Een bijdrage van Gerard d’Olivat.
Wat doen ‘zon en wind’ eigenlijk voor ons als het koud wordt?
Stroomuitval in de winter. Om de paar jaar is het wel een keer raak in mijn hoog gelegen dorp in de Cevennes dat de stroom uitvalt. Bij een heftige sneeuw of ijsregen bereken de bovengrondse leidingen en meestal op moeilijk bereikbare plekken. Dan duurt de reparatie van het net toch langer dan je ‘romantische’ beleving van kaarslicht en een olielamp het uithoudt.
Binnen een dag is dan de helft van mijn dorpsgenoten vertrokken om de koude te ontvluchten bij familie en vrienden. Niets doet het dan meer, geen pelletkachel, geen warmtepomp, geen combiketel …. helemaal niets meer. Alles ! draait op elektriciteit. Valt de stroom weg…. dan wordt het snel, heel erg koud kan ik u verzekeren. Dan weet je het zeker, alleen een betrouwbare opslag van voldoende fossiele energie voor je eigen huis kan je ‘redden’.
Ik ben opgegroeid in Bloemendaal. Een naoorlogs middenstanders dorp met een opkomende middenklasse, die vooral bestond uit een groot contingent ambtenaren die bij de PEN werkte.
Een deftig onder architectuur gebouwde administratiekantoren van de Provinciale energie nutsbedrijf die de provincie van energie voorzag. Elektriciteit kwam van de kolen uit de staatsmijnen, die in de kolencentrales garant stonden voor een constante stroomtoevoer, samen met wat restwarmte van de koninklijke Hoogovens en het stadsgas, ook al een bijproduct van steenkool, dat werd gebufferd in grote gashouders die makkelijk in de ‘avondpiek’ konden voorzien.
Daarnaast was iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen hout, koken of stookolie voorraden om het in huis warm te houden. Een energie/warmte balans, niet goedkoop trouwens, maar wel stabiel en betrouwbaar. Die stabiliteit zeker voor elektriciteit kwam tot stand via verticale langlopende contracten tussen producenten en distributeurs, met de overheden en provincies als consumenten waakhond.
De geweldige voordelen die fossiele brandstoffen hebben bij de opslag van warmte-energie zijn totaal onderbelicht in een tijd waarin de u uw warmte lijkt te worden aangestuurd door uw thermostaat. Warmte is onmisbaar en van levensbelang in de winter. Aardgas, kolen, kernenergie en brandhout zijn allemaal goed op te slaan en op afroep beschikbaar als je het nodig hebt om warm te blijven.
Maar ja u bent de afgelopen decennia volledig op het verkeerde been gezet. De energie transitie zou twee vliegen in een klap slaan. Zon en wind werden en worden nog steeds gepromoot als redder van de planeet en u heeft het misschien wel geloofd. Maar ja toen werd het winter…. En dan wil iedereen warmte. Nou kom er maar eens om met zon en wind.
Zonne-energie is de slechts presterende leerling van de energieklas als u het warm wilt hebben, daar heeft u helemaal niets! Aan, kort daarop gevolgd door wind en ‘witte steenkool’. Allemaal zgn ‘duurzame’ renewables die het allemaal op hun eigen manier laten afweten in de winter.
En daarover zouden we ons grote zorgen moeten maken omdat brandstoftekorten in de winter in veel opzichten gevaarlijk zijn en als een dief in de koude nacht u huis binnen sluipen. Ze kunnen ertoe leiden dat mensen ‘in het donker bevriezen’.
Landen als Frankrijk en Noorwegen exporteren veel elektriciteit o.a. uit waterkrachtcentrales. Witte steenkool, dat klinkt onschuldig, maar in tegenstelling tot ‘zwarte’ steenkool erg variabel.
Net iets minder waardeloos dan wind en zon, maar toch. De variabiliteit van jaar tot jaar en van seizoen tot seizoen van ‘witte steenkool’ is groot. De piekproductie ligt in de lente, wanneer sneeuw en ijs smelten. In de de winter, wanneer het ijspak bevroren is valt de productie terug en is dus meestal niet nuttig voor het verhogen van de energievoorziening in de winter . Door het gebrek aan neerslag dit jaar is de productie in Frankrijk terug gelopen met 26% en Noorwegen heeft onlangs ook gemeld dat het de komende maanden mogelijk de export van waterkracht moet beperken omdat de waterreservoirs te laag zijn. De Noorse elektriciteitsexport die onder andere wordt gebruikt om de Europese wind- en zonne-elektriciteit in balans te brengen.
Windenergie is niet veel beter dan waterkracht en zonne-energie, in termen van variabiliteit en slechte leveringstiming. Zo kende Europa in het derde kwartaal van 2021 grote problemen. De grootste windproducenten van Europa (Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk) produceerden in deze periode slechts 14% van hun nominale capaciteit, vergeleken met een gemiddelde van 20% tot 26% in voorgaande jaren. Tekorten van maanden die niemand kan voorzien. Nou ja dan weet u het wel met die ‘wereld reddende en duurzame’ energieproducenten. Allemaal charlatans! Vooral de energiemodellen die u in uw ‘onschuld’ altijd maar weer voorgeschoteld krijgt zetten u telkens weer op het verkeerde been.
Energiemodellen over de prestaties van ‘zon en wind’ houden geen rekening met de manier waarop windturbines en zonnepanelen in het ‘echte leven’ presteren. Er kan niet van ze worden verwacht dat ze nuttig is om in de winter in onze behoefte aan warmte-energie te voorzien.
Vooral zonne-energie doet niets voor deze problemen. Vanwege het intermitterende probleem van “zomer naar winter”, zijn wind en zonne-energie op geen enkele manier een vervangingen voor elektriciteit die wordt geproduceerd voor ‘warmte’ door fossiele brandstoffen of kernenergie.
Het probleem is dan ook direct inzichtelijk, dat als u het warm wilt houden er naast de zogenaamde ‘duurzame energiesystemen’ het grootste deel van het huidige gas-, kolen- en kernenergie systeem domweg moet blijven bestaan. Hoe is het toch gekomen dat deze energiecharlatans inmiddels de plek hebben gekregen in het energiesysteem die ze nu hebben. Dat heeft eigenlijk twee oorzaken.
De doorgeslagen liberalisering van de energiesector, die mede geleid heeft tot de splitsing van productie en netwerkbeheer enerzijds en in de tweede plaats de absurdistische subsidiëring en bevoordeling van zon en wind op het net. Het heeft geleid tot een totaal opaak energiebeleid, met chaotische prijsfluctuaties en consumentenbedrog.
In de begindagen van de elektriciteitsproductie met mijn PEN-ambtenaren en de Staatsmijnen werd over het algemeen gebruik gemaakt van utility pricing. Met deze aanpak werd verticale integratie van de elektriciteitsvoorziening geregeld. Een nutsbedrijf sloot langetermijncontracten met een aantal leveranciers en de prijzen voor klanten vaststellen op basis van de verwachte langetermijnkosten van elektriciteitsproductie en -distributie. Dat kon ervoor zorgen dat het netwerk goed onderhouden werd en kan indien nodig ook een nieuwe energiegeneratie toevoegen.
Aan het eind van de jaren zeventig stegen de prijzen van allerlei soorten energie. Niet lang daarna, in een poging om te voorkomen dat hoge elektriciteitsprijzen inflatie zouden veroorzaakten, begon een verschuiving in prijsafspraken. Meer concurrentie werd aangemoedigd, met de nieuwe aanpak, gebaseerd op concurrerende prijzen. Verticaal geïntegreerde groepen producenten en netbeheerders werden opgesplitst. Het leidde allemaal tot een totaal chaotische groothandelsprijzenmarkt.
De groothandelsprijzen voor elektriciteit begonnen te variëren met het tijdstip van de dag, op basis van welke leveranciers bereid waren hun productie voor die bepaalde periode tegen de laagste prijs te verkopen. Deze doorgeslagen liberalisering leidde ertoe dat producenten gedwongen werden om het onderhoud van hun elektriciteitsleidingen te verwaarlozen en te stoppen met bijvoorbeeld toevoegen van meer opslagcapaciteit. In feite werd elke vorm van overheadkosten in alle energiesectoren van gas tot kernenergie ontmoedigd.
Als klap op de vuurpijl kregen wind en zonne-energie zelfs het absurdistische voorrecht ‘eerst te gaan’. Een krankzinnige regel waarbij de slechtste leerlingen van de klas de goed presterende wegdrukken. Er ontstaat dan een soort totaal onvoorspelbaar ‘meteo-gestuurd’ energiebeleid met desastreuze gevolgen voor stabiele aanbieders, vooral kolen, gas en kernenergie.
Zonnige, winderige dagen torpederen op die manier het hele toch al chaotische energiebeleid waarbij er er regelmatig negatieve tarieven ontstaan voor andere stabiele aanbieders. En terwijl we staan te juichen over de ‘ fantastische’ prestaties van zon en wind op dat soort dagen, zagen we de energietak die we in de winter nodig hebben, even juichend af.
Deze aanpak is vooral schadelijk gebleken voor kernenergie, waar vooral Frankrijk nu de zure vruchten van plukt. Kerncentrales ondervonden dat de algemene prijsstructuur veel te laag was om de relatief hoge overhead en vervanging te garanderen. Nieuwe investeringen in kernenergie werden ontmoedigd, evenals goed onderhoud.
Een ander probleem is dat concurrerende prijzen de bouw van adequate opslagfaciliteiten voor gas ontmoedigden. Ook ontmoedigde het de aankoop van aardgas op basis van langetermijncontracten. De gedachte was: “Waarom zou u niet wachten tot het (aard)gas nodig is, in plaats van opslag te bouwen, en het dan tegen marktconforme tarieven in te kopen?”
Helaas vereist de productie van aardgas langetermijninvesteringen. Bedrijven die aardgas produceren, exploiteren putten die het hele jaar door ongeveer gelijke hoeveelheden produceren. Hetzelfde patroon van hoog aardgasverbruik in de winter komt bijna gelijktijdig voor heel het noordelijk halfrond . Wil het systeem gaat werken, moeten klanten het hele jaar door aardgas kopen en voor de winter opslaan. De aardgasproductie in Europa is inmiddels gedaald, evenals de steenkoolproductie, waardoor er meer invoer van vervangende brandstof nodig is. Nu Rusland als leverancier weg is gevallen moet vloeibaar gas dit energiegat vullen.
Met een concurrerende rating en LNG-schepen die aardgas lijken te verkopen op een “naar behoefte”-basis, is er een tendens in Europa om de noodzaak van langetermijncontracten en extra opslag in verband met de stijgende aardgasimport over het hoofd gezien. ‘Deze winter komen we nog wel door’, hoor je energieministers stellen … Maar dan volgend jaar schijnt de ‘klap’ te komen. Korte termijncontracten voor de inkoop van fossiele brandstoffen voor de winter en waardeloze renewables zoals zon en wind als sluitstuk van een falend beleid.
Het lijkt op een terugkeer naar een soort ‘nuts’structuur, waarbij wanhopig geprobeerd wordt de energiemarkt tot bedaren te brengen om de consumenten energieproblemen en de kosten voor ondersteunende maatregelen enigszins in kaart te brengen.
Of het zal lukken is de grote vraag … te laat, te lang gebouwd op korte-termijncontracten en bovendien zullen de energie charlatans hardnekkig blijken te zijn.
En zon en wind zijn het nu juist die als slechtste leerlingen die als eerste ‘bevroren’ zouden moeten worden om te voorkomen dat het energiesysteem nog verder ontspoort. Het zal allemaal wel niet gebeuren, daarvoor ontbreekt ons de noodzakelijke ‘herstructurerings’-tijd. Chaos laat zich bovendien meestal slecht reorganiseren.
Inmiddels is de sociale onrust in Frankrijk snel aan het toenemen. Er is nu ruim twee weken gestaakt in bij de fossiele reuzen Total en Esso. Het hele land staat stijf van de stress door de tekorten aan de pomp en de snel oplopende prijzen.
Op het kernenergiefront bij EDF wordt bovendien inmiddels al drie weken gestaakt in een groot aantal sectoren, waardoor er grote vertragingen ontstaan bij de herstart van de o zo noodzakelijke 9 kerncentrales die dringend nodig zijn om de energieproductie van EDF op ‘winterniveau’ te brengen. Een groot probleem nu nog steeds 26 reactoren stilliggen.
We zullen zien hoe we de komende maanden doorkomen. De scenario’s bij de verwachte blackouts en wie het laatst afgesloten wordt liggen inmiddels klaar bij de Franse regering. Ik ben inmiddels wijs geworden na al die jaren met soms extreme koude invallen.
Voor mijn huis ligt omgerekend in de huidige gasprijs in Nederland voor ruim 7000 euro aan ‘warmte energie’. Ik ben een spekkoper, want ik kap het hout zelf bij vrienden die een bos beheren. Allemaal goed op te slaan en je leert voorruit denken want hout moet zeker een jaar drogen voordat het de kachel in kan.
Ik kom de winter wel door. Nou diegenen nog die hun vertrouwen op de energiecharlatans hebben gevestigd!
***
Een pleidooi voor fossiele industrie wordt in new Jersey een pleidooi tegen olie bedrijven wegens klimaatschade
Amerikaanse staat klaagt olie- en gasmaatschappijen aan om klimaatmisleiding
De Amerikaanse staat New Jersey heeft vier grote olie- en gasmaatschappijen aangeklaagd. De bedrijven zouden de maatschappij hebben misleid over de invloed van fossiele brandstoffen op klimaatverandering.
ANP19 oktober 2022, 01:00
Shell, ExxonMobil, Chevron, BP en ConocoPhillips hebben zich volgens hoofdaanklager Matthew Platkin schuldig gemaakt aan het ‘systematisch verhullen en ontkennen van hun kennis over de rampzalige impact van fossiele brandstoffen op het klimaat’. Tegelijkertijd kampt New Jersey met de negatieve gevolgen van de opwarming van de aarde als overstromingen en extreem weer, stelt Platkin.
De staat stelt dat de concerns al ruim vijftig jaar weten dat fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel milieuvervuilend zijn, maar daar niet transparant over zijn geweest. Naast de vijf olie- en gasbedrijven is ook de belangenvereniging American Petroleum Institute aangeklaagd.
Er lopen meerdere rechtszaken van Amerikaanse staten en steden tegen oliemaatschappijen wegens klimaatverandering. Vorig jaar klaagde de stad New York bijvoorbeeld Shell, BP en ExxonMobil aan wegens vermeende misleiding van inwoners over de vervuiling door fossiele brandstoffen.
ExxonMobil noemt de aanklacht in New Jersey in een reactie ‘verspilling van miljoenen dollars aan belastinggeld’. De rechtszaak voegt volgens het concern niets toe aan de strijd tegen klimaatverandering.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/amerikaanse-staat-klaagt-olie-en-gasmaatschappijen-aan-om-klimaatmisleiding~ba7a3a3d/
Intussen heeft UBS de rating van BlackRock naar neutraal bijgesteld en de waarde 20% afgeprijsd net omdat het finacieel systeem in gevaar komt door hun CGS ambitie. Dit gaat over miljarden dollar verlies en de media zwijgen. Tegelijkkertijd is Black Rock de wacht aangezegd met een rechterlijke brief door 19 staten vanwege slecht beheer van de fondsen door te weigeren in fossiel te investeren. Raar volkje die Amerikanen
Een heel mooi stuk Gerard, dat de zelf-gecreërde chaos mooi samenvat; dankjewel. In de ontstane situatie heeft niemand het overzicht, noch het geld of de macht om de zaak te redresseren. Het gemeenschappelijk belang, zekerheid, kan door geen enkele partij bewerkstelligd worden. Om dat te bereiken moet er samengewerkt worden en dat is niet in het belang van welke partij dan ook en volgegs Brusselse logica mág dat zelfs niet.
In de oude situatie van de Provinciale Electriciteits Maatschappijen stond daar boven: de SEP, de Samenwerkende Electriciteits Producenten. Die staken de koppen bijttijs bij elkaar een planden waar, wanneer er welke centrale bij moest komen. En of en hoe het net uitgebreid moest worden. Die hadden de tijd, het geld, de macht en niet te vergeten de kennis daarvoor. Dat is allemaal weg waardoor er chaos is ontstaan.
De chaos is verder vergroot door de Europese netten te koppelen. Maar het koppelen van instabiele netten maakt het probleem alleen maar groter, dan verwacht je dat de lamme de blinde gaar helpen.
Er zit niets anders op je egen plan trekken zoals de Belgen zeggen. Frankrijk doet dit nu door EDF te re-nationaliseren. Onder druk van de groene Khmer was Frankrijk begonnen ze hun zin te geven. Waardoor er geen onderhoud gepleegd werd en EDF volgehangen werd met schulden. Toch besloot in juni Bruno Lemaire het staats-aandeel van 84% te verhogen naar 100%. De Franse overheid gaat, dwars tegen Europese regels in, toch weer de electriciteitssector onder staatstoezicht stellen.
Deze schrijver ziet hierin een eerste stap op de weg naar terugtrekking van Frankrijk uit de Europesen stroommarkt: https://eike-klima-energie.eu/2022/10/16/das-nahende-ende-des-wunschdenkens-der-gruenen/
Een hoopvol teken dat navolging verdient.
Nu maar hopen dat ook het onderhoudspersoneel van de Franse kerncentrales hun staking van deze week niet te lang rekken, want er is werk aan de winkel. En dat hun pensioenleeftijd verhoogt wordt naar 65 jaar, dat had Macron toch ook beloofd?
Frankrijk lijkt soms een nukkige ezel, hun overheid houdt het Franse belang beter in de gaten dan de brave jongetjes in den Haag.
Gerard dÓlivat
En gezien dit gloedvolle betoog dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat zijn we het kennelijk en overduidelijk helemaal met elkaar eens.
Energiemodellen –> realiteit…Ben ooit cum-laude geslaagd voor de schriftelijke cursus boksen, maar in mijn allereerste gevecht werd ik naar het canvas gemept door een tegenstander met heel veel praktijkervaring.
De uitdrukking ‘regeren is vooruitzien’ geldt alleen op korte termijn.
En ik ken jonge collega’s die trots zijn op hun online cursus Reddend Zwemmen in een verwarmd zwembad. Het zijn vaak mentaal gezien nog kids, die bij het minste of geringste al ‘gekwetst’ zijn. Hele discussies over safe spaces en veiligheid-op-de-werkvloer. Als je ze probeert te vertellen dat het een hele boze wereld is, die buiten op ze wacht, kijken ze je aan van ‘opa, dat was vroeger zo’.
Gerard,
Enkele dagen geleden schreef Rob Lemaire hier een stuk. Het stemde mij een beetje … uh, somber is misschien te sterk, maar toch wel vervuld van preoccupatie.
Ik kan het naar aanleiding van jouw bijdrage herhalen, weer datzelfde ongemakkelijke gevoel, dus ik herhaal het hier maar.
Ik kan niet precies onder woorden brengen wat ik voelde bij het lezen van dit bericht, maar, op zijn minst, een beetje ongemakkelijk. En ik ben geen paniekvogel.
Ik vraag me af: hoe zullen onze alarmistische bezoekers dit lezen.
Ministers en Directeuren Generaal zullen dit niet lezen. Maar die hoeven het ook niet te lezen. Ik kan me niet voorstellen dat de Directeur Generaal van Economische Zaken dat ongemakkelijke gevoel niet heeft, als ie ’s avonds z’n trim outfit oppakt en de deur uitgaat om een rondje te lopen. Of die van Volksgezondheid.
Zouden er Kamerleden zijn die dit onder ogen krijgen. Vast wel. Wat voor gevoelens hebben die daarbij. Zouden die daar iets mee doen. Of gaan ze pas gillen als het zover is, met dat zie-je-wel gevoel, dat toch niet verhindert dat ze geschokt zullen zijn – Kamerleden houden er van geschokt te worden.
Nou ja, voorlopig gaan we nog door met het stilleggen van energievoorzieningsfaciliteiten. En het meest ongemakkelijke van de situatie: als we op black outs afstevenen dan is er, naar mijn gevoel, nu in ieder geval niemand die daar organisatorisch mee bezig is. En dat Rob Lemaire, voor zover iemand al van hem gehoord heeft, een beetje meewarig, zo niet onverschillig wordt bejegend.
Ik ben geen paniekvogel. Toch, het is niet de eerste keer dat ik dit gevoel niet kan onderdrukken. En ik merk dat ik de gevoelens van [Gerard d’Olivat] veel beter begrijp dan de angst voor natte voeten.
Je schrijft er iets bij, Gerard, over de wind.
Tekorten van maanden die niemand [kon] voorzien.
Het woord windtekort werd hier laatst genoemd, mooi woord, Ik wacht erop tot één van die charlatans het woord “winddeficit” gaat gebruiken.
Maar dat niet kunnen voorzien is pertinent niet waar.
Het zijn de charlatans die ook hier charlatanesk bezig zijn … nou, eigenlijk moet ik zeggen: misdadig … die niet willen vooruit kijken. Iedereen weet al minstens een aantal jaren dat de wind aan het afnemen is. De klimaatboys voorop.
Het mooie is, we kunnen die charlatans met de neus aanwijzen. Maar, dat is te gemakkelijk wat politici betreft.
Echter, tot de charlatans reken ik ook de zogenaamde wetenschappers die ons uiteindelijk uit het land van de vleespotten naar de woestijn hebben gestuurd. We hebben er hier ook een paar rondlopen, oud en jong: Modelleur en Willem Jan.
Wetenschappers die bang zijn voor wat natte voeten.
Vroeger hielpen wetenschappers ons vooruit. De wetenschappers van vandaag, waaronder nazaten van wetenschappers van gisteren en eergisteren jagen ons alleen maar angst aan en trappen, gespeend van elk redelijk verstand, op de rem … wat zeg ik: blijven zwaar op de rem staan. En trappen tegelijkertijd iedereen plat die anders denkt. Ze trappen zelfs plat wat genuanceerd denkt, en wil faseren.
Gespeend van iedere vorm van wijsheid.
Leonardo. ClimateGate doet op zijn (haar?) manier ook aan zwartkijken. En het topic heeft zeker de aandacht, zie bijvoorbeeld https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364032119302862 (open access)
Chutzpah!
Dit vind ik wel een goeie.
Jij bent bang voor natte voeten, in de verste verte nog niet zichtbaar; ja, zelfs voor een zondvloed, althans, je hebt deze calamiteit in woord en houding geboodschapt.
Wij maken ons hier druk om dingen waar momenteel alle normale mensen zich druk maken – weliswaar geen autoriteiten, maar weer wel wetenschappers die door jullie voor, zo niet versleten, dan toch onnozel worden gehouden: om een energieprobleem dat daadwerkelijk zichtbaar is.
En jij noemt ons (ook) zwartkijkers!
Dat noemen we wel chutzpah.
En dan kom je met een paper aan – open source, asjeblief – waarin ze daar “aandacht” aan besteden. Van 2019. Zou je die aandacht niet eens verkopen, en een beetje tijdig, en een beetje gedecideerder, aan de autoriteiten en de MSM, in plaats van jullie rampen.
Anders mag ik dit ook rustig chutzpah noemen … nou, ik noem het chutzpah, want, bijvoorbeeld Simon Roozendaal en Jules de Waart worden door jullie in de hoek van de onnozele boodschappers gezet, en van de alarmistische wetenschappers heb ik de laatste tijd alleen maar gehoord dat het nog erger is dan we dachten … en dan al die tipping points nog
Misschien dat u ook een toegankelijk!!! artikel kent dat de ‘energiepolitiek’ van de EU belicht vanuit de invalshoek die ik centraal stel.
De Eu geeft nu, volledig in paniek deze winter een subsidiebedrag van tenminste 500 miljard uit aan ‘ fossiele subsidies’ van diesel tot gas en steenkool enz. aan burgers en bedrijven om te voorkomen dat ze ‘ omvallen’..
1.Ik ken u verder niet maar eh… hoelang denkt u dat de overheden dat kunnen blijven betalen en daaraan gekoppeld hoelang EU economie dat kan volhouden?
2.Wellicht bent u een aanhanger van de zogenaamde ‘energietransitie’ die ons ronkend een wind, zon en waterstof economie voorschotelt. Om u niet helemaal te ontmoedigen dan toch even de vraag… wanneer zal die ‘combi’ dan op volle toeren kunnen draaien volgens u?
Als er veel tijdsverschil bestaat tussen uw antwoord op 1 en 2 dan kunt u op uw vingers natellen dat uw ‘ energie combi’ een ‘energie zombi’ zal blijken te zijn. .
“Wij maken ons hier druk om dingen waar momenteel alle normale mensen zich druk maken”.
Je bedoelt, wij maken ons druk om zaken van tijdelijke aard, problemen waar de toekomstige mens (dat kan ook al heel concreet ons (klein)kind zijn) zich dus helemaal niet druk over zal maken, dat energieprobleem uit 2022. Ik maak me in ieder geval niet meer druk om de oliecrisis van de jaren 70 van de vorige eeuw. Wie wel?
In al je kortzichtigheid denk je slechts aan nu, die toekomst is immers toch niet meer voor jou bestemd.
Wat is dit nu weer voor een flauwe kul man? Kortzichtigheid?
Dus, omdat jij bang bent voor natte voeten moet ik as op mijn hoofd strooien en vol met zelfbeklag door de straten gaan?
Wie en wat denk jij wel eigenlijk dat je bent? De profeet Jeremia?
Ik zie het meer andersom: omdat je bang bent dat mensen gaan eisen dat je as op je hoofd moet strooien en vol zelfbeklag door de straten moet gaan, wil je onder geen voorwaarde accepteren dat er AGW klimaatverandering en zeespiegelstijging komt.
Ik zal je gerust stellen, er zijn genoeg wetenschappelijke publicaties die niet zo toegangelijk zijn en toch belangrijk zijn. Hier is er één die veel belangrijker is – helaas niet open access – over Antarctica: DOI: 10.1126/science.1249055
Overigens mis ik bij jullie beiden het besef dat de huidige hoge gasprijs niet het gevolg is van meningen van klimaatwetenschappers. Het komt enkel en uitsluitend door de keuze om de Russische inval in Oekraïne in woord en daad te veroordelen. [Achter dat EU beleid sta ik overigens], dus geopolitiek.
Als je geen kinderen had gehad, had je je nu ook niet druk over hoeven maken over je kleinkinderen. Eigen keuze, eigen wil.
Mijn God, komen jullie van een andere planeet?
Wat een gewazel zeg.
Ik heb vroeger wat artefacten uit het stenen tijdperk gezocht, ik raad jullie ook maar te zoeken, en bouw een kano voor als het water komt, wordt steeds gekker met jullie.
“Dus, omdat jij bang bent voor natte voeten.”
Hier gaat het dus mis. Het gaat niet om mij. Bij jou draait alles om ….. jou (“moet ik as op mijn hoofd strooien”). De rest van de wereld interesseert je geen moer, althans je geeft er geen enkele blijk van. Vandaar mijn kwalificatie van kortzichtigheid.
Maar mijn wereld is groter dan de vierkante meter die jij inneemt.
[Achter dat EU beleid sta ik overigens],
Proficiat, extra punten voor je deugdiploma!
En aangezien iemand als persoon de meeste co2 kan besparen door geen kinderen te krijgen is iedereen met jonge kinderen die roept dat we co2 moeten besparen een hypocriet persoon met geen enkel recht van spreken.
Hahaha, de bèta’s gaan psycholoogje spelen.
De wereld zou om mij draaien (komt makkelijk uit je bekkie, hé, lijkt wel een modelletje).
En daar is de solution aversion weer (terug van lange tijd weggeweest).
Nou laat mij eerst even dit bevestigen: nee, mijn wereld draait niet om jullie zeurkousen, jullie klaagmuurbloempjes. Ik heb geen enkele boodschap aan jullie gejeremieer.
Dat ik me hiermee bemoei, ik heb het al eens tegen Gerard gezegd, heeft twee redenen. Ik vermaak me er uitstekend mee, én de zorg voor een verpauperde toekomst van mijn kinderen en kleinkinderen, wat geen vermaak is voor mij.
En om heel duidelijk te zijn: ja, ik maak me zorgen om mijn vlees en bloed vanwege dat gesodemieter van jullie, inclusief de retorische trucjes waarmee je meelezertjes op een verkeerd been probeert te zetten – jullie gedraai en gelieg om gelijk te halen op zaken die onderwerp van discussie zouden moeten zijn.
Mijn wereld draait om mijn vrienden en kennissen, die zorgen genoeg hebben vanwege de leeftijd: de kwaaltjes die dat met zich meebrengt … en de dood die nog wel eens langs komt.
Nee, ik ben geen Heiland Modelleur, maar ik maak me zorgen om de samenleving, de zekerheden die er nu nog zijn en die jullie in de waagschaal stellen.
Mijn wereld draait om geestelijk gezonde mensen.
Jullie zijn geestelijk problematisch, om het zo maar te zeggen, Willem Jan en Modelleur. Jullie kunnen je angsten niet alleen niet voor je houden, jullie gaan sociopathisch gedrag vertonen als anderen die angsten niet willen delen: hun bijdrage aan de samenleving bekritiseren, hun intellectuele niveau ter discussie stellen, lasterlijke aantijgingen opschrijven als “voor jou draait de wereld om jou”
En dat jouw wereld om anderen zou draaien, Modelleur, is precies het egoïsme dat zo kenmerkend is voor altruïsme: zo ben je verzekerd van de pleziertjes van je eigen toekomst
Ik blijf wachten op een harde bèta bijdrage van jouw kant waarmee we eindelijk eens op de de inhoud kunnen ingaan. Met dit alfa geleuter kun je alle kanten op en bereiken we niets.
We kunnen ook gewoon stoppen op elkaar te reageren.
Ach Modelleur, een beetje vermaak moet zijn hoe dan ook, je kunt toch niet steeds angstig met je oren tussen de knieën blijven zitten.
Leef, en wat komt komt.
Je ziet nu wel de jonge deugertjes, oftewel opgeschoten pubers keren zich tegen het klimaatbeleid in Frankrijk.
Te duur, ze beginnen in te zien wat het betekent en wat ze er voor op moeten geven, uiteindelijk zijn ze niet opgegroeid met minder maar steeds meer met meer.
Maar het feit blijft dat klimaat nu ineens niet meer belangrijk is.
En wat actie betreft is Frankrijk mijn voorbeeld land, een land waar nog veel mensen eensgezind kunnen zijn, en op die trom slaan als ze het niet zint.
Nu eens afwachten hoe ze reageren op de leeftijd verhoging voor het pensioen.
Ik verwacht dat de trom weer uit de kast gehaald word, en niemand denkt aan klimaat, onbelangrijk.
Modelleur
Je roept om een bèta-bijdrage maar straalt op dit punt zelf op alle fronten door afwezigheid. Ondanks de vele verzoeken.
Waar blijft je verlossende artikel? Of blijf je nog steeds wazige dogma’s aanhangen en leuteren over een voorzorgsbeginsel dat de redding van de mensheid moet inluiden?
Wat zou het precieze onderwerp moeten zijn van het artikel?
De waarheid is uiteindelijk voor iedereen hetzelfde, anders zou het geen waarheid zijn.
Verschillende waarheden bestaan alleen voor degenen die hun eigen gelijk zoeken.
Heel dit draadje hier toont aan dat jullie allemaal gewoon zelf een stelletje charlatans zijn.
De reacties zijn wollig. eenieder probeert zijn eigen visie zo mooi mogelijk te veranderwoorden. Iedereen probeert de andere in diskrediet te brengen met goedkope opmerkingen. Er wordt geen enkel degelijk argument op tafel gelegd.
Het niveau van de discussie (en verschillende van de artikelen) is hier bedroevend laag. Maar ja, dit is wat het internet ons brengt!
Het niveau van de discussie (en verschillende van de artikelen) is hier bedroevend laag. Maar ja, dit is wat het internet ons brengt!
Niet tevreden, nou ik zou zeggen grijp je kans en draag goede artikelen aan.
Let wel op het moeten artikelen zijn die zo goed als iedereen begrijpt.
Artikelen zoals de zee stijgt 7 meter en het word onleefbaar enz schiet je natuurlijk niets mee op, zulke artikelen zijn elders te vinden.
En inderdaad, internet strooit wat onzin rond.
Theo, ook jij trapt in de van van de charlatanerie. Jouw reactie is een typsiche “eenieder probeert zijn eigen visie zo mooi mogelijk te verantwoorden. Iedereen probeert de andere in diskrediet te brengen met goedkope opmerkingen. Er wordt geen enkel degelijk argument op tafel gelegd.”
Kun jij beter? Volg eens je eigen advies: “ik zou zeggen grijp je kans en draag goede artikelen aan”.
Leonardo, ik heb het ook hier op deze site al verschillende keren gezegd dat de wind met 1% per jaar afneemt daar heeft Alexander Bakker van het KNMI een stuk over geschreven mi heeft daar nooit iemand op gereageerd. Een ander fenomeen waar ik ook al vele malen iets over gezegd heb, is het NAO effect dat een weer gebied van IJsland tot de Azoren bepaald en ook hele grote gebieden zonder wind ten gevolge heeft. Dus om dan ervan uit te gaan dat je dan de energie van landen om je heen kan krijgen is ook niet waar want daar waait het ook niet. Verder zijn er nog vele andere factoren die nagatieve gevolgen hebben op de windenergieproductie. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Noord-Atlantische_Oscillatie
Dit is een gotspe https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/kwetsbaarheid-van-groene-stroom
@Leonardo: veel mensen leven a.h.w. in een hart-longmachine.
Water en energie komt tot hen via slangen, leidingen en draden.
Ze hebben er geen enkele invloed op.
Niet alleen het klimaat is een groot probleem. De enorme luchtvervuiling is nu een actueel probleem. Keek vanmorgen uit het raam en zag in de verte allemaal strepen in de lucht onder een lage hoek. Dan is de lucht helder tot wel 40km. En dat in de stad. Dan denk je erbij dat het in 50 jaar flink verbeterd is. Niets is minder waar. Net als de klimaatverandering die door mensen zonder historische ervaring niet waarneembaar is is ook de luchtvervuiling in stealth mode gegaan. Stikstof in de lucht. Ondanks dat hier geen boer in de buurt is en de sterk verbeterde auto’s wordt je in trouw met de neus op de feiten gedrukt over de verschrikkelijke luchtvervuiling.
Een ander probleem is Nederland is de luchtverontreiniging. Nergens in Europa zit zo veel stikstofdioxide in de lucht als in Nederland, stelt KidsRights. Dat concludeert dat een op de vijf kinderen in Nederland astma heeft, het hoogste percentage van Europa.
https://www.trouw.nl/binnenland/nederlandse-kinderen-lijden-onder-lange-wachtlijsten-en-luchtvervuiling~b91c1bda/
Je bent /sarc
vergeten.
Op dezelfde pagina in de link naar Trouw staat een artikel met de kop,
“Een orka is een intelligent dier, die strandt niet zomaar”.
Het “redden” van astmatische kinderen, orka’s, milieu, klimaatvluchtelingen, etc.etc. is het bedrijfsmodel van Trouw.
Geen beter gevoel dan wat ellende van anderen bij het ontbijt, en fort aan je werk om de wereld te verbeteren.
(sarc)
Ik heb genoeg aan het beeld dat Gerard door Franse stakingen binnenkort zonder Franse stroom zit en zichzelf gaat redden.
(geen sarc)
Er staat ook een artikel dat we door de opwarming geen herfst meer krijgen.
Mmm we hebben al geen winter meer, dus krijgen we ook geen lente meer maar blijft het altijd zomer.
Geweldig energie probleem ook opgelost, altijd lekker warm.
@ Eab, 20 % is nog al wat dat kinderen dat hebben. Vroeger heb ik ook astmatische bronchitis gehad kwam misschien wel omdat mijn ouders de kachel op kolen stookte. Ben er overheen gegroeid. Maar nu iets heel confronterend, waar wonen die 20 % kinderen ? Er vanuit gaan dat 20 % ongeveer het aantal is wat niet in Nederland geboren is of hun ouders hier niet vandaan komen dan wonen zij niet in de allerbeste huizen, wonen niet in het groen enz. Vreselijke aantallen maar ik denk dat het buiten de Randstad heel hard omlaag gaat. En weer een organisatie die het klimaat de schuld geeft. Gisteravond was er een helder figuur uit Pakistan die ons deed geloven dat de overstromingen in zijn land de schuld van ons was. Of we maar even wilde dokken. Hij vergat te vertellen dat kanalen, rivieren, dijken niet onderhouden werden, vergat ook even dat de bevolking in vergelijking met de rest van de wereld veel harder groeide, dat zijn regering corrupt is en dat er veel bomen gekapt worden waardoor het water sneller naar de Ganges delta stroomt. En het NPO stapt er weer in.
Popma, die meneer in Pakistan heeft volkomen gelijk natuurlijk.
Je lacht je toch helemaal rot als de westerse deugertjes in je verhaal trappen en geld overmaken.
Maar nu even serieus; het is bijna misdadig dat dit soort oplichters aandacht krijgen bij de NPO. RADAR zal daar ongetwijfeld wel een stevig item over hebben binnenkort. Eh, wacht even; RADAR dat is Hertzbeger van de SP, getrouwd met Kofeman van van SP/ PvdD.
OK, laat maar.
Ik heb mijn HTS diploma gehaald door hard te studeren op een klein kamertje. Een plaat hardboard gelegen op mijn bed was de tekentafel en de petroleumkachel deed regelmatig een recordpoging het koolmonoxidegehalte tot bijna onleefbare waarden te reduceren.
Nu heb ik weer zo’ n kachel aangeschaft met 25 liter zeer zuivere brandstof erbij en kreeg al doende zowaar een beetje ‘prepper’-gevoel. Ik kon er zelfs water op koken en een ei op bakken. En dat alles bij het licht van een lamp op campinggas.
“Ik heb het al gezien”, zei mijn dochter laatst, “als het mis gaat leef jij minstens een week langer dan wij met je kacheltje, extra waxinelichtjes en je bad gevuld met water. Wat ga je doen met die kostbare tijd? Of denk je dat Timmermans langs zal komen met een jerrycannetje peut?”
Ik hoorde haar niet wegrijden lezer, elektrische auto’s sluipen de nacht in..
Trouba, de moderne sluipmoordenaar, de ev
Ik hoorde gisteren van een tesla waar ze een dieselgenerator in hadden gebouwd, waarmee ze tijdens het rijden de accu konden laden. Ook een vorm van hybride rijden met als extra voordeel dat je hem dankzij de generator wel aan hoort komen.
Het zit zo, veel mensen zijn ook erg verwend, vinden alles normaal, draaien de thermostaat net zo vlug om als de schakelaar voor licht.
Komt een kink in de kabel is paniek.
Wees op zijn minst realistisch en vertrouw nooit helemaal op de techniek en dat alles heel gewoon is.
De jongeren heden weten nog niet eens als de energie uitvalt voor langere tijd en het is extreem koud dat ze alle water uit leidingen en radiatoren moeten aflaten.
Ik bedoel maar, dit jaar zal alles goed gaan, bij strenge vorst ligt een draaiboek klaar.
Maar in de toekomst?
Als ze niet rap gas uit de Noordzee of onder de wadden vandaan gaan halen zal er vroegtijdig te weinig energie zien om een heel land te bedienen.
Ik vind mezelf steeds meer een mierennneuker.
” Aardgas, kolen, en brandhout zijn allemaal goed op te slaan en op afroep beschikbaar als je het nodig hebt om warm te blijven. ”, schrijft Gerard.
Moet zijn : ”aardgas en kolen is opgeslagen zonne-energie uit het Carboon en Perm.” ( 300 tot 200 miljoen jaar geleden ) Ze vormen de voorraden energie die de mensen -nog- tot haar beschikking heeft en dank zij welke ze leeft in de meest welvarende tijd die de mensheid ooit KENDE.’ Kende’ , omdat de ‘vooruitgang’- na 250 jaar engineering -ten einde kwam met de inzet van de energietransitie die gedreven wordt door ‘financial engineering ‘.
Hout is ook opgeslagen zonne-energie, maar dan over een periode van 20 tot 400 jaar.
Onlangs las ik ook : ”dat CO2 toch wel best belangrijk was voor mensen”. Maar CO2 -kooldioxide- is het begin van AL het leven op planeet: planten/fytoplankton direct en alle dieren -waaronder de mens – en alle vissen in de zeeën- indirect die de planten eten. ZON > fotosynthese > PLANTEN/bomen. Daarbij kunnen we nog vermelden dat de aarde een waterplaneet is. ( de enige voor zover bekend) Ook zonder water zou er geen leven bestaan. De teneur van de berichten echte is van :” Ach joh , CO2 als begin van het leven en waterplaneet zijn zóóóooooo gedateerd !
‘Verbranden’ is het omgekeerde proces van fotosynthese, waarbij de CO2, die werd vastgelegd in ca 100 MILJOEN jaar, weer vrijkomt. Het proces van voedsel verbranden is exact gelijk aan brandstof verbranden in een automotor of turbine die een generator aandrijft.
Sinds de stoommachine werd de economie dus voor 100 % gebaseerd op het verbranden van fossiele brandstoffen. Als die op zijn, dan komt daarmee een einde aan de beschaving die daarop was gebaseerd en zal het bevolkingsaantal weer terugvallen naar dat, welke hoort bij hetgeen de natuur te bieden heeft en de actieradius van de mensen bepaalt op een dag. ( Jaffe Vink over Scheemda )
In de tussentijd kan de mens het opstoken aan nuttige zaken die haar bestaan op aarde zou kunnen verlengen en dat van hun kinderen waarborgen, maar ook verspillen aan de bouw van windmolenparken, zonneparken, waterstoffabrieken , CCs opslag en wat al niet meer.
Of: aan de bouw van kerncentrales.
Over die vraag vechten ze elkaar nu de tent uit in het HALLUCINANTIUM ® : waarin beterweterschappers ® heersen en meestribbelaars ® wonen.
Of kolen en olie echt van fossiele oorsprong zijn valt nog te bezien.
https://interessantetijden.nl/2018/09/05/fossiele-olie-en-gas-hoeft-helemaal-niet-fossiel-te-zijn/
Je bedoelt denk ik, gas en olie, David?
@david Dirkse ,
Oh ja, daarmee is dat verhaal ook weer onderuit gehaald en kan de men verder met waar men gebleven was.
Vandaar de ik de term hallucinatium® beterweterschapper® en meestribbelaar® heb geintroduceerd/gemunt. Zelf hou ik het erop dat kolen in het Carboon ontstonden en olie restanten van zeedieren zijn; volg daarin de uitleg van Patrick Moore. Ik breng nog wel’s een bezoek aan het Teyler museum dat een mooie collectie heeft met fossielen in kolenlagen van het Carboon.
http://bureaulesswatts.nl/lezing-patrick-moore/
Gss zou kunnen want een aantal totaal dode planeten in ons zonnestelsel hebben een atmosfeer met een hoog methaangehalte. Olie isvdaar nog niet aangetoond dus daarvoor hou ik een slag om de arm.
Olie en gas niet van fossiele oorsprong?
Hoe heeft aardolie dan ooit kunnen ontstaan? Het olievenster ligt op 3-4 km diepte, temperatuur 100-150 graden C. Bij hogere temperaturen valt olie uiteen in gas. Fossiele brandstoffen zitten altijd in jong (geologisch gezien) sedimentair gesteente. Er zit geen olie in of onder de kratons (de oude continentale schilden). Olie is afkomstig van plankton, dat bevat o.a.
veel sesterterpenoiden (koolwaterstoffen met 25 koolstofatomen). Dat is vrijwel kant en klare diesel olie.
BPvdAa,
Briljant hoor dat introduceren van nieuwe woorden of begrippen. Behalve mogelijk eeuwige roem en een aparte vermelding in van de van Dale zie ik er het nut niet van in. Maar oké hoor ieder zijn of haar hobby. Zolang het maar de aandacht trekt, toch?
@ heer Frans Galjee. Dat is dan wederzijds. ik kan nooit geen chocola maken van uw commentaren.
U lijkt me een echte ‘ meestribbelaar ‘. Vast lid van ‘ ouderen voor het klimaat ‘ van Urgenda, schat ik zo.
David Dirkse en ik , die u hieronder ook een veeg uit de pan geeft, kunnen het ook niet met elkaar vinden, maar zegt wel zinnige dingen dingen. Onder andere dat er niet zoiets als een energietransitie (kan ) bestaat(n).
Ik heb een artikel geschreven waarin ik de verschillende fasen van het leven van mensen beschrijf; hun aansporingen en percepties daarin.
BPvdAa,
@ heer Frans Galjee. Dat is dan wederzijds. ik kan nooit geen chocola maken van uw commentaren.
FG nooit geen?
“U lijkt me een echte ‘ meestribbelaar ‘. Vast lid van ‘ ouderen voor het klimaat ‘ van Urgenda, schat ik zo.”
Verkeerd ingeschat want ik ben bewust een Einzelgänger.
En maar weer over die energietransitie:
Voor de leken en dwarsdenkers hier de algemeen geaccepteerde omschrijving:
“Energietransitie [1] is de overgang naar een situatie waarin de energievoorziening structureel anders van aard en vorm is dan in het huidige energiesysteem.”
FG Dus een overgang van fossiel naar niet-fossiel hoe simpel wil je het hebben. Dat eea niet werkt is een heel ander verhaal.
[1] Bron Wikipedia
@ Frans Galjee,
Voor het laatste deel van uw reactie geldt dan maar éen woord: ‘ hallucinant ‘.
Het was de aanleiding waarom ik de lessWatts Post begon , zonder commentaar sectie . Uitgangspunt is ; hernieuwbare energie bestaat niet ( zie tekst van Carlo Rovelli op de homepage ) en derhalve geen energietransitie en derhalve dat de energietransitie is Zwendel is. ( die de CO2 uitstoot dramatisch doet toenemen inplaats van afnemen logischerwijs )
Hallucinant omdat mensen de zwendel accepteren terwijl ze zelf de rekening betalen. (Aan de andere kant ook weer begrijpelijk als men de film Narcos heeft gekeken )
“Voor het laatste deel van uw reactie geldt dan maar éen woord: ‘ hallucinant ‘.”
Dat geldt dan voor de beschrijving zoals staat aangegeven in Wikipedia. Nu dan ben ik in goed gezelschap. Niet mee eens probeer dan dat te veranderen op Wikipedia.
De reactie bevestigt mijn gevoel dat er door sommige mensen hier op deze site een eigen wereld, een eigen natuurkunde en een bijbehorend eigen begrippenkader wordt gecreëerd. Heel hallucinant (buitengewoon) eigenlijk.
Naar de reden kan men raden het zal te maken kunnen hebben met een groot verschil tussen vermeende kennis en competenties en werkelijk aanwezige kennis en competenties. Maar ben je echt geniaal dan durf je natuurlijk ook je nek ver uit te steken.
“Allemaal goed op te slaan en je leert voorruit denken want hout moet zeker een jaar drogen voordat het de kachel in kan.”
Begrijpelijk dat je voor houtstook kiest in jouw situatie.
Helaas is houtstook voor veel van mijn buren naast de stook voor de open haard romantiek nu ook de voornaamste bron voor warmte in de winter geworden. Met alle schadelijke gevolgen van dien.
Houtstook is altijd schadelijk voor de gezondheid. Schadelijk voor de stoker en omwonenden. In dichtbevolkte streken zou het verboden moeten worden.
Voor meer informatie over relatie houtstoken en gezondheid zie informatie van longfonds [1]
[1]
https://www.longfonds.nl/nieuws/houtrook-voor-iedereen-ongezond
Als je naar die mooie brandende kachel kijkt met oranje vlammen dan moet je bedenken dat die oranje vlammen gloeiende koolstofdeeltjes zijn. Je hebt dan bij de verbranding koolstof en kooldiioxide voor de totale verbranding en natuurlijk ook koolmonoxide voor de onvolledige verbranding. Dat gaat je schoorsteen uit en waait bij de buren het ventilatierooster in. Als je alleen blauwe vlammen hebt, heb je alleen kooldioxide en dat is in elk geval op korte termijn minder schadelijk. Daarnaast trekt een boom tijdens zijn groei zowat het hele periodieke systeem in zijn hout en dat komt ook allemaal in het rooster van de buren.
R
Desondanks hadden mensen daar in de hongerwinter en op vele plakken in de wereld totaal geen boodschap aan. je hoeft niet ver terug te gaan in de tijd om te zien dat hout stoken de belangrijkste energiebron was. Maar, toegegeven kernenergie is beter. maar heeft ook zijn keerzijde en zij eigen lethale dosis als het onverhoopt misgaat.
Dat klopt en in de EHBO geldt de regel: treat first what kills first. Als je vandaag dreigt dood te vriezen is de houtkachel de oplossing. Dat hij ongezond is, is dan even van later zorg. In noodgeval dus eigenljjk geen punt van discussie.
R,
“In noodgeval dus eigenljjk geen punt van discussie.”
Voor gezonde mensen is dat natuurlijk ook waar. Voor mensen met al longproblemen (en dat zijn er veel) is die keuze lastiger. Het is als een keuze tussen doodgaan door langzame verstikking of sterven door de kou. Dat laatste is volgens de Inuit een zachte dood.
Het klimaatbeleid is een ziekte, de diagnose is ‘settled’. Het is tijd voor de chirurgen.
Klimaatbeleid is een ziekte… Na 75 minute Louisa Neubauer (B’90/Grüne – FfF) kan ik mij er iets bij voorstellen. Nu maar hopen dat het geen pandemie wordt…
Peter, ik moet je teleur stellen. In de uni van Boston hebben ze via genetische manipulatie gelukkig een covid variant gemaakt die 8 keer zo besmettelijk is als de omicron variant. Deze mensen zouden de doodstraf moeten krijgen. Wat ze met covid niet is gelukt zal g
Gates et all nu wel lukken bevolking terugbrengen tot 500 miljoen dus maak je borst maar nat.
“Het klimaatbeleid is een ziekte, de diagnose is ‘settled’. Het is tijd voor de chirurgen.”
Een ziekte idd. Maar ook in het bestrijden van die klimaatonzin en het beleid hierop lijkt er sprake te zijn van een zich ontwikkelende ziekte. Symptomen zijn groeiende achterdocht en het zien van vijanden als bv reptielen die er niet zijn dit alles bij grote stelligheid. Symptomen niet te verwarren met beginnende dementie.
Gerard, ook ik heb een onafhankelijke bron van warmte in de vorm van een houtkachel en voldoende hout; dus ik kom de winter ook wel door. En een paar uur geen stroom kom ik ook wel door; lezen bij kaarslicht is goed te doen en ik heb nog minstens 100 ongelezen boeken in mijn boekenkast staan. De nabijheid van een enorme warmtebuffer, de Middellandse zee op 30 km afstand en tijdens de afgelopen zomer enorm opgewarmd, helpt natuurlijk ook.
Al een paar dagen is de wind oost en tijdens de nacht komt de temperatuur niet onder de 20 C.
Maar het is natuurlijk te gek voor woorden dat we dit soort dingen moeten opschrijven; dat we ons jarenlang in de zeik hebben laten nemen door een stel gewetenloze schurken die ons feesten voor de portemonnee hebben beloofd; ja, hun eigen portemonnee.
En ja, veel van die misdadigers komen uit de groen/linkse hoek, maar dat pleit de eikels uit het midden en op gematigd rechts niet vrij. Die zijn genoeg gewaarschuwd maar hebben die waarschuwingen in de wind geslagen in hun drang om de wereld te redden; lees: hun baantje te behouden. Deze houding is overigens het gevolg van een totaal gebrek aan kennis op het gebied van klimaat en energie. De Rotterdammert in mij zegt dan: ‘Die laten zich wel heel gemakkelijk in hun zak schijten’.
Met enige regelmaat ben ik verbijsterd als ik lees over mensen die zijn opgelicht via het internet en soms hun hele vermogen zijn kwijtgeraakt ondanks de vele waarschuwingen die regelmatig worden gegeven.
Het gemak waarmee politici zich laten oplichten door de leden van de Groene Khmer is daarmee vergelijkbaar.
Maar hoe nu verder?
Aan de ene kant ben ik geneigd om te hopen op flinke rampen in de zin van langdurige blackouts; dat zal ze leren, die sukkels die op de partijen van de Groene Khmer hebben gestemd en de partijen die die hun kwaadaardige nonsens kritiekloos hebben geslikt. Maar kan je het de gemiddelde kiezer eigenlijk wel kwalijk nemen dat hij niets begrijpt van de zeer ingewikkelde materie op het gebied van klimaat en energie.
Aan de andere kant ben ik voorzichtig optimistisch. De weg naar de huidige situatie, waarin we afstevenen op een energieramp, wordt al minstens 30 jaar bewandeld en heeft gelukkig nog niet tot al te grote ongelukken geleid.
Hoopvol is het om te zien dat op vele fronten het besef begint door te dringen dat dit niet de goede weg is en de eerste tekenen van gezond verstand zijn gelukkig al zichtbaar zoals het openhouden van KC’s in Duitsland, het nog nauwelijks bouwen van molentjes op land in Frankrijk en de druk in vele landen om toch maar eens goed na te denken over kernenergie.
Het mislukken van COP26 en de dreigende mislukking van COP27 zijn ook hoopvol.
De druk die nu door de regering in Frankrijk wordt uitgeoefend op Total en Esso om wat van hun enorme overwinsten aan hun medewerkers te gunnen is volkomen terecht, evenals de druk die op de vakbonden is uitgeoefend om akkoord te gaan met de voorgestelde salarisverhogingen.
Het feit dat alleen de communistische CGT nog niet akkoord is, is in feite een goed teken. Ze hebben zichzelf in de hoek geverfd door te hoog in te zetten en zijn doodsbang voor het gezichtsverlies dat ze zullen oplopen als ze nu alsnog toegeven.
Kortom; laten we hopen dat 2023 het jaar zal zijn waarin het gezonde verstand weer begint door te breken.
Goed en leerzaam verhaal, met veel plezier gelezen.
Inderdaad, de RE wereld is een van list en bedrog.
Zoals de mededeling dat RE op een dag alle stroom levert.
Maar waar het om gaat is dat er altijd stroom wordt geleverd.
Negatieve stroomprijs: negatieve prijs is de definitie van afval: je moet betalen om er vanaf te komen.
Ook de mededeling dat RE in een jaar zoveel % van de energie heeft opgewekt is bedrog.
Er wordt dan optelling verondersteld, maar die grootschalige energieopslag bestaat niet.
Energietransitie is voorraadtransitie. Zolang die strategische energievoorraden nergens zijn te bespeuren is er geen sprake van transitie.
Er kan geen centrale worden vervangen.
Over de kosten: zonnepanelen en windmolens zijn maar 1/3 deel van het verhaal. De andere delen zijn opslag (via elektrolyse en waterstof) en terugwinning (brandstofcel centrales). In die conversie gaat 70% van de energie verloren.
Met wind en zon het land van energie te voorzien heeft tot gevolg dat we op een groot industrieterrein gaan leven met hoogspanningsleidingen , waterstof en methaan fabrieken en 10000km2 bedekt met glasplaten. Voor natuur is dan zeker geen plaats meer.
“Energietransitie is voorraadtransitie. Zolang die strategische energievoorraden nergens zijn te bespeuren is er geen sprake van transitie.”
Wanneer en hoe vaak heb ik dat eerder van je gelezen?
Blijkbaar dringt het lulkoek gehalte maar niet tot je door van zo’n nutteloze uitspraak terwijl iedereen inmiddels het gewoon heeft over energietransitie en dan weet waarover het gaat. Alleen jij denkt er anders over al dan niet ‘gesteund’ door anderen die slechts het gewoon niet met mij eens zijn om reden van hun onbeheersbare emotie.
Jij hecht blijkbaar waarde aan een semantische discussie en je kunt misschien daarmee prima de politiek in maar hier zaai je verwarring. Tevens leidt dit af van de rest van je reactie.
Denk daar maar eens over na tijdens het wandelen.
Een oplettende lezer, zo blijkt. Uw punt ontgaat mij echter.
Voor uitleg houd ik mij aanbevolen.
Transitie betekent overgang. Naar wat?
Een energievoorziening op zon en wind. Maar die technologie bestaat nog niet.
Of zijn strategische energiereserves naar uw mening niet vereist?
“Uw punt ontgaat mij echter. Voor uitleg houd ik mij aanbevolen.”
‘Uw’ is gewoon je.
Misschien het nog een keer lezen en als muntje dan nog niet valt zal m.i. verdere uitleg ook niet helpen. Verder blijkt uit je vragen dat een eerdere reactie van mij over hetzelfde (o.a. over ‘transitie’) je is ontgaan of niet is doorgekomen.
’t Is makkelijker dan je denkt.
Waarom is het ’s winters koud? Doordat de zon dan weinig energie afgeeft aan het desbetreffende deel van de aarde! En dus ook aan de zonnecellen.
Mijn collega plaatste 8 jaar geleden zonnecellen op het dak van zijn huis. Die leverden deze zomer nog maar een derde. Kennelijk slijten ze erg hard. Alleen doordat de gasprijs nu extreem hoog is én vanwege de salderingsregeling, verdient hij ze binnen 9 jaar terug.