Van een onzer correspondenten.
De hoofdredacties van kranten worstelen met een ‘raadsel’, zo stelde hoofdredacteur Peter Klok van de Volkskrant gisteren.
Hij schreef:
‘Artikelen met het woord ‘klimaatverandering’ in de intro worden online minder goed gelezen dan gemiddeld, vertelde een collega-hoofdredacteur deze week. Het is de paradox – of op zijn minst het raadsel – van de berichtgeving over de klimaatverandering: veel, waarschijnlijk veruit de meeste, lezers vinden de opwarming van de aarde het allerbelangrijkste onderwerp van deze tijd, en toch hebben ze de neiging artikelen erover links te laten liggen. Omdat ze het al weten? Omdat ze er moedeloos van worden? Omdat het probleem vooralsnog vooral abstract is? Omdat het lastig is er spannende verhalen van te maken?’
Het is een feit van algemene bekendheid dat kranten als de Volkskrant weliswaar veel over klimaatverandering publiceren, maar altijd en structureel vanuit één gezichtspunt: klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens en CO2-uitstoot is de grote boosdoener. Veruit de meeste artikelen worden in dat frame behandeld. Ook buitenlandse kranten zoals The Guardian kijken naar klimaatverandering vanuit dit paradigma. En zie: er ontvouwt zich vanuit dit perspectief inderdaad een wereld die zichtbaar wordt en waarover de lezer wordt bericht:
klimaatbezorgde politici, bedrijven die volop aan energietransitie doen, overheden die windmolens plaatsen of zelfs kernenergie, burgers die actievoeren tot aan de rechter en klimaattoppen waar afspraken worden gemaakt over grenzen aan broeikasgassen. Want last but not least: er zijn wetenschappelijke instituten die aantonen dat het slecht gaat met de wereld en het klimaat.
Deze wereld is zo groot dat je elke dag de krant er mee kunt vullen. Maar ook het hoofd van de lezer.
Men doet verslag van Ajax Feijenoord, maar laat alleen de bal zien als Ajax aan de bal is. Het publiek wil de hele wedstrijd.
Dat er ook een heel andere wereld is van publicaties, lezingen, wetenschappelijke congressen, instituten die onderzoek doen, boeken die het licht zien, rechtszaken die gevoerd worden, politici die een andere mening hebben, wetenschappers die stellen dat het wel meevalt met klimaatverandering, krijgt bijna geen aandacht in deze kranten.
Het zou goed kunnen dat de Volkskrantlezers ook – en misschien wel met mate – meer van die andere wereld zouden willen horen. Dan zouden lezers niet in groten getale ook bronnen zoeken waar die gezichtspunten en bevindingen wel zijn te vinden. Klimaatverandering is een emotioneel onderwerp, nuance en pluriformiteit in eigen huis zou reinigend kunnen werken.
Klok schrijft zelf immers:
‘Zeker online zoeken veel lezers opwinding, en nog liever verontwaardiging. Analyses over klimaatverandering delven daardoor waarschijnlijk vaak het onderspit. Het is lastig om een iemand de schuld te geven – we zijn met zijn allen verantwoordelijk –, om boos te worden op iets of iemand. Stukken waarin klimaatactivisten hypocriet worden genoemd, omdat ze nog wel een vliegtuig pakken of een hamburger eten, roepen emoties op en trekken daardoor lezers aan. Hierdoor gaat de klimaatdiscussie vooral daarover in plaats van over het echte probleem. Het is een mechanisme waar steeds meer maatschappelijk discussies aan ten prooi vallen.’
Misschien dat maatschappelijke discussies vanuit meerdere gezichtspunten moeten worden gevoerd. Wat klimaatverandering betreft zou de intelligente lezer van de Volkskrant dit moeten kunnen waarderen. Het is maar een eenvoudige tip.
***
Bron hier.
Zie ook de ‘klassieker’: Volkskrant en klimaat – een klein beetje minder Stalinisme. (hier)
***
Is die man ook nog psycholoog, of is hij zieltjes aan het winnen omdat hij ziet dat deze artikelen inmiddels de burgers de nek uit gaan hangen.
Natuurlijk laat een groep mensen zich bang maken, maar een heel grote groep ook niet.
De dwang en de kunstmatige verarming door dit hele klimaat geneuzel zal hun nog gaan opbreken let maar eens op als dit zo met deze snelheid zo door blijft
Ook de link hieronder weer dat gaat mensen triggeren, en rekening rijden tegen 11 cent de kilometer heb ik al gelezen, allemaal kunstmatige verarming.
Gooi de hele klimbim eens op een hoop wat ze allemaal willen door hun klimaat geneuzel, en je zult zien je hebt centen tekort.
Volkskrant schrijft maar weinig waarheid over bepaalde zaken.
Kabinet probeert je uit de auto te halen, en ga zo maar door.
https://www.autoblog.nl/nieuws/kabinet-probeert-je-uit-de-auto-te-halen-3417802
Als je dagelijks wordt getrakteerd op eenzijdige alarmistische berichtgeving, dan haak je vanzelf af.
Als de hoofdredacteur zich dan ook nog eens neerzet als een gelovige, val je zelf spontaan van je geloof af.
Het geloof erin proberen te rammen wekt weerzin en afstand op. “Ik lus gin bruune bonen”.
Wanneer de wind pal Zuid staat worden de onheilsprofeten wakker om ons duidelijk te maken dat de wereld vergaat.
Noordenwind betekent meestal dat je met rust wordt gelaten door klimaat-gerelateerde wetenschappers.
Ondertussen op Linked in worden de messen geslepen om – in lijn met het verbod op het FvD en On – nu ook Clintel te verbieden.
Don’t shoot the messenger
Tim Bleeker Universitair Docent, Coördinator Klimaatrechtmaster – Vrije Universiteit Amsterdam
4 d
” De pseudowetenschappelijke ‘klimaatwaakhond’ Clintel Foundation en lobbyclub ‘Bezorgde Energiegebruikers’ (BEG) rammelen aan de poort van de rechtszaal. Deze partijen willen zich in hoger beroep van de klimaatrechtszaak van Milieudefensie tegen Shell voegen aan de zijde van Shell.
Dat is zorgwekkend, want Clintel en BEG bedienen zich van eenzijdige, onwetenschappelijke en misleidende argumenten. Daarmee kunnen ze het partijdebat ernstig verstoren: je komt namelijk nauwelijks toe aan een juridische discussie over de reductieplicht van Shell, wanneer twee van de vier procederende partijen betwisten dat broeikasgasreductie nodig of wenselijk is.
De argumentatie van Clintel en BEG vraagt om weerwoord. Daarom heb ik een opiniestuk geschreven voor het tijdschrift Milieu & Recht
over dit voegingsverzoek.
Het opiniestuk verschijnt binnenkort ook als blog op Klimaatveranda. Om de boodschap over klimaatwetenschappelijke en normatieve consensus kracht bij te zetten, is de blog medeondertekend door prof. Appy Sluijs en prof. Philipp Pattberg ”
Tim Bleeker. Als klimaatdeskundige verklede jurist. Zelfverklaard wetenschapper.
Dank Bert
….
Trol. Verwijderd.
…
Trol. Verwijderd.
….
Trol. Verwijderd.
https://www.politie.nl/onderwerpen/stalking.html
…
Trol. Verwijderd.
‘WIR SCHAFFEN DAS’.
https://www.spiegel.de/wirtschaft/blackouts-bundesamt-fuer-bevoelkerungsschutz-warnt-vor-energieunterbrechungen-a-cc87a13b-fd76-434c-80ae-bb87e2f1f9e6
Duitsland, het land van Mercedes en BMW en al die andere technische hoogstandjes.
Geen beter vermaak dan leedvermaak.
Proost.
Die klimaat hype is net zoals vroeger met godsdienst. Je moest van alles mocht niets en enkelen werden er steenrijk van. Je hoefde er niet veel van aan te trekken als je maar niet opviel. Bij de COP lijkt me wat paniek te ontstaan nu de “ontwikkelingslanden” mee willen graaien en de Toko overnemen. Ben benieuwd hoe Timmerfrans daar een draai aan geeft. Naar ik aanneem smaken hem zijn gebakjes na deze weken minder. Jetten schijnt ook niet meer te zien zitten. Ben benieuwd wat voor rampen er worden bedacht om ons weer indruk te maken op het gelovige volkje
De zoveelste angstcultuur ligt op straat: DWDD en Matthijs van Nieuwkerk.
Ik neem die verhalen niet zo serieus – ik denk dat de ene, wat ik de affaire Bergkamp/Arib zou willen noemen de andere oproept, een dolgedraaide medewerker die het maar niet lukte om net zo snel te praten als onze Matthijs.
Maar, nou we het er toch over hebben: ik zou wel eens willen weten hoeveel aankomend talent bij de Volkskrant door driftbuien van Keulemans een burn-out heeft gekregen, omdat ze voorstelde om de klimaatscepsis iets meer aandacht te geven
>> Holy fuck, wie denk jij wel dat je bent meisje, dat je hier op de redactie klimaatscepsis meent te moeten noemen, heb je last van ongesteldheid of zo … dat appeltje gaan we vandaag nog even schillen … uh … vanavond om acht uur op mijn kamer!!!
prof. Appy Sluijs en prof. Philipp Pattberg ”
Als je baantje in gevaar komt moet je natuurlijk wakker worden. Ik zag liever dat Appie in discussie ging met William Happer.
Zou hij dat durven? Of met dominee Verheggen van het KNMI.
“Philipp Pattberg. @P_Pattberg. Political Scientist with a passion for people and the planet.”.
Alleen dat al spreekt boekdelen. De emotie spat er van af. Vooral die passie. Is dat echt te combineren met wetenschap of wordt de mix dan spontaan klimaatgeloof?
Pieter Klok wil mensen blij maken met armoede, wat de kern is van het klimaat- en transitie evangelie in de VK. Waar begin je aan?
Mensen begrijpen dat heel goed. Heeft een uiterlijke houdbaarheidsdatum en zal uiteindelijk negatief gaan produceren bij lezers, als steeds dezelfde grammofoonplaat wordt afgespeeld.
Toen Klok in 2019 aantrad heeft hij zijn geloofsbrieven over het klimaat direct aangeboden. Dit bracht mij ertoe om de volgende email te sturen
‘ Pieter Klok zegt in de krant van zaterdag:’ Ongemakkelijke vragen, maar ze moeten wel worden gesteld, mede om ervoor te zorgen dat de groene revolutie breed wordt gedragen’. Einde citaat.
Pardon?
Acht u het de taak van een krant om de groene revolutie breed te laten dragen?
Ik dacht dat een krant er was om onafhankelijk en kritisch nieuwsfeiten te brengen, ook al passen deze niet binnen de breedgedragen, maar daardoor niet automatisch correcte opvattingen over bijvoorbeeld het klimaat.
Ik bewonder Sommer zeer om soms mild (in mijn ogen te) tegen de heersende dogma’s in te gaan. Wat me echter aan het hart gaat is dat ik allerlei andere bronnen moet raadplegen om een gebalanceerd beeld te krijgen van het nieuws over dit onderwerp.’
Dit was zijn reactie:
‘ Beste Reynier,
Dank voor uw reactie.
U heeft helemaal gelijk natuurlijk.
Dat is niet onze taak.
Ik wilde slechts beschrijven dat een debat kan helpen het draagvlak te vergroten. Veel mensen veronderstellen dat een debat het draagvlak ondermijnt. Als uit het debat en de feiten volgt dat de Groene Revolutie überhaupt geen goed idee is, dan zullen we dat zeker opschrijven.
Hartelijke groeten,
Pieter Klok
Dit mailtje spreekt boekdelen. Er is inderdaad nimmer ook maar iets gepubliceerd over de (grote) nadelen van de energietransitie en de gevolgen daarvan waar wij dagelijks mee te maken hebben.
Tip aan de Volkskrant:
Publiceer een artikel met de kop: “Klimaatcrisis één grote leugen om uw geld af te troggelen”.
Wedden dat het een record aantal lezers trekt.