Van een onzer correspondenten.
De gasprijs blijft maar stijgen en dat heeft grote gevolgen voor de Nederlandse economie. Door de hoge tarieven is het voor sommige ondernemers niet meer rendabel om hun bedrijf voort te zetten. Kees Satter uit het Gelderse Gameren is een van hen. Maandag heeft hij besloten te stoppen met de productie van zijn orchideeรซn en chrysanten:
โWe kunnen niet meer, het is uitgesloten.โ
Maandag kwam het nieuws dat de gasprijs nog eens twintig procent omhooggaat als een mokerslag binnen bij Satter. โNormaal kost gas tussen de 18 ร 25 cent, nu 2,80 ร 3,00 euro kubieke meterโ, ziet hij met lede ogen aan. Voor een bedrijf als de zijne komt dat neer op miljoenen euro’s extra. โAls je nu al boven de kostprijs zit om het product aan de man te brengen, dan moet je je afvragen of het nog wel zin heeft om door te gaan.โ
Gasprijs schiet weer omhoog, is er reden voor paniek?
In samenspraak met zijn collega’s, leveranciers en afnemers heeft Satter besloten de stekker er voorlopig uit te trekken. Tot volgend jaar geen nieuwe bloemen meer. “Iedereen heeft klanten en zaad klaarstaan”, zegt hij somber. De gevolgen van het besluit zijn nog niet te overzien, maar het belooft een flinke strop te worden voor Satter. Om nog maar te zwijgen over zijn werknemers en de bedrijven met wie hij zaken doet. Satter vreest voor een faillissement.
[Climategate.nl: Lees het artikel van onderzoeker Rob de Vos over de uitzonderlijk hoge gasprijzen in Nederland hier.]
Dreigende voedselcrisis
En zo lijken de hoge gasprijzen voor de eerst desastreuze rimpelingen te zorgen. Satter waarschuwde er al langere tijd voor. De afgelopen tijd was hij met een vrachtwagen op verschillende plekken wezen demonstreren met de tekst ‘Rutte geef gas!’, onder andere langs de route van de Vuelta. Maar mocht het kabinet nu nog met steun komen, dan komt dat voor hem te laat. โIk weet niet waar de overheid mee bezig isโ, stelt Satter sceptisch. โVan mij mag het hele kabinet opstappen.โ
Het kabinet had volgens hem veel eerder en veel fermer moeten optreden. โVoor huishoudens zijn de hoge gasprijzen niet te doen, en ook voor de tuinbouw nietโ, vreest hij. En zo dreigt na de coronacrisis en de gascrisis nu een nog veel grotere crisis aan de horizon, als ook producenten van tomaten, aardbeien en andere groenten en fruit de kosten niet meer kunnen dragen.
โWe stevenen af op een voedselcrisis als het zo doorgaat.โ
***
Bron hier.
***
Agenda 2030, aanbeden door WEF’ers zoals Kaag, Rutte, Hoekstra, MSM-journalisten en vele anderen, stuurt aan op onteigeningen van land en bezittingen en op forse inperkingen van vrijheid.
De real life voorbeelden zijn talloos en niet meer te ontkennen.
Agenda 2030 is feitelijk ecologisch gestuurd communisme.
Communisme is in de praktijk de machtsgreep van een elite gelegitimeerd door het “bevrijding van de arbeider” te noemen.
Dus een economische motivatie.
Eerder was de motivatie theologisch (adel, geestelijkheid).
Nu ecologisch.
In academische kringen wordt het klimaatalarmisme kritiekloos omarmt.
Men voelt dat zon en wind nooit genoeg energie kunnen leveren voor iedereen.
Iedereen die wat langer in de schoolbanken heeft gezeten denkt tot de elite te behoren.
Klimaatbeleid is klassenstrijd.
Dat wordt schrikken.
Op Climategate.nl heeft in het verleden een artikel gestaan waarin Poetin vermeld dat er een tijd zal aanbreken dat hun Europa nog een keer aan het redden komen van hun eigen ondergang, hij doelde destijds het gepruts met de zogenaamde hernieuwbare energie.
Maar nu heeft Europa zich zelf de grond in geboord met hun emotionele sancties.
De prijs, verarming, en de Russen interesseert het geen bal, de centen komen nu vanaf het Oosten binnen, Europa heeft zich zelf schaakmat gezet, en daar zal voorlopig nog geen einde aan komen.
En als klap op de vuurpijl zal het leven nog duurder worden door het stikstof geneuzel van deze regering.
Als ik het artikel mag geloven in de Limburger van vandaag, gaan veel boeren vertrekken naar het buitenland, ze kunnen hun geliefde boeren leven niet opgeven, Nederland maakt al te lang heksenjacht tegen de boer.
Niet Nederland, overal in het westen, van Canada tot Amerika, van Nederland tot Oost Duitsland, overal moeten de boeren weg.
Wij krijgen straks vreten uit de fabrieken van de global elite, daar komen straks de (Soylent Green) producten verrijkt met eiwit uit insecten vandaan.
Film heb ik gezien, maar daarin worden de wafels genaamd Soylent Green juist verrijkt met menselijke proteรฏnen na vrijwillige euthenasie. ;)
Ja dat klopt Leon, ik heb de film aangehaald omdat daar ook een overheid de volledige voedselketen in handen had.
Wat overigens niet betekend dat de verrijking van onze voedingsmiddelen gevrijwaard blijven van menselijke proteรฏnen, een totalitaire samenleving hoeft alleen maar te bedenken dat het goed voor het milieu is…
Energie zal 5 tot 7 maal zo duur worden, dat is jaren geleden al eens uitgerekend aan de hand van klimaatinvesteringen.
Het heeft niets met Poetin en tekorten te maken, het is allemaal van te voren bedacht en gecreรซerd.
Er zullen vele bedrijven stoppen of failliet gaan, die worden allemaal voor een habbekrats opgekocht.
Cornelia
Heeft Bill Gates dat kunstje ook geflikt in de VS?
https://vilt.be/nl/nieuws/bill-gates-is-grootste-eigenaar-van-landbouwgrond-in-vs
Benieuwd hoe het Agriport A7 zal vergaan. Het glastuinbouwgebied en het datacenter van Microsoft in de gemeente Hollands Kroon waar -volgens een ruw sommetje – per dag – 1 miljoen m3 meter gas wordt verstookt.
De energiecrisis legt de (toeleverings) ketens en verbondenheid meedogenloos bloot.
Vrees dat het ergste nog moet komen.
In plaats van echte crisis te bestrijden besteedt de kamer waanzinnig veel aandacht aan het fake stikstof probleem.
Schandalig. En dan de burger nog durven verwijten dat die in een bubbel leeft.
David Dirkse
En vrijwel van links tot rechts wordt het natuurdogma aan het handje van activistische bureau-ecologen beleden,
Fresco gaf al aan, van die 162 Natura 2000 gebieden hoef je er maar 2 serieus te nemen als deel van de rivierdelta die Nederland is. De Wadden en de Biesbosch.
De rest kun je dan gerust op de natuurlijke manier en passend in de huidige menselijke omgeving van 60% landbouw en 15% verstedelijking zijn gang laten gaan. Dat kost wat ecologenbaantjes, maar het redt de boerenstand en geeft voortgaande innovatie op landbouwgebied meer mogelijkheden met mogelijk betere prijzen voor boeren en hoogwaardige concurrerende producten,
Beide zijn getijdegebieden. Ik denk niet dat die heel veel last hebben van stikstofdepositie. Dat spoelt met het volgenden laagtij weer weg.
R
Dat is dan mooi meegenomen. Volgens mij deden de aktivistische ecologen toch heel moeilijk over de duinen en de eilanden en de uit zee komende stikstofdepositie waarvan men de echte herkomst niet kon achterhalen. Zelfs als er gรฉรฉn probleem is maakt men er wel een. Vanwege de onveranderlijk gewenste natuur.
Nijpels: ‘Energietransitie is feest voor de portemonnee’
Eneco heeft zijn terugleververgoeding teruggebracht naar 9 ct. Dat is redelijk laag maar ze hanteren het salderen wel. Probleem is wel dat als je in een factureringsjaar te maken hebt met twee terugleververgoedingen voor het overschot aan geleverde stroom. Zij kunnen dan zelf kiezen wat ze je terugbetalen, maar ik hoef niet te raden wat het zal zijn. Het opwekken gebeurt niet op dezelfde tijd als de afname dus is er ook geen indicatie welke opwek bij welke afname hoort. Ze kunnen eerst salderen op het dure tarief totdat dat op is ( kost ze niks, is een kwestie van wegstrepen) en dan betalen volgens het lage tarief.
Als je veel opwekt is er wel een escape. Koop een elektrisch kacheltje en ga bijverwarmen in de winter. Ze moeten je dan dure stroom leveren en dat wegstrepen tegen wat je in de zomer opwekt.
Scheffer
Voor een vooruitziende blik moet je ook niet bij Nijpels zijn. Dat is meer een eigen=navel-staarder
Eest voor de portemonee betekent niet dat het geld oplevert maar kost. Er zijn maar weinig feestjes die je geeft die geld opleveren. Feest voor de portemonee is dus een andere uitdrukking voor: het gaat je geld kosten.
R
Daan zei de Duitse minister het dus duidelijker. Eine kugel eis. Dat is dan inmiddels een gletsjer geworden waaronder we bedolven dreigen te worden.
Wat dacht je van een stevige hagelsteen?
R
Neerkomend op de zonnepanelen?
niet ieders portemonnee, Nijpels.
Zelfde soort argument als: “wij doen het voor onze kinderen” .
Ook uw kinderen of alleen de hunne? De maffia doet het trouwens ook voor hun kinderen.
Nijpels had het alleen over zijn eigen portemonnee.
HaJot, BDM, Komsomoljeugd.
Kennelijk een kenmerk van een dictatuur dat goed zijn voor kinderen.
Doet denken aan een grap van Toon Hermans.
‘Vliegen is goedkoper dan u denkt’. Ja, dat zal wel, maar ze wisten niet wat ik dacht.
Heb vanmorgen wat rondgekeken op internet naar reacties van alle kanten (dus ook eigen kijk) op het kabinet. Wat je ziet is een volkomen droomwereld van de kabinets-gezinden. Die droom wordt instant gehouden met vriendjes politiek, diktatorschap, schoolziek zijn, eigen problemen niet geopenbaard te willen zien en ergens(?) voldoende vertrouwen vinden. De reacties van de “niet woke” kamerleden was wel erg duidelijk en dat was geen afgesproken werk leek me.
Hoogtepunten vond ik de reactie van Voornaam Achternaamsma over een een voor hem persoonlijke oorlog en nieuws dat er alweer was geklaagd over de inhoud van Ongehoord Nederland (niet gezien).
De vraag kwam onlangs of het Nederlandse leger zou ingrijpen bij voedsel rellen. Reken maar van niet, een beetje schoolklas is beter bewapend dan een peloton elitetroepen. En zie je al vanaf de zijlijn Ollengren de jongens (en meisjes) aanvuren, die is meteen schoolziek zoals te doen gebruikelijk bij die mooiweerspelers.
Waar ik me nu het meest zorgen over maak is het welzijn van een aantal oudere vrijwilligers die ik indertijd heb gecoordineerd. Die hadden het toen al niet weelderig. Mij bekruipt het gevoel de Nederlandse vlag ook maar buiten ondersteboven uit te steken.
Er gingen traditioneel veel orchideeรซn naar Rusland. Die markt is natuurlijk weggevallen.
De bloemenmarkt is sowieso een markt waar de mensen het eerst op bezuinigen als dat moet.
Ik had ooit een student die een heel woonwijk op warmtepompen moest overzetten. Het bleek dat die warmtepompen bij -7 graden het niet aan konden maar dat was geen probleem want dat konden ze opvangen met een ingebouwde gloeispiraal. Hij had een figuur weergegeven waarbij twee gausskrommen in elkaar getekend waren. De grote was de gemiddelde temperatuur en de kleine de -7 graden met de spreiding van de uitval. Die laatste kromme was veel kleiner dan de grote en dus geen probleem. Ik wees hem er wel op dat als het -7 graden was het dat waarschijnlijk voor het hele wijk tegelijk was en dat dan het met al die gloeispiralen op zijn gat zou gaan. Hij had die +7 afgezet tegen alle temperaturen van het hele jaar en was ervan uitgegaan dat in de loop van het jaar het op verschillende tijden het voor iemand -7 graden was.. Een vorm van creatief rekenen.
Grappig. de duitsers hebben het “echt begrepen” : https://www.zeit.de/politik/ausland/2022-08/energiekrise-kanada-deutschland-wasserstoff-abkommen-2025?utm_referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2F
Samengeperste waterstof (alleen te vervoeren op -260 grC) heeft de 1/3 energie-verbrandingswaarde van samengeperste LNG (te vervoeren bij -170 ยฐC).
Stof Verbrandingswarmte (106 J/m3): https://nl.wikipedia.org/wiki/Verbrandingswarmte
Waterstof 10,8
LNG 35,8
Je hebt er dus 3x hoeveelheid voor nodig voor een zelfde energie / warmte productie.
Waterstof is dan ook minimaal 3x zo duur in productie en transport als brandstof als LNG (aardgas).
Een bijzonder slecht idee om waterstof i.p.v. LNG als brandstof aan te wenden voor industrie en huishoudens
https://www.climategate.nl/2022/04/waterstof-is-niet-het-nieuwe-lng/
De landbouwers zorgen voor onze voedselproductie ze worden zowel in Nederland als in Belgiรซ weggepest. De hoge energieprijzen zijn niet direct het gevolg van de oorlog maar van de andere energiebronnen die veel geld kosten. En iemand moet dat betalen. Zo liet de Belgische premier verstaan dat we nog moeilijke tien winters krijgen. En daarna…. Dan rijden we lekker elektrisch. De graanopbrengst is volgens een studie veel hoger door de hogere temperaturen en koolstof in de atmosfeer. Je zou nu denken dat het brood dan wat goedkoper gaat worden. Niets ervan de hogere energieprijzen nekken vele bakkers.
Is mijn reactie niet aangekomen of was ik te enthousiast in mijn bewoordingen.
Groen heeft geen idee waar hij van praat. Als de bloemen eraan gaan dan duurt het niet lang dat de tomaten & & ook naar de knoppen gaat. Dat gaat een ketting reactie veroorzaken.
Er moet een andere oplossing komen zodat er weer goedkoper gas komt.
Lijkt mij een goed idee voor de NL overheid is om zich te bemoeien met het conflict en proberen vrede te bewerkstelligen tussen Rusland en Oekraรฏne zodat de gas kraken weer open kunnen gaan.
Ik denk niet dat er vrede wordt bewerkstelligt, Henry. USA vergelijkt Rusland’s economie met die van Californiรซ en Texas.
USA ruikt een aanstaande (economische) mislukking voor Putin en heeft deze week nog eens 3 miljard $ toegezegd aan hoogwaardige technologische wapenleveranties voor Oekraรฏne.
Ik vraag me af hoe ze in Franrijk Putin uitspreken? (Pรบtรฌn is hoer in het Frans).
Ja. Maar daar moet NL zich juist niet aan storen. Zalig zijn de mensen die vrede maken. Zelfs als het initiatief niet vd overheid komt.
Ik ben met hardgrondig met je eens, Henry, maar ik vrees de realiteit dat oude geopolitieke vetes gaan worden beslecht onder de wederzijdse kernwapens paraplu, kernwapens die niet worden gebruikt omdat ze er in overvloed zijn en de doos van pandora / massavernietiging zullen openen. Geen van de partijen heeft dat ervoor over.
‘Wij’ Fransen zeggen ‘Poetiene’. :)
Ik hoorde zojuist de eerste “klimaatvluchteling”op npo radio 1, was namelijk jaren geleden “gevlucht” uit zeeland voor het water (1953) naar zwolle of daar in de buurt. Als je geschiedenis wil vervalsen is npo66 niet te beroerd een helpende hand (met micro) toe te steken, Hopelijk gaat ze dit soort onzin niet vaker tijdens het eten uitzenden, ik dacht dat ik niet meer bijkwam.
Ik denk dat dit eerder een dijkvluchteling was. Die dijken waren in een waardeloze conditie.
Exceptionele weercondities en springtij, Het water stond zelfs tot aan de westzeedijk in Rotterdam, dat is bij de euromast, maar die stond er toen nog niet. Ikzelf was 3 maanden oud dus verder weet ik niet zoveel van behalve dat er 1850 doden te betreuren waren en klimaatverandering? daar had men nog nooit van gehoord sterker de strenge winter van 1963, wel bewust meegemaakt, moesten we nog 10 jaar op wachten. Dus tsja, overdrijven is ook een vak.
Hij zei letterlijk klimaat vluchteling en geen dijk vluchteling maar ik begrijp uw sarcasme/ironie
In mijn jeugd zijn we volgens de huidige nomen regelmatig klimaatvluchtelingen geweest. Bijna iedere vakantie in het buitenland wel ergens weggeregend en als je net niet wegregende stond je de rest van de vakantie in de modder.
โs winters als je naar school moest, vroren je oren er in de winter zowat af en fegelmatig kregen we ijsvrij, met name omdat de kachel op school het niet deed.
Daarmee vergeleken is het huidige klimaat een verademing. Een hete dag is zelden erg heet voor laat in de middag en als je s morgens vroeg gaat wandelen kon je bijna zeker droog thuis. Ik vond dit een fantastische zomer.
Uiteraard zijn er excessen, maar een klimaat waar je alles op bestelling krijgt is niet te realiseren.
Rien, ik was toen bijna 7 jaar oud. Weet nog goed dat in Rotterdam-Zuid straten blank stonden met ongeveer 75 cm water.
Zal ik nooit meer vergeten.
Niet allen op NPO Radio 1.
Het was ook om 18:00 ook op het TV journaal of in het daarop volgende regiojournaal.
Ik word niet snel stil, maar hier moest ik toch even naar adem happen.
De watersnoodramp van 1953 misbruiken voor je smerige spelletjes; Zum Kotzen.
Net zo triest als dat stuk vuil (Geert Mak, van refo naar uiterst links) die de herdenking van de Februaristaking misbruikte om tegen de PVV te keer te gaan.
Henry
Als Mick van Wely van de NAVO de zaak over de oorzaak van het conflict al verdraait en naar zijn hand zet, heb ik weinig vertrouwen in een goede keer. Het ontbreekt de NAVO al minstens vanaf de Koeweitcrisis aan enig inlevingsvermogen. En na 1999 gingen ze helemaal los aan de hand van de VS in de poging om de hele wereld naar hun hand te zetten.
Alles gebaseerd op de Wolfowitzdoctrine. Laat Amerika eerst de zaakjes in eigen land regelen i.p.v. vuurtje te stoken in andermans tuin.
Sinds WWII zijn het de USA die Europa in grote lijnen sturen. De kruimels mogen de landen onderling opruimen als het maar niet tegen het zere Amerika been is. Een geweldig land met fantastische mensen over het algemeen, behalve delen van de regering, militaire apparaat en de groepen buiten de regering die de dienst uitmaken. Daardoor ontstond de oorlog in Oekraรฏne en zal nog wel even doorgaan, met alle gevolgen voor heel Europa maar gelukkig hebben wij een enorm goede en doortastende regering.
De nationaalsocialistische WEF overheid die de agenda 2030 van Fรผhrer Klaus Schwab ten uitvoer gaat brengen. NL is vanaf 2019 categorisch de nek omgedraaid en afbraak proces in een hogere versnelling gezet. De Russen krijgen de schuld hiervoor maar de gas/olie prijs was voor de Oekraรฏne oorlog al aan het stijgen. Door de domme sancties heeft het westen zichzelf in de longen geschoten en zijn hierzelf de schuld van dat bevolkingsgroepen met name in de EU een zware winter tegemoet gaan en de mensen de energierekening niet meer kunnen betalen. In NL komen bijna 2 miljoen huishoudens straks in de problemen. De nationaalsocialistische WEF overheid verdomd het om de bevolking te helpen. Wat dit gaat brengen is in een glazen bol kijken, mensen die honger gaan krijgen en in de koude komen te zitten worden boos.
Ik ben het volledig met u eens, met inbegrip van de gekozen bewoordingen.
De Westerse leiders willen overigens niet van het Russische gas af. Ze willen het juist allemaal hebben. Stelen dus.
Dan kan ik je even de shit laten zien, stik er maar in burgers.
Wilders Rutte in debat, kijk en huiver.
Wij zeggen, wat eine lapzjwans.
https://youtu.be/cvv3FECbsZk
Ik ga verder met mijn bijdrage van het vorige onderwerp.
Bij deze mijn dank aan hen die hebben gereageerd, zelfs aan degenen die negatief hebben gereageerd. Houdt me scherp.
Voor degenen die verder denken dan de klimaat Pravda waarmee de NPO ons indoctrineert.
Het heeft de afgelopen 3 maanden nauwelijks gewaaid in ons land. En niet alleen is ons land, het geldt voor het gehele noordelijk halfrond boven de pakweg 35๏ฐ NB. Het waait pas weer vanaf het gebied met de noordelijke passaat wind. Vanaf de Middellandse Zee naar het zuiden dus.
Het gevolg is uiteraard dat de opgewekte windenergie gering is. Dit brengt mij op de vraag wat de invloed van al die windturbines tezamen op het klimaat is. We kunnen de vraag ook anders definiรซren. Heeft de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde de wind stilgezet of is de wind stilgezet door de windturbines en hebben wij hierdoor nu een warme droge zomer?
Neem nou deze website:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Windenergie
De opbrengst van de windenergie in Nederland is de afgelopen 3 maanden bijna nihil. Maar men blijft rekenen met het vermogen. Hebben we niets aan. Het vermogen is het maximum wat de windturbine onder optimale omstandigheden kan leveren, en dat gebeurt nooit.
Hier de opbrengst van het Gemini windpark op het moment dat ik dit schijf:
https://twitter.com/WijnandHijkoop/status/1562334110080696321
https://twitter.com/WijnandHijkoop/status/1562334968164110336
19 MW bij een vermogen van 600 MW. Rendement 3,1%.
Het aantal vermelde huishoudens dat er bij staat is een leugen ingegeven door reclame wensdenken, maar dat hoef ik jullie niet uit te leggen.
Zelfs bij dit minimale rendement moeten we er ook nog vanuit gaan dat die 19 MW klopt. Ze zullen ons nooit vertellen hoeveel energie er geรฏnvesteerd moet worden om dit op te wekken.
Laatste update: Nog minder. 13 MW.
https://twitter.com/WijnandHijkoop/status/1562358269913571328
We gaan nu verder:
Er zijn 341.000 windturbines op aarde. (aantal gevonden op internet en niet verder gezocht, zou verouderd kunnen zijn).
Het overgrote deel staat tussen 30 en 60 graden NB, afstand 3300 km.
Diameter bladen 150 m, oppervlak 17700 m2 per rotor.
We vinden dat het geheel optimaal functioneert als de luchtsnelheid achter de rotor met 2/3e deel is afgenomen.
Blokkerend oppervlak 11800 m2 per rotor.
341.000 * 11800 /1E6 = 4017 km2 geblokkeerd oppervlak.
We plaatsen muren van 50 m hoog op de parallellen: 3300 * 0,05 = 165 km2 per wand.
Komt neer op zo’n 24 wanden van 3300 km lang en 50 m hoog om de 15 lengtegraden (360/24).
De grote vraag is nu wat dit voor effect heeft op het klimaat op aarde.
Een eerdere foto op Climategate van Vattenfall laat bovendien de condensatie van waterdamp achter de rotors zien. De laminaire wind voor de rotorbladen is turbulent achter de rotorbladen waardoor de condensatie ontstaat.
Mijn conclusie is dat het allemaal niet zo probleemloos kan zijn. In mijn persoonlijke inschatting is de invloed zelfs vrij groot, en dat in negatieve zin.
Wh
Gebrek aan wind komt vanwege de natuurlijke klimaatverandering die ook de droogte bracht, wat ik overigens voorspeld had.
Als het Andes gebergte invloed heeft op het wereldwijde klimaat, dan hebben windmolens ook invloed op het micro klimaat.
Maar geen mens onderzoekt het omdat de resultaten wel eens ongemakkelijk kunnen zijn.
De bladeren vallen wat eerder van de bomen, komt door klimaatverandering volgens de berichten.
We worden heden toch wel verdacht veel overladen met deze onzin.
https://www.knmi.nl/klimaatdashboard
1) selecteer Neerslag
2) selecteer Landelijk
3) selecteer Zomer
2022 113 mm (prognose), Normaal 235 mm (1991-2020)
2018 117 mm,
2003 115 mm,
1983 098 mm, Normaal 206 mm (1961-1990)
1976 084 mm,
1959 118 mm, Normaal 215 mm (1931-1960)
1955 117 mm,
1949 131 mm,
1921 091 mm, Normaal 210 mm (1900-1930)
1911 108 mm,
Zelfde selectie met Lente geeft,
2022 95 mm en 15 eerdere jaren met minder dan 100 mm.
2022 Kennelijk droge lente en droge zomer.
2022 Jaar neerslag (prognose), niks aan de hand. 22 jaar met minder neerslag.
Als “de natuur” het zwaar heeft met wat vroeg vallende blaadjes, is dit voorlopig zeer tijdelijk en inderdaad nogal Natuurlijk.
Lo, leuk dat je dit allemaal na zoekt!
De droogte komt door twee dingen: de hoeveelheid neerslag en de verdamping. De verdamping is dit jaar erg groot, door de grote hoeveelheid zon. Er is ook een langjarige trend dat de verdamping toeneemt. Klik in het klimaatdashboard eens op ‘neerslagtekort’: dat is neerslag – verdamping vanaf 1 april. Je ziet dan dat dat systematisch toeneemt.
In het zuiden gaat de toename van de droogte sneller dan in het noorden en westen, helaas kun je de trend daarvan niet apart bekijken.
Verder is het zo dat het neerslagtekort standaard vanaf 1 april berekend wordt, dat wordt klassiek gezien als het begin van het groeiseizoen. Maar door de klimaatverandering begint het groeiseizoen steeds vroeger. Je moet dus ook maart er bij betrekken. Dit jaar was maart extreem droog en zonnig. De basis voor het neerslagtekort is toen al gelegd.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2022/maart
Ik zit bij het beheer van een bosperceel en geef met enige regelmaat de nieuwe bomenaanplant water. Dat doe ik โs morgens en dan valt me in elk geval op dat ik door het drijfnatte dauwgras loop. Er is best wel veel dauw. Daar hebben de bomen niet veel aan, maar het valt ook onder neerslag en bepekt wel enigszins het vochtverlies door de verdamping.
Ik denk dat deze dauw niet opgenomen is in de neerslagcijfers.
Overigens heeft een zomer zonder neerslagtekort een speciale naam:
een verregende zomer.
Lo,
En voor de vorige eeuw ging het nog eeuwen terug, droogte periodes, ik heb daar laatst nog een post over geplaatst.
Al die periodes zijn ook gewoon te vinden op het net, wel even zoekwerk.
Ook toen werd dat door enkelen mooi bijgehouden.
Ze moeten nu niet doen of er iets zeldzaams aan de hand is.
Gezien de hongerstenen die men her en der nog vind tot in het midden van de rivieren, met de datums en de jaren vast-gebeiteld vereeuwigd in steen.
Ongemakkelijke waarheid voor de klimaat waanzinnigen.
Als je deze lijst bekijkt zitten daar extreme jaren tussen die al enige tijd geleden zijn. Bomen gaan echter eeuwen mee en er zijn bomen van meerdere honderden jaren die een aantal van die straffe droge jaren gewoon hebben overleefd. Je vindt dat vaak terug in de jaarringen. Die liggen in die droge jaren dichter bij elkaar.
Uiteraard zijn er ook bomen die het niet overleven, maar ook dat valt onder natuur. Boom op een verkeerde plek, boom wat zwakker. Uiteindelijk houd je de beste bomen over.
Bart Vreeken 25 aug 2022 om 09:50
Ik blijf het “neerslagtekort” een kwetsbare maatstaf vinden.
1) De woorden โneerslag tekortโ is afleidend omdat het kan suggereren dat er minder neerslag valt dan “normaal”
2) Eigenlijk is de verandering de hoeveelheid verdamping.
3) Die verdamping komt dit jaar door de grote hoeveelheid zonuren.
4) Het klimaat dashboard gebruikt het “Gemiddelde” neerslagtekort. 150 mm.
5) De droogtemonitor gebruikt het “Modale” neerslagtekort 120 mm eind aug.
6) De droogtemonitor kan ik slechts een vorm van misleiding noemen omdat een droog jaar 30 mm droger wordt door de Modaal te nemen i.p.v. het Gemiddelde.
7) De droogtemonitor moeten ze mooi weer meter noemen, maar dan is er geen “nieuws”.
V.b.
Droogtemonitor 2022 op 1 juli geeft “neerslagtekort” 140 mm bij “normaal” van 90 mm
Kortom extra neerslagtekort van 50 mm droger (erger) dan normaal..
Neerslagdata volgens MONV publicatie.
April 52 mm, Norm 43 mm
Mei 49 mm, Norm 58 mm
Juni 85 mm, Norm 69 mm
Som A+M+J=186 mm tegen Norm 170 mm
Er viel van 1 april tot 1 juli dus 16 mm MEER neerslag dan normaal terwijl men in de droogtemonitor aangeeft 50 mm meer “neerslagtekort” dan normaal.
Neerslagtekort getal is interessant voor de boeren die de groei van de aardappelen willen controleren of beรฏnvloeden en het KNMI nog nodig hebben.
Voor ons “weer en klimaatconsumenten” is het een afleidende zelfs misleidende term en waarde, die toch overgenomen wordt door alle “media” in Nederland zonder relativerende uitleg.
Lo, als je even wat verder zou kijken dan kun je zelf wel zien waar de verschillen door ontstaan.
In de droogtemonitor wordt de norm bepaald door de hele periode vanaf 1906. In het klimaatdashboard wordt het normaal berekend over de periode 1991-2020. Dat is de gebruikelijke periode van 30 jaar, maar omdat de neerslag heel wisselvallig is is er ook wat voor te zeggen om een langere periode te nemen, ware het niet dat er ondertussen ook klimaatverandering plaatsvindt.
Het neerslagtekort is niet alleen voor boeren van belang. Het werkt ook door in natuurterreinen, bossen, in drinkwatervoorraden, in peilen van vaarwegen, in beschikbaar bluswater in afgelegen gebieden.
“als je even wat verder zou kijken dan kun je zelf wel zien waar de verschillen door ontstaan.”
“In de droogtemonitor wordt de norm bepaald door de hele periode vanaf 1906.”
Het is nu toch wel heel opmerkelijk dat je dat schrijft.
Ik schrijf dat men twee verschillende methodes gebruikt en vervolgens zeg je tegen mij dat ik moet opletten omdat er twee verschillende methodes worden gebruikt.
Opvallend.
Maar laat ik een “andere” link nemen.
Die laat een trendlijn sinds 1906 zien, over het zomer halfjaar “neerslagtekort”, rond 150 mm tot ongeveer 2004 en daarna oplopend naar ongeveer 180 mm neerslagtekort in 2020.
Wil je nu verdedigen dat die 150 mm trendlijn eigenlijk de modaal 120 mm had moeten zijn?
Misschien herken je deze grafiek, en als je die onjuist acht of dat de maker “wat verder had moeten kijken”, dan hoor ik dat graag.
“Bart Vreeken 15 aug 2022 om 15:34”
https://www.logboekweer.nl/Climate/NeerslagtekortVoorjaar.jpg
P.s.
Dat je mijn opmerking over de aardappelboeren als een complete weergave van gebruikers wil zien is een beetje komisch.
Lo, in het klimaat dahboard zie je de trend van het maximum neerslagtekort dat op enig moment in het groeiseizoen bereikt wordt.
In de droogtemonitor zie je de mediaan van het verloop van het neerslagtekort door de jaren heen. Dat is iets anders.
“Dat je mijn opmerking over de aardappelboeren als een complete weergave van gebruikers wil zien is een beetje komisch”
Ach, de reacties op Climategate.nl zijn wel vaker een beetje komisch, daar verbaas ik me niet meer over. Maar je behoort wel tot de mensen die het meeste zelf uitzoeken.
“In de droogtemonitor zie je de mediaan van het verloop van het neerslagtekort door de jaren heen. Dat is iets anders”
Het woord modaal is onjuist ik had mediaan moeten schrijven wat ook boven de grafiek staat en ik ook bedoelde.
Het dashboard is te bekijken via de datalink en geeft het maximum in dat jaar.
De droogtemonitor geeft geen data link en is dus niet na te kijken waar die waardes “door de jaren heen” vandaan komen.
De 2022 lijn zou ik kunnen gaan controleren via de MOVN maandelijkse rapporten, met 24 gewasverdamping stations metingen.
Laat ik nog 1 opmerking maken.
De droogtemonitor maakt gebruik van 13 neerslag stations waarna men een contour kaart geeft die met ongeveer 225 neerslag stations is gemaakt.
Het MONV gebruikt weer ongeveer 320 stations.
Als je die twee data 13 of 320 opzoekt zit daar vaak 20% verschil in, de 13 die de droogtemonitor gebruikt zijn bijna altijd lager dus maken een droger beeld..
De 225 zijn niet terug te vinden omdat er geen datalink is.
Zeer vreemd dat men steeds ongelijke data gebruikt voor verschillende begrippen en kaarten.
Neerslag kaart meet men op andere locaties dan de neerslagtekort kaart en die weer soms op andere locaties dan gewasverdamping.
Er liggen ook al grote hoeveelheden afgevallen eikels, zowel lokaal als in den haag. Je hoort ze knappen
onder de fietsbanden.
Heeft er nou niemand in de gaten dat er achter de schermen, voor het eerst in de geschiedenis vd mensheid er een wereldwijde staatsgreep heeft plaats gevonden? Ieders geld zal binnenkort in bezit komen van energie giganten en big pharma. Kijk maar wie daar aan de touwtjes trekken. Het kon wel eens de hel op aarde worden.
Beetje speculatief vond ik mijn artikel indertijd , maar tot mijn ontzetting wordt het steeds actueler:
http://www.davdata.nl/rattenvanger.html
Mooi stukje, David. Daar wil ik ook wel iets van gebruiken. Mag dat?
Dan ben ik een klimaatslachtoffer want net bij het uitlaten van de hond werd ik getroffen door een vallende eikel.
Viel Rutte van zijn fiets?
R
wie was het? Iemand van D66?
In de wereld van chemici was het gebruik van energie een ondergeschoven ingredient, ook al is beked dat de chemische reactie die is van het type materie 1 + materie 2 geeft materie 3 + energie (exotherme reactie) en de endotherme reactie materie 1 + materie 2 + energie geeft materie 3. Deze energie bron gas is nu een maatschappelijke hoofdrolspeler geworden.
In de natuur is de voor het leven van mens, plant en dier de endothermische ractie van kooldioxide met water in de vloeistoffase van essentiele en existentiele betekenis.
Maar dat is kennis die kennelijk door klimaatwetenschappers niet gezien wordt, want zij zien kooldioxide als ongewenst verbrandingsprodukt, produkt onder meer in het menselijk metabolisme van verbranding van voedsel met zuurstof uit de atmosfeer, met gevolg het brengen van kooldioxide en water in die atmosfeer.
Inderdaad stevenen we af op een voedselcrisis, want politici en regering gaan boeren gebieden tot lagere voedsel productie op stikstofarme grond. Afschaffen van de voor plantengroei gewenst voedingsaddenda kunstmest, op het land gebracht ter oplossing van een stikstof tekort tijdens de groei.
Wat weten onze bestuurders, klimaatwetenschappers en controlerende managers in het parlement af van de biochemie. Ik denk weinig, want ze gedragen zich als de spreekwoordelijke kip zonder kop.