Van een onzer correspondenten.
In de complexe dynamiek van geveinsde klimaatbevlogenheid enerzijds en een na te streven nationaal belang anderzijds, heeft oliestaat Saoedi Arabië toegezegd 10 miljard bomen te gaan planten in eigen land en in de regio 50 miljard. Het land organiseert, samen met een groep landen uit het Midden-Oosten een zogenaamde ‘Groene top’ aan de vooravond van de Klimaattop COP27 in de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. Tevens wil kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed 30% van alle land- en zeeoppervlakte bestempelen als beschermde natuur. Het Islamitische koninkrijk is 53 keer groter dan Nederland.
Climate Action Tracker beoordeelt de klimaatdoelstellingen en het beleid van Saoedi-Arabië als ‘zeer onvoldoende’
Hoezeer ook op weg naar een duurzame toekomst, het land krijgt een zware onvoldoende van klimaatwaakhond Climate Action Tracker:
‘De toezeggingen van Saoedi-Arabië nemen de zorgen over zijn rol als een van ’s werelds grootste exporteurs van fossiele brandstoffen niet weg. De geactualiseerde toezegging van de Overeenkomst van Parijs is expliciet gebaseerd op een scenario met substantiële export van fossiele brandstoffen en heeft een ‘uitstapclausule’ als het internationale klimaatveranderingsbeleid deze export negatief beïnvloedt. Kort voordat de Saoedische regering haar bijgewerkte emissiebelofte uitbracht, kondigde de nationale oliemaatschappij Saudi Aramco aan dat ze ernaar zou streven de olieproductiecapaciteit gedurende dit decennium te vergroten.’
Het land heeft weinig actie ondernomen uitgezonderd enige investeringen in openbaar vervoer en spoorvervoer, en eerste stappen om hernieuwbare energie te ontwikkelen. Sinds 2013 heeft de Saoedische regering verschillende doelstellingen voor hernieuwbare energie aangekondigd, maar uitvoering ontbreekt nog. De laatste doelstelling is dat in 2030 50% van de elektriciteit met hernieuwbare energie is opgewekt. Toch werd in 2019 slechts ongeveer 0,1% van de elektriciteit opgewekt met hernieuwbare energie.
Climate Action Tracker beoordeelt de klimaatdoelstellingen en het beleid van Saoedi-Arabië als ‘zeer onvoldoende’. Het geeft aan dat het klimaatbeleid en de toezeggingen van Saoedi-Arabië minimale tot geen actie weerspiegelen, wat leidt tot stijgende in plaats van dalende emissies en helemaal niet in overeenstemming zijn met de 1.5-temperatuurlimiet van de Overeenkomst van Parijs.
Eerder dit jaar verhoogde de oliestaat, na het bezoek van president Biden, de dagelijkse olieproductie tot 13 miljoen vaten per dag.
Wat de komende top betreft stelt de Saoedische klimaatonderhandelaar Khaled Abuleif:
‘We hebben nu dertig jaar gepraat, maar niet echt veel fundamentele zaken aangepakt. COP27 zal de klimaattop zijn waar we juist grote dingen vanaf de grond zullen opbouwen.’
***
***
Ze kunnen miljarden en miljarden bomen poten, maar als onderstaand scenario zijn intreden doet dan hebben wel wat anders aan het hoofd dan wat co2 en stikstof.
Of zou het juist de bedoeling zijn, er speelt wel meer gekte in de hoofden van bepaalde lieden.
Staatsgeheim
Wat als de euro valt? De Tweede Kamer mag de noodplannen inzien.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5341175/tweede-kamer-noodplannen-euro-val-dijsselbloem-kaag
Uit link:
“Dat juist nu de noodplannen weer in de belangstelling staan, komt omdat de economische situatie in de EU heel snel extreem is verslechterd.”
Tjonge zeg dat was toch niet te verwachten (/sarc)
Zou die vent die daar steeds naar verwees dan toch nog gelijk hebben? (/sarc)
Ja klopt, staat er ook in te lezen.
De gouden tijden gaan langzaam voorbij.
Te veel mensen, te veel meningen, te veel bemoeienissen.
De tijdgeest doet zijn werk.
10 miljard bomen. Volgens mij wilde er de afgelopen 5000 jaar nog niet ééntje groeien!
Johan, hoewel SA heel vruchtbaar is. Als je er water opbrengt dan staat er volgende dag een groene waas op, eigen ervaring. Fosfaathoudende grond.
Kennelijk weet hij zo weinig van fotosynthese dat hij niet geleerd heeft dat bomen heel veel water verbruiken en verdampen.
Dus in droge gebieden verdamp je het laatst beschikbare water door er bomen te planten.
Maar ja, die lui van “Dig It” hebben dat ook nooit geleerd.
Hij kan beter 10 miljard geiten doodschieten daar heeft de natuur en zijn land meer aan.
Dank Lo
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3357704/
Damage Caused to the Environment by Reforestation Policies in Arid and Semi-Arid Areas of China
Geoengineering is een misdaad tegen de mensheid. Zelfs als dat is het bewust planten van bomen om reden het ‘klimaat’ te redden.
Frans Galjee
Wij hebben er een gesubsidieerde sport van gemaakt om bomen te rooien en ook nog eens gesubsidieerd op te stoken.
Dat is pas vreemd en verspillend. Voor de rest veranderen mensen hun leefomgeving in hoog tempo om aan de gewenste voeding te komen. Noem je dat ook geo-engineering? Bos is per saldo in de koolstofhuishouding iets totaal anders dan een graan- aardappel of bietenakker. Verder blijft het de vraag waarom en waardoor verwoestijning is opgetreden. Ook wij hebben onze heidevelden grotendeels zelf veroorzaakt en in stand gehouden.
Maar inderdaad, het klimaat redden is wat hoog gegrepen. Voor de mensheid een maatje te groot. Maar passende bomen planten lijkt me waar dat kan een heel goed idee. Misschien kunnen ze het daar combineren met zoutwinning en het maken van zoet water en tandje opschalen. Ook Saoedisch gebruiken zoet water.
Misschien kunnen ze met mangroven beginnen.
Maar kokospalmen en dadelpalmen liggen meer voor de hand,
Gelukkig hebben planten minder water nodig als de CO2-concentratie hoger is…
En wie dat gelooft zal de kroonprins wel iets anders wijsmaken. Het zou goed zijn dat hij de woestijn zou aanpakken, en deze wat groener maken ook voor de landbouw en voedselvoorziening.
Als de beste man 50 miljard eikels in de grond stopt heeft hij in feite bomen geplant.
Hij kan op die wijze misschien zelfs nog een nobelprijs in de wacht slepen.
Maar zoals alle zon, wind en aanverwante klimaat reddende pogingen wordt er bij opening extreem veel aandacht aan gegeven, men spreekt van forse stappen in de goede richting, als je drie jaar later boven water wil krijgen hoeveel effect zo’n plan daadwerkelijk gescoord heeft doet iedereen geheimzinnig over de gegevens.
Gevalletje greenwashing dus.
Cornelia
Ook in Saoedie-arabië groeien al bomen. Daar kunnen er best wat bij. 10 miljard bomen op een oppervlakte van 2 miljoen km2 = 2000.000.000.000 is 1 boom per 200 m2. Als wij een aangeplant bos dunnen blijft er van de 100 geplante bomen uiteindelijk ook maar 1 staan per 100 m2.
In dat geval blijven er van de 10 miljard maar 100 miljoen over. Tenzij het bonsaiboompjes zijn die in een bloempot passen.
Uiteindelijk verbeteren bomen de bodem op den duur. Wel even wachten natuurlijk. In de Sahel deden ze het eerder nadat de geiten alles eerder hadden kaalgevreten als uitwas van een te snel groeiende bevolking met toegenomen voedselvraag.
« We present selected key ecological and hydrological lessons learned from large scale afforestation in arid and semi-arid areas on three continents. Compact dense large scale afforestation often was shown to be too massive for this climate zone, resulting in hydrological and ecological issues. Most alarming findings were those of overuse of water with increasing age of plantation, too dense planting and selecting not native or not adapted species. Planting campaigns in China started 40 years ago, aimed to mitigate dust storms. In some semi-arid regions, severe worsening of the hydrological situation resulted in a high rate of tree mortality. However, a very positive outcome is reported for an example region 60 years after the start of first plantations, here connective tree belts serve as a biophysical barrier and thereby have induced transformation to moderately sub-humid climate. Based on the learnings and in analogy to “ecological connectivity” of biotopes, a non-invasive concept of “hydrologic connectivity” of vegetation in dry desertification areas is suggested as an alternative to massive large scale afforestation. In a “climate connective network”, vegetation belts will serve as “hydrological corridors” to keep up the humidity of air and soil between any area of vegetation to optimize the self-supportive climatic feedback of new large scale vegetation. To avoid overuse of water, natural succession areas of grass- and bushland (with high soil moisture content) are flanked by native shrub or tree belts causing windbreak and increased air humidity in the corridors. This modular concept of climatic connectivity could help to enhance vegetation in a time and cost-effective way,»
https://www.researchgate.net/publication/338809583_Large_Scale_Afforestation_in_Arid_and_Semi-Arid_Climate_Hydrologic-Ecological_Lessons_Learned_and_Concept_of_Modular_Hydrologic_Connectivity_of_Vegetation
Ingrijpen in systemen waar we nog te weinig van weten of begrijpen kan of beter zal leiden tot resultaten die niet waren voorzien en zelfs mogelijk averechts uitpakten voor het oorspronkelijk nagestreefde doel.
Dat doet Geo-engineering.
Alles heeft bij herbebossing / herbeplanting in woestijn habitat te maken constante toevoer van zoetwater en van voeding / (kunst-) mest. Israël heeft in 50 jaar zo haar Negev-woestijn tot agrarisch productie gebied ontwikkeld.
Israël heeft een waterbehoefte groter dan de Jordaanrivier kan leveren. Daarom ook grote ontziltingsinstallaties met zonne- en kernenergie als energiebronnen. Voor Saoedi-Arabië zal hetzelfde minimaal nodig zijn.
Ook klimaatverandering zal het gevolg zijn in de regio en opwarming wereldwijd tegengaan is onmogelijk zelfs bij wereldwijd net-zero-CO2 of nog erger wereldwijde totale CO2-ban.
Overigens ben ik het volledig eens met afwijzen van alle vormen van (regionale) geo-engineering, consequenties voor de natuur zijn niet te overzien en zijn zeer gevaarlijk voor de regio, zoals in de Sovjetperiode / Aralmeer bleek, en voor het beheersing van het wereldklimaat voorspelbaar geen meetbaar effect heeft.
Natuurlijke klimaatverandering op basis van zo’n 40-tal natuurlijke klimaatfactoren blijft dominant zoals al miljoenen jaren het geval is.
Cornelia
Link
https://www.landenweb.nl/saoedi-arabie/#:~:text=Veel%20voorkomende%20vegetatie%20in%20Saoedi,Saoedi%2DArabi%C3%AB%20is%20de%20dadelpalm.
Hans Erren
Dank voor het delen van die tekst. Waaruit weer eens blijkt dat je beter niet in dogma’s kunt denken. Leren gaat ook hier met vallen en opstaan.
Elk ingrijpen van mensen kun je zien als geo-enginering. Bos omvormen tot landbouwgrond in Nederland en ook woestijn omvormen tot bos (waarvan de definitie ook nog eens zo rekbaar is als elastiek).
“ Elk ingrijpen van mensen kun je zien als geo-enginering.”
NEE, alleen als dat ingrijpen BEWUST wordt gedaan met DOEL het klimaat te beïnvloeden.
Leercurve nul dus want het is al veel vaker behandeld. Trek je het nog niet zoek dan de definitie op bv op Wikipedia.
Langzaam maar wel zeer zeker wendt de mammoettanker van de klimaatwaanzin de steven en gaat de goede kant op.
‘https://www.autoblog.nl/nieuws/euro-7-gaat-niet-door-want-te-duur-en-onhaalbaar-3407502’.
Och, laat Timmerfrans c.s. nog maar even verder dromen met: ‘Een reden dat de EU gezicht is, is omdat in 2035 het toch onmogelijk is om een auto met verbrandingsmotor te verkopen’.
Tuurlijk jongens, in 2035 wordt ALLE stroom opgewekt met molentjes en paneeltjes, staat er op iedere 60 km een laadpaal en zijn alle voertuigen elektrisch.
Een ander hoopvol signaal is het feit dat de acties van ER steeds drastischer worden; een teken dat ze beginnen te begrijpen dat ze het niet gaan redden.
Aanvulling:
‘https://www.geenstijl.nl/5167439/wij-remmen-niet-voor-drammers/#more’.
Let vooral ook op de commentaren.