Van een onzer correspondenten.
De woordvoering van Downingstreet 10 moest deze week door diverse hoepels met vuur om uit te leggen dat de kersverse premier van het Verenigd Koninkrijk niet naar de komende klimaattop in Egypte gaat. Ondanks dat de premier ‘prioriteit wil geven aan klimaat en milieu’ en ondanks dat ‘het VK vorig jaar zelf gastheer was van de klimaattop’ is er zomaar geen ruimte in zijn agenda, zegt men op nummer 10.
Dringende binnenlandse verplichtingen, zoals de voorbereiding van de herfstbegroting, laten niet toe dat hij in het vliegtuig stapt naar de Egyptische badplaats. De Britse klimaatbeweging, met Greenpeace voorop, sprak van een ‘falend leiderschap’.
Milieuminister Therese Coffey probeerde de vlek op Sunak’s prille blazoen nog weg te poetsen, maar veroorzaakte al wrijvend een nog grotere vlek.
Ook de liberaal-democraten bekritiseerden het besluit van de premier, waarbij leider Sir Ed Davey zei: ‘het druist in tegen de trotse traditie van het VK om de wereld te leiden in onze reactie op de klimaatverandering’. Green Party-parlementslid Caroline Lucas zei dat het besluit ‘een aanfluiting is van alle beweringen van de regering over blijvend klimaatleiderschap’.
Milieuminister Therese Coffey probeerde de vlek op Sunak’s prille blazoen nog weg te poetsen, maar veroorzaakte al wrijvend een nog grotere vlek door de hele Klimaattop dan maar als niet zo belangrijk te kwalificeren. Om de vijf jaar zijn er ‘grote politieke momenten’ op Klimaattoppen, zoals vorige jaar in Glasgow, en dit jaar gaat het vooral over implementatie, aldus de milieuminister.
Het onbegrip over Sunaks’ besluit wordt nog groter als men bedenkt dat het frame van de internationale klimaatdiplomatie ervan uit gaat dat de wereld op de rand van de ondergang balanceert en dat in dit ‘Darkest Hour’ juist de leider van het VK zijn kracht moet laten zien.
Het is Sunaks’ politieke jongleurschap en lenigheid die allerlei vragen oproept als het om klimaatbeleid gaat.
Zo zei hij het door voorganger Truss losgelaten verbod op fracking (winnen van schaliegas) terug te draaien, terwijl hij een week eerder nog een motie ondersteunde om fracking juist mogelijk te maken.
Een analist typeerde zijn verwarrende signalen als ‘het slechtste weerbericht.’
De Express schreef:
‘Frack of geen frack, weet iemand het? Zonne-energie of gas? Wind of kolen? Het is misschien niet zo verwonderlijk dat Sunak niet aanwezig zal zijn; wat zou hij te zeggen hebben? De tijd van gladde praatjes is voorbij.’
***
***
Zo’n maand geleden schreef Climategate over de (toen) nieuwe preier Liz Truss: “Als een van haar eerste daden als premier beloofde Truss het verbod op fracking in Engeland op te heffen”. Hoe is dat ondertussen verlopen?
Bij de verkiezingen destijds hadden de Conservaties beloofd om de ban op fracking te behouden. Liz Truss wou die belofte breken en de ban toch afschaffen. Ze forceerde een erste ronde van stemmen daarover op 19 oktober. die stemming verliep heel chaotisch, met verschillende Conservatives die weigerden om te stemmen zoals Truss hen oplegde. Sommigen werden zelfs fysiek agressief behandeld om toc hvolgens de ‘partijjlijn’ te stemmen.
De dag erna heeft Liz Truss ontslag genomen, omdat haar partij haar niet steunde.
Rishi Sunak heeft ondertussen al laten weten dat hij de ban op fracking zal behouden.
Het nog geen November. De winter moet nog komen. In April zullen we zien of men nog steeds zo tegen is.
Het wegblijven bij COP27 verbaast mij niets. Het halve cabinet bestaat uit klimaat sceptici die wel de nietszeggende beleidsverklaringen willen toleren maar geen poot in Egypte willen zetten.
Reden des te meer om het halve Nederlandse kabinet te laten gaan.
Heel goed, ik wil zelfs wel bijlappen om ze “weg te sturen”. ;)
Als je het Klimaat denkt te kunnen redden, wat dat dan ook is, kun je het beste massaal thuisblijven. Al was het maar om niet meegezogen te worden in de gekte rondom het klimaat en de veronderstelling de aarde zo te kunnen redden van de ondergang.
Maar de toekomstige bezoekers vinden zichzelf zo belangrijk dat zij toch minstens gezien moeten worden. Alleen navelstaarders en ijdeltuiten lenen zich hiervoor. Of is het gewoon een verkapte vakantie?
De Belgische minister Z.Demir gaat ook niet naar Egypte. Ze vindt de klimaattop (terecht) onwetenschappelijk. Het stikstofbeleid is ook onwetenschappelijk, maar dat verdedigt ze wel .
Kennelijk zijn er nog genoeg private investeerders die de fossiele energie een warm hart toedragen.
https://insideclimatenews.org/news/24102022/fossil-fuels-private-equity/?
Na jarenlange bangmakerijen en vileine preken door de Greenpiece-achtigen plakken deze zich vast aan de presentietafels van gesubsidieerde staatspropaganda organisaties. Ze zijn uitgeluld immers!
Af en toe probeert er het nog eentje, zoals vandaag; “Nog nooit was het 22,8 graden op 28 oktober”, schreef hij. Wauw!
Gelukkig trof hij een wakker iemand met zijn opmerking en die schreef hem terug.
“Maar wel 23.6 graden op 15 oktober 1990
en 25.8 graden op 10 oktober 1921
en 23 graden op 18 oktober 2014”.
Hij be-eindigde zijn antwoord met het advies dat vastlijmen in zijn geval meer zoden aan de dijk zou zetten..
Toevoeging van mijn kant; ‘ook tussen de lippen schijnt de lijm het erg goed te doen’.
“De Britse klimaatbeweging, met Greenpeace voorop, sprak van een ‘falend leiderschap’!
Oei. Dan moet je oppassen!
Hoe kom ik/komen wij trouwens de hele volgende (klimaat) week door als de idiotie ervan donderdag al door Wouke van Scherrenburg werd afgetrapt.
Wouke van Scherrenburg bij Khalid en Sophie:
“Ik heb een ongelofelijke sympathie voor deze (kunstbekladders e.a. klimaathysterici) club mensen. De wereld staat in de fik. De cijfers. Het is dramatisch, dramatisch. IK zal er niet zo veel last van hebben, maar…… Deze wereld is voor een groot deel onleefbaar geworden”…….
Zucht. Wouke heeft nooit gehoord (of doet alsof, terwijl ze er zelf een is) van usefull idiots en weet niks van klimaat. Ze had inderdaad thuis moeten gaan koken, wat Pim Fortuyn haar indertijd aanried. Zij geeft puur fake nieuws ofwel wakkert die aan.
Cathrien. Wouke kwam in Doetinchem wonen en het eerste wat ze deed, protesteren tegen de ijzergieterij Vulcanus en ze op kosten jagen en 100 banen in gevaar brengen. Goed Vulcanus had milieutechnisch gezien een achterstand. Maar vaak zijn het de nieuwe bewoners die zoiets opstarten en daar zijn de inboorlingen niet altijd mee eens. Ik geloof dat ze koste wat kost in de belangstelling wil blijven.
Pim Fortyn tegen Woke van Scherrenburg in 2002: “Ga lekker naar huis, koken, veel beter”.
Toen de volgens mij hele goede Boris Johnson werd vervangen dacht ik… dit gaat fout.
Toen de volgens mij hele goede Liz Truss werd vervangen dacht ik… dit gaat fout.
Maar nu ik deze man heb horen praten denk ik… zou best eens heel goed kunnen gaan.
De vraag blijft… waarom denk en doe ik altijd het tegenovergestelde van alle anderen?
Waarom liepen mijn projecten in India goed terwijl de anderen niets bereikten?
Ben ik nou zo slim of is de rest nou zo dom? (Louis van Gaal).
Udo in Spain 29 okt 2022 om 19:48
“Ik geloof dat ze koste wat kost in de belangstelling wil blijven”
Denk ik ook
Het zou me trouwens niks verbazen als ze ook lid is van grootouders voor het klimaat, opgericht door de weduwe van Ockels, Joos.
https://grootoudersvoorhetklimaat.nl/
Blèh
Gelukkig hoorde ik wat troostrijke woorden in de wnl kantine, gesproken door Jelte Wiersma:
“Ze (de kunstklimaatplakkers) beschadigen zo mooi de agenda die ze nastreven.”
He. He. Ik zou best ipv Sunak gaan. Die rit op kameel naar Giza lijkt mij wel wat.
Engeland verdenk ik er van een dubieus spel te spelen. Ze zijn als eiland heerlijk veilig voor de invloeden van het verdorven vaste land. Ze kunnen erg goed manipuleren en toneelspelen, geldzaken regelen (the City, the Crown, e.a. zeer grote baasjes zitten daar). Op oorlogsgebied spelen en speelden ze ook een tamelijk bedenkelijke rol en de heersers daar zijn van Vreemde bloede. Ergo, ik vertrouw ze zover ze daar blijven. Voor de rest is het allemaal maar duister.
Da’s een heeeeele diepe!
Volgens het KNMI was op 29 October de hoogste gemiddelde temperatuur in 2005.
De kwestie of fracking nodig is in Europa wordt ingehaald door de enorme winbare gas en olievelden die nog wekelijks wereldwijd worden aangeboord. Er is komende eeuw voldoende economisch winbare fossiele bronnen om de technische doorbraak van schone en lage straling Thorium MSR energiecentrales wereldwijd te kunnen implementeren. Ondertussen verspillen we geld aan een incapable ‘hernieuwbare’ energietransitie.
Zo’n 50 nieuwe olie en gasvelden in 2022: https://www.rigzone.com/news/topic/discoveries/