Een gastbijdrage van Bert Pijnse van der Aa.
Onlangs liet Bettina Kampman van denktank en adviesbureau voor energie, transport en grondstoffen CE Delft in een radioprogramma weten dat het verdwijnen van energie-intensieve industrie helemaal niet erg is:
‘De wereld verandert en de industrie verandert. Tweehonderd jaar geleden hadden we een andere industrie, en nu ook weer.’
Desgevraagd liet Leen Paape, hoogleraar Corporate Governance en verbonden aan de Nyenrode Universiteit (Erasmus), met vele functies als bestuurder in de financiële sector (o.a. ABP) en belangrijk influencer op Linkedin, weten daar geen probleem mee te hebben.
We weten ook dat er hard wordt gezaagd aan de poten van Tata Steel in IJmuiden. Bijvoorbeeld onder leiding van topadvocaat Bénédicte Ficq. Op mijn site enkele artikelen daarover onder de categorie ‘Tata Steel’. (Zie hier.)
Dit alles in het kader van de Green Deal die volgde op het akkoord van Parijs dat landen op zou leggen de CO2 uitstoot te verminderen. (‘Zou opleggen’ omdat de CO2-uitstoot stijgt a.g.v. ‘Parijs’.)
Kennelijk heeft men het idee dat de bevolking zo dom is dat die niet in de gaten heeft dat die industrieën en daarmee de uitstoot naar andere landen wordt verplaatst, net zoals dat gebeurde met de textielindustrie, inderdaad zoals Bettina Kampman opmerkte.
In campagnes wordt benadrukt dat CO2 zich niet houdt aan grenzen, maar in het kader van de communicatie naar het publiek toe en de uitvoering van de Green Deal / energietransitie houdt CO2-uitstoot ineens wel bij de grens op. Heel grappig.
Dan volgt de consumptie van fossiele brandstoffen een stijgende dan wel dalende lijn, al naar gelang het gewenste resultaat in artikelen met grafieken, afkomstig van het CBS en verwijzing naar het CPB, PBL of Rli (Raad voor leefomgeving en infrastructuur) als ‘betrouwbare’ bronnen. Ook vaak naar het IEA – International Energy Agency – dat door veel mensen wordt beschouwd als een betrouwbare bron. Het IEA werd opgericht na de oliecrisis in 1973 en later omgevormd tot een instituut dat publiceert over energiezaken t.b.v. overheden.
In werkelijkheid wordt altijd selectief gewinkeld in de gegevens om de burger het idee te geven dat de energietransitie werkelijk de consumptie van fossiele brandstoffen en de uitstoot van CO2 zou verminderen en tegelijkertijd wordt aangespoord over te gaan tot de aanschaf van producten en diensten waarvan ze zeggen dat die daaraan bijdragen. Wat mensen natuurlijk niet kunnen weten is dat de CO2-uitstoot juist stijgt als gevolg van de energietransitie en de aankoop van diensten en producten ter zake. Maar als ze naar de juiste grafieken zouden kijken, dan zouden ze begrijpen dat de CO2-uitstoot niet bij de grens ophield, maar gewoon werd verplaatst en vooral – toegevoegd – naar andere landen.
Het doel is om de economieën van de OESO-landen verder om te vormen tot kenniseconomieën onder het verplaatsen van energie-intensieve en maak industrieën naar andere landen.
De gegevens voor het samenstellen van de grafieken hieronder, komen van de 66ste editie van de BP Statistical Review of World Energy June 2017 en de door Hans Rosling opgerichte Gapminder Foundation, die voor iedereen toegankelijk zijn. De periode loopt van 2006 tot 2017.
Behalve deze eerste grafiek die loopt van 1965.
Daaruit wordt gelijk al duidelijk dat de consumptie van fossiele brandstoffen vrijwel in een rechte lijn oploopt. Bij 2008 is duidelijk het dipje te zien als gevolg van de val van de Lehman Brothers en aan het eind de terugval als gevolg van de pandemie.
Van de wereld gaan we naar Nederland. In de media lezen we voortdurend verhalen over ons land dat onderaan eindigt op de lijstjes, maar dat geldt niet voor de energieconsumptie en de CO2-uitstoot, want die daalden in de periode van 2006 tot 2017, beide met een gemiddeld 1,6% per jaar. De CO2-uitstoot daalde in die periode 12%, van 242 miljoen Ton in 2006 naar 212 miljoen Ton CO2 in 2016. Op deze grafiek heb ik ter illustratie de consumptie van zogenaamde hernieuwbare energie weergegeven
In alle aangesloten OECD-landen daalde de energieconsumptie in de periode van 2006 tot 2017 als gevolg van het verplaatsen van energie-intensieve industrie en de invoering van de kenniseconomie.
Sommige landen die de productie overnamen, behoren tot de ‘snelle groeiers’: Vietnam, Bangladesh, Peru, Algerije, Kazachstan en Turkije, maar ook Brazilië en Chili. Vietnam is inmiddels een grote producent van zonnepanelen.
Maar het grootste gedeelte van de CO2 uitstoot exporteerden de westerse landen naar China en India. (In deze grafiek zijn ook de energieconsumptie en CO2-uitstoot van de VS opgenomen ter vergelijking. De CO2-uitstoot daalde in de VS met 11 %.)
Daar bestellen we graag onze spullen via internet, die dan per zeeschip en het busje bij de deur worden afgeleverd en waar alle grote bedrijven van de wereld hun producten laten fabriceren vanwege de goedkope arbeid. Windmolens en zonnepanelen worden er gemaakt, smartphones en tablets in de beroemde, of beter gezegd, beruchte Foxconn fabrieken.
Dát verklaart de astronomisch grote energieconsumptie van maar liefst 23 % van het wereldtotaal en de bijbehorende CO2-uitstoot. Het verklaart waarom de energieconsumptie en CO2-uitstoot van de OECD-landen daalde. India is ook een economie waar energie-intensieve industrie naartoe wordt verplaatst. Zoals we weten wordt er hard gewerkt door de politiek en gelieerde organisaties om Tata Steel zwart te maken en het land uit te werken. De gebroeders tata zullen hoogstens het onderste uit de kan halen om maximaal subsidies binnen te slepen.
CO2–uitstoot
China is in absolute termen de grootste veroorzaker van CO2-uitstoot in de wereld en wordt daarom in de media altijd in een adem genoemd met the USA, maar als de uitstoot per capita wordt weergegeven ontstaat een heel ander beeld. China heeft 1,39 miljard inwoners en buurland India 1,29 miljard inwoners. The USA heeft 318 miljoen inwoners. Uitgedrukt in CO2-uitstoot per capita (inwoner) scoren de USA dan vele malen hoger dan de Chinezen en Indiërs.
Hoe zal de nieuwste economie eruitzien zonder maakindustrie?
Nogmaals het voorbeeld van het ‘duurzame’ warmtenetwerk als gefundeness fressen voor de financiële sector.
Terwijl een warmtenetwerk, dat wordt gevoed met restwarmte van een centrale, zowel energetisch als financieel hoog scoort, is dat voor een warmtenetwerk, gevoed met warmte uit een biomassacentrale, aardwarmte of warmtepomp, energetisch een horrorverhaal, maar financieel een feest voor de portemonnee van de investeerders.
Het begint bij de overheid die gas als brandstof verbiedt en de consument / burger in betreffende wijken geen andere keus biedt een overeenkomst aan te gaan met de warmteleverancier, die door de plaatselijke overheid gemandateerd wordt het netwerk aan te leggen. De eigenaars van het warmtenetwerk wordt daarmee de mogelijkheid geboden van een gegarandeerde inkomstenbron op basis van gedwongen winkelnering. Op basis daarvan en een garantstelling van de overheid wordt de financiering verleend. De garantstelling is nodig om de exploitatieverliezen te dichten, want het mag duidelijk zijn dat een warmtenet nooit rendabel kan zijn.
De aanleg van een warmtenet, door bijvoorbeeld Utrecht alhier, vergt gigantische investeringen waarvan iedereen met een ook maar een heel klein beetje inzicht kan bedenken dat daarvan nimmer de kosten terugverdiend kunnen worden in normale bedrijfseconomische omstandigheden. Zeker niet wanneer we bedenken dat het maar een paar maanden per jaar effectief gebruikt wordt. De afname van warm tapwater, dat wel gedurende het hele jaar plaatsvindt, is nihil en veroorzaakt een werkelijk megalomane verspilling. Immers, voor dat hele klein beetje afname moet continu water van minimaal 60 graden door het gehele netwerk van wel tientallen kilometers worden gepompt.
Maar dat maakt alles voor de investeerders niets uit, want die ontvangen een gegarandeerd rendement op de investeringen. Want het gaat nog verder. Zoals bekend is de warmteprijs gekoppeld aan de gasprijs. Dus voor warmte van het warmtenetwerk betaalt men dezelfde prijs als wanneer het komt van een HR-ketel met 100% rendement. De warmtenetwerken werden aangelegd bij een gasprijs van 0,60 euro per kuub, maar dankzij de verhoogde tarieven nu, mogen ze nu 3,15 euro per kuub doorberekenen aan de klant. Zo haalt de overheid de verliezen ruimschoots terug. Dit voorbeeld geeft grosso modo het principe weer van de manier waarop de economie van de energietransitie is gebaseerd. Gefundeness fressen voor de investeerders op basis van verplichte winkelnering. Dan begrijpt men dat winst maken op basis van toegevoegde waarde maar een armzalig principe is.
Dat de economie van de energietransitie nog zal verdwijnen is een illusie. Onlangs was op Climategate.nl een artikel te lezen met de titel, ‘Busje komt zo‘, waaruit we konden begrijpen dat het slecht een kwestie van tijd was voordat de malle groene fratsen zouden overwaaien en ook dat de energietransitie niet mogelijk zou zijn vanwege simpelweg het ontbreken van grondstoffen. Maar reken daar niet op. Ik volg de energietransitie vanaf het begin en vanaf dat moment werden dit soort uitspraken gelogenstraft.
Na de verbijstering van de eerste jaren met betrekking tot de groei van zonnepanelen en windmolens, tegen alle adviezen in, schreef ik dat ik het voor onmogelijk hield dat zonnepanelen op landbouwgrond geplaatst zouden worden. Inmiddels gangbare praktijk en onlangs liet de Europese Commissie weten een noodwet te gaan uitvaardigen om vergunningstrajecten daarvoor te verkorten of gewoonweg te schrappen. Het busje komt inderdaad zo voor degenen die de logica van de waanzin niet meer kunnen volgen.
Het wordt dus tijd om een voorstelling te maken van een maatschappij, zoals die er uit zal zien als het land straks vol zal staan met windmolens en zonnepanelen en waterstoffabrieken, verbonden met hoogspanningsmasten en infrastructuur en waarin de energievoorziening zelf tot belangrijkste economische entiteit werd gemaakt. Ook met het oog op demografische kenmerken en het feit dat nog slechts een relatief kleine groep zeer hoogopgeleiden het geld zal moeten verdienen om de welvaartsstaat in stand te houden.
***
Literatuur
http://www.bertpijnsevanderaa.nl/wanneer-komt-de-groei-terug/ (2014)
https://www.bertpijnsevanderaa.nl/arbeid-en-kapitaal/ (2015)
http://www.bertpijnsevanderaa.nl/proletariaat-2-0/ ( 2016)
http://www.bertpijnsevanderaa.nl/ford-meets-ford/ (2017)
***
In Almere is ruim 30 jaar gelden de stadsverwarming verkocht aan het volk: “het is van ons allemaal”,
aangedikt met andere mirakels zoals “kostenbesparend” en “goed voor het milieu”. Inmiddels cliché.
De aangesloten woningen werden met opzet (!) minder goed geïsoleerd en de besparingen daarvan, duizenden euro’s per woning en ingeleverd wooncomfort, werden via de projectontwikkelaar afgedragen aan de warmtenetexpoitant om de bouw van het warmtenet en WKK-generatoren te bekostigen, naast de overheidsleningen en subsidies.
Feitelijk is het stadsverwarmingssysteem betaald door de Almeerse burgers en de overheid.
Maar juridisch is het zo geregeld dat inmiddels Vattenfall de eigenaar, exploitant en monopolist is.
Zo verdwijnt burgergeld naar een commercieel bedrijf.
Vereniging eigen huis, de Almeerse stichting Niet Meer Dan, Radar en vele anderen hebben, zonder resultaat, de afgelopen 30 jaar geprobeerd de kosten voor de aangesloten woningen te verlagen.
En wat de werkelijke besparingen zijn in CO2-uitstoot en financieel, dat blijft een bedrijfsgeheim.
Uitbreiding van alle windturbines en zonnepanelen en waterstoffabrieken en de verbonden hoogspanningsmasten en infrastructuur vallen alle onder de wettelijke stikstofbeperkingen. .
De hele ‘hernieuwbare’ energietransitie dus met nieuwe zonneweiden, windturbineparken en biomassacentrales in Nederland is nu geheel afhankelijk van de wettelijke stikstof beperkingen / reducties.
19 oktober 2022 — 13:10 ; Grote zorgen over nieuwe beperkende natuurregels vanuit Brussel: extra rem op bouw en energietransitie.
https://wnl.tv/2022/10/19/grote-zorgen-over-nieuwe-natuurregels-vanuit-brussel-extra-rem-op-bouw-en-energietransitie/
Nieuws : Verbouwing van het Binnenhof moet stilgelegd, het heeft geen stikstofvergunning. Milieuclubje heeft handhavingsverzoek ingediend bij de provincie Zuid-Holland.
Wettelijke chaos en verdere beperkingen in Nederland dus te verwachten in de voorspelbaar mislukte energietransitie.
https://www.ad.nl/binnenland/milieuorganisatie-wil-verbouwing-binnenhof-stilleggen-om-stikstof~a4ff8f8f/
De stikstof wetgeving heeft er wel voor gezorgd dat als het busje of vrachtwagens van de onderhoudploeg bij tata steel elektrisch rijden de hoogovens en cooksfabrieken mogen doordraaien. De rechter heeft zich eindelijk in de verhoudingen verdiept waarbij hoofd en bijzaken worden gescheiden.
Op de website climatetrace.org/map is een interessante kaart te vinden van de bronnen der wereldwijde CO2-uitstoot.
Zelfs het altijd drukke Eelde airport staat er op. Het toeval wil dat ik wel eens op Eelde ben geweest. En ook ben ik eens in Monrovia geweest. Die stad staat niet als CO2-uitstoter op de kaart. In Monrovia ben ik ook ooit geweest. Nou, ik kan je vertellen dat de uitstoot van Monrovia met zijn 470.000 inwoners echt wel groter is dan dat van vliegveld Eelde. Dus helemaal kloppen doet het kaartje niet.
Desondanks is mooi te zien waar de temperatuur meer moet toenemen. Namelijk in de buurt van die hoge concentraties. Meer CO2 is tenslotte meer terugkaatsing van licht, dus warmer.
https://climatetrace.org/map
Het heeft daar volgens mij weinig tot niets mee te maken, de temperatuurstijging komt gewoon doordat we energie verbruiken. Daarbij wordt ook CO2 uitgestoten, maar de causaliteit is energie = warmte.
Als u op ourworldindata.org kijkt ziet u dat sinds 1950 de wereldbevolking met 1.65% per jaar is gegroeid van 2,5 tot 8 miljard nu. In het huidige tempo zijn dat er 12,8 miljard in 2050 en 29 miljard in 2100. Het totale energiegebruik is van 1950 tot nu gestegen van 25 TWh naar 160 TWh per jaar, een stijging van 3% per jaar (5,51% in 2021). In het huidige tempo 380 TWh per jaar in 2050 en 1685 TWh per jaar in 2100. Sinds 1980 is er sprake van wat unreliables (AKA renewables omdat ze om de haverklap vernieuwd moeten worden), maar de groei van olie, kolen en gas is veel groter dan die van de unreliables.
Beide zijn een rechte lijn tot 2022. Ondanks club van Rome, IPCC en 27 COPs.
De genoemde 160.000 TWh zijn voldoende om de onderste 100 meter van de atmosfeer in 40 dagen een graad te laten stijgen, daar valt het effect van CO2 bij weg.
Ach wel nee man. Die CO2 doet helemaal niks.
Ik heb wel 6 goede onderzoeken die dat bewijzen
bv.
https://principia-scientific.org/industry-experts-co2-worse-useless-trapping-heatdelaying-cooling-2/
Een nauwkeurige analyse van mijn eigen data laten zien dat de extra hitte van de aarde zelf komt, voornamelijk door meer vulkanische activiteit in de wateren van de NH. Klik op mijn naam om mijn report re lezen.
Mijn opmerking “Desondanks is mooi te zien waar de temperatuur meer moet toenemen. Namelijk in de buurt van die hoge concentraties. Meer CO2 is tenslotte meer terugkaatsing van licht, dus warmer”, was eigenlijk een plaagstoot aan de algemeen heersende theorie dat meer CO2 meer warmte veroorzaakt. Als dat laatste zo is, dan moeten er dus plaatselijke verschillen in opwarming zijn, doordat op sommige plekken de CO2 concentraties zeer hoog zijn en er dus meer warmtestraling terug gekaatst wordt. Maar dat is dus niet zo. Rara hoe kan dat?
Europa wordt een lege schil door alle productie eruit te kieperen, ook de landbouw, door onzinnige klimaatterreur maakt men zich volledig afhankelijk van buiten Europa. Zelfs de voedselvoorziening. Onze economie is bullshitconsultancy en ecoterror. moet je trots op zijn.
Door Covid en de energiecrisis begint de goegemeente zich, in sommige gevallen terecht, hoe nu verder. Moeten wij zo nodig kiwi’s uit Nieuw Zeeland importeren, boontjes uit Kenia enz. Waarom worden er in de zomer geen Nederlandse boontjes ingemaakt, waarom vers ? Dus sommige willen een circulaire bedrijfsvoering, andere willen alles bio, even vergeten dat er meer grond nodig is om dezelfde aantal mensen te voeden. Koop, lokaal !! Nu is het in Nederland zo dat men niet verder kijkt als de neus lang is. Wij gaan de boeren uitkopen, dus lokaal blijft internationaal. BTW sommige grote retailers komen met een nieuw actiemodel, CO2 vrije bananen worden ingeruild voor “living wages”. Betaalt u uw arbeiders wel genoeg. Naar eigen personeel wordt niet omgekeken,
Goed verhaal Bert,
Duidelijk, alleen de co2 waanzinnigen snappen het niet ze rekenen alleen maar in ppm.
Ik hoorde onlangs een goeie, nadat een bekende van mij de zoveelste verhoging van Essent had gekregen pleegde hij een telefoontje.
De goede man hadden ze belooft dat hij altijd groene stroom kreeg voor de prijs van grijze, opgewekt door windmolens en zonnepanelen, al jaren en jaren geleden.
Dus zijn vraag was waarom krijg ik een hogere stroomrekening terwijl ik al jaren 100% groene stroom van jullie afneem, deze stroom kan niet duurder worden, hij kreeg immers zoals beloofd groen opgewekte stroom.
Het was aan de andere kant even stil, dat moest nagevraagd worden, het antwoord was natuurlijk dat zijn handelaars prijzen waar wij geen invloed op hebben was het antwoord.
Ja hij heeft ze nog even vervloekt met oplichters enz, maar dat baat natuurlijk niet, hij moet gewoon betalen.
Groene goedkope energie is gewoon een grote leugen waar de mensen nog steeds intrappen.
Theo
Jij hebt de oplossing voor de NS. Die rijden helemaal op groene stroom. Dan zijn er ook geen conducteurs meer nodig want er is dan ook geen gekissebis meer over kaartjes. En dan worden de kaartjes dus niet duurder maar goedkoper en kan de dienstregeling gewoon worden afgehandeld zoal vroeger gebruikelijk was. Zou het?
China vindt een klimaatschadefonds een goed idee, zolang Europa en VS betalen
https://www.trouw.nl/klimaattop/china-vindt-een-klimaatschadefonds-een-goed-idee-zolang-europa-en-vs-betalen~b67acb71/
Henk van der Veen
Ach wel nee man. Die CO2 doet helemaal niks.
Ik heb wel 6 goede onderzoeken die dat bewijzen
bv.
https://principia-scientific.org/industry-experts-co2-worse-useless-trapping-heatdelaying-cooling-2/
Een nauwkeurige analyse van mijn eigen data laten zien dat de extra hitte van de aarde zelf komt, voornamelijk door meer vulkanische activiteit in de wateren van de NH. Klik op mijn naam om mijn report re lezen.
Dat zeg ik ook niet, dat zegt Johan D. Bedankt voor de link, stuur de andere 5 ook maar rond.
Sorry Henk. Ik heb jouw argument inderdaad niet goed gelezen en begrepen.
Maar ja. Ze zeggen dat de aarde zelf net 0,1 W/m2 afgeeft. Daar geloof ik zowiezo ook al bijna niks van. Heb jij een idee hoeveel die ‘mens gemaakte warmte’ van jou wat ‘van fossiel verbrand’ vrijkomt is in W/m2?
Kijk eens wat ze aan het worstelen zijn, ook die prijs betaal je straks weer bovenop de huidige netwerktarieven.
Ze krijgen de burgers wel straatarm die wat minder te verteren hebben.
Stroomnet overvol, Tennet wil ‘spitsmijden’ zoals in Limburg en Brabant
https://nos.nl/artikel/2452720-stroomnet-overvol-tennet-wil-spitsmijden-zoals-in-limburg-en-brabant
Theo. Heb net de nieuwe tarieven voor gas en elektra voor 2023 ontvangen. Als wij niet in Spanje verblijven in de wintermaanden, maar in NL, zouden wij op basis van de nieuwe tarieven ca. € 9.000 b/ jaar betalen i.p.v. iets meer dan € 3.000. Wie kan dit straks nog betalen, ondanks prijsplafond. Maar net wat je vaker schrift, het wordt armoede voor heel veel mensen en de voedselbanken kunnen het ook niet meer aan, hoorde ik van een vriend, die er als vrijwilliger werkt. Niemand heeft loonsverhogingen op dit moment en verliest alleen maar, behalve de politici!!!
Udo,
Ik heb geen idee wat het allemaal kost, voor velen schijnbaar heel veel, voor sommigen zelfs onbetaalbaar.
Ik heb nu ongeveer de helft van mijn 5 jarig contract om, en wat daarna gebeurt zullen we moeten afwachten.
Er zal nog heel veel moeten gebeuren, veel wilde plannen waar nog maar weinig goeds van terecht is gekomen.
En je hebt gelijk politici schamen zich niet meer heden en graaien met 6 handen tegelijkertijd, en spreken ook nog dat ze er hard voor moeten werken, die klunzen weten niet eens wat werken is, een versleten rug door werken zullen ze nooit krijgen.
Ik krijg bewondering voor de flierefluiter die zegt bekijk het maar, de pensioen leeftijd schuift op en de vraag of ik ooit nog wel een pensioen krijg daar geloof ik al niet meer in.
Ik hoorde zelfs iemand zeggen, ik stop met werken want daar gaat veel te veel vrije tijd inzitten. :)
Het grappige is dat er tegelijkertijd ge-reshored en gef-riendshored moet gaan worden (VS, EU commissie, denk tanks) ivm de oorlog met Rusland en de opkomst van China…
mijn busje komt zo :-)
Wel bijzonder. Je zou denken dat bij al deze energie problemen je eerst zou zorgen dat je minder energie nodig zou moeten hebben.
Dus je isoleert alle huizen totdat ze energieneutraal zijn. Dan hoef je dus veel minder molens te bouwen om die tochtige huizen warm te stoken.
Het geeft mogelijk dubbel voordeel, want die subsidies voor die onnodige molens gebruik je ook weer voor het isoleren van de huizen.
Nog een voordeel, dan hebben de mensen ook geen toelage nodig voor hun energieverbruik.
En misschien moeten ze wat energieslurpende datacenters sluiten? Een facebook herinnering met een foto van 7 jaar oud is niet echt noodzakelijke dataopslag lijkt mij.
Misschien is een voor de hand liggende oplossing wel beter? Gebruik minder energie? En zet daar op in.
Ik heb geen berichtje van mijn koelkast nodig dat de melk op is, die 5G-onzin is totaal overbodig, immers we hebben het nu ook niet.
Dat scheelt ook weer duizenden extra energieslurpende zendmasten enz.
Maar ja CBDC vergt wel overal bereik en vooral veel datacenters, dat is wel belangrijker dan CO2 reductie?
El, je kan isoleren wat je wilt, maar er zal altijd verlies zijn. En bedenk, dat isoleren op zich ook energie kost.
Mijn excuses aan Henk van der Veen/ kijk reactie van mij boven.
Henk van der Veen,
Sla dit even ergens goed op.
Hier nog 5 duimpjes naar beneden voor CO2 als een factor voor opwarming:
1) Hierdie is een van ons eigen mensen, hier van CG. ik weet niet waarom ik het nog niet hier op CG gezien heb:
https://principia-scientific.com/wp-content/uploads/2022/03/satco2paper.pdf
2) Volgens mij een redelijke set op. Er werd geen opwarming gemeten op 100% CO2.
https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=99608
3)Dit zijn mijn eigen berekeningen op het IR spectrum van CO2. Het resultaat is gerapporteerd in de eertse drie rijen van kolommen K,,L en M.
https://1drv.ms/x/s!At1HSpspVHO9pwve1lLJYfTXFWuB?e=CLr7Ak
4) Meer gecompliceerd
https://acrobat.adobe.com/link/track?uri=urn%3Aaaid%3Ascds%3AUS%3Af29c1ed1-4c98-3691-ad59-55f08eae7f6b&viewer%21megaVerb=group-discover
5) CO2 volgt temperatuur, niet andersom:
Om het goed te begrijpen moet je even een half uur naar deze video kijken:
https://breadonthewater.co.za/2022/03/20/patrick-moore-from-greenpeace-activist-to-climate-realist/
Opgeslagen en nu luister ik naar Moore.
Er is nog een reactie van mij voor Henk van der Veen even in de wacht.
Is nou opgekomen.
Dank!
Niks ten nadele van Bert, maar
Dit artikel is er ook weer een in de lijn van:
CO2 stijging is oorzaak klimaatverandering en
Stikstof is oorzaak van ‘natuur’verandering
Zolang we daaraan vasthouden
Wordt het niks
Ha Bert… uitstekend artikel… ik zal je een fabel voorschotelen en er binnenkort een artikeltje over schrijven… komtti
De vos en de druiven
Een hongerige vos zag een fraaie tros druiven hangen aan een lange wijnstok. Die zien er lekker rijp uit, dacht de vos. Hij ging op zijn twee poten staan om de druiven te grijpen, maar de tros hing te ver. De vos nam een aanloopje en sprong hoog in de lucht, maar nog kon hij de tros niet bereiken. Wat de vos ook probeerde, het lukte hem niet de druiven te pakken. Dus gaf hij op. De vos keerde zich om met de neus in de lucht en liep weg alsof het hem niks kon schelen. “Ik dacht dat die druiven rijp waren,” zei hij tegen zichzelf, “maar nu zie ik dat ze toch zuur zijn.”
Moraal van het verhaal: het is gemakkelijk om neer te kijken op wat je niet kunt krijgen.
Deze fabel is bekend in een gezegde. Men zegt “de druiven zijn zuur” als men iets versmaadt wat buiten bereik is. Merkwaardig is dat het gezegde vaak in de tegengestelde betekenis wordt gebruikt: men heeft verdriet omdat iets buiten bereik is.
@Gerard, ik snap er geen kut van.
Ik ben inmiddels met het busje gearriveerd in psychiatrisch behandelcentrum Hallucinatium. ( one flew over the cuckoos nest is mijn favoriet , vooral de laatste scene )
Dit was mijn laatste artikel hier. Wederom een gevecht weer tegen de ‘muur van de media’. Het lijkt wel de Libelle wel hier. Hoef ik tenminste ook niet ook nog een gevecht aan te gaan over de foto en word ik als gekke Henkie neergezet. Schrale troost dat op het artikel van de eminente William Happer al helemaal geen reacties kwamen.
Ik wens mensen veel succes toe met het blijven ronddraaien in de MSM CAROUSSEL en hun CO2 fixatie tot in oneindigheid toe en braaf toezien hoe de industrie uit Nederland zal vertrekken en de gevolgen daarvan voor de toekomst van de jongere generatie en de gevolgen voor de maatschappij. Bezoekers van deze site hebben daar geen last van, behorend tot de lichting van de meest welvarende mens in de geschiedenis van de mens ooit. Mind you. Van de aankondiging dat hun pensioenfondsen zelfs investeren in de destructie van de planeet worden ze niet heet of koud. welnee waarom zouden ze .
Ik voelde me vandaag net als Gideon van Meijeren, die voor de Kamer een eloquente voordracht houdt over het Staatsrecht en de Democratie en als ie dan uitgesproken is, de Kamer gewoon weer verder gaat met kakelen over seksisme enzo. Je zou een goede Sjoerdsma, Klaver, of Jetten zijn die werkelijk de bijl leggen aan de Democratie ; Ik snap nu hoe het echt werkt.
Ik begrijp dat mensen inderdaad graag aan de leiband lopen en dat ze verder niets meer willen dan een beetje berichten uit de msm rondpompen. Climate gate is gewoon een soort van digitale leestafel zeg maar. Je hoeft de kranten niet te lezen of Journaal te kijken; alles komt hier langs en wordt is herkauwd in de sociëteit.
Ach daar heb je Bertje weer. Zal ik eens een sprookje voor ‘m voorlezen ?
Ja man , ik blijf tegen de stroom inzwemmen want je weet : ‘alleen dead fish go with the flow he’ . ( en dan eten de beren je op )
Net las ik nog een mooie uitspraak van Einstein waarvan ik een groot bewonderaar ben :’ blijf alleen, zodat je werkelijk kunt nadenken over de essentie en kunt blijven verwonderen’.
@gerard d’olivat 18 nov 2022 om 17:50- Klopt of deze: als een aap niet bij een banaan kan dan zegt hij dat ie niet rijp is.
Hoe BlackRock de energie-inflatie veroorzaakt. En zeg je BlackRock, zeg je ABP.
https://uncutnews.ch/wie-der-blackrock-investmentfonds-die-globale-energiekrise-ausloeste/
Ik ben echter geen fan van uncutnews. Te veel complottheorieën. Maar dit bericht zou heel goed waar kunnen zijn.