Auteur: Franco Battaglia (Italië)
Steven Koonin is wat vele mensen een enfant prodige zouden noemen. Hij studeerde op 16-jarige leeftijd af van de middelbare school, op 24-jarige leeftijd, als assistent-professor in theoretische natuurkunde, werd hij een van de jongste faculteitsleden ooit bij Caltech, waar hij twintig jaar later rector werd.
De snelheid waarmee hij in slechts drie jaar tijd promoveerde in theoretische natuurkunde aan het MIT, is zo indrukwekkend dat je zou denken dat hij in een vertraagde tijdsdimensie van een relativistische wereld moet hebben geleefd. Koonin, lid van de Amerikaanse National Academy of Sciences, heeft de regering-Obama gediend als onderminister van wetenschap bij het Amerikaanse ministerie van Energie, in de tijd dat de minister de Nobelprijs voor natuurkunde Steven Chu was. Momenteel is hij professor aan de New York University: “Ik ga weer eerlijk professioneel werk doen”, vertelt hij me; en ik hoor, in zijn woorden, een gevoel van opluchting.
Vraag: Professor Koonin, wat was uw belangrijkste verantwoordelijkheid in de functie die u bekleedde in het Ministerie van Energie?
Antwoord: Ik was zoiets als de hoofdwetenschapper van het departement. Ik had aanzienlijke ervaring op alle drie de belangrijkste gebieden van het departement (basisonderzoek, energieonderzoek en nucleaire veiligheid), dus ik kon moeilijke vragen stellen aan de programmamensen en soms zelfs aan de minister. Meer specifiek leidde ik een poging om te bepalen in welke energietechnologieën de overheid zou moeten investeren en waarom.
Vraag: Een van de meest populaire uitspraken bij het verwijzen naar antropogene opwarming van de aarde is dat “de wetenschap vaststaat”. Als ik me niet vergis, werd dit keer op keer gezegd door de heer Al Gore. Als wetenschapper vind ik zo’n bewering nogal eigenaardig, vooral bij een complex systeem als het klimaatsysteem. Wat zijn uw gevoelens over dat soort beweringen, in het algemeen.
Antwoord: Terwijl we wetenschap op school leren als een verzameling feiten (of zekerheden), is wetenschappelijk onderzoek in feite een proces om onzekerheden te kwantificeren en te verminderen. Sommige dingen begrijpen we heel goed (zoals hoe een appel van de boom valt), maar andere hebben we alleen een heel vaag beeld (zoals de turbulente beweging van water). Met betrekking tot het klimaat begrijpen we de grove kenmerken van het klimaatsysteem goed, maar we streven er nog steeds naar om te begrijpen hoe het weer zal reageren op zeer kleine menselijke invloeden. In die zin zijn de onderdelen van de klimaatwetenschap die van belang zijn voor het beleid nog vrij ‘unsettled‘.
V. Wat betreft het klimaatprobleem, u heeft inderdaad een boek gepubliceerd waarvan de titel alles zegt: ‘unsettled’. Aan het begin van je boek schrijf je de volgende inwijdingswoorden: «Voor mijn vele mentoren die me het belang van wetenschappelijke integriteit hebben geleerd». Kunt u die gedachte verder toelichten?
Antwoord: Richard Feynman was professor aan Caltech toen ik als student binnenkwam, en hij beklemtoonde de waarde van onderzoeksintegriteit – dat je brutaal eerlijk bent tegenover jezelf (en anderen) over je theorieën, je experimentele resultaten, enzovoort. Ik heb veel geleerd van zijn voorbeeld.
Iets later in mijn carrière leerde ik over een ander soort integriteit wanneer je wetenschappelijk advies geeft aan niet-technische besluitvormers, zowel in het bedrijfsleven als in de beleidsvorming. Je taak als wetenschapper in die rol is niet om de beslissing te nemen, die vaak belangrijke niet-wetenschappelijke overwegingen heeft. Het is veeleer om de opties nauwkeurig en transparant in te delen, zonder vooringenomenheid. Ik heb de eer gehad om met enkele oudere wetenschappers samen te werken die daar meesters in waren, waaronder Hans Bethe, Dick Garwin, Sid Drell. Helaas is dat ethos niet universeel aanwezig in de klimaatwetenschappelijke gemeenschap.
V. De huidige CO2-niveaus (400 ppm) zijn de afgelopen 500.000 jaar niet zo hoog geweest als ooit, toen 300 ppm het maximum was. Gedurende de laatste 500.000 jaar heeft de temperatuur op aarde echter waarden bereikt die hoger zijn dan nu. Betekent dit niet dat CO2 qua temperatuur toch niet zo belangrijk is als wordt aangenomen?
Antwoord: Door de mens veroorzaakte broeikasgassen (zoals verhoogde CO2-niveaus) zijn slechts één factor die het mondiale klimaat beïnvloedt. Anderen zijn onder meer hoeveel zonlicht wordt gereflecteerd door de aarde en het natuurlijke heen en weer van de oceaanstromingen. Dat zie je bijvoorbeeld aan de mondiale oppervlaktetemperatuur. De aarde koelde af van 1940 tot 1970, zelfs toen de CO2-concentraties stegen.
Vraag: We weten dat de planeet vandaag warmer is dan 400 jaar geleden: er is ongetwijfeld een opwarming van de aarde. We weten ook dat CO2 een broeikasgas is: het lijdt geen twijfel dat mensen inderdaad een beetje bijdragen aan deze +1 graad Celsius sinds het begin van de industriële revolutie, wat “enigszins” ook betekent. Heb je al een antwoord gevonden op wat dat “enigszins” betekent? En wat heeft de opwarming tussen 400 en 200 jaar geleden veroorzaakt?
Antwoord: Er is geen bevredigende verklaring voor de oorzaak van de Kleine IJstijd of de daaropvolgende opwarming. Dat is ontnuchterend, want menselijke invloeden waren toen in wezen verwaarloosbaar, maar het klimaat varieerde erg. Het begrijpen van dergelijke natuurlijke variabiliteit is de sleutel om nauwkeuriger te zijn over “enigszins”.
Vraag: Een grote angst van AGW-activisten is dat een warmer klimaat tot ongewenst weer kan leiden. Twee vragen in één: 1) Waarom standaard aannemen dat het weer per definitie slechter moet worden? Het kan beter worden, toch? En 2) Hebben we de laatste tijd slechter weer meegemaakt in vergelijking met pakweg 100 jaar geleden?
Antwoord: Afgezien van een algemene opwarming, is er weinig reden om aan te nemen dat het weer slechter (of beter) zou worden naarmate de menselijke invloeden toenemen. In feite hebben we in de ongeveer 70 jaar dat menselijke invloeden op het klimaat significant zijn geweest, zowel positieve als negatieve veranderingen gezien in verschillende delen van de wereld. Het is bijvoorbeeld erg moeilijk om een trend te vinden in stormen op gemiddelde breedtegraden of tropische cyclonen, terwijl er enig bewijs is voor meer intense perioden van regenval boven land.
Maar uitspraken als deze worden gehinderd door relatief korte records met een slechte dekking.
Vraag: U bent een topexpert in wiskundige modellering. Zijn de huidige klimaatmodellen betrouwbaar? Als dat zo is, waarom hebben ze dan de Romeinse warme periode niet “voorspeld”?
Antwoord: Menselijke invloeden op het klimaat zijn fysiek klein, ongeveer 0,5% van de energiestromen in het systeem. Maar het klimaat is gevoelig, dus het is niet onaannemelijk dat ze de temperatuur met een paar graden kunnen verhogen. Er zijn echter verschillende andere factoren die het proberen om de effecten van menselijke invloeden te isoleren verwarren. Een daarvan is dat het klimaat varieert op multidecadale tot honderdjarige tijdschalen als gevolg van langzame veranderingen in de oceaanstromingen. Een andere is dat door de mens veroorzaakte aerosolen de opwarming van de aarde gedeeltelijk tenietdoen, maar de exacte hoeveelheid is slecht bekend. En een derde is dat er verschillende slecht gekwantificeerde feedbacks zijn (waterdamp, ijs albedo, …). De modellen doen hun best om dit allemaal op te lossen. Maar het zijn grove beschrijvingen, deels omdat hun gridcellen ongeveer 100 km x 100 km zijn. Ze kunnen dus een ruw, kwalitatief beeld geven van hoe menselijke invloeden het mondiale klimaat beïnvloeden, maar zijn totaal ongeschikt om lokale klimaten te projecteren.
Vraag: Beleidsmakers vinden het nodig om de CO2-uitstoot te verminderen. Hier in de EU streven ze ernaar om ze tegen 2050 met 100% te verminderen. Is een dergelijk beleid a) raadzaam en 2) haalbaar?
Antwoord: Wat betreft de wenselijkheid, de EU is verantwoordelijk voor slechts ongeveer 10% van de wereldwijde emissies. Zelfs als de EU morgen naar nul zou gaan, zou die daling teniet worden gedaan door ongeveer tien jaar groei van de emissies in de ontwikkelingslanden. Ik veronderstel dat men optimistisch zou kunnen denken dat de rest van de wereld dit voorbeeld zou volgen. Maar fossiele brandstoffen zijn voor hen de handigste en meest betrouwbare manier om aan hun stijgende energiebehoefte te voldoen. Wat de haalbaarheid betreft, heeft de huidige energiecrisis iedereen eraan herinnerd dat kosten en betrouwbaarheid voor “schoon” gaan. Alleen wind en zon voldoen niet aan die criteria. Ik denk dat een groei van kernenergie essentieel zal zijn als de EU naar nul wil, en zelfs dan zal het niet voor het einde van de eeuw zijn, ervan uitgaande dat de economie niet helemaal crasht.
Vraag: De bijdrage van fossiele brandstoffen aan de wereldenergie was 20 jaar geleden 85% en, biljoenen dollars later uitgegeven aan wind- en zonne-energiecentrales, is de bijdrage van fossiele brandstoffen nog steeds 85%. Hoe verklaar je dat?
Antwoord: Er zijn verschillende redenen waarom de opwekking van wind en zonne-energie niet van de grond is gekomen. Een daarvan is dat energiesystemen van nature tientallen jaren nodig hebben om te veranderen. Ze vereisen grote investeringen in faciliteiten die tientallen jaren meegaan. Deze systemen moeten ook zeer betrouwbaar zijn, dus men is terughoudend om ze snel te veranderen. Maar misschien wel het belangrijkste is dat wind- en zonne-energie momenteel de goedkoopste manier zijn om elektriciteit op te wekken, maar niet betrouwbaar. In het bijzonder, zoals we af en toe in Europa zien, zijn er zeldzame periodes van maximaal twee weken waarin wind en zonne-energie helemaal niet produceren. Je hebt dus een back-upsysteem nodig (nucleair of gas of opslag) dat net zo capabel is als het wind- en zonnestelsel en minstens zo duur zal zijn. Kortom, wind en zon kunnen add-ons zijn, maar ze zullen nooit een betrouwbaar systeem vervangen.
Vraag: In uw boek stelt u een ‘Rood Team‘ voor om de wetenschap op te lossen. Ik weet zeker dat u op de hoogte bent van het IPCC. Kent u het NIPCC (de “N” betekent “niet-gouvernementeel”), een team van wetenschappers die, gezien dezelfde literatuur die beschikbaar is voor degenen die lid zijn van het IPCC, tot de conclusie zijn gekomen dat “de natuur, niet de mens, het klimaat regeert” ?
Antwoord: Alternatieve beoordelingen zoals de NIPCC zijn een goed begin, maar missen twee dingen waardoor ze veel meer impact zouden hebben. Een daarvan is een soort officiële sanctie door een overheid of professionele organisatie. Je zou denken dat, gezien hoe belangrijk klimaatwetenschap is (er worden tenslotte biljoenen dollars in gestoken), een tweede of zelfs derde mening welkom zou zijn. Maar wat nog belangrijker is, het NIPCC en andere alternatieve opvattingen hebben geen serieuze reactie van consensuswetenschappers gehad. Ik denk dat dat deels komt omdat het ‘Rode Team enkele van de verkeerde voorstellingen zou blootleggen die hebben plaatsgevonden.
***
Bron: La Verità hier.
***
Er is geen klimaatcrisis, en droogte perioden waren er vroeger net zo, in 1921 tot 22 was het zo droog dat er honger geleden werd tot Rusland toe.
Ook in eerdere eeuwen kende men grote droogtes.
Nu word alles op de hoop klimaatverandering gegooid.
Droogteperiodes in de twintigste eeuw
Een lange droogteperiode beleefden Nederland en België het laatst in 1995 en 1996. Van de 22 maanden tussen juli 1995 en april 1997 waren er in De Bilt slechts vijf natter dan normaal. Droog waren vooral augustus en oktober 1995, januari, maart en april 1996 en januari en maart 1997. In de hele periode viel slechts 69% van de hoeveelheid neerslag die normaal had moeten vallen. Vooral in de eerste twaalf maanden van deze periode waren de tekorten groot. In De Bilt viel tussen juli 1995 en juni 1996 volgens handmatige metingen van de neerslag om 8 uur ’s ochtends slechts 448 mm, wat ongeveer de helft is van de normale som. In de 20e eeuw is een periode van een jaar slechts eenmaal nog droger geweest: van september 1920 tot en met augustus 1921 viel hier 370 mm. Andere jaren met langdurige droogte waren 1959 en 1976. Net als in 1921 was het toen vooral in het groeiseizoen droog waardoor de voedselvoorziening in het gedrang kwam. In 1995, 1996 en 1997 was het vooral in de maanden buiten het groeiseizoen droog, waardoor de gevolgen uiteindelijk meevielen.
Droogteperiodes vanaf de middeleeuwen tot de 20e eeuw
De 19e eeuw kende een paar opmerkelijk droge jaren: zo viel in Maastricht in 1857 slechts 356 millimeter en in 1864 werd daar 363 millimeter gemeten. Normaal valt daar in een jaar ruim het dubbele.
Van de eeuwen daarvoor zijn er nauwelijks neerslaggegevens, maar dankzij dagboeken, kronieken, oogstgegevens en andere notities kunnen we tot ver in de geschiedenis nagaan wanneer het droog was. Uit onderzoek blijkt dat lange periodes van droogte grillig worden afgewisseld met natte jaren.
Opmerkelijk droge zomers waren er in ons gebied in de laatste vijfentwintig jaar van de dertiende eeuw. De warme zomers in de twaalfde en dertiende eeuw worden aangeduid als het “Klimaat optimum”, een opmerkelijk warme periode die tot in de veertiende eeuw duurde. In 1389 stond de Rijn bij Keulen voor de derde keer in tien jaar zo laag dat de paarden midden in de rivier liepen. Ook in de jaren zeventig van de vijftiende eeuw was het droog. Zo viel er in de zinderende zomer van 1473 van eind april tot half november nauwelijks regen; in Soest op slechts drie dagen. Op veel plaatsen braken bos, heide- en veenbranden uit, soms door blikseminslag.
Hitte en droogte heersten ook in 1503: zeker vier maanden lang viel nauwelijks regen en er braken niet alleen bos-, koren- en veenbranden uit, maar ook plaatsen als Hindeloopen, Zaltbommel, Gorinchem, Harderwijk gingen deels in vlammen op. Het meest opmerkelijke jaar was 1540. Legio bronnen spreken van zeven maanden zonovergoten, droog en heet weer, waardoor een rivier als de Rijn vrijwel droog kwam te staan. Er was groot gebrek aan water en brood. Zon en warmte brachten onze landgenoten in de verleiding tot wijnaanbouw, maar dat mislukte. Het “Grote Zonnejaar” was de laatste van een aantal hete zomers; daarna begon de kleine ijstijd met koel en nat weer.
Ik moet zeggen dat ik nogal trots ben op mijn voorspelling van de grote droogte op de hoge [40-50] breedte aan de hand van een paar eenvoudige berekeningen (klik op mijn naam)..
Jozef werd onderkoning vanwege zijn (correcte) voorspelling van 7 jaar droogte en dus waarschijnlijk ook veel geld voor zijn uitvinding. Voor mij is het alsof ik mijn broek plas, die toevallig zwart is. Je krijgt er een warm gevoel van maar er is niemand die het ziet……
Dank Theo!
Voor de twijfelaars: hier het verhaal van een ander…
Theo. Geweldige samenvatting. De mensen staren zich blind op het nu en zijn vaak al vergeten hoe het verleden maand, laat staan, jaren geleden was. En onze MSM speelt daarop in. Kunnen ze weer paniek zaaien. Laatst visite gehad en het ging o.a. over Spanje en iemand zei: zo heet was het ook in Spanje nog nooit. Waarop ik zei, in 1998 waren we in juni in Spanje, buurt Alicante, hadden een huisje gehuurd en zijn van het strand vertrokken omdat het te heet was. Toe waren er temperaturen van rond de 42 tot 45 graden. Dus?
Steven Koonin lijkt me een uitstekende wetenschapper om Jan Rotmans een stevig te bevragen op diens expertise.
Ik schat zo in dat Jan meteen door de mand valt/ kantelt.
“Kortom, wind en zon kunnen add-ons zijn, maar ze zullen nooit een betrouwbaar systeem vervangen.”
Voor meer afgelegen gebieden zonder aansluiting op het elektriciteitsnet lijkt me dat zeker het geval. Net als een knijpkat of een fietsdynamo overigens
Aldus de logica van de klimaatscepticus:
“Iedere huidige weersituatie heeft zich in het (verre) verleden al eens voorgedaan. We kunnen met 100% zekerheid stellen dat verleden weersituaties natuurlijk gestuurd werden (menselijke invloed was 0) en dus moeten huidige weersituaties ook wel 100% natuurlijk gestuurd zijn”.
Gelukkig gaat Koonin zover niet. Wel veel open deuren.
Intuitive voelt Theo het goed aan.
https://149366104.v2.pressablecdn.com/wp-content/uploads/2018/09/image_thumb-12.png
Onder dit beeld staat er (in het relevante rapport)
Figure 5: Arrows point out the years of extreme weather mostly at or near the solar minima delineated in August tree rings from 1725 to 2007 and scribed into the emergent ‘Hunger Stones’ along the Elbe River. 18 out of 24 (75 %) extreme weather years occur in weak solar minima. One arrow marks the current year, 2018.
Volgens mij klopt dit aardig goed. Volgens mijn berekeningen was 2018 het begin van de droge tijd voor EU en USA. Ik ben bang dat het nog een paar jaren kan duren. Volgens mij begint het altijd zo 5 jaar na een dubbele pool switch (op de zon).
ja, Modelleur
Na een paar stortbuien en een droge periode zeggen: nou dat is wel vaker voorgekomen – is een betere logica dan denken: oh, mijn God, dat zal mijn schuld wel zijn.
Dat laatste is ten eerste nogal arrogant.
Ten tweede, wat jij doet is jezelf 2500 jaar terug in de tijd zetten toen er in het wat we nu Midden Oosten noemen een volk rondliep dat bij ieder vervelend weertype uitriep: mijn God, mijn God, we hebben gezondigd tegen de hemel en tegen U – en dat profeten had die, evenals de huidige weermenners, geen weet hadden van wat ze zeiden, maar door de stad gingen, as op hun hoofd strooiden en wilden dat iedereen boete deed en anders ging leven: Jerusalem, Jerusalem, convertere.
Modelleur
Misschien maak jij ook nog wel een klein kansje bevraagd te worden door Steven Koonin.
Topper in wiskundige modellering. Dat moet je toch aanspreken. Als ik jou was zou ik eens een balletje opgooien.
Amanda
Lijkt mij 7 droge jaren is vrij standaard. Voor een periode van droogte. Dat wist Farao al. De grootste droogte in USA was 1932 tot 1939.
Leonardo,
De door jouw beschreven stropoppen worden hier gaarne gedebiteerd.
Ik zit meer op de lijn Koonin: “Menselijke invloeden op het klimaat zijn fysiek klein, ongeveer 0,5% van de energiestromen in het systeem”. Ik gebruikte onlangs het getal 0.3.
“Maar het klimaat is gevoelig, dus het is niet onaannemelijk dat ze de temperatuur met een paar graden kunnen verhogen.” Aldus Koonin.
Modelleur 13 aug 2022 om 12:00
Ben je dat al voor jezelf aan het invullen hoe een sceptisch iemand denkt?
Ik denk dat je dit weer schrijft om mensen uit de tent te lokken nietwaar?
Maar er ligt naar alle waarschijnlijkheid straks een La Niña klaar voor noord-west Europa, en wat zeggen ze dan, zie je wel opwarming van de aarde is nu duidelijk waarneembaar?
Wel goed voor het klimaat, dan hoeven ze niet zoveel te stoken, dus minder co2 maar wel meer in de beurs.
stropop?
stropoppen nog wel???
“oh, mijn God, dat zal mijn schuld wel zijn”. Dat is niet arrogant, wel pathetisch. Wat daar op volgt ook: pathetisch en karikaturaal. Niet inhoudelijk.
“nietwaar?”
Inderdaad. Niet waar.
“Maar er ligt naar alle waarschijnlijkheid straks een La Niña klaar voor noord-west Europa”
Klimaat is niet zo jouw ding, Theo.
in de wacht
Modelleur,
Dat klopt, daarom laat ik dat ook aan anderen over.
Maar ook hun zullen het ook wel niet zo goed kunnen.
La Niña brengt mogelijk warm weer naar Europa in het najaar: kans op afsluiting gas in de winter neemt dan af.
https://www.businessinsider.nl/europa-warm-najaar-gastekort-la-nina/
stropop?
nog nooit van een analogie gehoord, hé, Modelleur?
pendant mag ook hoor: het gezeur van de alarmisten is een pendant van het regelmatig weerkerende gejammer van het volk in het land van melk en honing.
allemaal off-topic. Nog iets inhoudelijks te melden in relatie tot Koonin?
Theo, West Europa is één van de weinige regio’s van de aarde waar er geen enkel effect is van El Nino/La Nina (dus ENSO) op het weer. Vandaar dat Modelleur stelt dat klimaat niet zo jouw ding is…
Klopt,
het is gebaseerd op de ECMWF seasonal forecast.
Welke “het”? De uitspraak dat het najaar warm wordt? Ik weet dat het ECMWF seasonal forecasts maakt, maar de onzekerheidsmarges zijn huge. I don’t buy it. Mij staat bij dan in die verwachtingen en warm West Europa samenhangt met een warmere Atlantische Oceaan.
“het” = het (relatief) warme weer in het najaar. En ja, zie de seasonal forecast vooral als een grove indicatie.
vertel mer eens, Modelleur
hoe zou ik on topic kunnen komen
sinds mijn eerste, zeer inhoudelijke opmerking, ben jij nog niet on topic geweest
Ik heb Koonin en diens boodschap vaker in mijn reacties betrokken dan jij.
Willem Jan 13 aug 2022 om 23:31
Dat mag Modelleur ook gerust over mij schrijven hoor, geen probleem, ik heb nooit beweerd dat ik daar veel kennis van zaken heb, en dat weet hij ook.
Maar dingen als dit bericht hebben nu al in verschillende bladen gestaan, en de kans is er, ook al is die nog zo klein.
Daarom zeg ik ook, dit laat ik aan anderen over.
Trouwens weerberichten op de lange termijn kloppen vaak ook voor geen meter, behalve als het er dik op ligt, maar dan kan ieder kind de was doen. :)
De natuur is niet wiskundig te modelleren.
@Theo,
Als je het signaal bekijkt (https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/seasonal_system5_standard_2mtm?area=GLOB&base_time=202208010000&stats=tsum&valid_time=202211010000), dan zie je het een licht verhoogde kans is op hogere temperaturen, met name in September. Ik heb meer het idee dat er bepaalde weerbedrijven zijn die graag dit soort persberichten de wereld in sturen om zo gratis reclame te krijgen.
“behalve als het er dik op ligt, maar dan kan ieder kind de was doen” – maar ja, wanneer ligt het er dik bovenop – dat is ook een onderdeel van de weersverwachting.
Mr. Theo,
Vroeger zijn ook extreme droogtes voorgekomen en sommige waren nog erger dan wat tot nu toe in 2022 aan het gebeuren is. Dat is juist. Zegt het iets over de eventuele huidige klimaatverandering? Helemaal niet.
Daarvoor is uw opsomming van droogtes in het verleden te anekdotisch.
Wanneer ik de cijfers en grafieken van de neerslag in Ukkel bekijk dan stel ik vast dat over de voorbij 100 jaar de neerslag op jaarbasis toegenomen is. Van 1920 tot circa 1960 was er eerst een daling van de neerslag, nadien een toename.
Meer opvallend echter is het verschil dat men kan merken per seizoen, wanneer men het dertigjarig gemiddelde van 1961-1990 vergelijkt met dat voor 1991-2020. In de zomer en winter steeg de neerslag, in de herfst bleef hij eerder status-quo, maar in de lente was er gevoelige daling te merken, van gemiddeld 200,7mm voor de eerste dertigjarige periode naar 165,5 mm voor 1991-2020, een afname met 18%; een afname die zich lijkt door te zetten, want 2013-2022 geeft een gemiddelde lenteneerslag van slechts 149,7, dat is gemiddeld 25% minder neerslag over de laatste 10 jaar in vergelijking met 1961-1990.
Niet alleen qua hoeveelheid neerslag, ook wat betreft het aantal neerslagdagen is er één en ander veranderd gedurende de laatste 60 jaar. In alle seizoenen daalde het aantal regendagen, met als gevolg dat zowel in de seizoenen met meer neerslag (winter en zomer), een nagenoeg gelijk gebleven hoeveelheid neerslag (herfst) als in de lente (gedaalde hoeveelheid), de hoeveelheid neerslag per dag gestegen is. Er zijn minder regendagen, maar als het regent, regent het meer.
Droogte hangt niet alleen af van de hoeveelheid neerslag, maar ook van de temperatuur.
Theo,
Interessant. Wil je ons ook de link naar de bron van je bijdrage sturen?
De consensus hier is dat goed onderwijs niet nodig is. Nu is al een kwart van de 15 jarigen funtioneel analfabeet. Er is nog wel een hoger onderwijs nodig. Politiek, bestuur, psychologie en rechten zijn de kernvakken voor de beleidsmakers van de toekomst. Amalia heeft met haar studie keuze met een beetje van alles wat een moderne trendsettende keuze gemaakt.
Wat te doen met de rest. Grote groepen hebben de nieuwe fast moving consumer goods economie van cocaine ontdekt. Daar gaat al meer geld in om dan bij de boeren. Je hoeft er ook niet voor te leren. Voor leren is eigenlijk geen tijd meer. De leraren hebben het te druk met administratie en toetsen zodat er voor les eigenlijk geen tijd overblijft. We krijgen dan ook de opkomst van de deel les scholen. Niet iedere dag meer een leraar voor de klas. De overgebleven tijd kan nu worden opgevuld om de kinderen over klimaat bij te leren door vrijwilligers. De subsidiegevers zullen daarvoor in de rij staan. Daar leren ze dat ze nog maar een heel kort leven hebben in deze verhitte maatschappij zodat hun traditionele leren toch geen nut meer heeft. We hebben het in onderwijs dan over een win-win situatie. De nerd die dan toch natuurkunde of robotica wil doen zal chinees moeten leren en verhuizen naar Californië of Peking.
Eab, waarom zou goed onderwijs nodig zijn? Tegenwoordig krijg je met slecht onderwijs ook voldoendes en diploma’s. Slecht onderwijs is goedkoper, maar in feite met hetzelfde resultaat: een mooi diploma! Voor hen die hun achterstandswijk in het verre buitenland verruild hebben voor een Nederlandse achterstandswijk is dat een een goede zaak. We willen tenslotte niemand uitsluiten. Cordons sanitaire zijn tenslotte alleen voor mensen die niet linksgroen denken.
Met coke is niks mis. Het verdrijft namelijk het hongergevoel zodat je veel minder vlees gaat eten. Goed voor het klimaat! Je steunt de arme boeren in Zuid-Amerika, werkelozen verdienen wat bij als uithalers en criminelen hoeven geen banken of oude mensen meer te beroven. Lekker legaliseren zodat de overheid btw kan gaan heffen waarmee de verslavingsklinieken bekostigd kunnen worden. De junks zullen je dankbaar zijn en hun stem op jouw partij uitbrengen. Een driedubbele win-win situatie!
Eab,
Je overdrijft. (niet)
De leraren moeten tegenwoordig geloof ik ook nog bijzondere seksuele voorlichting geven, iets dat ook al veel tijd neemt en dan moet men ook nog leren om niet meer te discrimineren en men moet inderdaad leren hoe slecht het met het klimaat gaat en wat daar aan te doen is, en nog veel meer moderne zaken waarschijnlijk. (Hoe gaat je om met de computer bijvoorbeeld.)
“Grote groepen hebben de nieuwe fast moving consumer goods economie van cocaine ontdekt. Daar gaat al meer geld in om dan bij de boeren.”, zeg je.
Dat klopt, geloof ik uit wat ik daarover las. Bizar hoor.
Die harddrugshandel trouwens, die komt van de top af. Denk aan de oorlogen waar soldaten harddrugs kregen om de ellende te weerstaan. Hitler scheen aan de harddrugs geweest te zijn, en denk ook aan de opium-oorlog. Daar werden harddrugs gebruikt om een werelddeel te veroveren. (China) Denk ook aan de cocaïne-fabriek in Amsterdam 100 jaar geleden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandsche_Cocaïnefabriek
Het is toch érg om te zien dat de boeren nu zo afgeknepen worden, vooral als we waarnemen dat de harddrugshandel een veel grotere omzet heeft?
Die boeren zouden wat mij betreft sterk opgewaardeerd moeten worden; niet zozeer in geld, maar in eer en respect. Dát verdienen zij. (Vooral als ze weer meer écht gaan boeren, zonder teveel aan smerig gif en domme kunstmiddelen.) Zij verzorgen wél ons eten hè.
Ik zocht even na wat je schreef:
De omzet van synthetische drugs (18,9 miljard) wiet en hasj (9,3 miljard), cocaïne ( 6,8 miljard) en heroïne (5,7 miljard) meegeteld (zie het omslagverhaal van EW van deze week), levert dit een totale omzet op van 40,7 miljard euro. Het gaat hoe dan ook om tientallen miljarden.
(Bron: https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2020/10/de-nederlandse-drugsindustrie-is-een-miljardenbusiness-780910/
En dan rekenen we de veroorzaakte schade aan de economie en menselijk leed niet eens mee, maar die is hoog; dat lijkt mij tenminste.
De totale omzet van de land- en tuinbouwbedrijven in 2021 komt volgens voorlopige cijfers van het CBS uit op €25 miljard.
Bron: https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10895286/kwart-agrarische-bedrijven-goed-voor-driekwart-omzet
Je hebt gelijk, lijkt het. 40,7 miljard tegenover 25 miljard (Euro)
Tja. Zo een land waar dat zo is eigenlijk armoedig en verdrietig. En dan lopen te zeuren over CO2 potverdrie.
Antisoof, v.w.b. die bijzondere seksuele voorlichting.
Gisteren zei ik tegen mijn vrouw, dat ik als ik 50 jaar jonger zou zijn onmiddellijk aan een studie psychiatrie zou beginnen. Lijkt me het vak van de toekomst.
Het is al verschrikkelijk dat er figuren zijn die hun kind ‘genderneutraal’ opvoeden (kan iemand mij bij benadering uitleggen wat dat is?), maar nog erger vind ik, dat daar in de MSM geen tegengas tegen wordt gegeven.
Hetzelfde doet zich voor op klimaat en milieugebied.
Op een enkele positieve uitzondering na durft niemand in het openbaar daar tegenin te gaan.
AnthonyF,
Mee eens, Anthony. Maar van die MSM kan men niet anders verwachten dat ze met de wolven meehuilen, denk ik. Wiens brood men eet diens woord spreekt men immers.
Laatst in Utrecht; vóór een winkel was daar als entre in fonkelnieuwe kleuren een ‘bepaald soort’ zebrapaadje geschilderd. Afstotend en licht pervers vind ik dat maar dat zo de seksuele voorkeur van de winkelier wordt aangegeven. Wat heb ík daar mee te maken, denk ik dan. Houd dat toch lekker achter de voordeur en achter de gordijnen? Wat een wereld. Decadent. Ik kan er geen beter woord voor bedenken. Sodom en Gomorra is hen vast vreemd, voor die beperkt ego-denkers, denk ik met de Bijbel in ’t achterhoofd. Maar ja. Zo gaat dat. Alles is ijdelheid. Zinloos gedoe en najagen van de wind van de lust. Tja.
Nou nou,…..eab, johan d en antisoof komen uit het onderwijs. Weten dus van de hoed en de rand. Klopt he jongens?
Theo, op klimaatgek.nl een artikel dat mooi past bij jouw verhaal. Mooi gedaan man.
Tja, en hoe nu verder?
In het stikstofdossier zijn er zeer verontrustende berichten. Binnen VVD, CDA en CU is men stevig aan het draaien en diverse wetenschappelijke rapporten stellen dat er eigenlijk niets aan de hand is als we gewoon iets anders omgaan met het boerenbedrijf.
En gisteren ineens de stelling, dat we weer volop gas uit Groningen moeten halen, maar uiteraard nu op de goede manier, d.w.z. ruime en onmiddellijke compensatie voor geleden schade zoals dat vroeger in Limburg gebeurde bij mijnbouwschade.
Met de verkoop van gas is zo veel geld te verdienen dat iedereen daar beter van wordt.
Maar ja, dat levert natuurlijk naast fors gezichtsverlies ook het verlies van grip op de maatschappij op voor de groen/linkse deugertjes.
AnthonyF,
Eigenlijk niets bijzonders, het meeste komt gewoon van het net.
Ik heb al vaker gezegd, de geschiedenis vertelt ons heel veel, gelukkig zijn er mensen geweest die veel opgeschreven hebben en het goed bewaard hebben en uiteindelijk waarschijnlijk in zeldzame geschiedenis boeken terecht zijn gekomen.
Als je wilt kun je eens zoeken naar Hungersteinen, dat zijn stenen die men in rivieren neerlegde met droogte als de Rein bv laag stond, of de Elbe of wat voor rievier dan ook, op die stenen staat het jaartal en de text hungerstein, dat duiden al op slechte oogsten, de stenen lopen wel terug tot in de middeleeuwen.
Hoe meer naar de midden hoe droger het was.
Nu komen ze met berichten over te weinig smeltwater door de opwarming vanuit de bergen, prima dan, dan was toen der tijd ook weinig regen en smeltwater.
Ik zal niet beweren dat die broeikasgassen niets doen maar ze moeten niet van een mug een olifant maken zoals ze dat heden de normaalste zaak van de wereld vinden.
Theo,
In mijn commentaar eerder op dedraad, op die foto van mij, kun je de jaartallen vd hongerstenen zien.
Dank Henry,
Ik sta er wel nog steeds van versteld dat jij die droogte al eerder voorspeld had, nu even afwachten of die trend de komende jaren zo blijft.
Of ja eigenlijk liever niet, want dat is dan weer voer voor de opwarming piloten! :)
Sorry Theo.
Die droogte is nog niet voorbij.
Dat duurt nog ff
Volgens mij 2018 – 2025
De vorige pool switch was 1971, en de droogte die toen begon was in 1976.
Weet iemand hoe lang die droogte destijds heeft geduurd? Ik was toen net het land uit.
Henry,
Kijk ook de droogte grafiek vanaf 1900 wellicht heb je hier iets aan.
https://www.meteo.be/nl/info/nieuwsoverzicht/1921-het-droogste-jaar-van-de-20ste-eeuw#:~:text=De%20droogte%20van%201921%2C%20aangeduid,de%20droogste%20van%20de%20tijdreeks.&text=Dit%20is%20de%20laatste%20van%2021%20neerslagloze%20dagen%20in%20Ukkel.&text=In%20Ukkel%20viel%20er%20afgelopen,eeuw%20voor%20de%20maand%20juli.
Dat van die Hungersteinen was laatst ergens op de TV. Zeer verhelderend en ook zeer confronterend voor de ‘gelovigen’.
Globaal genomen is er niets aan de hand en dat begint door te dringen Deo Gratias.
De steeds heftiger wordende paniekverhalen maken duidelijk dat de deugertjes hun grip aan het verliezen zijn.
Het klimaatschip is behoorlijk lek en tevergeefs is men bezig om de zaak met een vergiet leeg te hozen. LOL.
‘Het klimaat’ is denk ik het beste te vergelijken met een waterbed. Als je op een plek drukt ontstaat er ergens anders een verdikking, maar de totale inhoud blijft gelijk.
Hier in Occitanie zie je bijna in alle dorpen en stadjes merktekens staan van overstromingen in vroeger jaren. In het gebied waar wij wonen, de Corbieres, is het in 1999 raak geweest maar diverse waterstanden van voor 1900 zijn nog altijd een stuk hoger.
De impact daarvan zal ongetwijfeld veel ernstiger zijn geweest door het gebrek aan communicatiemiddelen en zware machines zoals bulldozers.
1976 was een hoogte punt. Het lijkt mij dat het ca. 1980 weer normaal was.
Dat is eigenlijk goed nieuws. Het zou betekenen dat 2022 de ‘1976’ van toen was.
Daarbij wil ik nog eens benadrukken dat deze stenen gewoon het levende bewijs is, net zoals hoogwater standen gekerfd zijn in stenen van oude gebouwen, en ook nog vaak heel oude gebouwen van eeuwen geleden.
Goed artikel over Konnin. Wou dat er meer wetenschappers wakker worden en zich scharen achter deze realisten. Als je bedenkt dat bijvoorbeeld wij in de scheikunde maar van een fractie van verbindingen en reacties weten wat de impact op natuur en mens is en “de wetenschap” zegt te weten hoe een komplex systeem als klimaat werkt.
Johan E
Loop je nu ook al aan het handje van Naomi Klein. Die met haar “No Time” het alarm uitkreet over de wereld maar dasondanks met veel kunstmatige ingrepen toch een kind op de ondergaande wereld zette. Merkwaardig inconsequent kunnen mensen soms zijn. Net als Valerie Trouet die de hele wereld overvliegt om boomringen te bestuderen en ach en wee roept over het klimaat en de menselijke impact erop.
Wat is de samenhang tussen CO₂ en temperatuur?
Zo er sprake is van een (positieve) correlatie tussen CO2-stijging in de atmosfeer en opwarming van de aarde (m.a.w. de AGW-hypothese), dan is die (positieve) correlatie tussen CO2-stijging en temperatuurstijging en dus de AGW-hypothese beperkt tot een periode van slechts 20 jaar, met name tussen de jaren 1978 en 1998.
In de perioden ervoor en erna is er geen duidelijke correlatie van doorslaggevende betekenis vast te stellen tussen de CO2-stijging in de atmosfeer en de opwarming van de aarde.
Bij de historische perioden ervoor is de correlatie zelfs overwegend negatief of geheel geen correlatie en volgt CO2 in de atmosfeer, echter vertraagd, de temperatuursveranderingen. Bij de periode erna overheerst nog steeds de twijfel omdat CO2-uitstoot / – ppm in de atmosfeer nog steeds jaarlijks toeneemt maar de temperatuur bij lange na niet correleert.
Vandaar dat zogenaamde kritische wetenschappers nog steeds terecht concluderen, dat het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties) de opwarming van de aarde extreem overdrijft op basis van een politieke opdracht vanuit de VN en onder druk van een ideologische activistische agenda. Het zijn eenzijdig selectieve alarmistische klimaatonderzoeken die de basis vormen van het IPCC hun extreme klimaatmodellen en extreme conclusies.
https://www.klimaatfeiten.nl/co2/correlatie-co2-temperatuur
Klimaatinvesteerders met commercieel-ideologisch overdreven klimaatdoemvoorspellingen, zoals door exponent Al Gore, hebben grote schade toegebracht aan een vrije, objectieve en onafhankelijke klimaatwetenschap, maar ook aan het publieke vertrouwen in de objectieve wetenschap, dat werd besmuikt door politieke invloed.
“en dus de AGW-hypothese beperkt tot een periode van slechts 20 jaar, met name tussen de jaren 1978 en 1998.
In de perioden ervoor en erna is er geen duidelijke correlatie van doorslaggevende betekenis vast te stellen tussen de CO2-stijging in de atmosfeer en de opwarming van de aarde.”
Tjonge, na al die jaren snap je het nog steeds niet?!
Scheffer, als ik puur naar de CO2 kijk dan lost deze beter op in koud dan in warm water dus stijgt eerst de temperatuur en dan gaat CO2 vanuit het zeewater de lucht in. Daalt de temperatuur dan wordt het CO2 dus weer opgenomen door het zeewater. Ik heb wel eens grafieken gezien waar een vertraging van 800 tot 1200 jaar op staat dus eerst de temperatuur omhoog en 800-1200 jaar later gaat de CO2 concentratie omhoog. Dan speelt de verzadiging ook nog een rol 80% van de werking zit in de eerste 20%.
Johan E 12.03. Voor de eerste alinea zal je het stuk nog eens moeten lezen maar dan goed. De tweede alinea vraagt erom lekkers een glas spa rood of zo in de schaduw te gaan drinken. En als antwoord op je laatste zin, zoals je mogelijk weet worden fossiel olie en gas uit de aarde gehaald waardoor je in aanraking komt met kennis van de geologie/geofysica of die al hebt.
Leonardo,
Nou zeg je
‘Ten tweede, wat jij doet is jezelf 2500 jaar terug in de tijd zetten toen er in het wat we nu Midden Oosten noemen een volk rondliep dat bij ieder vervelend weertype uitriep: mijn God, mijn God, we hebben gezondigd tegen de hemel en tegen U – en dat profeten had die, evenals de huidige weermenners, geen weet hadden van wat ze zeiden, maar door de stad gingen, as op hun hoofd strooiden en wilden dat iedereen boete deed en anders ging leven: Jerusalem, Jerusalem, convertere.’
Het is een interessante reactie, en het vertelt inderdaad erg goed de onwetendheid van mensen in het verleden, maar ook die van het heden. Ze lopen allemaal achter de weerprofeet aan, die het eigenlijk net voor een week kan zeggen, omdat ze verder te dom zijn en ‘de wetenschap’ geloven.
In de eerste plek wil ik zeggen dat (mens gemaakte) opwarming vd aarde feitelijk en fysisch onmogelijk is. Er is zoveel water op aarde dat we nooit met onze voeten in kokend water zullen staan, tenzij de zon zelf op een einde komt. Namelijk als de aarde warmer wordt, dan komen er meer wolken, en het netto effect van meer wolken is uiteindelijk afkoeling, omdat er meer straling terug naar de ruimte gaat dan dat wat er door de wolken kan komen.
Tweedens, de Gleissberg (GB) cyclus (die ik zelf persoonlijk met Tmax heb ge-identificeerd, zelfs nog voordat ik er zelf van gehoord had) is een sinus functie met een golflengte van ca. 87 jaar. Een sinus functie betekent dat er een punt is (laatste: 1971/1972) waar de opwarming door de zon tot een max. komt, en er moet ook een punt zijn waar afkoeling tot een einde komt (laatste 2013/2014).
Dus de zon heeft een punt waar hij warmer wordt en hij heeft een punt waar hij koeler wordt. Ongelovelijk,he?
Ik ben er redelijk zeker van dat de punten waar de zon niet warmer of koeler gaat worden te maken hebben met een electrische schakelaar op de zon die door gravitatie (beweging van de planeten) om-en-om gegooid wordt.
Nou, het zou prachtig zijn als het altijd precies werkt zoals in de theorie. Maar het werkt nooit precies met de regelmaat zoals je het graag wilt hebben. Er is ook een DeVries cyclus. Die is 210 jaar. Dat is duidelijk vd boom ringen. Blijkbaar gebeurt het dus eens in de zoveel tijd dat er niet genoeg gewicht is om de schakelaar aan te zetten, (kleine ijstijd), of af te zetten (tijd vd Vikingers)
Op het eerste gezicht lijkt alles random. Toevallig. Wanneer gebeurt er wat? Maar hoe langer ik kijk word ik meer en meer bewust van een plan.
Wat denk jij?
nou Henry, ik weet niet achter wie jij aan wilt gaan lopen, maar als er een plan zou zijn is daarvoor een plannenmaker vereist. En die zie ik niet zitten.
Maar hoe kan de zon nou weten dat hij op een gegeven moment niet warmer of kouder moet worden?
dat moet je aan de Zon vragen
Ja. Ja. Ik denk ook dat de zon meer weet als wat hij ons wil vertellen. Vroeger dachten veel mensen dat de zon God was.
Nu vooral achter zichzelf aan. Meerdere keren geeft H getuige van zijn eigen superioriteit of genialiteit. Dat er nog geen standbeeld voor hem is opgetrokken als de ‘wetenschapper’ met eigen wetten.
Het is allemaal een schreeuw om aandacht of erkenning.
Er is hier een reactie van mij aan Leonardo in de wacht.
Dank. Is nou op.
Henry zegt
‘Tweedens, de Gleissberg (GB) cyclus (die ik zelf persoonlijk met Tmax heb ge-identificeerd, zelfs nog voordat ik er zelf van gehoord had) is een sinus functie met een golflengte van ca. 87 jaar. Een sinus functie betekent dat er een punt is (laatste: 1971/1972) waar de opwarming door de zon tot een max. komt, en er moet ook een punt zijn waar afkoeling tot een einde komt (laatste 2013/2014).’
Sommige mensen hier die erg slim zijn, beginnen te snappen waar droogte tijden dus vandaan komen…….
Is er niemand die dat snapt?
Het is bijna zo ver. The end is near. Het kan ieder moment gebeuren. Vandaag op NPO1 een Greenpeace’r die wist te vertellen dat ‘de natuur op omvallen’ staat indien er niet onmiddellijk begonnen wordt met het opruimen van de boerenstand. Wat de milieupopulist met het ‘omvallen van de natuur’ bedoelde werd uiteraard niet gevraagd. NPO1 journalisten worden niet geacht door te vragen met vragen als “Wat houdt omvallen in?’, “wat gebeurt er dan?”, “wat blijft er van de natuur over?”
Nee, het niet doorvragen is alleen strafbaar als dat gebeurt door systeem kritische oproepen, zoals ON.
Zo een mens van greenpeace moet voor straf 10 jaar zijn/haar eigen eten gaan verzorgen, op het land, met de dieren en alles erop en eraan doen, zonder machines wel te verstaan. En die NPO moeten dat ook maar 100 jaar gaan doen. Kijken of ze daarna anders piepen. Want woorden zijn wel leuk en aardig, maar daden zijn een tweede. Wát een vreemde mensen die zo los staan van de realiteit zijn er blijkbaar zeg. Rare lui. Niet van de wereld. Los ervan. In continue hypnose.
In een land waar eigenlijk geen ware journalistiek meer is, is er nog minder dan democratie. Dat is een getto aan het worden.
Maar, dat is een troost, het is volgens mij een spel. Een groot toneelspel waarvan wij het script niet hebben, maar waarvan we wel kunnen zien dat het de rijken rijker maakt en de armen armzaliger. Dat weten we dus vast wel. Je moet er maar vanuit gaan dat ‘ze’ van de media, altijd jokken, behalve als ze zich per ongeluk een keer vergissen of als het zo uitkomt, dan zit je meestal goed. Maar er is altijd een agenda die gevolgd wordt. Broodschrijvers. Soms zó onder de maat van het fatsoen. Maar dan verborgen achter trukjes en herhalio’s. Uiterst slim en sluw.
Als ik het goed begrijp maakte Koonin dus deel uit van het “dream team” waar onze Robert Dijkgraaf destijds in zijn ingezonden felicitatiebrief aan Obama zo over jubelde. Ik denk dat we wel mogen vaststellen dat Koonins terughoudendheid weinig of geen neerslag heeft gevonden in het beleid van twee termijnen Obama, behalve dan dat deze laatste toch maar besloot een huisje aan zee aan te schaffen nadat hij afzwaaide.
“… het NIPCC (de “N” betekent “niet-gouvernementeel”), een team van wetenschappers die, gezien dezelfde literatuur die beschikbaar is voor degenen die lid zijn van het IPCC, tot de conclusie zijn gekomen dat “de natuur, niet de mens, het klimaat regeert” ?
Koonin zegt hiermee maar de halve waarheid Het NIPCC is dan wel niet-gouvernementeel, maar het NIPPC is geruggesteund door BigOil. Het is zeker geen onafhankelijke organisatie. Bovendien, het NIPCC bevat dan wel wetenschappers, maar geen klimaatwetenschappers. Er zijn heel veel klimaatonderzoekers die noch bij het IPCC behoren, noch bij het NIPCC. Geen enkele van hen heeft ooit zijn steun aan het NIPCC gegeven, maar ze zijn het nagenoeg allemaal eens met de grote lijnen van de IPCC-conclusies.