Van een onzer correspondenten.
Omdat het weer kennelijk in weerrecords moet worden beschreven door de weermannen en vrouwen, even bij deze uitzonderlijke warme dagen van nu, terug naar 18 september jongstleden. Voor het eerst werd er zowaar toen een kouderecord gebroken in de zomer. Het werd maximaal maar 13.3 graden en koelde af naar 11.3 graden. Ook drie jaar geleden hadden we een kouderecord op 6 oktober met een maximum van 9.6 graden.
Metronieuws heeft het over ‘Brrrrr…’
Uit de Telegraaf van die historische 18 september j.l.:
‘Dit is best uniek, want we meten sinds 1901 en we zien eigenlijk niet zo vaak een kouderecord. (…) In het oosten van het land was het zondag overigens nòg wat kouder dan elders. Bij het weerstation in Enschede kwam de temperatuur niet boven de 12,1 graden en in Salland was het amper warmer dan 10 graden. ‘Dat is echt wel weer om de verwarming aan te zetten en dat zal de komende tijd steeds vaker voorkomen’, brengt Johnny Willemsen van Weeronline het onvermijdelijke slechte nieuws.’ Het was guur, aldus de krant.
Er viel heel veel regen, wat ook het droogteprobleem verkleinde. AD: ‘Met name is het westen is het erg nat’.
September zou ‘kletsnat’ worden.
Op 18 september was er discussie of de kachel al aan mocht. Metronieuws heeft het over ‘Brrrrr. ‘ RTL meldde dat ‘de winterjassen wel weer nodig waren.’
Damesblad Margriet vroeg zich af of het de hele week zo koud bleef. Nu.nl tekende iets later op:
‘Nee, stel je niet aan, dit koude weer is niet normaal voor eind september.’
Een zachte winter was alsof een gebed werd verhoord, zo schrijft het Nederlands Dagblad op deze 18e september in het jaar AD 2022:
‘De temperatuur daalt de laatste weken snel. Zondag 18 september kwam het kwik niet boven de 13,3 graden. Sinds het begin van de metingen was het op 18 september nog nooit zo koud geweest. Ondertussen stijgt de gasprijs, bij sommige leveranciers tot meer dan vier euro per kubieke meter. Draaien aan de thermostaat is geen gedachteloze beweging meer.’
Natuurlijk zijn er meer warmte-records dan koude-records in de wereld ‘van ooit gemeten dit en ooit gemeten dat’. Later in die week werd het 20 graden, zoals het hoort bij september. Toch werd het daarna weer fors kouder. Wouter van Bernebeek van Weerplaza:
‘We hebben jaren gehad met 25 graden of meer, zelfs in oktober nog. Komende dagen gaan we naar 15 à 16 graden met vrij koude nachten en kans op mist. Dat kan je écht geen nazomer noemen.’
***
Ok we hebben dus een spreiding in de temperatuur van ruim 10 graden in een maand. Bij de klimaatverandering gaat het om het gemiddelde. Dus lenen lenen lenen betalen betalen betalen om het gemiddelde met 0.0003 graad naar beneden te krijgen als de modellen goed zijn.
0,0003 graad Celsius is onmeetbaar weinig.
Volgens de website van het KNMI is de absolute meetnauwkeurigheid van een temperatuurmeting +/- 0,1 graad Celsius.
Dat is de meetnauwkeurigheid van de sensor + de elektronica.
Echt de omgevingstemperatuur meten is heel veel lastiger, want afhankelijk van de omgeving en de opstelling van de sensor.
Alleen al verstedelijking kan zorgen voor een aantal graden hogere temperatuur, daarbij valt de nauwkeurigheid van de sensor in het niet.
off topic of toch niet .
in het kader van namen en shamen :
Frédérique Six Associate professor at Vrije Universiteit Amsterdam/VU and visiting professor at University Antwerp
” Laten we ophouden met praten over wat we de volgende generatie(s ) aandoen. ( ofwel: ”laat ze doodvallen ” en gewone taal )
“Laten we ophouden met praten over wat we de volgende generatie(s) aandoen.”
Volgens het evangelie van Bert zeg je dan: ”laat ze doodvallen”.
Nee, Bert, dat is niet hetzelfde.
Om te beginnen zou je eens moeten analyseren wat het betekent – beter gezegd: wat voor inhoud heeft zo’n uitspraak?
Weinig tot niets, leert de geschiedenis. De ontwikkelingsspiraal gaat al 300.000 jaar omhoog. Dus voor zover iemand dat in het verleden gezegd heeft – niet dat ik weet – is dat onzin geweest. En in die 300.000 jaar tijd is er ook heel wat klimaatverandering geweest.
Maar, kijk naar conflicten. Heinrich Böll heeft na de oorlog een roman geschreven: Haus ohne Hüter een linkse deugroman, zeg maar, die de jongeren na de oorlog beklaagde omdat ze op moesten groeien zonder vaders.
Want, ziet hoe rijk het leven is zong Wim Sonneveld al. De jongere ruimt de nagelaten “rotzooi” van de ouders op, rommel of geen rommel, en piept heel anders – want ze leefden vroeger blijkbaar verkeerd. Totdat die jongeren die zonder vader zijn opgegroeid dood zijn gegaan, en kijk aan: er komt weer een onrustig makende partij op in Duitsland.
Ze hebben daar in Duitsland, naast das große Waldsterben ook das Wirtschaftswunder gekend. Nou, ik weet niet of je je de film die Ehe der Maria Braun nog herinnert. Nou ja, over wat die oorlog gebaard heeft – ook in NL – of wat die economische ontwikkeling gebaard heeft kun je moreel veel afkeurends of opbeurends bedenken, afhankelijk van de pen die je voert … uh, mij zal je er niet over horen, de dingen gaan nu eenmaal zoals ze gaan.
Dus laat die jeugd maar gaan, Bert.
Persoonlijk denk ik dat oorlogsconflicten en economische ontwikkeling, niet op kunnen tegen wat Timmermans aan het verstieren is, en waarbij mensen als Modelleur langs de kant staan te juichen.
https://www.youtube.com/watch?v=e2LSoNYMAtY
@ leonardo ,
Dank weer voor uw leerzame woorden :-)
ik wilde onder de aandacht brengen dat deze professor erop aandringt niet meer over de toekomst van de jongere generatie(s) te praten omdat daarmee de voortgang van de energietransitie wordt vertraagd of in gevaar gebracht . ‘ vallen jullie maar dood ‘ zegt ze overdrachtelijk tegen haar eigen kinderen want de energietransitie kan niet wachten ( letterlijk ) Dat is nogal niet wat vind u niet ?
Wat nodig zou zijn dus is actie . Oa door dit soort mensen en organisaties te namen en shamen , want met aardig vragen of ze misschien willen ophouden gaat het niet lukken hoor om de waanzin te stoppen .
Het spijt me telkens weer te moeten constateren dat de sceptische beweging vooral een beweging is, die wordt gekenmerkt door ‘ eenheid in verdeeldheid ‘ , waarbij men het liefst elkaar de tent uitvecht op basis van het autoriteits-argument. (geleerdheid )
Vandaar dat ze na 13 jaar delibereren in de sociëteit nog geen standpunt heeft ingenomen over de werking van CO2 en voor wat betreft de energietransitie op het verkeerde spoor zitten ( don’t mention Shell in a bad way )
Ik zou me graag aansluiten bij een meer beweging , maar die bestaat niet.
Om met jan Schaefer te eindigen: in gelul kan je niet wonen en met gepraat tot in de eeuwigheid verandert er niets aan de standpunten van onze leiders en niets aan het beleid.
De energietransitie wordt gedaan door mensen voor hun kleinkinderen; ik heb tenminste nog geen ander valide argument gehoord.
Nu zeg jij dat die hooggeleerde dame zegt dat haar kinderen dood kunnen vallen, want ze heeft haar handen vol met de transitie.
Die kan ik echt niet volgen hoor, Bert.
Kun je wat meer context geven?
En wat valt er te namen en te shamen aan deze mevrouw? Ze doet niks onoorbaars hoor. Ze heeft gewoon een andere mening, en neemt de consequenties voor wat ze vindt dat die moeten zijn.
@Leonardo ,
Inderdaad , de gevleugelde uitspraak van alarmisten , Urgenda , ouders voor het klimaat is ‘ : ”we doen het voor de (klein) kinderen”.
Dan moet je die organisaties en personen die dat zeggen toch aanspreken op de tegenstijdigheid ? De vergelijking wordt wel’s gemaakt tussen een roofoverval op klaarlichte dag en dat is het ook. Alleen in het geval van de gebeurtenissen van de energietransitie vragen we beleefd aan de overvallers of we ze wellicht van dienst kunnen zijn; deze professor en haar collegea aan alle universiteiten en instituties. ”Oh, u komt onze habitat vernietigen en de toekomst voor onze (klein) kinderen verruineren ? Fijn ! komt u toch binnen”. Nou en dat vindt men dan weer overdreven gesteld. Nee joh, zo moet je dat niet zien.
Of, als de CO2 uitstoot evident stijgt als gevolg van de maatregelen inzake de energietransitie, de vraag stellen waar die energietransitie dan voor dient ? Ervan uitgaande ook weer dat ze stellen: dat het verbranden van fossiele brandstoffen leidt tot meer CO2 uitstoot. Zoals ik hier en op facebook al vele maken deed, zonder een antwoord ?
Wat heeft het voor zin om te strijden tegen deze fenomen als je het ermee eens bent dat verbranden van fossiele brandstoffen wél tot een lagere CO2 uitstoot leiden en wat heeft het voor zin als men geen vragen stelt aan autoriteiten als men het ermee eens is dat de toekomst van de volgende generatie juist! gewaarborgd zou zijn met de uitvoering van maatregelen inzake de energietransitie, hetgeen nou juist niet het geval is.
En last but not least ; als iedereen denkt dat Shell en de grote energiereuzen NIET juist de trekkers zijn van de Greendeal en dat Milieu Defensie niet onder een hoedje met ze speelt. ( hallucinant )
Voor verdere duiding wellicht: leest u mijn artikelen hier. bv: ‘economie op z’n Jan Boeren Fluitjes ‘ en het artikel over ‘de economie van de energietransitie en de meestribbelaar’.
Zelfs Marin Sommer pleit er in zijn artikel voor eens een keer te stoppen met dat gefilosofeer en knopen door te hakken.
In mijn boekje De nieuwste Economie heb ik het hoofdstuk ‘ de keerzijde ‘ opgenomen , waarin de verklaring is te vinden voor het waarom van de dubbele moraal , maar laten we dan ook toegeven dat het zo is en lekker de energitransitie prolongeren en dan over x jaar tot de ontdekking komen dat we inderdaad de planeet hebben gesloopt met de energietransitie en de kinderen nog leven op de afvalbergen die werden gecreeerd. Het zal onze tijd wel uitduren .
Ach het is allemaal het WEER, wie maakt zich daat nou druk om, op een paar alarmisten na op dit forum dan.
Wat zeiden ze ook alweer, wanneer was het nog eens zo warm geweest als nu, ergens begin 1900, ach wat maakt het ook uit, geniet nog van dit lekker weertje.
Hoe zat het met al die hongerstenen van de zomer die ze vonden in de rivieren her en der.
Dat was voor veel van die klimaat waanzinnige een taboe wat ze liever niet hoorde.
Net als al die kerven in steen met jaartallen van waterstanden.
Weermannen en vrouwen zijn heden propaganda kanalen geworden, en als ze zeggen klimaatcrisis, opwarming al die woorden horen heden gewoon bij het media circus.
Daarom wordt er ook niet meer gepraat van opwarming. Er wordt nou gepraat van mensgemaakte klimaat verandering. Of het nou te warm is of te koud of te nat of te droog. Het maakt allemaal niks uit. Het is allemaal JOUW schuld.
https://breadonthewater.co.za/2022/08/02/global-warming-how-and-where/
Maar ik denk dat de aarde zelf schuld is….
let op Picture 4……
Mss een jaar of 10 a 15 geleden waren we op herfstvakantie in zuid-limburg in Vijlen vlakbij Vaals in een oude boerderij. Prachtig weer en nagenoeg dezelfde temperatuur als nu, wandelen en met de korte broek op het terras. Een paar jaar daarvoor hadden we minder geluk, het regende pijpestelen, we hadden een huisje gehuurd in Gieten, what is in a name, in Drenthe, die naam was natuurlijk de goden verzoeken maar ja je moet mazzel hebben.
Ja. Ja. In Gieten goot het….je moet wel kijken waar je naar toe gaat. Overigens was het op de camping op de Veluwezoom (de Jutberg) eind September wel aardig fris, vooral in de ochtend. Ik denk dat het maar een graad of 4 of 5 daar was, vreog in de ochtend. Ik dacht bij mijzelf: ik ben blij dat ik hier niet woon……
Mijn zus wilde dat ik samen met hun daar iets semi-permanents zou kopen maar ze weet niet dat ik eigenlijk mijn neus niet uit de deur steek als het onder 10C is.
@Henry Vroeger was er een kampeerweekend rond Hemelvaartsdag voor radio-amateurs op de Jutberg. Als het regende werd het de prutberg genoemd.
Kijk verder onderaan.
Die Tonga-eruptie eind vorig jaar heeft vast ook wel wat verstoringen op z’n naam staan. Dat ding ging tot 50 km de lucht in.
Theo,
Allemaal waar, het is een illusie, dat gedoe om het weer. Maar dat weten jij en anderen hier ik, maar het gaat om de rest van de wereld.
Die geloven meestal die roeptoeters van de massamedia. En al helemaal als die roeptoeters ‘experts’ genoemd worden. Ze smullen daarvan, die kijkers, lezers en luisteraars, want daar zijn ze voor, die MSM; om het volk te laten smullen van hun ‘werk’ maar ondertussen worden de mensen op het verkeerde been gezet.
Dus ondertussen worden de mensen wel geprogrammeerd met die flauwekul en haal dat er maar eens bij de mensen uit de kop. Wat er eenmaal inzit gaat er lastig weer uit. Dáár gaat het om. Denk ik.
Naast de laadpaalklever is er een nieuw fenomeen binnen ons leefsysteem opgedoken namelijk de zogenaamde kunstklever.
Met name de kunstklever rukt op naarmate ons klimaat milder begint te worden.
De verwachting is wel dat tijdens een streng wintertje de kunstklever snel het loodje zal gaan leggen.
Klimaatklevers zijn de stoottroepen van de Klimazies.
Kunst aanvallen en vernielen doet me denken aan BAP: “Ess täglich Kristallnaach”.
Ik kan gewoon met mijn overhemdje in de tuin een biertje drinken. De merels scharrelen alweer met nestmateriaal, ik heb vandaag een lentegevoel.
Van mij mag dit weer zo blijven tot april!
Die spreekpoppen van de MSM moet je volgens mij nooit herhalen. Dat zouden ze wel willen ook nog, dat herhalen, want het vervuild geest met troep. Dus als je die troep herhaalt, dan steun je ze ook nog.
We moeten niet vergeten dat er een strijd gaande is om Europa in de greep te krijgen. Het klimaat is één van de wapens. Bron:
https://issuu.com/drrath/docs/drhf-the-nazi-roots-of-the-brussels-eu-en
Er is veel meer op het internet te vinden dat uitlegt welk politiek spel er gespeeld wordt. Wie veel spelletjes gespeeld heeft, die weet dat afleiding en psychologische tactieken goed werken. Monopoly, bridge, stratego, kolonisten enzovoorts scherpen allen de spelgeest. En daardoor kunnen zulk ontwikkelde mensen strategieën herkennen. Dat leer je niet op school.
Zo is klimaat dus een tactiek. Geen winstmiddel alleen, nee, een strategie om een werelddeel in handen te krijgen.
Simpele lieden denken dat het om geld gaat. Nee, het gaat om het bezit van de macht, van het land, de zee, de lucht en de alles erop en in en aan.
En ook zo een oorlog in Rusland, de Corona enzovoorts kunnen strategieën zijn.
Dus zo een meneer of mevrouw die dingen zegt, daar luister ik niet naar. Er zit een knop op de radio.
Deze week was er nog een vraaggesprekje op npo radio-1 met een welbespraakt klimaatmeisje die hel en verdoemenis voorspelde voor 2030. De interviewer van dienst legde haar geen strobreed in de weg en ook iemand met een tegenovergestelde mening ontbrak. Het enige wat ik bij mezelf dacht was “waar is nu de ombudsvrouw vd omroep” als je haar nodig hebt. Het is dat ik me dagelijks “verplicht” voel om een uurtje npo te luisteren maar soms wordt het me toch te gortig en gaat de headset af.
Tja, Rien,
Als je er op gaat letten, dan zie je het en dan gaat het steeds meer opvallen. Dan hoor je a.h.w. dat ze afgesproken werk doen; meneer stelt een vraag, en die ander antwoord dan: “bedankt voor de vraag” (of zo iets) en geeft dan het afgesproken antwoord. Het is vaak doorgestoken kaart en wordt steeds irritanter. Brutaal zelfs en je wordt er met woorden ingeluisd als kijker of luisteraar of lezer. Ik luister, als het even kan, alleen nog maar naar muziek. De rest kan me gestolen worden. Het is allemaal niks. Sterker nog het is allemaal ‘fout’.
Ik heb eerder het idee dat ze het aan het vernietigen zijn, stelletje idioten in de US.
Het is nu warm, maar we hebben zuiderwind en dan kan je dit verwachten. Misschien is het extra warm, maar het schijnt in frankrijk nog steeds erg droog te zijn en als warme lucht over droge grond gaat zal er weinig verdampen en daardoor weinig afkoelen.
Ik zou zeggen: het is aangenaam weer. Geniet ervan. Iedere dag dat de kachel niet aan hoeft is winst.
Zoeken naar negatieve aspecten kan, maar door al die negativiteit worden mensen psychotisch en daar schiet niemend wat mee op.
Mooi verhaal: mijn ouders waren niet zo rijk vroeger en hadden hun eigen tent gemaakt en daar gingen wij voor het eerst op vakantie.
Toevallig ook daar naartoe in Laag Soeren. Daarom dat ik het weer wilde zien.
Maar ja. Het weer was prut. Het regende en regende. En de tent was niet goed waterdicht. Dat werd oppakken in het midden vd nacht. Ik moest een jaar of 5 of 6 zijn geweest. 60 jaar terug. Maar ik heb dat drama nooit vergeten…..
Zo ging dat vroeger.
Dat was voor Ruen E
Gisteren werd het dagwarmterecord in De Bilt (en in vele andere delen van West Europa) verpulverd (voordien 19,5°C; nu 20,5°C voor een 28 oktober), maar de aandacht werd hier gevestigd op een dagkouderecord. Ga zelf eens naar weerstatistieken.nl en scroll eens door de afgelopen jaren. Er zijn zo’n 5-10x meer dagwarmterecords dan dagkouderecords verbroken.
Dat het gisteren warm was, dat is gewoon omdat er een hogedruk gebied ten westen van Europa ligt. Dat brengt warme lucht van het zuiden naar ons. Dat is gewoon het weer.
Maar dat die warme lucht warmer is dan wat we vroeger rond deze tijd van het jaar hadden hadden, dat is klimaat en klimaatverandering.
De vraag is dan: waarom is die lucht nu warmer dan vroeger?
Dat het globaal warmer wordt, dat zien we duidelijjk: Elke maand worden hier de data van UAH getoond, en daar zien we dat we in de afgelopen 20 jaar voor 90% van de tijd boven het meerjaren gemiddelde zaten.Klimaatwetenschappers onderzoeken dat al jaren en hebben een verklaring: opwarming door broeikasgassen.
Skeptici aanvaarden die verklaring niet. Maar ze publiceren zelf geen onderzoek en hebben daarom zelf geen verklaring waarom het nu warmer is
Peter D
De opwarming die we zien is niet symetrisch, zoals je zou verwachten als meer GH gassen de oorzaak zouden zijn.
https://www.climategate.nl/2021/11/een-ongemakkelijke-waarheid-2/
het alternatief is voor de handliggend, [als het aantoonbaar niet de zon is]
https://breadonthewater.co.za/2022/08/02/global-warming-how-and-where/
Ons huis is gebouwd in de lente, zomer tot in de herfst van 1959 (telt niet meer mee in de 30 jaar weer is klimaat doctrine). In die periode is het vijf maanden droog geweest en onze buurman, wiens huis er al stond verzekerde ons dat er geen drup water in het in aanbouw zijnde huis is gevallen. Grappig is ook dat een van de bouwvakkers op een balk met zijn timmermanspotlood (de enige goede timmerman(s) heeft geschreven: 16 oktober, 28 graden.
De stille getuigen zeg ik altijd maar. Ik zie nog mijn oudere broer voor me met het ovale/platte rode timmermanspotlood altijd een echte timmerman geweest. Ik als jongste broertje heb veel van hem en mijn andere broers geleerd. Timmerwerk is een mooi vak.
“herfst van 1959”
“16 oktober, 28 graden.”
Weerstatistieken
De Bilt ——-16 okt 1959 Max 20,0
Maastricht 16 okt 1959 Max 21,1
Twenthe —16 okt 1959 Max 19,9
Eelde ——–16 okt 1959 Max 19,0
Ik zou nog maar eens goed naar het dak kijken, misschien was de balk 28 graden scheef.
De temperatuur kan het niet geweest zijn. :-) :-)
Op zich niet onlogisch. De timmerman heeft waarschijnlijk gewoon ergens een thermometer afgelezen en die hing misschien in de zon. Hij zal waarschijnlijk geen makkelijke toegang gehad hebben tot de echte data en schreef datgene op waar hij mee te maken had.