Van een onzer correspondenten.
Aan de telefoon treffen wij een vrolijk gestemde auteur: dr. Jules de Waart, klimaatdeskundige. Hij is schrijver van het boek ‘Geloof niet alles – Kimaatverandering in de spiegels van wetenschap en politiek.’
Hij laat met dit boek zien dat er veel valt af te dingen als het gaat om klimaatverandering en de opgeklopte angst daarvoor.
Hij wil met dit boek een brug slaan.
De Waart:
‘Alarmisten en sceptici verketteren elkaar en communiceren niet. Tot grote schade aan de wetenschap. Vandaar dit boek. Het is bedoeld voor mensen die zich ongemakkelijk voelen bij de huidige polarisatie. Mensen die zich een eigen mening willen vormen.’
De Waart bracht het boek in eigen beheer uit, had geen budget voor publiciteit of ondersteuning van een marketingafdeling, maar hij heeft het er inmiddels maar druk mee. Te druk.
‘Ik heb inmiddels 2000 boeken verkocht en elke dag gaan er 30 tot 60 exemplaren over de toonbank.‘
Opvallend is dat het boek maar geen aandacht krijgt van kranten als de NRC en de Volkskrant, los van een onderbuikse sneer van Maarten Keulemans op Twitter aan zijn adres. De lezers worden keurig van het boek weggehouden.
Interessant is ook dat tot nu toe het een boek is voor ‘buiten Amsterdam’: in de hoofdstad moet het kennelijk nog op gang komen. Oud-Minister Jan Pronk (PVDA) las het boek en schreef:
‘Ik hoop dat dit boek een serieuze discussie zal uitlokken, waarin naar elkaars argumenten wordt geluisterd in plaats van elkaar te verketteren’.
Maar binnen linkse kringen is er nog geen echte leeshonger. Zijn eigen PVDA heeft tot nu toe geen kik laten horen.
De Waart overweegt een derde druk, zegt hij met optimisme als serieuze hoofddirecteur van zijn eigen kleine eenmanszaak. Hij ziet dat het boek zichzelf verkoopt, dat mensen die het lezen anderen erop attenderen. En dat kost niets.
‘Maar het geeft wel veel administratie’, aldus de blije succes-uitgever/auteur/wetenschapper.
Wie weet ligt het boek binnenkort toch nog in de schoen bij Jesse Klaver. Of nog beter: bij Pieter Omtzigt.
Bij Caroline van der Plas onder de kerstboom is ook goed.
U kunt ook zelf het boek hier bestellen.
***
Heb het boek net uit en het is echt geweldig. De gebalanceerde toon, de harde feiten en de professionele kennis over tal van relevante natuurlijke processen van fysisch geograaf de Waart maken dit boek tot een echte bestseller en een naslagwerk. Tja, die Keulemans. Die is vast jaloers.
Zelfde!
Maar dit boek is niet alleen goed voor de sceptici om te lezen, ook de “gelovers” zouden er goed aan doen om dit eens door te lezen en te kijken hoe ze in deze situatie terecht zijn gekomen.
ABP gaat alleen nog in duurzame energiën investeren. Ze schoppen al het ‘fossiel’ er uit.
Goed idee, want duurzaam, zoals wind en zon hebben de toekomst. De ABP-pensionada’s gaan een gouden toekomst tegemoet!
Solar Firm Toucan Energy Holding Collapses, Owing UK Taxpayers £655 Million.
(www.bloomberg.com/news/articles/2022-11-11/solar-energy-firm-collapses-owing-british-taxpayers-655-million)
Ach op die manier houden ze meer geld over voor betere investeringen!
Zoveel die het pensioen niet meer halen omdat ze doodgehongerd/gevroren zijn.
/sarc
ABP zal aan die conversie geen buil vallen, omdat bijna alle olie- en kolenaandelen sinds 2021 een prachtig rit naar boven hebben gemaakt met rendementen van 100 en 200%. Voor de buhne fossiel afzeiken, maar wel met dat bloedgeld je dubieuze duurzame inkopen afhedgen. Lekker geloofwaardig allemaal.
Johan D.
Uiteindelijk komt aller wat echt werkt tenslotte gewoon weer bovendrijven. Maar de gewaande groenen vernietigen het landschap en de natuur waarvan ze geen enkel benul hebben in deugdzaamheid. Terwijl zij denken die met hun kortzichtige gedrag juist te redden. Hoe dan? door het om te vormen tot een energielandschap met zonne-akkers en windturbineparken?
Vorige week zijn in het duitse Handelsblatt verontrustende berichten verschenen over de europese windindustrie.
– Omzetdalingen en miljardenverliezen voor Vesta en Siemens Gamesa.
– Stakingen bij Vestas.
– Siemens vraagt steun aan in Brussel.
ABP, eat your heart out !
https://amp2.handelsblatt.com/unternehmen/energie/windenergie-streiks-gewinnwarnungen-werksschliessungen-windkraft-industrie-rutscht-tiefer-in-die-krise/28803766.html
Een van de grootste zonneparken van Engeland gaat failliet nadat £ 655 miljoen is geleend.
Volgens een nieuw Bloomberg-rapport is Toucan Energy Holdings 1 Ltd., gevestigd in Essex, Zuid-Engeland, in sursceance gegaan na maar liefst een half miljard pond aan schulden te hebben opgebouwd.
https://www.bbc.com/news/uk-england-essex-63624019
Het valt op dat de de meeste artikelen vooral gaan over het halen van de gestelde klimaatdoelen. “We moeten snel van kolen af om de klimaatdoelen te halen”. Daar is geen speld tussen te krijgen, maar niemand vraagt zich daarbij af hoe realistisch deze doelen zijn (als in: maakt het een significant verschil als de doelen worden gehaald)
Waarschijnlijk zegt men over 30 jaar doodleuk “kijk, we hebben geen natte voeten, het heeft gewerkt”.
Het doet me denken aan de het verhaal van een man die een ruimte binnenloopt en voortdurend met zijn vingers aan het knippen is.
Iemand ergert zich eraan en vraagt hem te stoppen waarop de man antwoordt dat hij dat doet om de olifanten weg te houden.
De klager merkt op dat er helemaal geen olifanten uberhaupt in de buurt voorkomen, waarop de man enthousiast antwoord “Zie je wel, het werkt!”
Dit is ongeveer ook hoe klimaatbeleid schijnt te “werken”; doe een aanname, maak een hoop lawaai en hinder rond een schijnoplosssing die niemand helpt voor een onmogelijk probleem en claim succes als je zelfvoorspelde onmogelijke catastrofen niet plaatsvinden.
Zojuist het boek besteld. Ik ben benieuwd.