergen en of rondpompen. Je moet het dus gewoon doen met wat er komt en in een opwarmend klimaat, door welke oorzaak dan ook, moet je dus adapteren. Er verdampt dan wel meer water, maar het moet dan ook nog op de (voor ons) goede plaats vallen en/of tijdelijk in sneeuw en ijs worden opgeslagen..
haha, die Bart, die gaat op eigen houtje homogeniseren.
Hoe deden ze dat in 2006 met de hittegolven, Bart?
Hittegolven zijn een rare rekeneenheid. In één lange hittegolf kunnen meer tropische dagen zitten dan in twee korte. Beter kun je dus het aantal tropische dagen tellen, of het aantal dagen 35+
In 2018 hadden we twee hittegolven, simpel om het feit dat het op één dag in de Bilt 24,,5 graden was en de reeks ervoor en erna hoger.
je duikt weer, Bart,
Wat komt er in de statistieken?
– twee laagste punten en twee hittegolven
– één laagste punt en één hittegolf
Als je blijft zoeken vind je altijd wel wat, ook het speld in de hooiberg vind je weer terug, als je maar blijft zoeken.
Hans L, kun je de reactie van het debieltje ( 18:46) verwijderen ?
Hij kan het blijkbaar niet verwerken dat de vloer weer met hem is aangeveegd.
Weer een geval van identiteitsfraude. Ergerlijk … onfatsoenlijk.
Verwijderd
Mijn dank is groot.
Jij mag de hittegolven van december en januari als één hittegolf tellen.
mooie analyse weer Bart. Dank daarvoor!
Bart Vreeken, eigenlijk ben je een beetje vies aan het kloten. Rob de Vos heeft niets gezegd over maanden, maar het laagste aanvoer peil in
een jaar. Daar gaat de trend over en het argument van klimaat hysterie. Als het in december nog lager is, praten we weer verder, maar de trend en daarmee geen relatie met Nederlands klimaat. En die gast is ijveriger dan de meeste van ons inclusief jij. Hou hiermee op man.
Maar de trend veranderd niet en daarom geen relatie met klimaat verandering.
@Bart Vreeken 18 aug 2022 om 14:24 Nou, dit is een mooi rondje kersenplukken van Bart. zo kun je wel voor elke dag een record optekenen. Doet Hiemstra ook. Doel: die verschrikkelijke opwarming die maar niet wil komen.
Bart,
een eigenaardig jaar qua extreem minimum lijkt me 2016; ik zie daar één dag onder de 800 m3/sec, nml 7 oktober met 741 m3/sec; de dag voordien echter nog 1119 en de dag nadien al opnieuw 1064 m3/sec. Lijkt me vreemd.
één van de jaren met een waterafvoer onder de 800m/sec was 2016; maar dat was maar op één dag, nml. 7 oktober, met 741 m3/sec; eigenaardig genoeg noteerde men de dag voordien (6 oktober) nog 1119 m3 en de dag erna (8 oktober) al terug 1064 m3/sec. Zo’n snelle verschillen komen bij mijn weten nooit voor.
het lijkt me inderdaad logisch een lage waterafvoer die begint aan het einde van 1953 en doorloopt tot begin januari 1954 maar als één gebeurtenis mee te tellen. Zoals men een overstroming die in december begint en doorloopt tot in januari niet als twee aparte overstromingen zal vermelden.
Een bizar voorbeeld van een lage waterafvoer vinden we terug in 2016. Op 6/10 nog 1119 m/sec, een dag later maar 741 m3 meer, n de volgende dag al terug 1064 m3/sec
‘We gaan nu inderdaad richting de laagste aanvoer bij Lobith ooit gemeten rond deze tijd van het jaar. Maar de laagste waterstand uit het verleden bereiken we nu met een grotere hoeveelheid water‘
Ik neem aan dat in bovenstaande het woord ‘aanvoer‘, ‘waterstand‘ moet zijn. Aanvoer is namelijk de hoeveelheid water.
Nee, het gaat over de aanvoer: m3 per seconde.
Als je naar het waterpeil kijkt houd je met een paar dingen geen rekening. De bodem van de rivier is op veel plaatsen lager komen te liggen, en de breedte van de bedding kan groter of kleiner geworden zijn.
Voor de scheepvaart is de waterdiepte van belang, en voor de beschikbaarheid van water de aanvoer.
Dat zou inderdaad kunnen. De stroomsnelheid is dan veranderd..
R, Neen, aanvoer is het aantal liters/sec.
waterstand is het aantal cm. onder of boven NAP, maar dit is door erosie van de rivierbeddingen niet meer zuiver te meten
Dat kun je niet weten of er nu een grotere aanvoer is dan vroeger, in de steentijd b.v was er heel veel aanvoer gezien de vindplaatsen van artefacten, want deze vind je bijna altijd waar water is, of is geweest.
Er worden artefacten gevonden waar helemaal geen water meer in de buurt is.
Maar ook vondsten waar wel nog water in de buurt is.
Ook waterbronnen drogen op.
https://www.deingenieur.nl/artikel/chinese-gesmoltenzoutreactor-mag-van-start
Nog meer water, misschien word de energiecentrale bij Diemen er nog bij gehaald.
Trouwens de Rijn stijgt weer iets.
https://www.ad.nl/klimaat/twee-nieuwe-maatregelen-staan-klaar-om-aanhoudende-droogte-te-beperken~a9cd1e48/
ter info
https://wattsupwiththat.com/2018/09/30/hunger-stones-and-tree-ring-evidence-suggests-solar-cycle-influence-on-climate/
Als de rivieren erg laag waren (in het verleden), kwam er meestal honger.
De ‘honger’ stenen werden bij bijzondere lage stand van de rivier op de hoogte vd rivier gemerkt. Je zou ze dus nu moeten kunnen zoien. De rivier Tiber in Rome is zo laag dat de overblijfselen van een brug uit de Romeinse tijd kunnen worden gezien.
Tja Henry, en waar leggen we de energie stenen neer, honger door hoge energie prijzen, en plenty gas onder de Waddenzee, in de Noordzee, Groningen en wie weet waar nog meer allemaal.
Terug naar de kolenboer.
Ieder moet maar voedsel gaan hamsteren nu de prijzen nog enigszins betaalbaar zijn.
Poetin heeft ons lekker in de greep.
Trouwens Rusland en China, en nog een paar landen gaan een grote militaire oefening doen met alles er op en aan van luchtmacht tot landmacht.
En hier schrijven ze maar dat Poetin uitgepoept is, volgens mij is die nog niet eens begonnen.
Volkomen off topic, ik geef het ruiterlijk toe, maar ’t is dan ook te gek voor woorden.
Wetenschappers hebben een methode bedacht om op de zoute bodem van Mars groente te verbouwen!
???
Is de bodem van Mars zout? Uh … dat weten ze, dankzij onbemande Marskarretjes.
Kun je die bodem dan veranderen? Uh … dat hebben ze in een aards lab gedaan.
Heeft iemand daar wat aan? Ik denk van niet.
Ik weet dit uit NRC, toch een serieuze krant, die meldt: Experimenten met ruimtelandbouw kunnen ruimtevaartorganisaties en commerciële bedrijven helpen die van plan zijn voor langere tijd mensen te sturen naar Mars …
En dan meldt NRC … zou die krant echt nog serieus te noemen of te nemen zijn? uh … wel even met Wageningen gebeld: Ruimtelandbouwer Wieger Wamelink van de Wageningen Universiteit is blij dat de onderzoekers een manier hebben gevonden om het Marswater minder zout te maken.
Ruimtelandbouwer!
Wat hadden ze ook alweer ingericht, in Wageningen, met behulp van Unilever, daar in de Gelderse Foodvalley, ook wel genoemd the Silicon Valley of Foods?
Een state of the art Foods Innovation Centre.
Ruimtelandbouwer? Zou Johan Remkens daarvan weten? Ik bedoel, dat ie die boeren ook naar Mars kan schieten, met een raket van Elon Musk of Jeff Bezos?
Ruimtelandbouwer.
Kan zijn dat het met wetenschap nog wel een keer goed komt.
Maar de wetenschappers zijn inmiddels allemaal hartstikke gek geworden, zeker weten!
NB Helemaal niet off topic. Als je de marsbodem vruchtbaar kunt maken, dan moet het toch een klein kunstje zijn om onze rivierbodems te nat te houden.
Als ik op klimaatgek kijk even naar het verhaal van de zeespiegel en dan zie ik dat de maximum spiegels een waarde hebben van ongeveer 6940 mm in het jaar 1890 tot 7300 mm in het jaar 2020. Dat wil zeggen een (blijkbaar lineaire) stijging van gemiddeld 2,8 mm per jaar.
In 10 jaar is dat 2,8 cm en in 100 jaar 28 cm. Dus over 100 jaar staat de zeespiegel, als deze trend zich tenminste voortzet 28 cm hoger.
En over 1000 jaar 2 meter en 80 cm. En over 10.000 jaar 28 meter hoger. Dat laatste lijkt me fors, hoewel die 2 meter 80 ook wel veel is als nalatenschap aan ons nageslacht.
Een zeespiegel-stand wordt ook bepaald door de ondergrond. Een hogere massa van de ondergrond geeft een lagere waterstand dan een kleinere masse.
Wanneer dus de bodem inklinkt door bijvoorbeeld gas- of olieboring, dan kan de hoogte van de zeespiegel spiegel ook worden beïnvloed door bijvoorbeeld de relatief hogere massa van een ingeklonken bodem. Ook bebouwing speelt op deze manier een rol. Ergo, een zeespiegel is gerelateerd aan de massa van de aarde. En kan dus beïnvloed worden door menselijk gedrag wat betreft het veranderen van de ondergrond van de zee, zoals het boren van olie, het weghalen van zand, en dergelijke, maar ook door het veranderen van het vaste land.
Wat ik bedoel te zeggen is dat een waterstand van de oceanen en zeeën ook afhangt van de ondergrond.
Inmiddels hebben de fanatici zich op de duimpjes gestort als laatste redmiddel om te interveniëren. Dat is wel duidelijk.
Fanatici, hysterici, of gewoon mensen met een andere mening hebben niet veel keus hier.
Bijdragen worden verwijderd.
Mij is zelfs de toegang tot het lezen van deze site ontzegd.
Dus blijven de duimpjes over.
Wel zo makkelijk.
Veel plezier met elkaar samen!
Voor de geïnteresseerden heb ik overzichten gemaakt van het verloop van de waterafvoer te Lobith vanaf 1901. Met daarbij de hoogste en laagste waarden van de waterstand en het debiet per jaar. (etmaalgemiddelden).
1901-1942 https://www.logboekweer.nl/Waterstanden/Lobith1.pdf
1941-1982 https://www.logboekweer.nl/Waterstanden/Lobith2.pdf
1981-2022 https://www.logboekweer.nl/Waterstanden/Lobith3.pdf
De lage waterstand van vorige week was een record, maar de waterafvoer in m3/sec was dat niet. Het was wel een record voor augustus. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het nog lager komt, maar in de droogste jaren kwam de laagste stand meestal pas in oktober.
Mijn reactie op het stukje van Klimaatgek was achteraf gezien te scherp. Dat kwam doordat hij in een eerder stukje de huidige droogte probeerde te bagatelliseren (door niet naar de verdamping te kijken).
Mooi dat je er zoveel werk aan doet Bart.
Maar als her voor Klimaatgek te scherp, is dan is her voor Klimaatveranda precies goed.
Daarbij jij kunt het wel bagatelliseren noemen, maar dat is natuurlijk wel jouw mening.