Van een onzer correspondenten.
Het Nederlandse kabinet geeft zo’n 33 miljoen euro aan de Caribische gemeenten voor windmolens en zonnepanelen. Daarmee kunnen de drie eilanden, Bonaire, Saba en St. Eustatius sneller op duurzame energie overstappen, zegt minister Rob Jetten van Klimaat en Energie. Op de eilanden wonen ruim 25.000 inwoners.
Het gaat voornamelijk om plannen voor een zonnepanelen-park en windturbines. De minister noemt het zelf ‘een bescheiden financiële bijdrage’ uit Den Haag. Jetten: ‘De stap die we nu zetten kan eigenlijk ook alleen omdat de eilanden zelf met concrete projecten en plannen zijn gekomen die wij kunnen helpen financieren.’ Jetten ziet de energietransitie op de eilanden als een showcase.
De Minister beloofde evenwel rond de zomer 2020 met een ‘routekaart’ te komen voor de drie Caribische gemeenten. Die zou meer duidelijkheid moeten geven over hoe de eilanden op korte termijn tot honderd procent duurzame energie kunnen komen. Op de vraag of die routekaarten er intussen liggen komt volgens Caribisch Netwerk geen antwoord.
Toch kiest Jetten voor overleg en wil een klimaattafel organiseren voor heel Caribisch Nederland: ‘Ik geloof daar heel erg in’. In Nederland waren de klimaattafels evenwel geen succes.
Ook de transitie naar duurzame energie is nog geen gelopen race in de Cariben.
Pieter Crielaard van Solar Solutions:
‘Het grootste nadeel ten opzichte van Nederland is dat je hier niet of nauwelijks kunt salderen. Als je aan het werk bent en er draait de hele dag een koelkast is het totaal niet interessant op over te stappen op zonne-energie.’
De drie eilanden krijgen vanwege de stijging van de energieprijzen 15 miljoen compensatie. Voor dit jaar geldt al een energiecompensatie van 1.300 dollar voor mensen die rond het minimumloon verdienen. Het kabinet heeft eerder dit jaar besloten om de accijns op benzine te verlagen, net als de tarieven voor water en telefoon.
***
Kortom, die eilanden kunnen dus ook van de lijst met leuke vakantiebestemmingen vanwege de landschapsvervuiling.
Jammer van het wegvallen van een leuke inkomstenbron daar. Zullen ze blij mee zijn.
33 miljoen (in de ogen van de globalisten een fooitje) naar een failed state.
Reken even uit… 33 miljoen voor 25.000 inwoners, dat is 1320 euro per persoon, een gezin van vier personen krijgt dan zomaar 5280 euro cadeau. (even alsof de top van die eilanden niet zelf het grootste deel in hun zak steken)
Een schande, terwijl hier mensen hun kinderen ’s avonds een in de pan opgewarmde loempia van AH serveren omdat ze niet meer kunnen betalen.
Cornelia, hulde voor je positieve benadering.
Ik bedoel; uitgaan van een gezin van maar 4 personen op die eilanden lijkt me bijna utopisch. Het is bekend dat warme nachten nu eenmaal enz. :)
Op de vraag of hij zich geen zorgen maakte over het grote aantal buitenechtelijke kinderen zei premier Pengel van Suriname: ‘Och, zo’n kindje is toch nooit weg’.
Dat van die ’top’ ben ik helemaal met je eens.
Natuurlijk, Remkes weet als alpha ook niet echt waar hij het over heeft als het over stikstof gaat, maar zijn keiharde sneer naar D66, ‘geloofsartikel’, is briljant en hij reduceert daarmee in een klap het gedram van de Groene Khmer tot de ware proporties. Dreinende kleuters.
De reactie van Tjeerd de Groot is blaartrekkend.
‘https://www.telegraaf.nl/video/694170170/zo-reageert-d66-er-op-sneer-remkes’.
Jetten, ja ja Jetten.
Op Bonaire staan al molens, en ook hebben ze diesel aggregaten, het waait er bijna altijd, dus molens hebben zin.
Maar panelen?
Daarbij op Bonaire wonen iets van 17 of 18.000 mensen.
Ach ja kunnen hun weer lachen met een kar geld in de schoot.
Daarbij ik meen dat ze de diesel van Venezuela kopen, en ja de co2 reductie van hun is niet eens met de micrometer te meten.
Misschien weet Rien E meer die heeft meen ik ook connectie met Bonaire.
Ik heb het idee dat het geld hier nooit op kan, ik wou dat ik ook zo een geld-bos bos had, de euros die ik in de grond heb gepoot kwamen niet uit, niet een boompje. :(
Op Aruba en mss ook wel Bonaire is het een publiek geheim dat venezolaanse olie overgeslagen word op amerrikaanse tankers, tot zover de amerikaanse sancties tegen Venuzuela. Verder zijn Bonaire Saba en St Eustatius sinds 10 oktober 2010 nederlandse gemeenten geworden. Of het subsidiebedrag per hoofd van de bevolking te hoog of te laag is tov andere gemeenten in NL weet ik niet. Overigens zijn ze op Bonaire niet zo blij met de de nederlandse bemoeienissen, maar dat is een ander verhaal
Het is trouwens nog maar zeer de vraag of dit geld daadwerkelijk ten gunste van de klimaatmaatregelen komt.
Er wordt door de globalisten naar hartenlust gelogen over kosten, doelen en de vooral over de consequenties.
De Europese Unie heeft door de landen 750 miljard in een “corona steunfonds” gestort, dat geld wordt voor het grootste deel gebruikt voor de uitrol van de Europese digitale identiteit (ID2020) , aanverwante ICT beslommeringen, datacenters, ontwikkeling van software etc.
Dit geld van Jetten kan bijvoorbeeld best een betaling via via aan het WEF zijn om deze failed states te begeleiden bij de uitrol van agenda2030. (wat zon en wind natuurlijk ook zijn)
‘Het is trouwens nog maar zeer de vraag of dit geld daadwerkelijk ten gunste van de klimaatmaatregelen komt’.
Cornelia, dat is voor mij geen vraag meer hoor, ik ben er van overtuigd dat een fors deel niet aan klimaatregelen zal worden besteed; prima dus.
Maar waaraan dan wel?????????????
Ik weet niet zeker of blij wordt van het antwoord op die vraag.
Hoe dan ook; dat geld zijn wij, klootjesvolk/belastingbetalers, gewoon kwijt.
Jetten is de Don Quichotte van dit kabinet.
En het kabinet speelt voor Robin Hood.
Zouden er ook Paarden van Troje in het kabinet zitten…?
Wel een mooi bedrag. 33 miljoen.
En ze hebben toch al een mooi klimaat daar op die Antillen?
En dan krijgen zo nog 15 miljoen energie-compensatie plus een verlaging van accijns op benzine, water en telefoon, bovenop een mooi klimaat.
Boffen zij even. Het lijkt het paradijs wel.
Maar wij zitten ook goed hier, in Holland. Lekker fris tenminste.
De begeleidende eis zou dan wel moeten zijn, dat het met 33 miljoen gefinancierde experiment om als eiland compleet klimaatneutraal te worden tot in de verre toekomst. een daverend succes moet worden. En dat dan zonder milieu- en natuur en landschapsschade en mét behoud van de aanwezige biodiversiteit.
En uiteraard zonder export van vermeende “klimaatvluchtelingen”.