Van een onzer correspondenten.

Net terug van een voorbereidende klimaattop in Kongo en ook aanwezig bij de vorige G20 top, schetst onze Nederlandse klimaatgezant de Bourbon de Parme een somber beeld over de komende mondiale klimaattop die in Egypte zal worden gehouden. Hij stelt in een interview bij de NOS:

‘Klimaattop in Egypte wordt grimmiger dan vorige top.’

In zijn ogen is er een vertrouwensbreuk tussen met name de Afrikaanse landen en het Westen. Hier speelt de idee van ‘klimaatgerechtigheid’. De G20 liet al eerder zien dat het gevecht om de fondsen is geïntensiveerd, met name wat betreft de eerder toegezegde jaarlijkse 100 miljard klimaatsteun waarvan ‘nog’ maar 80 miljard is geëffectueerd. Ook was tijdens de G20 de angst van ‘terugkrabbelen’ en zelfs het geluid van wetenschappelijke twijfel over de klimaatdoelen.

De ambassadeur:

‘Het werd steeds harder en harder.’

EU-observer schrijft in dit verband:

‘De onderhandelingen zullen plaatsvinden te midden van escalerende geopolitieke spanningen en wijdverbreid wantrouwen in de ontwikkelingslanden, aangezien groene financieringsbeloften onvervuld blijven.’

Bijna alle landen misten ook de VN-deadline om hun plannen te verbeteren – slechts 23 landen van de bijna 200 ondertekenaars van de Overeenkomst van Parijs hebben bijgewerkte plannen ingediend. De VS, de EU en China, ’s werelds grootste uitstoters, hebben hun ambitie niet verhoogd, aldus analisten.

Groot blok aan het been is ook de positie van grote uitstoters zoals India en China die het mondiale klimaatvraagstuk een extra geopolitieke dimensie geven waardoor akkoorden mogelijk niet snel tot stand zullen komen, mede in het licht van de problematiek van de energieprijzen. Toch ontwaart de diplomaat ook verzachtende signalen, waarvan hij benieuwd is hoe die zullen doorwerken.

Zorg voor klimaat en natuur ligt de prins na aan het hart en heeft dit als kind al meegekregen. Volgens hem is de urgentie nog nooit zo hoog, voor ‘planeet en mens’:

‘Als jongetje groeide ik op in het versteende Parijs en dorre Madrid. Ik herinner mij in Nederland het groene en veilige gras, waarop je kon rennen en vallen zonder je te bezeren. Omgeven door de geur van herfstbladeren zie je op de Veluwe herten en everzwijnen.’ (Bron: Ministerie van Buitenlandse zaken.)

Over de vorige top in Glasgow zei hij eerder dat men al van tevoren wist dat alle plannen opgeteld niet in de buurt zouden komen van de beoogde 1,5 graad opwarming.

***