Auteur: Vijay Jayaraj
Te midden van de Europese energiecrisis is het gemakkelijk om andere gebeurtenissen te missen die van belang zijn voor de discussie over klimaatverandering, zoals een reeks tegenslagen voor ‘groen beleid’ in China en India.
Deze landen, die drie miljard mensen vertegenwoordigen, hebben de uitvoering van eerdere afspraken voor hernieuwbare energie vertraagd en de productie en het verbruik van fossiele brandstoffen enorm verhoogd.
India beschouwt kolencentrales als een integraal onderdeel van zijn energiesector. Zozeer zelfs dat de regering de deadline voor de installatie van filters voor de bestrijding van verontreiniging door de kolencentrales heeft verlengd.
Op de top van de Shanghai Cooperation Organization hebben Chinese en Indiase leiders – samen met hun tegenhangers uit Rusland en Turkije – expliciet verklaard dat ze niet kunnen worden gedwongen om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen, waarbij ze tevens opriepen tot ‘meer investeringen in de productie en exploratie van olie en gas’.
Zoals gewoonlijk publiceerden de reguliere media dit nieuws niet op de voorpagina’s, noch maakten ze een analyse hoe de proliferatie van fossiele brandstoffen in deze landen de zogenaamde netto-nul maatregelen in het Westen irrelevant maakt voor de doelstellingen van klimaatalarmisten.
Als ’s werelds op een na grootste steenkoolgebruiker en de thuisbasis van 1,3 miljard mensen, heeft India zijn inzet voor de overgang naar hernieuwbare energie afgezwakt.
Onderzoek wijst ook uit dat het land beduidend niet aan zijn doelstellingen voor zonne-installaties voldoet, waardoor de algemene transitiedoelstellingen in gevaar komen.
India’s Economic Times meldde dat ten minste 25 gigawatt (GW) aan zonne-energieprojecten die naar verwachting operationeel of bijna klaar zouden zijn, vertragingen of onzekerheden hebben opgelopen. Het uitstel van zonne-installaties maakt het nu onmogelijk om de geplande toevoeging van 450 GW aan hernieuwbare capaciteit tegen 2030 te bereiken.
The Times schrijft dat India ‘in 2021 10 GW aan zonnecapaciteit heeft toegevoegd, terwijl het elk jaar bijna 30 GW moet toevoegen om het doel te kunnen halen.’
De National Solar Mission – India’s internationaal gerenommeerde zonne-energiestrategie – verkeert in chaos, met slechts de helft van de beloofde capaciteit nog maar op de goede plek.
India beschouwt kolencentrales als een integraal onderdeel van zijn energiesector. Zozeer zelfs dat de regering de deadline voor de installatie van filters voor de bestrijding van verontreiniging door de kolencentrales heeft verlengd. Experts beweren dat de voordelen van deze installaties, die zonder filters draaien, veel groter zijn dan het ongemak van verontreinigende stoffen.
In China heeft premier Li Keqiang opgeroepen tot ‘het zoveel mogelijk vrijgeven van geavanceerde steenkoolcapaciteit en het implementeren van steenkoolvoorraad op lange termijn’.
In schril contrast met de inzet van het land voor een netto nul-economie, hebben leiders hun uitgaven voor kolen juist verdubbeld, een stap die het klimaat-industriële complex nauwelijks had verwacht. China heeft dit jaar al opdracht gegeven voor een verhoging van de steenkoolproductie met 300 miljoen ton.
De steeds toenemende uitstoot van broeikasgassen uit India en China maken de strategieën voor emissiereductie van het Westen zinloos.
In augustus naderde China’s elektriciteitsopwekking uit steenkool het hoogste punt ooit toen provinciebestuurders op hol sloegen om de door droogte veroorzaakte opwekkingsverliezen bij waterkrachtcentrales goed te maken.
In 2022 hadden zowel de provincie Sichuan als de hoofdstad Chengdu te maken met energietekorten waardoor bedrijven en fabrieken moesten sluiten. Chengdu deed zelfs de lichten in zijn ondergrondse spoorwegnet uit.
De steeds toenemende uitstoot van broeikasgassen uit India en China maken de strategieën voor emissiereductie van het Westen zinloos. De jaarlijkse CO2-uitstoot van China door het gebruik van steenkool is vele malen hoger dan vergelijkbare uitstoot van andere ontwikkelde economieën.
Het heeft geen zin voor politici in westerse landen om burgers te straffen met hogere energierekeningen en stroomtekorten in naam van een ‘nep’-klimaatcrisis.
Zelfs als er een crisis zou zijn, maken de steeds toenemende uitstoot van de zich ontwikkelende delen van de wereld het westerse klimaatbeleid tot historische anachronismen en wetenschappelijke absurditeiten, die belachelijk zouden zijn als ze niet zo destructief waren voor economieën en levens.
***
Voor het hele artikel, zie hier.
***
Dat gaat dit land compenseren. Onze burgers hebben dat er graag voor over.
/sarc tag vergeten ?
Eab, het bouwen van kolencentrales in china, ze hebben volkomen gelijk er is nog voor 400 jaar aan kolen, leidt tot een ectra verhoging van de CO2 uitstoot van 16-20% haha en de uitstoot van de EU is 8% zien ze nu nog niet de waanzin daarvan in. Die politici zijn niet alleen dom maar ook nog eens knetter gek imbeciele incompetente figuren die onmiddellijk opgesloten moeten worden want ze zijn staatsgevaarlijk. Als je nergens meer voor deugt dan kan je altijd nog politicus worden. Niet gehinderd worden door kennis strekt tot aanbeveling. Je kan onmiddellijk president worden van dit land.
Echt niet.
30.000 Ahnungslosen demonstreerden in Berlijn. Dat krijg je bij al die indoctrinatie in het onderwijs.
Ook vandaag konden fossielen weer een blackout verhinderen.
De demonstranten eisen 100 miljard eur. Prima zaak. Nu inventariseren wie daar voor is en het bij hen onteigenen.
Eab, Vandaar Ahnungslosen!
Wat is energie transitie, er is geen een middel dat voldoende werkt wat ze heden hebben, alleen een kerncentrale heeft genoeg energie aan boord en ook nog een keer op een beperkt grondgebied.
De energie transitie uitspraak is een uitspraak die in het leven is geroepen door hersenloos denk gedrag.
Ze willen alles laten draaien op zonne-energie, windenergie, en biomassa waar steeds meer protesten tegen komen, en terecht.
Ze kunnen met deze middelen geen land laten draaien en ook nog groene waterstof maken, deze middelen zijn om wat fossiele energie te sparen en verder niks.
En door al dat gespaar krijg je minder vraag, en minder vraag betekend een hogere prijs, en waar komt deze prijs terecht?, juist bij burger en bedrijfsleven die zich dan totaal uit de markt prijzen.
Europa is ten dode opgeschreven als de lijmpot leeg is en ze vast houden aan dit beleid.
Maar ik verwacht toch dat het kwartje een keer gaat vallen.
Theo, …en minder vraag betekent hogere prijs…. Dat is normaal gesproken toch echt andersom. Minder vraag betekent lagere prijs. En in het algemeen ook: een hogere prijs betekent lagere vraag.
Eab
Weer een onbedaarlijke cynische reactie op de ongelooflijke dwaasheid en het volslagen tekort aan realisme bij onze huidige bestuurders. Stop ermee en ga iets zinnigs doen zou ik hen willen toevoegen.
Gelukkig hebben wij JETTEN
https://www.wyniasweek.nl/rob-jetten-offert-de-natuur-van-de-noordzee-op-voor-het-klimaat/
Heb de “30,000 ahnungslosen” bekeken. De jongeren neem ik niets kwalijk, je ben jong en je wilt wat en bij die betogingen lopen leuke juffrouwen mee een goede reden. Met meneer Eckert heb ik meer problemen. Mijn vader heeft mogelijk nog op zijn vader geschoten in Rotterdam indertijd toen mensen uit die landstreken ons een of andere van de pot gerukte doctrine kwamen opdringen. Om een of andere reden krommen naast mijn tenen ook mijn wijsvinger zich.
Na aanleiding van mijn bezoek aan een debat van klimaat/milieu groeperingen met de gemeente ga ik proberen een ingezonden stuk in het Haarlems Dagblad te schrijven. Met wat creativiteit probeer ik het zo te formuleren dat ze niet doorhebben dat ik van de verkeerde kant ben. (dat laatste klinkt raar eigenlijk, maar wel leuk).
Jumping to conclusions: Westers klimaatbeleid in post-moderne welvaartslanden is verworden tot een agressieve ideologie of een seculiere religie, laat dat vooral duidelijk zijn. Immers. in de verantwoording wordt verwezen naar een beperkt aantal kennisbronnen, die bovendien ook nog eens enigmatisch zijn en uit zichzelf niets verklaren (IPCC, Parijs en CO2). Typisch voor religies en ideologieën is het gebrek aan verklarende substantie, omwisselen voor het verdacht maken van tegenstanders, die juist wel informatie raadplegen uit een maximaal aantal kennisbronnen en leiden tot andere en contraire uitkomsten. Stikstof is in het zelfde bedje ziek; Zodra je meerdere kennisbronnen raadpleegt gaat je kop eraf. Het kan niet genoeg gezegd worden, welkom in de nieuwe middeleeuwen.
Limburgse kolen wil ik! Er zit nog zat, eerder was het niet meer rendabel om het naar boven te halen, maar nu, big-business!
Met de moderne techniek en de laatste energie van de echte centrales zitten we zo duizend meter diep en leggen er een zes-baans brede tunnel aan die de antraciet bij duizenden tonnen kan vervoeren.
Kompels die er prat op gaan om weer eens zwarte snot te snuiten, tellen er dankbaar hun centen, de juke-box in hun stamcafé’s worden opnieuw gevuld met folkloristische nummers en een enkele Schlager.
De gloed uit de kachel verwarmd ons geslacht, infrarood verhoogd de vruchtbaarheid, als den Uil van het fenomeen had geweten dan had hij ze nooit gesloten; onze mijnen, dat was nog eens wat anders dan dat gesodemieter in Groningen..
Geliefde medemensen,
Oplossingen genoeg. Variërend van 800 kleine kerncentrales kopen bij Rolls-Royce of Mitsubishi tot ophouden ons eigen aardgas bijna gratis weg te geven aan de moffen. Er is maar één ding echt nodig. Het breken van de macht van de Groene Khmer.
Het rapportcijfer van onze regeerders is inmiddels gedaald tot 3,3.
Het echte probleem wordt op uitstekende wijze bezongen door de leadzanger van ‘de Piekeraars’.
https://twitter.com/NicoleGiroldi/status/1573751986985607168
In de jaren tachtig , ruim na de sluiting van mijnen Nederland is nog een seismisch onderzoek gedaan naar kolen voerende lagen in Limburg. Daarnaast zijn er nog minstens een tweetal plaatsen waar steenkool economisch te winnen is. Met de tegenwoordig beschikbare robot technologie lijkt mij winning heel goed mogelijk. Naast toenmalige beschikbaarheid van het aardgas werden het mensonwaardige werkomstandigheden redenen gevonden met steenkool winning te stoppen, dit zijn zaken die nu wegvallen. Bodemperikelen aan de oppervlakte kunnen wel verwacht worden, maar daar is nu een ruime ervaring mee. Het enige dat moet verdwijnen is de CO2 hype , maar dat gebeurt wel na een beetje winter met het verdwijnen van Rutte en zijn maatjes.
Zelf heb ik het vermoeden dat er nu nog “hobbyistisch” steenkool wordt gedolven. Het komt tot zeer dicht aan de oppervlakte voor en Limburg ligt ver weg van de Randstad. Als je inde buurt van Heerlen woont is het best de moeite waard eens wat dieper te graven. En voor de Belgische medemens in de Ardennen kun je het zo uit de rotswand bikken.
Rene, die Belgische jongens van de VRT die van Vlaanderen via Limburg door Nederland lipen kwamen nog langs een klein bedrijlje waar inderdaad nog kolen werden gedolven en verkocht aan de liefhebbers, die zullen geen koude voeten krijgen. Klein salamandertje (kacheltype) antraciet erin wordt gloeiendheet. Die heeft nu lekkere handel.
Wijnand Hijkoop 00.22. Een prima lied om onder de onderstebovense vlag te zingen. Goed strijdlied.
Elke keer lees ik dat vooral China en India zich niet houden aan het Klimaatakkoord van Parijs 2015 en dat ze steeds meer gebruikmaken van fossiele-brandstoffen.
Deze klaagzang komt vooral uit het rijke westen, maar is helemaal ten onrechte.
Alle 194 landen die het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 hebben ondertekend zijn akkoord gegaan met het gestelde in dit akkoord dat landen in transitie zoals China en India en alle ontwikkelingslanden tot 2030 zijn vrijgesteld van het nemen van klimaatmaatregelen, om hun economie te kunnen opbouwen.
Daar is geen woord Spaans bij.
Dus al dat geklaag is dus ten onrechte en blijkbaar was de noodzaak niet zo groot om de uitstoot van deze broeikasgassen wereldwijd onmiddellijk te reduceren en dat de inspanningen van het westen om nog sneller te reduceren helemaal geen zoden aan de dijk zet.
China stoot nu jaarlijks 2,5 maal meer broeikasgassen uit dan de hele EU t.o.v. 1990 moet reduceren.
Wat wel gebeurt is dat de concurrentiepositie van de EU jaarlijks flink achteruit loopt t.o.v. deze landen.
het houden van een jaarlijkse klimaattop is verspilling van geld en zal al helemaal niets opleveren aan klimaatwinst, want het klimaat en het weer op aarde kunnen wij niet regelen, dat laat de natuur ook merken.
Niemand kan het ontstaan van een orkaan, tornado en moessonregens enz stoppen, je kan je alleen trachten te wapenen tegen de gevolgen hiervan.